Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Het beste bier van Limburg...

$
0
0
Het beste bier van Limburg is Hertog Jan Grand Prestige.


Op initiatief van Misset Horeca mochten alle Limburgse brouwers hun beste bieren insturen. 27 werden er blind geproefd, 11 komen uiteindelijk op de Limburgse Bierkaart... De 27 inzendingen zijn uitbreid geproefd en beoordeeld door een jury van erkende bierspecialisten. Zij beoordeelden de bieren blind op geur, hoofdsmaak, afdronk en algemene indruk. Uiteindelijk wisten elf bieren (volgens Louis Klaassens toch een mooi symbolisch getal voor Limburg) de Limburgse Bierkaart te halen. Hertog Jan Grand Prestige scoorde veruit het beste en werd door de jury op alle fronten uitmuntend beoordeeld, maar er was vooral lof voor de balans. Op de tweede plaats eindigde de Nog Eine Dan, een IPA van De Brouwschuur uit Weert. De top 3 werd gecompleteerd door Gouverneur Blond van de Lindeboom Brouwerij.  (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2016/5/limburgse-bierkaart-grand-prestige-beste-bier-van-limburg-101236251, Eerste publicatie door Michael Simon op 18 mei 2016 Laatste update: 31 mei 2016).

In het tweede deel van 2016 schreef -nou ja plakte- ik deze tekst op mijn blog. Nu 2 jaar later publiceer ik het opnieuw. Zelf heb ik HJ Grand Prestige ook een aantal keer mogen proeven. Zelf houd ik niet van dit soort (degustatie)bieren. Maar ik vind het wel belangrijk om het bier goed te kennen:

Hertog Jan Grand Prestige is een Nederlands bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij (onderdeel van AB InBev) te Arcen.
Het bier wordt gebrouwen sinds 1983. Aanvankelijk had het de naam Magnus Grand Prestige, daarna Arcener Grand Prestige en vanaf 1998 Hertog Jan Grand Prestige.[1]
Zoals bij alle bieren van Hertog Jan staat onderaan het etiket: "Gebrouwen ter ere van Hertog Jan van Brabant (1252-1294)".
Hertog Jan Grand Prestige is een roodbruin bier met een alcoholpercentage van 10%. Het wordt omschreven als een gerstewijn en heeft een densiteit van 22° Plato. Aan het bier wordt kleurstof toegevoegd: E150c (Ammoniakkaramel).
Onderscheidingen
In 2010 kreeg Hertog Jan Grand Prestige 2 sterren op de Superior Taste Awards.[2]
World Beer Cup 2012 Bronzen medaille voor Hertog Jan Grand Prestige in de categorie Belgian-Style Dark Strong Ale.
World Beer Cup 2014 Gouden medaille voor Hertog Jan Grand Prestige in de categorie Belgian-Style Dark Strong Ale. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertog_Jan_Grand_Prestige)

BIER OM TE BEWAREN
Onze Grand Prestige, gebrouwen met wel vier verschillende mouten, wordt ook wel omschreven als gerstewijn. In de rijpe, volle smaak laten bitter en zoet zich opmerkelijke goed onderscheiden. De smaak van Hertog Jan Grand Prestige wordt door kenners en liefhebbers tot ver buiten onze grenzen gewaardeerd, wat onder andere blijkt uit de gouden bekroningen op diverse gerenommeerde bierwedstrijden. Naarmate Grand Prestige langer bewaard wordt, ontwikkelt die prachtige smaak zich zelfs nóg verder. Na een aantal jaren doet de smaak denken aan een prachtige oude portwijn. In onze kelders liggen inmiddels heel wat flessen te rijpen, een aantal daarvan zijn gereserveerd. Bestel je zo’n persoonlijke fles, voor jezelf of als cadeau, dan mag die acht jaar bij ons blijven liggen tot ie wordt opgehaald. (https://www.hertogjan.nl/bieren/grand-prestige/)

Smaak & beschrijving
Hertog Jan Grand Prestige heeft een volle rijpe smaak met een droppige achtergrond. De zoete en bittere tonen in dit bier zijn duidelijk te onderscheiden.
Hertog Jan Grand Prestige is een van de zwaarste bieren van Nederland. De Grand Prestige is een gerstewijn en de trots van Hertog Jan. Hertog Jan Grand Prestige is een speciaalbier dat al 30 jaar in de Hertog Jan brouwerij op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen (https://www.biernet.nl/bier/merken/hertog-jan-grand-prestige)

KARAKTERISTIEKEN
KarakterVol en complex
TypeGerstewijn van hoge gisting
SmaakVol en rijp, zoet en bitter duidelijk te onderscheiden
KleurDiep roodbruin
Alcohol%10%
Drinktemp. 10-12°C
(https://www.hertogjan.nl/bieren/grand-prestige/)

Details
Brouwerij  Hertog Jan Brouwerij
Bierstijl     Barley Wine
Alcohol     10.0%
Categorie   Donker en Rijk
Kenmerken Gerstewijn Oplegbier
Spijzen       Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp. 12 °C
Volume       30 cl
Drinkmoment Haardvuur, Bij het eten, Voor het slapen gaan
Gisting       Bovengistend
(https://www.bierista.nl/hertog-jan-grand-prestige)

GERARD OVER GRAND PRESTIGE
Grand Prestige is het kroonjuweel van onze brouwerij. Ik ben er trots op dat wij in onze brouwerij zo’n mooi bier brouwen. De keuze van de grondstoffen, de smaak die onze gist produceert en het vakmanschap van de brouwers maken dit bier heel bijzonder. De smaak is een wisselend palet van geroosterde mout, een vleugje karamel, kruidig en volmondig en in de afdronk proef je een aangename bitterheid met een tikje zoet. Het aroma is heerlijk fruitig.
De complexheid van de smaak en de warmte van de alcohol geven mij een gevoel van rijkdom en rust. Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Vanaf twee jaar na bottelen gaat het bier evolueren naar een portachtige, complexe smaak en geur. Tegenwoordig liggen er talloze flessen te rusten in de kelder onder de brouwerij in Arcen. (https://www.hertogjan.nl/bieren/grand-prestige/)

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen. Een zogenaamde gerstewijn ofwel barley wine, een biersoort die uitermate geschikt is om op te leggen. De smaak zal zich nog jaren ontwikkelen in de richting van port. Bierkenners en bierliefhebbers van over de hele wereld weten dit speciaalbier te waarderen. Dat blijkt onder meer uit de vele onderscheidingen en gouden medailles die dit bier heeft verdiend. Met recht het kroonjuweel van Hertog Jan. (https://www.bierista.nl/hertog-jan-grand-prestige)

HET VERHAAL ACHTER DEZE GERSTEWIJN VAN HOGE GISTING
In 2001 liep onze meesterbrouwer Gerard van de Broek door de kelders onder de brouwerij te Arcen. Daar trof hij een pallet vol verweerde flessen Grand Prestige aan. Aan het laagje rivierslib op de flessen te zien, lagen ze er al vóórdat het Maaswater er in 1993 naar binnen was gestroomd. Gerard nam één van de flessen, wreef de modder er af en schudde de inhoud heen en weer. De vloeistof bleef helder. Het bier leek nog drinkbaar.
Heel nieuwsgierig naar de smaak opende hij de fles en schonk een beetje in een bierglas. Hij keek naar het donkerkopere vocht en verbaasde zich nogmaals over de helderheid. Hij rook aan het bier. De geur was overweldigend rijk. Eén voorzichtig slokje overtuigde hem meteen: dit bier kon zich meten met een bijzondere vintage port. Door het langdurige bewaren was een heel bijzondere complexe smaak ontstaan.
Tegenwoordig liggen er talloze flessen Grand Prestige te rusten in de grote kelder onder de brouwerij. Ze wachten op de ware liefhebbers die gaan genieten van de bijzondere smaak van een gerijpte Grand Prestige. (https://www.hertogjan.nl/bieren/grand-prestige/)

Ik geloof dit verhaal niet zo, mede vanwege de volgende tekst:

Hertog Jan Grand Prestige
BrouwerijHertog Jan Brouwerij
LandNederland
Gebrouwen sinds1982
SoortGerstewijn
Alcohol10%
GistingBovengisting
KleurDonkerbruin
Drink temperatuur10-12 °Celsius
Stamwortgehalte22.50
Websitehertogjan.nl/...
(https://www.biernet.nl/bier/merken/hertog-jan-grand-prestige)

Een bier dat sinds 1982 wordt gebrouwen, al ruim 30 jaar, kan toch niet zijn bedacht in 2001? Toch staat dat in de teksten:

Rondleiding in de kelder
In 2001 zocht Gerard van den Broek (meesterbrouwer bij Hertog Jan) een geschikte route voor een rondleiding door de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Hiervoor moesten de kelders worden leeggeruimd. Tijdens dit werk ontdekte hij een aantal verweerde flessen bier.
Hij onderzocht de flessen en proefde de inhoud. Het bier was heerlijk en deed denken aan een vintage port. Blijkbaar was de smaak beter geworden met de jaren. Het werd de trots van de brouwerij: de Hertog Jan Grand Prestige. (https://www.biernet.nl/bier/merken/hertog-jan-grand-prestige)

Geschiedenis Hertog Jan Vatgerijpt
De geschiedenis van Hertog Jan Vatgerijpt wordt ons verteld door Hay. In de kelder liggen de flessen Grand Prestige te rijpen, naar een oud recept met vier verschillende mouten. Voor het eerst gebrouwen in 1980. Dit zware bier van 10% alcohol, is koper van kleur en ruikt naar gebrande mout. Het is fruitig, kruidig, met een aangenaam bitter vleugje zoet. In de loop van de tijd gaat de smaak naar portwijn.
Overstromingen
Tijdens de Maasoverstromingen van 1993 tot 1995 zijn de kelder en de kruipruimte van Hertog Jan onder water komen te staan. Toen het water was weggetrokken is de kelder op het oog leeggemaakt. Toen Hertog Jan in 2001 de rondleidingen professionaliseerde, ging brouwmeester Gerard op zoek naar een nieuwe verbindingsweg tussen de bottelarij en de winkel en uitgang. De kruipruimte kwam weer in beeld. Daar zag hij boven de modder flessen uitsteken. Deze oude Grand Prestige bleek er nog helder uit te zien, maar had verrassend genoeg een mooie geur en een prachtige smaak. Het kroonjuweel van Hertog Jan was geboren. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/uitreiking-eerste-flessen-hertog-jan-grand-prestige-vatgerijpt/)

Een aantal jaar geleden is het onderzoek gestart om Grand Prestige te laten rijpen op eikenhouten vaten. Rondleider Thijs vertelt hierover. In 2014 heeft de Grand Prestige de gouden medaille gewonnen tijdens de World Beer Cup. Daar heeft Hertog Jan kennisgemaakt met Goose Island, die hun bieren lageren op houten vaten. Daaruit is een mooie samenwerking voortgekomen. Iets wat nooit gebeurt, is gebeurd. Hertog Jan heeft zijn recepten vrijgegeven en de 25-jarige kennis van Goose Island is meegenomen naar Nederland, waarna de Grand Prestige Vatgerijpt is ontstaan.
Vatenboer
De volgende uitleg krijgen we van Luc, ook wel ‘vatenboer’ genoemd. Hij vertelt over unieke, zelfontworpen vatenvuller van Grand Prestige ongefilterd. Vaten vullen gebeurt meestal met de hand. Het risico van oxidatie en fermentatie door zuurstof is daarbij een groot risico. Dit speciale vat wordt eerst gespoeld met koolzuur, wat het zuurstof uit het vat verdrijft. Daarna wordt het vat langzaam gevuld met koud bier, totdat het overloopt. Als het vat vol is kan het daarna nog uitzetten als de temperatuur omhoog gaat. De gebruikte vaten komen uit de cognac- en portstreek, uit Portugal van 300 liter en de bourbonvaten van 250 liter uit Amerika. Bourbonvaten worden eerst met vuur uitgebrand. Dit geeft een lichte rooksmaak aan het bier. Doordat bij dit proces veel koolstof vrijkomt, moet dat bier extra gefilterd worden. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/uitreiking-eerste-flessen-hertog-jan-grand-prestige-vatgerijpt/)

De combinatie van HJ en Goose Island doet mij denken aan hun moedermaatschappij AB-InBev. Zou die via HJ mee willen liften op de barrelaging-rage?

Hertog Jan legt kroonjuweel Grand Prestige op houten vaten
16 september 2016 om 16:32
Hertog Jan heeft wat nieuws. De bierbrouwer uit Arcen gaat houtgelagerde bieren op de markt brengen. Het kroonjuweel – de Grand Prestige –  rijpt negen maanden in cognac-, bourbon- en portvaten en wordt volgend voorjaar onder de naam ‘Hertog Jan Vatgerijpt’ op de markt gebracht.
Grand Prestige is een bier dat zich goed leent om op te leggen, net als bijna veel wijnen gebeurt. De smaak wordt rijker met de jaren en krijgt het karakter van een portwijn. Nu wordt het bier ook in vaten bewaard, waarin eerder cognac, port en bourbon te rijpen lag. Hierdoor ontwikkelt de smaak van de Grand Prestige zich op basis van houtaroma’s en krijgt het aroma’s mee van de ‘vorige bewoners’ van het vat. Fijnproevers in Nederland krijgen in februari 2017 voor het eerst de kans om de variaties in rijpingssmaken van de verschillende vaten naast elkaar te proeven.
Goose Island
Het is bijzonder dat op deze schaal bier van hoge kwaliteit op verschillende vaten wordt gerijpt. Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “We zijn bij Hertog Jan een avontuur aangegaan, maar natuurlijk niet zonder gedegen voorbereiding. We hebben kennis opgedaan bij onze collega’s van Goose Island in Chicago, die pionier zijn op het gebied van rijpen op vaten. Daarnaast is er een speciaal systeem ontwikkeld om de vaten te vullen zodat we een constante biersmaak kunnen garanderen.”
Rijpingscondities
Het rijpen van bieren wint de afgelopen jaren aan populariteit. Het rijpingsproces is echter geen kwestie van het vullen van de vaten en wachten tot er iets gaat gebeuren. De rijpingscondities zoals temperatuur, zuurstof, licht en vochtigheid moeten nauwgezet worden gevolgd. Hertog Jan heeft hiervoor de expertise van de brouwers van Goose Island benut. De brouwerij in Chicago is pionier op het gebied van het rijpen van bier opvat. Al in 1992 presenteerde Goose Island Bourbon County Stout, een imperial stout die is gerijpt in bourbon vaten. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/6901/)

Hertog Jan Grand Prestige ‘eindelijk’ uit het vat
8 maart 2017 om 21:20
Hertog Jan kennen we allemaal van de Pilsener. De bierbrouwer uit Arcen brouwt ook een aantal speciaalbieren die meer dan de moeite waard zijn. Vlaggenschip is de Grand Prestige, een donker en zwaar bier met 10% alcohol. Nu komt Hertog Jan met Vatgerijpt; Grand Prestige die gerijpt heeft op verschillende houten vaten.
door Alain Schepers
Bier dat gerijpt wordt op houten vaten neemt smaakelementen van het houten vat over. Dat kan fraaie houtsmaken opleveren, waarbij je vaak vanille kunt herkennen. Hertog Jan heeft de afgelopen maanden zijn Grand Prestige laten rijpen op vaten waar eerder witte port, cognac en bourbon op heeft gerijpt. De smaaksensatie die dat heeft opgeleverd is heel bijzonder. Een verslag van een bijzonder smaakavontuur.
Hertog Jan Vatgerijpt Port
Een klein half jaar geleden werd een fraaie houten kist bezorgd op de redactie van Bierista. In die kist een boekje om smaaknotities te maken en ellermeijers met monsters van de Grand Prestige, die drie maanden had gelegen op houten vaten, waar eerder port, bourbon en cognac in had gezeten. Drie maanden was nog niet lang genoeg om alle aroma’s uit het hout over te laten vloeien in het bier, dat was bij deze eerste tussentijdse test wel duidelijk. De Grand Prestige van het portvat sprak me toen het meeste aan. De cognac-variant had echt nog een lange weg te gaan. (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/hertog-jan-grand-prestige-uit-het-vat/)

Arvid Bergström
Na deze interessante rondleiding is het dan tijd om de bieren te gaan proeven.
Het eerste bier, de Hertog Jan Vatgerijpt Port wordt ons geschonken door internationaal biersommelier en Bierista, Arvid Bergström. Een prachtig goudbruin bier met volle geuren en smaken van honing, vanille, krenten, pruimen, kruidnagel. In de afdronk proef ik zelfs kokos.
Hierna gaan we naar de proeftent om de andere drie bieren te proberen. Ons volgende bier is Hertog Jan Vatgerijpt Cognac V.S.O.P. Weer zo’n mooi bier. Bruin tot robijn van kleur. De cognac komt duidelijk naar voren. Druiven, pruimen en krenten, vanille en karamel. Het bier blijft hangen in het glas en in je mond.
Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon
Bier nummer drie is de Hertog Jan Vatgerijpt Goose Island. Mokkabruin van kleur en weer hele ander geuren en smaken dan de bieren hiervoor. De geur is romig. Met een smaak van abrikozen, stroop en mokka. Ook dit bier is mondklevend en heeft een mooie afdronk.
Het laatste bier is de Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon. Een roodbruin bier met tonen van kersen, vanille, honing en karamel. Volgens mij een goede combi met blauwschimmelkaas.
In de proeftent is het inmiddels een drukte van belang. Met onze gekregen muntjes kunnen we nog een paar heerlijke versnaperingen halen, zoals een hamburger, spareribs of een lekker bier. Alles van de grill wordt nog eens extra ingesmeerd met Hertog Jan Grand Prestige en dat is te proeven! (https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/uitreiking-eerste-flessen-hertog-jan-grand-prestige-vatgerijpt/)

HERTOG JAN GRAND PRESTIGE VATGERIJPT 2018
EEN EXPEDITIE NAAR SMAAK
De Hertog Jan Vatgerijpt-serie telt vier varianten; Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden. Jeneverbes is een interessante toevoeging door het frisse en vrij zure karakter wat deze bes met zich meebrengt. Door het hout van de Bourbon-vaten heeft het bier al vanilletonen aangenomen, maar met verse vanille wordt deze smaak versterkt. Samen met Michelin chefkok Luc Kusters heeft Hertog Jan een aantal vaten geïnfuseerd met een melange van historische VOC-specerijen; nootmuskaat, gember, kruidnagel, zwarte peper, steranijs, kardemom en kaneel. De verschillende specerijen zorgen voor een bijzondere twist en maken deze Grand Prestige Vatgerijpt tot een echt Hollands cultuurproduct. (https://www.hertogjan.nl/uit-liefde-voor-bier/artikelen/hertog-jan-grand-prestige-vatgerijpt-2018/)

Die specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel, proef je terug in de Grand Prestige die acht maanden heeft gerijpt in bourbonvaten. Tijdens het rijpingsproces zijn de specerijen toegevoegd.” (https://www.hertogjan.nl/uit-liefde-voor-bier/artikelen/smaakmaker-luc-en-brouwer-milan/)

Bijzonder hoe ze een goed bier op vaten leggen en met kruiden opleuken, alsof het een kerstbier is. Bijzonder bier is het zeker.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692