Since 1833???
Antwerpse Stadsbrouwerij sinds 1833???
Hoe zit dat?
NaamBrouwerij De Koninck
LocatieAntwerpen
EigenaarBrouwerij Duvel Moortgat
Oprichting1833
Productie40.000 hl
BrouwmeesterDennis De Potter
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).
Brouwerij De Koninck
LandBelgië
ProvincieAntwerpen
PlaatsAntwerpen
Actieve brouwerijJa (188 jaar actief)
Opgericht in1827
Overgenomen doorMoortgat Brouwerij in 2010
Vraag aan een Antwerpenaar om in enkele woorden zijn stad voor te stellen en je krijgt gegarandeerd het antwoord : "een bolleke Koninck".
Weinig Antwerpse bedrijven hebben immers zo'n innige band met "'t Stad" en zo 'rijke traditie als Brouwerij de Koninck (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/koninck-de).
De laatste maanden is er volop verbouwd en gewerkt op het terrein van de Antwerpse (stads)brouwerij De Koninck. Het terrein ter grootte van 18.000 m2 krijgt een nieuwe uitstraling en wordt een verzamelplaats voor passionele ondernemers. In de zomer van 2015 [is] de brouwerij ... heropend voor publiek (www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-de-koninck-bouwt-aan-antwerpse-beleving).
De brouwerij is dus ouder dan die andere Antwerpse trekpleister:
De Antwerpse ZOO werd gesticht op 21 juli 1843...Als één van de oudste dierentuinen van de wereld, heeft Zoo Antwerpen natuurlijk een lange, boeiende en kleurrijke geschiedenis. Al meer dan 160 jaar verleidt, vertedert en verrast ze klein en groot. Het geheim? Het enthousiasme en de liefde van de mensen die er werken voor hún dierentuin straalt uit naar alle bezoekers. Kom het zelf voelen!
Het begin - opgezette dieren, dierenveilingen voor het publiek De Antwerpse ZOO werd gesticht op 21 juli 1843, met als opdracht de zoölogische en botanische wetenschappen te bevorderen. Jacques Kets (°1785-†1865), bekend zoöloog en plantkundige, werd aangesteld als eerste directeur. ...Omdat Kets een begaafd taxidermist was, bevatte deze eerste verzameling vooral opgezette dieren, maar die werden geleidelijk aangevuld met échte dieren (http://keeswielemaker.weebly.com/dierentuin-antwerpen.html).
Volgens een gazette (reclamefolder is wellicht beter woord) uit 2015 staat de brouwerij al sinds 1833 aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Het is, ondanks Seef en dergelijke, de enige brouwerij in de stad Antwerpen. De Antwerpse brouwmeester Dennis De Potter brouwt er al 20 jaar. Vanwege de toonaangevende modestijlen van Antwerpen, hebben ze hun bieren ook weer gemoderniseerd en gerestyled. Volgens mij komt het ook mede vanwege de overname. Zo hebben ze hun de Koninck van Special Belge omgetoverd in een APA: Antwaarp Pale Ale. Ook hun Wild Jo, een bier met wilde Brett-gist.
De geschiedenis van Brouwerij de Koninck begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck herberg 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand waar kooplui tol betaalden. Deze grenspaal vindt u vandaag de dag nog tegenover Brouwerij de Koninck, op de hoek van het Prins Albertpark en de Albertlei.
Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn echtgenote, Elisabeth Cop, hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de herberg om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij de Hand" aan de Grote Steenweg te Berchem, naar de afbeelding op de grenspaal. Later verhuisd naar hoek Boomgaardstraat- Steenweg op Mechelen. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij.
In 1912 wordt "Brouwerij de Hand" omgevormd tot "Brasserie Charles De Koninck" en eigenares Josephina De Koninck neemt graanhandelaar Florent Van Bauwel in dienst. Later wordt Van Bauwel bedrijfsleider. Deze zoekt na de Eerste Wereldoorlog voor het heropstarten van de brouwerij hulp bij Joseph Van den Bogaert, lid uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek en heeft als afgestudeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven de nodige technische kennis voor de nieuwe brouwerij, om de brouwerij her op te starten. Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire expansie van het bedrijf. ...de brouwerij komt zwaar gehavend uit de oorlog. In 1949 neemt Modeste Van den Bogaert (27) de brouwerij over na de dood van zijn vader. ....Beide zonen Dominique en Bernard Van den Bogaert nemen in 2002 de fakkel over, maar helaas niet altijd even succesvol. De productie daalde in 4 jaar van 130.000 hectoliter tot 80.000 hectoliter in 2005. De oorzaak was divers. Het bierverbruik in het algemeen daalde in West Europa en vele brouwers hadden last van de overheersing van Inbev en Alken Maes. Hierdoor was De Koninck verplicht om de productielijn drie vrijdagen per maand stil te leggen.
In het jaar van het 175 jarig bestaan in 2008 ontvangen ze het Kwaliteitslabel Belgian Family Brewers.
In 2010 wordt De Koninck overgenomen door Duvel Moortgat. Een overnamebedrag is nog niet bekendgemaakt. Heineken zou ook een bod hebben uitgebracht op De Koninck, maar vist dus achter het net (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/koninck-de).
De Koninck (5,2%) is sinds 1913 ... het bekendste bier van hoge gisting en wordt meestal geschonken in een 25 cl bokaal met een specifieke bolvorm, er wordt dan gesproken van een bolleke. Het bier wordt ook soms geschonken in een lang slank 25 cl glas, een fluitje. Er bestaat ook een steelglas van 25 cl dat prinske (prinsje, m.a.w. kleine koning, een woordspeling) genoemd wordt. Het bier wordt gebotteld in flesjes van 25 cl; een bolleke wordt in de regel van het vat getapt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).
Brouwerij De Koninck kent een lange geschiedenis. Sinds 1833 is De Koninck de laatst overgebleven stadsbrouwerij van Antwerpen en daarom één van de iconen van de havenstad. Met de bieren De Koninck, wat door veel mensen ook wel ‘het Bolleke’ wordt genoemd, en De Koninck Triple d’ Anvers heeft De Koninck ook in Nederland naam en faam verworven. Sinds 2010 maakt De Koninck deel uit van de familiale brouwersgroep Duvel Moortgat.
De uitwerking van de vernieuwde Stadsbrouwerij werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid (www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-de-koninck-bouwt-aan-antwerpse-beleving).
De brouwerij werd [in 2010] verkocht aan Brouwerij Duvel Moortgat voor de prijs van € 29,9 miljoen. In deze overname is ook het vastgoed (63 herbergen) begrepen; de omzet zou 70.000 hectoliter bedragen. Ook de groep Heineken was in 2010 in de running. De verkopers opteerden echter voor een Vlaamse verankering. Daar had men de keuze tussen Moortgat en Brouwerij Palm. Deze laatste deed een bod omwille van de vrees van verstoring van hun aandeel op de Nederlandse markt bij de overname door Heineken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).
De brouwerij blijkt 18.000 vierkante meter oppervlak te hebben, waar naast de brouwerij ook ruimte wordt geboden aan andere initiatieven. Zo worden in de voormalige laboratorium van de brouwerij nu kook- en bierworkshops georganiseerd. De site is in 2014/2015 gronding verbouwd zo blijkt het.
Volgens de gazette bieden ze een rondleiding waarbij aandacht wordt besteedt aan de stad, het logo van de hand, het bolleke, en is er een virtuele brouwzaal en bottelarij te bekijken, waarna een blik in de echte brouwzaal kan worden geworpen.
Stadsbrouwerij De Koninck
Mechelsesteenweg 291 Antwerpen
Sinds jaar en dag worden de bieren van De Koninck, waaronder het befaamde “Bolleke”, gebrouwen aan de Mechelsesteenweg. Stadsbrouwerij De Koninck opende in 2015 een belevingscentrum en zette daarmee zijn deuren open voor het grote publiek. In het centrum volg je een parcours waarbij je het verhaal van de brouwerij hoort, ziet en proeft.
Verspreid over verschillende ruimten staan videoschermen waarop iemand iets over bier vertelt. In de ketelruimte en de bottelarij krijg je meer uitleg over het brouwproces en het bottelen. In een andere ruimte is een café nagebouwd, als een filmset: hier hangen bewegende portretten van de opeenvolgende eigenaars van De Koninck die tegen elkaar praten, alsof de foto’s tot leven komen.
Het bezoek eindigt in de bar, waar je verschillende biertjes kan degusteren. Lekkerbekken kunnen een bordje kaas van Van Tricht bestellen. Naast kaas kan je op de site ook vleeswaren van topslager De Laet en chocolade van Jitsk kopen (www.visitantwerpen.be/detail/antwerp-city-brewery).
De bieren van De Koninck ontstaan al sinds 1833 in onze Stadsbrouwerij. En nu wagen we ons met volle goesting aan nieuwe avonturen. Het resultaat? Een bijzonder bruisende bedoening! Zo tappen we tegenwoordig ook uit een ander vaatje, door volop te experimenteren met verrassende bieren.
Bovendien zetten we de deuren van onze vernieuwde site met plezier open. Onze interactieve brouwerijtoer dompelt je volledig onder in onze wereld. Dorst gekregen? De Stadsbrouwerij is meer dan eens de locatie van heerlijke events. En we krijgen nog meer goed volk over de vloer, met rasechte smaakmakers die van de Stadsbrouwerij hun uitvalsbasis maken.
Benieuwd? Ontdek alle verhalen achter onze Stadsbrouwerij! (www.dekoninck.be/nl/de-brouwerij)
Zin om een echt Antwerps icoon beter te leren kennen? Onze nieuwe interactieve brouwerijtour zal je volledig onderdompelen in de wereld van onze Stadsbrouwerij. Het wordt leerzaam, boeiend, maar vooral ook heel plezant.
In verschillende themaruimtes kom je alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalbeleving.
Schrik niet als je je plots middenin de actie bevindt: op de 4 meter hoge brug in de brouwhal voel je de unieke dynamiek van onze brouwerij. Dorst gekregen van het hele avontuur? Je droge keel zal snel vergeten zijn, wanneer je aan ’t eind van de tour een perfect getapt bolleke aan je lippen zet (www.dekoninck.be/nl/bezoek-ons).
Zin in een inspirerende locatie die bruist van de mogelijkheden? Dan moet je bij Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen zijn! Al sinds 1833 ontstaat hier de smaak van ’t Stad. En nu werd onze brouwsite compleet vernieuwd, met interactieve belevingsruimten, stijlvolle bars, een VIP-kelder en een trendy shop. Kortom: dit is de place to be voor heerlijke evenementen en smaakvolle belevenissen (www.dnls.be/nl/de-koninck-antwerp-city-brewery-antwerpen-1434.html).
De Koninck heeft het logo op de flesjes De Koninck en Triple d’Anvers grondig vernieuwd. Op het flesje van een gewoon Bolleke prijkt voor het eerst APA, afkorting voor Antwaarpse Pale Ale, gebrouwen in de stadsbrouwerij.
De veranderingen passen in de marketingstrategie die de stadsbrouwerij op de site De Koninck snel een naam moet geven binnen en buiten Antwerpen. ‘Het logo versterkt de band tussen stad en brouwerij’, zegt een van de drie brouwers van De Koninck. ‘Boven de naam De Koninck zie je een beeld uit de stad, zoals de kathedraal en de boerentoren of een beeld uit de haven. Daarmee bevestigen we dat we een stadsbrouwerij zijn. De zonnestraaltjes errond moeten onze dynamiek uitstralen.’ Dat die straaltjes vroeger al eens gebruikt zijn, moeten we niet zien als een retro-reflex, vindt de brouwer.
APA is een afrekening met het verleden. ‘Op oudere flesjes stond inderdaad ‘amber’, dat verwees naar de kleur van het bier. (Voluit stond er Amber-Hoge Gisting, 5% vol., 25cl.).
De Koninck laat weten dat APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. Ook hier is de band met de stad aanwezig: APA is de smaak van ’t Stad. Kan zijn, maar hier is ook plaats voor de eerste echte Antwerpse discussie over APA. Want moet het niet Aantwaarps zijn met dubbele a, zoals het Antwerps zakwoordenboek van Freddy Michiels voorschrijft?
Hoe ook, APA zal het Bolleke niet wegdrukken. ‘Het Bolleke is gewoon een koosnaam’, bevestigt de brouwer. ‘De PA erin zegt meer over het type bier. Zo kunnen kenners en buitenlandse gasten het bier beter situeren als een Pale Ale. Het zegt ook dat de APA geen massaproduct is, maar een bier met een smoel.’
In de communicatie van De Koninck verdween het groen al langer uit beeld. Nu volgt dus ook het kleur op de etiketten. En de Triple d’Anvers krijgt een grijs-beige kleur (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150202_01508202, 03/02/2015).
Het zal wel even wennen zijn. Als je voortaan een De Koninck bestelt, krijg je een APA. Want dat is de nieuwe naam van het Antwerpse bier.
APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. De brouwer heeft heel bewust voor deze naam gekozen. Voor buitenlandse gasten is het bier nu makkelijk als een pale ale te herkennen. Maar wees niet getreurd, de koosnaam Bolleke blijft gewoon bestaan.
Ook het etiket is aangepast. De connectie met de stad Antwerpen komt nu beter naar voren met afbeeldingen van de haven en de kathedraal. De brouwer is erg trots op de nauwe band met de stad. Op het etiket is te lezen: “APA – Antwaarpse Pale Ale. De smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje.” (http://bier.blog.nl/biernieuws/2015/02/11/de-koninck-restylt-bier-bolleke-wordt-apa)
Hoe kun je een Special Belge, nu een pale ale noemen???
In Amerika wordt dit biertype “Belgian Pale Ale” genoemd, dus het is vermoedelijk een variant daarop (http://bier.blog.nl/biernieuws/2015/02/11/de-koninck-restylt-bier-bolleke-wordt-apa): Aroma: Prominent aroma of malt with moderate fruity character and low hop aroma. Toasty, biscuity malt aroma. May have an orange- or pear-like fruitiness though not as fruity/citrusy as many other Belgian ales. Distinctive floral or spicy, low to moderate strength hop character optionally blended with background level peppery, spicy phenols. No diacetyl.
Appearance: Amber to copper in color. Clarity is very good. Creamy, rocky, white head often fades more quickly than other Belgian beers.
Flavor: Fruity and lightly to moderately spicy with a soft, smooth malt and relatively light hop character and low to very low phenols. May have an orange- or pear-like fruitiness, though not as fruity/citrusy as many other Belgian ales. Has an initial soft, malty sweetness with a toasty, biscuity, nutty malt flavor. The hop flavor is low to none. The hop bitterness is medium to low, and is optionally complemented by low amounts of peppery phenols. There is a moderately dry to moderately sweet finish, with hops becoming more pronounced in those with a drier finish.
Mouthfeel: Medium to medium-light body. Alcohol level is restrained, and any warming character should be low if present. No hot alcohol or solventy character. Medium carbonation.
Overall Impression: A fruity, moderately malty, somewhat spicy, easy-drinking, copper-colored ale.
...
Ingredients: Pilsner or pale ale malt contributes the bulk of the grist with (cara) Vienna and Munich malts adding color, body and complexity. Sugar is not commonly used as high gravity is not desired. Noble hops, Styrian Goldings, East Kent Goldings or Fuggles are commonly used. Yeasts prone to moderate production of phenols are often used but fermentation temperatures should be kept moderate to limit this character (www.bjcp.org/2008styles/style16.php#1b).
Dit is de smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje.
Zijn bolvormige glas heeft hem het koosnaampje bolleke opgeleverd. Op z’n Antwerps bestel je het als een bolleke Keuning. En omdat er in ’t Stad al eens ‘gezwansd’ mag worden, hebben we nu met een knipoog Antwaarpse Pale Ale toegevoegd op het etiket.
Naar een fris getapt bolleke hoef je in ’t Stad overigens nooit ver te zoeken. Dit Antwerpse icoon vind je in elk café en op elk terras.
STIJL: Antwaarpse Pale Ale
AROMA: Licht moutig met een toets van karamel Licht hoppig en een toets van kaneel
HOP: Saaz-Saaz
UITZICHT: Amberkleurig, helder met een mooie witte schuimkraag
De Koninck Triple d'Anvers
BrouwerijBrouwerij De Koninck
LandBelgië
Gebrouwen sind2010
SoortTripel bier
Alcohol8%
GistingBovengisting
KleurLicht amber
Drink temperatuur7-9 °Celsius
Stamwortgehalte18.00
Lichtzoete start met daarbij een mooie balans tussen hopbitter, fruitigheid en een fris, sprankelend karakter door de hergisting
De Triple d’Anvers is de ode van de brouwer aan de stad van herkomst, Antwerpen.
Volmondig, zoals een echte tripel, en tegelijk zeer doordrinkbaar. De Triple d’Anvers is een bier van hoge gisting met een blonde tot zeer lichte amberkleur.
Zijn absolute pluspunten zijn de fruitige aroma en het subtiele samenspel tussen bleke- en karamelmouten. Zonder toegevoegde kruiden, met enkel het heerlijke samen- gaan van mouten en hoppen. Lichtzoete start met een mooie balans tussen hopbitter, fruitig- heid en een fris, sprankelend karakter door hergisting.
Dit bier is pas sinds 2010 op de markt en is de opvolger van De Koninck Tripel (www.biernet.nl/bier/merken/de-koninck-triple-danvers).
Triple d’Anvers is een echte Belgische tripel, maar dan op z’n Antwaarps. Brutaal en uitbundig, maar met een heel groot hart. Een ode van de brouwer aan ’t Stad.
Je zal het snel merken: dit is een flesje boordevol goesting. Laat je verrassen door de lichtzoete smaak van de eerste slok en de frisse, sprankelende toetsen. Geniet van het fruitige aroma en het subtiele samenspel tussen karamel- en bleke mouten.
STIJL: Belgische tripel
AROMA: Een mooi evenwicht tussen fruitige en happige geuren met een zoete toets op de achtergrond
HOP: Saaz-Saaz
UITZICHT: Goudblond en helder met een rijke witte schuimkraag
(www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/triple-danvers)
Onze brouwers lieten de klassieke gisten links liggen en gingen aan de slag met wilde stammen. Resultaat: pure rock ‘n’ roll in een flesje. Wild Jo is niet te temmen. Integendeel. De wilde Brett-gist geeft 'm zijn A-typische, intrigerende karakter. Het bier evolueert op fles en wordt wilder met de tijd. Dat houdt het lekker spannend.
De naam Wild Jo past perfect bij het temperament van dit bier. Wild komt natuurlijk van de wilde gisten. En Jo dan? Da's een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert: een straffe mijnheer met zin voor avontuur. Na WOI maakte hij de herstart van de brouwerij mogelijk. Een echte durver dus. Ben jij ook 'born to be Wild Jo'?
STIJL: Belgian Wild Ale
AROMA: Ontdek de aardse aroma's en ervaar hoe die zich vermengen met florale aroma's. Ook de geur van Wild Jo weerspiegelt z'n koppig karakter: niet voor softies! Een licht zoete aanzet met een bittere afdronk én een licht zurige toets.
HOP: Dryhopping met twee Europese hopsoorten
(www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/wild-jo)
Maar het gaat verder:
Het eerste testbrouwsel is een Imperial Red Ale van 7,8% (www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/testbrouwsels). Er valt dus nog genoeg te proeven in Antwerpen...