Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Zie de maan schijnt door de bomen....

$
0
0

Zie de maan schijnt door de bomen...

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 zagen ze in Mechelen ook de maneschijn...

Een rosse maan wierp een vreemde gloed over de stad en een Mechelaar die de avond, en zelfs reeds een deel van de nacht, in een herberg aan de Grote Markt had doorgebracht en allicht ook "beneveld " was, zag de niet alledaagse combinatie van de gesluierde Sint-Romboutstoren met de rode maneschijn en begon dadelijk "Brand ! Brand !" te schreeuwen", de toren staat in brand !
Een roep die zich spoedig via toegesnelde burgers over heel de stad verspreidde. De Mechelaars, hierdoor uit hun slaap opgeschrikt, zagen inderdaad door ramen en vensters, in de verte hun toren in een rode vuurzee. In een minimum van tijd was iedereen ter plekke. Al het mogelijke blusmateriaal werd aangesleept.
Langs de draaierige wenteltrap en via ladders en stellingen werden emmers water van hand tot hand aangereikt, hoger en hoger.
Maar vooraleer de hoogste torenverdieping bereikt was, kwam de maan van achter de nevelflarden te voorschijn en merkten de Mechelaars eigenlijk te laat dat ze eigenlijk de maan hadden willen blussen en dat zij door die drinkebroer flink waren beet genomen.
Het verhaal werd onmiddellijk in geuren en kleuren verder verteld en heel Vlaanderen en de andere Noordelijke Provincies lachte zich een bult.
Het ging zelfs zo ver dat de Mechelaars door de Antwerpenaars voor de rechtbank van Geel gedaagd werden. Tientallen spotschriften verschenen i.v.m de geschiedenis van de Maanblusserij, maar de Mechelaars waren en zijn er niet kwaad om.
Ze vinden dat ze bewezen hebben van hun toren te houden : ze hebben hem zelfs willen blussen zonder brand..... En bovendien ze zijn niet de enige "maanblussers" of "maneblussers" in 't Belgenland de Tienenaars trachtten hetzelfde te doen in 1722 en de Diestenaars waren nog straffer, die hebben in 1728 zelfs de zon willen blussen.
En toen op een avond in Peer een dichte zwerm muggen voorbij hun toren zweefden waren deze al even snel ter plaatse met ladders en emmers om ook hun toren te blussen (www.mechelsepompiers.be/Anekdote/maneblussers.php).


Tijdens de nacht van 27 op 28 januari 1687 een mistige winternacht trouwens, verhulden nevelslierten de Sint-Romboutstoren in een bijna ondoorzichtig gordijn (www.mechelsepompiers.be/Anekdote/maneblussers.php).

Maneblusser is een populaire bijnaam voor een inwoner van Mechelen. Ook in andere steden komt deze naam terug als spotnaam voor de inwoners, maar de associatie met Mechelen wordt het meest gemaakt.
Volgens geschiedschrijvers gebeurde het in de nacht van 27 op 28 januari 1687. Die nacht was het volle maan en hing er lage bewolking. Een man die uit een kroeg stapte dacht dat de toren in brand stond en sloeg onmiddellijk alarm. Uit hun slaap opgeschrikte buren trokken hun vensters open en konden alleen hetzelfde vaststellen. In een mum van tijd was de hele stad in rep en roer en werd de noodklok geluid. Het stadsbestuur, de burgemeester op kop, snelde naar de plaats van het onheil en begon in ijltempo de blussingswerken te organiseren. Langs de torentrap gingen emmers water als een ketting van hand tot hand, maar nog voor de top werd bereikt, schoof de maan door de nevel en moesten de moedige Mechelaars toegeven, dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien. Het maanlicht scheen immers door de ramen van de kathedraal en de lage bewolking stond ter hoogte van de klokkenramen in de St.-Romboutstoren, waardoor de indruk ontstond dat er rook uit de toren kwam.
Hoewel ze probeerden de zaak stil te houden, konden de Mechelaars niet verhinderen dat er zelfs over de landsgrenzen hartelijk om werd gelachen. De spotnaam maneblussers zouden de Mechelaars voor altijd bewaren. Om vrijwel dezelfde reden worden ook de Middelburgers zo genoemd.
De legende vermeldt zelfs dat de Mechelaars een proces inspanden wegens eerroof.
Ook in Tienen ging het op dezelfde manier: in december 1772 schreeuwden enkele dronken Sint-Eligiusvierders in de straten dat de Sint-Germanustoren in brand stond. Iets voor middernacht klopten zij bij de minderbroeders aan, die op hun beurt het gemeentelijke pompierkorps alarmeerden. Het volk kwam in rep en roer de straat op. Nergens was er brand te bespeuren. De dronkaards hadden de vuurrode maan achter de kerktoren voor vlammen aangezien (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maneblusser).


Mechelen krijgt een eigen stadsbier.  Brouwerij Het Anker creëert het bier Maneblusser (https://hierstroomthetbier.be/2009/12/).

Maneblusser is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Het Anker te Mechelen.
De naam “Maneblusser” verwijst naar de bijnaam van de Mechelaars: maneblussers. Deze naam gaat terug op een legende volgens dewelke een dronkaard in 1687 tijdens een bewolkte nacht de volle maan achter de Sint-Romboutstoren zag en dacht dat die brandde. Hij sloeg alarm en de Mechelaars kwamen ijlings blussen, tot ze op de toren merkten dat het vals alarm was. Op het etiket van het bier stond tot 2013 de Sint-Romboutstoren. In 2013 werd het etiket vernieuwd. Sindsdien staat er een brandweerman op met een emmer met flesjes bier in de ene hand en in de andere hand een glas bier.
Maneblusser is een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5,8%. Het wort heeft een densiteit van 14,2° Plato en het bier is 2 jaar houdbaar. Het bier werd gelanceerd in juni 2009. Het alcoholpercentage wijzigde doorheen de jaren. Het begon met 6,5%, daalde naar 6,2% en in 2015 werd het 5,8% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maneblusser_(bier)).

Mijn flesje van 33cl. is 5,8%. Het is dit keer geen Bavaria Trappist.
Het smaakt kruidig en geurt eveneens zo kruidig. Brouwerij Het Anker uit Mechelen heeft helaas niet de moeite genomen om de ingrediënten op het etiket te vermelden. Het bier heeft een kruidige smaak, of had ik dat al aangegeven? De koolzuurprikkeling versterkt overigens die kruidigheid.


Maneblusser - "Mechels Stadsbier"
Brouwerij Het Anker besloot voor de Mechelaars een vlot drinkbaar stadsbier te brouwen, dat toch voldoende pit in zich heeft om met volle teugen van te genieten. Er werd gekozen voor de Maneblusser: een blond bier van 5,8% alc. vol. met een licht citrus aroma en een fijne afdronk, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting met hergisting op fles.
De naam “Maneblusser” lag voor de hand... In de nacht van 27 op 28 januari 1687 wierp de maan haar gloed op de spits van de St.Romboutstoren die in de nevel gehuld was. “Brand, de toren staat in brand!” riep een dronkaard. De noodklok werd geluid en iedereen snelde ter hulp. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd “de Maneblussers” blijven.
TECHNISCHE FICHE
Blond speciaalbier
Goudgeel
5,8 % Vol.
Uitsluitend Belgische hop
2 weken lagering
14° Plato
Hoge gisting hergist in de fles
EBU 20
EBC 7
CONDITIONERING 33cl 20L - 30L
MINIMUM HOUDBAARHEID 2 jaar 8 maanden
Schenktemperatuur 5-7°C (www.hetanker.be/nl/maneblusser)

The packaging for Het Anker‘s Belgian pale ale recently went through a redesign from the De Bemanning agency. The packaging utilizes the red and yellow colors of the brewery’s hometown flag of Mechelen, Belgium and pulls from the local legend of the ‘Maneblussers.’
The inspiration for this brew originates in the night of January 27th in the year 1687. The moon projected its reddish glow on Saint Rumbold’s tower, which was wrapped in a dense fog. “Fire, fire, the tower is on fire!” shouts the dreary voice of a drunken man. The alarm was sounded and people were making haste to help extinguish the so-called fire. Before the tower was reached, the moon slowly moved through the fog. From that moment on, the Mechelenians are called the Maneblussers or ‘Moonextinguishers.’ — Brouwerij Het Anker (www.ohbeautifulbeer.com/2013/11/maneblusser/)


Het glas doet mij denken aan Brugse Zot...
Maar wat is het recept?

Maneblusser (fles) 33cl - €4,00
Mechelaars hebben ons sinds eeuwen veel jolijt gebracht. Om hen te eren vonden we het kies om een vlot drinkbaar stadsbier te brouwen dat voldoende pit in zich heeft. Na grondig proeven werd gekozen voor Maneblusser : een blond bier van 6 % Alc.Vol., gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting met hergisting op fles. Springen we even terug naar de nacht van 27 januari 1687. De maan wierp haar gloed op een in nevelen gehulde St. Romboutstoren. “Brand, brand, de toren staat in brand !” riep een dronkaard. De noodklok werd geluid en met blusmateriaal werd ter hulp gesneld. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd de “Maneblussers” blijven.
Alcoholpercentage 6% Schenktemperatuur: 5-7 °C. (www.nostalgieetenendrinken.nl/cafe/menukaart/8-speciaal-bieren-be)

Dit toegankelijke en zuivere Blond bier 'De Maneblusser' is vernoemd naar de populaire bijnaam voor een inwoner van Mechelen. Deze verwijst naar de legende van een dronkaard die de maan achter de Sint-Romboutstoren zag 'schijnen' en dacht dat die brandde.
SoortBlond en wit Inhoud - %33CL - 6,5% Vol (www.gall.nl/shop/904724-maneblusser-33cl/)

28 februari 2014
wimvanderneutwimvanderneut
Een troebel fris biertje wat doet denken aan een ongefilterde weissen. Een Belgisch biertje, Belgen kennen het begrip van het rheinheitsgebot alleen maar van horen zeggen. Dus hup wat citroen er bij in. Lekker maar het versterkt de bitterheid wel en daar moet je een beetje van houden en waarderen. Een fris fruitig bitter biertje dus. Met toch ook wel een iets zoetige en moutige ondertoon. En ergens ook een appelachtige frisheid. Geen dryhopping, een lekker traditioneel biertje.
Verrassend is dat ondanks dat het bier niet is gefilterd het toch niet een echt vol mondgevoel geeft of een vol gevoel, een door drinker dus. Het alcoholgehalte van maar 6.2% helpt hierbij. Door de nevel van de tarwe(denk ik) blijft de gist in het bier drijven, het bier kent dan ook geen echte smaakverandering. De eerste slok proeft net zo als de laatste. Het is een prima goed doordrinkbare Belgische Duitse Weissen. Het is nu februari en dan doet dit soort bier het verlangen naar het voorjaar met terrasweer wel erg veel leven geven.
Maneblusser is het lichtblonde Mechels stadsbier dat wordt gebrouwen voor alle ‘Maneblussers’ ter wereld: zij die houden van gezelligheid, feest en lekker bier.
Dit speciaalbier heeft een uitgesproken fris karakter, met voldoende pit om met volle teugen van te genieten. De fijne afdronk en vleugje citrus aroma zorgen voor een feestelijk frisse smaak!
In aanloop naar de Hanswijkcavalcade Mechelen 2013 wordt het nieuwe flesje Maneblusser (nieuw etiket, zelfde smaak!) voorgesteld in eigen stad (https://pilsje.wordpress.com/2014/02/28/maneblusser/).

Ik herken wat hopbitterheid en na het lezen van het verhaal van Wimvanderneut kan ik ook tarwe ontdekken. Het bier tintelt op mijn tong en de zachte smaak kan ik inderdaad wel wat plaatsen als een tarwebier. Het verklaart ook de geweldige categorie van Gall & Gall ('blond en wit'). Zou die tarwe de kruidige smaak veroorzaken? Geen idee. Ach, sommige dingen mogen best een mysterie blijven...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692