Laatst dronk ik weer een Hoegaarden witbier. Het bier smaakte zacht. Het etiket is witblauw met op het halsetiket de grijze letters die mij doen denken aan the A-team. Ik weet niet of dat de bedoeling is, maar op zich is de associatie wel toepasselijk. In het nauw gedreven in een schuurtje ergens zelf er iets van maken...
Ik heb er weleens eerder wat over geschreven. Dus ik google even op Hoegaarden en Rollende Bierton. Weet je van ik vind?
Een Faceboebericht:
De "Rollende Bierton"is een leuke "blog" over bier, speciaalbier, wereldbier, bijzondere bier, bierreizen, bierboeken etc.
Dat is nog eens leuk :)
"Zevenstar" is een Streekbier in Nieuwegein genoemd naar de Stadsbrouwerij uit het voormalige Jutphaas en in 2015 precies 250 jaar zou hebben bestaan.
Meer dan 250 jaar geleden en wel in december 1765 brak er brand uit in de bierbrouwerij "de Zevenstar" gelegen bij het Sluisje in Jutphaas, naast het toen al bestaande café de Zwaan. Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij.
Eind 2015 zou dit, mocht de bierbrouwerij "de Zevenstar" nog bestaan, voor deze brouwerij een jubileum jaar worden. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer.
Het was een bijzondere uitdaging om te proberen om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwd eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken: de "Zevenstar". Dat is gelukt. Momenteel hebben wij 4 Zevenstar bieren, Blond, Schavuit, Geynse Witte en Jutphaasje.
Zevenstar bier in Nieuwegein wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen. Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer hebben wij vanaf 2014 Zevenstar Bier. Jaarlijks wordt één wedstrijd uitgeschreven waaraan de thuisbrouwers kunnen deelnemen. Zo hebben wij nu 3 verschillende Zevenstar bieren.
De thuisbrouwers hebben zich intussen georganiseerd in het Zevenstar Bier Brouwers Gilde. De commerciële bieren worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten en de hulp van de brouwers van de Sallandse Landbier Brouwerij in Albergen.
Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden. Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”. Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.
Maar goed, ik zocht Hoegaarden.
Hoegaarden Witbier
Hoegaarden Witbier is een Wit met 5,0% alcohol. Hoegaarden Witbier wordt gebrouwen door Anheuser-Busch Inbev Brouwerij in Leuven. https://www.biernet.nl/bier/merken/hoegaarden-witbier
Hoegaarden (witbier)
Mout, tarwe, hop, water, koriander en gedroogde sinaasappelschil zijn de ingrediënten. Het bier is ongefilterd en is van hoge gisting. Daarenboven wordt het nog eens gegist in de fles. Het alcoholpercentage bedraagt 4,9%.
Hoegaarden (bier) - Wikipedianl.wikipedia.org › wiki › Hoegaarden_(bier)
Met een aroma van appelsienschil, koriander en kruiden die ze vroeger helemaal uit het zonnige Curaçao lieten komen. Over zon gesproken: schenk hem uit en ‘t is precies alsof de zon in je glas is gevallen: lichtgeel en natuurlijk troebel. En de zachte schuimkraag, die ligt er als een wolkje bovenop. Zachte smaak, licht en matig zoet en zuur, en met die subtiel gekruide citrussmaak.
ALCOHOLPERCENTAGE 5 %
KLEUR Wit
BROUWERIJ AB Inbev
WEBSITE http://hoegaarden.com/
LAND V. OORSPRONG BELGIE
World Beer Cup 2016 - Gold Award
Belgian-style witbier
Het originele Belgische witbier
Anno 1445
Bijna 600 jaar geleden experimenteerden monniken in het Belgische Hoegaarden met het toevoegen van excentrieke natuurlijke ingrediënten van de andere kant van de wereld aan hun traditioneel tarwebier.
Ons recept, geïnspireerd op hun creatie, is een bier met een verfrissende smaak en een zacht aroma, enig in zijn soort.
Men zou het een openbaring kunnen noemen...
wij noemen het Hoegaarden.
Alcoholpercentage: 4.9% Vol.
Hoegaarden Belgisch witbier
6 x 30 clNormale prijs per LT € 3,16
Alle varianten
5.69
4.27
Voeg toe
Een aroma van sinaasappelschil, koriander en kruiden. Lichtgeel van kleur en natuurlijk troebel. Een zachte smaak, licht en matig zoet en zuur.
Categorie: Fruitig & Fris
Soort, Smaak: Friszuur, koriander, sinaasappel, |Zoet:**|Zuur: **|Bitter: *|Kruidig: ***|
Alcoholpercentage: 4,9%
Lekker bij: Hollandse nieuwe haring, Sushi
Brouwerij, plaats: Hoegaarden Brouwerij, Hoegaarden, België
Extra informatie
Rond 1445 waren de monniken van Hoegaarden de eersten die het unieke recept voor witbier ontdekten. Het witbier zorgde voor veel leven in Hoegaarden. In 1726 telde het dorp maarliefst 36 brouwerijen. De laatste brouwerij in Hoegaarden, sloot in 1957 de deuren. In 1965 vonden de dorpelingen dat er snel iets moest gebeuren om het oorspronkelijke recept niet verloren te laten gaan. Melkboer Pierre Celis vatte de koe bij de horens en begon eraan in zijn melkschuur, met één koperen ketel. Al gauw moest hij uitbreiden naar een groter gebouw dat hij ‘De Kluis’ noemde, een knipoog naar de monniken. Vandaag zijn 9 van de 10 glazen witbier die in België verkocht worden, witbier van Hoegaarden.
Inhoud en gewicht
30 Centiliter
...
alcoholpercentage
4.9%
Oja, en anderen kochten ook komkommer, courgette, tomaten, avocado, aubergine, en watermeloen. Zo zie je maar dat bier bij een gezond voedingspatroon past. :)
Hoegaarden Witbier Hoegaarden Witbier
Volume 20ltr
Verpakking Fust
Categorie Witbier
Land België
Vataansluiting KeyKeg
Gisting Hoge gisting
Brouwerij Brouwerij de Kluis
Merken Hoegaarden
Emballage €30,00
Alcoholpercentage 4,90%
Hoegaarden Witbier Fust Vat 20 liter | Prijs Aanbieding 59,30
Hoegaarden witbier is het oudste en bekendste bier van de Hoegaarden brouwerij. Wanneer het wordt uitgeschonken, wordt een zachte, witte schuimrand gevormd en blijft een rijkelijke afzetting achter op het glas. Zijn natuurlijk troebele, bleke kleur glinstert als je het bier door het glas heen bekijkt. Met een aroma van sinaas appelschillen, koriander en specerijen is zijn karakteristieke smaak werkelijk uniek. Zacht, licht en matig zoet en zuur, met een subtiel gekruide citrussmaak. Het wordt het best geserveerd in het traditionele zeshoekige glas.
Inhoud: 20 liter
Land: Hoegaarden
Soort: Witbier
Alcohol: 4,9%
Blijkbaar beïnvloed de prijs ook de geografische kennis. Hoegaarden is een plaats en geen land. Verder viel me op dat het alcoholgehalte een procentje is gezakt. Zou dat een besparingsmaatregel zijn vanwege dure grondstoffen of belastingen. Wat staat op hun website?
HOEGAARDEN WIT
Het originele Belgische witbier. Ongeveer 600 jaar geleden wilden een aantal monniken uit het Belgisch stadje Hoegaarden wel eens iets nieuws proberen. Ze voegden exotische kruiden uit de hele wereld toe aan hun traditionele witbier. Ons bier is geïnspireerd op hun brouwsel en heeft een verfrissende smaak en uitgesproken aroma waar alle andere bieren in de wereld jaloers op zijn. De verfrissende citrus en de aardse koriander laten alle zorgen van je afvloeien en doen je in hogere sferen belanden. Jij noemt het misschien goddelijke inspiratie … maar voor ons is het gewoon Hoegaarden.
Witbier maakte van Hoegaarden een bruisende stad. Eigenlijk was Hoegaarden in de 18e eeuw één grote brouwerij. In 1709 had de stad niet minder dan 12 brouwerijen. In 1726 waren er dat al 36. O ja, er waren ook nog 110 mouthuizen. https://hoegaarden.com/nl/de-geschiedenis/#d
De laatste brouwerij in Hoegaarden, Tomsin, sloot haar winkel in 1957. Kort erna, in 1965, besloten de inwoners om actie te ondernemen om het originele recept in stand te houden. Melkboer Pierre Celis vatte de koe bij de hoorns. Met enkel een koperen boiler begon hij in zijn melkschuur te brouwen. De productie nam al snel toe en hij verhuisde naar een groter gebouw – ‘De Kluis’ (The Vault) – een subtiele knipoog naar de monniken. In 1985 was er van een klein bedrijfje al lang geen sprake meer met een productie van 75 000 hectoliter per jaar. Net toen Pierre naar de Verenigde Staten wilde exporteren, deed een grote brand zijn droom (en bier) uiteen spatten. De brouwerij werd verwoest.
Hoegaarden is wel 49 keer vermeld in deze folder: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/Images/bier-een-rondje-vlaams-brabant-publicatie_tcm251-122304.pdf
Hoegaarden
Het bekendste witbier is zonder twijfel Hoegaarden, genoemd naar het dorp waar het gebrouwen wordt. In 1758 telde dit dorp niet minder dan 38 brouwerijen. Dat is te danken aan een Frankische edelvrouw die haar graafschap aan de prins-bisschop van Luik schonk. Daardoor bleef Hoegaarden tot aan de Franse Revolutie een Luikse enclave in het Hertogdom Brabant en moesten de landbouwers er geen
zware taksen betalen. De landbouw floreerde en het tarwegraan verdween in het witbier. Toch heeft het niet veel gescheeld, of het bier ging verloren. In 1957 ging de laatste witbierbrouwerij dicht, maar Hoegaardier Pierre Celis blies de traditie in 1966 nieuw leven in. Zijn vroegere brouwerij maakt vandaag deel uit van AB InBev.... ’t Wit Gebrouw
Beleef het brouwproces van het wereldberoemde witbier, van koperen ketel tot het hectische bottelwerk. En verdiep je nadien in de boeiende geschiedenis, de legenden en pittige verhalen van het
gezellige dorp en zijn witbier.
Stoopkensstraat 24A
3320 Hoegaarden
T. +32 (0)16-76 74 33
www.twitgebrouw.be
Zelfs andere brouwerijen schrijven over Hoegaarden:
Witbier komt oorspronkelijk uit België en de geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. Door de opkomst van de goudkleurige lagers zakte de populariteit van dit biertype begin 1900 in. In 1950 sloot de laatste witbierbrouwerij in Hoegaarden in België zijn deuren, snik.
Maar… Melkboer Pierre Celis heeft de terugkomst van Witbier op zijn geweten. In de zestiger jaren startte hij brouwerij De Kluis en ging het Witbier Hoegaarden brouwen, vernoemd naar de plaats Hoegaarden. In de jaren negentig nam de productie van deze bierstijl weer een enorme vlucht.
Met een dergelijk triestig weer zoals in april kunt ge eigenlijk het best een pint gaan drinken hé, rustig genietend van een koele pint, géén INBEF-pint, want wij, professionele bierdrinkers protesteren. Dat inbef zijn pinten zèlf drinkt, ze mogen ze in hun g
steken, t zou moeten vergif worden, zomaar mensen op straat zetten, onzen vlomschen Hoegaarden vermonsakreren en het opperste van slechtheid, verdorvenheid in het kwadraat
.ze hebben onze pint opgeslagen
.wij zouden moeten méér betalen voor onze krop sala onzen geliefde dagschotel. Maar néé hé dát nemen wij niet én daarom gaan wij nog méér naar Kathleen om er eene te drinken zie, want dáár krijgen wij er nog een goedkope
van Primus. Enfin, toen ik deze morgen binnenkwam in de Vogelzang was Kathleen vol stress aan haar nagels aan het bijten
, géén vingernagels hé maar teennagels, het vergt wel enige training om dát te kunnen zulle, ik heb het geprobeerd én ik heb er een navelbreuk aan overgehouden.
In 2015 en 2016 had ik ook nog aandacht aan nieuws vanuit Hoegaarden:
Eerste brouwerij Celis is verkocht
Het woonhuis van de familie Celis, waar Pierre Celis het Hoegaards witbier heruitvond, is verkocht.
Het huis, een vierkanthoeve aan de Vroentestraat, stond sinds enige tijd te koop. De familie bevestigt dat de verkoop rond is. De nieuwe bestemming heeft niets vandoen met enige brouwactiviteit. Christine Celis zal de komend maanden de oude brouwinstallaties, waarmee haar vader in 1965 van start ging, uitbreken en verhuizen naar Austin (Texas). Zij is daar actief in de horeca. Haar dochter liet zich al opmerken als beginnend brouwer (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02008370). Het Hoegaards bier is doorgedrongen in de literatuur. Dat viel de medewerkers van de Heemkundige Kring op.
In het jongste nummer van Alpaïdis wordt een anekdote gewijd aan de rol van Hoegaards bier in enkele recente literaure werken. Michel Houellebecq laat de Franse hoofdrolslpeler in "Onderworpen" (Soumission), voorafgaande aan een islamitische machtovername, de tijd doden in café De Vriendschap. "Ik overbrugde de tijd door werktuiglijk Leffes en Hoegaardens achterover te slaan", zo staat het er op pagina 173. (In het Frans op blz. 220, met erbij: "La serveuse était mince et trop maquillée.") Ook Jaak Stervelynck maakt reclame in "De laatste Heuvel" (1955), op bladzijde 60. De waard geeft advies aan een bedrukt kijkende advocaat: "Ik denk dat ik u begrijp. U wilt achter uw cliënt staan, maar u weet niet of hij het verdient. U hebt een opkikker nodig. ik beveel een witte Hoegaarden aan." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02007018)
Het woonhuis van de familie Celis, waar Pierre Celis het Hoegaards witbier heruitvond, is verkocht.
Het huis, een vierkanthoeve aan de Vroentestraat, stond sinds enige tijd te koop. De familie bevestigt dat de verkoop rond is. De nieuwe bestemming heeft niets vandoen met enige brouwactiviteit. Christine Celis zal de komend maanden de oude brouwinstallaties, waarmee haar vader in 1965 van start ging, uitbreken en verhuizen naar Austin (Texas). Zij is daar actief in de horeca. Haar dochter liet zich al opmerken als beginnend brouwer (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02008370). Het Hoegaards bier is doorgedrongen in de literatuur. Dat viel de medewerkers van de Heemkundige Kring op.
In het jongste nummer van Alpaïdis wordt een anekdote gewijd aan de rol van Hoegaards bier in enkele recente literaure werken. Michel Houellebecq laat de Franse hoofdrolslpeler in "Onderworpen" (Soumission), voorafgaande aan een islamitische machtovername, de tijd doden in café De Vriendschap. "Ik overbrugde de tijd door werktuiglijk Leffes en Hoegaardens achterover te slaan", zo staat het er op pagina 173. (In het Frans op blz. 220, met erbij: "La serveuse était mince et trop maquillée.") Ook Jaak Stervelynck maakt reclame in "De laatste Heuvel" (1955), op bladzijde 60. De waard geeft advies aan een bedrukt kijkende advocaat: "Ik denk dat ik u begrijp. U wilt achter uw cliënt staan, maar u weet niet of hij het verdient. U hebt een opkikker nodig. ik beveel een witte Hoegaarden aan." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02007018)
Brouwketels gaan naar Texas
De installatie waarmee wijlen Pierre Celis het Hoegaards witbier in 1965 weer op de markt bracht is net voor kerstmis toegekomen in Austin (Texas).
Dochter Christine Celis zopekt nu alle mogelijke hulp om met de honderd jaar oude installaties, naar oude recept, het bier van Pierre opnieuw te brouwen. Er ontstaat een brouwerij, met museum, in Austin, aan de Metric Boulevard onder de naam Flemish Fox beers. Ook de asurne van Pierre Celis kan een plaats krijgen in Austin. Oudere brouwersgraven in Hoegaarden worden behouden op de lokale begraafplaats (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02645543).
De installatie waarmee wijlen Pierre Celis het Hoegaards witbier in 1965 weer op de markt bracht is net voor kerstmis toegekomen in Austin (Texas).
Dochter Christine Celis zopekt nu alle mogelijke hulp om met de honderd jaar oude installaties, naar oude recept, het bier van Pierre opnieuw te brouwen. Er ontstaat een brouwerij, met museum, in Austin, aan de Metric Boulevard onder de naam Flemish Fox beers. Ook de asurne van Pierre Celis kan een plaats krijgen in Austin. Oudere brouwersgraven in Hoegaarden worden behouden op de lokale begraafplaats (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02645543).
Ook ben ik een keer bij een Vlaamse site/krant genoemd als bron met kritiek op het gelige etiketontwerp: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_20130325_001
Mijn blog heeft dus ondanks de lange stilte toch wel wat bestaansrecht al kan ik niet meer rücksichtslos foto's dumpen op dit blog van allerlei sites. Jammer want van Hoegaarden zijn best veel afbeeldingen op internet te vinden, waaronder een grote diversiteit aan flesjes en 'serveersuggetsies' (met/zonder citroentje).