Ik had vorig jaar (edit 2018: dat was in 2015 zie http://biervat.blogspot.nl/2015/05/graaf-van-heumen-en-nieuw-ligt-in.html) al eens aandacht voor brouwerij Graaf van Heumen. Onlangs was ik er zelf nu eens echt. Deze keer was de brouwerij wel open, al werd er niet gebrouwen. Ik bestelde een proeverijtje en nam plaats bij de twee ketels van glas en koper. Achter mij knisperde de open haard. Op de spanten zag ik op de balken allemaal bierflesjes staan met allerlei etiketten. In de bedrijfsfolder over 200 jaar Graaf van Heumen las ik dat de brouwerij in 1814 werd opgericht en de grootste was van Gelderland. helaas ging het na 1900 bergafwaarts en sloot de brouwerij in 1920. In 1983 heropende de brouwerij dankzij amateurbrouwer Herm Hegger, welke in 1995 zijn recept voor witbier verkoopt aan Oranjeboom. Hegger verhuisd naar Nijmegen en gaat daar verder met brouwen. Het landgoed werd in 1995 gekocht door familie Kruissen.
Op Cambrinus lees ik het vervolg (en wat er vooraf ging):
In 1814 startte Joannes van den Broek ondanks de recessie de bouw van Bierbrouwerij Bergzigt. De bierverkoop liep goed en in 1841 nam zoon Frans de brouwerij met veel succes over. Rond 1850 was dit de grootste brouwerij van Gelderland. In 1860 werd het Heumens bier gebotteld en verkreeg het Heumens bier van Brouwerij Bergzigt het predicaat: Hofleverancier van Z.M. Den Koning. Nadat zoon Albert het bedrijf had overgenomen ging de brouwerij in 1920 failliet door de algehele malaise die er heerste die tijd.
Brouwtechniek richt zich op het opzetten en ondersteunen van nieuwe en bestaande bierbrouwerijen.
Brouwtechniek Nederland is gestart door Constant Keinemans. Constant heeft in het verleden veel ervaring opgedaan binnen diversen bierbrouwerijen en andere technologische bedrijven. Dit alles na natuurlijk zorvuldige en goede scholing op het gebied van bierbrouwen en techniek. Voorafgaande aan vele avonden adviseren en helpen van andere bierbrouwerijen ging Brouwtechniek Nederland in 2008 dan ook volledig van start gegaan. In de jaren ervoor is al veel ervaring opgedaan met diversen brouwerijbouwers, leveranciers van diversen zaken, en regels en wetgevingen (www.brouwtechniek.nl/aboutus).
Brouwerij Graaf van Heumen is in 2009 opgericht en heeft als enige brouwerij in Nederland glazen brouwketels. Brouwer Constant Keinemans is (elke zondag) aan het brouwen (http://bierwandeltochten.blogspot.nl/2015/03/lekker-klimmen-naar-mookerheide-en.html). Het logo als etiket won direct een prijs (zie http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/09/18/graaf-van-heumen-heeft-bieretiket-van-het-jaar): omdat de hoeveelheid informatie compact en toch uitgebreid is weergegeven. Ook is er oog geweest voor design. De schenktemperatuur is met een ‘gradenmeter’ aangegeven en op het etiket staat beschreven dat een niet-bierkenner aan de Graaf van Heumen Blond een lekker bier heeft. Dit nodigt natuurlijk ook niet-speciaalbierkenners uit om deze fles uit het schap mee te nemen. Verder is het vrolijk, niet te schreeuwerig, heeft het een sympathieke link naar het bier, de warme kleur rood en laat het met de Graaf een stukje geschiedenis zien (http://bier.blog.nl/
biernieuws/2010/09/18/graaf-van-heumen-heeft-bieretiket-van-het-jaar).
Graaf van Heumen; Bierbrouwerij van Landgoed Bergzicht is in 2008 geopend. Daar waar vroeger de kuiperij van Bergzicht bierbrouwerij stond, staat nu een geheel nieuw pand in oude stijl met een gezellig proeflokaal,volledige bierbrouwerij met unieke brouwketels van glas en roodkoper en een gezellig landelijk terras. Het proeflokaal is één van de sfeervolle feestlocaties van Landgoed Bergzicht.
Op zondagmiddag is het proeflokaal geopend en kan het bierproces live gevolgd worden. Na jaren veel brouwen, proeven en proberen hebben we samen met onze brouwer Constant Keinemans,al heel wat heerlijke biertjes gebrouwen (www.graafvanheumen.nl/).
Constant Keinemans is ook voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief (www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2015/06/in_het_nieuws_zelf_bier_brouwen_slaat_aan.html, www.nlbier.nl/kbc/bestuur/).
Toen ik er binnenkwam op zondagochtend, rond 13:00, was de brouwer net weg. Ik kon de ketels bekijken en al stond de brouwcomputer niet aan, ik kon me een beeld vormen hoe het brouwen in zijn werk zou gaan. Volgens mij is de ene ketel een maïschketel en de andere de kookketel en zal in de kelder wel wat gistings/lagertanks staan opgesteld.
Ik bekeek het menu en zag de verschillende gerechten: kip, vis en vlees met de friet,frieten, frietjes of friten. Wat een variatie aan aardappelgerechten. Ook hebben ze chocolade melk en chocolademelk op de kaart staan. Maar goed, dit is geen taalnazi-blog, maar een bierliefhebber-blog.
Laten we het over het bier hebben. Ik kreeg een gelamineerde placemat met daarop vier bieren aangeduid: licht (3,5%), pils (5%), herfstbock en tripel.
Ik kreeg eerst de licht en de pils. Het lichtbier vind ik heerlijk. Het smaakt lekker floraal hoppig en geeft met 3,5% geen schuldgevoel als je het doordrinkt.
De pils van 5% vond ik granig smaken en niet echt pilswaardig. Het deed mij meer denken aan een blondbier.
Vervolgens kreeg ik een amber en een bockbier.
Het Herfstbockbier, een bierstijl die niet mijn favoriet is, is, is naar mijn idee te koud geserveerd, maar smaakt echt verrassend goed. Echt subliem! Dit maakt de bierstijl goed! Echt een goed bier. Zo, nu ben ik onder de indruk, maar probeer het maar eens objectief zonder superlatieven uit te drukken. De smaak is moutig en kruidig. Zo dat is een nietszeggende omschrijving. Zelf noemen ze het bier eigenzinnig. Daar sluit ik me bij aan. Dit bockbier is goed!
Het amberbier smaakt naar zoethout en anijs. Nee, dit vind ik niet lekker helaas. De serveerster verteld dat er ook honing inzit. Dat verklaart de zoete smaak. Nee, dit amberbier is niet mijn ding.
Tenslotte krijg ik de tripel geserveerd. Dit bier ruikt volgens de omschrijving bloemig. Ik vind de geur weeïg zoals ochtendurine. Nee, dit voorspelt weinig goeds. De tripel is ook te zoet en bloemig. De hopbitterheid is ver te zoeken. Ik vind het een wollig bier, dat ik in gedachte probeer te vergelijken met het schone Westmalle Tripel. Nee, dit bier lijkt er niet op.
Wat zeggen ze er zelf van? En wat is mijn oordeel?
Nieuw Graaf Special licht:
Onze Graaf Special licht is een bier met maar 3,5% alcohol en heeft een mooie volle bloemige smaak met een lekker frisje! (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: lekker bier dat mooi hopbitter is, met veel smaak en weinig alcohol.
Graaf van Heumen Amber
Amberkleurig bier met een mooie zoete nasmaak en een perfect bloemige hop balans en een lichte toets van de kruiden gerstemout, karwij, anijs en zoethout, die dit bier nog mooier maken. Graaf van Heumen Amber laat zich het liefst drinken bij 6-8 graden. Alcoholpercentage van 6,4%. 5% van de omzet van dit brouwsel doneren we aan stichting ALS. (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: ondanks het nobele doel, merk ik dat ik de kruiden zoals karwij, anijs en zoethout niet lekker vindt.
Graaf van Heumen Weizen
Een niet zoet volfris bovengistend bier op basis van 50% tarwe en 50% gerstenmout. gebrouwen volgens het traditionele Reinheidsgebot. Dus zonder kruiden. Niet zwaar hoppig, met een vleugje banaan in de nasmaak. Dit mooie traditioneel gebrouwen bier is niet helder door een waas van biergist. Alcohol percentage 4,8%. Wederom een beleving van smaken (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: kan ik niet geven, daar ik dit bier niet heb gedronken.
Graaf van Heumen Tripel
Een krachtige, licht zoete en zeer mooi gehopt bier van 7,6% alcohol. De mooie bitterheid is o.a. verkregen door de aller beste hop zoals Saaz hop. Deze zorgt mede voor de bloemige geur (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: ondanks de Saazhop miste ik een lekkere geur en mooie Saazsmaak (zoals Budweiser en Pilsner Urquell). Het bier deed mij vol van smaakjes aan, in tegenstelling tot het 'gladde' Westmalle.
De Graaf van Heumen Blond
Is een fris en volmoutig lichtzoet bier van met een droge lichtbittere afdronk. Ondanks de bittertonen, is dit bier zeer toegankelijk voor niet-bierkenner. Dit bier is uitsluitend gebrouwen met mout, hop, water en biergist en heeft geen verdere toevoegingen. De Graaf van Heumen BLOND laat zich het liefst drinken bij 6 - 8 graden (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: kan ik niet geven, daar ik dit bier niet op hem, of het zou het bier moeten zijn dat mij als pils werd voorgezet.Op de bierpagina staat geen pils, dus ik vermoed dat de pils die ik kreeg eigenlijk bovengistend is geweest en nu achteraf een mooi blond bier blijkt te zijn geweest.
De Graaf van Heumen Bock
Herftsbock is een bier van hoge gisting, heeft een donkere kleur en is gebrouwen van gerstenmout en gebrand kristalmout. Bevat een alcohol percentage van 6,4 % en de serveertemperatuur is 6-7 graden. De stevige en eigenzinnige smaak is wat de Bock zo geliefd maken in de regenachtige donkere herfstavonden (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: een superieur goed bockbier!
edit 2018:
raaf van Heumen; Bierbrouwerij van Landgoed Bergzicht is in 2008 geopend. Daar waar vroeger de kuiperij van Bergzicht bierbrouwerij stond, staat nu een geheel nieuw pand in oude stijl met een gezellig proeflokaal,en een gezellig landelijk terras. Het proeflokaal is één van de sfeervolle feestlocaties van Landgoed Bergzicht.
Door de vele aanvragen van besloten feesten/ bijeenkomsten, hebben wij besloten om vanaf 08 juli het proeflokaal niet meer te openen voor passanten.
Wel gaan we veel activiteiten organiseren waar u van harte welkom bent zoals raclette avond, bierspijs diner etc.... (zie agenda)
Fred & Marieke Kruissen (http://www.graafvanheumen.nl/)
De Graaf van Heumen stopt met brouwen op Landgoed Bergzicht, vanaf 14 januari is het Proeflokaal weer open met een uitgebreide borrelplankenkaart, Graaf bieren en bieren uit de streek.
Datum: 31-10-2017
De in 2009 op historische grond opgerichte Brouwerij De Graaf van Heumen in de gelijknamige plaats (Heumen) houdt op te bestaan. Dat maakte Constant Keinemans, een van de twee oprichters/eigenaren, vandaag bekend. De brouwapparatuur is verkocht aan Hotel Parkzicht in Veendam, waar men het eerste brouwhotel van Nederland wil gaan starten.
Triest nieuws vanuit Heumen, waar brouwer Constant Keinemans samen met Fred Kruissen (eigenaar van Landgoed Bergzigt De Raaf in Heumen) in 2009 de brouwerij begon. De eerste ‘doorzichtige’ glazen brouwerij in Nederland, op historische grond waar ooit Herm Hegger Brouwerij De Raaf bestierde (de man die het eerste Nederlandse witbier Witte Raaf brouwde). Naast deze oude brouwerijgebouwen (inmiddels een Rijksmonument) bouwden Constant en Fred een nieuwe brouwerij: De Graaf van Heumen.
Feesten en partijen
Constant Keinemans, jarenlang voorzitter van het KBC (Klein Brouwerij Collectief, tegenwoordig Craft), is in het dagelijks leven ook eigenaar van BrouwTechniek. Hij adviseert brouwerijen in binnen- en buitenland en met de opkomst van microbrouwerijen de laatste jaren heeft hij daar zijn handen meer dan vol aan. Vanaf het begin brouwde hij iedere zondag bij De Graaf van Heumen zijn eigen bieren, die alleen op het Landgoed Bergzigt De Raaf verkrijgbaar waren. Omdat zijn compagnon Fred Kruissen zich steeds meer wil toeleggen op het organiseren van feesten en partijen op het landgoed, en omdat Constant Keinemans het dus te druk heeft met zijn andere werkzaamheden, hebben beide compagnons in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten. Het unieke glazen brouwhuis is inmiddels verkocht en vanaf december 2017/januari 2018 te aanschouwen in Veendam.
De Graaf van Heumen speciaal bier blijven we tappen alleen wordt het vanaf 2018 extern. gebrouwen. (http://www.graafvanheumen.nl/bierbrouwen)
Bierbrouwerij De Graaf van Heumen sluit haar deuren
3 november 2017 om 09:00
Sinds 2009 brouwt bierbrouwerij De Graaf van Heumen speciaalbier in het Gelderse Heumen, maar daar komt binnenkort verandering in. De brouwerij sluit haar deuren.
Even terug in de tijd
Eigenaar en brouwer Constant Keinemans begon in 2009 de brouwerij van Landgoed Bergzigt De Raaf in Gelderland. Samen met de eigenaar van dit landgoed, Fred Kuissen, blies hij leven in de eerste glazen brouwerij in Nederland. Helemaal nieuw was brouwen op dit landgoed niet. Eerder werd op deze historische grond het eerste Nederlandse witbier ‘Witte Raaf’ gebrouwen door Herm Hegger. Brouwerij ‘De Raaf’ staat er nog steeds en is inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument. Constant en Fred bouwden hier toentertijd een nieuwe brouwerij naast en dat werd ‘De Graaf van Heumen’.
Gesloten deuren
Maar brouwerij De Graaf van Heumen zal binnenkort niet meer bestaan, dat maakte Constant Keinemans afgelopen week bekend. Naast zijn werkzaamheden voor de brouwerij was hij jarenlang voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, de voorloper van Craft. Ook is hij eigenaar van Brouwtechniek, een bedrijf dat brouwerijen adviseert.
De enorme dynamiek in de bierwereld zorgt ervoor dat hij het erg druk heeft met Brouwtechniek. Ook Fred Kruissen had zijn focus ergens anders liggen en legt zijn passie steeds meer in het organiseren van feesten en partijen op het landgoed. De compagnons hebben daarom in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten.
De brouwerij gaat eventueel in doorstart door als huurbrouwerij. De bieren worden dan niet meer in eigen beheer gebrouwen maar binnen de muren van een andere brouwerij.
Eerste brouwhotel van Nederland
De brouwapparatuur van De Graaf van Heumen is verkocht aan Hotel Parkzicht in Veendam. In dit hotel zal men het eerste brouwhotel van Nederland gaan starten. Inmiddels is ook daar een ingrijpende verbouwing gestart en wordt het hotel uitgebreid naar een naastgelegen pand.
In het restaurant van het hotel komt de bijzondere glazen brouwinstallatie en open keuken. Gasten kunnen zo dus zien hoe de bieren gebrouwen worden en de koks de gerechten bereiden.
(http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bierbrouwerij-de-graaf-van-heumen-sluit-haar-deuren/)
Welkom op de website van Landgoed Bergzicht!
Landgoed Bergzicht is een 9 hectare groot landgoed waar u terecht kunt voor uw feesten, partijen, bruiloft, vergadering, seminars, heidagen et cetera.
De locatie bestaat uit de voormalige ambtswoning: Villa Bergzicht de Orangerie, de voormalige bierbrouwerij De Raaf met Koetshuis en Laagherkelder en de huidige bierbrouwerij met proeflokaal De Graaf van Heumen. De omliggende siertuin, park en landerijen maken het mogelijk om uw bijeenkomst zowel binnen als buiten te organiseren tot ongeveer 450 personen. De tuinen lenen zich voor de meest uiteenlopende gelegenheden. U ervaart een oase van rust op ons uitgebreide landgoed. Onze sfeer is informeel en huiselijk. (http://www.bergzicht-deraaf.nl/)
Jammer...
Op Cambrinus lees ik het vervolg (en wat er vooraf ging):
In 1814 startte Joannes van den Broek ondanks de recessie de bouw van Bierbrouwerij Bergzigt. De bierverkoop liep goed en in 1841 nam zoon Frans de brouwerij met veel succes over. Rond 1850 was dit de grootste brouwerij van Gelderland. In 1860 werd het Heumens bier gebotteld en verkreeg het Heumens bier van Brouwerij Bergzigt het predicaat: Hofleverancier van Z.M. Den Koning. Nadat zoon Albert het bedrijf had overgenomen ging de brouwerij in 1920 failliet door de algehele malaise die er heerste die tijd.
In 1983 kwam er een nieuwe brouwer Herm Hegger. Er wordt een nieuwe brouwerij opgezet met de naam: De Raaf. Hier werd het eerste Nederlandse Witbier gebrouwen. De vraag wordt zo groot dat men de productie van het Witte Raaf Bier niet meer alleen aan kon. In 1994 wordt het receptuur van het witte Raaf bier verkocht aan Oranjeboom. Brouwer Hegger besluit weer ambachtelijk en kleiner te beginnen in Nijmegen.
In 2007 was Constant Keinemans (eigenaar van Brouwtechniek Nederland) op zoek naar een trouwlokatie. Tijdens deze zoektocht kwam hij terecht bij Landgoed Bergzigt De Raaf in Heumen. Hij was meteen verkocht en vatte het idee op om er een nieuwe brouwerij te beginnen. De eigenaar van het landgoed, Fred Kruissen, was meteen enthousiast. De brouwerij werd uiteindelijk gevestigd in de oude kuiperij. Deze kuiperij diende echter volledig te worden verbouwd om er onderdak te bieden aan een brouwerij. Zondags is het proeflokaal geopend, voor de zondagse borrel of kopje koffie. Meestal wordt er op zondag ook gebrouwen (www.cambrinus.nl/brw/GRAAF.HTM).Brouwtechniek richt zich op het opzetten en ondersteunen van nieuwe en bestaande bierbrouwerijen.
Brouwtechniek Nederland is gestart door Constant Keinemans. Constant heeft in het verleden veel ervaring opgedaan binnen diversen bierbrouwerijen en andere technologische bedrijven. Dit alles na natuurlijk zorvuldige en goede scholing op het gebied van bierbrouwen en techniek. Voorafgaande aan vele avonden adviseren en helpen van andere bierbrouwerijen ging Brouwtechniek Nederland in 2008 dan ook volledig van start gegaan. In de jaren ervoor is al veel ervaring opgedaan met diversen brouwerijbouwers, leveranciers van diversen zaken, en regels en wetgevingen (www.brouwtechniek.nl/aboutus).
Brouwerij Graaf van Heumen is in 2009 opgericht en heeft als enige brouwerij in Nederland glazen brouwketels. Brouwer Constant Keinemans is (elke zondag) aan het brouwen (http://bierwandeltochten.blogspot.nl/2015/03/lekker-klimmen-naar-mookerheide-en.html). Het logo als etiket won direct een prijs (zie http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/09/18/graaf-van-heumen-heeft-bieretiket-van-het-jaar): omdat de hoeveelheid informatie compact en toch uitgebreid is weergegeven. Ook is er oog geweest voor design. De schenktemperatuur is met een ‘gradenmeter’ aangegeven en op het etiket staat beschreven dat een niet-bierkenner aan de Graaf van Heumen Blond een lekker bier heeft. Dit nodigt natuurlijk ook niet-speciaalbierkenners uit om deze fles uit het schap mee te nemen. Verder is het vrolijk, niet te schreeuwerig, heeft het een sympathieke link naar het bier, de warme kleur rood en laat het met de Graaf een stukje geschiedenis zien (http://bier.blog.nl/
biernieuws/2010/09/18/graaf-van-heumen-heeft-bieretiket-van-het-jaar).
Graaf van Heumen; Bierbrouwerij van Landgoed Bergzicht is in 2008 geopend. Daar waar vroeger de kuiperij van Bergzicht bierbrouwerij stond, staat nu een geheel nieuw pand in oude stijl met een gezellig proeflokaal,volledige bierbrouwerij met unieke brouwketels van glas en roodkoper en een gezellig landelijk terras. Het proeflokaal is één van de sfeervolle feestlocaties van Landgoed Bergzicht.
Op zondagmiddag is het proeflokaal geopend en kan het bierproces live gevolgd worden. Na jaren veel brouwen, proeven en proberen hebben we samen met onze brouwer Constant Keinemans,al heel wat heerlijke biertjes gebrouwen (www.graafvanheumen.nl/).
Constant Keinemans is ook voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief (www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2015/06/in_het_nieuws_zelf_bier_brouwen_slaat_aan.html, www.nlbier.nl/kbc/bestuur/).
Toen ik er binnenkwam op zondagochtend, rond 13:00, was de brouwer net weg. Ik kon de ketels bekijken en al stond de brouwcomputer niet aan, ik kon me een beeld vormen hoe het brouwen in zijn werk zou gaan. Volgens mij is de ene ketel een maïschketel en de andere de kookketel en zal in de kelder wel wat gistings/lagertanks staan opgesteld.
Ik bekeek het menu en zag de verschillende gerechten: kip, vis en vlees met de friet,frieten, frietjes of friten. Wat een variatie aan aardappelgerechten. Ook hebben ze chocolade melk en chocolademelk op de kaart staan. Maar goed, dit is geen taalnazi-blog, maar een bierliefhebber-blog.
Laten we het over het bier hebben. Ik kreeg een gelamineerde placemat met daarop vier bieren aangeduid: licht (3,5%), pils (5%), herfstbock en tripel.
Ik kreeg eerst de licht en de pils. Het lichtbier vind ik heerlijk. Het smaakt lekker floraal hoppig en geeft met 3,5% geen schuldgevoel als je het doordrinkt.
De pils van 5% vond ik granig smaken en niet echt pilswaardig. Het deed mij meer denken aan een blondbier.
Vervolgens kreeg ik een amber en een bockbier.
Het Herfstbockbier, een bierstijl die niet mijn favoriet is, is, is naar mijn idee te koud geserveerd, maar smaakt echt verrassend goed. Echt subliem! Dit maakt de bierstijl goed! Echt een goed bier. Zo, nu ben ik onder de indruk, maar probeer het maar eens objectief zonder superlatieven uit te drukken. De smaak is moutig en kruidig. Zo dat is een nietszeggende omschrijving. Zelf noemen ze het bier eigenzinnig. Daar sluit ik me bij aan. Dit bockbier is goed!
Het amberbier smaakt naar zoethout en anijs. Nee, dit vind ik niet lekker helaas. De serveerster verteld dat er ook honing inzit. Dat verklaart de zoete smaak. Nee, dit amberbier is niet mijn ding.
Tenslotte krijg ik de tripel geserveerd. Dit bier ruikt volgens de omschrijving bloemig. Ik vind de geur weeïg zoals ochtendurine. Nee, dit voorspelt weinig goeds. De tripel is ook te zoet en bloemig. De hopbitterheid is ver te zoeken. Ik vind het een wollig bier, dat ik in gedachte probeer te vergelijken met het schone Westmalle Tripel. Nee, dit bier lijkt er niet op.
Wat zeggen ze er zelf van? En wat is mijn oordeel?
Nieuw Graaf Special licht:
Onze Graaf Special licht is een bier met maar 3,5% alcohol en heeft een mooie volle bloemige smaak met een lekker frisje! (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: lekker bier dat mooi hopbitter is, met veel smaak en weinig alcohol.
Graaf van Heumen Amber
Amberkleurig bier met een mooie zoete nasmaak en een perfect bloemige hop balans en een lichte toets van de kruiden gerstemout, karwij, anijs en zoethout, die dit bier nog mooier maken. Graaf van Heumen Amber laat zich het liefst drinken bij 6-8 graden. Alcoholpercentage van 6,4%. 5% van de omzet van dit brouwsel doneren we aan stichting ALS. (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: ondanks het nobele doel, merk ik dat ik de kruiden zoals karwij, anijs en zoethout niet lekker vindt.
Graaf van Heumen Weizen
Een niet zoet volfris bovengistend bier op basis van 50% tarwe en 50% gerstenmout. gebrouwen volgens het traditionele Reinheidsgebot. Dus zonder kruiden. Niet zwaar hoppig, met een vleugje banaan in de nasmaak. Dit mooie traditioneel gebrouwen bier is niet helder door een waas van biergist. Alcohol percentage 4,8%. Wederom een beleving van smaken (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: kan ik niet geven, daar ik dit bier niet heb gedronken.
Graaf van Heumen Tripel
Een krachtige, licht zoete en zeer mooi gehopt bier van 7,6% alcohol. De mooie bitterheid is o.a. verkregen door de aller beste hop zoals Saaz hop. Deze zorgt mede voor de bloemige geur (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: ondanks de Saazhop miste ik een lekkere geur en mooie Saazsmaak (zoals Budweiser en Pilsner Urquell). Het bier deed mij vol van smaakjes aan, in tegenstelling tot het 'gladde' Westmalle.
De Graaf van Heumen Blond
Is een fris en volmoutig lichtzoet bier van met een droge lichtbittere afdronk. Ondanks de bittertonen, is dit bier zeer toegankelijk voor niet-bierkenner. Dit bier is uitsluitend gebrouwen met mout, hop, water en biergist en heeft geen verdere toevoegingen. De Graaf van Heumen BLOND laat zich het liefst drinken bij 6 - 8 graden (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: kan ik niet geven, daar ik dit bier niet op hem, of het zou het bier moeten zijn dat mij als pils werd voorgezet.Op de bierpagina staat geen pils, dus ik vermoed dat de pils die ik kreeg eigenlijk bovengistend is geweest en nu achteraf een mooi blond bier blijkt te zijn geweest.
De Graaf van Heumen Bock
Herftsbock is een bier van hoge gisting, heeft een donkere kleur en is gebrouwen van gerstenmout en gebrand kristalmout. Bevat een alcohol percentage van 6,4 % en de serveertemperatuur is 6-7 graden. De stevige en eigenzinnige smaak is wat de Bock zo geliefd maken in de regenachtige donkere herfstavonden (www.graafvanheumen.nl/biersoorten) Mijn oordeel: een superieur goed bockbier!
edit 2018:
raaf van Heumen; Bierbrouwerij van Landgoed Bergzicht is in 2008 geopend. Daar waar vroeger de kuiperij van Bergzicht bierbrouwerij stond, staat nu een geheel nieuw pand in oude stijl met een gezellig proeflokaal,en een gezellig landelijk terras. Het proeflokaal is één van de sfeervolle feestlocaties van Landgoed Bergzicht.
Door de vele aanvragen van besloten feesten/ bijeenkomsten, hebben wij besloten om vanaf 08 juli het proeflokaal niet meer te openen voor passanten.
Wel gaan we veel activiteiten organiseren waar u van harte welkom bent zoals raclette avond, bierspijs diner etc.... (zie agenda)
Fred & Marieke Kruissen (http://www.graafvanheumen.nl/)
De Graaf van Heumen stopt met brouwen op Landgoed Bergzicht, vanaf 14 januari is het Proeflokaal weer open met een uitgebreide borrelplankenkaart, Graaf bieren en bieren uit de streek.
Datum: 31-10-2017
De in 2009 op historische grond opgerichte Brouwerij De Graaf van Heumen in de gelijknamige plaats (Heumen) houdt op te bestaan. Dat maakte Constant Keinemans, een van de twee oprichters/eigenaren, vandaag bekend. De brouwapparatuur is verkocht aan Hotel Parkzicht in Veendam, waar men het eerste brouwhotel van Nederland wil gaan starten.
Triest nieuws vanuit Heumen, waar brouwer Constant Keinemans samen met Fred Kruissen (eigenaar van Landgoed Bergzigt De Raaf in Heumen) in 2009 de brouwerij begon. De eerste ‘doorzichtige’ glazen brouwerij in Nederland, op historische grond waar ooit Herm Hegger Brouwerij De Raaf bestierde (de man die het eerste Nederlandse witbier Witte Raaf brouwde). Naast deze oude brouwerijgebouwen (inmiddels een Rijksmonument) bouwden Constant en Fred een nieuwe brouwerij: De Graaf van Heumen.
Feesten en partijen
Constant Keinemans, jarenlang voorzitter van het KBC (Klein Brouwerij Collectief, tegenwoordig Craft), is in het dagelijks leven ook eigenaar van BrouwTechniek. Hij adviseert brouwerijen in binnen- en buitenland en met de opkomst van microbrouwerijen de laatste jaren heeft hij daar zijn handen meer dan vol aan. Vanaf het begin brouwde hij iedere zondag bij De Graaf van Heumen zijn eigen bieren, die alleen op het Landgoed Bergzigt De Raaf verkrijgbaar waren. Omdat zijn compagnon Fred Kruissen zich steeds meer wil toeleggen op het organiseren van feesten en partijen op het landgoed, en omdat Constant Keinemans het dus te druk heeft met zijn andere werkzaamheden, hebben beide compagnons in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten. Het unieke glazen brouwhuis is inmiddels verkocht en vanaf december 2017/januari 2018 te aanschouwen in Veendam.
De Graaf van Heumen speciaal bier blijven we tappen alleen wordt het vanaf 2018 extern. gebrouwen. (http://www.graafvanheumen.nl/bierbrouwen)
Bierbrouwerij De Graaf van Heumen sluit haar deuren
3 november 2017 om 09:00
Sinds 2009 brouwt bierbrouwerij De Graaf van Heumen speciaalbier in het Gelderse Heumen, maar daar komt binnenkort verandering in. De brouwerij sluit haar deuren.
Even terug in de tijd
Eigenaar en brouwer Constant Keinemans begon in 2009 de brouwerij van Landgoed Bergzigt De Raaf in Gelderland. Samen met de eigenaar van dit landgoed, Fred Kuissen, blies hij leven in de eerste glazen brouwerij in Nederland. Helemaal nieuw was brouwen op dit landgoed niet. Eerder werd op deze historische grond het eerste Nederlandse witbier ‘Witte Raaf’ gebrouwen door Herm Hegger. Brouwerij ‘De Raaf’ staat er nog steeds en is inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument. Constant en Fred bouwden hier toentertijd een nieuwe brouwerij naast en dat werd ‘De Graaf van Heumen’.
Gesloten deuren
Maar brouwerij De Graaf van Heumen zal binnenkort niet meer bestaan, dat maakte Constant Keinemans afgelopen week bekend. Naast zijn werkzaamheden voor de brouwerij was hij jarenlang voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, de voorloper van Craft. Ook is hij eigenaar van Brouwtechniek, een bedrijf dat brouwerijen adviseert.
De enorme dynamiek in de bierwereld zorgt ervoor dat hij het erg druk heeft met Brouwtechniek. Ook Fred Kruissen had zijn focus ergens anders liggen en legt zijn passie steeds meer in het organiseren van feesten en partijen op het landgoed. De compagnons hebben daarom in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten.
De brouwerij gaat eventueel in doorstart door als huurbrouwerij. De bieren worden dan niet meer in eigen beheer gebrouwen maar binnen de muren van een andere brouwerij.
Eerste brouwhotel van Nederland
De brouwapparatuur van De Graaf van Heumen is verkocht aan Hotel Parkzicht in Veendam. In dit hotel zal men het eerste brouwhotel van Nederland gaan starten. Inmiddels is ook daar een ingrijpende verbouwing gestart en wordt het hotel uitgebreid naar een naastgelegen pand.
In het restaurant van het hotel komt de bijzondere glazen brouwinstallatie en open keuken. Gasten kunnen zo dus zien hoe de bieren gebrouwen worden en de koks de gerechten bereiden.
(http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bierbrouwerij-de-graaf-van-heumen-sluit-haar-deuren/)
Welkom op de website van Landgoed Bergzicht!
Landgoed Bergzicht is een 9 hectare groot landgoed waar u terecht kunt voor uw feesten, partijen, bruiloft, vergadering, seminars, heidagen et cetera.
De locatie bestaat uit de voormalige ambtswoning: Villa Bergzicht de Orangerie, de voormalige bierbrouwerij De Raaf met Koetshuis en Laagherkelder en de huidige bierbrouwerij met proeflokaal De Graaf van Heumen. De omliggende siertuin, park en landerijen maken het mogelijk om uw bijeenkomst zowel binnen als buiten te organiseren tot ongeveer 450 personen. De tuinen lenen zich voor de meest uiteenlopende gelegenheden. U ervaart een oase van rust op ons uitgebreide landgoed. Onze sfeer is informeel en huiselijk. (http://www.bergzicht-deraaf.nl/)
Jammer...