Naast Friesland ligt Groningen. Ik schreef ruim 5 jaar geleden ook al over deze provincie: http://biervat.blogspot.com/2013/04/groningen.html. Net zoals bijna 5 jaar geleden op: http://biervat.blogspot.com/2014/06/bier-per-provincie-groningen.html en nog minder lang geleden op http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html.
Groningen (Gronings: Grönnen of Grunnen, Fries: Grinslân) is een provincie in het noorden van Nederland. Van de Groningse bevolking woont een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(provincie)).
(http://biervat.blogspot.com/2014/06/bier-per-provincie-groningen.html)
Groningen een van de kleinere provincies van Nederland. De provincie Groningen wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd (http://biervat.blogspot.com/2013/04/groningen.html)
In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven (http://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen/facts-figures-groningen). (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Groningen is een provincie, gemeente en stad in het noordoosten van Nederland.De stad Groningen ligt overigens niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname en Minnesota....Een andere bijnaam van Groningen is Martinistad, verwijzend naar de Martinitoren. Zelf hebben de stad-Groningers als bijnaam: mollebonen. Het symbool van de stad, de Martinitoren (door de Stadjers d'Olle Grieze genoemd) (http://biervat.blogspot.com/2013/04/groningen.html)
De grootste kerk van Groningen is de Martinikerk, gebouwd om en nabij 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa (http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/kerken-en-torens).
De toren heeft een opmerkelijke totstandkomingsgeschiedenis. Tussen 1215 en 1408 stond er al een eerste Martinitoren, maar deze is ingestort, net zoals de de tweede Martinitoren in 1465. De derde Martinitoren stortte in 1577 door brand door vreugdevuren op de toren vanwege de aftocht der Spaanse en Wallonische troepen. De toren stort in tot ± 69 meter.De klokken vallen naar beneden.
In 1577/1578 goot Hendrik van Trier de 3 grote klokken die thans in de toren hangen. Eigenlijk moesten dit er 10 zijn, maar de stad was door de oorlog zo slecht bij kas dat Van Trier maar 3 klokken goot zonder hiervoor een cent te ontvangen... Er hangen nog meer klokken; één van 4200 kg, één van 3400 kg. In 1994 worden ook de 4 klokken van het Stadhuis overgeplaatst naar de toren (www.martinistad.nl/groningen/martinitoren/historie/historie2.html).
De provincie is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de schade door de aardbevingen vanwege de gaswinning voor het geld....
Op 29 mei 1959 werd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Kolham (gemeente Slochteren) het eerste Groningse gas ontdekt. Op dat moment was nog onzeker wat de omvang van het gasveld was. In 1960 werd nabij Delfzijl ook geboord. Hier werd in dezelfde zandsteenlaag ook gas aangeboord, met gelijke samenstelling en druk als gevonden in Slochteren. De conclusie was dat in de provincie Groningen een groot gasveld was gevonden. Op 1 juli 1961 vroeg de NAM de concessie 'Groningen' aan.
Een jaar later publiceerde de minister van Economische Zaken de Aardgasnota. Hierin werd, onder andere, bepaald dat de exploitatie van het aardgas in Groningen geregeld zou worden door een maatschap. In deze maatschap had de Staat, via de Staatsmijnen (de voorloper van de DSM en nu EBN) een belang van 50%, Esso (25%) en Shell (25%). In diezelfde nota werd ook de basis gelegd voor de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Op 30 mei 1963 werd de concessie aan de NAM verleend.
Op 22 juli 1959 werd het eerste gas gewonnen. Het gas, onder de akker van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep. Deze grote vondst leidde tot een toenemende belangstelling van andere, buitenlandse, oliemaatschappijen. (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Na de grote vondst ontstond er een ‘aardgaswedloop’. Behalve de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gingen ook andere oliemaatschappijen op zoek naar gas. De maatschappijen verrichtten op verschillende locaties in Groningen seismisch onderzoek en exploratieboringen. In 1965 kondigde de overheid echter een boorstop op om zo een eind te maken aan de vrij ongecoördineerde zoektochten naar nieuw gas.
Mei 1967 werd de Wet opsporing Delfstoffen aangenomen. Deze legde de vrijheid van opsporing waar de oude Napoleontische Mijnwet voor zorgde aan banden. Wie voortaan wilde boren had een boorvergunning nodig die slechts werd verstrekt voor een bepaald gebied en een beperkte geldigheidsduur had. De verschillende maatschappijen kregen nu gebieden toegewezen waar ze exclusief exploratieboringen konden verrichten. .... In 1963 begonnen de eerste boringen en binnen tien jaar na de ontdekking bij Slochteren, was al driekwart van Nederland aangesloten op het Groningse gas. Nederlandse stapte massaal over van kolen naar het veel schonere gas. Ook kassen en duizenden bedrijven werden op het aardgasnet aangesloten. Tussen 1963 en 1965 werd in totaal 1200 kilometer gasleiding aangelegd. ... Tijdens de jaren zeventig werd jaarlijks maar liefst 80 miljard kubieke meter gas naar boven gehaald. De Nederlandse economie profiteerde de afgelopen decennia volop van het Groningse gas. In totaal is er, sinds de eerste boringen begin jaren zestig, zo’n 280 miljard euro mee verdiend. Voor de Nederlandse begrotingen waren de aardgasbaten de afgelopen decennia dan ook van groot belang. De Nederlandse staat is voor 50 procent eigenaar van de NAM.
Aardbevingen
Begin jaren negentig werd de provincie Groningen opgeschrikt door de eerste aardbevingen, veroorzaakt door verzakkingen in de ondergrond als gevolg van de gaswinning. Relatief kleine bevingen, maar deze veroorzaakten wel scheuren in muren of wegen. Sinds 2012 is er al 80.000 keer melding gemaakt van schade na een beving. En mogelijk nog belangrijker: het veiligheidsgevoel van veel Groningers in het bevingsgebied is door de schokken flink aangetast. ... Anno 2018 zijn er in Groningen al meer dan 1100 aardbevingen geweest, waarvan enkele tientallen met een kracht van meer dan drie op de Schaal van Richter. De roep om de gaskraan dicht te draaien wordt hierdoor alsmaar groter. Dit heeft ook te maken met het feit dat de bevingen in frequentie toenemen. Momenteel worden er ruim honderd per jaar geregistreerd. Vanwege de grote afhankelijkheid van het Groningse gas, lijkt het echter niet waarschijnlijk dat er op korte termijn echt een eind komt aan de gaswinning. Van de acht miljoen Nederlandse huishoudens zijn er momenteel namelijk nog zeven miljoen aangesloten op het gasnet. .... Daarnaast heeft Nederland nog tot 2030 verplichtingen om Nederlands gas te leveren aan het buitenland. Naar schatting zit er nog ruim 600 miljard kubieke meter gas in de Groningse bodem.... Vanwege de bevingen en sociale onrust in Groningen is er de afgelopen jaren al wel minder gas gewonnen. De NAM heeft momenteel toestemming om 21,6 miljard kubieke meter gas te winnen.
Begin 2018 barstte de discussie over de aardgaswinning na een flinke aardbeving in het Groningse dorpje Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter) opnieuw los. De NAM stelde hierna voor om op vier plaatsen geen gas meer uit de grond te halen en op twee andere plaatsen de productie te verlagen. Aangezien men niet concreet aangaf of de totale productie daarmee ook verlaagd zou worden, werd hier in Groningen sceptisch op gereageerd. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kondigde na de beving in Zeerijp voor het eerst in Nederland ‘code rood’ af.
(https://historiek.net/gaswinning-in-groningen-geschiedenis-gevolgen/74692/)
De staat verdiende meer dan Shell en Nam aan het Groningse gas. Dat heeft nu grote gevolgen, schetst geofysicus Jilles van den Beukel. Hij werkte ruim 25 jaar voor Shell.... In Nederland overheerst het beeld van een ondoorzichtig gasgebouw waarin Shell en ExxonMobil met een minimum aan inspanning schatrijk zijn geworden aan het gas uit Groningen. Dat de deelname van de Nam (50 procent Shell, 50 procent ExxonMobil) in de Maatschap Groningen even groot is als die van de staat, suggereert dat ze ook wel de helft van de winst zullen krijgen. Het is een beeld dat door veel politici graag in stand wordt gehouden.
Dit ligt ver bezijden de waarheid. De verdeling van kosten en opbrengsten is duidelijk en de winst die Shell en ExxonMobil hier gemaakt hebben, is een fractie van wat de staat binnenhaalde.
Sinds 1974 krijgt de staat ongeveer 90 procent van de opbrengst (het exacte percentage is afhankelijk van de gasprijs). De staat betaalt 64 procent van de kosten. De ministers Langman en Lubbers, die deze regeling toen uitonderhandelden, haalden hier voor de overheid heel veel geld binnen. (https://www.trouw.nl/opinie/groningen-is-voor-de-staat-nog-steeds-een-winstmaker-maar-shell-verliest-juist-op-gronings-gas~a54dd06f/)
De krantenartikels logen er weer niet om! Trouw kopt "Gaswinning zorgt voor 'levensgevaarlijke toestanden'" (Trouw, 28.01.2013). "Er kunnen doden vallen" staat te lezen in De Telegraaf (28.01.2013). En Business Nieuwsradio BNR gaat nog een stapje verder: "Gaswinning kan leiden tot een nationale ramp" (BNR, 30.01.2013). Volgens de media kunnen zich in Noord-Groningen aardbevingen met een magnitude van 4 tot 5 (op de Richterschaal) in de toekomst voordoen. Plots zijn de Noord-Groningse huizen geen stuiver meer waard. De vrees groeit dat er slachtoffers zullen vallen bij de volgende aardbevingen. En als de dijken dan nog bezwijken onder het aardbevingsgeweld, staat niet alleen Noord-Nederland onder water, maar valt ook de aardgaswinning volledig stil ... een nationale ramp! Algemene paniek! (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/) (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Zie voor recente cijfers van de gaswinning: https://www.nam.nl/feiten-en-cijfers/gaswinning.html#iframe=L2VtYmVkL2NvbXBvbmVudC8/aWQ9Z2Fzd2lubmluZw==
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de gaswinning in Groningen helemaal moet worden stopgezet in 2030. Welke maatregelen zijn nodig om ons onafhankelijk van Gronings gas te maken en welke gevolgen heeft dit voor de provincie en de rest van Nederland?
"Het eindstation is nul, hiermee kiezen we onvoorwaardelijk voor veiligheid voorop", aldus premier Mark Rutte in de persconferentie over het plan de gaswinning stapsgewijs stop te zetten. Het is een historisch besluit: nooit eerder werd genoemd wanneer gestopt wordt met het pompen van gas uit de bodem van Groningen. (https://www.nu.nl/weekend/5199548/einde-gaswinning-in-groningen-gaat-in-zn-werk.html)
Het kabinet gaat de gaskraan in Groningen stapgewijs volledig dichtdraaien. Uiterlijk in oktober 2022 - maar mogelijk een jaar eerder - moet de gaswinning tot onder 12 miljard kuub per jaar zijn gebracht. Dat maakt minister Wiebes (Economische Zaken) zojuist bekend.
Als het eerste doel van 12 miljard kuub in 2022 is behaald, moet de gaskraan zo snel mogelijk verder dicht naar 7,5 miljard kuub per jaar. Daarna moet de gaswinning rond 2030 helemaal zijn afgebouwd.
Groningen (Gronings: Grönnen of Grunnen, Fries: Grinslân) is een provincie in het noorden van Nederland. Van de Groningse bevolking woont een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(provincie)).
(http://biervat.blogspot.com/2014/06/bier-per-provincie-groningen.html)
Groningen een van de kleinere provincies van Nederland. De provincie Groningen wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd (http://biervat.blogspot.com/2013/04/groningen.html)
In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven (http://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen/facts-figures-groningen). (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Groningen is een provincie, gemeente en stad in het noordoosten van Nederland.De stad Groningen ligt overigens niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname en Minnesota....Een andere bijnaam van Groningen is Martinistad, verwijzend naar de Martinitoren. Zelf hebben de stad-Groningers als bijnaam: mollebonen. Het symbool van de stad, de Martinitoren (door de Stadjers d'Olle Grieze genoemd) (http://biervat.blogspot.com/2013/04/groningen.html)
De grootste kerk van Groningen is de Martinikerk, gebouwd om en nabij 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa (http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/kerken-en-torens).
(http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
De toren heeft een opmerkelijke totstandkomingsgeschiedenis. Tussen 1215 en 1408 stond er al een eerste Martinitoren, maar deze is ingestort, net zoals de de tweede Martinitoren in 1465. De derde Martinitoren stortte in 1577 door brand door vreugdevuren op de toren vanwege de aftocht der Spaanse en Wallonische troepen. De toren stort in tot ± 69 meter.De klokken vallen naar beneden.
In 1577/1578 goot Hendrik van Trier de 3 grote klokken die thans in de toren hangen. Eigenlijk moesten dit er 10 zijn, maar de stad was door de oorlog zo slecht bij kas dat Van Trier maar 3 klokken goot zonder hiervoor een cent te ontvangen... Er hangen nog meer klokken; één van 4200 kg, één van 3400 kg. In 1994 worden ook de 4 klokken van het Stadhuis overgeplaatst naar de toren (www.martinistad.nl/groningen/martinitoren/historie/historie2.html).
(http://biervat.blogspot.com/2014/06/bier-per-provincie-groningen.html)
De provincie is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de schade door de aardbevingen vanwege de gaswinning voor het geld....
Op 29 mei 1959 werd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Kolham (gemeente Slochteren) het eerste Groningse gas ontdekt. Op dat moment was nog onzeker wat de omvang van het gasveld was. In 1960 werd nabij Delfzijl ook geboord. Hier werd in dezelfde zandsteenlaag ook gas aangeboord, met gelijke samenstelling en druk als gevonden in Slochteren. De conclusie was dat in de provincie Groningen een groot gasveld was gevonden. Op 1 juli 1961 vroeg de NAM de concessie 'Groningen' aan.
Een jaar later publiceerde de minister van Economische Zaken de Aardgasnota. Hierin werd, onder andere, bepaald dat de exploitatie van het aardgas in Groningen geregeld zou worden door een maatschap. In deze maatschap had de Staat, via de Staatsmijnen (de voorloper van de DSM en nu EBN) een belang van 50%, Esso (25%) en Shell (25%). In diezelfde nota werd ook de basis gelegd voor de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Op 30 mei 1963 werd de concessie aan de NAM verleend.
Op 22 juli 1959 werd het eerste gas gewonnen. Het gas, onder de akker van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep. Deze grote vondst leidde tot een toenemende belangstelling van andere, buitenlandse, oliemaatschappijen. (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Na de grote vondst ontstond er een ‘aardgaswedloop’. Behalve de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gingen ook andere oliemaatschappijen op zoek naar gas. De maatschappijen verrichtten op verschillende locaties in Groningen seismisch onderzoek en exploratieboringen. In 1965 kondigde de overheid echter een boorstop op om zo een eind te maken aan de vrij ongecoördineerde zoektochten naar nieuw gas.
Mei 1967 werd de Wet opsporing Delfstoffen aangenomen. Deze legde de vrijheid van opsporing waar de oude Napoleontische Mijnwet voor zorgde aan banden. Wie voortaan wilde boren had een boorvergunning nodig die slechts werd verstrekt voor een bepaald gebied en een beperkte geldigheidsduur had. De verschillende maatschappijen kregen nu gebieden toegewezen waar ze exclusief exploratieboringen konden verrichten. .... In 1963 begonnen de eerste boringen en binnen tien jaar na de ontdekking bij Slochteren, was al driekwart van Nederland aangesloten op het Groningse gas. Nederlandse stapte massaal over van kolen naar het veel schonere gas. Ook kassen en duizenden bedrijven werden op het aardgasnet aangesloten. Tussen 1963 en 1965 werd in totaal 1200 kilometer gasleiding aangelegd. ... Tijdens de jaren zeventig werd jaarlijks maar liefst 80 miljard kubieke meter gas naar boven gehaald. De Nederlandse economie profiteerde de afgelopen decennia volop van het Groningse gas. In totaal is er, sinds de eerste boringen begin jaren zestig, zo’n 280 miljard euro mee verdiend. Voor de Nederlandse begrotingen waren de aardgasbaten de afgelopen decennia dan ook van groot belang. De Nederlandse staat is voor 50 procent eigenaar van de NAM.
Aardbevingen
Begin jaren negentig werd de provincie Groningen opgeschrikt door de eerste aardbevingen, veroorzaakt door verzakkingen in de ondergrond als gevolg van de gaswinning. Relatief kleine bevingen, maar deze veroorzaakten wel scheuren in muren of wegen. Sinds 2012 is er al 80.000 keer melding gemaakt van schade na een beving. En mogelijk nog belangrijker: het veiligheidsgevoel van veel Groningers in het bevingsgebied is door de schokken flink aangetast. ... Anno 2018 zijn er in Groningen al meer dan 1100 aardbevingen geweest, waarvan enkele tientallen met een kracht van meer dan drie op de Schaal van Richter. De roep om de gaskraan dicht te draaien wordt hierdoor alsmaar groter. Dit heeft ook te maken met het feit dat de bevingen in frequentie toenemen. Momenteel worden er ruim honderd per jaar geregistreerd. Vanwege de grote afhankelijkheid van het Groningse gas, lijkt het echter niet waarschijnlijk dat er op korte termijn echt een eind komt aan de gaswinning. Van de acht miljoen Nederlandse huishoudens zijn er momenteel namelijk nog zeven miljoen aangesloten op het gasnet. .... Daarnaast heeft Nederland nog tot 2030 verplichtingen om Nederlands gas te leveren aan het buitenland. Naar schatting zit er nog ruim 600 miljard kubieke meter gas in de Groningse bodem.... Vanwege de bevingen en sociale onrust in Groningen is er de afgelopen jaren al wel minder gas gewonnen. De NAM heeft momenteel toestemming om 21,6 miljard kubieke meter gas te winnen.
Begin 2018 barstte de discussie over de aardgaswinning na een flinke aardbeving in het Groningse dorpje Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter) opnieuw los. De NAM stelde hierna voor om op vier plaatsen geen gas meer uit de grond te halen en op twee andere plaatsen de productie te verlagen. Aangezien men niet concreet aangaf of de totale productie daarmee ook verlaagd zou worden, werd hier in Groningen sceptisch op gereageerd. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kondigde na de beving in Zeerijp voor het eerst in Nederland ‘code rood’ af.
(https://historiek.net/gaswinning-in-groningen-geschiedenis-gevolgen/74692/)
De staat verdiende meer dan Shell en Nam aan het Groningse gas. Dat heeft nu grote gevolgen, schetst geofysicus Jilles van den Beukel. Hij werkte ruim 25 jaar voor Shell.... In Nederland overheerst het beeld van een ondoorzichtig gasgebouw waarin Shell en ExxonMobil met een minimum aan inspanning schatrijk zijn geworden aan het gas uit Groningen. Dat de deelname van de Nam (50 procent Shell, 50 procent ExxonMobil) in de Maatschap Groningen even groot is als die van de staat, suggereert dat ze ook wel de helft van de winst zullen krijgen. Het is een beeld dat door veel politici graag in stand wordt gehouden.
Dit ligt ver bezijden de waarheid. De verdeling van kosten en opbrengsten is duidelijk en de winst die Shell en ExxonMobil hier gemaakt hebben, is een fractie van wat de staat binnenhaalde.
Sinds 1974 krijgt de staat ongeveer 90 procent van de opbrengst (het exacte percentage is afhankelijk van de gasprijs). De staat betaalt 64 procent van de kosten. De ministers Langman en Lubbers, die deze regeling toen uitonderhandelden, haalden hier voor de overheid heel veel geld binnen. (https://www.trouw.nl/opinie/groningen-is-voor-de-staat-nog-steeds-een-winstmaker-maar-shell-verliest-juist-op-gronings-gas~a54dd06f/)
De krantenartikels logen er weer niet om! Trouw kopt "Gaswinning zorgt voor 'levensgevaarlijke toestanden'" (Trouw, 28.01.2013). "Er kunnen doden vallen" staat te lezen in De Telegraaf (28.01.2013). En Business Nieuwsradio BNR gaat nog een stapje verder: "Gaswinning kan leiden tot een nationale ramp" (BNR, 30.01.2013). Volgens de media kunnen zich in Noord-Groningen aardbevingen met een magnitude van 4 tot 5 (op de Richterschaal) in de toekomst voordoen. Plots zijn de Noord-Groningse huizen geen stuiver meer waard. De vrees groeit dat er slachtoffers zullen vallen bij de volgende aardbevingen. En als de dijken dan nog bezwijken onder het aardbevingsgeweld, staat niet alleen Noord-Nederland onder water, maar valt ook de aardgaswinning volledig stil ... een nationale ramp! Algemene paniek! (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/) (http://biervat.blogspot.com/2015/12/groningen-en-gas.html)
Zie voor recente cijfers van de gaswinning: https://www.nam.nl/feiten-en-cijfers/gaswinning.html#iframe=L2VtYmVkL2NvbXBvbmVudC8/aWQ9Z2Fzd2lubmluZw==
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de gaswinning in Groningen helemaal moet worden stopgezet in 2030. Welke maatregelen zijn nodig om ons onafhankelijk van Gronings gas te maken en welke gevolgen heeft dit voor de provincie en de rest van Nederland?
"Het eindstation is nul, hiermee kiezen we onvoorwaardelijk voor veiligheid voorop", aldus premier Mark Rutte in de persconferentie over het plan de gaswinning stapsgewijs stop te zetten. Het is een historisch besluit: nooit eerder werd genoemd wanneer gestopt wordt met het pompen van gas uit de bodem van Groningen. (https://www.nu.nl/weekend/5199548/einde-gaswinning-in-groningen-gaat-in-zn-werk.html)
Het kabinet gaat de gaskraan in Groningen stapgewijs volledig dichtdraaien. Uiterlijk in oktober 2022 - maar mogelijk een jaar eerder - moet de gaswinning tot onder 12 miljard kuub per jaar zijn gebracht. Dat maakt minister Wiebes (Economische Zaken) zojuist bekend.
Als het eerste doel van 12 miljard kuub in 2022 is behaald, moet de gaskraan zo snel mogelijk verder dicht naar 7,5 miljard kuub per jaar. Daarna moet de gaswinning rond 2030 helemaal zijn afgebouwd.
De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. ,,De aardbevingen veroorzaken schade aan huizen en gebouwen en zorgen voor onzekerheid bij bewoners'', schrijft Wiebes in een brief aan de Kamer. ,,Alleen door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico kunnen de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen op afzienbare termijn worden gegarandeerd.''
Het besluit gaat verder dan het advies van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning uit het Groningenveld terug te brengen tot 12 miljard kuub per jaar. ,,Ook bij een jaarlijkse gaswinning op het niveau van 12 miljard Nm3 blijft het risico op een zware aardbeving bestaan'', aldus Wiebes. ,,We moeten de oorzaken van de bevingen wegnemen", aldus de bewindsman tijdens een ingelaste persconferentie. Ook de uitputting van de gasbel is niet aanvaardbaar, zegt Wiebes. ,,85 tot 90 procent is gewonnen. Daar blijft het bij. Er zit ook nog kolen in de bodem en we hebben ook niet alle turf opgestoken." (https://www.ad.nl/politiek/kabinet-gaswinning-in-groningen-gaat-naar-nul~a1277865/)
Om de kraan volledig dicht te draaien is het dan wel nodig dat er omgezet buitenlands gas kan worden gestald in de ondergrondse gasopslag in het Drentse Norg. Daar zit nu nog Gronings ’laagcalorisch’ gas in, maar dat wijkt wat betreft samenstelling iets af van het ’hoogcalorisch’ gas uit het buitenland. Komende jaren wordt er in Zuidbroek een stikstofinstallatie gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas. (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1854213/gasunie-zonder-gronings-gas-moet-lukken)
„Groningen moet Groningen blijven”, zegt minister Wiebes (Economische Zaken). „Het is nodig voor de veiligheid van Groningen. Ik heb voor ze geknokt.” ... Nu de gaswinning versneld wordt afgebouwd, mogen Groningse dorpen als ’t Zandt volgens de minister weer hopen dat ze aan de sloophamer ontkomen. „Dat zou ik toch wel hopen. Als ik er zou wonen zou ik blij zijn”, zei Wiebes. Hij gaat „er met de regio over praten.” (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1852767/gaswinning-groningen-naar-nul)
Maar goed, dit is een bierblog. Dus is er bier dat verwijst naar de Martini-toren of de gaswinning?
Van oudsher heeft Groningen een rijke brouwhistorie en werd er gebrouwen met water uit de Drentse Aa en met lokale hop. Toen Groningen in 2011 de hoofdstad van de smaak was, wilden wij ter ere van deze titel amateurbrouwers uitdagen om een tripelbier te brouwen met zoveel mogelijk streekproducten. Tijdens Bierfestival Groningen 2011 zijn de volgende doelstellingen gemaakt: 25 brouwerijen in de provincie Groningen te krijgen, jaarlijks een zo’n duurzaam en innovatief mogelijk bier te brouwen met zoveel mogelijk streekproducten, waarbij de winst naar de martinikerk gaat. Hiermee willen wij de noordelijke brouwcultuur stimuleren en ook aansporen om meer met de combinatie van bier en spijs te experimenteren. Sinds 2012 is er ook jaarlijks een bier en spijswedstrijd.
De winnaar van de brouwwedstrijd in 2011 was Jan Tijs Sijbring. Dit recept was de voorloper van d’Olle Grieze en heette Peerd Triple. Jan Tijs heeft de Peerd Triple in het groot gebrouwen bij Maallust met sukade van Knols koek. Het bier is dat jaar landelijk verkocht bij de Mitra.
Elke editie van Bierfestival Groningen streven wij ernaar om samen te werken met amateur- en professionele brouwerijen uit het noorden om zo elk jaar een unieke en bijzonder d’Olle Grieze aan te bieden gemaakt van streekproducten. Hiermee willen wij ook andere brouwers uitdagen om het zelfde type bier als d’Olle Grieze te gaan brouwen. (https://bierfestivalgroningen.nl/dollegrieze/)
Brouwerijen gaan samen donker Gronings stadsbier maken: d’Olle Grieze
Ze willen even laten zien wat ze kunnen: Groningse en andere noordelijke bierbrouwers gaan volgende week samen een speciaal stad-Groningse biertje brouwen: d’Olle Grieze. Nog nooit eerder werden zóveel brouwerijen betrokken bij het maken van één biersoort.... Groningse brouwers gaan volgende week samen met andere noordelijke brouwerijen voor de achtste keer een typisch Gronings stadsbier brouwen: d’Olle Grieze. Het betreft een Schwarz bier, dat dinsdag 16 januari wordt gebouwen bij Brouwerij Pivo Brouwers aan de Kerklaan in Haren
Dinsdag 16 januari wordt namelijk de achtste editie van d’Olle Grieze gebrouwen: een Schwarz bier (ondergistend, donker en doordrinkbaar bier met geroosterde tonen, die voornamelijk in midden-Duitsland wordt gebrouwen). Dit jaar is het een extra speciaal jaar, omdat het de grootste collaboration brew van Nederland gaat worden: een gezamenlijk gebrouwen bier door 16 brouwerijen. ...Het wordt niet alleen door de Groningse brouwers gebrouwen, maar zal dit jaar uitgebreid worden tot Drenthe en Friesland.
Al acht jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk gaat. De voorgaande twee keren werd het bier in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus en Bax. (https://www.gic.nl/economie/brouwerijen-gaan-samen-donker-gronings-stadsbier-maken-dolle-grieze)
Nadat op 31 januari jongstleden de Groningse brouwers een gezamenlijke brouwavond organiseerden om te werken aan het bier voor het bierfestival in Groningen was de hele Groningse brouwers scene, samen met andere geïnteresseerden in Nieuwschans bijeen. In de oude remise werden de plannen voor het opstarten van mouterij de Kiem nader toegelicht door onder andere Freek Ruis. Freek is in de brouwwereld vooral bekend vanwege zijn kennis van de bier/brouwhistorie in Nederland en brouwerij de Witte Klavervier. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het mouten. Daarbij moeten vooral de bijzondere graansoorten een plek innemen als grondstof voor de mouterij in de oude remise in Nieuweschans. Voor de reguliere pilsmout zijn er al voldoende leveranciers, het moet juist de kracht worden om met locale (Duitse en Groningse) akkerbouwers de bijzondere graansoorten te verwerken tot mout. Het is de bedoeling om samen te werken met bijvoorbeeld de Proefboerderij Ebelsweerd, die beschikt over een compleet laboratorium. Het moet straks mogelijk zijn om binnen een korte tijd een partij mout op bestelling te leveren aan de diverse (noordelijke) brouwerijen. Met de graanschuur van Nederland om de hoek met dat geen probleem zijn. Op 4 oktober 2017 stond een artikel over de Oude Remise in Het Weekblad (https://www.pinkgron.nl/overige/diversen.php)
Tien Groninger bierbrouwers, één biertje: d'Olle Grieze
... De geur van gist, mout en hop komt je tegemoet bij het binnenlopen van de brouwerij van Bax aan de Friesestraatweg in Groningen. Het is er een drukte van belang, want zo'n tien Groninger bierbrouwers zijn samen aan het brouwen. Brouwers van Martinus, Brouwerij Groninger, Bax, Rockin' Ludina, Pivo en Corviri; ze zijn er allemaal en dat voor maar één biertje.
d'Olle Grieze
'Het biertje gaat d'Olle Grieze heten en wordt een session', zegt Maik van Heerd, organisator van het Bierfestival Groningen. 'Een session is een bier met een laag alcoholpercentage: ongeveer tussen de drie en vierenhalf procent. Er gaat onder meer Vienna en Biscuit mout in, samen met Columbus hop. Drie maanden geleden hebben we met alle brouwers een brainstormsessie gehad en daar is deze session uitgekomen.' (https://www.rtvnoord.nl/nieuws/173492/Tien-Groninger-bierbrouwers-een-biertje-d-Olle-Grieze)
d'Olle Grieze Saison heeft een lichtkruidige, droge en frisse smaak. Vlak voor het bottelen is er tevens extra aromahop toegevoegd.
Het licht kruidige Saison is in samenwerking met diverse Groningse brouwers bij Ramses gebrouwen. Een deel van de opbrengst gaat naar het orgel van de Martinikerk.
D’ Olle Grieze Saison is gebrouwen met echte Groningse ingrediënten zoals Groningse emmer, haver, tarwe en aardappelen. Verder bestaat het saisonbier uit drie verschillende singlehop brouwsels, dus per brouwsel één andere hop. (https://www.biernet.nl/bier/merken/dolle-grieze-saison)
17 januari 2018 om 08:00
PIVO, Rockin Ludina, Baxbier, Martinus, Brouwerij Groninger, Corviri, M-bier, Brouwdok, Diggelfjoer, Admiraals brouwerij, Toon Vandenbroek, Bonifatius, Grutte Pier, De Veteraan, Noarder Dragten en De Kleine Beer. Wat hebben deze brouwerijen met elkaar gemeen? Nou alle zestien nemen deel aan de grootste collaboration brew van de Nederlandse historie!
... Er wordt dit keer een Schwarzbier gebrouwen. Schwarzbier is een donker bier uit Duitsland. Dit bier van lage gisting heeft meestal een alcoholpercentage tussen 4,6% een 5%. Doordat er donkere en geroosterde mouten gebruikt worden is het bier donker van kleur en krijgt het de typische geroosterde smaak. Voor het brouwen van deze editie zal er gebruik gemaakt worden van producten uit het Noorden.
Bijvoorbeeld donkere haver uit Bellingwolde. Het water komt van Earthwater en wordt in Annen uit de Drentsche Aa gepompt. Een deel van het hop wordt geleverd door een kleine brouwerij uit Zuidbroek. De brouwerij genaamd De Klappe is van Fokko Prins. Hij verbouwt daar ook zijn eigen hop en wil volgend jaar alle hop gaan leveren voor de editie van 2019. Ook de mout komt voor een deel van boeren uit het Noorden van het land. Het andere deel zal Tjechische mout zijn om zo het bier toch ook een PIVO tintje mee te geven.... Net als voorgaande jaren zal de opbrengst van het bier gebruikt worden voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. In deze kerk wordt ook ieder jaar, in april, het Groninger bierfestival gehouden wordt. Tijdens de kick-off van het festival, Het Grote Bierdiner, zal op 11 april het Schwarzbier voor het eerst geschonken worden. (http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/grootste-collaboration-brew-dennis/) (https://www.corviri.nl/cms/2018/01/17/dolle-grieze/)
Hieronder een lijst van de type bieren en bij welke brouwerij deze is gebrouwen, gevolgd door de afgelopen winnaars van de amateur brouwwedstrijd.
Brouwerij en type bier
2012 Brouwerij Maallust, Gronings Haverbier (Cluyn)
2013 Texelse Bierbrouwerij, Weizen
2014 Brouwerij De Kromme Jat, Bockbier
2015 Ramses Bier, Saison
2016 Brouwerij Martinus, Milkstout
2017 Bax Bier Brewery, Session
2018 Brouwerij Pivo Brouwers, Schwarz
... Dit jaar wordt d’Olle Grieze een Brut IPA gebrouwen door de noordelijke brouwers bij brouwhotel Parkzicht te Veendam. (https://bierfestivalgroningen.nl/dollegrieze/)
Een nieuwe batch zachte, fruitige drie granen Tripel. Op de fles en op de tap!
(https://deskgram.net/explore/tags/BrouwerijMartinus)
Fris robijnrood bokbier. De Martinus 5e klok!
(https://deskgram.net/explore/tags/BrouwerijMartinus)
Het Groningse Martinus is een familiebedrijf. In 1995 nam pater-familias Albert-Jan de drukkerij die aan de Kostersgang zat over. Na ruim 20 jaar stopte hij de drukpersen en bouwde het pand helemaal om tot brouwerij. Zoon Martijn brouwt, de rest manust van alles en staat achter de bar. Naast brouwerij is Martinus ook een proeflokaal (en jazzhol) dat je echt een keer moet bezoeken!... O ja, vanaf het dakterras zie je de Martinitoren pronken.
Het adres van Martinus Proeflokaal:
Kostersgang 32-34 Groningen
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 15:30 tot oo:00 uur, op zaterdag van 14:00 tot 00:00 uur. (https://www.culy.nl/inspiratie/drinken/bierbrouwerijen-in-groningen/)
Bax Bier
Jong en volwassen. Jonge Groningers Jeroen en Sepp startten hun brouwerij in 2014 en hadden in 2016 al hun eigen brouwerij staan aan de Frieschestraatweg in Groningen.
Naast de brouwerij hebben ze er ook eigen proeflokaal waar niet te moeilijk de norm is. Naast het drinken van het betere craftbier kun je hier ook pubquizen, klaverjassen en bitterballen knagen. Tegenwoordig organiseren ze ook al een eigen internationale bierfestival. Genoeg te doen daar, mooi
Het adres van Bax Bier Proeflokaal:
Frieschewegstraatweg 201/2A, Groningen
Openingstijden: donderdag & vrijdag van 16:00 tot 22:30 uur, zaterdag & zondag vanaf 14:00 uur.
(https://www.culy.nl/inspiratie/drinken/bierbrouwerijen-in-groningen/)
Corviri (en Paviljoen Appelbergen)
Corviri is geen Groningse studentenclub, maar een vrije Latijnse vertaling van de achternaam van de brouwer: Hart-man. Vandaar ook het hartje in het logo. Niek brouwt zijn bieren in de kelder van Paviljoen Appelbergen waar hij tevens kok is. Dit paviljoen ligt goed verstopt in het bos van Glimmen, maar is welbekend in Glimmen en omgeving.
Nieks bier is niet heel makkelijk te verkrijgbaar, op het terras van het Paviljoen staan ze wel gewoon op de kaart als zijnde huisgebrouwen bier. Een bier in het bos, het omrijden waard.
Het adres van Paviljoen Appelbergen:
Hoge Hereweg 33, Glimmen (https://www.culy.nl/inspiratie/drinken/bierbrouwerijen-in-groningen/)
Okee, bier voor behoud van de Martinitoren is gevonden, maar nu nog bier over/tegen/voor gaswinning:
Vijf bierspeciaalzaken en cafés in Groningen zijn gestopt met de verkoop van Grunn bier. Ze hebben het vertrouwen in het bier, de brouwerij en eigenaar Jaap van der Weide verloren.... Bergman is niet de enige bierliefhebber die Grunn in één adem noemt met etiketbier, bier van het ene merk waar het etiket van een ander merk wordt opgeplakt. ,,Pallets met flesjes bier van een failliet verklaarde brouwerij werden bij mij bezorgd”, zegt een brouwerijeigenaar in Groningen. ,,Die waren voor de Groningse Bierbrouwerij bestemd (het bedrijf verantwoordelijk voor Grunn bier, red.).” (https://www.dvhn.nl/groningen/Geen-vertrouwen-in-%E2%80%98speciaalbier-Grunn-21001792.html)
Okee, dit gaat niet over gaswinning,maar wel over gebrek aan vertrouwen. Dit gaat wel over bier de NAM:
Nieuw evenement op Facebook: Bier gooien op de NAM
Op Facebook is een nieuw evenement aangemaakt: bier gooien op de NAM. Het evenement staat gepland voor zaterdag 20 januari, de dag dat er ook een bierdouche op de agenda staat voor rapper BOEF, die dan in Groningen optreedt. “Wellicht kunnen we voordat we met z'n allen bier gaan gooien op BOEF, eerst nog even langs de NAM”, aldus de initiatiefnemers op Facebook. Ruim veertig mensen hadden dinsdagochtend aangegeven aanwezig te zijn. Een kleine vierhonderd mensen zijn geïnteresseerd. (https://www.gic.nl/nieuws/nieuw-evenement-op-facebook-bier-gooien-op-de-nam)
Facebook blokkeert ‘bier-actie’ tegen NAM’
Facebook heeft het evenement ‘Bier gooien op het hoofdgebouw van de NAM’ van presentator Bram Douwes verwijderd. De ludieke actie tegen de gaswinning verdween gistermiddag net na twaalven van de site. Douwes: ,,Ik ben zelfs tijdelijk geblokkeerd geweest. Dit is eigenlijk gewoon censuur vanuit Facebook.” Nu de pagina verwijderd is, kan hij qua actie niet zoveel meer beginnen. De NAM, bezweert woordvoerder Hein Dek, heeft niets met het blokkeren van de pagina te maken. (https://www.dvhn.nl/groningen/Facebook-blokkeert-%E2%80%98bier-actie%E2%80%99-tegen-NAM%E2%80%99-22816055.html)
Rondje Groningen: Geen bier voor de NAM
Het moest een ludieke actie worden: bier gooien op het hoofdgebouw van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen. Stadjer en presentator Bram Douwes begon het evenement als een geintje, maar Facebook zelf vond het niet zo grappig:
Rapper Boef kon tijdens zijn komende optreden op Eurosonic Noorderslag ook wat goudgele rakkers over zich heen verwachten.. maar ook dát Facebookevenement blijkt te zijn verwijderd:
(https://www.rtvnoord.nl/nieuws/188753/Rondje-Groningen-Geen-bier-voor-de-NAM)
De bierdouche op de slotdag van popfestival Noorderslag is eindelijk eens een Groninger traditie waarvan de oorsprong niet in nevelen is gehuld. Hoewel het gebruik pas twee decennia oud is, vinden sommigen het 'niet meer van deze tijd'.
In 1992 daalde voor het eerst een (plaatselijke) stortbui aan bier neer op het podium van de Oosterpoort tijdens de uitreiking van de Popprijs voor de 'persoon of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek'. Deze blijk van afkeer van het publiek was niet gericht tegen de winnaars van de prijs, maar betrof presentator Jan Douwe Kroeske. Zelf verklaarde die het voorval later met: 'Ik zat ook bij Langs de Lijn en dat was wellicht niet alternatief genoeg.'
Twee jaar daarna waren de winnaars wél het mikpunt, toen in 1994 het duo 2Unlimited doorweekt de prijs in ontvangst nam. Een traditie was hiermee geboren, voortaan ongeacht de populariteit van de laureaten.
Met regelmaat kwam het ritueel de afgelopen jaren in opspraak. De kritiek bereikte in 2015 een ongekend hoogtepunt. Presentator en 3FM-dj Giel Beelen – een gevestigde naam in de wereld van normen en waarden – liet aan de pers verongelijkt weten: 'Ik vind het een traditie van niks. Ik vind het onwijs respectloos naar de artiest en de apparatuur toe. (...)' Prijswinnares Ilse de Lange nam zowel prijs als plens in ontvangst, begeleid door de woorden 'Zo’n douche is zo lekker, jong’n'.
Festivalmanager Peter Sikkema toonde zich na afloop ook weinig gelukkig met de bierdouche: 'Het is 2015 en tradities kunnen doorbroken worden.' Een bierverbod is daarom vanaf 2016 een feit. Mogelijk klinkt daarom dit jaar alleen een beschaafd applaus, begeleid door een ingetogen hulderoep. Of toch niet? (https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-bierdouche)
Ik vind geen Groningse bieren voor de financiering van de protesten tegen de gaswinning. Wel iets over brouwerijen en gasfabrieken:
De voormalige gasfabriek aan de Zutphenseweg heeft een transformatie ondergaan om gebruikt te kunnen gaan worden door het hoofdkantoor van bierbrouwerij Duvel Nederland, innovatiecentrum “De Gasfabriek” en meerdere bedrijfsruimtes. (http://architectenlab.nl/gallery/voormalige-gasfabriek-deventer/)
Brouwerij De Prael in Den Haag officieel geopend!
In navolging op het succes in Amsterdam zijn nu ook de deuren in de hofstad Den Haag geopend. Bij De Prael betekent dat veel meer dan alleen het openen van een bierbrouwerij. Naast meer bierproductie en consumptie betekent dit namelijk ook dat er weer een hoop mensen aan het werk kunnen. Brouwerij De Prael is een sociale onderneming die voor veel meer staat dan alleen bier.
De brouwerij is in 2001 opgericht door Arno en Fer omdat de toenmalige arbeidsmarkt niet was zoals het volgens hen hoorde. Mensen die om wat voor reden niet zomaar kunnen starten aan een baan werden vrijwel direct afgestoten, zonde! Denk bijvoorbeeld eens aan psychische problematiek, lichamelijke problemen en nog een hele hoop andere redenen. De Prael vindt dat iedereen mee moet kunnen doen, vooral wanneer zij dat zelf graag willen. Heerlijk troebel bier is voor hen dan ook hét middel om zoveel mogelijk sociaal-maatschappelijke impact te maken.
... In het oude magazijn van de gasfabriek aan het Esperantoplein in Den Haag is weer een nieuwe plek gerealiseerd om mens en bier samen te laten komen. “Met De Prael Den Haag willen wij een levendige en sociale plek creëren in het Energiekwartier”, aldus medeoprichter Arno Kooy.... Den Haag is de derde locatie waar 120 mensen in betaalde en onbetaalde dienstverbanden werken vanuit deze duidelijke visie. Later dit jaar staat ook de brouwerij in Groningen op de planning voor opening. (http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/brouwerij-prael-den-haag-geopend/)
Brouwerij Troost is een onafhankelijke brouwerij met twee proeflokalen in Amsterdam. Het bier wordt op twee locaties in de stad gebrouwen. Aan de Pazzanistraat in het Westerpark heeft de brouwerij een capaciteit van 6500 hl en aan het Cornelis Troostplein heeft de brouwerij een capaciteit van 800 hl. ... Eind 2013 is Brouwerij Troost opgericht met Peter-Derk Muffels als brouwmeester en mede-eigenaar. De eerste brouwerij is aan het Cornelis Troostplein in Amsterdam geopend en bevindt zich in een voormalig klooster. De brouwcapaciteit van de brouwerij is 800 hl. De vraag was echter zo groot, dat er plannen voor een tweede brouwerij ontwikkeld werden. In 2015 is de tweede brouwerij in een voormalig gasfabriek op het Westerpark geopend. De brouwcapaciteit van deze brouwerij is 6500 hl. Het meeste bier wat in de proeflokalen en aan cafés en leveranciers wordt verkocht, wordt op het Westergasterrein gebrouwen. De brouwerij aan het Cornelis Troostplein richt zich op het ontwikkelen van nieuwe smaken en het experimenteren met bestaande smaken.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Troost)
Brouwerij Troost
Bij Brouwerij Troost willen we op mooie plekken midden in de stad bier maken dat voor iedereen aantrekkelijk is: van biergekken met getrainde smaakpapillen tot verstokte pilsdrinkers en iedereen daartussenin. In 2014 bouwden we onze eerste brouwerij in een voormalig klooster in De Pijp. De jaarcapaciteit was 100.000 liter en dat werd allemaal ter plekke opgedronken. Sindsdien gaat het hard: we brouwen en bottelen op het Westergasterrein nog eens 700.000 liter en zijn daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam.
Momenteel wordt bij Brouwerij Troost Westergas de grote hoeveelheden geproduceerd van bieren als Pilsner, Weizen, I.P.A. en Amber. Brouwerij Troost De Pijp is de plek waar we experimenteren, nieuwe bieren ontwikkelen en de bieren met kleine oplages produceren. In Brouwerij Troost Oost draait het allemaal om distilleren en barrel-agen. De grote eikenhouten vaten houden de mooiste moutwijnen vast tot ze rijp zijn om gedronken te worden. Brouwerij Troost Oud West noemen we ook wel ‘het kleine zusje’ van. Oud West heeft geen ruimte voor haar eigen brouwerij. Des te indrukwekkender zijn de tanks boven de bar die het mogelijk maken om al onze bieren vers van de tap te kunnen proeven!
Je kunt nu elf soorten bier, twee soorten frisdrank, gin en oude en jonge jenever kopen
(https://brouwerijtroost.nl/over/)
Brouwerij Troost Westergas is een brouwerij, brewpub en winkel ineen. In deze brouwerij worden de grote hoeveelheden geproduceerd van bieren als Pilsner, Weizen, I.P.A. en Amber Ale. En niet alleen bieren worden hier gebotteld, sinds kort maken we hier ook onze eigen limonades. Hier wordt per jaar maar liefst 700.000 liter gebrouwen en gebotteld! Vanwege deze grote brouwcapaciteit hebben wij hier ook plaats voor huurbrouwers. Bovendien is Brouwerij Troost Westergas de plek waar we rondleidingen geven. (https://brouwerijtroost.nl/westergas-amsterdam/)
Zo kan een kleine provincie toch een groot verhaal opleveren....