Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Belgische biermarkt 5 partijen

$
0
0
De nationale feestdag van België wordt vandaag gevierd. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_feestdag_van_Belgi%C3%AB).

Op het Belgische biertoneel zijn 5 partijen aan te wijzen. Je kan hierbij denken aan de drinkers, de brouwers , de verkopers/(tussen)handelaars, regelmakers/toezichthouders en de omstanders (media en politici), maar ik bedoelde eigen de brouwers zelf:

Matthias Moortgat  noemt in zijn scriptie 'Brouwerijcontracten' van onbekende datum de volgende brouwerijen:

ABINBEV
Een beursgenoteerd bedrijf met hoofdzetel te Leuven (België). De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1366. In 1987 ontstond Interbrew door de fusie van de toen twee grootste Belgische brouwersgroepen: Brouwerij Artois (Leuven) en Brasserie Piedboeuf (Luik-Jupille). Door de fusie met Companhia de Bebidas das Américas (AmBev), de vijfde grootste brouwer ter wereld werd ABInBev de World's Premier Brewer, met een wereldwijd (www.scriptiebank.be/sites/default/files/cd42a60167148c32c304f1b17ba01a03.pdf) De fusie met SABMiller maakt het bedrijf de grootste van de wereld.

ALKEN-MAES
De tweede grootste speler op de Belgische markt met een marktaandeel van 13%. In Alken werd in 1929 de eerste Belgische pils gebrouwen. In 1978 verkocht de familiebrouwerij, opgericht door Arthur Boes, zijn aandelen aan BSN (nu Danone) die toen reeds aandeelhouder was geworden van Kronenburg, bekend voor het “luxebier” Kronenburg 1664 uit Straatsburg. De NV Brouwerij Maes, toen nog een afzonderlijke speler, bracht in 1946 Maes Pils op de markt. In 1988 brachten de aandeelhouders van Brouwerij Maes en van Brouwerij Alken-Kronenburg hun aandelen onder in de holding Brouwerijen Alken-Maes. Daarop verkocht BSN haar Belgische belangen aan Scottish & Newcastle. Nadat de Europese Commissie op 3 april 2008 het licht op groen zette, maakt Alken-Maes inmiddels deel uit van de Heineken groep na diens overname van Scottish & Newcastle (www.scriptiebank.be/sites/default/files/cd42a60167148c32c304f1b17ba01a03.pdf).

BROUWERIJ HAACHT
Is met een een marktaandeel van 6% de derde grootste speler op de Belgische biermarkt. De brouwerij die ooit begon naast de bestaande melkerij brouwde in 1898 zijn eerste bier van hoge gisting. In 1902 werd overgestapt op lage gisting. In 1929 werden de melkactiviteiten stopgezet ten voordele van een uitbreiding van de bierproducten.
De brouwerij beschikt over twee wijngaarden (één in Montagne St. Emilion en één in St. Georges St. Emilion) waardoor zij zelf instaat voor haar wijnproductie en heeft tevens een exclusiviteitscontract met Pepsi-Cola voor de verdeling en botteling in België (www.scriptiebank.be/sites/default/files/cd42a60167148c32c304f1b17ba01a03.pdf).

PALM BREWERIES
Palm vertegenwoordigt naar eigen zeggen goed en wel 5% van de Belgische markt. Klaarblijkelijk is in de bekendmaking van de Commissie13 naar aanleiding van de aanmelding van Interbrew van haar brouwerijcontracten een fout geslopen wat de marktaandeelpercentages betreft. Zo bepaalt de Commissie in considerans dat “Het aandeel van Haacht, de op twee na grootste brouwerij, ligt rond 6 %. … De op drie na grootste brouwerij, Palm, heeft een marktaandeel van zo'n 7 %.”. Hoewel gerangschikt op de vierde plaats meet de Commissie Palm Breweries toch een hoger marktaandeel aan dan diens voorganger in de rij. De rangschikking is dus correct, het marktaandeel foutief. De
geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1747 wanneer een kleine Brabantse dorpsbrouwerij van hoge gisting tegenover de kerk in Steenhuffel werd opgericht, genaamd “De Hoorn”. In 1929 geeft Arthur Van Roy het bier van Steenhuffel de merknaam “Speciale Palm”. Uiteindelijk verandert de naam van “Brouwerij Hoorn” pas in 1975 in “Brouwerij Palm”, die doorgroeit tot een brouwerijgroep onder de naam “Palm Breweries” (www.scriptiebank.be/sites/default/files/cd42a60167148c32c304f1b17ba01a03.pdf).

OVERIG
Ik kan het niet laten om ook DUVEL-MOORTGAT, BOSTEELS en DE BRABANDERE en al die kleinere zoals FANTOME te noemen die het Belgische biertoneel blijkbaar niet zodanig domineren, maar op het internationale toneel wel bekend zijn. En wat te denken van VAN STEENBERGEN uit Ertvelde? Ik vind dat er heerlijk bier uit België komt.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692