Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all 1692 articles
Browse latest View live

Tsjechië...

$
0
0
Naast Slowakije ligt Tsjechië, een echt bierland, maar daar ga ik komende tijd niet op in. Alhoewel, ik heb nu Capitool Reisgids Tsjechië en Slowakije ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007) en National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004).


De Capitool Reisgids Tsjechië en Slowakije ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007) heeft op de binnenkaft een kaartje met de gebieden in kleuren: Slowakije is verdeeld in drie gebieden: West-, Midden- en Oost-Slowakije. Tsjechië is verdeeld in over iets meer gebieden: West-, Noord-, Midden-, Zuid- en Oost-Bohemen, Zuid-Moravië en Noord-Moravië en Silezië. Ik had eigenlijk nog nooit Moravië en Silezië. Nou ja, wel gehoord, maar ik had geen idee waar het lag...

Maar resumerend bestaat Tsjechië dus uit Bohemen en Moravië. Het westen van Tsjechië wordt gevormd door de Bohemen. Brno is de hoofdstad van Moravië en České Budějovice is de hoofdstad van de Bohemen.

Wie aan Tsjechië denkt, denkt aan Praag. De National Geographic Reisgids heet niet voor niets Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004). Praag staat bekend om o.a. de Burcht, St.-Vituskathedraal, St. Wenceslas, en de Karelsbrug.

De Bohemen hebben een groot deel van hun rijkdom te danken aan de delfstoffen uit het Ertsgebergte. Het Reuzengebergte is een ander gebergte dat de regio domineert National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

Tsjechië heeft te maken met de Hussieten in de 15e eeuw  ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007). Jan Hus was een geestelijke hervormer die in 1414 zich wilde verdedigen op het concilie, maar ondanks een beloofde vrijgeleide werd hij er gevangen genomen en een jaar later terechtgesteld.

Jan Hus was de eerste volksheld van Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 172). Nadat hij in 1400 priester was geworden preekte in het Tsjechisch in plaats van Latijn. In 1410 werd hij echter in de ban gedaan door de kerkelijke macht. Nadat hij in 1415 was omgebracht volgde vervolging op de Hussieten ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

In de regio waren verschillende families die bepalend waren: de Rozmberks (Rosenbergs) en de heren van Hradec. Beiden bouwden vele kastelen en steden. deze worden rozensteden genoemd, vanwege de rode roos van de Rozmberks en de zwarte roos van de heren van Hradec (zie Capitoolgids blz 135). In de verschillende steden zijn deze symbolen te zien. Ook de familie Schwarzberg heeft zijn stempel gedrukt, maar de Capitoolgids geeft niet aan wat hun symbool was.

Later kwamen de Habsburgers aan de macht en deze wilde de macht centraliseren. Na de dertigjarige oorlog in 1648 vielen de Tjechische gebieden weer in katholieke handen en volgde een contrareformatie. Tsjechië werd onder de Oostenrijkse wel wat gemarginaliseerd. Daardoor kwam in de de 19e eeuw weer een opleving van de Tjechische cultuur. Halverwege de 19e eeuw was er in Tjechië net zoals in veel Europese gebieden een revolutionaire golf. In 1866 werd de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie geïnstalleerd. Tsjechen waren teleurgesteld dat hen niet hetzelfde was gelukt. De Tsjechen hadden geen zin om mee te vechten in de eerste wereldoorlog voor Oosterrijk-Hongarije[, maar goed wie wel?]  (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007). Er zijn daarom wel een hoop mensen overgelopen naar de TjechoSlowakijse legioenen aan het Oostfront ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

Tijdens de eerste wereldoorlog werd er in 1918 een plan gemaakt, het Pittsburgh akkoord [Tomás Masaryk was daarbij belangrijk, hij werd de eerste president van Tsjecho-Slowakije]. Waarin Tjechoslowakije werd uitgetekend. Nadat Oostenrijk-Hongarije de oorlog verloren had, kon dit plan worden uitgevoerd. [ Tsjecho-Slowakij bestond naast de Bohemen, Moravië en Slowakije ook nog uit Roetenië ('Tsjechië 993', Brook, 2004)]. Nadat de nazi's in 1938 Oostenrijk hadden geannexeerd, werd door Groot-Brittanië, Frankrijk en Italië toegestemd om het Tjechische Sudetenland aan de nazi's te geven (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

Sudetenland (Tsjechisch en Slowaaks: Sudety; Pools: Kraj Sudetów), vernoemd naar het Sudetengebergte, was de naam die van 1918 tot 1945 werd gebruikt voor een regio die in meerderheid werd bewoond door Duitstaligen, de zogeheten Sudeten-Duitsers. Van 1918 tot 1938, en na 1945, was het een deel van Tsjecho-Slowakije, sinds 1993 van Tsjechië. Steden zijn onder andere Cheb (Eger), Karlovy Vary (Karlsbad), České Budějovice (Budweis), Mariánské Lázně (Mariënbad), Ústí nad Labem (Aussig an der Elbe) en Liberec (Reichenberg).
...
Na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije werd het deze volkeren toegestaan om staten naar min of meer etnische grenzen te vormen. Soms werden grote aantallen mensen, behorende tot een ander volk dan het staatsvolk bij zo'n nieuwe nationale staat inbegrepen, waarin zij vervolgens een nationale minderheid vormden. Vooral Duitse Oostenrijkers en Hongaren werden hiervan slachtoffer. Duitstalige Oostenrijkers riepen op 21 oktober 1918 de republiek Duits-Oostenrijk uit. Hiervan wilden ook Duitstalige gebieden in de Habsburgse kroonlanden Bohemen, Moravië en Zuid-Tirol deel uitmaken. Tsjecho-Slowakije verklaarde zich op 28 oktober 1918 onafhankelijk en om te voorkomen dat de Duitstaligen in de genoemde twee kroonlanden zich zouden gaan aansluiten bij Duitsland of Oostenrijk, bezetten Tsjechische nationale milities in november 1918 deze Duitstalige gebieden. Toen de Duitstaligen in de kroonlanden (provincies) (Bohemen en Moravië) stemlokalen inrichtten voor de eerste naoorlogse Oostenrijkse verkiezingen, werden deze met geweld door de Tsjechische milities gesloten en protest daartegen gewelddadig onderdrukt ten koste van tientallen doden. Bij het Verdrag van Saint-Germain (1919), dat de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog op 10 september 1919 sloten met Oostenrijk, werden zowel het Tsjechischtalige als het Duitstalige gebied van de kroonlanden (provincies) Bohemen en Moravië, definitief bij de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije gevoegd. Daarmee werden in het nieuwe Tsjecho-Slowakije de Duitstaligen een minderheidsbevolking van ca. drie miljoen mensen. Deze zogenaamde etnische of Volksduitsers, hier Sudeten-Duitsers genoemd...Na de Tweede Wereldoorlog werden bijna 3 miljoen Sudetenduitsers uit hun woonplaatsen verdreven, voor zover ze nog niet gevlucht waren....Zelfs Joden die uit de kampen of als vluchtelingen terugkwamen, werden vanwege hun Duitstaligheid ook onteigend en van hun staatsburgerschap vervallen verklaard, hoewel onder internationale druk daarop teruggekomen moest worden. ...Etnische Tsjechen mochten hun grond, fabrieken, winkels en huizen en de achter te laten inventarissen in bezit nemen. Omdat er te weinig Tsjechische kolonisten gemobiliseerd konden worden, werden onder druk ook grote aantallen Roma uit Slowakije naar het Sudetenland gestuurd. Alleen Sudetenduitsers die zich aantoonbaar verzet hadden tegen de nazi-autoriteiten mochten blijven; ...die ...lidmaatschap van de communistische partij konden aantonen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sudetenland). Tijdens de Russische bezetting werden een hoop mensen, waaronder opmerkelijk veel Joden, gedeporteerd (naar 'Tsjechië 993', Brook, 2004; 32).

Na de eerste wereldoorlog bloeide de Tjecho(Slowaakse) literatuur op. Zo kwam Karel Capek (1890-1938) in 1920 met het toneelstuk R.U.R., waarin voor het eerst het woord robot voorkwam en dat in veel talen is vertaald. Een andere bekende naam is natuurlijk Franz Kafka (1883 - 1924)  ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 47).

Na Sudentenland nam Hitler in maart 1939 ook de Bohemen en Moravië over. In Terezin (Theresienstadt) werd een concentratiekamp...In 1945 werd Tsjechië door de Sovjets bevrijdt. De russen bleven het land vervolgens overheersen met hun Stalinistisch bewind. Er was hevormingsgezindheid en opstandigheid in Tsjechië, wat leidde tot een Praagse lente. De sovjets kwamen met Warschaupact tanks  het land bezetten. Václav Havel was in 1977 een van de prominente ondertekenaars van Charta '77 een manifest voor mensenrechten. Najaaar 1989 viel de Berlijnse muur en werd het land Tjechoslowakije opnieuw gevormd, maar direct ontstonden weer spaningen tussen Slowakije en Tsjechië. Op 1 januari 1993 ontstonden deze twee landen (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

In 1999 sloot het zich aan bij de NAVO en in 2004 sloot het zich aan bij de EU. Het land heeft echter - in tegenstelling tot Slowakije- nog wel een eigen munt: de Tsjechische Kroon.

De Tsjechische munt heet dus Koruna (in Nederlands Kroon) en wordt meestal aangegeven met de afkorting CZK of Kc. Elke kroon is onderverdeeld in 100 Haleru (ofwel Hellers). Deze zijn echter niet meer in praktisch gebruik: alleen winkels gebruiken de Heller nog om hun prijzen mooi op ,99 te laten eindigen, min of meer vergelijkbaar met de vroegere eurocenten in Nederland (www.ontdekpraag.nl/praktisch/munteenheid-praag/#.VenzXxG8PRY).



Tsjechen en bier is als Fransen en wijn, Amerikanen en hamburgers en Hollanders en kaas. De Tsjechen veroberen per jaar zo'n 170 liter bier per persoon! In deze berekening wordt uitgegaan van het gemiddelde voor alle Tsjechen. Het aantal liter per meerderjarig mannelijk persoon ligt dus nog aanzienlijk hoger.
De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug. De eerste brouwerij werd in 1118 gebouwd in Cerhenice. De geografische eigenschappen van Tsjechië maken het uitermate geschikt voor de productie van hop en graan. Tijdens de Hapburse periode werd het drinken van wijn iets populairder, maar bier drinken is altijd stevig verankerd geweest in de Tsjechische cultuur. Het bezoeken van de kroeg werd door de communisten niet toegejuigd, maar het kroegleven is zo'n vast bestanddeel van de Tsjechische cultuur dat men daar zijn vingers niet aan heeft durven branden.
Bier is iets anders dan pils. Pils is een soort bier. Bier is dus een verzamelnaam voor allerlei soorten bieren, en het brouwen van bier vind haar oorsprong bij de eerst bekende beschaving: de "Sumeriërs." In de West Boheemse stad Plzen staan enkele grote brouwerijen. De stad is de bakermat voor het vocht wat in de rest van de wereld bekend zou gaan staan onder de naam: "Pils."
Tsjechen gebruiken bier niet alleen om te drinken. Bier wordt in de Tsjechische keuken gebruikt voor het marineren van vlees of bijvoorbeeld het aanlengen van sauzen (www.tsjechiepagina.nl/achtergrond/home/556/bier/).
(www.natuurlijk-tsjechie.nl/bier-pils-alcohol-tsjechie.htm)

Tsjechië staat bekend om het bier. Zowel Budweiser als Pilsner Urquell komen hier vandaan. Nu heb ik het al eens gehad over Pilsner Urquell uit Plzen in West-Bohemen, maar ook Budweiser in Zuid Bohemen is een bekende naam. In de Capitoolgids is een zin of twee aandacht voor Budweiser (blz. 139), maar Pilsner Urquell heeft meer dan een hele pagina (blz. 163 deels en heel blz. 167).

Er zijn tal van brouwerijen te bezoeken (www.praguefortwo.com/how-czech-beer-is-made/?lang=de):
Staropramen (1869)
Pivovarska 5, Smichov
center.staropramen.com
Staropramen was founded back in 1869 and is now the second largest brewery in Czech Republic.
...You can either book online, or join one as a walk-in.
...
Velkopopovicky Kozel (1874)
Ringhofferova 1, Velke Popovice
pivovar.kozel.cz
The first historical mention of the brewery in Velke Popovice is dated back to the 14th century. But the one we know and see today was founded by Frantisek Ringhoffer, the Mayor of Smichov in the 19th century after he bought and rebuilt the plant. The first batch of Kozel beers was brewed in 1875, and now the brand is probably an icon of Czech beer all over the world along with Pilsner Urquell, Budweiser Budvar and many others. The brewery tour is an interesting journey through the history of Kozel with lots of different insights into various aspects of brewing, interactive elements, video presentation and, of course, the tasting.
...
Budejovicky Budvar (1895)
Karoliny Svetle 512/4, Ceske Budejovice
www.visitbudvar.cz
“Surrounded by the aroma of the Moravian malt and the hops from Žatec…” OH MY GOD! I’ve visited Budvar a couple of years ago, but just reading about it on their website is killing me because I still remember how overwhelmed with these aromas I was when I entered the building! Now, this particular brewery deserves a lot of respect. Being one of the largest breweries in Czech Republic, Budejovicky Budvar is now the last one to remain under Czech control with exclusively Czech capital. With international conglomerates buying breweries all around it, Budvar has not only managed to keep its positions on the market, but also make their famous Budweiser Budvar Premium Lager one of the most exported Czech beer brands. The tour will take you through the history of the brewery, revealing some of the secrets behind making this delicious beer. Reservations are made through this website, tours without reservations are available every working day at 2 pm (also on weekends starting from April and up until November).
...
Plzensky Prazdroj (1839)
U Prazdroje 7, Plzen
www.prazdrojvisit.cz
Pilsner Urquell’s bitter taste is a trademark of one of the most popular brands of Czech beer. But Plzensky Prazdroj is not all about Pilsner: Gambrinus, Kozel and Radegast, as well as non-alcoholic Birell are also part of the Prazdroj family. Established back in the beginning of the 19th century, the brewery has grown to become the leading producer of czech beer and is now a member of SABMiller plc. (www.praguefortwo.com/how-czech-beer-is-made/?lang=de)

Dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Zuid-Bohemen, aan het Lipnomeer, ook wel bekend als de ZuidBoheemse zee. Dit meer werd in de jaren vijftig aangelegd als stuwmeer.

Zuid-Bohemen is het vriendelijkste en gemoedelijkste deel van Tsjechië, met České Budějovice als de belangrijkste stad van de de regio ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 154 e.v.).  Zuid-Bohemen heeft als hoofdstad České Budějovice. Deze stad is in 1265 gesticht. De stad doorstond de dertigjarige oorlog, maar werd in 1641 door brand verwoest (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

České Budějovice [ˈtʃɛskɛː ˈbudjɛjɔvitsɛ]?; Duits: Budweis) is de grootste stad en hoofdstad van de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. Bij de stad komen de rivieren Moldau en Malše samen. Het predicaat České (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van Moravské Budějovice (Duits Budwitz).
De stichting van (České) Budějovice, in 1265, wordt toegeschreven aan de edelman Hirzo in opdracht van koning Ottokar II van Bohemen. De nieuwe stad kreeg de status van koninklijke stad en werd bevolkt met burgers uit Oberösterreich. Een eeuw later kreeg ze een ommuring. In de 15de eeuw was ze een katholiek, koningsgezind bolwerk tegen de Tsjechische revolutionaire Hussieten, Dit bevorderde haar groei tot de tweede stad van Bohemen met 4.000 inwoners. De vondst van zilver bracht mijnbouw tot bloei in het nabijgelegen Rudolfstadt (Rudolfov) en bracht welvaart. Daarvan getuigt nog steeds het Renaissancistische karakter van huizen en paleizen zoals dat in de 16de eeuw gestalte kreeg. Na een grote stadsbrand in 1641 zou het uiterlijk gebarockiseerd worden. Aan het begin van de Dertigjarige Oorlog had Budweis zich opnieuw aan de katholieke en de koninklijke zijde geschaard en dat was een keuze die ook het Duitstalige karakter bevestigde
...
Tot 1890 was de bevolking nog in meerderheid Duitstalig en vormde de stad met aangrenzende dorpen een Duitstalig eiland in het Tsjechische taalgebied. Daarna kreeg de stad een Tsjechische meerderheid die het centrale marktplein zou omdopen naar de 15de eeuwse Tsjechisch nationale Hussietenleider in Námestí Jana Zizky, die overigens toen niet bij machte was de stad te bezetten. Na de oprichting van de nieuwe Tsjechoslowaakse staat, in 1919, verloren de Duitstaligen hun dominante positie, om haar met geweld voor korte tijd terug te krijgen na de Duitse bezetting in 1939. Toen werd de stad overigens niet bij het Sudetenland gevoegd maar bij het Protectoraat Bohemen en Moravië ingedeeld (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice).

Op het marktplein bevindt zich een steen waarvan gezegd wordt dat wie hem aanraakt, diezelfde avond niet meer thuis zal komen. De verklaring hiervoor is dat op deze plaats vroeger de galg stond. Degene die deze steen dus aanraakte was de gehangene, en die kwam niet meer thuis (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice).

De stad is vooral bekend door het Budweiser bier, dat in grote delen van de wereld wordt verkocht. In veel landen buiten Europa is de naam van dit bier Budvar of Czechvar, wegens geschillen met het Amerikaanse Anheuser-Busch, die ook bier onder de naam Budweiser produceert. Dat bier was in eerste instantie een imitatie van het Boheemse bier maar heeft inmiddels ook een eigen identiteit. Overigens prefereert de lokale bevolking het lokale merk Samson boven het bekendere Budvar. Samson is het handelsmerk van de brouwerij Budweiser Burgerbräu, vermoed wordt dat dit bier oorspronkelijk model stond voor het Anheuser-Busch bier (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice). De brouwerij is in de Capitoolgids maar een kleine vermelding ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007; 139).

National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004) gaat er ook vrij gemakkelijk aan voorbij om daarna op blz. 184 ingaat op pilsener bier.


In West-Tsjechië is Plzen gelegen met de Pilsner Urquellbrouwerij, daar is een hele pagina aan gewijdt ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007; 167).  De National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16) geeft aan dat pivo het beste past bij het lokale eten en dat daarvoor het lokale bier geprobeerd kan worden. De Bohemen staan niet voor niets bekend om de hop National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16). Vreemd eigenlijk dat me dat niet is opgevallen in de Capitoolgids. Al wordt er ook wijn en slivovice (brandewijn van pruimen) gemaakt National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16).


Budweiser is een type lagerbier (vergelijkbaar met pils) uit de stad České Budějovice in Tsjechië. Het bier wordt gebrouwen sinds 1265. De naam is afgeleid van de Duitse naam van de stad: Budweis. Iets dat uit Budweis komt werd aangeduid met Budweiser. Gedurende een bepaalde tijd was Budweiser Budvar (Tsjechisch: Budějovický Budvar) de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk....Budweiser Budvar heeft een rijke mout- en hopsmaak. In het bier wordt Saazer hop gebruikt. De typische bittere smaak door de hop en de karakteristieke moutsmaak maken dit bier makkelijk te onderscheiden van de Amerikaanse evenknie.....Hoewel de brouwerij Budějovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekendstaat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen. Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf.
In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budějovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud. Omdat er twee producenten zijn met de merknaam Budweiser, zijn hierover al vele rechtszaken gevoerd. In sommige landen wordt het Tsjechische Budweiser aangeduid met Budvar en Budweiser Budvar.
Budějovický Budvar is begonnen met een beperkte distributie in de Verenigde Staten en Canada onder de naam Czechvar (https://nl.wikipedia.org/wiki/Budweiser_Budvar).


Over České Budějovice (Budvar)
Opgericht in: 1265
Brouwerij capaciteit:
1.3 miljoen hectoliter
Adres:
Budějovický Budvar, National Corporation Budweiser Budvar, National Corporation, Budweiser Budvar
Status: Operationeel
Eigenaar brouwerij:
Budějovický Budvar
Website brouwerij:
http://www.budvar.cz/
Hoewel de brouwerij Budějovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekend staat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen.
Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf.
In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budějovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud. Omdat er twee producenten zijn met de merknaam Budweiser, zijn hierover al vele rechtszaken gevoerd [zoals in 2011 in Europa].
In sommige landen wordt het Tsjechische Budweiser aangeduid met Budvar en Budweiser Budvar (www.bierenzo.nl/brouwerij/aoeeska-buda-jovice).

In Tsjechië zijn veel brouwerijen te vinden.

Bier (Tsjechisch: pivo) is in Tsjechië heel populair en met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner (cijfers 2011) zijn de Tsjechen al jarenlang de grootste bierdrinkers ter wereld. Bier heeft een lange geschiedenis in Tsjechië. In 993 was er al sprake van een brouwerij in het Klooster van Břevnov. De stad Brno heeft het recht om bier te brouwen sinds de 12de eeuw en in Plzeň en České Budějovice zijn er sinds de 13de eeuw brouwactiviteiten.
De brouwindustrie groeide snel en was heel belangrijk voor de economie van het land. Begin zestiende eeuw waren er steden die meer dan 80% van hun inkomsten met de productie van bier verdienden. De Tsjechische bierindustrie had zwaar te lijden onder de Dertigjarige Oorlog (1618 - 1648) en herstelde zich pas in de negentiende eeuw. Rond 1850 waren er 1052 brouwerijen waarvan er in 1946 nog 260 over waren. In de twintigste eeuw volgden meer oorlogsjaren en na de Tweede Wereldoorlog werden alle brouwerijen eigendom van de Tsjechoslowaakse staat.
Na de val van het communisme werden het weer privébedrijven. In 1989 waren er nog 71 brouwerijen in Tsjechië waarvan sindsdien een twintigtal gesloten zijn. Daar tegenover zijn er sindsdien heel wat microbrouwerijen en brouwcafés bijgekomen.
...
In Tsjechië wordt al sinds lange tijd hop gekweekt. De hopteelt in Bohemen werd al in 859 beschreven en tijdens de middeleeuwen werd er al heel veel (dure) Boheemse hop geëxporteerd. De bekendste hopvariëteit Saaz wordt in de gehele wereld gebruikt voor het brouwen van bier
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Tsjechi%C3%AB).

318 opened breweries (+8 opening soon) in total, from which 43 (+0) industrial breweries and 275 (+8) microbreweries (i.e. less than 10000 hls per year) (www.pividky.cz/mapa.php?lang=en ).
(http://beer-tours.cz/pivo-v-pohybu/cigaro-a-pivo)

Op www.pividky.cz/mapa.php?lang=en is een kaart te vinden met alle brouwerijen in Tsjechië en omstreken.


Er is ook een site over het beste Tsjechische bier. Dit is niet langer een pils... Zoals de Amerikaanse IPA: Matuška Turbo Raptor 2012 of een porter: Břevnov Benedictus Porter Barrel Aged (www.pivnici.cz/piva-pivovaru/zeme/ceska-republika/) Ook het Praagse toerismebureau heeft aandacht voor brouwerijen op www.prague.eu/cs/prectete-si/pivni-turistika-v-praze-10464.

Een overzicht van enkele van de grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):

Eigendom van SABMiller :
- Plzeňský Prazdroj, a. s.
- Pivovar Gambrinus
- Pivovar Radegast
- Pivovar Velké Popovice
Eigendom van Heineken:
- Královský pivovar Krušovice, a.s.
- Starobrno, a.s
- Pivovar Hostan
- Drinks Union:
Molson Coors Europe :
- Pražské pivovary,a.s. Pivovar Staropramen
- Pražské pivovary,a.s. Pivovar Ostravar
Groep PMS a.s. Přerov (tot 2000 Moravskoslezské pivovary Přerov a.s.):
- Pivovar Holba
- Pivovar Litovel
- Pivovar Zubr
Bernard Pivo (Brouwerij Bernard) (50% eigendom van Brouwerij Duvel Moortgat)
Budějovický Budvar
Pivovar Černá Hora
Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod
Lobkowiczký pivovar Vysoký Chlumec
Budějovický Měšťanský Pivovar
Městský pivovar Platan s.r.o.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Tsjechi%C3%AB)


Overigens hoeft bier niet enkel te worden gedronken:

In Praag kun je een bierbad nemen:

Pivní Lázné ZOTO
Masná 5, Praha 1
(http://cz.prague-stay.com/
lifestyle/clanek/502-pivni-lazne-zoto/)


Hotel Ungelt - kontaktní údaje
DP & Partners company, s.r.o.
Týn 10/644
110 00 Praha 1
Zapsáno u Městského soudu v Praze, spisová značka C, vložka 177605
(www.ungelt.cz/kontakt/)

In Praag kun je dus in bad in Budweiser of Bernard !?

Ook op andere plaatsen in Tsjechië vind je deze baden, zoals:

Hotel Bahenec
Písek u Jablunkova 195
739 84 Písek u Jablunkova
... visitors of the hotel Bahenec, which is situated in a city of Písek near Jabluknov, make themselves whack of beer bath...The owners of a three star wellnesshotel „Bahenec“ would like to invite their guests for an extended weekend or stay in beer spa BBB. ...However, the most important is an experience of the bath: you are sitting in a tub, and by the way you can just easily tap some beer for yourself – isn´t that great? (www.beerbath.eu/beer-spa-bahenec/)
If you hear a term BEER SPA, the first what you may have think - especially if you are a fan of this beverage - of an old known evergreen: „I am dreaming of a lake of beer, great as Stirsky lake,…“
Your next thought might be, whether it is not some kind of an „original joke“ or perhaps „marketing trap“ with its aim to make a profit of nowadays wellnes trend or whether this is not just a monkey business.
If we say the term beer, we understand a beverage brewed from the ingredients, which were mentioned above, of bright or dark color, sparkling, with a white foam, containing alcohol (at average 5 %) and carbonic acid (at average 4 – 5 g/l ), of sweetish or bitter flavor.
...
A term beer bath is associated by professionals with an optimal consumption temperature of a beer. Moreover, that means the end of all dreams. Can you imagine the "pleasure" lying without any movement in a bath which has a temperature 8 – 10°C?
If a beer is warmed up during a bath, it would cause releasing carbon dioxide. Carbon dioxide is a gas which is 1,6 times heavier than the air, which paralyze airways until it brings a suffocating stroke. No brewer, even in his dream, would have an idea to soak himself in an open ferment tub. He would get a goose bumps and also there is no way to do it because of carbon dioxide.
If we split up the word beer bath to a beer and a bath, we will get entirely new bunches of possibilities.
A separate term a bath has lots of variations; partly it is a matter of type (foot-bath, hip-bath, spray shower bath, overall bath etc.) partly it is a matter of effects on a human body (thermal bath, quaggy bath, herbal bath, etc.).
So if we choose, lets say, hip-bath and thermal bath in addition with a beer or more precisely. Ingredients the beer is made from, we will find out, that the term „beer bath“ is actually logical and obvious, and it is logical also for a brewer (www.beerbath.eu/something-from-history/).

České pivo

$
0
0

České pivo v novém vydání
Třetí vydání knihy České pivo vydané nakladatelstvím Havlíček Brain Team bude v pondělí 16. 1. 2012 slavnostně pokřtěno v Klášterním pivovaru v Praze na Strahově.  Jde o obnovené a rozšířené vydání knížky autorů pod vedením profesorky Ing. Gabriely Basařové, DrSc.  z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na knize se podílel již zesnulý Ivo Hlaváček, Petr Basař a Jan Hlaváček (www.vscht.cz/popularizace/media/tiskove-zpravy/5683/5807?cookie%5Bonly_desktop%5D=1).


Sinds 1999... is er een fundamentele verandering in de ontwikkeling van de Tsjechische mouterijen en brouwerijen geweest, zowel in termen van organisatorische regeling, eigenaars bedrijven, en in termen van de vernieuwing van de rassen van grondstoffen (gerst en hop), de modernisering van productie-installaties of soorten bieren, gebruikte containers, enz. ", zegt professor Basařová. "We hebben een aantal nieuwe beelden bijvoorbeeld ontdekt. ​​Historische mouten en brouwen apparatuur, vele historische en hedendaagse brouwerijen, de hedendaagse moderne mouterij en brouwen apparatuur. ... "De kennis van de hoeveelheid tijd Afdeling Fermentation Chemie en Bioengineering Instituut voor Chemische Technologie is nog bijna monopolistische leverancier van universitair opgeleide professionals naar huis mouterijen, brouwerijen, samenwerkende bedrijven en bedrijven, velen van hen werken in het buitenland, die ook volgt de oude tradities van discipline. Naar schatting 95% van de ingenieurs en technici in de brouwerij-industrie in de Tsjechische Republiek zijn afgestudeerd ÚKCHB ICT. Daarom is in het boek van de Tsjechische bier dat zich toelegt op de ontwikkeling van het universitair onderwijs in Praag mouten technologie sinds 1818 en sinds 1952 de nieuw opgerichte onafhankelijke Institute of Chemical Technology, derde editie brede aandacht. Bier en rechts Aangevuld met recente bevindingen in het boek is het hoofdstuk dat introduceert de kwestie van het merkenrecht conflicten, met name over de eeuwenoude geschil met de Amerikaanse vennootschap Anheuser-Busch, die illegaal geadopteerd Budweiser merk in handen in het verleden brouwerijen in de Tsjechische Budejovice, dat is de plaats van herkomst. Op dit moment is de eigenaar van Budweiser Budvar NC Betekenis Tsjechische biermerk door de Europese Commissie in 2008 bekroond met producten van de Tsjechische en Moravische brouwerijen BGA Tsjechisch bier. Bier, die voldoen aan de eisen van dit fenomeen die worden geproduceerd uit binnenlandse grondstoffen, specifieke binnenlandse traditionele technologie en vertonen de karakteristieke analytische en sensorische eigenschappen, wiens onderzoek het bepalen van de deelnemers waren arbeiders VÚPS als Praag, kan gebruikt worden op Beschermde Geografische Aanduiding etikettering logo Europese Commissie . Dit feit dat deze producten van de brouwerijen in de Tsjechische Republiek, ongeëvenaard in de wereld (www.vscht.cz/popularizace/media/tiskove-zpravy/5683/5807?cookie%5Bonly_desktop%5D=1).



Ge kon d'r op wachten

$
0
0



Chocenbrouwer van Brouwerij Bru'd en Zware Hufter van Brouwerij Dampegheest zijn de lekkerste bieren van Noord-Holland in 2015

$
0
0

Maar hoe smaakt het?

Op www.rtvnh.nl/nieuws/165607/proost-chocenbrouwer-en-zware-hufter-zijn-lekkerste-bieren-van-noord-holland is te lezen


De vakjury, voorgezeten door zytholoog Fiona de Lange uit Purmerend, heeft Chocenbrouwer verkozen tot het lekkerste Noord-Hollandse bier.  "We waren heel erg verrast", zegt De Lange over het bier. "Hij [Chocenbrouwerheeft slechts 5,5 procent alcohol en is erg veelzijdig: van koffie tot chocolade en mokka. Zoals de makers zelf zeggen: ontbijtbier."
"Fucking amazing!", reageren de makers van brouwerij Bru'd dolenthousiast nadat ze hun prijs in ontvangst hebben genomen. "We zijn compleet verbrouwereerd", grappen ze. "Dit zagen we niet aankomen. We gaan hiermee door om het bier nog meer te verbeteren!" Brouwerij Bruut Bier sleepte met hun Stennis de tweede prijs in de wacht. Het brons was voor het Stout + Moedig van Brouwerij De 7 Deugden (www.rtvnh.nl/nieuws/165607/proost-chocenbrouwer-en-zware-hufter-zijn-lekkerste-bieren-van-noord-holland ).

Dusssss....
Ik ben erg benieuwd, maar helaas kon ik ze niet vinden....
Dan maar virtueel genieten:

Brouwerij Bru'd
Opgericht in 2013. Brouwers Aike Müller en Chiel Muurling zijn gepassioneerd van voedsel wat lekker en puur is en de technologie en waar de twee elkaar ontmoeten. Op dit moment maken de brouwers nog gebruik van de faciliteiten van brouwerij De Naeckte Brouwers (http://www.hetbiermoment.nl/c-2195674/bru-d/).

Chiel Muurling
The Hophead Honcho
Real Hopparatschik. Passionate about food, technology and where the two meet. Working on democratising food and nudging communities to make our foodscape more interesting. Spare-time wanna-be philosopher, beer is the philosopher's conduit (http://brudbeer.com/).
 
Aike Müller
Cereal Entrepreneur
I love good food. Food that is pure and honest. Food that is the result of everyone involved being passionate about making the best out of it, being proud of the result and receiving a fair share of the profits. Cherry to cup, farm to plate, grain to bottle (http://brudbeer.com/).

Ze brouwen o.a.
Chocenbrouwer
Type: Porter
Smaak: Chocolade, geroosterd
Kleur: Zwart
Alcoholpercentage: 5.5%
Drinktemperatuur: 10ºC
Foodpairing: Stew
Beschrijving: Chocenbrouwer is een volle Porter gemaakt met Brambling Cross, Hallertauer Mittelfrüh, Citra en Cascade hop en diverse gekarameliseerde en geroosterde mout. De conditioning op biologische Peruaanse cacaobonen door Chocolademakers voegt de diepte toe aan zijn onwrikbare karakter. De enige granen die u nodig hebt in de ochtend voor een dag van filosofische uitweidingen over het nastreven van hoppiness zijn gebruikt voor deze porter. Voldoende om de dag te beginnen (www.hetbiermoment.nl/a-39762465/bru-d/bru-d-chocenbrouwer-33cl/).


Het lekkerste bier van de provincie Noord-Holland komt uit Amsterdam. Chocenbrouwer van Brouwerij Bru'd...Ook de tweede en derde plek waren voor Amsterdamse brouwerijen. Stennis van Brouwerij Bruut Bier en Stout + Moedig van Brouwerij De 7 Deugden om precies te zijn.  ...Uit de bijna 7500 publieksstemmen kwam Zware Hufter van Brouwerij Dampegheest uit Limmen als winnar uit de bus (www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/4060446/2015/06/07/Het-lekkerste-bier-van-Noord-Holland-komt-uit-Amsterdam.dhtml).


Chocenbrouwer by Brewery Bru’d and was named the best beers of Noord-Holland at the Beer Festival in the Grote Kerk in Alkmaar on Sunday afternoon (www.nltimes.nl/tag/chocenbrouwer/).

Bruut Bier
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
Bankastraat 21 HS
1094 EA Amsterdam
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/bruut-bier.html)

Brouwerij Bruut Bier
Bruut is een (nano)brouwerij in Amsterdam. Bij ons draait het om smaak en ambacht en niet om de hectoliters. We houden de productie bewust kleinschalig en gaan zo veel mogelijk duurzaam te werk. Onze bieren worden zonder haast gebrouwen en krijgen de gelegenheid om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak.
Het staat nog op losse schroeven, maar als alles goed verloopt zal Bruut zich straks vestigen in de voormalige kazerne van de kustbatterij op Vuurtoreneiland. Hier zullen we niet alleen onze eigen bieren brouwen, maar ook de huisbieren van Het Zomerrestaurant.
Vuurtoreneiland is een klein aangelegd eiland dat is gelegen binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam in het stadsdeel Amsterdam-Noord (bij Durgerdam). Het eiland en daarop gelegen verdedigingswerken maken deel uit van de Stelling van Amsterdam.  Op het eiland zijn destijds een bomvrije kazerne en een kustbatterij aangelegd. Deze batterij had tot taak het binnenvaren van vijandelijke schepen vanuit de Zuiderzee (nu Markermeer) naar Amsterdam te voorkomen. Naast het vervallen fort en een unieke flora en fauna, vind je op het eiland Amsterdams enige vuurtoren.
Het zal nog even duren voordat onze eigen brouwerij er is. Daarom brouwen wij onze bieren op dit moment als huurbrouwers bij brouwerij De Praght (Dronten) en bij brouwerij Anders (België).
In 2014 hebben we voor het eerst eigen recepten in het “groot” gebrouwen bij brouwerij De Praght. Hier leren we als gastbrouwers hoe we de brouwinstallatie van deze microbrouwerij zelfstandig bedienen.
Voor goede raad kunnen we terecht bij onze mentor Fred ( de voormalig brouwmeester van Brouwerij ‘t IJ). En de ambachtelijke brouwopleiding die wij in België volgden heeft ons het nodige inzicht verschaft in de processen en het management van de mout- en bierbereiding. Maar daar stopt het niet. We verslinden, in de tijd die over blijft, behoorlijk wat vakliteratuur en we experimenteren er op los in onze eigen keukens waar we nieuwe recepturen ontwikkelen (http://bruutbier.nl/over-bruut/).

\
Ward-Venstra-Sander-van-Engelen

Microbrouwerij Praght in Dronten


Stennis
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 5.0%
Soort: speciaalbier
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/bruut-bier.html)
Een pils mag gewoon bovengistend zijn. Stennis is een krachtige ongefilterde blonde met een frisbittere twist en uitnodigende afdronk.
Eenvoud Siert. Gebrouwen op basis van een pilsrecept en bij een hoge temperatuur vergist met een neutrale gistsoort. De drie verschillende hopgiften komen hierdoor goed tot hun recht en geven diepte en een frisse meerlaagse rijkdom.  Hij is crisp, fruitig en brutaal hoppig in de afdronk. Een stevige dorstlesser.
Aanbevolen drinktemperatuur 5-8 ºC.
Biertype: stoombier.
(http://bruutbier.nl/bier/)



Brouwerij De 7 Deugden
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2009
...
Brouwerij De 7 Deugden werd opgericht op 14 oktober 2009. Sinds 15 oktober 2010 is de brouwerij gevestigd in een bedrijfspand aan de Osdorperweg in Amsterdam Nieuw West, gelegen achter een oude, witte boerderij. Op 5 maart 2011 werd de brouwerij officieel geopend.
De missie van de brouwerij is: "Het brouwen van bier, het ontvangen van gasten in het proeflokaal en de begeleiding van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt".
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/zeven.html)

Brouwerij De 7 Deugden
Brouwerij de 7 Deugden is een brouwerij in Amsterdam-Nieuw-West. De brouwerij is gevestigd in een bedrijfspand in Oud Osdorp. De brouwerij brouwt speciaalbier en is lid van het Klein Brouwerij Collectief (KBC).
Brouwerij De 7 Deugden is opgericht in 2010. In navolging van brouwerij De Prael en Breugems Brouwerij werkt De 7 Deugden met mensen met een beperking. Deze groep mensen vindt moeilijk aansluiting op de arbeidsmarkt, zodat er behoefte is aan een bijzondere werkplek met de nodige begeleiding. Door deze werkplek te bieden heeft brouwerij De 7 Deugden ook een sociale functie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_7_Deugden).

Bij brouwerij De 7 Deugden brouwen we apart speciaalbier. Onze bieren zijn anders dan je gewend bent, doordat we verschillende kruiden en specerijen toepassen (http://www.de7deugden.nl/).

Stout+Moedig
Donker bier om in te bijten naar het voorbeeld van Iers stout-bier
Stout+Moedig is gemaakt van 3 soorten mout, hop, gist, eerlijk duinwater en koffie.
EBU 51
EBC 121
cat S
alc 7,2%
OG 17
(www.de7deugden.nl/bier/stout-moedig/)

Brouwerij Dampegheest 
Zware Hufter van Brouwerij Dampegheest :
De Zware Hufter is verkozen tot het "Populairste bier van Noord-Holland"!
Met de bierverkiezing van RTV NH heeft de Zware Hufter de 1e prijs gewonnen voor het populairste bier van Noord Holland! We zijn trots op deze publieksprijs ...(http://dampegheest.nl/)

Categorie: Bierbrouwerij 
Groep : Onafhankelijk 
Opgericht: 2008
Achterweg 22
1906 AG Limmen
Provincie: Noord-Holland

Brouwerij Dampegheest
Brouwerij Dampegheest heeft in oktober 2008 de officiële status gekregen, en wordt gerund door drie personen uit Limmen die drie hl per keer kunnen brouwen. ....De brouwerij is vernoemd naar Huize Dampegheest die in 1730 nog stond in Heerlijkheid Limmen....Zoals bijna elke hobbybrouwer begon Kees Koot met het kopen van kant-en-klare brouwpakketten. Kees Koot, van beroep fotograaf, kreeg daar echter gauw genoeg van. "Het is maar surrogaat. Dus ben ik begonnen om de ingrediënten los te bestellen en eigen recepten uit te proberen." Die bevielen zo goed, dat de pannen steeds groter werden en op den duur een omgebouwde vaatwasmachine voor het spoelen van de flessen nodig was....Twee jaar  [2008] geleden besloten hij, zijn broer Rinus en Herman Zomerdijk de zaak professioneel aan te pakken, maar wel als hobby naast het dagelijks werk. De brouwinstallatie is eigenhandig gemaakt van 2e hands RVS ketels uit de zuivelindustrie. Rinus is leliekweker en Herman hoofd technische dienst van de Limmer melkfabriek. "Door Herman", zegt Kees, "hebben we een grote sprong voorwaarts gemaakt. We hebben een ruimte gehuurd en een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. Net als alle verdere toebehoren hebben we die van de sloop voor schrootwaarde gekocht en zelf opgeknapt. Omdat de ketel groter dan 100 liter is, moesten we ons bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Als naam hebben we Brouwerij Dampegheest gekozen naar een oude heerlijkheid die hier vroeger stond." Nu brouwen ze per 3 weken 300 liter bier, oftewel 400 flessen van 0,75 cl. Maar in 2010 willen ze dit uitbreiden naar 800 liter zodat het bier op meer plaatsen gekocht kan worden dan alleen bij Gall & Gall in Limmen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/limmen/dampegheest).

Brouwerij Dampegheest is oorspronkelijk gestart op initiatief van drie personen afkomstig uit Limmen: Kees Koot (fotograaf van beroep), Rinus Koot (leliekweker van beroep) en Herman Zomerdijk (hoofd technische dienst van de Limmer Melkfabriek van beroep). Tijdens het brouwen worden zij bijgestaan door Cor Theissling.
De brouwerij bestaat officieel sinds oktober 2008.
...Het schroten van de mout gebeurd met een oude amandelpers, waarmee een gemiddelde storting van 100 tot 150 kilo in een half uur wordt geschroten, voldoende voor 800 liter wort. Dit wordt verwarmd in een dubbelwandige ketel. Het water in deze ketel wordt verwarmd met een oud centrale verwarmingsinstallatie. Hiermee kunnen de temperatuurstappen heel nauwkeurig worden geregeld.
....Op dinsdagavond 27 mei 2014 verloor Herman Zomerdijk bij het vervangen van een ventilator in de brouwerij het leven (www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/dampeghe.html).

Brouwerij Dampegheest is een kleinschalige Noord-Hollandse bierbrouwerij gevestigd in een voormalig kaaspakhuis te Limmen. Zoals veel kleine brouwerijen is ook deze brouwerij in 2002 ontstaan vanuit de hobby-sfeer. De brouwerij is vanwege de toegenomen vraag naar de bieren inmiddels al flink uitgegroeid tot een professioneel bedrijf waar 80 hectoliter per maand kan worden gebrouwen. Er is een speciale afvul eenheid voor kunststof vaten en een geautomatiseerde flessen-vullijn.
Wij brouwen acht verschillende bieren, drie seizoensbieren en vijf bieren die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. De jaarrond bieren zijn: Antje van Gerrebrandje, Skoftig, Merakels, Zware Hufter en Manus. De seizoensbieren zijn: Ut 1e Kieft-ai (Lentebock), Bockbier en Winterwit Al onze bieren zijn beschikbaar in 33 en 75 cl flessen en op 20 liter vaten.
Wij zijn gepassioneerde brouwers die met liefde en aandacht lekkere bieren maken om van te genieten. We brouwen acht bijzondere bieren waarvan de meeste het gehele jaar verkrijgbaar zijn in Nederland (http://dampegheest.nl/de-brouwerij.html).

Zware Hufter
Ons zwaarste bier, een zwaar, donker en kruidig gerstenwijn van 10% (http://dampegheest.nl/onze-bieren.html).


Zware Hufter
Gebrouwen sinds: 2008
Alcoholpercentage: 10.0%
Soort: speciaalbier (www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/dampeghe.html).

IJsbocken

$
0
0
Op Facebook las ik een nieuw gebruik: je bier ijsbocken. Je kan bier vanuit een glazen bierflesje niet direct in de vriezer stoppen, maar het ijsbocken van bier kan wel vrij eenvoudig:
Koel bier, giet het voorzichtig over in een PETfles(je) en leg deze in de vriezer voor een paar uur. Het water bevriest en dat doet wat met de smaak...

Daardoor wordt het bier ook sterker:

Eisbock is een biersoort die bekomen wordt door het bevriezen van bier, meestal Doppelbock, waardoor men een hoger alcoholgehalte krijgt.
Door bier te behandelen volgens de Eisbock-methode of vriesdestillatiemethode bekomt men bier met een hoog alcoholgehalte. Men gebruikt hier een uitgegist bier dat na lagering op lage temperatuur gebracht wordt. Omdat water bij een hogere temperatuur bevriest dan alcohol, zal eerst het water bevriezen. Door de ijskristallen te scheiden zal het totale volume met ongeveer 10% dalen en bekomt men meestal een donker roodbruin bier met alcoholpercentage tussen 9 en 13% met een volmondiger smaak. Door deze methode meerdere malen toe te passen kan men het bier steeds geconcentreerder maken...Volgens de legende zou dit bier bij toeval ontstaan zijn in de periode 1890-1900 in de Reichelbräu brouwerij te Kulmbach. Op een winteravond was een brouwersgast twee vaten bockbier vergeten binnen te zetten in de kelder. Na een vriesnacht vond de brouwmeester ’s ochtends de opengebarsten vaten en de inhoud bevroren. Binnenin het ijs was echter nog een bruine vloeistof aanwezig. Wegens het ruïneren van twee vaten bier werd de brouwersgast als straf verplicht deze overgebleven “smurrie” op te drinken. Deze bruine vloeistof bleek echter lekkerder dan verwacht en zodoende was deze gast de allereerste ooit die Eisbock gedronken heeft. Sindsdien werden elk jaar gedurende koude nachten enkele vaten buiten gerold (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

Ice beer is niet hetzelfde als Eisbock maar werd in 1993 “uitgevonden” door de Labatt Brewing Company in Canada. Dit bier is gebaseerd op een lichte lager waarbij de vriesmethode toegepast wordt. Na het bevriezen wordt het bier gefilterd waardoor een deel van de smaak en ook de bitterheid vermindert en daarna terug aangevuld met water waardoor het alcoholgehalte terug op hetzelfde peil gebracht wordt. Wat overblijft is een zacht mild bier met heel weinig (hop)bitterheid (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

De Reichelbräu brouwerij werd deel van de Kulmbacher brauerei en de Eisbock wordt nu G'frorns of Bayrisch Gefrorns genoemd. Door de vriesdestillatiemethode herhaaldelijk toe te passen bekomt men steeds sterkere bieren, ook wel ISB’s (Insanely Strong Beers) genoemd. De Amerikaanse brouwer Jim Koch van de Boston Beer Company bracht in 1994 Samual Adams Triple Bock (17%) op de markt, gevolgd in 1999 door Samual Adams Millenium (21%) en tussen 2002 de Samual Adams Utopias-serie, met in 2007 een alcoholpercentage van 27%. In 2008 bracht brouwer Georg Tscheuschner van de Duitse Kleinbrauerei Schorschbräu de Schorschbock 31% op de markt. De Schotse brouwers James Watt en Martin Dickie van BrewDog reageerden in november 2009 met Tactical Nuclear Penguin (32%). Kort daarop volgde de Italiaanse brouwer Alex Leberati van Revelation Cat Craft met Freeze the Penguin (35%), een samenwerking met de Belgische Proefbrouwerij. In december 2009 werd dit record alweer gebroken door Schorschbräu met Schorschbock 40%. In 2010 ging de onderlinge wedstrijd verder. In februari was het terug Brewdog met Sink the Bismarck! (41%), in mei weer Schorsbräu met Schorschbock 43% en in juli Brewdog met The End of History. In oktober 2011 brouwde Schorschbräu hun Schorschbock 57%.Uiteindelijk bracht in oktober 2012 de Schotse brouwerij Brewmeister hun Brewmeister Armageddon (65%) op de markt. De Nederlandse Brouwerij 't Koelschip claimde in 2010 met Obilix (45%) en met Start the Future (60%) ook het sterkste bier, maar deze bieren waren bekomen door toevoeging van extra alcohol, en daarom niet gehomologeerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

Schotse brouwerij Brewmeister opnieuw het sterkste bier ter wereld in huis. Na Armageddon met een alcoholpercentage van 65% is nu Snake’s Venom ‘gebrouwen’ met maar liefst 67,5 procent alcohol het sterkste bier ter wereld.
...
Het brouwen van dit soort sterke bieren gaat in de meeste gevallen volgens de ijsbock-methode. Dit betekent dat men bier brouwt, laat bevriezen, het geconcentreerdere bier eruit destilleert (want water bevriest eerder dan alcohol) en weer verzamelt. Vervolgens gaat ‘t naar de volgende temperatuurstap om het bier wat steeds meer alcohol wordt geconcentreerder te maken. Op die manier ontstaat een bier dat zo sterk alcoholisch is. Bij het brouwen van een bier kan je doorgaans maar tot een alcoholpercentage van circa 14 procent komen.
...
De ijsbock-methode werkt volgens mij iets anders. Water bevriest eerder dan alcohol. In de ijskristallen die je afschept van het bier zit alleen water en geen alcohol. Daardoor stijgt het alcoholpercentage in het resterende bier. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock.
In de video van BrewDog laten ze ‘t precies andersom zien of eigenlijk ook niet…. We bedoelen hetzelfde. Jij schept ‘t water eraf. En ik geef aan dat de alcohol overblijft… Bij de eerdere video van BrewDog laten ze zien dat ze vele bakken met bier bevriezen. Daaronder vangen ze residu af en voegen ze weer toe aan… Zoals hierboven ook staat, water bevriest en alcohol blijft achter…. ‘In de ijskristallen die je afschept zit ‘t water dus wat hou je dan over….. Je hebt nu in Duitsland leuke ijsmachines….. Kan je je bier in doen, vervolgens leg je het in de diepvries, open je de fles met ingevroren bier en krijg je het residu van het bier in je glas. 2x zo sterk in alcohol.
...
Volledigheidshalve, ik denk dat de verwarring tussen Fiona en JW ontstaat door het gebruikte woord ‘destilleert’. Bij de Eisbock methode wordt natuurlijk NIET gedistilleerd, want dat is de tegenhanger: alcohol verdampt eerder dan water en dat is ook een methode om het alcoholpercentage in de vloeistof te verhogen. Bij Eisbock vries je het bier in, je laat op zeker moment de niet-bevroren vloeistof weglopen (waarbij een deel van het water als ijs achterblijft) en dat proces herhaal je enkele malen tot het gewenste alcoholpercentage is bereikt.
Bij destilleren/distilleren laat je de alcohol verdampen door verhitting, waarbij ook altijd wat waterdamp meekomt, en ook dit proces wordt vaak enkele malen herhaald. Vaak wordt, om de drank drinkbaar te maken, het eindproduct (vaak pas na de rijping, zoals bijvoorbeeld bij whisky) weer verdund met puur water (http://bier.blog.nl/biernieuws/2013/10/26/brewmeister-lanceert-opnieuw-sterkste-bier-wereld).

Dus destillatie komt er niet aan te pas. Het is laten bevriezen en afgieten. In een faceboekberichtje las ik het principe: glazen flesje uitgieten in een PETfles en die in de vriezer...kind kan de was doen...

Brouwerij De Kromme Haring te Utrecht

$
0
0

Brouwerij De Kromme Haring bestaat sinds 2014 en maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Maximus (zie www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/brouwerij-de-kromme-haring.html). De brouwerij zit in Utrecht (en daar zitten wel meer brouwerijen)

De Kromme Haring
Engelen van Pijlsweertstraat 3-BSA
3513GC Utrecht
(http://m.openingstijden.com/o4098523/de-kromme-haring-engelen-van-pijlsweertstraat-3-utrecht/)

Gijs van Wiechen is co-owner at Brouwerij De Kromme Haring: De Kromme Haring, a brewer specialising in experimental beers and aiming to open a brewpub in the Utrecht Area....De Kromme Haring is a brewery that specialises in experimental beers and aims to open a micro-brewery/brewpub in the Utrecht Area. De Kromme Haring beers are designed to explore tastes and experimental fermentation processes, using bacteria and yeast that listen to the names like Brettanomyces, Lactobacillus and Pediococcus. And we like hops too. De Kromme Haring wants to create a space that produces and serves limited batches of wonderful beers, also opening its doors to the best of the burgeoning dutch craft beer scene.
De Kromme Haring brings together the brewers experience of Stephen Grigg (brewing since 1992) together with the beer-fanaticism and bar-experience of Gijs van Wiechen (pouring since 2008, drinking long before).
Currently the first commercial brew of De Kromme Haring, named SMOKEY THE BARRACUDA (Smoked Imperial Porter), is available in Kafé België. expect more in 2015. (www.linkedin.com/pub/gijs-van-wiechen/38/143/b30).


To celebrate thirty years of Kafé België, we collaborated with Brouwerij De Kromme Haring to make this heavy, pitch-black and unashamedly smokey imperial porter. Looking as fearsome as a barracuda, it takes some guts to dive in the water. After the plunge, the reward is a beautiful complex beer with roasted flavours of coffee and chocolate and a rich and subtle smokiness. It finishes nicely bitter and dry. Please drink at ca. 10º C ABV: 8.2% EBU: 32 EBC: 100+ 18º Plato Ingredients: Water, Malts (Pale, Rauch, Crystal, Munich, Chocolate & Roast), Hops (Williamette, East Kent Golding), Yeast, Demerara sugar Brewed at Brouwerij Maximus (www.ratebeer.com/beer/de-kromme-haring-smokey-the-barracuda/282100/)

MaartenRF10 (1674) - Wageningen, NETHERLANDS - MAY 19, 2015
Utrechts Bierbrouwers Festival 2015
Lekker zware porter, die goed gebalanceerd is. Zacht en romig met geroosterde mouten en zachte rook (www.ratebeer.com/beer/de-kromme-haring-smokey-the-barracuda/282100/).

Via Kafé België is er denk ik een band tussen deze brouwerij en Maximus, aangezien bij beide oud-managers van dit café werken.

Ze brouwen ook een IIPA:


Boutersem kent een oud en eigenaardig toponiem dat zich in de volksmond ontwikkelde tot Krommen Haring. Zoals uit oude attestaties blijkt, is dit een vervorming van Krommen Herent. Ik zet enkele oude vormen op een rij: 14 april 1365 "retro crommenherent", 1514 "dat gasthuys van crommen herent", 1690 "de bane van butsel naer den crommen herent", 1719 "Krommen Herent", 1815 "Krommen-haring", op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut 1970 "Kromme Haring", in 2000 verbeterd in "Kromme Herent". Kromme Herent is de plaats waar de Oudebaan (nu Heidestraat, Aarschotsebaan en Latstraat) een opvallende bocht maakt en waar zich het Gasthuis van de Krommen Herent bevond. Herent is een afleiding van heren 'haagbeuk', uitgebreid met een lokatief-t. De naam betekent: 'plaats waar haagbeuk groeit' (www.kempeneers.org/sprokkels/sprokkel-6-295.html).

During the 1980s, the Netherlands, along with many other countries, experienced a resurgence of craft brewers. Small breweries began commercially producing different varieties of beer, in particular
India Pale Ales (IPA), known for their hoppy, bitter flavor. These beers were quite different from the typical Dutch lagers or the Trappist-style beers from the country’s southern neighbor, Belgium.
 The growth of the microbrewery scene was due, in part, to the anarchist and punk movement of the 1980s in Amsterdam. Members refused to drink Heineken, shunning the brand for its capitalistic
associations. Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam was among the first of the new microbreweries to open up in the country in 1985, and the Netherlands now boasts over 200 breweries.
 Two of those breweries belong to expats Eric and Stephen.  Eric operates Amsterdam-based Butcher’s Tears with his partners Felicia von Zweigbergk and Herbert Nelissen. Stephen runs De
Kromme Haring in Utrecht and as-yet-to-be-named brewpub with his partner, Gijs Van Wiechen.
In spite of the country’s relatively small size, the two entrepreneurs only met recently – at a beer festival – and don’t really know each other (http://mollyquell.com/wp-content/uploads/2015/01/ExpatBrewing.pdf).

Volgens mij was in de jaren tachtig nog vooral dubbel, tripel, zware (Belgische) blonde, amber en Belgisch witbier dat werd gebrouwen. Later kwamen daar porters en stouts en eind jaren negentig de IPA's. Tegenwoordig zijn de IPA's net zoals de Duitse weizen gemeengoed, maar in de jaren tachtig waren ze dat volgens mij niet

Though not yet available for sale in bottle shops, his Smokey the Barracuda porter is always on tap at Kafé België in Utrecht. Conveniently, the owner of the cafe is Stephen’s business partner. Their plan is to experiment with more sour beers, when they have the space to open their planned brewpub.
 Eric and Stephen have both faced similar difficulties operating businesses as foreigners. And they’ve solved those problems in identical ways: taking on a Dutch business partner. It’s possible, however, that both of them would want a business partner regardless of the country they were operating in. They both confessed to being poor at administration.
 The biggest hindrance both of them cite is the Dutch aversion to English-style beers. “The Dutch think English beer means warm, flat and disgusting,” said Stephen. Eric agrees. “I would truly classify many of my beers as English Ales, but the Dutch won’t drink them. When I call the same beer an IPA, they sell out.” (http://mollyquell.com/wp-content/uploads/2015/01/ExpatBrewing.pdf).

De kromme haring apprentice Stephen Grigg will provide samples of a new, experimental dry-hopped sour ale #Bierberaad (https://twitter.com/mediamatic/status/586108812261781506). Yeast strains fresh from the Kromme Haring yeast library now on display at Micropia (www.mediamatic.net/385001/nl/yeast-strains-fresh-from-the-kromme-haring-yeast).


MOUT Bierfestival, en andere bierfestivals

$
0
0

Het is ... erg Nederlands om gasten thuis te ontvangen met alleen een kopje koffie en een droog, korrelig koekje. En hoe vaak gebeurt het niet dat je als gast in een café of brasserie wordt weggekeken, of lomp, bijna verveeld wordt bediend?
Susan Huitenga vindt het ontzettend leuk om het mensen naar hun zin te maken. Maar niet alleen met kennis over een mooi biertje en gastvrije service. Ze luistert graag naar verhalen, wil graag mensen leren kennen, en houdt van het persoonlijke. Ze is geïnteresseerd in gasten en wil weten wat voor hen belangrijk is. Onder de naam MOUT stelt ze jou voor aan de Nederlandse brouwer. MOUT draagt bij aan het eigenzinnige, pure en creatieve van vakmanschap, net persoonlijke waarden en overtuigingen (www.proeflokaalmout.nl/blog/susan-over-mij/).


Struinend door de Belgische steden zie je mensen vanaf een uurtje of twaalf ’s middags nippen aan goedgevulde glazen Leffe, Duvel en Westmalle. Deze drie zijn bij ons bekend, maar er bestaat nog een enorm scala aan andere ambachtelijke bieren, en dat in ons eigen land! Bier brouwen is ineens hip geworden.
En dit past ook wel in de tijdsgeest van nu; terug naar eigen producten, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. De beleving van nieuwe smaken en stijlen is weer geliefd. Naast de ervaren vaklui is er een hele nieuwe, jonge generatie van bierbrouwers ontstaan. Deze enthousiastelingen brouwen bier zoals zij dat willen, durven te experimenteren met smaken, en richten zich tevens op de buitenlandse markt. Want onze zuiderburen zijn lang niet meer de enigen; ook aan de andere kant van de Oceaan wordt er flink in de ketels geroerd.
MOUT wil deze brouwers, jong en oud, een podium geven. Dit middels een sfeervol proeflokaal in de stad Groningen. Een plek waar je heerlijk Nederlands bier kunt drinken. Jammer dat er vaak zo lichtzinnig wordt omgegaan met een product, dat met zoveel zorg en toewijding is gemaakt. Zowel voor de brouwers als voor de gasten. MOUT vind het belangrijk dat er kennis is over het product, en dat het personeel weet hoe het gepresenteerd moet worden. Inmiddels is MOUT hard bezig met de realisatie van Proeflokaal MOUT (www.proeflokaalmout.nl/blog/missie/).
(www.horecagroningen.nl/nieuws/proeflokaal-mout-start-met-crowdfunding/www.desmaakvanstad.nl/nieuws/proeflokaal-zoekt-bierliefhebbers-met-geld/,
http://genietenmetbier.nl/tweede-nederlands-biercafe-in-aantocht/).


Susan Huitenga loopt al geruime tijd met het plan een proeflokaal voor Nederlandse bieren te beginnen in Groningen. Haar idee heeft ze in een businessplan gezet. Project Proeflokaal Mout is nu te bekijken op het crowdfundingsplatform Crowd About Now (http://bierista.nl/actueel/crowdfunding-voor-proeflokaal-mout-in-groningen/). MOUT is pas het tweede proeflokaal waar alleen bier van eigen bodem geschonken wordt. Steun de Nederlandse (micro)brouwer, investeer in MOUT! Voorgedragen door: Brouwerij Jopen (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout). Zie ook VimeoPinterest en Facebook, maar vooral ook: www.facebook.com/proeflokaalmout/.


Proeflokaal Mout in neogotisch monument
Susan Huitenga gaat haar droom van een eigen proeflokaal voor Nederlandse bieren waarmaken. Ze huurt een monumentaal pand aan het Zuiderdiep.
Mout
Twee jaar geleden kwamen bij haar de eerste gedachten op om een proeflokaal onder de naam Mout ergens in of rond de binnenstad van Groningen te openen. ,,Het kostte nogal wat moeite om een geschikt pand te vinden. Ik dacht in een stad met zoveel horecabedrijven sneller aan de bak te kunnen. Het is een beetje tegengevallen.''
De onderneemster in spe zegt in haar nopjes te zijn met het monumentale pand op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Pelsterstraat. ,,Er moet nog wel wat gebeuren, maar de eigenaar is druk doende om de vergunningen voor de verbouwing rond te krijgen. Het moet lukken ergens in [2016]  de eerste biertjes op tafel te zetten.'' ...Over productkennis en de bediening hoeven toekomstige gasten zich geen zorgen te maken. Susan Huitenga heeft acht jaar ervaring in de horeca in Griekenland en werkte eenzelfde periode in het Belgisch café De Pintelier, waar 23 verschillende bieren uit de kranen stromen en een veelvoud op fles is te verkrijgen (www.dvhn.nl/groningen/Proeflokaal-Mout-in-neogotisch-monument-21103281.html)

Susan Huitenga: Geboren en getogen in Groningen. Een ontzettend veelzijdige, bruisende stad waar altijd veel te beleven valt. Ik hou van goeie horeca en ben liefhebber van bijzondere bieren. Mijn grootste wens is dan ook om de deuren te kunnen openen van MOUT, een mooi en sfeervol proeflokaal voor Nederlandse bieren. Een plek waarin ik met veel plezier en toewijding beide interesses kan combineren. Waar zowel de brouwers als de inwoners van de stad Groningen trots op zullen zijn (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout).

Het liefst omschrijf ik mezelf als kenner van de Nederlandse biercultuur, met oog voor mensen en een neus voor kwaliteit. Kennis van bier doe ik op door naar onze brouwers te luisteren, en natuurlijk door veel te proeven. Horeca is mijn vak, proeven mijn liefhebberij.
Die twee combineer ik in MOUT, een proeflokaal waar Nederlands beste bieren zullen worden geschonken. Want, wat is er nou leuker dan je gasten verrassen met een bijzonder product?
Bier van eigen bodem is ontzettend veelzijdig en lekker, en brouwen is een interessant vakmanschap. Daarin valt nog zoveel moois te ontdekken! Dat breng ik graag meer onder de aandacht. Door te schrijven over de brouwers en hun bieren, en natuurlijk door het realiseren van mijn eigen proeflokaal (www.bierconnaisseurs.nl/?p=3611).

Als jong meisje kon ik al aardig hard werken. Horeca gaf en geeft mij nog steeds enorm veel energie. Het is een gevarieerd, dynamisch en supersociaal beroep. Ik kwam uiteindelijk in een mooi Belgisch biercafé terecht, waar ik lange tijd op mijn plek was als bedrijfsleidster.
Grappig genoeg ontdekte ik daar wat voor leuke dingen er in ons eigen land gebeuren op biergebied. Het verbaasde mij dat er zoveel Nederlandse brouwers waren, en dat hun bieren in tegenstelling tot de Belgische, niet of nauwelijks bekend waren. Eenmaal weg bij het café ging ik verder op onderzoek uit. Ik bezocht allerlei plekken waar Nederlands bier op de planken stond, leerde de brouwers kennen en proefde wat af. Ik raakte onder de indruk van de gedrevenheid en authenticiteit van de makers (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout). Als indicatie van haar kennis is haar deelname aan een bierkeuringsjury op het 5e Utrechtse Bierbrouwers Festival (UBF) op zaterdag 9 mei 2015.

De rijke Groningse biercultuur lijkt weer helemaal terug van weggeweest! Naast de inmiddels gevestigde orde van Kromme Jat, Bax Bier en Wildervanker, zijn er het afgelopen jaar aardig wat officiële namen bijgekomen. Brouwerij Vandenbroek, Pivo, Martinus, Craft Brewery Groninger, Rockin’ Ludina… En niet te vergeten Brouwerij Corviri uit Glimmen. ...Craft Beer Festival op Het Zomerkwartier,  Van Moll Fest en Brewda... (www.proeflokaalmout.nl/category/blog/,
www.proeflokaalmout.nl/author/bieradministrator/).


Mout & Baajk is een organisatie van bierliefhebbers en zij organiseren op 8, 9 en 10 mei het evenement “BIER en HOBBY” (www.editiepajot.com/regios/2/articles/36942). Historisch Bierfestival pROOSt: van Biertombola tot Bierbostelbroodis op zondag 12 september 2004 (www.museumbrouwerij.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=50:historisch-bierfestival-proost-van-biertombola-tot-bierbostelbrood&catid=1:kranten&Itemid=2), maar was ook in 2014 en 2015.
 Op http://dossierhop.nl/author/mout-en-peper/  vind je ongezouten bier-spijscombinaties, proefnotities, recepten, columns, adresjes en tips. www.moutenpeper.nl
(http://dossierhop.nl/author/mout-en-peper/).  De bierwereld is volop in beweging. Elke week wordt er wel ergens een nieuwe brouwerij opgericht, er is meer aandacht voor exotische hopsoorten en oude stijlen worden opnieuw leven in geblazen. Wat de komende trend in Nederland wordt is nog maar de vraag, maar in het buitenland zien we een toenemende interesse in wilde bieren (http://dossierhop.nl/gewildebieren/, in 2013 !!!).

Nijmeegse Bierfeesten (NBF) organiseert op zondag 17 januari 2016 van 13.00 tot 19.00 uur voor de derder keer de Nijmeegse Winterbierdag. Liefhebbers kunnen op zondag 17 januari 2016 kennis maken met 16 verschillende winterbieren, er zijn winterbieren te proeven uit binnen- en buitenland...Op zondag 15 mei 2016 van 13.00 tot 19.00 uur is het weer feest. (zie www.nijmeegsebierfeesten.nl/).


1e Winterbierfestival Leiden Datum/tijd: 31-01-2016 / 14:00 - 19:00 | € 10,- (www.bier-evenementen.nl/evenement/1e-winterbierfestival-leiden/). 1e Winterbierfestival Leiden op 31 januari 2016 in Scheltema...Aangezien de wintermaanden zich minder lenen voor een wandeling heeft de organisatie gekozen voor de binnenlocatie Scheltema aan de Marktsteeg Leiden. Een pand met een robuuste, ambachtelijke uitstraling dat past bij de bierbrouwer anno 2016. Tijdens het Winterbierfestival Leiden in Scheltema zullen een aantal kleine Nederlandse brouwers zich presenteren met diverse winterbieren (www.bierwandeling.nl/1e-winterbierfestival-leiden-op-31-januari-2016-in-scheltema/).

The Alltech Craft Brews & Food Fair returns for a fourth time to the Convention Centre Dublin, February 5-7th, 2016.
The Fair will feature a host of local and international craft beverages as well as local culinary delights. Musical entertainment will be provided by a range of home-grown acts and food producers will be on hand with unique food pairings to excite your taste buds! (http://eu.alltechbrewsandfood.com/)

Het Brugse Beer festival zal plaatsvinden op Februari 6 - 7 2016... De Brugse Bierfestival werd meteen de must bezoek evenement van de stad. En het wordt groter en bekender door de jaren heen.
Het is de plaats waar je meer dan 70 brouwerijen en smaak dan 300 bieren kunt vinden. Elk jaar trekt het 20.000 mensen.
Dit is een unieke combinatie van bier proeven en geschiedenis, als het feest eerst werd gehouden in het historische Brugge - Belfort - en er zijn niet zo veel plaatsen die je zo'n interessante plek voor een biertje festival kan bieden (http://nl.allexciting.com/brugs-bier-festival/).


The nineteenth annual CAMRA Bristol Beer Festival will run from Thursday 10th to Saturday 12th March 2016 at Brunel’s Old Station, Temple Meads, Bristol.
There will be a fantastic range of around 140 different real ales on sale over the course of the festival as well as a good selection of cider and perry. There will also be a variety of food available at all sessions (www.camrabristol.org.uk/festival.html). Misschien voorafgaand aan vertrek dit boekje aanschaffen:


Delta Bier Festival 2016
In 2016 is dat op zondag 20 maart. De locatie is in De Goederen loods in Goes. Het is op loopafstand van het NS station. De Goederenloods is een sfeervolle ruimte en maakt deel uit van de Stoomtram Goes Borsele (SGB) (www.deltabrouwers.nl/?page_id=104www.biernet.nl/bier/agenda/20-03-2016/delta-bier-festival-2016).


Bierfestival Groningen vindt op 8 en 9 april 2016 voor de zesde keer plaats! Bierfestival Groningen 2016 wijkt niet af van het succes van de locatie van vorige jaren en neemt wederom haar intrede op 8 en 9 april in dit enorme stadsicoon.... (http://bierfestivalgroningen.progressevents.nl/archief) Grootste Bierdiner ter wereld met streekproducten en streekbieren uit noord Nederland! Op donderdag 7 april 2016 vindt, voorafgaand aan bierfestival groningen, organiseren Progress Events, ‘t Feithhuis, Stenden Hogeschool en Bierista het grootste bierdiner ter wereld met streekproducten en streekbieren uit noord nederland plaats in de Martinikerk te Groningen! (www.degecroondebel.nl/bierfestival-groningen-2016/)




The Zythos Beer Festival (ZBF) is staged every year in the Brabanthal exhibition hall, in the city of Leuven. The festival takes place each year at the end of April (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals). Twee dagen lang kan je proeven van de bieren van 88 Belgische brouwerijen en bierfirma's (https://allevents.in/leuven/zythos-bierfestival-2016/467407676777923).

Lentebierwandeling Leiden Datum/tijd: 01-05-2016 / 14:00 | € 29,50 Op 1 mei 2016 wordt de vijfde Lentebierwandeling Leiden gehouden. Een wandeling langs zes cafés* in de Leidse binnenstad die allemaal een ander Lentebier van kleine Nederlandse brouwerijen op tap hebben. Kortom een uitermate gezellige proeverij! (www.bier-evenementen.nl/evenement/lentebierwandeling-leiden-2/).

Maastricht 2016. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni 2016....Na schitterende edities in 2013, 2014 en 2015 gaan we voor een nog mooier bierfestival in 2016! Er zullen een aantal zaken grondig worden bijgeschaafd om ook volgend jaar weer een prachtig bierfestival te kunnen presenteren. We kunnen jullie echter nu al verklappen dat we gaan uitbreiden richting het mooie Faliezusterspark in Maastricht.
Volgend jaar zal ons bierfestival dus plaatsvinden bij D’n Hiemel, Helpoort en Faliezusterspark in Maastricht. Locatie: Bernardusstraat 24A (www.pint.nl/zuid-limburg/festivals/).

Van 1 tot 3 juli is het MOUT Bierfestival op het Julianapark (noord) Nijmegen zag ik op
www.nijmegen.nl/gns/index/vergunningen/evenementenkalender.pdf. Het bierfestival MOUT is een educatieve speciaal bier festival met colleges en workshops van spraakmakende nationale en
internationale beroepsprofessionals, zijn er samenwerkingen tussen Nijmeegse speciaalbiercafe’s en craftbeer brouwerijen.

Stichting Cultbier Heerlen presenteert op 3 juli 2016 verschillende speciaalbieren met bijpassende versnaperingen in Heerlen (www.cultbierheerlen.nl/).

 North Sea Beer Festival is held in Ostend over the last weekend in August.
North Sea Beer Festival,  Leopoldpark (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivalshttp://belgium.beertourism.com/blog/first-north-sea-beer-festival-in-ostend-attracts-over-5000-visitors)

The Belgian Beer Weekend (Belgisch Bierweekend) is held every year during the first weekend of September, in the prestigious setting of the Grand Marché in Brussels (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals).

Op BiergoeroeBiernet en http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals (en www.beer-festival-calendar.co.uk/ niet te vergeten) staan nog veel meer data van bierfestivals...

The State of Craft Brewing

$
0
0

Deze laatste slide sluit aan bij het verhaaltje van Groen Licht. Microbrouwerijen zijn erg winstgevend blijkbaar, maar er zitten ook een hoop verliezen aan het brouwproces. Daar waar bij een grote brouwerij het rendabel is om te onderzoeken of dat verlies voorkomen of verminderd kan worden, is dat bij een kleine brouwerij niet het geval. Tenzij nieuwe installaties worden aangekocht...



Dubuisson Saison Surfine (6,5%)

$
0
0

De Dubuisson Surfine heeft een retro-achtig buiketiket. Op het rugetiket lees ik een wat Belgisch aandoende tekst:
"Blond bier hergist op fles met 3 mouten, 3 belgische hoppen en 3 gisten. Ongepasteuriseerde Type-Saison bier gebrouwen uit: water geput onder de Brouwerij, (gerste)mout, hop en gist"
Inderdaad..  belgisch zonder, maar brouwerij met hoofdletter B...
De B van bijzonder...

De hop is Belgisch en daardoor mag het bier het logo van Belgian Hops dragen. Evenals het logo van de Belgische familiebrouwers. Verder heeft het ook een logo om zwangere vrouwen te weren en een logo om recycling te stimuleren.

Het bier schuimt flink. En als ik het zo uit het flesje drink dan schuimt mijn mond over en prikt het in mijn neus. Zo dat is een koolzuur zeg. Ook bij het inschenken in het glas schuimt het flink omhoog. het bier is lichtblond en ruikt frishoppig. Niet verbazend zorgt de vele koolzuur voor een paar flinke (Vlaamse) boeren....

Wat zegt de brouwerij er zelf van?

Met de Surfine laten wij een merk heropleven die ontstaan is uit het rijke verleden van Brouwerij Dubuisson.
Het gaat om een traditionele Saison, een typisch Henegouws streekproduct.
Gebrouwd met 3 verschillende mouten, 3 Belgische hopsoorten van kwaliteitskeur en gefermenteerd met 3 gistvariëteiten (www.dubuisson.com/nl/bieren/surfine).

The Brewery

Brasserie Dubuisson
Chaussée de Mons 28
B-7904 Pipaix
Hainaut Belgium
Beer Style
Saison
(http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfine)


Wat zeggen anderen?

Surfine is a hidden gem that shone out when the extensive back catalogue of the Dubuisson Brewery was explored. A search through the brewery’s archives brought to light a brand that many thought had vanished forever.
The Surfine brand is older even than the iconic Bush Amber, created in 1933. Surfine (the name means ‘extra fine’), pays homage to a well-known bubbly beverage and was born as an amber-coloured spéciale belge-style beer that was marketed until the 1950s.
2014 saw the rebirth of this brand as a saison, or seasonal beer, typical of the Hainault (Henegouwen) region (http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfine).


PIPAIX - When a brewery with a history stretching back over two hundred years (1769) starts digging around in its rich past, hidden treasures sometimes come to light. And this is exactly what happened.
Hugues Dubuisson, owner of the eponymous brewery near Doornik (Tournai) came across Surfine, a beer brand far older than Bush, the brand with which Dubuisson made its name.
The first strong Bush beer – marketed as Scaldis in the USA – dates back to 1933, whereas the Surfine brand was already popular in the region from the 1930s until the 1950s. In those days Surfine was an amber-coloured ‘spéciale belge ale’. The label has however been dormant in recent decennia.
(http://belgium.beertourism.com/blog/surfine-saison-new-beer-brewery-dubuisson)


When it re-surfaced last year, Hugues Dubuisson was instantly captivated by its original ‘vintage’ look. The brewer has now given this beer a second lease of life. However, in contrast with the original version,the  Surfine, Dubuisson modern Surfine (6.5% ABV) is a ‘Saison’ (French for ‘seasonal beer’).
This beer style is typical for Hainault, Dubuisson’s home region. “Whenever we introduce a new beer, we want it to complement our existing range”, Hugues Dubuisson explains. “Our assortment was lacking a ‘Saison’.
This type of traditional farmhouse ale used to be brewn by farm breweries to celebrate the harvest and to quench the thirst of the farmers and those working in the fields.
A ‘Saison’ was invariably hoppier and also stronger than the average beer back then. Surfine has now introduced us to more strongly hopped beers.
We are discovering more and more secrets of the hop now that we have our own hop field. From next year onwards we will use our home-grown hops to produce the Surfine”. There is more to the Surfine than hop, however. This new beer is brewed using three types of malt plus three varieties of Belgian hops. The latter underlines the importance that Dubuisson attaches to local terroir. The brewery also uses a novel approach to fermentation.
The Surfine undergoes three fermentation stages; with each stage using a different yeast. The final yeast variety used is a ‘wild’ one that ensures that the last remaining sugars are converted into carbon dioxide.
The re-fermentation in the bottle makes for a beer with excellent storage possibilities”, Hugues assures us. “And we are looking forward to following the evolution of this beer as well”.
...
It may well be that the success experienced by saison-type beers in the USA has inspired the brewer to launch a similar brew. Twenty years ago this beer style was all but dead in Belgium.
It has now made a resounding comeback. “The Surfine is a relatively light beer with lots of taste and character, which is exactly what we are after”, is the explanation provided by Hugues Dubuisson. “Moreover, with our new brewing hall we now have a far greater choice about what we produce and when.  The decision to produce a Surfine ‘new style’ was made quite quickly. But it took us a year to fine-tune the beer. The triple fermentation posed particular challenges”.
Orval now springs to mind. This beer uses a similar process, but at Dubuisson another yeast variety is used, which results in a product that is completely different from this well-known Trappist.
The alchemy between the various ingredients has conjured up a balanced beer that will never be too bitter. The name of the beer and the serving glass ooze elegance from every pore. ‘Sur-fine’ means ‘extra fine’, a name that at the time incorporated a nod and a wink towards the celebratory drink of champagne (http://belgium.beertourism.com/blog/surfine-saison-new-beer-brewery-dubuisson).

La nouvelle bièrede la brasserie Dubuisson – la Saison Surfine –est un mélange subtil entre tradition, vintage, nouveauté, goût du jour.
Voici un an, la brasserie Dubuisson fêtait les 80 ans de la fameuse Bush ambrée, celle qui tire à 12°. La semaine dernière, elle faisait le point sur sa deuxième récolte de houblon. Hier, elle présentait sa nouvelle bière, ses nouveaux investissements, ses évolutions récentes…
1. Nouvelle bière Elle était annoncée mais le secret avait été bien gardé. On ne savait rien de son nom ni de ses caractéristiques. La Saison Surfine évoque le passé de Dubuisson, sa tradition. Dans le temps, on produisait à Pipaix de la Saison, «une bière de fête, liée aux fermes-brasseries». Pour ne pas apparaître comme une énième bière de ce nom - 1 900 Saison sur le marché des États-Unis! – on lui a accolé le nom de Surfine, qui évoque une autre bière ancienne de chez Dubuisson, dont la production s’étala entre les années 1930 et 1960. Mais la comparaison s’arrête là. La vieille Surfine, dont on n’a pas retrouvé la recette, était ambrée. La nouvelle est blonde. Elle tire à 6,5° d’alcool, la moins forte donc de la gamme Dubuisson. Mais, comme ses grandes sœurs, elle se veut «typée». Pas d’épices mais trois malts, trois houblons belges et trois levures entrent dans sa composition. Beaucoup d’amertume donc - c’est au goût du jour, en réaction peut-être aux bières sucrées – et beaucoup de mousse aussi. De sorte que Dubuisson devra peut-être revoir la conception de son verre, en l’élargissant sur le haut. Demandant deux mois de garde, la Saison Surfine devrait être disponible dans le commerce dès la fin du mois, en bouteilles de 33 cl qui se veulent vintage. 750 hectolitres ont été produits dans un premier temps, pour la tester sur les consommateurs de la région (www.lavenir.net/cnt/DMF20140909_00525685).


Surfine
Brasserie Dubuisson, Chaussée de Mons 28 - B-7904 Pipaix - www.br-dubuisson.com -
La Brasserie Dubuisson lance une nouvelle bière : avec la Surfine, nous avons ressuscité une marque issue du riche passé de la Brasserie. Il s’agit d’une Saison traditionnelle typique du terroir hennuyer. Brassée avec 3 malts différents, 3 houblons belges estampillés et fermentée avec 3 types de levures. C’est une bière blonde dorée, refermentée en bouteilles, qui titre 6,5% de volume alcool. Bien que développant une amertume bien marquée, la Surfine est une bière bien équilibrée en bouche et particulièrement rafraîchissante. A déguster absolument, et en vente dès le 22 septembre 2014 ! (www.belbev.be/product_new_list.aspx)

With the Surfine, Dubuisson has had to quickly get to grips with the world of more intensively hopped beers. However, hops are only part of the story here. This beer is produced using three varieties of malt and three strains of Belgian hops.
Dubuisson is proud of its Belgian origins and promotes its strong ties to the local terroir. Surfine owes its lovely balance to the alchemy of its ingredients. Remarkably, the Surfine is subject to three fermentation stages, using a different yeast each time.
The third and final fermentation stage uses wild yeasts that convert the remaining sugars into carbon dioxide, giving the beer its dry character. (http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfine)
(http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfinehttp://belgium.beertourism.com/blog/surfine-saison-new-beer-brewery-dubuisson)

Ingredients
This unique saison is brewed using well water, added sugar and Cascade, Styria and Northern Brewer hops (all grown in Belgium).
Furthermore, no fewer than three types of malt are used during the brewing process (winter malt, spring malt and Cara Munich malt) as well as three varieties of yeast.
Colour & Transparency
When poured correctly into its splendid proprietary glass, this slightly cloudy, blond beer will develop a luxuriously dense and sturdy head of froth (http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfine).

Aha, nu wordt en duidelijk waardoor dit bier zo wild schuimt en de bittere smaak wordt verklaard: Cascade, Styria and Northern Brewer hop!

The nose instantly picks up fruity, zesty and floral aromas with impressions of citrus and pepper. From the first tasting you will be amazed by its pleasant flavour of dry bitters, characteristic of a saison.
The wild yeasts used for the final fermentation contribute a trace of sourness, giving this newcomer its refreshing and thirst-quenching properties as well as making it easily digestible (http://belgium.beertourism.com/belgian-beers/surfine).

Mijn grote voorbeeld Lambiekstoemper dronk dit bier al in december 2014:
Beschrijving: Belgische saison, blond bier van hoge gisting, 3x hergist (waarvan de laatste een ‘spontane’ gisting is), tenslotte ook hergist op fles, ongefilterd, niet gepasteuriseerd.
Ingrediënten: 3 verschillende mouten, 3 Belgische hoppen, 3 verschillende gisten, putwater.
Geproefd: Floraal en groen gehopt aroma. Fris en floraal van smaak, citrus(zeste)bitter gehopt en fruitig, met een zeer droge nasmaak. Kortom: een lekker frisse & hopbittere dorstlesser, al krijg je er wel dorst van … naar meer! Opletten wel: schuimt zéér weelderig!
Weetje: Surfine was van 1930 tot 1955 het meest populaire bier van Brasserie Dubuisson, zij het als amberkleurige Spéciale Belge. Toen brouwer Hugues Dubuisson anno 2013 opnieuw op het oude ‘vintage’ logo stuitte, was hij meteen verkocht en bracht hij het bier terug op de markt, zij het voortaan als blonde saison. Het etiket geeft de look van destijds weer en draagt het ‘Belgian Family Brewers’- & ‘Belgische hop’-logo (https://lambikstoemper.wordpress.com/2014/12/19/saison-surfine/).

Fijn om te lezen dat ik niet alleen ben in het opmerken dat het etiket vintage aandoet en dat het bier ontzettend schuimt. Vanuit de fles drinken is praktisch onmogelijk. Het is een bier voor mensen die van bierschuim houden.
Het bier smaakt mij goed, maar ik weet niet of het aan een saison doet denken, omdat ik de afdronk/nasmaak wat zoet vind en niet al te droog. De nasmaak doet mij wat aan bloempjes denken..

Ja, Slowakije

$
0
0
De nationale vlag van Slowakije bestaat uit drie gelijke horizontale banen, in de kleuren wit, blauw en rood (van boven naar beneden). De kleuren van de vlag zijn de Pan-Slavische kleuren en zijn sinds 1848 in gebruik als symbool van de Slowaken binnen Oostenrijk-Hongarije, waar Slowakije toen deel van uitmaakte, en later binnen Tsjechoslowakije.
Op 1 maart 1990, toen de Slowaken meer autonomie verkregen, werd de wit-blauw-rode vlag de officiële vlag van de Slowaakse Republiek in Tsjechoslowakije. Het nationale wapenschild van Slowakije staat pas sinds 3 september 1992 op de linkerhelft van de vlag. Het wapen werd aan de vlag toegevoegd om deze te onderscheiden van de vlaggen van Rusland en van Slovenië (www.slowakije.net/slowaakse_republiek/).


Het nationale wapenschild van Slowakije is een oud-Gotisch schild. Het bestaat uit drie blauwe heuvels tegen een rode achtergrond. Op de middelste heuvel staat een zilveren dubbel kruis.
De heuvels symboliseren de drie bergketens de Tatra, de Fatra en de Mátra. Die laatste bergketen ligt in Hongarije. Het wapen staat sinds 3 september 1992 op de vlag van Slowakije (www.slowakije.net/slowaakse_republiek/).

Slowakije ligt, net als de meeste West- en Centraal-Europese landen, in de Centraal-Europese tijdzone, deze loopt 1 uur voor op Greenwich Mean Time.
In de zomer geldt de Centraal-Europese zomertijd, die ingaat op de laatste zondag van maart en afloopt op de laatste zondag van oktober. Ook hiermee loopt Slowakije in de pas met de rest van Europa (www.slowakije.net/slowaakse_republiek/).

Geografisch ligt Slowakije ten opzichte van België en Nederland aan de andere kant van de Centraal-Europese tijdzone. Terwijl België en Nederland in het westen grenzen aan een vroegere zone, grenst Slowakije in het oosten aan een latere zone. Hierdoor komt in Slowakije de zon ruim een uur eerder op, en gaat deze dus ook ruim een uur eerder onder. Dit heeft tot gevolg dat het in de zomer extreem vroeg licht wordt, terwijl het in de winter al heel erg vroeg donker wordt.

De Slowaakse Republiek is opgericht op 1 januari 1993, als een soevereine democratische staat met een parlementaire regering. Staatshoofd is de president, die d.m.v. rechtstreekse verkiezingen gekozen wordt voor een periode van 5 jaar....Het officiële wettige betaalmiddel in Slowakije is de euro. Deze werd op 1 januari 2009 ingevoerd, ter vervanging van de Slowaakse kroon. Slowakije was daarmee het zestiende land dat de Europese munt in gebruik nam. (www.slowakije.net/slowaakse_republiek/).

Het Slowaakse volkslied is geschreven door Janko Matuska in de 19de eeuw.
Hieronder de tekst, en een Engelse vertaling (www.slowakije.net/slowaakse_republiek/):

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú, Lightning flashes over the Tatra, the thunder pounds wildly,
nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú. lightning flashes over the Tatra, the thunder pounds wildly.

Zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, Let them pause, brothers, they will surely disappear,
Slováci ožijú,                                            the Slovaks will revive,
zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, let them pause, brothers, they will surely disappear,
Slováci ožijú.                                            the Slovaks will revive.

To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo,   This Slovakia of ours has been fast asleep until now,
to Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo.    This Slovakia of ours has been fast asleep until now.

Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu,  But the thunder and lightning are encouraging
aby sa prebralo,                                      it to come alive,
ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu,  but the thunder and lightning are encouraging
aby sa prebralo.                                      it to come alive.
(www.slowakije.net/slowaakse_republiek/)

Slowakije grenst aan Tsjechië en Duitsland en dat geeft volgens mij wel aan dat het niet vreemd is dat dit echt een bierland is...

Bierproeverij

$
0
0
Bierproeverij
Proef speciaalbiertjes met een lekker hapje!  5,= 

Ik vond het niet duur zo'n bierproeverij en bestelde, al zittend in het zonnetje op een mooi terras, deze verleiding. de ober haalde een kaart en ik zag in de gauwigheid onder meer: Vedett Blond, Tripel Karmeliet en Texels Skuumkoppe. Bij elk bier stond een klein hapje genoemd. Ik legde de kaart tevreden voor me op tafel en prees me rijk over dit voordeeltje. De ober bleef echter staan en bleek een keuze van mij te verwachten...  

Ik koos de dunkel weizen met makreel.

Dit was het dan. Een speciaalbier met een hapje. Dat was de bierproeverij... Één bier met één hapje. Vanwaar dan die s bij biertjes??? Is dat meervoud dan enkel om het speciaalbier wat te kleineren? maar vooruit, laten we maar eens kijken wat er komt. Nu ik mijn verwachting heb bijgesteld dat de 5,= niet is voor een proeverij van diverse bieren, maar is gericht op slechts één (1) bier kijk ik ho(o)pvol uit naar de ober. Bij de plaatsing op tafel, had ik toch wel wat meer opsmuk verwacht...

Het was de dunkelweizen Texels Skuumkoppe met een stukje makreel op een wit stokbroodje, met de plichtmatige garnering van twee sprietjes bieslook... Het hapje steekt wat schril af tegen de culinaire hoogstandjes in Bier & Spijs, zoals een verrassende vitello maccarello, namelijk dunne plakjes mager kalfsvlees met makreelmayonaise en kappertjes, vergezeld van Maallust Weizen (Fiona de Lange en Jo Vaessen: Bier & Spijs. Arnhem, 2014. Uitgeverij Caplan. Gebonden uitgave. 176 pag. ISBN 9 789087241513).

Gelukkig kan ik nog wat naar het etiket kijken, voor een beetje beleving

Texelse Skuumkoppe - 6%
"Skuumkoppe’ noemen de strandjutters op Texel de witte koppen op de golven van de ruige zee rond dit bijzondere eiland. Lang was het gebruik dat de waard van het stamcafé voor zijn gasten het duin opging. Aan de hoeveelheid ‘skuum’ zag hij of er zwaar weer op komst was. Tijd om te jutten."
(www.cafethijs.nl/whattapik.html)

Makreel past overigens ook bij een Leffe Tripel (8,4%) (zie http://weijerij.nl/bier-spijs-combinaties/), Brand IPA (zie www.chapeaumagazine.com/nl/headlines/2015/06/brand-bier-spijs/) en Hoegaarden Witbier (zie http://dossierhop.nl/plakkerig/). Ik vond de zachte romigheid van het tarwebier wat ver weg, mede doordat het bier erg koud was. Op zo'n  zomers terras was dat wel lekker verkoelend. Het witte stokbroodje met de moot makreel deed echter ook wat kil aan. Ik vond het geen goede combi.

Een goede tip en lekker bij een witbier zijn diverse vissoorten waaronder mosselen, oesters, witvis of natuurlijk een zomerse salade. Vlees dat er goed bij past moet niet te zwaar zijn dan proef je namelijk minder van het bier. Een mooi voorbeeld is kalfsvlees.
Voor de helderheid, de meestal Duitse weizeners zijn toch anders dan de witbieren. Ze zijn anders gebrouwen en smaken veel voller. Een voorbeeld vanuit Nederland is de  Texelse Skuumkoppe. .... De gerechten kunnen dan ook iets zwaarder van smaak zijn. Een mooi gerecht om te combineren zijn een Wiener Schnitzel, vis met een zwaardere smaak zoals paling of kreeft. En iets van deze tijd is een salade met kip en asperges (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/06/21/bier-spijscombinaties-voor-witbier).

Tja, als ik het zo lees, dan kan ik me voorstellen dat paling beter bij de Skuumkoppe had gepast dan makreel. Of wat te denken van:

...in Jack Daniel's en houtkrullen gerookte lamskoteletjes (zie www.entreemagazine.nl/nieuws/branchenieuws/restauranttoppers-texel-culinair-201219573). Of een heel gerecht:

Om de pasta op basis van verse tomaat tot zijn recht te laten komen is een zacht rond bier met beperkte bitterheid een must....Andere suggesties: .... Texels Skuumkoppe van Texelse Bierbrouwerij (http://genietenmetbier.nl/een-simpele-pasta-met-witbier/).

Al met al voelde ik me een beetje beetgenomen door deze biermarketing. Je denkt een proeverij te krijgen met allerlei kleine proefglaasjes met verschillende biersmaken, maar het blijkt uiteindelijk gewoon een ordinaire verkooptruck...Jammer. Al is het natuurlijk wel ho(o)pvol dat restaurants nu dit soort verkooptactieken gaan gebruiken om hun bier duurder te verkopen.....en nieuwe klanten te lokken...

Hopsoorten deel 1 van oneindig

$
0
0
Humulus Lupulus (hops) are the flowering cone of a perennial vining plant and a cousin of the cannabis variety (sorry no THC in this stuff) that typically thrives in climates similar to the ones that grapes do. Hop plants are dioecious, meaning the males and females flower on separate plants -- and the female cones are used in the brewing process. Hops are the age old seasoning of the beer, the liquid gargoyles who ward-off spoilage from wild bacteria and bringers of balance to sweet malts. They also lend a hand in head retention, help to clear beer (acting as a natural filter) and please the palate by imparting their unique characters and flavours. Basically, hops put the "bitter" in beer
(www.beeradvocate.com/beer/101/hops/).

De hop wordt op verschillende plaatsen in de wereld geteeld en vanuit een aantal wilde (nobele) soorten zijn er kruisingen en dergelijke gekomen. Tegenwoordig bestaan er diverse comercieel verkrijgbare soorten met tal van eigenschappen (zoals aangegeven in dit overzicht).

As there are male and female plants, the flowers (cones) of the female plant are fertilized by the pollen of the male flowers with the result that the female flowers form seeds. These seeds are eaten by birds and hence spread over vast distances. Hops, specifically their female plants, have been grown as a commercial crop for the brewing industry for many centuries in many countries (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hop_varieties).

The four traditional varieties of noble hops are properly characterized as aroma hops as they have relatively low alpha bitterness, but are highly aromatic. They are widely used in traditional continental beer styles including Bohemian Pilsner, Oktoberfest/Marzen, Dunkel, many Wheat/Weizen beers and other lagers. They generally do not store well (http://beersmith.com/blog/2012/02/05/noble-hops-for-european-beer-styles/).

The Four Noble Hop Varieties:
Tettnanger (Tettnang) – A hops from Tettnang, which is a small town in Southern Baden-Wurttemberg Germany. It has a mild, slightly spicy, floral character and is genetically similar to Saaz grown in the Czech republic. It is highly valued as both an aroma and flavor hops and is exported worldwide for use in Belgian ales, French ales, Bocks, Lagers, Pilsners and Wheat beers. Substitutes include Saaz and Fuggles.
Saaz– Saaz is a hops traditionally grown in Bohemia and the modern day Czech Republic where it accounts for nearly 2/3 of hop production in the region. It is named after the Czech city of Zatek, which in German is Saaz. It has a distinct flavor that is mild, earthy yet spicy. It is the definitive hops used in Pilsner Urquell and Budvar, which are the basis for almost all of the most popular American lagers. However Saaz is also widely used in all types of lagers, pale ales, wheat beers, and many continential styles. Its closest substitute is a hop called Sladek, thought often Tettnanger, Lublin, Ultra or Sterling may be used.
Spalt (Spalter) – A traditional hop from the Spalter region of Germany south of Neuremberg. It is grown in a fairly small acreage and not as widely distributed as other noble hops making it somewhat difficult for home brewers to obtain. It provides a mild, slightly spicy flavor with a strong noble hop aroma. Note that Spalt is not the same as the more widely distributed “Spalt Select” which is actually a descendent of Hallertauer Mittelfruh. Spalt is used in many traditional German styles including Bocks, Alts, Lagers, Pilsners and Munich Helles. Substitutions include Saaz, Tettnanger.
Hallertau (Hallertauer Mittelfruh) – Named after the Hallertau (Halledau) region in central Bavaria, it was widely grown in Bavaria until the late 1970’s when it was largely replaced by the Hersbrucker variety. A fungi called verticillium ravaged the Hallertau hop crop at that time. You will often see Hersbrucker sold as “Hallertauer Hersbrucker” though it is actually a Hersbrucker variety. Later Hallertauer Gold and Hallertauer Tradition variants (Also Hallertauer “Magnum, Merkir and Taurus”) were developed from Hallertau that were more disease resistant. The hop has a highly floral character, slightly earthy but without a very strong spicy flavor. It is used in both German and American lagers, and is known as a key flavor/aroma hops for Sam Adams Boston Lager. Substitutes include Hersbrucker, Mt Hood and Liberty (http://beersmith.com/blog/2012/02/05/noble-hops-for-european-beer-styles/).

The “Nearly Noble” Hops
In addition to the four hops listed above (and their variants), you will often hear of other hops occasionally listed as noble hops. These include English Fuggles, East Kent Golding, (Hallertauer) Hersbrucker, and Styrian Goldings (a Fuggle variant). While none of these are actually true noble hops, they share many of the noble hop characteristics of being highly aromatic and having low alpha acid.
Also due to the pressured of land usage in Central Europe, diseases and pests and the move of many commercial brewers towards high yield, high alpha hops (for hop extract), the supply of true noble hops has been steadily decreasing for decades. Growers are instead producing hybrids or variants such as Liberty (a cross of Hallertauer Mittlefruh with a disease resistant US hop) or Mt Hood (a higher alpha acid hybrid). Variants of the nearly noble hops above such as Willamette (derived from Fuggles) are also widely grown in the United States (http://beersmith.com/blog/2012/02/05/noble-hops-for-european-beer-styles/).

Er zijn wilde hopsoorten, die in het wild bestaan en nobel worden genoemd, daarnaast bestaan er nu een hele hoop soorten die zijn geteeld en gekweekt.

The first documented mention of a hop garden is in the will of Pepyn III, the father of Charlemagne[citation needed]. The first breeding of different hop varieties took place at Wye College in Kent, England by Professor E. S. Salmon in 1919 when he bred the varieties "Brewer's Gold" and "Bullion". There are around 80 varieties in commercial use around the world today (2012), and considerably more in development/trials (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hop_varieties).

The College of St Gregory and St Martin at Wye, more commonly known as Wye College, was an educational institution in the small village of Wye, Kent, England, 60 miles (100 km) east of London in the North Downs area.
Founded in 1447 by John Kempe, the Archbishop of York, as a college for the training of priests, in 1894, the school moved to new premises, and the South Eastern Agricultural College was established in the buildings with Alfred Daniel Hall as principal. In 1898, Wye became a School of Agriculture within the University of London. Until 2005, Wye College was a well-known study and research centre in the fields of rural business and management, biological sciences, and the environment and agriculture. The college was officially closed by its then owner, Imperial College London, in September 2009.
Among Wye College's major contributions were the development of a number of new varieties of hops, such as Wye Challenger, Wye Northdown, Wye Target and Wye Yeoman, used in the brewing of beer, and the first world breeding of dwarf hop varieties which are far more economically to grow for the hop farmer. No other hop growing institute has had so much impact on the world wide hop industry as Wye College. This research has now been relocated to nearby Harbledown and operates as Wye Hops Ltd.
...
In 2004, with a new Imperial Rector (Richard Sykes) they announced that the Department of Agricultural Sciences was closing, and that most teaching and research at Wye would end. In 2005 it was announced that Wye College would be converted into a research centre for non-food crops and biomass fuels, with the support, under a "concordat", of Kent County Council and Ashford Borough Council.... leaks of official documents .... have shown that the principal aim of the plan, particularly once an industry partner fell through, soon became to raise £100 million for Imperial projects in London by building thousands of houses and commercial developments on protected countryside around Wye that has Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) status. ...A controversial aspect of this was the manner in which all three parties colluded to keep the scale of their draft proposals out of the public eye. The information only became publicly known when a map of the proposal, on the project website held by management consultants, was eventually leaked (http://en.wikipedia.org/wiki/Wye_College).

Professor Ernest Stanley Salmon (1871–1959) was a British mycologist and plant pathologist best known for his work in breeding new varieties of hops. Salmon crossed a wild Manitoban hop with cultivated English stock to create hybrid C9a, which was released to commercial cultivation in 1934 as Brewer's Gold. Though the original wild hop died during the winter of 1918-19, Brewer's Gold has become the ancestor of nearly every new high-alpha hop variety released since then.
Though he is remembered today as a breeder of hops, Salmon's career started as a mycologist and plant pathologist with the Jodrell Laboratory, Kew in 1899. He specialized in the study of powdery mildew, a fungus which commonly afflicts food cops, is a particular issue for hops, and for which there was no widely known treatment at the time.
Until about 1900, there were no large scale, scientific attempts to cultivate new varieties of hops. There were some known varieties, but they were identified primarily by geography and gross differences in the plants' characteristics. While hops were propagated by root cuttings, "cloning" certain genomes, little effort was expended in preserving specific strains or in producing new, high quality cultivars
In 1906, Salmon moved to the South Eastern Agricultural College at Wye (part of London University commonly referred to as Wye College) to continue his research into the fungal pathology affecting various food crops, including hops. While there, he began to investigate the hybridization of hops under the College's new hop breeding program, with an eye first towards creating new varieties resistant to diseases affecting the plant.
Salmon's research into the diseases of hops, and recommendations to growers on prevention and treatment, continued for much of his career.
Salmon's first goal for the hop breeding program, as an extension of his research in plant pathology, was to develop disease-resistant strains. Through Salmon's career, hops were known to be a bittering agent, but research and interest in hops, particularly those originating in the Americas, was around the preservative value of the hops, the source of that value, and methods of measurement.
As his research was directed toward commercial exploitation of hops, the published summaries generally included the parentage of each variety, comparative crop yield, resistance to common diseases, "resins-contents" (α- and β-acids), and particularly the results of commercial brewing trials with promising strains.
It can take a decade or more to bring a single variety from first breeding to full scale farming and some of Salmon's hops took far longer than this to see commercial use. Brewer's Gold was first planted in 1919, but not released until 1934, nearly two decades later. Cross OZ97a was first bred in 1921, did not reach farm trials until 1957, and it has only been released for commercial cultivation as of 2014.
At the time Salmon began his research, the accepted method for breeding hops was to simply cross the best representatives of a given variety. Recognizing that he could only make incremental improvements to a cultivar in that way, Salmon decided to inject new breeding material into the existing English stock. He collected hops from the United States, Canada and continental Europe and began crossing them with traditional English varieties.
Because of the hit-or-miss nature of finding valuable new varieties, Salmon's procedure was to cross hundreds or thousands of plants each year. By 1930, he claimed to have grown more than 10,000 seedlings.
Salmon was instrumental in introducing numerous new hop varieties to British commercial cultivation. Brewer's Gold was the seminal hop bred by Salmon and is ancestor to most of the high-alpha hops released since that time. Its seed was planted by Salmon in 1919 from the cross of a wild female hop collected in Manitoba (grown at Wye and identified as BB1) with an English male hop. Brewer's Gold was his first commercial release, introduced in 1934, nearly three decades after he started his research at Wye College. The bulk of his releases occurred in the 1940s, as brewer interest in the "New Varieties" grew and many brewing trials of the hops originating at Wye took place.
Brewer's Gold1934Planting C9a.[1] Ancestor of most modern hop cultivars.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Stanley_Salmon).

Elke bierstijl gebruikt een eigen hopsoort (zie https://byo.com/hops/item/853-hop-to-style).
Sierra Nevada, for example, is finished with Cascade … lots of Cascade. Many West Coast pale ales use Cascade for the finishing hop. It has a pronounced citrusy aroma. Some brewers apply it in two steps. First they add some hops before the end of the boil (about 5 minutes), and then they filter the hot wort through a hopback that is loaded with more Cascade. (A hopback is merely a fancy strainer. It originally was used to catch boiled hops when the kettle was being drained. Then brewers discovered that if they added fresh hops to the hopback, it gave the beer a distinct hop aroma.)...Columbus and Centennial are popular in West Coast IPAs. ...Willamette is a clone of Fuggle and will have an English character. Another option is Mt. Hood. Mt. Hood is a clone of Hallertauer Mittelfrüh, the classic lager hop. ...Porters run about 25-30 IBUs and stouts are a little stronger at 30 to 40 IBUs. (Imperial stouts can get as high as 60 IBUs.) It matters little what you use for bittering. Galena (there I go again) or Cluster will do. No need to waste expensive aroma hops for bittering here, as the roasted malt flavors should overpower the subtleties of the bittering hops.
Brown ales are lighter and more malty, so be sure to use a clean bittering hop. Galena or Cluster will work, but you could also consider using an aroma hop for bittering here. Choose one of the traditional English varieties or their clones (East Kent Goldings, Fuggle or Willamette).  ...Most German ales and lagers tend to emphasize malt over hops. Therefore they aren’t too bitter (in the 20 to 25 IBU range), and they aren’t too heavy on the finish hops either. You can use a clean bittering hop such as Galena, but my choice for these beers is Perle. This is a very mellow bittering hop and it also happens to be traditionally German. ...You might be surprised to learn that Pilsner Urquell — the original Pilsner — is bittered with Cluster! And my favorite German Pils (Jever) uses a hop extract. Perle is always a good choice, too.

What separates German from Czech Pils is the way these beers are finish hopped. Czech Pilsners almost always use the traditional Czech hop Saaz.  (https://byo.com/hops/item/853-hop-to-style).

Op Wikipedia is een heel overzicht aan hopsoorten net zoals op beeradvocate.com. Het is echter moeilijk om een volledig overzicht te vinden:

It seems that every time I go looking for information about particular hops, I have had difficulty finding a complete source. There are dozens of description pages that list a variety of hops, but none that I have found even come close to listing them all. So now I am sharing with you the fruits of a (hopefully not) wasted Saturday afternoon. This page is my attempt at a MUCH more complete list of Hops, their AA, Description Use, and Substitutes (www.homebrewstuff.com/hop-profiles).

Ik ga de niet bijster originele taak van een overzicht maken van de hopsoorten...

In 1872 (some sources state 1869), Charles Carpenter brings hop root cuttings to the Yakima Valley and grows them on his homestead at Ahtanum near Moxee. The climate and soil prove perfect for the crop, and by 1930 Moxee City is known as the hops capital of the world.
...
The rootstock Charles Carpenter used was from his father’s hop farm in Constable, New York. (New York still [2003] produces a small annual hops crop, as do California and Oregon.)
The 1890s saw a large influx of French Canadians into the Moxee area due to land promotions aimed toward them by the disbanding Moxie Company, a 6,400-acre farm that thrived briefly in the area. Many of these families chose to grow hops, which flourished in the region to such an extent that “hops” and “Moxee” became synonymous.
Harvesting hops, although tedious, was not overly arduous when compared to harvesting other crops. The hop harvest usually began in late August and lasted about six weeks (www.historylink.org/index.cfm?DisplayPage=output.cfm&file_id=5274).

First to promote commercial hop growing east of the Cascades was Charles Carpenter who planted his first rootstock from his father’s farm in New York in 1868. Though fairly isolated, farmers found that hops were one crop they could raise profitably. YakimaValley growers shipped eighty bales of hops westward in 1876....In 1886 the principal hop farms were in the Ahtanum Creek Valley. In the early 1890’s more farms were planted making YakimaCounty the principal hop-growing area of the state. In an area known for its hot, dry, summers and abundant irrigation, crops flourished (www.americanhopmuseum.org/history.htm).


Brad Carpenter, of the Carpenter Family Ranch, has a long and sturdy hops history. The family’s journey began in 1868, when Charles Carpenter said goodbye to his hop growing farm in New York state, moved across the country and settled in the Yakima Valley, establishing the first hop farm in the Ahtanum area and planted his first hops. Skip ahead five generations and the establishment continues to be a family-owned operation focusing on farming and innovation, especially as they began producing certified organic hops. This led to the formation of Yakima Chief, Inc. – a joint-ownership organization with the Carpenter family and two other hop growing families; the Perrault family of Perrault Farms and the Loftus family of B.T. Loftus Ranches Inc. Together, these three hop farming families were able to market their exclusive hop products directly to brewers worldwide.....
As Brad Carpenter loves to say, “We provide the paint for an artist to create.” Just like art + brewing, hops + masters is a beautiful synergy. We’re proud to be one of a few brewers in Canada to be working with such greats in hop growing history.
(http://collectiveartsbrewing.com/from-farm-to-brew/).
(www.selecthops.com/growers/carpenter.html)

Carpenter Ranches continues to be a family owned operation focusing on tradition and innovation. They are excited about the many new hop varieties being developed by Select Botanicals Group and the Hop Breeding Company, growing Mosaic™, Citra®, Palisade®, Simcoe®, and Ahtanum™ on their farms (www.selecthops.com/growers/carpenter.html).

Goh, wat zou die TM betekenen bij die plantennamen?



Ahtanum
Ahtanum brand YCR 1 cv is an aroma-type cultivar bred by Yakima Chief Ranches. It is used for its aromatic properties and moderate bittering. It has unique aromas that include citrus(grapefruit), earthy, and floral. The variety is named after the location where Charles Carpenter established the first hop farm in the Yakima Valley in 1869. Typical alpha acids range from 5%-7%, and beta acids range from 5%-6% (Wikipediabeeradvocatewww.hopunion.com/ahtanum-brand-ycr-1cv/).

Ahtanum is an aroma-type cultivar bred by Yakima Chief Ranches. Its name is derived from the area near Yakima where the first hop farm was established in 1869 by Charles Carpenter (www.brewboard.com/index.php?showtopic=86160).

Ahtanum is an aroma/flavoring hop variety that is similar to Cascade or Amarillo. It has a citrus and floral character much like cascade with the addition of some piney or earth notes. Grapefruit quality is more forward in than in cascade as well. Alpha acids are lower than cascade at 4 to 6.5% AAU making Ahtanum a good choice for a flavor addition when you do not want to impart quite the bitterness of cascade or amarillo (www.brew365.com/hops_ahtanum.php).


Ahtanum hops. Ahtanum was developed in the Ahtanum Creek Valley in Yakima County in Washington. Yakima Chief Ranches bred this aromatic hops variety that boasts a floral bouquet matched with citrus essence. The high amounts of both myrcene and caryophyllene both contribute to the sweet and slightly spicy, or peppery character of this somewhat lower yielding hops.
The alpha acid content comes in at 5.7%-6.3% which is low to moderate. Of the oils myrcene stands out making up 50%-55%. Ahtanum carries a strong aroma and is ideal for late additions to the boil or for dry hopping. Ahtanum will also provide a degree of bitterness making it useful for full boils as well (http://beerlegends.com/ahtanum-hops).





Amarillo
Popular American mid-range alpha acid variety with a unique and distinct aroma discovered growing "wild" (spontaneously) in one of their hop yards and developed by Virgil Gamache Farms in the late 20th century. Also known as VGX001, its strain number. It is registered Brand VGXP01 cv.  (Wikipedia).  Amarillo is an aroma-type cultivar of recent origin, discovered and introduced by Virgil Gamache Farms Inc. (alpha acid: 8-11% / beta acid: 6-7% ) (beeradvocate).
 The Amarillo variety, designated VGXP01 c.v., was discovered by Virgil Gamache Farms Inc. in one of their hop yards in Washington State and propagated and introduced by them as Amarillo (http://en.wikipedia.org/wiki/Amarillo_hopswww.hopunion.com/amarillo-brand-vgxp01-cv/.

These fine looking green cones to your right are hops (before they are smashed into handy pellets). Hops add aroma, flavor and bitterness to beer. Hailing from across the globe there are a variety to choose from to lend spicy, earthy, peppery and floral notes to your beer (http://brooklynbrewshop.com/themash/amarillo-hops/).


What to look for:
While "citrusy" is a flavor descriptor commonly applied to (especially American) hops of all varieties, Amarillo possesses a distinct quality of "orangeyness." With the highest myrcene content of any hop variety, Amarillo can come off as pungent and grapefruity at times, but the cleanest expressions of this hop taste very much like biting into a tangerine. Hops don't impart any sugars into your beer, but a heavy hand of Amarillo can lead to an implied sweetness as a result of the intensely fruity character (http://drinks.seriouseats.com/2012/11/how-to-identify-hops-in-your-beer-amarilla-summit-citra-simcoe-bold-hop-flavors-for-homebrewing.html).


Unlike most varieties of hops, which may be acquired and propagated by the purchase of rhizomes, Amarillo hops are privately grown only by Virgil Gamache Farms; also the organization holds a trademark on the name "Amarillo" for hops. The plant is patented (http://en.wikipedia.org/wiki/Amarillo_hopswww.hopunion.com/amarillo-brand-vgxp01-cv/)

Amarillo hops are only grown on one farm in the world. With rising demand, they're very hard to find right now. Thankfully, we've secured enough to keep the Ballistic IPA flowing to keep our Inmates happy. Cheers! Virgil Gamache Farms privately grows them and has patented the plant. They've even trademarked the name! ...The farm mentioned by the brewery is in Toppenish  (http://www.beeradvocate.com/community/threads/hops-with-patent.69372/)

A patented plant discovered at and exclusively grown by Washington's Virgil Gamache farms, Amarillo is a hugely popular hop prized for its distinctive aroma. That popularity does not come without a cost—the booming success of this particular hop has led to recent shortages for those without purchasing contracts (http://drinks.seriouseats.com/2012/11/how-to-identify-hops-in-your-beer-amarilla-summit-citra-simcoe-bold-hop-flavors-for-homebrewing.html).

???
Hop plant named "VGXP01" 
The new hop plant variety named `VGXP01` is notable for its unique, pleasant aroma and relatively high alpha content. The cones of the new variety are small and compact, and grow abundantly on the mature plant.
Inventors:Gamache; Paul A. (Toppenish, WA), Gamache; Bernard J. (Toppenish, WA), Gamache; Steven J. (Toppenish, WA)
Family ID:27766354
Appl. No.:09/497,321
Filed:February 3, 2000
We claim: 
1. A new variety of hop plant, substantially as herein shown and described.
DETAILED DESCRIPTION OF THE VARIETY 
The new hop plant variety is notable for its unique, pleasant aroma and relatively high alpha content. The cones of the new variety are small and compact, and grow abundantly on the mature plant. 
Based on a comparison of spectrophotometer readings, the new hop plant is most similar to the Yugoslavian variety `Buket` (not patented). Both `Buket` and `VGXP01` have alpha levels higher than 8% and have farnesene in the oil. However, `VGXP01` has a higher alpha level than `Buket.` 
This invention relates to a new and distinct variety of hop plant, and more particularly to a new hop plant variety which was asexually reproduced from a hop plant of unknown origin discovered in a cultivated hop field in Toppenish, Wash. 
The new variety was first discovered in 1990 in a hop field newly planted with `Liberty` (unpatented commercial variety) hop plants. The new variety was readily distinguishable from `Liberty,` and so was monitored and observed during the first growing season. The large number of cones per plant and the unique aroma attracted the attention of the inventors. GLC analysis showed high alpha concentrations in the new variety, comparable to `Galena` (unpatented commercial variety) and `Nugget` (unpatented commercial variety) and significantly higher than `Liberty.` Additionally, unlike `Liberty,` the new variety was found to contain farnesene in the oil. The physical and chemical characteristics of the new variety were determined to be unlike those of any other known hop variety. 

United States PatentPP10,956
Lewis ,   et al.June 15, 1999
Hop variety named `Columbus
Abstract
A new and distinct variety of hop, Humulus lupulus L., named Columbus, has a superior yield of cones and a superior content of alpha acids in its resin. The new variety was cultivated as a result of a cross at a nursery near Prosser, Wash., United States, and has been asexually reproduced in and about Yakima, Wash., United States.
Inventors:Lewis; Gregory K. (Yakima, WA), Zimmermann; Charles E. (Prosser, WA), Hazenberg; Henry (Kennewick, WA)
Assignee:Hopunion USA (Yakima, WA) 
Appl. No.:08/409,908
Filed:March 22, 1995
What is claimed is: 
1. A new and distinct variety of hop plant named Columbus, substantially as shown and described.
TECHNICAL FIELD 
The field of the present invention is hops. 
BACKGROUND OF THE INVENTION 
Of conventional hop varieties, there are at least twenty named commercially grown hop varieties in the United States today, and some seventy-five to eighty varieties that are grown around the world. The varieties differ as to assorted physical features such as vine color and structure, as well as cone number, location, size and shape. 
Commercial varieties of hop are female hops that exist as a perennial rootstock that produces an annual flush of above-ground, or aerial, vegetation. The perennial rootstock is comprised of a woody crown with a number of main roots and sub-roots that are used for water uptake, nutrient uptake, and winter starch storage. Over the winter, the woody crown supports many buds that develop into main vines (shoots) in the spring, emerge from the ground, and extend to produce the annual above-ground vegetation. In nature, with the onset of frosts in the fall, the above-ground portion of the plant "dies-back" to ground level, and only the perennial rootstock survives into the following year. 
A main vine consists of a single flexible cylinder that produces pairs of leaves at nodes separated by variable distances along the length of the vine. The length of main vine between a pair of nodes is known as an internode. A bud is produced in the junction between leaf and vine, which junction is also known by the botanical term axil. Such a botanical term, as well as other botanical terms herein, are generally known to those of skill in the art, and can also be found in standard botanical texts such as Simon, E.W., et al., Lawson's Textbook of Botany--Revised, University Tutorial Press Ltd., London, England, 14th Ed. 1966. The bud grows and develops into a lateral, also known as a side-shoot or side-arm, with the same basic vegetative structure as the main vine. The buds on the laterals develop into groups of flowers that later mature into cones (strobiles). Because the laterals produce and support the cones of the hop, the structure of the laterals strongly influences the number of cones produced and hence the ultimate commercial yield of a variety. 
The cones are the useful brewing commodity, and are referred to as "hops" in the commercial industry. Each cone is a group of flowers (inflorescence) consisting of sepals and petals (bracts and bracteoles) mounted on a central strig (or rachis). The resultant structure resembles a small pine cone or fir cone but is non-woody and green in color. In nature, the bracteoles support the seed of the plant. 
Complete descriptions of the botanical structure of the hop plant are given in Burgess, "Hops--Botany, Cultivation and Utilization," Weed Crop Series, Interscience Publishers, Inc., New York, 1964 and Neve, "Hops," von Nostrand Reinhold, New York, 1991. 
...
SUMMARY OF THE INVENTION 
The present invention provides a new variety of hop (Humulus lupulus L.), which has been named `Columbus`. The new variety comprises a superior yield of cones and, as discussed below, a superior content of alpha acids in its soft resins. Columbus is particularly suited for the production of beverages such as beers, ales and related alcohol-containing liquids. 
DETAILED DESCRIPTION OF THE INVENTION 
The present invention provides a new variety of hop (Humulus lupulus L.), named `Columbus,` that has a superior yield of cones and a superior content of alpha acids in its soft resins. Columbus may be classed as a bitter hop (i.e., high in alpha acids content). Columbus was bred as the result of an open-pollination cross that was carried out in 1982 at a small hop nursery near Prosser, Wash. U.S.A, and was known by the identification number 9/17. Pursuant to growth, analysis, and testing, Columbus was identified and selected from numerous candidates arising from the cross. The exact parentage of Columbus is unknown. The breeding nursery that produced Columbus contained 20-30 female plants from which seed was collected en masse, and an approximately identical number of male plants were growing and flowering at the time that pollination occurred. Columbus is a diploid hop. 
Set forth below are various characteristics that distinguish Columbus from conventional hop varieties. Columbus is initially distinguishable on the basis of its physical characteristics, including the location of its cones, the internode distance, number of cones per node, the yield of its cones, and the physical characteristics of the cones. Columbus is also distinguishable on the basis of its chemical characteristics, which are determined by chemical analyses of the soft resins and essential oils. Additionally, methods for asexual reproduction of Columbus are discussed. 
I. Physical Characteristics of Columbus 
A. Location of Cones 
Columbus bears a high number of cones on its laterals down to a height of about 4 feet from the ground, when grown on a high trellis. A close-up Figure depicting in detail the vine structure of Columbus is presented as FIG. 1. Conversely, most conventional hop varieties on a high trellis do not bear significant numbers of cones below about 8 feet from the ground. 
On a low trellis, Columbus produces significant numbers of cones down to ground level, and cones can even be found on untrained side-shoots running along the ground. (FIG. 2.) Conversely, most conventional hop varieties on a low trellis produce cones down to about 4 to 8 feet from the ground. 
B. Internode Distance 
The internode distance on a main vine of any hop variety is important to the yield of cones because the shorter the internode length, the greater the number of yielding laterals for a given length of main vine. Columbus has a shorter than average mature internode length, about 8" to 12", with an early season internode distance of about 3". (FIG. 3.) Conversely, in conventional hop varieties such as Nugget, the mature internode length varies from 10" to 16", with an early season internode distance of about 8". There are also "dwarf hops" in which the mature internode length varies between 5" to 8". 
C. Growth Characteristics 
Although the early season growth rate and length of time for hop vines to reach the top wire of a trellis vary widely due to factors such as climatic conditions and growth and harvest management, the early season growth of Columbus is generally faster than the most aroma hops (such as Tettnang, Perle, Centennial, Saaz, Spalt, Mt. Hood, Liberty, Hallertau, Hersbruck, and Fuggle), and also faster than the quicker-growing aroma hops such as Cascade and Willamette. Such aroma hops are generally first trained between May 7 and May 10, and reach the top wire between June 20 and June 30. The aroma hop Cluster and the bitter hops Galena and Chinook are typically trained about May 15 and reach the top wire from about June 20 to about June 30. The bitter hops Nugget, Olympic, Eroica, and Columbus are typically trained about May 25 and reach the top wire about June 27 to about July 7. Among this latter group, Columbus typically grows slower than the other hop varieties at first, but then accelerates its growth and can grow to the top faster than Nugget on occasion. In other words, Columbus is a late maturing hop, and has an early growth rate that is typical for bitter hops and for Cluster, but it is a slow starter (http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2FPP10956). 

Hop plant named H87311-3 
Abstract
A new variety of hop plant (H87311-3) originating as the result of a controlled cross pollination between an unpatented John I. Haas, Inc. female hop plant No. 832-17 with an unpatented John I. Haas, Inc. male hop plant No. 833-53M, and unique particularly for its cones' unusually high percentage of alpha acids when compared to its female grandparent variety Galena (unpatented) and otherwise as herein described.
Inventors:Probasco; Gene (Yakima, WA)
Assignee:John I. Haas, Inc. (Yakima, WA) 
Appl. No.:07/992,481
Filed:December 17, 1992
I claim: 
1. A new variety of hop plant substantially as herein shown and described characterized particularly as to novelty by its cones' unusually high percentage of alpha acids when compared to its grandparent variety Galena (unpatented).
BACKGROUND AND SUMMARY OF INVENTION 
Hops are grown commercially for use in flavoring beers, stouts and ales. Lupulin glands inside female hop cones provide the resins and essential oils which are the primary components of the hop flavor each variety imparts to beers, stouts, and ales. New hop varieties are evaluated for their growing characteristics, per acre hop cone yield (dried to approximately 8% moisture), the chemical composition of the resins and essential oils contained within the hop cone's lupulin glands, and the unique flavor each variety imparts to beers, stouts and ales. Only female hop plants produce cones containing lupulin glands, and thus only female hops have any commercial value. Male hop plants have no commercial value other than for use in breeding programs to create new varieties. 
This invention relates to a new and distinct variety of hop and more particularly to an asexually reproduced hop variety selected from among hop plants resulting from a controlled cross pollination between an unpatented John I. Haas, Inc. (Haas) female hop No. 832-17 with unpatented Haas male hop NO. 833-53M. 
Haas female hop No. 832-17 originated from a controlled cross pollination in 1982 between unpatented Galena female hop and unpatented male hop USDA Accession No. 63015M. Haas male hop No. 833-53M originated from a controlled cross pollination in 1982 between unpatented female hop USDA Accession No. 21055 and unpatented male hop USDA Accession No. 63015M. 
The controlled cross pollination program resulting in the creation of the new hop variety, hereafter called "H87311-3", was performed in 1986 by Mr. Gene Probasco, a botanist employed by John I. Haas, Inc., in a Haas greenhouse located at 1112 North 16th Avenue, Yakima, Wash. 98902. Mr. Probasco discovered the H87311-3 variety in 1988, among the hop plants which were produced from the seeds resulting from the above described controlled cross pollination progrm. 
The seeds from the cross between Haas female hop No. 832-17 and Haas male hop No. 833-53M were planted in a Haas greenhouse in 1987. The most vigorous plants resulting from the cross were selected and planted in a Haas hop field located at Wada Farm, Yakima Golding Farms, Toppenish, Wash. This planting did not produce a crop during the planting year. 
In 1988, as a result of chemical analysis and field observations of the hop plants resulting from the Haas female 832-17.times.Haas male 833-53M cross, Mr. Probasco was attracted to the H87311-3 hop plant for its unusually high percentage of alpha acids coupled with its reasonable projected per acre cone yield. The per acre cone yield projections were based upon the cone production of the single H87311-3 hop plant observed in 1988. The plant of this application has been repeatedly asexually reproduced by rooting cuttings at the address identified above. The clones of this plant have been observed to be identical to the original selection in every distinguishing characteristic and establish that the plant is genetically stable through successive generations by asexual propagation....

Dus als je een plant ontdekt, kun je een patent krijgen als je het plantje goed beschrijft???? Dus de universitaire zoektocht naar kennis en betere voedselgewassen, kwam via hop terecht bij commerciële belangen...
 (http://www.beeradvocate.com/community/threads/hops-with-patent.69372/)

Patents are a huge double edged sword. I'm personally all for the person who took the time, effort, ingenuity, creativity, and expertise to create something get credit for it. But, there are people out there (Read: Strange Brew) that use patents as a way to abuse the legal system into making a buck (Patent Trolls) and sueing others. Some people do a little of both (Read: Monsanto) They creat something and patent it, then go sure everyone else for a bunch of complicated reasons.
Patents, Copyrights, and Trademarks are awesome and they are awful ....Can't believe this is already hitting the craft brew industry in this fashion. What's next, designer malts and grains?
(http://www.beeradvocate.com/community/threads/hops-with-patent.69372/).

Apollo
Apollo hops is a super alpha variety that was originally cultivated in 2000. Take hops variety 98001, cross that with USDA 19058m variety, then take the result and cross that with Zeus, and this champion hops variety is born. Apollo boasts a whopping 15% - 19% alpha acid content (http://beerlegends.com/apollo-hops).

Deze hopvariëteit is een “bitterhop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruikt voor zijn bittereigenschappen. Deze Amerikaanse cultivar is een resultaat van een kruisbestuiving in 2000 in de Golden Gate Roza Hop Ranches te Prosser, Washington (https://nl.wikipedia.org/wiki/Apollo_(hop)).

Released in 2006, the Apollo is a very high alpha hop developed by the Hopsteiner Breeding Program. Excellent choice for bittering. Add late into boil to provide a strong grapefruit and hoppy flavor (www.northwesthops.com/T_90_Apollo_Pellet_Hops_p/t90ap.htm).


15-19% Alpha Acids • Domestic • Bittering Hop
Characterized by its exceptionally high percentage of Alpha Acids, it has excellent storage stability. It has citrus notes, with emphasis on orange. It is resiny, and spicy.
Use For: Any beer with a big hop profile, definitely all american!
Substitutes:Magnum, Columbus (www.homebrewstuff.com/hop-profiles)


Bramling Cross
Cross between Bramling (a traditional Golding variety) and a Manitoban (Canadian) wild hop
Often used in traditional cask conditioned beers due to its distinct characteristics
Developed at Wye College by Professor Salmon (www.hopunion.com/uk-bramling-cross/)

Deze hopvariëteit is een “aromahop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruikt voor zijn aromatisch eigenschappen. Deze soort wordt gekweekt in het Verenigd Koninkrijk vanaf de jaren twintig in het Wye College en is een kruising tussen Bramling (een traditionele Goldingvariëteit) en het mannelijk zaad van Manitoban wilde hop (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bramling_Cross).


6-8% Alpha Acids • English • Finishing Hop
Variety Bramling crossed with a male seedling from a Manitoba female. Blackcurrant, lemony aroma. Used For: Can be good for spiced ales Substitutes: Bullion, Northern Brewer and Galena  (www.hopunion.com/bravo/).

Bramling Cross has a distinctive “American” aroma with flavour notes that are spicy, blackcurrant, loganberry and lemony citrus.
Bittering Characteristics
Assertive, rounded and fruity best describes Bramling Cross’ bittering characteristics.
Flavour Intensity 8/10
Bramling cross is a wonderful aromatic “American-style” hop.  It has high flavour intensity and works well as late copper, hop-back or dry hop addition and is a good experimental hop for brewers as a late or dry hop.
Breeding
Released in 1951 by Wye College in the UK from a cross made in 1927, between Bramling (a traditional English Golding variety) and a male seedling of the Manitoban (Canadian) wild hop. It is wilt tolerant (www.britishhops.org.uk/bramling-cross-class-aroma-tall/).


Bravo
Bravo(Hopsteiner 0146)
Developed by the Hopsteiner Breeding Company and released in 2006.
Excellent bittering hop with good resistance to powdery mildew (www.hopunion.com/bravo/)
excellent bittering hop that provides pleasant fruity and floral aroma characteristics (www.brew-journal.com/hops).


Founded in 1845, the Hopsteiner team has successfully supplied brewers worldwide with the highest quality hops and hop products at the best price with expert service and technical support.
...
Hopsteiner has built a reputation as a leading supplier of the highest quality beer hops for more than 170 years. We are committed to satisfying all of our customers’ needs – whether it is supplying them with the highest quality, freshest beer hops, or offering them a full-range of hop products (http://hopsteiner.com/).

Bravo” – The new Hopsteiner Multi-use Variety
In order to produce beers with a unique character that can easily be distinguished from other brands, brewers worldwide depend more and more on new and special varieties. Bravo has been proven in commercial production for several years, and the brewers’ feedback has been enthusiastic.
Bravo is a high alpha hop that imparts bold and intriguing flavours to beers. It has been used for any kind of hop products, to be used in the brewhouse and/or post-fermentation additions.
Bravo’s heritage is based on the super alpha American hop variety “Zeus” and a vigorous and disease resistance male developed in the Hopsteiner breeding programme (HOPSTEINER Newsletter, February 2012, http://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2014/03/2012-02_TS_Bravo_Variety.pdf).

14-17% Alpha Acids • Doestic • Bittering Hop
New Super High Alpha. The higher Co-Ho levels mean a not completely smooth bittering, but not as harsh as Chinook. (it's bittering properties are similar to Simcoe). Flavor and aroma are described as an earthy spice and herb, fruity and floral, so, I guess that is is different things to different people. It's a decendant of Zeus and Nugget.
Used For: American IPA, American Pale Ale, American Stout
Substitutes: Columbus, Tomahawk, Zeus (www.homebrewstuff.com/hop-profiles)


Brewer's Gold
An English variety and sibling of Bullion
Limited acreage in the United States; developed by Professor Salmon in 1934 (www.hopunion.com/brewers-gold/).
8-10% Alpha Acids • Domestic • Bittering Hop
Sibling of and similar to Bullion only maturing earlier and more disease resistant. English/wild Canadian cross. Pungent English character.
Used for: Mainly bittering. Stouts and Dark ales
Substitutes: Chinook, Galena, Nugget (www.homebrewstuff.com/hop-profiles)
(http://hopsteiner.com/wp-content/uploads/2014/03/09_03_BrewersGold_e.pdf)

Brewers Gold is a complex bittering hop that is noted to have a sharp or pungent bittering quality. It also imparts a fruity yet spicy aroma as well as having a black currant characteristic. It is on the low end of the bittering hop scale at 8 to 10% AAU typically. Brewers Gold can be used in a wide range of styles from English Ales to German Lagers and adds a decidely 'European' element to the beer. These make a good partner to noble varieties such as Tettnang and Hallertauer (http://brewwiki.com/index.php/Brewers_Gold_Hops).

Wye College in England gave rise to this hops variety in 1919 by crossing Wild Manitoba BB1 with open pollination. After the super-alpha offspring were created, Brewer's Gold was largely discontinued by many farmers in favor of the other varieties. And brewers demand waned. This bittering or late addition hops has a spice to its flavor and aroma.
Brewer's Gold is an old man in the history of modern brewing. While its character isn't exactly celebrated by an abundant amount of commercial beers, it's legacy lives on in many other ways. Due to its moderate alpha acid content, high yield, and vigorous growth it has been used in the cultivation and production of newer varieties. Brewer's Gold Hops has helped make some excellent varieties shown below:
Sterling (1/16)
Galena (1/2)
Horizon (1/2)
Centennial (3/4)
Nugget (5/8)
Brewer's Gold is primarily a bittering agent and commonly used in lighter style ales, although it works well in lager beers as well (http://beerlegends.com/brewers-gold-hops).


Bullion
6.7-12.9% Alpha Acids • Domestic • Bittering Hop
Intense,black currant aroma, spicy and pungent.  One of the earliest high alpha hops in the world. Raised in 1919 in England from a wild Manitoban female crossed with an English male hop.
Used for: Mainly bittering. Stouts and Dark ales
Substitutes: Brewers Gold, Northern Brewer and Galena ,Bramling Cross, Mt Ranier (www.homebrewstuff.com/hop-profiles)

Deze hopvariëteit is een “bitterhop”, bij het bierbrouwen voornamelijk gebruikt voor zijn bittereigenschappen. Dit is samen met Brewer's Gold één van de eerste variëteiten ontwikkeld door Professor Salmon in het Wye Agriculture College te Kent rond 1919 en werd op de markt gebracht in de jaren dertig (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bullion_(hop)).

Bullion Hops is a sibling to Brewer's Gold and was a seed collected off a female plant taken from a wild variety from Morden, Manitoba. It was open pollination that gave rise to this abundantly bitter hops variety that sprung in the year 1919. Bullion hops has been dubbed the first super alpha hops and deservedly so, as it has a skyrocketing 8%-12.9% alpha acid rating.
Bullion Hops, as you would guess, is a wonderful bittering hops. Bullion has a strong zesty aroma. It is commonly used in darker beers including Stouts, Porter, and Scotch ales, but is also used in Bitters, and IPA's. Buillion produces dark yellow lupulin oil, and has a moderate yield. It's production has been on the decline for decades, as the new super alpha varieties have taken its place over time. So, it may be a little difficult to find for your homebrews and commercial beers (http://beerlegends.com/bullion-hops).

A major hop variety since the mid-1940s, however, product ceased in 1985 due to super alpha hops with better storage stability (www.hopunion.com/bullion/). According to the site this hop is only grown on about 100 acres in the us and that some brewers think it to be extinct (www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=87943).


Prieskum: Slovenky by najradšej pozvali na pivo Andreja Kisku a Adelu Banášovú

$
0
0
Survey : Slovaks would invite about most beer Andrej Kiska and Adele Baňasová


Als u nog niet hebben gedacht dat vrouwen kunnen combineren alle zorgen voor een aangenaam diner voor twee met een louter formele zitten bij het diner en kaarslicht, is het tijd om te laten ons leiden door de fout. Slowaakse vrouwen plaatsen de nadruk op een vriendelijke omgeving en aandacht voor hun partner en ook rustig in het gezelschap van uw favoriete merk van bier.
...
Slovenka extra uit je weg als je partner in hun gezelschap bestelt een biertje, omdat veel van de Raad het met hem zijn. De unieke Slowaakse enquête bevestigde dat slechts 82,9% van de ondervraagde vrouwen boven de 18 jaar.
...
Het doel van het onderzoek was om de opvattingen en meningen over Sloveniek bier, bier-gerelateerde gewoonten en opvattingen van de consumptiemaatschappij te bepalen. Gericht steekproef bestond uit ongeveer 500 vrouwen ouder dan 18 jaar, met 93,5% van de deelnemers aan de enquête waren veku18 - 45 jaar.
Slowaakse Vereniging van Bier en Mout is een professionele vrijwillige professionele organisatie die werd opgericht in 1991. Het brengt juridische entiteit die zich bezighoudt met de productie van mout en bier, en de service en zakelijke organisaties die werken met producenten van bier.
Het werkt nauw samen met de Slowaakse Agricultural and Food Kamer, onderzoeksinstituten, universiteiten en andere gespecialiseerde beroepsverenigingen en vakbonden, vooral in voedsel en landbouw. Het neemt deel aan de activiteiten van Europese brouwerij en verenigingen. Sinds 2008 is hij een volwaardig lid van de Europese vereniging brouwen van The Brewers of Europe. Meer informatie is te vinden op www.slovenskepivo.sk.
(www.masmedialne.info/prieskum-slovenky-by-najradsej-pozvali-na-pivo-andreja-kisku-a-adelu-banasovu/)

Komen die foto's bekend voor? kusje...

Hopthema

$
0
0
Sweetwater Brewery Releases Year-Round Hop Hash Infused Double IPA
 As India Pale Ales (IPA) continue to trend as the No. 1 segment in the craft beer category and fastest growing overall beer segment, SweetWater Brewery is upping the ante on the style with a new twist. Rolling out as the brewery’s newest year-round lineup – Hop Hash, a double IPA infused with hop hash – will be making its way onto to shelves ...
Brewers decided to throw a sticky SweetWater signature on this hopped up concoction, promising to deliver the dankest double IPA around. After scraping the hop pelletizers clean in Yakima, WA, brewers used bricks of the pure hop lupulin – a very concentrated form of hop resin also known as hash – to cook up a brew that would deliver a pungent punch to the palate.
Focusing heavy on the hops, Hop Hash is brewed with a hefty dose of American citrus hops, as well as Cascade, Centennial, and Simcoe hops along with the hash blend. The brew’s pale malt bill, comprised of 2 row, pilsner and wheat, creates a clean foundation setting the stage for the hop hash to burn bright on the palate. The hop bill exudes a creeping bitterness up front from the Centennial, followed by the flavor and aroma from the hash packing a stealthy, smooth citrus finish at 7.8-percent alcohol by volume.
“It’s always fun to be able to experiment and offer something that’s truly unique,” said SweetWater Founder and Big Kahuna Freddy Bensch. “We’ve literally been toying with this concept since our days back in college. As IPAs continue to dominate, we’re excited to take the style to the next level using the dankest hop hash we could get our sticky fingers on!”
(www.craftbeer.com/news/beer-release/sweetwater-brewery-releases-year-round-hop-hash-infused-double-ipa)

Grand Teton Trout Hop Black IPA
Grand Teton Brewing 


Shmaltz Releases Hop Manna Nationwide
Hop Manna for the first time nationwide.  Manna in an American IPA that has gone through a few batch growth periods prior to this release.
Hop Manna® features six robust hops (Warrior, Cascade, Citra, Amarillo, Crystal, Centennial), three dry hops (Centennial, Cascade and Citra), and is balanced out with five delicious malts (Specialty 2-Row, Wheat, Munich, Vienna, CaraMunich 40). Not a San Diego IPA (enticing as they are) and not trying to re-create the excellent standouts from friends such as Dogfish, Founders, Lagunitas, Three Floyds and so many others, Hop Manna® aims to create a unique story — and flavors – of its own.
Style: American IPA 6.8% ABV (http://beerstreetjournal.com/shmaltz-releases-hop-manna-nationwide/hebrew-hop-manna-ipa/http://beerstreetjournal.com/tag/ipa/page/47/)

The Hop Concept to Release Lemon and Grassy IPA
Continuing the trend of using new and experimental hops, Lemon and Grassy harnesses Comet, Nelson Sauvin, Sorachi Ace and Lemon Drop varietals to achieve its unique flavor and aroma profile.
Aromas of freshly grated lemon zest, subtle mint and hints of biscuit start off Lemon and Grassy. Hops, hops and more hops explode on the palate. Grassy bitterness, citrus peel and the faintest sweet malt leads to a lingering clean finish.
Port Brewing / The Lost Abbey / The Hop Concept (http://thefullpint.com/breweries/port-brewing/the-hop-concept-to-release-lemon-and-grassy-ipa/)


Deschutes Brewery  Hop Henge Experimental IPA (2015)
Deschutes Brewery Hop Henge Experimental IPA (2015) – This classic “IBU escalation” brew is now engaging in a bit of “abv escalation,” too. Last year’s Hop Henge was a “mere” 8.8% alcohol. Now it’s pushing 10%. Dropping from 99 IBUs to 90 hasn’t hurt: This year the beer is drinking with a nice balance of piney notes, grapefruit, and a touch of caramel sauce on the back end. I catch faint notes of baked apple and incense, as well, making this a more complex and, frankly, enjoyable beer than it’s been in recent years. 9.5% abv. (www.drinkhacker.com/2015/02/05/review-deschutes-brewery-red-chair-nwpa-2014-hop-henge-experimental-ipa-2015/).


Hi-Wire Hop Circus IPA
The Hop Circus IPA Series will feature a new IPA every few months. Our first release is a single hop, session IPA brewed 100% with simcoe hops. At 4.8% ABV and 40 IBUs, this first release in the Hop Circus IPA Series will perfectly combine drinkability with classic hop character (http://beerstreetjournal.com/hi-wire-hop-circus-ipa-series/).

Port Townsend Hop Diggidy IPA
Brewed by Port Townsend Brewing Company
 WEIGHTED AVG: 3.46   EST. CALORIES: 180   ABV: 6% COMMERCIAL DESCRIPTION
A classic Northwest style IPA. Hop Diggidy has a smooth malt background and full round hop flavors. Dry hopping two separate times in the process insures an aromatic and lasting hop finish. Enjoy this very drinkable Northwest ale (www.ratebeer.com/beer/port-townsend-hop-diggidy-ipa/43635/).


NORTH PEAK HOODOO MIDWEST WET HOP IPA
NORTH PEAK BREWING COMPANY • UNITED STATES
From the brewer:
North Peak Hoodoo MidWest Wet Hop IPA is brewed with fresh from the farm Michigan hops for exceptional flavor. Hoodoo is hops from start to finish with a little malt in the middle.”
Style: Wet Hop IPA
ABV: 8.00%
(www.sheltonbrothers.com/beers/north-peak-hoodoo-midwest-wet-hop-ipa/)

Victory Hop Ranch Imperial IPA 

Flying Dog Imperial IPA – Single Hop Chinook
What you got here my friend, is solid gold. I’m talking prime, high-alpha make bred with the finest damn Golding money can buy. Now, I don’t show this to just anyone, so consider yourself lucky. I must be in a giving mood today.
Flying Dog Brewery – Flying Dog Imperial IPA – Chinook Single Hop – 12 oz. bottle poured into a goblet. 10% abv.
Appearance: Pours a hazy orange with a thick fluffy beige head.
(http://thefullpint.com/beer-reviews/flying-dog-imperial-ipa-single-hop-chinook/)

Bierfotootjes (selfies?)

$
0
0



LANDAL lambal

$
0
0
Landal GreenParks is een in Nederland gevestigde onderneming die bungalowparken in Europa exploiteert. Landal beschikt over 74 parken met in totaal circa 12.000 bungalows. Het hoofdkantoor bevindt zich in Leidschendam. In Nederland is Landal met 51 parken de grootste aanbieder van bungalowparken. Buiten Nederland beschikt Landal over parken in Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en sedert april 2013 in Hongarije. 7 van de parken beschikken over campings, met in totaal bijna 1600 kampeerplaatsen. Bij Landal GreenParks werken circa 2500 medewerkers.
Het bedrijf ontstond in 1954, toen het Nederlandse bedrijf Nillmij het Nederlandse vakantiepark "Rabbit Hill" kocht. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om de huisjes te verhuren aan personeel van Nillmij zelf, bleek het personeelsbestand te klein om alle huisjes te kunnen verhuren. Daarom werd besloten om ook gasten van buiten het bedrijf in de huisjes hun vakantie te laten vieren. Dit bleek financieel gezien een schot in de roos, waarna meerdere parken in Nederland aangekocht en gebouwd werden. Het eerste park buiten Nederland verrees in 1965 in Duitsland.
De Nillmij ging na meerdere fusies (onder andere met Eerste Nederlandsche) sinds 1969 op in het nieuwe bedrijf ENNIA; de bungalowparken werden vervolgens jarenlang onder die naam uitgebaat. In 1983 fuseerde ENNIA met AGO en werd het nieuwe bedrijf AEGON gevormd, waarop weer een naamsverandering voor het bungalowbedrijf volgde. AEGON besloot in de jaren 90 dat het uitbaten van bungalowparken niet tot hun kerntaken zou moeten behoren. De tak "Aegon Recreatie Holding B.V" werd verkocht op 18 juli 1996 aan een groep investeerders, die de exploitatie voortzette onder de nieuwe naam "Landal GreenParks".
In 2002 nam Landal 34 Gran Dorado bungalowparken over van de Groupe Pierre & Vacances Center Parcs (het moederbedrijf van Center Parcs). Aanvankelijk wilde Pierre & Vacances zelf de exploitatie van deze parken uitvoeren, maar dit werd niet goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Het ging hierbij om de kleinere parken die origineel door Creatief Vakantieparken (in 1997 door Gran Dorado overgenomen) werden uitgebaat. Door deze overname werd Landal GreenParks plotsklaps de grootste aanbieder van bungalowparken en passeerde daarmee Gran Dorado en Center Parcs. Landal GreenParks is nu onderdeel van het Global Vacation Network, een van de bedrijfsonderdelen van het Amerikaanse Wyndham Worldwide (https://nl.wikipedia.org/wiki/Landal_GreenParks).

Landal heeft het slim aangepakt als ik zo hun gids lees:


Hun gids gaat in op natuur en hoe goed dat kan bij hun parken, over buiten spelen, en hoe goed dat in hun park kan, reizen en hoe goed dat met hun park gaat. Het is geschikt voor actievelingen, maar ook geschikt voor lamballen. Dames kunnen relaxen en tutten, kinderen kunnen (buiten) spelen, voor mannen (en andere liefhebbers) is er outdoor sport, en bier...


Landal heeft blijkbaar met verschillende lokale brouwers contracten gesloten om bier geleverd te krijgen uit de streek. Texels, Maallust en Drenthse Schans, De Halve Maan en De Drie Koningen zijn Nederlandse brouwerijen die aandacht krijgen, maar ook België en Duitsland hebben brouwerijen in de buurt van hun parken. En wat te denken van Tsjechië?








Het hele idee van vakantie om een brouwerij te bezoeken spreekt mij zeker aan. Is met zo'n park ook wel makkelijk. Want bier drink je zo dicht mogelijk bij de brouwerij... en dat gaat wel wat moeilijk als je daarna nog 600 km terug naar huis moet rijden...


D'olle Grieze Saison (6%)

$
0
0

Het is een single hop saison. Het wordt gebrouwen voor het Groningse bierfestival, door -volgens mij- Ramses uit Hooge Zwaluwe. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Martinikerk, waar ook het bierfestival geouden wordt. De Dolle Grieze Saison wordt gebrouwen met:
Brabants grondwater, Belgische bio-pilsmout, Groningse haver, -tarwe, -emmer en -aardappels (EBC 3), Vital hopbloemen (EBU 38) en gist. Het is een Tjechische hop die aan limoen en groene appeltjes doet denken. De hop is o.a. als dryhop aan het bier toegevoegd.
De geur van het bier is plezierig. Het mondgevoel is ook fijn. De smaak is eerst plezierig, maar draait in de nasmaak wrang na. Dat is minder lekker. De hopbitterheid zal hier aan ten grondslag liggen vermoed ik. Voor wie een flinke hopbitterheid kan waarderen is dat op zich niet erg.
Het bier heeft, met een licht strogele kleur en mooi schuim, een mooi uiterlijk. De smaak is met een bitterje en een krans van bruisend koolzuur ook goed te doen. De serie van bieren van Dolle Grieze waardeer ik erg. Het zijn tot nog toe steeds goede bieren en zeker geen miskoop. De hopbittere wrange afdronk, neem ik voor lief. Het bier is in ieder geval goed droog en mist -zoals behoort bij een saison- een zoetje in die afdronk.
Het is dus een goed bier. Braaf beest zou je bij een paard zeggen (of is het een edel dier?)
Het bier is niet geschikt voor zwangere vrouwen, jongeren en chauffeurs. Er staan icoontjes op voor 'zwangere vrouwen het drinken verboden', 6% alcohol, 38 EBU en een soort piramide met een armpje erbij? Geen idee wat dat is...


Smaak & beschrijving
d'Olle Grieze Saison heeft een lichtkruidige, droge en frisse smaak. Vlak voor het bottelen is er tevens extra aromahop toegevoegd.
Het licht kruidige Saison is in samenwerking met diverse Groningse brouwers bij Ramses gebrouwen. Een deel van de opbrengst gaat naar het orgel van de Martinikerk.
D’ Olle Grieze Saison is gebrouwen met echte Groningse ingrediënten zoals Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Verder bestaat het saisonbier uit drie verschillende singlehop brouwsels, dus per brouwsel één andere hop (www.biernet.nl/bier/merken/dolle-grieze-saison).


Groningen is een seizoensbier rijker. Tijdens het Bierfestival in de Martinikerk in Groningen werd D’ Olle Grieze ‘Saison’ officieel aan het publiek getoond. Een aantal Groningse bierbrouwers, waaronder Bax Bier en Golden Raand, hebben het initiatief genomen om samen bij Ramses Bier een bier te brouwen. De brouwers willen hiermee onder andere de rijke Groningse brouwhistorie weer op de kaart zetten.
In 1424 waren maar liefst 300 bierbrouwers bij het brouwersgilde in de stad Groningen aangesloten. Onder toeziend oog van de trappisten werd het bier gebrouwen om de kloosters te kunnen onderhouden. Tot 200 jaar geleden telde de provincie nog ruim 40 brouwerijen, waarvan een groot aantal in de stad waren gevestigd.
Een deel van de opbrengst van D’ Olle Grieze ‘Saison’ is bedoeld voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. De naam voor deze nieuwe bier was daarom ook snel bedacht. De bijnaam van de Martinikerk is D’ Olle Grieze.
D’ Olle Grieze ‘Saison’ is gebrouwen van typisch Groningse ingrediënten, zoals Groninger emmer, tarwe, haver en aardappelen. Daarnaast zijn drie verschillende singlehop brouwsels toegevoegd. Hierdoor heeft het bier een lichtkruidige, droge en frisse smaak. Vlak voor het bottelen is extra aromahop toegevoegd (www.bijthijs.com/nieuws/47-jonge-generatie-brouwt-oud-gronings-seizoensbier).


Bierkwis 000

$
0
0
Na al wat lezen en doen, kom je nogal eens een leuk weetje tegen, die het volgens mij wel goed doet in een bierkwis, leuk voor bij een pubquiz:

1. Hoe heet de giststam waar Heineken hun pils mee brouwt?
A. gist
B. gist
C. gist

2. Naar welke biermerk vernoemde The Offspring hun eerste 'platenlabel'?
A. Amstel
B. Budweiser
C. Carling Black Label

3 Waarvoor staat CTZ?
A De drie fasen van maïschen voor het brouwen van bier.
B Een mout
C. Een hop

4. Welke brouwerij is vernoemd naar een biervat?
A. Amstel
B. Jopen
C. Coors

5. Van welke brouwerij is de Quinto?
A. Amstel
B. Duvel Moortgat
C. Brouwerij Dilewyns

6. Een bier met 6% ABV en een bier met 6% ABW staan naast elkaar. Welk bier heeft de meeste alcohol?

7. Duvel Groen is:
A. een alcoholarme variant van Duvel
B. een tripel hop Duvel
C. een niet op fles gegiste Duvel

8. Welk bier komt qua alcoholpercentage het dichtste bij 8%?
A. Pilsener Urquelle
B. Grolsch Kornuit
C. Grolsch Radler
D. Karmeliet triple
E. La Trappe isid’or

9. In welke maand begint het Oktoberfest in München?

10. Welke brouwerij is van de staat Tsjechië?
A. Pilsner Urquell
B. Budweiser
C. Staropramen

11. Groene Palm / Palm Green is:
A. Alcoholarme/vrije Palm
B. Beter/langer gelagerd
C. Clusterhop in plaats van Hallertau is gebruikt bij deze Palm

12. Westvleteren XII heeft een reputatie een van de beste bieren ter wereld te zijn. Een ander bier is gebrouwen naar hetzelfde recept, welke?
A. Sint Bernardus Abt
B. Sint Bernardus Pater
C. Sint Bernardus Prior
D. Witkap

13. Uit angst dat SABMiller wordt overgenomen door ABI, vooralsnog de vraag alsof dat niet aan de hand is, heeft AB/InBev als brouwer van Budweiser, een brouwer in de Tsjechische stad in Budweiser?

14. Uit angst dat Heineken wordt overgenomen door ABI of SABMiller hier de vraag welke Nederlandse brouwerij reeds eigendom is van SABMiller?
A. Oranjeboom
B. Bavaria
C. Grolsch
D. Dommelsch

15. ???? of ???? is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Wat naam betreft zou je vermoeden dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse ???? ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en worden er geen kruiden toegevoegd. Hoe heet dit bier?
A. Alt
B. Münchener
C. Weizen

Heineken's

$
0
0
Boodschappen, het blaadje van Coop (of is het Coöp) bestaat 25 jaar en heeft een dubbeldik jubileum nummer. Het blad staat vol kleurrijke en optimistische artikelen en recepten.  Meteen in het begin van het blad staat een paginagrote advertentie van Grolsch het jubileum in perspectief plaatst...Grolsch viert 400 jaar karakter.
Ook is er een reclame van Alfa, dat 145 jaar bestaat. Met de 'unieke' code van Alfa145 kunnen de eerste 145 aanmelders (vast allemaal medewerkers van de supermarkt of de drukkerij zelf) een gratis rondleiding krijgen bij de Alfabrouwerij. Onder de bierreclame staat een BBQ-reclame. Bij beter lezen blijkt dat het om barbecuevlees gaat. De foto die erbij staat is van twee mannen ontspannen bij een barbecue die proosten met een pilsje (in een groen flesje; Heineken). Het lijkt, met een beetje vluchtige blik ook eerder een bierreclame, dan een vleesreclame....
Tussen de recepten door zijn ook een aantal merken zoals Ariël, Omo, Mona en Honig, en van Appelsientje, via Kanzi tot Zespri, die zich voorstellen. Ook staat Heineken er in. De reclame erbij is van Wieckse radler. Heineken viert dit jaar haar 151e verjaardag. Op de oranje-groene introductiepagina van het merk staat dat tussen 1864 en 1931 het bier vooral in fust verkrijgbaar was. In 1931 deed de houten krat met zelfgebotteld Heinekenbier in de winkel. Het heette destijds nog Heineken's, zoals ook in de verschillende reclames op de pagina blijkt. Ongelofelijk dat daar geen woorden aan worden besteed: de omwenteling van Heineken's naar Heineken. Na het houten kratje volgde het gele plastickratje. In de jatren negentig volgde de groene kleur. In 1996 verscheende groene longneck en in 1999 het groene bierkratje. In 2012 volgde de groene retourfles. Ben ik nu de enige die zich afvraagt waarom het biermerk zo veel aandacht vraagt voor de verpakking van vfust tot fles? Op één van de afbeeldingen over de bierreclame is te lezen:
Heerlijk! Hygiënisch! Houdbaar! 
Blijkbaar was de marketingafdeling nog niet wakker genoeg om dat te verschrijven naar:
Heerlijk Helder Heineken

Bij de verschillende hapjes en recepten in dit supermarktblaadje staan uiteraard de 'wijn erbij'-tips, zoals een wit van Terrazzano Verdicchio of de wat stevigere Carlomagno Grillo-Chardonnay, een rosé als Qué Mas, Eco Balance, Vega Libre, of rood als Villa Mondi Bardolino of Hoop Huis Droe Rooi.....

Achterin volgt nog een reclame voor Hoegaarden Lemon & Lime. Is het een bier, is het een likeur of cocktail of is het frisdrank??? Na nog wat reclame en de bekende puzzels (o.a. sudoku en Zweedse band...) is het gedaan met het oppervlakkige gebeuren en zijn we weer terug in de harde realiteit...




Nationale Tulpendag

$
0
0
De 3e zaterdag in januari is Nationale Tulpendag...

Met Nationale Tulpendag wordt het officiële tulpenseizoen ingeluid. Tulpentijd markeert de periode van januari tot eind april waarin de meeste tulpensoorten verkrijgbaar zijn bij bloemist, supermarkt of bloemenkraam. Er zijn meer dan duizend tulpen in alle kleuren van de regenboog die vanuit Nederlandse veilingen wereldwijd de weg naar de vaas vinden. De tulp is daarom een echt visitekaartje van Holland (www.tulpen.nl/nl/Tulpendag).


Tulp (Tulipa) is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de Leliefamilie (Liliaceae). Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq, die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is zo afkomstig van het Perzische woord 'tulipan' dat tulband betekent.
De eerste tulpenbollen in West-Europa kwamen in 1562 in Antwerpen aan. Het verhaal doet de ronde dat een koopman deze aantrof tussen een lading Turkse stoffen. Denkende dat het uien waren, proefde hij er enkele. Omdat de smaak tegenviel verwees hij de resterende bollen naar de compost, waar er het jaar nadien tulpen bloeiden.
De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door de Vlaming Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt en is ingeburgerd vanaf de 19e eeuw. Het merendeel van de gekweekte vormen van de tulp zijn afgeleid van Tulipa gesneriana.
In de 17e eeuw (1630 - circa 1637) ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden rond de tulpenbol een bizarre tulpenmanie, ook wel "tulpenrage", "tulpengekte", "tulpomanie" of "bollengekte" genoemd: plotseling werden tulpenbollen speculatieve handelswaar. De gekte dreef de prijzen op tot exorbitante hoogte, zelfs tot de bol zijn gewicht in goud waard was. De rage was eind 1636, begin 1637 op zijn hoogtepunt. In februari 1637 zakte de 'bollenmarkt' even plotseling in als zij ontstaan was; veel bollenspeculanten bleven berooid achter (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulp).

1612
Emanuel Sweerts geeft de eerste handelscatalogus uit, met onder andere tulpen.
1610-1637
Ontstaan van een levendige handel in tulpenbollen, uitmondend in de 'tulpenwindhandel'. Met name in de periode 1623 tot 1637 lopen de prijzen sterk op. Voorbeeld: 'Semper Augustus' kost in 1624 ƒ1.200, = per bol, in 1625 ƒ3.000,=, in 1633 ƒ5.000,= en in 1637 kosten 3 bollen ƒ30.000,=. Ter vergelijking: een Amsterdams grachtenpand kostte toentertijd ƒ10.000,=. Deze periode mag veel aandacht krijgen. Sindsdien heeft er in Nederland niet meer een dergelijke windhandel plaatsgevonden (www.tulpen.nl/nl/tijdslijn_Tulpen).

Om in de lente te kunnen genieten van tulpen in de tuin, moeten ze in de herfst in de volle grond of in plantenbakken geplant worden. Hierbij is het samenstellen van de juiste bollencombinaties (kleur - bloeitijd) net zo belangrijk als het planten van de bollen zelf. Maar, iedereen die hier in de herfst een paar uurtjes tijd aan besteed, is verzekerd van een wekenlange bloemenpracht in de lente (www.tulpen.nl/tulpengekte/tulpen_buiten).

Dus mocht je ze nog niet hebben geplant, dan ben je voor dit jaar eigenlijk al weer te laat...

Maar dit is geen bloemencorso-blog, maar een bierfestival.

De tulp is namelijk ook een bierglas...naast het bolleke, het vaasje, het Amsterdammertje, het koetsiersglas en ga zo maar door...
...volgens de LA Times hoef je je niet in bochten te wringen voor het 'juiste' glas. Er is namelijk 1 glas dat alle typen bier prima aankan: het tulpglas. Een tulpglas heeft een wat slankere hals en dan weer uitwaaierende rand en staat op een voet. Denk bijvoorbeeld aan het glas voor Duvel. In zo'n glas wordt zowel de schuimkraag mooi ondersteund als de aroma's binnengehouden. De steel en voet maken het glas gemakkelijk hanteerbaar zodat je het bier erin kunt laten walsen - uiteraard om de aroma's beter tot hun recht te laten komen, net als met wijn (www.foodlog.nl/artikel/bier-in-alle-soorten-en-maten-maar-maar-1-glas/).

Al blijken er toch ook weer verschillen in dat glas te bestaan:



Heineken kreeg in 2012 een eigen tulpenbloem: De tulp net de naam Ellipsus, is vernoemd naar het Heineken glas en is in opdracht van Keukenhof gekweekt. Het schijnt een goudgele tulp te zijn met een kleine witte baan aan de bovenkant van de bloem. Er bestaat ook een Alfred Heineken tulp.(Biernet, bierbloghoaxes.org/) De bloem werd op 1 april bekend gemaakt...


Maar nu weer even serieus...

Brouwerij de Zwarte Tulp is opgericht door Wageninger Bastiaan Schoenmaker in samenwerking met zijn zwager, en meester-hobby brouwer, Adrie Otte. Zijn boek “Verander water in bier” (ISBN13 9789081739481) is een standaardhandleiding voor de hobbybrouwer geworden.
Brouwerij de Zwarte Tulp is gestart uit liefde voor eerlijk en echt lekker bier. De Zwarte Tulp wil graag bijdragen aan het terugbrengen van de aloude biercultuur in Nederland (www.boerbuurboodschap.nl/producenten/brouwerij-de-zwarte-tulp/). Het is een brouwerijhuurder uit Wageningen en maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij. Sinds 2014 brouwen  ze een Klipper-bier (zie Cambrinus).


Zwarte Tulp is een bijzondere term die naar verschillende dingen kan verwijzen volgens Wikipedia:
- Zwarte tulp (plant), een nog niet gekweekte zwarte variant van de tulp. Enigszins benaderd door de tulpensoorten "Koningin van de nacht", de "Zwarte papegaai" en de “Black Diamond”.
- De zwarte tulp, historische roman uit 1850 over de zoektocht naar de zwarte tulp
- De zwarte tulp (film), een film uit 1921 gebaseerd op het gelijknamige boek
- Operatie Black Tulip, de uitzetting van in Nederland wonende Duitsers na de Tweede Wereldoorlog
- Zwarte Tulp (Suriname), een Nederlands noodplan dat uitgevoerd diende te worden als zich in Suriname anti-Nederlandse activiteiten zouden voordoen
- De Zwarte Tulp, bijnaam van Ruud Gullit
- De zwarte tulp (Suske en Wiske), een stripverhaal uit 2014 over de zwarte tulp
- De Zwarte Tulp (televisieserie), een televisieserie uit 2015 over de zwarte tulp en een kwekersfamilie in de hedendaagse tijd
- Museum De Zwarte Tulp, museum over de geschiedenis van de bollenstreek
(Wikipedia)

In Museum De Zwarte Tulp’nieuwe stijl’ beleven bezoekers de Bloembollenstreek aan de hand van een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin en schoolgaande jeugd over 500 jaar geschiedenis van de streek, de werkzaamheden op het land 100 jaar geleden en tegenwoordig en de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten.
De Nederlandse bollenvelden zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Bloembollen worden vanuit Nederland geëxporteerd naar meer dan honderd landen. Kunstenaars laten zich al meer dan een eeuw lang door de bollenvelden inspireren. In economische studies over de gehele wereld figureert de 17de-eeuwse tulpomanie als een schoolvoorbeeld van speculatie. Al decennialang is de tulp hét symbool van Holland in alle promotionele acties van het Nederlands Bureau voor Toerisme (www.museumdezwartetulp.nl/).



19.6° Plato, Alc. 8.8% by Vol.
Mysterious, alluring and seductive, yet tantalizingly elusive; these are the storied characteristics of the Black Tulip. Golden in color, Black Tulip Trippel is a delightful beer with a slightly sweet body. Its ester-laden character reveals an enigmatic dance between Belgian ale yeast and Michigan beet sugar, conjuring hints of bananas and rock candy. Its inviting flavor is complemented by a pleasing dry finish (http://stopandtaste.biz/blog/beer-news/black-tulip-belgian-tripel/).

Of wat te denken van de Tulpenbok van Kleinduimpje?


Tulpenbok (7%) is een fris voorjaarsbier mer een lichte caramelsmaak, iets moutig en een mooie volle zoetigheid door gebruik van honing.Ingrediënten: Water, Pilsmout, Munichmout, Ambermout, Tarwemout, Challengerhop, Citra hop (dry hopped), Koriander, Honing en Gist (www.kleinduimpje.nl/portfolio/tulpenbok/www.biernet.nl/bier/merken/tulpenbok). Alhoewel daar zit geen tulp in...

Tulpenbier is wel iets dat past bij ons toeristisch imago (zoals hier genoemd in een artikel van het NRC over Amsterdam Marketing). Zou dit bericht ook mijn blog promoten?

Viewing all 1692 articles
Browse latest View live