Belgische bierbrouwer dwingt Amsterdams Pampus tot naamsverandering
De Amsterdamse brouwerij Pampus moet van naam veranderen. Ze worden gedwongen door het Belgische Huyghe, die vindt dat de Amsterdammers inbreuk maken op hun merkrecht. De Belgen brouwen bier met de naam Campus. En dus pleegt Pampus inbreuk op hun merkenrecht, claimen de Belgen."Ja, wij moeten onze naam wijzigen, dit is natuurlijk heel jammer voor ons", reageert eigenaar Nando Servais tegen RTL Z. "Dat is het resultaat van een aantal gesprekken tussen mij en Brouwerij Huyghe."
De onderhandelingen met de brouwerij namen ongeveer een jaar in beslag, Huyghe deed een beroep op het Benelux Verdrag voor intellectuele eigendom. Servais is er behoorlijk nuchter onder: "Dit doet zich voor en daar heeft iedereen zijn eigen motieven voor, wij grijpen het aan om er sterker uit te komen", vertelt hij. "Ik wil geen ouwe koeien uit de sloot halen en me weer richten op wat belangrijk is: bier brouwen voor een groot publiek." Dat z'n facebookpost over de naamswijziging veel steun krijgt, vindt hij wel 'erg fijn om te weten' (www.rtlz.nl/business/bedrijven/belgische-bierbrouwer-dwingt-amsterdams-pampus-tot-naamsverandering).
Op Facebook zag ik een opmerkelijke post van Brouwerij Pampus. Daarin werd melding gemaakt van een naamsverandering. Niet omdat eigenaar Nando Servais dat zo graag wilde. Nee, er was een Belgische brouwerij die dat verlangde. Huyghe, onder meer bekend van Averbode en Delirium (met het roze olifantje), heeft blijkbaar een bier met de naam Campus. Nooit van gehoord, tot vanochtend. Die naam zou verwarring bij bierconsumenten kunnen wekken? Gaat toch weg! Welke bierdrinkende Nederlander kent het Belgische biermerk Campus? En wie zou dat bier überhaupt kunnen verwarren met de craftbieren van Pampus?!
Mijn adrenaline steeg. Waarom pakt een grote Belgische brouwerij een kleine Amsterdamse brouwerij zo hard aan? Pampus bestaat al sinds 2012, waarom dan nu pas deze stap? Pampus heeft nooit iets gedaan wat verwarring met Campus zou kunnen geven, de bieren zijn niet te vergelijken, het logo is anders. Pampus is genoemd naar het forteiland bij Amsterdam en is op geen enkele manier te linken aan Campus van Brouwerij Huyghe. Althans, ik kan het niet bedenken.
Natuurlijk wil ik ook dolgraag de beweegredenen van Brouwerij Huyghe weten. Alain De Laet, CEO van Huyghe, vanochtend ook om commentaar gevraagd. Een vriendelijke man beantwoordt de telefoon, wordt afstandelijker als ik mijn verzoek om commentaar voorleg. Na ruim een minuut in de wacht te hebben gestaan, krijg ik te horen dat meneer De Laet in vergadering is. Hij is niet bereikbaar. Dat verbaast me niks en het verbaast me nog minder dat hij nog steeds niet heeft gereageerd op het verzoek terug te bellen. Ook de collega’s van RTL Z hebben een soortgelijke ervaring; zij krijgen ook geen reactie op hun verzoek tot wederhoor.
Bij Brouwerij Huyghe hebben ze de toezegging van Nando Servais dat hij de naam van Brouwerij Pampus zal veranderen. Dat is voor de Belgische brouwerij blijkbaar genoeg. Elk woord dat er meer over gezegd wordt, is overbodig, zo lijken ze in het Belgische Melle te denken (www.bierista.nl/actueel/brouwerij-pampus-en-het-slechte-gevoel-bij-het-verdwijnen-van-die-naam/).
Nando Servais wil verder weinig kwijt over de onderhandelingen en eventuele dreiging van procedures, behalve dat de Belgen 'zakelijk hebben gehandeld'. Of het verschil in omvang (de Belgen brouwen jaarlijks 148.000 hectoliter, Pampus heeft een 'kleinschalige' omvang volgens Servais) en bijbehorende financiële middelen nog meespeelde in de beslissing om hun naam te veranderen wil hij niet zeggen: "Die conclusie laat ik aan de mensen zelf."
Hoeveel de naamswijziging gaat kosten, weet hij nog niet. "We zijn al een tijdje geleden gestopt met ons oude logo, dus dat gaan we binnenkort weer op de natuurlijke manier oppakken. Maar natuurlijk kost extra promotie weer geld, tijd en energie", aldus Servais. Wat de nieuwe naam wordt, wil hij nog niet zeggen.... Bij de zaak tussen brouwerij Huyghe en brouwerij Pampus hebben de Belgen succesvol een beroep gedaan op het Benelux Verdrag voor intellectuele eigendomsrecht. "Dat verdrag zegt: merk en teken (woord of logo, red.) mogen niet hetzelfde zijn om verwarring te voorkomen", legt merkenrechtadvocaat Wouter Dammers van Law Fox uit.
"Ja, de klank lijkt op elkaar", beaamt hij, maar daarmee houdt het verwarrende element voor hem op. "De betekenis is volstrekt anders, het gaat om een brouwerij en een biersoort. Bovendien hebben de twee bedrijven een hele andere afzetmarkt én is de betekenis van het woord volstrekt anders", somt hij de verschillen op.
Merk beschermen
Toch snapt hij wel dat de Belgen deze stap gezet hebben: "Het werkt als marktafbakening en concurrentiebeperking." Grote bedrijven als Apple en Facebook hanteren dezelfde agressieve methodes om hun merk te beschermen. "Als je niet handhaaft zijn er opeens tien brouwerijen met dezelfde naam, waarmee je merk min of meer verdampt", vertelt Dammers.
De gedwongen naamsverandering zet ondertussen kwaad bloed in het Nederlandse brouwerswereldje. "Dit is gewoon een poging van Huyghe om marktaandeel in Amsterdam te winnen", vermoedt Rudy Nordhausen van brouwerij Natte Gijt (ongeveer 380 hectoliter bier dit jaar). ... Sijtsma van De Prael herkent de verschillen die Nordhausen schetst: "De Nederlandse markt is heel gezellig, het is jammer dat daar in het buitenland anders over wordt gedacht."
Brouwer Huyghe reageerde niet op herhaalde verzoeken om commentaar.(www.rtlz.nl/business/bedrijven/belgische-bierbrouwer-dwingt-amsterdams-pampus-tot-naamsverandering).
Ik vraag me af wanneer de brouwerij nu in het geweer komt tegen het eiland met de naam:
Forteiland Pampus. Geniet van historie, avontuur en natuur, én leuke evenementen! (www.pampus.nl/) Tja de naam van het forteiland doet mij denken aan een Belgisch bier...
Campus Premium is een Belgisch pilsbier.
Het bier wordt sinds 1993 gebrouwen in Brouwerij Huyghe te Melle. Het is een blond bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 5%. Het bier wordt oorspronkelijk gebrouwen door Brouwerij Biertoren, die in oktober 1993 wordt overgenomen door brouwerij Huyghe.
Campus betekent in het Latijn “open veld”, waar de plaatsnaam Kampenhout is van afgeleid. Brouwerij Biertoren had er zijn vestigingen, vandaar de benaming van hun pils (https://nl.wikipedia.org/wiki/Campus_Premium).
Kleur en uitzicht: licht goud, compact en fijn schuim,goed wandklevend.
Geur: mooie, zuivere pilsneus, beetje zwavelig, goede hoparoma's.
Smaak: Licht moutzoet, goede bitterige, evenwichtige en rijke smaak. Licht zoetig en licht bittere afdronk naar het einde toe (www.delirium.be/nl/bieren?beer=17-Campus).
Het is nu wachten wanneer de brouwerij de anderen gaat aanschrijven,...
In het Latijn betekent campus "open ruimte" of "veld". In het Nederlands wordt het vooral gebruikt als aanduiding voor een universiteitsterrein waarop woningen en voorzieningen voor zowel docenten als studenten aanwezig zijn.
Het concept waarbij alle gebouwen die bij een universiteit horen samen op een terrein worden gebouwd, ontstond in wat nu de Verenigde Staten is. Daar werden de nieuwe, particuliere universiteiten meestal op een geschonken stuk grond buiten de stad gebouwd. De term campus werd voor het eerst gebruikt in verband met het terrein van Princeton University in New Jersey in de jaren1770. Sindsdien hebben alle Amerikaanse universiteiten een campus, sommigen meer dan één. Sommige campussen, die bij de oprichting buiten de stad lagen, zijn nu door de groeiende steden omringd, zoals de campus van Columbia University in New York (https://nl.wikipedia.org/wiki/Campus). Goh waarom zouden ze die universiteiten het Belgische bier promoten? Net zoals VU Amsterdam, RDM Rotterdam, Campus Winschoten en Campus Hoogvliet. ,
Ik belde Campus: uw totaalinstallateur uit Barneveld om het bier te bestellen, maar die hadden het niet?
Bierbrouwer crowdfundt zonnepanelen en geeft er bier voor terug
De mannen achter biermerk Oedipus willen duurzaam energie opwekken en daarvoor zamelen ze geld in via crowdfunding. Tot zover weinig nieuws. Maar je investering wordt niet beloond met euro's, maar met bier (www.rtlz.nl/business/ondernemers/bierbrouwer-crowdfundt-zonnepanelen-en-geeft-er-bier-voor-terug). O wacht, dit is een bericht van vorig jaar...
Heineken bierflesjes in het nieuws
De beeldjager van de Volkskrant Frank Schallmaier sprak bij DWDD over foto's. Verschillende foto's van (de vandalisme bij) de bank van Griekenland, soorten camouflage en flesjes Heineken bij rellen, volgens Rutte is Heineken een nationale trots (zie ergens op http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/gasten/frank-schallmaier).
Volgens Rutte is het een Nederlandse trots... maar het biermerk komt ook voorbij bij rellen:
Heineken, niet heerlijk helder, maar slechts goed om een flesje Bavaria mee open te maken. Briljante advertentie van Bavaria (http://zaplog.nl/zaplog/blog/user/Lijn%2017).
Overigens zijn ook andere biermerken geschikt voor rellen: