Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Breugem Asian White

$
0
0
Asian White
Fris en zomers tarwerijstbier met vers geraspte Galanga wortel en Djeroek Poeroet. Strak van smaak, licht van alcohol en met een kenmerkend peper- en citruskarakter.
Zilver in de categorie ‘White Beer with extra ingredients, Beer with spices’, Kraft Roku 2017
Kraft Roku 2017
Mout: Tarwe, Pils, Zuur en Rijstvlokken
Hop: Cascade
Divers: Laos wortel en Djeroek Poeroet
Bitterheid: 16 EBU
Alcoholpercentage: 4,6%

Breugem is geen verzonnen naam, met een Belgische klank, maar gewoon de naam van de man achter het bier. Patrick was al brouwer in de voormalige brouwerij in Zaandam en brouwt dus nu zijn eigen bier in Zaandijk. Hij heeft eerder gewerkt in Brouwerij de Prael en was brouwmeester bij De 7 Deugden in Amsterdam. Zijn passie voor bieren is ongekend en het liefst schenkt hij trots zijn bieren zelf tijdens diverse festivals. Samen met Zaans-Canadese bierkenner Derek Walsh werkt hij zijn portfolio uit waarbij diverse uithoeken van het bierspectrum worden verkend. Maar de basis blijft het verder optimaliseren van de klassiekers zoals de prijswinnaars het Zoentje en de befaamde Tripel.
Brouwerij Hoop in Zaandijk
In historisch Zaandijk verrees in 2016 een nieuwe brouwerij, genaamd Brouwerij Hoop. Gelegen onder de rook van de Zaanse Schans, de favoriete bestemming van ruim twee miljoen toeristen, werkt de brouwerij met een nagelnieuwe Duitse Caspary machine. Breugem is daar één van de twee gebrouwen 'huisbieren'. Bij de brouwerij is een restaurant met proeflokaal gevestigd met de Breugem bieren op de tap. Ook is er een heuse bierwinkel. Op afspraak zijn er proeverijen en tours door de brouwerij. Door de aanwezigheid van ruim driehonderd zonnepanelen opereert de brouwerij nagenoeg energieneutraal en heeft een capaciteit van acht- tot tienduizend hectoliter. De brouwerij is zeven dagen in te week te bezoeken op afspraak. (https://www.brouwerijbreugem.nl/nl/historie/)

Breugem wordt gebrouwen in Brouwerij HOOP te Zaandijk.
De kwaliteit uit Zaandijk proef je met iedere, volle slok van een flesje Breugem bier. Wij maken speciaalbier met volledige toewijding en passie op basis van goed doordachte recepten. Ben jij een echte fijnproever? We creëren tevens een heerlijke, passende bier voor de seizoenen. Voor de liefhebbers brengen we af en toe Limited Editions uit en vers van de pers: Patrick brouwt tweemaandelijks op de ketel in Lab-44 10 HL vers bier. Dit bier is in beperkte oplage verkrijgbaar bij geselecteerde horecagelegenheden als Lab-44 en indien het op fles wordt afgevuld; bij de betere slijterij. Elke keer wat nieuws, gegarandeerd exclusief en vers! Als 1e experiment hadden we de Ekuanot Blond en als 2e project stond Heet & Stout, een volle stout met pepers, op het program. Hou onze facebookpagina in de gaten voor het actuele aanbod.

Breugem Asian White
Brouwerij Breugem (16)
Asian White van Brouwerij Breugem is een Witbier. Dit frisse zomerbier is strogeel van kleur met een frisse schuimkraag. Strak van smaak met kruidige nadronk door het gebruik Galanga wortel & Djeroek Poeroet.
Details
Brouwerij Brouwerij Breugem
Bierstijl Witbier
Alcohol 4.6%
Categorie Fris en fruitig
Spijzen Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen
Drinktemp. 5 °C
Volume 33 cl
Drinkmoment Terras, Barbecue, Bij het eten
Gisting Bovengistend

Brouwerij Breugem
Asian White | 4,6% | Wit
2.49
ZICHT/KLEUR
Strogeel.
GEUR
Fris en kruidig.
SMAAK
Peper- en citruskarakter.
AFDRONK
Strak licht peper.
CULINAIR
Indonesisch en sushi.

Ik vind het bier er net zo uitzien als een witbier. De geur is niet zo muf/zuur als je soms ruikt bij witbier. De smaak is friskruidig, maar toch zacht. Duidelijk geen gewoon witbier. Wat zit er in? 

Laos wortel en Djeroek Poeroet? Wat zijn dat?

Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)
Geplaatst op 2 maart 2011
Hoe heet het?
Limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand)
Wat is het?
Limoenblad of djeroek poeroet is het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.
Hoe te gebruiken?
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. ... Je kunt djeruk perut ook als kamer- of terrasplant houden. Onder andere te koop bij Xotus. https://www.aziatische-ingredienten.nl/djeroek-poeroet/

Daon Djeroek Poeroet(djeruk purut) is een blad van de Indonesische citroenboom. Daon staat voor blad. De vrucht van deze boom heet dan ook Djeroek Poeroet of Kaffir Limoen. Smaak en/of reuk : Heeft heeft fruitachtige citroen smaak. Keuken : Wordt gebruikt in de Oosterse keukens. Lekker in :
Kip en vis gerechten. Speciaal : Verse blaadjes kunt u het best bewaren in de diepvries. Gebruik : Meestal worden ze meegekookt, soms ook wel gefruit.
Daon Djeroek Poeroet wordt als een frisse smaakmaker gebruikt. Herkomst : Tropisch gebied in Zuid oost Azië. Soepen en sausen, bv satéh saus. https://www.onlinetoko.eu/a-22040020/kruiden-specerijen-mixen/citroenblaadjes-djeroek-poeroet-10-gr/

Daon Djeroek Poeroet (djeruk purut) is een blad van de Indonesische citroenboom. Daon staat voor blad. De vrucht van deze boom heet dan ook Djeroek Poeroet of Kaffir Limoen. Smaak is fruitachtige citroen smaak. het wordt gebruikt in de Oosterse keukens.
Meestal worden ze meegekookt, soms ook wel gefruit.
Daon Djeroek Poeroet wordt als een frisse smaakmaker gebruikt voor bijvoorbeeld soepen, sausen en satéh saus. https://specerijenkraam.nl/product/djeroel-poeroetblad/

Djeroek Peroet
Donkergroene, glanzende blaadjes afkomtig van de Citrus Hystrix struik. Het blad wordt veel in de Thaise keuken gebruikt en geeft allerlei gerechten, van soep tot curry, die unieke Thaise citrussmaak. Het blad is lang houdbaar als het goed verpakt in de vriezer wordt bewaard. Ontdooien voor gebruik is niet nodig. currylife.nl/djeroek-peroet-ofwel-limoenblad-kaffir-lime-purut/
djeroek peroet (of kaffir limoenblad of djeroek poeroet) – dat vervang je door 1 theelepel geraspte citroenschil of grapefruitschil per blaadje https://www.currylife.nl/alternatieven-en-vervangers-voor-thaise-kruiden-en-specerijen/

Djeroek Peroet zit o.a. in Thaise kippensoep Tom Kha Kai, zie  https://www.trouw.nl/nieuws/tom-kha-kai~b3a5a27e/

Daun Djeroek Poeroet / Kaffirlimoen blaadje
Limoenblad, kaffirlimoen blaadje, citroenblad, lime leaf, daun djeroek poeroet (Indonesië), bai makrut (Thailand).
Het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen. Het blad kan gewoon meegekookt worden (voor het opdienen verwijderen). 
tips:
Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op. Verse blaadjes zijn het lekkerst, invriezen kan wel, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma. Bovendien zijn ingevroren blaadjes meestal een beetje hard & taaiïg, geen probleem voor een curry, maar rauw in reepjes niet altijd lekker. Laat ze dan liever weg of snijd ze supersuperfijn. https://dapurku.jimdofree.com/ingredi%C3%ABnten/kruiden-en-specirijen/

Djeroek Poeroet /Djeroek Limo / Kaffir limoen
Kaffir limoen, kaffir lime, djeroek lime, djeroek limo, wilde limoen, thai lemon, Indonesische citroen, makrutlimoen, Citrus hystrix, djeroek poeroet / jeruk purut / limau purut / limo purut (Maleisië/Indonesië), luk makrut (Thailand), truc (Vietnam).
Het kleine (2-5cm), pokdalige, groene citrusvruchtje (papeda) van de kafferlimoen (Mauritius papeda), een veelvoorkomende struik uit zuidoost Azië. De vruchtjes worden het meest gebruikt in de keukens van Indonesië, Thailand en Laos, het blad wordt in meer landen gebruikt. Smaakt en ruikt als limoen, maar dan net even iets intenser, geparfumeerder. De vrucht kan de geraspte schil, of het sap gebruikt worden. https://dapurku.jimdofree.com/ingredi%C3%ABnten/kruiden-en-specirijen/

De bladeren van de djeroek poeroet zijn erg gezond voor je. Ze zijn een geweldig product voor gezonde tanden en tandvlees, maar de djeroek poeroet heeft meer te bieden. Aan de boom zit namelijk ook de zogenaamde djeroek limo. Dit is een groene citrusvrucht met een aantal zeer goede voordelen voor de gezondheid. Welke voordelen zijn dit?
Wat is djeroek poeroet?
De djeroek poeroet is een boom uit Azië. De altijd groenblijvende boom heeft een vrucht genaamd djeroek limo en bladeren die een hoop voordelen voor de gezondheid hebben. 
Djeroek limo
De djeroek limo is de vrucht van de djeroek poeroet. Het is een kleine groene vrucht die een rimpelige buitenkant heeft.  ... Net als andere citrusvruchten brengt de djeroek limo veel goede vitaminen en mineralen met zich mee. Onder andere kalium, dit is goed voor het behouden van een goede zenuwfunctie en een gezonde bloeddruk. Djeroek limo wordt ook gelinkt met goede antioxidanten en flavonoïden.... De bladeren van de djeroek poeroet zijn verantwoordelijk voor een limoensmaak en aroma dat onmisbaar voor het koken in Thailand is. De bladeren hebben een donkergroene kleur met een beetje glans, ze bestaan uit twee delen. ... De bladeren bevatten veel vitamine C. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/162193-djeroek-poeroet-gezond.html

Wat is laos en wat kun je ermee?...  Wat is laos?
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt deze smaakmaker niet alleen in het gelijknamige land geteeld, maar ook in Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. Maar wat is laos eigenlijk? Het is een wortel die je zowel vers, gedroogd als ingemaakt kunt gebruiken. Ook heeft dit fijne ingrediënt flink wat gezondheidsvoordelen: het stimuleert onder andere de spijsvertering en de opname van vitamine C en E. Je kun dit ingrediënt het hele jaar door kopen, dus dat is fijn.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Verse laos is helaas nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. In biowinkels maak je de meeste kans om deze gezonde wortel te bemachtigen en ook bij de toko liggen ze in de schappen. Let er bij aankoop op dat je een stevig en fris ruikend exemplaar uitkiest.
Hoe smaakt laos?
Nu we je vraag ‘Wat is laos?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkere ingrediënt smaakt. Laos lijkt niet alleen qua uiterlijk op gember, maar ook qua smaak. Het verschil is dat laos wat milder is en neigt naar peper. Vergeet ook zeker niet om even goed te ruiken: de citrus- en pijnboomachtige geur is heerlijk.
Hoe kan je laos vervangen?
Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je laos behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar. https://www.foodiesmagazine.nl/inspiratie/keukenhacks/wat-is-laos-en-wat-kun-je-ermee/

Laos heeft een fruitige, licht gemberachtige smaak. Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta’s. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is Laos erg lekker.
Probeer laos ook eens bij haringgerechten en Oosterse gerechten. Laos is in poedervorm en als wortelstok te koop, dus gebruik afhankelijk van het gerecht de juiste vorm. In sajoers komen plakjes laos goed van pas, terwijl in sambal goreng meestal de poedervorm wordt gebruikt. Laos geeft gerechten een lekker aroma en vermindert onaangename eetluchtjes.

Lengkoeas /Laos
Lengkoeas/Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen.
Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt momenteel geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië. Het kruid werd echter met zekerheid al in de twaalfde eeuw ook in Europa gebruikt: Hildegard van Bingen gebruikte het in die tijd als medicijn tegen ‘hartpijn’.
De wortel wordt gebruikt als specerij en heeft een milde gembersmaak. Het heeft ook iets scherps wat neigt naar peper en het ruikt naar citrus en pijnbomen. Hij wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
De frisse, bitterzoete geur is bedwelmend sterk en doet denken aan citrusvruchten. Alleen al om de geur  is het een genot om met laos te werken. De smaak doet denken aan die van gember en is tegelijkertijd friszuur en prikkelend. Laos is daarmee uitermate geschikt om gerechten de kenmerkende ‘Oosterse’ smaak te geven.
Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum. Het zou bovendien de menstruatie opwekken.
Men gebruikt verse laos in bereidingen door de wortel te schillen, te raspen of in dunne plakjes te snijden. In plaats van verse laos kan men ook laospoeder gebruiken. Gedroogde laos moet voor gebruik in plakjes gesneden worden en dertig minuten ondergedompeld in kokend water geweekt worden. Het weken is niet nodig als men de gedroogde plakjes gebruikt in gerechten die lang gestoofd (of gekookt) moeten worden. https://dapurku.jimdofree.com/ingredi%C3%ABnten/kruiden-en-specirijen/

Laos (galangal)
Geplaatst op 23 mei 2012
Hoe heet het?
Laos, laoswortel, galangal, galanga, grote galanga, greater galangal, lengkuas, Thaise gember, blue ginger.
Wat is het?
Laos is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gember-familie. De smaak lijkt wel wat op die van gember, maar is frisser en minder scherp/peperig. Het ruikt een beetje naar plakkerige pijnboom, maar ook een beetje naar zeep. Dat klinkt niet lekker maar is het wel.
Hoe te gebruiken?
In wat dikkere, gekneusde plakjes laten meestoven in curries of soepen en er voor het opdienen weer uitvissen. Of fijnmalen in boemboes en pasta. Wat ook lekker is, een dipsausje van mayonaise met wat versgeraspte laos. Gebruik het liefste verse of desnoods ingevroren laos, al blijft laos in poedervorm wel een handig en snel alternatief. https://www.aziatische-ingredienten.nl/laos/

Laos is een plant en nauw verwant aan gember. Het wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd. Je gebruikt deze wortel als specerij, mede dankzij de milde gembersmaak. De smaak neigt ook naar peper en ruikt naar citrus en pijnbomen. Laos gebruik je vers, gedroogd of ingemaakt. Deze bijzondere wortel heeft veel verschillende medicinale eigenschappen. Het stimuleert de productie van maagsappen en galsappen. Belangrijk, want deze sappen bevorderen een gezonde spijsvertering.
Laos is een veelgebruikt middel tegen maagkrampen, krampen van de galwegen, misselijkheid en reisziekte. Het kauwen op een stuk laoswortel helpt zelfs bij kiespijn en tandpijn!
Het eten van laos of het drinken van laosthee stimuleert niet alleen de aanmaak van maagsappen, ook geeft het een boost aan het hongergevoel. De stof galangine in laos bevordert de opname van vitamine E en C. Deze positieve eigenschappen zijn belangrijk voor herstel na ziekte.
Laos is zo gezond en veelzijdig dat je het haast in ieder gerecht wil toepassen.

Bijzonder dat een supermarkt zulke gezondheidsuitspraken doet.

De wortel van de Alpinia galanga
Laos is al heel lang bekend in Europa, in de boeken is het al vanaf de 12e eeuw bekend. Hoogstwaarschijnlijk werd het van verre handelsreizen meegebracht. De alpinia galanga is familie van de gember, maar heeft een meer citrus, peperachtige smaak en geur. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en het is een meerjarige plant die tot 2 meter hoog kan worden. Uit dikke wortelstokken groeien de scheuten en bladeren. Deze wortelstokken worden na een aantal jaar geoogst, in stukken gesneden en vers of gedroogd verscheept en gebruikt als specerij. 

LAOSWORTEL ( GALANGA) Geplaatst op oktober 1 2018 door Monique van der Vloed 2 Reacties
... LAOS is ook zo’n heerlijke wortel. We kennen het in Nederland echter alleen in poedervorm. En dat is zo jammer want verse laos-wortel is zo ontzettend lekker! ... Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd is een plant die verwant is aan de gemberplant. Het is een meerjarige wortelstok van de plant uit de tropen. Naar alle waarschijnlijkheid is het afkomstig uit Indonesië´, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in landen als Thailand, Indo-China en Maleisië. De wortel lijkt qua uiterlijk erg om gember maar os ietsje dikker en minder kronkelig. De smaak is erg mild, wat in de buurt komt van gember. Het heeft ook een scherp randje wat neigt naar peper en de geur is citrustachtig. Voor consumptie worden de verse wortels gedroogd en vermalen tot poeder. Maar je kunt ze in tropische winkels en diverse markten ook vers of ingemaakt kopen. Laos is een vervanger voor gember en peper.

Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen.
Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië. Het kruid werd echter met zekerheid al in de twaalfde eeuw ook in Europa gebruikt: Hildegard van Bingen gebruikte het in die tijd als medicijn tegen ‘hartpijn’.
De wortel wordt gebruikt als specerij en heeft een milde gembersmaak. Hij heeft ook iets scherps wat neigt naar peper en hij ruikt naar citrus en pijnbomen. Hij wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.

We noemen het ook wel wonderwortel, want er is bijna niets waar laos niet goed voor is! Dit neefje van de bekendere gember smaakt iets scherper, bijna citrus-achtig. Je hebt maar een klein beetje van deze smaakmaker nodig en je kan het prima invriezen, zowel geraspt, gesneden, of in zijn geheel. De titel wonderwortel krijg je niet zomaar. Behalve dat hij lekker en veelzijdig is, stimuleert hij de spijsvertering. Daarnaast zorgt laos ervoor dat je vitamine E en C goed op kan nemen. Als je buikkrampen hebt, helpt een stukje laos in warm water om je maag en darmen weer rustig te krijgen. Zelfs kauwen op een stukje wortel helpt als je kiespijn hebt. Laos is superfood!
Wat is Laos?
Het is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. De wortel wordt gebruikt als specerij en heeft een milde gembersmaak. Het heeft ook iets scherps dat neigt naar peper en het ruikt naar citrus. Hij wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt.
Koken met laos:
De wortel voor gebruik eerst schillen en vervolgens raspen of in dunne plakjes snijden, net als gember. Dikke stukken kun je beter verwijderen als je ze gestoofd of meegekookt hebt. Laos is zo gezond en veelzijdig dat je het haast in ieder gerecht zou willen toepassen. Je kunt het gebruiken in soepen, curry’s, stoofschotels en roerbakgerechten. http://www.belimpex.nl/nl/product/laos/

De exacte herkomst van laos is niet bekend. Men vermoed dat laos afkomstig is uit Zuid China en Java. Op dit moment wordt laos in India, Bangladesh, China en Zuid-Oost Azië geteeld.

Er zijn eigenlijk 4 soorten galangal:
Alpinia galanga => grote galangal (hierboven besproken)
Alpinia officinarum => kleine galangal (vrij onbekend, behalve in China, wordt daar voornamelijk als medicijn gebruikt)
Kaempferia galanga => kencur, kentjoer of kentjur. (vaak foutief aangeduid als “kleine galanga”)
Boesenbergia pandurata => Chinese gember of vingerwortel

Nu we die ingrediënten hebben benoemd nog eens inzoomen op de spijscomninaties: Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen, Indonesisch en sushi.

Een Indonesische salade met kip en rauwe vette witte vis en romige kaas ?
Kip in  romige citroensaus met Parmezaanse kaas https://smaakmenutie.nl/kip-in-romige-citroensaus-met-parmezaans-kaas/  of Valenciaanse Paella met vlees en vis  

Op https://www.ega-dorienvernooij.nl/recepten/ vind ik zo'n 80+ gerechten met salades. Volgens mij zou in een macaronisalade https://www.ega-dorienvernooij.nl/recepten/macaronisalade-2/ of vlindertjessalade https://www.ega-dorienvernooij.nl/recepten/pastasalade-dorien/ de kip, vette witvis en romige kaas prima passen.

Indonesische salades worden meestal samengesteld uit heel even opgekookte groenten of in
stukjes gesneden onrijpe vruchten (appels, peren, verse augurkjes, rammenas, etc.). Ze worden
overgoten met een bepaalde saus. Voorbeelden zijn:
a. petjel, bestaat uit een groenten of vruchtensoort, saus er apart overheen. Meestal met dunne
reepjes gebakken tempeh en kleine kroepoekjes;
b. roedjak, bestaat uit een groentesoort en meerdere vruchten die direct met de roedjakkruiden (saus)
worden vermengd. 
c. gado gado, bestaat uit afgekoelde groenten, overgoten met een pindasaus en diverse garneringen. 

781. INDONESISCHE SALADE (koude saladeschotel)
500 gram gekookte bieten 2 gekookte aardappels
300 gram boterhamworst 1 blikje ananas
½ potje zilveruitjes 3 zoetzure augurken
doperwten en wortelen mayonaise en ananassap
Worst in dobbelstenen snijden. Augurken in schijfjes. Dan alles goed door elkaar mengen en in de
koelkast koud laten worden. Dan pas opdienen.  
https://www.kvmo.nl/images/pdf/algemeen/indonesischkookboekselamatmakankoninklijkmarine1269977934.pdf  Hier zou de kip, vette witvis en romige kaas wellicht ook in passen.

Sushi met vis https://www.smulweb.nl/recepten/468164/Sushi-met-vis is dat overigens ook niet. Is er wel Indonesische sushi?

Smulweb kent 9 recepten voor Indonsische sushi, zie https://www.smulweb.nl/recepten/indonesisch++sushi.

De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren die sinds 1883 bestaat heeft een :
INDONESISCH KOOKBOEK SELAMAT MAKAN

987. SUSHI (gekruide rijst)
400 gram kortkorrelige rijst 1 stukje kombu (soort gedroogd zeewier) 5 cm
Voor de dressing:
4 eetlepels rijstazijn 3 eetlepels fijne kristalsuiker
2 theelepels zout 2 eetlepels mirin, sake of droge sherry
Was de rijst zorgvuldig en laat hem 20 min. weken in ruim water. Laat de rijstdan 30 min. uitlekken.
Breng 6 dl water aan de kook en voeg de uitgelekte rijst toe. Doe het stukje kombu erbij. Breng alles
opnieuw aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de rijst 15 tot 18 min. zachtjes koken. Maak
intussen de dressing voor de sushi door alle aangegeven ingredienten met elkaar te vermengen. Blijf
roeren totdat zout en suiker opgelost zijn. Neem de pan met rijst van het vuur en laat hem met
gesloten deksel 10 min. staan. Neem hierna het stukjekombu weg en doe de rijst in een grote kom.
Schep de rijst eenmaal om met een grote vork. Schenk direct hierna de dressing erover. Schep de rijst
opnieuw om en laat de rijst afkoelen tot dat ze lauwwarm is en geschikt om te verwerken.

988. FUKUSA-SUSHI (gekruide rijst met vis, krab en groenten in omelet)
2 eetlepels japanse soja 4 gedroogde japanse champignons
1 eetlepel suiker 150 gram gekookte krab
4 bamboespruiten 150 gram gefileerde zeevis
6 eieren 4 eetlepels gekookte doperwten
½ eetlepel olie zout
gekruide rijst
Snij de gefileerde vis (zalm of makreel) in uiterst smalle reepjes en de uitgelekte bamboespruiten in
uiterst kleine stukjes. Bereid de gekruide rijst zoals in recept 751 en laat deze afkoelen. Spoel de
champignons af en leg ze in een kom. Giet er zoveel kokend water over totdat ze net onder staan en laat ze 30 min. weken. Zeef het weekvocht door een doek en houd dit weekvocht apart. Verwijder de
stelen en snij de hoeden in heel smalle reepjes. Breng 1 dl weekvocht samen met de sojasaus en
suiker aan de kook. Voeg de reepjes champignon toe en laat ze 10 min. zachtjes koken. Laat de
reepjes daarna in het vocht afkoelen. Laat evt. diepgevroren krab eerst geheel ontdooien. Snij de krab
in stukjes en verwijder alle ongerechtigheden. Laat de reepjes champignon nadat ze zijn afgekoeld,
uitlekken. Vermeng de gekruide rijst met de reepjes champignon, krab, vis, bamboescheuten en
doperwten. Doe alles in een rechthoekige bak. Legop de inhoud een plankje dat precies in de bak
past en plaats hierop een gewicht. De rijst met de ingredienten moet zo stijf mogelijk op elkaar geperst
worden. Roer de eieren los en voeg 3 eetlepels water en wat zout toe. Bak hiervan in een licht met
olie ingewreven rechthoekige omeletpan 8 zeer dunne omeletjes. Laat ze koud worden en leg ze op
bamboematjes of servetjes. Verdeelde samengeperste rijst over de omeletjes. Rol de omeletjes met
behulp van de bamboematjes of servetjes tot zeer stijve rollen. Snij elke rol in 4 tot 5 gelijke stukken
en leg ze op een platte schaal. 

Een nieuwe dag, een nieuwe voedselcombinatie die we willen uitproberen. Dit maal de samensmelting van sushi en een burger: de burgushi. Wij liepen niet direct warm, maar waren verrast door het resultaat. 
Op het internet vinden we velen soorten sushiburgers. Maar momenteel is er één restaurantketen in Indonesië die zich volledig heeft gewijd aan dit gerecht - en de naam Burgushi draagt. Online heeft de keten een behoorlijke aanhang en fans zijn positief.  Het is dus maar afwachten totdat het eerste restaurant in Nederland oppopt.
...
Hoewel de burgers nog maar weinig met echte sushi te maken hebben bestaat de buitenste laag standaard uit een nori-vel en gefrituurde rijst (rice katsu). Daartussen vinden we sushi-ingrediënten als zalm, unagi (Japanse paling), krab, wakame en tonijn. Maar er zijn ook varianten te vinden die het over de Amerikaanse boeg gooien en belegd worden met hamburgers, ei en kaas. 
...
Andersom is natuurlijk ook nog mogelijk: een sushirol gevuld met typische hamburgeringrediënten. Daar ging de Amerikaanse sushi-burgerketen The Cowfish mee aan de haal. 

Is it a burger? Is it sushi?
No, it’s Burgushi®, a cutting-edge fusion of sandwiches made with sushi stuff, and sushi crafted with burger stuff. Take the All-American Bacon Double CheeseBurgushi: seasoned all natural beef, yellow and white cheddar cheeses, applewood bacon, and red onion, wrapped in soy paper and potato strings then flash fried. Topped with ketchup, mustard, dill pickle and Roma tomato.
Odd idea. Fab taste. https://www.thecowfish.com/

The Cowfish Sushi Burger Bar is located down in South Park, right next to South Park Mall, and specializes in burgers, sushi, and burgushi (a non-traditional mash-up of sushi and burgers–sushi with beef and burger parts and sandwiches with sushi parts).  It’s a trendy restaurant, with a massive fish tank behind the 40-seat bar, and a large outdoor patio.  The place is always packed, which I think is a great testament to the quality of food they serve. https://www.ferventfoodie.com/tag/burgushi/

The concern of local culture being erased by a rapidly growing globalized dominant culture is certainly a conversation happening today. The discussion between Emi and Gabriel on page 126 reveals to us that Emi believes the driving force behind the world is money. In her eyes, selling things/labels (Reebok, Pepsi, Chevrolet, AllState, etc.) is all that matters because “hey, we’re all on board to buy.” Emi certainly thinks that multiculturalism is nothing but an attempt to bring people together under a big homogeneous culture, what she describes as consumerism.
With a movement towards globalization we have increased the expansion of cultural flows. Although Emi seems to think we are constructing a culture that diminishes diversity, I think we are doing what Theory Toolbox might describe as reconstructing a new cultural meaning within new contexts. Sociologist Manfred Steger calls this “globalization”- the complex interaction of the global and local, characterized by cultural borrowing. Rather than one culture dominating all others, this idea captures how local cultures are creating new forms of cultural expression.
Emi doesn’t believe there is anything special or culturally significant about sushi and Hiro-San. “It’s just tea, ginger, raw fish, and a credit card.” she says (128). Over winter break I tired this restaurant that recently opened in downtown Charlotte, NC called Cowfish. Their menu has separate sushi and burger selections, but they’re famous for their sushi burger fusions (known as Burgushi). If Emi were here today she would probably roll her eyes, much like she did to Gabriel’s idea of sport sushi footballs. Burgushi is an example of a cultural reconstruction of meaning, combining American and Asian cuisines.
However, I do think it’s possible for globalization to create a dominant culture, by situating itself neatly into local contexts. Let me explain. Almost everyone knows of the song “Let it Go” from the Disney movie Frozen, released in 2013. How, you might ask, was this song able to sweep across so many nations? Well, it was written first in the English language, using words that would be easily translatable to other languages. It was then sung in 41 different languages. Here is a perfect example of how a company used globalization to implement a dominant, widespread culture through local interpretations of the film. I think this modern example aligns more with how Emi views the role of media.

Dus Breugem Asian White is een symptoom van de verdergaande mondialisering. De wereld wordt steeds kleiner en de wereldkeuken komt in je bier terecht. Zo hebben we allerlei wereldse biersoorten zoals Alt, Kölsch, Weizen, witbier, geuze, Gose, Grodziskie/Grätzer leren kennen. En tevens vinden we steeds meer ingrediënten in ons bier, zoals kardemon, steranijs, koriander, sinaasappelschil, Curaçao(schil), Sechuanpeper, Jalapeño peper, chilipeper, rode peper, groene thee, Earl Grey thee, Laos, enzovoort. 

Op sites als  https://www.twortwat.nl/p-rss/nieuws.detail?item_id=1337544207&type=4&back=1&page=/p-rss/artikelen , https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/kruiden.html en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=26525.0 is meer info te vinden over kruiden in bier. Op https://www.brouwstore.nl/kruiden-suikers/page/2 is een heel scala aan kruiden te vinden en op Engelstalige sites als https://www.craftbrewingbusiness.com/featured/brewing-with-spice-here-are-28-spice-and-herb-flavor-profiles-for-your-next-infused-beer/https://www.beervanablog.com/beervana/2019/1/22/how-to-spice-a-beer-part-2-techniques en https://www.brewcabin.com/adding-spices-to-beer/ is te vinden hoe je kruiden in bier kunt doen. Al is daar natuurlijk wel de relativering dat voorafgaand aan de opkomst van hop kruiden in gruitmengsels altijd al in bier gingen...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692