Blokken, levertraan en Hoegaarden
De schepen van Hoegaarden is boos op Ben Crabbé van het bekende TV-spelletje Blokken
https://www.facebook.com/studiobrussel/videos/10155390605533056/
De voormalige drummer van De Kreuners en Pas de Deux (van het Eurovisiesongfestival 1983) presenteert sinds 5 september 1994 het televisiespel Blokken (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Crabb%C3%A9). Het spel wordt gespeeld met twee kandidaten en bestaat uit drie rondes en een finale. Centraal staat het blokkenbord (gebaseerd op Tetris). De kandidaat krijgt, afhankelijk van de ronde, per goed antwoord op een vraag een aantal blokjes. Een horizontale lijn levert 50 punten op (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blokken_(televisieprogramma)).
AB InBev promoot Radlers ten koste van Hoegaarden
AB InBev verschuift in Europa het promotiebudget voor de witbieren van Hoegaarden naar de laag- en niet-alcoholische Radlers.
Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is dus eigenlijk een frisfrank met alcohol. En een aanslag op onze biercultuur.
AB InBev blijft wel onverminderd investeren in de brouwerij van Hoegaarden. Het totale marketingbudget voor de bieren blijft even hoog. “In tegenstelling tot enkele Aziatische landen en Rusland merken we dat de verkoop van het witbier in Europa stabiel blijft. Dat is in tegenstelling tot de laag- en niet-alcoholische Radlers die wel aan een grote opmars bezig zijn”, zegt woordvoerder Korneel Warlop.
“In ons land hebben die Radlers een enorm potentieel. Omdat AB InBev altijd kijkt naar groei hebben we beslist om op vlak van marketing voor de Hoegaarden de klemtoon te leggen op Radler.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/25/succes-van-radlerbieren-gaat-ten-koste-van-hoegaarden/)
Hallo Nederland
Er is een toenemende interesse voor speciale bieren. Dit is ook terug te zien in de trend om bieren in te kopen en dan voor lange tijd te laten rusten. Hoe langer de drank wordt bewaard, hoe beter de smaak wordt (www.omroepmax.nl/hallonederland/uitzending/tv/hallo-nederland-donderdag-17-november-2016/).
Oh oh Zon Zee Zuipen Ziekenhuis
Toegegeven, eerst dacht ik dat Grolsch wat zat te zaniken toen ik las dat ze boos waren op RTL 5 en het programma “Oh Oh, daar gaan we weer”. Nu heb ik een aflevering gezien, en het daaropvolgende “Zon, Zuipen, Ziekenhuis” – niet alleen begrijp ik Grolsch nu heel goed, en waarom zitten de makers hiervan niet allang achter slot en grendel? Dat zou namelijk helemaal geen gek idee zijn!
...
Er is hierbij sprake van onomwonden uitlokking: de omroep selecteert de kandidaten (waarbij lekkere lijven positief meetellen en intelligentie onverbiddelijk leidt tot afwijzing), huurt en betaalt reis en verblijf voor de hoofdpersonen en laat ze vervolgens allemaal avonturen beleven. Daarbij betaalt de omroep alle boodschappen: pizza en drank, veel drank, en ook het zakgeld voor het stappen – nog meer drank. De katten worden, kortom, op het spek gebonden en dan is het niet gek dat ze vervolgens – na door de omroep zorgvuldig te zijn opgehitst – elkaar beklimmen en aflebberen om vervolgens over hun nek te gaan. Schandelijk natuurlijk, zeker als je weet dat industrie en overheid er samen alles aan doen om alcoholmisbruik te temperen. Nee, dan RTL 5: die moedigt alcoholmisbruik niet alleen aan maar faciliteert het zelfs, ten bate van de kijkcijfers.
...
Dit is wat Peter van der Vorst over de klacht van Grolsch zegt: “Ik vind het lastig, moet ik eerlijk zeggen. Als je het programma kijkt, ligt de focus wel heel erg op het zuipen en het feestvieren. Je ziet kotsende mensen. Dat is niet per se reclame voor zuipen als je ziet wat er met die mensen gebeurt.” RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren, aldus Van der Vorst.
Sterker: na het verzoek van Grolsch en Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) om met het programma te stoppen merkte hij op dat “STIVA misschien eerst eens naar zichzelf moet kijken, ik vind dat de alcoholbranche zélf veel meer zou moeten doen. Ik maak het programma Verslaafd en daar zie ik wat voor ellende alcoholverslaving kan aanrichten. Het enige wat de alcoholbranche doet is wat kleine logootjes op een bierblikje. Bij pakjes sigaretten staan er verschrikkelijke foto’s op. Dat moet je dan ook bij bier en wijn doen.” (www.mylifewithbeer.nl/ohim-geef-rtl-5-een-uitzendverbod-en-peter-van-der-vorst-een-forse-taakstraf/)
Wacht even, stlt Van der Vorst voor om foto's van kapotte levers en dodelijke auto-ongelukken op flesjes bier te zetten? Eigenlijk is het wel raar, om in al die feestprogramma's te laten zien dat bij uitgaan overmatig drankgebruik hoort en dan vervolgens de alcoholbranche zelf beszchuldigen??
Growler
Via de shop van de Stadsbrouwerij De Koninck kan je een authentieke De Koninck growler in huis halen. Een growler is een hervulbare glazen kan van 1 liter die je laat vullen met bier, what else. Liefst van al de craftbieren van stadsbrouwerij De Koninck, uiteraard (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/04/serveer-vers-bier-via-de-de-koninck-growler/).
KBC wordt CRAFT
Het is 3 maart 2003 als 32 kleine brouwers het Klein Brouwerij Collectief, kortweg KBC, oprichten. Constant Keinemans start als penningmeester. Hij is de kartrekker. Samen met collega-bestuursleden en alle leden neemt hij de uitdaging aan de kleine brouwers goed op de kaart te zetten. “Aanvankelijk werden we nauwelijks serieus genomen. We hebben met z’n allen heel hard geknokt om iets goed neer te zetten. Vandaag telt het KBC 155 leden en binnen de bierwereld is het KBC zeer zeker een club die gehoord en gezien wordt. Dat hebben we toch mooi bereikt!”, aldus de langstzittende voorzitter in de KBC-geschiedenis.
Gevraagd naar de hoogtepunten de afgelopen dertien jaar blijft het even stil. “Pfoeh, dat zijn er zoveel geweest. Denk aan de enorme groei van het aantal leden, of de prachtige bier-kaas brochure, de Open Brouwerijdagen, de Week van het Nederlandse Bier. Als ik één moet uitlichten dan is het toch de hygiënecode. Dit is een project dat Fer Kok, brouwer van De Prael en ik hebben getrokken. Elk levensmiddelenbedrijf heeft een hygiënecode nodig. Dat is lastig en ingewikkeld en vergt veel tijd. Wij hebben een hygiënecode opgesteld, die geschikt is voor alle kleine brouwers. Daarmee hebben we onze leden echt ontzorgd.”
Het zit al in de naam besloten: het Klein Brouwerij Collectief. “Ja, het is een echt collectief. Er is veel saamhorigheid en we doen veel voor elkaar en met elkaar. Dat is basis van onze club. We zijn begonnen om de kleine brouwers op de kaart te zetten. Hun belangen moesten gehoord worden. Die fase hebben we nu achter ons. Het is nu aan de jonge generatie om het Klein Brouwerij Collectief de volgende fase in te leiden, waarbij verdere professionalisering belangrijk is.”
Constant Keinemans heeft afscheid genomen tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het Klein Brouwerij Collectief in het proeflokaal van de Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. De nieuwe voorzitter is Michel Ordeman, bekend van Jopen Bier uit Haarlem. Dat was voor niemand verrassing. “We hebben hier geruime tijd naar toe gewerkt. En nu het zover is, geeft het toch nog een raar gevoel. Maar het was een onwijs mooie periode; echt onwijs!”
Keinemans blijft achter de schermen actief als adviseur. Daarnaast runt hij het succesvolle bedrijf Brouwtechniek, dat bierbrouwers van een bierbrouwinstallatie voorziet (www.bierista.nl/actueel/constant-keinemans-draagt-stokje-over-aan-michel-ordeman/).
Verbod op bierfiets? Inbreuk op vrijheid, zegt exploitant
Per 1 januari is de zogeheten bierfiets verboden in de Amsterdamse binnenstad. Het verbod is ingesteld vanwege aanhoudende overlast en geluidshinder in smalle straten. Vier bierfiets-exploitanten willen dat het verbod van tafel gaat. Vandaag staan zij voor de rechter.
Ard Karsten, een van de exploitanten, rijdt met vier bierfietsen, meestal in het weekend. Hij vindt dat overlast niet de reden moet zijn om de groepsfiets te verbieden, die kun je immers beperken. "Op wiens rechten en vrijheden maakt de groepsfiets dan eigenlijk inbreuk? De gemeente kan niet zomaar iets verbieden omdat mensen het vervelend vinden."
De gezelligheid op de groepsfietsen leidt vaak tot zure gezichten van omstanders. De rijdende kroegen met lallende (meestal) toeristen leiden volgens voorstanders van het verbod tot geluidsoverlast, verkeersopstoppingen en soms zelfs ongelukken. De discussie rond de bierfiets houdt de gemoederen al jaren bezig.
Vorig jaar werden er 6000 handtekeningen verzameld om een einde te maken aan de trap-bars. En jaren eerder, in 2004, zat Karsten zelfs al met de gemeente om de tafel. Er werden afspraken gemaakt om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
"Dat was een traject van een jaar, we gingen toen helemaal met de billen bloot. We hebben toen van alles gedaan, het aantal klachten is toen ook meer dan verminderd. Als je van 52 klachten naar 19 gaat en de burgemeester maakt nu na zoveel jaar alsnog zo'n besluit, dan denk ik: waar gaat het nou over?"... "Vrijheid is het uitgangspunt. De gemeente en de burgemeester zijn verbonden aan de wet. En de wet biedt geen enkele basis om de groepsfiets op deze manier te verbieden." (http://nos.nl/artikel/2144422-verbod-op-bierfiets-inbreuk-op-vrijheid-zegt-exploitant.html)
Mooi, hoe zo'n kop dan op het einde wordt genuanceerd met dat 'zegt exploitant'. Wat is nu die uitspraak geweest dan?
Jopen is de beste
Op maandag 21 november 2016 werden tijdens de Horeca Expo in Gent de winnaars van de Brussels Beer Challenge 2016 bekend gemaakt. Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem werd de meest bekroonde Nederlandse brouwerij en mocht vier medailles mee naar huis nemen. Jopen Mooie Nel IPA, internationaal bekend als Jopen North Sea IPA, werd bekroond met goud en bestempeld als European Revelation. De titel European Revelation staat voor Europa’s beste (www.biermagazine.nl/bier/22/844/jopen_mooie_nel_ipa_verkozen_tot_europa_s_beste.html).
Bavaria in Amerika
Bavaria kondigt de overname van Latis Imports aan, een Amerikaanse importeur van Belgische speciaalbieren. Bavaria hoopt met deze overname een naam voor zichzelf te maken in de VS.
Latis importeert momenteel Belgische bieren zoals Palm en Rodenbach en zal nu een breder aanbod van biermerken naar de Amerikaanse markt brengen, waaronder Hollandia en Claro uit het brede Bavaria-aanbod.
Peer Swinkels, Chief Commercial Officer van Bavaria zegt: “Bavaria kondigt met trots de overname van Latis Imports aan, waarmee we aanzienlijk lokale aanwezigheid hebben in de Verenigde Staten, een land dat bekend staat om zijn sterke biercultuur en zijn waardering voor speciaalbieren (www.biernet.nl/nieuws/bavaria-zet-volgende-stap-binnen-de-vs).
Grolsch geeft winterseizoen een eigen bier
Grolsch brengt een nieuw bokbier op de markt: Grolsch Winterbok, met de zachtzoete kruidige smaak van honing en speculaas. Deze Winterbok betreft een speciale editie bokbier die uitsluitend de komende wintermaanden verkrijgbaar is. Met deze Winterbok geeft Grolsch nu ook het winterseizoen een eigen bier. Want wat het weer de komende maanden ook is, het is weer… om te genieten.
De smaak van de winter
Grolsch Meesterbrouwer Guy Evers: “Ik heb me laten inspireren door de typerende smaken van het winterseizoen. Deze Winterbok kenmerkt zich dan ook door een volle smaak met tonen van honing, kaneel, gember en kruidnagel. Het heeft een toegankelijk karakter en een zachte geur. Net als de andere Grolsch bokbieren wordt Winterbok traditioneel ondergistend gebrouwen.” Grolsch Winterbok is een koperkleurig bokbier dat zich door de uitgesproken smaak goed laat combineren met ambachtelijke beenham, zoete desserts en rijpe kazen (www.biermagazine.nl/bier/22/843/grolsch_geeft_winterseizoen_een_eigen_bier.html). Toch doet het mij denken dat ze zijn geïnspireerd door het winterbier van Warsteiner...
Grolsch gaat bier van Asahi brouwen
De nieuwe eigenaar van Grolsch, het Japanse Asahi, wil graag vanaf 2018 Asahi Super Dry gaan brouwen bij Grolsch in Enschede. Dit merk wordt op dit moment in zo'n zeventig landen verkocht.
Het Japanse Asahi gaat vanaf 2018 zijn bekendste bier, Super Dry laten brouwen door Grolsch. De brouwerij is de enige productielocatie van Asahi in Nederland. Super Dry is momenteel verkrijgbaar in ongeveer zeventig landen en is in Zuid-Korea zelfs populairder dan Heineken (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-gaat-bier-van-asahi-brouwen). Ik ben benieuwd wanneer we Asahi Super Dry in de supermarkt zien....
Heineken's 'When you drive, Never drink' commercial wint STIVA TV AWARD 2016
Op 18 november is de STIVA TV Award 2016 toegekend aan de tv commercial ‘When You Drive, Never Drink’ van Heineken.
Voormalig Formule 1 coureur Sir Jackie Stewart speelt de hoofdrol in deze Heineken-reclame (www.biernet.nl/nieuws/heinekens-when-you-drive-never-drink-commercial-wint-stiva-tv-award-2016).
Bier van regen wint ASNprijs
Hemelswater is één van de winnaars van de negende ASN Bank Wereldprijs. Deze zomer begonnen Joris Hoebe en Wietse Visser met het maken van bier van regen en nu al worden er per week 3000 biertjes gemaakt (www.biermagazine.nl/bier/22/841/bier_van_regenwater_wint_asn_bank_wereldprijs.html).
De schepen van Hoegaarden is boos op Ben Crabbé van het bekende TV-spelletje Blokken
https://www.facebook.com/studiobrussel/videos/10155390605533056/
De voormalige drummer van De Kreuners en Pas de Deux (van het Eurovisiesongfestival 1983) presenteert sinds 5 september 1994 het televisiespel Blokken (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Crabb%C3%A9). Het spel wordt gespeeld met twee kandidaten en bestaat uit drie rondes en een finale. Centraal staat het blokkenbord (gebaseerd op Tetris). De kandidaat krijgt, afhankelijk van de ronde, per goed antwoord op een vraag een aantal blokjes. Een horizontale lijn levert 50 punten op (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blokken_(televisieprogramma)).
AB InBev promoot Radlers ten koste van Hoegaarden
AB InBev verschuift in Europa het promotiebudget voor de witbieren van Hoegaarden naar de laag- en niet-alcoholische Radlers.
Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is dus eigenlijk een frisfrank met alcohol. En een aanslag op onze biercultuur.
AB InBev blijft wel onverminderd investeren in de brouwerij van Hoegaarden. Het totale marketingbudget voor de bieren blijft even hoog. “In tegenstelling tot enkele Aziatische landen en Rusland merken we dat de verkoop van het witbier in Europa stabiel blijft. Dat is in tegenstelling tot de laag- en niet-alcoholische Radlers die wel aan een grote opmars bezig zijn”, zegt woordvoerder Korneel Warlop.
“In ons land hebben die Radlers een enorm potentieel. Omdat AB InBev altijd kijkt naar groei hebben we beslist om op vlak van marketing voor de Hoegaarden de klemtoon te leggen op Radler.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/25/succes-van-radlerbieren-gaat-ten-koste-van-hoegaarden/)
Hallo Nederland
Er is een toenemende interesse voor speciale bieren. Dit is ook terug te zien in de trend om bieren in te kopen en dan voor lange tijd te laten rusten. Hoe langer de drank wordt bewaard, hoe beter de smaak wordt (www.omroepmax.nl/hallonederland/uitzending/tv/hallo-nederland-donderdag-17-november-2016/).
Oh oh Zon Zee Zuipen Ziekenhuis
Toegegeven, eerst dacht ik dat Grolsch wat zat te zaniken toen ik las dat ze boos waren op RTL 5 en het programma “Oh Oh, daar gaan we weer”. Nu heb ik een aflevering gezien, en het daaropvolgende “Zon, Zuipen, Ziekenhuis” – niet alleen begrijp ik Grolsch nu heel goed, en waarom zitten de makers hiervan niet allang achter slot en grendel? Dat zou namelijk helemaal geen gek idee zijn!
...
Er is hierbij sprake van onomwonden uitlokking: de omroep selecteert de kandidaten (waarbij lekkere lijven positief meetellen en intelligentie onverbiddelijk leidt tot afwijzing), huurt en betaalt reis en verblijf voor de hoofdpersonen en laat ze vervolgens allemaal avonturen beleven. Daarbij betaalt de omroep alle boodschappen: pizza en drank, veel drank, en ook het zakgeld voor het stappen – nog meer drank. De katten worden, kortom, op het spek gebonden en dan is het niet gek dat ze vervolgens – na door de omroep zorgvuldig te zijn opgehitst – elkaar beklimmen en aflebberen om vervolgens over hun nek te gaan. Schandelijk natuurlijk, zeker als je weet dat industrie en overheid er samen alles aan doen om alcoholmisbruik te temperen. Nee, dan RTL 5: die moedigt alcoholmisbruik niet alleen aan maar faciliteert het zelfs, ten bate van de kijkcijfers.
...
Dit is wat Peter van der Vorst over de klacht van Grolsch zegt: “Ik vind het lastig, moet ik eerlijk zeggen. Als je het programma kijkt, ligt de focus wel heel erg op het zuipen en het feestvieren. Je ziet kotsende mensen. Dat is niet per se reclame voor zuipen als je ziet wat er met die mensen gebeurt.” RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren, aldus Van der Vorst.
Sterker: na het verzoek van Grolsch en Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) om met het programma te stoppen merkte hij op dat “STIVA misschien eerst eens naar zichzelf moet kijken, ik vind dat de alcoholbranche zélf veel meer zou moeten doen. Ik maak het programma Verslaafd en daar zie ik wat voor ellende alcoholverslaving kan aanrichten. Het enige wat de alcoholbranche doet is wat kleine logootjes op een bierblikje. Bij pakjes sigaretten staan er verschrikkelijke foto’s op. Dat moet je dan ook bij bier en wijn doen.” (www.mylifewithbeer.nl/ohim-geef-rtl-5-een-uitzendverbod-en-peter-van-der-vorst-een-forse-taakstraf/)
Wacht even, stlt Van der Vorst voor om foto's van kapotte levers en dodelijke auto-ongelukken op flesjes bier te zetten? Eigenlijk is het wel raar, om in al die feestprogramma's te laten zien dat bij uitgaan overmatig drankgebruik hoort en dan vervolgens de alcoholbranche zelf beszchuldigen??
Growler
Via de shop van de Stadsbrouwerij De Koninck kan je een authentieke De Koninck growler in huis halen. Een growler is een hervulbare glazen kan van 1 liter die je laat vullen met bier, what else. Liefst van al de craftbieren van stadsbrouwerij De Koninck, uiteraard (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/04/serveer-vers-bier-via-de-de-koninck-growler/).
KBC wordt CRAFT
Het is 3 maart 2003 als 32 kleine brouwers het Klein Brouwerij Collectief, kortweg KBC, oprichten. Constant Keinemans start als penningmeester. Hij is de kartrekker. Samen met collega-bestuursleden en alle leden neemt hij de uitdaging aan de kleine brouwers goed op de kaart te zetten. “Aanvankelijk werden we nauwelijks serieus genomen. We hebben met z’n allen heel hard geknokt om iets goed neer te zetten. Vandaag telt het KBC 155 leden en binnen de bierwereld is het KBC zeer zeker een club die gehoord en gezien wordt. Dat hebben we toch mooi bereikt!”, aldus de langstzittende voorzitter in de KBC-geschiedenis.
Gevraagd naar de hoogtepunten de afgelopen dertien jaar blijft het even stil. “Pfoeh, dat zijn er zoveel geweest. Denk aan de enorme groei van het aantal leden, of de prachtige bier-kaas brochure, de Open Brouwerijdagen, de Week van het Nederlandse Bier. Als ik één moet uitlichten dan is het toch de hygiënecode. Dit is een project dat Fer Kok, brouwer van De Prael en ik hebben getrokken. Elk levensmiddelenbedrijf heeft een hygiënecode nodig. Dat is lastig en ingewikkeld en vergt veel tijd. Wij hebben een hygiënecode opgesteld, die geschikt is voor alle kleine brouwers. Daarmee hebben we onze leden echt ontzorgd.”
Het zit al in de naam besloten: het Klein Brouwerij Collectief. “Ja, het is een echt collectief. Er is veel saamhorigheid en we doen veel voor elkaar en met elkaar. Dat is basis van onze club. We zijn begonnen om de kleine brouwers op de kaart te zetten. Hun belangen moesten gehoord worden. Die fase hebben we nu achter ons. Het is nu aan de jonge generatie om het Klein Brouwerij Collectief de volgende fase in te leiden, waarbij verdere professionalisering belangrijk is.”
Constant Keinemans heeft afscheid genomen tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het Klein Brouwerij Collectief in het proeflokaal van de Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. De nieuwe voorzitter is Michel Ordeman, bekend van Jopen Bier uit Haarlem. Dat was voor niemand verrassing. “We hebben hier geruime tijd naar toe gewerkt. En nu het zover is, geeft het toch nog een raar gevoel. Maar het was een onwijs mooie periode; echt onwijs!”
Keinemans blijft achter de schermen actief als adviseur. Daarnaast runt hij het succesvolle bedrijf Brouwtechniek, dat bierbrouwers van een bierbrouwinstallatie voorziet (www.bierista.nl/actueel/constant-keinemans-draagt-stokje-over-aan-michel-ordeman/).
Verbod op bierfiets? Inbreuk op vrijheid, zegt exploitant
Per 1 januari is de zogeheten bierfiets verboden in de Amsterdamse binnenstad. Het verbod is ingesteld vanwege aanhoudende overlast en geluidshinder in smalle straten. Vier bierfiets-exploitanten willen dat het verbod van tafel gaat. Vandaag staan zij voor de rechter.
Ard Karsten, een van de exploitanten, rijdt met vier bierfietsen, meestal in het weekend. Hij vindt dat overlast niet de reden moet zijn om de groepsfiets te verbieden, die kun je immers beperken. "Op wiens rechten en vrijheden maakt de groepsfiets dan eigenlijk inbreuk? De gemeente kan niet zomaar iets verbieden omdat mensen het vervelend vinden."
De gezelligheid op de groepsfietsen leidt vaak tot zure gezichten van omstanders. De rijdende kroegen met lallende (meestal) toeristen leiden volgens voorstanders van het verbod tot geluidsoverlast, verkeersopstoppingen en soms zelfs ongelukken. De discussie rond de bierfiets houdt de gemoederen al jaren bezig.
Vorig jaar werden er 6000 handtekeningen verzameld om een einde te maken aan de trap-bars. En jaren eerder, in 2004, zat Karsten zelfs al met de gemeente om de tafel. Er werden afspraken gemaakt om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
"Dat was een traject van een jaar, we gingen toen helemaal met de billen bloot. We hebben toen van alles gedaan, het aantal klachten is toen ook meer dan verminderd. Als je van 52 klachten naar 19 gaat en de burgemeester maakt nu na zoveel jaar alsnog zo'n besluit, dan denk ik: waar gaat het nou over?"... "Vrijheid is het uitgangspunt. De gemeente en de burgemeester zijn verbonden aan de wet. En de wet biedt geen enkele basis om de groepsfiets op deze manier te verbieden." (http://nos.nl/artikel/2144422-verbod-op-bierfiets-inbreuk-op-vrijheid-zegt-exploitant.html)
Mooi, hoe zo'n kop dan op het einde wordt genuanceerd met dat 'zegt exploitant'. Wat is nu die uitspraak geweest dan?
Jopen is de beste
Op maandag 21 november 2016 werden tijdens de Horeca Expo in Gent de winnaars van de Brussels Beer Challenge 2016 bekend gemaakt. Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem werd de meest bekroonde Nederlandse brouwerij en mocht vier medailles mee naar huis nemen. Jopen Mooie Nel IPA, internationaal bekend als Jopen North Sea IPA, werd bekroond met goud en bestempeld als European Revelation. De titel European Revelation staat voor Europa’s beste (www.biermagazine.nl/bier/22/844/jopen_mooie_nel_ipa_verkozen_tot_europa_s_beste.html).
Bavaria in Amerika
Bavaria kondigt de overname van Latis Imports aan, een Amerikaanse importeur van Belgische speciaalbieren. Bavaria hoopt met deze overname een naam voor zichzelf te maken in de VS.
Latis importeert momenteel Belgische bieren zoals Palm en Rodenbach en zal nu een breder aanbod van biermerken naar de Amerikaanse markt brengen, waaronder Hollandia en Claro uit het brede Bavaria-aanbod.
Peer Swinkels, Chief Commercial Officer van Bavaria zegt: “Bavaria kondigt met trots de overname van Latis Imports aan, waarmee we aanzienlijk lokale aanwezigheid hebben in de Verenigde Staten, een land dat bekend staat om zijn sterke biercultuur en zijn waardering voor speciaalbieren (www.biernet.nl/nieuws/bavaria-zet-volgende-stap-binnen-de-vs).
Grolsch geeft winterseizoen een eigen bier
Grolsch brengt een nieuw bokbier op de markt: Grolsch Winterbok, met de zachtzoete kruidige smaak van honing en speculaas. Deze Winterbok betreft een speciale editie bokbier die uitsluitend de komende wintermaanden verkrijgbaar is. Met deze Winterbok geeft Grolsch nu ook het winterseizoen een eigen bier. Want wat het weer de komende maanden ook is, het is weer… om te genieten.
De smaak van de winter
Grolsch Meesterbrouwer Guy Evers: “Ik heb me laten inspireren door de typerende smaken van het winterseizoen. Deze Winterbok kenmerkt zich dan ook door een volle smaak met tonen van honing, kaneel, gember en kruidnagel. Het heeft een toegankelijk karakter en een zachte geur. Net als de andere Grolsch bokbieren wordt Winterbok traditioneel ondergistend gebrouwen.” Grolsch Winterbok is een koperkleurig bokbier dat zich door de uitgesproken smaak goed laat combineren met ambachtelijke beenham, zoete desserts en rijpe kazen (www.biermagazine.nl/bier/22/843/grolsch_geeft_winterseizoen_een_eigen_bier.html). Toch doet het mij denken dat ze zijn geïnspireerd door het winterbier van Warsteiner...
De nieuwe eigenaar van Grolsch, het Japanse Asahi, wil graag vanaf 2018 Asahi Super Dry gaan brouwen bij Grolsch in Enschede. Dit merk wordt op dit moment in zo'n zeventig landen verkocht.
Het Japanse Asahi gaat vanaf 2018 zijn bekendste bier, Super Dry laten brouwen door Grolsch. De brouwerij is de enige productielocatie van Asahi in Nederland. Super Dry is momenteel verkrijgbaar in ongeveer zeventig landen en is in Zuid-Korea zelfs populairder dan Heineken (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-gaat-bier-van-asahi-brouwen). Ik ben benieuwd wanneer we Asahi Super Dry in de supermarkt zien....
Heineken's 'When you drive, Never drink' commercial wint STIVA TV AWARD 2016
Op 18 november is de STIVA TV Award 2016 toegekend aan de tv commercial ‘When You Drive, Never Drink’ van Heineken.
Voormalig Formule 1 coureur Sir Jackie Stewart speelt de hoofdrol in deze Heineken-reclame (www.biernet.nl/nieuws/heinekens-when-you-drive-never-drink-commercial-wint-stiva-tv-award-2016).
Bier van regen wint ASNprijs
Hemelswater is één van de winnaars van de negende ASN Bank Wereldprijs. Deze zomer begonnen Joris Hoebe en Wietse Visser met het maken van bier van regen en nu al worden er per week 3000 biertjes gemaakt (www.biermagazine.nl/bier/22/841/bier_van_regenwater_wint_asn_bank_wereldprijs.html).