Op www.beyerd.nl/ is de site te vinden van dit brouwerijcafé met restaurant. Ik bezocht het laatst en er was een voetbalmatch van NAC bezig dus het café zat vol. Snel liep ik door naar het toilet. Ik liep vervolgens door naar de brouwerij. De twee koperen ketels staan in de hoek van het restaurant. In het restaurant zaten net wat mensen te eten. De brouwerij zag er degelijk en compact uit. Ik kocht wat flessen en liep terug naar het café. Ik probeerde een 3 Hoefijzers klassiek van de tap en later nog een ABTbier: Fruity Loops van Van Moll.
Staande aan de toog dronk ik de 'De drie hoefijzers klassiek'. Deze pilsener smaakt me erg goed. Het was duidelijk hoppiger dan een standaard pilsje van een megapilsbrouwer.
Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Hiermee herstelt De Beyerd in 2004 een stukje verloren Bredase traditie. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept.
De koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het hiermee verbonden restaurant een bijzonder nostalgische sfeer. Achter de brouwzaal ligt de lagerkelder die aanzienlijk moderner aandoet (www.driehoefijzers.com/brouwerij/). In mei was er nog een ALV van de BAV (http://biervat.blogspot.nl/2016/05/nieuws-van-mei-2016.html).
Weer is café De Beyerd te vinden in de Café Top 100 van het blad Misset Horeca. Dit jaar op de zesde plaats. Maar wat maakt De Beyerd zo speciaal? (www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2015-11-18/op-zoek-naar-het-succes-van-cafe-de-beyerd).
Het vakblad is lovend over De Beyerd. "Nog steeds voeren goede en mooie bieren de boventoon in het café, niet in de laatste plaats het zelfgebrouwen palet aan bieren, waaronder het Drie Hoefijzers klassiek. Wie in De Beyerd komt, merkt en proeft ondubbelzinnig de liefde waarmee dit bier gebrouwen is. Vakmanschap pur sang." ... De Beyerd is een vaste waarde in de lijst. Het café was in 2009 en daarvoor in 1995 al eens Café van het jaar. (www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2015-11-17/cafe-de-beyerd-terug-toptien-cafe-top-100)
De Beyerd heeft zijn naam te danken aan het cultureel centrum ‘De Beyerd’, die naast het café gevestigd was. Al sinds het begin van het bestaan importeerde oud-eigenaar Piet de Jongh speciaalbiertjes uit België naar Breda. Hij wordt daarom ook de ‘pionier van het speciaalbier’ genoemd. Langzaam groeide het café uit tot het biercafé dat het nu is.
Bij binnenkomst zijn verschillende tafeltjes bezet. In eerste oogopslag lijkt het een familiecafé. Een klein kindje zit geboeid te kijken naar wat er om hem heen gebeurt en de moeder houdt hem nauwlettend in de gaten. Maar al snel blijkt het niet zo te zijn: het is een echt biercafé, met ruim 130 biertjes van de fles en ongeveer 14 bieren op tap. Enkele tafels zitten dan ook vol met bierliefhebbers, die het ene na het andere biertje uitproberen.
Mikel en Orson, de zonen van De Jongh, hadden duidelijk dezelfde ambities met het café. De grote hoeveelheid bier is gebleven. Wel voegden zij een restaurant toe, waarin alle gerechten worden bereid met bier. Ook de muren hangen vol met posters van bierbrouwerijen en staan er bierflesjes en boeken. Dezelfde posters zijn ook in het café terug te vinden, inclusief foto's van het vroegere Breda.
...
De rest van het personeel mengt zich gemakkelijk in het gesprek als het om bier gaat en het blijkt al snel dat iedereen er veel van af weet. Het ene na het andere biertje wordt tevoorschijn gehaald en iedereen heeft zijn favoriet. "Gelukkig maar dat er zoveel soorten bier bestaan. Nu is er voor ieder wat wils", zegt Joppe de Bres, bierbrouwer van De Beyerd.
Sinds enkele jaren heeft De Beyerd ook een huisbrouwerij. De Drie Hoefijzers Klassiek, oorspronkelijk van brouwerij De Drie Hoefijzers, is het biertje waarmee het café landelijk bekend is geworden. Ook de jury van Misset Horeca is lovend over dit bier. “Vakmanschap pur sang.” Het biertje is een blonde triple met een fruitige bijsmaak. Je drinkt hem makkelijk weg, ondanks de bittere nasmaak.
In de brouwerij is bierbrouwer De Bres de baas. Hij brouwt 60.000 liter per jaar, wat neer komt op 1250 liter per week. In zijn werkplek staan verschillende brouwketels, die ook voor restaurantgasten zichtbaar zijn. Ze staan namelijk aan de zijkant van het restaurant. Maar ook de gist is zichtbaar voor het geïnteresseerde publiek. Lageren gebeurt in een aparte ruimte, waar meerdere metalen kuipen, vergelijkbaar met de fusten van een café, aan een muur bevestigd zijn.
“Als je alle biertjes uit wil proberen, moet je toch een paar keer terugkomen”, aldus De Bres (www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2015-11-18/op-zoek-naar-het-succes-van-cafe-de-beyerd).
De Beyerd in Breda is de plaats in Nederland voor een lekker speciaalbier (eigen brouwerij), een diner bereid met Nederlandse en Belgische bierspecialiteiten, een brouwerij bezoek met rondleiding en/of proeverij of voor gewoon een gezellige middag/avond (www.bartrove.com/bar/223705617661732/Caf%C3%A9+Restaurant+Brouwerij+De+Beyerd).
Een eigen bierbrouwerij, zal deze droom ooit uitkomen?
Het dichtst hierbij was Piet in 1983 met de Beyerd Speciaal. Een speciaal gebrouwen bier van hoge gisting met 6½% alcohol, amber van kleur, zacht en vol van smaak. Het werd gebrouwen bij Brouwerij Sterkens in Meer.
In 1988 werd hier ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van Café de Beyerd gevolg aan gegeven. Op 1 mei 1988 werd de Beyerd Speciaal Tripel 150 gepresenteerd. Een volsmakende tripel van 8% wederom gebrouwen bij Brouwerij Sterkens in Meer.
In 2002 zijn Mikel en Orson serieuze plannen gaan maken om een eigen brouwerij te beginnen en dat resulteerde in de feestelijke opening hiervan in 2004. Een huisbrouwerij met een capaciteit van 5hl. per brouwsel. Als huisbier wordt er Drie Hoefijzers Klassiek gebrouwen. Hiervoor is een licentie/overeenkomst afgesloten met AB-Inbev om de naam Drie Hoefijzers te mogen gebruiken en het originele recept te verkrijgen.
Het eerste jaar zijn wij begonnen met Drie Hoefijzers Klassiek en hebben wij 200 hl van dit bier gebrouwen. Tien jaar later heeft onze brouwer Joppe de Bres de productie laten stijgen naar 440 hl. Verdeeld over 13 verschillende bieren. Helaas is hiermee het plafond van onze capaciteit bereikt en moeten wij wel eens nee verkopen maar dat is een luxe probleem. ... Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Na een jaar intensief plannen begint in december 2003 daadwerkelijk de bouw. Hiermee haalt De Beyerd een stukje verloren Bredase traditie naar boven.
Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij "De Drie Hoefijzers" werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwersambacht terug in de straat. "Drie Hoefijzers Klassiek" is dan ook het eerste bier dat hier gebrouwen wordt. Een volgens origineel recept gebrouwen blond, volmoutig speciaalbier met 5% alcohol. In de afgelopen 12 jaar zijn hier een aantal specialiteiten aan toegevoegd. De koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het hiermee verbonden restaurant een bijzonder nostalgische sfeer. Achter de brouwzaal ligt de lagerkelder die aanzienlijk
moderner aandoet. (www.beyerd.nl/wp-content/uploads/2016/04/Programmaboekje2016-WEB.pdf).
Ons huisbier Drie Hoefijzers Klassiek brouwen wij volgens een origineel recept van de voormalig gelijknamige Bredase Brouwerij. Het is een donker-blond bier met een fruitig aroma, een zachte frisse smaak en een licht bittertje.
Type: Belgium Pale Ale
Ingrediënten: Water, mout, hop en gist
Alcohol percentage: 5%
Bitterheid:
Okee, het is dus geen pilsener, maar een pale ale. Dat verklaart de smaak. Het wordt geschonken in een rank hoog glas en deed me daardoor qua uitstraling denken aan een Warsteiner pils, vandaar...
Of het originele gist echt is gebruikt, betwijfel ik.
Drie Hoefijzers Klassiek
De Huisbrouwerij de Beyerd startte medio 2003 haar brouwactiviteiten achter het gelijknamig restaurant. Vanuit het restaurant hebben de bezoekers het zicht op de fraaie koperen brouwketels. Toen Interbrew in september 2002 bekend maakte dat in 2004 de Oranjeboom Bierbrouwerij in Breda zou gaan sluiten hebben we onze wens bij Interbrew neergelegd of wij Drie Hoefijzers Klassiek, in onze brouwerij kleinschalig zouden mogen brouwen. Vol enthousiasme werd dit voorstel onthaald en wij kregen hiervoor een licentieovereenkomst. Deze overeenkomst gaf ons direct de mogelijkheid om professioneel voor de dag te komen. Niet alleen het gebruik van de naam Drie Hoefijzers Klassiek maar ook de volledig ontwikkelde receptuur en het gebruik van de originele gistcultuur (ITB 100) stond ter onze beschikking. Deze gist was jarenlang bewaard in de gistbank van Interbrew.
Cas Meijling, brouwingenieur die aan de wieg stond van de originele Drie Hoefijzers Klassiek, begeleide de brouwer al vanaf de brouwplannen. Ook voert hij regelmatig kwaliteitscontroles uit en waar nodig ondersteunen om de het bier zo authentiek mogelijk te laten smaken (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/breda/beyerd-de).
Ongelofelijk, wat een verhaal! Dat is echt supertof!
Eind oktober 2003 werd het contract getekend voor de aankoop van een compleet nieuwe brouwinstallatie. Een brouwinstallatie van vijf hectoliter die per week maximaal 900 liter bier kan produceren. Veel van de apparatuur is overigens ook afkomstig van Bredase Oranjeboom Bierbrouwerij. De drie open gistbakken komen bijvoorbeeld uit de oude Drie Hoefijzers Klassiek kelder van Oranjeboom die ook 6 lagertanks van 1000 liter beschikbaar stelden.
Op vrijdag 2 april 2004 werd met de overdracht van het gist het voortbestaan van dit Breda's bier verzekerd. Vanaf de gesloten Oranjeboom Bierbrouwerij aan de Ceresstraat ging het in optocht naar De Beyerd in de Boschstraat.De eerste proefbrouwdag vond plaats op 21 april 2004 en op 6 mei was er de eerste Drie Hoefijzers Klassiek van het vat. De officiële opening is gepland op 9 juni 2004, dezelfde tijd dat het grote Oranjeboom in Breda geruisloos het laatste bier afleverde. Het 'nieuwe' bier werd aanvankelijk alleen in het eigen café getapt maar later wordt het bier ook in meer café's in Breda getapt en zal het ook op fles verkrijgbaar zijn (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/breda/beyerd-de).
De brouwerij is geopend in 2004.
De eerste helft van de match verliep niet zo goed, dus zo nu en dan weerklonk een 'ooeh', 'aaah' en 'ooeij' en dergelijke. Om me heen werden ook allerlei bieren besteld, zoals pilsjes, weizen en vage IPA's. Het bierbord was uitgebreid en aantal taps kreeg ik niet geteld. Een stuk of 15 minstens. Ik keek mijn ogen uit. Niet enkel de wandversiering, maar ook de drukte achter de bar vielen op.
Halverwege de eerste helft bestelde ik mijn tweede bier. Dit was een ABT-bier.
De Alliantie van Biertapperijen (ABT) bestaat uit tapperijen verspreid over het hele land.
Het bier van de maand is een gemeenschappelijke actie. Deze actie is erg belangrijk voor de ABT en daarom kan het bier van de maand ook niet zomaar worden gekozen. Er zijn verschillende (strenge) eisen waar het bier aan moet voldoen. Zo mag het bier nog nooit op vat verschenen zijn.
Aan de hand van deze strenge eisen wordt het bier van de maand bekend gemaakt. Deze bieren zijn te proeven in speciale ABT Cafés (www.biernet.nl/nieuws/abt-bier-vd-maand-fruity-loops).
Fruity Loops is het ABT bier van de maand mei. Het bier is gebrouwen door Van Moll, bevat 6% alcohol en is vanaf nu verkrijgbaar in alle ABT cafés.
Fruity Loops is een blond bier waar gedroogd fruit aan is toegevoegd. Dit blonde bier van Van Moll is vergist met een fruitige, droge gist en is flink gehopt met Amerikaanse cascade en Duitse Mandarina Bavaria hop.
Tenslotte is er in de nagisting gedroogd fruit (perzik, passievrucht, sinaasappel, hibiscus, rozenbottel en appel) toegevoegd. Dit levert een fris, zonnig bier op dat enorm fruitig is! (www.biernet.nl/nieuws/abt-bier-vd-maand-fruity-loops)
Fruity Loops Van Moll Eindhoven
BrouwerijBrouwerij Van Moll
LandNederland
Gebrouwen sinds2016
SoortBlond bier
Alcohol6%
GistingBovengisting
KleurBlond
Drink temperatuurOnbekend
Stamwortgehalte13.00
Websitevanmolleindhoven.nl/onze-bieren
Smaak & beschrijving
Een blond bier met gedroogd fruit.
Een ware fruitbom! Dit blonde bier is vergist met een fruitige, droge gist, flink gehopt met de Amerikaanse Cascade (citrusfruit!) en Duitse Mandarina Bavaria (boordevol aroma van mandarijnen) hoppen. En tenslotte is er in de nagisting gedroogd fruit (perzik, passievrucht, sinaasappel, hibiscus, rozenbottel en appel) toegevoegd. Dry-fruiting zeg maar. Dit levert een fris, zonnig bier op dat schandalig fruitig is! (www.biernet.nl/bier/merken/fruity-loops)
Het bier smaakt fruitig en hoppig. Het heeft een duidelijke smaak, die mij wat doet denken aan snoep.
Even later komt een bekende binnen en raak ik aan de praat over het bier en het café dat er tien jaar geleden al stond als biercafé. De eerste helft verliep niet best op de voetbalmat op de beide grote schermen. We gingen dus maar huiswaarts.
Later zag ik op internet dat het tij was gekeerd voor NAC:
NAC tegen Willem II
Finale Play-Offs Nederland, Wedstrijd 1
19 mei 2016, 18:30
Rat Verlegh Stadion
2 - 1
VS
Andere bieren die ik dronk waren:
NASSAUBIER
Als brouwerij gevestigd is de Nassaustad Breda mag een hiervoor speciaal gebrouwen bier niet ontbreken. Dit bier brouwen wij speciaal voor feestelijke dagen waarbij de Nassau's centraal staan. Het bier is sterk gelijkend op onze Drie Hoefijzers Klassiek, Nassaubier is echter ongefilterd wat een mooie oranje gloed geeft.
Type: Duits Type Tarwebier
Ingrediënten: Water, Tarwemout, Gerstemout, Hop en Gist
Alcohol percentage: 5,5% (www.driehoefijzers.com/brouwerij-bieren/)
Bij het openen van de fles komt er zo'n mythische koolzuurdamp uit. De geur kan ik niet helemaal plaatsen. Het doet me denken aan koele malt liquor. Het bier is qua smaak ook zo eigenlijk. Het smaakt lekker, moutig, beetje hopbitter. Het is een rustig biertje. Niet heel spannend. De kleur is koper, donkerblond met wit schuim.
Beyerd Nassaubier, Duits tarwebier met een alcoholpercentage van 5,5% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Beyerd).
Wacht even... tarwebier??? Nee, dit zou ik niet als tarwebier hebben herkend. Het mondgevoel is zacht, maar de rest van de smaak is meer moutig dan tarwebier-achtig. Ik mis de banaan...
Beyerd Breda Nassaubier
Brewed by Bierbrouwerij De Beyerd
Style: Belgian Ale
Breda, Netherlands
Serve in Trappist glass, Tulip, Tumbler
EST. CALORIES: 150 ABV: 5%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Unfiltered version of the Drie Hoefijzers Classic
zenkis (747) - Ogre, LATVIA - JAN 1, 2014
First impression was that it is "Strong Pale Lager/Imperial Pils", aroma below medium intense, starts with far away sugary notes, almost no hops, some sour-sweet tones in flavor, color hazy, pale ..., white medium top, some lasing too. Taste is something neutral, min sweetish, some sour touch more than others. Medium body, quite thick palette, almost no dry finish, bubbly mouthfeel. Was unimpressed by such nothing in flavor, no intensity, no character (www.ratebeer.com/beer/beyerd-breda-nassaubier/144633/).
mike_77 (5058) - Breda, NETHERLANDS - APR 30, 2013
Hazy orange colour. Aroma and flavour have light citrus. Taste is moderately bitter. Carbonation is quite high. Finish is watery. A good thirst quencher (www.ratebeer.com/beer/beyerd-breda-nassaubier/144633/).
JorisPPattyn (9237) - Ursel, BELGIUM - OCT 22, 2011
Draught Good, dense yellow head over hazy orange beer. Honey, straw, summergrain, malts galore - sweet, but good! Again honey, summergrain in the taste - and a flavour totally reminiscent of honeysuckle flowers! Good - again! Medium bodied, slick, bit honeyish aftertaste. Excellent and surprising; de Beyerd is doing very well, if this is what they’re up to, these days (www.ratebeer.com/beer/beyerd-breda-nassaubier/144633/).
Misschien smaakt het beter van de tap dan uit de fles, want ik vind het bier een beetje vlak.
BEYERD SCHWARZBIER
Schwarzbier komt van oorsprong uit het voormalige Oost-Duitse Thuringen. Gebrouwen van donkere gerste- en tarwemout volgens de lage gistingsmethode. Het is dus eigenlijk een zwarte pilsener. Heerlijk fris en doordrinkbaar.
Type: Duits Type Schwarzbier
Ingrediënten: Water, Tarwemout, Gerstemout, Hop en Gist
Alcohol percentage: 5,5% (www.driehoefijzers.com/brouwerij-bieren/)
Café de Beyerd heeft bierprimeur: Schwarzbier
Serge Mouthaan18 maart 2010
Café de Beyerd gaat als eerste Nederlandse brouwerij Schwarzbier brouwen. De bekende Bredase kroeg, de nummer een in de café top-honderd, heeft het donkere biertje vanaf volgende week onder tap. .. Het Schwarzbier komt van origine vanuit Duitsland en Tsjechië en is in Nederland totaal onbekend, weet De Jong te vertellen. Mensen moeten ook niet de vergissing maken dat het lijkt op het donkere bier uit Ierland: Guinness.
“Daar valt het niet mee te vergelijken. Het is een bier van lagere gisting, zoals pils. Het bier heeft een zachte smaak en proeft licht bitterzoet. De tijd zal het leren of het aanslaat bij de gasten.” (www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-03-18/cafe-de-beyerd-heeft-bierprimeur-schwarzbier)
(www.entreemagazine.nl/nieuws/branchenieuws/brouwerij-de-beyerd-brouwt-schwarzbier23139)
Brouwerij de Beyerd komt als eerste Nederlandse brouwerij met Schwarzbier. Dit donkere bier komt hoofdzakelijk uit het oosten van Duitsland waar deze biersoort steeds populairder wordt. In 2009 brouwede marktleider Köstritzer al 383.000 hectoliter. Het nieuwe biertje werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de zesde aandeelhoudersvergadering van Brouwerij de Beyerd op 24 maart 2009 (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/breda/beyerd-de).
Het bier zit in een 75 cl fles met zo'n kroonkurk waarbij je in het midden een rondje in gedrukt ziet zitten. Het bier geurt niet als een schwarzbier zoals ik me herinner dat schwarzbier ruikt. Misschien zit ik wel fout. Als ik het bier ruik en proef doet het me eerder denken aan een dunkel of iets dergelijks. Niet echt een schwarzbier zoals ik me dat voorstel (misschien ligt het aan mijn voorstelling van een schwarzbier).
Als ik de stijl even laat voor wat het is en het bier beoordeel op zichzelf (immers een roos ruikt nog steeds lekker al zou je het geen roos noemen, zei die Britse schudspier al) dan is het een prima bier. Het bier heeft een zacht mondgevoel. Moutige smaak, met weinig hopbitterheid. De koolzuurprikkeling is mild. De smaak is door de mout is lekker. Het bier zou met een rooksmaakje wat spannender worden, want op deze manier is het een zachtaardig en relaxt bier. Een erg fijn bier...
Beyerd Schwarzbier, donker bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 5,5% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Beyerd)
kermis (9788) - The Hague, NETHERLANDS - MAY 22, 2016
Near black with a big light tan head. Aroma of dark malts, caramel, toffee and light fruity notes. Flavour is light moderate sweet and light to moderate bitter. Light to medium bodied with light carbonation (www.ratebeer.com/beer/beyerd-schwarzbier/120878/).
sbron (241) - NETHERLANDS - DEC 6, 2013
Mooi donker bier en witte schuimkraag. Smaakimpressie: waterig, voor een schwarz bier erg goed (www.ratebeer.com/beer/beyerd-schwarzbier/120878/).
BEYERD 4 GRANEN SAISON
Eenmalig gebrouwen in maart 2016 als dividend voor de aandeelhouders van Brouwerij de Beyerd.
Type: Saison
Ingrediënten: Water, Tarwemout, Gerstemout, Roggemout, Havermout, Hop en Gist
Alcohol percentage: 6,5% (www.driehoefijzers.com/brouwerij-bieren/)
Een heerlijk frisse volsmakende saison gebrouwen met 4 verschillende granen. Gerstemout, tarwemout, havermout en roggemout (www.beyerd.nl/wp-content/uploads/2016/04/Programmaboekje2016-WEB.pdf).
Het bier is donkergeel met witschuim. De geur is gistig. Qua mondgevoel overheerst de koolzuurprikkeling. Ik mis de hopbitterheid en de nasmaak vind ik wat leeg en vullend (of is dat een tegenstrijdigheid in termino?). Het drinkt op zich wel prima weg, maar de smaak is niet wat mij aan een saison doet denken, het doet mij aan als een tripel. Zo een echte ouderwetse echte tripel.
Beyerd 4 Granen Saison
Brouwerij De Beyerd
Saison / Farmhouse Ale
6% ABV 24 IBU
(https://untappd.com/b/brouwerij-de-beyerd-beyerd-4-granen-saison/1488777)
Beyerd 4 Granen Saison
Brewed by Bierbrouwerij De Beyerd
Style: Saison
Breda, Netherlands
Serve in Tulip
SEASONAL: Special IBU: 24 EST. CALORIES: 195 ABV: 6.5% (www.ratebeer.com/beer/beyerd-4-granen-saison/420408/)
mike_77 (5001) - Breda, NETHERLANDS - MAY 22, 2016
Hazy pale yellow colour with thin lacy head. Aroma and flavour definitely have some wheaty notes. Also light banana sweetness from the yeast. Very clean tasting and fresh.
(www.ratebeer.com/beer/beyerd-4-granen-saison/420408/)
Ik was zelf niet in staat om banaan te ontdekken in de smaak. Al doet de afdronk wel wat denken aan banaan, qua mondgevoel.
kermis (9682) - The Hague, NETHERLANDS - MAY 22, 2016
Hazy golden with a small white head. Aroma of yeast, big peppery notes, citrus and malt. Flavour is light moderate sweet and moderate bitter. Medium bodied with light carbonation. (www.ratebeer.com/beer/beyerd-4-granen-saison/420408/)
Ik ben evenmin in staat om peper, citrus en mout te ontdekken... misschien toch eens een bierproefcursus volgen...