Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all 1733 articles
Browse latest View live

Bah Humbug!

$
0
0
Wychwood Bah Humbug Christmas Cheer Ale
Alcohol- 5.0% [?? het etiket zegt 6%]
LCBO price- $3.50 for 500ml
A dark ruby coloured ale with an unpleasant lingering chemical aftertaste.  Like most Wychwood beers, this is sold on gimmick value rather than for the quality of the beverage (www.snobsmusic.net/2011_12_01_archive.htmlwww.wychwood.co.uk/)




Fijne kerst

$
0
0

Cheating, stealing, fighting and drinking

$
0
0

Biersoep

$
0
0
Op http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/ las ik het volgende recept:

Wat heb je nodig? Voorgerecht voor 4 personen
2 Grote uien
1 Pot vleesfond (380mL)
2 Flesjes/blikken “premium” pilsener
2 Eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 Theelepel tijm
2 Bruine afbakbroodjes
100 Gram geraspte Gruyère kaas
Boter/olie
Als je deze ingrediënten ziet denk je misschien: wat moet dit toch worden? Na het proeven denken wij dat je de soep het beste kunt omschrijven als: Franse uiensoep met biertwist.
Hoe ga je te werk?
Om te beginnen schil je de uien en snijd je deze in stukken. Je kunt ervoor kiezen om ze te snipperen, maar zelf vonden wij het wel lekker bourgondisch om de uien grof te snijden.
ervolgens verhit je wat olie of boter in een soep pan en zodra deze heet is voeg je de uien toe. Deze uien fruit je zo’n 3 minuten, totdat ze glazig zijn. Voeg nu de basterdsuiker toe om de uien te karamelliseren. Roer even goed als je de suiker hebt toegevoegd, totdat je ziet dat de uien een mooie bruine kleur krijgen. De volgende stap is erg simpel: gooi de vleesfond , tijm en de biertjes bij de uien in de pan. Laat dit zo’n 20 minuutjes, met de deksel erop, pruttelen.
...
Als de soep klaar is verdeel het dan over de soepkommen en leg in elke kom 2 sneetjes brood. Doe de kaas op dit brood (en in de soep als je wilt) en zet de kommen zo’n 3 minuutjes in de oven op ongeveer 120 graden.
...
Wat vonden wij er van?
Het is een bijzonder soepje. Je zou misschien denken dat de biersmaak uit de soep trekt tijdens het koken, maar dit is zeker niet het geval. Door het karamelliseren van de uien ontstaat er een soort balans tussen zoet en bitter, maar mocht je het meer als een geheel willen laten smaken is het misschien een idee de soep eens met een donker biertje te maken in plaats van met pilsener. Het zout van de kaas is trouwens wel echt een must, anders is het geheel echt te zoet. Oh en als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, moet je het recept wel echt verdubbelen! (http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/)

Tja, het is dat ik niet kan koken, maar ik zou inderdaad niet met "premium"pils koken, maar met ofwel een IPA (voor de bitterheid) of een porter of iets. Of een rookbier?

ssshhhh...

$
0
0

Brouwerij Molenduyn

$
0
0
Brouwerij Molenduyn
Brouwerij Molenduyn bestaat uit Kees van Roode en Wim Groeneveld.
Gedurende vele jaren is Kees van Roode bezig geweest met het bier, o.a. met vrijwilligerswerk bij Jopenbier en proefavonden bij vereniging PINT. Sinds een aantal jaren is hij zelf gaan brouwen.
Wim Groeneveld's eerste baan was bij een bierbrouwerij. Sinds die tijd heeft hij ook zelf bier willen brouwen. Een jaar of twintig later is dat pas verwezenlijkt door zelf thuis te gaan brouwen. Het zelf bier brouwen is erg leuk, maar het is nog leuker als je andere mensen van je eigen gebrouwen bier kan laten genieten. Daarom willen ze commercieel gaan om het te kunnen verkopen. Echter hun insteek is wel ambachtelijk te blijven, brouwen op kleine schaal een keer per maand. Liefst op een openbare plaats waar ook publiek kan komen kijken. Dat is waar het hen omgaat want hoe meer mensen bekend raken met het proces hoe meer mensen volgens hen het bier gaan waarderen.
Voor het brouwen van hun bieren huren ze een ruimte bij Brouwerij de 7 deugden. Daar mogen ze zelf aan de gang als huurbrouwer. (www.brouwerijmolenduyn.nl/,
www.brouwerijmolenduyn.nl/Over%20Brouwerij%20Molenduyn.htm).
(www.facebook.com/brouwerijmolenduyn/)


Wim Groeneveld en Kees van Roode zijn de drijvende krachten achter de uit Santpoort afkomstige bierbrouwerij. Jaren werkten zij beiden voor een andere brouwerij en alvorens zij hun eigen droom waarmaakten en als hobby een eigen bier brouwden. Van het één komt het ander en op 24 mei 2014 presenteerden zij hun eerste bier op de markt: Molenduyn Blond. Omdat dit bier bij velen in de smaak viel, zijn er vervolgens ook andere bieren met succes op de markt gebracht. Hun motto: Anderen laten meegenieten van onze speciaalbieren (www.bierboetiek.nl/shop/brouwerij-molenduyn-zuid-holland-santpoort-speciaalbier).

Brouwt als brouwerijhuurder bij de 7 deugden in Amsterdam.
Kees van Roode en Wim Groeneveld brouwen al enige jaren. De insteek van de brouwerij is het op ambachtelijke kleine schaal brouwen van bier. Na de diverse bieren die zijn ontstaan en positieve reacties uit hun omgeving willen ze graag ook een wat breder publiek laten meegenieten van hun bieren (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/santpoort-noord/molenduyn).

Ze brouwen o.a.:

  • Blond; een zware blond met een mooi fris karakter  Er is een duidelijke aanwezigheid van koriander  
  • Poorter; een engels bier met hoog alcohol gehalte. Veel smaakbeleving van koffie, chocola en gebrande mout.
  • Bockbier; een makkelijk doordrinkbaar bier met een mooie beleving van gebrande mout.
  • Dubbel; een bier dat mooi in balans is qua smaak.(zie www.brouwerijmolenduyn.nl/Onze%20Bieren.htm

Brouwerij Molenduyn  is gevestigd aan de Terrasweg 43 te Santpoort Noord. De omgevingsvergunning is hiervoor goed gekeurd. Daarna zijn ze met de douane om de tafel gegaan, al hadden ze de agp aanvraag tegelijkertijd kunnen laten lopen met de omgevingsvergunning. Die agp-vergunning was al aangevraagd, maar omdat de omgevingsvergunning erg lang had geduurd moesten ze die agp aanvraag weer sluiten..Ook kwam er nog een toezichthouder langs. Door allerlei omstandigheden zijn ze er een klein jaar mee bezig geweest, met een voorlopige aanvraag en daarna twee keer een aanvraag. Je zou bijna zeggen driemaal is scheepsrecht. In mei 2015 opende ze hun deuren (zie www.facebook.com/brouwerijmolenduyn/).  

Brouwerij Molenduyn, Terrasweg 43 te Santpoort-Noord (www.odijmond.nl/actueel/bekendmakingen/velsen/@4139/meldingen-1/)
Terrasweg 43, vestigen ambachtelijke brouwerij (11/09/2015) 8226-2015 (Gemeenteblad Velsen; http://docplayer.nl/20614354-1-aanvragen-en-verleende-omgevingsvergunningen.html)

Over de melding Activiteitenbesluit heb ik het al eens gehad (http://biervat.blogspot.nl/2016/01/activiteitenbesluit.html). Via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) kunt u checken of een vergunning of melding nodig is, 

De omgevingsvergunning voor een bierbrouwerij is een OBM: De Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM) is nodig bij bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen (zie http://biervat.blogspot.nl/2015/02/obm-bierbrouwerijen-en-mouterijen.html). Met Omgevingsloket online kunt u één aanvraag opstellen voor een omgevingsvergunning.


Opslag van niet-veraccijnsde goederen vindt plaats in een Accijnsgoederenplaats (AGP)... Als een bedrijf niet-veraccijnsde producten wil opslaan of verhandelen moet het beschikken over een ‘AccijnsGoederenPlaats' (AGP). Dit is een fysiek aangewezen plek of gebouw. Om een vergunning voor een AGP te krijgen moet aan strenge administratieve en organisatorische eisen worden voldaan. Er dient bovendien zekerheid gesteld te worden aan de douane in de vorm van een bankgarantie. Binnen een AGP mag ook productie plaatsvinden, mits hiervoor een aparte vergunning is verleend (www.maco.nl/accijnsgoederenplaats).

In Nederland  worden accijnzen geheven op alcoholhoudende producten. Op dit moment is dat een bedrag van Euro 15,04 per liter alcohol 100%. Als een bedrijf alcoholhoudende producten in opslag heeft kan dat veraccijnsd en niet veraccijnsd. Over veraccijnsde producten is de accijns al voldaan. In het algemeen zullen slijters en restaurants veraccijnsde alcohol in oplag hebben. Als een bedrijf  niet veraccijnsde producten wil opslaan of verhandelen moet het beschikken over een ‘Accijns Goederen Plaats’ (AGP). Om een vergunning voor een AGP te krijgen moet aan strenge administratieve en organisatorische eisen worden voldaan. Er dient bovendien zekerheid gegeven te worden aan de douane in de vorm van een bankgarantie. Binnen een AGP mag ook productie plaatsvinden .
Het vervoer van onveraccijnsde accijnsgoederen vindt plaats met een Elektronisch Administratief Document ( EAD ) De afzender van een EAD is altijd een AGP-houder. De ontvanger kan ook een AGP-houder zijn, of een ‘Geregistreerd Bedrijf’. Een ‘Geregistreerd Bedrijf’ mag onveraccijnsde goederen in ontvangst nemen en daarvoor de accijns betalen. Een ‘Geregistreerd Bedrijf’ mag dus geen onveraccijnsde goederen in opslag hebben (www.denteck.nl/accijnzen-en-vergunningen).

Met dit formulier vraagt u aan, een Vergunning Accijnsgoederenplaats aan.  Gebruikt dit formulier ook als u accijnsgoederen in een accijnsgoederenplaats wilt gaan maken (vervaardigen) (www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraag_vergunning_accijnsgoederenplaats).

Kees van Roode en Wim Groeneveld hebben van hun hobby hun werk gemaakt. Wie volgt?

Brouwerijlijst 2016

$
0
0
Op http://biervat.blogspot.nl/2015/12/brouwerijlijst-nl.html heb ik een overzicht gegeven van een totaal aantal brouwerijen. Welke heb ik afgelopen jaar bezocht/gezien?

In februari 2016 kwam ik HillDevils (langst gereden) tegen. Een woning met het logo aan de muur, langs een doorgaande weg. Jammer van de auto achter mij, anders had ik er even een stop aan kunnen wagen.  Katjelam bezocht ik die maand ook toevallig. Ik verbaasde me over de kleine ruimte. Soms voel ik me wat dat betreft een beetje als een spion. Mensen die uitleggen en wijzen naar de brouwerij en ik 'stiekem' met een schuin oog kijk naar de vaten die in de hoek zijn opgesteld... De watersloten gaven mij de indruk dat daar ook bier lag te rijpen.

'HillDevils' Theo en Marleen van Eekelen zowel zaterdag als zondag hoe zij hun speciale bier brouwen, thuis in Wouwse Plantage....Vijftien jaar geleden kwamen ze op het idee om zelf bier te gaan maken. Er waren nog maar weinig winkels voor brouwersbenodigdheden. Het koppel volgde een brouwcursus via het Bergs Biergilde. Daar zijn ze aan de gang gegaan met dubbel, wit, triple, blond en IPA. Uit experimenten met die laatste soort is het eigen HillDevils bier ontstaan. Dat is volgens de makers zelf niet bestemd voor de doorsnee bierdrinker. Brouwerij HillDevils, Plantagebaan 103, Wouwse Plantage (www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/durf-te-proeven-bij-de-bierproeverij-van-hilldevils-in-wouwse-plantage-1.4369058).
Brouwerij HillDevils is in 2013 opgericht door Marleen en Theo van Eekelen uit Wouwse Plantage. De twee bierliefhebbers proeven al geruime tijd bier en toen zij in 2008 een bier namen van Brewdog waren zij volledig klaar met de standaard Belgische bieren. Na het volgen van een bierbrouwcursus kwamen ze op het idee eigen bier te gaan brouwen en dat in de stijl van het Schotse Brewdog. Tot hun schrik vielen twee van hun brouwsels met een 1e en 2e plek direct in de prijzen. De brouwerij was geboren en er is nog zoveel te ontdekken dus ze zijn nog lang niet uitgebrouwen (www.hetbiermoment.nl/c-2436017/hilldevils/). Wij zijn Marleen en Theo van Eekelen, brouwen samen sinds februari 2010. We houden van lekker bier en we zijn, vanaf 2008, toen een goede vriend van ons (eigenaar van De Bierloods.nl) een biertje liet proeven van Brewdog helemaal af van de Belgische bieren.
Na het volgen van de basiscursus bierbrouwen bij het Bergsche Biergilde in Cafe Zonder Zeil in Steenbergen kwam het idee bij ons op om eigen bier te brouwen in de de richting van de Schotse brouwerij Brewdog....Tot onze schrik vielen we in de prijzen met 2 bieren, namelijk een IPA USA werd 1ste in de C-klasse en een Black IPA 2de in de V-klasse (www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=21158.0).

Starting this september [2014], Katjelam will be a formal brewing company, housed at the De Smeltkroes, Honigcomplex..Thanks to our brewing-neighbours at Oersoep, we will start the small-scale (500-750L./month) production of beer on their previous brewhouse, 2x50L.Speidels Braumeister. Watch out for us the upcoming months if you like smoke, fruit and/or funk (http://katjelam.tumblr.com/).
Katjelam is a young brewery based in Nijmegen, The Netherlands (www.katjelam.org/about.php). [De] brouwerij [is] gevestigd aan de Waalbandijk in Nijmegen...Vergeet Westmalle, La Trappe en Palm. Studenten Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra willen de bierbrouwmarkt op zijn kop zetten met hun eigen, experimentele brouwsels. Natuurkundestudenten Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra staan enthousiast (www.voxweb.nl/studenten-brouwen-eigen-bier-katjelam/) (www.voxweb.nl/na-de-spotlights-4-de-bierbrouwers-van-katjelam/).
(https://carpecultura.wordpress.com/2015/02/25/expeditie-honig-bierproeverij-bij-brouwerij-katjelam/)

Euh, volgens mij heb ik meer brouwerijen bezocht? Zo heb ik toen ik Katjelam bezocht ook Oersoep bezocht. Waarom heb ik dat dan niet even opgeschreven?

Ests bier

$
0
0
Soms kom je ergens buitenlands bier tegen en dan is het fijn om dat eens te proberen.

SORI BREWING COMPANY
Sori Brewing is located in an old Soviet-era factory in the middle of former restricted Dvigatel factory complex. That history is still very strongly present here, even though everything has moved on.
...
Crowdfunded brewery started by young Finns determined to change make their impact on the world of craft beer in Northern Europe. They moved away from their home country to start a brewery without compromises. Bringing Nordic ideas to “Belgo-American” brewing in a search of experiences in taste. Summarized into one sentence, serious beer for not so serious people.
...
Sori is where this all began, a small block in Tampere, Finland. We learned basics from brewing as home brewers in an academic beer society, which is now the most popular one in Finland.
Sori also represents what we are: it’s an apology since we Finns always apologize to show our humble nature. And we are also there to rock a couple corporate brewers’ boats. So, we are Sori.
...
Pyry Hurula used to work in a big energy company portfolio management, making sure metropolitan Helsinki area was all lit and heated. He has always been a part-time marketing entrepreneur as well. In Sori, he’s the creative and strategic head.
...
Heikki Uotila used to market women’s’ shoes and flirt with bloggers and marketers for his living for one of the Europe’s biggest online retailer. Heikki was the one igniting the idea of having a brewery, but it took two to make it to reality. He was probably good with ladies shoes and all, now he is the man behind the beers and production planning.
At some point, there were three of us. After a year of learning entrepreneurship the hard way, one decided to leave for work in a lab with an another brewery. That was a great lesson about entrepreneurship for us all, it requires a lot from you and people around you. We remained still as friends and we all gained some!
Now Sori Brewing has grown to a real brewery with talented brewers and people behind the scenes working every day to push limits and create new. Steadily we grow our family and make this crazy story even bigger.
...
Everything in the equation of starting a brewery seemed fine but one thing. We still lived in a Nordic country with twisted and old post-prohibition alcohol laws. In Finland, everyone has their focus in <4 .7="" a="" above="" abv="" all="" and="" as="" be="" been="" beers="" began.="" being="" black="" brewers="" brewery="" comfort="" craft="" create="" did="" either="" estonia.="" exporting="" fast="" finland="" finnish="" fun="" growing="" hard="" have="" homework="" idea.="" idea="" if="" in="" is="" it="" like="" monopoly="" of="" one-year="" only="" or="" our="" out="" p="" painters="" painting="" planning="" pure="" pushed="" restaurant="" since="" sold="" started="" stayed.="" staying="" store.="" that="" the="" there="" to="" very="" we="" white.="" with="" would="" zone="">We’ve done almost everything in very unconventional ways so far. We are young. We are the one of the first ones in the world to start a brewery with a massive crowdfunding campaign. We raised 453 200 EUR through a crowdfunding we executed ourselves without any platform. All media and even many politicians commented on what we were doing. We like to think that made an impact on the Finnish alcohol policy.
Even the brewery is on the third floor and the building itself has an old Soviet-era story to tell. We sure will tell you when you come by, that there is a one of a kind story involving cruise missiles and trains gone missing.
Worst nightmare would be to be boring. That’s why we keep pushing the boundaries.
... Staying in Finland as brewers would have been like being painters painting only with black and white (www.soribrewing.com/about).

Sori Brweing is een in 2013 door twee Finse bierfanaten opgerichtte brouwerij in Estland. Aangezien de regelgeving rond alcoholische dranken in hun thuisland vele malen strenger is dan in Estland besloten Pyry en Heikki dat, wilden ze bier gaan brouwen zoals ze dat voor ogen hadden, ze de Finse Golf gingen oversteken om in Estland hun geluk te beproeven. Biervluchtelingen dus (www.korenkwartier.nl/evenement/479-meet-de-brouwers-sori-brewing-tap-take-over).

We believe in making a change by being an example. We dare to do things not done before. Craft beer is more than just a drink, it’s a way to think. Sharing, caring and bringing more experiences in life.
Sori Brewing is located in the capital of Estonia, Tallinn. Backed by crowdfunding investors, Sori Brewing is on a mission to make the world more fun with better craft beer. Started by two Finns who moved away from their home country to brew without compromises. Not far, but far enough to make it count. Serious beer for not so serious people (www.soribrewing.com/).

Deze brouwerij is begonnen door twee Finnen en opgezet middels crowdfunding. Sori brouwt hun bier in Talinn (Estland) en is bekend van de bieren Coffee Gorilla en Investor IPA. Ze zijn redelijk uniek te noemen in hun manier van werken en zaken doen. Zo heeft Sori het recept van hun Imperial Stout publiekelijk eigendom gemaakt; iedereen mag het inzien en zelfs brouwen (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/).

Bieren van Sori zijn o.a.:
4>

Havana Gose
Dit unieke gose bier is niet alleen zuur en zoutig maar ook delicaat en complex. Bevat Himalaya zout, munt en limoenschil. Het lage alcohol percentage maakt het geschikt voor elke gelegenheid.
Gose
ABV:  4.6% (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

GOSE – 4,6% ABV 15 IBU
Gose is a 1000-year-old beer style that almost disappeared in the 20th century. This sour and salty wheat ale has now made a comeback! Havana Gose is our sour rebel inspired by the Mojito drink and the warm beaches of Cuba.
Super refreshing, super sour & super salty. You can only use superlatives when talking about this beer. Seasoned with Himalayan rock salt, fresh mint and lime peel. Complex and sessionable ale for any occasion (www.soribrewing.com/brews).

Een göse zie je tegenwoordig steeds vaker. Van een vage verdwenen bierstijl is het nu een heuse trend geworden...
Great Scott!
Great Scott heeft een kruidig aroma van cranberry (veenbes) en rabarber. Tonen van citrusfruit, rozijnen en amandelen komen naar boven. Een toekomstige klassieke IPA?
Belgian Ale ABV:  5.1% IBU:  44 (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

Dit bier heb ik geproefd. Als omschrijving had het 'Citra pale ale'. Ik rook en proefde duidelijk de hop. Het is een bitter bier.

GREAT SCOTT!
BELGIAN PALE ALE – 5,1 % ABV 15 IBU
It’s not what beer is it, it’s when. Great Scott! has travelled in time and brought a bit of the past in the form of Belgian yeast and combining it with one of the most loved new age hops, Citra. Citra makes this citrusy rich with fresh tropical aroma. Belgian Abbey yeast gives it a hint of earthiness and depth to chew on (www.soribrewing.com/brews).

Het thema lijkt op die film Back To The Future... niet verwonderlijk dat de naam van het bier verwijst naar de uitroep van "Doc" Brown.



Leaping Lena
Gebrouwen met gist uit Pilsen en verrijkt met fruitige en bloemige Mosaic, Ahtanum and Simcoe hop. Leaping Lena is onderdeel van Sori's League of Hops serie.
India Pale Lager
ABV:  6.3% IBU:  70 (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

Wel wat over gehoord, maar niet geproefd.



Leaping Lena was a West German racing pigeon who got lost in Czechoslovakia in 1954. She returned with a strong freedom manifesto signed by Unbowed Pilsen. Like Unbowed Pilsen, we appreciate freedom. Especially the freedom to brew the kind of beers we like without compromises.
Beer
Leaping Lena is a Bohemian India Pale Lager. A famous Bohemian lager yeast strain from Pilsen fermented this revolutionary IPL. Hopped fruity and flowery with Mosaic, Ahtanum and Simcoe. With 6,3 % abv and 70 IBU, this beer flies as high and bold as a racing pigeon would (www.soribrewing.com/sori/leaping-lena).

Ménage À Trois
Gebrouwen met 3 hops: Motueka, Citra & Tomahawk. Speciaal voor de hopliefhebbers en onderdeel van Sori's League of Hops bierserie.
Triple IPA
ABV:  9.2% IBU:  93 (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)


Delirious
Deze Imperial IPA schreeuwt hop uit. Bomvol Citra, Mosaic en Simcoe. Een echte grote Amerikaanse Imperial IPA voor de hopheads. Delirious is onderdeel van de serie League of Hops.
Imperial IPA
ABV:  8.1% IBU:  87 (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

De naam doet wat denken aan Delerium Tremens
White Lies
Een hybride bier tussen een Belgisch Witbier en een American India Pale Ale. Troebel en kruidig zoals een witbier maar ook tropisch in smaak door de Equinox en Mosaic hops.
White IPA
ABV:  6.0% IBU:  58 (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

Which one is it, a Belgian Witbier or an American India Pale Ale? White Lies is an unfiltered White IPA. Pale and hazy Wit & IPA hybrid with a round malt base and a spicy yeast character. Intensively tropical Equinox and Mosaic hops give this IPA a big punch of fruitiness (www.soribrewing.com/brews). 
Dark Humor Club
Een zoete zachte stout met cacoabonen en vol met echte koffie espresso. Sinds 9 oktober 2015 is het recept openbaar gemaakt door Sori. Gebrouwen met Chinook en Tomahawk hop.
Imperial Stout
ABV:  8.0% (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

Dark Humor Club Coconut
Een zoete donkere stout met koksnoot, koffie en vanille zien we niet vaak. Goed te combineren met kaas en chocolade cake.
Imperial Stout
ABV:  8.0% (http://newbeerfrontier.com/assortiment/sori-brewing/)

Smaak en body: In de smaak komen de koffie en mokka in veel mindere mate terug. Het bier is licht van smaak, ik proef niet zoveel. Wat ik sowieso niet proef is de kokos. Echter is het bier wel mooi romig, wellicht komt dat dan toch wel door het gebruik van kokos, aangezien kokos van zichzelf romig is. ... Conclusie: Mwah. Ik had er meer van verwacht. Op zich vind ik het een prima biertje, omdat ik ook niet zo van de droge koffie/chocolade smaak ben. Maar ik had toch meer kokos verwacht waardoor het een unieker bier zou zijn geweest (https://speciaalbiertjes.wordpress.com/2016/04/06/dark-humor-club-coconut/#more-4601).



Akateeminen Vartti 4,5%  Session IPA toivottaa kevään tervetulleeksi! Mukana Boomareiden Olutseura, Olutseura DOS, KY:llä Oluelle & Warrantin Olutseura. Toimitukset viikolla 17, eli sopivasti vapun […] (www.soribrewing.com/category/sori)



Ben ik nu paranoia?

$
0
0
Ik zie net op TV een bierreclame van Bavaria. De sfeer in die reclame met de feestmuziek en de wereldse look, doet denken aan de reclame van Heineken. Er is in de vriendengroep zelfs een 'man of the world'-look-a-like!?!


Whiskey?

$
0
0

1664

$
0
0
Vandaag, een jaar geleden overleed rocklegende Lemmy van Motörhead...

Op www.adweek.com/adfreak/watch-mot-rheads-lemmy-slow-down-ace-spades-kronenbourg-beer-ad-168763 staat een reclame van 1664 met Motörhead singer/bassist Ian "Lemmy" Kilmister'.


Madness heeft hetzelfde gedaan...

Madness is een Britse band die ska met pop vermengt. Hun succesperiode ligt in de jaren tachtig. Sinds 1979 heeft de band ruim 30 singles en 8 albums uitgebracht en is nog steeds actief.
Madness en UB40 hebben beide exact 214 weken in de Britse top 40 doorgebracht, en delen hierdoor het record voor het doorbrengen van de meeste weken in de Britse top 40 in de jaren 80. Madness deed dit echter in een kortere periode (1980-1986).
In Londen kwamen eind 1976 pianist Mike 'Monsieur Barso' Barson (22 april 1958), gitarist Chris 'Chrissy Boy' Foreman (8 augustus 1956) en saxofonist Lee 'El Thommo' Thompson (5 oktober 1957); drie jeugdvrienden met een verleden in straatbendes en een voorliefde voor ska, reggae en Motown samen.
De eerste helft van 1977 repeteerden ze op de kamer van Barson met drummer John Hasler en bassist Carl Smyth (14 januari 1959); ze wilden zich The Pirates noemen, maar omdat er al een groep The Pirates (een wederopstanding van Johnny Kidd and the Pirates) bestond, werd het The (North London) Invaders....Omdat er al een Invaders bestond (met een contract bij het label van Sham 69-frontman Jimmy Pursey) herdoopte de band zich in februari 1979 tot Madness, naar een song van de Jamaicaanse ska-zanger Prince Buster; daarna pas kwamen er vaker verzoeken om op te treden. Smyth werd gevraagd om de band aan te kondigen en deed dat met uitspraken die van Prince Buster zijn geleend ("HEY YOU, DON'T WATCH THAT...") (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness).

Madness are an English ska band from Camden Town, London, that formed in 1976. One of the most prominent bands of the late 1970s and early 1980s 2 Tone ska revival, they continue to perform with their most recognised line-up of seven members...Madness is continuing with just six members. (https://en.wikipedia.org/wiki/Madness_(band)).


Motörhead was een Britse heavymetalband, al sprak frontman Lemmy Kilmister van rock-'n-roll. De band werd in 1975 opgericht door Lemmy Kilmister, voormalig bassist van Hawkwind en roadie van Jimi Hendrix. De muziek van Motörhead is van invloed geweest op de muziek van verscheidene bands, waaronder Alice in Chains, Metallica, The Sisters of Mercy, Queens of the Stone Age en Killing Joke. Hun bekendste nummers zijn Ace of Spades en Orgasmatron. Ace of Spades is onder andere gecoverd door Peter Pan Speedrock en Blood for Blood. Orgasmatron is gecoverd door Sepultura.
Lemmy werd in de lente van 1975 uit Hawkwind gezet vanwege zijn drugsbezit, en in Engeland vormde hij een nieuwe band. Het originele plan was om de band "Bastard" te noemen, maar hij noemde de band uiteindelijk "Motörhead", naar het laatste nummer dat hij had geschreven voor Hawkwind. Motörhead is slang voor een amfetaminegebruiker. De umlaut heeft overigens geen invloed op de uitspraak. Lemmy heeft eens gezegd dat de umlaut op de laatste "O" staat om de naam er "Duitser" (en dus gemener) uit te laten zien.
De eerste bezetting bestond uit Lemmy, Larry Wallis, de voormalig gitarist van de Pink Fairies, en drummer Lucas Fox. In juli 1975 traden ze voor het eerst op en datzelfde jaar namen ze hun eerste album op. Tijdens de opnames van het album verliet Fox de groep. Hij werd vervangen door Phil "Philthy Animal" Taylor. Dit album werd echter niet door de platenmaatschappij uitgebracht, maar toen Motörhead een paar jaar later succesvol werd, werd het als On Parole alsnog uitgebracht. Vrij snel daarna werd een nieuwe gitarist aangenomen, "Fast" Eddie Clarke, waarop Wallis de groep verliet. De nu ontstane formatie, bestaande uit Lemmy, Philthy Animal en Fast Eddie Clarke, zou bekend worden als de klassieke bezetting..In 1977 kwam het eerste officiële album uit, Motörhead. Het album sloeg aan bij zowel het metal- als het punkpubliek. De twee daaropvolgende albums, Overkill en Bomber waren zeer succesvol, en Motörhead werd beschouwd als één van de belangrijkste Britse metalgroepen van dat moment.
In 1980 kwam Ace of Spades uit. Het album bereikte de toptien van de Britse hitlijsten en de gelijknamige single werd een grote hit. ...Sinds ... 1996 is Motörhead weer een driemansformatie en bracht de band elke twee jaar trouw een studioalbum uit.
In 2002 verscheen een autobiografie van Lemmy, White Line Fever en in 2010 verscheen de film Lemmy, over zijn leven.
Op 9 juli 2011 overleed voormalig gitarist Würzel (Michael Burston) op 61-jarige leeftijd aan een hartaandoening. Op 11 november 2015 overleed voormalig drummer Phil Taylor, eveneens op 61-jarige leeftijd. Op 28 december 2015 overleed oprichter/bassist/zanger Lemmy Kilmister op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, die twee dagen voor zijn dood was geconstateerd. Op 29 december bevestigden de overige bandleden dat de band per direct stopt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mot%C3%B6rhead).


Motörhead released 23 studio albums, 10 live recordings, 12 compilation albums, and five EPs over a career spanning 40 years. Usually a power trio, they had particular success in the early 1980s with several successful singles in the UK Top 40 chart. The albums Overkill, Bomber, Ace of Spades, and particularly No Sleep 'til Hammersmith cemented Motörhead's reputation as a top-tier rock band. The band are ranked number 26 on VH1's 100 Greatest Artists of Hard Rock. As of 2012, they have sold more than 30 million albums worldwide.
Motörhead are typically classified as heavy metal, and their fusion of punk rock into the genre helped to pioneer speed metal and thrash metal. Their lyrics typically covered such topics as war, good versus evil, abuse of power, promiscuous sex, substance abuse, and, most famously, gambling.
Lemmy died on 28 December 2015 after being initially diagnosed with an undisclosed aggressive form of cancer, which was later revealed as prostate cancer and heart failure, after which drummer Mikkey Dee and guitarist Phil Campbell both confirmed that Motörhead would not continue as a band.
....
Stephen Thomas Erlewine, wrote: "Motörhead's overwhelmingly loud and fast style of heavy metal was one of the most groundbreaking styles the genre had to offer in the late '70s" and though "Motörhead wasn't punk rock ... they were the first metal band to harness that energy and, in the process, they created speed metal and thrash metal." Whether they created these genres might be subject to debate, but Motörhead were unquestionably influential.
Although Motörhead is often considered a heavy metal band, Lemmy always described Motörhead's music as simply "rock and roll". In 2011, he said: "We were not heavy metal. We were a rock 'n' roll band. Still are. Everyone always describes us as heavy metal even when I tell them otherwise. Why won't people listen?" In 2014, he reiterated to Der Spiegel that he did not particularly like heavy metal.
Lemmy had stated that he generally felt more kinship with punk rockers than with heavy metal bands: Motörhead had engagements with fellow Brits The Damned, with whom he played bass on a handful of late 1970s engagements, as well as having penned the song "R.A.M.O.N.E.S." as a tribute to the Ramones. Motörhead, Lemmy stated, have more in common aesthetically with The Damned than Black Sabbath, and nothing whatsoever in common with Judas Priest. Lemmy said he felt little kinship with the speed metal bands Motörhead have inspired:
They've just got the wrong bit. They think that being fast and loud is the whole thing and it isn't. The guitar solos are not really difficult for a guitar player, it's just playing scales. To feel a solo and bend into it & I mean Hendrix is the best guitarist you've ever seen in your life. And he learned from people like Buddy Guy, Lightnin' Hopkins and people like that inspired Hendrix. To be influenced by something, you're gonna have to play it the same.
The NME stated that their brief solos were just long enough "... to open another bottle of beer", while a 1977 Stereo Review commented that "they know they're like animals, and they don't want to appear any other way
...The name "Motörhead" is a reference to users of the drug amphetamine. The so-called metal umlaut over the second "o" has no effect on the pronunciation of the name, and was used in several heavy metal bands' names (along with blackletter fonts) to give them a Teutonic feel. The band's distinctive fanged-face logo, with its oversized boar's tusks, chains, and spikes, was created by artist Joe Petagno in 1977 for the cover of the Motörhead album and has appeared in many variations on covers of ensuing albums. The fanged face has been referred to variously as "War-Pig" and "Snaggletooth".....The band's name is usually printed in a lowercase form of blackletter. The umlaut character ö is possibly derived from the similar "heavy metal umlaut" in the name of their 1975 acquaintances Blue Öyster Cult. However, this umlaut does not alter the pronunciation of the band's name. When asked if Germans pronounced the band "Motuuuurhead", Lemmy answered "No, they don't. I only put it in there to look mean".
Snaggletooth B Motörhead on Motörhead's first album: Snaggletooth is the fanged face that serves as the symbol of Motörhead. Artist Joe Petagno drew it in 1977 for the cover of the band's debut album (with designer Phil Smee who turned it into a negative and did the lettering to complete the logo), having met Lemmy while doing some work with Hawkwind. Petagno stated:
The inspiration came from just being a naturally pissed-off bastard! And Lemmy's the same way! So it was bound to be an alchemal wedding of a more "primordial nature". I did a lot of research on skull types and found a cross-breed gorilla-wolf-dog combination would work nicely with some oversized boars horns. Lemmy added Helmet, chains, spit, spikes and grit (https://en.wikipedia.org/wiki/Mot%C3%B6rhead).


De legendarische rockband Motörhead komt de dood van zijn iconische oprichter en frontman Ian “Lemmy” Kilmister (1945 - 2015) niet te boven. Dat heeft drummer Mikkey Dee gezegd in een gesprek met de Zweedse krant Expressen.
Lemmy overleed maandag, twee dagen nadat er een agressieve vorm van kanker bij hem was vastgesteld. De artsen schatten dat hij nog hooguit twee maanden te leven zou hebben, maar het ging sneller dan verwacht. Een dag na de diagnose zei Lemmy, die kort daarvoor 70 was geworden, volgens Dee: “I had a good run, fuck it” - en ging hij slapen. Ontwaken zou hij niet meer.
Dee zei in het interview: “Nu is Motörhead natuurlijk voorbij. Lemmy was Motörhead. Maar de band zal voortleven in de herinneringen van veel mensen” (www.nrc.nl/nieuws/2015/12/30/motorhead-stopt-na-dood-frontman-lemmy)

Is er een binding met bier?
Uiteraard...

Beer Drinkers and Hell Raisers EP is a 1980 release of a 1977 recording session by English rock band Motörhead.
The songs were recorded during the Motörhead album sessions but, considered outtakes, they only saw a belated release as the band's popularity was at a high with the commercial success of Ace of Spades. Nevertheless, this EP failed to make any impact ...On the original ZZ Top version of "Beer Drinkers and Hell Raisers," the vocals are traded between guitarist Billy Gibbons and bassist Dusty Hill, with the two alternating each line. For Motörhead's version, this was replicated by bassist Lemmy and guitarist "Fast" Eddie Clarke, marking not only the vocal debut of Clarke, but one of the few occasions on which he sang lead on a Motörhead song...In his 2011 book Overkill: The Untold Story of Motorhead, biographer Joel McIver derides the EP: "This is an early example of many, many attempts by the various record companies who ruined, I mean handled Motorhead's career to mould them into less sophisticated versions of themselves." (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_Drinkers_and_Hell_Raisers)

Er is bier van:

Motörhead Bastards Lager Beer
For all beer drinkers and hell raisers, fans of loud and fast rock and roll, no matter if you have no class or if you are a damage case, this mean machine lager is fuel for any head banging opportunity.
Type of beverage: Beer, Lager
Origin: Sweden
Volume: 330 ml
Alc.vol. 4,7 %
Ingredients: Water, barley, malt, hops
Brewery: Krönleins Bryggeri (www.brandsforfans.se/motorheaddrinks/the-drinks/bastards-beer-single.html) (www.ratebeer.com/beer/motorhead-bastards-lager/185266/)
(http://dangerousminds.net/comments/
motoerhead_launches_new_beer_bastards_lager)

It’s no secret that the guys of Motorhead love a good drink. After the success of the band’s wine endeavor, Motorhead Shiraz, of which a quarter-million bottles have been sold, the trio are now offering fans the very first Motorhead beer, Bastards Lager.
With possibly the most awesome label in the history of fermented beverages, Motorhead’s Bastards Lager has just been unleashed to the people of Sweden. Launched for the 2012 Sweden Rock Festival, the lager may see a broader release in the future, as the official Motorhead Drinks website reads, “at this moment only in the Swedish market.
Although many fans are unable to taste the beer for themselves, the band has offered a detailed description of what consumers can expect. “Motorhead Bastards Lager is a gloriously fresh and fruity beer with a wonderful character of light malt. It’s easy to drink but has a hard rock edge. It’s perfect for all those occasions when you feel that craving for a cold beer such as those summer barbecues and picnics, naturally with music pumping at full blast through the loudspeakers. This Bastard has a refreshing, zesty taste with a nice malt curve and a hint of citrus. A quality beer that can be appreciated by rock ‘n’ roll fans of all ages.”
Hear that, metalheads? Pour some Bastards Lager in your sippy cup and start knocking it back like a real man! Strangely enough, when Motorhead says “all ages,” technically they’re correct, as Sweden does not enforce a legal drinking age for private consumption of alcohol. That said, drink responsibly! (http://loudwire.com/motorhead-release-official-beer-bastards-lager/)
(www.iconbeverages.co.uk/shop/motorhead-bastards-lager-6pack)


Naast de wijn (Shiraz rosé in fles en Shiraz rood in papzak), is er ook cider, vodka, en whiskey-bourbon en al de andere drank, is er ook bier:


Motörhead Launches New Beer: Motörhead Imperial Pale Lager
The world's loudest band continue celebrating 40 years on the road by crafting a new beer: Motörhead Imperial Pale Lager.
Having crafted the gleeful punishment of eardrums worldwide, MOTÖRHEAD, the world's loudest band, is also moving into the craft beer movement. Like MOTÖRHEAD's music, craft-brewers don't do half-measured weak-kneed bullshit, and so alongside Swedish brewmaster (and headbanger) Patrick Holmqvist at Nils Oscar Brewery, the band has produced a skull-crushing, ground-breaking imperial lager. Proudly carrying a huge hop-infused character way beyond your everyday beer, Motörhead Imperial Pale Lager is more than a kick-ass craft beer, it is synergy.
Mikkey Dee, legendary drummer of MOTÖRHEAD, says: "We've released a few drinks now, and for every one, we want to push the limits further. With Motörhead Imperial Pale Lager, we pulled all the stops, and this is craft beer at its best. We love the approach of Patrick and his crew at Nils Oscar, and we know our fans will love this great beer as much as we do."
Patrick Holmqvist, master brewer at Nils Oscar Brewery in Nyköping, says: "MOTÖRHEAD are a huge part of my childhood, so needless to say I jumped at the opportunity to brew with this iconic band...."I remember watching an interview with Lemmy on TV, and he was asked to describe his style of playing. 'Turn it up very loud, and hit it very hard.' That's exactly what we did with this beer."
...The "Imperial" indicates that it is an amplified version of the original beer style. Generously hopped with Amarillo, Cascade, Centennial and Simcoe hops, it pulls toward an American take of the lager-beer. While being a fruity lager with a huge hop character, it still has a highdrinkability. Not only a huge lager, it also showcases the great brewing skills of Patrick Holmqvist and the Nils Oscar Brewery (www.blabbermouth.net/news/motorhead-launches-new-beer-motorhead-imperial-pale-lager/). Carrying a huge hop-infused character way beyond your everyday beer, this is more than a kick-ass craft beer, it is synergy. Generously hopped with Amarillo, Cascade, Centennial and Simcoe hops, it pulls towards an American take of the lager beer. While being a fruity, fresh lager with a generous hop character, it still has a high drink-ability.
Style: Lager
ABV: 6.2%
Bottle Size: 330ml
Origin: Sweden
Contains: Hops: Amarillo, Cascade, Centennial and Simcoe (www.iconbeverages.co.uk/shop/motorhead-imperial-craft-lager-6pack).


Van madness is er volgens mij geen bier, al is er wel Madness IPA van The Wild Beer Co. en dan is er nog Madness Brewing Co. met diverse bieren. Of wacht nee, het is een trend:


UK music group Madness has followed the trend set by Iron Maiden and has put its name to a beer. (11th June, 2013 www.thedrinksbusiness.com/2013/06/madness-follows-maiden-into-beer/)
The band has teamed up with the Growler Brewery in Essex to create a lager-style beer, with a 4.2% abv, which is called “Gladness”.
...Rob Flanagan, the owner of the Growler Brewery, said: “It’s a joint venture. We will brew it and sell it, we will market it together and they will get a royalty.
“They are passionate about beer and were very serious about the process.
“They did their homework on us and were quite particular about what they wanted to achieve. They didn’t want to develop a beer only for fans, but one that was a good beer in its own right.”
The idea for the beer came after the band were persuaded to contact the brewery by the owner of the Dublin Castle pub in Camden, London. The band made its name in the music venue and still frequent the pub.
Suggs, the lead singer of Madness, said: “After many, many years spent in a pub discussing our ideal beer, we’re very proud of our first attempt — and we’ve got a great excuse to spend a bit more time in the pub.”
The Madness ale follows on from the success of Iron Maiden’s Trooper Ale, which launched recently and has now secured a listing in 450 Morrison’s supermarkets.
(www.thedrinksbusiness.com/2013/06/madness-follows-maiden-into-beer/).

The beer is brewed by Growler Brewery in Essex. Gladness is 4.2%, brewed like an ale but with Tettnang & Saaz hops which are traditionally the fave hops of lager producers. I got a subtle blueberry aroma and flavour in the beer, it was also beautifully sweet and ludicrously drinkable (www.beerbeauty.co.uk/madness-launch-gladness/).


The band Madness were said to have been inspired to make their own beer while drinking in the pub where they performed their first gigs in north London, the Dublin Castle. Brewed by one of London’s new wave of breweries Portobello, it’s a crisp, easy drinking lager, which tastes like liquid bread with refreshing citrus overtones from the hops.
It’s currently available in bottles and cans. Visit madness.co.uk for details of the beer’s availability (www.telegraph.co.uk/food-and-drink/beer/rock-and-roll-stars-who-have-created-their-own-beer/).


British Ska band Madness have created a craft lager with Essex-based Growler Brewery – formally known as the Nethergate Brewery.
The beer – called “Gladness” – is said to be a very British lager – brewed as an ale but using only lager hops including the Noble Tettnang leaf hop for lovely floral aromas and Saaz hops to add a nice light bitter finish (www.bruharoo.com/madness-team-up-with-the-growler-brewery/).


According to Sam McGregor of Signature Brew, a London company that produces beers with musicians, it’s a reaction to the quality of beer at your average concert. ‘It seemed like the bigger the gig, the worse the beer was,’ he says. ‘When we started the company, music was in a big black hole as far as beer went – and actually, as we found out, people who were interested in music often had really good taste in beer. It was something that we wanted to change.’ But isn’t it a gimmick? The popularity of some of these beers suggests not. It took just a few months for Iron Maiden’s Trooper to sell 1m pints – while Rob Flanagan, managing director of Growler, who produced Madness’s Gladness beer, says they wouldn’t have got involved if they didn’t think the ‘Nutty Boys’ were in it for the long haul. ‘I got a phone call out of the blue,’ he says. ‘It’s not really what we do, to be honest. “Who is it?” I asked. “Madness”. That interested me, but we wanted to be sure they were into it in the right way. They were.’ So, which of these beers are chart-toppers, and which deserve to be consigned to the bargain bucket? Here are five of the best that are easily available in the UK – and not just at music gigs....Gladness was conceived in The Dublin Castle in Camden, where the band Madness (pictured, left) drinks. Produced at Growler Brewery in Pentlow, Essex it can now be found in pubs all over London. A golden pale ale made with hops traditionally used for lagers (Saaz, which is Czech, and the German Tettnanger), the beer is a distillation of the band’s differing beer tastes. ‘Two of them like dark beers, two like ales, and one or two liked lagers,’ says Growler MD Rob Flanagan. ‘How do you get a style of beer that they all liked? We settled on a light-blonde ale with strong lager tones.’ Two members of Madness, Suggs and keyboardist Mike Barson (pictured), travelled to Essex to see the beer being made. The whole band appear pleased with the final product. ‘The process was a joyous experience, and painless,’ says the band’s saxophonist Lee Thompson. ‘I would recommend this ale to anyone over the legal age and – of course – in moderation.’ Whether you drink it in moderation or not, it’s worth trying. The use of lager hops gives it something different, a lemony kick that is perfect for summer drinking (www.squaremeal.co.uk/news/top-of-the-hops-pop-stars-who-brew-beers).


Dus niet enkel reclame voor 1664, maar ook eigen bieren uitbrengen, omdat je niet tevreden bent over het bieraanbod...logisch...

2 soorten wijndrinkers

$
0
0

Overdenken (5 jaar)

$
0
0
Zo aan het eind van het jaar is het weer tijd om na te denken. Is dit nuttig? Ik vind het leuk om te doen en er zijn mensen die al 10 jaar bezig zijn (zie bijvoorbeeld www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2007/Artikelen/2006/7/14_Bier_en_botten.html).

Ik kopieer veel, maar dat is enerzijds om te voorkomen dat ik woorden verdraai, verhalen verkeerd vertaal of zonder bronvermelding vermeld. Door de tekst over te nemen is mijn verhaal transparant en na te gaan, zelfs als de originele site uit de lucht zou gaan. Door veel origineel materiaal te tonen hoef ik niet altijd een eigen mening te geven en kan een lezer een eigen mening vormen op basis van de verschillende bronnen. Natuurlijk geef ik ook een vertekend beeld, want ik heb een soort cherrypicking bij het gebruik van bronnen. Maar toch...

Ik vind het leuk om met bier bezig te zijn en ik signaleer veranderingen. Daar waar vroeger bier ongecompliceerd was, is het nu een complex drankje geworden. Drinken is veranderd in degusteren. De gezondheidsvoordelen zijn wel wat in de schaduw komen te staan van slecht nieuws over gezondheid.

Ik denk dat ik soms ook wel dingen toevoeg aan de internetverzameling van meningen over bier. Dus ja, het is wel een goed iets. Ik heb afgelopen jaar mijn volgens (6!?) niet zien toenemen, maar bezoekersaantal is gestegen tot ruim boven de 1.000 (waarschijnlijk door bots?). Verder zijn er weinig reacties (wel wat spam), maar toch.
Dit jaar heb ik het nieuwsitem toegevoegd, waarbij rapportage op maandbasis een te lage frequentie bleek, maar wekelijks weer te hoog. Ik kan me moeilijk richten op welke niche (NL of internationaal, bier of brouwerij, techniek of marketing, media of gezondheid etc...) Er is nog zo veel te vertellen. Nee, dit blog gaat door, voor het 5e jaar op rij!

dIV pICDumq

$
0
0

German Chancellor Angela Merkel raises a glass at a ceremony celebrating the German Beer Purity Law. Photo: EPA
BERLIN — To some it’s the real deal, to others it’s a bland brew. But thanks to a 500-year-old rule, everybody can be sure what’s in German beer.
Only water, hops and malt are the permitted ingredients, according to the Bavarian beer purity law of 1516 that slowly spread to the rest of Germany. It’s still on the books, albeit with some exceptions, today.
Chancellor Angela Merkel raised a glass of (alcohol-free) frothy brew to the law Friday at a ceremony in Ingolstadt, quoting Martin Luther’s saying that “he who has no beer, has nothing to drink.”
Critics say the so-called Reinheitsgebot — whose name suggests divine commandment — is little more than a marketing trick dreamed up in the early 20th century to keep foreign beers out of Germany (http://nypost.com/2016/04/22/a-500-year-old-law-dictates-whats-in-german-beer/).


Almost 65 years after Allied planes flew Western supplies into blockaded Berlin, a new American import is arriving by air: craft beer.
The beer is being flown in as part of a new surge of German interest in American brewing, upending a centuries-old relationship in which German beer defined the golden standard for brewing and Americans emulated it.
Now, with craft brewers in the United States capturing an ever-greater share of their home market, they are expanding in Germany as well. German consumers, intrigued by unfamiliar flavors, are purchasing more imported beer and are increasingly copying American efforts with their own small-scale brewing operations (www.boozenews.com/beer/in-germany-a-u-s-beer-invasion-thats-backwards/).

Beer Good

$
0
0


Rasputin (10,4%)

$
0
0

Grigori Jefimovitsj Raspoetin (Russisch: Григорий Ефимович Распутин), (Pokrovskoje, 21 januari [O.S. 9 januari] 1869 - Petrograd, 30 december [O.S. 17 december] 1916) was een Russische starets in wording. Beter is het om hem een strannik (een rondreizende pelgrim) te noemen. Hij kwam aan het hof van de tsaar Nicolaas II van Rusland als geestelijk leidsman. Twee jaar later werd hij uitgenodigd als gebedsgenezer voor zijn zoon, de tsarevitsj Aleksej Nikolajevitsj van Rusland, die aan hemofilie leed. Raspoetin boekte daarmee opvallend succes. Hij verwierf de vriendschap bij de tsarina Alexandra Fjodornova, die hem als redder van haar zoon zag. Hij begon zich in staatsaangelegenheden te mengen nadat de tsaar zich in augustus 1915 naar het front begaf als opperbevelhebber. Raspoetin werd na een jaar zowel door rechtse als linkse krachten in de politiek gezien als de oorzaak van de penibele toestand in het keizerlijke Rusland en is eind december 1916 door monarchisten, bevreesd voor zijn invloed op de tsarina, afgemaakt met pistoolschoten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grigori_Raspoetin).

Rasputin is best known for his role as a mystical adviser in the court of Czar Nicholas II of Russia.Grigori Rasputin was born into a peasant family in Siberia, Russia, around 1869. After failing to become a monk, Rasputin became a wanderer and eventually entered the court of Czar Nicholas II because of his alleged healing abilities. Known for his prophetic powers, he became a favorite of the Nicholas's wife, Alexandra Feodorovna, but his political influence was minor. Rasputin became swept up in the events of the Russian Revolution and met a brutal death at the hands of assassins in 1916 (www.biography.com/people/rasputin-9452162).

Born in 1872 at Pokrovskoye in Siberia to a peasant family, Rasputin's limited education left him without the ability to either read or write.  Even at a young age he earned himself such a reputation for devoted debauchery that his actual name of Grigory Yefimovich Novykh was replaced with the surname 'Rasputin' - Russian for 'debauched one'.
Having undergone a form of religious conversion while aged 18 Rasputin embraced the Khlysty sect.  Happily for Rasputin (given his reputation) the sect preached the notion that the closest relationship to God could best be achieved while exhausted from prolonged sexual engagements.
Rasputin married at age 19, to Proskovia Fyodorovna, who bore him four children.  Unsettled, Rasputin left his wife and travelled, variously to Greece and Jerusalem, where he established a reputation (self-created) as a holy man.
Winding up in St. Petersburg in 1903 Rasputin met up with the the Bishop of Saratov, Hermogen.  Since the Romanov court at that time was dabbling in mysticism Rasputin was recommended in 1905 by Hermogen to the royal couple (www.firstworldwar.com/bio/rasputin.htm).


Raspoetin kwam uit een boerenfamilie uit het district Tjoemen in West-Siberië. ...Zijn broer Dimitri en een zuster Maria verdronken beiden in een rivier. Bij het redden van zijn broer uit de rivier de Tura liepen Dimitri en Grigori een pneumonie op. Dimitri overleed hieraan. Tijdens zijn ziekbed zou Grigori in een droom Maria hebben gezien. Toen er in het dorp een paardendief actief was, wees hij naar verluidt de dader aan. Hij kreeg hierdoor de reputatie over speciale gaven te beschikken.[3] Toen hij in zijn jeugd tweemaal beschuldigd werd van diefstal en hierbij hardhandig werd aangepakt, merkten dorpsbewoners op dat Grigori vreemd reageerde. In plaats van terug te vechten onderging hij zijn straf gelaten. Anderen zagen hierin het bewijs van een persoonlijkheidsverandering, waarin lijden voor hem een speciale betekenis kreeg.[2] Desondanks zou Grigori losbandig hebben geleefd in het dorp. Zo was hij regelmatig dronken en noemden dorpsgenoten hem Grisjka de dwaas.[4] Hij was gewelddadig, vocht vaak[1] en zou zich veelvuldig hebben beziggehouden met het versieren van jonge meisjes....Hij reisde maanden als religieuze pelgrim en gebedsgenezer zonder zich te wassen of zich te verkleden en hield zich in leven door giften.
In 1902 verbleef hij in de stad Kazan bij de rivier de Wolga. Daar stichtte hij met een aantal volgelingen een commune. Ondanks zijn onhygiënische levenswijze maakte hij met zijn charisma en kennis van de Bijbel een grote indruk op zijn omgeving, waar hij steeds meer werd beschouwd als een 'heilige man'. Met een aanbeveling op zak trok Raspoetin naar Sint-Petersburg. Daar ontmoette hij Johannes van Kronstadt, Theofan en Hermogen, de bisschop van Saratov....Zijn aanhang onder de aristocratie, en dan met name het vrouwelijke deel, groeide snel. Raspoetin had dan ook een grote schare bewonderaars. Verschillende vrouwen onderhielden hem zodat hij in welstand kon leven. Een van deze dames was Olga Lochtina, een aristocrate die ziek was, genezen werd en vervolgens besloot Raspoetin te dienen. Zij nodigde hem uit bij hen te wonen gedurende zijn verblijf in Sint-Petersburg.
Hij maakte pas begin in november 1905[3] contact met de tsaar en zijn vrouw tijdens een bezoek aan Militza van Montenegro. In 1907 werd Raspoetin in het paleis uitgenodigd omdat tsarevitsj Aleksei Nikolajevitsj, de zoon van de tsaar, ten gevolge van hemofilie een bloeduitstorting had. Dat de jongen aan hemofilie leed was aan niemand bekend. Raspoetin "genas" de jongen met zijn helende krachten, maar waarschijnlijker is dat hij het deed door een aantal reguliere medicijnen, zoals aspirine, desastreus voor een hemofiliepatiënt, te verbieden. Hij wist zo het vertrouwen te winnen van Aleksandra Fjodorovna, de tsarina. Over de redenen achter de effectiviteit van de 'behandelingen' wordt nog steeds druk gespeculeerd. Hoe het ook zij, iedere keer wanneer Raspoetin bij de tsarevitsj werd geroepen, voelde de jongen zich vrij snel daarna een stuk beter. Met het vertrouwen nam ook de invloed aan het hof sterk toe. Raspoetin vroeg toestemming om zijn naam te wijzigen, want er woonden twintig andere mensen in het dorp die Raspoetin heetten; tsaar Nicolaas II stemde toe.
Zijn alsmaar toenemende populariteit en unieke status aan het hof waren een bron van jaloezie....De monnik Iliodor en bisschop Hermogen eisten van Raspoetin dat hij berouw toonde voor zijn immorele handelingen, anders zouden ze met een lijst van Raspoetins misdaden naar de tsaar gaan. Raspoetin weigerde en zorgde ervoor dat Iliodor en Hermogen in 1911 gevangengezet werden in een klooster. Uit wraak liet Iliodor de briefwisseling tussen de tsarina en Raspoetin uitlekken aan de pers.[9] In de gepubliceerde brieven verklaarde de tsarina haar afhankelijkheid van Raspoetin en er werd een nieuw onderzoek opgezet naar zijn achtergrond en ideeën. Om escalatie van het conflict te vermijden, ging hij op pelgrimstocht naar het Heilige land....Door zijn grote macht aan het hof en op de Russische politiek en vooral door het feit dat hij zich voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog als pacifist opstelde, werd hij door de Russische adel steeds meer gewantrouwd. Volgens sommigen zou hij een Duits agent zijn, een verhouding hebben met de (van oorsprong Duitse) tsarina en over een duivelse macht beschikken.... Raspoetin werd in de nacht van 29 op 30 december 1916 door prins Felix Joesoepov, het ultra-rechtse doemalid Vladimir Poerisjkevitsj en grootvorst Dimitri Pavlovitsj van Rusland (Romanov), een volle neef van de tsaar, in het paleis van de familie Joesoepov aan de rivier de Mojka te Petrograd vermoord (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grigori_Raspoetin).


Gregory Efimovich Rasputin came from solid peasant stock, but drunkenness, stealing and womanising were activities particularly enjoyed by the dissolute young man.
Rasputin became fascinated by a renegade sect within the Russian Orthodox faith, who believed that the only way to reach God was through sinful actions. Soon, he adopted the robes of a monk, and travelled the country, sinning to his heart's content.
In 1903, the infant heir to the Russian throne, Alexis, was diagnosed with haemophilia. Tsarina Alexandra became desperate to help him and lost faith in doctors.
In St. Petersburg, Rasputin moved in the Russian capital's aristocratic circles, achieving recognition and a small following. Under the recommendation of the Grand Duchess, Rasputin was summoned to appear before Alexandra.
Somehow, Rasputin managed to stop Alexis' bleeding, and gained Nicholas and Alexandra's undivided support.
As the monk's fortunes rose in St. Petersburg, so did the number of his enemies. Rumours circulated about Alexandra's supposed sexual involvement with the monk. During his many drunken parties, Rasputin would boast of his exploits with the Tsarina and her daughters, even claiming that the Tsar was his to command.
Alexandra grew increasingly dependent on Rasputin and, after 1911, several roles within high government were filled by his appointees, allowing him great influence over matters of state. This perceived weakness of the Tsar and Tsarina helped to destroy the general respect for them.
In 1916, a group of aristocrats tried to murder Rasputin. He drank poisoned wine, and ate pastries containing cyanide, but he survived. He was then shot, stabbed repeatedly, and finally drowned in the icy Neva river.
However, the regime’s image continued to be tainted by the scandal. Within three months of Rasputin's death, Tsar Nicholas lost his throne, and the imperial family were imprisoned. Revolution had come (www.history.co.uk/biographies/rasputin).


Careful to maintain his pretence of being a humble if mystically talented peasant while in the royal couple's presence, Rasputin however lost no time in indulging his voracious sexual appetite outside the court.  He shortly afterwards hit upon the satisfying discovery that sexual contact with his own body imbued a healing effect upon women.
The Tsar, informed in detail of Rasputin's scandalous conduct, initially dismissed the 'mad monk' from court; however the influence of his wife, Alexandra, ensured his rapid recall.  Thereafter both Nicholas and Alexandra declined to give credence to further reports of Rasputin's misbehaviour; indeed, Alexandra positively discouraged criticism of 'our friend'.
Since news of Alexis's condition was not allowed to be made general knowledge the public at large, unaware of Rasputin's chief role as a healer at court, assumed that he was actively seducing Alexandra.  Salacious details of his general conduct, fed and (if it were possible) exaggerated by his many ill-wishers, became the subject of public scandal.
Rasputin's influence continued into wartime.  Alexandra sought his opinion on a variety of policy matters.  Rasputin, generally ready to offer advice, occasionally offered advice on Russian military strategy, although such advice never proved beneficial.
In one sense Rasputin's presence, while generally damaging public perception of the Romanovs, nevertheless benefited the Tsar.  Military calamities were often attributed by the Russian public to Rasputin's baleful influence: as such it therefore deflected direct criticism away from the Tsar himself.
However with the Tsar's decision to take personal command of his army from the front (thereby reliving his uncle, Grand Duke Nikolai, of the role), disaster beckoned.  Not only was the Tsar thereafter directly associated with the fruits of his army's efforts (which continued its extended poor run), but in his absence domestic governance of political affairs was effectively left in the hands of the Tsarina and Rasputin (with the Prime Minister, Boris Sturmer, ever willing to defer to the Tsarina's wishes).
With Rasputin offering advice on the appointment (and dismissal) of public and church officials, and rumour spreading that the Tsarina and Rasputin were in the pay of the Germans, a group of nobles at court, led by Felix Yusupov, determined to resolve the appalling damage inflicted by Rasputin upon the monarchy by arranging his murder.
Yusupov invited Rasputin to dine at his home on 29 December 1916 where he was given poisoned wine and cakes.  Alarmed at Rasputin's apparent immunity to the poison Yusupov shot him in panic ("A shudder swept over me; my arm grew rigid, I aimed at his heart and pulled the trigger.", Lost Splendor, 1953).
After a brief period of collapse Rasputin recovered and managed to escape into the courtyard, where he was again shot (by another conspirator, Vladimir Purishkevich).  Finally, presumably to make quite sure of the matter, Rasputin's body was dropped through a hole in the Neva river, where he finally died by drowning.  His corpse was later discovered on the Neva's banks.
As an attempt to salvage the credibility of the monarchy Yusupov's bold move came too late; if anything, the murder of Rasputin removed a buffer between the royal family and their critics: no longer could the nation's ills be attributed to the mad monk who had prophesised his own demise (www.firstworldwar.com/bio/rasputin.htm).


First, Rasputin’s would-be killers gave the monk food and wine laced with cyanide. When he failed to react to the poison, they shot him at close range, leaving him for dead. A short time later, however, Rasputin revived and attempted to escape from the palace grounds, whereupon his assailants shot him again and beat him viciously. Finally, they bound Rasputin, still miraculously alive, and tossed him into a freezing river. His body was discovered several days later and the two main conspirators, Youssupov and Pavlovich were exiled.
Not long after, the Bolshevik Revolution put an end to the imperial regime. Nicholas and Alexandra were murdered, and the long, dark reign of the Romanovs was over (www.history.com/this-day-in-history/rasputin-is-murdered).

Er is bier naar 'm vernoemd...

Old Rasputin van North Coast Brewing
Produced in the tradition of 18th Century English brewers who supplied the court of Russia’s Catherine the Great, Old Rasputin seems to develop a cult following wherever it goes. It’s a rich, intense brew with big complex flavors and a warming finish.
The Old Rasputin brand image is a drawing of Rasputin with a phrase in Russian encircling it—A sincere friend is not born instantly.
Style: Russian Imperial Stout
Color: Black
ABV: 9%
Bitterness: 75 IBUs (www.northcoastbrewing.com/beers/year-round-beers/old-rasputin-russian-imperial-stout/?ao_confirm)

Zoals ik al vertelde in 2013 over Op&Top had brouwerij De Molen een bier: De Molen Disputin - Russian Imperial Stout (11%) is een Russian Imperial Stout die voorheen Rasputin heette: Formerly named "Rasputin," this beer is now labeled as "Disputin" due to a dispute with North Coast over the name. Also has been called "Cease & Desist" (http://beeradvocate.com/beer/profile/11031/41867).
Momenteel drink ik nog een Rasputin (10,4%) met een 202 EBC en 46 EBU. Het bier smaakt romig alcoholerig zacht met een wat wrangbitter afdronk die intrigerend werkt. De geur is zwaar alcolholerig, zonder overdreven zoet of branderig te zijn. Het lijkt totaal niet op een zoetbranderige Gulden Draak om maar wat te noemen. Het was de eerste Imperial Russian Stout van brouwerij de Molen (maar zeker niet de laatste). Het was vernoemd naar de beroemde Rus aan het hof van de Romanovs. Volgens het sommigen is hij persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat tijdens de heerschappij van Tsaar Nicholaas II en Tsarina Alexandra deze stijl zou zijn ontstaan (http://allebrouwerijen.nl/molen-rasputin.html).

Anno 2016 kwam ik 'm tegen bij Burgbieren in Ermelo. Ik probeerde de Rasputin (10,4%) en het smaakte vol. De geur is alcoholerig en doet mij denken aan een barleywine. Het heeft een milde bittere (denk aan pure chocolade) nasmaak. Het bier heeft een beetje en zoetje, maar heeft ook wat mocca in zich verstopt. Het zou een RIS (Russian Imperial Stout) zijn, volgens bovenstaande verhaal. Het bier drinkt makkelijk weg, het heeft een uitnodigend mondgevoel. Het heeft een bittere, alcoholerige, licht moutige, licht zoete smaak.

Decembernieuws zoveel

$
0
0
Zou ik hier niet beter een jaaroverzicht gaan geven van nieuws? Nee, daar zijn vast andere sites veel beter in. Laat ik het houden bij mijn allegaartje aan feitjes en nieuwtjes...



Bier is één van de foodtrends voor 2017.
Waar 2016 het jaar van de avocado was, wordt 2017 het jaar van spicy eten en bier volgens Biernet, die zich baseren op www.nu.nl/cookloveshare-mediapartner/4371515/spicy-eten-en-bier-foodtrends-van-2017.htmlBier drinken mannelijk? Nee hoor, inmiddels drinken vrouwen net zo lief een biertje als mannen. Waar deze trend vandaan komt? Onze liefde voor ambachtelijke producten. ...De kleine brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en er zijn steeds meer speciale bierfestivals. Ode aan het (speciaal)biertje.

Miljoen bezoekers Heineken Experience
De Heineken Experience mag zich vanaf deze maand rekenen tot een attractie met een miljoenen publiek.
De Heineken Experience is de afgelopen jaren gegroeid als kool. De oude brouwerij opende in 2008 de deuren voor het publiek. Het bezoekersaantal sprong van 433.000 in 2010 naar 887.000 in 2015. Naar verwachting heeft het museum aan het eind van dit jaar 1.027.500 bezoekers ontvangen. Dat betekent een flinke groei van 15,8 procent.
De miljoenste bezoeker, een Belg, werd feestelijk ontvangen door de directeur en beloond met levenslang gratis toegang tot de Heineken Experience (www.biernet.nl/nieuws/miljoen-bezoekers-heineken-experience).

Tony'€™s Chocolate Milk Stout
Er is weer bier van Tony's Chocolonely. Samen met de Amsterdamse Brouwerij de Prael ontwikkelden ze Tony's Chocolate Milk Stout. De flesjes zijn vanaf januari 2017 te koop bij Marqt, Gall & Gall, Mitra, een aantal Albert Heijn-winkels, zelfstandige slijterijen en in Tony’s Store aan de Polonceaukade 12 in Amsterdam (www.biernet.nl/nieuws/tonys-chocolate-milk-stout).

Leidse bierbrouwerijen presenteren gezamenlijk gebrouwen bier
Ze noemen zichzelf nog net geen vriendengroep maar de vier Leidse bierbrouwerijen zijn absoluut geen concurrenten. Woensdagavond presenteerden de brouwerijen gezamenlijk een eigen bier, de ‘Keytown Collab 2016’.
'De een is hier goed in. De ander is daar weer goed in. Zo vullen we elkaar mooi aan', legt Jan-Willem Fukkink, van de Leidsche Bierbrouwerij, uit. Van concurrentie is absoluut geen sprake. 'We zijn concullega's van elkaar. Dat is voor de biercultuur in Leiden alleen maar goed.'
'Het is bier met gember en speculaas. Heel bijzonder. Maar toch, als wij het zelf hadden gemaakt hadden we het natuurlijk wel iets anders gedaan', besluit Kienjet van Brouwerij Gunst met een knipoog. Het bier is vanaf donderdag te koop bij diverse Leidse slijterijen (www.unity.nu/Artikelen/leiden/leidse-bierbrouwerijen-presenteren-gezamenlijk-gebrouwen-bier-).

Bird Brewery
Bird Brewery brouwt o.a. Nognietnaar Huismus (American Brown Ale) en Datsmaaktnaar Meerkoet (Scotch Ale) (http://biernederland.nl/).

De Koninck Flowering Citrus Ale
Brouwerij De Koninck ging een unieke samenwerking aan begin 2016 met de New Belgium Brewing Company in Colorado. Die Amerikaanse brouwerij wilde ter gelegenheid van haar 25ste verjaardag een uniek, fris biertje op de markt brengen. Het resultaat is een uniek craft beer: De Koninck Flowering Citrus Ale.
De Koninck Flowering Citrus Ale is volgens de brouwer zelf “een hemelse explosie van citrusvruchten en bloemen”. “Je proeft frisse limoen- en citroentoetsen en ruikt het aroma van hibiscus en rozenblaadjes.” Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5% (www.gva.be/cnt/dmf20161227_02646349/de-koninck-verkoopt-uniek-amerikaans-antwerps-bier).

‘Liefdesbier’ laat je proeven van geluk: “Dankzij lustopwekkende kruiden”
Brouwer Joeri Cools (43) uit Sleidinge hoopt dat hij met zijn liefdesbier ‘Libidus’ een gat in de markt heeft gevonden. Na de 6.000 hectoliter amberkleurige ‘Pearl’, wil hij ook 3.000 hectoliter van zowel de donkere ‘Onyx’ als de fruitige ‘Kwarts’ op de markt brengen. Een waagstuk waarvoor hij 100.000 euro investeert.
De tekst ‘Libidus is het perfecte begin van een gelukkig eindigend verhaal’ aan Cools’ woning, is zijn filosofie achter het nieuwe bier. Dat amberkleurig gerstenat van 6,9 volumeprocent met hergisting op de fles is artisanaal gebrouwen bij Contreras in Gavere (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161227_02647097).

Titel Brabants Lekkerste Bier zorgt voor flinke groei
Stadsbrouwerij Wilskracht in Ravenstein ging dit jaar aan de haal met de eervolle titel Brabants Lekkerste Bier, een wedstrijd van Brabants Dagblad en de twee andere Brabantse kranten. Die titel legt ze geen windeieren. 
Om aan de sindsdien toegenomen vraag te voldoen, moest de productie opgevoerd van 500 liter per twee of drie weken naar 500 liter per week. Dat zijn 1500 flesjes. Meer kan de huidige installatie niet aan.
Met meer gisttanks erbij kan de productie wel verder opgekrikt tot maximaal 500 hectoliter per jaar. „De groei is veel sneller gegaan dan we hadden durven dromen. De acceptatie van onze bieren is vrij snel van de grond gekomen. De wedstrijd heeft dat proces verder versneld." (www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/titel-brabants-lekkerste-bier-zorgt-voor-flinke-groei-1.6785621)

Belgische en Nederlandse Halve Maan
Vanaf nu is er maar één brouwerij Halve Maan en dat is die van Brugge: Nederlandse bierbrouwerij verandert na twee eeuwen van naam 20/12/2016 om 06:59 door Koen Theuns - Print
Xavier Vanneste van De Halve Maan en zijn Nederlandse collega John Vermeersen
Opmerkelijke akkoord tussen brouwerij De Halve Maan uit Brugge en een naamgenoot in Hulst in Nederland: die laatste verandert na twee eeuwen van naam “om praktische redenen. Er kwamen facturen en zelfs bezoekersbussen aan op het verkeerde adres.”
Wie een biertje drinkt van brouwerij De Halve Maan, is voortaan zeker dat het om een Belgisch biertje gaat. Tot voor kort prijkte die naam ook op flesjes bier afkomstig uit de Nederlandse gemeente Hulst, op amper 75 kilometer van Brugge. Geen Straffe Hendrik en Brugse Zot, wel bieren als Lazarus en Zondebok gaan er sinds 1820 op de fles, met vermelding van De Halve Maan. Tot nu dus, want de Nederlandse brouwerij verandert haar naam naar Bierbrouwerij Vermeersen en past het logo aan op al haar producten. Dat zijn de twee brouwerijen in een minnelijk akkoord overeengekomen.
Xavier Vanneste van De Halve Maan en zijn Nederlandse collega John Vermeersen spreken over een beslissing uit praktische overwegingen (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161219_02635492). Toch opvallend hoe de Belgische verslaglegging afwijkt -in positieve zin- van de Nederlandse tekst.

Correctie Widdershoven : het gelijkheidsbeginsel
Een bedrijf of een omwonende kan met een beroep op het gelijkheids- of het vertrouwensbeginsel bereiken dat de bestuursrechter alsnog een besluit toetst aan een norm die strikt genomen niet hun belangen beoogt te beschermen. Wil zo'n beroep kunnen slagen, dan zal aan bepaalde vereisten moeten worden voldaan. Staatsraad advocaat-generaal mr. Widdershoven adviseert dus om de toepassing van het relativiteitsvereiste te corrigeren. Dit staat in zijn conclusie die hij op 2 december 2015 heeft uitgebracht. De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State had hem gevraagd een conclusie te nemen in een zaak over het bestemmingsplan 'Blaloweg en Katwolderweg (voormalig Shell-terrein en omgeving)' van de gemeente Zwolle. Het bestemmingsplan maakt een nieuwe bouwmarkt mogelijk in Zwolle waartegen een concurrerende bouwmarkt in beroep is gekomen (www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=798) (zie ook www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=85936).



In een drietal uitspraken van de Afdeling van 28 december 2016 komt de Afdeling tot het oordeel dat in de slijterij binnen een supermarkt altijd een leidinggevende aanwezig dient te zijn [Lees de volledige tekst van de uitspraken van 28 december 2016 met zaaknummers 201507699/1 (Sint-Oedenrode), 201507606/1 (Someren) en 201508017/1 (Schijndel).]. De Drank- en horecawet (Dhw) verplicht ertoe om binnen een inrichting (een afgesloten ruimte waarbinnen de sterke drank mag worden verkocht) altijd een leidinggevende aanwezig te hebben. De discussie die in bedoelde uitspraken speelde, was die of het voldoende was dat er een leidinggevende van de supermarkt zelf altijd in de supermarkt aanwezig was, of dat deze daadwerkelijk binnen het slijterij gedeelte aanwezig moet zijn. Dit laatste is dus het geval.
In de DHW (artikel 1) wordt een leidinggevende gedefinieerd als:
1. de natuurlijke persoon of de bestuurders van een rechtspersoon of hun gevolmachtigden, voor wiens rekening en risico het horecabedrijf of het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend;
3. de natuurlijke persoon, die algemene leiding geeft aan een onderneming, waarin het horecabedrijf of het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend in een of meer inrichtingen;
3. de natuurlijke persoon, die onmiddellijke leiding geeft aan de uitoefening van zodanig bedrijf in een inrichting;
Onder verwijzing naar de wetsgeschiedenis oordeelt de Afdeling "Gebleken is dat de omschrijvingen van de begrippen inrichting, lokaliteit, horecalokaliteit en slijterslokaliteit in onderlinge samenhang tot enige verwarring kunnen leiden. In de thans voorgestelde formulering is helder dat een inrichting bestaat uit alle lokaliteiten waarin het slijtersbedrijf of het horecabedrijf wordt uitgeoefend. Bij een inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, vallen onder de inrichting de horecalokaliteit (dat is de ruimte, waarin in ieder geval alcoholhoudende drank maar ook voedsel wordt geserveerd), de keuken, de toiletten, de gangen, de voorraadruimten en alle andere ruimten die voor de bedrijfsvoering nodig zijn.
Bij een inrichting waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend zal altijd sprake zijn van een slijtlokaliteit, waarin de winkelfunctie wordt uitgeoefend. Daarnaast zullen er vaak een voorraadruimte en andere ruimten zijn."
Uit de tekst en de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 1, eerste lid, van de Dhw volgt derhalve dat besloten ruimten waarin niet het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend, niet tot de inrichting behoren, ook al zijn die besloten ruimten op hetzelfde adres of in hetzelfde pand gevestigd als een besloten ruimte waarin wel het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend. Of het slijtersbedrijf en de supermarkt door dezelfde onderneming worden geëxploiteerd, doet niet ter zake. Het oordeel van de Afdeling verbaast in deze niet. Wel is duidelijk dat dit nog al wat effect zal hebben op de praktijk. De in de supermarkt vaak geringe ruimte die is gereserveerd als slijterij dient nu te worden bemand door niet alleen een verkoper, maar ook een leidinggevende. Concreet zal dit hoogstwaarschijnlijk meebrengen dat het personeel van de slijterij als leidinggevende wordt opgeleid (met alle - financiële - gevolgen van dien) alvorens zij in de slijterij werkzaam kunnen zijn.
Correctie Widdershoven
Een ander (juridisch) zeer interessant aspect van deze uitspraak is de succesvolle toepassing van de correctie Widdershoven. Op 16 maart 2016 deed de Afdeling uitspraak waarin de correctie Widdershoven in het bestuursrecht werd geïntroduceerd. De correctie houdt in dat de schending van een wettelijke norm die niet strekt ter bescherming van de belangen van een belanghebbende kan bijdragen tot het oordeel dat een ongeschreven zorgvuldigheidsnorm die wel strekt tot de bescherming van de belangen van de belanghebbende is geschonden. In onderhavige uitspraken is dit relevant voor het beroep van de Slijtersunie bij de Rechtbank Oost-Brabant, waarvan in het hoger beroep door appellanten werd gesteld dat het relativiteitsvereiste aan de Slijtersunie had dienen te worden tegengeworpen. Het relativiteitsvereiste staat immers in principe in de weg aan een geslaagd beroep op een voorschrift van de Dhw door de Slijtersunie, omdat de Dhw strekt ter bescherming van de volksgezondheid en openbare orde en niet ter bescherming van de (concurrentie) belangen van de Slijtersunie. De Afdeling oordeelt evenwel dat de Slijtersunie in deze zaken wel een beroep op de Dhw kon doen. Een ander oordeel zou er toe leiden dat wordt toegestaan dat in slijterijen in supermarkten geen leidinggevende aanwezig is, terwijl dit niet is toegestaan bij zelfstandige slijterijen. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel en rechtvaardigt naar het oordeel van de Afdeling een correctie op het relativiteitsvereiste. Op het randje van 2016 een nog zeer memorabele uitspraak (www.vastgoed-advocaten.nl/werkvelden/overheid/article-correctie_widdershoven_redt_slijtersunie) (www.stibbeblog.nl/all-blog-posts/environment-and-planning/afdeling-bestuursrechtspraak-raad-van-state-aanvaardt-correctie-op-het-relativiteitsvereiste-869a-awb/) (www.omgevingsweb.nl/samenvatting/130805) (www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=1010).

Dat zo'n correctie mogelijk is bepaalde de Afdeling bestuursrechtspraak in haar uitspraak van 16 maart 2016, nadat staatsraad advocaat-generaal Widdershoven hierover een conclusie [in 2015] had uitgebracht.
...
SlijtersUnie had de burgemeesters van Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel gevraagd om maatregelen te nemen tegen drie slijterijen in supermarkten in hun gemeenten. Volgens SlijtersUnie was er in de slijterijen niet permanent een leidinggevende aanwezig, terwijl de Drank- en Horecawet dat volgens hen wel verplicht. De burgemeesters wezen de verzoeken van SlijtersUnie af, omdat in hun visie de supermarkt en de slijterij samen de 'inrichting' vormen. De rechtbank Oost-Brabant oordeelde in 2015 in drie afzonderlijke uitspraken dat de Drank- en Horecawet wel is overtreden. Tegen die uitspraken kwamen de burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.
Inrichting
Het gaat in deze zaken om het begrip 'inrichting'. Uit de Drank- en Horecawet volgt dat in een 'inrichting' tijdens openingstijden een leidinggevende aanwezig moet zijn. Volgens de burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is voldoende dat een leidinggevende in de supermarkt aanwezig is en hoeft deze niet permanent aanwezig te zijn in de slijterij zelf. Zij gaan er daarbij vanuit dat de supermarkt zelf ook deel uitmaakt van de 'inrichting'. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is dat niet het geval. Uit de wet en de wetsgeschiedenis volgt dat een "inrichting niet bestaat uit het gehele pand, waarin zowel de supermarkt als de slijterij is gevestigd, maar slechts uit de daarin gesitueerde besloten ruimten waarin het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend". Naast de slijterij zelf kunnen bijvoorbeeld ook een kantoor en een voorraadruimte deel uitmaken van de 'inrichting', maar deze ruimten moeten dan wel direct in de buurt van de slijterij liggen en direct zicht bieden op de slijterij, aldus de hoogste bestuursrechter (/www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=1010).



Speciaalbier van de Belgen is Unesco werelderfgoed!
Het speciaalbier van de Belgen is op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Het land heeft een biercultuur om trots op te zijn, vindt de VN-organisatie (www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/bier-drinken-in-belgie-is-nu-een-culturele-belevenis). Het Immaterieel Erfgoedcomité van UNESCO heeft tijdens zijn jaarlijkse vergadering 33 tradities, ambachten en gebruiken ingeschreven op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed. Een van de inschrijvingen betreft de Belgische biercultuur. Het totale aantal ingeschreven elementen komt hiermee op 366 (www.unesco.nl/artikel/immateriele-erfgoederen-toegevoegd-aan-unescos-representatieve-lijst): Making and appreciating beer is part of the living heritage of a range of communities throughout Belgium. It plays a role in daily life, as well as festive occasions. Almost 1,500 types of beer are produced in the country using different fermentation methods. Since the 80s, craft beer has become especially popular. There are certain regions, which are known for their particular varieties while some Trappist communities have also been involved in beer production giving profits to charity. In addition, beer is used for cooking including in the creation of products like beer-washed cheese (http://www.unesco.org/culture/ich/en/RL/beer-culture-in-belgium-01062De Belgische biercultuur is onlangs door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Iets om fier op te zijn, maar waarom is onze biercultuur zo speciaal? (http://newsmonkey.be/article/74428)


Brouwketels gaan naar Texas
De installatie waarmee wijlen Pierre Celis het Hoegaards witbier in 1965 weer op de markt bracht is net voor kerstmis toegekomen in Austin (Texas).
Dochter Christine Celis zopekt nu alle mogelijke hulp om met de honderd jaar oude installaties, naar oude recept, het bier van Pierre opnieuw te brouwen. Er ontstaat een brouwerij, met museum, in Austin, aan de Metric Boulevard onder de naam Flemish Fox beers. Ook de asurne van Pierre Celis kan een plaats krijgen in Austin. Oudere brouwersgraven in Hoegaarden worden behouden op de lokale begraafplaats (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02645543).


Toeristische borden aan vervanging toe
Er dringt zich een grote schoonmaak op in het bos van toeristische bordjes in de gemeente. Van in de jaren zeventig zijn de zeshoekige borden voor toeristische routes in gebruik. De autoroutes kwamen het eerst. Daarvan getuigt hier en daar nog een vergeten bord met "Pepijnroute". Daarna pakten diverse organisaties uit met kleinere zeshoekjes: wielerroutes van serviceclubs, wandelingen van Toerisme Vlaams-Brabant, wegwijzers door de natuurgebieden van Natuurpunt. Niet alle routes zijn nog intact. De Grote Routepaden (GR) brachten daarenboven aanduidingen aan in rood-witte verf. Hun "wandelboom" op de Beek (Tiensestraat/Stoopkensstraat) werd ooit geveld.
Gemeenteraadslid Herwig Princen (Open VLD) wees op de jongste raadszitting op "slordige borden". "Een grote chaos", zo zei hij. Hij stelde vast dat er voor de vervanging geen budget is voorzien in 2017. Schepen Marleen Lefevre (CD&V) antwoordde dat de bordjes niet worden verwijderd. Ze blijven hangen omdat ze nog zullen dienen voor geactualiseerde wandel- en fietspaden. Er komen dan nieuwe klevers op (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02650338).

Open brief Zythos vzw
Zythos vzw heeft een open brief geschreven aan de politiek in het algemeen, en aan Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in het bijzonder. In het kader van het aankomende Alcoholplan (www.belgischbier.eu/service/2016_zythos_alcoholplan_open_brief.pdf): Verbieden en onbereikbaar maken is volgens ons niet de juiste methode om alcoholgerelateerde problemen te bannen. De sleutel tot het terugdringen ervan ligt, denken wij, op twee domeinen:
1) Bewustmaking van de gevaren
2) Leren omgaan met alcohol
Wij zien hier een rol weggelegd voor regering, school, verenigingen, producenten, HORECA,
drankenhandels, kortom, onze gehele samenleving via sensibiliseringscampagnes allerhande

Belgische brouwers lanceren campagne '16 jaar? Bewijs 't maar!'
Toeval dat er een nieuwe campagne komt op de vooravond van en nieuw alcohol-actieplan?


De Belgische Brouwers hebben samen met de horecafederaties de campagne "16 jaar? Bewijs 't maar!" gelanceerd. Met deze sensibiliseringscampagne willen ze dat jongeren zelf het initiatief nemen om hun leeftijd te bewijzen als ze bier willen kopen of drinken.
De horecafederaties en de Belgische brouwers zijn overtuigd van het feit dat kinderen onder de 16 jaar geen alcohol moeten drinken. Daarom lanceren ze de sensibiliseringscampagne "16 jaar? Bewijs 't maar!". "Het moet voor jongere klanten een evidentie worden om zelf het initiatief te nemen om hun leeftijd te bewijzen", zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers. "Bij het bestellen van bier moet het tonen van een ID-bewijs door jongere klanten als normaal worden beschouwd. Met de slogan '16 jaar? Bewijs 't maar!' nodigen we hen uit om steeds hun bewijs bij de hand te hebben. Daarmee maken we het voor de horecaondernemer makkelijker om ernaar te vragen." (www.demorgen.be/binnenland/belgische-brouwers-lanceren-campagne-16-jaar-bewijs-t-maar-be6339cd/)

Dat klinkt veel logischer dan de Nederlandse aanpak waarbij iemand die ouder van 25 is, gevraagd kan worden om zichzelf te legitimeren om aan te tonen dat er inderdaad geen legitimatieplicht is.... Die geldt immers tot 20 jaar!? En onder de 18? Dan geen alcohol...


Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, reageert tevreden. Van Assche herinnert eraan dat het verboden bier is te verkopen aan klanten jonger dan 16 jaar. "Uit onderzoek blijkt dat dit in de praktijk best lastig kan zijn. Ongeveer vier op de vijf cafés schenkt alcohol aan jongeren onder de wettelijke leeftijdsgrens. Dit moet en kan anders." (www.demorgen.be/binnenland/belgische-brouwers-lanceren-campagne-16-jaar-bewijs-t-maar-be6339cd/)

Op www.16jaarbewijshetmaar.be/ zijn allerlei tips te vinden voor ouders, zoals: Geef uw kind zelfvertrouwen
Een jongere met genoeg zelfvertrouwen kan gemakkelijker een aangeboden drankje afslaan.
Jongeren die minder zelfvertrouwen hebben, zullen eerder geneigd zijn om alcohol te drinken. Als ouder kunt u meehelpen om het zelfvertrouwen te ontwikkelen. Geef uw kind regelmatig complimenten. Benadruk hun positieve eigenschappen. En voorkom dat kinderen zich door uw reacties gaan schamen voor hun gedrag. 

Happy brew year! ik bedoel Happy New Beer! ik bedoel De Beste Wensen!

$
0
0


2

$
0
0
Twee, er zijn twee soorten speciaalbierbrouwerijen. De ene is de andere niet...
Je hebt de ene soort en de andere... De ene brouwt een zwaar blond, dubbel, tripel, witbier, wellicht een weizen, kriek en een pils. De andere brouwt een saison, een IPA, limited edition barrel aged en ga zo maar door.

De ene levert lokaal en de andere gaat nationaal via de supermarkten en distributeurs en een ander gaat zelfs internationaal via export.

De ene brouwt z´n recepten elders en de ander brouwt zelf. De ene brouwt in een kleine opstelling en de ander heeft een indrukwekkende opstelling die niet klein meer te noemen zijn.

De ene heeft een saai, sober, maar duidelijk label, de ander een uitdagend, opvallend etiket wat elke keer ander is, al dan niet van de hand van een een kunstenaar.

De ene legt nadruk op eenvoud en simpelheid, gezelligheid en bourgondisch genieten. De ander benadrukt de complexiteit en elegantie van het product. Bierpul versus wijnglas. Een omschrijving als lekker eerlijk verfrissend bier contrasteert met uitermate geraffineerde gelaagdheid met steenfruit en een hint citrus en munt.

Familiebrouwerij, vrienden en bedrijven. Werknemers, personeel, vrijwilligers. Mensen met en mensen zonder verstand van bier of marketing.

Consumenten die gaan voor gezelligheid en smaak, tegenover of naast mensen die gaan status.

Je hebt ook twee soorten speciaalbierdrinkers: die gaan voor lekker bier en die gaan voor exotisch speciaal bijzonder en schaars bier. Zeg, de Westvleteren 12 tegenover de Sint Bernardus Abt tegenover de Pliney the Elder.

Ach, dit zijn natuurlijk wat gechargeerde tegenstellingen. De realiteit is vele male diffuser en gefragmenteerder. Zelf merk ik ook bij mezelf dat ik soms ga voor gezelligheid, maar soms ook snobistisch m'n neus ophaal voor pils. Terwijl ik toch ook wel de trots van Heineken en Grolsch kan waarderen, net zoals de vriendelijkheid van Amstel, Bavaria en Brand.... Op een bierfestival loop ik langs de Duvel en Bosteels op zoek naar de exotische onbekende bieren.

Ik heb nog een Kwak klaar staan, maar wil daarvoor eerst het juiste glas uit de opslag halen...

coffee

$
0
0

Viewing all 1733 articles
Browse latest View live