Vincent Donker
Dit donkere bockbier heeft een volle, zachte afdronk met een vleugje koffiesmaak. Dit smaakvolle bier heeft een alc. percentage van 7,5%. Geïnspireerd op het het leven en werk van Vincent van Gogh en het Smaakboek Vincent van Gogh (www.deheidebrouwerij.nl/overzicht-bieren/).
Wederom een donker bier van De Veluwse Heidebrouwerij. Dit donkere bier van 7,5% heeft een sterke smaak. Het smaakt moutig en inderdaad wat koffie-achtig. Ik zou er geen schilderij in herkennen, maar het is wel een duidelijk bokbier, met een soort van romige nasmaak.
Van donker naar licht
Theo [van Gogh] was bedrijfsleider van kunsthandel Goupil (later: Boussod, Valadon & Cie) aan de Boulevard Montmartre in Parijs. Hij liet Vincent kennismaken met het kleurrijke werk van bekende, moderne schilders als Claude Monet. In het atelier van Fernand Cormon leerde Vincent ook een nieuwe generatie kunstenaars kennen: Henri de Toulouse-Lautrec bijvoorbeeld, en Emile Bernard. Al die nieuwe indrukken en nieuwe mensen hadden invloed op zijn eigen werk: Vincent had genoeg inspiratie om volop te kunnen experimenteren. De donkere kleuren van De aardappeleters maakten al snel plaats voor lichtere tinten als in De heuvel van Montmartre met steengroeve (www.vangoghmuseum.nl/nl/vincents-leven-en-werk/van-goghs-leven-1853-1890/van-donker-naar-licht).
Onder invloed van de moderne kunst werd Vincents werk in Parijs steeds lichter. Hij gebruikte fellere kleuren en ontwikkelde een eigen manier van schilderen, met korte penseelstreken. Ook veranderden zijn onderwerpen: in plaats van werkende boeren schilderde hij cafés en boulevards, het platteland langs de Seine en bloemstillevens. Daarnaast probeerde hij ‘verkoopbare’ onderwerpen uit, zoals portretten. Maar daarbij was Vincent meestal zelf het onderwerp: modellen waren nogal duur. Hij ontdekte een nieuwe inspiratiebron in Japanse houtsneden. Die waren in Parijs in grote hoeveelheden te koop. Samen met Theo begon Vincent ze te verzamelen. De invloed van de sterke contouren, afsnijdingen en kleurcontrasten in de prenten werd direct zichtbaar in zijn eigen werk.
...
Vincent verlangde naar de rust van het platteland, naar zon en naar het licht en de kleur van ‘Japanse’ landschappen. Die hoopte hij te vinden in de Provence, een streek in het zuiden van Frankrijk. Na een treinreis van een dag en een nacht kwam hij op 20 februari 1888 aan in Arles, een kleine stad aan de rivier de Rhône (www.vangoghmuseum.nl/nl/vincents-leven-en-werk/van-goghs-leven-1853-1890/van-donker-naar-licht).
Van Gogh - Roosegaarde fietspad
Het fietspad ligt in het oostelijk deel van Eindhoven, tussen de Opwettense Watermolen, Wolvendijk in Nuenen en de Collse Watermolen, Loostraat in Eindhoven.
Met de fiets: ongeveer 15 minuten vanaf Station Eindhoven.
...
Sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Nog nooit was een fietspad zo romantisch. Alsof het een Zuid-Franse sterrenhemel is, zoals alleen Vincent van Gogh die kon schilderen. Absoluut de moeite waard om te komen kijken!
Overdag nemen ze licht op en geven het 's avonds weer af. Duizenden fonkelende steentjes zijn als fragmenten van het Van Goghschilderij The Starry Night in het asfalt verwerkt. Zo ontstaat er een subtiel spel van licht en poëzie. Dat is het resultaat als twee kunstenaars elkaar 'ontmoeten' in de omgeving waar Van Gogh vroeger woonde en waar Roosegaarde nu met zijn techno-poëzie een bijzondere beleving creëert voor de bezoeker (www.vangoghvillagenuenen.nl/openluchtmuseum/van-gogh-roosegaarde-fietspad.aspx).
Vincent Donker
De Heidebrouwerij
Doppelbock
7.5% ABV 30 IBU
Dubbelbock with a moet of coffee. (https://untappd.com/b/de-heidebrouwerij-vincent-donker/1313551)
Het bier komt uit een fles met kroonkurk en eenmaal uitgeschonken in het glas bevat het geen bezinksel in het glas. De kleur is troebel donker bruin en het bezit een fijne romige bruine schuimkraag, die stabiel en ongelijkmatig is verdeelt en lang blijft hangen in het glas. Tevens is het schuim wand klevend.
Na het inschenken is er in het glas veel koolzuuractiviteit te zien en bij het proeven komt er in de mond geen prikkelend gevoel naar voren. Bij het openen van de fles valt gelijk de koffieachtige geur op. De andere geur die ook waarneembaar is, is een fruitachtige geur. De smaak van het bier is zoet en het bier heeft een gistbitterheid. De nasmaak heeft een koffieachtige boventoon en verder komt er een karamelachtig en sinaasappelachtig gevoel naar voren in de mond (www.mjchermans.nl/bieren/bier.asp?name=7518).
\