Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Bier met koffie

$
0
0
Koffiebier is een bier waarin koffie is verwerkt. De gebrande smaak van koffie kan ook met mout worden bereikt (zie: stout), maar is bij een koffiebier nog veel uitgesprokener doordat er echte koffie aan het brouwsel is toegevoegd. Koffiebieren zijn een typische exponent van de "nieuwe bieren" die de laatste jaren in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld en veel navolging hebben gekregen in met name Scandinavië en Nederland, maar ook in België.
Stouts en porters bewijzen dat een gebrande smaak in bier prima mogelijk is en zelfs vele liefhebbers heeft. In het Engelse taalgebied werden stouts waarvan de gebrande smaak aan koffie deed denken al langer coffee stout genoemd, wat innovatieve bierbrouwers op het idee bracht echte koffie aan het brouwsel toe te voegen. Deze bieren worden vaak als espresso stout op de markt gebracht.
Veel koffiebieren zijn in basis stouts met een extra koffietoets, maar er bestaan ook blonde bieren waaraan koffie is toegevoegd. De koffie kan op verschillende manieren aan het bier worden toegevoegd. Een beproefde methode is het laten meerijpen van koffiebonen, zodat de smaak diep in het bier trekt, maar het is ook mogelijk om gezette koffie of zelfs koffiedrab aan het brouwsel toe te voegen.
Moderne Amerikaanse bierstijlen vonden al vroeg navolging in Nederland. Dat is voor koffiebier niet anders. Bekende brouwers als De Molen, Emelisse en Klein Duimpje brachten hun eigen koffiebieren op de markt. Nederland is nog altijd een belangrijk centrum van de internationale koffiehandel, wat brouwers inspireerde tot nieuwe experimenten, bijvoorbeeld met de exclusieve Indonesische Kopi Loewakkoffie, door De Molen. Voor het Amsterdamse café Hofje Van Wijs brouwt deze brouwer een speciaal assortiment bieren met verschillende koffiesoorten, waarvan sommige ook internationaal op de markt zijn gebracht.
In België werd het eerste koffiebier gebrouwen door De Struise Brouwers, als onderdeel van de Black Damnationserie. In 2012 kwam daar het koffiebier van Broeder Jacob bij, de Broeder Jacob Double Espresso. Brouwerij DijkWaert brouwde Goeie Koffe, een stout met toevoeging van koffie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koffiebier).
(www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/koffiebier)


Ben je een koffie en bierliefhebber? Dan is de Jacob Double Espresso echt iets voor jou! Brouwerij Broeder lanceerde eind 2012 al hun Jacob Double Espresso bier in samenwerking met koffiebranderij Java. Dit is het eerste echte koffiebier en heeft een alcoholpercentage van 7,7%. Hou jij van speciaal bieren en proef jij graag nieuwe smaken? Dan is het koffiebier een echte aanrader en tevens ook een uitdaging want het is en blijf een apart combinatie.
In het bier van Jacob Double wordt echte koffie gebruikt, in tegenstelling tot andere bieren die alleen koffie extracten bevatten. De koffie die gebruikt wordt voor de Jacob Double is de Financa la Pita single estate koffie uit Guatemala. De koffie wordt op z'n Turks gezet en wordt vervolgens aan het bierbrouwsel toegevoegd.
In Amerika is koffiebier al een enorme trend. Het is erg populair en de koffiebieren liggen daar al met tientallen in de schappen. Daar is namelijk de Jackalope Snowman Stout gecreëerd. Dit is bier wat gebrouwen is uit 40 kilo Bongo's PPKGO Sumatra-koffiebonen die ook nog eens een vleugje biologische chocolade bevatten! (www.bieratlas.nl/bier/koffiebier.html)

Broeder Jacob Double Espresso. Zo heet het eerste Belgische bier dat met echte koffie wordt gebrouwen. Het is 7,7 graden sterk, zoals de Belgen zo mooi zeggen. Het idee komt van Johan Claes, eigenaar van bierbrouwerij Broeder Jacob in Wezemaal. De brouwer is als telg van een koffiefamilie echter grootgebracht tussen de koffiebonen. ,,Ik wilde een uniek bier brouwen, waarin ik graag het heden en verleden samenbracht, zowel op product- als op familieniveau’’, licht hij toe.
Samen met zijn broer Wim en neef Pieter Claes van koffiebranderij Java ging Johan op zoek naar de geschikte koffie. ,,Uiteindelijk hebben wij gekozen voor koffiebonen uit de La Pila Estate in Guatemala. Het is een single estate coffee met de hoogste kwaliteit. De koffie is afkomstig van 1.500 meter hoogte, waar de struiken groeien op een rijke vulkanische bodem. De koffie wordt op zijn Turks gezet en daarna tijdens het brouwproces toegevoegd.’’ (www.horecaproductnieuws.com/2012/11/bier-met-de-geur-en-smaak-van-koffie.html)


Ik ben erg benieuwd of er een verband is tussen bierliefhebber zijn en koffie drinken. Wellicht dat ‘t toch veel vaker voorkomt. Als dat zo is zou een koffie porter van brouwerij Klein Duimpje misschien toch minder hard lopen. Naar mijn idee is ‘t tegenovergestelde waar (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/06/24/zijn-bierdrinkers-ook-koffiedrinkers).


Oersoep Coffee Porter smaakt bijzonder. Het bier is wrang bitter, maar bitter op een manier die ik nog nooit eerder heb geproefd. Het bier is donker en ruikt bijzonder. Doet een beetje denken aan een chemisch oplosmiddel of zoiets. De bitterheid die ik ruik, is opmerkelijk. Het bier smaakt ook wel wat naar koffie. Van die sterke koude koffie. Er zit ook een smaak in die wat doet denken aan sojasaus (?) of zoiets van Aziatisch eten. Die smaak komt vooral op na het eerste mondgevoel...Het heeft weinig tot geen koolzuurprikkeling. Het is een zacht, met ruwe bitterheid, mondgevoel. Dat mondgevoel is niet fluweel of sterk olieachtig. De smaak doet met moeite aan bier denken (http://biervat.blogspot.nl/2015/11/kopje-koffie-glazenwasser.html).


Deze koffie porter is zo donker als de nacht en genoemd naar de Griekse god van het duister.

Erebus is gebrouwen met versgemalen koffiebonen en traditionele Engelse mout. Het resultaat is een bier vol van smaak waarin de geroosterde mout en de koffie duidelijk te proeven zijn.
Ingrediënten: Pilsmout, Caramelmout, Brownmalt, Chocolademout, water, espresso koffiebonen, gist en verschillende hoppen Hoppen: Columbus, El Dorado, Centennial Kleur: 90EBC Bitterheid: 50 EBU Alcohol: 8.7 vol % (http://neptunusbier.nl/erebus/)


Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Botanisch gezien is de vrucht van de koffieplant echter geen boon maar een steenvrucht, en het zaad dus een pit. Bonen in de plantkundige betekenis van het woord zijn vruchten en geen zaden. Tijdens het roosteren van de koffiebonen - ook wel branden genoemd - ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie).
Er zijn twee soorten koffie: Arabica en Robusta;
Arabica (Coffea Arbica)is een soort die gebruikt wordt voor koffie van hoge kwaliteit, Robusta (Coffea Canephora) daarentegen wordt meer gebruikt voor het opvullen van het pak koffie in de goedkope supermarkt koffies. Robusta koffie groeit op zeenivea, heeft een hoog caffeïne gehalte en weinig smaak.De kwalitatief goede Arabica koffie daarentegen groeit in de bergen met een microklimaat van hoge dagtemperaturen en koele nachten, maar is in tegenstelling tot Robusta gevoelig voor ziekten, zoals Hemileia (veroorzaker van bladroest) (www.illimani.net/koffie).
De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen en wordt op verschillende manieren geoogst (www.koffie-weetjes.nl/).
De koffie die wordt verkocht is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee (botanische) koffiesoorten: Coffea arabica en Coffea canephora (synoniem Coffea robusta). Sommige Nederlandse fabrikanten geven hun verschillende mengsels de namen goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen, en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen.
Koffie wordt als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs. Hiertoe wordt sterke koffie gezet, mokka genoemd, die daarna verwerkt wordt in bijvoorbeeld ijs, crème, cakebeslag of tiramisu (http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie). (http://biervat.blogspot.nl/2015/11/kopje-koffie-glazenwasser.html)

(www.infographic-designer.nl/het-effect-van-bier-en-koffie-op-het-brein/)

Van bier naar koffie, het is maar een kleine stap. Rechts een ‘character poster’ voor De Heineken Ontvoering, gemodelleerd naar het affiche van The Godfather. Links een poster van Douwe Egberts, de Nederlandse koffie(bonen)fabrikant die hoofdrolspeler Rutger Hauer heeft gestrikt voor een campagne en een commercial, die net als het poldermisdaaddrama is geregisseerd door Maarten Treurniet.
In de commercial is Hauer te zien tijdens de opname van De Heineken Ontvoering, en krijgt hij door zijn agent de mogelijkheid voorgelegd voor het opnemen van een nieuwe commercial. Uiteindelijk maakt Rutger in zijn trailer een weloverwogen keuze onder het genot van een kop bonenkoffie. De reclame maakt onderdeel uit van de twee jaar gelanceerde campagne ‘Goede ideeën beginnen met Douwe Egberts’ (www.jpekker.nl/zoek-de-10-verschillen-22/).


Maar goed, na al die marketing kom ik tot de volgende conclusie. Waarom moeilijk doen? Ik pak een pilsje en een nog warme koffiepad uit de Senseo. Ik leg de koffiepad in het glas en giet het pils erop. De koffiepad drijft op het bier en ligt verstopt onder het witte schuim. Met een lepel roer ik de pad door het bier en pers'm een beetje uit. De kleur veranderd meteen en wordt een stuk donkerder. De smaak is door de kou van het bier misschien niet heel uitgesproken, maar het bitter van de koffie vind ik wel fijn samengaan met het bittertje van het bier. Het smaakt goed. De vraag die bij mij opkomt is of een klets koude koffie in de pils ook zo goed zou kunnen smaken....


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692