Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

april 2016 deel 2

$
0
0
Grolsch フロルーシュ
Bierbrouwer Grolsch (sinds 1615 in bedrijf, maar in eigen land geen marktleider) wordt verkocht aan de (in 1898 opgerichte en sinds 1994 in eigen land marktleider) Japanse branchegenoot Asahi. [Zo maakte Adsahi bekend] AB Inbev heeft het bod van de Japanners geaccepteerd. Grolsch is nu nog onderdeel van SABMiller, dat dit jaar fuseert met AB Inbev. De overname kan alleen niet doorgaan als de mededingingsautoriteiten geen groen licht geven voor de fusie tussen de biergiganten.
AB Inbev betaalt maar liefst 95 miljard euro voor SABMiller. Daarmee is het een van de grootste overnames wereldwijd ooit. Er waren ook andere spelers geïnteresseerd in Grolsch en het grotere Peroni, zoals Thai Beverage en San Miguel.
Grolsch wordt daarom samen met Peroni en Meantime verkocht aan Asahi voor in totaal 2,55 miljard euro.
Asahi en AB Inbev gaan nu de werknemers inlichten en overleggen met de gebruikelijke instanties. Gedurende die periode heeft Asahi het alleenrecht op overname. Het is de bedoeling om de overname in de tweede helft van het jaar af te ronden.
Het is niet bekend gemaakt hoeveel Asahi betaalt voor Grolsch en hoeveel voor Peroni. Peroni heeft een hogere omzet (348 miljoen tegen 297 miljoen) en een hogere ebitmarge dan Grolsch (7 procent tegen 6,2 procent.
Grolsch draait niet zo fantastisch. RTL Z berekende vorige maand dat de winst over 2015 met bijna een derde was gedaald. Dat zou komen door hogere pensioenpremies en kosten voor een nieuw automatiseringssysteem, een reorganisatie en enkele productlanceringen. De omzet steeg met 1 procent.
SABMiller kocht Grolsch in 2008 voor ruim 800 miljoen euro, met de bedoeling het Nederlandse biermerk internationaal sterk te laten groeien. Grolsch boekte destijds 70 procent van de omzet op de Nederlandse thuismarkt en in Groot-Brittannië.
Asahi begon in 1889 met het brouwen van bier. Inmiddels heeft het een eigen glasbedrijf en het distilleert whiskey. Asahi valt onder de Asahi Group, dat ook frisdrank maakt en in voeding zit. Asahi is in Japan de grootste brouwer.
(www.rtlnieuws.nl/economie/home/hollands-bier-japanse-handen-grolsch-verkocht-aan-asahiwww.bnr.nl/nieuws/729594-1604/bnr-biertest-japans-delicaat-bier-vs.-zoet-grolsch-bierwww.bnr.nl/feeds/anp/ECO/642144-1604/ab-inbev-accepteert-bod-asahi-op-grolsch_bron_bnr_web) (www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4285179/2016/04/19/Grolsch-nu-echt-verkocht-voor-2-6-miljard-euro.dhtml)

Geen biernieuws meer van Google
We hebben onlangs aangekondigd dat bepaalde API's voor Google Zoeken worden beëindigd. Als gevolg daarvan werkt de Blogger Journaal-gadget niet meer. We verwijderen deze op 1 mei 2016 van je blog. Als je Google Nieuws wilt blijven weergeven op je blog, kun je in plaats daarvan de Feed-gadget gebruiken.We recently announced that certain Google Search APIs would be retired. As a result, the Blogger Newsreel gadget will not function any more, and we will remove it from all blogs by May 1st.
If you would like to continue to display Google News in your blog, you can alternatively use the Feed gadget. To find the Google News feed URL (https://productforums.google.com/forum/?p=newsreel&rd=1#!topic/blogger/Vl9UTLxeoHg) Dus vanaf morgen geen actueel biernieuws meer hiernaast... Dan toch maar vaker langs bij Biermagazine of  Biernet of Biersites of Bierflash...

Das reinheitsgebot 500 jahr
Das Reinheitsgebot bestaat deze maand 500 jaar en wat me opvalt is dat er zo weinig aandacht voor lijkt te zijn. Sterker nog ik zie eerder berichten als: "500 jaar oud Reinheitsgebot is sta-in-de-weg". Als het al wordt genoemd dan gaat het over de strengheid, zoals bij Hosenhym.


Radler bij Kassa!
Radler komt op (http://kassa.vara.nl/nieuws/radler-en-alcoholvrij-stuwen-bierconsumptie). Het was een Duitse vinding volgens de legende (zie http://biervat.blogspot.nl/2013/04/r-was-eens-bier-van-tot-z.html en http://biervat.blogspot.nl/2015/08/monteiths-radler.html). In 2012 verscheen de eerste radler in Nederland volgens het programma Kassa!. Ze gingen deze maand op zoek naar de beste citroensmaak radler (er zijn immers heel veel smaken). Fiona de Lange besprak in de uitzending de resultaten van de radlerbiertest. Ze merkte op dat het een biermixdrankje is en dat je vroeger toch al het sneeuwwitje had. Ook kwam gezondheid aan bod (het item kwam vlak na een boekbespreking van dr. Catan). Wat opviel was dat de winnaar de Belgische radler was, voor twee Duitse radlers (Warsteiner en Perlenbacher). Bavaria, Grolsch en Amstel waren onopvallend in de middenmoot vermeld.


...de Bierverteller maakte deel uit van het Kassa! proefpanel voor radlers. Samen met 4 vakgenoten en een wielrenner werden er 8 radlers geproefd. Radlers.... Tja, het bleek meer een limonadetest, maar dat lag ook wel in lijn der verwachting. De 'bieren' vielen wat tegen, maar aan de locatie heeft het niet gelegen. Er werd geproefd in het Velodrome in Amsterdam. Deze fiets-arena was een passend toneel, aangezien deze mix van bier en frisdrank, zijn naam ontleent aan de 'fietser'. Herbergier Franz Kugler zou er in 1922 mee zijn begonnen toen zijn terras onverwacht werd overspoeld met wielertoeristen.
Grappig, de Bierverteller kende deze drank al toen hij nog maar een kleine jongen was. Het was zelfs zijn eerste bierervaring ooit. Toen heette het echter nog gewoon Sneeuwwitje (www.facebook.com/bierproeverijen.utrecht).

Blurring
In 2013 alweer, veroorzaakte Robin Thicke's Blurred Lines controverse (www.theguardian.com/music/2013/nov/13/blurred-lines-most-controversial-song-decadehttps://en.wikipedia.org/wiki/Blurred_Lineswww.ibtimes.com/blurred-lines-controversy-pharrell-williams-denies-copying-marvin-gayes-got-give-it-1836708https://mm395.wordpress.com/2015/03/21/controversy-over-copyright/).


Drie jaar daarna is er weer discussie over het vervagen van de grenzen:

47 gemeenten doen mee met de landelijke proef om winkels alcohol te laten schenken. In Amsterdam konden ondernemers binnen de freezones Jan Evertsenstraat, Osdorpplein en Rijnstraat hun plan indienen bij een selectiecommissie. Twaalf winkels meldden zich aan. Van zeven winkels, waaronder Toon, werd het plan goedgekeurd.... Marc Houben van de SlijtersUnie vindt het kwalijk dat alcohol wordt ingezet 'als wonderolie voor de economie'. "Dit gaat de binnenstad niet redden, maar bij meer incidenten kan het alcohol wel in een kwaad daglicht stellen." Ook is Houben bang voor oneerlijke concurrentie (www.parool.nl/amsterdam/amsterdamse-winkeliers-schenken-nu-ook-bier-en-wijn~a4287691/).

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse gemeenten voor opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet. Dat maakte de Koninklijke SlijtersUnie woensdag bekend. Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan. Aan die proef doen tien Brabantse gemeenten mee.
Het gaat om Bergen op Zoom, Helmond, Heusden, Roosendaal, Den Bosch, Oisterwijk, Cranendonck, Eersel, Valkenswaard en Veghel. Volgens de slijters is de proef illegaal. "Drank is niet het middel om de binnenstad te redden'', zegt een woordvoerder van de SlijtersUnie (www.omroepbrabant.nl/?news/247517982/Slijters+doen+aangifte+tegen+gemeenten+waar+winkels+drank+mogen+schenken.aspx).

Tandarts met met bier
Tandartspraktijk Welldent Mokum in Amsterdam geeft z'n patiënten een wel heel bijzondere service. Voor of na hun behandeling kunnen patiënten er een biertje drinken in de kroeg. Zie hier het filmpje van AT5 (www.dentalinfo.nl/artikelen/n4055/tandarts-met-kroeg-geopend-in-amsterdam.html).

Minibrew
Overigens kan straks iedereen toch brouwen? Zie hier bij de Telegraaf nog een filmpje van de Minibrew...

'Belly Button Beer'
Na baardbier is er nu navelpluisbier!?
Brouwers Doug Bremner, Matthew Boustead en Brendan Baker van 7 Cent micro-brouwerij in Melbourne raakten geïnspireerd door de Amerikanen die kwamen met 'Beard Beer', waarbij bier werd gemaakt door baardpluis en ze zeggen dat ze het project heel wetenschappelijk hebben aangepakt. Ze isoleerden hun eigen gist door een staaltje op te nemen uit hun navel en dit verder te kweken in petrischaaltjes.
De bijzondere goudgele rakker zou het meest lijken op een Belgisch witbiertje met sinaasappelschil en geroosterde korianderzaad, het is vrij kruidig. De mannen zullen hun navels showen op de 2016 Great Australasian Beer SpecTAPular (GABS), van 20 tot en met 22 mei, wellicht wordt hun drankje dan wereldwijd bekend.„We zijn erg benieuwd of het idee dat je bier drinkt dat ontstaan is in iemands navel zelfs te veel is voor de grootste bierliefhebber. Als je eenmaal gewend bent aan het idee dat gist gist is, waar het ook vandaan komt en je je realiseert dat het water dat we drinken gerecycelde dinosauriërurine is, zou je in theorie moeten kunnen genieten van je biertje.” (zie www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/04/australiers-brouwen-bier-van-hun-navelprutjes)

7% meer Heineken
Bierbrouwer Heineken heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 11% meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief het effect van overnames zou de volumegroei zijn uitgekomen op 7%. De nettowinst bedroeg 265 miljoen euro, ruim de helft minder dan in het eerste kwartaal van 2015, toen het bedrijf een eenmalige boekwinst van 379 miljoen op de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque boekte. Heineken maakte in het tussentijds handelsbericht geen omzetcijfers bekend, maar volgens topman Jean-François van Boxmeer hebben nadelige wisselkoerseffecten nog altijd veel invloed op de resultaten.
Heineken wist in alle regio's waar het actief is de volumes op te voeren. De autonome groei voor het hele concern kwam uit op 7%. In de regio Asia Pacific, kwam de autonome groei uit op 23%. Vooral in de Vietnam, Indonesië en Cambodja wist Heineken hard te groeien. De autonome groei voor de regio Americas bedroeg 8,2%. In Europa bedroeg de groei 2,3%. In Nederland daalde het volume omdat Heineken minder meedeed aan prijsacties van supermarkten.
In de markt voor premium bieren, waar consumenten relatief meer voor betalen, wist Heineken met 7,0% te groeien. De autonome groei was 4,8%. Heineken wist in alle regio's, behalve Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa meer premium bier te produceren.
Zie voor meer informatie de site van Heineken.
bron: Heineken, 20/04/16  (www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=180248)

Bavaria boekt recordomzet
Bavaria, die vorig jaar nog de 'Global Family Business Award' won, heeft afgelopen jaar afgesloten met meer winst en een recordomzet van dik 531 miljoen euro. De bierbrouwer uit Lieshout slaagde erin om in diverse Europese landen marktaandeel te winnen. Ook in Rusland, Cuba, Australië, Canada en Zuid-Korea groeiden de verkopen.
De nettowinst kwam uit op 30,2 miljoen euro, tegen 24,7 miljoen in 2014. De omzet groeide met 4,5 procent, maakte Bavaria woensdag bekend. Alles bij elkaar verkocht de brouwer vorig jaar 5,8 miljoen hectoliter bier. ....Bavaria wil wereldwijd verder groeien en heeft hieraan naar eigen zeggen vorig jaar 'duidelijk handen en voeten gegeven'. "De strategie werpt zijn vruchten af", aldus financieel directeur Frank Swinkels. In de zomer werd een nieuwe brouwerij in Ethiopië in gebruik genomen, genaamd Habesha. Die draait inmiddels erg goed (www.omroepbrabant.nl/?news/247532782/Bavaria+verkoopt+meer+bier+in+het+buitenland+en+boekt+recordomzet.aspx).

Voor groei richt Bavaria zich vooral op Afrika, het Midden-Oosten en Italië. Centraal in de Afrikaanse ambities stond aanvankelijk Zuid-Afrika, waar Bavaria tot voor kort ook een eigen brouwerij bezat. Die werd in 2011 echter plotseling verkocht. Eén jaar later bleek dat de familie Swinkels toch een eigen Afrikaanse brouwerij wilde hebben. In de zomer van 2012 ging Bavaria namelijk participeren in de bouw van een nieuwe fabriek in Ethiopië, Habesha Breweries. Bavaria nam een minderheidsbelang van 35 procent; de rest was in handen van een grote groep lokale aandeelhouders....Het Nederlandse familiebedrijf heeft zijn belang in het Ethiopische Habesha Breweries uitgebreid tot 54 procent  (www.rtlnieuws.nl/economie/home/nieuw-afrikaans-avontuur-voor-bavaria) (www.biernet.nl/nieuws/bavaria-begint-opnieuw-in-afrika).

Habesha bierbrouwerij. © Bavaria.

Habesha Breweries ligt in Debre Birhan , in het noorden van Ethiopië op zo’n 120 kilometer afstand van Addis Ababa. In eerste instantie is de brouwerij goed voor een jaarlijkse productie van 300.000 hectoliter bier. De brouwerij is echter zo ontworpen en gebouwd dat deze opgeschaald kan worden naar 500.000 hectoliter. Ook is het met de nodige aanpassingen mogelijk om de productie tot 1 miljoen hectoliter op te schalen. Op de langere termijn willen we ook 0.0% bier gaan produceren waarmee we onze afzetmarkt kunnen vergroten, bijvoorbeeld in de moslimgemeenschap. Want ook al is Ethiopië is overwegend christelijk, een significant deel van de bevolking is moslim.
...
De stap om naar Ethiopië te gaan was voor ons evident. We onderhouden er al sinds langere tijd relaties met brouwerijen als leverancier van mout voor Holland Malt. . Hierdoor zijn we bekend met de lokale markt waardoor we tegen het lokale initiatief aan liepen waaruit Habesha Breweries uiteindelijk is ontstaan. Ethiopië is bovendien een land dat zich snel ontwikkelt. De biermarkt staat er nog in de kinderschoenen en heeft veel groeipotentieel. Ook kan deze brouwerij voor ons een springplank zijn voor de uitbreiding van onze activiteiten op het Afrikaanse continent (http://duurzaamheid.bavaria.com/verslag/projecten/habeshabreweriesethiopi/a1085_De-start-van-Habesha-Breweries-in-Ethiopi%C3%AB-).

Voor de Habesha-installatie is Kim Plus Delta onder leiding van Marco Wessels begonnen met het inrichten van onderhoud voor de nieuwe productielijn. Met behulp van de jarenlange kennis en ervaring van Bavaria en de Ethiopische Habesha-brouwerij is gestart met het in kaart te brengen van onderhoudsplannen voor het vulproces van deze productielijn (www.kimplusdelta.nl/onderhoud-bavaria-habesha-brouwerij-ethiopie/).

De eerste contacten tussen Habesha en Bavaria dateren van zo'n 4 jaar geleden, toen een Nederlandse exportmanager door Ethiopië reisde. Hij stuitte op een bont gezelschap van achtduizend lokale boeren met een gezamenlijke droom: een eigen brouwerij. Er was echter één obstakel: van de techniek van bierbrouwen hadden ze absoluut geen kaas gegeten (www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4209483/2015/12/17/Brabantse-meesterbrouwers-beproeven-geluk-in-Ethiopie.dhtml).


Voor de Brabantse brouwer is het de allereerste keer dat die buiten Europa bier gaat brouwen. Bavaria kreeg een meerderheidsaandeel in handen van een bestaand Ethiopisch initiatief voor een brouwerij (http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2016497-heineken-en-bavaria-brouwen-voor-dorstig-ethiopie.html).

Heineken is al langer een internationaal bedrijf, maar wat schetst mijn verbazing?

De grote internationale bierbedrijven kwamen in 2011 in één klap binnen op de Ethiopische markt, nadat de overheid de staatsbrouwerijen te koop zette. De Nederlandse brouwers produceren in Ethiopië biermerken die exclusief bestemd zijn voor de Ethiopische markt, met klinkende namen als Habesha en Walia.
Zo kreeg Nederlands grootste brouwer Heineken twee brouwerijen in handen en opende het pasgeleden een derde. Alleen in Ethiopië produceert Heineken al een miljoen biertjes per dag.
Voor al dat bier hebben de brouwers veel brouwgerst nodig. Nu wordt het merendeel nog geïmporteerd uit Frankrijk, maar de Ethiopische boeren moeten het in toenemende mate zelf gaan telen.
Met 1,2 miljoen euro subsidie ondersteunt de Nederlandse overheid Heineken bij het opbouwen van een netwerk van brouwgerstboeren. Inmiddels produceren zo’n 6000 boeren het speciale brouwgerst speciaal voor Heineken. Uiteindelijk zijn 20.000 boeren nodig om aan de vraag te voldoen.
Het subsidiegeld gaat onder andere naar ontwikkelingsorganisatie ICCO en kennisinstituut Alterra van de Wageningen University die op verschillende Ethiopische locaties de boeren organiseren en onderwijzen hoe ze kwalitatief goed brouwgerst kunnen verbouwen.
De samenwerking met Heineken past volgens het Nederlandse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking naadloos in het kabinetsbeleid waarin handel en ontwikkelingshulp zoveel mogelijk samenvallen (http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2016497-heineken-en-bavaria-brouwen-voor-dorstig-ethiopie.html).

De investering in Ethiopië is een typische Swinkels-actie. Op de wereldbiermarkt is Bavaria een kleine speler, die creatief moet zijn om een vuist te maken tegenover brouwgiganten als AB-Inbev, SABMiller en Heineken. Het familiebedrijf moet het hebben van een ongewone aanpak. Zo stuurde het tijdens het WK Voetbal van 2010 vrouwen in sexy Bavaria-jurkjes de tribunes op. Ook de investering in Habesha is een verrassende manier om een rol te kunnen spelen op de Ethiopische biermarkt, die de afgelopen jaren werd ontdekt door de grote spelers. Zo kocht Heineken in 2011 twee voormalige staatsbrouwerijen voor 110 miljoen euro. Drankengigant Diageo kocht datzelfde jaar voor 168 miljoen euro de Meta brouwerij.
Bavaria kan zich dergelijke overnamesommen niet veroorloven. Maar dankzij de relatief geringe investering van 8 miljoen euro is het straks toch aanwezig op de interessante groeimarkt. Wel kent het Ethiopische avontuur ook flinke risico’s. Zo is de concurrentie in het Oost-Afrikaanse land moordend. Het Franse familieconcern Castel heeft 50 procent van de biermarkt in handen. Heineken bezit met de twee brouwerijen een marktaandeel van 18 procent, en de gevestigde nationale merken Harar en Bedele. Dit jaar wil Heineken een derde, nieuwe brouwerij openen. Ook giganten Diageo en SAB Miller willen de markt veroveren (www.rtlnieuws.nl/economie/home/nieuw-afrikaans-avontuur-voor-bavaria).

Ethiopië is momenteel (31-01-2015) ook de grootste ontvanger van voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP), ook al is in de afgelopen tien jaar het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, gedaald van 38 naar 29 procent van de bevolking. Volgens de VN leiden honger en ondervoeding tot circa 60.000 kindersterftes per jaar (http://nos.nl/
nieuwsuur/artikel/2016497-heineken-en-bavaria-brouwen-voor-dorstig-ethiopie.html).

Het land maakt een enorme ontwikkeling door,'' stelt Stijn Swinkels, directielid nieuwe markten bij Bavaria. ,,In 2030 staat Ethiopië in de top-10 van landen met de meeste inwoners. Het is een van de weinige landen in Afrika waar op serieuze schaal graan wordt verbouwd, verder veel landbouw en het heeft een waanzinnige historie.
Bovendien: in Ethiopië (en Egypte) is de biercultuur ontstaan.''
De passie en missie van de achtduizend aandeelhouders maakten nog de meeste indruk op Bavaria. ,,Iedereen die we in Ethiopië spraken, was op de hoogte van de plannen voor een eigen brouwerij. Habesha was al bekend voordat de brouwerij er stond.''.... In de Habesha-brouwerij helpt een handvol mensen van Bavaria de lokale bevolking bij het brouwproces. Een ervaren Nigeriaan en twee jonge Ethiopiërs delen de lakens uit. In de brouwerij werken 116 mensen. Op kantoor zitten 95 man en die doen ook de distributie. De bierproductie moet op jaarbasis ruim 300.000 hectoliter gaan bedragen.
'Cold Gold', staat er onderaan het zwartgoude etiket met daarboven het gezicht van Lucy, een Ethiopische die wegkijkt. 'Koud goud'. Swinkels: ,,Dat verwijst naar een aloude traditie.'' Hij toont lokale, bombastische reclamevideo's over Habesha. Veel goud in beeld én met medewerkers van de brouwerij, geen acteurs.
Bij Bavaria in Lieshout staat overigens een heel team paraat voor Habesha. Dit team bewaakt de kwaliteit van het bier, het onderhoud en de aanvoer (www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4209483/2015/12/17/Brabantse-meesterbrouwers-beproeven-geluk-in-Ethiopie.dhtml).

Mexicaanse Bavaria
Bavaria maakt mexicaans bier; 100% lekker, 0% alcohol...Deze Bavaria 0.0% Mex heeft dan ook een fris, zoet aroma van lemon en tequila. Dat geeft een frisse twist aan je afdronk. Net even wat chiller voor die echte warme dagen, zeker in combinatie met de herkenbare moutige en hoppige karakter van Bavaria (http://menandstyle.nl/2016/04/bavaria-maakt-mexicaans-bier-100-lekker-0-alcohol/).


Bavaria 0.0% Mexican is een fris, alcoholvrij bier met daaraan een tequilasmaak toegevoegd. En laat je genieten alsof je in de Mexicaanse zon zit (www.biernet.nl/bier/aanbiedingen/aanbieding/bavaria-00-mexican-verpakking-set-van-3-flesjes-a-033-liter-winkel-hoogvliet-datum-23-03-2016tm29-03-2016). Je komt alleen in aanmerking voor deze actie indien je een proefverpakking voor 1 euro hebt gekocht. De proefverpakkingen staan in diverse supermarkten op speciale actieschappen. Aan de binnenkant van de kartonnen omslag staat de unieke actiecode geprint.
Dus voor 1 euro koop je een speciaal 3-pack mexicaans bier plus later nog een 3-pack mexicaans bier voor de normale prijs waarvan je het aankoopbedrag terug krijgt. In feite heb je dus 6 flesjes voor 1 euro (www.xgratis.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=3490).


Niet iedereen is overigens fan van alcoholvrij bier. Sinds Youp van het Heck heeft die term ook een wat negatieve klank. Brouwers hebben er met de 0,0% weer een frisse draai aangegeven. Tom van Erven Dorens vindt het eerlijk gezegd maar ‘getrut’ met al die nieuwe drankjes:

"Alcoholvrij bier, ooit ontwikkeld door Bavaria om voet aan wal te krijgen in het ‘alcoholvrije’ Midden-Oosten en Noord-Afrika, kende een Europese introductie vooral door de – terechte – bezwaren die kleven aan alcoholgebruik in het verkeer. Een goed alternatief voor bier als je nog moest autorijden. Totdat Youp van ’t Hek hierop zijn bekende conference losliet; de ‘Buckler lul’ was geboren. Ineens stond alcoholvrij bier niet meer voor ‘verstandig’ en ‘ethisch verantwoord’, maar kreeg je als drinker het stempel van ‘sukkel’ of ‘saaie Piet’. In korte tijd is alcoholvrij bier toen een schier stille dood gestorven. Slechts voor een enkele purist stond nog ergens een verdwaald flesje op de plank.
Door de introductie van Radler, waarin weinig of geen alcohol zit, is er een herstart gemaakt. De brouwerijen hanteren nu echter een andere marketing gedachte. Was het voorheen als ethisch verantwoord alternatief voor bier bedoeld, is het nu een drankje dat op totaal andere tijden wordt gedronken en dat  bovendien concurreert met sappen, waters en frisdranken. Bovendien biedt het de brouwerijen mogelijk weer een toegang tot de benzinepompen, waar alcoholhoudende dranken sinds enkele jaren niet meer verkocht mogen worden.
Dat er nauwelijks kannibalisatie op het eigen assortiment plaatsvindt, dat wijzen de cijfers ook uit, want ook de verkoop van het ‘echte’ bier laat een kleine volumestijging zien. Het positieve effect, die deze innovatieve drankjes op het imago van de biermarkt hebben, is natuurlijk ook een belangrijke drijfveer voor de brouwers. Toch zit de echte winst ‘m onveranderd in het reguliere pils!
Bierprijsverhoging
De cijfers zijn wel relatief. Het aandeel van de alcoholvrije bieren, dus ook de Radlers en andere 0% brouwsels, is nog geen 3% van de gehele bierafzet in Nederland. De grote winsten, die de jaarlijkse bierprijsverhoging oplevert, gaan niettemin ongetwijfeld verklaard worden door de verkoopgroei van Radler. Gezien het kleine aandeel binnen het hele volume is dat bij deze dus alvast naar het rijk der fabelen verwezen. Proost! (www.missethoreca.nl/cafe/blog/2016/4/blog-wat-een-getrut-met-dat-alcoholvrije-bier-101234970)

Dokkum Papers
Deze maand stond ook in het teken van de Panama Papers. Allerlei bedrijven, banken en overheden zouden geld wegsluizen naar belastingparadijzen. Dat nieuws kan ik pareren met een bericht uit Dokkum door Warner B. Banga & Piet de Haan:
toen in de Lage Landen een oorlog uitbrak met de ‘Coninck van Hispanje’ die zo’n tachtig jaar duurde en handen vol geld kostte. ‘Om den tegenwoordigeen crych te beter te becostigen ende te moegen onderholden’ stelden de Staten van Friesland in augustus 1580 de zogenaamde ‘Generale Middelen’ in. Door het heffen van provinciale belastingheffingen of accijns op consumptiegoederen als bier, wijn en granen probeerde men die oorlog te bekostigen, wat door de gewone man en consument vaak met grote tegenzin werd geaccepteerd.
Naast de geïmporteerde, zogenaamde ‘vreemde bieren’ uit binnen- en buitenland, werd er steeds meer ‘ingebrouwen’ bier gedronken, mede omdat de kwaliteit van het in Dokkum gebrouwen bier steeds beter werd, vooral dankzij het zuivere water uit de Fetze- en Bonifatiusfontein die de brouwers hier tot hun beschikking hadden. Die toename van consumptie en productie was ook de plaatselijke overheid niet ontgaan en al op 30 juli 1588 vinden we in het Oudt Resolutieboeck van Dockum een resolutie waarin voor het eerst een impost of gemeentelijke belasting werd ingesteld op mout en binnen Dokkum gebrouwen bier:
Voor iedere last mout die in Dokkum ‘verbrouwen’ was of elke ton ‘ingebrouwen’ bier die door de tappers in de of waarden in de plaatselijke herbergen en drinklokalen uitgetapt werd, moesten vijf stuivers impost betaald worden. De belasting op de mout moest door de brouwers betaald worden, terwijl de tappers en waarden van de herbergen en bierlokalen opdraaiden voor de accijns op het door hen uitgetapte bier.
Die opbrengst was bestemd voor de verbouw en het uitbreiden van de Sint Martinuskerk, de ‘Cleyne Cercke’, die in 1588 de ‘Grote Kerk’ van Dokkum geworden was en na de sloop van de Bonfatiusabdijkerk met het vrijgekomen sloopmateriaal werd uitgebreid met een noordbeuk. Zo betaalden de brouwers en tappers, maar uiteindelijk natuurlijk de bierdrinkers uit Dokkum voor de verfraaiing en uitbreiding van het Godshuis op de terp. Het stadsbestuur gebruikte de bierbaten verder om ‘andere extraordinaire lasten’ in de stad mee te bekostigen. Proost! (www.in-dokkum.nl/content/impost-op-ingebrouwen-bier/)


Palm retro
In de race van biermarketing via verpakking in plaats van smaak had Brand al een nieuwe layout, en had Bavaria al aangesloten bij een retro-bokbier-etiket. Nu heeft Palm ook weer retroflesjes van de jaren 1950, 1970 en 1990 (www.retaildetail.be/nl/news/palm-brengt-retroflessen-op-de-markt).

Onder het motto ‘Heerlijk tijdloos’ brengt brouwerij Palm dit voorjaar drie retroflessen op de markt.
“Verontrust door de komst en het succes van nieuwe importbieren in België, begin 1900, besloten professoren van verschillende brouwerijscholen pogingen te ondernemen om een modern Belgisch bier te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken werden in 1903, 1904 en in 1905 nationale wedstrijden voor de creatie van ‘Une bière type Belge’ uitgeschreven”, zegt bierautoriteit Jef Van den Steen. Van den Steen is als microbrouwer een autoriteit in zijn vakgebied, hij heeft al heel wat boeken op zijn palmares. Zijn nieuw boek ‘Speciale Belge Ale’ wordt nog dit voorjaar voorgesteld.
Meteen was de  ‘Speciale Belge Ale’ geboren. “Spéciale Belge Ale is een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5,2 %, met een fruitig gistingsaroma, een moutige smaak die gaat van honingachtige karamel tot licht gebrand en met een zachte bitterheid van overwegend aromatische hop. Het samenspel tussen gist, mout en hop geeft de karakteristieke volmondigheid en de zacht uitvloeiende nadronk”, zegt Van den Steen.
1929: ‘Spéciale Belge van Steenhuffel’ wordt ‘Spéciale PALM’....De naam PALM zag vader Arthur als een symbool voor de zege van de hoge gistingsbieren.
“Palm vocht al vaak tegen het conventionele, het gemakkelijke en de mainstream”, zegt Peter Buelens van Brouwerij Palm. “Dat bewijst haar rijke geschiedenis. Het authentieke en onconventionele karakter van Palm uitte zich doorheen de geschiedenis ook op de flesjes. Als ode aan deze rijke geschiedenis en om deze ‘Spéciale’ authenticiteit te beklemtonen, brengt de brouwerij  dit voorjaar vier verschillende tijdsperiodes terug op de verpakkingen: 50, 70, 90 en de reguliere uit 2010 (www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/palm-gaat-retro/).

Palm Belgian Craft Brewers, de Belgische onafhankelijke brouwerijgroep van de familie Toye,  heeft verder onder meer contracten bij Fraikin Truck Renting Belux en Maltha glasrecycling, een dochterorganisatie van Van Gansewinkel uit Puurs. .

CEO Jan Vandenwyngaerden wil overigens in mei 2016 stoppen als CEO van Palm Craft Brewers, brouwerij van onder meer Palm, Rodenbach en Brugge Tripel. Vandenwyngaerden staat al tien jaar aan het roer en vroeg zijn ontslag zelf aan om persoonlijke redenen. Hij kon de neerwaartse spiraal van Palm niet keren. Het bedrijf zag de populariteit van het Palm-bier sinds 1998 halveren. De omzet was op tien jaar tijd gedaald van 60 miljoen euro tot 52,5 miljoen euro vorig jaar. Hij hoopt 2015 af te sluiten met een winst en dus positieve cijfers.
Ook exportdirecteur Bart Brits verdwijnt, omdat de Belgische en Nederlandse divisies door de directeur van Nederland zullen worden geleid. Brits zorgde voor een exportstijging van 6.000 naar 50.000 hectoliter (www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/ceo-brouwerij-palm-stapt-op/). De oorzaak van de neerwaartse spiraal is volgens Palm de druk op de biermarkt in België en Nederland, hun belangrijkste exportmarkt. De brouwerij wijst met de vinger naar de strengere wetgeving voor alcohol en de sterkere focus van de pilsbrouwers op hun eigen merken in de horeca. Daardoor heeft de brouwer het moeilijker op die horecamarkt, nog altijd het belangrijkste verkoopkanaal....Met andere Belgische brouwers van speciale bieren gaat het een pak beter. Duvel Moortgat uit het naburige Breendonk liet recordcijfers optekenen. Ook Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek en AB InBev uit Leuven scoren goed (www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/donkere-wolken-boven-brouwerij-palm/).

BRUZZ
Op http://biernieuws.biersites.info/ valt me BRUZZ op, waar ook allerlei Burssels (bier)nieuws op zou staan, zoals Hoe bier hip werd in Brussel.

Steven Vermeylen, de man achter het RITS-café en het Vilvordia-bierfestival in Jette treedt hem daarin bij. “We zien jonge mensen steeds vaker grijpen naar producten uit de eigen streek”, zegt hij. “Een andere factor is dat de pintjes flink duurder zijn geworden, en dat er dus niet veel verschil meer is met een speciaalbier.”
Een andere verklaring is dat de Belgische biersector sterk gecentraliseerd is geraakt, met een beperkt aantal grote spelers. “Dat leidt tot een vervlakking, een beperkt pallet van smaken, want zij willen uiteraard een zo breed mogelijk publiek aanspreken”, zegt Vermeylen. “Dat maakt dat mensen opnieuw op zoek gaan naar eigenheid.”
Bierliefhebbers wijzen vreemd genoeg naar de Verenigde Staten als de oorsprong van onze bierrevival. “Daar is men lang geleden al begonnen met experimenteren in kleine brouwerijen,” zegt Michael Gelender. “In België heeft men heel lang opgesloten gezeten in de eigen tradities.”
Vanuit de VS waaide de innovatiedrift dan over naar Vlaanderen. “Brussel en Wallonië zijn lang een blinde vlek geweest,” zegt Gelender. “Maar we zien nu wel dat er een inhaalbeweging bezig is.”
De hype heeft ook zijn gevaren, want iets trendy trekt ook mensen met een neus voor snel geldgewin aan. “Bij de eerste generatie nieuwe brouwers, stond de kwaliteit voorop,” zegt Gelender. “Bij de sommige nieuwere brouwerijen lijkt dat op de tweede plaats te komen. Men besteedt veel aandacht aan marketing, of er beginnen gimmicks de ronde te doen, zoals bier met paddenstoelen in. Als de kwaliteit bij sommigen erop achteruit gaat, straalt dat af op de hele sector.” (www.bruzz.be/nl/eat-drink/hoe-bier-hip-werd-brussel)

Vandaag herinneren een aantal gebouwen nog aan dat glorieuze verleden, al wordt er in de oude brouwerijen niet meer aan bier gewerkt. Wielemans-Ceuppens in Vorst is nu een kunstcentrum, Bellevue in Molenbeek een evenementenhal en hotel, Vandenheuvel aan het Weststation wordt omgeturnd tot woon- en winkelproject en op de terreinen van brouwerij Roelants in Schaarbeek (al dicht sinds 1962) komt een school.
Toch is er ook bij de brouwers een, bescheiden, renaissance aan de gang. Pionier daar was de Brasserie de la Senne, die opgericht is in 2004 en sinds 2010 op de Gentsesteenweg in Molenbeek haar bier brouwt. Zij zijn bekend van onder meer Taras Boulba en Zinnebir. Ook daar bevestigen ze de trend naar verjonging in het bierwereldje. “Vroeger was het bierpubliek tussen de 50 en de 65 jaar oud,” zegt brouwer Yvan Debaets. “Nu begint het al aan 18 jaar. Dit is een generatie die veel slimmer is wat betreft smaken dan de vorige twee. Bitter wordt bijvoorbeeld opnieuw geapprecieerd.”
In Brussel duiken de laatste vijf jaar meer en meer (micro-) brouwerijen op. Brussels Beer Project, En Stoemelings en No Science zijn de voornaamste. Een evolutie met risico’s, denkt men aan de Gentsesteenweg. “Wij zouden het leuk vinden om extra concurrentie in Brussel te krijgen”, zegt Debaets. “Maar dan wel van echte brouwers. Nu zie je meer en meer bierfirma’s opduiken, overal in België. Dat zijn dan mensen die hun bier niet zelf brouwen, maar dat uitbesteden aan een andere brouwerij. Daar zitten mensen tussen die meer talent hebben voor marketing dan voor brouwen. Dat houdt een gevaar in voor het Belgisch bier in het algemeen.”
Oudgediende Jean Van Roy van geuze- en kriekbrouwerij Cantillon, gesticht in het jaar 1900, ziet de nieuwkomers als een welkome aanvulling. “De Brasserie de la Senne en wij, dat is wat weinig voor de hoofdstad van hét bierland bij uitstek,” zegt hij. “Het maakt ook deel uit van een wereldwijde trend, waarin wij zelfs enkele jaren achterop hinken. Het was tijd dat we in actie schoten. Vergelijk het met Noord-Amerika, waar in 2014 drie brouwerijen per dag de deuren openden.” (www.bruzz.be/nl/eat-drink/hoe-bier-hip-werd-brussel)

Ook heeft BRUZZ aandacht voor hobbybrouwers.

Bitterste Belgische Bier
De Hovese Microbrouwerij De Keukenbrouwers is gebouwd in een bureelcontainer van 3 op 6 meter. Aan de ene zijde bevindt zich de brouwzaal van 3 x 3 meter, aan de andere kant de opslagruimte met grondstoffen en geproduceerde producten (www.dekeukenbrouwers.be/brouwerij/).  De Microbrouwerij De Keukenbrouwers maakt bitterste bier van België. 'Hip Hop Extreme IPA’ is volgens de Keukenbrouwers Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck het bitterste bier van België (www.gva.be/cnt/bllva_02252137/microbrouwerij-de-keukenbrouwers-maakt-bitterste-bier-van-belgie). Fijn dat er wordt aangegeven hoeveel IBU het bier bevat. De Belgische IPA's vallen meestal op door zoetheid in plaats van bitterheid...
Wat zeggen de brouwers er zelf van?


Hip Hop Extreme IPA is het bitterste bier van België. Het bier heeft een bitterheid van 170 IBU. IBU is de International Bitterness Unit en geeft aan hoe bitter een bier is. Een pils bier heeft een bitterheid van slechts 20 IBU.
Onze bieren had Aden tot hiertoe vaak een bitterheid van rond de 60 maar voor de gelegenheid gaan we eens over de top.
Bier maak je bitter door hop mee te koken tijdens het brouwen. Voor onze Extreme IPA gebruiken we 24 gram hop per liter. De hop is niet enkel toegevoegd bij de start van het koken, maar op het einde en tijdens het vergisten, dryhopping genoemd. Dit maakt dat het bier niet enkel extreem bitter is maar ook een echte smaakbom met veel aroma’s.
...
Recept
NaamHip Hop Extreme IPA
ABV9%
IBU bitterheid170
EBC kleur20
MoutPils mout, amber mout
Bitter HopColumbus, Bravo
Aroma HopColumbus, Bravo, Nugget
GistUS-05 korrel
Begin/Eind SG1070/1010
Hip hop is gebrouwen met pils mout, en een kleine hoeveelheid amber mout. Columbus, Bravo, Nugget hop.
Fermentis US-05 korrel is een neutraal gist met zeer goede sedimentatie. Hip hop is hergist op de fles, we kiezen voor een gist met goede sedimentatie zodat het gist mooi op de bodem van het flesje blijft.
Dit bier is gemaisched op één temperatuur. Daarna is het bier met de hoppen gekookt voor 90 minuten. Na een vergisting van 3 weken werd het bier gebotteld met toevoeging van extra suiker voor hergisting op de fles. Na 3 weken is het bier klaar om te drinken (www.dekeukenbrouwers.be/hip-hop-extreme-ipa/). Op hun site kun je ook op- en aanmerkingen over het bier achterlaten...

Overigens is de naam Hip Hop IPA niet heel origineel, aangezien Percival Beer Company hun IPA van 7,5% ook zo heeft genoemd, net zoals Hollister Brewing Co. met hun Hip-Hop Double IPA in 2008 een prijs wonnen (zie IPA: Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale Door Mitch Steele, 2013, blz 168) en de IPA van Beerbliotek heet HipHops.

Stoud Bruin
Met de opkomst van kleine brouwerijen, vooral Amerikaanse, worden we overspoeld met nieuwe bierstijlen. Toch slaagden De Kale Ridders er opnieuw in om met een uniek brouwsel naar buiten te komen. Bart Landuyt, brouwmeester van het Landense brouwersgezelschap: “editie 2016 wordt een combinatie van Oud Bruin en Stout, sommigen noemen het daarom al stOUD Bruin”. Een unieke combinatie van zorgvuldig geselecteerde mouten, gisten en bacteriën zorgt voor een natuurlijk donker bier (zonder kunstmatige kleurstoffen) en een frisse, zurige afdronk.
De Kale Ridders stellen sinds 2015 jaarlijks één van hun vele experimentele brouwsels voor aan het grote publiek. Dat doen ze nu met stOUD Bruin (www.nieuwsblad.be/cnt/bldla_02252038).

Renovatie
De oude mouterij De Troch en brouwerij Eylenbosch aan de Spanuit in Schepdaal zijn al jaren ‘stadskankers’ langs de Ninoofsesteenweg. Beide gebouwen verwijzen naar het rijke brouwersverleden in de streek. Ze staan echter al jaren te verloederen. De eigenaar van De Troch, die momenteel liever anoniem blijft, belooft het oude gebouw in ere te herstellen. “We kunnen nog niet te veel zeggen, maar het wordt een mooi project. We hebben ervoor gekozen om dit historische gebouw eer aan te doen”, klinkt het kort.
De renovatiewerken aan de mouterij De Troch in Schepdaal zijn gestart. De eigenaars willen er appartementen van maken. Het gemeentebestuur juicht toe dat de jarenlange leegstand wordt aangepakt. Brouwerij Eylenbosch blijft wel verder verloederen (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160421_02250407).

Ctaste
Ctaste is gevestigd aan de Amsteldijk 55, 1074 HX te Amsterdam. In Ctaste werken 11 visueel beperkte kelners om u veilig naar uw plaats te brengen en u vervolgens eten en drinken uit te serveren. U kunt te allen tijde in het donker de naam van uw kelner roepen. Hij of zij zal dan zo snel mogelijk naar u toekomen om u te helpen. Bijvoorbeeld als u iets wilt bestellen, of tijdelijk terug naar het bargedeelte wilt. Naast kelner zijn er een aantal die ook nog een hoop andere werkzaamheden verrichten, denk dan aan personeelsplanningen, bestellingen, verzorgen van workshops, coaching en training van personeel etc.
In de keuken van Ctaste werkt 1 chef-kok ondersteund door 3 hulp-koks. Zij zorgen voor de verrassingsmenu’s en zijn altijd bezig om een menu voor u te bereiden die uw smaak uitdaagt. De keuken word zo nu en dan ook ondersteund door zintuiglijk talent (hetzij visueel of auditief beperkt) om te leren en ervaring op te doen (www.ctaste.nl/over-ctaste/). Bierproeven in het donker? Maak kennis met een palet van verschillende biersmaken, een ware proeverij voor de liefhebber. De proeverij bestaat uit verschillende speciaalbieren en een pilsproeverij (haal jij je favoriete merk bier eruit?). De proeverij wordt begeleid met mooie bier-verhalen, weetjes en achtergronden.(www.ctaste.nl/proeverijen/?gclid=CLXN0ZvQk8wCFQso0wodn5ACBQ) Hmm, wat is de nieuwswaarde van dat bericht? Het lijkt haast een advertorial... was/is niet mijn bedoeling.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692