Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Titel plaatsen

$
0
0
Bier is een onderwerp met vele verhalen. Er zijn mensen die er hun werk van hebben gemaakt, zoals bij Leuvense bierverhalenBiercoach Ariël Mulder en de Bierverteller.


De Bierverteller verzorgt een proeverij bij u in de zaak.
Deze kan themagebonden zijn of toegespitst op uw bieraanbod.
Een omvangrijke bierkennis wordt gecombineerd met een gevoel voor performance.
Uw gasten zullen niet alleen veel opsteken over bier, maar ook geanimeerd weer naar huis gaan (www.debierverteller.nl/professioneel/#section_debierverteller).

“Wat leeft er in de bierwereld?”.
Hoe wordt het verkocht, hoe wordt het verkondigd, hoe wordt het Belgisch bier beschermd naar export toe? Paul Barbier leeft al 57 jaar in het bier en heeft een loopbaan bij 3 brouwerijen: van Brouwerij De Koninck over Brouwerij Van Honsebrouck tot Brouwerij Het Anker.
Een causerie met tientallen verhalen uit de bierwereld doorspekt met humor. De wereld van het bier door de ogen van Paul Barbier (www.hetanker.be/nl/ankeravond-bierverhalen-anekdotes-uit-de-bierwereld).

En er zijn ook allerlei  boeken over, zoals Legendarische bierverhalen van Bert van Zuilekom. ees over het eerste pilsje ter wereld, Napoleon, Freddy Heineken en andere brouwgeslachten, bier in de middeleeuwen, brouwende paters, wetenschappers als Louis Pasteur en meneer Carlsberg die nooit heeft bestaan (www.deboekensalon.nl/dbs/book/267695) (http://slijtersvakblad.nl/Geboekt/7540/legendarische-bierverhalen.html).

Ik weet niet wat verhalen het allemaal zijn, maar verhalen die ik me zo voor kan stellen zijn Jan Primus/Cambrinus, Sint Arnoldus, de hergeboorte van Hoegaarden door Pierre Celis en de brand in De Kluis, de invloed van Artois op de trappistenbrouwerij in Berkel-Enschot, de eerste en tweede trappistenbrouwerij in Nederland, het eerste witbier van Nederland, Dommelsch, Allied, Buckler, West-Vleteren en Witkap en Sint-Bernardus, de Bavariamouterij en de onbekende brouwerij in Maarssen en ga zo maar door...

Er zijn zo veel verhalen, wat te denken van:
Hoe bier wordt gemaakt
Een Fins verhaal uit de Kalevala over de oorsprong van het bierbrouwen
Nooit eerder was het in het Land van het Noorden zo'n bruiloft geweest. Voor het vlees bij het feestmaal werd een grote os geslacht. Sommige mensen zeggen dat hij maar van middelmatige grootte was, maar toch zó groot dat een zwaluw er een hele dag over deed om van de ene hoorn naar de andere te vliegen en dat een eekhoorn een hele maand over zijn rug kon rennen zonder zijn staart te bereiken.... "Er is nu wel plaats genoeg voor iedereen," zei ze tegen zichzelf, "en ik heb genoeg vlees om iedereen te voeden, maar wat moet ik ze te drinken geven? Ik ben in ieder geval helemaal niet goed in bier brouwen."
"Misschien kan ik je helpen." Een oude man die al bij het vuur zat, had haar gehoord. "Ik ken de oorsprong van bier," zei hij. "Het wordt gemaakt van gerst, op smaak gebracht met hop en gebrouwen in water dat boven het vuur hangt. Luister." En de oude man vertelde hoe bier voor het eerst gemaakt was (lees verder op: www.beleven.org/verhaal/hoe_bier_wordt_gemaakt).

Het verstandige meisje 
Een Deens volksverhaal over op de zaken vooruit lopen
Er was eens een echtpaar dat maar één dochter had. Op een dag kwam er een vrijer voor haar en de moeder stuurde haar naar de kelder om bier uit het vat te tappen. Toen ze de spon uit het vat had, kwam de gedachte bij haar op: "Als ik hem nou krijg - en ik krijg hem beslist - en we hebben een zoontje, en die heeft hoofdpijn - waar moeten we hem dan in wikkelen?" Ze hield de kruik onder de tap en het bier liep tot het haar aan de enkels kwam (lees verder op: www.beleven.org/verhaal/het_verstandige_meisje).

De huismuis en de bergmuis 
Een Noorse fabel over de voordelen van een rustig en vredig landleven
Er waren eens een huismuis en een bergmuis, die elkaar aan de rand van een bos ontmoetten. De bergmuis zat er in hazelaarsstruiken noten te kraken.... Toen had de huismuis van alle kerstkost, waar de vrouw des huizes mee gemorst had, omdat ze in de kersttijd een beetje licht in het hoofd was geweest van het vele bier, wat vergaard: ze had stukjes kaas en boter en kaarsvet, stukjes zachte lefse* met boter en stukjes van zure-room-broodjes en nog veel meer lekkers. In de nap onder de kraan van de bierton had ze drinken genoeg, en haar hele kamer was vol lekkere hapjes. Ze aten lekker en namen het er goed van, en het scheen alsof de maag van de bergmuis geen bodem had: zulke kost had ze nog nooit geproefd!
Toen kreeg ze dorst, want het eten was pikant en vet geweest, zei ze, en nu moest ze eens drinken. "Het bier staat niet ver weg," zei de huismuis, "hier kun je drinken." En ze sprong op de rand van de nap en leste haar dorst. Maar meer dronk ze ook niet, want zij kende het kerstbier, en wist, dat het sterk was. Maar de bergmuis vond het een heerlijk drinken, zij had ook nooit wat anders dan water geproefd, en ze nam de ene slok na de andere. Maar zij kon niet tegen dit sterke kerstbier (lees verder op: www.beleven.org/verhaal/de_huismuis_en_de_bergmuis).

Luisje en vlootje
Er waren eens een luisje en een vlootje. Ze hadden samen een huishoudinkje opgezet en brouwden bier in een eierschaal. Toen het bier kookte in de dop, viel het luisje er in en verbrandde. Daar begon het vlootje luid te schreien. En het kamerdeurtje zei: "Maar vlootje, waarom huil je zo?" - "Omdat 't luisje verbrand is!" Toen ging het deurtje piepen. Het bezempje dat in de hoek stond, zei: "Waarom piep je zo, deurtje?" - "Zou ik niet piepen?  (Lees verder op www.beleven.org/verhaal/luisje_en_vlootje)

Heel, heel lang geleden, toen de Maes nog door Hoegaarden en Corsendonk stroomde, stond er in een ver en vreemd land een groot kasteel. 
In dat kasteel woonde een Koninck en die Koninck had een wonderschone dochter, de mooie Stella. 
Rond het kasteel lag een heel groot park met een prachtige vijver en vele hoge bomen. In het midden van dat park stond een Palm in wiens schaduw de mooie Stella erg graag vertoefde.
Een zekere heer Liefmans, die zijn hart aan de mooie Stella verloren had, sprak op een dag tot de Heer Heineken, die een graaggeziene gast was op het kasteel

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692