Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693

Hopla

$
0
0

Hopla een IPA! Hopla (7,5%) is een bier met duidelijk groen etiket. Het bier is koperkleurig en geurt overduidelijk naar hop. De smaak is iets milder, al is er wel een wat wrange hopsmaak. De bitterheid is floraal noch 'pine'. De smaak staat me wat tegen. Al wilde ik na de eerste slok juist dit bier gaan ophemelen, als verwijzing naar de naam van de brouwerij (7e hemel), na een paar meer slokken is de ambitie weggeëbt. Welke hop zou zijn gebruikt? Geen idee. Overigens heb ik dit bier drie jaar geleden ook al eens gedronken.

Als ik de site van de brouwerij probeer te openen loopt mijn pc vast... Ze hebben een nieuwe website lees ik, maar loopt daardoor mijn pc vast? Dan maar even wat verder kijken:

Fiona de Lange omschrijft het als:

De Hopla is een prachtig voorbeeld van een ‘Amerikaans bier’ door de hopcombinatie. Je proeft de sterke hopsmaken waarbij het je doet denken aan Dry hopping. Echter bij navraag kwamen alle smaakeffecten volgens de 7e hemel echt uit de verschillende Amerikaanse hopsoorten. (red. naderhand blijkt dit dus onjuiste informatie te zijn geweest en heeft wel degelijk dry hopping plaatsgevonden) De geur is fruitig en zeker ook sterk, scherp citrusachtig.
In het bier proef je veel verschillende smaken, wat ‘m ook complex maakt. Een fruitige, moutige aanzet gevolgd door een combinatie van zoet én bitter. In de nasmaak blijft de bitterheid zeker hangen en voert het de boventoon. Wie van een fris en bitter bier houdt heeft aan de Hopla een goede. Het alcoholpercentage is 7,5%. Een bier dat mooi meeloopt in de bittere trend, goed in balans en divers van smaak. Een Nederlands bier om trots op te zijn.
(http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/07/09/hopla-een-nederlands-bier-om-trots-op-te-zijn)

Dat het bier goed is blijkt ook uit het etiket waar een World Beer Awards Europe Gold vermelding op staat:

Er schijnt een nieuw etiket te zijn:

De zee
De zee kun je horen
met de handen voor je oren,
in een kokkel, in een mosterdpotje,
of aan zee (www.boekenkrant.com/de-beste-hoplas-van-judith-herzberg/).

De Hopla is een vorm in de poëzie die uitsluitend gebezigd wordt door Judith Herzberg. Het zijn ultrakorte gedichtjes van vier a vijf regels, al dan niet rijmend, waarin alles wordt gezegd zoals alleen Judith Herzberg het kan zeggen. In 111 Hopla’s heeft zij de beste – gepubliceerd en ongepubliceerd – verzameld (www.boekenkrant.com/de-beste-hoplas-van-judith-herzberg/).


Hopla is een 3D-animatiereeks rond het hoofdpersonage Hopla, een konijntje. In elke aflevering beleeft Hopla met zijn vrienden een avontuur rond één bepaald thema. Zijn vriendjes zijn het varkentje Onki, het beertje Nina en het poesje Lola. Deze animatiereeks creëert een kleurrijk, herkenbaar en vertrouwd wereldje voor peuters en kleuters. Ook de onderwerpen die aan bod komen zijn duidelijk herkenbaar: de speeltuin, feestvieren, ziek zijn, logeren, samen spelen, … De figuurtjes in Hopla praten niet. Op die manier kunnen de kinderen met hun eigen woorden inspelen op wat ze op het scherm zien.
Hopla focust op cognitieve vaardigheden (figuren en kleuren herkennen, puzzelen,...) en perceptuele vaardigheden (bewegen op muziek, kleuren, figuren) (www.ketnet.be/programma/hopla/het-verhaal).

De naam Hopla doet me denken aan de eerste keer TV-naakt in Nederland.

Op 9 oktober 1967 was er voor het eerst een naakte vrouw te zien op de Nederlandse televisie. De 21-jarige kunstenares Phil Bloom poseerde op die dag naakt in het VPRO-programma Hoepla. Ze werd daarmee een van dé Nederlandse iconen van de vrije jaren zestig (http://vandaagindegeschiedenis.nl/9-oktober/) (www.isgeschiedenis.nl/toen/oktober/het_eerste_bloot_op_de_nederlandse_televisie/).

Hoepla was een Nederlands televisieprogramma, uitgezonden door de VPRO in de tweede helft van 1967. Het productieteam bestond uit Willem de Ridder, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden.
De makers streefden vanuit hun destijds politiek-linkse maatschappijvisie naar een tv-magazine, dat een uiteenlopende keur aan onderwerpen op een ontspannen, maar ook indringende en experimentele manier behandelde. Zo passeerden in de vier opgenomen Hoeplaprogramma's het Zen-Boeddhisme, de kleding van VVD-coryfee Geertsema, de bekendheid van schrijver Jan Cremer in New York, een beroeps-rijmelaar van de Telegraaf (Clinge Doorenbos) en interviews met popsterren als Eric Clapton, Pete Townshend en Mick Jagger en optredens van de bands Jimi Hendrix Experience, Frank Zappa en Soft Machine.
Hoepla zorgde voor de baanbrekende primeur van vrouwelijk bloot op de (Nederlandse) televisie. Net als het programma zelf verpersoonlijkte het artistiek geschoolde, 21-jarige model Phil Bloom met haar naaktheid de rebelsheid van de jonge generatie. Bloom werd daarmee een icoon van de jaren zestig (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoepla).


Phil Bloom is vooral bekend van haar optreden in de tweede aflevering van Hoepla, op 9 oktober 1967. Maar in de eerste aflevering liep ze ook al naakt rond, tijdens een optreden van Tommy Lee J.. Ze was alleen behangen met nep-bloemen op 'bepaalde plaatsen', zoals het in de archieven van de Publieke Omroep staat beschreven. ... In 1967 werden drie afleveringen van het controversiele jongeren-programma Hoepla! uitgezonden. Hoepla! werd vooral bekend doordat er voor het eerst een blote vrouw op tv verscheen, het fotomodel Phil Bloom. Op 28 juli, 9 oktober en 23 november 1967 was het programma op de tv. Op 8 januari 1968 stemde een record-aantal kijkers tevergeefs af op de volgende aflevering. Deze uitzendig werd echter nooit uitgezonden en de makers van het programma, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden werden (tijdelijk) uit de VPRO gezet.
Hoepla! is vooral bekend omdat de eerste naakte vrouw op televisie te zien was. Phil Bloom was twee keer bloot te zien in Hoepla! Het bekendst is de scene waarin zij bloot de krant zit te lezen, van 9 oktober 1967. Dit veroorzaakte een enorme rel en zelfs nu nog wordt Phil Bloom geassocieerd met die ene minuut naakt op TV in 1967.
Toch wandelde zij al eerder bloot door het beeld in Hoepla! In de eerste aflvering, op 28 juli 1967, wandelt zij bloot door het beeld met enkel een slinger van nepbloemen om.
De avond voor de opname belde Hans Verhagen Phil Bloom op of ze door de studio wilde wandelen a 150 gulden. Ter plaatste werd bedacht dat ze met alleen plastic bloemen 'aan' door de studio zou lopen en een vaas zou laten vallen. Het kostte de VPRO 67 leden.
Aangemoedigd door de commotie rondom Phil Bloom trad zij weer op in de tweede aflevering. Ze zat naakt op een sofa en las een reactie op haar optreden in de eerste uitzending uit het dagblad Trouw voor.
Foto's van deze opnamen in de studio lekten uit en verschenen in alle kranten. De scene werd opnieuw opgenomen, en dit keer zat Bloom naakt op een stoel. Ze las een artikel voor uit Het Vrije Volk met de titel 'VPRO zet schaar in naakt van Phil'. Hierin werd verteld dat Phil niet naakt op tv zou verschijnen, na het uitlekken van de foto's.
Daarna overhandigt ze de krant en verschijnt het postbus-adres van de VPRO in beeld - een service voor eventuele opzeggers. Weer onstond een enorme rel, verschenen er reacties in alle kranten, kreeg de VPRO weer ruim honderd opzeggingen van leden, en werden er zelfs Kamervragen gesteld.
Hoepla! werd zelfs wereldwijd bekend. In het buitenland verschenen er artikelen in de kranten en in de VS en Duitsland verschenen fragmenten op de tv. 'Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude' meldde de Daily Mirror. En: 'Where had all the flowers gone?'
De derde uitzending van Hoepla! werd opgenoemn op 10 november, maar werd uitgesteld tot 23 november. Twee controversiële onderdelen werden eruit gehaald: de reportage 'Vleesch' over het slachten van een koe en een ironisch item waarin een fotomodel een striptease doet, die gemonteerd wordt door de toespraak van minister-president De Jong over Hoepla!
De vierde aflevering van Hoepla!, gepland voor 8 januari 1968, werd uiteindelijk nooit uitgezonden. Op het laatste moment werd de uitzending afgelast door de VPRO met als officiele reden dat Phil Bloom zich in de studio zou hebben laten fotograferen door Playboy, voor 'commerciele doeleinden' (www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2007/oktober/Voor-het-eerst-te-zien-een-blote-Phil-Bloom-in-de-eerste-aflevering-van-Hoepla.html) (www.isgeschiedenis.nl/toen/oktober/het_eerste_bloot_op_de_nederlandse_televisie/).

Phil Bloom (Berkel en Rodenrijs, 27 november 1945) is een Nederlands kunstenares.
In 1965 begon ze te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar na één jaar stopte ze daar om aan de eveneens in Den Haag gevestigde Vrije Academie verder te studeren. Van 1967 tot 1974 studeerde Bloom aan de Rietveldacademie in Amsterdam. In het begin van haar carrière tekende ze onder andere voor het studentenblad Propria Cures en werkte ze aan aftitelingen bij films. Rond haar dertigste vertrok ze voor vijf jaar naar New York en daarna heeft ze ook nog enkele jaren in India gewoond.
Medio jaren zestig werd Phil Bloom opgenomen in 'Fluxus', een artistieke beweging die in het Nederland van die tijd hogelijk alternatief was. Fluxus stelde zich onder meer ten doel om de 'burgerlijke truttigheid' van de samenleving te doorbreken en gebruikte Phil hiervoor als breekijzer.
Op 9 oktober 1967 verscheen de destijds 21-jarige Phil Bloom geheel naakt in het VPRO-programma Hoepla, wat een baanbrekende primeur voor de Nederlandse televisie was. Het leidde tot grote commotie en zelfs tot kamervragen in de Tweede Kamer. Ook haalde Phil met haar optreden de internationale pers. Het was voor Playboy aanleiding om een interview van haar te plaatsen in de uitgave van oktober 1968 met de kop "TV's first nude".
Overigens had Phil Bloom zich al eerder in 1967 naakt laten fotograferen: voor het standbeeld van het Lieverdje, op het Spui in Amsterdam. Verder speelde Phil in 1968 naakt in de geflopte film Professor Columbus, met Jeroen Krabbé als hippie-koning (https://nl.wikipedia.org/wiki/Phil_Bloom).

Even terug naar het bier:

Recensie: Hopla (Brouwerij de 7de Hemel)
Hopla! De betekenis van een van Nederlands’ meest overbodige woorden – tot zover je van betekenis mag spreken – ligt ergens tussen ‘kijk eens’, ‘bam’ en ‘dat ging best gemakkelijk’. Maar sinds 2011 is het ook de naam van een speciaalbier van de Brouwerij de 7de Hemel. Deze brouwerij uit het Limburgse Sevenum heeft zich volgens de website toegelegd op het produceren van streekbieren.
Toch moet je dat in dit geval niet al te letterlijk nemen, Hopla is vooral een bier in het Amerikaanse IPA-straatje, en bevat ook de nodige Amerikaanse hopsoorten. Ook is op het bier dry hopping toegepast. Het bier is drie jaar geleden bedacht, eigenlijk vlak voordat de IPA-stijl echt enorm doorbrak bij bierliefhebbers in ons land. Inmiddels is het dus niet meer de enige in zijn stijl binnen de Nederlandse landsgrenzen, maar wat mij betreft wel een van de betere. Dat vond ook de jury van de World Beer Awards 2013, dit bier kreeg de gouden plak in de categorie ‘European Imperial IPA’.
Het uiterlijk heeft weinig verrassingen in petto, zowel van het etiket als dat van het bier zelf. Het is een echte Amerikaanse IPA, met die typische ambergloed. Een mooie witte en stabiele schuimkraag topt het bier mooi af. Voor wat betreft het etiket zijn het vooral de hopbellen die domineren. Dat, samen met de naam van de bier, doet al vermoeden wat je kunt verwachten natuurlijk.
De neus is fris. Tonen van versgemaaid gras trekken direct aan je voorbij. Daaronder een dikke laag fris citrusfruit, met name citroen. Ook is de geur iets bloemig. De smaak is droog, flink bitter. Eerst proef je vooral vers, fris fruit. Met name appel en abrikoos, de typische ananas die je vaak in IPA’s aantreft ontbreekt hier zowel in de geur als de smaak. Na het fruit vloeit het bier direct bitter uit, met name een fris harsbittertje overheerst. Het wordt nergens te bitter en de fruitige en bittere smaken houden elkaar mooi in balans. De finish is wat kort en hoppig, veel interessants gebeurt er na een paar seconde niet meer. Aan de ene kant is dat wat jammer, aan de andere kant houdt dat het bier fris en smaakt het letterlijk naar meer.
Het mondgevoel is lekker dik voor een IPA, al mag het wat mij betreft net iets minder koolzuur mogen bevatten. Het is mede daardoor en door het alcoholpercentage van 7,5 procent niet een echte doordrinker voor in de zomer, het neigt meer naar een zwaardere imperial IPA. Tip: laat het bier even staan, dan komen de fruitsmaken wat beter naar voren in zowel de geur als de smaak.
Hopla is een prima, frisse Nederlandse versie van een Amerikaanse IPA. Het vindt het genre niet opnieuw uit en voegt weinig toe aan wat je daarvan kent, maar wat het doet, doet het goed (http://biernetwerk.nl/recensie-hopla-brouwerij-de-7de-hemel/).

het mondgevoel herken ik, maar de citrus en dergelijke niet. Bijzonder, hoe smaken kunnen verschillen. Leeftijd van het bier en de getrainedheid van de drinker spelen een rol natuurlijk. Kern van het verhaal blijft dat het een goed bier is!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693