Quantcast
Channel: Rollende Bierton

Monte Cristo II

$
0
0

Zo een 2 jaar geleden proefde ik een Monte Cristo (ziehttps://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html). Dat beviel goed gezien de afsluiting van het blogbericht "Ik merk in Monte Cristo geen gist of noten op. Maar het is wel een lekker bier, dat wellicht kan dienen als een soort 'opstapje' naar sherry, port of cognac of iets dergelijks.". 

Ik kocht het dit jaar wederom. En de smaak is wederom top. Het is zoet, maar geen snoep. Het heeft wat tannine van rode wijn, maar niet overheersend. Het is niet alcoholerig of waterig, maar heeft een lekker mondgevoel. In de afdronk herken ik rode wijn. Het bier heeft weinig koolzuur of hopbitterheid. Ik sta nog steeds achter mijn veoordeling van twee jaar geleden:

"Ja, dit is echt een gerstewijn!  De geur is lekker, althans vind ik lekker. De smaak vind ik ook prettig. Het is zoet en niet echt bitter. De alcohol doet wat desertachig aan. De carbonatie doet denken aan wijn. Maar dan zoeter. Mondgevoel en de afdronk en nasmaak doen echt denken aan wijn. Desertwijn, maar dan zonder de suiker. " (https://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html)

Wat zeggen anderen erover?

ZICHT/KLEUR Donkerbruin. GEUR Een kruidige, wijnachtige geur met aroma's van vanille, chocolade en rood fruit. SMAAK Vol en zoet met tonen van gekonfijt fruit, karamel, vanille, chocolade en hazelnoot. AFDRONK Een lange, verwarmende afdronk. ... Merkomschrijving Monte Cristo Monte Cristo wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels, bekend van Pauwel Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. Het bier is genoemd naar het boek De graaf van Monte Cristo, over de zoektocht naar een verbluffende schat. Bosteels ziet Monte Cristo ook als de zoektocht naar een schat: het is een rijk bier waarin je steeds nieuwe smaken ontdekt. Er is ruim vijf jaar aan het recept gewerkt om tot het uiteindelijke bier te komen. Monte Cristo wordt gebrouwen op basis van vier moutsoorten en wordt elf weken lang gerijpt op eikenhout en sherryvaten. (https://www.mitra.nl/product/monte-cristo-33cl)

Monte Cristo is een donker en intens bier dat elf weken heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast is er sherry aan het bier toegevoegd. Het resultaat is een degustatiebier met en geweldige balans en tonen van vanille en noten. Monte Cristo heeft een eigen glas van zeer bescheiden formaat. Dit complexe bier is gebrouwen om rustig van te genieten. Het kleine glas helpt het drinktempo vertragen, opdat je alle smaken en aroma's in alle rust tot je kunt nemen. (https://www.bierista.nl/monte-cristo)

Brouwerij Bosteels staat bekend om enkele iconen van bieren, zoals de zeer geliefde Tripel Karmeliet, een bier dat behoort tot de beste tripels die bestaan. Ook het befaamde Kwak bier is afkomstig van deze brouwerij. De faam verwierf het bier met het bijzondere koetsiersglas, waarbij het bier in je gezicht “kwakt”, wanneer je onvoorzichtig drinkt. Ten slotte is er nog het bijzondere bier Deus Brut des Flandres. Een bier dat na het brouwen een heuse Champagne behandeling ondergaat, zodat er een sprankelend bier wordt voortgebracht. Wanneer deze brouwerij een nieuw bier uitbrengt is dat dus niet zomaar een nieuw bier. Wat is Monte Cristo voor bier? Monte Cristo is een gerstewijn, dat elf weken heeft gerijpt op houten vaten. Tevens is er sherry aan toegevoegd. Het resultaat is een zeer stevig donker bier met een alcohol percentage van 11,5%. De smaak is naar verluid rijk en complex, met toetsen van hazelnoot, hout, wijn, warme vijgen en karamel. Het bier heeft ook zijn eigen bijbehorende glas, dat meer wegheeft van een whiskyglas dan van een bierglas. De fles van 33 cl kun je dan ook niet in een keer leeggieten in het glas. Het is dan ook een bier waar je voor moet gaan zitten. Monte Cristo degusteer je. (https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/)

Ik heb het via een glas van La Chouffe gedronken dus ik kon de fles ineens leeggieten. Het opdrinken ging ook vrij vlot. Had weinig met degusteren te maken eigenlijk. Met 11,5 % misschien niet zo slim, maar het heeft niet het effect wat je vaak hebt bij dit soort zware bieren, dat het naar je hoofd gaat.

Het bier heeft een verhaal:

In 1841 zeilde Alexandre Dumas met de zoon van Jerome Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte, naar de eilanden Elba en Monte Cristo. Deze reis was zo inspirerend voor Alexandre dat hij zijn verhalen over schatten en piraten in 1844 verwerkte tot de legendarische roman 'De graaf van Monte Cristo'. ... Het verhaal van de avonturier Dantes die een schat vindt op een ver eiland, is een blijvend mysterie. Een verhaal zo intens meeslepend dat het brouwerij Bosteels inspireerde om hun eigen mysterieuze avontuur te creëren. De intense fascinatie in de zoektocht naar avontuur is terug te proeven in het bier. De Monte Cristo van Brouwerij Bosteels is een krachtig, volmondig bier. Maar ook evenwichtig, complex en verfijnd. Het is een bier vol passie en vakmanschap dat fascineert tot de allerlaatste slok. ... Elf weken lang krijgt Monte Cristo de tijd om smaken en aroma's te verenigen. Elf weken om een perfect evenwicht te verkrijgen tussen de vanilletoetsen van eikenhout en het wijnachtige karakter van sherry. Tijdens dit lange en zeer bijzondere rijpingsproces krijgt het bier de perfecte hoeveelheid tijd om zijn volledige identiteit te ontwikkelen. Met zijn 11.5% alcohol en zijn warme kruidigheid is Monte Cristo een bewaarbier bij uitstek, een avontuurlijke schat voor elke bierliefhebber. ... Monte Cristo is een fascinerend donker speciaalbier, zacht met een complex karakter. Aan de basis van zijn unieke smaak en kleur ligt een melange van vier mouten. ... Alcoholpercentage: 11.5% Zien ​ Monte Cristo is een bruin bier. De toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout geeft Monte Cristo zijn mysterieuze diepbruine kleur met robijnrode tinten. Proeven De melange van vier moutsoorten en toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout geeft een warme evenwichtige en heerlijk volle smaak. Aroma ​ Het bier is gerijpt op eiken- en kersenhout. Dit resulteert in een uitgebalanceerd huwelijk van subtiele kruidige tonen, aangevuld met toetsen van karamel en een vleugje hazelnoot. Een lichte maderisatie geeft een scala aan houtachtige aroma's als zachte vanilletonen en diepe smaken van oud eikenhout. (https://bosteelsbrewery.com/nl/monte-cristo)

Op zich zijn het dat soort anekdotes die het goed doen. Dat is ook de meerwaarde bij Kwak. Toen ik een keer een buitenlandse vriend een goed bier wilde laten proeven in Amsterdam koos ik de Kwak van de bierlijst. Helaas hadden ze het bijbehorende glas niet. Ja, dan is het verhaal enkel een verhaal. Jammer.

Hier heb ik ook een beetje dat de biermix niet zo veel met de roem van de roman te maken. Het is eigenlijk geen bier want het bier is gemengd met wijn (6%) en sherry (8%). Het smaakt op zich ook wel als en milde wijn. Hoort het dan bij het biervak?  Of hoort het te staan bij wijn?



Zwarte banaan

$
0
0

Banana Madness is een spelletje van  DreamTech Studio. Maar -ik heb het al vaker gezegd- dit is geen spelletjesblog, maar een bierblog. 

Brouwpunt heeft een Banana weizen bierbrouw recept (zie hier: https://brouwpunt.nl/blog/recepten/banana-weizen-bier-recept-brouw-een-unieke-weizen/), met banaan is dus te brouwen.

Banana beer is a type of beer that is brewed using bananas as one of the main ingredients. This beer’s taste is often described as sweet and fruity with a banana flavor. Understanding how to make banana beer can help you create this unique and delicious beverage at home. ... The quickest way to make banana beer is to peel the ripe banana and put it into the blender with some water. First, puree the banana and pour it into a glass or jar. You can also mash the banana with a fork or potato masher and add it to the water. Next, stir the sugar until it dissolves, and add the yeast. You can also add cereal floor or any other type of unfermented grain to the mixture. (https://beer-snobs.com/how-to-make-banana-beer/)

From hefeweizens to banana bread ales, banana is a delicious addition to many styles of beer. Thanks to their fruity, malty aroma that pairs perfectly with the natural aromatic compounds created during fermentation, you will find almost unlimited possibilities when it comes to adding banana flavors into your beer. Banana flavors in beer are produced primarily from isoamyl acetate, in addition to 48 other volatile aromatic compounds. Many of these can be induced naturally by choosing appropriate yeast and hops combinations, but the flavor can also be added using banana extract, banana juice, or mashed banana at various points throughout the brewing process. (https://learningtohomebrew.com/brewing-with-bananas/)

Maar ik kan geen bierbrouwen. Dus dat wordt het ook niet. Brouwen anderen er bier van?

Als het dan eenmaal lukt om in Nederland bananen te telen, wil je er ook wat mee. Daarom sloeg Neder Banaan de handen ineen met brouwerij Kleiburg in Amsterdam. Het resultaat? Biri Bana. Het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen. En al smaakt-ie zeer toegankelijk, er zit een addertje in de kas. Want Biri Bana is een bier met een boodschap. ... Voor het allereerste Nederlandse bananenbier gebruiken we gemoute tarwe. Tarwebier heeft van zichzelf namelijk al die lichtzoete tonen die lekker samengaan met banaan. Om de aroma’s van de banaan te bewaren, voegen we ze pas tijdens het vergisten toe. Zo ontstaat een licht troebel witbier (5,5%) met een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Een mooi terrasbier in de stijl van de geliefde Weizen-bieren, maar dan nét even anders.  (https://nederbanaan.nl/toepassingen/bananen-bier/)

Feitjes over bananen In totaal worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen per jaar gegeten. Bananen worden vooral geteeld in landen met een warm klimaat, zoals Afrika, Azië, de Canarische Eilanden, Australië en Amerika [1]. India is met 23% van de totale productie de grootste producent van bananen ter wereld. Archeologen hebben bewijs gevonden van bananenteelt in Nieuw-Guinea uit het jaar 8000 voor Christus. (https://www.puurfiguur.nl/banaan/)

Over bananen hoor je veel tegenstrijdige verhalen. Het zou gezond zijn, maar je word er ook dik van. Doordat een banaan best zoet is en veel koolhydraten bevat. Relatief gezien kan dat wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk nog steeds veel beter een banaan nemen dan een koekje, of plak ontbijtkoek. En bananen hebben daarnaast ook veel voordelen voor je gezondheid. Een goede keuze dus! ... Bananen bevatten veel goede vezels antioxidanten en voedingsstoffen. Zoals vitamine B6, vitamine C, magnesium, koper, kalium en mangaan. Bananen bevatten bijna geen vet! ... Bananen bevatten onder andere dopamines en catechines. Antioxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen waardoor het risico op ziektes zoals degeneratieve aandoeningen kan worden verminderd.... Met name het hoge kaliumgehalte in bananen geeft een positieve impuls aan mensen met een hoge bloeddruk en vermindert de kans op een hartaandoening. Ook de behoorlijke hoeveelheid magnesium speelt hierbij een grote rol. ... Door de vitamine B6 en magnesium in een banaan ontspant je lichaam zich beter en dat zorgt ervoor dat je veel beter in slaap valt. (https://goedetengezondleven.nl/bananen-gezond/)

Maar ik laat me weer te veel afleiden.

De Shall We Split The Banana Stout ? is een bier gebrouwen door Brouwerij Zuyd uit Maastricht. Deze Milkstout heeft een alcohol percentage van 13.0%. De bierstijl Milkstout komt van oorsprong uit Groot Brittanië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/zuyd-craft-shall-we-split-the-banana-stout)

Zuyd Craft, een jonge ambachtelijke brouwerij uit het zuiden van Nederland. Gelegen in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Zuyd Craft brouwt sinds 2015 experimentele bieren om te laten zien dat de Limburgse bierscène ook mooie ambachtelijke en experimentele bieren heeft. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1923-zuyd-craft)

Brouwerij Zuyd. Een craftbier Brouwerij uit het zuiden van Nederland, zoals de naam misschien een beetje doet vermoeden. ... In 2016 begon het allemaal als een soort jongensdroom. 2 studievrienden die elk de wereld hadden rondgereisd, op zoek naar hun eigen brouwavontuur. Van Groot-Brittannië tot Nieuw-Zeeland naar weer terug naar ons kleine kikkerlandje. Brouwerij Zuyd werd opgericht door Bas en Hein met maar één missie. De Limburgse bierscene te vullen met smaakvol, experimenteel en ambachtelijk bier. En dit alles vanuit een oude legerkazerne in het centrum van Maastricht. Nu we goed vertegenwoordigd zijn in onze prachtige stad hebben we nog een andere missie. Heel Nederland laten proeven van wat Brouwerij Zuyd te bieden heeft. ... Als Brouwerij Zuyd produceren we in kleine hoeveelheid smaakbommetjes. Ons doel is dan ook bier te maken dat misschien wel niet in Nederland past, waarvan we de smaken nog niet kennen, of juist wel maar nog niet zo explosief en herkenbaar. Kortom Zuyd Craft, Experimenteel, ambachtelijk, limited Craftbier. ... Brouwerij Zuyd bestaat uit een 3-koppig team. Samen maken ze Brouwerij Zuyd tot de Brouwerij die het nu is. De Brouwerij staat sinds jaar en dag nog onder leiding van studievrienden Bas Jacob en Hein van Baast. Bas mogen we onze creatieve brouwer noemen, die samen met het team kijkt naar de meest experimentele biertjes, de special serie. Brouwer Hein houdt zich bezig met onze Core range en produceert kwalitatief goed en ambachtelijke bieren met het typische Zuyd Karakter. De jongste telg van het stel Rick Knops zorgt ervoor dat alles visueel prachtig uitziet. Van labels tot social media. Hij is momenteel de stem van Brouwerij Zuyd.  (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-zuyd)

Brouwerij Willem Zuyd lijkt er qua naam op, maar volgens mij brouwen ze andere bieren als ik kijk op https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/.

Brouwerij Willem Zuyd is een regionale ambachtelijke brouwerij gelegen aan de Zuid Willemsvaart. Wij maken bieren voor liefhebbers om samen van te genieten. De “funfactor” zit hem voor ons in het ontwikkelen van nieuwe recepten in ons eigen brouwlab. Onbeperkt experimenteren we met graan, gist, hop, water en andere spannende ingrediënten. Als we enthousiast zijn over een nieuw recept wordt dit door ons “gekroond” in de brouwerij. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/winkel/)

Ons brouwlab is gevestigd aan de Zuid-Willemsvaart. Wij hebben onze naam verbonden aan dit kanaal, dat in opdracht van Koning Willem 1 in 1826 is gegraven. Deze waterweg zorgde ervoor dat de bevolking en de industrie in Zuidoost-Nederland werd verbonden met elkaar en de rest van Nederland Willem Zuyd: bier dat de regio verbindt. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/)

Zuyd Craft is een bierbrouwerij in de Nederlandse stad Maastricht. De brouwerij is gevestigd op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Brouwerij Zuyd Craft is een lokale microbrouwerij in hartje Maastricht. Zuyd Craft staat bekend voor hun uitdagende speciaal bieren met maar een doel: "Laten zien hoe gaaf en lekker ambachtelijke bieren uit Limburg kunnen zijn". (https://drinkz.nl/blogs/drinkz-blog/alles-over-zuyd-craft)

Zuyd Craft Brouwerij Opgericht: 2016 Namen (2016-2017) Brouwerij Zuidt (2017-2020) Brouwerij Zuyd (2020-) Zuyd Craft (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Geschiedenis Brouwerij Zuyd werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast, destijds nog onder de naam Brouwerij Zuidt. De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij de Utrechtse brouwerij Maximus. Na beide een uitstapje te hebben gemaakt in de bierbrouwcultuur van Ierland en Nieuw-Zeeland werd in 2016 de brouwerij daadwerkelijk ingeschreven. De brouwerij ontwikkelde eind 2016 haar eerste commerciële bier, de MOSA. Dit betrof een combinatie tussen een doordrinkbare pilsener en bittere ipa, een india pale lager. Het bier werd vernoemd naar de beroemde rivier de Maas waar Maastrichter haar naam aan dankt. En dit bier is tot de dag van vandaag nog altijd het paradepaardje van de brouwerij uit Maastricht. In 2017 werd de naam Zuidt gewijzigd in Zuyd. Ook werd er onder in de kelders van een oude legerkazerne in Maastricht, De Tapijn, een eigen brouwketel van 500 liter en brouwlocatie gevonden. Hiermee begon brouwerij Zuyd aan een nieuw hoofdstuk. In 2018 werd medeoprichter 'Bas Jacob' opgeroepen voor een bijeenkomst bij de Gulpener Bierbrouwerij. Het doel: Een test- en pilot brouwerij starten en helpen om nieuwe soorten ambachtelijke bieren te creëren. Dit is ook het jaar dat de andere mede-eigenaar 'Hein van Baast' begon met brouwen op onze oude brouwbasis Brouwerij Maximus. Dit was voor beiden erg goed nieuws, alleen niet voor Brouwerij Zuyd. De brouwers hadden minder tijd voor brouwerij Zuyd, maar deden een schat aan ervaring op. Tijdens dit proces werd besloten om alle ontwikkelingen van de brouwerij in een langzamer tempo te doen. Brouwerij Zuyd veranderde van een bloeiende nieuwe jonge brouwerij tot een bekende kleine brouwerij in Maastricht. In 2019, Na beide een tijdje in de grotere bierindustrie te hebben gewerkt, wilde Bas Brouwerij Zuyd opnieuw uitvinden, vooral om zo aan het Zuiden te laten zien dat de brouwerij nog actief was en experimentele bieren konden brouwen. De zogenoemde herontdekking begon in 2020 met de ontmoeting met Rick Knops. Een jonge creatieveling die het idee leuk vond om de brouwerij "opnieuw uit te vinden". Er gingen een aantal maanden van brainstormen voorbij. Uiteindelijk was er de wow-factor en het juiste idee. De brouwers noemen dit het 'Holy Grail' moment. Hierna begon Rick als hoofd marketeer van Brouwerij Zuyd en richtte Bas zich op nieuwe brouwtechnieken en stijlen. Een vernieuwd basisassortiment was geboren met daarnaast een speciaal assortiment, de Zuyd Craft-serie. Vol met experimentele bieren met het verhaal van Zuyd erin verwerkt. Alles werd in een aantrekkelijk opvallend Zuyd jasje gestokem en dit alles werd de nieuwe focus van de brouwerij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Zuyd Craft werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast[2] onder de naam Brouwerij Zuidt.[3] De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij bierbrouwerij Maximus in Utrecht. In 2016 werd de brouwerij ingeschreven als Brouwerij Zuidt, in mei 2017 is de naam veranderd in de naam Brouwerij Zuyd.[4] De naam Zuyd refereert naar het zuiden van de provincie Limburg.[5] Als brouwlocatie is gekozen voor de kelder onder de oude legerkantine van de Tapijnkazerne. Sinds 2015 was er in de oude legerkantine de Brasserie Tapijn gevestigd, waarmee sindsdien wordt samengewerkt. In december 2019 voegde Rick Knops zich bij de brouwerij om zich te richten op de marketing, het ontwikkelen van een beeldmerk, en het opzetten van een experimentele bierlijn onder de naam 'Craft Series'.[5] Aanvankelijk was de eigen brouwerij het enige verkooppunt. Later is de verkoop via lokale ondernemers en nationale webwinkels opgestart.[5][6] In januari 2021 werd de naam veranderd in Zuyd Craft, de leus werd "a flavour company" wat verwijst naar de nieuwe weg die de brouwerij zou inslaan om meer dan alleen bier te kunnen produceren[7]. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Banana Marshmallow Madness (special range 2023) (8%) heeft een wit etiket met een halfgepelde banaan. Het bier is onverwacht zwart met bruin schuim. Het schuim verdwijnt snel. Op de ingrediëntenlijst staan: water, gerstemout, tarwe, haver, banaan, hop, vanille, gist. Het is dus echt gebrouwen met banaan! De geur geeft de indruk van banaan. Het mondgevoel is niet waterig. Het heeft een wat zalvig gevoel. Doet denken aan banaan. De afdronk heeft geen bitterheid of moutigheid, maar wel wat zoetigheid en lichte gistigheid. De nasmaak heeft ook wat zoetigheid en wat branderigheid.

Met de banaan denk ik aan Andy Warhol.

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd. Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor. ... Warhols oeuvre baseert zich grotendeels op de Amerikaanse populaire cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten. Voor hem vertegenwoordigden deze motieven de Amerikaanse culturele waarden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

Paul Morrisey wist Warhol over te halen manager te worden van een rockgroep. Het zou commercieel gezien een succes zijn als Warhol zijn talent voor media aandacht genereren zou combineren met een opzienbarende rockgroep. Warhol was niet meteen enthousiast maar na aandringen van Morrisey ging hij overstag. Morrisey had de Velvet Underground op zien treden in cafe bizarre. Nadat Warhol ging kijken was hij meteen enthousiast. Hij zag een groep staan met een goede uitstraling die terwijl toeristen aan hun drankje zaten zongen over Heroine en SM. Warhol herkende wat hij deed met zijn kunst in wat de Velvet Underground deed met hun muziek. [4] Warhol maakte de Velvet Underground onderdeel van zijn multimediashow Exploding Plastic Inevatible. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

The Velvet Underground werd in 1964 opgericht door Lou Reed en John Cale, twee muzikanten met verschillende achtergronden: Reed werkte als schrijver van popliedjes voor een platenmaatschappij, Cale studeerde klassieke muziek en had al samengewerkt met avant-gardecomponisten als John Cage en La Monte Young. Met The Velvet Underground deden zij een poging om pop en avant-garde met elkaar te verweven. Reed schreef en zong de meeste teksten en speelde gitaar, Cale speelde verschillende instrumenten, waaronder altviool, basgitaar en orgel. ... The Velvet Underground was een experimentele rockgroep uit New York die actief was van 1964 tot 1973. Hoewel de groep destijds geen noemenswaardig commercieel succes boekte, geldt The Velvet Underground tegenwoordig als een van de meest vooruitstrevende en invloedrijkste rockgroepen aller tijden.[1] De klassieke bezetting van de groep bestond uit zanger en gitarist Lou Reed, multi-instrumentalist John Cale, gitarist Sterling Morrison en drummer Maureen Tucker. In 1967 verscheen hun debuutalbum The Velvet Underground & Nico, onder toeziend oog van kunstenaar Andy Warhol en met een gastrol voor zangeres Nico. Dit album wordt gezien als een mijlpaal in de rockgeschiedenis vanwege diens innovatieve combinatie van rockmuziek met aleatorische muziek, microtonaliteit en minimale muziek, begeleid door taboedoorbrekende poëzie over de duistere kant van het leven, met onderwerpen als drugsgebruik, sadomasochisme en decadentisme. Op hun tweede album, White light/White heat uit 1968, klonk de groep nog rauwer en compromislozer dan voorheen. Vanwege meningsverschillen met Reed verliet Cale de groep in 1968 en werd hij vervangen door Doug Yule. Op hun daaropvolgende albums, The Velvet Underground uit 1969 en met name Loaded uit 1970, maakte het experiment plaats voor toegankelijke rockmuziek. Na het vertrek van Reed in 1970 viel de groep langzaam uit elkaar. In de jaren 90 keerde de groep in haar klassieke bezetting terug voor een reünietournee. Het laatste optreden vond plaats in 1996, bij de introductie van de groep in de Rock and Roll Hall of Fame. (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Velvet_Underground)

Met Banana Milkshake Madness zit ik ook te denken aan de band Madness:

Madness is een Britse band die ska met pop vermengt. Hun succesperiode ligt in de jaren tachtig. Sinds 1979 heeft de band ruim 30 singles en 16 albums uitgebracht. De groep is nog steeds actief. Madness en UB40 hebben in de jaren '80 beide exact 214 weken in de Britse top 40 doorgebracht en delen hiermee het record voor het doorbrengen van de meeste weken in de Britse top 40 in de jaren '80. Madness deed dit echter in een kortere periode (1980-1986). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

De band werd eind 1976 opgericht in Londen door pianist Mike 'Monsieur Barso' Barson (22 april 1958), gitarist Chris 'Chrissy Boy' Foreman (8 augustus 1956) en saxofonist Lee 'El Thommo' Thompson (5 oktober 1957); drie jeugdvrienden met een verleden in straatbendes en een voorliefde voor ska, reggae en Motown.....in eerste instantie zouden ze zich The Pirates noemen, maar omdat er al een groep bestond die The Pirates (voorheen Johnny Kidd and the Pirates), werd het The (North London) Invaders....Omdat er al een Invaders bestond (met een contract bij het label van Sham 69-frontman Jimmy Pursey) herdoopte de band zich in februari 1979 tot Madness, naar een song van de Jamaicaanse ska-zanger Prince Buster; daarna pas kwamen er vaker verzoeken om op te treden. Smyth werd gevraagd om de band aan te kondigen en deed dat met uitspraken die van Prince Buster zijn geleend ("HEY YOU, DON'T WATCH THAT...").... In mei 1979 maakte Madness kennis met de min of meer gelijkgestemde ska-groep The Specials; deze formatie uit Coventry toerde destijds door het Londense clubcircuit ter promotie van debuutsingle Gangsters die op het eigen platenlabel 2 Tone was uitgebracht. Toetsenist/oprichter Jerry Dammers bood Madness een contract aan voor eenmalige single en een aantal voorprogramma's. Een van die voorprogramma's was tijdens de 2 Tone-avond op 21 juli in de heropende Electric Ballroom; openingsact was het pas opgerichte The Selecter. Op 10 augustus 1979 verscheen de debuutsingle van Madness: The Prince was geschreven door Thompson als eerbetoon aan Prince Buster wiens Madness op de B-kant stond. Nadat The Prince in september de zestiende plaats in de Britse top 40 haalde tekende Madness een contract bij Stiff, het platenlabel van Dave Robinson op wiens bruiloft de band speelde. Het debuutalbum (One Step Beyond) opgenomen. Op 19 oktober, Woodgates 19e verjaardag, begon Madness met The Specials en The Selecter aan een uitverkochte tournee door heel Groot-Brittannië. ... Geïnspireerd door de Too Much Too Young-EP van The Specials brengt Madness in april Work Rest & Play uit, gedragen door het van One Step Beyond afkomstige Night Boat to Cairo en gecompleteerd door drie nieuwe nummers. Ter promotie daarvan toerde Madness zes weken door Groot-Brittannië en Europa; ... In de zomer van 1980 werkte Madness aan het tweede album dat 26 september werd uitgebracht. Op Absolutely waren meer Motown- en variété-invloeden te horen dan op One Step Beyond. Met de voorafgegane single Baggy Trousers (een reactie op Another Brick in the Wall van Pink Floyd) manifesteerde Madness zich met pakkende liedjes en humoristische videoclips met een onderliggende boodschap. Gedurende de rest van het jaar werd er door Europa (oktober) en Groot-Brittannië (december) getoerd. 18 oktober 1980 stond Madness in een uitverkochte Jaap Edenhal tijdens het Countdown Festival met Raymond van het Groenewoud en The Specials. Een week later kwam Absolutely de Nederlandse albumlijst binnen om drie maanden later de toppositie te bereiken; het werd de bestverkochte plaat van 1981. Baggy Trousers en opvolger Embarrassment werden de grootste hits die Madness in Nederland zou scoren. In Groot-Brittannië volgde in februari 1981 een derde single; het instrumentale Return Of The Los Palmas 7....Voorafgegaan door de single Shut Up bracht Madness eind september 1981 een derde album uit. 7 was in eerste instantie op de Bahama's opgenomen en bevatte licht-tropische invloeden. Het album ontving lovende kritieken....Eind april 1982 verscheen de verzamel-lp Complete Madness met de nieuwe single House Of Fun die vooraf werd uitgebracht. Een maand later stonden single en album tegelijkertijd op nummer 1 in de Britse hitlijsten. ... In november 1982 kwam Madness met een nieuw studioalbum; The Rise & Fall klonk een stuk serieuzer dan de vorige drie platen, zowel muzikaal als inhoudelijk. De teksten gingen voornamelijk over de schade die het Margaret Thatcher-beleid had aangericht. Hoewel de fans langzaam maar zeker begonnen af te haken stond Madness nog altijd garant voor hits en volle zalen; Our House (eind 1982) en Tomorrow's (Just Another Day) (begin 1983) zetten de tweede reeks top 10-hits voort en de Britse tournee van februari en maart 1983 was van tevoren uitverkocht. Speciaal voor de Amerikaanse markt bracht platenlabel Geffen een titelloze Best Of uit met oude hits en nummers van Rise & Fall. Dankzij regelmatige airplay op muziekzender MTV haalde Our House in juli 1983 de zevende plaats in de Billboard Hot 100. It Must Be Love werd de Amerikaanse opvolger van Our House en bracht het tot nr. 33. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

Enz enz.. maar dit is geen muziekblog, dit is een bierblog van iemand die snel is afgelei, wat is dat nu op TV?

The Good Left Undone Imperial Pastry stout (10.5%)

$
0
0

Het bier is zwart als ik het inschenk. Het schuim is bruin, maar verdwijnt snel. Het drinkt makkelijk weg. Er zit iets van een branderigheid in de afdrink. Het ligt ook wel zwaar op de maag. De geur is kruidig. Het doet wat denken aan shag en aan een kruidige tripel. Het mondgevoel is licht en wat waterig, en alcoholerig. Het is niet dik of zalvig. Ook weinig koolzuur of moutig of gistig of zoet of hopbiterheid. Eigenlijk heel weinig. Wat zit erin? Er zit heel veel in!!

Merakai Brewing - The Good Left Undone. Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar. Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. (https://www.debierliefhebber.nl/product/merakai-brewing-the-good-left-undone/)

Stout – Imperial / Double Pastry Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar. Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. Alc. 10,5% (https://www.debierliefhebber.nl/product/merakai-brewing-the-good-left-undone/)

The Good Left Undone – Merakai Brewing Co. 10.5% € 8,20 A collaboration with our new friends Low Key Barrel Project, this is the first part, the second part will be barrel aged version. This beer is perfect for the winter months, and it’s one of our favourites. Hops: Magnum Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. Vegan friendly (https://de-bierwinkel.nl/product/the-good-left-undone-merakai-brewing-co-10-5/)

Het bier is zwaar, maar eigenlijk niet heel dik of stevig. Het is wat mij betreft de stevige prijs niet waard...

Wat is er nog meer over te vertellen?

Pours dark espresso like. With a quickly dissipating head. Nose of caramel,hint of vanilla and chocolate very slightly smokey  Taste 😋 (the best part)  Notes of roasted malt, not what I was expecting....but in a good way Boozy, with a warming finish to it. (https://www.pintplease.com/en/beer/326473/the_good_left_undone)

The good left undone: a novel Book Cover Average Rating AuthorTrigiani, Adriana... "From present day Viareggio to Glasgow during World War II, a multigenerational sweeping tale of love lost, family secrets, and reconciliation over decades from New York Times bestselling author Adriana Trigiani"--

Matelda, the Cabrelli family's matriarch, has always been brusque and opinionated. Now, as she faces the end of her life, she is determined to share a long-held secret with her family about her own mother's great love story: with her childhood friend, Silvio, and with dashing Scottish sea captain John Lawrie McVicars, the father Matelda never knew. . . . In the halcyon past, Domenica Cabrelli thrives in the coastal town of Viareggio until her beloved home becomes unsafe when Italy teeters on the brink of World War II. Her journey takes her from the rocky shores of Marseille to the mystical beauty of Scotland to the dangers of wartime Liverpool--where Italian Scots are imprisoned without cause--as Domenica experiences love, loss, and grief while she longs for home. A hundred years later, her daughter, Matelda, and her granddaughter, Anina, face the same big questions about life and their family's legacy, while Matelda contemplates what is worth fighting for. But Matelda is running out of time, and the two timelines intersect and weave together in unexpected and heartbreaking ways that lead the family to shocking revelations and, ultimately, redemption. (https://catalog.carnegiestout.org/GroupedWork/46db8fef-2f74-51b9-d794-0f3a3470c7a7-eng/)

Ik denk niet dat het bier hiernaar vernoemd is. 

'the good left undone' betekent volgens mij zoiets als het goede dat is nagelaten...  

Ik heb volgens mij zelf nog nagelaten om iets te vertellen over de brouwerij. 

Merakai Brewing CO. is a craft brewery, established in 2020, owned and founded by Emma O'Neill-Parsons and Oliver Parsons.  Merakai Brewing CO. aim is to create an inclusive community, connecting together people with passion, perspective and purpose. (https://www.linkedin.com/company/merakai-brewing-co/about/)

MERAKAI BREWING CO. BEER CRAFTED WITH PURPOSE WE BELIEVE THAT CRAFT BEER IS FOR EVERYONE, AND SHOULD BE ENJOYED BY EVERYONE. HERE’S TO CREATING A SPACE FOR EVERYONE TO ENJOY BEER TOGETHER. ... Our brewery is located in Uckfield, Sussex and we have a Oban 10BBL, 2-Vessel brewery with 400kg mashtun and custom-made copper/whirlpool.  4x fermentation vessels - 2x conical and 2x open-topped. (https://www.merakaibrewing.com/our-brewery)

EMMA O’NEILL-PARSONS AND OLLY PARSONS  A BIT ABOUT OLLY:    I WANT TO PUSH BOUNDARIES WITH MY BREWING Trade:  Professional Brewer (formerly home brewing enthusiast) and currently Head Brewer at Merakai Brewing CO. I started my career at Arundel Brewery, and while there I was given the freedom to create some of their best-known and loved beers:  Dragon Fly, Blueberry Imperial Berliner Weiss, the Clockwork Range, the Imperial Maple Stout and Maple Stout to name a few. I was also Head Brewer at Abyss Brewing for a time.... Why Merakai Brewing CO. and why now?  It was time, I got to a point in my career where I wanted to see what I could do for myself.  Emma came to me with the idea, and made me do it, pretty much! I am a true craft beer and brewing fanatic, if I’m not brewing beer, I’m researching it.  If I’m not researching it,  I’m drinking it or talking about it (ask anyone that knows me and they’ll tell you). There’s nothing else I want to do in life, but learn, grow, develop, get better and brew the best possible beers for Merakai Brewing CO. that can stand shoulder to shoulder with some of the best producers in the world. I am confident that the beers we’ll be putting out will be the best brews I’ve ever produced.  .... A BIT ABOUT EMMA:    I BELIEVE IN THE POWER OF COMMUNITY  Trade:  I am a Marketing professional by trade with experience within media, tech and finance industries Favourite brews:  I’ve got an eclectic pallet. I’m obsessed with Vault City Brewing a particular favourite is Pineapple Habanero - sour fruited deliciousness and smoked beers are a real treat. Belgian beers are my thing however, and the likes of Westmalle (tripel and dubbel), Brugse Zot (blond and dubbel) and Duchesse de Bourgogne are firm favourites.  (https://www.merakaibrewing.com/meet-the-team)

First brewed in early 2020 as a cuckoo brewer based at Arundel Brewery Ltd. In late 2020, they took over the site vacated by Abyss Brewing Ltd. (http://www.quaffale.org.uk/php/brewery/3797)

Dat is dan weer aandoenlijk zo een brouwerij-stel, maar goed het bier zelf deed e weinig. De naam deed me wel denken aan de film 'the good the bad and the ugly':


The Good, the Bad and the Ugly (oorspronkelijke titel Il buono, il brutto, il cattivo) is een Italiaanse film uit 1966. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone. The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal van drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) jacht maken op een goudschat. Hoewel ze elkaar haten, worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking. The Good, the Bad and the Ugly is een studie naar de hebzucht in de mens. Iedereen in de film is hebberig, achterbaks, corrupt en amoreel. Leone schetst een wereld vol chaos waarin iedereen zijn hoofd boven water moet houden. Het verhaal wordt verteld in een combinatie van experimentele stijloefeningen, cynische humor, actiescènes, opera-achtige dramatiek en episch-historische scènes. In de IMDb Top 250 staat de film op de tiende plaats,[1] en is daarmee de hoogst geklasseerde western..... Tuco (Eli Wallach), "The Ugly", is een Mexicaanse bandiet die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1863) wegens tal van misdaden vogelvrij verklaard is en op de hielen wordt gezeten door vele premiejagers. Op een dag ontmoet hij een mysterieuze premiejager: de man zonder naam, bijgenaamd Blondie (Clint Eastwood). Tuco en Blondie ("The Good") besluiten op een vreemde manier samen te werken: iedere keer levert Blondie Tuco uit aan de politie waarna Blondie hem weer bevrijdt. Op die manier kan hij steeds weer opnieuw de premie voor Tuco opstrijken. Ondertussen is een derde man, "The Bad", die "Angel Eyes"[2] wordt genoemd (Lee Van Cleef), in opdracht van een zekere Baker op zoek naar een verdwenen man genaamd Jackson. Stevens, een vroegere handlanger van Baker vertelt hem dat Jackson onder de naam Bill Carson bij het Zuidelijke Leger dienst genomen heeft en verraadt dat Baker hem zoekt omdat "Carson" weet waar een goudvoorraad van de Confederatie gebleven is. Angel Eyes vermoordt Stevens, maar niet voordat deze hem betaald heeft om Baker te vermoorden, wat Angel Eyes alsnog doet zodat hij zelf achter het goud aan kan. ... Na A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More is deze film de definitieve afsluiting van het drieluik. Leones regiestijl is nu tot in het perfecte doorgevoerd. Ontelbare close-ups, talloze langzaam opgebouwde scènes en talloze vreemde totaalshots maken van deze film een experimenteel staaltje avant-gardecinema. Het verhaal is volledig ondergeschikt gemaakt aan het beeld. Het is dit keer slechts een achtervolging door het wilde Westen waarbij de personages van de ene locatie naar en van de ene actiescène naar de andere lopen. Terwijl de vorige twee delen zich nog afspeelden in een niet nader genoemde periode, is deze film duidelijk geplaatst tegen een historische setting. De Amerikaanse Burgeroorlog is een perfecte achtergrond voor het verhaaltje van hebzucht en verraad. Het is een duidelijke studie van het slechte in de mens en de aanwezigheid van een zinloze oorlog geeft de film een extra dimensie. De muziek van Ennio Morricone is beroemd geworden en het fluitdeuntje is in 2020 nog onverminderd populair. In deze film is de muziek nadrukkelijker aanwezig dan in de vorige delen. De combinatie tussen beeld en muziek begint hier zelfs opera-achtige proporties aan te nemen. Voor een aantal scènes is aparte muziek geschreven die speciaal bij die ene scène past. Die scènes worden dan gedragen door de muziek zoals zangpartijen dat bij een opera doen. Volgens Leone zelf was de aanwezigheid van Tuco (Eli Wallach) de grootste bijdrage aan de film. Hij zorgt voor een komische noot en geeft tegengas aan de sombere dramatiek en al het geweld. Eastwood en Van Cleef kopiëren eigenlijk hun rollen uit de eerdere twee films. Eli Wallach zet als hyperactieve, druk pratende, diepgelovige, laffe, achterbakse, hebzuchtige en vooral smerige bandiet een humoristisch personage neer dat nog niet eerder in een western voorkwam. Hij is eigenlijk een soort parodie op de slechtheid van de mens. ... Il Buono, il brutto, il cattivo werd opgenomen in Italië (in Lazio) en in Spanje (o.a. Burgos en Tabernas).... De correcte vertaling van de Italiaanse titel is eigenlijk De goede, de lelijke en de slechte, maar voor de Engelse titel werden de lelijke en de slechte verwisseld.... Alleen de drie hoofdrolspelers Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach spraken hun tekst in het Engels in. Alle andere acteurs (met uitzondering van Al Mulock) spraken hun tekst in het Italiaans en werden voor de Engelstalige versie van de film nagesynchroniseerd.[3] Met de mondbewegingen werd geen rekening gehouden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good,_the_Bad_and_the_Ugly)





Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds (5.8%)

$
0
0

Slow Fermented Organic Copper ????  Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds is een bier van 5.8%.

Gulpener en Mikkeller lanceren 'Best of Both Worlds' Heads-up, bierfans! Gulpener Bierbrouwerij en de Deense brouwerij Mikkeller hebben een knaller van een bier voor je in petto: Best of Both Worlds. Deze smaaksensatie werd voor het eerst gepresenteerd tijdens het altijd sfeervolle Gulpener HopFest, een festival waar hop, muziek en gezelligheid centraal staan.... Wat krijg je als de traditionele brouwkunsten van Gulpener en het Deense creatieve genie van Mikkeller samensmelten? Juist ja, een bier dat het summum van Nederlands vakmanschap en Deense vernieuwing in zich verenigt, mét een smaak die je niet snel zult vergeten. Mikkel Bjergsø, het brein achter Mikkeller, is maar wat blij met deze samenwerking: "I am very happy for this collaboration with our friends at Gulpener. To be able to brew a 'Danish style classic' with a Dutch twist has been fun and challenging. And by the way - the beer turned out great!" Bas Jacob van Gulpener is minstens zo enthousiast: "Dit bier symboliseert het beste van beide werelden: onze passie voor lokaal vakmanschap en verse ingrediënten, gecombineerd met de grensverleggende stijl van Mikkeller." En nu de hamvraag: wat maakt "Best of Both Worlds" zo speciaal? Bereid je voor op een zachte, zoete en romige smaakervaring die smeekt om een vervolg. Pluspunt: het bier is ook nog eens biologisch. Goed voor jou én voor de planeet. (https://www.bierista.nl/actueel/gulpener-en-mikkeler-lanceren-best-of-both-worlds) 

Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds is een Lager van 5,8%. Een bier dat voortkomt uit de unieke samenwerking tussen Gulpener en Mikkeller. (https://www.bierista.nl/gulpener-mikkeller-best-of-both-worlds)

Slow fermented Organic Copper Biologisch Collaboration tussen Gulpener en Mikkeller Gebrouwen met lokale grondstoffen (https://www.ah.nl/producten/product/wi560982/gulpener-the-best-of-both-worlds)

Het bier is donkerder dan Palm. Het schuim is dik en gebroken wit. Het bier smaakt als bier! 

Mikkeller staat bij mij bekend als bijzondere brouwer. Het was voor mij een verrassing om deze naam dus ineens te zien bij de Nederlandse bieren.

Het was echter al een tijdje bekend:

11 maart 2021 Gulpener Bierbrouwerij is een samenwerking aangegaan met de Deense craftbier brouwer Mikkeller, ... Mikkel Borg Bjergsø en Kristian Keller zijn in 2003 gestart met experimenteren in hun eigen keuken. Hun grote internationale doorbraak begon met het bier ‘Beer Geek Breakfast’. Dit bier werd uitgeroepen tot beste Stout door een internationaal bierplatform. Inmiddels is Mikkeller uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk van hoogwaardige craftbieren, en staan zij bekend om hun onuitputtelijke creativiteit, onderscheidende verpakkingen en innovaties in bierstijlen en smaken. (https://www.bierista.nl/actueel/gulpener-werkt-samen-met-mikkeler-riegele-einbecker)

(https://biermagazine.nl/biernieuws/gulpener-bierbrouwerij-werkt-exclusief-samen-met-mikkeller-riegele-en-einbecker/)

"Amber ale met gebrande mout en karamel en een lekker bittertje in de afdronk. "... Zicht Amber kleurig met een witte laag fijn schuim. .. Neus Gebrande mout, zoete kandijsuiker, kruidig. ... Smaak Zoete mout, kandijsuiker, mooie bittere afdronk. (https://www.bierista.nl/gulpener-mikkeller-best-of-both-worlds)

Het is een goed bier waar ik van heb genoten. Nadeel is wel dat het snel op is. :(


Nogne Roaring Forties (16,5%)

$
0
0

'Red Red Wine' by UB40, from the album 'Labour Of Love':




Maar dit is geen muziekblog, maar een bierblog. De oplettende lezer zal wellicht al de tag quadrupel hebben gezien. Ik schonk net een Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple. Het bier schenkt mooi. Het is zwart bier met een bruin schuim dat heel snel verdwijnt. Het drinkt makkelijk weg. Dat ik bewust stop vanwege de hoge promillage. Daarna komt een alcoholafdronk met een branderig gevoel dat blijft hangen. Wat is het voor bier? 

Het ruikt niet zoals pils of blond bier, maar de geur doet denken aan drop of koude koffie. 

Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple is een bijzonder bier uit Noorwegen, gebrouwen door de ambachtelijke brouwerij Nøgne. Dit bier is een quadrupel die 20 maanden heeft gerijpt op Amerikaanse zinfandelvaten. Het resultaat is een complex en intens bier met een diepe robijnrode kleur en een beige schuimkraag. Het aroma van Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple is rijk en gelaagd, met tonen van karamel, gedroogd fruit, eikenhout, rode wijn, vanille, chocolade en geroosterde mouten. De smaak is vol en zoet, met een zacht zuurtje van de wijn en een warme alcoholische afdronk. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 14,5% en is een echte traktatie voor de liefhebbers van barrel aged bieren. (https://be.drankgigant.nl/nogne-roaring-forties-red-wine-b-a-quadruple.html)

??? Wacht op het etiket staat (net nog even gekeken) toch echt 16,5%. 

IBU 30 Aantal hop soorten 1 Hop soort Hop Soorten Onbekend (https://be.drankgigant.nl/nogne-roaring-forties-red-wine-b-a-quadruple.html)

Jeroen - Dinsdag 25 April 2023 Nieuw in de Nøgne Ø High Gravity serie: Red Wine BA Quadrupel De intense karameltonen balanceren perfect met het zacht zure van de rode wijn. Serveertip: schenk dit bier bij rood vlees of een kaasplank en je kan niet meer stuk! We krijgen de wereldwijde primeur van Nøgne Ø voor dit bier en verwachten het volgende week al in ons magazijn. Pre-order hem nu alvast via onderstaande knop, op is op. Fles (12x33cl) (https://www.vanbieren.nl/blogs/nieuws/nieuw-in-de-noegne-high-gravity-serie-red-wine-ba/)

Quadrupel (Red Wine Barrel Edition) heeft op https://www.beeradvocate.com/beer/profile/7730/209286/ maar 14%, maar ook als status 'Retired'?  

Blijkbaar brouwt Nøgne regelmatig bieren met rode wijnvaten?

Nøgne ø is Norway's  largest supplier of craft beer and the first producer of sake in Europe. Our never ending search for new flavours and ingredients constantly result in new seasonal and experimental brews. (https://www.nogne-o.com/the-brewery)

Nøgne Ø - The uncompromising Brewery  ... Grimstad's uncompromising brewery Nøgne Ø is Norway's leading and largest supplier of craft beer and the first and only producer of sake in Europe. The name Nøgne Ø means "naked island", a poetic term used by Henrik Ibsen to describe any of the countless stark, barren outcroppings that are visible in the rough sea off Norway's southern coast. It also gives a symbolic picture of what the two Norwegian home brewers Gunnar Wiig and Kjetil Jikiun did early 2002, when they decided to found a new brewery. Their urge to share their passion of good beer was unbearable. Their vision was to bring diversity and innovation into commercial brewing of real ale. The result – Nøgne Ø.  (https://www.visitnorway.com/places-to-go/southern-norway/grimstad/listings-grimstad/n%C3%B8gne-%C3%98-the-uncompromising-brewery/8170/)

Nøgne Ø is a Norwegian brewery founded in January 2002 by Gunnar Wiig and Kjetil Jikiun. The name is Danish for "Naked Isle" and was selected from the 19th-century Norwegian poem Terje Vigen by Henrik Ibsen. In most years since 2006, the brewery has been on RateBeer's list of top 100 breweries in the world.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] ... The brewery has grown from a 300 hl production in 2003 to an estimated 20000 hl production in 2015. They make more than 30 different styles of ales, and have an export to more than 40 markets. On November 25, 2013 Hansa Borg Bryggerier acquired a majority share in Nøgne Ø.[12] This enabled them to export their beer to more countries. Kjetil Jikiun left the brewery in July 2015. They moved to a new brewing facilities next to their old brewery in Grimstad in June 2017.[13] (https://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8gne_%C3%98) 

Er zijn meerdere soorten rode wijn BA, zoals:

De Master Quad 2 Years Red Wine Barrels is een bier gebrouwen door Brouwerij De Meester uit Harelbeke. Deze Quadrupel heeft een alcohol percentage van 9.0%. De bierstijl Quadrupel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brewery-de-meester-master-quad-2-years-red-wine-barrels)

Bijzonder iets eigenlijk: bier drinken vanwege een aversie voor (rode) wijn, en dan een (speciaal)bier kiezen dat is geassocieerd met rode wijn? 

In the music video, lead singer Ali Campbell is actually drinking beer, and not red wine. The video was filmed in a local Birmingham, England pub where you wouldn't want to be caught drinking wine. To avoid hiring extras, the band invited guys from a nearby factory to join them at the pub, graciously paying the bar bill in exchange for their services. It was shot in the morning, and by noon, most of these hired hands were blotto. According to various accounts, when they staggered back to work, they were fired on the spot, although later given their jobs back. ... "Red Red Wine" was written and first recorded by Neil Diamond. His original version first appeared on his 1967 album Just For You (Bang 217) and was produced by Jeff Barry and Ellie Greenwich (a.k.a. The Raindrops of "The Kind Of Boy You Can't Forget" fame). Neil's version of the song (Bang single 556) peaked at #62 over a three-week run in April 1968. In the UK, two versions of the song charted in 1969: a soul cover by Jimmy James & The Vagabonds hit #36 (it also made #127 in the US), and a reggae rendition by Tony Tribe hit #46. UB40, whose members grew up listening to these versions, took it to #1 in their native UK with their 1983 cover. The lyrics sing the praises of wine, and its ability to make you forget your problems. Diamond wrote another song about red wine in 1970 with Cracklin' Rosie. UB40 recorded this as a cover of the Tony Tribe 1969 reggae version, which reached #46 in the UK charts. The band did not realize until after it topped the charts that Neil Diamond wrote it and originally recorded it. Lead singer Ali Campbell recalls in the book 1000 UK #1 Hits: "The funny thing about the song is we only knew it as a reggae song. We had no idea that Neil Diamond wrote it." Terence "Astro" Wilson, confirmed: "Even when we saw the writing credit which said N. Diamond, we thought it was a Jamaican artist called Negus Diamond or something." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)



Can You Mix Beer And Wine? The short answer is a resounding ‘yes’. While it might seem a bit strange, or even audacious to some, blending these two drinks is entirely possible and, in some cases, can lead to some surprisingly delicious results. This might come as a shock to those who’ve abided by the rule of never mixing grape with grain, but some people swear by a dash of beer in their wine. Just like with any cocktail, the trick lies in finding the right balance of flavors. Some beers might pair well with certain wines, and others might not. ... I’ve tried this mixture a couple of times and have to say it wasn’t so bad, but the results will depend on the type of beer and wine you use. I tried a dash of red wine in my Morretti and it was surprisingly tasty, but keep in mind that by adding wine you’re bumping up the alcohol content so if you’re not careful you could end up in deep waters quickly. Granted, this combination won’t be for everyone, but if you are intrigued about mixing beer and wine, feel free to give it a shot. ... Mixing beer and wine results in a blend of flavors that creates a unique tasting experience. The outcome largely depends on the specific types of beer and wine you choose. For example, a dark, rich beer combined with a light, crisp white wine could create a balanced, medium-bodied beverage. On the other hand, a full-bodied red wine mixed with a light lager might yield a drink with robust flavor and a lighter feel. The alcohol content also changes when you mix beer and wine. Generally, wine has a higher alcohol content than beer, so a cocktail that combines the two will usually have a higher alcohol content than beer alone, but less than wine alone. The texture of the final product can be a bit strange at first. The typically smoother texture of wine combined with beer can result in a drink that’s not as heavy as beer can sometimes be, yet not as light as wine. It takes some getting used to but if you get the mixture right and are someone who enjoys both wine and beer on their own, you could be onto a winner! Carbonation plays a role as well. Most beers are carbonated, so when mixed with wine, which is typically still, you might end up with a drink that has a subtle fizziness. ... A common saying you might’ve heard is “beer before wine, you’ll feel fine; wine before beer, you’ll feel queer.” Although there’s no strong scientific evidence to back this up, some people do adhere to this guidance based on their personal experiences. This saying suggests that you should drink beer before moving on to wine in a single session. This might be due to the difference in alcohol content between the two – beer usually has a lower alcohol content than wine. ... The truth is, there’s no definitive ‘yes’ or ‘no’ answer. Instead, it’s a highly personal decision, influenced by your taste preferences, your sense of adventure, and your understanding of your alcohol tolerance. While it’s entirely possible to mix beer and wine, creating unique cocktails that offer a fusion of flavors, the enjoyment of such concoctions is purely subjective. (https://bartenderplanet.com/can-you-mix-beer-and-wine/)

Red wine and beer are two of the most popular alcoholic drinks in the world. Red wine is a fermented drink made from grapes, while beer is an alcoholic beverage brewed mainly from hops, malted barley, and other grains. Red wine and beer have been around for centuries and continue to be enjoyed by people around the globe. There are some key differences between each beverage that should be kept in mind when selecting an appropriate drink for any given occasion.... Red wine is high in antioxidants, which can help reduce inflammation in the body and protect cells from damage. It also contains resveratrol, which is thought to help prevent heart disease by lowering cholesterol levels and reducing blood pressure. Red wine also has anti-aging properties due to its polyphenol content, which helps keep skin looking younger. Furthermore, moderate consumption of red wine (1-2 glasses per day) has been linked with improved cognitive function and a lower risk of dementia. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

The Pros of Beer  Beer is rich in B vitamins, which are essential for energy production and help your body break down food into energy more efficiently. It also contains silicon, which helps maintain healthy bones and teeth as well as improve cognitive functioning by improving memory recall and reaction times. Studies have also found that moderate beer consumption may lower the risk of developing type 2 diabetes due to its antioxidant content. Ultimately, when it comes to choosing between red wine vs beer for health benefits, it depends on personal preference as well as what kind of specific health benefits you’re looking for. Both beverages contain some beneficial compounds but should be enjoyed in moderation as part of a balanced diet. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Red Wine vs Beer – Taste Profile

Common Flavors Found in Red Wine

Fruity flavors: Fruity flavors are perhaps the most commonly found in red wine. You may taste flavors such as blackberry, cherry, raspberry, or even plum. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Spicy flavors: Spicy flavors such as black pepper or cloves are commonly found in red wines from warmer climates. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Earthy flavors: Earthy flavors such as leather or tobacco are often found in older red wines as they tend to develop over time. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Floral flavors: You may also notice floral aromas such as rose or violet in certain types of red wine. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Herbal flavors: Herbal flavors such as oregano or thyme are commonly found in Italian red wines. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Common Flavors Found in Red Wine

Vanilla flavors: Vanilla notes may be present in wines that have been aged in oak barrels. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Cocoa flavors: Cocoa flavors are commonly found in full-bodied red wines such as cabernet sauvignon or syrah. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Coffee flavors: Coffee-like aromas may be present in some types of red wine, particularly those that come from Italy or Australia. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Dried fruit flavors: If you notice dried fruit aromas such as raisins or prunes, this is an indication that the wine is starting to age and is on its way towards becoming a dessert wine. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Mineral flavors: You may also notice mineral aromas such as iron or flint in some types of red wine. These notes are more commonly found in French wines from cooler climates. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Sulfuric flavors: Some people also detect sulfuric aromas in red wine, which is perfectly normal. These notes usually dissipate after being exposed to air for a while. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Oaky flavors: Wines that have been aged in oak barrels will usually have noticeable oak aromas. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Alcoholic aromas: You should also be able to detect alcoholic aromas in any type of red wine. These notes will become more pronounced as the alcohol level increases. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Sweetness levels: The sweetness level of red wine is usually determined by the amount of residual sugar left after fermentation. The higher the sugar content, the sweeter the wine will be. Red wines range from dry (no residual sugar) to sweet (high residual sugar content). (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Body types: The body type refers to the heaviness or lightness of a particular type of red wine. Heavier-bodied wines tend to have more alcohol and tannins while lighter-bodied wines are more delicate and easy to drink. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Tannin levels: Tannins give red wine its astringent quality and contribute to the aging process. Wines with high tannin levels will usually benefit from being allowed to breathe before being consumed. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Acidity levels: The acidity level refers to how tart or sour a particular type of red wine tastes. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Many different factors can affect the way a red wine tastes. By keeping these guidelines in mind, you will be able to taste a red wine like a professional and get the most out of your experience. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


The Different Flavors Found in Beer  Beer is one of the oldest and most popular drinks in the world. With hundreds of different styles, flavors, and varieties, it’s no wonder that beer has been a favorite for centuries. But do you know what all those different flavors are? Let’s explore some of the most common flavors found in beer. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Hops: Hops are probably the most recognizable flavor found in beer. Hops are part of the same family as cannabis and provide a bitter, herbal flavor to beers like IPAs, pilsners, stouts, and pale ales. The bitterness of hops balances out the sweetness of malt and helps bring out other flavors in the beer. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Malt: Malt is made from barley or wheat and provides much of the flavor profile for beers like stouts, porters, brown ales, and lagers. There are several types of malt used in brewing; each type will have its unique flavor profile ranging from nutty to roasted to sweet notes. Malt also adds body to a beer by providing both carbohydrates and proteins which give it body and a pleasant mouthfeel. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Yeast: Yeast is responsible for turning sugar into alcohol during fermentation, but it also contributes to some of the flavor profiles found in beer as well. Yeast strains can add fruity esters such as banana or clove to certain styles like hefeweizens or Belgian-style ales. It can also add earthy tones like leather or tobacco to darker beers like stouts or porters. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Fruit & Spices: Many craft breweries use fruit or spices to enhance their beers’ flavor profiles as well. Common fruits used include cherries, blueberries, raspberries, oranges, apples, and even cucumbers. Spices such as cinnamon, coriander, ginger, or pepper/chili peppers are often used as well adding complexity and depth to a brew’s flavor profile without overpowering it. Beer is one of the most complex beverages around with hundreds of different styles, flavors, and varieties available today. From hops that provide bitterness to the malt that provides sweetness; from yeast that gives an earthy character to fruit & spices that create unique combinations. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Summary: When tasting red wine, it’s important to note that there are many different varieties. Depending on the type of grape used (Cabernet Sauvignon, Merlot, etc.) and where it was grown (Bordeaux region in France or California), the flavor can range from light and fruity to full-bodied with a hint of spice. On the other hand, beer has a much more defined flavor profile. The four main ingredients used in making beer—water, malted barley, hops, yeast, and sometimes fruit—all contribute to its flavor profile. Depending on what style of beer (IPA, Pilsner) or what type of grain (barley or wheat) is used in brewing will affect how bitter or sweet it tastes.  If you’re looking for something smooth yet flavorful that pairs perfectly with dinner then you might want to try red wine. If you prefer something crisp and refreshing that goes great with snacks then a nice cold beer might be more your style. Ultimately it all comes down to personal preference so don’t hesitate to experiment!   Both red wine and beer offer unique flavors that make them enjoyable beverages for any occasion! When deciding which one is right for you it comes down to personal preference so don’t hesitate to sample different types until you find your perfect match!  (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

The full version of the song, as it appears on the album, runs 5:16 and contains a rap by group member Terence "Astro" Wilson. When the song was issued as a single in 1983, it was without the rap, but down to 3:00. Conventional wisdom held that pop listeners were averse to rap and would turn off songs with rap interludes, so labels often excised the raps when they presented songs to radio stations. But Astro's rap was the spice that brought all the flavors together, and when the song became a hit in 1988, it was in the full version, rap included. (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

A pint of lager and a medium glass of wine both contain around the same alcohol content – two or three British units (16-24g). However, your descent into inebriation relies on that alcohol passing into your blood stream – and the speed at which this happens can depend on the type of drink. The speed at which you get inebriated can depend on the type of drink Mack Mitchell at the University of Texas Southwestern Medical Centre recently asked a group of 15 men to imbibe different drinks on different days. He made sure that the alcohol content was precisely matched to their body weight – and ensured they drank the alcohol at precisely the same rate, over a 20 minute period. Unsurprisingly, spirits entered the blood stream quickest, leading to the highest peak in blood alcohol content – followed by wine (reaching a peak 54 minutes after drinking) and then beer (which peaked 62 minutes after the drink was finished). In other words, a glass of wine will go to your head more quickly than a pint of beer. Verdict: Beer is less likely to lead to embarrassment (https://www.bbc.com/future/article/20151026-is-beer-better-or-worse-for-you-than-wine)

UB40's version has such an upbeat tone many listeners may overlook the melancholic lyrical content. "It's actually a very sad song," Campbell pointed out. "It's all about a bloke drinking his sorrows away." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

Almost 200 years ago, an Irish doctor noted that chest pain (angina) was far less common in France than in Ireland. He attributed the difference to “the French habits and mode of living.” [1] The comparatively low rate of heart disease in France despite a diet that includes plenty of butter and cheese has come to be known as the French paradox. Some experts have suggested that red wine makes the difference, something the wine industry has heavily and heartily endorsed. But there’s far more to the French paradox than red wine. The diet and lifestyle in parts of France, especially in the south, have much in common with other Mediterranean regions, and these may account for some of the protection against heart disease. Some studies have suggested that red wine—particularly when drunk with a meal—offers more cardiovascular benefits than beer or spirits. These range from international comparisons showing a lower prevalence of coronary heart disease in “wine-drinking countries” than in beer- or liquor-drinking countries. [2, 3] Red wine may contain various compounds in addition to alcohol that could relax blood vessel walls and prevent the oxidation of low-density lipoprotein (LDL, “bad” cholesterol), a key early step in the formation of cholesterol-filled plaque. These substances are called polyphenols, including a specific type called flavonoids that impart the unique color and taste of wine. Flavonoids are found in other plant foods like blueberries, strawberries, apples, onions, dark chocolate, and tea. Some polyphenols specific to red wine include resveratrol, quercetin, and epicatechins. [4] Red wine tends to receive more attention than white wine because it contains about 10 times the amount of polyphenols. However there may be other active compounds in white wine that offer a cardioprotective effect. [4] ... Because the health benefits from wine are often attributed to its polyphenol content, research has looked at dealcoholized wine. This type of wine undergoes fermentation, after which the ethanol is filtered out, but the polyphenol content is preserved. Small studies in individuals with heart disease risk factors found that dealcoholized wine helped to reduce insulin resistance and increase levels of nitric oxide, which helps blood vessels to relax and thereby lower blood pressure. [5-7] (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/is-wine-fine-or-beer-better/)

Despite this, the reggae beat makes for an uplifting experience. "It's the drum and the bass that says it all," the UB40 singer added. "The thing about reggae music is that it is elating. It elates me when I'm listening to it, whether old reggae or new reggae. That's why I love it. It changes the mood of everything." UB40 fractured in 2008, with founding members Ali Campbell and Mickey Virtue leaving the band. When Terence "Astro" Wilson left in 2013, the three formed UB40 Featuring Ali, Astro & Mickey. A year later, they began selling their own wine, a Bordeaux they describe as having blackberry notes and a "long, elegant finish." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

Tja toch nog even over dat bier Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple. Het drinkt zoals gezegd heel makkelijk weg. Het gebrek aan carbonatie valt op. De branderigheid in de afdronk ook. Het zit in mijn hoofd nu... De smaak is echter niet echt een avontuur. Het zit misschien in het feit dat het één van de zwaarste bieren is die ik ooit gedronken heb. Het tikte echter heel eenvoudig weg, te eenvoudig eigenlijk. 


Gulpener 2023 IJsbock (10,3%)

$
0
0

Gulpener 2023 IJsbock is een 'Ontens krachtige vries-gedestilleerde tarwe dubbelbock' van de vrij brouwer Gulpener anno 1825. Het alcoholgehalte is 10,3% en het is volgens het etiket oneindig houdbaar. Maar... als ik dat zou doen kan ik het niet proeven? Wat is het nut van bewaarbier? Ik heb het een paar keer geprobeerd en merk toch dat ik de smaak van zulke verouderde bieren niet kan waarderen. In de geur en smaak herken ik chocolade en kersen en een kruidigheid.  

Het zwarte bier met bruin schuim, heeft een rode gloed. 

IJsbock (2023) Vintage of Gulpener IJsbock Gulpener Bierbrouwerij Bock - Eisbock ... Bij het opentrekken komt meteen die typische ijsbockgeur je tegemoet. Zoet, kruidig. Qua smaak ook een prima ijsbock. Nog lang geen Schneider Weisse, maar zeker goed te doen! (https://untappd.com/b/gulpener-bierbrouwerij-ijsbock-2023/5466885)

De Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock, waarop een bijzondere brouwtechniek is toegepast. Een techniek, dat vries-destillatie wordt genoemd. Het bier wordt na vergisting gekoeld tot -20 °C. Vervolgens wordt het water gescheiden van het concentraat. Het resultaat? Een intens bier met een zeer volle smaak en een krachtig alcoholpercentage van 10,3%. In 2016 won het nog zilver bij de Brussels Beer Challenge. Reden genoeg dus om in deze koude wintermaand de Gulpener IJsbock eens open te trekken en te reviewen. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Gulpener IJsbock: IJsbock dankt zijn naam aan de unieke brouwtechniek waarbij het bier wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Dit resulteert in een krachtig bier met een verrassend volle smaak. (https://twentschefoodhal.nl/bokbierweekend-2023-10-heerlijke-bokbieren-op-de-tap/)

Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock. Deze bock is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Het concentraat is de uiteindelijke IJsbock. Vandaar dat dit bier zo vol en krachtig smaakt met aroma's van karamel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Gulpener IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aromacomponenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Hoe langer je dit bier bewaart, hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen. Dit bier is dan ook oneindig houdbaar! (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/ijsbock/)

Als onafhankelijke familiebrouwerij genieten we al sinds 1825 van onze vrijheid. De vrijheid om onze eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. De vrijheid om de smaak van bier niet af te vlakken, maar te verrijken en continu te zoeken naar vernieuwende smaken. Die vrijheid ervaren wij al 8 generaties en dat proef je terug in onze 16 speciaalbieren. (https://www.gulpener.nl/over-ons/)

nze IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aroma componenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Benieuwd hoe je zelf IJsbock kunt maken? Jan-Paul legt het graag aan je uit (https://www.gulpener.nl/maak-je-eigen-ijsbock/)

Het bier heeft volgens mij meegedaan met een bierproefwedstrijd gezien http://www.lekkerstebockbier.nl/ en http://www.lekkerstebockbier.nl/Deelnemende-Bockbieren-2023/ al staat er Gulpener Bierbrouwerij BV Ijsbock 10,2%. 

Ach wat maakt 0,1% uit?

Hoe smaakt het?

ZICHT/KLEUR Rood/bruin. GEUR Kersen en laurier. SMAAK Een combinatie van bitter en een zoetje. AFDRONK Mooi rond en uitgebalanceerd. (https://www.mitra.nl/product/gulpener-ijsbock-30cl)

Kersen herkende ik ja, maar laurier? Die smaak zou ik zo niet kunnen herkennen. 

Zicht Donkerbruin en met een solide, licht caramel-kleurige schuimkraag welke goed blijft staan. Fijne pareling. ... Neus Geur van karamel en zoet fruit met een kleine kruidigheid op de achtergrond. Na het bier iets meer opwarmt komt er een beetje een zuurtje bij. ... Smaak Verrassend verfrissend. Zoet, zuur en bitter komen goed samen in de mond en het zure blijft wat langer aanwezig. Na elke slok blijft er een vol en warm gevoel hangen in de keel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Ja dat heb ik ook, dat na een slok je er nog lang een ervaring van hebt in je keel. Dat bevalt goed. Soms heb je een bier dat snel doorgaat en de afdronk snel verdwijnt. Dit bier blijft op een of andere manier hangen qua beleving. Het mondgevoel en smaak zijn niet afstotend of zwaar. Het is een prettig bier dat je tijdens het drinken bezig houdt.  

Dat het bier geconcentreerd is, is goed terug te ruiken. Er zijn sterke tonen van karamel, kruiden en gedroogd fruit te bespeuren, net als een walm van alcohol. Heerlijk.... De bijzondere brouwtechniek, die ze bij Gulpener hebben toegepast om dit bier te brouwen, werpt duidelijk zijn vruchten af. Het is een krachtig bier, met een zeer rijke smaak. Je proeft de karamel, gedroogd fruit en kruiden goed terug in het bier. De afdronk is smaakvol en heeft de warmte van alcohol. Het bier is inderdaad zeer intens.... Door vries-destillatie ontstaat een geconcentreerd en rijk bier. Daar is niets over gelogen. De Gulpener IJsbock is een zeer rijk bier en levert weer een bijzondere bier ervaring op. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Intens zou ik het bier niet noemen eigenlijk. Het is rustig bier, maar zeker niet mat. De smaak en mondgevoel zijn met de gedachte op de brouwtechniek te verklaren. al dat zinloze water is eruit. Zodat de smaak en alcohol overblijven. Op zich wel een aanrader. 

Baden Power (12.5%)

$
0
0

Robert Baden-Powell (Londen, 22 februari 1857 – Nyeri, 8 januari 1941) was een luitenant-generaal in het Britse leger, schrijver en de grondlegger van scouting, dat in Nederland vroeger ook wel padvinderij of verkennerij werd genoemd. Nadat hij de Charterhouse School beëindigde, diende Baden-Powell van 1876 tot 1910 in het Britse leger in India en Afrika. In 1899, tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, verdedigde hij met succes de stad Mahikeng (destijds bekend als Mafeking). Gebaseerd op ervaringen en ideeën van hemzelf en anderen ontwierp Baden-Powell een jeugdspel dat in 1908 door hem werd beschreven en gepropageerd in zijn boek Scouting for Boys. Terwijl hij dit schreef, testte hij zijn ideeën en methodes tijdens een kamp op Brownsea Island (Zuid-Engeland) dat op 1 augustus 1907 begon. Tegenwoordig wordt dat beschouwd als het begin van scouting als jeugdbeweging. Samen met zijn echtgenote Olave St. Clair Soames en zijn zus Agnes gaf hij leiding aan de scouts en de gidsen. Baden-Powell bracht zijn laatste jaren door in Nyeri, Kenia, waar hij in 1941 stierf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Baden-Powell)

Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged O'Clock Brewing Collaboration with La Fine Mousse Stout - Imperial / Double... 12.5% ABV.. Imperial stout vieillie en fût d'armagnac. Collab' avec La Fine Mousse pour leur 10ème anniversaire (https://untappd.com/b/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged/5012093)

Dik en stroperig. Chocolade en de Armagnac invloed is duidelijk te proeven, dit geeft hem een boozy randje. (https://untappd.com/b/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged/5012093)

Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged van O'Clock Brewing... De Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged is een bier gebrouwen door O'Clock Brewing uit Bois d'Arcy. Deze Imperial Stout heeft een alcohol percentage van 12.0%. De bierstijl Imperial Stout komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged)

Maar wat vind ik ervan?

Ik ben het eens met de beschrijving! Dik en zalvig. De Armagnac kan ik niet herkennen omdat ik die smaak zelf niet ken (een van de nadelen als je enkel bier drinkt en geen andere sterke dranken).

 Wat het nog bijzonderder maakt is dat het een Frans bier is! Er zijn verschillende bieren van: https://oclockbrewing.fr/produit/baden-power/

Een dikke Franse stout! ter ere van een Britse oorlogsheld uit Zuid-Afrika.  


PAIX DIEU

$
0
0

Paix Dieu is een abdijbier dat wordt gebrouwen door Brasserie Caulier op de Frans-Belgische grens. Vroeger werd het gebrouwen in het klooster van Paix Dieu, maar tegenwoordig brouwt Caulier dit pareltje. Sterk, krachtig en hartverwarmend. Als je je ogen sluit tijdens het nemen van een slok ervaar je de monastieke sfeer. (https://www.bierista.nl/paix-dieu)

Paix Dieu Triple | 33 CL | 10,0% | Tripel... ZICHT/KLEUR Een gouden bier met romige en wolkerige witte schuimkraag. GEUR De geur doet denken aan stoofpeertjes met kaneel, maar ook de fruitigheid van sinaasappel. Op de achtergrond is een pepertje te herkennen. SMAAK Bij het nemen van een slok is het bier zacht. Het koolzuur is aanwezig, maar wordt uiteindelijk overstemd door een fruitige zoetheid met tonen van appel en honing. De alcohol die proefbaar is, geeft een warm gevoel. AFDRONK De afdronk is droog met een zweem van zoete drop. CULINAIR Heerlijk bij gegrilde kip, gerookte zalm en rollade. BIJZONDERHEDEN Paix Dieu wordt slechts één keer per maand gebrouwen, bij volle maan. Elke fles draagt dus een maandvermelding. (https://www.mitra.nl/product/paix-dieu-triple-33cl)

Elk etiket heeft een ander tekentje? Dat is voor een etiketverzamelaar wel weer interessant.

Paix Dieu betekent Vrede God ?  Het bier is een kruidiger tripel dan Westmalle. Wat kan ik er nog meer over vertellen?  

Lambiekstoemper kent het bier al sinds 2021:

Beschrijving: Belgische tripel, sterk blond abdijbier (11 EBC) van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd. Ingrediënten: Gerstemout, hop, gist, water. Geproefd: (Februari 2021) Zeer fruitig en tripel-like van geur, met een vleugje kruiden in de neus. Volmondig. Zacht van smaak, doch vol van fruitig gistesters (perzik, abrikoos, rijpe banaan). Alcoholzoetig en tegelijk met een kleine bitterheid (24 IBU) vanaf de afdronk, die subtiel blijft hangen tot het eind. De nasmaak is best droog, een tikkeltje gehopt en met een subtiele vanilletoets op de tong. Om rustig van te genieten… Weetje: Gebrouwen sinds 2013 en naar eigen zeggen uitsluitend bij volle maan. Dit bier werd vroeger in de abdij van Paix Dieu geproduceerd, waar de maankalender een cruciale rol speelde in het brouwproces. Om de ziel van de abdij in het bier te laten voortleven, nam de familie Caulier zich voor om dit proces voort te zetten. Op het etiket staat aldus precies vermeld wanneer jouw bier gebrouwen werd. (https://lambikstoemper.wordpress.com/2021/08/16/paix-dieu/)

 Wat zeggen ze zelf?

Gebrouwen bij volle maan Paix Dieu, ooit ontwikkeld en gebrouwen bij volle maan, vindt zijn oorsprong in de Paix Dieu abdij van de cisterciënzerzusters. Sinds jaar en dag prikkelt de smeuïge tripel de zinnen als een symbool van ongeëvenaard meesterschap. Vandaag putten onze meesterbrouwers uit de rijke – in de loop der eeuwen opgebouwde – kennis en verzekeren zo de toekomst van dit uitzonderlijke gerstenat. Elke brouwfase bestendigt de kwaliteit en expertise uit de beginjaren, vanaf het oorspronkelijk recept tot de keuze van de grondstoffen, het brouwproces en de botteling. (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)

Tripel met karakter ... Met het oog De troebele Paix Dieu kleurt goudblond in het glas, onder een wolk van stevig, smeuïg schuim. Op de neus Deze karaktervolle tripel onthult fijne fruitige en kruidige aroma’s. In de mond Dit bier met karakter ontwikkelt een lange, subtiele bitterheid, onderstreept door een vleugje hop. (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)

Brasserie Caulier in Péruwelz brouwt sinds 25 jaar eigen bieren, om van te genieten. Het huidige team met 60 gedreven mensen, brouwt de bieren Bon Secours, Paix Dieu en Stuut, niet-gepasteuriseerde, 100% natuurlijke, levendige bieren met karakter. (https://www.paixdieubeer.be/nl/de-brouwerij/)

Volgens mij zit het nu in een nieuwe vorm van fles. Voorheen was het een beugelfles en nu is er een Orvalflesvorm met kroonkurk.




Metalbier

$
0
0

Rock is een muziekgenre dat traditioneel gekenmerkt wordt door een bezetting van gitaar, basgitaar en drums, aangevuld met zang en/of andere instrumenten. Rock werd populair in de Verenigde Staten tijdens de jaren 50, waar het evolueerde uit bestaande genres zoals rhythm-and-blues en country. Waar het toen alleen uit rock-'n-roll en rockabilly bestond, groeide rock uiteindelijk uit tot een muziekstroming met veel verschillende subgenres. Rock waaide in de jaren zestig, mede dankzij de British Invasion, over naar de rest van de wereld. Eind jaren 60 ontstond de psychedelische rock, gevolgd door hardrock en punk in de jaren 70. In de jaren erna waren new wave, heavy metal en grunge populair. Rock blijft wereldwijd een van de meest beluisterde genres.[1] Omdat het genre erg breed is, is 'rock' verworden tot een vrij algemene term. Het beslaat hitparademuziek zoals Kane en K's Choice alswel sommige vormen van metal. Soms worden ook blues en country tot de rock gerekend. Rock werd een internationaal cultureel fenomeen met een aanzienlijk sociaal effect, sterk variërende stijlen en een wijdverbreide populariteit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rock)

Hardrock is een muziekstroming die is voortgevloeid uit de rock en vaak gekenmerkt wordt door een hard klinkende (distorted) elektrische gitaar. Het tempo in de muziek is vaak hoog, de zang-, gitaar-, en orgelpartijen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Net als in de jazz is een pakkende riff belangrijk om als kapstok voor de song te fungeren. Het fundament in hardrocksongs wordt door de gitaar gelegd met zogenaamde powerakkoorden. Een ander kenmerk is het stevige zangwerk, waarin forse uithalen niet spaarzaam zijn. Enkele bekende bands in het genre zijn Aerosmith, AC/DC, Deep Purple, Guns N' Roses, Kiss, Led Zeppelin, Scorpions, UFO, Uriah Heep, Van Halen en Whitesnake. Groepen die zelf geen hardrock spelen, zoals The Who, hebben op verschillende manieren invloed gehad op het genre.... Een belangrijke pionier is de band Steppenwolf. De band heeft een ruige blues-rocksound door het overstuurde orgel- en gitaargeluid plus de gruizige - doch vrij duidelijk - klinkende stem van John Kay. De composities zijn duidelijk rockgeoriënteerd. Dit is bijvoorbeeld te horen aan hun ode aan Chuck Berry in het liedje Berry Rides Again. Zij klinken duidelijk anders, heavier, dan de destijds ook populaire Beach Boys en The Byrds. Een onderscheid met wat men later heavy metal zou gaan noemen is er dan nog niet. Sterker nog, het is juist in het nummer Born to Be Wild van Steppenwolf uit 1968 waarin voor het eerst de term heavy metal te horen is. Iets later breekt de band Deep Purple in Europa door met het album Deep Purple in Rock, waarop toetsenist Jon Lord en gitarist Ritchie Blackmore een vergelijkbaar overstuurd orgel- en gitaargeluid laten horen. In Ritchie Blackmore herkennen we een voor hardrock typerende gitaarvirtuoos. Vele zullen er nog volgen. Blackmore is overigens niet de eerste. Jimi Hendrix, een andere grondlegger van de hardrock, is hem dan al voorgegaan. De groepen Led Zeppelin en Black Sabbath debuteren eveneens eind jaren '60/begin jaren '70. Het geluid van deze twee bands is meer gitaar- en minder toetsen-georiënteerd. Daar waar Deep Purple zonder toetsenist ondenkbaar is, zullen veel latere hardrockbands - net als Led Zeppelin en Black Sabbath - zonder toetsenist albums opnemen en optredens geven. De basis van hardrock is met de genoemde artiesten gelegd en later in de jaren zeventig zal het genre erg populair worden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hardrock)

Heavy metal of metal (in het Nederlands ook metalmuziek genoemd) is een muziekstroming die begin jaren zeventig van de 20e eeuw is ontstaan en voortkwam uit de hardrockmuziek. De populariteit van heavy metal taande aan het eind van de jaren zeventig tijdens de discojaren, maar in de jaren tachtig werd de stijl succesvoller dan tevoren.[1] Het wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaren en duistere tonen. Black Sabbath wordt vaak als eerste heavymetalband aangewezen, hoewel Deep Purple feitelijk een jaar eerder al actief was. Die laatste was echter in de beginjaren eerder te classificeren onder de noemer hardrock. Andere bekende heavymetalbands zijn Venom, Iron Maiden, Saxon, Accept, Motörhead, Metallica en Judas Priest. Uit heavy metal kwamen uiteindelijk andere subgenres voort, zoals thrashmetal, deathmetal, powermetal, gothic metal, doommetal, sludgemetal, black metal en vele andere. Een fan van het metalgenre wordt soms een metalhead genoemd, soms ook headbanger. In metal wordt soms gezongen over eigen of maatschappelijke problemen, soms over religie, en soms over fictionele of macabere onderwerpen. ... De term heavy metal werd al eeuwenlang gebruikt in de Engelse staalindustrie, maar in een muzikale context duikt het pas op in 1968, in de tekst van Born to Be Wild van Steppenwolf. Daarin wordt met "Heavy metal thunder" een motorfiets beschreven. Ronnie James Dio, die al vroeg begon met het zingen en spelen van hardere muziek, verwijst naar het nummer.[2] Dio was tevens de tweede zanger van Black Sabbath, dat oorspronkelijk uit Birmingham komt, wat een groot aantal fabrieken had waar zware metalen werden verwerkt en waar ook de heavymetalband Judas Priest vandaan komt. Om onder het zware werk uit te komen ontstonden diverse bands die vooral harde muziek speelden en hoopten daarmee succes te bereiken (wat sommige ook lukten) zodat zij dit zware werk niet meer hoefden te doen. Deze bands speelden 'heavy metal'. Als muzikaal stijlbegrip werd heavy metal voor het eerst gebruikt in 1968 door Sandy Pearlman in een plaatbespreking voor het blad Crawdaddy. Deze Pearlman zou in 1979 manager worden van Black Sabbath.[3] Een populaire uitleg is dat de term voor het eerst werd gebruikt om de muziek van Jimi Hendrix te karakteriseren: deze zou beschreven zijn als heavy metal falling from the sky (zwaar metaal dat uit de lucht komt vallen).... Het begin van heavy metal als een genre verschillend van rockmuziek is moeilijk te preciseren. Er was een geleidelijke overgang van rock in het midden van de jaren 1960 tot zogenaamde "acid rock" in de late jaren 1960, naar het begin van heavy metal in de late jaren 1960 en begin 1970. Acid rock, gespeeld door artiesten als Jimi Hendrix, werd zo genoemd omdat het werd beschouwd als een muzikale weergave van de ervaring van een lsd-trip. Acid rocksongs bevatten de gebruikelijke rockcomponenten – de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en zang –, maar op een hardere, meer duistere manier. Heavy metal voerde toen deze muzikale elementen een stap verder, zonder de associatie met lsd-ervaringen. De meeste waarnemers zijn het erover eens dat metal is ontstaan rond 1969-1972, met groepen als Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath. De heavymetalstijl breekt voor een groot publiek echt goed door als Iron Maiden in 1982 haar derde en succesvolste album uitbrengt: The Number of the Beast. NWOBHM bracht de doorbraakperiode voor veel Engelse heavymetalbands, waarvan Iron Maiden de meest succesvolle zou blijken. Ook het in de underground immens populaire en invloedrijke Venom maakt deel uit van deze stroming. Later was het de beurt aan Metallica, die een van de populairste heavymetalbands ooit werd. In navolging van Metallica groeiden Megadeth en Manowar uit tot de vaandeldragers van de metal in de jaren tachtig en negentig. Hoewel heavy metal in de Verenigde Staten en vooral in Groot-Brittannië is ontstaan, is het centrum grotendeels verschoven naar Noord-Europa. Vooral Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook Duitsland en Nederland zijn belangrijk. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal)

Heavy metal kenmerkt zich door snelheid, meer nog dan bij hardrock dat naast snelle nummers ook trage nummers kent. Een groot verschil tussen hardrock (zoals AC/DC) en heavy metal is de harmonie. In de hardrock wordt het powerakkoord veel gebruikt, maar dan vaak in een harmonische reeks. Ook zijn in hardrock-songs vaak elementen van blues terug te vinden, terwijl dat bij heavy metal veel minder het geval is. Heavy metal maakt naast de mineurtoonladder veel gebruik van de frygische toonladder en de chromatische toonladder en daarnaast dissonanten zoals de tritonus. Daarnaast zijn er vaker toonwisselingen. De intro van "Master of Puppets" van Metallica is een goed voorbeeld van een chromatische heavymetalriff. Bij heavy metal ligt de nadruk op krachtige en snelle ritmes, die door alle muziekinstrumenten worden ondersteund. Vooral door toepassing van een dubbele bassdrum in het drumstel kan de drummer een hoog ritme halen in samenspel met de bassist. Dave Lombardo van Slayer is daar vooral om bekend. Vaak hebben bands twee sologitaristen die door snelle meerstemmige gitaarpartijen een klanktapijt creëren. In heavy metal hebben veel zangers een soort operastijl, zoals Bruce Dickinson van Iron Maiden, of een zangstijl die grunten heet, vrij vertaald 'grommen'. In dat laatste geval spreekt men wel van black metal, deathmetal en metalcore/deathcore. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal)

Powermetal is een metalgenre dat vooral in Europa een grote aanhang kent. Bands die als pioniers van het genre worden gezien zijn Helloween, Accept en Blind Guardian (Duitsland), Stratovarius en HammerFall (Scandinavië) en Rhapsody of Fire (Italië). In Nederland worden namen als Elegy en After Forever gezien als eerste vertegenwoordigers van het powermetalgenre. Al heeft After Forever grote progressieve invloeden waardoor het vaker wordt ingedeeld bij symphonische metal. ... Stargazer (1976) van de band Rainbow wordt soms als het eerste powermetalnummer aangewezen.[1] Powermetal ontwikkelde zich midden jaren tachtig onder aanvoering van Helloween, Ronnie James Dio en Manowar [2] Powermetal ontleent veel aan de heavy metal en de new wave of British heavy metal[2], maar onderscheidt zich door snelheid en melodie. Daardoor wordt het soms ook wel melodieuze speedmetal genoemd. In 1996 en 1997 ontstaan het Italiaanse Rhapsody (nu Rhapsody of Fire), het Duitse Edguy en het Zweedse HammerFall die meteen zeer gewild zijn. Ook wonnen Blind Guardian en Stratovarius rond die tijd meer en meer aan publiek. Maar ook een van de weinige Amerikaanse powermetalbands Iced Earth boekte alsmaar meer succes waardoor er meer en meer groepen ontstonden en de scene zichtbaar groeide in de tweede helft van de jaren negentig. ... In tegenstelling tot vele andere metalgenres richt powermetal zich minder op persoonlijke ervaringen en maatschappelijke kritiek en meer op onderwerpen als kosmologie, metafysica, sciencefiction, mythologie en fantasy. Tolkien en de bijbehorende sfeer zijn dan ook geen onbekenden voor de powermetal.[3] Tegenwoordig staan heroïek en fantasy centraal en worden er veel conceptalbums geproduceerd. Hoewel de meeste metalsoorten vrij donker, duister of agressief klinken, is powermetal een relatief vrolijke metalvariant (hierdoor wordt het ook weleens schertsend happy metal genoemd). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Powermetal)

Thrashmetal (Engels: thrash metal) is een muziekstroming die een combinatie is van heavy metal, met name de New wave of British heavy metal (NWOBHM), en hardcore punk en vaak sneller en agressiever wordt gespeeld. Deze stroming is begin jaren 80 ontstaan. De centra van de thrashmetal lagen in de San Francisco Bay Area en in Duitsland. De grondleggers van Amerikaanse bodem zijn Metallica, Megadeth, Anthrax en Slayer. Een verzamelnaam voor deze 4 bands is de "Big 4". De Duitse grondleggers in dezelfde tijdsperiode zijn Kreator, Sodom, Destruction en Tankard. Ze worden de Big Teutonic Four genoemd. Deze 8 bands kunnen gezien worden als de pioniers van het genre, al heeft de Duitse variant veelal extremer geluid. De opkomst van thrashmetal is grotendeels te danken aan Metallica: de eerste thrashband met een album. Het album Kill 'Em All vond veel navolging bij thrashbands. ... Het genre ontstond begin jaren 80, in een tijd waarin poppy glam metal zijn opmars maakte. Als reactie hierop ontstond een genre met een extremere muzikale benadering. Geïnspireerd door bands uit de new wave of British heavy metal en hardcore punk begonnen Amerikaanse bands als Metallica en Slayer de snelheid en agressiviteit van de muziek op te voeren. In die tijd maakte heavy metal in Europa een soortgelijke ontwikkeling door. Bands als Sodom, Kreator en Destruction speelden net als de bands uit de Verenigde Staten strakke, op riffs gebaseerde muziek op hoog tempo. Sindsdien is thrashmetal wereldwijd verspreid.[1] Thrashmetalbands waren met hun zoektocht naar snelle en agressieve heavy metal een voedingsbodem voor allerlei extreme metalbands. Bands als Slayer, Venom en vooral Duitse thrashmetalbands kozen horror, sadisme en satanisme als thematiek. Dit inspireerde vroege deathmetal- en blackmetalbands. De invloeden van thrashmetal zijn ook te horen in groovemetal/nu metal. De naam thrash metal is bedacht door Malcolm Dome, een Engelse journalist, toen hij aan Anthrax' nummer "Metal Thrashing Mad" refereerde in het Britse nieuwstijdschrift Kerrang!. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Thrashmetal)

Blackmetal is een subgenre van de heavy metal, dat zich afsplitste van de vroege thrashmetal- en deathmetalscene. Rond de jaren 90 verspreidde blackmetal zich vanuit Scandinavië, met name Noorwegen, eerst over Europa, later ook over de hele wereld, van Amerika tot het Midden-Oosten en Azië. Blackmetal onderscheidt zich niet alleen door zijn muziek van andere metalgenres, maar ook door zijn achterliggende thematiek, die over het algemeen satanisch, heidens en misantropisch is. Al komen de bovengenoemde thema's in meer of mindere mate ook in de andere genres aan bod (zie kenmerken). Centraal staat het antihumanisme: een attitude van verachting ten aanzien van mens, religie en maatschappij. Daarnaast zijn er vaak terugkerende thema's zoals depressie, zelfmoord, oorlog, genocide en aanverwante onderwerpen die de negatieve kant van de mens benadrukken. Hoewel veel groepen hun ideologie serieus nemen, gaat blackmetal ook vaak gepaard met spektakel en theater. Satanisme en dergelijke worden dan eerder gebruikt om te choqueren. De Britse metalband Venom is hier een goed voorbeeld van. Het satanisme is bij deze band nooit gekozen als levensovertuiging, maar enkel als een manier om zich te onderscheiden en een nog extremere vorm van heavy metal te maken dan Black Sabbath, Motörhead en Kiss. Kiss is de band die middels gezichtsbeschildering corpse-paint wereldfaam vergaarde, deze podiumperformance is door veel blackmetalbands overgenomen. ... Hoewel hedendaagse blackmetal verwijst naar de Noorse stijl met de schrille vocalen en rauwe productie, wordt de term traditioneel toegepast op bands met wijd uiteenlopende sounds, zoals Death SS, Mercyful Fate, Mayhem, Blasphemy, en de Griekse en Finse bands die rond dezelfde tijd opkwamen als de Noorse scene. Muzikaal kent blackmetal een grote diversiteit: van snel tot langzaam, extreem minimalistisch tot veel tempoveranderingen. Weinig genres in de metal zijn zo ongedefinieerd en toch gebonden aan diverse concrete grenzen. De bezetting van een black-metalband is veelal gelijk aan die van andere genres: een drummer, één of twee gitaristen, een basgitarist en een vocalist. Daarnaast hebben diverse bands ook nog een toetsenist en eventuele andere instrumenten. De drumcomputer komt ook vaak voor, vooral bij eenmansbands. Standaard in de blackmetal zijn de schelle vocalen die niet zozeer gezongen worden, maar meer gelijkenis tonen met gekrijs. Veel minder tot nauwelijks gebruikelijk zijn de lage, gutturale vocals zoals de grunt uit de deathmetal. Het gitaarwerk is meestal monotoon en bestaat vaak uit het herhalen van enkele riffs of akkoorden. Tegelijkertijd zijn er ook bands die een groot assortiment aan riffs bieden, bijvoorbeeld Emperor. Het drumwerk is meestal minder belangrijk, dubbele basdrum en blastbeats vormen veelal de ruggengraat van de muziek. De basgitaar volgt vaak de gitaarriffs of het drumpatroon en is niet altijd te horen, zeker niet bij blackmetalgroepen die zweren bij een ondermaatse, opzettelijke slechte productie. Daarnaast gebruiken sommige bands voor de sfeer nog keyboards terwijl andere bands dit niet vinden passen bij de algehele sfeer van blackmetal.... De eerste golf liep gelijk met de opkomst van de eerste deathmetalbands rond de jaren 80. Het waren thrashmetalbands die nieuwe extremen opzochten (bands zoals Sodom, Destruction en Kreator) en de eerste deathmetalbands (zoals Death, Massacre, Morbid Angel en Slaughter) die vooral de grens van snelheid en hardheid opzochten. Het nieuwe blackmetalgeluid was vooral gericht op een veel ruwere klank, schelle vocals, een 'smerige' productie en vaak een onderliggend satanisch of heidens thema. De blackmetal klonk nog vooral als thrashmetal. ... Begin jaren 90 ontstond de tweede golf waarin blackmetal uitkristalliseerde tot een zelfstandig genre. Vooral in Noorwegen werd het genre verder gevormd. In die tijd was deathmetal populair, terwijl velen het verschil tussen black en deathmetal niet duidelijk is. Veel blackmetalbands uit deze golf speelden eerst deathmetal, zoals Darkthrone (op het album Soulside Journey), Immortal (die ontstond uit de deathmetalbands Amputation en Old Funeral) en Emperor (destijds Thou Shalt Suffer geheten). Zij werden allen door Mayhem-gitarist Euronymous overtuigd om blackmetal te spelen. Het grootste verschil tussen de twee stijlen is dat blackmetal zich niet houdt aan conventionele songstructuren, terwijl de deathmetal van begin jaren 90 nog veelal was opgebouwd volgens een vers-refrein-vers-solo-vers-refrein-structuur. Er werd weinig aandacht aan het drumwerk geschonken, sing-along refreinen waren uit den boze, laat staan solo's. Kortom, veel eenvoudige riffs die eindeloos herhaald werden, originaliteit, creativiteit en minimalisme waren belangrijk voor de vorming van blackmetal. Corpse-paint werd een vast bestanddeel van de stroming: de grime onderstreepte het donkere imago van blackmetal en was een belangrijk element tijdens de live shows. Abbath, frontman van Immortal, spreekt over het naar buiten brengen van zijn innerlijke demonen. De blackmetalbands schoten als paddenstoelen uit de grond, met als belangrijkste groepen: Mayhem, Burzum  ... De derde golf is meer een mix van andere stijlen met blackmetal, en het kopiëren van de oudere bands. Veel bands kopieerden de sound van Burzum en Darkthrone; de minimalistische mid-paced blackmetal.... Anderen concentreerden zich meer op het satanische imago van Mayhem en de snelle muziek van Immortal. Zo snel spelen als je kunt werd het kenmerk van bands als Dark Funeral, Marduk en Gorgoroth, soms ook ironisch norsecore genoemd. Een nieuwe belangrijke stroming werd de symfonische blackmetal. Vooral geïnspireerd door de sound van Emperor maken zij blac metal met sfeervolle keyboards, zoals Dimmu Borgir.Voor sommige bands werd satanisme te cliché gevonden; thema's als nationalisme, folklore, racisme en fascisme werden nu met blackmetal gecombineerd. Deze stroming kent vooral aanhang in Oost-Europa en luistert naar de naam NSBM (national socialist blackmetal). De teksten zijn niet altijd openlijk racistisch, vaak schuilt het pro-Arische en nationalistische gedachtegoed in dubbelzinnige teksten. Bekende bands zijn Graveland en Veles uit Polen; Forest en Branikald uit Rusland; Absurd en Bilskirnir uit Duitsland en Kristallnacht uit Frankrijk. Muzikaal is er nauwelijks verschil met blackmetal (hoewel sommige NSBM-bands meer richting RAC en nazi-punk neigen). Nog een andere substijl is de pagan blackmetal. Ook deze bands concentreren zich op de eigen cultuur en in de teksten vinden we dan ook veel oude sagen, legendes en andere folklore terug. De muziek wordt begeleid door synthesizers of traditionele instrumenten zoals fluiten en hoorns. Voorbeelden zijn Cyhiriaeth, Eald en Dhaubgurz uit Spanje; Pagan Reign en Temnozor uit Rusland; Nokturnal Mortum en Kroda uit Oekraïne en Surturs Lohe uit Duitsland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Melodieuze blackmetal is een heavymetalversie van blackmetal waarbij de nadruk ligt op melodieuzere riffs, keyboards zijn vaak slechts ondersteunend. De muziek is doorgaans sneller dan traditionele blackmetal en ligt dicht bij de norsecore, al kent melodieuze blackmetal een grotere variëteit aan riffs. De kwaliteit van de producties ligt hoger dan bij de meer traditionele blackmetal, een professionele studiomix is niet ongewoon. Mede hierdoor kent melodieuze blackmetal ten opzichte van andere blackmetalvarianten een grotere populariteit bij het grote publiek.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Orthodox blackmetal is een vorm van blackmetal waarbij de thematiek zeer letterlijk wordt opgevat. De teksten zijn sowieso theïstisch satanisch, maar de muziek kan juist zeer divers zijn. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Symphonische blackmetal is een vorm van melodieuze blackmetal waarbij al dan niet hoofdzakelijk gebruikgemaakt wordt van (artificiële) symfonische arrangementen. De muziek zelf is vaak nog overduidelijk metal alleen wordt er vaak ter ondersteuning gebruikgemaakt van klassiek aandoende keyboard partijen. Pionier van deze stijl is Emperor die al in 1994 op hun studioalbum 'In the Nightside Eclipse' muziek liet horen bestaande uit overwegend snelle blackmetal met keyboards. In 1997 begon Emperor met het album 'Anthems to the Welkin at Dusk' te experimenteren met onconventionele structuren en werd de ondersteuning van de keyboards belangrijker. Een andere bekende symfonische blackmetalband is Dimmu Borgir. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Trolmetal is tekstinhoudelijke variant binnen het blackmetalgenre waarbij de teksten over trollen en goblins gaan. Hiervoor wordt geput uit Noordse mythen, sagen, legenden en folklore (vanwege deze verwantschap ook wel onder folkmetal geschaard). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Norsecore (refererend aan de Oud-Noorse Vikingtijd) is een geuzennaam voor een karikaturale blackmetalstijl die gespeend is van enige mentaliteit of ideologie. Kenmerkend zijn eenvoudige songstructuren, opeenvolgend gebruik van de eenvoudige powerchords, continue blastbeats en overdreven satanische teksten. Dark Funeral, Gorgoroth en Marduk worden wel hieronder geschaard. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Norsecore (vertaling: Oud-Noorse hardcore, refererend aan de Vikingtijd) is een geuzennaam voor een karikaturale blackmetalstijl die gespeend is van enige mentaliteit of ideologie. Kenmerkend zijn eenvoudige songstructuren, opeenvolgend gebruik van eenvoudige powerchords, continue blastbeats en overdreven satanische teksten. De norsecoreband Dark Funeral maakt veel gebruik van duivelse symboliek en zijn nummers gaan over Satan. Ook Gorgoroth en Marduk worden wel onder norsecore geschaard. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Norsecore)

Deathmetal is een subgenre van heavy metal, dat in de jaren tachtig uit de thrashmetal (in Amerika) en uit de hardcore punk (in Zweden) is ontstaan. Het genre kent inmiddels weer vele afgeleiden, zoals melodieuze en technische varianten of vormen met invloeden vanuit andere muziekgenres. ... Deathmetal is qua muziek te herkennen aan de afwisselende, maar voornamelijk hoge snelheid, het 'extreme' geluid van de gitaren en de diepe gegromde of geschreeuwde vocalen (ook wel grunts, growlings en screams genoemd). Veel deathmetalbands vallen ook op door hun virtuositeit, wat zich soms uit in ingewikkelde ritmewisselingen. Hoewel de muziek voor sommigen als een geluidsbrij kan overkomen, is deathmetal in veel gevallen een ingewikkelde muzieksoort om uit te voeren. De doorsnee bandbezetting is gelijk aan die van de traditionele popband: drum, basgitaar, één of twee elektrische gitaren en zang. Het verschil zit in het gebruik van de instrumenten: het drumstel heeft vaak een dubbele bastrom of dubbele baspedaal waarmee de drummer blastbeats en andere ritmes op hoog tempo speelt. Een deathmetalgitarist speelt snelle overstuurde riffs met veel tremolo picking en veel vervorming van de versterker. Meestal worden de teksten zeer laag en bijna onverstaanbaar gebruld. Hoewel grunts en screams ook in andere metalgenres worden toegepast zijn deze ook typerend voor deathmetal. De teksten zijn in veel gevallen provocerend. Horror, dood, pijn, en satanisme zijn vanaf de begindagen veelgebruikte onderwerpen. Bands halen ook andere thema's aan zoals maatschappijkritiek. Choquerend zijn vaak de albumhoezen met afbeeldingen vol bloed, lijken, zombies, horror en geweld. Veel albumhoezen van het Amerikaanse Cannibal Corpse zijn verboden geweest in westerse landen als Duitsland en Australië, evenals sommige van hun liedteksten. Zo kreeg het Zweedse Dismember een aanklacht met een proces in het Engelse gerechtshof voor de song "Skin Her Alive".  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Blackened deathmetal (ook aangeduid als 'death/blackmetal') is een crossover die ontleend is aan deathmetal en blackmetal. Deze vorm van deathmetal wordt veel gespeeld door Europese bands. Veel van zulke bands zijn begonnen als blackmetalbands en hebben na verloop van tijd deathmetalinvloeden in hun muziek verweven. Blackened deathmetal wordt gekenmerkt door nummers met een hoog tempo en meerdere ritmewisselingen, vocale partijen met zowel grunts als screams en gitaarpartijen met zware vervorming (overdrive). Soms zijn er twee vocalisten waarbij de een de screams voor zijn rekening neemt en de ander de grunts. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

Blackened deathmetal (ook aangeduid als 'death/blackmetal') is een crossover van extreme metal die ontleend is aan deathmetal en black metal. Deze vorm van deathmetal wordt veel gespeeld door Europese bands. Veel van zulke bands zijn begonnen als blackmetalbands en hebben na verloop van tijd deathmetalinvloeden in hun muziek verweven. Blackened deathmetal wordt gekenmerkt door nummers met een hoog tempo en meerdere ritmewisselingen, vocale partijen met zowel grunts als screams en gitaarpartijen met zware vervorming (overdrive). Soms zijn er twee vocalisten waarbij de een de screams voor zijn rekening neemt en de ander de grunts. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Doommetal is een metalgenre met een langzaam en duister geluid, bedoeld om een sfeer op te wekken van duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis. Deze doemmuziek wordt vaak geassocieerd met het werk van Black Sabbath, die als de voorlopers van het genre worden gezien. Doommetal is halverwege de jaren 80 ontstaan.... Aanvankelijk werd doommetal neergezet als een terugkeer naar de tijd van de band Black Sabbath; het grotere publiek was namelijk meer geïnteresseerd in energiekere genres als thrashmetal en hairmetal. Doommetal werd bekend door de Zweedse band Candlemass. Hun debuutalbum 'Epicus Doomicus Metallicus' (1986) vormt een belangrijk album binnen het genre. Ruim twee jaar daarvoor, in 1984, bracht de Amerikaanse band Saint Vitus al hun debuutalbum uit dat veel gelijkenis vertoonde met Black Sabbath. De muziek van Saint Vitus is van invloed geweest op die van andere doommetalbands. In datzelfde jaar bracht de christelijke doomband Trouble haar debuut Psalm 9 uit. Begin jaren 90 werd doommetal populairder en ontstonden er twee stijlen: stonermetal gebaseerd op de old school uit de jaren 70 en sludgemetal (ontstaan in New Orleans) als mix van hardcore punk en doommetal. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doommetal)

Doomdeath (soms ook deathdoom of gespeld met een schuine streep) is een crossover van doommetal en deathmetal. Bands in het doomdeathgenre combineren het lage tempo en de atmosferische sfeer van doommetal met de zware vocalen en distortion van deathmetal. Teksten zijn over het algemeen pessimistisch van aard. Toen deathmetal ontstond waren er al snel bands die dit mengden met doommetal. De Nederlandse bands Sempiternal Deathreign, Delirium en Asphyx speelden hierin een rol. In de jaren negentig werd het genre bekend door onder andere 'de grote drie' van de Britse death/doom-scene: Anathema, My Dying Bride en Paradise Lost. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Doomdeath (soms ook deathdoom of death/doom) is een cross-over van doommetal en deathmetal. Bands in het doomdeath-genre combineren het lage tempo en de atmosferische sfeer van doommetal met de zware vocalen en distortion van deathmetal. Teksten zijn over het algemeen pessimistisch van aard. In de jaren 80 werd uit de thrashmetal de deathmetal ontwikkeld. Al snel waren er bands die dit mengden met traditionele doommetal. De Nederlandse bands Sempiternal Deathreign, Delirium en Asphyx speelden hierin een rol. In de jaren 90 werd het genre bekend door onder andere 'de grote drie' van de Britse death/doom-scene: Anathema, My Dying Bride en Paradise Lost. Bij de Finse bands Thergothon, Unholy en Skepticism werden de riffs en drumpatronen steeds trager en de muziek steeds onconventioneler. Deze nog loggere afgeleide wordt wel funeraldoom (begrafenis-doemmuziek) genoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doommetal)

Dronedoom is een traag en zwaar klinkende afgeleide van doommetal. Deze minimalistische muziek kent invloeden vanuit de noise en ambient en roept vaak een melancholische sfeer op van wanhoop of leegte. Dronedoom wordt vaak alleen met gitaar en basgitaar gespeeld, zang en drum ontbreken veelal. In de nummers worden meestal één of twee riffs herhaald, vergezeld door ambientgeluiden op de achtergrond en zonder beats of ritmes. Als er zang in voorkomt, is het meestal grunt. Meestal duurt een nummer tussen de tien en dertig minuten. Ook zijn er albums die uit één lang nummer bestaan. De muziek kan worden gedraaid om op te mediteren, ontspannen of slapen. Het genre dronedoom is ontstaan in de jaren 90. Pionier is de band Earth. Een gezichtsbepalende band voor het genre is Sunn O))) (waarvan de bandleden weer door de muziek van Earth werden geïnspireerd). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doommetal)

Sludgemetal is een muziekgenre gerelateerd aan doommetal en hardcore punk. Sommige bands mengen ook andere elementen, zoals Southern rock, in hun muziek. De meeste bands in dit genre klinken log; traag en zwaar. Sludge is dan ook Engels voor slib. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sludgemetal)

Progressieve deathmetal Deze stijl is ontstaan in Zweden, met name de band Edge of Sanity. Deze band combineerde Zweedse deathmetal met elementen uit progressieve metal en rock, maar ook uit jazzfusion. Later ontwikkelde Opeth deze stijl verder door er meer jazz invloeden in te steken, maar ook elementen uit folk, klassieke muziek. Typisch zijn lange nummers, het gebruik van akoestische gitaar, zang en keyboards. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Melodieuze deathmetal (melodic death metal, melodeath) is een genre dat ontstaan is in Göteborg, Zweden, daarom wordt het ook wel 'Göteborgmetal' of 'Gothenburg metal' genoemd. Deze stijl combineert de Zweedse stijl van deathmetal met de melodie van de New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Typisch voor deze stijl is uiteraard de meer melodieuze muziek, maar ook het gebruik van zowel zang als 'growls'. Pioniers van deze stijl zijn de bands At The Gates, Dark Tranquillity en In Flames. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Technische deathmetal is een subgenre van deathmetal waarbij men de nadruk legt op de muzikale en vooral technische complexiteit van de muziek. De muziek is vaak heel snel en er zitten heel veel 'shred' solo's in. Ook halen veel bands elementen uit jazzfusion of klassieke muziek, maar op een andere manier dan progressieve deathmetal. Aborted en Emeth zijn technische-deathmetalbands uit België die een belangrijke rol speelt in de hedendaagse technische deathmetal. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Zweedse deathmetal Anders dan de Amerikaanse deathmetal is de Zweedse variant ontstaan uit de hardcore punk. Zweedse deathmetal verschilt voornamelijk in het geluid van de gitaren doordat men gebruikmaakt van droptuning en distortion of Fuzz-pedalen. Een ander kenmerk is het gebruik van D-beats. Dit drumpatroon, oorspronkelijk uit de hardcore punk, wordt vaak gebruikt in Zweedse deathmetal. Ook wordt er minder nadruk gelegd op snelheid en blast beats, maar meer op de 'groove' van de muziek. Pioniers van het genre zijn Dismember, Entombed en Grave. Andere hedendaagse bands die nog in deze stijl spelen zijn onder andere Bloodbath, Entrails en Paganizer. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Deathmetal)

Gothic metal is in de jaren 90 ontsproten uit de doommetal toen er meer bands gebruik gingen maken van strijkinstrumenten, keyboards en vrouwelijke zang. Aan de trage riffs werden dan vrouwelijke en Gregoriaanse zang en melodieuze keyboardklanken toegevoegd. Sfeer lijkt belangrijker dan techniek en tekst, de muziek klinkt vrouwelijker dan doommetal. Gothic metal uit Scandinavië is wat minder stil en langzaam en daar worden meer speciale geluidseffecten toegepast. Bands als Paradise Lost, Anathema, My Dying Bride, Tristania, Theatre of Tragedy en The Gathering waren de pioniers. Overige bekende bands zijn Ashes You Leave en Sirenia. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doommetal)

Gothic metal is een muziekgenre binnen de metal dat getypeerd wordt door klassieke invloeden, een donker, emotioneel, soms ook agressief geluid, en hoge vrouwelijke vocals, eventueel afgewisseld met agressieve zang of 'grunt' van mannelijke bandleden (net als bij doommetal). Bij gothic metal speelt romantiek en liefdesverdriet meestal een grote rol. De Britse heavymetalband Paradise Lost lag aan de basis van het ontstaan van het genre, met hun album "Gothic" uit 1991 waarin sopraanzang vermengd werd met death growls. Tegen het midden tot eind jaren 90 waren bands als The Gathering en The 3rd And The Mortal uitgebreid aan het experimenteren met de stijl. Veel gothicmetalbands gebruiken een groot aantal symfonische elementen in hun muziek. De muziekstijl wordt dan symfonische gothic metal genoemd. Overigens heeft gothic metal muzikaal nauwelijks verwantschap met gothicmuziek. Het genre kreeg zijn naam vanwege de gothic uitstraling qua kleding en vormgeving. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gothic_metal)

Folkmetal is een muziekstijl waarbij volksmuziek wordt samengevoegd met heavy metal. Traditionele instrumenten die vaak worden gebruikt zijn de viool, hoorn, fluit, accordeon en draailier. De thematiek in tekst en podiumpresentatie is mythologie, heidendom en oude tijden. Folkmetal kent verschillende varianten zoals Keltische en Oriëntaalse metal, paganmetal en vikingmetal. ... Als genre bestaat folkmetal sinds circa 1997, hoewel daarvoor al powermetalbands zongen over heidendom uit vroegere tijden, gevolgd door blackmetalbands. De Britse heavymetalband Skyclad speelde folkmetal avant la lettre. Door het gebruik van viool kreeg de muziek een folky en middeleeuwse sfeer. Momenteel is Finntroll een van de populairste folkmetalbands. In dat project wordt black metal gemengd met Finse volksmuziek en de songteksten gaan veelal over trollen. Na jarenlange groei van de populariteit van folkmetal is deze na een een lichte afname gestabiliseerd. Festivals als Paganfest zijn er al niet meer, hoewel er met name in Duitsland nog steeds festivals zijn die zich hoofdzakelijk op dit genre richten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Keltische metal is een op de Keltische mythologie gerichte variant van folkmetal, evenals bijvoorbeeld Oriëntaalse metal. Deze variant kent invloeden uit de black metal. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Oriëntaalse metal is een variant binnen de folkmetal die invloeden heeft uit de Arabische of Hebreeuwse volksmuziek en de metal zoals veelal doommetal, soms black metal of deathmetal. Thema's zijn volkstragedies, Midden-Oosterse folklore en verhalen uit religieuze geschriften. Vooral in Israël en Turkije is deze vorm van folkmetal tot bloei gekomen. Inhoudelijk komen de songteksten overeen met die van de deathmetal en andere folkmetal. Muzikaal refereert het aan de agressieve drum van de deathmetal, de trage ritmes van de doommetal en aan de volksmuziek zoals ook toegepast in andere folkmetal. De zangpartijen variëren van deathmetalgrunt, vervormde stemmen tot ook zuivere zang. De Israëlische band Salem geldt als pionier binnen het genre en in hun muziek zijn black- en deathmetalinvloeden aanwezig, terwijl dit bij andere bands zoals Orphaned Land en Mezarkabul nauwelijks het geval is waardoor deze toegankelijker klinken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Paganmetal Bij Paganmetal ligt nadruk op de heidense thematiek (pagan is Engels voor 'heiden' of 'heidens'). Vaak wordt er gebruikgemaakt van folkarrangementen, maar niet altijd. De songteksten zijn in tegenstelling tot die in de black metal niet satanisch, maar behandelen vooral oude, heidense levenswijzen en religies. Folkmetal maakt gebruik van folk-melodieën. Hierdoor vallen sommige bands onder Pagan Folkmetal en vallen andere niet onder de folkmetalmantel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Trolmetal is een schertsende naam voor de folkmetalvorm waarbij de songteksten over trollen en goblins gaan. Hiervoor wordt geput uit Noordse mythen, sagen, legenden en folklore. De muziek wordt vooral gespeeld door Scandinavische bands. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Humppametal is folkmetal waarin humppa doorklinkt. Humppa is een Finse volksmuziek die verwant is aan jazz, snelle foxtrot en polka. Finntroll is bijvoorbeeld een band die humppametal speelt, maar aangezien de muziek van deze band ook wel trolmetal wordt genoemd, wordt humppametal daar wel aan gelijk geschaard. Het begrip 'humppa' heeft betrekking op de muziek en 'trol' op de tekst. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Vikingmetal is lang niet altijd folkmetal. De muziek verwijst naar de Vikingtijd waarbij soms melodieën en klanken worden gebruikt die Oudnoords overkomen, bij veel vikingbands blijft de relatie tot de Vikingen beperkt tot de teksten. De songteksten gaan meestal over de mythologie, het heidendom, de geschiedenis en oorlogen van de Vikingen. Aangezien de Vikingen een heidens volk was, kent het genre verwantschap met de black metal. Zoals de leden van blackmetalbands zich wel uitdossen met corpsepaint en pinnen, zo kleden leden van vikingmetalbands zich als Vikingen door zich in pelsen te steken en bijvoorbeeld een drinkhoorn aan hun riem te dragen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Folkmetal)

Ik merk nu ik ouder wordt, dat ik minder van dit soort lawaai luister. Maar goed, dit is geen muziekblog, maar een bierblog. Dus waarom ben ik zo afgeleid met metal? 

Ik luister niet naar bands zoals genoemd op https://www.kerrang.com/the-50-greatest-death-metal-bands-right-now. maar ik drink bier. Ik heb een flesje Mysticum van brouwerij Bryggia brewery staan. Dit bier is een mix van Belgisch artisanaal bier met Noorse blackmetal. Het zwarte etiket heeft met gouden tekens de naam  met een vogel, een drietand, bokken(?)hoorns, en een satanisch pentagram. De naam is door het lettertype onleesbaar en doet denken aan die metalbandnaamlogo's en albumhoezen, zoals te zien op https://www.loudersound.com/features/the-50-best-death-metal-albums-ever/5. Hoe zou dat smaken? Het bier heeft ook een zwarte kroonkurk.  

Het bier is blond en fruitig van geur. Die fruitigheid komt onverwacht vrolijk over. Iets wat ik niet had verwacht met zo'n donker etiket. Het smaakt als een kruidige Belgische tripel. Het wordt gebrouwen door Bryggja Brewery:

HET BEGIN Het verhaal van Bryggja Brewery begint in 2012. Vier brouwvrienden besluiten om met hun lekkere tripel deel te nemen aan de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van meer dan 90 bieren wordt de Bryggja Tripel door een professionele jury verkozen tot het beste hobbybier van België.  Deze overwinning overtuigt ons, als hobbybrouwers, om verder te gaan met Bryggja. Kort na de finale kiezen wij dus een naam, flesje en passend etiketontwerp voor ons bier. Bryggja wordt gelanceerd tijdens het Brugs Bierfestival van 2013. Een jaar later komt het tweede bier, ‘Amuse’, op de markt. Aanvankelijk worden beide bieren nog extern gebrouwen maar eind 2014 nemen we uiteindelijk de beslissing om te starten met onze eigen brouwerij. Een geschikt pand in Moerkerke maakt deze beslissing definitief en in het voorjaar van 2015 wordt de brouwinstallatie er geplaatst. (https://www.bryggjabrewery.be/over-ons)

Brouwerij uit Moerbeke, Oost-Vlaanderen (België). Sinds 2013 commercieel. Aanvankelijk worden de bieren nog extern gebrouwen maar in het voorjaar van 2015 wordt een eigen brouwerij in gebruik genomen. Er wordt ook voor derden gebrouwen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=3589)

Het begon als een hobby. In 2012 besloten vier brouwvrienden om met hun lekkere tripel mee te doen met de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van meer dan 90 bieren werd hun Bryggja door een professionele jury verkozen tot beste hobbybier van België. Ze grepen deze kans met beide handen en kozen een naam, flesje, een passend ontwerp voor hun etiket,... Met het Brugs Bierfestival 2013 werd hun bier gelanceerd. Het jaar nadien was hun 2de bier "Amuse" op de markt. (https://www.belgischehop.be/nl/bierliefhebber/brouwerijen/bryggja-brewery)

In het voorjaar van 2015 ging Bryggja een samenwerking aan met Mysticum, een Noorse Black Metal-groep, opgericht in 1991. Met hun unieke mix van drums, synthesizers en samples zijn ze de uitvinders van het subgenre “industriële black metal”. Mysticum is sindsdien een inspiratiebron geweest voor veel metalbands. In 2015 werden we benaderd door de manager van de band, Mathias Løken. Dankzij zijn echte passie voor Belgische bieren had hij het briljante idee om Mysticum en Bryggja te combineren en iets bijzonders te creëren. We gingen de uitdaging aan en vandaag kunnen we genieten van het beste van twee werelden: ambachtelijk bier uit België, gebrouwen met passie en met respect voor ons erfgoed, maar ook vermengd met de "gekte" van Mysticum. Pure waanzin in een fles dus! Bovendien betekent "Bryggja" in het middeleeuwse Noors "pier of werf", vandaar de naam "Brugge". Een samenwerking die teruggaat tot de oorsprong. (https://www.bryggjabrewery.be/mysticum-bieren)

Ze hebben 2 varianten:

MYSTICUM COSMIC ALE BLOND - 4,7% Een licht wazig goudblond bier met stevige witte schuimkraag.  Aangenaam frisse en goed uitgebalanceerde smaak met een toets van abrikoos. Een zeer toegankelijke doordrinker, perfect als zomerse dorstlesser.  (https://www.bryggjabrewery.be/mysticum-bieren)

MYSTICUM COSMIC TRIPEL AMBER - 9,99% Deze tripel heeft een alcoholpercentage van maar liefst 9.99 %. De selectie mouten en hoppen geven het bier een moutige karamelgeur en licht zoetige honingsmaak. Dit amberkleurig, licht zoetig degustatiebier met crèmekleurige schuimkraag is de grote favoriet bij menig bierliefhebber. (https://www.bryggjabrewery.be/mysticum-bieren)

Ik heb duidelijk de tripel. Het is inderdaad niet zo goudgeel als dat ik dacht bij het inschenken. Het is lichte amberkleurig. De smaak is 'vrolijk' kruidig/fruitig. Het mondgevoel is goed, maar de afdronk heeft iets gistigs. Ik herken er geen deathmetal in, maar wellicht zou je folkmetal, paganmetal of vikingmetal of zoiets dergelijks in kunnen zien. Het bier heeft smaak. Het is echter niet zo een bitterheid zoals bij een IPA, het bier is zoeter en minder bitter. Het is een fruitige tripel. Fruitiger dan een Westmalle (https://www.bierista.nl/westmalle-tripel). Het doet misschien wat denken aan een Paix Dieu (https://www.bierista.nl/paix-dieu).  Maar net wat minder fris wellicht. Ik kan het niet echt omschrijven. Hopelijk hebben anderen op internet al wat wijze woorden gedeeld over dit bier.

Wie is Mysticum en waarom werken ze samen met een kleine, artisanale brouwerij? Mysticum is een Noorse Black Metal band opgericht in 1991. Met hun unieke mix van drums, synthesisers en samples waren ze de uitvinders van het subgenre ‘industrial black metal’. In die tijd had nog niemand iets gelijkaardigs gehoord. Het was nieuw en innoverend. Sindsdien is Mysticum een inspiratiebron voor vele metal bands. Wat heeft dit nu te maken met Belgisch bier ? Net zoals de Noren bekend zijn om via hun Black Metal dicht bij de duivel te staan, doen de Belgen dit op gelijkaardige manier via hun bier. Denk maar aan bieren zoals Satan, Duvel, Lucifer en Judas om er maar een paar te noemen. In de lente van 2015 werden we gecontacteerd door de manager van de band, Mathias Løken. Naast zijn oprechte passie voor Belgische bieren, had hij het briljant idee deze 2 fenomenen samen te brengen en zo iets buitengewoons te creëren. We hebben de uitdaging aangegaan en vandaag kunnen we jullie het beste van de 2 werelden laten zien: 100 % Belgisch, artisanaal bier, gebrouwen met de grootste passie, met respect voor ons erfgoed maar tevens vermengd met de “madness” van Mysticum. Waanzin in een flesje. Bovendien is “Bryggja” een Oud-Noorse naam. Het betekent “aanlegsteiger” en hiervan zou “Brugge” afgeleid zijn. Dus misschien was onze samenwerking wel voorbestemd? (https://info65942.wixsite.com/bryggja/mysticum-nl)

MYSTICUM COSMIC TRIPEL is een aantrekkelijk amberkleurig bier van hoge gisting. Het bier heeft een licht beige schuimkraag.  De zorgvuldig uitgekozen mouten en hoppen geven het bier een moutige caramel geur en licht zoete honingsmaak die snel overgaat in een mooie bitterheid (https://info65942.wixsite.com/bryggja/mysticum-nl)

Abrikoos, honing, karamel, bitterheid?? Ik herken het niet...

BRYGGJA MYSTICUM COSMIC TRIPEL Brouwerij Bryggja Land: Belgisch bier Type: Tripel Alcohol: 9,99% Inhoud: 33cl Kenmerken:Alcohol Banaan Bitter Dik Fris Fruit Honing Hoppig Kruiden Mout Peper Pittig Sinaasappel Sterk Stevig Zacht Zoet (https://www.burgbieren.nl/brouwerij-bryggja/bryggja-mysticum-cosmic-tripel/)

Banaan, Peper, Sinaasappel? Ik herken het niet...

Op https://untappd.com/b/bryggja-brewery-mysticum-cosmic-tripel/1760897 staan diverse vermeldingen, maar ik mis smaakbeschrijvingen. 

Norwegian industrial black metal pioneers Mysticum, redefining genres by industrializing brutal metal. Since their debuting demo in 1993, 3 decades gone past with the band embracing diversity and maturation, while enhancing their brutal tones with the clinical marching beat droning like shockwaves sent across the spheres. Mysticum are among the harshest of this genre and illuminate Dr. Best’s dynamic ponder with the saturated vocal caprioles from vocalist Prime Evil who simultaneously injects the highest squealing pitches from his guitars together with counterpart Cerastes. This swirling potion orbits on their full-length debut `In the Streams of Inferno’, the journey that continued on `Planet Satan’. The convulsion injected vocal contractions eluding in mosh pits around the globe, being fired up by onstage depletion of the mystic becoming cosmic. In collaboration with Belgian Bryggja craftbeer Brewery situated in Bruges, the Norwegian band cooked up an interplanetary potion full of deeply rooted historic mystique for which both, brewery and band, are infamously known. ... MYSTICUM – Cosmic Tripel Belgian Tripel 9.99 % ABV Where we went all cosmic on the tasting of Mystericum’s Pal Ale, we descend to low ground for the wonder of Belgian Tripel beers. The craft the Netherworld Europeans have crystalized to the max, in its widest range of variety. Belgian Tripel beers are beyond the best thing in artisanal beer tasting and range in its ABV as in taste. This variety is exquisite with herbal and spiced variants that are enticing and rooted in the depths of mother Earth, as where the sweeter styles are like sunlight waltzing in your glass on a sunbathing terrace in springtime. Mysticum’s Cosmic Tripel we find at the intersection of both dominant styles, hence why I refer to descend to the low grounds of Belgian beer styles. The beer’s presentation is on par with its Cosmic Ale counterpart with only minimal changes in color of presentation. The bottom bar is brown-ish as is the beer’s name below the Phoenix and pentagram. Nicely incorporated in the art and uniformly presentation. Upon pour the beer displays its difference with a hazier shade of golden, towards orange/copper. Little faint lacing against the sun. Medium head, nice, not to firm. Inviting is its nose of mid-sweet aromas and nutty-scent yeasty body. Not too sweet, but revealing apricot and orange zest. Not too dominant. Very subtle. THE TASTE Much like its aroma the beer blends fruity notes with a yeasty warming body consisting of (remote) syrup and almond atop hoppy toning. It’s the top notes however that make Cosmic Tripel a standout tasting experience. There’s a welling wave of citrus zest and apricot with banana and ripe fruit such as raisin that start to swirl. It blends well with the hop aroma present in the body balancing the bready yeast and boozy alcohol from its 9.99 ABV percentage, a neat numeral play to the upside down 666 which aligns well with the band’s dark appearance.  So yes, alcohol is very present, but subdued by the beer’s rich aroma and taste. It makes for disaster in the sun…. This is not a beer that you can slam down… well, you can, but you will most certainly pay the price! The beer is very tasty masking its heavy alcoholic body well. Be careful… (https://www.headbangerslifestyle.com/lifestyle/food-beverages/heavy-hangover-mysticum-the-cosmic-variant/)

Abrikoos, banaan, citrus?? Ik herken het niet...

Ach ik herken ook al die verschillende soorten metal ook niet.... De wereld is vele malen complexer dan je op het eerste gezicht denkt. Metal is metal, maar er zijn vele stromingen. Net zoals bier. Bier is bier, maar er zijn vele stromingen. Een pils, een kölsch, een alt, een weizen, een dubbel, een tripel, enzovoort. Hoe meer je je ergens in verdiept, hoe meer details je ziet.


Brut-Owl IPA Portal to Hop Hell

$
0
0

Brut-Owl IPA Portal to Hop Hell The box. You opened it. We came. ... Bier Specificaties ABV 9.0 IBU 25 MALT Pilsener HOPS Magnum, Cascade, Elixir, Chinook, Nelson Sauvin, Peacharine, Ekuanot CC 4 x 440ml GIST Lalbrew Nottingham BIERSTIJL IPA Bier Specificaties Elk jaar in november trakteert Uiltje Brewing Co. zijn fans op een limited edition Brut IPA voor de feestdagen. Traditiegetrouw verpakt in een collector’s box of magnumfles, draait Uiltje de branding naar een minimum rondom de jaarwisseling en zijn de blikken alleen nog maar een groot canvas. “Het is een cadeautje voor de trouwste fans,” zegt Joyce Kooijman, marketingmanager bij Uiltje. “Iets dat je echt kan verzamelen, over praten en van kan genieten tijdens de feestmaand december.” Dit jaar liet de Haarlemse brouwerij zich inspireren door een horror-klassieker uit de jaren tachtig. Het resultaat is de Portal to Hop Hell, een nauwgezette craft collector’s boxset met vier zwartkleurige 440cl blikken, waar op elk een gruwelijk handgetekend karakter figureert. Aangekondigd op Halloween, zal de Portal to Hop Hell 20 november worden gereleaset. Uiltje heeft voor zichzelf de reputatie van een onorthodoxe craftbierbrouwer en creatieve studio. Alle zestig bieren die zij jaarlijks brouwen hebben een uniek recept, label en verhaal, die worden gecreëerd door een intern creatief team. Elk jaar bewaren ze het best voor het laatst, en dit jaar is dat bij het eindejaarsbier niet anders. “Dit is de enige batch in het jaar waarin we de wetten van het brouwen en branding compleet negeren en echt iets baldadigs op de markt zetten”, zegt oprichter Robbert Uyleman. “De tijd en energie die we in deze feestboxen stoppen, heeft commercieel absoluut geen zin, maar het is iets dat we erg graag willen doen. Je kunt geen prijs op passie zetten.” Portal to Hop Hell In voorgaande jaren heeft de Haarlemse brouwerij Brut IPA’s gebrouwen met een gangsterthema in magnumflessen. Dit jaar is de Portal to Hop Hell exclusief verkrijgbaar als een boxset van vier. De box is een extravagant geïllustreerde Hop Box bedekt met owls from hell. Er is zelfs een waarschuwing voor kopers: ‘Open this box and Uiltje owns your soul.’ Op elk van de duistere sinistere blikken staat een ander horrorpersonage afgebeeld, getekend door huiscartoonist Gerben Valkema. Elk blik is voorzien van een kort verhaal van schrijver John Weich. “We hebben onze branding afgezwakt tot het punt dat deze bijna niet meer bestaat, waarbij we bijna alle beschikbare ruimte voor het artwork gebruiken”, zegt Kooijman. “Natuurlijk willen we dat onze fans het bier vers drinken, maar stiekem hopen we dat ze onze Portal to Hop Hell boxset in hun boekenkast tentoonstellen. Een soort trofee voor hopheads.” Uiltjes Portal to Hop Hell wordt op 20 november 2023 uitgebracht bij geselecteerde retailers en op uiltjebrewing.co. (https://www.uiltjebrewing.com/product/portal-to-hop-hell/)

Ik kocht er één blikje van. Het zwarte blik opent eenvoudig en schenkt even eenvoudig in. Het bleeklichtblonde bier geurt fleurig. Ook de smaak is fleurig en doet niet denken aan een duivels bier. Ook niet echt een bittere IPA. Op het blik is enkel 'hop' vermeld, maar in voorgaande tekst lees ik 'Magnum, Cascade, Elixir, Chinook, Nelson Sauvin, Peacharine, Ekuanot ', jammer dat ik die bittere Cascade, Chinook en Nelson Sauvin niet terugproef.

Neem de portal naar de Hop Hell. Vier dikke Brut IPA’s met een bruut etiket. Overleef jij deze hop hell? Proost dan! (https://brother-beer.nl/product/uiltje-portal-to-hop-hell-giftpack-4-brut-ipa/)

Wellicht zijn het alle 4 andere IPA's en heb ik net de wat fleurige variant van de vier?   

Het blik dat ik heb toont een uil in een houding die verwijst naar Hellraiser:

Hellraiser is een Britse horrorfilm uit 1987 van Clive Barker. Hij baseerde de film op zijn eigen boek The Hellbound Heart (1986). Het was de introductie op het witte doek van de Cenobieten, waarvan leider Pinhead (Doug Bradley) uitgroeide tot een horroricoon (hoewel hij in dit eerste deel nog enkel als Lead Cenobite op de aftiteling stond). ... Frank Cotton, een man met een criminele inborst, die in zijn leven altijd de grenzen heeft opgezocht, koopt op een Arabische bazaar bij een geheimzinnige Oosterse marktkoopman een magische kubusvormige puzzel. Deze puzzel belooft, voor degene die hem op de juiste manier oplost, ongekend hemels genot. Als Frank zich aan de puzzel zet, wordt hierdoor een portaal naar een andere, buitenwereldse dimensie gecreëerd, en hij verdwijnt volledig van de aardbodem. Enige tijd later betrekt Franks broer Larry met zijn vrouw Julia het huis waarin Frank verdween. Tijdens het binnendragen van huisraad haalt Larry zijn hand open aan een uitstekende spijker, en morst hierdoor veel bloed op de vloer van de kamer waarin Frank de puzzel probeerde op te lossen en de wereld van de Cenobieten werd ingetrokken. Larry's bloed wordt geabsorbeerd door de houten vloer van de kamer en hierdoor wordt Frank opnieuw tot leven gewekt, en hij keert terug naar de wereldse dimensie. ...  vier Cenobieten zijn de heersers van de buitenwereldse dimensie, waar ze hun slachtoffers vooral helse pijnigingen laten ondergaan, maar soms ook hemelse genoegens laten beleven, of zoals ze zelf zeggen: "Duivels voor sommigen, engelen voor anderen!". De Cenobieten delen Kirsty mee dat ze niet zonder haar kunnen terugkeren naar hun wereld, maar Kirsty smeekt hen haar te laten gaan, en in ruil daarvoor Frank naar hen terug te zullen leiden. De Cenobieten stemmen in met haar smeekbede en verdwijnen zonder Kirsty terug naar hun eigen dimensie, haar nog wel waarschuwend dat als ze hen bedriegt, zij haar ziel aan stukken zullen rijten.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_(film))

Hellbound: Hellraiser II is het eerste vervolg op Hellraiser uit 1987 en gaat verhaaltechnisch verder waar het eerste deel ophield. De acteurs bleven grotendeels dezelfde, hoewel hoofdpersonage Larry Cotton (Andrew Robinson) niet terugkeert. De film werd zelf in 1992 opgevolgd door Hellraiser III: Hell on Earth.... Wanneer Elliot Spencer (Doug Bradley) in het bezit komt van de Lament Configuration puzzeldoos, opent hij door de delen te verschuiven een poort naar de Hel. Hij wordt naar binnen gezogen, door haken, kettingen en naalden gruwelijk verminkt en transformeert zo tot Pinhead (ook Bradley), leider van de Cenobites. Hij komt met zijn aanhang naar de Aarde, maar wordt uiteindelijk door Kirsty Cotton (Ashley Laurence) terug door de Lament Configuration gestuurd naar zijn deel van de Hel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellbound:_Hellraiser_II)

Hellraiser III: Hell on Earth is een Amerikaanse horrorfilm uit 1992 onder regie van Anthony Hickox. Het is het tweede vervolg op Clive Barkers origineel Hellraiser en het eerste deel in de reeks gemaakt buiten Groot-Brittannië. Hickox won hiermee de juryprijs op het Brussels International Festival of Fantasy Film en de film werd genomineerd voor onder meer de Saturn Awards voor beste horrorfilm en beste grime. Hellraiser III: Hell on Earth volgt op Hellbound: Hellraiser II uit 1988 en werd op haar beurt in 1996 opgevolgd door Hellraiser: Bloodline. ... Joanne Summerskill werkt als verslaggeefster voor een lokaal televisiestation... Summerskill wordt in de tussentijd geplaagd door dromen over oorlogsscenario's. Haar vader overleed nog voor haar geboorte in de oorlog en zij denkt dat ze over hem droomt. De man in haar dromen benadert haar niettemin op zeker moment en legt uit dat hij Kapitein Elliot Spencer is, de man die na de Eerste Wereldoorlog in bezit kwam van een Lemarchand's box en zo Pinhead werd. Spencer vertelt Summerskill dat hij de menselijke kant van Pinhead vormde toen hij nog deel van hem uitmaakte, maar nu van hem gescheiden is. De Pinhead die op het moment van losbreken staat uit Monroe's standbeeld, is enkel nog de demonische kant, vrijwel onkwetsbaar en puur sadisme. Om hem te stoppen, moet Summerskill hem naar Spencers dimensie leiden, waar deze sterk genoeg is om Pinhead terug naar de Hel te sturen. Daarbij moet ze voorkomen dat de losgebroken Pinhead in het bezit komt van een Lemarchand's box. Alleen hierdoor kan hij terug naar de Hel. Als hij hem vernietigt, kan hij voor altijd vrij de mensenwereld bereizen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_III:_Hell_on_Earth)

Hellraiser: Bloodline is een Amerikaanse horrorfilm uit 1996 onder regie van Kevin Yagher en Joe Chapelle. Het is het derde vervolg op Clive Barkers origineel Hellraiser en het laatste deel waar Barker bij betrokken was.... De bloeddorst van Pinhead en zijn macabere schepsels uit de Hel laat zich niet tegenhouden door tijd en ruimte. Het verleden, het heden en de toekomst komen op gruwelijke wijze tezamen als de magische kubus wederom de poorten van de Hel opent. De krachten die daarbij vrijkomen, blijken dodelijker dan ooit tevoren. De familie van Paul Merchant blijkt nog altijd slachtoffer van de vloek die hen veroordeelt tot een eeuwige strijd met de meest ontzagwekkende tegenstander die de Hel ooit voortbracht... (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Bloodline)

Hellraiser: Inferno is een Amerikaanse horrorfilm uit 2000 onder regie van Scott Derrickson. Het is het eerste deel in de Hellraiser-filmserie waar de oorspronkelijke bedenker Clive Barker niet bij betrokken was. Het was tevens het eerste deel dat direct-naar-video werd uitgebracht... Pinhead is terug en hij is stekeliger dan ooit. Sterker nog: hij is laaiend! Een smeris uit L.A. zit in de hel. Zijn enige ontsnappingsmogelijkheid is de almachtige puzzelkubus. Als hij de puzzel oplost is hij vrij, maar er is één probleem. En dat probleem is de gruwelijke demon Pinhead. Hij heeft de kubus en is beslist niet van plan hem uit handen te geven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Inferno)

Hellraiser: Hellseeker is een Amerikaanse horrorfilm uit 2002 onder regie van Rick Bota. ... De puzzel, de Lament Configuratie, wordt opgelost en de demonische Pinhead komt samen met zijn legioen Cenobites terug op aarde. Ze zaaien direct hel en verdoemenis over iedereen die hen tegen durft te werken. Zware mishandeling, marteling en een pijnlijke dood zijn de gruwelijke littekens die ze achterlaten. Kirsty, de enige die Pinhead ooit verslagen heeft, moet ingrijpen en gaat de gruwelijke krachtmeting aan. Ook zij merkt nu zijn enorm toegenomen krachten, zijn duivelse streken en zijn ultieme kwaad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Hellseeker)

Hellraiser: Deader is een Amerikaanse horrorfilm uit 2005 onder regie van Rick Bota. ... Is er een groter gevaar dan Pinhead? Journaliste Amy duikt undercover, nadat zij een tip heeft gekregen over een mysterieuze sekte: de 'Deaders'. Naar verluidt kunnen deze 'Deaders' de doden weer tot leven wekken en gebruiken voor hun eigen gewin. Als Amy schijnbaar een nieuw sekteslachtoffer ontdekt, komt ze bij toeval in het bezit van een puzzeldoos. De puzzeldoos die de poort is naar de wereld van Pinhead en zijn moordlustige Cenobites.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Deader)

Hellraiser: Hellworld is een Amerikaanse horrorfilm uit 2005 onder regie van Rick Bota. Het is het achtste deel in de Hellraiser-filmserie en het vierde deel waar de oorspronkelijke bedenker Clive Barker niet bij betrokken was. De film werd direct-naar-video uitgebracht.... Vijf hardcore internetgamers worden uitgenodigd om het exclusieve en gevaarlijke Hellworld te spelen. Hun computers en hun kennis moeten 100% zijn om een kans op de overwinning te maken. Ze gaan een nacht tegemoet die zo ongelooflijk angstig zal zijn, dat ze denken dat het hen allemaal echt overkomt... Hebben ze dan echt geen rekening gehouden met de onmetelijke krachten van Pinhead? Ze moeten vechten voor hun leven, terwijl ze 'vastgenageld' achter hun beeldscherm zitten... (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Hellworld)

Hellraiser: Revelations is een Amerikaanse horrorfilm uit 2011 onder regie van Víctor García. Het is het negende deel in de Hellraiser-filmserie en het eerste deel waar Doug Bradley niet te zien was als Pinhead. De film werd direct-naar-video uitgebracht.... Pinhead is terug in zijn kamer van zielloze lekkernijen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Revelations)

Hellraiser: Judgment is een Amerikaanse horrorfilm uit 2018 onder regie van Gary J. Tunnicliffe. Het is het tiende deel in de Hellraiser-filmserie en het tweede deel waarin Doug Bradley niet te zien is als Pinhead. De film werd direct-naar-video uitgebracht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Judgment)

Hellraiser 2022... A young woman struggling with addiction comes into possession of an ancient puzzle box, unaware that its purpose is to summon the Cenobites. (https://www.imdb.com/title/tt0887261/)

Hellraiser is a 2022 supernatural horror film directed by David Bruckner, with a screenplay by Ben Collins and Luke Piotrowski, from a screen story they co-wrote with David S. Goyer. It is a reboot[1] of the Hellraiser franchise, the eleventh installment overall, and a second adaptation of the 1986 novella The Hellbound Heart by Clive Barker, which was adapted into the 1987 film Hellraiser.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Hellraiser_(2022_film))

'Save your breath for screaming.' (https://www.imdb.com/title/tt0887261/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

The puzzle box originally appeared in the 1987 Hellraiser, where solving the box undoes the barriers between dimensions and summons the Cenobites from Hell, where they can be bargained with. Other books and films in the Hellraiser universe further detail the origin of the puzzle box, revealing that the first boxes were created by 18th-century French occultist Philip LeMarchand. The boxes in both the 2022 Hellraiser reboot and the original 1987 movie are based on LeMarchand's original "Lament Configuration" or "Box of Sorrows" design. In the 2022 movie, the box changes configurations each time its blade sacrifices someone to the Cenobites. The holder of the box can gain their wish by delivering the Cenobites enough victims to reach the sixth configuration, Leviathan. However, such wishes can be very dangerous. (https://screenrant.com/hellraiser-2022-puzzle-box-lament-configurations/)

The Priest: "Enough" is a myth. (https://www.imdb.com/title/tt0887261/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

Pinhead is het pseudoniem van een bovennatuurlijk personage uit een reeks horrorfilms die voor het eerst te zien was in Hellraiser uit 1987. Hij staat aan het hoofd van de cenobites, een groepering die uit naam van Leviathan de dienst uitmaakt in een gedeelte van de hel. Het uiterlijk van ieder van deze cenobites wordt grotendeels bepaald door zeer aanwezige piercings in het lichaam, in het geval van Pinhead eruitziend als rechtopstaande spijkers in zijn hele hoofd.... De geestelijk vader van Pinhead is schrijver Clive Barker, die het personage voor het eerst liet voorkomen in zijn boek The Hellbound Heart (1986), waarop Hellraiser (door hemzelf) werd gebaseerd. Acteur Doug Bradley gaf hem in de eerste Hellraiser-film voor het eerst gestalte, hoewel hij toen nog niet als Pinhead, maar als Lead Cenobite op de aftiteling stond. Zijn pseudoniem ontstond op de grime-afdeling, waar medewerkers de bijnaam verzonnen om makkelijker aan elkaar aan te kunnen geven over welke cenobite ze het hadden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinhead)

Lead Cenobite: Oh, no tears, please. It's a waste of good suffering! (https://www.imdb.com/title/tt0093177/quotes/?ref_=tt_trv_qu)

Pinhead (also known as Lead Cenobite or the Hell Priest, among other names and titles)[a] is a fictional character and the main antagonist of the Hellraiser franchise. The character first appeared as an unnamed figure in the 1986 Clive Barker novella The Hellbound Heart.[3] When Clive Barker adapted the novella into the 1987 film Hellraiser, he referred to the character in early drafts as "the Priest" but the final film gave no name. The production and make-up crew nicknamed the character "Pinhead"—derived from his bald head studded with nails[8]—and fans accepted the sobriquet. The name was then used in press materials, tie-in media, and on-screen in some of the film's sequels, although Barker himself despises the moniker.[9] Pinhead is one of the leaders of the Cenobites, said to be humans who were later transformed into demonic creatures blindly devoted to the practice of experimental sadomasochism. They exist in an extra-dimensional realm that is Hell or one of many versions of Hell that co-exist. Cenobites are usually only summoned to Earth through puzzle boxes, such as one called the Lemarchand Configuration (known as the Lament Configuration in the film series). In The Hellbound Heart, Pinhead is described as an androgynous being with a feminine voice.[10][11] In 1987's Hellraiser, the character is portrayed by English actor Doug Bradley, who went on to reprise the role in seven subsequent Hellraiser films. In Hellraiser: Revelations (2011), Pinhead is played by Stephan Smith Collins, with Fred Tatasciore providing the character's voice. In Hellraiser: Judgment (2018), he is played by Paul T. Taylor. In the 2022 film, the character is portrayed by Jamie Clayton. In the Hellraiser film series, Pinhead was once British soldier Captain Elliott Spencer, who became disillusioned with life and humanity during his experiences during World War I, leading him to summon the Cenobites and join their ranks. In Barker's Hellraiser comics published by BOOM! Studios, it is implied that Spencer was not the first Hell Priest or Pontifex and indicate that others will be recruited to fill the role if he ever leaves or is destroyed.[6] Additionally, Barker's novel The Scarlet Gospels indicates that there is debate on whether there has always been one Hell Priest existing for many millennia, or if the title and nature of the Hell Priest has been adopted by many different humans-turned-Cenobite across the centuries. The Hell Priest's nature, and the motivations of the Cenobites, vary depending on the story. The character's appearance in 1987's Hellraiser marked a significant departure from the standard 1980s depiction of horror film villains, who tended to either be completely mute, or provide glib commentary while killing their victims. Instead, Pinhead was depicted as articulate and intelligent, speaking only when he deemed it necessary, capable of great evil but also bound by a personal code of honor (such as sparing the life of a young girl who summons him to Earth in Hellbound: Hellraiser II because he realizes she acted as the pawn of another person). (https://en.wikipedia.org/wiki/Pinhead_(Hellraiser))

According to Clive Barker and Doug Bradley, the earliest incarnation of Pinhead appeared in Hunters in the Snow, an original 1973 play with Doug Bradley in the role of the Dutchman, an undead inquisitor, and torturer. A later film titled The Forbidden, which was shot in 16 millimeter and in black and white, included a prop in the form of a wooden block with six nails in it, which gave distorted shadow formations under different lighting angles. Years later, during the scripting of Hellraiser, the same design was applied to Pinhead's face to give the same effect.[12] After being disappointed with the way his material had been treated by the producers of the 1985 film Underworld, which Barker wrote (and which included a scene in which needles burst out of a character's skull), Barker penned the novella The Hellbound Heart (1986) as his first step in directing a film by himself, introducing the Cenobites whom he also referred to as "sadomasochists from Hell".[12] The following year, Barker adapted the novella into the first Hellraiser film, introducing the Cenobites to a wider audience. A Cenobite from the novella, described as having his head decorated by a gridwork pattern and jeweled pins, was depicted in the movie as having a similar appearance involving iron nails and operating as the apparent leader of his order of demons. The film credits him as "Lead Cenobite", but the make-up crew and production team referred to him as Pinhead, a name that was learned of and adopted by fans. The character is glibly referred to by the name "Pinhead" on-screen for the first time in Hellraiser III. The Pinhead name was used in press materials for the films and the various films to follow, as well as tie-in comic books published by Marvel Comics, including a crossover comic with Marshal Law, and a mini-series entitled Pinhead. Clive Barker did not care for the nickname, believing it did not suit the dignity of the villain.[9] During filming of the first Hellraiser film, actor Doug Bradley discussed the character with Clive Barker. Both agreed, as the novella indicated, that Pinhead was once human, though when he had lived and died was undecided. Bradley later concluded that while the Cenobites have been active for centuries, Pinhead was originally a person belonging to the 20th century, telling Fangoria: "To me, Pinhead is the chief Cenobite of the 20th century".[12] This idea was expanded on in the second Hellraiser film, when the movie incarnation of Pinhead was said to have originally lived as a World War I officer named Elliott Spencer.[13] (https://en.wikipedia.org/wiki/Pinhead_(Hellraiser)

Ik heb ze volgens mij weleens op TV gezien, maar dat is ook alweer een decennium geleden. Bizar hoe snel de tijd gaat. Gelukkig had ik deze brute IPA tijdig soldaat gemaakt, maar de hopbitterheid - vrij cruciaal bij een IPA wat mij betreft- valt reuze mee. De hopbommen die ik ooit in Nieuw Zeeland op heb, hebben mijn referentiekader behoorlijk verbitterd. Daar maakt een horrorthema niet iets anders van.

“We hebben onze branding afgezwakt tot het punt dat deze bijna niet meer bestaat, waarbij we bijna alle beschikbare ruimte voor het artwork gebruiken”, zegt Kooijman. “Natuurlijk willen we dat onze fans het bier vers drinken, maar stiekem hopen we dat ze onze Portal to Hop Hell boxset in hun boekenkast tentoonstellen. Een soort trofee voor hopheads.” (https://www.speciaalbierpakket.nl/nl/uiltje-portal-to-hop-hell.html) 

Ik reken mezelf als hophead, maar dit bier vind ik te fleurig om als IPA met hopbitterheid te worden gezien. 

Uiltje Portal To Hop Hell is een brut IPA. Knallend het jaar uit met vier verschillende dik vormgegeven blikken. Een fruitige IPA met champagne-like bubbels uit de gist. *Disclaimer: Uiltje heeft vier verschillende etiketten ontworpen. Als je een blik bestelt, dan krijg je random een van die etiketten op een blik. Bestel je ze alle vier, dan probeert Beer Dudes je de verschillende etiketten te sturen (zolang de voorraad dat toelaat)* ... Bierstijl:Brut IPA ABV (alcoholpercentage):9% IBU (bitterheid):25 (https://www.beerdudes.club/bier/uiltje-portal-to-hop-hell/)

Echt bitter vind ik dit bier niet.

De term IBU staat voor International Bitterness Units. Dit is een internationale norm die uit de VS is komen overwaaien om de bitterheid in een bier weer te geven. Erg handig wanneer je een bier gaat uitzoeken in de winkel. Hou jij juist van bieren met veel bitter? Kies er dan een met een hoge IBU. Je hebt trouwens ook nog een Europese variant van IBU, namelijk EBU. Deze geeft overigens precies hetzelfde getal aan. (https://biermetboot.nl/wat-is-ibu/)

De bitterheid in bier wordt bepaald door het aantal milligram alfazuren per liter bier. Die alfazuren zijn afkomstig uit de hop. Er zijn tal van verschillende soorten hop. De ene soort heeft meer alfazuren dan de andere hop. De bitterwaarde kan variëren van 0 tot wel 1000! Echter boven een waarde van circa 75 wordt een toename in bitterheid lastiger vast te stellen. De alfazuren geven het bier niet alleen een bittere smaak, maar zorgen er ook voor dat het bier langer houdbaar is. Daarnaast hebben de meeste alfazuren ook nog eens een positief effect op de schuimstabiliteit van een bier.... IPA’s hebben bijvoorbeeld al vaker een IBU hoger dan 60. Bij Bockbier ligt het vaak weer tussen de 20 – 30 EBU/IBU en bij een tarwebier tussen de 10 – 20 EBU/IBU. Over het algemeen kan je de volgende opsomming aanhouden in de bepaling van bitterheid in bieren:    5 – 20 Zwak bitter - bv. La Trappe Witte Trappist    20 – 30 Licht bitter - bv. Grolsch Premium Pilsner 30 – 45 Bitter -  bv. Sierra Nevada Pale Ale    45 – 60 Sterk bitter - bv. Uiltje Brewing Company - Dikke lul 3 bier > 60 Zeer bitter-  bv. Bronckhorster Hoptimist IPA (https://www.bierista.nl/actueel/wat-betekent-ibu)

Dus de 'brute' IPA heeft een IBU die nog lager is dan de pils van Grolsch? Dat valt tegen zeg. Wat vinden anderen ervan? 

Zicht Goudgeel troebel bier, met een flinke, witte kraag, gemengde bellen, die maar langzaam inzakt. Mooie set van 4 blikjes met elk een eigen ontwerp, die wel corresponderen. ... Neus Heerlijke, best volle geur, fruitig, bloemig, met een zeer aangename, hop toon. ... Smaak De smaak is wat 'agressiever' dan de geur, met hars achtige, droge tonen in de smaak. Gevolgd door een bittere en wat droge nasmaak, waar het droge, fruitige tintje lang in aanwezig blijft. Zal voor liefhebbers een topper zijn, ik het het liever wat 'romiger'." (https://www.bierista.nl/uiltje-portal-to-hop-hell)

Maar daar staat geen jaar bij. Misschien was dat de versie van 2022? 

Al met al niet heel duidelijk dus. 

Nancy Napalm

$
0
0

Kompaan – Nancy Napalm – Foreign Legion 2023... Whiskey Barrel Aged with Carolina Reapers. Nancy is a fiery and passionate freedom fighter who embodies the spirit of resistance. With a charismatic presence and a talent for inspiring others, Nancy serves as a symbol of hope for the oppressed masses. Her unwavering determination fuels the team’s fight against censorship, igniting a spark of rebellion that spreads throughout the populace. (https://www.debiersalon.nl/product/kompaan-nancy-napalm-foreign-legion-2023/)

Nancy is a fiery and passionate freedom fighter who embodies the spirit of resistance. With a charismatic presence and a talent for inspiring others, Nancy serves as a symbol of hope for the oppressed masses. Her unwavering determination fuels the team’s fight against censorship, igniting a spark of rebellion that spreads throughout the populace. (https://kompaanbier.nl/product/nancy-napalm/)

Imperial Red Ale Whiskey Barrel Aged w/ Carolina Reapers (https://kompaanbier.nl/product/nancy-napalm/)

Whiskey Barrel Aged Imperial Red Ale met Carolina Reaper pepers. Nancy is een gedreven en gepassioneerde strijder voor vrijheid die de geest van verzet belichaamt. Met haar charismatische uitstraling en het vermogen om anderen te inspireren, staat Nancy symbool voor hoop voor de onderdrukten. Haar vastberadenheid voedt de strijd van het team tegen censuur en ontsteekt een vlam van opstand die zich verspreidt onder de bevolking. (https://melgers.nl/product/kompaan-foreign-legion-2023-nancy-napalm-whiskey-barrel-aged-red-ale-33cl-blik/)

Pittige tante die Nancy. Dat merk je ook terug in het bier. Carolina Reaper en rijping op whisky vaten maken van deze imperial red ale een knaller van een bier. Toetsen van rijp fruit, karamel, een dikke body en een spicy afdronk. (https://www.misterhop.com/products/kompaan-nancy-napalm-foreign-legion-2023)

Brouwerij: Kompaan, Den Haag Type: Red Ale Whiskey Barrel Aged Aroma en smaak: Caramel, vanille, wat mokka, peper, whiskey. Vrij droog, pittig, wat bitter.  9.0% alcohol ... Beschrijving: Deze red ale is gerijpt op een whiskeyvat met Carolina Reapers. Nancy is een vurige en gepassioneerde vrijheidsstrijder die de geest van verzet belichaamt. Met een charismatische aanwezigheid en een talent om anderen te inspireren, fungeert Nancy als een symbool van hoop voor de onderdrukte massa. Haar onwankelbare vastberadenheid voedt de strijd van het team tegen censuur, waardoor een vonk van rebellie ontstaat die zich onder de bevolking verspreidt. (https://www.hetbiermoment.nl/a-84583502/kompaan/kompaan-foreign-legion-23-nancy-napalm-ba-33cl-can/#description)

IBU: 37.6 EBC: 30.4 9% ABV (https://kompaanbier.nl/product/nancy-napalm/)    

Het is een donkerrood bier. Donkerder dan Palm. De geur is alcoholerig. De smaak heeft een branderigheid die in de afdronk en nasmaak nog lang blijft branden. Dat zijn vast de pepers. Peper en whiskey zijn ook branderige smaken. Rijp fruit? Karamel? Spicy? Wel spicey, maar karamel, mokka, vanille of fruit herken ik niet. Alhoewel in de smaak zou je wellicht in het begin vanille kunnen herkennen. Karamel is een zoete smaak, maar door de branderigheid wordt het -als het er al zou zijn- weggedrukt. Het bier voelt niet zwaar aan, maar het bier heeft als smaak eigenlijk 'branderigheid'. Wat dat betreft is het een uniek bier. Ik had al vaker een bier met pepers op (zoals in 2021: https://biervat.blogspot.com/2021/06/weer-een-peper.html), maar nog nooit eerder had ik een bier dat smaakte naar 'branderigheid'. 

King Rufus (15,6%)

$
0
0

William II (Known as William Rufus) (r. 1087-1100)... Strong, outspoken and ruddy (hence his nickname 'Rufus'), William II (reigned 1087-1100) extended his father's policies, taking royal power to the far north of England. Ruthless in his relations with his brother Robert, William extended his grip on the duchy of Normandy under an agreement between the brothers in 1091. (Robert went on crusade in 1096.) (https://www.royal.uk/william-rufus)

Willem II (bijgenaamd Rufus, vanwege zijn rode gezicht) (Normandië, ca. 1060 – New Forest, 2 augustus, 1100) was koning van Engeland van 1087 tot 1100. Hij was de derde zoon van Willem de Veroveraar en Mathilde van Vlaanderen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_II_van_Engeland)

Mathilde van Vlaanderen (ca. 1031 – Caen, 2 november 1083) was een dochter van Boudewijn V van Vlaanderen en Adelheid van Frankrijk. Als echtgenote van Willem de Veroveraar was ze hertogin van Normandië en koningin van Engeland. Dankzij hun goede verstandhouding deelde ze in de politieke macht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mathilde_van_Vlaanderen)

Na de dood van Willem de Veroveraar in 1087 werden diens belangrijkste bezittingen onder zijn twee oudste zoons verdeeld. Rufus was op dat moment de op-één-na-oudste omdat zijn broer Richard enige tijd eerder was omgekomen tijdens een jachtpartij in de New Forest. Zijn oudere broer Robert erfde het hertogdom Normandië terwijl Willem Rufus het minder belangrijke gebied Engeland kreeg toebedeeld. (Onder Engeland werd destijds een veel kleiner gebied verstaan dan tegenwoordig.) De verdeling van het land van Willem I in twee delen aan beide zijden van Het Kanaal leidde tot een dilemma voor die edelen die land bezaten in beide gebieden. Aangezien Willem en Robert elkaars rivalen waren, vreesden zij (een deel van) hun bezittingen te verliezen door loyaal te zijn aan de een of aan de ander. Zij zagen als oplossing de twee gebieden te verenigen onder één leider. Onder leiding van Odo, de machtige bisschop van Bayeux, ontstond een opstand tégen Willem en ten gunste van Robert. Met steun van de Engelsen wist Willem echter de opstand te bezweren en zijn leiderschap onbetwistbaar te maken. Willem II maakte zich niet populairder bij de lokale adel door stevige belastingen te heffen. Bovendien keerde hij zich openlijk af van de christelijke kerk door zich kerkelijke bezittingen toe te eigenen en zich anderzijds ook immoreel te gedragen. In zijn tijd ontstond er een langdurige vete over de verhouding tussen kerk en staat. Deze Investituurstrijd bracht hem in ernstig conflict met de aartsbisschop van Canterbury, Anselmus, die hij dwong in ballingschap te gaan. Hij voerde oorlog tegen Wales en Schotland. Toen zijn broer Robert in 1096 op kruistocht ging, verpachtte deze het graafschap Normandië aan Willem die vervolgens de verloren gegane gebieden Maine en Vexin heroverde. Willem was een flamboyant figuur. Hij is nooit getrouwd geweest en had ook geen onwettige kinderen. Men neemt nu algemeen aan dat hij homoseksueel was. Het dagelijks leven aan zijn hof wordt in de kronieken beschreven als losbandig en vol geparfumeerde mannen. In 1100 werd hij tijdens een jachtpartij in de New Forest dodelijk getroffen door een pijl. In de Engelse geschiedenis is 'jachtongeval' vaak een eufemisme voor 'politieke afrekening', vandaar dat er sinds Rufus' dood veel is gespeculeerd over kwade opzet. Zijn jongere broer Hendrik, die hem opvolgde als koning Hendrik I, wordt in zulke verhalen meestal beschouwd als het brein achter het plan. De timing van Willems dood kwam Hendrik inderdaad goed uit. Robert Curthose, de rechtmatige erfgenaam van de troon, kon na jarenlange afwezigheid immers ieder moment terugkeren. Op het ter herinnering aan Good King Rufus opgerichte gedenkteken Rufus Stone staat Sir Walter Tyrell vermeld als degene die het fatale schot loste. Willem II is begraven in de Kathedraal van Winchester. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_II_van_Engeland)

Tot zo ver de Britse adel, want dit is geen blauw bloed blog, maar een bierblog.

The era of a new king is dawning. Long live King Rufus the barley wine which reigns supreme with an impressive 15.6% ABV. An aficionado beer for the rumbustious, the complex malts and light use of hops imbue this English Barleywine with a bellicosity that borders on belligerent. As you take your first sip, you’ll be greeted by a symphony of malty sweetness, dark fruits, and a subtle hint of alcohol. Warming and supple this big beer fuels your soul for the dark days of winter and leaves you in awe of the king’s dominion. Cheers to the king of barleywines! (https://www.debiersalon.nl/product/lervig-king-rufus/, https://lervig.no/product-portfolio/dark/king-rufus/)

INGREDIENTSWATER, BARLEY, HOPS, YEAST. ABV15.6% PACKAGING33 CL CAN, 20L KEYKEGS BEST BEFORE60 MONTHS (https://lervig.no/product-portfolio/dark/king-rufus/)

Productomschrijving Het tijdperk van een nieuwe koning breekt aan. Lang leve koning Rufus, de gerstewijn die oppermachtig is met een indrukwekkende alcoholpercentage van 15,6%. Terwijl u uw eerste slok neemt, wordt u begroet door een symfonie van moutige zoetheid, donker fruit en een subtiel vleugje alcohol. Verwarmend en soepel is dit grote bier een brandstof voor je ziel tijdens de donkere winterdagen en laat je onder de indruk van de heerschappij van de koning. Proost op de koning van barleywines! BARLEYWINE, 15%, NOORWEGEN, BLIK, 330ML (https://www.littlebeershop.nl/lervig-king-rufus.html, https://brother-beer.nl/product/lervig-king-rufus/,  https://www.hetwhiskyhuis.nl/artikel/16319/lervig-king-rufus.html)

Ik weet niet of ik ooit zulk zwaar bier op heb. Dit is misschien wel het zwaarste bier dat ik ooit op heb? 

Het bier is roodbruin. Het lichtbruine schuim verdwijnt snel. Hoe omschrijf ik de smaak? Ik moet snel zijn, want ik voel het na een paar slokken al wel in mijn hoofd. De smaak of mondgevoel zou ik omschrijven als branderigheid van de alcohol.  

"een symfonie van moutige zoetheid, donker fruit en een subtiel vleugje alcohol. Verwarmend en soepel is dit grote bier een brandstof voor je ziel " ??? Zoetigheid herken ik. Donker fruit? Misschien. Kers misschien zelfs wel. Soepel kan ik me niet echt herkennen. Het prikkelt wel, maar de smaak is op zich verder niet spannend?? 

LERVIG is an independently owned and operated craft brewery located in Stavanger, Norway. We produce a wide range of beers from easy drinking pilsners and pale ales to bold and complex barrel-aged stouts, barley wines, and sours. Our goal is to brew the best beers in the world and to do that we stick to our beliefs and brew the beers that we love to drink ourselves. We pride ourselves as a brewery that never sacrifices quality for economics and we’re constantly working outside of our comfort zone. We love to travel the globe and be inspired by tasting new things and collaborating with world-class brewers. We’re a brewery that isn’t afraid to offer easy drinking everyday beers, nor to take time to brew massive barrel-aged stouts and complex mixed-fermented sours. We do all this, and we do it to the best of our abilities. (https://lervig.no/brewery/)

Voted one of the 100 best breweries in the world! Based on feedback given by hundreds of thousands of consumers, LERVIG has been voted one of the 100 best breweries in the world according to Ratebeer.com in 2014 and 2017, as well as having the best beer in Norway and two of the best beers in the world.

LERVIG has gradually evolved into a leading craft brewery in Norway and Europe. The brewery has gone from being established as a reaction to the loss of the local brewery Tou (now owned by Carlsberg co.), to becoming an internationally recognised brewery that extends far beyond Norway's borders. Since it opened in 2003, around 200 different beers have been brewed at LERVIG, focusing on innovation and pushing boundaries for what beer can be. Today, our range is between 25-30 different beers, with everything from traditional Pilsner and fruity IPA to full-bodied barrel-aged stouts. Voted one of the 100 best breweries in the world Based on feedback given by hundreds of thousands of consumers, LERVIG has been voted one of the 100 best breweries in the world according to Ratebeer.com in 2014 and 2017, as well as having the best beer in Norway and two of the best beers in the world. In addition, we hold seven placements on top 10 beers in Norway based on consumers' preferences. We are keen to make beers that stand out and therefore focus on taste and quality. We experiment with new flavours, combining beer with all types of food. We want people to drink less, and drink better. A big part of our production at LERVIG goes to export, and it's available in over 30 different countries throughout Europe, Asia, Australia and New Zealand. Today, LERVIG is Norway's largest independent small-scale brewery with a production of about 2 million liters of beer a year. You can find our products in most of the bars and restaurants in Stavanger, in addition to super markets and "Vinmonopolet".  Additionally, in our bottleshop at the brewery. Visit LERVIG is located in Hillevåg, Stavanger. It's possible to book a private tour at the brewery in the evening, both on weekdays and weekends - for groups of at least 10 people. We also organise a short production tour during office hours for small groups. (https://www.visitnorway.nl/listings/lervig/258647/)

de 4 basis ingrediënten van bier: water, graan, hop en gist

$
0
0

Op https://bier-broeders.nl/de-4-basis-ingredienten-van-bier/ worden de 4 basis ingrediënten van bier: water, graan, hop en gist beschreven. 

Ongeveer 85 à 90 procent van bier bestaat uit water. Zeker in onze regio is de waterkwaliteit zeer goed en kan er gewoon leidingwater voor het brouwen van bier gebruikt worden. Vroeger, toen dit veel minder het geval was, waren er veel meer regionale invloeden van de waterkwaliteit op het bier. Denk hierbij aan het relatief “harde” (rijk aan mineralen en calcium) water in de omgeving van Burton on Trent in Engeland waardoor er bierstijlen ontstonden die kenmerkend voor deze regio waren. Op een zelfde manier is rond 1842 ook de bierstijl pils in Plzen (Tsjechië) ontstaan. Het relatief zachte water aldaar is ideaal om een bierstijl pils te brouwen. (https://bier-broeders.nl/de-4-basis-ingredienten-van-bier/)

Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Voor de productie van bier is er echter veel meer water nodig dan er in werkelijkheid in bier aanwezig is.  Het waterverbruik bij het brouwen van bier ligt rond 10-15 hl water per hl geproduceerd bier. Als de brouwerij een goede waterbeheersing heeft door bijvoorbeeld recuperatie, kan het verbruik gereduceerd worden tot 5-8 hl water. Omdat water steeds schaarser en duurder wordt, gaan brouwerijen hier ook meer en meer aandacht aan geven door  : Recuperatie en hergebruik van koelwater. Recuperatie en hergebruik van reinigingsvloeistoffen die verdund zijn met water. De uiteindelijke afvalproducten moeten dus zo weinig mogelijk water bevatten. ... Voor het reinigen van alle installaties en leidingen moet het water niet voldoen aan de strenge vereisten die gelden voor brouwwater. Toch moet dit water ook van drinkwaterkwaliteit zijn, maar behandeling voor bijvoorbeeld pH waarde is niet meer nodig. Het reinigingswater moet van voldoende goede kwaliteit zijn zodat de reiniging goed verloopt. ... Het koelwater moet in de regel niet aan bepaalde vereisten voldoen. Koelwater komt niet in contact met het brouwwater of met het bier. Dit water wordt meestal gebruikt als warmtewisselaar om het warme brouwsel snel te kunnen afkoelen. Vandaar dat het dus niet nodig is hiervoor enige voorzorgen te nemen.... Als de ketels verwarmd worden met stoom, is er uiteraard ook water nodig. Dit stoomketelwater zal gedemineraliseerd worden zodat er geen kalkafzetting ontstaat op de installaties. Kalkafzetting zorgt immers voor slechtwerkende installaties en defecten.... Een brouwer wil dat elk brouwsel gelijkaardig is en dat er dus geen smaakverschil is. Na het brouwen wordt de einddensiteit van het bier gemeten. Soms moet deze gecorrigeerd worden door het toevoegen van water, het zogenaamde 'blending' water. Sommige brouwerijen brouwen bier in een hogere concentratie dan wat uiteindelijk aan de consument afgeleverd wordt. Die concentratie wordt dan verdund met 'verdunningswater', ook een vorm van blending water, om zo tot het uiteindelijke bier te komen. Bij voorkeur heeft dit water een laag mineraalgehalte zodat het het bier niet te veel gaat beïnvloeden. Voordeel van deze techniek is dat de beperkte capaciteit van het volume van de brouwketel zo verhoogd wordt. (https://www.allesoverbier.be/brouwen/ingredienten/water-de-brouwerij)

Het 2e ingrediënt van elk bier is graan. Voorbeelden van granen zijn gerst, tarwe, haver, rogge, mais en rijst. Deze granen kunnen zowel gemout als ongemout gebruikt worden, in elk bier zit sowieso een bepaald deel gemout graan. Met andere woorden het brouwen van bier met enkel ongemoute granen is niet mogelijk. Maar wat is mouten nu eigenlijk? Mouten gebeurt in een mouterij. Uiteindelijk is een brouwerij op zoek naar suikers die tijdens de vergisting naar alcohol en koolzuur omgezet worden. In granen zelf zitten echter geen suikers, wel zetmeel. Door middel van het weken van de granen in water en het regelmatig keren, wordt de vorming van enzymen bevordert. De temperatuur en zuurstoftoevoer worden op peil gehouden, dit proces wordt ook wel kiemen genoemd. Deze enzymen zetten het zetmeel in de kiem om in vergistbare suikers. Het kiemen wordt gestopt als de juiste verhouding tussen enzymen en zetmeel bereikt is, het eindproduct hiervan noemen we groenmout. Met groenmout kan in theorie al bier gebrouwen worden, echter zal deze dan vrij weinig smaak bevatten. Door middel van het drogen van de groenmout (= eesten) wordt het vochtgehalte sterk verlaagd. Tevens kan de mout donkerder gemaakt worden door het op hogere temperatuur te drogen, door de mout te roosteren kan de smaak verder worden beïnvloed.(https://bier-broeders.nl/de-4-basis-ingredienten-van-bier/)

Gerst is een landbouwgewas die op de akker ontkiemt en tot een volwassen plant uitgroeit. Aan de stengel zullen een aantal bladeren groeien en uit het laatste blad zal de aar groeien. De aar bevat bloemen die door zelfbestuiving uiteindelijk uitgroeien tot vruchten, de gerstkorrels. In het geval van tweerijige gerst zullen slechts de middelste bloemen bevrucht worden. Bij zesrijige gerst zullen drie bloemen van elk aarlid bevrucht worden. (https://www.allesoverbier.be/brouwen/ingredienten/gerst)

Op https://www.allesoverbier.be/brouwen/ingredienten/gerst is een gerstkorrel weergegeven met een kaf, wandlaag (Aleuronlaag), en meellichaam (endosperm).

Rijst maakt het bier droger en wordt vooral gebruikt voor pilsbieren....Rijst en maïs kunnen in het brouwproces gebruikt worden op voorwaarde dat deze vooraf verstijfseld worden door deze vooraf te koken. In de handel kunnen maïs en rijstvlokken verkregen worden die reeds deze procedure hebben ondergaan. Ze lossen dan ook makkelijk op in het warme brouwbeslag. Maïs wordt meer en meer gebruikt omdat deze goedkoper is dan rijst. ... Maïs in zijn natuurlijke vorm kan niet gebruikt worden om te brouwen. Maïs bevat te veel olie en een harde pel. Om maïs klaar te maken voor het brouwproces, wordt de maïs ontdaan van de harde schil en de kiem (die veel olie bevat). Wat overblijft wordt vervolgens gebroken tot maïsgries. Het poeder dat hierbij ontstaat, wordt maïszetmeel genoemd en kan ook gebruikt worden bij het brouwen van bier. Maïs draagt bij aan de volmondigheid van bier. ... Tarwe en haver kan in zijn natuurlijke vorm gebruikt worden, of als (tarwe)zetmeel. Deze moeten niet vooraf opgewarmd worden zoals bij rijst en maïs. (https://www.allesoverbier.be/brouwen/ingredienten/ruwe-granen)

De allereerste stap van bier brouwen is schroten. In deze stap gaan we het mout malen of pletten. Je kunt eventueel ook geschrote mout kant en klaar kopen. Als je zelf mout wilt schroten heb je daar speciale apparatuur voor nodig. Dit kan met een moutmolen. Het mout moet zo grof mogelijk geschroot worden, maar mag geen hele korrels meer bevatten aangezien dan de inhoudsstoffen niet vrijgegeven kunnen worden aan het wort. Te fijn schroten is ook niet goed, omdat je dan bij de volgende stap problemen krijgt met het filteren. Het mag duidelijk zijn dat hele mout korrels of te fijn geschrote mout de kwaliteit van je uiteindelijk bier niet ten goede komt. TIP Maak voordat je begint met schroten het mout een klein beetje vochtig, hierdoor voorkom je dat het mout in kleine stukjes breekt. (https://hoebrouwjebier.nl/proces/schroten/)

Maischen In deze stap gaan we beslag van de geschrote mout maken door deze op te lossen in water. Het oplossen van de geschrote mout in beslag noemen we maischen. Door heet water toe te voegen aan de mout breken de bestandsdelen af en zijn er meerdere enzymen actief. Elk enzym heeft een optimale werkingstemperatuur, om die reden worden er tijdens het maischproces verschillende temperaturen aangehouden. (https://hoebrouwjebier.nl/proces/maischen/)

het 3e ingrediënt ....: hop. Hop is een snelgroeiende klimplant die tot wel 30cm per dag kan groeien, in totaal wordt een hopplant tot 6 à 8 meter hoog. Hop komt op veel plekken op het Westelijk Halfrond voor, bekende hopregio’s zijn bijvoorbeeld de Hallertau in Duitsland, Poperinge in België, maar ook in Amerika en Nieuw-Zeeland zijn er veel hopaanbouw gebieden. In bier worden over het algemeen enkel de vrouwelijk hopbellen gebruikt, mannelijke hopbellen bevatten te veel vetten wat met name funest is voor de schuimkraag van een speciaalbier. In de hopbellen bevindt zich een gele, kleverige substantie die we lupuline noemen, deze bevatten de etherische oliën de aroma afgeven en tevens de kenmerkende bitterstoffen. In het brouwproces kunnen de hele hopbellen toegevoegd worden, dit leidt echter sneller tot problemen op het gebied van filtratie en tevens ligt veroudering eerder op de loer. Om die reden wordt steeds vaker hop in een meer geconcentreerde vorm gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van samengeperste “hoppellets” of hopconcentraten. Hop verleent meerdere goede eigenschappen aan een bier. Het zorgt voor de bitterheid die elk bier nodig heeft en tevens voor de nodige aroma’s. Verder verbetert het de schuimstabiliteit en heeft het tevens een conserverende werking. Bier met hop is langer en beter houdbaar, dit in tegenstelling tot de Middeleeuwen waar bier met gruit (= een kruidenmengsel) gebrouwen werd.  ... Er zijn 3 soorten hop te onderscheiden: bitterhoppen, aromahoppen en dual purpose hoppen. Deze laatste verlenen een speciaalbier zowel bitterheid alsook de aroma’s. Er is een trend om speciaalbieren van steeds meer hop te voorzien, denk daarbij aan de IPA (= India Pale Ale) waarbij het bijna een sport lijkt te zijn om zo hoog mogelijk qua IBU te komen. IBU staat voor International Bittering Units en is de maatvoering voor de bitterheid van een bepaald speciaalbier. De formule hiervoor is als volgt: 1 mg ISO-alfazuur per liter bier = 1 IBU. In hop zitten alfazuren en gedurende het kookproces in de brouwerij worden deze alfazuren omgezet naar ISO-alfazuren. Deze verlenen het bier een bepaalde bitterheid. Vaak worden de bitterhoppen aan het begin van het kookproces toegevoegd en de aromahoppen meer richting het einde. Dit heeft als reden dat de aroma’s tijdens het koken vrij snel verdampen, door dit zo laat mogelijk te doen blijven deze aroma’s zoveel mogelijk behouden. Met name bij het speciaalbier type IPA wordt vaak dry hopping toegepast, dit is het toevoegen van hoppen voor de vergisting en als het kookproces van een bepaald speciaalbier al beëindigd is. (https://bier-broeders.nl/de-4-basis-ingredienten-van-bier/)

Hop (Humulus lupulus) De hopplant is een tweehuizige plant, dus je hebt een vrouwelijke en een mannelijke plant. Het is verder een vaste plant en geeft bloemen oftewel hopbellen. De vrouwelijke bloemen worden voornamelijk gebruikt bij de bereiding van bier. Het is bovendien als hopteler belangrijk dat mannelijke bloemen niet in de buurt van de vrouwelijke hopplant komen. Je wilt namelijk bevruchting voorkomen, omdat dit geen positief effect heeft op het bier. In de hopbellen zitten lupulinekorreltjes. Deze korreltjes bevatten onder andere alfazuren en bètazuren. Deze zuren zorgen weer voor de bekende bitterheid van het bier. Door het hop gedurende een bepaalde periode mee te koken gaan de zuren isomeren en daardoor lossen deze makkelijker op in het hete wort. Het koken van het wort is dus een belangrijke stap in de productie van bier. Daarnaast bevat de lupuline esters die zorgen voor aroma en smaak. Deze komt uiteindelijk terug als een bepaald aroma (bijvoorbeeld citrusachtig) en als bitterheid. ... Een belangrijke waarde in het gebruik van hop is het alfazuurpercentage. Dit percentage geeft aan hoeveel bitterheid de hop kan afgeven. Op basis van het percentage kan een brouwer dus berekenen hoe bitter het bier gaat worden. De bitterheid van bier wordt weergegeven door een waarde: IBU. Deze afkorting staat voor International Bitterness Unit. Soms wordt de waarde weergegeven in EBU – European Bitterness Unit. Beide waarden betekenen vrijwel hetzelfde. (https://hopblog.nl/hop-wat-het/)

Er zijn diverse hopsoorten. De twee belangrijkste zijn aromahop en bitterhop. Opvallend aan de aromahop is dat het een lager alphazuur percentage heeft. Bitterhop zorgt voor een bittere smaak. Aromahop Wanneer je aan de slag wilt gaan met aromahop is het goed om te weten dat deze een lager alphazuur percentage heeft. Het is populair in gebruik, simpelweg om het feit dat de aroma’s worden afgegeven. In de meeste gevallen kiest men ervoor om de aromahop toe te voegen op het moment dat het koken van het wort klaar is. Bitterhop Er zijn natuurlijk talloze soorten bitterhoppen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een bittere smaak geven aan het bier dat wordt gebrouwen. In tegenstelling tot aromahop heeft de bitterhop een hoog alfazuur percentage. (https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/hop-dit-moet-je-weten-over-hop/)

Breng het brouwsel weer aan de kook en roer regelmatig, voorkom overkoken(!). Bij bijna koken ontstaat er een schuimlaag, hete breuk genaamd, zet het vuur lager als het schuim omhoog komt of sproei er schoon water (gekookt water) op. Doe dit ongeveer 5 á 10 minuten tot het geheel oplost tot een donker kokend mengsel. Vanaf dit moment gaan we op verschillende tijdmomenten hop toevoegen, eerst twee keer bitterhop en op het laatst de aromahop. Voeg nog een zakje hop toe en zet de kookwekker op 60 minuten, blijf het geheel goed roeren en voorkom overkoken. Voeg na 30 minuten de rest van de bitterhop toe, 5 minuten voor het eind van de kooktijd voeg je de aromahop toe. Je hebt heel veel verschillende bierbrouw recepten die allemaal weer hun eigen hopsoorten en kooktijden aanhouden. (https://hoebrouwjebier.nl/proces/wort-bier/)

Gist is één van de meest essentiële ingrediënten tijdens het brouwen van bier. Zonder gist immers geen alcohol. Toch is niet elke gist hetzelfde. Verschillende stammen hebben verschillende eigenschappen, die de smaak, het aroma en de troebelheid van het bier beïnvloeden. Thuis brouwen vereist daarom veel kennis, geduld en precisie. Wat bierbrouwen en gist betreft, is het belangrijk om kennis te hebben van eigenschappen als gistuitvlokking, de vergistingsgraad en tolerantie (https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/wat-je-moet-weten-over-gist-tolerantie-en-uitvlokking/)

Gist is een eencellig micro-organisme die als taak heeft om de suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Veel brouwerijen hebben eigen gistculturen die ze reeds lange tijd zelf kweken, echter is het ook mogelijk om kant en klare gisten in te kopen. Er zijn meerdere manieren om te vergisten, ik zal hier de 2 belangrijkste aan bod laten komen: ondergisting en bovengisting. ... Gist zet dus niet alleen de suikers om in alcohol en koolzuur maar zorgt zeker ook voor de smaken in het speciaalbier. Voorbeelden hiervan zijn de fruitige esters (= neveneffecten) van banaan/kruidnagel die je tegenkomt in de Weizen bieren. (https://bier-broeders.nl/de-4-basis-ingredienten-van-bier/)

Zoals je misschien weet, is gist een levend micro-organisme. Dit noemen we ook wel een schimmel. Het type dat in de meeste brouwerijen en bakkerijen wordt gebruikt heeft de naam Saccharomyces cerevisiae. Wanneer je gist in je brouwsel toevoegt zal het de suikers van de wort opeten. Vervolgens scheid hij verschillende afvalproducten uit. Dit is een proces wat we ook wel anaerobe vergisting noemen. Sommige soorten gist zullen aan de onderkant van het vast gisten terwijl andere soorten juist aan de bovenkant gisten. Vandaar dat je bij speciaal bier vaak de term “hoge vergisting” zal horen. (https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/wat-doet-bier-gist-met-de-smaak-van-bier/)

Niet alleen de gist zelf, maar ook de temperatuur waarop je vergist kan bepalend zijn voor de smaak van het bier. Weet in ieder geval dat deze processen bestaan en bepaal welke gist jij gaat gebruiken aan de hand van de smaakprofielen die de gist produceert. Esters – Deze creëren fruitige smaken en zijn vaak te vinden in bieren uit Engeland en België. Fusel Alcoholen – Dit is een zwaardere variatie van de standaard ethanol alcohol die geproduceerd wordt tijdens de gisting. Dit gist zorgt vaak voor een kater, niet bepaald een aanrader dus. Ketonen – Dit gist geeft je bier een zoete boter- of karamelsmaak mee. Het is gebruikelijk in sommige van de zwaardere bieren van Groot-Brittannië. Het is een volle smaak die wordt toegevoegd aan je bier Fenoliën – dit is een chemische gistsoort die kruidige noten aan je bier toe kan voegen (https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/wat-doet-bier-gist-met-de-smaak-van-bier/)

Gist is een eencellig micro organisme en is eigenlijk overal wel te vinden. Zo komt gist dus overal in de natuur wel voor. Het zweeft bijvoorbeeld door de lucht of het zit op fruit. Een gistcel vermenigvuldigt zich door zichzelf te delen. Daarnaast hebben gistcellen bovendien de eigenschap om suikers op te eten. Dit gebeurt in een proces dat fermentatie heet. Bij het fermenteren van wort naar het uiteindelijke bier zal de gist zich te goed doen aan de vergistbare suikers die in het wort aanwezig zijn. Tijdens het proces zal de gist o.a. alcohol en koolzuurgas uitscheiden. Verder zullen de cellen nog diverse andere producten uitscheiden waaronder bijvoorbeeld diacetyl. De meeste van deze stoffen worden later in het proces weer afgebroken. Het is belangrijk om te zorgen dat omstandigheden juist zijn. Zo is bijvoorbeeld de temperatuur een van deze factoren. Een andere factor is de hoeveelheid voedingsstoffen. De gistcellen voeden zich namelijk graag met bepaalde suikers, maar hebben ook andere mineralen nodig. (https://hopblog.nl/gist/)

Op https://www.allesoverbier.be/brouwen/ingredienten/gist is een mooie afbeelding van een gistcel weergegeven met een vacuole, celkern, celwand en membraan en dergelijke.   

Elk gist heeft zijn eigen optimale vergistingstemperatuur, voor bovengistend bier ligt dat tussen 17 en 22 graden en voor ondergistend bier tussen de 9 en 14 graden. Als beginnend hobby brouwer begin je daarom ook vaak met een bovengistend bier, omdat je dan je bier op kamertemperatuur kunt laten gisten in het vat. Voor ondergistend bier zal je er niet snel onderuit komen om een koelkast aan te schaffen die je voor de gisting kunt gaan gebruiken. Voor de beginnende hobbybrouwer is het gebruik van gedroogde gist het handigst. Deze gist kun je direct gebruiken. Weeg de benodigde hoeveelheid gist af met een nauwkeurige weegschaal en strooi de gist zo over het afgekoelde wort. Anders dan wat sommige gistleveranciers adviseren, is het vooraf weken van gedroogde gist in lauw/warm water niet nodig. Hanteer als regel 0,5 gram gedroogde gist per liter wort voor een minder zware wort (SG < 1060) en 1 gram voor een zware wort (SG > 1060). Bewaar een opengebroken verpakking gedroogde gist bij voorkeur niet. De kwaliteit van de gist gaat hierdoor namelijk van achteruit. Het gebruik van voldoende gezonde gist zorgt er voor dat je een beter smakend bier krijgt. Om de gisting nog sneller op gang te brengen kun je ook een giststarter maken. (https://hoebrouwjebier.nl/proces/gisting-bier/)

Gistuitvlokking is het samenklonteren en neerslaan van gistcellen. Tijdens de fermentatie verbruikt de gist suikers en produceert het alcohol en koolstofdioxide. Naarmate de fermentatie vordert, bundelen de gistcellen zich en zakken ze naar de bodem van het vat. Dit is gistuitvlokking. De flocculatie van gist is een cruciale eigenschap bij het klaren van het bier. Gisten met een hoge gistuitvlokking resulteren in helder bier met een frisse smaak. Gisten met een lagere flocculatie blijven echter langer zweven, wat resulteert in een troebeler eindproduct met een complexer smaakprofiel. Gisten, die minder flocculeren hebben vaak de neiging langer door te gisten en kunnen alle beschikbare suikers volledig fermenteren. Bij gisten met een hoge flocculatie blijft er daarentegen een dikkere laag gist op de bodem van het gistingsvat achter. Dit resulteert meestal in een helderder bier, maar het betekent ook dat er meer onvergistbare suikers in het bier blijven. ... Gisten kunnen niet oneindig lang doorwerken. Elke giststam heeft een zogenaamde tolerantie. Die tolerantie geeft aan tot welk alcoholpercentage de gist kan werken. Bij een hoger alcoholpercentage dan de tolerantie stopt de gist. Dit is vooral belangrijk om te weten bij het maken van zwaardere bieren met een hoog alcoholpercentage, omdat de meeste stammen een tolerantie tot ongeveer 10-12%. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat de kracht van gist afneemt na verloop van tijd. Dit noemen we verzwakking. Gistcellen kunnen hun vermogen om suikers te fermenteren verliezen. Het gevolg daarvan is een onvolledige vergisting en een zoeter bier dan verwacht. Het is belangrijk voor thuisbrouwers om rekening te houden met de levensvatbaarheid van de gist bij het bepalen van de juiste hoeveelheid gist om aan het wort toe te voegen. Het maken van een giststarter en het monitoren van de vitaliteit van de gist zijn praktijken die kunnen helpen bij het voorkomen van verzwakking.(https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/wat-je-moet-weten-over-gist-tolerantie-en-uitvlokking/)

Daarnaast zijn er nog onbeperkt andere ingrediënten toe te voegen, zoals fruit (bijvoorbeeld krieken), kruiden (zoals kardemon, peper en kruidnagel), snoep (zoals drop), suikers (zoals lactose) enz.... 

Viva la Vida

$
0
0

Viva la Vida (Spaans voor "Leve het Leven") is de tweede single van het vierde studioalbum van de Britse groep Coldplay, Viva la Vida or Death and All His Friends. Het nummer kwam eerst uit als download via iTunes, maar werd later ook op single uitgebracht.... Het gaat over diverse onderwerpen betreffende een naderende einde door de dood en hoe op het leven van de persoon terug wordt gezien. Dit vanuit de bijbelse en de wereldgeschiedenis: de onthoofding van Johannes de Doper, Petrus bij de hemelpoort, Lot die omkeek naar de puinhopen van Sodom en Gomorra, de macht van Napoleon. Het is een oproep om het leven te vieren, omdat alles voorbijgaat en relatief is.... Het Engelse muziekblad Q magazine vroeg Chris Martin naar de betekenis van de zin I know Saint Peter won't call my name, gezongen in Viva la vida. Martin antwoordde als volgt: It's about… You're not on the list. I was a naughty boy. It's always fascinated me that idea of finishing your life and then being analyzed on it. And it's that runs through most religions. That's why people blow up buildings. Because they think they're going to get lots of virgins. I always feel like saying, Just join a band (lacht). That is the most frightening thing you could possibly say to somebody. Eternal damnation. I know about this stuff because I studied it. I was into it all. I know it. It's still mildly terrifying to me. And this is serious. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Viva_la_vida_(single))


Het is ook de naam van het Beer Geek Beats ALS bier van dit jaar. Een imperial weizen met sinaasappel en palo santo hout. Het bleekoranje boier met wit schuim smaakt fluweel zacht met een sinaasappelachtige franje. Carbonatie is zacht en ne afdronk is eveneens fluweelzacht met een aparte smaak. Zou dat het palo santo hout zijn?

Viva la Vida is een Weizen met 9,8% alcohol. Viva la Vida wordt gebrouwen door Lighttown Brewers in Eindhoven.... Viva la Vida is het Beer Geeks Beat ALS 2024 bier. Het is een bier in de bierstijl 'Imperial Weizen' en de opbrengst van deze collab gaat volledig naar Stichting ALS.... Viva la Vida (leef het leven) is een Imperial Weizen die tot stand is gekomen uit een samenwerking van 84 brouwerijen. Dit speciaalbier is gebrouwen met Palo Santo-hout en sinaasappel. In 2015 verloor de Beer Geeks Facebookgroep een prominent lid aan de spierziekte ALS, waarop er in 2018 werd besloten om een bier te brouwen met zoveel mogelijk Nederlandse brouwerijen. De totale opbrengst was voor Stichting ALS. (https://www.biernet.nl/bier/merken/viva-la-vida)

Vrij zoet, volop sinaasappel/mandarijn en houttonen. Klein bittertje in afdronk (https://www.facebook.com/groups/beergeeksnl/)

Palo Santo betekend heilig hout. In spirituele kringen staat het bekend als een stukje hout dat je aansteekt en laat branden om je eigen energie en de energie van je huis of omgeving te reinigen. (https://findyourlight.nl/palo-santo-gebruiken/)

Palo Santo betekent in het Spaans letterlijk heilige stok. In Zuid-Amerika wordt het ook wel eens Mallka Waki genoemd. Het hout is afkomstig van de Bursera Graveolens, de Palo Santo boom. Deze boom vind je in het droge, tropische klimaat van voornamelijk Peru en Ecuador maar ook in Venezuela, Costa Rica, El Salvador, Guatemale, Honduras, Colombia en op de Galapagos Eilanden. Het wordt in Zuid-Amerika, met name in Peru en Ecuador, gebruikt tegen ‘slechte geesten’. Dit gebruik komt voort uit de eeuwenoude Inca cultuur. Het wordt er al enorm lang gebruikt bij allerhande ceremonies en rituelen. Recenter zie je het ook in onze Westerse cultuur steeds meer opduiken. (https://ecologischgenieten.nl/palo-santo-heilig-hout/)

Palo santo betekent ‘heilig hout’ en is afkomstig van de Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. Ook mirre, frankinsence en copal, bekende en sterk geurende harsen, behoren tot deze familie. Deze harsen wordt verwerkt tot wierook of in de cosmetische industrie gebruikt. In tegenstelling tot deze harsen, wordt bij Palo santo niet de hars, maar het hout zelf gebruikt. De boom groeit van nature in de kustregio en de bergen. Welke uitstrekken van Mexico tot Peru en Venezuela. Ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je de boom in de wilde natuur tegenkomen. Het verzamelen van Heilighout staat onder streng toezicht. Net als eeuwen geleden worden slechts omgevallen bomen en afgebroken takken gesprokkeld en lokaal verzameld. Het hout moet daarna nog 4-10 jaar rijpen voor de kenmerkende geur vrijkomt. Daarnaast wordt er voor elke kilo verkocht hout een nieuwe boom gepland. (https://www.geurhout.nl/wat-is-palo-santo/)

Palo Santo betekent ‘heilig hout’. Het hout is afkomstig van de Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. De boom groeit van nature in de kustregio en de bergen die uitstrekken van Mexico tot Peru en Venezuela. Ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je de Bursera graveolens in de wilde natuur tegenkomen. De boom behoort tot dezelfde botanische familie als de bomen waar mirre en frankincense uit worden gewonnen. Deze harsen worden vaak verwerkt tot wierook of in de cosmetische industrie gebruikt. Bij Palo Santo wordt niet de hars, maar het hout zelf gebruikt.... In vergelijking met salie, wat ook vaak wordt ingezet voor energetische reinigingen, vinden veel mensen Palo Santo veel lekkerder ruiken. Het heeft een kruidige, warme, zoetige geur met tonen van dennen, munt en citroen. De geur is subtieler dan die van salie en blijft minder lang hangen. Het is een heerlijke geur om bij te mediteren, yoga te doen of knus je boekje bij te lezen op de bank. (https://holistik.nl/palo-santo/)

Palo santo wordt ook als thee gebruikt. Om van Palo santo thee te maken laat je een stukje hout in een kopje heet water liggen. Palo santo thee kalmeert het imuunsysteem en zenuwstelsel, en versnelt het herstel bij ziekte. Let op: deze Palo santo wordt niet als consumptiemiddel verkocht. Gebruik van het hout voor thee is op eigen risico. (https://www.geurhout.nl/hoe-gebruik-ik-palo-santo/)

Wil je de Palo Santo volledig tot je nemen? Dan kan je van het hout een theetje brouwen. Je kan gewoon zelf de stokjes in heet water laten trekken. Of je kan online ook verpulverde Palo Santo vinden om thee mee te maken. De thee smaakt een beetje als zoethout thee en zou een bloedzuiverende werking hebben. (https://ecologischgenieten.nl/palo-santo-heilig-hout/)


Southern Bel’ is een Belgisch bier met Peruaans Palo Santo hout. Palo Santo is een beschermde wilde boom die groeit van Zuid-Mexico tot in Peru. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn mystieke eigenschappen bij het branden als wierook of bij het extraheren van de essentiële oliën. Het wordt gebundeld als korte, dunne stukjes hout, smudging sticks genoemd. Vanwege het beschermde karakter kunnen alleen de gevallen takken worden geoogst. We voegen deze smudging sticks toe aan het voltooide bier en de alcohol fungeert als oplosmiddel. Het smaakprofiel dat wordt geëxtraheerd door de alcohol in het bier is identiek aan de uitgesproken geur van de essentiële oliën. Aangezien de meeste mensen dit hout nog nooit hebben geproefd, maken hun hersenen overuren om de smaken in categorieën te plaatsen die ze eerder hebben ervaren. De meest voorkomende smaken die geassocieerd worden met Southern Bel' zijn kokosnoot, vanille, kaneel en nootmuskaat. In de begindagen van Arches probeerden we onze portfolio af te ronden met een bier waarvan we eerlijk konden zeggen: “Je hebt nog nooit zo'n bier gedronken.” We namen onze Belgische blondine (vandaar de Bel' in Zuid-Bel') en mochten allemaal een houtsoort kiezen die we nog nooit eerder hadden geprobeerd. Ik, als geboren Texaan, koos voor mesquite, waardoor de blondine van de ene op de andere dag in een roodharige veranderde. Onze toenmalige hoofdbrouwer, Greg Mickle, koos een houtsoort waar ik eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord: Palo Santo (Heilig Hout). Het recept werkt zo goed omdat het licht fenolische karakter van de esters in onze Belgische blondine echt een aanvulling is op de smaak van de essentiële oliën in de Palo Santo, om de werkelijk unieke Southern Bel' te creëren. Het Blond recept gebruikt ook een aantal speciale granen, waaronder biscuit-, aromatische Special B- en honingmouten. Als je met verschillende houtsoorten experimenteert, is het altijd het beste om het te proberen met een meer neutrale smaak. In die zin hebben we geluk, want we maken een echt lichte pils die ons, in combinatie met verschillende houtsoorten, in staat stelt de smaken van elke houtsoort te onderscheiden en ook helpt bij het bepalen van doseringshoeveelheden en contacttijden. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden bij het toevoegen van hout aan bier. Ik denk dat het belangrijk is om te experimenteren met verschillende manieren om de smaak van het hout in het bier te krijgen, maar houd er rekening mee dat hout nooit volledig ontsmet wordt en dat er een aantal levende organismen zijn die het hout hun thuis noemt. Een laatste advies voor thuisbrouwers: neem contact op met een lokaal houtbewerkingsbedrijf om te zien of ze restjes hebben om te proberen in je volgende project. (https://www.twortwat.nl/t-n/eiken-voorbij)

Inderdaad! Kaneel en nootmuskaat en lichtjes iets van kokosnoot. 

Lekker bier! Goed doel! 

‘Viva la Vida’ is alweer het vierde bier dat voor Stichting ALS gebrouwen wordt. Dit jaar verenigen maar liefst 84 Nederlandse brouwerijen zich voor deze ‘Mega Collaboration’. In de vijf jaar dat de Beer Geeks Beat ALS actie georganiseerd wordt is het inmiddels een vast onderdeel van de actie geworden. Alleen vorig jaar moest de organisatie het brouwen van een ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ wegens omstandigheden overslaan. Met de edities van de afgelopen jaren is er al ruim € 300.000,- ingezameld. ... Brouwdag ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ editie ‘23/’24. Afgelopen 16 januari j.l. was het zover, 84 brouwerijen kwamen tezamen bij Lighttown Brewers te Eindhoven voor de eerste van de in totaal drie brouwdagen van hét ‘Beer Geeks Beat ALS bier’ van dit jaar. De keuze voor het te brouwen bier is dit keer gevallen op een; Imperial Weizen met Palo Santo-hout en sinaasappel met een alcoholpercentage van 9,8%. In totaal zal er 55 hectoliter van het bier gebrouwen worden en via diverse kanalen verkocht worden. De totaalopbrengst hiervan komt volledig ten goede aan Stichting ALS Nederland... Dat er een groot gevoel van saamhorigheid heerst in de bierwereld blijkt ook door de welwillendheid van het grote aantal sponsoren. Zo doneerden Yakima Chief Hops en Select Brewing Ingredients de diverse hoppen, Põhjala Brewery het Palo Santo-hout, Mouterij Dingemans de mout, Eshuis B.V. de etiketten en Canxlab de blikken. Mede door hen kunnen de kosten van het brouwproces zo laag mogelijk gehouden worden waardoor er meer netto-opbrengst overblijft voor het goede doel.... Het idee voor de actie Beer Geeks Beat ALS is ontstaan toen de Facebookgroep in 2018 vijf jaar bestond. Op hetzelfde moment behaalde de pagina 10.000 leden. Om dit te vieren moest er iets speciaals gebeuren. De Beer Geeks kwamen met het idee om samen met zoveel mogelijk Nederlandse brouwerijen een speciaal bier te brouwen. De opbrengst van de verkoop zou naar een goed doel gaan. Het goede doel werd Stichting ALS Nederland. De aanleiding was Oscar Wagner, ALS-patiënt en lid van de Beer Geek-community vanaf dag één. (https://beergeeksbeatals.nl/verslag-brouwdag-viva-la-vida/)

BierstyleImperial Weizen met sinaasappel en Palo Santo hout ABV9.8% IBU44 Untappd3.89 Brouwlocatie Lighttown Brewers Bijzonderheden Etiket ontworpen door Erwin van Moll met kunstwerk van ALS patiënt Bernardus Muller Het Palo Santo hout werd door Põhjala geleverd Met behulp van Cachaça werd een tinctuur gemaakt van het Palo Santo hout wat is toegevoegd Sinaasappelsmaak werd voor het afvullen toegevoegd door een extract van verse schil Sponsoren Dingemans (mout) Yakima Chief Hops (hop) Selected Brewing Ingredients (hop) Eshuis (etiketten) Can x Lab (blikken) Brouwerijen (84) 100 Watt Brewery, Amelander bierbrouwerij, Aspro Brews, Baxbier, Bierbrouwerij De Magistraat, Brewdistrict24, Brewery 22Four, Brewskeborg, Briljant Brouwhuis, Bronckhorster Proeflokaal, Brouw Noabers, Brouwerij Bello, Brouwerij Boegbeeld, Brouwerij de 12 Stuyvers, Brouwerij De Blauwe IJsbeer, Brouwerij de Klep BV, Brouwerij de Molen, Brouwerij de Smokkelaar, Brouwerij Durs, Brouwerij Eeuwig Zonde, Brouwerij Egmond, Brouwerij Eleven, Brouwerij Het 58e Genot, Brouwerij Huttenkloas, Brouwerij KEES, Brouwerij LOST, Brouwerij Praght, Brouwerij Pronck, Brouwerij Tamesteut, Brouwerij tHuis, Brouwerij Vandeoirsprong, Brouwerij Vogelvrij, Budelse Brouwerij BV, Crooked Spider Brewing, De Biersmaecker, De Brouwschuur, De Noordelijke Mederij, De Zoetermeerse Brouwerij / ROEM, Didko, Dinkelbieren, Dutch Bargain, Ebontree, EMP Brewery, Exla Studio, Floem, Frontaal Brewing Co., Gallivant, Gradoen brouwerij, Grensgeval, Grolsche Bierbrouwerij, Grutte Pier Brouwerij, Gulden Triomfator, Happy Demons Craft Beer, Havenbrouwerij Het Brouwdok, Hooglander Bier, Implosion/ addicted2craftbeer, Inca Mafia, Jelster, Jokkebrok Brouwerij, Jopen, Kaapse Brouwers, Klere Boght, Kompaan Dutch Craft Beer Company, LOC Brewery, Mannenpap Craftbeer, Milky Road Brewery, Muifelbrouwerij, Ouwe Skilder Brouwerij, Pigs and Bears Brewing Company, Rock City Brewing, ROTT. Brouwers, SpierBier, Stadsbrouwerij Maastricht, Stadsbrouwerij013, Stanislaus Brewskovitch, t Krut, Two Chefs Brewing, Uiltje brewing co., UTCA Brews, Uthoka Brouwstudio, Van Moll, vandeStreek bier, Vet & Lazy Brouwerij, Walhalla, X-brewing Brouwdag: Lighttown Brewers, Eindhoven, 16 jan 2024 (https://beergeeksbeatals.nl/viva-la-vida/)

Ik heb m deze week op en het was een smaakvol bier met een verrassende smaak. 

Motor Oil Double Hopped (11%) [a] double dryhopped imperial stout

$
0
0

Motor oil, engine oil, or engine lubricant is any one of various substances used for the lubrication of internal combustion engines. They typically consist of base oils enhanced with various additives, particularly antiwear additives, detergents, dispersants, and, for multi-grade oils, viscosity index improvers.[citation needed] The main function of motor oil is to reduce friction and wear on moving parts and to clean the engine from sludge (one of the functions of dispersants) and varnish (detergents). It also neutralizes acids that originate from fuel and from oxidation of the lubricant (detergents), improves the sealing of piston rings, and cools the engine by carrying heat away from moving parts.[1] In addition to the aforementioned basic constituents, almost all lubricating oils contain corrosion and oxidation inhibitors. Motor oil may be composed of only a lubricant base stock in the case of non-detergent oil, or a lubricant base stock plus additives to improve the oil's detergency, extreme pressure performance, and ability to inhibit corrosion of engine parts. Motor oils are blended using base oils composed of petroleum-based hydrocarbons, polyalphaolefins (PAO), or their mixtures in various proportions, sometimes with up to 20% by weight of esters for better dissolution of additives.[2] (https://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil)

Smeerolie is olie die bedoeld is om als smeermiddel gebruikt te worden. Het gebruik van smeermiddelen om wrijving te verminderen, is al heel oud. De Egyptenaren bijvoorbeeld gebruikten al sinds 1400 v.Chr. een primitief mengsel van dierenvet en calciumzeep om de wielen van hun strijdwagens te smeren. Er bestaan verschillende manieren om smeerolie in te delen, maar de voornaamste is naar hun oorsprong. Minerale olie is olie die geraffineerd is uit ruwe aardolie. Dit is een proces waarbij minerale smeerolie gewonnen wordt door het residu van de atmosferische destillatie vacuüm te destilleren. Veel smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar. Daarnaast bestaan er ook smeeroliën op basis van een synthetische olie, ook wel poly-alpha-olefin (PAO) genoemd. Er zijn ook bio-smeeroliën verkrijgbaar, gemaakt op basis van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Deze bio-smeermiddelen zijn biologisch afbreekbaar en niet toxisch en daarmee minder belastend voor het milieu. Ze worden daarom vooral toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de scheepvaart, maar ook voor auto- en vliegtuigmotoren zijn er bio-smeermiddelen. Mengsels van minerale en bio-smeerolie worden samengestelde olie of, met de Engelse term, compounds genoemd. Dergelijke mengsels hebben bepaalde gewenste eigenschappen die niet mogelijk zijn met alleen een minerale of bio-smeerolie. Om de eigenschappen van smeerolie te beïnvloeden, worden ook kleine hoeveelheden van stoffen van chemische oorsprong, zogenaamde additieven, toegevoegd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeerolie)


Motorolie Een toepassing van smeerolie is motorolie, gebruikt in een verbrandingsmotor zoals die van een voertuig. Overigens is smering niet de enige functie van motorolie: ook koeling, geluidsdemping, reiniging, afdichting en het verhinderen van oxidatie (roest) spelen mee. De meest gebruikte indeling van motorolie is die volgens de Society of Automotive Engineers (SAE). Er bestaat monograad- en multigraadmotorolie. Deze graden zijn gebaseerd op de viscositeit van de olie bij verschillende temperaturen. Motorolie wordt ook ingedeeld volgens specificaties van industriestandaarden, zoals die van de Association des Constructeurs Européens d'Automobiles (ACEA), vooral door Europese autoconstructeurs gebruikt, American Petroleum Institute en/of Japanese Automotive Standards Organization (JASO). Voor de keuze van motorolie wordt vaak gekeken naar de homologatie die een bepaalde motorolie draagt. Een homologatie is de officiële verklaring van een autoconstructeur dat een bepaalde olie aan zijn vereisten voldoet. De vereiste homologatie voor een bepaald type motor is te vinden in het onderhoudsboekje. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeerolie)

Kenners van bier weten dat als bie een bierblog gesproken wordt over motorolie het gaat over de brouwers van De Moersleutel. Ik heb het afgelopen jaar al vaker over ze gehad.

Ze brouwen vaak, en zo ook met dit bier, een zwaar bier met veel body. Het bier is gedubbel dryhopt en is een imperial stout. Het zwarte bier heeft bruin schuim en ziet er pikzwart uit. Echt net als motorolie. In de smaak en de afdronk merk je wel iets van bitterheid en een rafelrandje 'roast'. Maar eigenlijk is het niet de bijzondere smaakexplosie die ik had gehoopt voor die prijs. Eigenlijk is een halve liter blik van Moersleutel eigenlijk een tegenhanger van die halve liters zwaar bier als Kanon en Atlas!?!

Ik zou eigenlijk een smaakvergelijking moeten doen met zo'n bier. Jaren geleden (een ander decennium) heb ik eens een smaakvergelijking gedaan tussen 3 zware halve liters. Ik viel in slaap op de bank.

Wat vinden anderen ervan?

De Moersleutel Motor Oil Double Hopped  7.9 / 10 Een dubbel gemaischte en dubbel gehopte variant van de klassieker Motor Oil. Chinook, Cascade en HBC630 zorgen samen voor een krachtigere smaakbeleving en een wat bitterdere afdronk dan zijn 'kleine' broertje. (https://www.misterhop.com/products/de-moersleutel-motor-oil-double-hopped)

Motor Oil Double Hopped van brouwerij de Moersleutel uit Alkmaar is een Double Dry Hopped Imperial Stout van 11%. Motor Oil Double Hopped is gebrouwen met Chinook, Cascade en HBC 630 hop. (https://www.rebelbeercans.nl/product/moersleutel-motor-oil-double-hopped/)

De Moersleutel Motor Oil Double Hopped - Imperial Stout / 11% vol / 44 cl. De Moersleutel Motor Oil Double Hopped Stout is een editie van de Motor Oil die extra gehopt is. Hiervoor hebben ze Chinook, Cascade en HBC 630 gebruikt. Het resultaat is double dry hopped stout!(https://www.hop-in.nl/products/de-moersleutel-motor-oil-double-hopped-stout)

Moersleutel Motor Oil Double Hopped is een Double Dry Hopped Imperial Stout. Het bier heeft een alcoholpercentage van 11,0%.... "Heerlijke dikke vette romige stout" ... Zicht Zwart met grote crème kleurige schuimkraag ... Neus Chocolade koffie en romig ... Smaak Gebrande mout, fruitig koffie, romig... Zicht zeer donkerbruin-zwart met mooi en stevig mokkaschuim ... Neus romig-slagroomachtig, chocolade, licht koffie ... Smaak mooi vol/creamy mondgevoel, slagroomachtig, chocolade en koffie. iets een frisse prikkel en iets rood fruit. Lekker hoppig met een fijne (koffie) bittere afdronk. Gevaarlijk makkelijk doordrinkbaar (https://www.bierista.nl/moersleutel-motor-oil-double-hopped)

Bitter misschien wel iets, maar niet wat ik had verwacht van een dubbele dryhopped bier. De 'imperial' lijkt enkel te slaan op de 11%, waarmee het een erg zwaar bier is. Het is qua mondgevoel ook stevig gelukkig. De alcohol overheerst niet in de smaak. De hopbitterheid is in de afdronk wel ergens in de verte te herkennen, Dat is fijn. Een beetje hars/grassige bitterheid, die vind ik fijner dan koffiebitterheid. 


 



Eembier Saisonnig (6,5%)

$
0
0

De steeds zoeter wordende bieren, die ons worden opgedrongen door enkele grote brouwerijen, met smaakvervlakking tot gevolg, was aanleiding om de plannen voor een eigen traditionele brouwerij te verwezenlijken. De bieren van brouwerij de Eem bevatten zowel zoete als bittere smaakcomponenten, aangevuld met een fruitig aroma, die we extraheren uit de hop en de gist. Alle Eembieren zijn uitsluitend gebrouwen uit water, mout, hop en gist en bevatten geen verdere toevoegingen In afwachting van een geschikte locatie voor de brouwerij in het Eemgebied, brouw ik de bieren elders bij ambachtelijke kleine collega-brouwerijen in Nederland en Belgie. De bierbrouwer, Ruud van Moorst (https://www.bierbrouwerijdeeem.nl/Brouwerij.html)

Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht door Ruud van Moorst en bestaat inmiddels alweer 15 jaar. Toen de brouwerij werd opgericht had Ruud maar één doel: mooie, vernieuwende bieren brouwen. Met zijn geur, smaak en afdronk vertelt ieder bier zijn eigen verhaal. Alle bieren van Eembier worden gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist. Kruiden, extracten en andere toevoegingen worden dus niet gebruikt. Dit is op het eerste gezicht beperkend, maar het biedt de brouwers veel uitdaging. Doordat Eembier al haar aroma’s enkel haalt uit de vier basisingredienten worden de brouwers gedwongen om zich enorm te verdiepen in de grondstoffen en processen. Door écht te kijken naar hoe bepaalde hop- en moutsoorten in elkaar zitten, krijgen de brouwers van Eembier het iedere keer weer voor elkaar om verrassende en aromatische bieren te produceren zonder het gebruik van toevoegingen. Dat zorgt ervoor dat alle bieren van Brouwerij Eembier volledig zuiver zijn. Tot slot werkt Eembier niet met groothandels en leveren zij niet aan supermarkten. Eembier houdt van korte lijnen met de consument en heeft service hoog in het vaandel staan. Alle Eembieren worden direct door de werknemers geleverd aan haar klanten, waardoor de persoonlijke feel in stand blijft. (https://www.eembier.nl/wie-zijn-wij-2/)

Brouwerij Eembier is in 2006 opgericht door Ruud van Moorst en bestaat inmiddels alweer 17 jaar. Toen de brouwerij werd opgericht had Ruud maar één doel: mooie, vernieuwende bieren brouwen. Met zijn geur, smaak en afdronk vertelt ieder bier zijn eigen verhaal. Alle bieren van Eembier worden gebrouwen met enkel water, mout, hop en gist. Kruiden, extracten en andere toevoegingen worden dus niet gebruikt. Dat zorgt ervoor dat alle bieren van Brouwerij Eembier volledig zuiver zijn zonder concessies te doen aan kwaliteit. Het hebben van een eigen bierbrouwerij is al fantastisch, maar een eigen proeflokaal was altijd nog een grote droom. Sinds eind 2022 hebben we onze eigen “huiskamer” in Amersfoort. Zo is de cirkel rond en komt Brouwerij Eembier weer thuis. ... Met ons bier- en spijslokaal brengen wij een totaal nieuw concept naar de binnenstad van Amersfoort. In Het Brouwhuis wordt speciaalbier zorgvuldig gepaird met unieke bites voor een totale smaakbeleving en kun je genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren en heerlijke comfort foods. Wij willen onze gasten graag meenemen in de beleving van beer & food waar genieten centraal staat. (https://www.eembrouwhuis.nl/over-ons-2/)

Brouwerij Eembier Brouwerijhuurder Opgericht: 2006 Namen (2006-2016) Bierbrouwerij De Eem (2016-) Brouwerij Eembier Hoofdtype (2006-2017) Brouwerijhuurder (2017-2023) Brouwerij (2023-) Brouwerijhuurder (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

Brouwerij Eembier is op 18 mei 2006 opgericht. (https://www.eembiershop.nl/)

Bierbrouwerij De Eem. Initiatiefnemers waren aanvankelijk Ruud van Moorst en Peter de Ruijter, twee vrienden die al decennia lang enthousiaste bierliefhebbers zijn. Ruud van Moorst (1963, Laren) begon in 1978 als verzamelaar van brouwerijartikelen (eerst flesjes en daarna etiketten) en is de auteur van het Nederlands Biernamen Logboek. Sinds 1998 zijn daar drie delen van verschenen. Daarnaast verzamelde hij alles van de voormalige Amersfoortse Bierbrouwerij Phoenix. Van Moorst begon zich in 1978 te interesseren voor bier. Bij zijn ouders in Laren bouwde hij al op 16-jarige leeftijd een kleine bar in zijn kamer. Na wat omzwervingen kwam Ruud in Amersfoort terecht. Daar ging hij wonen met zijn vriendin uit Soest. Lange tijd werkte hij in een supermarkt met de gedachte zelf een zaak te beginnen. Hij werd echter postbode en volgde een opleiding marketing. De twee kregen een dochter: Kim. Achttien jaar was Ruud postbode. In 2005 was er de zoveelste reorganisatie bij de post en Ruud en zijn vriend Peter de Ruijter besloten dat ze iets naast hun werk moesten beginnen. Dat werd een eigen bierbrouwerij. Ruud was een vaste bezoeker van Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Jarenlang bezocht hij met enkele vrienden honderden brouwerijen in West-Europa. Van Moorst en De Ruijter bezochten zeer vele kleine bierbrouwerijen in de Benelux en proefden ontelbare bieren in alle variëteiten en smaken, voordat ze enkele jaren voor de oprichting van de brouwerij besloten om zelf bier te gaan brouwen. Na een stageperiode bij onder andere Brouwerij De Prael (Amsterdam) en bij de voormalige Maasland brouwerij (Oss), werd besloten om Bierbrouwerij de Eem op te richten. Sinds 18 mei 2006 staat brouwerij de Eem ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

Op 16 februari 2007 vond de openingsplechtigheid plaats van Brouwerij De Eem. De opening werd verzorgd door Henk Westbroek, bekend geworden als zanger van Het Goede Doel. In 2007 werden de bieren voornamelijk afgezet in het Eemgebied. Hiernaast waren de bieren tevens verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde bierwinkels. en biercafés elders in het land. ... De vraag naar de bieren was in 2010 groot. Er werd daarom gebrouwen bij de bevriende (voormalige Nederlandse) Scheldebrouwerij in het Belgische Meer. Bij de Scheldebrouwerij werd er ongeveer 3.500 liter per batch gebrouwen, waardoor de brouwerij verder kan groeien. Opdrachtbieren en speciale bieren worden gebrouwen bij Brouwerij De Praght in Dronten. In 2009 werd er 100 hl gebrouwen. In 2008 was dit nog 65 hl. In 2011 werd zowel de website als de etikettenlijn volledig vernieuwd. Op de etiketten was vanaf dat moment een kronkellijn te zien die de loop van de Eem voorstelt. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

Op 25 mei 2012 werd bekend dat Bierbrouwerij De Eem vanaf begin 2013 haar bier gaat brouwen in de oude houtwerkplaats van de NS op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Naast een sociale brouwerij, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werken, wordt er een proeflokaal en buitenterras gerealiseerd. Om één en ander te bekostigen heeft Ruud van Moorst subsidie aangevraagd en geeft hij obligaties uit. De obligatiehouders krijgen privileges en speciaal gebrouwen obligatiebier. Men kon intekenen voor B- (250,00), A- (5.000,00) en AA-obligaties (25.000,00). In 2011 maakte Bierbrouwerij De Eem gebruik van de brouwfaciliteiten van Sallandse Landbier Brouwerij. Eind 2012 werd bekend dat de droom een eigen brouwerij te beginnen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort uiteen spatte. De financiering kon niet rond worden gekregen.  (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

In 2016 werd de naam gewijzigd van Bierbrouwerij De Eem naar Brouwerij Eembier. De familie Vos begint aan de Havenstraat in Elburg onder de noemer Aan de Gracht een brasserie, bierbrouwerij en kunstatelier. De brouwerij moet in februari 2017 operationeel zijn. De installatie is afkomstig uit Slowakije.  (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

Per 1 augustus 2023 werd Brouwerij Eembier weer brouwerijhuurder (bij Huttenkloas). Vanaf die datum trok Stadsbrouwerij Vos het pand in (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1067)

Sinds 2006 brouwt Eembier al haar bieren volgens het Reinheitsgebot. Krachtige hoppige bieren zónder toevoegingen zoals kruiden. Onze Eembieren krijgen alle tijd om rustig te rijpen in de lagertanks. En dat proef je terug in onze smaakvolle bieren! (https://www.eembiershop.nl/)

Brouwerij de Een is de bierbrouwerij van Ruud van Morst. De bieren van brouwerij de Eem bevatten meestal zowel zoete als bittere smaakcomponenten, aangevuld met een fruitig aroma, uit de hop en de gist. Alle Eembieren zijn uitsluitend gebrouwen uit water, mout, hop en gist en bevatten geen verdere toevoegingen. Nét buiten de binnenstad van Elburg heeft Ruud een locatie gevonden, het betreft de voormalige palingrokerij op de Havenstraat. Het pand ligt tussen de haven en de vestingpoort op een prachtige locatie. In 2018 opent de brouwerij hier haar deuren. Brouwerij de Eem werkt ook vaak samen met andere brouwerijen. Zo hebben zij in 2017 een revival collab gebrouwen in samenwerking met brouwerij Vat No.13 genaamd 'Moriaentje'. In februari 2020 zag Der Alte het levenslicht. Deze Doppelsticke (een sterke versie van Altbier) werd gebrouwen in samenwerking met Fortbrouwerij Duits & Lauret in Everdingen. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bierbrouwerij-de-eem)

Elk bier ontstaat in het hoofd van de brouwer met ideeën voor een recept. Op basis van gevoel en kennis van de te gebruiken grondstoffen, selecteren we de mouten, hopsoorten en gisten. Via diverse rekenmodules bepalen we vervolgens hoeveel we willen gebruiken van de grondstoffen om zodoende de smaak, kleur en alcoholpercentage te bepalen. (https://www.bierbrouwerijdeeem.nl/Brouwproces.html)

Kwaliteit staat voor ons op de eerste plaats. Ieder bier wordt vanaf brouwdag tot uitlevering aan de consument met liefde en passie behandeld. Dit proef je terug in onze bieren! ... Onze bieren worden gebrouwen zonder consessies. Dit houdt in dat wij geen gebruik maken van kruiden en andere toevoegingen. Alle Eembieren zijn volledig zuiver. (https://www.eembier.nl/wie-zijn-wij-2/)

Al onze bieren zijn gebrouwen met louter natuurlijke grondstoffen, zoals water, mout, hop en gist. Alle Eembieren kenmerken zich door hun volle en uitgebalanceerde smaak. Of je nu zin hebt in een fris blond bier of juist in een dikke stout, met ons brede assortiment brouwen wij sinds 2006 voor ieder wat wils. Daarbij doen wij nooit een concessie aan de smaak. (https://www.eembiershop.nl/onze-bieren)

Hun bieren heten onder meer:

Eem Jolig – Eembier Een bovengistend en moutig blond bier. Eem Wijzig – Eembier Een soepele en fruitige Weizen. Eem Kranig – Eembier Een zachte tripel met tonen van steenfruit. Eem Tierig – Eembier Een klassieke IPA met tonen van grapefruit. Eem Beestig – Eembier Een krachtige barley wine met maple syrup. Eem Potig – Eembier Een romige, volle stout (https://www.eembrouwhuis.nl/menu/)

SAISONNIG - Farmhouse Ale De Saisonnig is een soepele, zachte Farmhouse Ale met 6,5% alcohol. Karaktervol en uitstekend geschikt voor de warme zomerdagen! (https://www.eembiershop.nl/onze-bieren)

Prettig zachte saison. Niet heel uitgesproken maar wel prettig kruidig laagje (https://untappd.com/b/brouwerij-eembier-eem-saisonnig/5384650)

Het bier heeft een kruidige bitterheid. En heeft een zoete moutige smaak met een dosis koolzuur. Een kruidigheid in de afdronk. Jammer, dat ik niet zo goed ben in het benoemen van kruiden.  

Oh my beer

$
0
0

Bienvenue à Téteghem, ville construite aux alentours du Xe siècle. Cette ville a été durement touchée par la guerre, puisque de nombreuses habitations ont été détruites en 1940. Aujourd’hui, cette ville des Hauts-de-France accueille 8 000 habitants. Son nom proviendrait d’un habitant de la commune qui s’appelait « Tatto » suivit du suffixe « hem » qui signifie « hameau ». C’est donc ici, dans un décor typique flamand, qu’on vous invite à découvrir la brasserie Oh My Beer. La brasserie Oh My Beer : tout en un Oh My Beer élabore différents styles de bières de qualité et qui ont du caractère. Toutes les bières qu’ils fabriquent sont le reflet de leur créativité. Ce qu’ils aiment c’est avant tout innover et créer de nouvelles recettes pour le bonheur des clients. La microbrasserie propose des ateliers de brassage et des ateliers de dégustation, animés par un zythologue, pour les particuliers ou les professionnels. Pour rappel, un zythologue ou aussi biérologue est un amateur de bière qui s’occupe du brassage de bières. C’est un peu l’œnologue de la bière !  (https://www.route-biere.com/flandres/micro-brasserie-oh-my-beer/)

OH MY BEER Venez découvrir la bière artisanale ! Oh my beer propose des ateliers de brassage pour apprendre à fabriquer votre propre bière et des ateliers de dégustation animé par un zythologue. Participez seul, entre amis ou en famille à ces ateliers conviviaux, ludiques et pédagogiques autour de la bière. Ces ateliers sont destinés également aux entreprises car il y a possibilité de réserver une salle de réunion pour votre équipe afin de profiter d’une expérience unique et originale. Ne tardez plus à découvrir les différentes formules ! ... (Selon le programme annoncé par la société ZYTHOS) (https://ohmybeer.fr/)

Okee, daar zitten alleen maar woorden Frans in. Deze Franse nanobrouwer brouwt bieren zoals 'drink this beer and leave smoked as a salmon' (een rogge IPA van 8%), Don't worry be pepper (een Sansho pale ale van 5,5%), So fresh so bear (een saison van 5,5%)  Couque Invaders (een pastry stout van 7%), en Eau de Kölsch (een kölsch van 5%) zoals te zien op https://ohmybeer.fr/boutique.

De Oh My… is een bier gebrouwen door Polly's Brew Co. uit Mold. Deze heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl komt van oorsprong uit . (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/polly-s-brew-co-oh-my)

Geen idee wat deze stijl is of het land van herkomst. Enkel een huperlink naar https://pollysbrew.co/.

De Oh My Pils! is een bier gebrouwen door Piwne Podziemie uit Rożdżałów. Deze Duits Pils heeft een alcohol percentage van 4.0%. De bierstijl Duits Pils komt van oorsprong uit Duitsland. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/piwne-podziemie-oh-my-pils)

Wederom een geweldige informatieve tekst van Beerinabox.

Category: Oh My Beer (https://lazykrazydad.com/category/ohmybeer/) is een bierblog van lazykrazyDad (https://lazykrazydad.com/about/). Op zich wel interessant, maar niet wat ik zoek.


Ik drink momenteel ook een bier genaamd 'Oh my beer', of wacht nee het heet 'Oh my deer'. Geen idee waar dat naar verwijst. Het is en bret-bier van Oersoep. Het bier is goudgeel met wit schuim, en bevat 6% alcohol. De geur is typisch brett. De smaak ook. Het zou best voor een Orval door kunnen gaan denk ik. 

De Oh My Deer! is een bier gebrouwen door Oersoep uit Nijmegen. Deze Bier met Brett heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Bier met Brett komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/oersoep-oh-my-deer)

Oh My Deer! Oersoep Brett Beer ... O.M.D WHAT A BEER Een boekweit brett ale met een zeer fruitig karakter. De gist geeft hem zijn funky en aardse smaak. (https://untappd.com/b/oersoep-oh-my-deer/4497372)

Ja de boekweit is me niet opgevallen. 

Wat me opvalt op hun website https://www.oersoepbrouwerij.nl/ is dat de Nijmeegse brouwerij een metamorfose is ondergaan. Het logo was eerst een boom en ze zaten in de oude Honigfabroek van de soep. Nu is het logo anders en zijn de ieren veel frivoler en speelser. Ze brouwen o.a. (gezien op https://www.oersoepbrouwerij.nl/ons%20bier) :

HOPFATHER   CLASSY IPA

LAZY DAISY MODERN SAISON

INDIANA JANE JUICY IPA

TEDDY COOL  5 GRANEN TRIPEL

BIG BOB NON ALCOHOLIC IPA

SEXY MOTHERBOCKER  

Maar waar is dan de saison Sergeant Pepper heen? En trouwens de 'Oh my deer' dan?

Het valt me op dat hun bier net als die van Birds brewery en Uiltje een beetje cartooneske uitstraling heeft. 

Elk etiket van Oersoep wordt ontworpen door een andere kunstenaar. (https://indebuurt.nl/nijmegen/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/brouwerij-oersoep~63465/)

Het is als jonge brouwerij erg belangrijk het experiment op te zoeken en de leercurve hoog te houden. Zo pionierden ze in 2013 als eerste brouwerij in Nederland op "grote" schaal met Brettanomyces ("wilde" gist) en complete vergistingen in houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee zwagers: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick komt uit de horeca en heeft onder andere twee cafés in Nijmegen geëxploiteerd. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobbybrouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand gevestigd in een unit van een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein Westkanaaldijk in Nijmegen, waaruit ze ook hun bieren konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij..... Op woensdag 13 februari 2013 werd Oersoep door een jury aangewezen als winnaar van de prijsvraag die de gemeente Nijmegen in het najaar van 2012 uitschreef om te komen tot een nieuwe bestemming voor het voormalige pompstation gelegen aan de Vossenpelsestraat in Lent. De gemeente is eigenaar van het pand, waar van 1935 tot eind 2004 drinkwater werd gewonnen. De brouwerij dankt de uitverkiezing mede aan het voornemen om in en om de brouwerij leerwerkplekken voor jongeren te creëren. De brouwerij heeft tot medio april de tijd om de haalbaarheid van het plan te waarborgen. Daarna kan de koopovereenkomst worden getekend. Helaas kwam het niet zover: één bank haakte voortijdig af en de andere bank stelde achteraf aanvullende eisen die minstens twee maanden vertraging zouden opleveren. De gemeente wenste, als verkopende partij, de financieringstermijn niet te verlengen en gunde het gebouw aan de indieners van het toekomstplan dat op de tweede plaats eindigde. Het wordt nu een brasserie met terras en speeltuin en deels verhuurd. Oersoep betrok later in 2013 een deel van het voormalige Honig-complex aan de Waalbandijk in Nijmegen. In 2013 werd er 600 liter per week gebrouwen. Het bier wordt afgevuld in 75 cl flessen. In 2015 zal er 2000 hl worden geproduceerd. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1144)

Wacht eens... een brasserie in een voormalig pompstation aan de Vossenpelsestraat in Lent? Dat is Stroom! Zie https://www.stroomlent.nl/!

ls de waal uit zicht is Stroomt de verbeelding. Stroom staat ook voor 'Flow': De geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. (https://www.stroomlent.nl/) Ik heb daar weleens wat gedronken op het terras. 

Nieuwe toekomst voor brouwerij Oersoep Lars Schwachöfer 8 september 2021 Tien jaar geleden startten vrienden Kick van Hout en Sander Kobes met het brouwen van bier. Inmiddels is hun eigen biermerk Oersoep niet meer weg te denken uit de Nijmeegse horeca en winkels. Restaurant Stoom, van en naast de brouwerij in het Honigcomplex, is een veelbezochte plek door bierliefhebbers. Een deel van het Honigterrein zal het komende jaar plaats moeten maken voor nieuwbouw. Wat gebeurt er met Oersoep en Stoom? Kick, een van de twee oprichters, vertelt dat hij Oersoep met Sander startte vanuit passie voor bier. Ze brouwden bier dat lastig of niet commercieel te verkrijgen was, zoals saison en speciaal, hoppig bier. Twee jaar lang brouwden ze zelfverzonnen, vernieuwende bieren in een bedrijfspand van zo'n 100 vierkante meter. Het volledige brouwproces tot het sluiten van de fles en het plakken van de etiketten, werd met de hand gedaan. Al snel werden ze samen met andere Nederlandse craftbierbrouwers uitgenodigd om hun bier te schenken op het grootste Amerikaanse bierfestival. Ze kwamen met nieuwe ideeën terug uit het zogenaamde biermekka en na twee jaar gaven ze met hun brouwerij en andere lokale ondernemers vorm aan de destijds nieuwe hotspot van Nijmegen: het Honigcomplex. Inmiddels bestaat de brouwerij ruim 10 jaar en binnen het bedrijf werken zo'n 20 personen. Voor en door de consument De brouwerij is gefinancierd door crowdfundingsacties en eigen geld. Zelfs het eerste houten vat werd betaald met crowdfunding. Er zijn geen bankleningen afgesloten, en om onafhankelijk te zijn en te blijven wordt dit ook niet gedaan. De brouwerij kan niet zonder de lokale steun. 'Elke consument stemt met zijn portemonnee. Wil je sterke lokale, leuke bedrijven, dan kan iedere Nijmegenaar met zijn of haar koopgedrag daarvoor zorgen', vertelt Kick. Mede om die reden is ook restaurant en brouwerijcafé Stoom geopend, samen met een andere ondernemer. Om nog beter en direct contact te hebben met de klanten. Lokaal en duurzaam Oersoep werkt graag samen met andere lokale ondernemers en heeft aandacht voor duurzaamheid. Zo bezorgt de brouwerij met eigen bakfietsen en is er een samenwerking met Velocity. Zij brengen bierfusten en andere bestelde artikelen zoals shirts, flesjes en glazen naar de horeca en winkels. Elk bier krijgt zijn eigen ontwerp. De etiketten op de bierflesjes worden gemaakt door voornamelijk Nijmeegse kunstenaars. Zij melden zichzelf aan om de etiketten voor de verschillende bieren te ontwerpen.. De brouwerij gebruikt geen zware, metalen fusten, maar lichtere, recyclebaar kunststof fusten. In het fust zit een binnenzak, die wordt leeggedrukt met lucht. 'Je hebt geen koolzuur nodig om te tappen, het kan gewoon met luchtdruk en daarnaast is er geen contact met het bier, dus het bier blijft veel langer goed in het fust.' De fusten kunnen na gebruik gewoon bij het plastic afval, maar worden ook door winkel I Am Recycled verwerkt tot bijvoorbeeld hanglampen, die ook in restaurant Stoom hangen. ... Een deel van het Honigcomplex maakt vanaf 31 december plaats voor nieuwbouw en een ander deel blijft staan. Oersoep heeft ook een rol in de herontwikkeling van het complex. Samen met vijf andere ondernemers die op dit moment nog in het complex zitten, Meesterproef, Expo Bart, Smeltkroes, First Things First en een ontwikkelaar, wordt er van onderaf gestart met de herontwikkeling van het terrein. 'We hebben als ondernemers hier iets moois op de kaart gezet en we willen ook graag laten zien dat we in de volgende fase ook iets bijzonders kunnen neerzetten.' Nu ze weg gaan uit het Honigcomplex, richten ze zich op een pand op het Nymaterrein. 'Enkele honderden meters verderop aan de andere zijde van stadsbrug De Oversteek, komt hét brouwerscafé van Oersoep', laat Kick weten. De verwachting is dat Nyma, waarnaartoe een directe verbinding langs de Waal wordt gelegd, weer net zo'n spannend gebied wordt als het Honigcomplex nu nog is. De lokale ondernemers vanuit onder andere het Honigcomplex, betrekken samen met Oersoep komend jaar de panden op het terrein. Het nieuwe Oersoepcafé, waarvan de naam nog niet bekend is, komt naar het jongeren- en skatecentrum Waalhalla. Enkele ondernemers zijn al volop bezig met het verbouwen. De bekende Nyma-toren wordt gerestaureerd. De brouwerij met Stoom zal komende maanden gewoon nog in het huidige pand blijven. 'Tijdens het verhuizen van de brouwerij zal er minder bier gebrouwen kunnen worden. Daarom gaat Oersoep in 2022 een 'collab' tour door Nederland maken', aldus Kick. 'De uit samenwerking ontstane bieren worden elke maand met en bij een andere brouwerij in Nederland gebrouwen.' Wanneer het nieuwe Oersoepcafé en de andere ondernemingen op het Nymaterrein openen, wordt later bekendgemaakt. (https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/10554/Nieuwe-toekomst-voor-brouwerij-Oersoep.html)

Paasij

$
0
0

PaasIJ is een bier van Brouwerij 't IJ te Amsterdam. Het is een seizoensbier dat alleen in de lente gebrouwen wordt en de rest van het jaar niet beschikbaar is. PaasIJ is een lentebok, een fris blond bovengistend bier met een fruitige zachte smaak. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasij)

Ik dronk dit op café. Het bier smaakte fris en mildbitter, maar vooral de nasmaak was ontzettend lekker.  

De lentebok van Brouwerij ’t IJ wordt al gebrouwen sinds 1989. Dit recept is bedacht door de oprichter van de brouwerij Kaspar Peterson. Alleen hij weet hoe het idee rondom het Paasij tot stand is gekomen en hij brouwde het ieder jaar net een tikkie anders. Dit zorgt voor enige mysterie rondom het ontstaan van deze lentebok. Het eerste jaar had dit seizoensbier, net als het winterbier IJndejaars geen etiket, maar een zijdepapieren wikkel waarop de struisvogel voor het eerst verdrongen was door een paashaas. Getekend door politiek tekenaar Tom Janssen. Grappig detail is dat aan zijkant van de wikkel de openingstijden van het proeflokaal staan. Ook de sluitingstijd van 20.00 uur is nog steeds van kracht. In het tweede jaar werd het wikkel al vervangen door een etiket met daarop nog steeds de zelfde paashaas. Sinds 2009 is het label voorzien van een ei met daarin de Amsterdamse vlag. Volgend jaar staat er weer een verandering in het label aan te komen dus hou het in de gaten…... Het recept Ieder jaar brouwde Kaspar de Paasij dus net even anders, maar in 2007 was het bier wel heel erg goed gelukt. Omdat het zo lekker was werd er in 2008 gekozen om het zelfde recept te gebruiken. Sindsdien is het recept nooit meer veranderd en is het van vele IJ-bier drinkers een favoriet geworden. Al vanaf het eerste brouwsel in 1989 wordt Paasij op 7% alc gebrouwen. Met de eigen huis gist welke zorgt voor fruitige tonen en zijn doordrinkbaarheid. Ook het gemalen korianderzaad en zoethoutpoeder zijn nooit verdwenen. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak. Een IJ om elk voorjaar weer gretig naar op zoek te gaan. PaasIJ Soort: lentebok Gebrouwen sinds: 1989 Verkrijgbaar: maart en april Alcohol: 7% Smaak: kruidig / zacht / bitter Kleur: licht amber (18 EBC) Bitterheid: 30 IBU Mout: pilsmout / caramout / tarwemout Hop: Perle Kruiden: Korianderzaad / zoethout (https://www.brouwerijhetij.nl/paasij_/)

PAASIJ Onze vroege lentebok. Een licht amberkleurig bier dat zacht en licht kruidig van smaak is. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak. Een IJ om elk voorjaar weer gretig naar op zoek te gaan. Alcoholpercentage: 7% Drinktemperatuur: 8-10 graden (https://www.brouwerijhetij.nl/paasij/)

De Paasij is een licht amberkleurig lente bockbier van 7% alcohol. Een zacht maar ook een fris bier. Kruidig en fruitig zijn dan ook de hoofdrolspelers in dit bier van Brouwerij ’t IJ. De koriander en zoethout in dit lentebier geven het een speciaal karakter. Ideaal voor het paasweekend! Brouwerij ‘t IJ is een Amsterdamse brouwerij waar uitsluitend speciaalbieren gebrouwen worden. De brouwerij is gevestigd in het oosten van de stad. Het bier wordt op twee locaties gebrouwen. Aan de Funenkade, naast Molen de Gooyer, worden alle tapbieren van de brouwerij gebrouwen. Op deze locatie bevindt zich ook het proeflokaal van de brouwerij. In de tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen. De totale capaciteit van de twee locaties is zo’n 22000 hectoliter per jaar. In ‘t Vondelpark is sinds 2019 het tweede proeflokaal gevestigd: Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis. De brouwerij staat ook vooral bekend om hun populaire witbier: ’t IJ Wit Voor het brouwen van de ’t IJ Paasij worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt: Water Gerstemout Korianderzaad Zoethout Hop Gist Het eindresultaat is een verfrissend lentebier met kruidige en fruitige tonen! Smaak en kleur Frisse smaak Kruidige en fruitige tonen Licht bittertje maar zachte afdronk Mooie lichtamber en goudachtige kleur Een stevige witte schuimkraag (https://bestebiertje.nl/brouwerij-t-ij-paasij/)

't IJ Paasij Brouwerij 't IJ (40) 't IJ Paasij is de lentachtige tegenhanger van de IJbok, het herfstbier. 't Paasij is pittig door zijn bitterheid, maar heeft ook veel frisheid en kruidigheid, mede dankzij het gebruik van koriander. (https://www.bierista.nl/t-ij-paasij)

PaasIJ is een Bock, Lentebier, Lentebok met 7,0% alcohol. PaasIJ wordt gebrouwen door Brouwerij 't IJ in Amsterdam. ... PaasIJ is een vroeg lentebok speciaalbier , licht amberkleurig en fijn van smaak. Dit bier wordt aan het begin van elke lente gelanceerd door Brouwerij 't IJ. ... Een licht amberkleurig bier dat zacht en licht kruidig van smaak is. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak.  Verkrijgbaar maart-mei. Vroege "lentebok", licht amberkleurig, fijn van smaak, een IJ dat graag gevonden wordt. (https://www.biernet.nl/bier/merken/paasij)


Paasij van het vat

$
0
0

Na een weekje nam ik weer een Paasij van de tap. De eerste keer een week geleden smaakte goed. Deze waren echter een stuk milder. De hopbitterheid die de eerste keer zo betoverend lekker was, was nu verdwenen. Net zo snel als Pasen... 

Red Rye Lager (5,0%)

$
0
0

Red red wine... o wacht, die had ik laatst al, bij https://biervat.blogspot.com/2024/02/nogne-roaring-forties-165.html

Het gaat nu om Red Rye Lager van Jopen.  Het rood (doet wat denken aan Palm) bier heeft wit schuim. Het ruikt naar bier. De smaak is 'crisp', althans wat ik denk dat die term inhoudt. Het mondgevoel is prettig. de smaak is moutig, niet bitter, beetje zoet. Met een zoete afdronk. Het bier moet je niet te lang open laten staan volgens mij. Het bier wordt volgens mij snel schraal. Vers uit blik smaakt het best goed. Maar het is wel wat 'gewoontjes' naast al het IPA, NEIPA, Pastry Stout geweld.

Tja, ik kan het niet echt goed omschrijven, laat ik eens kijken wat anderen erover te vertellen hebben.

Red, red rye goes to my head… Deze toegankelijke roodkleurige Lager is gebrouwen met rogge. Aroma’s van mout, broodkruimels en toast. De smaak is vol en clean met kruidigheid vanuit de rogge en een licht hopbittere nasmaak. Dit brouwsel heeft een mooie balans tussen moutigheid en hoppigheid. (https://www.jopenbier.nl/product/red-red-rye/)

SMAAK BESCHRIJVING HOP Perle, Saaz GRAAN Gerst, Rogge KLEUR Rood GEUR Broodkruimels en toast SMAAK Vol en hopbitter (https://www.jopenbier.nl/product/red-red-rye/)

Over de naam Red red wine, you make me feel so fine. ‘Red Red Wine’ is een nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Neil Diamond. In 1983 werd het nummer gecoverd door UB40. (https://www.jopenbier.nl/product/red-red-rye/)

Ik zei het! Al had ik daar al eens aandacht voor bij https://biervat.blogspot.com/2024/02/nogne-roaring-forties-165.html 

Jopen Red Red Rye Jopen Bier (193) Red, red rye goes to my head… Deze toegankelijke roodkleurige Lager is gebrouwen met rogge. Details BrouwerijJopen Bier BierstijlLager Alcohol5.0% CategorieSoepel en Subtiel SpijzenSalades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen Drinktemp.5 °C Volume33 cl DrinkmomentTerras, Barbecue, In goed gezelschap, Bij het eten Gisting.... "Een lekker moutig en kruidig bier, gecombineerd met de cleane smaak van een lager."..... Zicht Helder, rood-oranje bier met een fijne schuimkraag die langzaam inzakt tot een dunne laag. 7,9Neus Een moutige, biscuit geur. Licht karamel en wat kruidig. 7,8Smaak Een redelijk bittere smaak. Een zachte moutigheid van biscuit en kruidigheid van de rogge en hop. De body is redelijk vol voor een lager. De nasmaak is bitter met een moutige zoetheid. (https://www.bierista.nl/jopen-red-red-rye)

Jopen Red Rye Lager ... is een toegankelijke roodkleurige Lager uit Haarlem. ... Jopen Red Rye Lager - Lager - 5,0% ... Red Rye Lager: Red, red rye goes to my head… Deze toegankelijke roodkleurige Lager is gebrouwen met rogge. Aroma’s van mout, broodkruimels en toast. De smaak is vol en clean met kruidigheid vanuit de rogge en een licht hopbittere nasmaak. Dit brouwsel heeft een mooie balans tussen moutigheid en hoppigheid. Over de naam Red red wine, you make me feel so fine. ‘Red Red Wine’ is een nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Neil Diamond. In 1983 werd het nummer gecoverd door UB40. Jopen: Al 25 jaar lang staat Jopen voor OPEN: open voor nieuwe smaken, andere ideeën, oneindige mogelijkheden, verrassende combinaties en unieke belevingen. The world is our playground. Jopen ademt variëteit en brouwt vanuit een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar the new en the next. Geen idee, smaak, aroma, ingrediënt of brouwmethode is te gek om te proberen. When others say why, we say why not? Zolang het resultaat maar een gebalanceerd super smaakvol craft bier is met de welbekende Jopen kwaliteit. ‘There is simply no excuse for boring beer!’ (https://www.speciaalbierkoning.nl/jopen-red-rye-lager)

Red, red rye goes to my head… Deze toegankelijke roodkleurige Lager is gebrouwen met rogge. Aroma’s van mout, broodkruimels en toast. De smaak is vol en clean met kruidigheid vanuit de rogge en een licht hopbittere nasmaak. Dit brouwsel heeft een mooie balans tussen moutigheid en hoppigheid. (https://bierbrothers.nl/winkel/overige-speciaal-bieren/jopen-red-rye-lager-blik-33cl/)

Okee, nu geloof ik het wel. Ik herkende zelf geen broodkruimels in het bier. Ook het bier omschrijven als 'clean' en 'kruidigheid' is bijzonder?   




Ener Gulp

$
0
0

GULP

ENER

Wie bedenkt om een biermerk af te korten tot GULP?

Gulp is a tool that helps you out with several tasks when it comes to web development. It’s often used to do front end tasks like: Spinning up a web server Reloading the browser automatically whenever a file is saved Using preprocessors like Sass or LESS Optimizing assets like CSS, JavaScript, and images (https://css-tricks.com/gulp-for-beginners/)

Een gulp is een sluiting aan de voorkant van een (heren)broek of -onderbroek. Een gulp kan geopend en gesloten worden door middel van een ritssluiting, knopen, haakjes of bijvoorbeeld klittenband. De gulp van een onderbroek bevat slechts knopen of een dubbele laag textiel (meestal katoen). Een gulp maakt de broek aan de bovenkant wijder als deze wordt geopend. Dit zorgt ervoor dat de broek gemakkelijker aan- en uitgetrokken kan worden. Ook gebruiken mannen hun gulp vaak bij het plassen. Ze hoeven dan alleen de gulp te openen, en niet hun broek (deels) uit te trekken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulp_(kleding))

gulp Woordherkomst en -opbouw In de betekenis van ‘dikke straal’ voor het eerst aangetroffen in het jaar 1588 [1] In de betekenis van ‘split in broek’ voor het eerst aangetroffen in het jaar 1829 [1] Zelfstandig naamwoord de gulp v / m een door een strook stof afgesloten opening aan de voorzijde van een broek van de man, bedoeld om het plassen te vergemakkelijken Je gulp staat open! ▸ Daarna maakte ik gebruik van hun verbazing, schudde mijn hoofd en zei iets als dat die rechtse stoot niet veel voorstelde, draaide me snel om, sloeg mijn arm om Vleugelmoer heen, die net zijn gulp dichttrok, en leidde hem naar de uitgang.[2] een plotseling binnenkomende straal of golf water Als je een gulp zeewater inslikt is dat niet lekker, maar je gaat er niet dood van. (https://nl.wiktionary.org/wiki/gulp)

Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in de Nederlandse provincie Limburg. Geschiedenis De brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd. In 1840 erfde zijn zoon Jan Michiel Smeets de brouwerij. Nadat deze zich terugtrok uit het familiebedrijf werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Guillaume en Edmond en zijn schoonzoon Jean Renier Eduard Rutten. In 1896 startten deze drie een vennootschap onder de firmanaam “E.Smeets”. Vanaf 1902 kwam Paul Rutten (I) zijn vader in de zaak bijstaan en in 1922 werd de vennootschap ontbonden. De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend-goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren. In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op. Doordat de nakomelingen van Paul Rutten (III) geen interesse hadden om het familiebedrijf over te nemen werd vanaf 1 augustus 2003 marketingmanager John Halmans aangesteld als algemeen directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. In 2003 waren er 80 medewerkers in dienst. Per 2012 is Jan-Paul Rutten, zoon van Paul Rutten (III), toch in de brouwerij gestart, hij heeft sinds 2015 de functie van algemeen directeur. Nieuw beeldmerk en nieuwe slogan Het in september 2014 onthulde vernieuwde logo Op 14 september 2014 werd tijdens de jaarlijkse hopoogst het nieuwe beeldmerk en de bijbehorende nieuwe etiketten van Gulpener onthuld. Dit beeldmerk is gebaseerd op het Gulpener-logo uit het begin van de twintigste eeuw. De initialen 'GB' (Gulpener Bierbrouwerij) zijn weer toegevoegd aan het logo. Voor de vernieuwde etiketten is in september 2014 een nieuwe etiketteermachine aangeschaft. Daarnaast maakte de brouwerij ook haar nieuwe slogan bekend. Waar voorheen Op de Toekomst het motto was, gebruikt Gulpener nu De Vrije Brouwer als slogan.[1] In 2020 introduceerde Gulpener een nieuwe productlijn onder het merknaam Batu. Dit is gefermenteerde thee bekend als kombucha. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulpener_Bierbrouwerij)

 Er zijn wel meer vragen:

Alcoholpercentage Dort Ik zit op dit moment Gulpener Dort te drinken en op het flesje staat 7% alcohol (op de website van Gulpener ook). Op de pagina hier staat echter 6,5%. Ik stel voor om dit te veranderen tenzij iemand hier bezwaar tegen heeft. AnotherMe (overleg) 15 apr 2011 22:20 (CEST) Ik niet. Ik heb het voor je aangepast. Misschien heeft Gulpener uit marketing-overwegingen haar percentages afgerond? Sietske 16 apr 2011 08:15 (CEST) Ziet er naar uit dat Gulpener óf beter leert meten óf hun recept hebben gewijzigd rond 2010. Deze sites alliantie-van-biertapperijen.nl, beeradvocate.com, Michael Jackson's Beerhunter geven nog 6,5% aan en zijn redelijk betrouwbaar. Michael Jackson was een biergoeroe en Beeradvocate heeft een heleboel leden. Maar "kiwianer" op biertest-online.de valt hetzelfde op in oktober 2010 (beetje naar beneden scrollen) Mein Gulpener Dort hat 7%! Die Schaumkrone hält mittelmäßig. Es riecht süß malzig und im Hintergrund leicht fruchtig-alkoholisch. Geschmacklich ist es recht süß und leicht alkoholisch-grasig. Fazit: Gut für ein Holländisches Starkbier da gibt es einige schlechtere vor allem im normalen Supermarkt, insgesamt ist es aber dennoch nicht mehr als durchschnittlich und für die Sorte mittelmäßig interessant. Test vom 8.11.2010, Gebinde: Glasflasche, en Ratebeer heeft ook 7% staan maar ene Borresteijn (2169) roept UPDATED: JAN 15, 2010 Bottle @ home. Dark golden colour, white head. Nose of citrus, hops and malts. Taste is malty sweet, little hops, some citrus. This is not the sweetness I like in a beer. 53438 Re-rate: Had 3 bottles of this yesterday, ABV 7%. A lot better than I remembered. Clear amber colour, good slightly off white head. Aroma of caramel, toasted malts, some honey. Flavour is sweet, malty, caramel, bready, a hint of spices, nice slightly grainy and light hoppy finish. Light to medium bodied. Drinks way too easy for 7%. 637313 , zijn vorige rating dateerde uit 2008. Overigens geeft Gulpener in zijn promotieblad uit januari 2008 ook aan dat Dort 6,5% is (blz 27). Oftwel, ik ben voor 7%...;-). --brbbl (overleg) 16 apr 2011 08:26 (CEST) Sjonge, hulde voor deze uitgebreide studie! :-) Sietske 16 apr 2011 13:11 (CEST) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Gulpener_Bierbrouwerij)

Op hun nieuwe etiketen hebben ze hun naam GULPENER zo afgebeeld:

GULP

ENER

Belgisch bier Brigand beschrijving

$
0
0

Brigand is een Belgisch bier van hoge gisting, vernoemd naar de Vlaamse strijders in de Boerenkrijg. Het bier wordt sinds 1980 gebrouwen door Brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brigand_(bier))

Kasteelbrouwerij Van Honsebrouck is een Belgische bierbrouwerij in Izegem. Deze brouwerij is eigenlijk vier brouwerijen in één. De installaties zijn geschikt voor de productie van hogegistingsbieren (type Kasteel), bieren van gemengde gisting (type Bacchus) en van spontane gisting (type St-Louis). Bovendien kunnen er ook kleine volumes vanaf 50 hl worden gebrouwen zoals bij een microbrouwerij. In 1900 begint de brouwerij haar geschiedenis in Ingelmunster. Emiel en Louisa Van Honsebrouck kopen een oude boerderij en beginnen daar een brouwerij in. Het bedrijf blijft in de familie als Paul en Ernest Van Horsebrouck de brouwerij overnemen. Bij Horsebrouck worden vooral ondergistende bieren gebrouwen zoals: Pils, Bruin en Export. In 1953 krijgt de brouwerij groot succes onder andere door Luc Van Horsebrouck. Later besloot de brouwerij te laten specialiseren in bier met hoge gisting. Kasteel bier is dus één van de zwaardere bieren die de brouwerij produceert. (https://www.bierista.nl/brouwerij/honsebrouck)

Brigand is een Belgian Strong Ale, gebrouwen met tarwe, bleekmout en Pils, hop, gist, suiker en water. Het bier heeft een fruitig en kruidig aroma, met een subtiele en uitgebalanceerde smaak die tonen van gist, vers gebakken brood en nootachtige accenten bevat, gevolgd door een licht bittere afdronk. Het bier is vernoemd naar de guerrilla's die met Napoleon vochten om hem te verdrijven uit Ingelmunster, waar de oorspronkelijke brouwerij was gevestigd. (https://bierparadijs.nl/bieren/brigand-33cl/)

Kenmerken Brigand is een donkerblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9%.[1] Het wordt gemaakt met pilsmout, pale ale mout, tarwemout en Saaz-hop en drooggehopt met dezelfde Saaz. Het heeft een stamwortgehalte van 20° Plato.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brigand_(bier))

Brigand I.P.A. was een amberkleurige India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,5%. Dit bier werd gelanceerd in 2008.[3] Het bier sloeg echter niet aan en verdween eind 2009.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brigand_(bier))

De rebelse Brigand is een droog bitter, blond bier dat hergist op fles. Vroeger was Brigand amberkleurig, nu helderblond door het gebruik van bleek- en pilsmout en ongemoute tarwe. Brigand is een volmondig bier met lichte moutaroma’s. Licht moutig van smaak, kruidig en hoppig. In de afdronk is hopbitter aanwezig. (https://www.bier-paradijs.be/product/brigand/)

A Belgian pale strong ale apparently...with the strength of a tripel. ... It contains wheat, which usually I am not a fan of, but let's see. Deep dark pilsner colour, average head with some big bubbles in. Sweet malty banananey aroma, not much hops. Very strong bananaey wheat flavour. Very sweet also. Strong alcohol content obviously, and kind of heavy to drink. If I drank 3 of these, I would likely fall asleep ... I don't really like the taste, and the mouth-feel is a little bit complex, yet also kind of overtly effervescent. I'm just not a fan of the bananaeyness or the sweetness of wheat beers...or the heaviness...they are difficult to drink fast ; ) At least this has 9% alcohol, so respect.... Sep 04, 2022 (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/212/668/)

Very clear with a light amber body & thin, bubbly white head o. Top just about covering the whole surface initially too. Floral hops, some yeast & light fruits then an earthy bitterness further on, maybe some biscuit notes without it being too strong. It's just as floral tasting with orange peel, light spices & pepper alongside a subtle funky taste & hints of warming, boozy alcohol flavours. I got some Belgian yeast & apples right at the end too. It's medium bodied, dry & boozy with a nice balance & fine carbonation too. Dec 15, 2020 (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/212/668/)

Het is lang geleden dat ik een bier vond op beeradvocate trouwens. Ik lees het etiket van mijn Brigand: water, gerstemout, suiker, tarwe, hop, gist, en 9%. Dat is stevig. Het bier doet denken aan tarwebier, maar is flink zwaarder. Beetje banaan/tarwe-smaak, weinig bitterheid, beetje plakje in de afdronk. Mondgevoel heeft carbonatie. Het smaakt anders dan dat ik me herinner. 



PLAM! Rebelgian beer!

$
0
0

Jarenlang was Palm een standaard Belgisch bier, maar nu zag ik ineens een PLAM, PLMA, PALM?!? PVLM Rebelgian Beer Horse 8 power Blond 8% ABV.

Het is blond bier met wit schuim, geen ouderwetse Palm. Ruikt wat rond zoet. Weinig Palmsmaak. Weinig hopbitterheid. Het smaakt wat zoet, maar niet superzoet. Het is een zwaar vol bier. Licht kruidig, maar niet zo kruidig zoals een tripel. 

We are as much PALM, as we are PLAM or LAMP en One horese is nice, but more is better! staat op het blik te lezen. Het doet wat denken qua ontwerp aan Brewdog. 

Wat zeggen anderen erover?

PALM 8 Horse power Proef de nieuwe Palm nu! De Palm 8 Horse Power is een Belgisch blond bier van 8,0% met een bovengistende werking. Naast de kenmerkende fruitige smaken van Belgische gist, heeft het ook hints van sinaasappel en verfrissende chinotto. Dit maakt het bier verrassend, verfrissend, fruitig en gemakkelijk drinkbaar. Smaakpalet: Sinaas, chinotto en fruitig Lekker bij: Finger food, Aziatisch, bitterbal of een andere lekkere vette hap Serveertemperatuur: 8-10 graden Celsius (https://s-hop.be/alle-bieren/palm-8-horse-power-pakket/)

De palm 8 horse power is een bovengistend belgisch blond bier van 8.0%. Naast de typische fruitigheid die komt van de gebruikte belgische gist, zijn smaken van fruitige sinaasappel en verfrissende chinotto te ruiken en te proeven. (https://www.beerwulf.com/nl/p/bier/palm-8-horse-power-can-.33)

Palm 8 Horse Power is een bovengistend Belgisch Blond bier van 8.0%. Naast de typische fruitigheid die komt van de gebruikte Belgische gist, zijn smaken van fruitige sinaasappel en verfrissende chinotto te ruiken en te proeven. Kortom een verrassend, verfrissend, fruitig en uiterst doordrinkbaar bier! (https://www.bierenco.nl/product/palm-8-horse-power/)

 Ze hebben nog meer gekke bieren zoals:

Hoe smaakt een echt Zuid-Amerikaans Belgisch bier? De Caballito, het vertaalt zich naar klein paard. Maar het verwijst ook naar een shot tequila. En dat is precies wat je proeft in dit product! (https://www.bierenco.nl/product/palm-palmtree-cabalitto/)

Palm Tree is een bijzonder doordrinkbaar, fris ondergistend bier met tropische twist! Passievrucht, mango maar ook fruitige hop zijn in de geur en smaak duidelijk te herkennen en geven tijdens het drinken een echte Island-Feel. Het bier wordt afgevuld in flint bottle en kan gepresenteerd worden in een emmer met ijs. (https://www.bierenco.nl/product/palm-palmtree/)

Klassieke eigenschappen van het Duitse weizen gecombineerd met verfrissende en fruitige eigenschappen van de Amerikaanse New-England IPA. (https://www.bierenco.nl/product/palm-weissass/)

De smaak van sinaasappel kan ik er wel in proeven, maar chinotto? Ik heb geen idee wat chinotto is...

Chinotto (Italian: [kiˈnɔtto]) is a carbonated soft drink produced from the juice of the fruit of the myrtle-leaved orange tree (Citrus myrtifolia).[1] The beverage is dark in color. Its appearance is similar to that of cola, but it is not as sweet, having a bittersweet taste. The drink was known in antiquity as a dark-hued, bitter-tasting variant of orange juice, and was considered as refreshment. Industrial production of Chinotto soda dates to the 1950s. It is produced in Italy by several companies, and is mostly consumed in Italy and Malta. San Pellegrino, the mineral water company, exports it under the brand name "Chinò"[2] and "Chinotto."[3] Coca-Cola produces it under the brand name "Fanta Chinotto" in Italy and "Fanta Amara" in Malta. (https://en.wikipedia.org/wiki/Chinotto_(drink))

De chinotto is een drankje dat vooral gemaakt wordt in de Ligurische provincie en stad Savona. Het wordt gemaakt van de chinotto-vrucht, wat een citrusachtige soort is. Toch lijkt het meer op cola dan op sinaasappelsap. Het smaakt echter zeer bitter - veel bitterder dan cola.  Chinottoplant Het drankje Chinotto is vernoemd naar haar belangrijkste ingrediënt: de chinotto uit de chinottoboom (Citrus myrtifolia). Deze bomen zijn vandaag de dag volop te vinden in de streek rondom Savona, maar dat is niet altijd zo geweest. 'Pas'  in de zestiende eeuw nam een reizer een boompje mee uit China en plantte deze in deze streek. De omstandigheden bleken perfect te zijn voor de chinottoboom, die sindsdien haar vruchten hier werpt. ... Het konfijten is niet gemakkelijk en het duurt bovendien erg lang. Aan het eind van de vorige eeuw nam de vraag naar het drankje af en leek het producenten minder aantrekkelijk om door te gaan met het drankje. Gelukkig kwam in 2004 de stichting Slow Food in actie. Deze organistatie - wiens voorganger Arcigola is gesticht ter protest van de eerste MacDonalds in Italië -  zet zich in voor het behoud van producten en gerechten die dreigen te verdwijnen.  Uiteindelijk is de vraag naar het product toegenomen en kun je het op veel plekken in en buiten Italië kopen. De meest bekende fabrikant is het Italiaanse San Pellegrino. (https://www.deitaliaanseschool.nl/keuken/regionaal/chinotto)

Ja gekonfijt is een smaak die ik ook wel herken in dit Horse8power Blond bier van Palm.

Ik had het niet achter brouwerij Steenhuffel gezocht, maar het mixen van oud en nieuw vind ik wel supergaaf!

Steenhuffel is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is net als Malderen een deelgemeente van Londerzeel. Steenhuffel was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.... De vroegste vermelding van Steenhuffel gaat terug tot 1112 en werd geschreven als 'Stenhufle'.[2] Steenhuffel zou in de 12e eeuw uitgebouwd zijn en viel onder het bestuur van de toenmalige heren van Robbroek. In 1144 werd het riddergeslacht van Robbroek vermeld als heren van Steenhuffel. Tijdens de Grimbergse Oorlogen van 1139 tot 1159 steunde het huis van Robbroek de Berthouts in hun greep op het hertogdom Brabant en lijfden zij ook Merchtem en Ursene bij het hertogdom in.[3] Het riddergeslacht hield hof in of rond het huidige Hemelrijkhof of Robbroekhof. Daar behielden zij tot eind de 13e eeuw het bestuur over Steenhuffel.[4]... Het wapenschild van Steenhuffel kan men vandaag nog terugvinden in het wapenschild van de gemeente Londerzeel. De beschrijving: "In zilver twee roode spitsruiten naast elkander; het schild overdekt met een zittende en aanziende zilveren kat, in den muil een zwarten muis houdende". Het wapenschild werd officieel erkend in 1913 maar de twee rode spitsruiten zouden al in de 14de eeuw verschijnen op de zegels van de heerlijkheid Steenhuffel. De kat zou vanaf de 17de afgebeeld worden en vind haar oorsprong bij het wapenschild van de familie Micault die van 1626 tot 1648 de eigenaars waren van Steenhuffel.[6]... In de brouwerij Palm wordt o.a. het amberbier Palm en de pils Bock gebrouwen. Sinds de samenwerking met Brouwerij Duvel Moortgat werd stopgezet, werkt brouwerij De Hoorn (Steenhuffel) samen met brouwerij De Gouden Boom (Brugge), waardoor Steendonk nu vervangen is door Steenbrugge. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenhuffel)

Brouwerij Palm is een Belgische brouwerij, die gevestigd is in Steenhuffel, een deelgemeente van Londerzeel. Het staat vooral bekend om zijn paradepaardje, Palm, een amberbier. Sinds 2016 is de brouwerij onderdeel van het Nederlandse Swinkels Family Brewers. De oprichting van de brouwerij startte in 1706 toen Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen hoeve Den Hoorn kochten en daarna begonnen met de productie van bier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Palm)

Bijzonder dat de samenwerking met Duvel Moortgat werd stopgezet en er een is begonnen met Bavaria, dat zich nu Swinckels noemt. Bavaria staat ook voor vernieuwing, dus dat maakt de PLAM Rebelgian Beer wat logischer.

In 1597 begint de geschiedenis van Palm met de akte van verkoop van een hofstede. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen. In 1706 kocht Andries Van Doorselaer de hofstede op. Pas in 1747 starten de eerste officiële tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen De Oude Croon, Het Hoefijzer en De Drij Coninghen. Tevens worden twee brouwerijen De Hoorn en De Valck vermeld. In de 19e eeuw namen de zonen van De Mesmaeker brouwerij De Hoorn over. In 1908 trouwde Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy begon met de productie van een nieuw bier. Tijdens de opkomst van de pils bleef hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit gaf aan de eigenheid van zijn streekbier. In de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwde ze opnieuw op en maakte ze groter, erop vertrouwend dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kon boeken. Het bier van De Hoorn kreeg in 1929 de de merknaam Spéciale Palm, Speciale verwijzend naar de bierstijl Special Belge en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils. In 1974 kwam Jan Toye, neef van Fred Van Roy, aan de leiding van het bedrijf. In 1975 wijzigde de naam van brouwerij De Hoorn in brouwerij Palm. In 1998 nam brouwerij Palm brouwerij Rodenbach over, in 2001 gevolgd door brouwerij De Gouden Boom. In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij noemde zich sindsdien Palm Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa).[1] De brouwerij had in 2015 een totale productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter en behaalde dat jaar een omzet van 53 miljoen euro. In dat jaar realiseerde ze voor het eerst sinds vele jaren weer een bescheiden winst: 475.000 euro.[2] Door de opkomst van zware speciaalbieren was het aandeel van de Palm-bieren gedaald van 80% van de productie in 2006 naar minder dan 50 procent in 2016.[2] Op 9 mei 2016 kocht de Nederlandse brouwerij Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf voor een bedrag van 78,8 miljoen euro.[3][4] daarmee kwam een einde aan het lidmaatschap van de Belgian Family Brewers. Bavaria kocht in eerste instantie 60% van de aandelen en breidde dit in 2021 uit naar 100%.[5] Door de overname kreeg Palm toegang tot het internationale netwerk van Bavaria, dat met verschillende merken in 120 landen actief is. Palm bleef een Belgische directie behouden, maar Jan-Reinier Swinkels en Frank Swinkels van Bavaria namen wel zitting in de raad van toezicht.[5] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Palm)

Past het nog bij de Belgische biercultuur?

De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, gebrouwen door zowel de grotere gevestigde brouwerijen als door kleinere nieuwe ambachtelijke brouwerijen. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart. Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig van 10% tot 30% in 2013,[1] en in 2023 tot 50%.[bron?] Het aantal biersoorten is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 4000 in 2023. De toename is vooral het gevolg van de opkomst van kleinere regionale brouwerijen. Anno 2023 telt België meer dan 400 brouwerijen en meer dan 300 bierfirma’s, bier- en geuzestekers.[2] Zythos organiseert jaarlijk het Zythos bierfestival. Ook het BAB-festival te Brugge (organisatie Brugse Autonome Bierproevers – een vereniging die ook bij Zythos is aangesloten) en het Belgian Beerweekend te Brussel (organisatie Belgische Brouwers – eerste weekend van september) behoren tot die categorie. Immaterieel cultureel erfgoed Vanwege het bijzondere karakter van de Belgische biercultuur, en om de Vlaamse identiteit ook in dit opzicht te onderscheiden en te definiëren, werd deze in 2011 door Vlaams minister Joke Schauvliege op de lijst gezet van immaterieel cultureel erfgoed: de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.[3][4] Dit is een van de voorwaarden voor eventuele latere opname op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.[5] Op 30 november 2016 werd de Belgische biercultuur door de UNESCO tot immaterieel (cultureel) erfgoed verklaard.[6][7] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_biercultuur)


Den IJzeren Arm met 9,0% alcohol

$
0
0

Den IJzeren Arm is een Tripel met 9,0% alcohol. Den IJzeren Arm wordt gebrouwen door 't Brugs Bierinstituut in Brugge. ... Den IJzeren Arm is een tripel bier van 't Brugse Bierinstituut. Dit viergranen tripel bier bevat 9% alcohol en bevat voornamelijke kruidige aroma's en smaken. ... Den IJzeren Arm is een viergranentripel met een storting van gerstemout, tarwemout, haver en roggemouten. Dit Belgische bier heeft voornamelijk kruidige aroma's van Wostyntje mosterdzaad en fenegriek en een fijne bitterheid van de Challengerhop. Daarnaast versterkt de dryhopping met Styrian goldings de kruidige aroma's. Den IJzeren Arm is een tripel bier van 't Brugse Bierinstituut. Dit bier bevat 9% alcohol en is het beste te drinken met een temperatuur tussen de 6-8 graden (https://www.biernet.nl/bier/merken/den-ijzeren-arm).

Den Ijzeren Arm is een viergranentripel met dryhopping. Het bevat 2 hopsoorten namelijk Styrian goldings en Challenger. Technische fiche Alcohol gehalte: 9% Hoge gisting gerstemout roggemout tarwemout haver fenegriek Wostyntje Mosterdzaad 2 hopsoorten: Styrian goldings en Challenger Stamwortgehalte: 18,5° PLATO (http://www.brugsbierinstituut.be/den-ijzeren-arm.html).

Volgens mij is het bier van Den IJzeren Arm een tripel bier van 't Brugse Bierinstituut en bevat 9% alcohol. De smaak is kruidig, maar logisch vanwege de fenegriek en mosterd. De mosterd dacht ik te herkennen, maar kan ook beleving zijn natuurlijk. 

De naam is nog wat vreemd en het etiket is met een harnas-handschoen. Zou het een verwijzing zijn naar iets historisch?

De oude handelsstad Brugge, eens gelegen aan het Zwin met toegang tot zee, toont ons op deze wandeling haar verstilde en versteende schoonheid als de schatkamer van Vlaanderen. Haar geschiedenis gaat terug tot het begin van onze jaartelling met een Gallo-Romeinse nederzetting. De Romeinen houden er nog in de vierde eeuw een militaire versterking in stand. Brugge is wellicht een versterkte plaats voor de Vlaamse kuststreek als de H. Eligius rond 650 in deze streek het christendom komt uitdragen. Een eeuw later ontstaat handel met Scandinavië. De naam Brugge is overigens afgeleid van het Noorse “Bryggja”, dat aanlegsteiger betekent. Aan het eind van de 9e eeuw laat Graaf Boudewijn met de IJzeren Arm er een kasteel bouwen op de Burg, nu het mooiste plein van de stad. Vanaf de 11e eeuw tot de 15e eeuw groeit Brugge uit tot het belangrijkste handelscentrum van West-Europa, ook als de natuurlijke verbinding van Brugge met zee door de stormvloed in 1134 verandert en slechts bereikbaar is door de diepe vaargeul van het Zwin en een kanaal vanaf Damme. De lakennijverheid is in deze periode de voornaamste tak van inkomsten. Kooplieden uit heel Europa drijven handel in deze kosmopolitische middeleeuwse stad. Zeer belangrijk is de invoer van Engelse wol voor de fabricage van laken. Via Genua en Venetië komen Oosterse producten binnen. Deze voorspoed dankzij de lakenhandel leidt vanaf de 13e eeuw tot een groot aantal bouwactiviteiten. Het Belfort, de Hallen, de Onze Lieve Vrouwekerk en de stadswallen dateren uit die tijd. De St. Salvatorkathedraal en het St. Janshospitaal werden uitgebreid. In 1290 verwerft Brugge stadsrechten. In de 15e eeuw ontwikkelt Brugge ook een eigen bouwstijl onder invloed van hertogen van Bourgondië, die regelmatig in de stad verblijven. Typerend zijn de timpanen boven rechthoekige ramen, die soms ook met een accolade omlijst worden. De stad beleeft in die tijd haar culturele hoogtepunt met Jan van Eyck (1390-1444), één van de grootste vernieuwers in de geschiedenis van de Westerse schilderkunst. Hij vestigt zich in 1431 in deze stad en wordt gevolgd door Hans Memling (1440-1494) in 1465. Werken van deze Vlaamse Primitieven zijn in het Memlingmuseum en Groeningemuseum te bewonderen. Toch kent Brugge in die middeleeuwse periode ook geregeld slechte tijden. Aan het einde van de 13e eeuw ontstaat er rivaliteit tussen de patriciërs, de Leliaerts, die de Franse koning Filips IV steunen en de aanhangers van Gwijde van Dampierre, Graaf van Vlaanderen, de Liebaards. Filips IV lijft vervolgens Vlaanderen in. Het Vlaamse volk komt tegen hem in opstand. In de dramatische nacht van 17 op 18 mei 1302 wordt een groot aantal soldaten uit het Franse Garnizoen gedood in Brugge. Deze gebeurtenis, de Brugse metten genaamd, leidt tot de Gulden Sporenslag van 11 juli 1302, waarin de ambachtslieden onder aanvoering van Jan Breydel en Pieter de Coninck en de Vlaamse graaf een overwinning op de Fransen behalen. Aan het einde van de 15e eeuw verdwijnt de welvaart uit de stad samen met het Bourgondische hof en de internationale handelaars, maar kan zich in de 16e eeuw enigszins herstellen. Toch is de stad haar eersterangspositie definitief kwijt aan Antwerpen. De scheuring van de Nederlanden na 1584 leidt tot het definitieve verval van Brugge. Maar sinds het einde van de 19e eeuw krijgt Brugge Europese faam als kunststad en toeristisch centrum. Het is het cultuurhistorisch patrimonium van Brugge met zijn waardevolle historische monumenten, musea en vooral het ongerepte historisch stadsbeeld dat een unieke trekpleister voor miljoenen bezoekers vormt. Het middeleeuwse stratenpatroon, de kronkelende reien en groene vestingen van Brugge zijn relatief goed behouden en geven aan de stad een Europese en internationale dimensie. De historische binnenstad van Brugge is dan ook in 2000 door UNESCO opgenomen op de lijst van het werelderfgoed.(http://www.wandelpaden.com/brugge.html)

...over de brug even de Katelijnestraat in om meteen het eerste steegje rechts de smalle Stoofstraat in te gaan, die ons naar het Walplein brengt. De drukke terrasjes en de Bierbrouwerij De Halve Maan dragen bij aan de gezelligheid. De brouwerij aan het Walplein staat al in 1564 vermeld in het stadsregister. Hier komt het Brugse bier Straffe Hendrik en de Brugse Zot vandaan. Op dit met bomen omzoomd pleintje vinden we ook een mooie sculptuur, het bronzen beeld van Jef Claerhout (1937). Wie een beetje thuis is in de Griekse mythologie herkent in het gevleugelde paard Pegasus, dat wellicht een huldebetoon aan de Brugse koetsiers is, die hier tot het normale stadsbeeld horen. Op de bok zit Prometheus vastgeketend met een loden bol aan zijn been en in de koets ligt de naakte Leda met op haar schoot het hoofd van Zeus in de gedaante van een zwaan. Zoals je op de voet van de pilaar kan lezen, bezoekt dit fraaie gezelschap Brugge. (http://www.wandelpaden.com/brugge.html)

De eerste ‘echte’ graaf van het meest westelijke deel van Noord-Belgica was Boudewijn met de ijzeren arm, of Boudewijn de IJzere, die ca. 840 werd geboren. Het is niet zeker of hij gouwgraaf van de gouw Flandria was of van een andere gouw daar in de buurt, maar door zijn bemoeienis met Flandria zou het belang van het kleine gebied voor het eerst aanzienlijk worden. Die bemoeienis was het gevolg van een romance. (https://historiek.net/graven-van-vlaanderen-van-boudewijn-tot-frans-ii/34720/)

Het is Kerstmis 861. De voorlopig nog onbeduidende maar erg ambitieuze Boudewijn met de IJzeren Arm heeft zich zopas met geweld een bruid verschaft. Dat ze erg mooi is, is meegenomen. Dat ze geen al te beste reputatie heeft, maakt Boudewijn niet veel uit. Belangrijker is dat zijn Judith een koningsdochter is en dat zijn schoonvader hem meer domeinen en meer bevoegdheden kan opleveren. Daarmee legt Boudewijn de basis van het graafschap Vlaanderen. ... Boudewijn heeft zijn bijnaam niet gestolen. Groot en sterk staat hij aan het hoofd van een legerbende. Hij is kordaat en ambitieus, en zijn ijzeren wapentuig verpersoonlijkt zijn doortastendheid. Hoog op zijn paard boezem hij angst en respect in. Zijn carrièrezucht is niet voldaan met zijn functie, een mengeling van ambtenaar, rechter en strijder; ‘graaf’ zoals dat heet. Zijn taken oefent hij uit in naam van de verre koning die over hem en zijn gelijken aan de kust, geen controle heeft. Dus is het beter om voor eigen rekening te vechten. De traditie wil dat brute macht moet samenhangen met aangeboren gezag, met afkomst dus. Boudewijn wil vooruit, vindt Brugge voor hem te klein. Hij heeft horen vertellen van een jonge vrouw, Judith, de dochter van Karel de Kale. Wie haar heeft gezien, zegt dat ze zeer mooi is en intelligent. Dat gekoppeld aan het blauwe bloed in haar aderen – ze is een achterkleindochter van Karel de Grote. Wat kan een ambitieuze graaf meer verlangen? (https://persblog.be/stad-boudewijn-met-de-ijzeren-arm-schaakt-judith/)

Het gebeurde ten tijde dat Karel de Kale koning was van West-Francia. Boudewijn met de Ijzeren arm, de graaf van Vlaanderen,  heeft zijn naam niet gestolen. Hij is groot, sterk en ambitieus. De koning heeft hem ooit belast met het bestuur van Brugge en omgeving. Dat gebiedje heet Vlaandergouw, in het Latijn ‘Pagus Flandrensis’. Brugge is een kleine handelsplaats, vlak bij de zee. Er is ook een versterking en die is voor de streek broodnodig. Het is al tientallen jaren onrustig aan de Noordzeekust. Elke lente varen benden Noormannen de rivieren op en verwoesten op hun route have en goed van de rijke kerken en abdijen. Evenmin sparen ze de weinige handelsnederzettingen langs het water. Alles wat niet te zwaar of te heet is wordt ingescheept en vlug varen ze terug, richting Denemarken. Boudewijn heeft horen vertellen van een jonge vrouw, Judith, de dochter van Karel de Kale. Wie haar heeft gezien, zegt dat ze zeer mooi is en intelligent. Ze is een achterkleindochter van Karel de Grote. Wat kan een ambitieuze graaf meer verlangen? Het liefst zou hij met haar trouwen. Maar dat ziet de koning helemaal niet zitten. Zijn mooie dochter aan een onbeduidende niemendal uithuwelijken? Daar komt niets van. Het liefst ziet hij voor haar een koninklijke gemaal. Boudewijn trekt met zijn gevolg naar het klooster van Senlis, waar Judith verblijft. Hij trekt het klooster binnen en rooft er de prinses. Hij neemt haar – blijkbaar niet tegen haar zin- mee naar Brugge. Maar haar vader is razend. Wat een lef van dat onbeduidend graafje uit die verre uithoek van zijn rijk?...Op de terugweg wordt het gezelschap in de bossen even buiten Brugge door een reusachtige witte beer aangevallen. Een ijsbeer? Welnee! Het was putje winter en de beer was wit van de sneeuw. Daar stond hij, samen met zijn Judith, oog in oog met de beer. Hij was vastbesloten zijn liefje met hand en tand te verdedigen. Boudewijn “den ijzeren”, zo genoemd omdat hij goed met wapens kon omgaan, geraakte in een hevig gevecht gewikkeld met de beer. Naarmate Boudewijn zijn aanvallen verdapperde, nam de woede van de beer toe. Niemand durfde nog dichterbij te komen om de nieuwe leenheer te helpen. Plots stelde de beer zich op zijn achterste poten en ging met zijn rug tegen een boom staan om zo meer kracht te zetten achter de nieuwe aanval. Tezelfdertijd sprong Boudewijn vooruit en doorboorde de beer met zijn lans. De stoot was zo hevig dat de lans zich vastzette in de boom. Na een laatste stuiptrekking stierf de beer. Eenmaal terug in Brugge, deed het verhaal  van het heldhaftig gedrag van de nieuwe leenheer in minder dan geen tijd de ronde. Toen zijn aanstelling als nieuwe leenheer gevierd werd, schonk de stad Brugge aan Boudewijn “de ijzeren” een gebeeldhouwde, rechtopstaande beer,  die sindsdien het bekende zinnebeeld is geworden van de grafelijke stad. En Boudewijn en Judith? Ze leefden niet lang en gelukkig.  (https://cultuurlabvlaanderen.be/?page_id=2434)

De legende van Boudewijn met de ijzeren arm, Judith en het beertje van de loge Het gebeurde ten tijde dat Karel de Kale koning was van West-Francia. Boudewijn met de Ijzeren arm, de graaf van Vlaanderen,  heeft zijn naam niet gestolen. Hij is groot, sterk en ambitieus. De koning heeft hem ooit belast met het bestuur van Brugge en omgeving. Dat gebiedje heet Vlaandergouw, in het Latijn 'Pagus Flandrensis'. Brugge is een kleine handelsplaats, vlak bij de zee. Er is ook een versterking en die is voor de streek broodnodig. Het is al tientallen jaren onrustig aan de Noordzeekust. Elke lente varen benden Noormannen de rivieren op en verwoesten op hun route have en goed van de rijke kerken en abdijen. Evenmin sparen ze de weinige handelsnederzettingen langs het water. Alles wat niet te zwaar of te heet is wordt ingescheept en vlug varen ze terug, richting Denemarken. Boudewijn heeft horen vertellen van een jonge vrouw, Judith, de dochter van Karel de Kale. Wie haar heeft gezien, zegt dat ze zeer mooi is en intelligent. Ze is een achterkleindochter van Karel de Grote. Wat kan een ambitieuze graaf meer verlangen? Het liefst zou hij met haar trouwen. Maar dat ziet de koning helemaal niet zitten. Zijn mooie dochter aan een onbeduidende niemendal uithuwelijken? Daar komt niets van. Het liefst ziet hij voor haar een koninklijke gemaal. Boudewijn trekt met zijn gevolg naar het klooster van Senlis, waar Judith verblijft. Hij trekt het klooster binnen en rooft er de prinses. Hij neemt haar - blijkbaar niet tegen haar zin- mee naar Brugge. Maar haar vader is razend. Wat een lef van dat onbeduidend graafje uit die verre uithoek van zijn rijk? Kwade tongen beweren dat haar broer, Lodewijk, er mee instemde en dat Boudewijn ermee gedreigd heeft met de Noormannen samen te heulen indien hij niet met Judith mag trouwen. Maar Karel de Kale kan het niet aanvaarden dat zijn dochter onder haar stand zal trouwen. Op de terugweg wordt het gezelschap in de bossen even buiten Brugge door een reusachtige witte beer aangevallen. Een ijsbeer? Welnee! Het was putje winter en de beer was wit van de sneeuw. Daar stond hij, samen met zijn Judith, oog in oog met de beer. Hij was vastbesloten zijn liefje met hand en tand te verdedigen. Boudewijn “den ijzeren”, zo genoemd omdat hij goed met wapens kon omgaan, geraakte in een hevig gevecht gewikkeld met de beer. Naarmate Boudewijn zijn aanvallen verdapperde, nam de woede van de beer toe. Niemand durfde nog dichterbij te komen om de nieuwe leenheer te helpen. Plots stelde de beer zich op zijn achterste poten en ging met zijn rug tegen een boom staan om zo meer kracht te zetten achter de nieuwe aanval. Tezelfdertijd sprong Boudewijn vooruit en doorboorde de beer met zijn lans. De stoot was zo hevig dat de lans zich vastzette in de boom. Na een laatste stuiptrekking stierf de beer. Eenmaal terug in Brugge, deed het verhaal  van het heldhaftig gedrag van de nieuwe leenheer in minder dan geen tijd de ronde. Toen zijn aanstelling als nieuwe leenheer gevierd werd, schonk de stad Brugge aan Boudewijn “de ijzeren” een gebeeldhouwde, rechtopstaande beer,  die sindsdien het bekende zinnebeeld is geworden van de grafelijke stad. En Boudewijn en Judith? Ze leefden niet lang en gelukkig (https://brugselegenden.blogspot.com/2014/10/van-boudewijn-judith-en-het-beertje-van.html)

Boudewijn I (Laon?, ca. 840 – Abdij van Sint-Bertinus, Sint-Omaars, 2 januari 879[1]), bijgenaamd Boudewijn met de IJzeren Arm[2] of Boudewijn de Goede[3] staat bekend als de eerste graaf van Vlaanderen wat mogelijk was gemaakt door zijn huwelijk met Judith van West-Francië, dochter van de Karolingische koning Karel de Kale..... Boudewijn is bekend als eerste graaf van het graafschap Vlaanderen en samen met zijn vrouw grondlegger van de welvaart van het grondgebied.[5] Hij zou rond kerstmis 861 Judith van West-Francië, eerste kind van de koning van West-Francië, Karel de Kale, uit een klooster gehaald hebben.[6] De 17-jarige Judith was toen al twee keer weduwe: van koning Æthelwulf van Wessex en van diens zoon koning Æthelbald.[7] Na overlijden van haar tweede man keerde ze terug naar huis waar ze onder voogdij werd gesteld. Koning Karel wilde voor Judith een derde keer een huwelijksovereenkomst sluiten op eigen voorwaarden, maar ze is uit het klooster ontsnapt met Boudewijn. Het stel werd daarbij geholpen door Judiths jongere broer Lodewijk de Stamelaar, die steeds in conflict was met zijn vader. Ze vluchtten naar het noorden. Karel de Kale stuurde brieven aan Vikingenleider Rorik van Dorestad en bisschop Hunger van het Rooms-Katholiek sticht Utrecht, dat zij de vluchtelingen geen onderdak mochten geven. Karel liet het paar door bisschoppen excommuniceren.[8] Het paar reisde via Lotharingen naar Rome en bepleitte hun zaak bij paus Nicolaas I, waarop de excommunicatie door de paus ongedaan werd gemaakt.[9] Twee jaar lang schreef paus Nicolaas brieven naar de woedende vader, Karel de Kale, waarin hij voor verzoening pleitte. Op 13 december 862 volgde het officiële huwelijk te Auxerre met de uiteindelijke toestemming van Karel, alhoewel hij niet bij het huwelijk aanwezig was.[10] ... Als onderdeel van de verzoening kreeg Boudewijn van Karel de Kale de pagus Flandrensis (Vlaanderengouw) en de pagus Wasia (Waasgouw) als leen, het gebied rond Torhout, Gistel, Oudenburg en Brugge.[11] Graaf zijn was in die tijd in de eerste plaats een militaire functie. Vlaanderen lag in een uithoek van Karels koninkrijk, in het grensgebied met Lotharingen en werd voortdurend aangevallen door de Vikingen, het werd de opgave van Boudewijn en Judith het grondgebied te verdedigen en tot een deel van het rijk te maken dat inkomsten afwierp.[5] Boudewijn en Judith bleken succesvol in hun opgaven, mede door een band te scheppen met de Rooms-Katholieke kerk. Boudewijn bouwde militaire versterkingen in Arras, Gent en Brugge en wist de invallen van de Vikingen te verminderen, ook door vestiging in het kustgebied toe te laten.[12] In Brugge liet het paar een kerk bouwen die aan Donatianus van Reims werd gewijd, er werden relieken van de heilige aan de kerk geschonken.... In 877 steunde hij Lodewijk de Stamelaar in de strijd om de opvolging van Karel de Kale.[13] Kort daarna trok hij zich terug en werd monnik in de abdij van Sint-Bertinus, waar hij ook werd begraven.... Het Brugse Beertje van de Loge verwijst naar de schaking van Judith: toen Boudewijn met Judith naar Vlaanderen terugkeerde, werden zij in het bos aangevallen door een reusachtige witte beer (een bruine beer wit van sneeuw), volgens de legende "de oudste bewoner van Brugge". Deze beer was al eerder gesignaleerd omdat hij de omgeving onveilig maakte. Reizigers die zich buiten de muren van Brugge waagden, werden vaak door de beer aangevallen. En dus ook Boudewijn I. Hij wierp zich zonder aarzelen in de strijd met de beer. Niemand durfde dichterbij te komen, ook niet om hun leenheer te helpen. Op een bepaald moment stelde de beer zich recht op zijn achterste poten en ging met zijn rug tegen een boom staan om zo met meer kracht opnieuw aan te vallen. Maar net op dat moment sprong Boudewijn vooruit en doorboorde de beer met zijn lans. De stoot was zo hevig en krachtig dat de lans zich door de beer onwrikbaar in de boom vaststak. Boudewijn was zijn naam met den ijzeren arm dus waardig. Volgens de legende schonk de stad Brugge Boudewijn een gebeeldhouwde, rechtopstaande beer toen later zijn aanstelling als nieuwe leenheer gevierd werd. Vandaag is in de gevel van de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein in Brugge nog een beeldje van een rechtopstaande, schilddragende beer te zien. De beer die een schild vasthoudt, verscheen echter pas in 1304, dus het gaat niet om hetzelfde beeldje als het geschenk aan Boudewijn. De Poortersloge was van 1417 tot 1715 het lokaal van het Genootschap van de Witte Beer, een selectieve steekspelvereniging die een tijdje na de heldendaad van Boudewijn werd opgericht. Het belangrijkste evenement dat ze organiseerden was de Wapenpas van de Gouden Boom, van 3 tot 11 juli 1468, ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute met Margaretha van York. In 1417 had het gezelschap van de stad de toestemming gekregen een beeldje van hun mascotte, een rechtopstaande beer, in de gevel te plaatsen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_I_van_Vlaanderen)

Had het bier geen tripel maar een wit bier geweest, dan was de naam witte beer wellicht gekozen?


Paasij van de fles

$
0
0

Eind maart / begin april dronk ik Paasij, zie https://biervat.blogspot.com/2024/04/paasij.html  Het bier smaakte fris en mildbitter, maar vooral de nasmaak was ontzettend lekker.  

Van de fles vond ik het nier veel minder fris. Het rook als authentiek blond bier. In de afdronk merkte ik nog steeds de bitterheid, maar niet zo fris als destijds van de tap. Wel een lekker frisbittere smaak. Nog steeds een aanrader, al is Pasen nu voorbij. En hoe langer je wacht hoe anders de smaak wordt natuurlijk. Bier kun je vers drinken...





Latest Images