Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Mindmap

$
0
0

De tekening die je nu ziet heet een Mindmap. Met een Mindmap probeer je informatie over een onderwerp op een mooie manier uit te beelden. Je gebruikt hierbij veel kleuren en vormen. Waarom? Omdat je hersenen dat makkelijker onthouden dan saaie teksten! (www.lereniseenmakkie.nl/Stampwerk/Mindmaps/Mindmaps.html)


Mind mapping is een zeer effectieve manier om informatie te verkrijgen en in en uit je hoofd te zetten. Mind mapping is een creatieve en logische manier van het maken van aantekeningen, die je ideeën letterlijk op papier zet.
Alle Mindmaps hebben enkele dingen gemeen. Ze hebben een natuurlijke structuur qua organisatie, welke is gericht vanuit het centrum door het gebruik van lijnen, symbolen, woorden, kleuren en afbeeldingen volgens eenvoudige, hersenvriendelijke concepten (www.mindmapping.com/nl/).


Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.
Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Elektronische mindmaps kunnen daarnaast worden gebruikt bij het interactief toegankelijk maken van complexe en multimediale informatie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap).


Één simpele manier om een Mindmap te begrijpen, is door het te vergelijken met de kaart van een stad. Het centrum van de stad stelt het hoofdonderwerp voor; de grote wegen die vanuit het centrum leiden, stellen de belangrijkste gedachten in jouw gedachtegang voor; de kleinere wegen of vertakkingen staan voor jou tweede gedachten, enzovoort. Speciale afbeeldingen of vormen interessante herkenningspunten of relevante ideeën voorstellen (www.mindmapping.com/nl/).
Mind mapping is used to stimulate and challenge you and your team for brainstorming activities. You will discover some astonishing facts about your brain and its function, and take the first major steps on the path to freedom of the mind (http://www.matchware.com/en/special/mind-mapping.php).


Een mindmap wordt opgesteld door eerst het centrale thema te bedenken en te noteren. Dit centraal thema wordt in het midden van het diagram weergegeven. Vervolgens bedenkt en noteert men hieromheen de onderwerpen die een relatie met dit thema hebben. Aan elk onderwerp kunnen op dezelfde manier subonderwerpen worden gekoppeld, en zo door. Om het overzicht te behouden dienen de (sub)onderwerpen met trefwoorden of pictogrammen te worden aangegeven en niet met hele teksten.
Bij elektronische mindmaps kunnen ook volledige teksten worden opgenomen die initieel worden verborgen en alleen worden getoond als de gebruiker dit aangeeft. Behalve teksten kunnen in een (sub)onderwerp ook plaatjes en andere media worden opgenomen. Tussen (sub)onderwerpen kunnen via lijnen relaties worden gelegd. Met kleuren wordt de ordening verder verduidelijkt  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap).

Je kunt in plaats van het woord Amerika ook een tekeningetje maken van de vlag! Plaatjes onthoud je namelijk makkelijker dan woorden! (www.lereniseenmakkie.nl/Stampwerk/Mindmaps/Mindmaps2.
html#)

Mindmapping, de techniek om ideeën, structuren, informatie en gedachten en hun onderlinge relaties visueel en creatief te ordenen, doe je bij voorkeur op papier; liefst A3, A4 als het niet anders kan. Maar het kan natuurlijk zijn dat je om wat voor reden dan ook je MindMaps digitaal wilt hebben. Bijvoorbeeld om ze steeds bij te werken, aan te vullen of uit te breiden (http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/14-mindmap-programmas-voor-de-pc/).

De Mindmap is de uiterlijke spiegeling van je eigen natuurlijke gedachtegang, gestuurd door een krachtig grafische proces, welk de belangrijkste sleutel naar het ontgrendelen van jouw dynamische hersenpotentiaal vormt (www.mindmapping.com/nl/).

De vijf onmisbare kenmerken van Mind mapping:
Het algemene idee, onderwerp of focus is in een centrale afbeelding genesteld.
De algemene thema's zijn gericht vanuit de centrale afbeelding als vertakkingen.
De vertakkingen stellen een algemeen idee of een sleutelwoord voor, getekend of weergegeven op de bijbehorende lijn.
Onderwerpen met minder belang worden weergegeven als 'twijgjes' van de bijbehorende vertakking.
De vertakkingen vormen een verbonden, knobbelige structuur (www.mindmapping.com/nl/).

A Mind Map is a powerful graphic technique which provides a universal key to unlock the potential of the brain. It harnesses the full range of cortical skills – word, image, number, logic, rhythm, colour and spatial awareness – in a single, uniquely powerful manner. In so doing, it gives you the freedom to roam the infinite expanses of your brain. The Mind Map can be applied to every aspect of life where improved learning and clearer thinking will enhance human performance (www.tonybuzan.com/about/mind-mapping/).


Met een Mind Map kun je alle informatie die je in je hoofd hebt opgeslagen eenvoudig vertalen naar een overzichtelijk schema op papier. Deze techniek geeft je de mogelijkheid om verder te denken dan je normaal zou doen. Je ziet nieuwe verbanden en kunt creatieve oplossingen bedenken. Zo’n Mind Map opzetten is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als het je wordt uitgelegd door Tony Buzan, één van de grondleggers van Mind Mapping! (www.hoedoe.nl/lichaam-geest/persoonlijke-ontwikkeling/hoe-maak-ik-een-mind-map)

De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan beweert er de bedenker van te zijn en heeft het beeldmerk MindMap© vastgelegd. Volgens hem werd zijn idee geïnspireerd door sciencefictionboeken zoals die van de schrijvers A.E. van Vogt en L. Ron Hubbard. Zijn belangrijkste argument hiervoor was het feit dat traditionele artikelen ervan uitgaan dat de lezer de tekst van links naar rechts en van boven naar onder doorloopt, hoewel in de praktijk het oog de pagina niet lineair bekijkt. Buzan verdedigde de mindmap dan ook als superieure wijze van noteren.
Buzan ontwikkelde zijn theorie in de jaren 60, en creëerde er een enorme belangstelling voor, door in samenwerking met de BBC een serie televisieprogramma's te maken, waarin de mindmap en allerlei aan het onderwerp geheugen en leren verwante onderwerpen aan de orde kwamen. Hij bracht zijn activiteiten onder in een bedrijf met een uitgeverij en een boekingsbureau waar geïnteresseerden hem konden boeken voor een lezing. Omdat hij geen octrooi op het concept genomen had, kon iedereen met zijn idee gaan werken, en dat gebeurde ook. De uitgeverij werd daarom geen succes, maar als spreker was Buzan veelgevraagd.
Door het ontbreken van bewijs voor zijn theorie, taande zijn roem, en gingen de zaken steeds minder. Hij is nog steeds actief, maar nu als "bijzonder spreker" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap).

I've seen comments around the web that say that Tony Buzan didn't invent mind mapping. What he did, they say, was to take a quite well-known technique (going back many hundreds of years according to some sources), narrowed it down with his ten rules and 'invented' a name, which he then trademarked (but see below for more about the mark).
He then marketed this very successfully through BBC programmes (which is where I first encountered it in the 1970s), books and lecture tours. I had heard of and used spider diagrams long before that, though. The fact that we don't hear much mention of "idea sunbursting", a similar technique apparently, but we do hear about Mind Mapping all the time is a tribute to his marketing skill and proselytizing. And this skill has brought the technique to very many people who benefit from its use today and perhaps would not have paid attention to it if they had seen only black and white spider diagrams (www.mind-mapping.org/mindmapping-learning-study-memory/who-invented-mind-mapping.html).

Het concept semantisch netwerk ontstond als een theorie die het menselijk leerproces moest doorgronden. Het werd in de jaren 1960 ontwikkeld door Dr. Allan Collins en M. Ross Quillian, die hiervoor ook mindmaps gebruikten. Sommigen beschouwen Dr. Allan Collins door zijn onderzoek als de vader van de moderne mindmap (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap).

Collins is most well known in psychology for his foundational research on human semantic memory and cognition. Collins and colleagues, most notably M.R. Quillian and Elizabeth Loftus, developed the position that semantic knowledge is represented in stored category representations, linked together in a taxonomically organized processing hierarchy (see semantic networks). Support for their models came from a classic series of reaction-time experiments on human question answering (https://en.wikipedia.org/wiki/Allan_M._Collins).

In the late 1960's, Ross Quillian introduced semantic networks as a method of modelling the structure and storage of human knowledge in the shape of a graph. Quillian wanted his system to explore the meaning of English words by the relationships between them. In particular Quillian's system sought to compare words and express the results of those comparisons (http://rwald.tripod.com/rodm/quillian.html).

Een semantisch netwerk of net is een netwerk dat semantische relaties tussen begrippen weergeeft. Dit wordt vaak gebruikt als een vorm van kennisweergave. Het netwerk kan een gerichte of een simpele graaf zijn. De graaf bestaat uit knopen, die de begrippen voorstellen, en zijden.
In 1909 stelde Charles S. Peirce een grafische notatie van knopen en zijden voor die "existentiële grafen" werden genoemd. Peirce noemde het "de logica van de toekomst". Hiermee begon een discussie tussen de voorstanders van "logica" en de voorstanders van "semantische netwerken". Deze discussie ging voorbij aan het feit dat semantische netwerken, als ze goed gedefinieerde semantiek hebben, een vorm van logica zijn.
In 1956 werden "Semantische Netten" voor het eerst voor computers ontwikkeld door Richard H. Richens, werkzaam bij de Cambridge Language Research Unit, als een "intertaal" voor de computervertaling van natuurlijke talen.
Deze netwerken werden in de vroege jaren zestig [en tachtig] verder ontwikkeld
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Semantisch_netwerk).

Een semantisch netwerk wordt gebruikt als er sprake is van kennis die het beste kan worden begrepen als een verzameling begrippen die met elkaar in verband staan.
De meeste semantische netwerken zijn gebaseerd op kennis. Ze bestaan ook uit pijlen en knopen die in een taxonomische hiërarchie kunnen worden geordend. Semantische netwerken leverden een bijdrage op het gebied van ideeën over activatiespreiding, erfenis en knopen als proto-objecten. Ze zijn onhandig voor grote domeinen. Tenslotte kunnen ze resultaat of metakennis niet erg goed weergeven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Semantisch_netwerk).

De mindmap is op te vatten als een bijzondere vorm van conceptmap (een vorm van semantisch netwerk) zoals in de jaren 70 ontwikkeld door J. Novak. In een conceptmap wordt informatie vastgelegd in een netwerk van begrippen en relaties die alle even belangrijk zijn. Er is dus geen standaard radiale, hiërarchische ordening van rond één thema zoals bij een mindmap. Met presentatiesoftware kan zo'n weergave in principe wel gegenereerd worden, waarbij men op het moment van presenteren kan bepalen welk begrip "centraal" moet worden getoond. Mindmaps en conceptmaps hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
In het onderwijs worden mindmap soms aangeduid als webs en het maken en toepassen als webbing.
 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap).

Do's
Gebruik gekleurde stiften; kleuren kun je beter onthouden, waardoor de Mind Map nog beter blijft hangen
...Plaatjes spreken je hersenen erg aan en zijn daarom perfect voor in een Mind Map (www.hoedoe.nl/lichaam-geest/persoonlijke-ontwikkeling/hoe-maak-ik-een-mind-map).
Don'ts
Maak er geen rommeltje van: één woord per tak en iedere tak moet verbonden zijn aan de hoofdtak
Raffel je Mind Map niet af, maar neem er echt de tijd voor
(www.hoedoe.nl/lichaam-geest/persoonlijke-ontwikkeling/hoe-maak-ik-een-mind-map).

Nou ik heb vanwege dit blog ook eens zo'n ding gemaakt [2018 edit, dit heb ik in 2016 gemaakt, maar ivm Google publiceer ik 'm nu pas] , maar dan zonder plaatjes, in één kleur en even snel afgeraffeld:


Nou, dat was het dus. En nu?
Geen idee...
Maar weer gewoon verder gaan met bloggen en bierdrinken...



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692