Op 14 november [2015] vindt de opening plaats van een nieuwe Brouwerij die Rotterdam rijk is: Brouwersgilde Maasmond.
Verscholen in de Spaanse Polder is daar door ondernemer Wouter Steffelaar een jaar lang hard gewerkt om een nieuwe brouwerij op te bouwen. En dat is hem gelukt.
Naast zijn eigen Rotterdamse Steffelaar bier GOUD, een licht hoppig fris bier en STOUT, een stoer donker bier, wordt tijdens de opening een nieuw Rotterdamse bier gebrouwen. Speciaal voor de gelegenheid is bierbrouwer Andres Ladas uitgenodigd, momenteel brouwer bij Fyne Ales in Schotland. Wouter en Andres kennen elkaar uit Ecuador waar zij samen bier hebben gebrouwen. De opbrengst van dit nieuwe bier gaat daarom naar de straatkinderen in Tena (Ecuador) (http://dehavenloodsnoord.nl/nieuws/feestelijke-opening-brouwersgilde-maasmond-steffelaar-bier-1.5421307).
Over Brouwersgilde Maasmond
Brouwersgilde Maasmond is een bijzonder concept. De tanks uit de brouwerij worden namelijk voor een deel verhuurd of verkocht aan andere brouwers uit de regio, die zelf geen of onvoldoende capaciteit hebben om hun bier te brouwen. Speciaalbieren als Vulcaan, Kek, Bebaarde brouwer, V11 en Trots bier worden hier al gebrouwen. Maar ook het Eurotrash bier van Markthal kunstenaar Arno Coenen borrelt hier in de tanks. ‘Door samenwerking sterk’ is de filosofie van Brouwersgilde Maasmond. Daarmee probeert Wouter een bier community op te bouwen met maar een doel voor ogen: samen het allerlekkerste bier van Rotterdam maken, dat straks op steeds meer locaties op de tap verkrijgbaar zal zijn. In de toekomst wil hij iedereen in de regio Rotterdam van zijn bier laten genieten (http://dehavenloodsnoord.nl/nieuws/feestelijke-opening-brouwersgilde-maasmond-steffelaar-bier-1.5421307).
Na een avontuur en een eigen brouwerij in Ecuador keerde Rotterdammer Wouter Steffelaar vorig jaar terug. Hij begon in de Spaanse Polder een brouwerij voor speciaal bier en met succes. Ook andere mensen brouwen nu in zijn brouwerij Maasmond. Zelf heeft hij zijn eigen merk Steffelaar waarmee hij in Rotterdam probeert te scoren (www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/03/over-de-tong-donker-bier-was-er-al-voor-de-oorlog).
Wouter Steffelaar brouwt Rotterdam bier..
Het Rotterdamse biertje rukt dus op?
Zeker. Mijn buurman brouwt hier het biertje District010 en ik zelf het Steffelaar Donker en Blond. Door rustig op te bouwen wil ik wat marktaandeel winnen. Deze brouwerij staat voor iedereen open die ook bier wil brouwen. Kaf en Koren brouwt hier ook af en toe, net als Trots bier. Wat ik ook doe, is bier brouwen voor bars. Ik lever onder meer aan de Vessel 11 en onlangs nog voor de opening van Raaf (www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/03/over-de-tong-donker-bier-was-er-al-voor-de-oorlog).
In het dagelijks leven is Herman van der Post aannemer, maar sinds kort brouwt hij ook zijn eigen biertjes onder de naam District 010. Zijn eerste rode biertje, Rode Maas, brouwt hij bij zijn overbuurman Wouter Steffelaar. Die runt in de Spaanse Polder een kleine bierbrouwerij. ... Wouter en Herman kijken trots naar de biervaten in de ruimte. Twee ervan zijn van Herman zelf, de rest van de brouwerij is van Wouter die het bouwde na zijn terugkomst uit Ecuador, waar hij ook een bierbrouwerij bezat. Na een korte uiteenzetting over de geschiedenis van zijn brouwersbestaan stelt Wouter voor de koude brouwerij te verruilen voor het kantoor boven de ruimte, die gemakshalve wel verwarmd is...."Ik heb op internet recepten bekeken en Wouter heeft het definitief gemaakt. Wel kijk ik over zijn schouder mee. Zodra ik om 16.00 uur klaar ben met werken, loop ik de brouwerij in om te kijken hoe het gaat. Maar ik ben een bouwer, geen bierbrouwer", vertelt hij (www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/48161/een-echt-rotterdams-biertje).
Vessel 11 is een Engelse gastropub op een voormalig Brits lichtschip (mobiele vuurtoren). Naast het restaurant boven, vind je benedendek ook nog een grote ruimte waar vrijwel iedere week een optreden gepland staat. ...Op de tap hebben we heerlijke unieke Britse en locale bieren zoals onze eigen V11 ‘Skunky red ale’ (www.vessel11.nl/aboutv11/).
De initiatiefnemers achter Trots Bier, Max en Roy, kennen elkaar van de studie Small Business & Retail Management. Het bier wordt gebrouwen door een brouwerij in de regio Rijnmond. In 2014 won Trots Bier de Rotterdamse Startersprijs 2014 (www.cambrinus.nl/brw/TROTS.HTM).
Hebben Rotterdammers een specifieke smaak?
Nee, niet echt. Maar het stoere en het robuuste staat wel voor Rotterdam. In marketing kan je dat wel met Rotterdams Donker en Rotterdams Stout. Maar echt een specifieke smaak, nee. Pils is pils en dat geldt ook voor de speciaal bieren (www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/03/over-de-tong-donker-bier-was-er-al-voor-de-oorlog).
eerste bierleverantie door jeroen
Je hebt je eigen merk, maar ook anderen brouwen in jouw brouwerij. Hoe werkt dat?
Ik faciliteer en begeleid mensen die willen brouwen. We hebben zelfs een brouwersgilde opgericht. We hebben meetings waarbij we overleggen over de brouwerij. Het is een soort vereniging. Naast geld verdienen is het ook de liefde tonen voor het brouwen van bier. Zo hebben we mensen uit Oudekerk, Amsterdam en Vlaardingen. Dat wil ik verder uitbouwen tot een soort coöperatie (www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/03/over-de-tong-donker-bier-was-er-al-voor-de-oorlog).
Over de tong had ook al aandacht voor chocolade, kaas, hamburgers(hype) en ander lekker eten, Dennis van der Werf, chef-kok van het restaurant op de Euromast en andere vooral eerlijke basics zonder poeha.
De tip van Dennis:
„We zijn druk bezig met een nieuwe kaart, die begin april uitkomt. Mijn tip van die nieuwe kaart is de gegarneerde heilbot met duvel, champignons, diverse kruiden en truffelolie. Dat is echt genieten (www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/02/over-de-tong-rotterdammers-genieten-echt-van-eten).
Mijn tip: ga aan de gang met je website want nu (maart 2016) staat er te lezen:
Op deze pagina stel je jezelf en je bedrijf voor. Vertel over de geschiedenis van het bedrijf en maak duidelijk wat jullie zo bijzonder maakt. Wat onderscheidt je van de concurrentie?
Vertel ook over de geleverde diensten en de kwalificaties en ervaring van medewerkers.
Heeft je bedrijf bijzondere ervaringen opgedaan, zoals opvallende projecten of opdrachten voor bijzondere klanten? Dan kun je dat hier uiteraard vermelden.
Tot slot kun je alle medewerkers hier voorstellen, met een foto en een kort profiel.
(www.steffelaarbier.nl/Over-ons/)
Steffelaar Bier trekt aandacht met zwarte glasverpakking
Owens-Illinois, Inc. (NYSE: OI), ‘s werelds grootste producent van glasverpakkingen, heeft een zwarte glasverpakking ontwikkeld waarmee kleinere brouwerijen hun unieke persoonlijkheid kunnen benadrukken. De Rotterdamse Bierbrouwerij Steffelaar Bier is een van de eerste brouwerijen die de zwarte fles kiest om zijn bijzondere kenmerken te accentueren.
Authentiek verhaal
De craft brewers, oftewel de kleinere ambachtelijke brouwers, zijn in Nederland aan een sterke opmars bezig. De hedendaagse bierliefhebber verkiest steeds meer ambachtelijke en authentieke bieren en blijft op zoek naar iets speciaals. Deze ‘speciaalbieren’ ontlenen hun speciale karakter aan de beperktere lokale beschikbaarheid van het bier, maar ook aan hun uitgebreid smakenpallet en authentiek merkverhaal.
Exclusief bier in exlcusieve fles
“We bottelen onze bieren Steffelaar Stout en Steffelaar Goud in de mooie nieuwe zwarte flessen van O-I. De glasverpakking kwam tegelijk met ons Stout bier beschikbaar op de Nederlandse markt,’ vertelt Wouter Steffelaar, oprichter en brouwer van Steffelaar Bier. “De zwarte glasverpakking is perfect omdat hij opvalt in het schap en ons bier een authentieke en premium uitstraling geeft. Bovendien brengt deze fles ook de kwaliteit en exclusiviteit van onze bieren tot uitdrukking.” (www.biermagazine.nl/bier/22/504/steffelaar_bier_trekt_aandacht_met_zwarte_glasverpakking.html)
(www.verpakkingsmanagement.nl/nieuws/rotterdams-bier-zwarte-fles33552)
Wouter Steffelaar brouwde tot 2015 bier in Equador, waar hij na zijn studie een aantal bouwprojecten deed. In Equador was Wouter een eigen barretje begonnen waar hij ook zijn eigen bier brouwde. Door persoonlijke omstandigheden keerde hij weer terug naar Nederland waarna hij in Rotterdam brouwerij Steffelaar heeft opg[e]richt (www.hetbiermoment.nl/c-3105430/steffelaar-bier/). Per keer kan er 400 liter bier worden gebrouwen.
Steffelaar Bier werd op 16 juli 2014 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op 14 november 2015 werd de brouwerij geopend (www.cambrinus.nl/brw/STEFFELA.HTM).
Ik vermoed dat de relatie uitging en hij daarom terugkeerde. Zakelijke besognes zouden eventuele investeringen hier frustreren, lijkt me. Er zijn twee bieren:
Steffelaar Bier Stout, Rotterdam Type: StoutSmaak: Koffie, zoethoutKleur: ZwartAlcoholpercentage: 5.2%Drinktemperatuur: 10ºCBeschrijving: Een stout in de doordrinkbare vorm. De smaken zoethout en koffie zorgen... (www.hetbiermoment.nl/c-3105430/steffelaar-bier/).
Steffelaar Bier Winter, Rotterdam Type: RookbierSmaak: Rokerig, mildbitter, lichtzoetKleur: DonkerbruinAlcoholpercentage: 6.0%Drinktemperatuur: 10ºCBeschrijving: In voorbereiding (www.hetbiermoment.nl/c-3105430/steffelaar-bier/).