Te midden van een glooiend landschap, vlakbij de Duitse grens ligt een dorp waar het Bourgondische leven bejubeld wordt: Groesbeek. Het is in de wijk De Drul waar vorm wordt gegeven aan de droom van Roland & Wilma Boschman : het brouwen van speciaal bier. De droom die startte als een hobbybrouwerij is inmiddels uitgegroeid tot een succes.: Brouwerij D'n Drul
(www.brouwerijdendrul.nl/).
Verscholen tussen de heuvels en omringd door uitgestrekte bossen ligt, tegen de Duitse grens en vlakbij Nijmegen, de gemeente Groesbeek (www.euromouse.com/place/437383496290226/De-Wolfsberg). Verscholen in Groesbeek vlak aan de doorgaande weg/centrum van Groesbeek, staat
-goed bereikbaar en met goede parkeergelegenheid nabij- de brouwerij. Een mooie zaak, waar je wat kan eten en drinken, met een goed zicht op de brouwerij.
Brouwerij d'n Drul
Hoflaan 1a
Groesbeek, Netherlands 6561AV
(www.euromouse.com/place/437383496290226/De-Wolfsberg)
Op Facebook vond ik onderstaand bedelbericht van 9 mei 2014:
Wij zijn een team van 5 jonge enthousiaste ondernemers uit de wijk “d’n Drul” in Groesbeek (tussen de 30 en 45 jaar) met een passie voor het brouwen van speciaal bier.
Met ervaring in het ondernemerschap willen wij Groesbeek en omstreken kennis laten maken met onze micro-brouwerij met proeflokaal. Wij zijn geïnteresseerd in een mooie locatie in het centrum van Groesbeek waar we onze micro-brouwerij kunnen gaan vestigen. De brouw-installatie is besteld.
Onze plannen zijn:
- Een micro-brouwerij
Waar wij 400 Liter speciaal bier per brouwsel gaan brouwen, naar eigen recepten. O.a. de pils, dubbel, tripel, IPA, stout en seizoensbieren (Lentebok, Weizen, Herfstbok, Winterbier)
Het brouwproces zal in eerste instantie voornamelijk in het weekend worden uitgevoerd zodat ook bezoekers het brouwproces kunnen meemaken (van achter een glazen wand).
Het doel is om ons te gaan richten op ons proeflokaal, maar daarnaast ook op de horeca in Groesbeek waar ze onze bieren van brouwerij d'n Drul gaan schenken. Daarnaast is onze
insteek om regionaal/landelijk bekendheid te krijgen door op bierfestivals te gaan staan en mee te doen aan bier-awards.
- Het proeflokaal
Hier worden de zelf gebrouwen bieren geschonken aan max. 50 personen. Tevens zal er een kleine kaart geserveerd worden.
Waaronder een proefplankje (3 verschillende bieren in een proefglaasje, 0,75 ml, met kaas/worst)
Op de kleine kaart komen diverse broodjes, dagsoep, 12 uurtje, borrelplank en een bittergarnituur.
Wij willen zoveel mogelijk gebruik maken van streekgebonden producten o.a. samen werken met winkeliers uit Groesbeek.
In ons proeflokaal willen wij ook bier workshops gaan houden door de brouwers zodat de klanten een beleving krijgen in het brouwen van speciaal bier.
SVH diploma is in het bezit.
Onze insteek is een proeflokaal en géén café.
- Toerisme
Onze insteek is om het toerisme te bevorderen in Groesbeek door o.a.:
- Workshops, bierproeverijen promoten. O.a. vaderdag acties, jaarmarkt, braderie etc.
- Een samenwerking aan te gaan met de draisine d.m.v. een arrangement.
- Een samenwerking aan te gaan met campings/hotels in de buurt. D.m.v. een coupon bij aankomst van de gasten te geven.
- Onze brouwerij open te stellen op de brouwersdagen tijdens de week van het Nederlandse bier
Wij zijn nu bezig met een geld inzamelingsactie om de laatste stukjes van onze droom te verwezenlijken.
U kunt bij ons al vanaf €1,- doneren. Als tegenprestatie ontvangt u van ons een persoonsgebonden waardebon via de mail, of wanneer u deze niet heeft, persoonlijk bij u thuis.
....
Alvast bedankt voor uw donatie en we zien u graag in onze brouwerij.
Met vriendelijke groet,
Team brouwerij d’n Drul
Roland Boschman
Wilma Boschman
Bas Rutten
Marijn Breusers
Linda Breusers
Opgericht: 2015
Hoflaan 1A
6561 AV Groesbeek
Provincie: Gelderland
KvK-nummer: 60967854
Eigenaar/directeur: 2x Boschman, Rutten, 2x Breusers
Brouwerij d'n Drul is een initiatief van Roland Boschman, Wilma Boschman, Bas Rutten, Marijn Breusers en Linda Breusers. Het zijn vijf enthousiaste ondernemers uit de wijk d'n Drul in Groesbeek met een passie voor het brouwen van speciaalbier.
Op vrijdag 24 oktober 2014 kregen zij van de gemeente groen licht om zich in het centrum van Groesbeek te mogen vestigen. 1 november 2014 kreeg men de sleutel van het pand. Formeel wordt de brouwerij geopend op 1 januari 2015 (www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/brouwerij-dn-drul.html). Vlakbij de Duitse grens in de buurt van Nijmegen vind je Brouwerij D’n Drul in Groesbeek. Een drietal van enthousiaste ondernemers maakt hier zijn droom waar, namelijk: bier brouwen! Het begon als een hobby, maar het draaide al snel uit op een groot succes. Hier geniet je op bourgondische wijze van een lekker hapje en een huisgemaakt biertje. Het team van Brouwerij D’n Drul deelt zijn kennis en passie graag met je, door je te laten proeven van hun bijzondere bieren. Maar bijvoorbeeld ook door je een rondleiding door de brouwerij te geven. Bij deze brouwerij draait het niet alleen om consumeren, maar ook om verantwoord bier te brouwen. Zo gaat men bijvoorbeeld onnodige waterverspilling tegen. Een vooruitstrevend bedrijf kun je D’n Drul ook wel noemen vanwege het verantwoord ondernemen. Naast een lekker biertje drinken, kun je hier ook perfect lunchen, dineren en borrelhapje nuttigen.
Kom je ook? (www.giftforyou.nl/cadeau/locatie-detail/cadeau/tafelen/location/brouwerij-d___n-drul/). Toen ik langskwam bij de brouwerij waren ze nog maar me z'n tweeën: Roland & Wilma Boschman.
De brouwerij kwam afgelopen jaar in de verschillende media onder de aandacht vanwege hun gejatte asbak (zie o.a. De Gelderlander en bier.blog.nl):
Ik dronk laatst een Lente bock van ze. Een wilde lentebock. Ik had het verhaal al gehoord dat het bij het gisten uit de gistingstank (of lagertank?) was komen schuimen. Gelukkig was het vanuit het flesje geen gusher, maar de kroonkurk klapte eraf. Het was geen 'plop', maar een harde knal. Ik tril nu nog na...
De geur is fris-gistig. De smaak is moutig/gistig, met een kruidige toets. Het bier heeft een milde koolzuurprikkeling en in de nasmaak sluimert nog wat gistsmaak.
Pracht lentebok ( seizoen )
Een zacht moutig fruitige lentebok. Alsof de lente in je mond ontploft.
Mooie kleur en heerlijke afdronk.
Ingredienten: Water, Pilsmout, Munchenrmout, Caramout, Hallertauer Mittel Fruh hop, Saazhop, Koriander en gist. Alcoholgehalte van 6,5% (http://brouwerijdendrul.nl/onze-bieren.html)
Ze brouwen nog meer bier:
Verrassend blond
Een Tripel die goed smaakt. Mooi wit schuim licht troebel.
De verrassing is de afdronk. Lekker hoppig, bijna een IPA.
Ingredienten: Water, Pilsmout, Tarwemout, suiker,Chinook hop,Koriander, sinaasappelschil en gist. Alcoholgehalte van 8,5% (http://brouwerijdendrul.nl/onze-bieren.html)
De smaak is kruidig. De tripel is mooi licht blond van kleur. De afdronk en nasmaak zijn gistig. De nasmaak heeft een zoetje in zich. De koolzuurprikkeling en de milde bitterheid, maken dit bier een lekkere doordrinker. Ik zou het zelf niet tot een IPA rekenen. Het heeft naar mijn mening zelfs minder hopbitterheid dan Oost-Europese pils.
De smaak is kruidig. De tripel is mooi licht blond van kleur. De afdronk en nasmaak zijn gistig. De nasmaak heeft een zoetje in zich. De koolzuurprikkeling en de milde bitterheid, maken dit bier een lekkere doordrinker. Ik zou het zelf niet tot een IPA rekenen. Het heeft naar mijn mening zelfs minder hopbitterheid dan Oost-Europese pils.
Drulse dubbel
Pittig, niet te zoet, zacht mondgevoel met een aangename lekkere bittere
afdronk.
Ingredienten: Water, Pilsmout, Special B mout, Tarwevlokken, bruine kandijsuiker, Hallertauer Perle, Spalter select en gist. Alcoholgehalte van 6,8% (http://brouwerijdendrul.nl/onze-bieren.html)
Bij het openen prijs ik me gelukkig dat het flesje niet knalt of zelfs plopt, maar daar komt al snel verandering in als het flesje een gusher blijkt te zijn...
De smaak vind ik wat te kruidig voor een dubbel, het doet me meer denken aan een winterbier. Sterarnijs? De koolzuur is wat heftig voor een dubbel. De kleur is wat roodbruin en is dat wat voor een dubbel? Ik drink eigenlijk te weinig dubbels om de stijl goed te beoordelen...
Het bier op zich dan, dat smaakt lekker. De koolzuurprikkeling is tintelend. De smaak is niet vies, maar heeft wel een 'laagje' in zich dat ik niet zo waardeer, maar ik kan er helaas geen naam op plakken.
In de brouwketels brouwen ze 400 liter speciaal bier per batch, ze brouwen op artisinale wijze en naar eigen recept bieren zoals Blond, Dubbel, Tripel, IPA, eenmalige uitgave's en seizoensbieren Lentebok, Witbier, Herfstbok en Winterbier. Ze brouwen voornamelijk in het weekend om er voor te zorgen dat bezoekers het brouwproces kunnen meemaken (zie http://brouwerijdendrul.nl/brouwerij.html).
De naam van de brouwerij is d'n Drul. Die naam doet me denken aan 'drol' en dat geeft nou niet echt een lekkere associatie met bier...
D'n Drul blijkt een natuurgebied in Groesbeek te zijn. Een ander natuurgebied heet er Foeperpot.
"Foeperen" is Groesbeeks voor "op en neer gaan": de grond beweegt als je eroverheen loopt. Dit komt door het drassige en venige karakter van het gebied. Een halve eeuw geleden leek dit schrale graslandje nog veel op de velden in de Bruuk waar we allerlei zeldzame planten aantreffen (www.wmg-groesbeek.nl/natuur/foeperpot.html). In 1987 toen de Foeperpot ingericht werd, werd er aan de noordzijde, grenzend aan het Nijerf een retentiebekken gegraven dat het hemelwater uit de wijk moest opvangen bij een stortbui. Er ontstond op die plaats een moerassige plek, waar zich riet en struweel ontwikkelde. Hier hebben zich allerlei struiken en bomen zoals wilgen, vuilboom, elzen, berken en eiken gevestigd. In een in de Foeperpot gegraven sloot ging Kikkerbeet en Gele Lis groeien...De Foeperpot is in 12 jaar uitgegroeid tot een zeer fraai grasland en moerasgebiedje
met een zeer hoge biodiversiteit. (www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/GMJ-101%20102.pdf).
De Foeperpot, het graslandje tussen Nijerf, Mansberg en de Gavinstraat was voor de oorlog bekend als "de wei van Lamers" die ook wel bekend stond als Jan Boer. Rondom de wei, gelegen aan de kant van het Nijerf, stonden de boerderijen van Lamers en Schoenmakers. Ze staan er nog steeds, weliswaar gemoderniseerd, maar nog wel met oude vooroorlogse schuren.
...
De tegenwoordige oude Drulse vormde de scheiding tussen akkerland op de helling van D'n Drul en de natte hooilanden van de Foeperpot en andere vochtige graslanden.
...
De Foeperpot was een nat hooiland, een zogenoemde "zure wei" en verder niet geschikt voor akkerbouw of veeteelt. De natte grond strekte zich overigens nog verder uit langs de huidige nieuwe Drulseweg. Dat natte deel werd De Siep genoemd; de naam die we terug vinden in de openbare school. De naam betekent "sijpelen" of kwel (www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/GMJ-101%20102.pdf).
Daar waar nu het bosje bij Oomen is, vlakbij de garage, stond vroeger het huis van Tönje Schoenmakers. Het was drassige grond. Vooral aan de overkant van de wei (van Dot Kersten) kon je 's winters schaatsen. Later is daar een sloot gegraven om de boel te ontwateren, en zo ontstond er in 1970 de Drulsebeek, die dus nog niet zo oud is (http://www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/GMJ-101%20102.pdf). De herinrichting van de Drulse Beek in 1994 had grote gevolgen. Bij die herinrichting werd één talud verflauwd. Op dit onbegroeide lemige- en venige talud werd hooi uit De Bruuk gedeponeerd. Daarna ontwikkelde zich een flora, waarin jaarlijks nieuwe soorten werden aangetroffen, zoals Moerasvergeet-mij-nietje, Brunei, Knoopkruid, Blauwe Zegge, Sterzegge, Veelbloemige Veldbies, Gevleugeld Hertshooi, Kantig Hertshooi, Borstelbies, Orchideeën, Tormentil, Tandjesgras en zelfs Kleine Zonnedauw en de zeldzame Moeraswolfsklauw (www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/GMJ-101%20102.pdf).
De gemeente Groesbeek herbergt diverse natuurgebieden:
De Foeperpot is een gebiedje van 2 hectare midden in een woonwijk. Te nat om te bebouwen, maar precies goed voor de natuur. De WMG beheert dit gebiedje.
Het Ketelwald is de overkoepelende naam van het bosgebied op de stuwwal tussen Nijmegen en Kleef. Daarin werken boseigenaren en natuurorganisaties samen aan meer natuur.
Zeer waardevol is De Bruuk, dat als Natura2000-gebied de hoogste beschermingsstatus geniet. Hier vinden we nog de zeldzame blauwgraslanden, een vegetatietype dat ooit algemeen was in ons land, maar nu nog maar in enkele beschermde gebieden voorkomt.
Een ander belangrijk natuurgebied bij Groesbeek is de St. Jansberg, ook Natura2000. Een klein stukje ligt in Groesbeek (Gelderland), het merendeel in de gemeente Mook en Middelaar (Limburg). Met bijzondere natuurwaarden, maar ook een rijke cultuurhistorie (www.wmg-groesbeek.nl/natuur/index.html).
In Groesbeek is wijk D'n drul gebouwd in de jaren zeventig (www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/Milieujournaal149.pdf). In de wijk de Drul, de betekenis van Drul is
"natte plaats" stond aan de huidige Lievensweg de boerderij van Hentje Gillessen.Dit was een vrijgezelle, welvarende boer (zijn bijnaam was "De Pjoe"). Die naam kreeg hij omdat hij altijd kinderen met een stok in de buik prikte om ze te laten schrikken en daarbij altijd "Pjoe zei". Hentje zou een tijd lang geprobeerd hebben om een toren op de kerk te krijgen. Hij wilde die grotendeels financieren, op voorwaarde dat zijn naam erop zou komen te staan. Het kerkbestuur zag daar echter niets in. Het was een van de redenen dat de bouw niet doorging (www.wmg-groesbeek.nl/milieujournaal/GMJ-101%20102.pdf).
Wandelgids en bierambassadeur Maarten Exel heeft er over de eeuwenoude stuwwal bij Nijmegen gewandeld richting de brouwerij D'n Drul (zie www.biernet.nl/bier/agenda/19-04-2015/bierwandeltocht-dn-drul, https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/bierwandeltocht-dn-drul-groesbeek).
Camping Op den Drul ligt bij water nummer 8.
Het dorpje Linden is bekend om het steeds groter wordende natuur- en recreatiegebied de Kraaijenbergse Plassen, een gebied met zeven grote natuur- en recreatieplassen. (400 ha). Vanaf de camping heeft u een prachtig uitzicht over het water (www.campingopdendrul.nl/omgeving.htm).
Edit mei 2016, nu 2 jaar later loopt er alweer een crowdfundingactie voor de uitbreiding van de brouwerij: zie http://brouwerijdendrul.nl/crowdfunding%20campagne.html
Kijk op. https://crowdaboutnow.nl/campagnes/Brouwerij-dn-drul
Kijk op. https://crowdaboutnow.nl/campagnes/Brouwerij-dn-drul