Bavaria 8·6 is een speciaal blond bier met 8,6% alcohol 'brewed by Bavaria Brewery'. Ik heb Bavaria 8.6 (Original).
Ik had geen blik, maar een flesje van 33cl. en ik had al helemaal niet zo'n distel-glas, maar een La Chouffe-glas.
Het ruikt bij openen van het flejse duidelijk zo moutig als bier. Het smaakt ook zo, duidelijk moutig en gistig. De bitterheid is zeer mild, net zoals de zoetigheid. Het bier is ook zeker niet waterig te noemen.
Want wat ik zo raar vind is dat ze het bier zo 'premium' vermarkten, terwijl het op mij overkomt als zwaar zwerversbier (je kent ze wel die mannen die over straat slenteren in hun oude vieze kleren en steevast een halfliter blik bier in de hand). Zoals ik al eerder beschreef op http://biervat.blogspot.nl/2013/03/bavaria-86-blikbier.html.
Bavaria 8·6
Bavaria brengt een zwaar, nieuw bier uit met 7.9% alcohol. Het is hiermee bijna 2 keer zo sterk als een gewoon biertje. Het wordt verkocht in een 50 cl blik (niet in de standaard 30 cl). Dit bier zal daarom relatief hard aankomen, met een hoger alcoholpercentage èn een grotere verpakking (www.stap.nl/alcoholreclamearchief/trends_in_alcoholmarketing/verpakking.html).
Maar goed, tot zover de kritiek en mijn gebrekkig beoordeling. Wat vinden anderen en wat vind Bavaria zelf?
De Original heeft en bitterheid van 18 EBU en een gouden kleur van 15 EBC (www.bavariacorporate.com/producten/onze-merken/86).
Fijn zo'n korte omschrijving. Even wat uitgebreid ingaan op de brouwerij:
Bavaria NV is een Nederlands familiebedrijf uit Noord-Brabant dat actief is in de bier- en frisdranksector. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 500 miljoen euro per jaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lieshout en er zijn nevenvestigingen in Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Bavaria is het op een na grootste brouwerijbedrijf van Nederland en een van de grootste producenten van mout in Europa. Het behaalt ongeveer 65 procent van de omzet uit export naar ruim 120 landen.
Op 30 december 2015 is Swinkels Family Breweries N.V. opgericht. Deze vennootschap houdt 100% van de aandelen in Bavaria N.V. De raad van commissarissen is tegelijk met de oprichting verschoven van Bavaria N.V. naar Swinkels Family Breweries N.V.
Bavaria produceert en verkoopt vier productsoorten: bier, mout, frisdrank en graanextract.
Bier
De onderneming brouwt naast alcoholhoudend bier ook alcoholvrij bier met 0,0% alcohol. Bavaria exploiteert brouwerijen in Lieshout en in Berkel-Enschot. De onderneming heeft een meerderheidsaandeel in enkele buitenlandse brouwerijen, onder andere Zuid-Afrika en Ethiopië. In Rusland wordt Bavaria bier gebrouwen onder licentie. Het jaarlijkse volume is in totaal omstreeks zes miljoen hectoliter bier, goed voor ongeveer driekwart van de omzet.
Mout
Holland Malt B.V., eigendom van Bavaria, heeft mouterijen in Lieshout en in de Eemshaven. De totale productiecapaciteit is 245.000 ton mout per jaar. De brouwgerst koopt Holland Malt in bij boeren in Frankrijk, Duitsland, de VS en Nederland. Een derde van de productie is bestemd voor eigen gebruik door Bavaria, een derde wordt geëxporteerd binnen Europa en een derde gaat naar landen buiten Europa, met name naar Latijns Amerika, Zuid-Amerika en Japan. De verkoop van mout aan derden draagt voor ruim vijftien procent bij aan de omzet van Bavaria.
Frisdrank
Bavaria produceert in Lieshout jaarlijks circa 500.000 hectoliter frisdrank, waarvan ongeveer 95 procent onder private label. De frisdrankactiviteiten beslaan een kleine tien procent van de omzet.
Graanextract
CereX B.V., een dochteronderneming van Bavaria, houdt zich bezig met de productie en verkoop van cereal extracts, natuurlijke extracten van granen. Deze extracten worden geleverd aan de food- en de beverage-industrie. Productie vindt plaats in Lieshout. Bavaria maakt gegevens over deze activiteit niet separaat bekend, deze zijn verwerkt in de informatie over frisdranken. ... De firma Bavaria gebruikt meerdere merknamen.
Bavaria: onder deze naam verkoopt Bavaria de meeste van zijn bieren. Dit premium-merk van de brouwerij biedt anno 2015 acht varianten alcoholhoudend bier, vijf soorten alcoholvrij bier en zeven smaken maltbier.
Swinckels' : premium-merk voor speciaal bier.
8.6: onder deze naam levert Bavaria een zwaar bier, in zes uitvoeringen die in sterkte oplopen van 6,5% tot 10,5%.
Hollandia: het merk dat Bavaria hanteert voor een groot deel van de export.
3ES: frisdrank. Dit merk kent drie smaken.
Dr Foots: werd bedacht toen de licentie voor het vervaardigen van frisdrank onder de naam Dr Pepper verviel.
B52: energiedrank.
Holland Malt: onder deze naam verkoopt Bavaria mout.
Cerex: de merknaam voor Bavaria's graanextracten.
Bavaria levert ook huismerken, onder andere:
AH Pilsener, gebrouwen voor Albert Heijn
Dors, gebrouwen voor Jumbo
Keizerskroon, gebrouwen voor Sligro Food Group
Pitt Bier, eveneens voor Jumbo
Schultenbräu, gebrouwen voor Aldi
Daarnaast behartigt Bavaria de commerciële activiteiten voor het trappistenbier van brouwerij De Koningshoeven onder de merknaam:
La Trappe, in negen soorten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Volgens mij heeft La Trappe wel meer dan 9 soorten...
De oudst bekende documenten omtrent deze brouwerij dateren uit 1680. De brouwerij hoorde bij een boerderij die gelegen was aan de Kerkdijk, eigenaar was Dirk Vereijken. ... Na het overlijden van Dirk Vereijken (1684) en zijn vrouw Jenneken Maes (1690) zette hun schoonzoon Hendrik van Moorsel de brouwerij voort. Hendrik van Moorsel, een brouwerszoon uit Lierop, was in 1679 getrouwd met Josina Vereijken. Hij overleed in 1715, zijn vrouw Josina in 1719. Bij de boedelscheiding in 1720 werd de brouwerij bij loting toegedeeld aan hun dochter Helena.
Helena van Moorsel trouwde in 1730 met herbergier Laurens Moorrees. Moorrees is ten onrechte lange tijd beschouwd als oprichter van de brouwerij aan de Kerkdijk. Hij overleed vier jaar na het huwelijk. Dochter Brigitta Moorrees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. Helena van Moorsel bleef de brouwerij leiden tot haar dood in 1773. Daarna nam Ambrosius Swinkels de leiding over van de brouwerij aan de Kerkdijk, op dat moment de enig overgebleven brouwerij in Lieshout. ... Vanaf 1773 is de brouwerij onafgebroken in het bezit gebleven van de familie Swinkels. Vanaf voorjaar 2014 bestaat de directie van Bavaria geheel uit leden van de zevende generatie. Inclusief de bekende voorouders is het bedrijf reeds tien generaties familiebezit en daarmee een van de oudste Nederlandse familiebedrijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Vanaf 2001 streeft de Beierse Brouwersbond naar een verbod op het gebruik van de merknaam Bavaria door de Lieshoutse brouwer. In de Europese Unie beroept de bond zich daarbij op de verordening "beschermde geografische aanduiding", afgekort BGA. Overeenkomstig deze verordening zou de naam Bavaria voorbehouden zijn aan producenten uit de Duitse deelstaat Beieren, die in het Engels en in het Latijn "Bavaria" heet. Volgens de brouwerij is een verbod in strijd met de regelgeving: de BGA "Bayerisches Bier" is door de EU vastgelegd in 2001, toen de brouwerij zijn merknaam reeds in de lidstaten had laten inschrijven.
Het Europees Hof van Justitie deed op 2 juli 2009 in deze kwestie uitspraak. De Beierse brouwers werden in het gelijk gesteld wat betreft hun eis dat Beiers Bier een BGA product is dat niet in andere gebieden geproduceerd mag worden. Het hof stelde echter ook dat wanneer een bedrijf zijn merknaam tijdig en te goeder trouw wettelijk heeft vastgelegd, dit niet zou moeten betekenen dat het bedrijf die naam moet opgeven. Volgens het hof is het aan de nationale rechters om de registratie in hun land te toetsen.
De Bayerischer Brauerbund heeft aansluitend in verscheidene landen rechtszaken aangespannen tegen Bavaria. In bijna alle gevallen hebben rechters geoordeeld dat Bavaria de merknaam in hun land mag gebruiken. Alleen in Duitsland werd het gebruik van de naam verboden. Bavaria verloor verschillende beroepszaken bij gerechtelijke instanties in deelstaten en uiteindelijk in november 2013 ook bij het Duitse federale gerechtshof in Karlruhe. Daarop heeft Bavaria de zaak voorgelegd aan het grondwettelijk hof van Duitsland.
Wat landen buiten de EU betreft, ook in Australië heeft de rechter het verzoek van de Beierse Brouwersbond afgewezen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Zou Bavaria met de omschakeling naar Swinkels N.V. alvast voorsorteren naar een naamswisseling? Zoals Bavik en Bockor hebben gedaan oftewel De Brabandere en Brouwerij Omer Vander Ghinste neemt Bavaria nu de naam aan: Swinkels Family Breweries N.V.
Tijdens een theevisite op 21 september 1999 van vier leden van de zevende generatie bij Freddy Heineken werd gesproken over de oorsprong en betekenis van merknamen. Heineken vond dat bier het best een familienaam kon hebben. Die moest dan wel bekken, zoals bijvoorbeeld de zijne. Over de naam van zijn gasten zei hij: "Swinkels swingt en klinkt in alle talen goed" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij) (http://peterzwaal.nl/bavaria-2008/).
In hun jaarverslag van 2015 geven ze aan kennis te nemen van speciaalbier:
"Daarnaast heeft een betere portfoliomix bijgedragen aan onze winstgevendheid. Met name 8.6, La Trappe en Swinckels’ ontwikkelden zich afgelopen jaar goed. Speciaalbieren blijven het snelst groeiende segment in de Nederlandse markt. Ze verdringen pils steeds meer op het schap."
Maar goed, even terug naar het bier:
Bavaria 8·6
Wat is er leuker om uit je comfort zone getrokken te worden om bieren te proeven waar je anders geen moment bij nagedacht zou hebben. Voor mij was dat het geval toen een van de medewerkers van Bavaria mij enthousiast vertelde over het brede gamma 8.6 bieren dat de Bavaria brouwerij voert. Nog niet in Nederland weliswaar, maar wel bijvoorbeeld in Frankrijk. De bieren staan hoofdzakelijk in glimmende halve liter blikverpakking op de schappen. ... Een van de redenen om er niet naar om te kijken was dat ik ervan uitging dat 8.6 eigenlijk een propositie is voor mensen die veel alcohol voor een lage prijs willen drinken. Mensen voor wie een gewoon pils van 5% alcohol niet genoeg ‘bite’ heeft. Een bier dat vroeger 8,6% alcohol had, maar waarvan het alcoholgehalte tot 7,9% is bijgesteld omdat de bierbelasting op bieren boven de 8% in Frankrijk tot belachelijke hoogten is opgeschroefd in een nauwelijks verholen poging om de eigen wijnindustrie te beschermen. Maar als 8.6 speciaal voor wino’s bedoeld is, dan heeft het geen zin, de familie uit te breiden met een 8.6 Red, 8.6 Absinte, 8.6 Black en zelfs 8.6 Extreme. Kortom, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
De ‘originele’ 8.6 is een zoetig, wat zwaarder pils. Een pils op steroïden zeg maar. Maar wel eentje die een verfijnd hopbittertje ontbeert. Een bier dat niet veel vijanden zal maken, maar ook niet heel spannend is (www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2013/Artikelen/2013/12/21_Bavaria_8.6.html).
Wat zeggen ze zelf?
MANIFEST
"Op het moment dat ik tot u spreek, worden onze flesjes en blikjes zwaar bedreigd. Overal ter wereld wordt onze markt steeds meer overspoeld door hopersatz, vervangproducten die slechts lijken op bier en die de duizenden consumenten op zoek naar nieuwe en authentieke ervaringen, op hun ‘dorst’ laten zitten.
Het is dus tijd om de geesten te beroeren, om de gehemeltes die zijn verdoofd door teveel flauwe en karakterloze smaken, wakker te schudden. Het is tijd om het imago van onze onderneming op te krikken want het werd besmeurd door deze onbeduidende usurpatoren, tijd om ons bier haar adellijke titels terug te geven.
Laten we op deze samenkomst beloven om vanaf heden met volle kracht de waarden te verdedigen waarin we geloven. Ze vormen de essentie zelve van onze identiteit: de smaak, het karakter en de originaliteit. Met andere woorden: het echte bier, in al zijn pracht en smaak. Laten we de compromissen verwerpen die zo vele anderen verziekt hebben, laten we aan iedereen zien dat we onafhankelijk zijn van geest door aanspraak te maken op onze buitengewone
persoonlijkheid en onze atypische formaten in al ons handelen en spreken. Laten we ons ‘anders zijn’ altijd en overal als bron beschouwen van onze trots en onze rijkdom. Laten we de compromissen verwerpen die zo vele anderen verziekt hebben, laten we aan iedereen zien dat we onafhankelijk zijn van geest door aanspraak te maken op onze buitengewone persoonlijkheid en onze atypische formaten in al ons handelen en spreken. Laten we ons ‘anders zijn’ altijd en overal als bron beschouwen van onze trots en onze rijkdom.Laten we er ons toe verbinden, voor nu en altijd, de integriteit van ons productieproces te handhaven, onze tradities te respecteren en het geheim te bewaren van ons niet te evenaren recept dat ontstond uit de kennis die onze voorouders overdroegen en die de toekomstige generaties op hun beurt zullen erveLaten we tot slot plechtig beloven om eeuwig trouw te blijven aan onze eed door 8 juni, deze historische datum, te beschouwen als teken van onze erkentelijkheid. Laten we van onze ambitie ons motto maken. Zo. Nu eerst een Bavaria 8.6 Original. Bier voor echte mensen.” (www.bavaria86.com/site/nl)
Een vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard recept!
Wonderbaarlijk water
“Wat we zelf doen, doen we beter”, zo luidt het gezegde. Daarom gebruiken we water uit onze eigen natuurlijke bron. Dit bronwater vloeide reeds meer dan 20 000 jaar geleden in de Ardennen vooraleer het in de onderaardse kanalen onder onze brouwerij doorsijpelde. Dit gebeurde erg traag, ongeveer 0.0153 km per jaar. Het heeft dus lang geduurd, maar het wachten werd beloond. Ons zuiver en natuurlijk water draagt bij tot de unieke, frisse smaak van Bavaria. Het bekoorlijke karakter van ons water zorgt ervoor dat we niet meer zonder Bavaria kunnen. Maar ssst, dat is een geheim…(www.bavaria86.com/site/nl)
Onze hop is top
Hop is een kegelvormige bloem die zorgt voor het aroma van het bier. Wij gebruiken hop van boerderijen in Duitsland en in de Verenigde Staten. We vinden het de moeite waard, ook al moeten we er een lange weg voor afleggen. We zijn aanwezig bij de oogst en selecteren samen met de boeren de hop van de beste kwaliteit, noodzakelijk voor de productie van onze schitterende bieren. Dit ritueel noemen we de “hop binnen halen”. Het zorgvuldig selecteren van de soorten en de behandeling na de oogst zorgt voor de smaak van ons bier: niet te bitter, maar met een zekere pit. Ons credo: “Alleen de beste hop kan een echte bierliefhebber bekoren“ (www.bavaria86.com/site/nl).
Mout ‘maison’
Kort gezegd is mout een soort gerst dat men laat groeien nadat het ontkiemd werd. Bavaria is een van de weinige brouwerijen ter wereld die zijn eigen mout produceert. Zo kunnen we de constante kwaliteit van onze bieren waarborgen. Onze mout is trouwens van zo’n goede kwaliteit, dat het naam heeft gemaakt en dat andere collega-brouwers zich bij ons bevoorraden! We gebruiken een fijne gerst, met zorg geselecteerd, uit Holland, Frankrijk en Scandinavië. We kiezen een gerst van de beste kwaliteit, vanaf vijf soorten. We zijn overtuigd van de verdienstelijkheid van onze nauwe samenwerking met de gerstproducenten zodat we ons een duidelijk beeld kunnen vormen van de kwaliteit van de gerst. We weten hoe de gerst wordt ingezaaid en geoogst, uit welk klimaat en welke grond hij komt en naar welke muziek hij luistert… Hierdoor kunnen we alle gerstkwaliteiten uit de verschillende landen controleren en er enkel en alleen de beste uit selecteren. Mout is een heilig ingrediënt voor de meester-brouwers van Bavaria. En ze zeggen het zelf: “Geen lekker bier zonder lekkere mout”. Bij Bavaria houdt men van gezegden! 8.6 Original wordt gebrouwen op basis van vier moutsoorten en is het resultaat van een hechte en evenwichtige samenwerking tussen de meester-brouwer en de moutspecialist. Door de verschillende parameters voor weken, kieming en eesting te wijzigen, zijn de meesters er uiteindelijk in geslaagd om dit bier te produceren. Een bier met een niet te evenaren smaak, zo typisch voor de 8.6 Original! (www.bavaria86.com/site/nl)
Het geheim van dit succes is de unieke smaak, die bepaald wordt door het huwelijk van persoonlijkheid en kracht!
KLEUR
Een sublieme goudblonde, prachtige kleur die de mooiste kroonjuwelen doen verbleken, voor een ambitieus bier zonder pretentie (www.bavaria86.com/site/nl).
NEUS
Een symfonie van aroma’s biedt u een geursensatie van grote finesse vanaf de eerste noot, gevolgd door schakeringen van mout en whisky: een voortreffelijke prelude van een onvergetelijke smaak (www.bavaria86.com/site/nl).
SMAAK
Zijn rijke, sterke en opvallend ronde smaak zal uw papillen in vervoering brengen. Het herinnert aan de smaak die bier wordt verondersteld te hebben. De toetsen van gedroogd fruit en van zoethout versterken de licht bittere smaak en de lange afdronk en zorgen voor eindeloos genieten... (www.bavaria86.com/site/nl)
De 7 regels om een 8.6 Original te degusteren.
REGEL #1
Sluit geen enkel compromis om volop te kunnen genieten van de 8.6 Original. Neem daarom uw favoriete glas – het glas dat u enkel op zondag of voor speciale gelegenheden gebruikt – of, nog beter, schaf u het 8.6 Original glas aan een zorg ervoor dat het onberispelijk zuiver is.
REGEL #2
Om het echte karakter van de 8.6 Original te kunnen ontdekken, serveert u hem fris maar niet koud. De ideale temperatuur ligt tussen 8 en 6°C, zelfs wanneer de opwinding de temperatuur doet stijgen.
REGEL #3
Om de 8.6 Original in te schenken, houdt u het glas lichtjes schuin om een mooie kraag te verkrijgen. Opgepast, dit kan voor wat turbulentie en kolkvorming zorgen, maar dat is normaal en heeft te maken met de natuurlijke kracht van de 8.6 Original.
REGEL #4
Gun uzelf de tijd om het bier goed te bekijken voordat u het glas naar de lippen brengt, laat u verblinden door de stralende tinten en de goudblonde schittering van de 8.6 Original.
REGEL #5
Adem diep in en laat u vervoeren door de moutige, fijne aroma’s die uw glas uitademt… een voorsmaakje van het naderende geluk.
REGEL #6
Nu u brandt van verlangen… sluit uw ogen en neem een slok. Laat de 8.6 Original in uw mond vloeien op de tong om alle subtiliteiten van zijn rijke en krachtige smaak te kunnen verkennen. Proef de ronde, soepele body, voel de rilling in u opkomen, een unieke sensatie…
REGEL #7
Geniet ten slotte van de licht bittere nasmaak met een lang afdronk. Wees niet verbaasd dat u na deze ervaring geen ander bier meer zal willen drinken dan een 8.6 Original (www.bavaria86.com/site/nl).
Bavaria 8·6
BrouwerijBavaria N.V.
LandNederland
Gebrouwen sinds1986
SoortBlond bier
Alcohol8,6%
GistingOndergisting
KleurBlond
Drink temperatuur8 °Celsius
Stamwortgehalte16.80
Bavaria 8.6 heeft een zoete en moutige smaak.
Bavaria 8.6 had voorheen een alcoholpercentage van 8,6 procent. Dit is gewijzigd naar 7,9 procent. Het bier heet echter wel nog steeds Bavaria 8.6 (www.biernet.nl/bier/merken/bavaria-86)
Het bier dat ik drink is wel 8,6%...
Bavaria 8.6 Original
Brewed by:
Bavaria Brouwerij N.V.
Netherlands | website
Style: Euro Strong Lager
Alcohol by volume (ABV): 7.90%
Availability: Year-round
Notes / Commercial Description:
No notes at this time.
Added by Andreji on 12-29-2001 (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1423/)
Bavaria 8·6 (Original)
Brewed by Bavaria Brouwerij (Netherlands)
Style: Imperial Pils/Strong Pale Lager
Lieshout, Netherlands
Serve in Dimpled mug, Footed Pilsner, Lager glass, Stein
EST. CALORIES: 258 ABV: 8.6%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Bottle and can: Filtered.
Strong pale lager (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Beerhunter111 (15146) - Hasborn, GERMANY - JUN 4, 2016
Pours clear golden colour with a huge most good lasting off-white head. Aroma of strong grainy malt and some rotten fruits. Taste of strong pale malt, sharp grains, metallic hops, meh... (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
GenkiGonzo (982) - Kyoto, JAPAN - MAY 17, 2016
Clear gold pour. Sweet malt and yeast. Drinks like a boozy blonde. (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Teran (262) - Belgrade, SERBIA - MAY 10, 2016
Good on nose, some almond taste, carbonation is nice, but that is almost all. Notable alcohol. So easy to get drunk with this beer, Depends how much thirsty you are, it can be awful and also quite ok (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
UDBeernut (2553) - Between JAX and SGJ, Florida, USA - APR 7, 2016
another euro trash lager, wish it was a malt liquor tick and probably should be. right out of the can. mild malt, tin, aluminum, iron, water from flint. this is about the highlights. light body (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Bavaria 8·6 was vroeger nog een echt speciaal bier. Gewoon in een flesje met een luxe glas erbij. Dat het niet te zuipen was is even niet belangrijk. Bavaria nam het in ieder geval serieus. En toen even een tijd niet. Het verwerd tot een pauperbier in halve literblikken. Maar hoog scoren in de comabieren top 10 deden ze helaas niet. Temeer omdat ze hun alcoholpercentage terug brachten van 8.6 naar 7.9.
Manifest
En daar zit je dan. Een speciaal bier in halve liter blikken. De naam klopt niet meer, de smaak heeft nooit geklopt, de verkoop zal nou niet heel florissant zijn. Wat is dan de enige oplossing? Een mediacampagne. En dat hebben ze dan ook maar gedaan bij Bavaria. Een site met een manifest, een ritueel en hippe denim jackies met loeigroot 8.6 achterop. Groot op allerhande vrachtwagens en grote posters met geinige teksten. In Frankrijk schijnen ze zelf een hele range van 8.6 bieren uit te brengen Hier moeten we het doen met “the original” en de “extreme”. Gewoon te koop bij de supermarkt in het comabieren schap. Zo tussen de Maximator en de Navigator. Laten we rustig aan beginnen. Het origineel: Het ziet er uit als een iets donkerder pils. Donkerblond, zo tegen het koper aan. 8.6 original is wel een bier met een schitterende schuimkraag. Over het zicht niks dan goeds dus. Smaak is helaas minder. Heel veel minder zelfs. Eigenlijk smaakt het nergens naar. Pas halverwege krijg je een beetje een moutsmaak. En de hop? Die proef je eigenlijk pas als je de complete halve liter hebt weggewerkt. Lekker? Ze absoluut niet. Vies? Nee ook niet echt. Het smaakt gewoon nergens naar.
Dan maar de Extreme. Eens kijken of dat wat beter is. Ziet er hetzelfde uit, ruikt ook het hetzelfde. Er zit alleen wel een beetje een chemische geurtje aan. Beetje hard en bijtend. De extreemheid zal wel vooral de alcohol zijn. Bavaria heeft deze 8.6 tenminste goed op coma-niveau gebracht. 10,5% en dat in halve liters? Dan scoor je wel bij het testpanel onder de brug. En qua smaak scoor je waarschijnlijk nog beter. Net zoals het lichtere broertje smaakt de 8.6 extreme ook nergens naar. Het enige echte verschil wat ik kon proeven was de brandende alcoholsmaak.(http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-bavaria-8-6-extreme/).
Nou, dus niet zo heel goed dus...
Dat is dus geen 9,8 als rapportcijfer, en ook geen 8,6.... zelfs geen 6,8...
Ik had geen blik, maar een flesje van 33cl. en ik had al helemaal niet zo'n distel-glas, maar een La Chouffe-glas.
Het ruikt bij openen van het flejse duidelijk zo moutig als bier. Het smaakt ook zo, duidelijk moutig en gistig. De bitterheid is zeer mild, net zoals de zoetigheid. Het bier is ook zeker niet waterig te noemen.
Want wat ik zo raar vind is dat ze het bier zo 'premium' vermarkten, terwijl het op mij overkomt als zwaar zwerversbier (je kent ze wel die mannen die over straat slenteren in hun oude vieze kleren en steevast een halfliter blik bier in de hand). Zoals ik al eerder beschreef op http://biervat.blogspot.nl/2013/03/bavaria-86-blikbier.html.
Bavaria 8·6
Bavaria brengt een zwaar, nieuw bier uit met 7.9% alcohol. Het is hiermee bijna 2 keer zo sterk als een gewoon biertje. Het wordt verkocht in een 50 cl blik (niet in de standaard 30 cl). Dit bier zal daarom relatief hard aankomen, met een hoger alcoholpercentage èn een grotere verpakking (www.stap.nl/alcoholreclamearchief/trends_in_alcoholmarketing/verpakking.html).
Maar goed, tot zover de kritiek en mijn gebrekkig beoordeling. Wat vinden anderen en wat vind Bavaria zelf?
De Original heeft en bitterheid van 18 EBU en een gouden kleur van 15 EBC (www.bavariacorporate.com/producten/onze-merken/86).
Fijn zo'n korte omschrijving. Even wat uitgebreid ingaan op de brouwerij:
Bavaria NV is een Nederlands familiebedrijf uit Noord-Brabant dat actief is in de bier- en frisdranksector. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 500 miljoen euro per jaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lieshout en er zijn nevenvestigingen in Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Bavaria is het op een na grootste brouwerijbedrijf van Nederland en een van de grootste producenten van mout in Europa. Het behaalt ongeveer 65 procent van de omzet uit export naar ruim 120 landen.
Op 30 december 2015 is Swinkels Family Breweries N.V. opgericht. Deze vennootschap houdt 100% van de aandelen in Bavaria N.V. De raad van commissarissen is tegelijk met de oprichting verschoven van Bavaria N.V. naar Swinkels Family Breweries N.V.
Bavaria produceert en verkoopt vier productsoorten: bier, mout, frisdrank en graanextract.
Bier
De onderneming brouwt naast alcoholhoudend bier ook alcoholvrij bier met 0,0% alcohol. Bavaria exploiteert brouwerijen in Lieshout en in Berkel-Enschot. De onderneming heeft een meerderheidsaandeel in enkele buitenlandse brouwerijen, onder andere Zuid-Afrika en Ethiopië. In Rusland wordt Bavaria bier gebrouwen onder licentie. Het jaarlijkse volume is in totaal omstreeks zes miljoen hectoliter bier, goed voor ongeveer driekwart van de omzet.
Mout
Holland Malt B.V., eigendom van Bavaria, heeft mouterijen in Lieshout en in de Eemshaven. De totale productiecapaciteit is 245.000 ton mout per jaar. De brouwgerst koopt Holland Malt in bij boeren in Frankrijk, Duitsland, de VS en Nederland. Een derde van de productie is bestemd voor eigen gebruik door Bavaria, een derde wordt geëxporteerd binnen Europa en een derde gaat naar landen buiten Europa, met name naar Latijns Amerika, Zuid-Amerika en Japan. De verkoop van mout aan derden draagt voor ruim vijftien procent bij aan de omzet van Bavaria.
Frisdrank
Bavaria produceert in Lieshout jaarlijks circa 500.000 hectoliter frisdrank, waarvan ongeveer 95 procent onder private label. De frisdrankactiviteiten beslaan een kleine tien procent van de omzet.
Graanextract
CereX B.V., een dochteronderneming van Bavaria, houdt zich bezig met de productie en verkoop van cereal extracts, natuurlijke extracten van granen. Deze extracten worden geleverd aan de food- en de beverage-industrie. Productie vindt plaats in Lieshout. Bavaria maakt gegevens over deze activiteit niet separaat bekend, deze zijn verwerkt in de informatie over frisdranken. ... De firma Bavaria gebruikt meerdere merknamen.
Bavaria: onder deze naam verkoopt Bavaria de meeste van zijn bieren. Dit premium-merk van de brouwerij biedt anno 2015 acht varianten alcoholhoudend bier, vijf soorten alcoholvrij bier en zeven smaken maltbier.
Swinckels' : premium-merk voor speciaal bier.
8.6: onder deze naam levert Bavaria een zwaar bier, in zes uitvoeringen die in sterkte oplopen van 6,5% tot 10,5%.
Hollandia: het merk dat Bavaria hanteert voor een groot deel van de export.
3ES: frisdrank. Dit merk kent drie smaken.
Dr Foots: werd bedacht toen de licentie voor het vervaardigen van frisdrank onder de naam Dr Pepper verviel.
B52: energiedrank.
Holland Malt: onder deze naam verkoopt Bavaria mout.
Cerex: de merknaam voor Bavaria's graanextracten.
Bavaria levert ook huismerken, onder andere:
AH Pilsener, gebrouwen voor Albert Heijn
Dors, gebrouwen voor Jumbo
Keizerskroon, gebrouwen voor Sligro Food Group
Pitt Bier, eveneens voor Jumbo
Schultenbräu, gebrouwen voor Aldi
Daarnaast behartigt Bavaria de commerciële activiteiten voor het trappistenbier van brouwerij De Koningshoeven onder de merknaam:
La Trappe, in negen soorten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Volgens mij heeft La Trappe wel meer dan 9 soorten...
De oudst bekende documenten omtrent deze brouwerij dateren uit 1680. De brouwerij hoorde bij een boerderij die gelegen was aan de Kerkdijk, eigenaar was Dirk Vereijken. ... Na het overlijden van Dirk Vereijken (1684) en zijn vrouw Jenneken Maes (1690) zette hun schoonzoon Hendrik van Moorsel de brouwerij voort. Hendrik van Moorsel, een brouwerszoon uit Lierop, was in 1679 getrouwd met Josina Vereijken. Hij overleed in 1715, zijn vrouw Josina in 1719. Bij de boedelscheiding in 1720 werd de brouwerij bij loting toegedeeld aan hun dochter Helena.
Helena van Moorsel trouwde in 1730 met herbergier Laurens Moorrees. Moorrees is ten onrechte lange tijd beschouwd als oprichter van de brouwerij aan de Kerkdijk. Hij overleed vier jaar na het huwelijk. Dochter Brigitta Moorrees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. Helena van Moorsel bleef de brouwerij leiden tot haar dood in 1773. Daarna nam Ambrosius Swinkels de leiding over van de brouwerij aan de Kerkdijk, op dat moment de enig overgebleven brouwerij in Lieshout. ... Vanaf 1773 is de brouwerij onafgebroken in het bezit gebleven van de familie Swinkels. Vanaf voorjaar 2014 bestaat de directie van Bavaria geheel uit leden van de zevende generatie. Inclusief de bekende voorouders is het bedrijf reeds tien generaties familiebezit en daarmee een van de oudste Nederlandse familiebedrijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Vanaf 2001 streeft de Beierse Brouwersbond naar een verbod op het gebruik van de merknaam Bavaria door de Lieshoutse brouwer. In de Europese Unie beroept de bond zich daarbij op de verordening "beschermde geografische aanduiding", afgekort BGA. Overeenkomstig deze verordening zou de naam Bavaria voorbehouden zijn aan producenten uit de Duitse deelstaat Beieren, die in het Engels en in het Latijn "Bavaria" heet. Volgens de brouwerij is een verbod in strijd met de regelgeving: de BGA "Bayerisches Bier" is door de EU vastgelegd in 2001, toen de brouwerij zijn merknaam reeds in de lidstaten had laten inschrijven.
Het Europees Hof van Justitie deed op 2 juli 2009 in deze kwestie uitspraak. De Beierse brouwers werden in het gelijk gesteld wat betreft hun eis dat Beiers Bier een BGA product is dat niet in andere gebieden geproduceerd mag worden. Het hof stelde echter ook dat wanneer een bedrijf zijn merknaam tijdig en te goeder trouw wettelijk heeft vastgelegd, dit niet zou moeten betekenen dat het bedrijf die naam moet opgeven. Volgens het hof is het aan de nationale rechters om de registratie in hun land te toetsen.
De Bayerischer Brauerbund heeft aansluitend in verscheidene landen rechtszaken aangespannen tegen Bavaria. In bijna alle gevallen hebben rechters geoordeeld dat Bavaria de merknaam in hun land mag gebruiken. Alleen in Duitsland werd het gebruik van de naam verboden. Bavaria verloor verschillende beroepszaken bij gerechtelijke instanties in deelstaten en uiteindelijk in november 2013 ook bij het Duitse federale gerechtshof in Karlruhe. Daarop heeft Bavaria de zaak voorgelegd aan het grondwettelijk hof van Duitsland.
Wat landen buiten de EU betreft, ook in Australië heeft de rechter het verzoek van de Beierse Brouwersbond afgewezen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij).
Zou Bavaria met de omschakeling naar Swinkels N.V. alvast voorsorteren naar een naamswisseling? Zoals Bavik en Bockor hebben gedaan oftewel De Brabandere en Brouwerij Omer Vander Ghinste neemt Bavaria nu de naam aan: Swinkels Family Breweries N.V.
Tijdens een theevisite op 21 september 1999 van vier leden van de zevende generatie bij Freddy Heineken werd gesproken over de oorsprong en betekenis van merknamen. Heineken vond dat bier het best een familienaam kon hebben. Die moest dan wel bekken, zoals bijvoorbeeld de zijne. Over de naam van zijn gasten zei hij: "Swinkels swingt en klinkt in alle talen goed" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij) (http://peterzwaal.nl/bavaria-2008/).
In hun jaarverslag van 2015 geven ze aan kennis te nemen van speciaalbier:
"Daarnaast heeft een betere portfoliomix bijgedragen aan onze winstgevendheid. Met name 8.6, La Trappe en Swinckels’ ontwikkelden zich afgelopen jaar goed. Speciaalbieren blijven het snelst groeiende segment in de Nederlandse markt. Ze verdringen pils steeds meer op het schap."
Maar goed, even terug naar het bier:
Bavaria 8·6
Wat is er leuker om uit je comfort zone getrokken te worden om bieren te proeven waar je anders geen moment bij nagedacht zou hebben. Voor mij was dat het geval toen een van de medewerkers van Bavaria mij enthousiast vertelde over het brede gamma 8.6 bieren dat de Bavaria brouwerij voert. Nog niet in Nederland weliswaar, maar wel bijvoorbeeld in Frankrijk. De bieren staan hoofdzakelijk in glimmende halve liter blikverpakking op de schappen. ... Een van de redenen om er niet naar om te kijken was dat ik ervan uitging dat 8.6 eigenlijk een propositie is voor mensen die veel alcohol voor een lage prijs willen drinken. Mensen voor wie een gewoon pils van 5% alcohol niet genoeg ‘bite’ heeft. Een bier dat vroeger 8,6% alcohol had, maar waarvan het alcoholgehalte tot 7,9% is bijgesteld omdat de bierbelasting op bieren boven de 8% in Frankrijk tot belachelijke hoogten is opgeschroefd in een nauwelijks verholen poging om de eigen wijnindustrie te beschermen. Maar als 8.6 speciaal voor wino’s bedoeld is, dan heeft het geen zin, de familie uit te breiden met een 8.6 Red, 8.6 Absinte, 8.6 Black en zelfs 8.6 Extreme. Kortom, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
De ‘originele’ 8.6 is een zoetig, wat zwaarder pils. Een pils op steroïden zeg maar. Maar wel eentje die een verfijnd hopbittertje ontbeert. Een bier dat niet veel vijanden zal maken, maar ook niet heel spannend is (www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2013/Artikelen/2013/12/21_Bavaria_8.6.html).
Wat zeggen ze zelf?
MANIFEST
"Op het moment dat ik tot u spreek, worden onze flesjes en blikjes zwaar bedreigd. Overal ter wereld wordt onze markt steeds meer overspoeld door hopersatz, vervangproducten die slechts lijken op bier en die de duizenden consumenten op zoek naar nieuwe en authentieke ervaringen, op hun ‘dorst’ laten zitten.
Het is dus tijd om de geesten te beroeren, om de gehemeltes die zijn verdoofd door teveel flauwe en karakterloze smaken, wakker te schudden. Het is tijd om het imago van onze onderneming op te krikken want het werd besmeurd door deze onbeduidende usurpatoren, tijd om ons bier haar adellijke titels terug te geven.
Laten we op deze samenkomst beloven om vanaf heden met volle kracht de waarden te verdedigen waarin we geloven. Ze vormen de essentie zelve van onze identiteit: de smaak, het karakter en de originaliteit. Met andere woorden: het echte bier, in al zijn pracht en smaak. Laten we de compromissen verwerpen die zo vele anderen verziekt hebben, laten we aan iedereen zien dat we onafhankelijk zijn van geest door aanspraak te maken op onze buitengewone
persoonlijkheid en onze atypische formaten in al ons handelen en spreken. Laten we ons ‘anders zijn’ altijd en overal als bron beschouwen van onze trots en onze rijkdom. Laten we de compromissen verwerpen die zo vele anderen verziekt hebben, laten we aan iedereen zien dat we onafhankelijk zijn van geest door aanspraak te maken op onze buitengewone persoonlijkheid en onze atypische formaten in al ons handelen en spreken. Laten we ons ‘anders zijn’ altijd en overal als bron beschouwen van onze trots en onze rijkdom.Laten we er ons toe verbinden, voor nu en altijd, de integriteit van ons productieproces te handhaven, onze tradities te respecteren en het geheim te bewaren van ons niet te evenaren recept dat ontstond uit de kennis die onze voorouders overdroegen en die de toekomstige generaties op hun beurt zullen erveLaten we tot slot plechtig beloven om eeuwig trouw te blijven aan onze eed door 8 juni, deze historische datum, te beschouwen als teken van onze erkentelijkheid. Laten we van onze ambitie ons motto maken. Zo. Nu eerst een Bavaria 8.6 Original. Bier voor echte mensen.” (www.bavaria86.com/site/nl)
Wonderbaarlijk water
“Wat we zelf doen, doen we beter”, zo luidt het gezegde. Daarom gebruiken we water uit onze eigen natuurlijke bron. Dit bronwater vloeide reeds meer dan 20 000 jaar geleden in de Ardennen vooraleer het in de onderaardse kanalen onder onze brouwerij doorsijpelde. Dit gebeurde erg traag, ongeveer 0.0153 km per jaar. Het heeft dus lang geduurd, maar het wachten werd beloond. Ons zuiver en natuurlijk water draagt bij tot de unieke, frisse smaak van Bavaria. Het bekoorlijke karakter van ons water zorgt ervoor dat we niet meer zonder Bavaria kunnen. Maar ssst, dat is een geheim…(www.bavaria86.com/site/nl)
Onze hop is top
Hop is een kegelvormige bloem die zorgt voor het aroma van het bier. Wij gebruiken hop van boerderijen in Duitsland en in de Verenigde Staten. We vinden het de moeite waard, ook al moeten we er een lange weg voor afleggen. We zijn aanwezig bij de oogst en selecteren samen met de boeren de hop van de beste kwaliteit, noodzakelijk voor de productie van onze schitterende bieren. Dit ritueel noemen we de “hop binnen halen”. Het zorgvuldig selecteren van de soorten en de behandeling na de oogst zorgt voor de smaak van ons bier: niet te bitter, maar met een zekere pit. Ons credo: “Alleen de beste hop kan een echte bierliefhebber bekoren“ (www.bavaria86.com/site/nl).
Mout ‘maison’
Kort gezegd is mout een soort gerst dat men laat groeien nadat het ontkiemd werd. Bavaria is een van de weinige brouwerijen ter wereld die zijn eigen mout produceert. Zo kunnen we de constante kwaliteit van onze bieren waarborgen. Onze mout is trouwens van zo’n goede kwaliteit, dat het naam heeft gemaakt en dat andere collega-brouwers zich bij ons bevoorraden! We gebruiken een fijne gerst, met zorg geselecteerd, uit Holland, Frankrijk en Scandinavië. We kiezen een gerst van de beste kwaliteit, vanaf vijf soorten. We zijn overtuigd van de verdienstelijkheid van onze nauwe samenwerking met de gerstproducenten zodat we ons een duidelijk beeld kunnen vormen van de kwaliteit van de gerst. We weten hoe de gerst wordt ingezaaid en geoogst, uit welk klimaat en welke grond hij komt en naar welke muziek hij luistert… Hierdoor kunnen we alle gerstkwaliteiten uit de verschillende landen controleren en er enkel en alleen de beste uit selecteren. Mout is een heilig ingrediënt voor de meester-brouwers van Bavaria. En ze zeggen het zelf: “Geen lekker bier zonder lekkere mout”. Bij Bavaria houdt men van gezegden! 8.6 Original wordt gebrouwen op basis van vier moutsoorten en is het resultaat van een hechte en evenwichtige samenwerking tussen de meester-brouwer en de moutspecialist. Door de verschillende parameters voor weken, kieming en eesting te wijzigen, zijn de meesters er uiteindelijk in geslaagd om dit bier te produceren. Een bier met een niet te evenaren smaak, zo typisch voor de 8.6 Original! (www.bavaria86.com/site/nl)
Het geheim van dit succes is de unieke smaak, die bepaald wordt door het huwelijk van persoonlijkheid en kracht!
KLEUR
Een sublieme goudblonde, prachtige kleur die de mooiste kroonjuwelen doen verbleken, voor een ambitieus bier zonder pretentie (www.bavaria86.com/site/nl).
NEUS
Een symfonie van aroma’s biedt u een geursensatie van grote finesse vanaf de eerste noot, gevolgd door schakeringen van mout en whisky: een voortreffelijke prelude van een onvergetelijke smaak (www.bavaria86.com/site/nl).
SMAAK
Zijn rijke, sterke en opvallend ronde smaak zal uw papillen in vervoering brengen. Het herinnert aan de smaak die bier wordt verondersteld te hebben. De toetsen van gedroogd fruit en van zoethout versterken de licht bittere smaak en de lange afdronk en zorgen voor eindeloos genieten... (www.bavaria86.com/site/nl)
De 7 regels om een 8.6 Original te degusteren.
REGEL #1
Sluit geen enkel compromis om volop te kunnen genieten van de 8.6 Original. Neem daarom uw favoriete glas – het glas dat u enkel op zondag of voor speciale gelegenheden gebruikt – of, nog beter, schaf u het 8.6 Original glas aan een zorg ervoor dat het onberispelijk zuiver is.
REGEL #2
Om het echte karakter van de 8.6 Original te kunnen ontdekken, serveert u hem fris maar niet koud. De ideale temperatuur ligt tussen 8 en 6°C, zelfs wanneer de opwinding de temperatuur doet stijgen.
REGEL #3
Om de 8.6 Original in te schenken, houdt u het glas lichtjes schuin om een mooie kraag te verkrijgen. Opgepast, dit kan voor wat turbulentie en kolkvorming zorgen, maar dat is normaal en heeft te maken met de natuurlijke kracht van de 8.6 Original.
REGEL #4
Gun uzelf de tijd om het bier goed te bekijken voordat u het glas naar de lippen brengt, laat u verblinden door de stralende tinten en de goudblonde schittering van de 8.6 Original.
REGEL #5
Adem diep in en laat u vervoeren door de moutige, fijne aroma’s die uw glas uitademt… een voorsmaakje van het naderende geluk.
REGEL #6
Nu u brandt van verlangen… sluit uw ogen en neem een slok. Laat de 8.6 Original in uw mond vloeien op de tong om alle subtiliteiten van zijn rijke en krachtige smaak te kunnen verkennen. Proef de ronde, soepele body, voel de rilling in u opkomen, een unieke sensatie…
REGEL #7
Geniet ten slotte van de licht bittere nasmaak met een lang afdronk. Wees niet verbaasd dat u na deze ervaring geen ander bier meer zal willen drinken dan een 8.6 Original (www.bavaria86.com/site/nl).
Bavaria 8·6
BrouwerijBavaria N.V.
LandNederland
Gebrouwen sinds1986
SoortBlond bier
Alcohol8,6%
GistingOndergisting
KleurBlond
Drink temperatuur8 °Celsius
Stamwortgehalte16.80
Bavaria 8.6 heeft een zoete en moutige smaak.
Bavaria 8.6 had voorheen een alcoholpercentage van 8,6 procent. Dit is gewijzigd naar 7,9 procent. Het bier heet echter wel nog steeds Bavaria 8.6 (www.biernet.nl/bier/merken/bavaria-86)
Het bier dat ik drink is wel 8,6%...
Bavaria 8.6 Original
Brewed by:
Bavaria Brouwerij N.V.
Netherlands | website
Style: Euro Strong Lager
Alcohol by volume (ABV): 7.90%
Availability: Year-round
Notes / Commercial Description:
No notes at this time.
Added by Andreji on 12-29-2001 (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1423/)
PlutonowyManiek, May 12, 2016
Color: light amber, clear. The head of a white, fine-bubble, high and medium durable.
Aroma: hints of malt with hops, floral and fruity.
Taste: malty, bread and herbal notes. some fruit in the background alcohol.
Gentian dry hop. The loading medium toward low. After heating, unfortunately, comes more alcohol (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1423/)
.
Lewnanny, May 05, 2016
An interesting beer form Holland. This 8.6 % ABV have a really nice feeling in mouth. The taste is not too strong and it is fun to drink.
The can I had it is 500 ml can bought in Canada NB.
The color Is a nice clear yellow SRM of 2.
This beer is a must have again (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1423/).
Bavaria 8·6 (Original)
Brewed by Bavaria Brouwerij (Netherlands)
Style: Imperial Pils/Strong Pale Lager
Lieshout, Netherlands
Serve in Dimpled mug, Footed Pilsner, Lager glass, Stein
EST. CALORIES: 258 ABV: 8.6%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Bottle and can: Filtered.
Strong pale lager (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Beerhunter111 (15146) - Hasborn, GERMANY - JUN 4, 2016
Pours clear golden colour with a huge most good lasting off-white head. Aroma of strong grainy malt and some rotten fruits. Taste of strong pale malt, sharp grains, metallic hops, meh... (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
GenkiGonzo (982) - Kyoto, JAPAN - MAY 17, 2016
Clear gold pour. Sweet malt and yeast. Drinks like a boozy blonde. (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Teran (262) - Belgrade, SERBIA - MAY 10, 2016
Good on nose, some almond taste, carbonation is nice, but that is almost all. Notable alcohol. So easy to get drunk with this beer, Depends how much thirsty you are, it can be awful and also quite ok (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
UDBeernut (2553) - Between JAX and SGJ, Florida, USA - APR 7, 2016
another euro trash lager, wish it was a malt liquor tick and probably should be. right out of the can. mild malt, tin, aluminum, iron, water from flint. this is about the highlights. light body (www.ratebeer.com/beer/bavaria-86-original/5588/).
Manifest
En daar zit je dan. Een speciaal bier in halve liter blikken. De naam klopt niet meer, de smaak heeft nooit geklopt, de verkoop zal nou niet heel florissant zijn. Wat is dan de enige oplossing? Een mediacampagne. En dat hebben ze dan ook maar gedaan bij Bavaria. Een site met een manifest, een ritueel en hippe denim jackies met loeigroot 8.6 achterop. Groot op allerhande vrachtwagens en grote posters met geinige teksten. In Frankrijk schijnen ze zelf een hele range van 8.6 bieren uit te brengen Hier moeten we het doen met “the original” en de “extreme”. Gewoon te koop bij de supermarkt in het comabieren schap. Zo tussen de Maximator en de Navigator. Laten we rustig aan beginnen. Het origineel: Het ziet er uit als een iets donkerder pils. Donkerblond, zo tegen het koper aan. 8.6 original is wel een bier met een schitterende schuimkraag. Over het zicht niks dan goeds dus. Smaak is helaas minder. Heel veel minder zelfs. Eigenlijk smaakt het nergens naar. Pas halverwege krijg je een beetje een moutsmaak. En de hop? Die proef je eigenlijk pas als je de complete halve liter hebt weggewerkt. Lekker? Ze absoluut niet. Vies? Nee ook niet echt. Het smaakt gewoon nergens naar.
Dan maar de Extreme. Eens kijken of dat wat beter is. Ziet er hetzelfde uit, ruikt ook het hetzelfde. Er zit alleen wel een beetje een chemische geurtje aan. Beetje hard en bijtend. De extreemheid zal wel vooral de alcohol zijn. Bavaria heeft deze 8.6 tenminste goed op coma-niveau gebracht. 10,5% en dat in halve liters? Dan scoor je wel bij het testpanel onder de brug. En qua smaak scoor je waarschijnlijk nog beter. Net zoals het lichtere broertje smaakt de 8.6 extreme ook nergens naar. Het enige echte verschil wat ik kon proeven was de brandende alcoholsmaak.(http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-bavaria-8-6-extreme/).
Nou, dus niet zo heel goed dus...
Dat is dus geen 9,8 als rapportcijfer, en ook geen 8,6.... zelfs geen 6,8...