Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Van raaf tot mol (2015)

$
0
0
Van Mol tot Raaf
Bier in het Rijk van Nijmegen
Auteur(s): Twan Dohmen
Vormgever: Studio 0404
ISBN 9789460042553, paperback, volledig in kleur (14 x 21cm), 160 pagina’s
Nijmeegse mol, het oudst bekende stadsbier, was eeuwenlang een volksdrank. Tientallen brouwers in de benedenstad maakten dit witbier. Maar ook buiten de stad werd volop gebrouwen: Bergzicht uit Heumen werd zelfs de grootste brouwerij van Gelderland. Tot in Hongkong en Indonesië vond hun Nieuw Licht gretig aftrek. Daarna werd het stil. Tot vele jaren later De Raaf de eerste echte microbrouwerij van ons land werd. Het begin van een revival, want bier van eigen bodem is razend populair.
De Hemel was enige tijd de enige Nijmeegse stadsbrouwerij, maar heeft sinds kort collega-brouwers met mooie namen als Oersoep, Katjelam, de Brouwtoren, Donderwolk, Het Vaghevuur en Boer Koekoek. En in de directe omgeving brouwt D’n Drul lekkere Groesbeekse biertjes, terwijl ook Antonius in Alverna en de Wijchense Schòne van zich doen spreken.
Van mol tot Raaf is het eerste bierboek over de geschiedenis van bier in het Rijk van Nijmegen. Over het brouwersambt – het midde eeuwse gilde van de brouwers – en een nog altijd bestaand steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Over bierrevolutie en biercafés, en met veel aandacht voor brouwerijen in onze stad en regio (www.vantilt.nl/boeken/van-mol-tot-raaf/).

Dit boek heb ik geleend bij de bied. Voordeel is dat ze samenwerken en je dus vanuit zo'n beetje heel Nederland boeken kan 'bestellen'. 



Ik vond het wel een interessant boek over Nijmegen, al was het wel verwarrend dat er regelmatig weer in werd gegaan op her verleden. Steeds was er weer iets om het verleden op te rakelen. Persoonlijk had ik het fijner gevonden om iets van een historisch kader te lezen, zonder Summeriërs en dergelijke. Ook het algemene bierbrouwverhaal en de woordenlijst had van mij achterwege mogen blijven. IPAbieren nieuw? Dat is toch wel vreemd te noemen... voor een bierstijl die volgens de verhalen al van de tijd van de VOC is. Dat stoorde me trouwens ook aan het boek, die verschillende lettertype van kleine hoofdletters bij afkortingen zoals AB bij AB/InBev.

Witte Raaf is ook bekend in Haarlem, net zoals molbier op meerdere plaatsen in Nederland bekend is, bier is wat dat betreft een echt streekproduct. Over molbier had ik al vaak iets gehoord, maar kon dat niet plaatsen bij Nijmegen, nu dus wel. Raafbier kende ik wel, vanwege mijn bezoek destijds aan die brouwerij in Heumen (zie http://biervat.blogspot.nl/2015/05/graaf-van-heumen-en-nieuw-ligt-in.html). Die brouwerij net als het sinds 1999 in de Commanderie van St. Jan gevestigde 'Stadsbrouwerij De Hemel' . Ook Oersoep kende ik al (http://biervat.blogspot.nl/2014/09/oersoep.html).  Ook bij brouwerij Drul in Groesbeek ben ik al een keer geweest, al kan ik daar mijn blogbericht niet van terugvinden... (ik heb al zo veel brouwerijen bezocht).


Wat zeggen anderen?

Journalist en bierfanaat Twan Dohmen uit Cuijk dompelde zich onder in de Nijmeegse biergeschiedenis. Zijn nieuwste pennenvrucht Van Mol tot Raaf, bier in het Rijk van Nijmegen...Zeven bolgebuikte bourgondiërs lachen luid boven hun kroezen bier. Als enige stamgasten weggemoffeld in de krochten van een nachtelijk etablissement. Het drankgelach had zich zomaar kunnen afspelen in de Nijmeegse benedenstad anno 1700. Nu siert de prent de cover van het bierboek Van Mol tot Raaf, bier in het Rijk van Nijmegen. Bierkenner Twan Dohmen verdiepte zich vier jaar lang in de Nijmeegse bierbrouwgeschiedenis. Dohmen vertelt hoe een uitpuilende doos vol bierherinneringen hem aan het schrijven zette. “Eerder schreef ik al een boek over de biergeschiedenis in het Land van Cuijk. Een boek over Nijmegen stond altijd al op mijn verlanglijstje. Ik kreeg de beschikking over het archief van Cees van Leent. Een prachtig en minutieus bijgehouden naslagwerk over de Nijmeegse brouwerij De Raaf. Foto’s, bonnetjes, aantekeningen; alles zat erin. Hier moest ik wel iets mee doen. De complete Nijmeegse biergeschiedenis was nog nooit vastgelegd. Tot nu toe dan.” De Nijmeegse benedenstad was van 1600 tot 1800 de kraamkamer van vele populaire speciaalbieren. Dohmen vertelt: “In de benedenstad zaten wel vijftig brouwers bij elkaar op schoot. Bergzicht in Heumen was de grootste brouwerij van Gelderland. Hun bier Nieuw Licht was zelfs populair in Hong Kong en Indonesië. Rond 1850 kwam het pils op en verdween het speciaalbier naar de achtergrond. Bierpionier Herm Hegger blies de Nijmeegse biercultuur in 1985 nieuw leven in toen hij het witbier Witte Raaf ging brouwen. Nu zetelt hij met Stadsbrouwerij De Hemel in de Commanderie Sint Jan. Deze en nog veel meer verhalen vind je terug in mijn boek.” De bron van Dohmens bierfascinatie voert terug naar het Limburgse Ottersum. In café Old Inn werd zijn passie voor het gerstenat aangewakkerd. “Dit was begin jaren tachtig de enige kroeg in de omgeving waar je speciaalbier kon krijgen. Een Leffe Dubbel of Westmalle waren in die tijd een zeldzaamheid. De kroegbaas had ook verstand van zaken. Hij had bij ieder biertje een mooi verhaal. Sindsdien volg ik alle ontwikkelingen op biergebied.” Een van die trends is de opkomst van microbrouwerijen. Kleine, lokale brouwerijen met speciaalbieren die luisteren naar namen als Sexy Motherbocker, Toffe Fee of Zure Perzik. Een positieve ontwikkeling vindt Dohmen: “De elf Nijmeegse brouwerijen kunnen naast elkaar bestaan. Ze doen het allen op hun eigen manier. Dat levert veel lekkers op.”
Tot slot geeft Dohmen nog een biertip: “De Helse Engel van Stadsbrouwerij De Hemel vind ik een goed Nijmeegs biertje. Constant en krachtig. Maar ook Oersoep timmert aan de weg met de Hopfather. Qua bier staat Nijmegen echt op de kaart.” (http://brugnijmegen.nl/nieuws/tussen-helse-engels-en-toffe-fee%C3%ABn-1.5430163)


Van mol tot Raaf is het eerste bierboek over de geschiedenis van bier in het Rijk van Nijmegen.
Het boek gaat over het brouwersambt en een nog altijd bestaand steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Over bierrevolutie en biercafés, en met veel aandacht voor brouwerijen in onze stad en regio.
De Raaf
Nijmeegse mol, het oudst bekende stadsbier, was eeuwenlang een volksdrank. Tientallen brouwers in de benedenstad maakten dit witbier. Maar ook buiten de stad werd volop gebrouwen: Bergzicht uit Heumen werd zelfs de grootste brouwerij van Gelderland. Tot in Hongkong en Indonesië vond hun Nieuw Licht gretig aftrek. Daarna werd het stil. Tot vele jaren later De Raaf de eerste echte microbrouwerij van ons land werd. Het begin van een revival, want bier van eigen bodem is razend populair.
Nijmeegse stadsbrouwerij
De Hemel was enige tijd de enige Nijmeegse stadsbrouwerij, maar heeft sinds kort collega-brouwers met mooie namen als Oersoep, Katjelam, de Brouwtoren, Donderwolk, Het Vaghevuur en Boer Koekoek. En in de directe omgeving brouwt D’n Drul lekkere Groesbeekse biertjes, terwijl ook Antonius in Alverna en de Wijchense Schòne van zich doen spreken (www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/3569/Nieuw-bierboek-vertelt-Nijmeegse-biergeschiedenis.html).

Huisbrouwerij Malpertuus
Pomona 15 Bemmel
Een echte aanrader, dit boek over de geschiedenis en de huidige bierbrouwerijen van de oudste stad van Nederland, ook al staat de Huisbrouwerij Malpertuus onder de rook van Nijmegen er helaas niet in! (www.facebook.com/HuisbrouwerijMalpertuus/)

EWVV S1 Afl. 11 - Alles over bier in Gelderland
In de 21ste eeuw is bier nog steeds mateloos populair, zeker bij feestjes en partijen. Ook het aantal bierbrouwerijen groeit. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, terwijl er nu 312 zijn. Onze provincie is ook rijk aan brouwerijen en streekbieren. Zo heb je in Nijmegen onder andere brouwerijen als de Hemel, dat tevens een museum is, Katjelam, de Brouwtoren en Oersoep. In Huissen zit bijvoorbeeld Het roze varken, in Culemborg de Vrijstad, Wezep de Witte Leeuw, in Zaltbommel Orion en ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een eigen brouwerij.
Fonte: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Redactioneel/van-mol-tot-raaf-eerste-bierboek-over-het-rijk-van-nijmegen.html Redactioneel © Een Wagen vol Verhalen
(www.eenwagenvolverhalen.nl/Redactioneel/van-mol-tot-raaf-eerste-bierboek-over-het-rijk-van-nijmegen.html)

Bier gebrouwen in het Rijk van Nijmegen
Cuijk: Nijmeegsch Mol, een beroemd biertje van toen. Tientallen brouwers in de benedenstad maken dit witbier eeuwenlang. Bergzicht in Heumen groeit uit tot de grootste brouwerij van Gelderland. Tot in Hongkong en Indonesië weten ze het bier Nieuw Licht te waarderen. Jaren later is De Raaf de eerste, echte microbrouwerij van ons land.
De Hemel is lang de enige stadsbrouwerij, maar heeft sinds kort collega-brouwers met mooie namen als Oersoep, Katjelam, Brouwtoren, Donderwolk en Boer Koekoek.
Bier van eigen bodem is razend populair. Sinds kort brouwt D’n Drul lekkere Groesbeekse biertjes. Antonius in Alverna en Wijchense Schòne zijn andere nieuwe brouwers.
Twan Dohmen uit Cuijk schreef een bierboek over de geschiedenis van het bier in het Rijk van Nijmegen. Over het brouwerenambt - het middeleeuwse gilde van de brouwers - tot een nog altijd bestaand steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Met een overzicht van speciaalbierencafés en de huidige brouwerijen (www.mooilandvancuijk.nl/nieuws/
evenementen_nieuws/87048/van_mol_tot_raaf_door_twan_dohmen_uit_cuijk).

Van Mol tot Raaf - bier in het Rijk van Nijmegen
Twan Dohmen
Nederlandstalig | Paperback, 160 blz.
Vantilt, Uitgeverij | 2015 |
EAN: 9789460042553

Dit zijn nou niet echt reviews of onbevooroordeelde beoordelingen, het zijn enkel de presentaties van het boek van boekhandels... Die proberen het boek ook gewoon zo mooi mogelijk te omschrijven om het zo vel mogelijk te verkopen. Wel slim van brouwerij Maupertuus om er zo op te reageren en op die manier zich ook met het boek te verbinden. Ik weet niet of Bemmel in de buurt van Nijmegen ligt, maar ach het ligt dichter in de buurt dan hier.
 
De naam 'Van raaf tot mol' verwijst naar de bieren mol en (witte) raaf, maar tegelijk roept die naam bij mij de associatie op van onder de grond (de mol) en dood en verderf (de raaf)...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692