De Taag, Portugees: Tejo, Spaans: Tajo, is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon in de Atlantische Oceaan uit. Het is met een lengte van ruim 1000 km de langste rivier van het schiereiland. De Ebro, die alleen door Spanje komt, en de Douro hebben een groter stroomgebied.
De Taag ontspringt op 1590 m ter hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Albarracín in het oosten van Spanje. De rivier stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop begint. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 km de grens tussen Spanje en Portugal. De benedenloop van de rivier begint bij het Portugese Santarém. Daar kan er over de Taag worden gevaren en is er al getijdenwerking. De Taag komt voor Lissabon in een estuarium uit, dat een belangrijke natuurlijke haven vormt, maar ook een waardevol natuurgebied.
De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden en met talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Taag).
TAAG, grootste rivier op Iberisch Schiereiland, Vale de Tejo met 13 ...
www.stedentipsvoortrips.nl/portugal/taagbb.htm
TAAG / Tajo / Tejo en VALE DO TEJO. De Rio Tejo, Sp. Rio Tajo, ontspringt hoog in het Iberisch Randgebergte, daar waar de Aragonese Montes Universales en (www.google.nl/search?q=taag&oq=taag&aqs=chrome..69i57.882j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8) ...
Taag
ook Tajo of Tejo. Rivier welke ontspringt 120 km ten oosten van Madrid en uitmondt in de Atlantische oceaan in Lissabon, Portugal. In Spanje: Tago
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10519
TAAG
1) Grote rivier in europa 2) Portugese rivier 3) Rivier in Europa 4) Rivier in portugal 5) Rivier in spanje 6) Riv. in spanje 7) Spaanse rivier 8) Water
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/TAAG/1
Taag
De Taag (Portugees: Tejo, Spaans: Tajo) is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. Het is met een lengte van ruim 1000 kilometer de langste rivier van het schiereiland. De Ebro, die alleen op Spaans grondgebied stroomt, en de Douro hebben een groter stroomgebied. De Taag ontspringt op 1...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Taag (www.encyclo.nl/begrip/Taag)
Zou er bier zijn vernoemd naar deze rivier?
Bij het zoeken vind ik het niet zo 1, 2, 3...
Overigens is de Angolese vliegmaatschappij ook TAAG genoemd (zie www.taag.com/en/Destinations/Destination-Guide/Pa%C3%ADses-en-GB/germany en www.taag.com/en/Destinations/Destination-Guide/Pa%C3%ADses-en-GB/netherlands).
1938
TAAG has been around for over 70 years and has consistently demonstrated its ability to innovate. This is a company with a glorious past and a bright future ahead.
1938
Creation of DTA – Divisão dos Transportes Aéreos de Angola (Angola Aerial Transport Division);
1973
TAAG changes its designation to Transportes Aéreos de Angola (Angola Aerial Transports), operating domestic flights and beggining regional flights to São Tomé e Príncipe and Windhoek;
2010
TAAG is authorised to operate in the entirety of Europe's air space with its modern fleet of Boeing 777 and 737 aircraft; (www.taag.com/en/TAAG/History)
Bij TAAG weten ze wat er is in Amsterdam: musea, Nederlandse saus (?) en craft beer (!). De foto is overigens van Oktoberfest in München. Want zo'n Augustiner zie ik niet in Amsterdam...
Arnhem heeft zo'n toren niet, dat is de Fernsehturm. Die staat in Berlijn... het Airbornemuseum in Groesbeek stata dichtbij de Duitse grens, net zoals vesting Bourtange, maar dan is in Westerwolde (Groningen)... Dat is niet echt bij elkaar.
Gouda is inderdaad bekend van de kaas. Maar 173 km van Goud is Giethoorn gelegen. Ook niet echt bij elkaar.. terwijl Kinderdijk dat overigens wel is. Trouwens die foto is niet Gouda, Giethoorn of kinderdijk, maar de dom van Keulen en rechts de Hohenzollern brug.
Bijzonder, hoe hun kennis van Nederland is. Maar goed andersom is de vraag hoe goed onze kennis is van Angola? Wat is de hoofdstad van Angola? En hoe ziet hun vlag eruit? Wat is hun nationale trots, mascotte, of hoofdexportproduct?
Angola, officieel de Republiek Angola (Portugees: República de Angola; Kikongo, Kimbundu, Umbundu: Repubilika ya Ngola), is een land in Zuidwest-Afrika. Het wordt in het zuiden begrensd door Namibië, in het noorden door Congo-Kinshasa, Zambia in het oosten en in het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Luanda waar circa een derde van de bevolking woont. De Angolese exclave Cabinda ligt in het noorden tussen Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville aan de Atlantische Oceaan. ... Angola was, als een Portugese kolonie dat het huidige gebied omvatte, niet gesticht voor het einde van de 19e eeuw, en ´efficiënte bezetting´, zoals geëist door de Conferentie van Berlijn (1884), werd slechts behaald in de jaren 1920. Onafhankelijkheid werd bereikt in 1975, na een lange onafhankelijkheidsstrijd. Daarna moest Angola een lange burgeroorlog van 1975 tot 2002 meemaken. Het land heeft grote hoeveelheden aan reserves van mineralen en aardolie, en voornamelijk hiermee behaalde de economie een groei in de dubbele cijfers gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw. Ondanks dit blijven levensstandaarden laag; de levensverwachting en kindersterftecijfers van Angola behoren tot de slechtste in de wereld. Het programma van ´Nationale Reconstructie´ van de regering moet hier nog verbetering in aanbrengen.
...
In de 19e eeuw werd Angola formeel een Portugese kolonie onder de naam Portugees West-Afrika. ...In 1912 werd de Lliga Nacional Africana, een nationale Angolese beweging, opgericht... Onvrede over de situatie nam in de jaren vijftig toe en in 1956 werd de MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola) opgericht. ... Naast de MPLA werd in 1962 de FNLA (Nationaal Bevrijdingsfront voor Angola) opgericht.... In 1966 stapte Jonas Savimbi, een Ocimbundu, tot dan toe een vooraanstaand FNLA-lid, uit de FNLA uit onvrede over de dominerende rol van Bakongo en richtte de door Ovimbundu beheerste Unita (Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) op.
Een vierde, kleine bevrijdingsbeweging, was de FLEC (Front voor de Bevrijding van Cabinda).
Begin jaren zeventig waren de MPLA en de FNLA veruit de grootste bevrijdingsbewegingen. Waren de andere Afrikaanse staten inmiddels onafhankelijk, de Portugese regering dacht er niet aan om haar koloniën in Afrika (Angola, Guinee-Bissau, Mozambique en Kaapverdië) op te geven. De 'Anjerrevolutie' in Portugal bracht in 1974 echter een nieuwe regering aan de macht die wél een voorstander was van onafhankelijkheid van de koloniën. In januari 1975 kwamen de Portugese regering, de Unita, de MPLA en de FNLA bijeen in de Portugese stad Alvor. In november 1975 beloofde Portugal de soevereiniteit over te dragen aan de Angolezen, maar dit akkoord bleef een dode letter. De verzetsbewegingen begonnen elkaar aan te vallen en alle drie probeerden ze zo snel mogelijk de Angolese hoofdstad Luanda te bereiken... Uiteindelijk bereikte de MPLA Luanda als eerste en op 11 november 1975 droegen de Portugezen de macht over aan de MPLA. MPLA-voorzitter dr. Agostinho Neto werd president en Lopo de Nascismento werd premier. De MPLA regering riep de Volksrepubliek Angola uit en het land werd een eenpartijstaat met de MPLA-Partij van de Arbeid als enige toegestane partij.
De UNITA (União para a independência total da Angola) en de FNLA vormden in 1975 een tegenregering (Democratische Volksrepubliek Angola), met Jonas Savimbi en Holden Roberto als presidenten. In 1976 verdween de FNLA van het toneel en werd de UNITA de dominerende verzetsbeweging tegen de MPLA-regering.
De UNITA wist ondanks steun van Zuid-Afrika geen overwinning te behalen op de MPLA. In mei 1978 trok het Zuid-Afrikaanse leger daarom Angola binnen. Daarmee begon de Zuid-Afrikaanse Grensoorlog. Omdat de MPLA geholpen werd door Cuba en in mindere mate ook de Sovjet-Unie werd het een slepend conflict. In 1988 werd er na Amerikaanse bemiddeling vrede gesloten tussen Zuid-Afrika en Angola. Dit maakte echter geen einde aan de burgeroorlog tussen UNITA en de MPLA. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Angola).
Tussen 1961 en 1974 was in Angola, de noorderbuur van Namibië, de onafhankelijkheidsoorlog tegen kolonisator Portugal gevoerd. Na het verkrijgen van onafhankelijkheid ontstond een burgeroorlog tussen de verschillende groeperingen om de macht. De oorlog was ook een duidelijk deel van de Koude Oorlog door de strijd tussen de door de Sovjet-Unie gesteunde communistische MPLA en de door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika gesteunde UNITA. Begin jaren 1980 stuurde Zuid-Afrika troepen naar Angola. In 1989 begonnen onderhandelingen die tot het formele einde van de oorlog leidden.
...
De Zuid-Afrikaanse Grensoorlog was een conflict dat plaatsvond in het destijds door Zuid-Afrika bezette Zuidwest-Afrika (thans Namibië) en Angola tussen Zuid-Afrika en UNITA enerzijds en Angola, SWAPO, Cuba, de Sovjet-Unie en de DDR anderzijds.
De oorsprong kan worden gevonden in de Eerste Wereldoorlog toen Zuid-Afrika Duits-Zuidwest-Afrika veroverde en er vervolgens een mandaat over kreeg van de Volkenbond (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrikaanse_Grensoorlog).
In 1915, na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, bezetten de Zuid-Afrikaanse troepen Duits-Zuidwest-Afrika. Tot 1990 regeerde Zuid-Afrika over het gebied onder de naam Zuidwest-Afrika en zodoende heeft de bevolking van Namibië nog lange tijd geleefd onder het apartheidsregime. Als gevolg van de Zuid-Afrikaanse grensoorlog is Namibië sinds 21 maart 1990 onafhankelijk en zijn er vrije verkiezingen voor alle burgers (https://nl.wikipedia.org/wiki/Duits-Zuidwest-Afrika).
Na de Tweede Wereldoorlog voerde Zuid-Afrika de apartheid in en in 1966 werd het mandaat over Zuidwest-Afrika door de Verenigde Naties ingetrokken. Zuid-Afrika weigerde echter het territorium te verlaten en beschouwde het als een vijfde provincie, naast de Oranje Vrijstaat, Transvaal, de Kaapprovincie en Natal.
Intussen was in Zuidwest-Afrika de South West Africa People's Organisation (SWAPO) opgekomen als grote onafhankelijkheidbeweging en die greep naar de wapens. SWAPO opereerde onder meer vanuit buurland Zambia waardoor Zuid-Afrika ook in dat land militaire operaties uitvoerde en daarvoor veroordeeld werd door de VN-Veiligheidsraad. Namibië verwierf in 1990 onafhankelijkheid van Zuid-Afrika (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrikaanse_Grensoorlog).
In 2002, na de dood van Unita-leider Jonas Savimbi, werd een staakt-het-vuren bereikt, en sindsdien worden pogingen gedaan tot wederopbouw van het land. MPLA en Unita zijn een ontwerp voor een nieuwe grondwet overeengekomen, en hoewel de Unita nog niet volledig ontwapend is, en zich nog met diamantsmokkel bezighoudt, zijn de VN-sancties tegen Unita opgeheven.
Nadat eenpartijstelsels in de meeste Afrikaanse landen hadden afgedaan, voerde president Dos Santos in 1991 een meerpartijenstelsel in. Het ambt van premier, afgeschaft in 1977, werd in 1991 opnieuw ingevoerd. Bij de verkiezingen die sindsdien gehouden worden komt de MPLA-PT altijd als grootste uit de bus.
...
Belangrijke problemen die het land momenteel het hoofd moet bieden, zijn de terugkeer van vluchtelingen, de herintegratie van Unitarebellen in de bevolking en de vermindering van de eenzijdige economische afhankelijkheid van aardolie.
....
Op sportgebied zijn voetbal en basketbal allesoverheersend. De nationale basketbalploeg is sinds jaren de sterkste in Afrika. Beide sporten worden door mensen uit het hele sociale spectrum gespeeld en vele jonge voetballers dromen van een succesvolle carrière als professional.
...
Angola is met Nigeria het enige olieproducerende land in Midden- en Zuid-Afrika. In 1955 werd in de Kwanza-vallei voor de eerste keer aardolie aangeboord.
...
Angola was in het decennium van 2000 het snelst groeiende land ter wereld volgens The Economist, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 11,1%, gevolgd door China. Tijdens de oorlogsjaren waren olie en diamanten de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de regering en de oppositie. Door de wereldcrisis kreeg Angola door het gebrek aan diversificatie en de dalende olie-inkomsten ook een ernstig lagere groei tussen 2009 en 2011, sindsdien probeert de regering de economie te diversificeren, door bijvoorbeeld het programma Angola Investe en steun aan projecten zoals Casa Feliz en Meña. ... In 2007 produceerde het land 1,8 miljoen vaten olie per dag en werd het land lid van de OPEC. De aardgasindustrie is nog weinig ontwikkeld, maar een lng-terminal is in aanbouw en deze zal begin 2012 in bedrijf komen. De faciliteit, nabij de stad Soyo, zal maximaal 6,8 miljard kubieke meter gas per jaar omzetten in 5,2 miljoen ton lng. Angola is het rijkste Portugees-sprekende Afrikaanse land.
...
Angola heeft grote minerale rijkdommen en er wordt hydro-elektrische energie opgewekt (zie Geografie). Toch is olie, dat voornamelijk voor de kust gevonden wordt, de meest winstgevende grondstof: de inkomsten uit deze grondstof vertegenwoordigen ongeveer de helft van het bbp van het land. De opbrengsten van de olie hebben echter weinig effect op de economische situatie van het land of op het dagelijkse leven van de Angolezen, omdat reusachtige sommen geld zijn besteed aan strijdkrachten of verloren zijn gegaan als gevolg van overheidscorruptie.
Diamantmijnbouw is een andere belangrijkste industrie. Tevens wordt er aardgas, koper, ijzererts, mangaan, fosfaten, goud, veldspaat, lood, zink, bauxiet en uranium gewonnen. De belangrijkste verwerkende industrieën zijn de metaalindustrie, vlees en visverwerking, brouwerij en de vervaardiging die van cement, tabaksproducten en textielverwerking (https://nl.wikipedia.org/wiki/Angola).
Wacht even, hoe kan ik van een Spaanse rivier ineens in Afrika zijn beland?
Als ik verder zoek naar bier vernoemd of geïnspireerd op de Taag kom ik op mijn eigen blog uit:
SUMOL A + Compal heeft in haar assortiment en merken Taag Damm bieren (www.sumolcompal.pt/unidadesnegocio/segmento/1). Als ik echter kijk op Wikipedia in NL en EN dan vind ik die echter niet...
TAGUS
A Tagus é uma cerveja de cor dourada e reflexos âmbar, de odor envolvente e espume de longa presença. Saborosa e leve, com travo amargo suave e carbonatação integrada. Caracteriza-se pelo sabor dos cereais levemente torrados.
É uma cerveja do tipo Lager e deve ser consumida, preferencialmente, entre os 4 e os 6ºC.
Tagus tem um teor alcoólico de 4,8% do volume e está disponível nos formatos de garrafa tara perdida 0,25L e tara retornável 0,33L e barril de 30 e 50 litros.
(www.sumolcompal.pt/unidadesnegocio/marca/1/3): Taag is een gouden kleur biertje en amber reflexen, boeiende geur en lange aanwezigheid van schuim. Lekker en licht, met zachte bitterheid en geïntegreerde koolzuur. Het wordt gekenmerkt door de smaak van licht geroosterde granen. Het is een bier Lager aard en moet worden geconsumeerd, bij voorkeur tussen 4 en 6 ° C Taag heeft een alcoholpercentage van 4,8 vol%
Okee, dat is dan Portugees bier.
Tagus Original Beer
Tagus is brewed in Portugal. I will guess that it takes its name from the Tagus River that flows from Spain, through Portugal, reaching the sea near Lisbon.
The beer is 4.5% ABV and pours a honey golden in color. Mine has some floaties, which is very likely not by design for a lager. There is a short head of white foam that rapidly dissipates. The aroma is very malty grain, a touch of straw and a touch of lager funk. The taste is very richly malted grain, a touch of malty sweetness, that is cut by the crisp carbonation. There are some counterbalancing hops evident, but no real bitterness on the finish. This is quite a malty golden lager, but good. I bet fresh on tap in Portugal it is an excellent lager (http://doingbeerjustice.blogspot.nl/2012/05/tagus-original-beer.html).
Tagus | Cereuro - Cervejeira Europeia (Tagus)
Brewed by: Cereuro - Cervejeira Europeia (Tagus)
(www.beeradvocate.com/beer/profile/13208/37450/)
Ik was op zoek naar een Spaans bier...
Maar ja dat is water onder de brug...