Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Lachende Grolsch

$
0
0
Ik zag net weer die TV-reclame van 400 jaar Grolsch:
- twee soorten hop (in plaats van één)
- de beugel (in plaats van de kroonkurk)
- "Vakmanschap is meesterschap" (in plaats van 'Vakmanschap is Hip')


Grolsch viert 400 jaar karakter
Sinds Willem Neerfeldt in 1615 in Grolle (het huidige Groenlo) begon met het brouwen van zijn ‘Grolsche’ bieren, heeft de brouwerij zich al heel wat keren van zijn meest eigenwijze kant laten zien. Zo besloot Peter Kuijper in 1667 als eerste om twéé soorten hop te gaan gebruiken, een unieke aanpak waar Grolsch tot op de dag van vandaag aan vast houdt. Of neem nu Theo de Groen, die besloot heel koppig vast te houden aan zijn beugelflessen, terwijl alle brouwers overgingen op de kroonkurk. Dit soort keuzes heeft Grolsch gemaakt tot wat het vandaag is. Dat vinden wij bij Alfred nou karakter. En de inspiratiebron voor een even karaktervolle jubileumcommercial (https://www.youtube.com/watch?v=1Bbkt-KdMuo).

In de commercial is te zien hoe gildemeester Peter Kuijper in een 17e-eeuwse setting de gedurfde beslissing neemt om twee soorten hop toe te voegen aan het brouwproces. Deze keuze zorgt tot op de dag van vandaag nog steeds voor de karakteristieke smaak van het Grolsch bier.
Vervolgens verschijnt brouwer Theo de Groen in beeld die anno 1922 de populaire kroonkurk afwijst en vasthoudt aan de beugelfles – inmiddels wereldwijd bekend als het icoon van Grolsch. Dit deed hij met de inmiddels fameuze uitspraak: 'Ik bepaal zelf wel waar ik mijn bier in doe.'
Wanneer anno 1961 een suggestie wordt gedaan om de ‘Vakmanschap is Meesterschap’ tv-commercial te veranderen, doet reclamemaker Gerard Brummer dit af met een lachsalvo. Die commercial werd vervolgens een van de langstlopende en meest succesvolle tv-commercials uit de Nederlandse geschiedenis.
In de slotscène proosten alle personages, inclusief de huidige meesterbrouwer Wim Vermeulen, op 400 jaar vakmanschap en karakter. Als muzikale ondersteuning is de bekende ‘Vakmanschap is Meesterschap’ tune te horen, waarmee het merk in haar rijke verleden jarenlang succesvol campagne voerde (www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2015/04/400-jarig-grolsch-komt-met-jubileum-commercial/index.xml).

Wat me opvalt is al dat gelach. Natuurlijk moet een reclame leuk zijn, maar als er eigenlijk enkel vanuit zichzelf wordt gelachen dan wordt het wat minder. En als er niet over zichzelf, maar juist anderen worden uitgelachen wordt het wat mij betreft helemaal anders. In de reclame zie je Grolschmedewerkers anderen uitlachen.

Iemand (een toevallige voorbijganger? een leek? een dommige medewerker? een concurrentbrouwer?) vraagt waarom twee hopsoorten als één toch al genoeg is. Het Tjechische Budweiser gebruikt bijvoorbeeld enkel Saazhop en ook andere bieren zijn als Single Hop erg geliefd. Daar staat tegenover dat het gebruik van een kruidenmengsel destijds vast gewoner was. Dus kan ik me voorstellen dat de vraag niet was 'waarom maar twee soorten hop en niet nog meer kruiden er in (zoals gruit)?' De reactie had kunnen zijn 'dat klopt, maar ik maak met twee soorten hop een mooie smaak combinatie.' Er zijn tegenwoordig meer bieren met twee soorten hop, zoals Duvel. Dus zo een unieke aanpak is het nou niet.

Iemand probeert een kroonkurksysteem te verkopen. Is het een uitvinder? Is het een straatverkoper? We weten het niet, maar hij wordt in ieder geval de deur gewezen en uitgelachen, een beetje zoals bij Klaverbladverzekeringen, maar dan nog erger. Terwijl er tegenwoordig toch vrijwel alle bedrijven de kroonkurk gebruiken. Een beetje respect voor die man was dus op zijn plaats geweest...

Een reclameman probeert het bedrijf bij de tijd (en 'hip') te houden, maar wordt uitgelachen. Wat als we het over een ander merk zouden hebben zoals Dommelsch of Oranjeboom?  Of een ander merk dat ten onder is gegaan door niet met de tijd mee te gaan? Laten we eerlijk zijn Groslch bestaat al 400 jaar en de marketingslogan is pas 40 jaar oud. Dus ze gaan echt wel met hun tijd mee. Misschien ging die marketingman niet ver genoeg? Waarom opperde hij niet dat hun reclameslogan niet gaat over het product, maar enkel de ambacht? De slogan kan niet zo goed van toepassing zijn op een vakman van ander allooi, zoals een slager, timmerman of ICT-systeembeheerder.

Het koppige wordt gezien als karakter en dat uitlachen van anderen wordt blijkbaar gewaardeerd...

Jammer. Al die lachsalvo's vind ik wat over de top.

Nu besef ik dat de reclame een beetje is bedoeld om te plagen en te chargeren. Waarschijnlijker is dat het niemand interesseerde wat en hoeveel hop er in het bier ging, als het bier maar smaakte. Was de machine voor beugels nog niet afbetaald en maakt het niemand wat uit hoe de fles is afgesloten, als het bier maar smaakt. Was de slogan '...als het bier maar smaakt' net wat minder chique dan 'Vakmanschap is meesterschap'.

Het is in ieder geval tof dat ze al 400 jaar bestaan, dat is langer dan het Nederlandse koningshuis. Ze bestaan dus al heel lang en kunnen daarom de tijd nemen (met over de top gaan):






Hee, kijk nou een andere slogan en een andere merknaam? Grolsch premium Blond? Dus zo standvastig zijn ze niet. Ze proberen gewoon allerlei perspectieven uit. Zo kunnen ze met nieuwe bieren zoals de Premium Blond en de Kornuit de mensen die van innovaties houden aanspreken, zonder de conservatieve fans te verliezen...slimme marketing!
Maar voor deze jubileumreclame zou ik willen zeggen, geef niet meteen een lachsalvo als reactie , maar neem de tijd!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692