Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

De smaak van bier

$
0
0



Ontdek de smaak van bier Fiona de Lange [preview]
9789087241551 Waar komt bitterheid in bier vandaan? Waar het fruitige, zoete karakter? Wat maakt een bier uniek in smaak? Ontdek de oorsprong van de smaak van bier (www.scheltema.nl/nl/zoek/?a=Fiona%20de%20Lange). Ontdek de smaak van bier Fiona de Lange proef de waarheid
Waar komt bitterheid in bier vandaan? Waar het fruitige, zoete karakter? Wat maakt een bier uniek in smaak? Ontdek de oorsprong van de smaak van bier en weet straks wat jij wel en niet lekker vindt. Je leert alles over de smaak van bier op een laagdrempelige, toegankelijke en smakelijke wijze. En zo spreek jij na het lezen van dit boek een beetje de taal van de brouwer. In de winkel, op het terras en in een biercafé weet je straks op basis van jouw smaakvoorkeur precies de juiste bierkeuze te maken, zodat je optimaal kan genieten!Fiona de Lange is professioneel en gediplomeerd biersommelier en zytholoog (bierkundige). Ze adviseert horecagelegenheden voor de juiste bier & spijs-combinaties en geeft masterclasses aan bierliefhebbers en personeel van bierbrouwers over de smaak van bier. Ze begeleidt bierliefhebbers (en ook niet-bierliefhebbers) in de zoektocht naar de favoriete biersmaak. Er is voor iedereen een bier dat hij of zij lekker vindt. Door barrières te doorbreken en bier te laten beleven zijn al duizenden mensen door haar enthousiast geraakt over de wereld van bier. Stap in dit boek en beleef en proef het ook! (www.scheltema.nl/nl/boek/?authortitle=fiona-de-lange/ontdek-de-smaak-van-bier-9789087241551)
Auteur: Fiona de Lange
Uitgever: Caplan Publishing B.V.
 Nederlands Caplan Publishing B.V. november 2015
(www.bol.com/nl/p/ontdek-de-smaak-van-bier/9200000050766668/).
(www.eci.nl/boeken/ontdek-de-smaak-van-bier-fiona-de-lange-9789087241551)
(www.mitra.nl/webshop/product/boek/ontdekdesmaakvanbier/7b-0e-2d-5b-3f-8d-37-a2?webnodeid=d3-ba-39-87-54-ad-b8-ca#)


Fiona de Lange, die ik ken van bier.blog.nl (nu bedreven door  Querine de Vos) en bierblogger.nl heeft ook wat boeken geschreven. Ze is een biervrouw met aandacht voor bier & spijs, waar ze ook een website over heeft (zie http://horecaplein.nl/biertje-erbij en
http://biervat.blogspot.nl/2014/08/bierspijs-basisregels-en-temperaturen.html). Ze organiseert ook worskhops en masterclass. Ook heeft ze Royaal bier gebrouwen en speciale bierglazen ontwikkeld en bewaart ze bier in de bierbank. En ze schrijft dus ook:

In 2014 lanceerde ik in samenwerking met Chefkok Jo Vaessen het boek Bier&Spijs en in 2015 het boek ‘Ontdek de smaak van bier’ (http://enjoying-beer.com/).

"Met dit boek wil ik bierliefhebbers helpen om erachter te komen welke smaak zij lekker vinden zodat ze in elke kroeg het juiste speciaal bier kunnen bestellen", vertelt De Lange.
Er zijn ongeveer tweeduizend verschillende smaakvariaties van bier. Bij wijn zijn dat er nog geen duizend. "Ik merkte in de kroeg dat mensen soms niet weten wat ze moeten bestellen en als ze dan een lekker biertje hebben gevonden, bestellen ze altijd hetzelfde omdat ze niet weten dat die smaak ook in andere bieren zit. In mijn boek leg ik uit waar de verschillende smaken vandaan komen zodat ze aan de ingrediënten kunnen zien welke smaak het bier heeft en zo weten welk bier ze juist wel of niet lekker vinden." Zelf houdt De Lange van hoppige bieren (www.bd.nl/regio/boxtel-schijndel-e-o/sint-michielsgestel/biersommelier-fiona-de-lange-helpt-het-juiste-biertje-te-kiezen-1.5429770).


 Fiona heeft door de jaren heen een eigen smaakbibliotheek ontwikkeld en helpt beginnende en gevorderde bierdrinkers de finesses van het proeven onder de knie te krijgen (www.mylifewithbeer.nl/event/boekpresentatie-ontdek-de-smaak-van-bier-van-fiona-de-lange/).

“Ik vroeg me altijd al af waar de smaak van een bepaald bier vandaan komt”, vertelt Fiona de Lange, Zytholoog (bierkenner), die van jongs af aan al gefascineerd was van het goudgele drankje. In een interview met Brouwbieren vertelt Fiona over welk bier je het beste kunt drinken tijdens de komende maanden en geeft ze haar mening over de opkomst van de lokale bierbrouwerijen.
Waar komt je fascinatie voor bier vandaan?
“Bier heeft mij eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Op 13-jarige leeftijd begon ik al met het drinken van alcoholvrij bier. Op mijn 15e of 16e veranderde dat in gewoon pils en toen ik 17 jaar was dronk ik al trappistenbier. Ik vroeg me altijd al af waar de smaak van een bepaald bier vandaan komt en wat de brouwer deed om die smaak te maken.“
Welk traject ben je ingegaan om zytholoog te worden?
“Ik heb een tweejarige opleiding Zytholoog aan Syntra-Limburg in Hasselt gedaan. Daar leerde ik vooral het brouwtechnische verhaal over bier. Het interessante hieraan is dat je meer de achtergrond van het bier leert, zoals wat de brouwer kan doen om een bier een bepaalde smaak te geven. Daarnaast heb ik ook meegekregen hoe je bier het beste kunt proeven. Naast die studie heb ik ook een opleiding gevolgd als biersommelier in Amerika, waar de nadruk meer lag op het ‘bier en spijs’ en op het internationale karakter van bier. Nu kan verschillende bieren onderscheiden van smaak.”
Heb je nu ook werk waarmee je deze kennis tot uiting kunt brengen?
“Ja, dat heb ik zeker. Mijn baan ligt volledige op de advisering van horeca over welk bier het beste in het assortiment past. Ook geef ik advies aan brouwerijen op het gebied van de smaak van het bier, maar ook hoe je het bier het beste op de markt kunt brengen. Daarnaast vertel ik ook hoe je bier het beste kunt combineren met het eten.”
...
Hoe kijk je als zytholoog aan tegen de opkomst van de lokale bierbrouwerijen in Nederland?
“Heel positief natuurlijk. Hoe meer bier, hoe beter. Maar ook de smaakvariëteit wordt steeds groter en dat is een goed teken. Ik denk ook dat het heel goed is dat er zoveel brouwerijen bijgekomen zijn en dat het aantal nog altijd oploopt, omdat er nog zoveel mogelijkheden zijn in het brouwen van bier. We zijn in Nederland veel inventiever geworden en dat is alleen maar positief. Ik ben heel benieuwd naar de toekomst van al die kleine brouwerijen.” (https://brouwbieren.wordpress.com/2015/10/28/


De smaak van bier kun je uiteenzetten in een 'smaakwiel' of in een smaaktabel.

De Amerikaanse professor Meilgaard heeft een uitgebreid smaakvocabulaire op biergebied ontwikkeld (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).  De Amerikaanse professor Morten C. Meilgaard heeft veel onderzoek gedaan naar de smaak van bier. Op grond van zijn bevindingen heeft hij de smaakactieve stoffen onderverdeeld in vier klassen afhankelijk van het aantal FU's die ze hebben in bier. De nummers voor de smaakstoffen verwijzen naar de door Meilgaard gemaakte indeling van de smaakstoffen. Ter ondersteuning van zijn indeling heeft Meilgaard zijn beroemd biersmaakwiel ontwikkeld (www.hobbybrouwen.nl/artikel/De_smaak_van_bier.htm).

De verschillende aspecten bij het proeven
Wanneer we een bier proeven moeten we letten op de volgende aspecten (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html):

Geur (aroma)
Onder aroma verstaan we de geur via onze neus en via de mondholte. Een geur die we ervaren ontstaat door smaakstoffen die het slijmvlies van onze neus prikkelen. Hoe hoger de temperatuur hoe meer smaakstoffen verdampen. Een koud ingeschonken biertje zal dus minder smaak hebben dan een biertje dat lauw ingeschonken is. Zodra een bier in onze mond komt wordt deze opgewarmd waardoor meer of andere smaakstoffen vrij kunnen komen. Dit is de reden waarom sommige bieren anders via onze mond smaken dan we met onze neus ruiken.
Sommige smaakstoffen zijn zo vluchtig dat deze al verdampt zijn tijdens of kort na het inschenken (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Smaak (tong)
De smaak van een bier ervaren we via onze tong. Met de tong kunnen we de smaken zoet, zout, zuur en bitter registreren. De smaak zout komt in de regel niet voor in bier. De verschillende smaken hebben allemaal een eigen plaats op de tong. Zoet proeven we met het puntje van onze tong. Zout en zuur aan de zijkanten en bitter achter op de tong (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Mondgevoel
Mondgevoel is hetgeen we ervaren als een bier in onze mond verblijft. We moeten dan bijvoorbeeld denken aan koolzuurprikkeling, mondklevendheid, zeepachtig en samentrekkend (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Volheid (body)
Met volheid wordt bedoeld of een bier dik of waterig overkomt (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Nasmaak
De nasmaak is de smaak die in onze mond overblijft nadat we het bier hebben doorgeslikt. Deze smaak kan veranderen. Om zoals de bekende Belgische bierproever Peter Crombecq te spreken; het bier kan uitvloeien in een andere smaak. Bijvoorbeeld van zoetig naar bitterig (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Proeven is te leren
Ik ken diverse amateur-bierbrouwers die zeggen dat ze niet kunnen proeven. Bij de meesten van hen is het helemaal niet dat zij iets mankeren aan hun neus of mond, ze zijn enkel niet getraind in het herkennen en benoemen van hetgeen ze proeven. Want zoals bijna elke vaardigheid is het proeven te leren door je er op toe te leggen (www.hobbybrouwen.nl/artikel/smaak.html).

Een belangrijk aspect van de smaak van het bier is het moment (zie ook Ontdek de smaak van bier
Fiona de Lange (2015)).

Het boek heb ik nog niet in de bieb of boekhandel gezien, maar als ik dez etegenkom ga ik er toch eens in kijken. Het is wel iets wat ik wil leren, bier proeven...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692