Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all 1590 articles
Browse latest View live

Alcohol en Kanker

0
0
Comazuipen. Heeft u het wel eens gedaan? Onder jongeren schijnt het razend populair te zijn (www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2008/oktober/Wat-doen-we-tegen-het-comazuipen.html).

Comazuipen is ongezond, maar gematigd drinken zou gezond zijn, maar ook gematigd drinken is niet gezond...maar er is zoveel ongezond, zoals ook te veel eten en drinken. Laat dat nu net iets zijn waar deze maand om bekend staat...

Hoogleraar Voedingsleer Katan:
“Alcohol is voor de lekker en de pret, maar ik maak mijzelf niet wijs dat het gezond is”

Op 28 December 1897, ..., werd de Algemene Nederlandse Geheel Onthouders Bond opgericht (www.npogeschiedenis.nl/ovt/afleveringen/2008/Ovt-28-12-2008/De-Algemene-Nederlandse-Geheel-Onthouders-Bond.html). Ter ere van dat gegeven hier een bericht over de ongezondheid van bier...kanker

De cijfers van de alcoholconsumptie horen tot de oudste historische tijdreeksen van het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek....Vanaf 1900 daalde het verbruik snel tot anderhalve liter in de jaren dertig van de vorige eeuw (www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2008/oktober/Wat-doen-we-tegen-het-comazuipen.html).


Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP...wil ertoe bijdragen dat de schade als gevolg van alcoholgebruik aantoonbaar wordt teruggedrongen door zich in te zetten voor effectief alcoholbeleid en publieke bewustwording van de risico's van alcoholgebruik. Daarbij telt vooral het terugdringen van gezondheidsschade, naast andere vormen van alcoholgerelateerde schade zoals overlast, verkeersongevallen en huiselijk geweld.
Op basis van evidence-based onderzoek pleit STAP ervoor de omvangrijke alcoholproblematiek in Nederland en in Europa terug te dringen door de beschikbaarheid van alcohol te beperken. Goede wettelijke regelgeving en handhaving daarvan zijn belangrijke instrumenten voor een succesvol beleid. STAP is voorstander van een algeheel alcoholreclameverbod. Daarnaast zet STAP zich er voor in de risico’s van alcoholgebruik onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek (www.stap.nl/nl/organisatie/).


De foto met Amstelreclame bij voetbalrellen vind ik wel wat vergezocht. Alsof de relschoppers zijn gedreven door alcoholgebruik. Alsof bier de oorzaak is van het geweld...Het zal er een rol bij spelen, maar verantwoord gebruik is toch een eigen verantwoordelijkheid?

STAP heeft ook factsheets over gezondheid (http://platform.nuchterefries.nl/nieuwe-factsheet-alcohol-roken-en-kanker/).

Ook ‘verantwoord’ alcoholgebruik vergroot risico op kanker (www.brijder.nl/wie-we-zijn/nieuws/detailpagina/-/wcl/uvw1KzIHwVwo/49717/ook-verantwoord-alcoholgebruik-vergroot-risico-op-kanker), zoals borstkanker bij vrouwen:
British Medical Journal een artikel van Cao c.s. met de resultaten van een analyse van twee Amerikaanse cohort-onderzoeken naar het effect van alcoholgebruik op het ontstaan van diverse typen (alcoholgerelateerde) kanker bij mannen en vrouwen (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/4295/licht-alcoholgebruik-verhoogt-bij-vrouwen-al-risico-op-alcoholgerelateerde-borstkanker#p3454):

Heavy alcohol consumption has been linked to increased risk of several cancers, including cancer of
the colorectum, female breast, oral cavity, pharynx, larynx, liver, and esophagus, and possibly to a higher risk of cancer of the stomach, pancreas, lung, and gallbladder. However, the association of these cancers with light to moderate drinking (up to one alcoholic drink per day for women and up to two alcoholic drinks per day for men according to the Dietary Guidelines for Americans, 2010) is less clear....
Participants
88084 women and 47881 men participating in the Nurses’ Health Study (from 1980) and Health
Professionals Follow-up Study (from 1986), followed until 2010....
Light to moderate drinking is associated with minimally increased risk of overall cancer. For men who have never smoked, risk of alcohol related cancers is not appreciably increased for light and moderate drinking (up to two drinks per day). However, for women who have never smoked, risk of alcohol related cancers (mainly breast cancer) increases even within the range of up to one alcoholic drink a day(Cao c.s.).

Het veiligste advies vanuit het oogpunt van kankerpreventie is om géén alcohol te drinken. Daarom is het vaak gehanteerde begrip ‘verantwoord alcoholgebruik' evenmin als het in reclameboodschappen gebruikte advies ‘drink responsibly' zeker niet van toepassing als je het risico op het krijgen van kanker wil minimaliseren. Strikt genomen is er maar één boodschap in geval men het risico op alcoholgerelateerde kanker wil uitsluiten: drink geen alcohol.
...
Op verzoek van KWF Kankerbestrijding heeft het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP de informatie uit vele tientallen studies over alcohol en kanker samengevat. In totaal zijn in het kader van dit project acht factsheets samengesteld waarin onder meer wordt uitgelegd waarom alcohol kankerverwekkend is, wanneer de risico's op het krijgen van borstkanker bij vrouwen die drinken het grootst zijn, welke drinkpatronen extra risicovol zijn en wat de extra gevaren zijn als drinkers ook roken (www.brijder.nl/wie-we-zijn/nieuws/detailpagina/-/wcl/uvw1KzIHwVwo/49717/ook-verantwoord-alcoholgebruik-vergroot-risico-op-kanker).

De factsheet Alcohol en Kanker (www.stap.nl/nl/publicaties/factsheets.html) is ontwikkeld in opdracht van KWF Kankerbestrijding ( juli 2015):

Deze factsheet informeert over de relatie tussen
alcohol en het risico op kanker. Er wordt ingegaan
op de Richtlijnen voor Aanvaardbaar
Alcoholgebruik en waarom deze er zijn. Daarnaast
wordt stilgestaan bij wat Nederlanders weten over
alcohol en kanker, hoe veel Nederlanders boven de
richtlijnen drinken en hoe vaak alcoholgerelateerde
kanker voorkomt. Ook lichten we toe via welke
biologische mechanismen alcoholgebruik tot kanker
kan leiden. Tot slot worden tips gegeven om de
alcohol richtlijnen gemakkelijker te kunnen volgen
en overige tips voor een gezonde leefstijl die een
wetenschappelijk bewezen effect hebben op het
voorkómen van kanker ( factsheet Alcohol en Kanker ).

Alcohol is wereldwijd één van de grootste ziekmakers. Jaarlijks sterven er ongeveer 3,3
miljoen mensen door alcoholgebruik. Dat is meer dan sterfte veroorzaakt door HIV/AIDS, geweld of
tuberculose (factsheet Alcohol en Kanker).

De alcoholgerelateerde sterfte betreft voornamelijk hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook kanker en verwondingen worden aan alcohol toegerekend (zie factsheet Alcohol en Kanker)

Eén van de ziekten die veroorzaakt kan worden door alcoholgebruik is kanker....In Nederland speelt alcoholgebruik bij ongeveer 2.900 mensen een rol bij het ontstaan van de kanker. Het aantal doden door kanker veroorzaakt door alcohol in Nederland wordt geschat op circa 1.000 per jaar. Wereldwijd sterven er jaarlijks naar schatting ruim 400.000 mensen aan kanker veroorzaakt door alcohol ... Alcohol kan kanker veroorzaken aan:
· Mond
· Keelholte
· Strottenhoofd
· Slokdarm
· Dikke darm/endeldarm
· Lever
· Borst
(factsheet Alcohol en Kanker).

Uit onderzoek blijkt dat er geen veilige ondergrens is qua alcoholconsumptie in relatie tot kanker.
Met andere woorden, het risico op kanker wordt met ieder glas alcohol verhoogd.... Zo zorgt een alcoholinname van één standaardglas alcohol per dag bijvoorbeeld al voor een verhoging van het
relatieve risico op borstkanker met ongeveer 7 tot 10% (factsheet Alcohol en Kanker).

Wat ik me hierbij meteen afvraag is 'dat kan toch niet waar zijn', maar dan besef ik dat het waarschijnlijk wel waar is, maar dat dit gegeven niet wordt afgezet tegenover andere gevaren. Wat te denken van de Maillard-reacties in brood? Zou gebakken brood ook risico's geven? Wat zijn de alternatieven voor bier? Er wordt nu gewoon een algehele drooglegging voorgesteld, maar wat is het alternatief?

De factsheet alcohol drinkpatroon en kanker  is ontwikkeld in opdracht van KWF Kankerbestrijding
(mei 2015):
Deze factsheet informeert over de relatie tussen alcoholconsumptie, type drinkpatroon en het risico
op kanker. Alcohol is in 1988 officieel carcinogeen – oftewel kankerverwekkend – verklaard voor

In onderzoek naar alcohol en kanker kan op verschillende manieren naar de data worden gekeken om te zien wat het precieze effect is van alcoholgebruik op het risico op kanker. Het is hierbij van belang zo min mogelijk data te ‘verliezen’ – iets wat bijvoorbeeld gebeurt door de groepen op te delen in lichte, matige en zware drinkers. De continue data zijn het meest accuraat. Dit wordt de dosis-response analyse genoemd. 
...
 er is geen veilige ondergrens aangetoond van alcoholconsumptie in relatie tot kanker. Dergelijke bevindingen uit dosis-response analyses maken een oorzakelijk verband tussen alcohol en kanker aannemelijker (Factsheet alcohol drinkpatroon en kanker).

Drinkpatroon wordt vaak gerelateerd aan twee hoofdcategorieën van ziekte: ongevallen (intentioneel en niet-intentioneel) en cardiovasculaire aandoeningen (m.n. ischemische hartziekten en beroertes).
Acute gevolgen van alcoholgebruik (zoals ongevallen) worden meer beïnvloed door drinkpatroon (bijvoorbeeld binge drinking) en culturele factoren. 
Chronische gevolgen van
alcoholgebruik (zoals kanker) hangen meer samen met lange termijn gebruik en het totale
volume van alcohol dat gedronken wordt en zijn grofweg vergelijkbaar tussen verschillende
culturen. Echter, ook bepaalde chronische condities worden beïnvloed door drinkpatroon: regelmatige matige consumptie verkleint het risico op sommige hart- en vaatziekten, terwijl een onregelmatig drinkpatroon met binge drinken het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt
(Factsheet alcohol drinkpatroon en kanker).

Het drinken in overeenstemming met de Richtlijnen voor Aanvaardbaar Alcoholgebruik is niet zonder risico. Ongeveer één op de zes alcoholgeïnduceerde gevallen van kanker in Europa is ontstaan bij mensen die drinken volgens deze richtlijn (< 1 glas/dag (v) resp. < 2 glazen/dag (m)).
De meeste alcoholgerelateerde kanker ontstaat bij hogere doseringen en bij een hoger lifetime volume
Effecten van binge drinken op kankerrisico zijn nog nauwelijks onderzocht maar lijken een bescheiden effect uit te wijzen (Factsheet alcohol drinkpatroon en kanker).

Heel bijzonder om te lezen dat het gematigd drinken van alcohol risico´s geeft op kanker, die door binge drinken niet echt worden verhoogd. Stoppen heeft ook gevolgen:

Er zijn diverse methodologische verbeteringen mogelijk aan het huidige medische epidemiologische onderzoek, waaronder: meer aandacht voor drinkpatroon, het vaker uitvragen van (totaal) alcoholvolume en het gebruik van de juiste referentiegroep (hele lichte drinkers ipv niet-drinkers. Deze laatste groep betreft veelal zogenaamde “sick quitters” die om gezondheidsredenen zijn gestopt met drinken – het positieve effect van matig alcoholgebruik wordt hierdoor in veel epidemiologische studies waarschijnlijk overschat) (Factsheet alcohol drinkpatroon en kanker).

De factsheet Effect van stoppen met drinken op risico op kanker is ontwikkeld in opdracht van KWF Kankerbestrijding:
Deze factsheet informeert over de relatie tussen alcohol en kanker en het effect van stoppen met drinken op het kankerrisico. 
In 1988 werd alcohol voor het eerst officieel geclassificeerd als “carcinogeen voor mensen”. Het
werd door het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de
Wereldgezondheidsorganisatie ingedeeld in Groep. Dit is dezelfde categorie waar stoffen zoals
asbest, kwik en tabak in vallen. Ook het voornaamste afbraakproduct van alcohol –
aceetaldehyde – is in Groep 1 ingedeeld en kankerverwekkend voor mensen. Op basis van talloze onderzoeken wordt alcoholgebruik inmiddels als risicofactor gezien voor kanker op zeven (vermoedelijk acht) verschillende plekken in het lichaam, te weten: mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, lever, alvleesklier, dikke darm/endeldarm en borst 
(factsheet Effect van stoppen met drinken op risico op kanker).

Het is aangetoond dat stoppen met drinken het risico op kanker vermindert: na 10 jaar geen
alcohol te hebben gedronken neemt het risico op het krijgen van kanker af. Na 20 jaar niet te hebben
gedronken is het risico op kanker even groot als het risico voor mensen die nooit alcohol hebben
gedronken (factsheet Effect van stoppen met drinken op risico op kanker).

Later blijkt in de factsheet dat het stoppen zorgt voor een toename van het risico bij sommige vormen van kanker en dat bij sommige vormen de positieve effecten enkel optreden bij rokers. Het is ook onbekend wat het effect is van een reductie in drinken in plaats van totaal stoppen – minderen met drinken is voor veel mensen haalbaarder dan geheel stoppen (zie factsheet Effect van stoppen met drinken op risico op kanker).

In 2011 is er een review van 11 studies en een meta-analyse over 4 gekwalificeerde studies naar
stoppen met drinken en risico op leverkanker verschenen:
De auteurs benadrukken dat de resultaten met zeer veel voorzichtigheid moeten worden
geïnterpreteerd gezien het beperkte aantal studies die allemaal belangrijke tekortkomingen hadden
...
Bijna alle studies vinden na het stoppen met drinken een initiële piek in het risico op kanker, dit is zowel vergeleken met huidige drinkers als met niet-drinkers. Dit duidt erop degenen die zijn gestopt met drinken “sick quitters” betreft die vermoedelijk zijn gestopt omdat ze gezondheidsklachten kregen waarna ze uiteindelijk toch een bepaalde vorm van kanker ontwikkelden.
(factsheet Effect van stoppen met drinken op risico op kanker).

Tja, dat maakt het wel moeilijk om onderzoeken te vergelijken. Want wat is het effect van stoppen bij mij? Ik ben geen sick quiter...

Nu ging al dat onderzoek over alcohol volgens mij over alcohol en niet zo zeer over bier, en wordt niet vergeleken met andere risico's...

Zo zou je in plaats van bier ook suikerrijke frisdrank of koffie kunnen gaan drinken, of water...

Maar onderzoek naar kanker en koffie of suiker (zie www.tegenkanker.nl/voeding/eten-drinken/suiker-zout/suiker/www.gezondheidsnet.nl/borstkanker/eten-en-kanker-de-broodnodige-nuancewww.voedingisgezondheid.nl/Kanker_sub_brood_koffie.html), brood en koolhydraten (zie www.tegenkanker.nl/voeding/voedingsstoffen/koolhydraten/http://www.tegenkanker.nl/contact/informatiefolders/koolhydraten-kanker/www.voedingisgezondheid.nl/Kanker_sub_brood_koffie.html) en (rood) vlees (www.gezondheidsnet.nl/borstkanker/eten-en-kanker-de-broodnodige-nuancewww.gezondheidsnet.nl/darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond) toont ook een toename op het kankerrisico. Moeten we deze dan ook laten staan?

Een ongezonde maaltijd:

Een kop koffie, met een glas bier en een boterham met rosbief, nee dan voortaan maar weer naar de KentuckyMcKing voor een portie friet met cola en een salade frietsaus...

Decemberbiernieuws 2015

0
0
TE KOOP; GROLSCH
Grolsch staat officieel te koop
De twee grootste bierconcerns (AB InBev en SABMiller) ter wereld willen samen verder maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo'n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, zetten zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop.
In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SAB Miller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.
...
Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-staat-officieel-te-koop). Bierbrouwerij Grolsch is volgens internationale financiële analisten nog hooguit 268 miljoen euro waard. Dat is slechts eenderde van de verkoopprijs in 2008 (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).

Om bezwaren van mededingingsautoriteiten vóór te zijn, zou de combinatie onderdelen willen verkopen, aldus de Britse pers. Dat is echter [m.b.t. Grolsch] niet logisch. In Nederland zou de combinatie AB Inbev en SAB Miller namelijk een marktaandeel van 26 tot 30 procent krijgen. Concurrent Heineken heeft een marktaandeel van 40 tot 50 procent, afhankelijk van welke schattingen je hanteert. In Nederland wordt de nieuwe combinatie dus helemaal niet te machtig. En in het buitenland hoeven kartelwaakhonden zich niet druk te maken om Grolsch, omdat het daar klein is.
Waarschijnlijker is dat AB Inbev geld wil vrijmaken. Daarmee moet een deel van de miljardenschuld worden ingelost, die de brouwgigant voor de overname is aangegaan. Bij eerdere overnames van AB Inbev werd ook een deel van hettafelzilver verkocht om de schuldenberg af te bouwen. Vorige maand verkocht de brouwgigant al de Amerikaanse joint-venture MillerCoors voor 12 miljard dollar. Volgens zakenbank Nomura kunnen verkoopkandidaten Grolsch en het Italiaanse Peroni samen 1,5 miljard euro opbrengen.
De belangrijkste gegadigden om de merken van AB InBev en SAB Miller over te nemen, zijn volgens de Sunday Times het Amerikaanse Molson Coors, het Ierse C&C en Heineken. Een overname van Grolsch door de Amsterdamse brouwer is echter onmogelijk, zegt analist Gerard Rijk van SNS. ,,De Nederlandse mededingingsautoriteit zal dat niet toestaan.’’
Heineken heeft naar schatting 35 procent van de Nederlandse markt in handen, Grolsch 13 procent. Samen zouden ze bijna de helft van de bierverkoop controleren. Ook in Groot Brittannië zou de combinatie problemen opleveren, omdat Heineken daar met 26 procent al marktleider is.
Het merk internationaal laten uitgroeien tot een premium merk; dat was het doel dat SAB Miller voor ogen had toen het Grolsch acht jaar geleden kocht. Van die ambitie is tot nu toe echter weinig terechtgekomen. In het nieuwe fusieconcern dat in de maak is, dreigt Grolsch helemaal onder te sneeuwen. Met slechts 0,24 procent van de totale productie is het beugelbier daarin immers slechts een miniscuul merkje.
Iedere eventuele koper zal aanmerkelijk kleiner zijn. Zoete: ,,En een kleine partij kan Grolsch meer liefde en aandacht geven dan ze in zo’n groot concern zouden krijgen. In In-Bev of SAB Miller is Grolsch onbetekenend, maar in een kleiner bedrijf kunnen ze een rol spelen. Dus verkoop kan voor Grolsch best eens  voordelig uitpakken.’’ (www.biernet.nl/blog/grolsch-in-de-verkoop-hoe-zit-dat)
Wie gaat kopen? Wordt het Carlsberg? Duvel Moortgat?

Er zijn verschillende gegadigden om Grolsch over te nemen. Bloomberg meldde ...[h]et Japanse drankenconcern Asahi Group Holdings Ltd. en Spaanse bierbrouwerij Grupo Mahou-San Miguel.... investeringsmaatschappijen Cinven (Europees) en KKR & Co. (Amerikaans) ... Al deze bedrijven weigerden commentaar te geven. Volgens Bloomberg kunnen de eerste concrete biedingen worden verwacht in januari.(www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).

Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie
Bierfanaten in de Verenigde Staten vrezen duurder bier van mindere kwaliteit, mocht de fusie tussen brouwerijen AB InBev en SABMiller doorgang vinden. Voor tientallen van hen reden om een rechtszaak aan te spannen tegen de voorgenomen deal.
De drinkers voeren onder meer de aanstaande monopoliepositie van het fusiebedrijf aan als argument tegen de transactie. Zij willen voorkomen dat kleine ambachtelijke brouwerijen van de markt worden gedrukt. De kans dat de klagers de fusie via de rechter weten te blokkeren, lijkt echter nihil. Eerdere soortgelijke pogingen, zoals bij de overname van Grupo Modelo SAB door AB InBev in 2013 en bij de fusie tussen Anheuser-Busch en InBev in 2008, liepen op niets uit.
AB-InBev is niet bevreesd voor de rechtszaak. Het bedrijf liet in een reactie weten dat er ook na de fusie ruimte genoeg blijft voor onafhankelijke partijen op de Amerikaanse biermarkt (www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24830732/__Bierfanaten_stappen_naar_rechter_om_bierfusie__.html).


AB/InBev stapt ook naar de rechter
AB Inbev heeft een rechtszaak aangespannen tegen warenhuisketen Aldi. De brouwerij eist dat die het Buval-bier uit de rekken haalt, omdat de verpakking sterk gelijkt op die van Jupiler. Eind januari wordt er een uitspraak verwacht (http://nieuws.vtm.be/binnenland/170168-ab-inbev-wil-het-aldi-bier-uit-de-rekken).

Opeth bier “XXV Aniversary Stout”
De Zweedse progressieve metalband Opeth bestaat 25 jaar. Om dat te vieren heeft de band in samenwerking met brouwerij Northern Monk Brewery een Imperial Stout op de markt gebracht onder de naam “XXV Aniversary Stout” met een alcoholpercentage van 9,2%. Het bier is gebrouwen met niet minder dan 10 moutsoorten voor de nodige complexiteit (http://biernetwerk.nl/opeth-viert-25e-verjaardag-met-eigen-imperial-stout/).


Rooie Dop en Ruig samen verder als Oproer
De Utrechtse brouwers Rooie Dop en Ruig hebben de handen ineengeslagen. Ze gaan samen verder als ‘Oproer‘ (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/). The Oproer brewery is formed by two Dutch breweries you might know: Rooie Dop and RUIG Bier. Both of them will cease to exist, but will resurrect as Oproer! More good beer, more fun (http://oproerbrouwerij.nl/).
Naast een brouwerij krijgt Oproer ook een eigen brewpub en restaurant. Het restaurant zal met name vegetarische gerechten serveren. Oproer betrekt vanaf half december een nieuwe brouwlocatie, vlak naast het station Utrecht Zuilen. De brewpub en restaurant openen vanaf 2016 hun deuren (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/).

Brouwerij ‘Den Buiten’ pakt uit met Pop-Up-Bar
Peter Verlinde en Pieter de Winter, de twee mannen achter brouwerij ‘Den Buiten’, vooral gekend van hun Levirbier, stampten in de meubelmakerij Verlinde in de Torhoutstraat een heuse Pop-Up-Bar uit de grond. Hun bar blijft de hele maand december open (www.nieuwsblad.be/cnt/blduy_02018794). Hopelijk wordt het een groter succes van het Pop Up Restaurant van DWDD.

Bird Brewery
Nieuwe Amsterdamse bierbrouwerij Bird Brewery start crowdfunding. In plaats van de steeds vaker gebruikte kilo’s hop, liters koffie en oma’s kruidenrekje gaat de brouwerij bieren brouwen waarin de ingrediënten daadwerkelijk te proeven zijn. Het eerste bier wordt een frisse, fruitige American Amber en draagt de naam Rumoerige Roodborst. Een bijzonder biertje met pit, toegankelijk en bijzonder. Om een deel van de benodigde investering bij elkaar te krijgen start Bird Brewery een crowdfunding actie.
Bird Brewery wilt goed bier maken voor iedereen. “Je ziet tegenwoordig steeds meer nieuwe brouwerijen die de meest extreme bieren maken qua smaak voor een selecte groep. Maar waarom niet gewoon bijzonder bier maken zonder te overdrijven?” zegt Rik van den Berg, de brouwer bij Bird Brewery. “Wij willen het verschil maken door toegankelijk speciaalbier te brouwen van topkwaliteit voor zowel de liefhebber als de kenner.
De brouwerij vernoemt zijn bier naar vogels. “Overal om je heen vind je prachtige vogels en heerlijke bieren, maar slechts zelden sta je stil bij de schoonheid van beiden”, vertelt oprichter en vogelaar Ralph van Bemmel. “Door opzienbarende verhalen achter vogels en bier te combineren, hopen we mensen stil te laten staan bij het bijzondere van het alledaagse.”
Bird Brewery brouwt zijn bier in samenwerking met Kees Bubberman, een van Nederlands beste brouwers. De voormalige meesterbrouwer van Emelisse heeft sinds begin dit jaar zijn eigen brouwerij Kees!. Bird Brewery heeft de eer om als allereerste brouwerij bij hem te brouwen. Bart Baeschnitt, de derde oprichter: “Kees heeft een deel van zijn brouwerij gefinancierd vanuit crowdfunding en wij passen dit nu ook toe om een deel van de benodigde investering op te halen voor onze eerste batch bier. Op die manier kan ons eerste bier, de Rumoerige Roodborst, snel zijn vleugels uitslaan. Iedereen kan ons vanaf nu steunen via Kickstarter!’’ Deelnemers aan de crowdfunding actie krijgen hun inleg toepasselijk uitgekeerd in bier (https://bierflash.wordpress.com/
2015/12/05/nieuwe-amsterdamse-bierbrouwerij-start-crowdfunding/).

Brouwerij Oedipus wil zonnepanelen
Brouwerij Oedipus wil duurzaam energie opwekken en daarvoor zamelen ze geld in via crowdfunding (zie www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus). Tot zover weinig nieuws. Maar je investering wordt niet beloond met euro's, maar met bier (www.rtlnieuws.nl/economie/home/
bierbrouwer-crowdfundt-zonnepanelen-en-geeft-er-bier-voor-terug)....we hebben nu een eigen brouwerij met taproom in Amsterdam en verkopen we meer dan 20.000 liter bier per maand. We produceren en leveren bijzondere bieren aan een groeiend aantal cafés, restaurants, slijterijen en supermarkten in Nederland. ...Tegelijkertijd maken we ons ook weleens zorgen: of Rick z'n liefde nog wel eens beantwoord gaat worden, of onze gulp wel dicht zit, en ook wel eens over de planeet waar we op wonen. Niet voor niets hebben we één van onze bieren tot Gaia gedoopt: Moeder Aarde.
Bij Oedipus zetten we kleine stappen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Zo doen we onderzoek naar de verduurzaming van ons verpakkingsmateriaal, doen we mee aan de plastic inzamelactie in de buurt (om er plantenbakken van te maken), en proberen we zo biologisch mogelijk te brouwen.
Onze volgende stap is om zonnepanelen op de brouwerij te installeren. Daarmee kunnen we nieuwe bieren maken met zonne-energie van ons eigen dak. We dachten aan een frisse pale ale of een mooie berliner weisse met fruit. Gemaakt mét en voor de zon.
De stap naar zonne-energie zetten we niet alleen. Samen met ZonnepanelenDelen en Sungevity (als leverancier van het systeem) willen we in ieder geval 18 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij leggen. En omdat we zonne-energie een warm hart toe dragen, willen we dat ook graag met jou doen. We vinden het belangrijk om dit met elkaar te doen om de boodschap uit te dragen en te laten zien wat het betekent om samen een klein verschil te maken (www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus).


Brouwerij De Halve Maan legt 3,2 km lange bierleiding aan
Brouwerij De Halve Maan startte deze maand met de aanleg van een 3,2 km lange pijpleiding die onder de historische vesten van Brugge loopt, van aan de brouwerij in het centrum via het Waggelwater en ‘t Zand tot aan de bottelarij aan de Brugse ring. Deze pijpleiding zal bier pompen vanaf de brouwerij in het centrum van Brugge tot aan het logistieke centrum aan de Brugse ring.
Een groot deel van budget komt van een uniek crowdfunding project. De Halve Maan biedt drie pakketten, waarvan de duurste €7.500,- kost. In ruil krijg je daarvoor elke dag een gratis Brugse Zot en een attest dat investeerder bijdraagt aan de bouw van pijplijn. Een succes zo blijkt, want de stadsbrouwerij haalde op die manier ruim €250.000,- op.
Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland”, aldus brouwer Xavier Vanneste. Bijna alle investeerders worden uitgenodigd om de start van de werken mee te vieren (www.biernet.nl/nieuws/brugse-brouwerij-legt-32km-lange-bierleiding-aan). Het totale kostenplaatje, inclusief reinigingsinstallaties en automatisatie, bedraagt vier miljoen euro (www.standaard.be/cnt/dmf20151211_02016201). Het is ook het feestjaar van het stadsbier Brugse Zot. Het succesbier is 10  jaar geleden gelanceerd en is intussen wereldwijd het favoriete bier van heel wat bierdrinkers. De Halve Maan produceerde dit jaar iets meer dan 15 miljoen glazen bier (www.focus-wtv.be/nieuws/de-halve-maan-start-met-aanleg-ondergrondse-bierleiding#). (www.halvemaan.be/nl/crowdfunding)


Bier in de supermarkt
Dit jaar kwam er meer speciaalbier in de Nederlandse supermarkten. In België is deze trend ook aanwezig, maar pakken ze het nog grootser aan:
Hypermarkt Carrefour in het Waalse Mons Les Grands Prés heeft gekozen voor een weergaloze winkelervaring. Brasserie de Silly is gekoppeld aan dit nieuwe winkelconcept van deze hypermarkt want met haar expertise werd een micro-brouwerij geïnstalleerd in het midden van de winkel. Deze brouwerij wordt uitgebaat door Brasserie de Silly die er het nieuwe bier 'Chambourlette' ter plaatse gaat brouwen. Chambourlette is een blond bier van hoge gisting met nagisting op fles en van 6% alcohol (www.biermagazine.nl/bier/22/592/
brasserie_de_silly_opent_micro_brouwerij_in_carrefour.html).

CEO van Palm Belgian Craft Brewers stapt op
Jan Vandenwyngaerden, de CEO van Palm Belgian Craft Brewers, heeft zijn ontslag aangeboden. “Het ontslag komt onverwacht, maar we hadden het natuurlijk ergens wel zien aankomen”, zegt Bart Van Muylder, de CEO van het moederbedrijf Diepensteyn. Vandenwyngaerden staat al tien jaar aan de leiding van Palm, maar moest toezien hoe de populariteit van het bier sinds 1998 sterk daalde. Zo daalde de omzet de laatste tien jaar van 60 miljoen euro naar 52,5 miljoen euro.
Naast Vandenwyngaerden stapt ook exportdirecteur Bart Brits op. Het bedrijf heeft besloten om de Nederlandse en Belgische divisies samen te voegen en de leiding te geven aan de directeur van Nederland. De Belgische directeur wordt dan weer exportdirecteur, waarop Brits besloot om na negen jaar het bedrijf te verlaten (https://bierflash.wordpress.com/2015/12/14/ceo-van-brouwerij-palm-stapt-op/).

Eerste brouwerij Celis is verkocht
Het woonhuis van de familie Celis, waar Pierre Celis het Hoegaards witbier heruitvond, is verkocht.
Het huis, een vierkanthoeve aan de Vroentestraat, stond sinds enige tijd te koop. De familie bevestigt dat de verkoop rond is. De nieuwe bestemming heeft niets vandoen met enige brouwactiviteit. Christine Celis zal de komend maanden de oude brouwinstallaties, waarmee haar vader in 1965 van start ging, uitbreken en verhuizen naar Austin (Texas). Zij is daar actief in de horeca. Haar dochter liet zich al opmerken als beginnend brouwer (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02008370). Het Hoegaards bier is doorgedrongen in de literatuur. Dat viel de medewerkers van de Heemkundige Kring op.
In het jongste nummer van Alpaïdis wordt een anekdote gewijd aan de rol van Hoegaards bier in enkele recente literaure werken. Michel Houellebecq laat de Franse hoofdrolslpeler in "Onderworpen" (Soumission), voorafgaande aan een islamitische machtovername, de tijd doden in café De Vriendschap. "Ik overbrugde de tijd door werktuiglijk Leffes en Hoegaardens achterover te slaan", zo staat het er op pagina 173. (In  het Frans op blz. 220, met erbij: "La serveuse était mince et trop maquillée.") Ook Jaak Stervelynck maakt reclame in "De laatste Heuvel" (1955), op bladzijde 60. De waard geeft advies aan een bedrukt kijkende advocaat: "Ik denk dat ik u begrijp. U wilt achter uw cliënt staan, maar u weet niet of hij het verdient. U hebt een opkikker nodig. ik beveel een witte Hoegaarden aan." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02007018)



Amsterdam wil de bierfiets weren uit de stad
Het gemeentebestuur van Amsterdam wil de bierfiets uit grote delen van de stad weren. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) wil dat doen door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De bierfiets, een rijdende kroeg, zou leiden tot grote overlast. Eerder dit jaar ondertekenden 6.500 mensen een petitie tegen de fietsen. De initiatiefnemers pleitten voor een verbod omdat “het aanbod van attracties bepaalt welk type toerist er komt”. Een bierfiets is een fiets met in het midden een bar, waarop de hele groep moet trappen. De bestuurder, in de praktijk een medewerker van het verhuurbedrijf, moet nuchter blijven om op de openbare weg te mogen sturen. Tegenstanders zeggen overlast te ondervinden van lawaai en openbare dronkenschap. Ook gewone fietsers storen zich aan de bierfietsen, omdat ze vaak met lage snelheid het fietspad blokkeren. De bierfiets is het symbool geworden van de overvolle Amsterdamse binnenstad.
De gemeente heeft in overleg met de fietsexploitanten geprobeerd andere oplossingen te bedenken dan een verbod. Zo kregen volgens de gemeente chauffeurs extra training, werden ritten verkort en bepaalde stukken van de stad gemeden. Ook mocht er geen luide muziek meer gespeeld worden. Het leidde tot minder klachten, tussen mei en september negentien tegenover 52 een jaar eerder, maar de problemen zijn volgens de gemeente niet verholpen: “Dit is niet zozeer te wijten aan de inzet van de exploitanten. De overlast is het gevolg van het fenomeen van de bierfiets, dat overlastgevend gedrag in de hand werkt.” (www.nrc.nl/nieuws/2015/12/15/amsterdam-wil-de-bierfiets-weren-uit-de-stad)
Zoals ik hier al eens eerder had aangegeven geven bierfietsen niet enkel hinder, ze kunnen ook letsel of schade aan deelnemers, omstanders en de weg veroorzaken.

Bier en gezondheid
Kennisinstituut Bier heeft deze maand weer wat wetenschappelijke onderzoeken bekend gemaakt: Twee nieuwe wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging het drinkgedrag beïnvloedt. Onderzoekster J. Leigh Leasure en collega's van de Universiteit van Housten onderzochten de relatie tussen alcohol en beweging. Zij concludeerden dat deelnemers meer drinken wanneer ze meer bewegen dan normaal, en andersom. Ook zagen ze dat meer lichaamsbeweging niet leidt tot zware alcoholconsumptie of een drankprobleem (Leasure JL, Neighors C, Henderson CE, Young CM. Exercise and Alcohol Consumption: What We Know, What We Need to Know, and Why it is Important. Front Psychiatry 2015; Epub. PMCID: PMC4629692). De Pennsylvania State University heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de link tussen alcohol en bewegen door middel van een app (Conroy DE, Ram N, Pincus AL et al. Daily physical activity and life satisfaction across adulthood. Health Psychol 2015 Jun; 34(6): 653-660). Met deze bevindingen is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de relatie tussen alcohol en beweging (www.kennisinstituutbier.nl/node/5009).
Mensen met Alzheimer hebben een lager sterfterisico als ze met mate alcohol drinken. Dit toont Deens onderzoek, onlangs gepubliceerd in BMJ open, aan (Berntsen S, Kragstrup J, Siersma V, et al. Alcohol consumption and mortality in patients with mild Alzheimer’s disease: a prospective cohort study. BMJ Open 2015; 5: e007851.). Van matige alcoholconsumptie bij gezonde volwassen mensen is al langer bekend dat het risico op sterfte lager is dan bij mensen die géén of een overmatige hoeveelheid alcoholische drank drinken (www.kennisinstituutbier.nl/node/5016).

Fijne feestdagen en een goed & gezond 2016!

0
0
http://www.bieretiketten.nl/g/54/54576.jpg

Ik vond het volgende blog toch beter...

0
0

Reinheitsgebot

0
0
Reinheitsgebot
Deutsches Bier hat einen erstklassigen Ruf. Es gilt heute zu Recht als eines der reinsten Lebensmittel überhaupt und Verbraucher weltweit verlassen sich darauf. Im Jahr 2016 wird das Reinheitsgebot sage und schreibe 500 Jahre alt! (http://maiselandfriends.com/mission/reinheitsgebot/)

Het Reinheitsgebot bestaat dit jaar 500 jaar!

The most influential predecessor of the modern Reinheitsgebot was a law first adopted in the duchy of Munich in 1487. After Bavaria was reunited, the Munich law was adopted across the entirety of Bavaria on April 23, 1516. As Germany unified, Bavaria pushed for adoption of this law on a national basis (see Broader adoption) (https://en.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot).

The most influential predecessor of the modern Reinheitsgebot was a law first adopted in the duchy of Munich in 1487. After Bavaria was reunited, the Munich law was adopted across the entirety of Bavaria on April 23, 1516. As Germany unified, Bavaria pushed for adoption of this law on a national basis.
According to the 1516 Bavarian law, the only ingredients that could be used in the production of beer were water, barley and hops. The 1516 Bavarian law set the price of beer (depending on the time of year and type of beer), limited the profits made by innkeepers, and made confiscation the penalty for making impure beer.
...
The Bavarian order of 1516 was introduced in part to prevent price competition with bakers for wheat and rye. The restriction of grains to barley was meant to ensure the availability of affordable bread, as wheat and rye were reserved for use by bakers. It has also been argued that the rule had a protectionist role, as beers from Northern Germany often contained additives that were not present in Bavarian beer.
Religious conservatism may have also played a role in adoption of the rule in Bavaria, to suppress the use of plants that were allegedly used in pagan rituals, such as gruit. The rule also excluded problematic methods of preserving beer, such as soot, stinging nettle and henbane....While some sources refer to the Bavarian law of 1516 as the first law regulating food safety, this is inaccurate, as earlier food safety regulations can be traced back as far as ancient Rome. Similarly, some sources claim that the law has been essentially unchanged since its adoption, but as early as the mid-1500s Bavaria began to allow ingredients such as coriander, laurel, and wheat. Yeast was also added to modern versions of the law after the discovery of its role in fermentation  (https://en.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot).

Historically, the restriction on ingredients led to the extinction of many brewing traditions and local beer specialties, such as North German spiced beer and cherry beer, and led to the domination of the German beer market by pilsener style beers. Only a few regional beer varieties, such as Kölner Kölsch or Düsseldorfer Altbier, survived its implementation. However, modern versions of the law have contained significant exceptions for different types of beer (such as top-fermented beers), for export beers, and for different regions.
More recently, some commentators, German brewers, and even German politicians have argued that the Reinheitsgebot has slowed Germany's adoption of beer trends popular in the rest of the world, like Belgian lambics and American craft styles (https://en.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot).

Hoe vaak kun je vieren dat een wetgeving bestaat? Ik ben benieuwd wat de Duitse brouwers gaan doen dit jaar om het dit jaar te vieren...

Overigens hoop ik dat jullie allemaal een goed en veilig Oud&Nieuw hebben gehad en wens jullie allen een voorspoedig en gezond 2016 met bier in mate met maten!


urlm

0
0

Op http://urlm.nl/www.biervat.blogspot.com lees ik dat mijn blog maandelijks nog geen 300 maal wordt bekeken, maar wel een waarde heeft van meer dan 500 eurootjes...Alhoewel dit is een schatting uit april 2015...


215.329 Rangschikking in Nederland
6.629.358 Rangorde Wereldwijd
Trefwoorden Onbeschikbaar
Vergelijkbare domeinen
Gelijkaardige websites zijn biervaatje.nl, biervakantie.nl, biervakanties.nl, biervanhier.nl.
Server
Google Inc.
California
Mountain View
Verenigde Staten van Amerika
37.3801, -122.0865

Tja we zullen die vergelijkbare websites eens bekijken..

biervaatje.nl

0
0
Volgens urlm zijn biervaatje.nlbiervakantie.nlbiervakanties.nl en biervanhier.nl vergelijkbaar met mijn blog. Ik zal ze eens vergelijken. Vandaag biervaatje.nl.

Nou dat begint goed: Deze webpagina is niet beschikbaar
Google Chrome kan de webpagina niet laden, omdat het te lang duurt voordat biervaatje.nl reageert. De website is mogelijk offline of misschien heb je problemen met je internetverbinding.
...
Foutcode: ERR_CONNECTION_TIMED_OUT

Nou ik hoop niet dat mijn website hierop lijkt...

biervakantie.nl

0
0
Voor veel mensen vormen de ingrediënten zon, zee en strand de ideale basis voor een geslaagde vakantie. Voor anderen gaat het echter maar om één ding: bier, bier en nog eens bier. Of het je nu te doen is om het drinken van grote hoeveelheden bier, zonder dat het van belang is van welk merk of welke kwaliteit dit bier is of je wilt landen of plaatsen bezoeken waar speciale bieren worden gebrouwen, wij geven je op deze website informatie over de ideale vakantieplaatsen bij uitstek om te genieren van … bier! Waar kunt je het beste genieten van je welverdiende biervakantie? En welke landen staan bij uitstek bekend om hun bieren?

Ieder land staat welk bekend om zijn eigen biermerk. Zo staat Nederland natuurlijk bekend om het biermerk Heineken, maar dat komt vooral ook omdat het internationaal een enorm bekend merk is. Als buitenlanders hier op vakantie komen ontdekken ze ook de andere merken die ons land te bieden heeft. Vooral voor de fijnproevers is het een uitdaging om vooral die bieren te ontdekken die niet zo bekend zijn in een land. Heeft u in eigen land bijvoorbeeld wel eens een Texels biertje genoten? U zult zien dat er nog een heel hoop smaken en soorten te ontdekken zijn.

Zo geldt dit ook voor andere landen. Een Amerikaans biermerk dat erg bekend is in Nederland is bijvoorbeeld Budwiser. In Amerika zelf wordt dit echter gezien als een standaardbiertje en door sommigen zelfs als een budgetmerk. Er zijn tal van biermerken in Amerika die je waarschijnlijk nog niet kent, omdat ze niet geëxporteerd worden. Dit geldt ook voor andere landen. Ga op vakantie maar eens op ontdekking uit en kijk welke verschillende bieren je allemaal tegenkomt.

Dat is de introductietekst op http://www.biervakantie.nl/. Ergens op de site staat nog een vaag stuje tekst:
Op vakantie is het genieten van een lekker flesje of glas bier belangrijk, maar een goede nachtrust is dat ook. Een goede slaapzak is dus erg belangrijk...
(www.biervakantie.nl/)

Ze hebben een pagina over Bourgondisch België en over Duitsland Bierland.

Bourgondisch België
Ook België staat natuurlijk bekend als bierland bij uitstek. De bieren hebben in dit land een bourgondisch karakter. De Belgen brengen bier vaak in verband met gezelligheid en lekker eten. Het zijn dan ook vaak wat luxere en duurdere bieren. Het gaat de Belgen er niet om dat er zoveel mogelijk bier achter elkaar genuttigd wordt, maar er moet van ieder glas bier genoten worden en de rijke smaak moet in combinatie worden ervaren met lekkere, plaatselijke gerechten.

Duitsland Bierland
Duitsland is een land dat bij uitstek bekend staat om haar rijke aanbod aan bieren. Als fijnproever kun je hier dan ook zeker je lol niet op. Iedere streek heeft wel haar eigen biersoort. Natuurlijk zijn er de bekende Duitse biersoorten die we in Nederland in de supermarkt ook kunnen kopen, maar de uitdaging is eigenlijk om op zoek te gaan naar de bijzondere bieren die Duitsland te bieden heeft. Bezoek eens een Duitse stad of een Duits dorpje en kijk welk aanbod de plaatselijke supermarkt heeft. Of kijk eens bij de plaatselijke slijterij die mogelijk nog een uitgebreider assortiment heeft.

Je kunt natuurlijk ook een bierbrouwerij bezoeken. Zo kun je niet alleen genieten van bier uit een bepaalde streek, maar kun je ook nog eens met eigen ogen zien hoe het bier gemaakt wordt.

Na deze wervende teksten verwacht je een aanbod van reizen en reisdoelen, maar helaas zijn er enkel wat reactie-invulvelden? Waarom zou je hier wat invullen? Je kan toch net zo goed zelf even wat googlen? Brugge, Gent of Leuven of München, Keulen of Bamberg?

biervakanties.nl

biervanhier.nl

0
0
Volgens urlm zijn biervaatje.nlbiervakantie.nlbiervakanties.nl en biervanhier.nl vergelijkbaar met mijn blog. Na 3 flops nu de beurt aan biervanhier.nl en wat lees ik:

De server op biervanhier.nl kan niet worden gevonden, omdat de DNS-lookup is mislukt. DNS is de netwerkservice die de naam van een website vertaalt in het internetadres. Deze fout wordt meestal veroorzaakt door een verbroken internetverbinding of een verkeerd geconfigureerd netwerk. Deze kan ook worden veroorzaakt door een niet reagerende DNS-server of een firewall die de toegang van Google Chrome tot het netwerk blokkeert.
Foutcode: DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN

Wat denkt urlm wel niet van mijn blog??


Lego

0
0
'I used to sit and sort the Legos by color, almost obsessively. I needed to have one part of my life organized.'
Charlene de Carvalho-Heineken deelt haar zielenroerselen met het Amerikaanse blad Fortune.

Het is vandaag 14 jaar geleden dan Freddy Heineken overleed en zijn dochter Charlene de Carvalho dus zijn opvolgster werd....


Heineken's Charlene de Carvalho: A self-made heiress
This story is from the December 22, 2014 issue of Fortune.
DECEMBER 3, 2014, 11:30 AM EDT
Charlene de Carvalho was a stay-at-home mom with five kids and no business education when, at age 47, she inherited control of Heineken. She decided to take on the challenge. 
...
It was a gray day in Noordwijk, the Netherlands, in January 2002 when the London housewife and mother of five bid goodbye to Freddy Heineken. Charlene loathed fanfare as much as her father, a visionary businessman who had transformed a modest Dutch brewery into the world’s third-largest brewer. So this was a simple ceremony in an ordinary cemetery, with no funeral preceding it, attended only by Freddy’s secretary and his immediate family: Freddy’s wife, Lucille; his son-in-law, Michel; and 47-year-old Charlene.....as his only child and the sole heir to the Heineken fortune, she was inheriting about 100 million shares, equal to one-quarter of the company’s total stock outstanding. This 25% stake came with voting control, meaning that her single vote outweighed the votes of other investors on any board matter. Charlene had not thought much about her new responsibilities until that dreary morning at the cemetery. As she left her father’s grave, her husband put her on the spot. “Charlene, you have to make a decision within 10 days if you want to inherit the role that your father played.”...Perhaps you’ve never heard of Charlene de Carvalho-Heineken, and that has suited her just fine. At age 60, she is one of the world’s wealthiest women, worth some $11 billion. Before she sat down with Fortune in Amsterdam for this story (DECEMBER 3, 2014), she had never spoken with the media. ....Michel’s proposition the day of Freddy’s burial was, she says, “my wake-up call.
And in fact, the transfer of control from Freddy to his daughter was a wake-up call for Heineken too. Charlene and Michel, who is a Heineken director, called on the board to replace the then-CEO with a more aggressive leader. That man, Jean-François van Boxmeer, is still Heineken’s chief. Reversing Freddy’s risk aversion, which hampered Heineken’s growth in the old man’s later years, van Boxmeer has spent more than $28 billion on 49 acquisitions, extending Heineken’s operations from 39 countries in 2002 to 71 today. Heineken still ranks as the world’s No. 3 brewer, behind Anheuser-Busch InBev and SABMiller, but sales have nearly tripled.....To understand Heineken and the woman who controls it, it helps to know a bit about the people who came before her. In 1864, Charlene’s great-grandfather, Gerard Adriaan Heineken, bought a small brewery, De Hooiberg, in Amsterdam and began brewing beer with a special yeast. Gerard had one son, Henry, who chaired Heineken for 23 years and lost family control of the company in 1942 when he sold shares to pay for taxes and brewery expansion. His son, Alfred, known as Freddy, started working at the brewer, carrying sacks of barley, at 18. In 1954, Freddy borrowed money and bought enough Heineken stock to regain family control. He created Heineken Holding NV, which owns 50.005% of Heineken NV, the operating company. CEO van Boxmeer notes that Heineken never suffered from siblings jockeying for control: This has been a family of mostly only children. “It’s not a very crowded legacy,” he says.
....
I didn’t like the fact that my name was on every café.” Her father was a flamboyant salesman—he created Heineken’s green bottle and first TV advertising—but he preferred a simple life at home. Most evenings, Charlene and her parents would eat dinner on tray tables in the living room, in front of the TV. “Spaghetti and meatballs was all he wanted,” says Charlene about her father....Michel [de Carvalho] and Charlene married in London in the fall of 1983. Two days after they returned from their honeymoon in St. Croix and Virgin Gorda, something happened that would alter Charlene’s life dramatically.....For the next 21 days Charlene and her mother holed up with a squad of police and hostage negotiators at the seaside Heineken home in Noordwijk, 50 kilometers southwest of Amsterdam. “They asked for $20 million in unmarked bills...says Charlene. “We paid the $20 million and didn’t get Daddy back.” Finally, chasing a lead, the police stormed a warehouse north of Amsterdam one night. Behind a fake wall they found Freddy and his chauffeur chained to a concrete wall. They were hungry and exhausted but basically fine. Freddy later joked that he was tortured: “They made me drink Carlsberg.”

Freddy was an authoritarian boss who selected board members who would agree with him. “He had to be boss,” says Charlene. “Delegating was not his thing.” This became more of a problem as Freddy aged and became cautious and more tightfisted, in contrast to his adventurous youth. “I don’t think it was the kidnapping,” Charlene says. “I think he was just feeling slightly less king of the mountain.”
Meanwhile, the beer industry was brimming with big deals—SAB was expanding aggressively beyond its native South Africa, Belgium-based Interbrew (now part of AB InBev) bought Labatt for $2 billion—after Freddy Heineken wasn’t willing to pay up for the Canadian brand. “Labatt was a turning point in the industry,” says Charlene. “In retrospect, maybe we should have bought it.”
When Freddy died on Jan. 3, 2002, Heineken profit growth had slowed, and the stock was declining. Michel was worried, and his proposition to Charlene that day in the cemetery was not just about her stepping up; he knew he would have to as well..... Many people assumed we would sell the business or screw it up,” says Michel. As the couple met with managers and investors around the world—initially, he more than she, since they had young children at home—they spent many hours at night comparing notes. “I’m finding it fascinating,” she recalls thinking....And so, when they saw Heineken missing opportunities in the global market, Charlene and Michel urged the board to replace CEO Thony Ruys. Then they helped evaluate internal candidates and settled on van Boxmeer, a scrappy operator who had joined Heineken in 1984, worked in several emerging markets, and led Heineken’s business in the Congo. 
The 53-year-old van Boxmeer has stretched the balance sheet in ways that Freddy never would have. He led the acquisition of Edinburgh-based Scottish & Newcastle for $15.5 billion, in partnership with Carlsberg—a deal that fortified Heineken in the European beer market and gave it a major footprint in the fast-growing cider category. In 2010, Heineken bought Femsa Cerveza, Mexico’s second-largest brewer. 
...This story is from the December 22, 2014 issue of Fortune.
Interessant zo'n kijkje in de keuken van Heineken. Het is en blijft dus toch een familiebrouwerij. Dat maakt het, de grootste familiebrouwerijbedrijf van de wereld aangezien, SABMiller en AB/InBev beiden megabedrijven (één) zijn geworden...

Goed voornemen

0
0

Op Beer of Tomorrow lees ik een leuke uitdaging, die ik dit jaar wel weer eens kan doen en iedereen kan aanraden: drink een bier van een bierstijl die niet je voorkeur heeft. Misschien is je smaak veranderd? Of is je ervaring door je geheugen/fantasie verkleurd, waardoor je een onredelijk beeld hebt gekregen over de stijl in kwestie. Misschien dat nog een keer proberen, je iets nieuws laat ontdekken? Ik heb eens gelezen dat kinderen iets 3 keer moeten proeven voordat ze aan een smaak gewend zijn ...

Zelf zeggen ze:
It’s an easy thing to not like a few examples of a beer style and then write it off forever more. It’s easy to pick the known-favorite brew off a tap list instead of the maybe risky brand you’re not sure of or style that doesn’t really jive with your palate. But it is a demonstrable fact that tastes change and palates develop. Maybe when you were first delving into craft beer you didn’t like the banana/clove flavors of hefeweizens or the toasty sweetness of a brown ale. But maybe it’s been a couple hundred pints since you’ve had one. Maybe those brews that you found objectionable in the past would be better appreciated by your more experienced palate. And what do you have to lose, $8?
Would you rather play it safe and not have to drink a pint that you don’t love, or just maybe discover a whole new world of flavors that you’d previously written off?
Remember when craft beer discovery meant exploration and exciting newness?
Why so jaded now?
Don’t fall into the trap of thinking you’ve tried it all and you know what you like and dislike. And please, please don’t take pride in not liking something. (You see this a lot on the vocal minority of craft fans who dislike hops — that group is often incredulous and condescending towards fans of hoppy beers and it is a particularly unbecoming aspect of craft fandom.) (http://www.beeroftomorrow.com/weekendchallenge1/#more-6887).

Get out of your comfort zone for the duration of a pint this weekend — the possible rewards far outweigh the negligible “risk”. If you’re game for the challenge, we want to hear about your experience in the comments! Let us know what you tried and how it went (http://www.beeroftomorrow.com/weekendchallenge1/#more-6887).

Maisel's Weisse aus Bayreuth Original Hefe Weissbier

0
0

Maisel's Weisse aus Bayreuth Original Hefe Weissbier (5%) is een lekker tarwebier van Duitse kwaliteit. Niet overdreven zuur of wrang, maar zijdezacht en geraffineerd met een citroenachtigzuurtje. Lekker!


Bayerns einzigartige Weissbierspezialität. Die sorgfältige Auswahl feinster Weizen- und Gerstenmalze verleiht Mailse´s Weisse seine rötlich leuchtende Bernsteinfarbe. alc. 5,2 % vol. (http://getraenke-mader.de/epages/0fabdd81-0df6-426a-9cf9-ff57d0e6af3f.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/0fabdd81-0df6-426a-9cf9-ff57d0e6af3f/Products/12008)


Maisel Brauerei began in 1887 with two brothers in upper Bavaria in the small Franconian village of Bayreuth. Today two Maisel brothers, Jeff and Andreas own the brewery, great grandsons of the founders, this brewery remains 100% family owned. The Maisel’s Weisse was a turning point for the beer and soon became the trendsetter for Weisse bier in Germany. Today the beer for Maisel Brother’s Brewery is savoured and enjoyed around the world in a tribute to the value of tradition, imagination and determination (http://hippobeersdistribution.co.uk/germany/maisel/\http://hippobeersdistribution.co.uk/germany/maisel/).


Seit nunmehr über hundert Jahren sind die Weichen der Brauerei Gebrüder Maisel auf Zukunft gestellt. Tatsächlich spricht die beeindruckende Unternehmensgeschichte, die Entwicklung von einer Regionalbrauerei zu einer der führenden Weissbierbrauereien Deutschlands, für sich selbst. Und dabei wurden die Werte einer Familienbrauerei traditionell weiter gelebt.
1887 wurde das Familienunternehmen von Hans und Eberhardt Maisel gegründet. Sie errichteten vor den Toren Bayreuths eine moderne Braustätte und legten so den Grundstein für das noch heute sehr erfolgreiche Unternehmen.
...
Inzwischen hat die vierte Generation mit Jeff Maisel die Geschicke der Brauerei übernommen, die ganz im Sinne der Vorväter gelenkt werden (www.maisel.com/brauerei/tradition_mit_zukunft_28.html).

Brauerei Gebr. Maisel KG
Hindenburgstraße 9
D-95445 Bayreuth




Maisel's Weisse - 5.2%
Available in 50l kegs, 11.2 oz bottle 6-packs and .5-liter bottles, Maisel's original weisse is the true definition of a Bavarian wheat beer. This weisse pours a deep golden color with hues of copper. Brilliant white pillowing head. The aroma has classic notes of banana and clove. Unfiltered, this full bodied beer finishes clean with a slight wheat kick in the end. A world class beer. Enjoy this tribute to the value of tradition, imagination and determination.
Maisel's Dukel Weisse Dark Wheat
Available in 50l kegs and with .5l bottles available in 2012. Maisel's Dunkel Weisse is a Bavarian specialty. Dark malts are added to the wheat to produce a smooth silky dark wheat beer. Don't let the color fool you, there are notes of chocolate and dark roast, but the finish is clean and light. The Dunkel Weisse still showcases the classic banana – clove nose but they meld with the chocolate roast. The body is firm with carbonation and the beer finishes clean and crisp Dark in color with ruby highlights, it is the perfect wheat ale for the Fall, Winter and Spring months 
Maisel's Weisse Kristall - 5,1%
Kristallklare Brillanz und temperamentvoll perlende Kohlensäure sind die herausragenden Merkmale von Maisel’s Weisse Kristall und machen es zu einer herrlich prickelnden Erfrischung. Durch die besondere Komposition sonnengereifter Weizensorten und heller Gerstenmalze, vergoren und gereift mit unserer speziellen Weissbierhefe, entfaltet sich beim Antrunk ein ausgewogenes Bouquet verschiedenster Fruchtaromen, von reifer Banane bis hin zu einer leichten Zitrusnote, welches sich beim Abgang mit dem typischen, leicht würzigen Weissbieraroma vermischt. Ein Prädikat für eine besondere Qualität. Diese Spitzenqualität ist für uns stets Ansporn und Verpflichtung zugleich (www.maisel.com/unsere_biere/maisels_weisse/maisels_weisse_kristall_23.html).
Maisel's Weisse Light
Die unbeschwerte Art Weissbier zu genießen.
40% weniger Alkohol* und alle geschmacklichen Vorzüge einer Maisel's Weisse Original, so präsentiert sich Maisel's Weisse Light – in vielen Situationen eine willkommene Alternative für den echten Weissbierfreund (www.maisel.com/unsere_biere/maisels_weisse/maisels_weisse_light_21.html).
Maisel's Weisse Alkoholfrei
lkoholfrei, vitaminhaltig, isotonisch – und voller Geschmack!
Maisel's Weisse Alkoholfrei ist das ideale Fitness- und Wellnessgetränk für den aktiven und ernährungsbewussten Genießer. Die sportliche Variante von Maisel's Weisse wird wie alle anderen Maisel's Weisse Sorten nur aus natürlichen Rohstoffen hergestellt, ist vitaminhaltig, isotonisch und hat dabei 40% weniger Kalorien (www.maisel.com/unsere_biere/maisels_weisse/maisels_weisse_alkoholfrei_20.html).


Ze brouwen o.a. ook:


Ze hebben ook een speciaalbierpagina: http://relaunch.maiselandfriends.com/wp-content/uploads/logo_maisel_and_friends.png

Maisel's Brauereimuseum Bayreuth
Aus Liebe zur Tradition hat die Brauerei Gebrüder Maisel die alte Brauerei aus der Gründerzeit für die künftigen Generationen als "Museum zum Anfassen" erhalten. Hier funktionieren Maschinenhaus, Sudhaus und Büttnerei so, als wären die Brauer und Büttner mal eben zur Mittagspause entfleucht. Tauchen Sie ein in die faszinierende Brau- und Erlebniswelt und lernen Sie die gute alte Zeit kennen und verstehen (www.maisel.com/brauereimuseum/brauereimuseum
_5.html).

Diskussion in der Craftbier-Szene
Aktuell wird in der deutschen Craftbier-Szene das Thema Reinheitsgebot intensiv diskutiert. Ursprünglich stand nämlich nicht alleine die Reinheit im Fokus, sondern ökonomische Aspekte. Über die Jahrhunderte hat es sich vollends zu einem „Gebot für Reinheit“ entwickelt, das eindeutig regelt, dass ausschließlich Wasser, Malz, Hopfen und Hefe zur Herstellung von Bier verwendet werden dürfen.
Sollten in der Zwischenzeit durch technologische und technische Neuerungen beim Brauprozess Hilfsstoffe eingesetzt werden, die zwar von den Behörden genehmigt sind, aber nicht dem Reinheitsgedanken entsprechen, so liegt die Lösung des Problems unserer Meinung nach nicht in der Abschaffung oder Kritisierung des Reinheitsgebotes.
Im Gegenteil: Diese Stoffe müssen identifiziert und ausgeschlossen werden. Nur so werden die Verbraucher nicht verunsichert und wir können gemeinsam das Qualitätsprodukt Bier schützen!
Bier bleibt Bier! Ein Vorschlag für eine zusätzliche Getränkegattung
Bier enthält nur die vier Zutaten Wasser, Malz, Hopfen und Hefe – und dabei soll es auch bleiben!
Es gibt heute aber auch viele kreative Brauer, die gerne natürliche Rohstoffe zum Brauen verwenden möchten, wie zum Beispiel Nüsse oder Kräuter. Das finden wir sehr spannend und wir glauben, dass so tolle Getränke entstehen können. Sie sollten allerdings nicht als „Bier“ bezeichnet werden – wir sind für eine klare Trennung!
Für sie könnte in Zukunft eine zusätzliche Getränkegattung geschaffen werden, die es erlaubt, natürliche Rohstoffe hinzuzufügen. Den Namen „Braukreation“ fänden wir schön und auch sehr wertig.
it natürlichen Produkten wie zum Beispiel gerösteten Bio-Nüssen oder ganzen Himbeeren können gewiss qualitativ hochwertige und sehr leckere Braukreationen entstehen. Wir finden es aber nicht gut, wenn Enzyme und Aromastoffe verwendet werden dürften. Deshalb muss zwingend geregelt werden, welche weiteren Zutaten überhaupt enthalten sein dürfen. Auch für „Braukreationen“ brauchen wir eine Art Reinheitsgebot.
Unser Vorschlag
„Bier“ wird nach dem Reinheitsgebot gebraut und enthält nur: Wasser, Malz, Hopfen, Hefe
„Braukreation“ darf auch weitere natürliche und unbehandelte Rohstoffe enthalten (Nüsse, Beeren, Kräuter etc.) (http://maiselandfriends.com/mission/reinheitsgebot/)


Bier in Slowakije

0
0
Zuid-Oostelijk van Duitsland lag Tsjecho-Slowakije...

Tijd voor wat virtueel biertoerisme...


Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije was een republiek in Midden-Europa, ontstaan uit het uiteenvallen van de Donau-monarchie (Oostenrijk-Hongarije) na de Eerste Wereldoorlog. Tsjecho-Slowakije ontstond als staat na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije, toen men de Oostenrijkse delen Bohemen en Moravië samenvoegde met de Hongaarse delen Slowakije en Roethenië. Op 1 januari 1993 volgde een (vreedzame) opdeling in Tsjechië en Slowakije.
De schrijfwijze Tsjecho-Slowakije (Tsjechisch/Slowaaks: Česko-Slovensko) was de officiële spelling...In de geschiedenis heeft Tsjecho-Slowakije meerdere namen gehad:
Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1918 tot 1938.
Tweede Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1938 tot 1939.
Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap (Tsjechisch: Prozatímní státní zřízení československé) was de naam voor de regering in ballingschap tussen 1939-1945 en werd enkel erkend door de geallieerden.
Derde Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1945 tot 1960.
Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek (Tsjechisch: Československá socialistická republika, afgekort ČSSR) was de naam van 1960 tot 1990;
Tsjechische en Slowaakse Federale Republiek (Tsjechisch: Česká a Slovenská federativní republika, afgekort ČSFR) was de naam na de Fluwelen Revolutie van 1990 tot het uiteenvallen van de staat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).

Na de tweede wereldoorlog werd de staat Tsjecho-Slowakije hersteld, aanvankelijk weer als parlementaire democratie. De Duitse bevolking werd verdreven en Roethenië werd door de Sovjet-Unie ingelijfd. Op 20 februari 1948 grepen de communisten de macht in de Praagse Coup. Paradoxaal genoeg niet onder bloedvergieten en geweld maar onder de toejuichingen van ongeveer de helft van de bevolking (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).

De Praagse Coup was een onvoorziene en ongeorganiseerde communistische machtsovername in 1948 in Tsjecho-Slowakije, die een ware schokgolf door de Westerse publieke opinie deed gaan vanwege het gemak waarmee de communisten de macht overnamen.
Tsjecho-Slowakije was na de Tweede Wereldoorlog een democratisch geleid land dat binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lag. De overheid had een zeer antiwesters karakter door de slechte ervaringen met de westerse wereld vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In de Conferentie van München had het Westen Tsjecho-Slowakije in de steek gelaten.
De gevolgen van de oorlog, de economische crisis en de hongerwinter van 1947 dwongen de coalitieregering van Tsjecho-Slowakije om voedselsteun te vragen aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten ging hiermee akkoord op voorwaarde dat Tsjecho-Slowakije uit de invloedssfeer van de Sovjet-Unie zou gaan en zijn anti-westerse houding zou laten varen. De populaire communistische partij (KSČ) kon hier niet mee akkoord gaan en weigerde de voedselhulp. In een poging om de president tot vervroegde verkiezingen te dwingen, namen twaalf niet-communistische ministers ontslag. De president durfde het evenwel niet aan om vervroegde verkiezingen uit te schrijven en verving eenvoudigweg de afgetreden bewindslieden door twaalf communistische en socialistische ministers. Zo kreeg in Tsjecho-Slowakije de communistische partij ineens alle macht in handen. Deze omwenteling van een democratische meerpartijenstelsel naar een de facto eenpartijstaat (alleen de minister van buitenlandse zaken en de president waren geen communisten) onder leiding van de communistische partij, staat bekend als de Praagse Coup
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Coup).

In 1951 vonden zuiveringen plaats binnen de communistische leiding. ... op beschuldiging van titoïsme .... (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).

Josip Broz, bijgenaamd (maarschalk) Tito (Servo-Kroatisch: Јосип Броз Тито) (Kumrovec, 7 mei 1892 – Ljubljana, 4 mei 1980) was een Joegoslavisch politicus en partizanenleider. Van 1953 tot 1980 was hij de president van Joegoslavië.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het Oostenrijks-Hongaarse leger aan het Russische front, waar hij krijgsgevangene werd gemaakt. Wat Tito in latere jaren zorgvuldig heeft weten te verbergen was dat hij in het begin van de oorlog ook aan het Servische front heeft gediend.
In Rusland maakte Tito de Oktoberrevolutie mee en ging hij over tot het communisme. In 1920 keerde Tito terug naar zijn vaderland, dat inmiddels een Zuidslavisch koninkrijk geworden was. In 1928 werd hij secretaris van de (verboden) Communistische Partij van Zagreb, en belandde voor vijf jaar in de gevangenis. Deze gevangenisstraf bleek achteraf een geluk voor Tito: enige tijd na Tito's veroordeling werd het beleid jegens communisten repressiever waarbij executies niet werden geschuwd. Terwijl zijn kameraden stierven zat Tito in de gevangenis.
Vervolgens vertrok Tito naar de Sovjet-Unie, waar hij lid werd van het Politbureau van de partij.  De Sovjet-Unie werd beheerst door Stalins Grote Zuivering waarbij men niet aarzelde om eveneens leden van buitenlandse communistische partijen in ballingschap op te pakken en te executeren bij de minste of geringste verdenking. Hieronder vielen o.a. de top van zowel de Poolse als de Joegoslavische partij. Omdat Tito ervoor zorgde niet op te vallen ontkwam hij aan de zuiveringen en kon zo de partijtop bereiken.
In 1941 vielen Duitse, Italiaanse, en Hongaarse troepen Joegoslavië binnen. Na de capitulatie werd het land opgedeeld. Ook Bulgarije kreeg delen van Joegoslavië toegewezen. Direct kwam het verzet in actie. Ook Tito nam de wapens tegen de bezettingsmachten op, alsmede tegen binnenlandse collaborateurs. Langzaamaan groeide zijn partizanenbeweging uit tot de sterkste verzetsorganisatie van het land. De partizanen organiseerden in de bevrijde gebieden comités die optraden als voorlopige regering. Tijdens twee bijeenkomsten,...werden de contouren geschetst voor een naoorlogs federaal Joegoslavië. Ook werd Tito benoemd tot maarschalk.
Tito had van de Comintern de schuilnaam 'Walter' gekregen, omdat hij een Walther PPK-pistool droeg. Tito had een hekel aan deze naam, en Stalin sprak Tito dan ook met deze naam aan wanneer hij hem wilde kleineren. Bij de NKVD en KGB stond hij aanvankelijk bekend onder de codenaam 'Adelaar' en na het schisma tussen Stalin en Tito onder de naam 'Zwarte Kraai'.
Hoewel de beloofde substantiële hulp van de Sovjet-Unie op zich liet wachten, wist Tito als leider van het verzet uiteindelijk de overwinning te behalen, mede door westerse diplomatieke en militaire steun. In eigen land leek hij voor alle partijen een aanvaardbare figuur, omdat hij de verschillende etnische groepen van Joegoslavië een grote mate van autonomie beloofde.
Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Tito (vanaf 1945 premier, en sedert 1954 president) snel de alleenheerschappij voor de Communistische Partij. De eerste drie jaren van zijn heerschappij voerde Tito collectivisaties en andere maatregelen in die niet voor die van de Sovjet-Unie onderdeden.
De Joegoslavische maatregelen maakten de Russische leiders zelfs zenuwachtig, omdat ze op zijn minst suggereerden dat Joegoslavië ideologisch gelijkwaardig was aan de Sovjet-Unie. In 1948 kwam het tot een breuk met de Sovjet-Unie, onder meer door een meningsverschil met Stalin. Toen deze bleef volhouden dat Joegoslavië dankzij de Sovjet-Unie was bevrijd, opperde Tito dat Joegoslavië zichzelf had bevrijd. Ook was Tito het niet eens met de economische maatregelen die Stalin in het Oostblok trachtte door te voeren. Die maatregelen waren goed voor de Sovjet-Unie, maar niet voor Joegoslavië. Zoals in meerdere gevallen wenste de Sovjet-Unie dat Joegoslavië een leverancier van voedselproducten en grondstoffen aan de Sovjet-Unie werd, terwijl Tito wilde industrialiseren en zich vooral niet economisch afhankelijk van de Sovjet-Unie wilde maken.
Het feit dat Joegoslavië zich daarna, tegen de druk van de Sovjet-Unie in, wist te handhaven en binnen het communisme een eigen koers bleef varen, deed Tito's aanzien in binnen- en buitenland sterk toenemen. Toen hij in 1950 arbeiderszelfbestuur in de Joegoslavische bedrijven afkondigde, creëerde hij daarmee een antimodel tegen het stalinisme (http://nl.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito).

Een stalinistisch bewind [in Slowakije]... handhaafde zich vervolgens tot 1968.
In 1968 kwam een groep van hervormers aan het bewind, ...doel was de ontwikkeling van een "communisme met een menselijk gezicht". Dit half jaar wordt de Praagse Lente genoemd. Troepen van het Warschaupact maakten eind augustus een einde aan het experiment.

De Praagse Lente (Pražské jaro) is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 20 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde. Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact, onder leiding van de USSR met de inval van hun troepen op 20 augustus 1968 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Lente).

In 1990 werden voor het eerst vrije verkiezingen gehouden sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij de communistische partij slechts 14% van de stemmen kreeg. Václav Havel werd president. Deze overgangsperiode heet de "Fluwelen Revolutie".

Met de term fluwelen revolutie wordt de politieke omwenteling aangeduid die zich in Tsjecho-Slowakije heeft voltrokken in het najaar van 1989. Hierbij werd het communistische regime omver geworpen zonder dat daarbij een militair ingrijpen aan te pas kwam. Deze revolutie vond plaats in de nasleep van de val van de Berlijnse Muur en de verkiezing van de niet-communistische Tadeusz Mazowiecki tot premier van Polen. Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, was te danken aan de weigering van de Sovjetleider Michael Gorbatsjov om troepen naar Praag te sturen.
...
Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag voor Jan Opletal. Opletal werd op 28 oktober 1939 door de nazi’s neergeschoten tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting en overleed enkele weken later. Hij werd zo het symbool voor latere studentenopstanden.
....
Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Er kwam protest tegen dit machtsvertoon van de politie, waarbij vooral een dialoog met de communistische partij geëist werd over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat. Het Burgerforum werd opgericht door schrijver Václav Havel en de econoom Václav Klaus, die de bedoeling had het protest te organiseren. Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. Demonstraties bleven dan ook niet uit, maar werden wel netjes gehouden na de werkdag.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluwelen_Revolutie_(Tsjecho-Slowakije)).

Met het wegvallen van de dictatuur zagen de Slowaken hun kans schoon om meer autonomie te eisen, want onder het communisme was de federale structuur van Tsjecho-Slowakije al te vaak een lege huls gebleken. De Slowaken, onder leiding van Vladimír Mečiar (die een coalitie vormde met de SNS) eisten een confederale staatsstructuur, maar kregen een nee van de Tsjechische minister-president Václav Klaus, die de Slowaken voor de keus stelde: ofwel een sterke federatie, ofwel separatisme.
Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein, nam op 3 september een eigen grondwet aan en officieel splitste het land op 1 januari 1993. De splitsing werd uitgebreid gevierd in Slowakije, in Tsjechië waren er geen feestelijkheden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).

Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije viel in 1993 uiteen in Tsjechië en Slowakije. Aangezien Tsjechië al bekend staat om het bier, lijkt het mij wel leuk om dan aandacht te besteden aan bier in Slowakije.

Bier staat in Slowakije al eeuwenlang op de tweede plaats na de nationale sterkedrank slivovitsj (pruimenbrandewijn). In de middeleeuwen was het namelijk in de dorpen verboden thuis bier te brouwen en was de bierproductie enkel voorbehouden aan brouwerijen met een officiële vergunning in de steden. De horigen mochten alleen daar bier kopen en de brouwerijen konden bestaan door de tienden die de horigen betaalden in hop en gerst.
Na de oprichting van Tsjecho-Slowakije in 1918 werd Slowaaks bier sterk beïnvloed door de Boheemse stijl (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).

De Boheemse stijl komt uit de Bohemen:

Bohemen (Tsjechisch: Čechy, Duits: Böhmen) is een historische regio in Tsjechië. Het beslaat zo'n twee derde van het Tsjechische grondgebied. De rest van Tsjechië valt onder Moravië en een klein deel van Silezië. De benaming voor de Boheemse inwoners, bohemer of bohemien, werd in Frankrijk ook gebruikt om de zigeuners mee aan te duiden, die in Frankrijk beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn. Sinds de negentiende eeuw wordt de naam ook gebruikt om vrijgevochten personen met een niet-traditionele levensstijl aan te duiden. Het gebied is erg populair onder westerse toeristen. Dat geldt vooral voor de stad Praag en de natuurgebieden het Boheems Paradijs (Český ráj) en het Reuzengebergte (Krkonoše). [In] 1743, toen het Habsburgse rijk begon te centraliseren, kwam er een einde aan de autonomie van Bohemen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het onderdeel van de nieuw gevormde staat Tsjecho-Slowakije. Na de opsplitsing in Tsjechië en Slowakije werd Bohemen onderdeel van Tsjechië. In Bohemen liggen behalve de hoofdstad Praag de volgende bestuurlijke regio's (krajs):
Karlovy Vary
Ústí nad Labem
Liberec
Hradec Králové
Pilsen
Midden-Bohemen
De regio's Pardubice, Vysočina en Zuid-Bohemen liggen gedeeltelijk in Bohemen en gedeeltelijk in Moravië (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemen).

Nadat de brouwerijen na de Tweede Wereldoorlog door het communistisch regime werden genationaliseerd, was de belangrijkste brouwopleiding gevestigd in Praag. De Slowaakse brouwindustrie liep jarenlang ver achter op de Tsjechische. Om aan deze situatie te veranderen bouwden de communisten in de jaren 1950 en 1960 een aantal grote nieuwe brouwerijen. De vijf grootste brouwerijen die nu nog bestaan waren het resultaat van dit initiatief. Na de val van het communisme in Oost-Europa kwamen de meeste brouwerijen in bezit van grote brouwerijgroepen. Heineken kocht in de jaren 1990 verscheidene brouwerijen die ondergebracht werden in een nieuwe groep Heineken Slovensko: Gemer Pivovar Rimavská Sobota, Zlatý Bažant (1995), Martiner (1999, gesloten in 2003) en Pivovar Corgoň (1997, gesloten in 2004). In 2006 kwam SABMiller in bezit van Pivovar Šariš en Pivovar Topvar, die vanaf 1 januari 2007 fuseerden tot de Topvar Brouwerijen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).

De grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):
1. Heineken Slovensko
- Gemer Pivovar Rimavská Sobota
- Zlatý Bažant
2. Eigendom van SABMiller:
- Pivovar Šariš
- Pivovar Topvar
3. Pivovar Steiger
4. Pivovar Tatran
5. Pivovar Stein
6. Pivovar Urpín
7. Pivovar Poper
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
(www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm)

De nationale drank van de Slowaken is het bier.
De grootste brouwerij van Slowakije is Pivovar Šariš. Deze brouwerij is eigendom van het concern SABMiller. Pivovar Šariš heeft een marktaandeel van 23,1%.
Heineken heeft de brouwerijen Gemer en Zlatý Bažant in eigendom. Heineken heeft de brouwerij Martiner in 2003 gesloten en de brouwerij Pivovar Corgoň in 2004. Heineken heeft een marktaandeel van 43,6%. Het enige bekende lokale Slowaakse biermerk is Belski (www.slowakijevakantieland.nl/bier.htm).

Deciphering the Menu
Pivo– Beer
Svetlý ležiak– A pale lager, usually a pilsner if it’s a Slovak beer.
Tmavý pivo– Dark beer
Čapované pivo– Draught beer
Fľaškové pivo– Bottled beer
Nealko pivo – Non-alcoholic beer
If you want to order a beer you can say,
Jedno pivo, prosím - which means, “One beer, please”
Since in Slovakia beers usually come in two sizes, 0.33 litre and 0.5 litre, you can specify the size by just saying small (third of a litre) or large (half litre).
Malé– Small
Veľký– Large
Jeden veľký pivo, prosím– One large beer, please.
If you want to order more than one beer you have to change “pivo” to “pivá
Dve pivá, prosím - “Two beers, please”
jeden– one
dve– two
tri– three
štyri– four
päť – five
šesť– six
sedem– seven
osem– eight
deväť– nine
desať– ten
Once you’ve got your beer, there’s only one last thing you need to say:
na zdravie!– cheers!
(www.slovakbeer.com/?p=322#more-322)

In most countries, the strength of a beer refers the percentage of alcohol by volume or ABV. In Slovakia, and other parts of central Europe, the beer’s strength is thought to be the amount of fermentable material used to make the beer. If you look at a bottle of beer in Slovakia you’ll often see a large number with a percent sign after it (usually between 10 and 12%). Many of the beers even incorporate the number in their names (Steiger 10% Classic, Topvar 12% Premium).  This often leads to people thinking that the beers are 12% alcohol but in reality they are probably 3-5% ABV.  The number simply means that 12% of the ingredients’ density is made up of fermentable materials (www.slovakbeer.com/?p=456).

...shows the strength of the beer or the density of beer wort measured on the Plato scale. In Slovakia this is usually shown as a percentage but you’ll sometimes see it in degrees (www.slovakbeer.com/?p=322#more-322).

We determine how much sucrose is fermented by measuring the beers’ density, or its “gravity”. There are three stages of gravity during the fermentation process: the gravity before fermenting (the original gravity or OG), the gravity that it currently sits at (the specific gravity or SG), and the gravity that it is when it stops losing density (final gravity or FG). By measuring the difference between the OG and the FG, the brewer is able to determine the amount of alcohol in the beer. In the brewing industry, the scale used to measure the gravity is usually the “Plato scale”. Using math and a giant brain, you can take the numbers you get from the Plato scale and convert them to a percentage of alcohol.
In Slovakia, they take the original gravity and display it as a percentage of density. If it’s a 12% beer, then 12% of its density was fermentable. Sometimes, instead of a percentage you will see a degree. This simply refers to what it’s measured at on the Plato scale, 12° is equal to 12% (www.slovakbeer.com/?p=456).

So what’s better, having the ABV or the density of fermentable material? Well both is good, which Slovakia usually displays, but you should know that the ABV isn’t 100% accurate. In fact, on the back of a Slovak bottle it will often read, “Obsah alkoholu min.” followed by the ABV. This means the “minimum alcohol content”. The correlation between the density and the percentage of alcohol isn’t linear. Since, methanol is less dense than water but sucrose is more dense, determining what exactly caused the change in density cannot be done with 100% accuracy. So the ABV of a beer is an estimation, however with modern brewing practices and Drunk on bar stool.an understanding of the biochemistry of yeast, it’s pretty accurate. If you are a brewer, degrees Plato might have a lot more use to you than the ABV, but most of us just want to know how drunk we are going to get after having 3 or 4. The ABV, along with a number of other factors (body weight, how much you’ve eaten, what you’ve eaten, etc.), will give you a pretty good idea. Alternatively, use the “fall off the bar stool” method. The stronger the beer, the harder you fall (www.slovakbeer.com/?p=456).


The Slovak brewing industry, in the years of the Czechoslovakian Republic, lagged far behind that in the Czech lands. The communists built several large, new breweries in the 1950's and 60's to put this right. The five largest breweries all are members of this group. Closures amongst the independents have left Slovakia with only 4 breweries founded before 1950. The current number of active breweries is 18...Amzingly, Interbrew have yet to buy a Slovakian brewery. They do, however, import a significant quantity of beer from their breweries in the Czech Republic  (www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm).

Slowakije
Officiële naam: Slowaakse Republiek (Slovenská republika)
Munteenheid: Euro (EUR) = 100 eurocent
Nationale feestdag: 1 september, Dag van de Grondwet 1993
Volkslied: Nad Tatrou sa blýska (Onweer boven de Tatra)
Tijdzone: GMT +1
Bratislava is de hoofdstad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije)

Holidays and Festivals
Slovakia is a predominantly Catholic Country, so major Christian holidays are observed, as well as some other holidays. Unless indicated otherwise, these days are public holidays and banks and most amenities and shops will be closed.
Slovak Republic Day - 1st January - Conveniently, Czechoslovakia split into two on the 1st of January, so New Year's Day is a national holiday. It is traditionally celebrated by sleeping until midday.
Ephiphany - 6th of January - Celebrates the arrival of the Three Magi into Betlehem. Shops and banks are closed.
Mardi Gras period ('Fasiangy') - this is not a national holiday, but rather a festival season. Some villages will hold a traditional market with food and drinks offered, and there might be a march through the city in masks, and numerous balls, dances and carnivals are held. 6th January till Ash Wednesday (February or March).
Easter - March/April, dates depend on the lunar calendar. Good Friday and Easter Monday are both national holidays. There is a number of different traditions relating to Easter. The traditional food served includes eggs and special Easter Ham, with bread and horseradish.
International Labour Day - 1 May - This is celebrated by not working.
Day of Victory over Fascism - 8 May - Celebration of the end of WWII in Europe.
International Children's Day - 1 June - Not a national holiday, but children might have time off school and various activities will be organised for them, and they usually get treats.
St. Cyril and Methodius Day - 5 July- arrival of the first Christian missionaries to Slovakia (863 AD). Religious as well as political celebrations.
Slovak National Uprising Memorial Day - 29 August - Holiday to commemorate uprising against Nazis during WWII.
Constitution Day - 1 September - Children love this one as school starts one day later.
Day of Blessed Virgin Mary - 15 September - A patron saint of Slovakia.
Vinobranie This is not a national holiday, but a festival that celebrates the wine harvest, usually held in October in wine-making regions. Cities cooperate so it is held on different weekends in different places and you can visit several. This includes open air markets selling street food, drinks (especially young wine), and various handicrafts.
All Saints Day - 1 November - This is a day to remember those that have passed away. Halloween is not celebrated in Slovakia, and this is quite a serious religious holiday. All shops are closed and many people will go to the cemeteries to light a candle for their loved ones.
Struggle for Freedom and Democracy Day - 17 November - Commemorates student demonstration that brought about the end of Communism.
St Nicolaus' Day - 6 December - This is not a national holiday, but is seen as a start of the Christmas period. Traditionally, St Nicholaus leaves some sweets (if the child was good) or coal/onion (if the child misbehaved that year) in their shoe overnight (surprisingly enough, most children get sweets, not onion). Celebrations are held in towns, where someone dressed as St nicolaus (think Santa Claus) and his helpers angels/devils help him distribute sweets among crowds of eager kids. Christmas markets open and Christmas lights are turned on.
Feast of St Lucy - 13 December - Not a national holiday, but many traditions are connected with this day, varying by the region (http://wikitravel.org/en/Slovakia).

Slowakije of Slovakije (Slowaaks: Slovensko) is een republiek in Centraal-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De officiële benaming is Slowaakse Republiek (Slowaaks: Slovenská Republika). De hoofdstad is Bratislava....Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije. De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918-1939 was het een onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939-1945 was het als Slowaakse Republiek formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van nazi-Duitsland. Van 1945-1992 was het weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Op 1 januari 2009 trad het land ook toe tot de eurozone (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije).


Slowakije wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Langs de zuidgrens van Slowakije stroomt de Donau, deze vormt zo`n 150 km de grens met Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt ook aan de Donau.
Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd. Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen. Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/).

In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met gebakken ei op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar frietjes of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. De frietjes worden vaak onder het vlees verstopt.
De Slowaakse keuken thuis is erg gevarieerd. De Slowaken gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft.
Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Dit is gemaakt van kleine knödels van aardappels en het wordt geserveerd met speciale Slowaakse schapenkaas; bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/eten_en_drinken_in_slowakije/).

In establishments where you sit in (cafes and restaurants), it is common to tip around 10% or at least round the amount up to the nearest euro or note (depending on amount). Tips are not included in the bill, if there is a percentage shown on your bill, this is usually the VAT. Tip is added to the bill and should be handed to the waiter while you pay, before you leave the table. Tipping is not compulsory, so if you are not satisfied with the service, don't feel obliged to tip! You will not be hassled if you don't. Tipping is not common in over-the-counter establishments, bars or for other services.
It should be noted that in all but the most exclusive restaurants it is not customary to be shown to your table by the staff. So when you enter, do not hang out by the door, but simply pick a table of your choice and enjoy. Once you are comfortably seated, waiting staff will be over shortly to give you the menu and let you order drinks.
Slovak Food:
Bryndzové halušky is a Slovak national dish made out of potato dumplings and special kind of unpasteurized fermented sheep cheese called 'bryndza'. This meal is unique to Slovakia and quite appetising (and surprisingly filling), and you should not leave Slovakia without trying it. Please note that while this dish will usually be listed in the vegetarian section of the menu, it is served with pieces of fried meaty bacon on top, so if you are a vegetarian make sure to ask for halušky without the bacon. ... A separate dish called strapačky might also be available where sauerkraut is served instead of bryndza, but it is not as typical (this will also come with bacon on top).
...
Goulash is a regional dish made with cuts of beef, onions, vegetables and squashed potatoes with spices, which is very hearty and filling. Depending on the thickness it can be served as a soup (with bread) or as a stew (served with dumplings). Goulash can be sometimes found outdoors during BBQs or at festival markets, where it is prepared in a big cauldron, sometimes with game instead of beef - this is the most authentic. A variety called Segedin goulash also exists, which is quite distinct and prepared with sauerkraut.
...
Lokše, potato pancakes served with various fillings (popular varieties include duck fat and/or duck liver pate, poppy seeds or jam) and langoš, which is a big deep fried flat bread most commonly served with garlic, cheese and ketchup/sour cream on top. A local version of a burger is also common, called cigánska pečienka (or simply cigánska). This is not made out of beef, however, but instead pork or chicken is used and is served in a bun with mustard/ketchup and (sometimes) onions, chilies and/or diced cabbage.
...
Tatranky and/or Horalky, two brands of similar wafers with hazelnut filling and lightly coated in chocolate that the locals swear by (http://wikitravel.org/en/Slovakia).

Drinken
De nationale drank van de Slowaken is bier. De grootste brouwerij is Pivovar Saris. Zlatý Bazant is een populair biermerk. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/eten_en_drinken_in_slowakije/).

For beers, there are a great variety of excellent local brews that are similar in style and quality to Czech beers (which are also widely available), and beer is mostly the local drink of choice. Try out the Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar and Šariš. Šariš is also available in a dark version that is thicker and heavier on your stomach. If the local tastes do not satisfy, "Western" beers are sold in the bigger restaurants and pubs. As elsewhere, small local breweries are gaining popularity among beer enthusiasts. One of the best known brands is the Kaltenecker. Especially in the biggest towns and touristy regions, many pubs now offer a range of beers from small breweries, also from the Czech Republic.
Slovakia has also some great local wines (http://wikitravel.org/en/Slovakia).

According to the Slovak Tourist Board (SACR), while Slovakia has a deeply-rooted wine-making tradition, it is not a traditional destination for beer, and thus prospects for developing beer tourism in Slovakia are smaller in comparison with established countries, like Germany, Belgium or the Czech Republic, Marta Kučerová, the SACR general director, told The Slovak Spectator.
However, during the recent past several small, private breweries have been launched, which, apart from producing and distributing beer, have also began to create tourism products,” said Kučerová, adding that they offer tours of breweries, beer bathing and beer cosmetics, along with accommodation and trips into the regions.
The Association of Hotels and Restaurants of the Slovak Republic (ZHR) also sees beer tourism as a promising direction for local gastronomic tourism.
Nowadays thousands of tourists travel around the globe hunting for regional culinary experiences,” Soňa Hudecová, the media consultant of ZHR told The Slovak Spectator. “There are enough of those who want to get to know beer rarities and thus they ‘collect’ [experiences in] small breweries.
...
We have so-called restaurant breweries in various corners of the country,” said Hudecová. “This means that the interest of local, but especially foreign, beer tourists is well dispersed in parts of Slovakia, which have otherwise not yet been discovered, or whose image is not so strong.
...
Apart from large beer producers, like Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) and Pivovary Topvar in Veľký Šariš (SABMiller), which make up about 80 percent of the market, there are also numerous small beer producers. Ľubomír Vančo, the chairman of the Association of Small Independent Breweries of Slovakia and co-manager of the Urpiner brewery in Banská Bystrica, estimated for the Hospodárske Noviny daily that the market share of independent breweries as about 5 percent. They offer unfiltered, unpasteurised beers, yeast beers, as well as speciality ginger, vanilla, chilli, honey, fruit and coffee beers, among others.
The association was launched by four breweries: Urpiner, Kaltenecker, Golem in Košice and Perla in Banská Bystrica. Out of about 25 so-called small restaurant and craft breweries in existence across Slovakia, 12 are members of the association. Some of these breweries are quite new, established within the last few years by beer enthusiasts who grew bored with the unified flavour of beer made by large producers, or by people who view themselves as picking up where the beer-making tradition left off.
Other plans involving the launch of small breweries include Alojz Hlina’s reviving of the monastic brewery in Bratislava; and beer may be brewed again in Košice’s Cassovar. The Cassa Brewery wants to renew beer production in Cassovar after a 15-year break, according to Hospodárske Noviny. Cassovar is the name of a recently completed office development which was built on the premises of a former brewery. A restaurant brewery is also expected to open in Bojnice.
More and more people crave a bigger variety of tastes,” Marek Olejár from the mini brewery Egídius in Poprad told Hospodárske Noviny, adding that the offerings of international breweries are almost uniform.
Actually, Vančo expects that after some time, all of the larger cities in the country will have their own small brewery.
According to Hudecová, beer tourism needs only a brewery; it does not depend on natural scenery, tourist attractions, the visual appeal of a well-known place or a historical or cultural monument.
Any locality has, thanks to an operating brewery, a prospect for development of tourism,” said Hudecová. “When we have a look at the map of small breweries, we will really find them at various ends of the country. In western Slovakia it is worth visiting breweries in Bratislava, Trnava and Prievaly. In eastern Slovakia it has developed very well around Rožňava, Svit as well as in Košice, but most of what [there is] to taste is located in central Slovakia: in Martin, Vyhne, Banská Bystrica and Štiavnica.”
...
Kovács stressed that, on one hand, a small brewery has to be, to a certain extent, prepared to be able to satisfy a beer tourist, while on the other hand, visitors should not expect to see big facilities with an abundance of technology.
His experience in Kaltenecker, which has been offering tours of its brewery for several years, is that people are interested in the history of brewing beer in Slovakia, and in the production of speciality beers and unconventional flavours. He added that after touring the brewery, visitors usually end up in the local shop to buy beer or souvenirs to take home, or they go to a restaurant and order a beer which they have just tasted at the brewery.
Kučerová also sees towns with large beer producers, like Hurbanovo, Vyhne, Veľký Šariš and Topoľčany, as well those with smaller operations, like Rožňava, Bratislava, Terchová, Košice and Banská Štiavnica, as having good prospects for developing beer tourism (http://spectator.sme.sk/c/20047167/tracking-down-local-speciality-beers.html).

(http://style.hnonline.sk/leto-s-hn-172/kde-uhasite-v-lete-smad-prinasame-prehlad-slovenskych-minipivovarov-459479)

Overigens heeft het tegenwoordige buurland Tsjechië ook kaarten gemaakt met alle brouwerijen (zie www.pividky.cz/mapa.php?lang=en). Er staan ook wat brouwerijen op in het grensgebied van Slowakije trouwens.

Het land is niet echt bekend als bierland, maar Slowakije is ook niet zo bekend. Niet gek als je bedenkt dat de meeste mensen zijn opgegroeid met het land verstopt in Tsjecho-Slowakije, en zelfs dat land was verstopt achter een ijzeren gordijn.

Suske en Wiske in Chocowakije [Rikki en Wiske] 
Chocowakije (afgeleid van Tsjechoslowakije) is een fictief land uit de verhalen van Suske en Wiske. Het land komt voor het eerst voor in het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske (1945). Chocowakije is een buurland van België. De hoofdstad is Kroko, afgeleid van Krakow.

Rikki en Wiske in Chocowakije is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Nieuwe Standaard van 30 maart 1945 tot en met 15 december 1945 onder de titel De avonturen van Rikki en Wiske. De eerste albumuitgave was in 1946 (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).

James Bond in Slowakije
The Living Daylights deels opgenomen in Bratislava
Het verhaal van de James Bond-film The Living Daylights speelt zich deels af in de huidige Slowaakse hoofdstad Bratislava, dat destijds onderdeel was van Tsjechoslowakije.
In de film uit 1987 vertolkt Timothy Dalton de rol van geheim agent 007. Tevens is er een rol weggelegd voor Jeroen Krabbé, als generaal Georgi Koskov.
Opmerkelijke fouten
Het deel van het verhaal dat zich afspeelt in Bratislava is opgenomen in Wenen. Om Wenen er als Bratislava uit te laten zien zijn enkele opmerkelijke fouten gemaakt.
Zo werden er straatnaambordjes opgehangen met een Cyrillisch lettertype, terwijl in Tsjechoslowakije altijd het Latijnse lettertype werd gebruikt.
Ook opvallend is dat men in plaats van Škoda's een grote hoeveelheid Oost-Duitse auto's van het merk Trabant in het straatbeeld had gezet (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
  
De officiële taal is Slowaaks. Deze taal wordt door 83,9% van de bevolking gesproken. De belangrijkste minderheidstalen zijn Hongaars (10,7%), Romani (1,8%), Oekraïens (1%). In het zuiden vormt het Hongaars van de Hongaarse minderheid in Slowakije de algemene omgangstaal. In gemeenten waar meer dan 20% van de bevolking behoort tot de Hongaarse minderheid is het Hongaars een co-officiële taal.
Slowakije bestaat voor het grootste gedeelte uit berggebieden, die allemaal deel uitmaken van de Beskiden en de Karpaten. Alleen het zuidwestelijke deel en in het uiterste zuidoosten zijn er laaggelegen gebieden, die tot de Pannonische vlakte behoren.
De berggebieden kunnen ruwweg in twee groepen verdeeld worden; die ten noorden van de vallei van de rivieren de Váh en de Hornad, en het gebied ten zuiden daarvan. Ten noorden ervan bevinden zich van west naar oost; de Kleine Karpaten (op de grens met Tsjechië), (deels) de Kleine Fatra, de Tatra (op de grens met Polen), die weer wordt onderverdeeld in de Westelijke, Hoge, en de Belianske Tatra. Ten zuiden van de vallei bevinden zich (deels) de Grote Fatra, Lage Tatra en het Slowaaks Ertsgebergte. In veel berggebieden bevinden zich veel populaire wintersportgebieden, vooral in de Hoge Tatra. In dit laatste gebergte bevindt zich ook de hoogste berg van Slowakije; de Gerlachovský štít (2.655 m) en de Kriváň, die voor Slowakije een belangrijke symbolische betekenis heeft.
De belangrijkste rivieren zijn de Donau, de Kleine Donau, de Váh, de Hron en de Hornad, alsmede de bronrivieren van de Bodrog in het zuidoosten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije).

Slowakije is ingedeeld in acht regio's, kraje genaamd. De namen van de regio's verwijzen naar de hoofdstad van de betreffende regio. De regio's zijn onderverdeeld in 79 districten (Slowaaks: okresy, enkelvoud: okres). De okresy zijn nogmaals onderverdeeld in obce (enkelvoud: obec), de gemeenten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Regio%27s_van_Slowakije).

Kraje:
  1. Bratislava
  2. Trnava
  3. Trenčín
  4. Nitra
  5. Žilina
  6. Banská Bystrica
  7. Prešov
  8. Košice
Daar gaan we komende weken eens langs reizen, virtueel dan...


Rollende Bierton - عکس

0
0
Op Google vind ik http://bestcms.in/more/909643_5/Rollende-Bierton.html. Daar lees ik:
 بازدید

تبليغات

آخرين مطالب

    Geen idee wat hier staat. Misschien wordt er wel opgeroepen tot de Jihad? Ik hoop het niet. Ik hoop dat de Arabische tekst gaat over de verbroederende eigenschappen van bier. 

Groen licht?

0
0
Querine de Vos wees op op het programma Groen Licht. Daarin werd de vraag gesteld: Zijn microbrouwsels goed voor het milieu?
Op http://www.npo.nl/groen-licht/04-01-2016/VARA_101377805 lezen we in de omschrijving:
"Twee koks vragen zich af of microbouwsels goed zijn voor het milieu"

Vanaf de 6e minuut van het programma zien we Ronald Giphart en Mascha Lammes (ze worden kookboekenschrijvers genoemd, vanwege hun kookboek Vurrukkulluk) kabeljauw maken in bierbeslag (deze?). Tijdens het bereiden van de vis zie je ze het ene bier na het andere proeven. Ze zeiken pilsbier af en Giphart gaat los over de Craft Beer Revolution, zoals hij wel vaker heeft gedaan afgelopen jaar, en hoe Nederland voorop zou lopen...

Dat laatste geloof ik niet echt.Waarom zou Nederland voorop lopen? Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland zijn een paar landen waar het volgens mij veel eerder was en nu vele malen groter is.

Maar goed rond minuut 9 stellen ze een vraag of al die microbrouwerijen eigenlijk wel milieuvriendelijk zijn!?!? 
Het antwoord komt op het eind van de uitzending? De vraag is een teaser???
Wie bedenkt zoiets?
Zijn er echt mensen die dat interessant vinden? Querine in ieder geval niet. MIj ook niet zo al verwacht ik dat het logisch is dat kleine bedrijfjes minder efficiënt zijn dan de grote bedrijven. Die grote kunnen continue doorgaan en besparen dus op opstart- en schoonmaakkosten.
Maar we zullen zien...
Ondertussen besteedt het programma aandacht aan energiecentrales. We willen af van gas, olie en steenkolen. Dan lijkt mij dat het verbranden ervan met energiewinning een goede optie. Het programma stelt echter voor om over te stappen op groene stroom. Maar dan komen we toch niet af van olie, gas en steenkool?
Ach ze zullen gesponsord worden door Nuon (of een andere groene energieleverancier, zoals Qrent of Greenchoice). 

Later komt een stukje over composteerbaarlogo's. Ze gaan het testen op een 'echte composthoop'. Je ziet ze er plastic kapot knippen bij de composthoop. Pff wat duurt dat. Volgens mij kan dat helemaal niet. Volgens mij was de ervaring dat dat spul geheel niet vergaat. Het wordt broos en valt uiteen in microplastic. Maar goed er komt geen conclusie en het is tijd voor het bier.

Op minuut 19:10 wordt de vraag herhaald: Zijn microbrouwerijen goed voor het milieu?
Henri Reuchlin legt de grondstoffen van bier uit. Daarbij komt de stelling dat donkere mout (dus donker bier) slechter is voor het milieu omdat er meer energie voor nodig is, vanwege het eesten. Daar zit wat in. Maar die afweging speelt bij zowel de grote als kleine brouwerijen, al zullen de kleine brouwerijtjes meer donker bier brouwen dan de pilsgiganten. 1-0 voor de pilsgiganten.

Een ander milieuaspect is de afstand die de grondstoffen zoals graan moeten afleggen naar de brouwerij. Daarbij gaat het met name over de afstand van het graan tot de brouwerij, maar volgens mij is de afstand naar de mouterij en van daar naar de brouwerij belangrijker.  Ach die nuance zal in dit kleine item verloren zijn gegaan vermoed ik. Dat hop e.d. ook transport hebben en van over de hele wereld komen, waarbij zowel de 'grote brouwerijen' zoals Gulpener en Palm als sommige van de kleine brouwerijtjes hop lokaal telen, wordt niet eens vermeld. Ook dat zal geknipt zijn vermoed ik. Hier komt een voordeel voor de kleintjes, dus 1-1. 

Voor het brouwen van 1 liter bier is volgens Henri 5 a 6 liter water nodig, voor het brouwen en voor de schoonmaak. Tijdens mijn studie was die verhouding 1 op 7 en ik kan me voorstellen dat het bij kleine brouwerijtjes geen prioriteit is en het dus best 1 op 8 a 9 zou kunnen zijn... De grote brouwerijen maken vooral pils en kleine brouwerijtjes speciaalbier, dus pils is beter voor het milieu dan speciaalbier? Dat wordt dus 2-1.

Een ander aspect dat genoemd wordt is koeling. Pils vraagt meer koeling tijdens het lageren en dat kost meer energie dan de warme kamer op 18 a 20 graden bij speciaalbier. Pils is dus slechter voor het milieu dan speciaalbier?  We komen nu terug op gelijkspel: 2-2.

Daarna gaat het over de verpakking. Bier van de kroeg (verpakt per fust) is beter voor het milieu dan bier thuis (verpakt per flesje). Ook het transport wordt besproken, daarbij lijken de beelden mij heel bekend. Volgens mij zaten die tijdens mijn studie ook op de CDi (wie kent dat nog?) over transport en bierbrouwen. Henri geeft aan dat hoe beperkter je afzetgebied als brouwer hoe beter het is voor het milieu. Dit geeft niet echt een uitslag want zowel de grote als kleine brouwers zetten hun product af in fles en fust. Maar aangezien de kleintjes meer op fles, maar meer lokaal doen tegenover de mondiale afzet, maar meer in bulk, blijft het gelijk: 3-3.

Vervolgens komt zijn conclusie dat je WAARSCHIJNLIJK kan zeggen dat een grote brouwerij beter voor het milieu is dan een kleinere... ik denk dat je dat zeker kan zeggen, maar dat je het daarna wel met onderzoek moet gaan aantonen... Tenslotte komt de opmerking dat koelen de meeste milieubelasting geeft en dat als de consument het bier in een oude koelkast zet het dus slechter voor het milieu is en elke besparing bij de brouwerij teniet wordt gedaan...Ook is de tip om geen gekoeld bier te kopen als je het toch niet direct opdrinkt want dan is het voor niets op die temperatuur gebracht...

Tja, goedbedoelde tips en uitspraken, maar ik krijg toch een beetje het idee dat het programma met een vraag zat en die voor heeft gelegd aan de club en meneer Reuchlin dan maar wat algemeenheden heeft verkondigd. Die oude slechtwerkende koelkast bij de consument  staat echt niet enkel aan als er bier is, maar vrijwel altijd. Een koelkast werkt beter als deze vol is (is 'trager', waardoor minder koude verloren gaat als de koelkastdeur opengaat). Met andere woorden het bier erin bespaart juist energie bij de consument zelf of destijds in de winkelkoelvitrine. 

Dat de grote brouwerijen beter voor het milieu zijn lijkt mij logisch. Ze werken met grotere volumes, waardoor hun milieubelasting, die in absolute zin vele malen groter is dan die van een kleine brouwerij, een kleinere impact heeft per lier bier. Ze gaan langer (continu) door, waardoor er geen warmteverliezen zijn en er minder vaak hoeft te worden schoongemaakt. Ze hebben ook per batch meer afval(water), warmte en geur. Dat lijkt nadelig, maar maakt een investering op voorzieningen (warmtewisselaar, afvalwaterzuivering of geurfilter) juist interessant. Een kleine brouwerij gaat echt geen paar graden warmte uit warm afvalwater terugwinnen, terwijl dat bij een grote brouwerij juist wel geld kan opleveren. Hetzelfde geld voor afval. Bij een grote brouwerij kan een project op afvalbesparing meer opbrengen dan kosten, terwijl bij een kleine brouwerij de afvalwagen vaker zal rijden (meer transport) en bijvoorbeeld bostel niet naar de boer gaat, maar naar de afvalverbranding omdat het te weinig is om een goed contract met een afnemer te kunnen afsluiten. Klein zijn mag dan volgens sommige milieufilosofen als iets goeds worden gezien, soms is het niet slecht om groot te zijn.

Wacht? Eindig ik nu met een positief oordeel over de pilsgiganten? Alsof die brouwkabouters slecht voor het milieu zouden zijn? Nee, de impact is dermate klein dat het vergelijkbaar is met thuisgebruik. Stel dat je zelf thuis bier brouwt je hebt zelf de controle over wat er in gaat. Het kost je relatief veel energie en tijd en geeft veel afval en schoonmaakwerk. Het is slechter voor het milieu dan bij de brouwgigant, maar door de beperkte omvang valt het mee. Ik denk dat dat ook de clou is bij brouwerijtjes. Maar op een zeker moment groeien ze uit hun jasje en zijn ze te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. En dan? 
Gaan ze besparen, verspilling beperken of efficiënter werken? Als ze het niet doen kost het geld, dus wat denk je zelf?

Kleine brouwerijen hoeven dus niet per definitie goed of slecht te zijn voor het milieu. Ik ken echter ook een hele kleine brouwerij die min of meer energieneutraal is. De pilsgiganten hebben grote besturen en meer personeel dat naar het werk komt. Die verkeerskm tikken ook aan. Vaak zijn er wereldwijd kantoren e.d. die kosten ook energie. Dus misschien dat het brouwen efficiënter is, maar door overhead is er nog steeds meer milieuimpact. Zo, dat brengt de status quo terug in balans. Microbrouwerijen zijn niet beter of slechter dan de pilsgiganten. 

Chemische feitelijkheden

0
0
Chemische Feitelijkheden: bier is een bekende drank, maar de biochemie erachter is minder bekend. Toch is bier ook chemisch te benaderen. Er zijn immers heel wat scheikundige formules bij betrokken die zich voltrekken tijdens het brouwproces of zelfs daarna in de fles...

Vroeger was bier weinig meer dan een gefermenteerd broodpapje. Maar noeste
arbeid van monniken en wetenschappelijke en technologische doorbraken
maakten bier tot wat het nu is: een kraakhelder brouwsel (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).

Reinheitsgebot
...de eerste warenwet: het Duitse Reinheitsgebot uit 1516, uitgevaardigd door
Wilhelm IV van Beieren. De wet bepaalde dat bier alleen mocht
worden gebrouwen van gerst, water en hop. Anders mocht het
geen bier worden genoemd. Gist was toen nog niet ontdekt en
werd later toegevoegd aan de bepaling. Pas na een klacht van de
Europese Unie – omdat het gebod vrijhandel belemmerde – is
het in 1987 afgeschaft. Duitse brouwers houden er overigens
nog krampachtig aan vast, omdat ze anders gelijk uit de Duitse
markt liggen. Gerst is echter een dure grondstof. Veel andere
brouwers voegen daarom tot meer dan 50 procent andere zetmeelbronnen
toe, zoals tarwe, mais of rijst (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).

Brouwproces
...moutkorrrels worden in een molen
geplet en met drie delen water
gemengd tot een beslag, een soort papje.
Daarbij gebruikt men niet zomaar water:
voor pils is zacht water nodig, voor amber
en donkere bieren juist hard water. Voldoet
het water niet aan de kwaliteitseisen, dan
moet het worden onthard of moeten er
juist zouten worden toegevoegd.
De temperatuur van het beslag voert men
vervolgens stapsgewijs op. Dit is nodig
om de verschillende enzymen te laten
werken. Proteases zetten bij 35 à 60 °C hoogmoleculaire eiwitten om in korte
eiwitketens en vrije aminozuren. Deze vrije aminozuren zijn nodig voor de groei
van de gist. Maar het is niet de bedoeling om álle eiwitten vrij te knippen, omdat
anders te weinig lange eiwitten overblijven die het fundament moeten vormen
voor een stevige schuimkraag. Brouwen blijft dus altijd een compromis.
Door de temperatuur verder te verhogen, stoppen de proteases en beginnen de
amylases met de omzetting van zetmeel tot vergistbare suikers. Daar zijn twee
enzymen voor nodig: de alfa-amylases hakken de zetmeelketen in kleinere fragmenten,
de bèta-amylases knippen die vervolgens in mono-, di- en trisacchariden
(respectievelijk glucose, maltose en maltotriose). De optimale temperatuur
voor alfa-amylases ligt tussen 70-75 °C, terwijl de bèta-amylases optimaal presteren
bij 60-65 °C. Bij hogere temperaturen denatureren de bèta-amylases en
nemen de alfa-amylases het verder over.
Bij de laatste temperatuurstap naar 80 °C denatureren de enzymen en stopt het
versuikeren. Het beslag wordt gefiltreerd en de vaste eiwitrijke koek die overblijft
(zogeheten draf) wordt verwerkt tot veevoer. Het filtraat is een soort suikerwater, dat afhankelijk van de grondstof 5 tot 25 procent opgelost suiker bevat. Dit noemen brouwers ‘wort’.
Het wort gaat naar de brouwketel, het hart van de brouwerij. In deze
ketel wordt het wort anderhalf uur lang gekookt. Van hop is honderd keer zo weinig
nodig als van mout: een paar gram per liter bier volstaat. Tijdens het koken
van het wort vinden tal van chemische reacties plaats. De belangrijkste is de isomerisatie
van de hopbitterstoffen, de alfazuren of humulonen. Hieruit ontstaan de
iso-alfazuren ofwel isohumulonen. Ook worden nare geuren (off flavors) uit de
vloeistof gestript, zoals dimethylsulfide dat ontstaat door afbraak van eiwitten uit
de mout en dat een kool/spruitjeslucht veroorzaakt.
(www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).

Hop
Er bestaan twee hopsoorten: de ‘bitterhoppen’
en ‘aromahoppen’. Eerstgenoemden
geven hun bittere smaakstoffen af aan
het brouwsel. Omdat er tijd nodig is om
de isohumulonen te vormen (via isomerisatie)
worden bitterhoppen aan het begin
van het wortkoken toegevoegd. De aroma’s
die erin zitten, zijn tegen het eind van het
brouwen verdampt. Aromahoppen zijn 
de fijnere soorten die aan het einde van de
kookstap worden toegevoegd. De ‘RollsRoyce’
onder de aromahoppen komt uit
Tsjechië: de Saaz. Na anderhalf uur koken
gaat het gehopte wort naar een whirlpool
om de vaste deeltjes te verwijderen. 
...
De belangrijkste stoffen in hop zijn de alfa-zuren
of humulonen. Deze stoffen smaken zelf niet bitter,
maar worden gedurende het koken van het gehopte
wort omgezet in isohumulonen die wél zeer bitter
zijn. Er zitten ook bèta-hopzuren of lupulonen in hop,
maar die zijn slecht oplosbaar in water en spelen geen
rol bij het bierbrouwen. De vorming van isohumulonen
is een van de belangrijkste stappen in het brouwproces:
ze geven bier niet alleen de typische smaak,
maar zorgen ook voor een stevige schuimkraag en een
anti-bacteriële werking. De hoeveelheid isohumulonen
in bier varieert van 10 tot ruim 100 mg/l ...
De hopcomponenten zijn derivaten van terpenen. Terpenen
en afgeleide terpenoïden hebben isopreen (2-methylbutadieen)
in het molecuulskelet. ...Linalol is aanwezig in bieren met hop. Het is een terpeenalcohol met een aangename bloemige geur. (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).



Schuim
Net als bier bevat cola CO2, maar na het
inschenken van de frisdank zakt het schuim
gelijk weer in. Bij bier is dat niet zo. De opstijgende
CO2-bellen worden gevangen in de schuimmatrix.
Voor zo’n mooie stabiele schuimkraag is een sterk
vliesje nodig dat de bubbels omringt. Gerst, hop
en water bevatten alles wat daarvoor nodig is.
Eiwitten uit mout en bitterstoffen uit hop (de isohumulonen)
vormen samen een complex, terwijl
tweewaardige metaalionen uit water (magnesium,
calcium en ijzer) op hun beurt complexeren met
de isohumulonen. Deze verbindingen vormen de
schakel in de opbouw en stabiliteit van de schuimkraag:
ze ‘lijmen’ de binnen- en buitenkant van
het vlies rond de CO2-bellen aan elkaar. Voor een
goede schuimkraag die ten minste drie minuten op
het bier staat, is 20 mg/l isohumulonen het minimum.
Uiteindelijk zakt het bier door de zwaartekracht
tussen de koolzuurbelletjes naar beneden
(drainage), de vliesjes worden allengs dunner en
de CO2-bellen vloeien samen tot grotere bellen
(coalescentie) en knappen open.
Vet aan het glas verstoort de vorming van een
stabiel complex, waardoor het bier dood slaat. Het
vet verdringt de isohumulonen, waardoor de ‘lijmstof’
in de vliezen verdwijnt. Vandaar dat elk nieuw
biertje eigenlijk in een nieuw glas hoort: ook vetverbindingen
die via de mond op het glas komen
doen afbreuk aan de stabiliteit van het schuim. Het
effect van vet is een van de belangrijkste redenen
waarom alleen de onbevruchte vrouwelijke hopbellen
worden gebruikt bij het bierbrouwen. In de
wijde omtrek van een ‘vrouwelijk’ hopveld mag
geen mannelijke hop worden geteeld, want na
bevruchting worden in de vrouwelijke hopbellen
zaadjes gevormd die veel vet en olie bevatten. In
Engeland denken ze daar trouwens anders over:
Britse brouwers gebruiken gewoon bevruchte hopbellen.
Daar moet een ‘pint’ bier echt een pint zijn
– voor schuim betalen Britten niet.
...
De schuimkraag van bier zakt in elkaar volgens een eerste
orde kinetiek (van 100% naar 50%, van 50% naar 25%, van
25% naar 12,5%, etcetera). Elke stap kost globaal eenzelfde

Troebeling
van gekoeld bier – ook wel koude trub of chill
haze genoemd – willen brouwers koste wat kost
vermijden. De troebeling bestaat uit eiwitresten
die bij lagere temperatuur complexen vormen met
polyfenolen. Door pilsbier bij 0 °C te lageren wordt
dit proces gestimuleerd (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf)..Daarna wordt het gefilterd via kalkzandsteen of via membraanfiltratie. 


Licht (en de gele kleur van bier)
Licht is funest voor het aroma van bier, want het laat smaakbedervers ontstaan.
Onderzoekers denken hiervoor een oplossing te hebben gevonden: ze voegen
verbindingen toe die lichtenergie afvangen...Hoofdverantwoordelijke voor het smaakbederf
is de zwavelverbinding 3-methyl-2-
buteen-1-thiol (MBT), één van de sterkste
geurstoffen die bestaan. De geurdrempel
van MBT is met 4 nanogram per liter
bier zeer laag, waardoor de vorming van  ee verbinding al binnen enkele minuten
waarneembaar is. Dezelfde stof is prominent
aanwezig in de geur die stinkdieren
verspreiden als verdediging bij dreigend
gevaar.
MBT is afkomstig van de bitterstoffen
uit hop: de isohumulonen, die tijdens
het brouwen van het wort zijn ontstaan
uit de humulonen. Isohumulonen zijn
kleurloos en kunnen daarom geen zichtbaar
licht absorberen. Andere stoffen in
bier, de flavines, kunnen dat wel. Het
belangrijkste flavine is riboflavine ofwel
vitamine B2, dat lichtenergie met golflengten
van 350 tot 500 nm absorbeert.
Deze verbinding is wateroplosbaar en
geeft helder bier de typische gele kleur. In
het zichtbare licht treedt fotosensibilisatie
op, waarbij riboflavine optreedt als een
katalysator voor de afbraakreactie van isohumulonen.
Riboflavine komt dan in een
aangeslagen toestand, waardoor het een
elektron onttrekt aan de isohumulonen. Door het afstaan van hun elektron veranderen
isohumulonen in radicalen die een
scala aan chemische reacties teweeg kunnen
brengen – waaronder het verbreken
van chemische bindingen, waarbij weer
nieuwe radicalen ontstaan. De isohumulonen
splitsen zich in kleinere brokstukken
en reageren met zwavelhoudende
verbindingen uit mout onder vorming
van het stabiele MBT. Donkere bieren
hebben hier minder snel last van, want
daarin wordt het licht ook door andere
kleurstoffen geabsorbeerd.(www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).


Bierbuik
Dat bier een dikmaker is, is eigenlijk nog nooit
bewezen. Het caloriegehalte in bier wordt
bepaald door het alcohol- en suikergehalte. Net als
koolhydraten en vet levert alcohol energie. Een glas pils bevat ongeveer 90 kcal. Dat is vergelijkbaar met een glas halfvolle melk (100 kcal) of appelsap (96 kcal), of een droge bruine boterham. Een bruine boterham mét boter en kaas loopt al aardig op en
telt ongeveer 357 kcal. Speciaalbieren tikken iets
harder aan door hun hogere alcoholgehalte.
Helemaal onschuldig is bier ook weer niet. Het probleem
zit hem vooral in de hoeveelheid waarmee
het soms wordt gedronken en de lekkere hapjes die
erbij worden gegeten. Wie drinkt, krijgt trek. De bitterstoffen
uit hop stimuleren de maagsap­productie,
en daardoor ga je (meer) eten. Ons lichaam verbrandt
echter eerst de alcohol, en pas later het vet.
Bij overdadig drinken en daarnaast flink eten of
snacken blijft het vet over en wordt het opgeslagen.
Het gevolg: een dikke buik (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).

Chemische Feitelijkheden: actuele
encyclopedie over moleculen,
mensen, materialen en milieu.
Losbladige uitgave van de KNCV,
verschijnt drie maal per jaar met in
totaal tien onderwerpen.
 (www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/Bier-239.pdf).



3 Koningen

0
0

Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd.
Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.
Driekoningen is een typische benaming van het volk.  Het wijkt af van hetgeen er in het Evangelie volgens Matheus staat: hierin is geen sprake van koningen maar van wijzen, en bovendien wordt er geen aantal genoemd. In de negende eeuw kregen de drie 'koningen' ook een naam: Gaspar, Melchior en Balthazar. Zij werden als vertegenwoordigers van de drie mensenrassen en van de drie toen bekende werelddelen aangezien. Dit is in overeenstemming met het evangelie, immers niet alleen het oude Godsvolk, de joden, maar alle volken, dus ook de heidenvolken, zijn geroepen tot de heerlijkheid van het beloofde Godsrijk (www.beleven.org/feest/driekoningen_epifanie).


In het verhaal van de geboorte van Jezus kwamen er herders en koningen van overal naar de stal. Zij waren de eersten die Jezus leerden kennen en vertelden het nieuws verder aan alle mensen van goede wil
...
Drie koningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior.
Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voor- spellen.
ln de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus.
Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. Het feest van de drie koningen wordt nog steeds gevierd.
ln sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin.
Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.
Ook in andere christelijke landen wordt driekoningen gevierd. ln veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen (www.kindengeloof.nl/thema-driekoningen.html).



Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17).
De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.
In de katholieke liturgie in België en Nederland wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd indien 6 januari op een werkdag valt. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen een vrije dag en wordt Driekoningen op de dag zelf gevierd. De Openbaring van de Heer is het eerste van drie feesten, samen met de doop van de Heer en de opdracht van de Heer in de tempel (2 februari), die thuishoren in de kerstcyclus, de tijd van Jezus' kindertijd en jonge jaren.
De zogenaamde relikwieën van de Drie Koningen worden in een reliekschrijn bewaard in de dom van Keulen.
Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (ἐπιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de maagd Maria, het bezoek en de aanbidding door de wijzen uit het oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop van Jezus door Johannes de Doper.
De Kerk van de Latijnse ritus vierde de geboorte van Jezus echter steeds op 25 december. Met de overname van het feest van de epifanie op 6 januari door de Latijnse Kerk werd daarom alleen de aanbidding der wijzen herdacht, waarmee de bekendmaking van Christus aan de wereld wordt gevierd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen).

Het Bijbelverhaal: Mattheus 2: 1 - 12
Toen Jezus te Bethlehem geboren was
heerste koning Herodus in Jeruzalem.
Er kwamen wijze mannen uit het oosten
die vroegen:
"Waar is de pasgeboren koning van de Joden?
Wij hebben zijn ster gezien en
willen hem hulde brengen."
Herodus betrouwde dit niet en liet zich
door de schriftgeleerden uitleggen 
waar de Christus moest geboren worden.
Zij vertelden hem: "Te Bethlehem,
want er staat in de boeken geschreven
dat daar een leidsman,
een herder voor het volk Israël zal geboren worden."
Herodus vroeg de wijze mannen
om terug te komen als zij het kind gevonden hadden.
De ster ging voorop en bleef staan
boven het huis waar zij het kind vonden
met zijn moeder Maria.
Zij haalden koningsgeschenken boven:
goud, wierook en mirre.
Maar de wijzen gingen niet terug naar Herodus,
want zij vetrouwden hem niet.
(http://www.kindengeloof.nl/thema-driekoningen.html)

Drie Koningen (Balthasar, Melchior & Caspar), Het Oosten; pelgrims; † 30(?). Feest 1 & 6 & 11 (Balthasar) & 12 januari & 23 juli: Keulen: overbrenging der relieken in 1164)
Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea, onder koning Herodes, kwamen er magiërs  uit het oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: “Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Want wij hebben zijn ster zien opkomen en wij zijn hier om hem te huldigen”.
Aldus Mattheus in het tweede hoofdstuk van zijn evangelie. We horen verder hoe Herodes verschrikt bij dit bericht; hoe zijn raadslieden op grond van de oude profeten weten te vertellen dat de nieuwe koning in Bethlehem geboren moet zijn, en hoe de wijzen het kind hulde brengen en geschenken aanbieden: wierook, goud en mirre. Tenslotte wordt hun geopenbaard dat Herodes het kind zoekt te doden. Met het gevolg, dat ze niet meer bij hem langs gaan, maar via een omweg terugkeren naar huis.
In de liturgie wordt dit feest genoemd de Openbaring des Heren (aan de - niet-joodse volkeren; in het Grieks Theofanie); de volksmond spreekt over het feest van Drie Koningen (www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php).

Melchior is een Romeinse jongensnaam. Het betekent `de koning zijn stad`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Melchior wordt voornamelijk gebruikt in Joods-Christelijke legendes (http://babybytes.nl/namen/jongens/Melchiorwww.encyclo.nl/begrip/Melchior).

Melchior is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Alvinne te Moen. Dit bier wordt enkel in de winter gebrouwen en behoort tot de “Driekoningen”-reeks: Melchior, Gaspar en Balthazar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Melchior_(bier),
www.encyclo.nl/begrip/Melchior).

Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem.
Naamverklaring door de oprichters: De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, de Ierse elfensprookjes en Grimms mythologie. Men kende er alven en alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen, maar evenzeer gevallen engelen die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden. De verhalen over alvinnen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen, waaronder dat van Ingelmunster, overtuigden de oprichters van de naamkeuze. De mythische kracht van de alvinnen, het op hol doen slaan van de harten van mannen en vrouwen, proberen de brouwers te verwerken in de recepten van hun bieren en activiteiten.
De brouwerij werd opgericht als een vzw door Glenn Castelein en Davy Spiessens. Marc De Keukeleire werd op 1 januari 2010 de derde vennoot, die zijn eigen gist introduceerde, namelijk de Morpheusgist, waarmee nu alle Alvinnebieren gebrouwen worden.
Alvinne was tot 2011 een picobrouwerij. Dit hield in dat er slechts in kleine hoeveelheden, een kleine vier hectoliter per keer, werd gebrouwen. De aldaar gebrouwen bieren zijn dan ook slechts in een handvol gespecialiseerde biercafés of in de brouwerij zelf te koop.
Tot 2007 was de brouwerij gevestigd in Ingelmunster, daarna verhuisde ze naar Heule. In 2011 verhuisde de brouwerij van Heule naar Moen, waar langs de oever van het kanaal Kortrijk-Bossuit een oud industrieel gebouw gekocht werd. In 2011 zal de picobrouwerij een heuse brouwerij worden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Alvinne).


Een Melchior is een troebel blond bier met een frisse, zurige neus. Het bier heeft een zurige, misterieuze smaak met zachte afdronk (http://users.skynet.be/triplebee/bier/gedronken31.html#melchior).


Een Gaspar is een troebel, donkerblond bier die verwijst naar één van de drie wijzen. Deze wijze heeft een bittere hopneus met een zachte, bittere smaak (http://users.skynet.be/triplebee/bier/gedronken29.html).


Een Balthazar is het derde bier van de reeks bieren van de 3 wijzen. Deze hoogheid is een donkerbruin bier met een zurige neus. Zo ook is de smaak zurig, maar ook fruitig (http://users.skynet.be/triplebee/bier/gedronken37.html).

feestdag die elk jaar op 6 januari gevierd wordt. Men herdenkt daarbij de Bijbelse gebeurtenis (Mattheus 2:1-[18]) van de drie magiërs die een ster in het oosten zagen staan en deze volgden tot in Bethlehem, om daar de pasgeboren koning der joden - Jezus - te begroeten. Elk van de magiërs had zijn eigen geschenk voor de nieuwe geborene: goud, wierook en mirre. Maar uit een nieuwe en correctere (?) interpretatie van een oud document uit de achtste eeuw (dat vertaald werd naar het Engels) blijkt dat de drie magiërs met veel meer waren. Een nieuw licht op het Driekonigenverhaal.
Brent Landau, een professor godsdienstwetenschap bij de universiteit van Oklahoma, deed er twee jaar over om de originele tekst, geschreven in het Syrisch (een dialect van het Aramees) te vertalen naar het Engels. Het document zelf is al 250 jaar in het bezit van het Vaticaan en het verhaal zou zijn oorsprong vinden in het einde van de tweede eeuw, begin derde eeuw. Mattheus schreef zijn evangelie, het enige evangelie waar iets te lezen valt over de magiërs, circa 100 jaar eerder. Mattheus plakt echter geen cijfer op het aantal magiërs, hij beschrijft gewoonweg drie wijze mannen omdat er drie geschenken waren.
De vertaling van het geheimzinnige document dat als vertaalde titel "Revelation of the Magi" meekreeg, beschrijft hoe de drie magiërs eigenlijk met meer dan een dozijn uit het het oosten - waar vandaag China is - kwamen. Het manuscript openbaart ook dat de ster aan de hemel (die de magiërs volgden) Jezus zelf was.
...
Niemand weet waar Mattheus zijn verhaal over de magiërs in zijn evangelie vandaan haalde, maar samen met "Revelation of the Magi" is dit het beste dat er te vinden is. Net als het evangelie van Mattheus en is er weinig gekend over zijn oorsprong.
...
Wetenschappers vermoeden dat het document uit de achtste eeuw geschreven werd op basis van een verhaal uit de tweede of derde eeuw. Nadien was het document een millennium spoorloos, tot een verzamelaar het in de achttiende eeuw ontdekt in een Turks klooster. De verzamelaar maakte het document, geschreven op vellum (ongelooide dierenhuid), over aan het Vaticaan waar het door een ongelukkige archivering opnieuw uit de belangstelling raakte. Tot Brent Landau er een boek over schreef (www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=8490).

Matteüs 2:1-18 vertelt van de wijzen ('μαγοι') die het Kerstkind kwamen bezoeken, maar hun aantal wordt niet genoemd. In de latere kerstverhalen (reeds bij Origenes in de 3e eeuw) zijn er drie van gemaakt, wellicht omdat de wijzen drie geschenken aan­bie­den: goud, wierook en mirre (zie ook Goud, wierook en mirre).
De wijzen (mogelijk betreft het hier Perzisch-Babylonische astronomen, astrologen en natuurwetenschappers) zijn in de volksverhalen en bij Tertullianus koningen geworden omdat de tekst van Matteüs doet denken aan Jesaja 60,3.6: "Volkeren komen naar uw licht, konin­gen naar de glans van uw dageraad. ..... Een vloed van kamelen zal u over­dek­ken, dromedarissen van Midjan en Efa; alle bewoners komen uit Seba, met goud en wierook beladen."
Onder invloed van deze tekst (en van Psalm 72:10) zijn de wijzen koningen geworden, die reisden per kameel. In Ravenna is waarschijnlijk de oudste afbeelding van de drie wijzen/koningen te vinden. Op een mozaïek uit de 6e eeuw staan de drie met de namen Caspar, Melchior en Balthasar afgebeeld, drie kleurlingen uit het oosten. In de protestantse versie van het kerstlied Nu zijt wellekome wordt weer van wijzen gesproken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen).

Mattheus noemt hun aantal niet, maar al gauw werden het er drie op grond van de drie geschenken: goud, wierook en mirre. Goud, zoals past voor een koning; wierook om aan te duiden dat het kind goddelijke eer toekwam, en mirre als toespeling op zijn dood: immers mirre was een balsem waarmee doden werden afgelegd. 
Het verhaal van de drie koningen bracht tot uitdrukking dat alle volkeren Jezus goddelijke hulde brengen. Dat werd in de legenden nog meer uitgewerkt. De drie koningen kregen namen: in het Grieks: Apellius, Amerius en Damascus; in het Hebreeuws: Galgalat, Malgalat en Sarathin; maar ze zijn het meest beroemd geworden onder hun verlatijnste Perzische namen:
Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden resp. 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren. Zo werd duidelijk dat in deze drie werkelijk heel de mensheid Jezus goddelijke hulde bracht. Vandaar ook dat één van de drie, Caspar, een zwarte huidskleur kreeg in de verhalen (www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php).


Op middeleeuwse afbeeldingen vertoont de zogeheten 'Aanbidding der Wijzen' sinds - grofweg - het jaar 1300 een vast patroon. De voorste koning, de oudste, ligt geknield voor het kind Jezus; de kroon heeft hij afgezet. Nu eens staat ze naast hem op de grond; dan weer houdt hij haar in de hand of ligt ze op zijn knie; soms speelt het Jezuskind ermee. De achterste, de jongste staat nog rechtop, en heeft nog de kroon op het hoofd. De middelste neemt een houding aan die tussen deze twee in ligt. Op de ene afbeelding staat ook hij nog recht op, op andere zien we hem in een houding die aangeeft dat hij bezig is te knielen; nu eens heeft hij de kroon nog op, dan weer heeft hij haar reeds afgezet (www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php).

Hun relieken gingen via Constantinopel naar Milaan en vandaar naar Keulen (zie www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php): Keizerin Helena († ca 328; feest 18 augustus), die ook al het kruis waaraan Christus gestorven was, had teruggevonden, zou hun relieken naar Constantinopel hebben overgebracht. In de 6e eeuw zouden ze door toedoen van de Milanese bisschop Eustorgius († 518; feest 6 juni) naar zijn bisschopsstad zijn vervoerd....Hoe dan ook, de relieken van de Drie Koningen bleven in de stad Milaan tot in de 12e eeuw....Het was Frederik Barbarossa die de relieken van de Drie Koningen schonk aan zijn kanselier Rainald van Dassel...Op 23 juli 1164 trok hij plechtig zijn rijkversierde stad Keulen binnen; er was zo'n toeloop van volk, ridders, edelvrouwen en geestelijken, dat men zoiets nog nooit eerder had gezien; en men besloot dit feest elk jaar te herhalen.....Sindsdien zijn de Drie Koningen de stadspatroons van Keulen. Het stadswapen wordt gekenmerkt door hun drie kronen. (In de jaren zestig droeg de Ford Taunus precies dat wapen!) (www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php).




Driekoningen was vroeger – net zoals Pasen – traditioneel een doopdag. Ter herinnering aan de doop vindt met Driekoningen de wijding van het water plaats. Met dit wijwater kunnen huizen worden gezegend. Bij deze huiszegen schrijft men in vele landen met krijt de letters "C+M+B" op de deur, waarbij men hoopt alle kwaad op afstand te kunnen houden. Dit blijft dan op of naast de deur staan tot Pinksteren of langer.
De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk "Christus Mansionem Benedicat", dat betekent "Christus zegene dit huis". De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik. Zij zijn de eerste niet-Joden ('heidenen') aan wie Christus zich heeft geopenbaard. De gebruikelijke vorm is xx+C+M+B+yy, waarin voor 'xx' de eerste twee cijfers van het jaartal worden ingevuld en voor 'yy' de laatste twee cijfers. In 2008 staat er dan bijvoorbeeld: "20+C+M+B+08". De '+' staat voor een kruisteken  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen).

Rond het feest van Driekoningen bestaan er van oudsher vele volkse gebruiken. Een aardig gebruik is dat de kinderen op of rond Driekoningen, verkleed als Gaspar, Melchior en Balthazar, van huis tot huis driekoningenliederen gaan zingen en hiervoor van de toehoorders wat zakgeld of snoep krijgen.
Een gebruik in nog veel gezinnen is, dat men een boon stopt in het deeg van koek of oliebollen: wie de boon vindt in zijn koek of oliebol mag die dag koning zijn en het menu samenstellen.
Met dit feest wordt ook de kersttijd besloten (www.beleven.org/feest/driekoningen_epifanie).

Kinderen lopen de avond voor Driekoningen in groepjes van drie verkleed met een kroon langs de deuren; een van hen heeft een zwart gemaakt gezicht. Ze dragen daarbij lampionnen en zingen. Een bekend liedje luidt:
Drie koooningen, drie koooningen,
geef mij nen nieuwen (h)oed.
Mijnen ouwen is verslee-eeten,
mijn moeder mag 't nie wee-eeten.
Mijn vader heeft het geld,
op de toonbank neergeteld.
Oorspronkelijk luidde de laatste zin "op de [russel] rooster geteld. Op de rooster tellen betekent hier: geen geld hebben of geen kunnen bijhouden. Deze versie wordt in Vlaanderen nog altijd gezongen.
De laatste twee regels luiden ook wel: "Mijn vader heeft geen geld, is dat niet slecht gesteld?"
Als beloning voor het zingen krijgen ze eten, snoep en geld. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen. Het snoepgoed dat wordt uitgedeeld, stamt van heidense offermalen. De Germanen mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten (hun hoofdvoedsel) eten en de 'heilige boon' betekende het einde van die vastenperiode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen).

Wereldwijd: gebruiken en tradities
In Uruguay wordt Driekoningen ook wel 'dag van het kind' genoemd, wat ook iets zegt over hoe het gevierd wordt. Naast de gebruikelijke driekoningen-rituelen die door kinderen worden uitgevoerd, worden de meeste kinderen door de ouders overladen met cadeaus (zoals in Nederland met Sinterklaas) (www.beleven.org/feest/driekoningen_epifanie).

In Spanje worden met Driekoningen vaak cadeautjes gegeven, omdat op deze dag de Koningen ook cadeaus aan het kindje Jezus gaven. Bij volwassenen wordt dit vaak gecombineerd met een klein grapje in de vorm van een cadeautje. De dag ervoor wordt in bijna alle plaatsen een driekoningenoptocht georganiseerd, vergelijkbaar met de intocht van Sinterklaas in de Lage Landen. De scholen zijn die dag gesloten en de bakkers bakken een speciaal gebak in de vorm van een "o" (de rrosca de reyes of roscón de reyes, de ring van de koning) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen).

Het feest van het bezoek van de Drie Koningen aan Bethlehem werd het eerste gevierd in de oosterse kerk en staat er al sinds de 2e eeuw op 6 januari. Op die dag werd in de Egyptische oudheid het feest van de zonnewende gevierd: het begin van de heilstijd: een mooie dag dus voor de christenen om Gods openbaring aan de wereld te vieren: Theofanie (www.heiligen.net/heiligen/01/06/01-06-0001-drie-koningen.php).


"Als 't Drie Koningen is in het land,
stapt de vorst in het Vaderland."

"Zoals de wind op Drie Koningen staat, staat hij bijna het hele jaar."

"Wie water drinkt dat op 6 januari rond middernacht uit een bron is geschept wordt de komende 7 jaar niet ziek."

"Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen."

"Met Drie Koningen lengt de dag,
zoveel een geitje springen mag."

"Als het op Dertiendag (13e dag na kerst = Driekoningen) vriest, vriest het zes/dertien weken lang."

"De Drie Koningen doen de dagen lengen en de nachten strengen."

"Met Drie Koningen lengen de dagen een haneschreeuw."

"Op Drie Koningen zijn de dagen gelengd,


gelijk een ruiter op z'n peerd sprengt."
(www.beleven.org/feest/driekoningen_epifanie).

Er is ook een Zeeuws hotel:


Een Brouwerijstraat is er al lang in het dorp Groede. Ongetwijfeld is er ook bier gebrouwen, maar dat is al heel lang geleden en er is ook heel weinig van bekend. Toch krijgt het dorpje in Zeeuws-Vlaanderen in de eerste helft van 2007 een bierbrouwerij binnen de poorten. In het markante pand De Drie Koningen komt de brouwerij. Het eerste plan was van Adinda de Zeeuw en Hannelore de Vries was om de brouwerij op 6 januari 2007 te openen. Geen toevallige datum voor de opening, maar omdat het die dag Drie Koningen is. Helaas is deze datum niet gehaald. Naast het plaatsen van de brouwerij, zal de ruimte in het pand anders worden ingedeeld. De bovenverdieping zal worden ingericht als proeflokaal. Na de verbouwing zal alles worden aangekleed met oude foto’s van het pand en de markt in Groede.
De twee ,,Zeeuwsen’’ zijn sinds vier jaar eigenaar van de brasserie-restaurant in het 1100 inwoners tellende dorpje dat tot de gemeente Sluis behoort. In het dorp heeft in het verleden de vaderlandse dichter en zedenmeester Jacob Cats nog een poosje gewoond. Een standbeeld in het dorp doet daar dan ook trots kond van.
Inmiddels is de bestelling voor de brouwinstallatie de deur uit en is Ronny Clijncke de toekomstig brouwer. Al zullen ook Adinda en Hanneke – beiden hebben de hotelschool in Brugge gedaan - zich zeker ook in het brouwersvak bekwamen. De Oostenrijkse leverancier van de installatie verzorgt de opleiding van het drietal. Al heeft de toekomstig brouwer al enige ervaring met de roerstok. ,,Dat blijft echter beperkt tot de badkuip’’, zegt hij lachend. Clijncke heeft echter een lang hotelverleden achter zich en weet beslist wel iets van bier. Ook Hannelore de Vries kent het een en ander van het gerstenat. Zij heeft gewerkt bij brouwerij De Pelgrim in het historische Delfshaven (Rotterdam).
...
Samen met Hannelore is Ronny op pad gegaan om brouwinstallaties te bekijken’’. Uiteindelijk kwamen zei in contact met ingenieur Fleck van Brauhaus Austria uit Frohnleiten in Oostenrijk. Een bedrijf dat inmiddels al veel installaties heeft geplaatst, onder andere in Lillehammer (Noorwegen), Amman (Jordanë, Sofia, Vung Tau in Vietnam, Barcelona en op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. ,,Fleck heeft zelf een brouwerij, heeft dus ook verstand van brouwen. Bovendien waren we ook zeer onder de indruk van de mogelijkheden van de installatie. Vandaar dat we met hem in zee zijn gegaan’’, aldus Ronny Clijncke.
...
De brouwerij heet net als de brasserei/restaurant De Drie Koningen. ,,Sinds mensenheugenis is die naam een begrip in Groede. Alleen weten we niet hoe men destijds aan die naam is gekomen. Sommige zeggen dat er destijds drie koningen op bezoek zijn geweest in Groede en anderen beweren dat het te maken heeft met het Drie Koningenfeest. Wij hebben voor die laatste optie gekozen’’, aldus Adinda. De drie koningen brachten destijds een bezoek aan het pasgeboren Christuskind, waarbij de ouders Jozef en Maria vele geschenken, zoals mirre en goud.
De bieren die in Groede binnenkort worden gebrouwen krijgen de namen van de drie vorsten uit de Bijbel: Caspar, Melchior en Balthasar. Het eerste bier – de tripel – draagt dan ook al die naam.
(Bron: BAV-Journaal, Kees van Kuilenburg)
(www.renno.nl/zbier/koningen.html)

Brouwerij Restaurant Brasserie de Drie Koningen
LandNederland
ProvincieZeeland
PlaatsGroede
Actieve brouwerijNee (3 jaar geleden gestopt)
Opgericht in2006
Gestopt in2012 (6 jaar actief geweest)
Oude adres:    Markt 30  Groede, Nederland
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/groede/drie-koningen-de)

In het voorjaar van 2012 is de uitbater gestopt en er momenteel geen activiteit meer is in het café, restaurant en de brouwerij. Dit door gebrek aan klandisie. Voor wie een opstap wil maken is dit een hele leuke locatie. Er is veel van te maken! Zeker ook van het bier Drie Koningen aangezien de kwaliteit al snel beter is dan dat ‘t was. Er zijn maar weinig Zeelandse brouwerijen en met de groei van speciaalbier een uitgelezen kans. Mits een goede aanpak natuurlijk anders onderga je hetzelfde lot om te moeten stoppen.
Overname
In 2011 werden de brouwactiviteiten gestaakt, maar in mei 2012 namen Stijn Jordans en Marc Menue de brouwerij over. Brouwerij De Drie Koningen werd omgedoopt in Brouwerij Marckensteijn
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/groede/drie-koningen-de).


In Mei 2012, op zoek naar de ideale locatie om hun ideeën over bier vorm te kunnen geven, hebben Stijn Jordans en Marc Menue de brouwerij overgenomen. Vanaf Mei 2012 is de brouwerij omgedoopt tot Brouwerij MARCKENSTEIJN® (www.marckensteijn.com/).

Leuk detail van de naam MARCKENSTEIJN is dat de huisbaas als kado voor de opening met een zelfgebrouwen bier aankwam en dit de naam MARCKENSTEIJN had gegeven. Onder het motto van een gegeven paard mag je niet in de bek kijken en beter goed gestolen dan slecht gekopieerd, was de nieuwe naam van de brouwerij geboren. We ontwikkelen in onze brouwerij diverse soorten MARCKENSTEIJN en zetten deze zowel hier af als bij de betere horeca gelegenheden elders (www.marckensteijn.com/informatie).

MARCKENSTEIJN® is een biermerk (waaronder diverse biersoorten worden gemaakt) ontwikkeld voor het allesomvattende onderliggende concept van ons bier, te weten “Samen bier drinken…”. Wij vinden dat bier juist bedoeld is om samen van te genieten. Net zoals wijnliefhebbers graag samen een flesje wijn uitschenken hoort dit ritueel zeker ook bij de echte bierliefhebbers.
Onze brouwerij, gelegen op een unieke plek in een uniek stukje Nederland, is geïnstalleerd in 2007 en sindsdien actief geweest onder de naam Brouwerij De Drie Koningen. In 2011 zijn de toenmalige uitbaters / eigenaren gestopt met hun activiteiten (www.marckensteijn.com/).


Wij wensen u een warm welkom in Groede toe. Op zichzelf al liggend op een unieke plek in een uniek stukje Nederland, is er best meer te vertellen over De Drie Koningen, haar pand en haar uitbaters… Stijn (1984) en Marc (1964) besluiten in Mei 2012 om het bedrijf De Drie Koningen over te nemen.
Het pand aan de Markt in Groede kent verschillende onderdelen:
Het Grand Café Restaurant De Drie koningen
De eigen Brouwerij MARCKENSTEIJN
Het Congrescentrum van D3k Events
Het Cafe Restaurant is laagdrempelig opgezet met een daarop aansluitende prijs/kwaliteit verhouding. Eten ● Drinken ● Terras en vanzelfsprekend een feestje en live muziek op zijn tijd (www.dedriekoningen.com/). Zie hier wat foto's van het pand.

Het Grand Café Restaurant De Drie Koningen in Groede biedt een gezellig terras en vanzelfsprekend een feestje met live muziek op zijn tijd. Geniet van een lekkere uitsmijter met een glaasje zelfgebrouwen bier uit brouwerij Marckensteijn.
Brouwerij Marckensteijn is onderdeel van Grand Café Restaurant De Drie Koningen. Voorheen was de brouwerij actief onder de naam Brouwerij De Drie Koningen. In de brouwerij worden diverse soorten bier gebrouwen die geproefd kunnen worden in De Drie Koningen. Het restaurant heeft ook een zaal beschikbaar voor vergaderingen.
Grand Café Restaurant De Drie Koningen - Brouwerij Marckensteijn in Groede leent zich ook goed voor een bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen (www.dagjeweg.nl/tip/7817/Grand-Caf%E9-Restaurant-De-Drie-Koningen----Brouwerij-Marckensteijn).

Het restaurant krijgt goede reviews op Tripadvisor:
Het eten is meer dan goed voor een faire prijs. Keurige bediening en leuke gerechten. Een echte aanrader voor iemand die niet te chique wil eten. (1 mei 2015)
...
Hier moet je zeker gaan eten als je in de buurt bent. (24 oktober 2014)
...
Zeer mooie zaak, met zicht op de brouwerijketels. Heerlijke bieren die ter plekke gebrouwd worden, en verschillende heerlijke gerechten waarin deze bieren verwerkt zijn. Verder een zeer leuk interieur, gezellig terras op de markt in Groede en een uitmuntende service. Wij komen hier zeker terug! (14 september 2014)
(Tripadvisor)

Filosofisch

0
0
Van bier wordt je filosofisch, is mij wel eens verteld.

Edo van Bree wees eens op dossierhop op het belang van een goede bieropvoeding. Zijn pleidooi kwam eigenlijk neer op het feit dat bierdrinkers van nu vaak het Belgische spul, dat voorheen zo 'aanbeden' werd, opzij schuiven als minderwaardig:

Met opvoeding bedoel ik niet dat je je niet kunt gedragen in het openbaar. Verre van dat! Met opvoeding bedoel ik dat je proefervaring hebt met de klassieke Belgische bieren, in plaats van Belgische bieren die je tegenkomt direct al opzij te schuiven omdat het toch alleen maar ondrinkbare zoete meuk is. Dat je hebt kennisgemaakt met de producten van kleine ambachtelijke brouwerijen op het platteland rondom Bamberg, waar brouwers goed weten hoe je aan een ondergistend bier smaak en vooral balans moet geven. Dat je in Engeland niet alleen de Bermondsey mile afkleppert, maar ook de klassieke Engelse bitters drinkt die echt niet allemaal te dun zijn en te weinig hop en te weinig koolzuur hebben. 
Dat een goed bier niet alleen maar een berg overzeese hop moet hebben en/of een brettje, maar dat doordrinkbaarheid, subtiliteit en balans echt geen vieze woorden zijn.
(Edo van Bree op http://dossierhop.nl/opvoeding/)

Ingo was het niet eens met hem:

Heel eerlijk, ik snap het niet. Is dit een soort stripverhaal versus literatuur waar mijn ouder maar over zanikten, of the Stones versus Mozart met de kritiek van mijn grootouders? Het is maar net waar je in een bepaalde zeer bepalende periode in je leven mee in aanraking komt, daar vormen zich referenties.
...
Wat was er te krijgen? Inderdaad de geijkte trappisten en ‘zuuren’, de andere Belgen (wat later) kocht je bij de Xenos. Aan de grens wonend was Duits bier makkelijk te krijgen zelfs af en toe een Berliner Weisse. Logisch toch dat dat dan je ijkpunten worden? Als we het over de brouwkwaliteit hebben, dan was die zeker in die periode in Belgie nogal wisselend, helemaal als je het vergelijkt met de razend strak brouwende Duitsers.
De “IPA” was nog helemaal niet heruitgevonden en de eersten die ik ergens midden jaren 90 proefde waren een schok en openbaring tegelijk. ...Ze lieten ook meteen zien waar het balanspunt van het geheel ligt, in Engeland, bij dat Bitter. Het ultieme bier dat mout, hop en fruitige gist heeft zonder dat er een de boventoon voert.
Neen, laat het jonge volkje maar aanmodderen, komt allemaal goed. Je ziet het nu zelfs al gebeuren. Session IPA noemen ze het, een licht bier met veel hop, nu nog een beetje meer gistprofiel en je bent er. Waar? Bij dat Bitter natuurlijk (zij het met de ‘verkeerde’ hop).
(Ingo op http://dossierhop.nl/opvoeding/)

Bij het verhaal van Edo werd vervolgens verwezen op het Zen van bier:

There's a famous Zen verse that goes: 


"First mountains are mountains and rivers are rivers.  
Then mountains are not mountains and rivers are not rivers.  
Finally, mountains are mountains and rivers are rivers." 

The insight has to do with the Buddhist concept of the two truths, but it can also be understood more simply.  At first, we accept the nature of rivers and mountains because we haven't thought deeply about them.  Once we do, we see that they are not as we thought.  However, once we see their true nature, then we understand their essence and "rivers are rivers" once again.  It's a circle, but we arrive back at our starting point with a transformed view (Jeff Alworth http://beervana.blogspot.nl/2014/03/zen-and-art-of-appreciating-simple-beers.html).

Het blog bericht verwees naar dit blogbericht dat verwees naar dit blogbericht. Eric Sturniolo geeft daarbij aan hoe hij van Becks, Bud Light, Natty Ice, Red Dog, Busch Light, Miler Lite, Coors Light, doorgroeide naar Sam Adams Boston Lager/Summer Ale, Blue Moon, and Yuengling.  Vervolgens via Sierra Nevada Pale Ale, Harpoon, Brooklyn Lager, and Abita neer the Westvleteren Apex:

When you reach this level, you’ll go anywhere in the city for a specific beer. You’ll stand outside a beer store for an hour in the winter to buy a new release. You’ll visit Portland, OR but be more interested in the breweries than your friends.
But it’s not all sunshine, roses, Heady Topper and Pliny the Elder. There are drawbacks. Going to a baseball game? I’d rather have water than Bud Light. You want me to go a ‘regular’ bar where the options are Guinness, Stella, and Shock Top? No, thank you. I actually bring my own craft beer when hanging out with someone I know will serve something below me like Heineken. Sounds snobby, right? It is. Everyone in the Apex is a beer snob.
(Eric Sturniolo op http://wheresthebeerny.com/2014/03/14/the-theory-of-beervolution/)

This left [Stan Hieronymus] thinking about two questions. Is there an apex and if so, what does that really mean? What is a beer snob, and am I one? I’m still thinking about them,
...
So which is the apex? How do you know you are at the top, that there isn’t another level? This isn’t like climbing a fourteener. It is better.
(Stan Hieronymus op http://appellationbeer.com/blog/friday-beer-kc-bier-dunkel/)

Ik herken wel wat in het verhaal van Eric Sturniolo en het verhaal van Edo. Ook ik ben van anonieme mainstream pils naar Belgisch speciaalbier doorgegroeid. Palm, Duvel, Westmalle dubbel en tripel en Kwak waren daarbij piketpaaltjes en De Koninck, Orval, Rochefort en Achel vormden mijlpalen. Hierbij was Westvleteren 12 nog een illustere buiten-categorie.
Via supermarkt en slijterij kwam ik aan mijn bieren. Langzaam kwamen daar via allerlei marktkanalen ook Amerikaanse bieren bij. Via vakanties en reizen kon ik ook me te goed doen aan buitenlandse bieren, waarbij opviel dat sommige landen wateriger zijn en andere (Nieuw-Zeeland) juist veel hoppiger. Na verloop van tijd leer je je smaak kennen, maar wil je ook niet bieren afvallen, omdat de stijl je niet ligt. Zure bieren kon ik lang niet verdragen, maar nu lijkt het alsof mijn smaak is aangepast. Smaak evolueert heb ik ontdekt. Zo vind ik witlof minder bitter dan vroeger. Door die smaakevolutie (mijn smaak die evolueert, niet die van het bier) ga ik andere bieren lekkerder vinden. Duvel en Westmalle tripel vond ik lang lekker speciaalbier. Nu ervaar ik ze een beetje als gezapig terwijl ik Rochefort en jonge Orval nog wel lekker vind.

De vraag bestaat dan of er echt zo'n Apex bestaat. Zelf heb ik nu ook de Westvleteren 12 geproefd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat bier nou niet echt wereldschokkend vond. Als je daar op die top staat zoek je nieuwe uitdagingen. Extreme smaken zoals rookbier en zuurbier. Die ene vergeten stijl uit Polen of Finland. Dat nog door een obscuur brouwerijtje gebrouwen wordt in houten ketels van voor de oorlog en waarvan het bier nergens te verkrijgen is. Bier wordt een elitaire zoektocht. Waarbij het mij wat doet denken aan die verhalen over rijke mensen die vroeger op avontuur gingen in Afrika. Geld en tijd genoeg om op Safari te gaan en daar dan verhalen over te vertellen. 'Ik kom daar die brouwerij in en na een indrukwekkende rondleiding konden we daar in een ondergrondse gang  het bier ongefilterd en ongepasteuriseerd proeven zo uit het vat!''Nou ik had laatst 33 jaar oude barrelaged sticksniffer 4000 uit verwegistan die nog was gebrouwen met goedkeuring van Michael jackson'. Anno 2015 gaan we daarvoor niet meer naar een of andere mannenclub met rookhoek, maar zijn fora en FB het speelterrein met sites als Untappd en Beer geeks. Jeff Alworth is van mening dat de Apex van bier niet gaat om de extreme geweldige bieren, maar om het geweldige in simpele bieren te kunnen ervaren:

The true apex of appreciation is the ability to locate the sublime in any style (not, of course, any beer).  This means being able to pick up a glass of helles--or English mild or Belgian bière de table or even a characterful mass market lager (of which, admittedly, there are not a great number)--and find the flavors as pleasant and satisfying as when you heft a barrel-aged imperial stout.  It is possible, but not if the only flavors you can appreciate are intense.  You have to fine-tune your palate to appreciate the difference between a helles that has dull, simple malt flavors and one that has rich, fresh, and complex malt flavors.  The presence of subtle esters, the gentle scent of a particular hop, the weft and harmony of all these flavors working together.  It's not the kind of gesture judges make in a competition to reward one beer in a reviled or discounted class--the best of a lesser bunch--but the actual deep pleasure in the beer itself.  
(Jeff Alworth  op http://beervana.blogspot.nl/2014/03/zen-and-art-of-appreciating-simple-beers.html)

Beer appreciation is not linear; it's circular.  First you love beer naively, out of a simple joy.  Then your head gets filled with a bunch of crap about what's "good" and you begin disliking beer out of a blind prejudice.  Finally, you come back to appreciating beer for its own nature.  (And conversely, that appreciation makes you aware of how many intense beers are badly made and lack the harmony and integration that are the hallmarks of a good beer in any style.)  It may be facile to put it his way, but what is blogging but not facile?  Until you can appreciate all beer styles, your journey of appreciation is not yet complete.
(Jeff Alworth  op http://beervana.blogspot.nl/2014/03/zen-and-art-of-appreciating-simple-beers.html)

Voor brouwers zijn er echter andere redenen om bijzonder bier te brouwen:

Dogfish Head Brewery founder Sam Calagione said,
The world doesn’t need another world-class Kölsch or a world-class pale ale. 
The world needs more innovative beer.
(http://appellationbeer.com/blog/a-few-kind-words-for-regular-beer-ok/)

However I think the world still needs more very good (as mentioned here several times, world class is a moving target) beers, innovative or otherwise.....Founder-brewer Jeff Erway expects Elevated IPA to be the flagship and so far it’s easily the biggest seller. It’s full of alcohol (7.5% abv) and hops (calculated at 100 IBU, though it likely wouldn’t clock that in a lab), but bitter and aromatic. Outrageous a decade ago; almost mainstream today.
“I’m not one for throwing oddball ingredients in beer. I’m pretty much a traditionalist,” Erway said. “I brew styles and I try to brew them the best I can. I guess it’s an old route.”
There are plenty of routes. Innovative beers are one result, often good. “Regular” beers are another. There can’t be too many good ones.
(Stan Hieronymus op http://appellationbeer.com/blog/a-few-kind-words-for-regular-beer-ok/)

Op het bericht van Jeff Alworth kwam kritiek van Alan McLeod:

I understand you are looking for completeness of understanding but whether you say style or type you are still lumbered with an arbitrary construct which is as decontextualized as the periodic table of elements is from an appreciation of life. If you focus on this corner of the beery world with its problems you will either learn to appreciate the style guide or not but you will only get that far. It is not wrong to do this but will only give you a part of the available understanding.
(Alan McLeod op http://beervana.blogspot.nl/2014/03/zen-and-art-of-appreciating-simple-beers.html)

The true apex of appreciation is the ability to locate the sublime in any style (not, of course, any beer). This means being able to pick up a glass of helles--or English mild or Belgian bière de table or even a characterful mass market lager (of which, admittedly, there are not a great number)--and find the flavors as pleasant and satisfying as when you heft a barrel-aged imperial stout. It is possible, but not if the only flavors you can appreciate are intense. You have to fine-tune your palate to appreciate the difference between a helles that has dull, simple malt flavors and one that has rich, fresh, and complex malt flavors.
I don't really disagree with this at all. But I was triggered to comment in a way that was not very successful mostly in response to Jeff's final statement: "Until you can appreciate all beer styles, your journey of appreciation is not yet complete..." For me, that is too neat a conclusion and it got my brain going as I wrestled with why I felt that way.
At its heart, it was insufficient. Not wrong so much as simply not right enough. I wrote "I understand you are looking for completeness of understanding but whether you say style or type you are still lumbered with an arbitrary construct which is as decontextualized as the periodic table of elements is from an appreciation of life..." in response but that was too short a reply. As I thought about it more, here is what popped into my head (Alan McLeod op http://beerblog.genx40.com/archive/2014/april/theactualmulti):

=> 1D: a point sits in one dimension. This is what a brand loyal single beer drinker is. 

=> 2D: linear in two dimensions. When I look at those style charts and things based on it I think of a two dimensional world. Filled with tickers and cicerones. The 1D drinker is pitied and mocked. If you are convinced that the appreciation of beer is complete when you appreciate all beer styles as Jeff describes you have filled out your chart, you have accepted the promise of the two dimensional universe. 

=> 3D: this is where beer contextualizes into daily life because you approach it in all three dimensions. And it gets a bit more difficult. Because you have to build a grid of layers growing out of the flat periodic table of styles laying there on the table. Like Star Trek chess, things strike you from above or even below. You travel and see other beers and beer drinkers in their native habitat. If you contextualize beer into life you have to consider business side, be aware of the claims of trade associations and the pressures upon you as the consumer from messages, money and alcohol. You move a bit past the promise of the tickers and cicerones. You might even stop thinking about beer writing and take on the notion of beer thinking. Beer people living in 2D may appear to be passive aggressive. They may be. You see things about the complete brewing industry that takes economics and neurology into account in relation to each aspect of the periodic table of styles. 

=> 4D: When you hit the fourth dimension you are thinking beyond your daily experience because you have a glimpse of more. You have lived and recall that time but are not in that time. You anticipate the future. The more I research and read and write about beer history, the more I am struck by how the past is a foreign land, as they say, as well as how patterns repeat. Craft brewers lobby for beer now in the same way that lager brewers did in the second half of the 1800s. Beers which are considered new now existed at many points in time. Things done in the past are not only not done now but they are denied, not understood and impossible to replicate due to lost ingredients and strange pre-industrial techniques. Beer people living in 2D now appear to be slightly see-through and those in 3D are getting smaller. Turning and turning in the widening gyre, the drinker cannot hear the brewer. The cubed approach to beer appears static from your perspective. Deadened. The grid is now in motion. Expanding and contracting, twisting and contorting as you view it at different points in time. 

=> 5D: Beer has moved out of time in this dimension Things are no longer analogous to the human experience. You start to think like Billy Blake and understand that, yes, if the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite. The knowledge of beer is no longer about beer but about the ends of knowledge. Beer breaks apart and its bits rearrange with other bits for a moment and then rearrange again. You hum-mumble "...and did those beers in ancient time walk upon England's mountains green?" as you bend your elbow of desire. Your cat thinks you are nuts. Your cat is right. The cube is gone, the colours swirl and...
All of which is problematic. Because you can't do this. You can't live in 5D or 4D for that matter even if you get glimpses. You can't really live in awareness of 3D for that matter, at least not all the time. And you really cannot even live in a full awareness of the 2D, can you. No one has the resources to engage meaningfully with all "styles" of beer because there is not enough time, money or liver function. Tickers as aggregators try but give up depth for breadth. Cicerones and other stylists attempt it but only through summation and proclaimed authority. Even at 2D you run into both human limitations as well as belief systems under which you have to accept the construct to pass the test. You compromise.
You can, however, experience more if you reject completeness.
...
Your journey of appreciation will never be complete. Because you do not have the capacity to complete it (Alan McLeod op http://beerblog.genx40.com/archive/2014/april/theactualmulti).

Na dergelijke (on?)zinnige uitspraken ben ik stil. Tja als je vindt dat het bij je opvoeding hoort om bepaalde toonaangevende stijlen te proeven en je bierstijlen dient te (h)erkennen en je tevens de verschillende lagen (o.a. bedrijfskundig, brouwtechnisch en marketingtechnisch) dient te weten, waarbij je bierstijlen weer afwijst, wat dan? Kan je dan nog wel genieten? Is de ware bierliefhebber niet diegene die van een simpel pilsje aan de hand van al die lagen aan kennis iets bijzonders kan maken en die waarde kan waarderen? En als het echt neerkomt op het feit dat je moet beseffen dat je niet alles kan weten, ben je dan niet gewoon anno 21e eeuw je bewust geworden van de informatieoverload? Er is zoveel informatie te vinden over grenzeloos veel bieren en iedereen kan brouwen en doen met alles en overal, dat je nooit alles kan proeven. Er zullen door die beperkingen altijd mensen zijn die niet die bieren drinken die anderen destijds juist mythisch vonden... Mythes zijn ook maar beperkt. De wereld is ontoverd zeggen ze wel eens. De magie is weg. Niet langer ontstaat bier spontaan, nee het is volledig gemechaniseerd, ge-automatiseerd en geïndustrialiseerd. Zelfs bij de microbrouwerijen is het RVS, koper en computers. Bier is een consumptiegoed en daar kan aan worden verdiend. Iedereen probeert er een graantje van mee te pakken en sommigen proberen er van te genieten. Laten we dat ook vooral blijven doen, genieten.

Niet voor niets geldt: good people are mo betta than any beer!

Bier- vs wijndiversiteit

0
0
Enige tijd geleden bezocht ik weer wat brouwerijen. Wat me opviel was de diversiteit. Ik heb wat jaren geleden ook wat wijngaarden bezocht en wat me -in retrospect- opvalt is dat die wijngaarden allemaal ongeveer hetzelfde zijn. Goed, de een is wat chiquer dan de ander, maar over het algemeen hebben ze wat gaarden, een pleintje, een winkeltje en eventueel een restaurant of eetgelegenheid. Ik heb in Zuid-Afrika de wine-route opgezocht en er twee kleine tourtjes gemaakt. Bij de eerste winefarm was het wat rustig en gedwee, maar bij de tweede was ik flink ziek. Vast van het eten...
De wijnproeverijen waren telkens hetzelfde eigenlijk glaasjes halfvol op een placemat en dan wit en rood of rosé en dan droog en zoet, licht en zwaar proeven. Soms hebben ze een plichtmatig formeel momentje waarbij met een sabel de hals van een fles wordt afgeslagen...

Nee, dan bij die (micro-)brouwerijen. De ene zit op een industrieterrein in een garagebox met overal grijsmetalig 'industrielook'. Binnen opgesteld staat een zelf gebouwde opstelling van RVS-ketels
met veel gesoldeer en buizenwerk. Een aan elkaar gekit houten kastje is de warmtekamer. Een ander zit in een schuurtje bij een natuurgebied, midden in het groen. De RVSketel en vergistingstanks staan er op een kluitje tussen het tuingereedschap. Beiden hebben geen horecavoorziening. Anderen zijn juist opgezet vanuit het idee van een brewpub en bieden naast een kijkje in de brouwerij ook een lunch en diner aan. De koperen ketels staan er mooi in het zicht. Bij de een praat je direct met de brouwer, maar bij een ander is er een hoop personeel omheen die het horeca-gedeelte in goede banen leiden. Soms biedt een brouwerij enkel een blond, dubbel en tripel, met soms een weizen en (lente- of herfst)bock, maar soms brouwen ze juist experimentele bieren zoals saison, rookbier en kuyt. het is telkens anders.
Toch zijn vaak de verhaaltjes vrijwel gelijk. Met de bekende onderwerpen als de Sumeriërs, Sint Arnoldus, bier was vroeger gezonder dan water omdat het werd gekookt, het mouten geeft een steeltje aan de graankorrel, dan volgt daarna het eesten. Bij de brouwer gebeurt het maischen en koken, de hop voor aroma en bitterheid enzovoort enzovoort. Soms heb je ook een brouwer en die verteld gewoon over zijn ketel en hoe hij het brouwt. Soms krijg je een rondleiding van een brouwerijmedewerker, soms van een dame van de VVV of een of andere 'touristtrap'. Ik ben zelf nog nooit bij de HeinekenExperience geweest, maar die verdenk ik van de laatste. Zo een dame die je rond kan leiden en de afdelingen kan laten zien, maar geen enkele inhoudelijke vraag kan beantwoorden... Ik heb dat een keer meegemaakt bij een indoor-ski-centrum. Leuke rondleiding over de sneeuwhal, het restaurant, bar en hotelkamers, maar geen technische ruimte, laat staan dat de vragen hoe het sneeuw wordt gemaakt, de dikte van de isolatie en de krachten die op de ramen stonden beantwoord konden worden...  Ik heb eigenlijk niet altijd lef of de alertheid van geest om een vraag te stellen. En als ik dan een vraag stel, doe ik vaan een 'voorvraag', die dan zo 'dom'/ voor de hand ligt dat eventueel doorvragen toch niet van de grond komt...'dus jullie brouwen hier?'...

Ach, sinds ik zelf wat gebrouwen heb en de verschillende stappen nu ken kan ik zo een brouwerij beter begrijpen.


Viewing all 1590 articles
Browse latest View live