Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Septemb(i)ernieuws (2016)

$
0
0
Overname Bosteels !?
This week AB InBev bought up Belgian brewer Bosteels, known for beers like Kwak and Tripel Karmeliet.
...
With the dramatically increasing popularity of specialty beers, more and more large breweries are looking to acquire microbreweries. And a number of top Dutch microbreweries are prime candidates for a takeover, Fedor Vogel, editor of Bier! magazine, said to BNR.
Vogel sees three “big small” Dutch breweries that are likely to be approached for acquisition. “Joen in Haarlem is a takeover candidate, just like the Texelse Bierbrouwerij. And maybe also Brouwerij de Leckere”, he said to the broadcaster (www.nltimes.nl/2016/09/09/top-dutch-microbreweries-targeted-acquisition/).
Three beers. Three stories.
Kwak. Tripel Karmeliet. DeuS. Every day the brewer applies his craftsmanship and zeal in a nigh-on magical way to turn water, grain, hops and yeast into foaming beer - every one a beer with its own character and a unique story (www.specialtybevva.com/portfolio/bosteels).

[AB/InBev is] nog bezig de grootste aankoop ooit in de geschiedenis van het bier af te ronden, en zo kwam het nieuws dat AB InBev Brouwerij Bosteels koopt voor naar verluid € 200.000.000 niet zozeer als een schok – het klonk meer als een grap. Het kopen van een Belgische familie brouwer, wat betekent dat voor u? Waarom wilt u het bezitten, waarom wilt u Bosteels bieren verkopen? Is het volume? Is het resultaat? Is het prestige? Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het snap, en wel hierom.
De overname van SAB Miller, een deal van ongeveer 100.000.000.000 euro (100 miljard euro), zal de productie van Megabrew op onwerkelijke schaal brengen: uw eigen AB InBev produceert 410 miljoen hectoliter per jaar (1 hectoliter = 100 liter), terwijl SABMiller 324 miljoen hectoliter brouwt. Samen is dat 73.400.000.000 liter, of heel veel bier. Brouwerij Bosteels brouwt 145.000 hectoliter per jaar: 0,01975% van de huidige productie van Megabrew. U voegt minder dan tweehonderdste van een procent toe aan uw volume. Zelfs als uw fabrieken op dit moment zeer economisch werken, is het vermorsen van circa 2% op uw verpakkingslijnen nog steeds zeer conservatief geschat. Dit betekent dat uw huidig vermorste volume ongeveer 14.680.000 hectoliter is – inderdaad, 100 keer meer dan de jaarlijkse productie van Bosteels. We kunnen volume als reden uitsluiten, lijkt me (www.mylifewithbeer.nl/ohim-open-brief-aan-mr-carlos-britto-megabrew/).

PERSBERICHT – 8 september 2016
Brouwerij Bosteels kiest voor solide toekomst en treedt toe tot AB InBev’s ‘Craft
& Specialty’ netwerk
De merken Tripel Karmeliet, Kwak en DeuS blijven binnen de Belgische brouwerijfamilie van
AB InBev
Buggenhout/Leuven – Na zeven generaties staat de familie Bosteels op het punt om met een gerust
gemoed het erfgoed en de merken van de brouwerij over te dragen. Door zich aan te sluiten bij het
‘craft & specialty’ netwerk van AB InBev zijn zowel de Belgische eigendom als de verdere ontwikkeling
van de befaamde familiebrouwerij veilig gesteld. Met de brouwfaciliteiten en de knowhow van de
brouwerij in hartje Buggenhout, biedt deze overname niet alleen groeipotentieel, maar ook een
grotere aanwezigheid binnen de internationale bierscène, dankzij bijkomende exportopportuniteiten.
De in Buggenhout gebaseerde brouwerij, opgericht door Evarist Bosteels in 1791, was meer dan 200 jaar
en zeven generaties lang in de handen van de familie Bosteels.
“Na zeven generaties moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben met deze kans om de merken van Bosteels
over te dragen aan een Belgische brouwerij, die in staat is om het toekomstig succes en de groei -
nationaal en internationaal - te waarborgen. Bovendien is deze overname volledig in overeenstemming
met de ‘waarden’ van ons familiebedrijf, namelijk het respect voor de traditionele recepten op basis
waarvan onze fantastische bieren zullen blijven worden gebrouwen, de grote aandacht voor kwaliteit en
de liefde voor het vakmanschap”, zegt Antoine Bosteels, die momenteel aan het hoofd staat van de
brouwerij. “Door toe te treden tot AB InBev’s ‘craft & specialty’ netwerk, zal ons verhaal worden verder
gezet binnen de Belgische brouwerijfamilie en binnen een Belgische brouwerijgroep die deuren zal
openen voor nieuwe commerciële uitdagingen”.
Gedurende de afgelopen 3 jaar werden, mede dankzij de ondersteuning van haar financiële partner
Waterland, belangrijke investeringen gedaan in de brouwerij en de logistiek van Buggenhout, wat
resulteerde in een groei tot 145 000 hl. (www.ab-inbev.be/1/entity-file/entity/documents/field/file/instance/243/release/184).


Anno 2016 heeft InBev zowel Aneuser-Busch als SABMiller overgenomen....

Afgelopen maand leek het erop alsof Heineken Bosteels zou gaan overnemen (zie www.deaandeelhouder.nl/news/2016/8/30/heineken_aast_op_belgische_brouwer_bosteels_-_/www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-bosteels-naar-heineken)

Een overname van de Belgische brouwer Bosteels is een kleine, maar interessante acquisitie voor AB InBev. Dit stelde analist Matthias Maenhaut van ING donderdag in een rapport.
Bosteels, brouwer van onder meer Kwak en Tripel Karmeliet, versterkt de positie van AB InBev in de West-Europese markt voor speciaalbier.
Heineken gold lange tijd als grootste kanshebber voor Bosteels. De acquisitie door AB InBev is dan ook een verrassing, stelde Maenhaut. Overigens hebben AB InBev en Bosteels de overname, die volgens De Tijd meer dan 200 miljoen euro kostte, nog niet bevestigd (www.beursduivel.be/Beursnieuws/149694/Beursblik-overname-Bosteels-door-AB-InBev-verrassend.aspx).

Verder meldde persbureau Bloomberg dat AB InBev, Heineken en diverse andere partijen achter de Vietnamese brouwer Sabeco en het kleinere Habeco aanzitten.
Volgens Maenhaut is de kans klein dat Heineken deze strijd zal winnen. Als de Amsterdamse brouwer een controlerend belang in Sabeco weet te verwerven dan stuit dit op mededingingswetgeving, die bepaalt dat in de nieuwe situatie het marktaandeel de 50 procent niet mag overstijgen, wat in het geval van Heineken wel zo is. Voor AB InBev geldt dit volgens de analist niet, zelfs niet als de overname van SABMiller is afgerond.
Overigens merkte Maenhaut wel op dat er ruimte is voor de Vietnamese wetgever om uitzonderingen toe te kennen, maar de analist betwijfelt ten zeerste of dat in deze kwestie ook zal gebeuren.
Indien Sabeco in handel valt van een internationale brouwer dan is dit volgens ING negatief voor Heineken, dat daardoor de concurrentie in Vietnam vermoedelijk ziet toenemen. Het Deense Carlsberg is volgens Maenhaut de grootste kanshebber voor Habeco, "omdat het al een belang van 17 procent houdt".
Vietnam wil het volledige belang van 89,59 procent in Sabeco van de hand doen, evenals het belang van 82 procent in Habeco.
ING heeft een koopadvies op AB InBev en een Houden advies op Heineken (www.beursduivel.be/Beursnieuws/149694/Beursblik-overname-Bosteels-door-AB-InBev-verrassend.aspx).


De toewijding van InBev België aan kwaliteit gaat terug naar brouwtradities die meer dan 600 jaar oud zijn en de brouwerij “Den Hoorn” in Leuven. In 1987 ontstaat de brouwersgroep Interbrew uit de combinatie van twee Belgische brouwerijen: Artois (Leuven) en Piedboeuf (Luik, Jupille). InBev ontstond in 2004 uit de combinatie van Interbrew en de Braziliaanse brouwer AmBev. In 2008 werden InBev en Anheuser-Busch gecombineerd tot Anheuser-Busch InBev, de wereldwijd leidinggevende brouwer. Ons bedrijf vertegenwoordigt een lange geschiedenis van vakmanschap, kwaliteit, innovatie en service voor onze consumenten en partners. Het is onze collectieve droom om het Beste Bierbedrijf te zijn dat Mensen Samenbrengt voor een Betere Wereld. InBev België
is de lokale marktleider. De voornaamste Belgische merken zijn: Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en BelleVue.
InBev België streeft ernaar de Belgische biermarkt in zijn geheel op te monteren dankzij een gebalanceerde aanpak van traditie en innovatie die zowel gebaseerd is op de voorkeuren van de consument, als gefocust is op vakmanschap en kwaliteit. Enkele recente innovaties zijn: de laatste toevoegingen aan de Leffe Royale-familie, Leffe Royale Cascade IPA (7,5%) (2015), Leffe Royale Mapuche (7,5%) (2015) en Leffe Royale Whitbread Golding (7,5%) (2015), Hoegaarden Radler Agrum (2%) (2015), Hoegaarden Radler Lemon & Lime (2%) (2015) en Cubanisto (5,9%) (2014). Kom meer te weten op: www.ab-inbev.be   (www.ab-inbev.be/1/entity-file/entity/documents/field/file/instance/243/release/184).

Toewijding?
Ik vrees dat na de overname het bier zal verwateren en ten slotte de brouwerij gesloten zal gaan worden...?

De Belgische bierbrouwer Bosteels, van onder meer Kwak speciaalbier, komt in handen van biergigant AB InBev. Met de overname wil AB InBev zich versterken op de groeiende markt van speciaalbieren.
Bosteels, opgericht in 1791, maakt onder meer de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels. Eerder werd gemeld dat ook Heineken zijn oog zou hebben laten vallen op Bosteels, maar AB InBev neemt de speciaalbrouwer nu over. Duvel haakte eerder al af vanwege de hoge prijs (www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/fabrikanten/ab-inbev-neemt-kwak-over).

Ondanks leeftijdsverhoging blijven jongeren drinken 
Ondanks de leeftijdsverhoging voor alcoholgebruik van zestien naar achttien jaar blijven jongeren drinken. 14 procent heeft de afgelopen tijd alcohol gedronken.
Dat meldt het Trimbos Instituut op basis van onderzoek naar het gebruik van genotsmiddelen onder jongeren tussen zestien en achttien jaar oud op het mbo en hbo.

"Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken", aldus de onderzoekers (www.nu.nl/gezondheid/4321289/ondanks-leeftijdsverhoging-blijven-jongeren-drinken.html).

Dronken mensen onderschatten toestand door omgeving
Mensen baseren hun oordeel over hoe dronken ze zijn vooral op hoe dronken mensen in hun omgeving zijn en niet zozeer op hoeveel glazen ze op hebben. Daardoor onderschatten mensen vaak hoe dronken ze zijn.
De universiteit van Cardiff onderzocht 1.862 mensen die op verschillende vrijdagen en zaterdagen in een café aan het drinken waren. Bij de participanten werd een blaastest gedaan en een deel van de groep, vierhonderd mensen, beantwoordden vragen over hoe dronken ze zichelf vonden op dat moment.
De deelnemers onderschatten vrijwel iedere keer hoe donken ze waren. ... "Onafhankelijk van hoeveel iemand zelf drinkt, als ze anderen zien die meer aangeschoten zijn dan zij zelf, hebben ze er minder problemen mee om meer te drinken", aldus onderzoeker Simon Moore (www.nu.nl/gezondheid/4321809/dronken-mensen-onderschatten-toestand-omgeving.html).

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692