Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Huiselijk geweld.nl: biervat op mijn pad

$
0
0
Huiselijkgeweld.nl is volledig vernieuwd. Ja inderdaad de overheid heeft een website genaamd Huiselijkgeweld.nl met tips en tricks om voor huiselijk geweld!?


"Biervat op mijn pad", Loes Huijssoon, Uitgever Roluba, ISBN 9090144595
Persoonlijk document over leven met een alcoholverslaafde.
De schrijfster vertelt in een persoonlijk document over tien jaar van haar leven met een alcoholverslaafde. Op indringende wijze zijn de dagelijkse confrontatie met een verslaafde, de geestelijke en lichamelijke mishandeling, seksuele intimidatie en de problemen op het werk in kaart gebracht.
Aantekeningen, die zij in de loop der jaren heeft gemaakt, worden afgewisseld met beschijvingen van gebeurtenissen en gedachten. Zwart-witfoto's van schilderwerk van de schrijfster zelf verlevendigen de tekst. Dit ego-document is door het inzichtverschaffende karakter uitstekend geschikt voor lotgenoten, hulpverleners en anderen die met alcoholverslaafden te maken hebben (www.huiselijkgeweld.nl/publicaties/boeken/biervat_op_mijn_padwww.huiselijkgeweld.nl/zoeken?term=biervatwww.huiselijkgeweld.nl/publicaties/boeken/interview-auteur-biervat-op-mijn-pad).

Gaandeweg ontpopte J.R. zich meer en meer als iemand die niets schuwde. Verbaal geweld, het vernielen van spullen en uiteindelijk ook lichamelijk geweld.
(Biervat op mij pad, pag. 28)
Behalve zijn voortdurende belofte van beterschap waaraan Huijssoon zich bleef vastklampen, geloofde zij dat ze hem daadwerkelijk kon helpen. Nu is de auteur een heel andere mening toegedaan. "Iemand die hoe dan ook mishandelt, zou daarvan consequenties moeten ondervinden. Dan bedoel ik niet dat je een keer flink boos wordt. Nee, ik raad iedereen aan om aangifte te doen en een medisch rapport op te laten stellen. Want zolang je zwijgt, weet niemand wat. En als je het uiteindelijk jaren later toch vertelt, dan gelooft bijna niemand je meer." ( www.huiselijkgeweld.nl/
publicaties/boeken/interview-auteur-biervat-op-mijn-pad)

Nu vraag ik mij af, hoe hij het in godsnaam voor elkaar kreeg, om mij zo in de war te maken en helemaal van mijn stuk te brengen. (…) Het is zoiets als iemand elke dag vertellen dat zijn neus scheef staat, om vervolgens een tijdlang te beweren dat die neus verschrikkelijk scheef staat en dit uit te laten monden in de bewering dat de persoon in kwestie toch echt niet om aan te zien is. En al staat die neus volkomen recht, er komt een moment dat die persoon in de spiegel kijkt en denkt: ik geloof inderdaad dat er iets niet klopt. ...
(Biervat op mij pad, pag. 34)
Huijssoon: "Er is maar weinig bekend over slachtoffers, de ogen richten zich altijd op de pleger. Dat is jammer. Want als slachtoffer zit je ook met een probleem. Ik denk namelijk niet dat dit iedereen kan overkomen. Er zijn genoeg mensen die er bij de eerste de beste klap, een punt achter zetten. Mede daarom, is het van belang je met het probleem naar buiten treedt. Als slachtoffer moet je aan jezelf werken, want die ander kun je toch niet veranderen." ( www.huiselijkgeweld.nl/
publicaties/boeken/interview-auteur-biervat-op-mijn-pad)

Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG) wordt jaarlijks gehouden op de zaterdag van week 38 en
is een initiatief van de drie lotgenotenorganisaties:
Stichting Aandacht Doet Spreken (ADS),
Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) en
Vereniging Veiligheid Respect en Solidariteit (VVRS).
(http://nl.eventhint.com/evenementen/886274/dag-herdenken-geweldslachtoffers-ommen)
Op de Dag Herdenken Geweldslachtoffers worden ook locale herdenkingen georganiseerd voor nabestaanden die geen verre afstanden kunnen reizen, meestal op locaties waar eerder een landelijke DHG heeft plaatsgevonden. Ook bij het Nationaal monument in de Wijk wordt jaarlijks een samenkomst en herdenking georganiseerd.
De organisatie hanteert een vaste roulatie wat betreft locatie keuze Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Volgorde: 2016 in west Nederland, 2017 in zuid Nederland, 2018 in noord Nederland, 2019 in oost Nederland,
Zaterdag 24 september 2016 "Dag Herdenken Geweldslachtoffers"(www.lovng.nl/DHG/PAG/5HOME.htm)

Via de zoekterm Biervat kwam ik op dit onderwerp van geweld en de slachtoffers daarvan. Het is een heftig onderwerp wat serieus aandacht verdiend. Volgens mij zal geweld niet altijd te voorkomen zijn, maar zijn er wellicht als we ons hier bewust van zijn, mogelijk signalen verbaal of gevoelsmatig of iets dergelijks op te vangen, waarbij je misschien iets kunt vermoeden.... en een vraag kan stellen of een instantie kunt polsen.
Een handelingsalternatief zou dan fijn zijn, dus bij deze:

Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om uzelf gaat of om iemand anders. Of u het zeker weet of al een tijdje rondloopt met een naar onderbuikgevoel. Deze website is de eerste stap naar hulp en advies.
Want het geweld houdt niet op. Niet vanzelf.

Wat moet ik doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld?
Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp krijgen van Veilig thuis. Dit is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig thuis kunt u ook terecht als u pleger of getuige bent van huiselijk geweld.
Bel Veilig thuis 0800-2000
Het nummer 0800-2000 is gratis en alle dagen en alle uren bereikbaar. Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. Bent u in direct gevaar, bel dan 112....Kinderen jongeren tot 18 jaar kunnen ook terecht bij de Kindertelefoon (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-bij-huiselijk-geweld).

Vaak wordt geweld gebruikt vanuit een gevoel van machteloosheid. Maar geweld gebruiken maakt veel kapot en is nooit goed te praten. Daarom is het goed om hulp te zoeken (www.vooreenveiligthuis.nl/vraag-en-antwoord).

Maakt u zich zorgen over iemand uit uw omgeving en vraagt u zich af of deze persoon slachtoffer is van huiselijk geweld? Hieronder vindt u mogelijke signalen van huiselijk geweld en advies over hoe u hiermee om kunt gaan.
Signalen van het slachtoffer
Hieronder vindt u signalen die er mogelijk op kunnen wijzen dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld. Het slachtoffer:
gaat altijd onder begeleiding met de partner over straat
heeft nauwelijks contact met anderen, zelfs niet met de familie
moet altijd overal verantwoording over afleggen aan de partner
heeft regelmatig verschillende blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken
mag niet over eigen geld beschikken
gedraagt zich nederig/slaafs ten opzichte van de partner
doet niets zonder eerst toestemming te vragen
heeft moeite met oogcontact
is zichtbaar bang voor de partner
is schrikachtig
zegt vaak: "Ik mag van mijn partner niet.........."
Signalen van de pleger
Het gedrag van iemand die huiselijk geweld pleegt, vertoont vaak het volgende gedrag. Hij of zij:
is snel jaloers
is eerst agressief en dan weer heel lief
behandelt de ander als zijn of haar bezit
maakt thuis dingen kapot
belooft steeds dat het niet meer gebeurt
wil altijd weten waar de ander is en wat hij of zij doet
Wel of niet benoemen?
Veel mensen vinden het moeilijk om zich te bemoeien met andermans privé-leven. Maar het kan al veel helpen als u een luisterend oor biedt aan iemand die problemen heeft. Betrokkenheid toont zich ook in het zien en bespreekbaar maken van iets.
Als u niet zeker weet of iemand te maken heeft met huiselijk geweld, ga dan zorgvuldig met de signalen om. Leg uw indrukken voor aan iemand die u vertrouwt of neem contact op met een instantie die u kan adviseren (www.slachtofferhulp.nl/Delicten/Huiselijk-geweld/Helpen/?gclid=CMqHzJu57MgCFacewwodg5gA9Q, www.vooreenveiligthuis.nl/vraag-en-antwoordwww.politiehuiselijkgeweld.nl/).

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692