Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Het wijn ABC (van LIDL)

$
0
0
De LIDL heeft folders van De Alpen weken en de Franse wijnweken...
Jan-Willem Hek gaat in op de verschillende wijnen.

Voor mij reden om weer eens in de wijn te duiken:
Wijn is een drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn zoals champagne en lambrusco. In chemische zin bestaat wijn uit water, suikers, alcohol, resveratrol, quercetine, tannine, sulfiet (tijdens de wijnbereiding vaak in kleine hoeveelheid in de vorm van zwavel toegevoegd), koolzuurgas (in mousserende wijnsoorten), hars (in retsina) en andere stoffen in kleinere hoeveelheden.
Er zijn ook met wijnalcohol versterkte wijnen, zoals madeira, port, marsala en sherry. Soms worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals bij vermout.
Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Wanneer men het sap van andere vruchten dan druiven laat vergisten, heet het product vruchtenwijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijn).

Wereldwijd wordt zo´n 295 miljoen hectoliter wijn geproduceerd (LIDLfolder september 2015, 20).
Wijn kent verschillende smaken (LIDL, 3):

  • Soepel: toegankelijk en makkelijk drinkbare rode wijn. Vaak licht en en fruitig van smaak.
  • Stevig: rode wijnen met meer 'body'en karakter, gemaakt van meer uitgesproken druifsoorten of die al enige rijping hebben gehad.
  • Rosé: zoet of droog.
  • Fris & Fruitig: witte wijn die licht en droog zijn met accenten jong fruit.
  • Vol: qua smaak vaak aangenaam karaktervol in combinatie met tropisch fruit.
  • Zoet: lichtzoet tot zoet, gekenmerkt door accenten exotisch fruit.

Wijn komt vanuit de hele wereld, zoals Argentinië, Verenigde Staten, Australië [, Zuid-Afrika] en Europa ([Duitsland,] Frankrijk en Italië). Maar het is vooral bekend uit Frankrijk. Frankrijk is volgens de LIDL-folder (blz. 7) een wijnland bij uitstek met totaal ongeveer 850.000 hectare wijngaard. Een bijzondere complexe geologische geschiedenis met vele verschillende bodemsoorten draagt bij aan het succes van de Franse wijn. Evenals de relatief Noordelijke ligging, waardoor door het klimaat de druiven langzaam rijpen. Deze lang rijpingsperiode is gunstig voor de ontwikkeling van complexe aromastoffen en het behoud van goede zuren (LIDL, 7).

De wilde wijnstok Vitis vinifera is de wingerdsoort die druiven produceert. Deze wingerd komt uit de Kaukasus. Door deze centrale ligging verspreidde de druif zich snel. ...Amforen waren kruiken in aardewerk die gebruikt werden om graan of vloeistoffen in te bewaren. Omdat een amfora te poreus was om wijn in te bewaren, werd er hars aan de wijn toegevoegd. Aangezien hars de houdbaarheid van wijn kennelijk verbeterde, bleven de Griekse wijnbouwers hars aan hun wijnen toevoegen; de retsina was de bekendste Griekse wijn en deze wordt nog altijd gemaakt. Een andere reden voor de toevoeging van hars die genoemd wordt, is dat mensen aan de harssmaak gewend zouden zijn geraakt, en deze anders zouden missen....
De meeste wijngebieden in het huidige Frankrijk (de Elzas uitgezonderd) dateren uit de Romeinse tijd. De wijnbouw kende onder de Romeinen een periode van grote bloei. De Romeinen plantten in alle bezette gebieden wijngaarden aan, om hun legers van wijn te voorzien.
...Tot in de 17e eeuw werd hoofdzakelijk jonge wijn gedronken. Door het gebruik van kurk werd het daarna mogelijk wijn langer in flessen te bewaren.
In de periode vanaf 1864 werden duizenden hectare wijngaarden in Frankrijk vernield door de druifluis (Phylloxera vastatrix). Het onderzoek van Pasteur naar de oorzaken van ziekten van wijn en de methode om wijn te bewaren legde de grondslag voor de oenologie. De Franse wijnbouw werd gered door Europese druivensoorten te enten op Amerikaanse stammen die resistent waren voor de vraatzucht van de druifluis. De Amerikaanse variant bleek namelijk in staat om opnieuw wortelpunten aan te groeien (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijn).

Als dan in 1886 de gevreesde druifluis (phylloxera) ook Zuid-Afrika opduikt, die alle wijnstokken verwoest. Overigens was deze druifluis niet alleen een ware plaag in Zuid-Afrika, maar ook in Europa ging het beestje goed te keer en een groot deel van de Europese wijngaarden werd vernietigd (in Frankrijk wel zo’n 70 procent van alle planten (1870)).  Men ontdekt dat de wijnrankfamilies in Noord-Amerika, in tegenstelling tot die van Europa en Zuid-Afrika, wel resistent zijn en Europese wijnboeren beginnen dan ook met het importeren van wortelstokken uit Noord-Amerika en het enten van Europese varianten (http://wijnbloggers.nl/infographic-wijngeschiedenis-van-zuid-afrika/).

Door de eeuwen heen hebben Franse wijnboeren veel geëxperimenteerd en ontdekt welke druivenrassen waar goed gedijen. Ook hebben ze goede technieken ontwikkeld om wijn te maken. Frankrijk heeft dus veel kennis in huis over wijn (LIDL, 7).

Franse wijnstreken:

  • Loire, de Jarin de France, is een groot gebied en staat bekend om frisse fruitige witte wijnen, met wijngebieden: Sancerre, Pouilly-Fumé en Vouvray.
  • Bordeaux, is één van de grootste en oudste wijngebieden van Frankrijk met circa 26% van e Franse wijngaarden. De belangrijkste wijngebieden zijn Médoc, Graves, Libourne en Entre-Deux-Mers. Alle bordeaxwijnen zijn samengesteld uit meerdere druivenrassen.
  • Bourgogne (Bourgondië) is één van de beroemdste wijngebieden met Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais.
  • Elzas in het Noordoosten van Frankrijk grenst aan Duitsland.
  • Rhône gelegen in de Rhône-vallei loopt van Lyon tot aan Avignon, heeft het bekende wijngebied Châteauneuf-du-pape.
 Nog even extra inzoomen op de Bordeaux aangezien de wijnen bestaan uit meerdere druivenrassen:

Alle druiven zijn familie van elkaar. De [sic] tafeldrijf is te koop in de supermarkt. De tafeldruif heeft een dikke schil en bevat meer pulp en minder suikers en zuren dan en wijndruif. Wijdruiven zijn kleiner en zijn niet zo geschikt om te eten (LIDL, blz 8). Er zijn witte en rode druiven:

Witte druifsoorten:

  • Chardonnay: Bourgogne; vol van smaak met aroma's van ananas, citrusfruit, noten en boter met specerijen;
  • Chenin Blanc: Loire; variërend van droog tot (tropisch) zoet en dris met aroma's van fruit, bloemen, noten en kruiden;
  • Sauvignon Blanc: Loire, Bordeaux: frisse smaak met veel zuren en een strak karakter;
  • Pinot Gris: Elzas: lichte zuren en redelijk tot flink wat kracht, variërend van droog tot zoet;
  • Pinot Blanc: Elzas: ingetogen, vaak frisse wijnen met een milde zuurgraad en aroma's van appel en peer;
  • Riesling: Elzas: frisse bloemige smaak met groene appel, limoen, citroen, grapefruit en wat kruiden.
Rode druifsoorten:
  • Cabernet Franc: Loire: elegante krachtige fruitsmaak met aroma's van rood fruit [zijn rode druiven ook rood fruit?], aardse tonen en stevige tannine's;
  •  Cabernet Sauvignon: Bordeaux; elegante maar stevige smaak met een aroma van donkerrood fruit en vaak pittige tannines;
  • Merlot: Bordeaux: volle soepele en fruitige smaak met vaak zachte tannines en aroma's van rijp donker fruit;
  • Grenache: Rhône: stevige smaak en kruidig aroma van rijp rood fruit [smaak zo'n beetje elke rode wijn niet naar rood fruit?], specerijen, peper, laurier en kaneel [zijn peper, laurier en kaneel geen specerijen?] ;
  • Syrah: Rhône: een krachtige druif met veel kleur, aroma's van bramen, bosbessen en zachte kruidigheid met een volle krachtige afdronk;
  • Pinot Noir: Bourgogne: soepel van smaak, met veel sappig fruit, neigend naar fluwelig of zijdeachtig.

Er zijn veel meer druivensoorten, zoals te lezen op de wijnhoek, zo zijn er onder andere:
- alvarinho:
Een typisch Portugese druif waarvan hoog kwalitatieve wijnen worden gemaakt. (aroma : de geur van fresia's).
- arthiri :
Deze druif kun je in heel Griekenland vinden tot op de eilanden aan toe. Er worden veel uiteenlopende traditionele streekwijnen van gemaakt die doorgaans een eenvoudig karakter hebben.
- airén :
Een witte druif die over de gehele wereld voorkomt en die een wijn geeft met een hoog alcoholpercentage (12 tot 14%). Een wijn met een zeer aromatisch karakter. Komt in Spanje veel voor in Valdepeñas en La Mancha.
...
- carmenère :
Is mogelijk verwant aan de merlotdruif. Ongeveer 125 jaar geleden was deze druif nog volop aangeplant in de Bordeaux en maakte deel uit van de blend maar is door gevoeligheid voor ziektes zo goed als uitgestorven. Deze druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geimporteed, waar deze druif het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet en veel aangeplant is. Door de gelijkenis met de merlot staat de carmenère-druif veel tussen de merlotdruiven tot grote verrassing van menig wijnbouwer. Onderzoek heeft aangetoond, dat het geen merlot is. De carmenère is een later rijpende druif en heeft iets vollere aroma's dan de merlot en geeft mooie ronde wijnen. (aroma : zwart fruit, chocolade, laurier, leer, truffel, vijgen, zoethout, kreupelhout, bosgeur).
...
- chardonnay:
Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d'Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne. In Chablis heeft hij de bijnaam "beaunois". In Duitsland is hij ook bekend als weisser Clevner. (aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten).
...
- dornfelder :
Evenals de kerner is de dornfelder gecreëerd op het proefstation in Weinsberg (D), genoemd naar de wijnteler Imanuel Dornfelder. In Duitsland in grote hoeveelheden aangeplant maar ook in Vlaanderen en Nederland. Een druivenstok met grote opbrengst van bijna zwarte trossen. Geeft wijnen met een zachte afdronk Zou niet misstaan als tafeldruif. (aroma : bramen, groene paprika, perzik, vlierbessen, zuurkers).
- elbling :
De cabernet franc van Duitsland. Door de Romeinen meegenomen naar de Moezel. Er worden wijnen van gemaakt met veel sappigheid en fruit.
gamay : Dit is nu de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard. (aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen).
- garganega :
Dit is een Italiaanse druif, aangeplant rond het middeleeuwse stadje Soave. Hier worden mooie witte Soave-wijnen van gemaakt, waarbij minimaal 85% garganega moet worden gebruikt, aangevuld met pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave of trebbiano di toscana.
- garnacha :
Een in Spanje veel voorkomende druif die een hoge opbrengst heeft. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig. Veel gebruikt in de Rioja, Navarra, Taragona en Toledo. (aroma : peper, pruimen, rood fruit, rozijnen).
- gewürztraminer :
Deze roodachtig-gele druif komt in de hele Elzas voor en is van oorsprong afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken, soms muscaatachtige, smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif tramini. (aroma : banaan, druiven, gekookt fruit, gerookt spek, kaneel, karamel, lychees, rozenwater, tropisch fruit).
- grenache :
Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei. In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de - Roussilon. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.
- grauburgunder :
Afkomstig uit Bourgondië en een mutatie van de blauer spätburgunder. Ook bekend als pinot gris, pinot grigio, tokay pinot gris, malvoisie, malvasier en vooral in Zuid-Duitsland als ruländer. Ene heer Ruland had hem ontdekt in een verwilderde tuin en werd hierna gebruikt voor zware, bodyrijke en meestal milde wijn. (aroma : peren, honing, ananas, groene bonen, zoethout).
- huxelrebe :
Een kruising van gutedel en courtillier musqué en genoemd naar zijn eerste grootschalige planter Fritz Huxel in Westhoven (D). Bijzonder geschikt voor hoog geclassificeerde aromatische edelzoete wijnen, die soms bessen levert zonder pitten. (aroma : maracuja, honing, orangenjam, meloen, mango).
- kadarka :
De meest aangeplante blauwe druif in Hongarije is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije gamza wordt genoemd). (aroma : bramen, bosbessen, kruidnagel).
...
- muscat :
Hij is verantwoordelijk voor de zoete en bloemrijke geur en druivensmaak in de vin doux naturel uit de Roussilon, de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Rhone. In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden. Het opsporen waard zijn ook de droge muscats/muskateller uit noordelijker contreien zoals de Elzas, de Pfalz, Baden en Oostenrijk. Als kwalitatief beste geldt de muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de muscat d'alexandrie. Om nog even bij benamingen te blijven, synoniemen in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk moscatel, moscato (mascato) en muskateller. (aroma : abrikoos, citrusfruit, druiven, gedroogd fruit, honing, kaneel, perzik, rozijnen).
- nebbiolo :
Dé tweede edele druif van Italie, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D'Alba, Gatinara, etc ... maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen.(aroma : animaal, stal, teer en paddestoelen).
- negroamaro :
Een blauwe druif die in Apulië in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aromas van kool en thee onstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere. (aroma : vanille, rijpe kersen, gebrand, krenten, tabak).
- ortega :
Een creatie van Hans Breider in Würzburg (D) en genoemd naar de Spaanse! Filosoof José Ortega y Gasset, is heel aromatisch met meestal zeer hoog mostgewicht. (aroma : honing, perencompote, kwee, rijpe bananen, gedroogde abrikozen.
....
- phoenix :
De phoenix is een modern ras en heeft een hoge resistentie tegen meeldauw en valse meeldauw. De phoenix is een kruising tussen de bacchus en de seyve villard 12-375. De Phoenix staat ook bekend onder de naam GA49-22, naar het instituut Geilweilerhof waar het ras gekweekt is. De bessen zijn ook als tafeldruif te gebruiken vanwege de redelijke grootte en hebben een heerlijke frisse smaak met een vleugje muskaat. In Duitsland is de stok sinds 1996 goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijnen en wordt hij vanaf die tijd ook zeer veel aangeplant.
- pinotage :
Een blauwe druif uit Zuid-Afrika die is ontstaan uit de pinot noir en de hermitage (ook wel cincault of cinsaut). Cinsaut werd in Zuid-Afrika - ten onrechte - 'hermitage' genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het is een vroeg rijpende druif die soepele fruitrijke complexe wijnen voortbrengt. De betere soorten (Bellingham, Groot Constantia en Wildekrans) hebben een groot rijpingspotentieel, net als cabernet sauvignon. (aroma : aceton, amandelen, banaan, bessen, frambozen, pruimen, rood fruit, snoep, stalgeur, veenbessen, viooltjes).
- pinot gris :
Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio. (aroma : noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout).
- pinot meunier :
Een oorspronkelijk rode druivensoort. Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met pinot noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling of müllerrebe. (aroma:.).
- pinot noir :
Een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen. (aroma : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur).
- petit manseng :
Een curiosum uit de Sud-Ouest, maar wat voor een! Sterk aromatisch van karakter, met frisse zuren, kortom : zeer uitgesproken. Beleeft daarom terecht een comeback. Petit manseng is hoofdbestanddeel van 'exotische' wijnen als Jurançon (zowel droog als laat geoogst zoet), Pacherenc du Vic Bilh en Irouléguy
- riesling :
Volgens de Franse appellation-wetten mag hij enkel en alleen worden verbouwd in de Elsas. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige riesling met zijn bloemen en honingbouquet de bekendste is. In Duitsland komt deze druif op de tweede plaats na de müller thurgau en is al te vinden sinds 1477. In de 16e en 17e eeuw is hij over geheel Duitsland verspreid.(aroma: abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefruit, honing, limoen, perzik, petroleum).
...(www.dewijnhoek.nl/druif.html)
(www.bythegrape.nl/shop/druifhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Druivenrassenwww.wijnoverzicht.nl/druiven/overzicht.html en http://denoudenwingerd.com/druivensoorten.html)

De aroma’s en de smaken van de verschillende druivensoorten  maken een wijn tot wat deze wijn is en zul je ook, door de eigenschappen van een druivensoort, juist wel of niet gecharmeerd zijn van een wijn. Veel en bewust proeven, leert je verschillende druiven te herkennen en daarmee ook je persoonlijke smaak te herkennen...Houd je van donker fruit als zwarte bessen, bramen; cassissmaken dan zul je een wijn gemaakt van de cabernet sauvignon wel kunnen waarderen, houd je meer van  bijvoorbeeld rood rijp fruit dan zal een wijn gemaakt van de druivensoort grenache je misschien beter liggen. En voor witte wijn en de daarbij behorende druivensoorten geldt natuurlijk hetzelfde. Houd je van lekker tropisch fruit en een boterige smaak dan bevalt de Chardonnay je waarschijnlijk goed, houd je meer van een lekkere, groene, zure appel dan ben je bij de grüner veltliner aan het juiste adres.....Maar ja er zijn meer dan 500 verschillende druivensoorten en om van elke druivensoort te weten hoe deze smaakt en welke aroma’s deze bevatten, daar ben je nog wel even mee bezig (http://wijnbloggers.nl/wijn-druiven-wijn-soorten-infographic/).



Iedereen met gezonde smaakpapillen kan leren proeven. Bovendien kan je met een normaal geheugen smaken leren herkennen. De tweede hindernis is het beschrijven van wijn...(https://wijninstituutblog.wordpress.com/2014/04/22/wijnproeven-en-proefclubs/)
(http://wijntjes.blogspot.nl/)

Op blz 12 en 13 geeft Jan-Willem Hek het wijn ABC:

Aanzet: de aanzet is de eerste stap waarin men de indruk van de wijn waarneemt.

Aards: een aroma of smaak die doet denken aan aarde/grond.

Afdronk: de smaak die achterblijft nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd. Hoe langer de aangename afdronk blijft, des te beter de wijn is.

Balans: de samenhang van aroma's en smaken in de wijn, maar ook alcohol, zuurgraad en tannines.

Complex: wanneer er een groot aantal verschillende aroma's en smaken waarneembaar is in een wijn. Doorgaans geldt hoe complexer de wijn, des te beter de kwaliteit.

Chambreren: het langzaam op kamertemperatuur laten komen van (met name) rode wijn. Reken 2º C per half uur. De fles mag niet te dicht bij een warmte bron staan, want te snel opwarmen komt de smaak niet ten goede.

Filmend: mondgevoel waarbij de wijn zorgt voor een laagje in de mond.

Fris: mondgevoel waarbij de wijn een goede doordrinkbaarheid heeft en zorgt voor een smaakopwekkend gevoel.

Geroosterd: smaak van bijvoorbeeld geroosterd brood, vers stokbrood, gebrande noten, gebrande koffie en karamel.

Gesloten: de wijn geeft zich (nog) niet veel prijs. Er zijn weinig aroma's en smaken  waar te nemen. Dit komt doorgaans wanneer de wijn nog moet rijpen of gekaraffeerd [de betekenis van karafferen** wordt dan weer niet uitgelegd...] moet worden.

Hout: aroma's of smaken van hout, ceder, sigarenkistjes, vanille en/of kruidnagel.

Lengte: onderdeel van de afdronk. Een wijn heeft lengte wanneer een aangename afdronk lang blijft hangen.

Middenstuk: de tweede en middelste stap in het waarnemen van wijn. Hierin worden de meeste smaken en het mondgevoel waargenomen.

Mondgevoel: het gevoel dat een wijn geeft in de mond. Dit gevoel is te verdelen in fris, strak, structuur, vol en filmend.

Neus: de geur van een wijn.

Rijp: te vinden in wijnen met volle aroma's en smaken als geroosterde toast, stevige specerijen en zeer rijp gedroogd of gekookt fruit.

Strak: een strakke wijn is wijn met een hogere zuurgraad en/of een hoge mineraliteit.

Structuur: dit mondgevoel zorgt voor een ruw of droog gevoel in de mond, doorgaans door de vele tannines die een wijn heeft.

Tannines: ook wel looizuur genoemd, chemische verbindingen die voorkomen in de schil, pitjes en stelen van de druiven. Maar ze kunnen ook via rijping op houten vaatjes in de wijn terechtkomen.*

Vet/vol: wijnen met een hoog alcoholpercentage, zeer rijp karakter of zeer filmend karakter.

*Iedereen heeft er wel eens van gehoord, tannines. Maar wat doen tannines eigenlijk met wijn? Heeft het veel invloed en zit het overal in? Hier een korte uitleg!
Tannines, ook wel looizuur genoemd, zit in de pitjes, steeltjes en schillen van de druif. Het smaakt wat bitter, het trekt in de wangen en voelt stroef aan. Alsof er op een druivenpitje wordt gebeten wanneer deze worden gegeten. Tannines werken als conserverende stof en zijn dus onmisbaar in wijn die bedoeld is om langer te bewaren.
Hoe langer de wijn in contact is met de schillen, pitjes en druiven, ook wel schilweking genoemd, hoe meer tannines de wijn zal hebben. De tannines van rijpe druiven zijn prettiger dan de tannines van onrijpe, ‘groene’ druiven. Daarom is de rijping van de druiven ook sterk van invloed op de aanwezige tannines.
Tannines kunnen goed worden gebruikt in een wijn-spijscombinatie. Wanneer een tanninerijke wijn wordt gedronken, kan dit worden verzacht door het eten van rood vlees, liefst met een beetje vet. Dit vormt een soort laagje in de mond, wat de tannines verzacht en verweeft in het gerecht.
**Wanneer de tannines de wijn toch overheersen, kan dit worden verzacht. Door een wijn te karafferen, overschenken in een karaf, komt er zuurstof bij. Dit kan de wijn vriendelijker maken om te drinken. Ook moet een tanninerijke wijn niet te koud worden gedronken, een iets warmere wijn geeft namelijk een zachtere smaak.
Naarmate de wijn rijpt, worden tannines zachter en beter geïntegreerd. Bij een te jonge wijn smaken de tannines daarom onaangenaam, het teken dat de wijn nog mag ontwikkelen. Witte wijn heeft daarentegen vaak geen tannines. Dit is ook de reden dat witte wijn jong gedronken moet worden. Uitzonderingen zijn witte wijnen die bijvoorbeeld worden gerijpt op eikenhouten vaten, aangezien deze vaten ook tannines bevatten.
Op tannines kan dus goed worden ingespeeld door te werken met zuurstof, temperatuur en wijn-spijscombinaties (http://wijnbloggers.nl/tannines-in-wijn/).

Drinktemperatuur is per wijn verschillend:
Rode wijn:

  • frisse, fruitige lichte en soepele wijnen: 14-16º C
  • weelderige zoete wijnen 14-16º C
  • volle, kruidige, vrij complexe wijnen 16-18º C
  • krachtige robuuste wijnen 16-18º C

Witte wijn:

  • fruitige, frisse halfdroge wijn 7-9º C
  • frisse, lichte en fruitige droge wijn 8-10º C
  • champagne en mousserende wijn 8-10º C
  • weelderige zoete wijn 8-10º C
  • volle aromatische droge wijnen 10-12º C
  • zeer volle, complexe, droge wijnen 10-12º C 

Rosé wijn: 8-10º C

Dan is er nog het aantal calorieën (http://wijnbloggers.nl/wijn-vs-bier-de-caloriebattle/):


Dus 6 oz. wijn is met 19,3 carbs circa 1260 calorieën en 6 oz bier met circa 11 carbs met 750 calorieën ...voor hen die het willen weten.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692