Het eerste duurzame promotiemiddel dat Promo Heuvelrug voor de Utrechtse Heuvelrug heeft ontwikkeld is het speciaalbier Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier (DUHRBI) type Blond. ... Dit speciaalbier is voor het eerst op 5 januari 2015 officieel gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsrecepties van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Amerongse Ondernemersvereniging (AMON) (www.promoheuvelrug.nl/).
Wat opvalt aan het flesje op de afbeelding is dat er behoorlijk wat ruimte zit in de hals. Normaal zit het bierniveau volgens mij toch wat hoger op 1 a 2 cm van de kroonkurk...
SpeciaalBierBrouwerij Oijen
Het Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier (DUHRBI) wordt gebrouwen bij SpeciaalBierBrouwerij Oijen. Zie www.speciaalbierbrouwerij.nl .
Deze speciaalbier brouwerij heeft ervaring met het maken van bier van zuivere ingrediënten uit de streek.
Vrijwilligers van Promo Heuvelrug brengen persoonlijk het Heuvelrug water en het Heuvelrug gerst afkomstig van de landerijen van de Utrechtse
Heuvelrug.
Brouwer PietKees Roeland brouwt met grote liefde voor het vak ons speciaalbier Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier type Blond (www.promoheuvelrug.nl/Home/wwwuniqlekkernl/heuvelrug-bier/brouwerij).
Het Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier (DUHRBI) wordt gebrouwen bij SpeciaalBierBrouwerij Oijen. Deze speciaalbierbrouwerij heeft ervaring met het maken van bier van zuivere ingrediënten uit de streek.
Vrijwilligers van Promo Heuvelrug brengen persoonlijk het Heuvelrugwater en het Heuvelruggerst afkomstig van de landerijen van de Utrechtse Heuvelrug.
Ons doelstelling is mensen laten verblijven op de Utrechtse Heuvelrug en hen laten genieten van het historisch moois en de prachtige natuur waar de Utrechtse Heuvelrug zo rijk aan is.
Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier is 'het nationaal erkende streekeigen bier van de Utrechtse Heuvelrug'. Dit realiseren wij door het maken van nieuwe arrangementen, evenementen, het bieden van ondersteuning aan bestaande activiteiten/evenementen en het (in eigen beheer) ontwikkelen van duurzame promotiemiddelen. Wij maken hierbij gebruik van vrijwilligers en onze beschikbare materialen (www.local2local.nl/producenten/utrechtse-heuvelrug-bier/).
Heuvelrug Blond is een prachtig gerst bier met nagisting op de kruik. Het eerste type Utrechtse Heuvelrug dat als 'het eerste duurzame bier van de Utrechtse Heuvelrug' te boek staat en een Nationaal Erkend Streek(eigen) Product is.
Er bevindt zich een laagje gist op de bodem van het flesje/het kruikje. Door de nagisting is dit bier zo’n 2,5 tot 3 jaar houdbaar. Dan zal dit blondje veel zoeter van smaak zijn en het alcoholpercentage zal wat hoger zijn. Dit type heeft een unieke volle smaak en een stevige bittere afdronk. De liefhebbers van Belgische Abdij en Trappistenbieren zullen dit bijzondere bier zeker weten te waarderen (www.local2local.nl/webwinkel/heuvelrug-blond-op-kruik-05-liter/).
Tijdens een braderie kwam ik het bier tegen....
Utrechtse Heuvelrug Bier
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
Provincie: Utrecht
Eigenaar/directeur: St. Promo Heuvelrug
Heuvelrug Bier is een initiatief van de Stichting Promo Heuvelrug. De stichting maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij Oijen in het Brabantse Oijen.
Het water voor het bier wordt in steriele watertonnen naar de brouwerij gebracht, inclusief de lokaal geteelde gerst. De gerst is afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug.
Duurzaam Utrechtse Heuvelrug Bier (DUHRBI) is geregistreerd eigendom van de Stichting Promo Heuvelrug (www.cambrinus.nl/brw/HEUVELRU.HTM).
Utrechtse Heuvelrug Blond
Heuvelrug Bier
Brewed at Speciaalbierbrouwerij Oijen
Style: Belgian Ale
Leersum, Netherlands
EST. CALORIES: 180 ABV: 6%
No commercial description (www.ratebeer.com/beer/utrechtse-heuvelrug-blond/317906/).
markschiedon (541) - NETHERLANDS - JUN 5, 2016
Drinking from a 25cl bottle, exploding when opening. In the aroma dust, sour. The unclear orange beer with flakes has a big white head. The taste is sour. High carbonateD (www.ratebeer.com/beer/utrechtse-heuvelrug-blond/317906/).
goozen (3726) - Leiden, NETHERLANDS - MAY 15, 2016
Utrecht: Hazy blond colored brew with an slighlty bitter taste, some faintly citrus hints (www.ratebeer.com/beer/utrechtse-heuvelrug-blond/317906/).
tricksta_p (3115) - Steenwijk, NETHERLANDS - NOV 7, 2015
Utrecht. Aroma of ripe fruits, citrus, peach, yeast, floral, biscuity malt, spicy notes, some hoppy notes. Flavour is moderate sweet and bitter. Body is medium. An acceptable decent Blond Ale with a yeasty fruity hoppy aroma (www.ratebeer.com/beer/utrechtse-heuvelrug-blond/317906/).
droef (140) - NETHERLANDS - JUL 28, 2015
While pouring the beer was dead on impact, no foam. Way too hoppy for me (www.ratebeer.com/beer/utrechtse-heuvelrug-blond/317906/).
En er is meer:
Speciaalbier Heuvelrug Zonnig is een zacht tarwe witbier met een vleugje citrus radler-achtig melange en 6% alcohol. Een lekker fris biertje voor de witbier-liefhebbers. Drinkt lekker licht en is vaak voor de pils drinkers de eerste opstap naar het speciaal bier (www.local2local.nl/webwinkel/heuvelrug-zonnig-op-fles-025-liter/).
Heuvelrug Herfst Bock is een medium-zoet bockbier met 6% alcohol. Goede balans tussen kruiden en suikers. Lekker kruidig van smaak met een beetje bitter. Een lichte alcohol boost ontstaat in de keel bij het doorslikken. Ook prima te gebruiken bij het stomen of sudderen
van (wild) vlees. De kruiden van het bockbier trekken dan lekker door in het vlees (www.local2local.nl/webwinkel/heuvelrug-herfst-op-fles-025-liter/).
Heuvelrug Winters is een tarwe tripel met 8% alcohol. Vol van smaak met een beetje bittere nasmaak van de geselecteerde hopsoorten.
Tarwe tripels zijn tamelijk uniek, deze worden nog maar weinig gebrouwen. Heerlijk voor ’s avonds op de bank met een stukje kaas, worst of een heerlijke notenmix (www.local2local.nl/webwinkel/heuvelrug-winters-op-fles-025-liter/).
Wat hebben die bieren toch met herten?
Herten op de Heuvelrug
... Sinds jaar en dag streeft Utrechts Landschap ernaar om het edelhert terug te krijgen. ... Nu vraagt u zich misschien af, en ik ook, waar blijven die herten dan? Nu, dat zit zo. Er is afgesproken dat de herten zich hier op eigen gelegenheid moeten vestigen. Vanaf de Veluwe zullen er op een goeie dag een paar avontuurlijke herten dwars door de Gelderse Vallei moeten struinen om hier te komen. Zogenaamde natuurlijke vestiging. Het is een leuk idee, maar in mijn ogen ronduit belachelijk.
Eerst hebben we ze allemaal kapot geschoten en nu moeten ze vanzelf weer terug komen. Terwijl er jaarlijks vele edelherten op de Veluwe worden afgeschoten en even zovele van de honger omkomen in de Oostvaarders Plassen, zitten wij hier maar te wachten op die prachtige dieren (www.utrechtslandschap.nl/k/n1499/news/view/33756/17515/herten-op-de-heuvelrug.html#.V2bzF_mLS70).
De Provinciale Staten van Utrecht hebben besloten om edelherten toe te laten op de Utrechtse Heuvelrug en de huidige populatie damherten te behouden. De populatie damherten, die zich bevindt op Plantage Willem III in Elst, mag tot een bepaald niveau groeien, (boven dit niveau zou de kans op schade toenemen) en zal door afschot op dat niveau moeten worden gehouden. Het Utrechts Landschap is verheugd over het besluit (www.hetedelhert.nl/recent-in-de-media/3142-alle-herten-welkom-op-de-utrechtse-heuvelrug).
Het Damhert (Dama dama)
Kleur :roodbruin met vage witte vlekken, vele variatie echter mogelijk van wit tot zwart
Komt voor: op de Veluwe/ in duingebieden en vaak te zien in hertenparkjes (www.hetedelhert.nl/alles-over-het-damhert)
Het damhert (Dama dama) is een soort hert. Tussen de ijstijden leefden de damherten onder andere tot in West-Europa, maar de laatste ijstijd heeft de dieren naar Klein-Azië verdreven. De Romeinen brachten de soort weer met zich mee en verspreidden het dier door het gehele Romeinse Rijk. Tegenwoordig komt het op alle continenten behalve Antarctica voor. Het damhert is de soort die het vaakst gehouden wordt in hertenkampen. Een ondersoort, het Mesopotamisch damhert (Dama dama mesopotamica) uit Iran en Irak, wordt vaak als een aparte soort beschouwd. ... Het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. De kop-romplengte is 130 tot 170 centimeter en de schofthoogte 85 tot 110 centimeter. Het damhert kan 45 tot 100 kilogram zwaar worden, bij hoge uitzondering tot 130 kilogram. De staart is vrij lang: 16 tot 19 centimeter. Het mannetje (hertenbok of schoffelaar genaamd - aan schaufler, Duits jagersjargon, ontleend -, naar de vorm van het gewei van volwassen dieren) wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje (hinde genaamd). ... In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe, in de duinen en op kinderboerderijen en hertenkampen. Er ontsnappen wel eens een of meer damherten, zodat er verspreid over Nederland verscheidene groepjes voorkomen, in vrijwel elke provincie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Damhert).
Het Edelhert (Cervus elaphus)
Het edelhert is het grootst op het land levende zoogdier van Nederland en tevens de grootste soort uit de familie van de hertachtigen in Europa.
Het edelhert heeft in de zomer een roodbruine vacht (de soort wordt ook wel roodwild genoemd) die in de winter grijsachtig bruin is. Het winterhaar bevat luchtcellen en heeft daardoor een goed isolerende werking. De buikzijde is wit en het staartstuk (ook wel spiegel genoemd) heeft lange haren en is wit tot roomkleurig. Van september tot december krijgt het edelhert zijn wintervacht en vanaf mei tot augustus de zomervacht. De rui (verharing in het voorjaar) begint bij de kop, de poten en het voorlijf. Het mannetje heeft in de herfst manen en een verdikte hals. Jonge dieren hebben een gevlekte, bruine vacht. Het edelhert heeft grote oren die van binnen behaard zijn, grote donkere ogen en een spitse snuit met donkere neus.
Het mannetje (hert) heeft een gewei. Als een mannetje zeven maanden oud is, beginnen de rozestokken (beginselen van het gewei) te ontwikkelen. En als het dier een jaar oud is, zijn de rozenstokken volgroeid en begint de groei van het eerste gewei. Het eerste gewei van het jonge hert is meestal een spiesgewei, daarna wordt het gewei elk jaar groter en zwaarder met meer vertakkingen, ook wel enden genoemd. Een volgroeid gewei heeft meestal meer dan acht maar maximaal 13 enden. Bij voedselgebrek of andere problemen komt het voor dat een gewei in het volgende jaar niet groter is of dat het onregelmatig gevormd is. En bij mannetjes ouder dan 12 jaar wordt het gewei vaak weer kleiner.
Elke nawinter wordt het gewei afgeworpen waarna meteen de groei van een nieuw gewei begint. Dit is rond juli voltooid en hard. In augustus verwijderen de mannetjes de basthuid (fluweelachtige huid) door deze langs takken en boomstammen te schuren en daarna is het gewei gevoelloos. De ontwikkeling van het gewei is sterk afhankelijk van kalkarme of kalkrijke gebieden (www.zoogdiervereniging.nl/het-edelhert-cervus-elaphus).
Het edelhert (Cervus elaphus), in jagersjargon roodwild, is een soort uit de familie der hertachtigen. Het edelhert komt voor in West-Europa, in Centraal-Europa, in Groot-Brittannië, op het Iberisch Schiereiland en in het zuiden van Scandinavië. In Europa is het edelhert op de eland (Alces alces) na het grootste hert.
Het edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen en sinds 2005 in het Weerterbos. In het wild levende edelherten zijn in België relatief zeldzaam. In Vlaanderen komen ze voor in de regio Voeren, op het Kempens Plateau en in het Belgisch-Nederlandse grenspark Kempen-Broek. In Wallonië is hun verspreiding beperkt tot het zuidelijke en westelijke deel van de Ardennen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Edelhert).
Art. 37 van de wet zegt letterlijk: Het bevorderen van de wildstand door middel van bijvoeren is verboden, behoudens bijzondere weersomstandigheden als bedoeld in artikel 46, vijfde lid (Gedeputeerde Staten kunnen, zolang bijzondere weersomstandigheden dat naar hun oordeel met het oog op de instandhouding van wild vergen, de jacht voor de hele provincie of een deel daarvan, voor een bepaalde tijd sluiten.)
Het bijvoeren is sinds 2002 niet meer toegestaan. Bijvoeren is sinds april 2002 dus niet meer toegestaan. Vele faunabeheerders zijn er trouwens al eerder mee gestopt of sterk verminderd. Sommige pas op het laatste moment, wat bij het wild tot problemen heeft geleid. Steeds waren de dieren verzekerd van bieten, aardappelen, brokken, appels enz., vooral als er weinig voedsel te vinden was (winter en vroege voorjaar). Nu moesten ze zelf leren om voedsel te vinden in de voedselarme tijden. Het heeft een paar jaar geduurd voordat het wild aan de nieuwe situatie gewend was (www.hetedelhert.nl/alles-over-het-edelhert/606-edelhert-bijvoeren).
Bijvoeren is dan misschien verboden, maar bijbieren dan?