Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

HBC Brouwerij Hommeles

$
0
0

Het HBC brouwt iedere eerste zaterdag van de maand in Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3 in Utrecht. De molen is gebouwd in 1721 en vormt een historisch en levendig onderdeel van de Utrechtse wijk Lombok. De molen is iedere zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur vrij toegankelijk voor publiek. Bij voldoende wind worden dan zaagdemonstraties gegeven (www.houtensbrouwcollectief.nl/hommeles/brouwlocatiehbc.html).

What does HBC mean?
Does it denote some biological or heredity relationship between the hops. Is it an international standard? Or maybe the name of the grower? (www.ratebeer.com/forums/what-are-hbc-hops_241466.htm)
I know they are individual and unnamed hop varieties. Amager did 3 single hop IPAs with HBC342, HBC436 and HBC517.
Brewdog did their IPA is Dead HBC.
Now Kernel are using them - HBC429 in a Pale Ale with Motueka. Now HBC291 in the latest Table Beer.
...
Anyone know what varietal number Brewdog used on their one? Perhaps a blend?
What does HBC429 and HBC291 bring in terms of flavour?  (www.ratebeer.com/forums/what-are-hbc-hops_241466.htm)
Hop breeding company
Aren’t they just new experimental varieties that are yet to be given a name. HBCNNN is just a code given to them by HBC so they can be identified.
The HBC in IPA is Dead was Mosaic. (At least that’s what one of the Brewdog bar blokes told me). It isn’t really a recent thing either, Simcoe had an HBC number when Russian River first started using it too.
Correct they are all just test hops. We had about 5 or 6 different ones at Fano one of which became mosaic (www.ratebeer.com/forums/what-are-hbc-hops_241466.htm).

Mosaic® Brand is a registered trademark used with HBC 369 cv aroma hop variety developed by Hop Breeding Company, LLC released in 2012. Mosaic® Brand hops offers a unique and complex blend of floral, tropical, fruity, and earthy characteristics that translate very favorably into several styles of beer. Mosaic® Brand HBC 369 cv is the daughter of the Simcoe® Brand YCR 14 cv hop variety and a Nugget derived male (www.hopbreeding.com/).

HBC 366
Bursting Out of the spring soil a vibrant yellow, HBC 366 matures to deep green by fall harvest with a high oil content and dynamic aromas. Aroma characteristics include Melon, Berry, Citrus-Lime, Apple, Papaya and Green Pepper (www.hopbreeding.com/).

Maar hoe smaakt…..Duvel Tripel hop 2016?
Ze kozen een hop uit die zo nieuw is, dat hij nog geen naam heeft. Voorlopig noemen ze hem HBC 291. Klinkt wel stoer, zo’n code als naam. Beetje industrieel, beetje incrowdachtig. En het geeft aan dat je echt cutting edge aan het brouwen bent.
Maar, het is natuurlijk Moortgat, een grote commerciële brouwerij. En nou valt dat nieuwe ook wel weer mee. Wat gegoogle leert je al snel dat HBC 291 al verkrijgbaar was in 2013. Je zou toch verwachten dat iemand na drie jaar de moeite zou nemen om een naam voor deze hopsoort. Of staat het gewoon cool? Ach, veel maakt het niet uit. Deze hop wordt in ieder geval nog niet heel veel gebruikt (http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-duvel-tripel-hop-2016/).

LORAL™ brand HBC 291 is the newest release from the Hop Breeding Company breeding program. With a noble heritage, LORAL™ straddles the fence between old and new world hop aromatics and is truly complementary to all styles of beer. LORAL™ brand hops have a very pleasant floral, peppery, citrus aroma with some dark fruit character (www.hopbreeding.com/).
(https://ychhops.com/varieties/hbc-291)

Formed in 2003, Hop Breeding Company [HBC] is a joint venture between John I Haas and Select Botanicals Group. Our mission is to develop pest-resistant and disease-resistant hop varieties with strong commercial qualities (www.hopbreeding.com/#q2).

Brouwerij Hommeles is de naam waaronder het Houtens Brouw Collectief [HBC] vanaf januari 2013 haar commerciële bieren op de markt brengt. De naam is een afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop. Hommeles-bieren worden gebrouwen op basis van ons eigen recept, waarbij o.a. producten uit de streek worden gebruikt.
Het Houtens Brouw Collectief brouwt maandelijks in Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3 in Utrecht. De molen is gebouwd in 1721 en vormt een historisch en levendig onderdeel van de Utrechtse wijk Lombok. De molen is iedere zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur vrij toegankelijk voor publiek. Bij voldoende wind worden dan zaagdemonstraties gegeven.
Voor onze commerciële bieren maken we gebruik van de installaties van professionele brouwerijen elders in Nederland (www.local2local.nl/producenten/brouwerij-hommeles/).
(www.houtensbrouwcollectief.nl/hommeles.html).

Stichting Houtens Brouw Collectief  is een initiatief van Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De drie Houtenaren leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht. Jos en Kees begonnen met deze cursus in 2007. Jan had dezelfde brouwcursus in 2005 gevolgd en was 'brouwmentor'.
Na de cursus besloten de drie amateurbrouwers gezamenlijk bier te gaan brouwen. Via een kennis van Kees, Geurt van der Wal, kwamen ze een jaar later terecht in Houtzaagmolen De Ster. Geurt woonde op het Molenerf en bood het HBC de gelegenheid om de eerste zaterdag van de maand te brouwen in de 'fully-equipped'-cateringkeuken van de molen.
De molen is op zaterdag gratis toegankelijk voor publiek, dat dan tevens kan zien hoe - één keer per maand - bier wordt gebrouwen. Zaterdag 4 oktober 2008 was de eerste brouwdag in Molen de Ster.
Het doel van de Stichting Houtens Brouw Collectief is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. Zij doet dit onder andere door het geven van brouwdemonstraties en - sinds 2011 - het organiseren van het Utrechtse Bierbrouwersfestival op het terrein van molen De Ster.
In 2011 werd het HBC met zijn bier clubkampioen in twee van de vijf biercategorieën en won het collectief de PINT-stimuleringsprijs voor de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwersfestival (www.houtensbrouwcollectief.nl/hbc/wie-zijn-wij.html).

Dat de drie niet 'zomaar' brouwers zijn, blijkt uit hun introductie:

Jan AusemsSinds 1987 webmaster van de bierwebsite Cambrinus.nl. In het dagelijks leven is Jan is werkzaam als Coordinator ICT-Beheer bij BOVAG in Bunnik. Zijn hobbies zijn bier (degusteren, geschiedenis en Cambrinus.nl) en hardlopen. Hij is één van de initiatiefnemers achter PINT.nl en is nog altijd voor PINT actief.
Jos EbersonWerkzaam als bedrijfsleider bij Oudenrijn Meubel in De Meern. Deze Bourgondiër met ervaring in de horeca houdt van lekker eten en drinken en is buitengewoon geïnteresseerd en alles wat met ingrediënten en bereidingswijzen heeft te maken. Zijn andere hobby is het verzamelen van fossiele zee-egels.
Kees VolkersZelfstandig omgevingshistoricus en publicist. Een flinke reeks boeken verscheen van zijn hand, waaronder het fraaie 'Wandelen over de Bierkaai', over de geschiedenis van de Utrechtse bierbrouwerijen langs de Oudgracht. Zijn andere hobby is schaken (www.houtensbrouwcollectief.nl/hbc/wie-zijn-wij.html).

Ik plaats eigenlijk zelden iets van mensen zelf, maar nu het een webmaster van Cambrinus.nl betreft, kan ik het niet laten, daar ik regelmatig iets van die site copy-paste...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692