Op www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2637494/2016/03/06/Veel-koffie-drinken-en-andere-populaire-mythes-over-katers-die-je-niet-moet-geloven.dhtml lees ik 5 tips tegen een kater...
Kater? Dan moet je melk drinken. En let de avond zelf vooral op met het mengen van verschillende drankjes als je een houten kop wil voorkomen. Neem een pijnstiller voor je gaat slapen en drink 's ochtends veel fruitsap. Helaas, al deze mythes over katers zijn niet meer dan dat: een verzinsel (www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2637494/2016/03/06/Veel-koffie-drinken-en-andere-populaire-mythes-over-katers-die-je-niet-moet-geloven.dhtm).
De meest bekende oorzaak van de kater is het gebrek aan vocht. Alcohol is een stof die ervoor zorgt dat er veel vocht uit je lichaam verdwijnt. Het is voor de lever immers een gif dat er snel uit moet. Wanneer je snel van het zwakke gevoel af wil is het dan ook erg verstandig om tijdens het nuttigen van alcohol en na afloop voldoende water te drinken. Limonade werkt waarschijnlijk ook, maar dat is nog niet bewezen.
Zoals ik in de vorige alinea al aangaf zorgt alcohol ervoor dat je een flinke dosis gif binnen krijgt. Het kan in zo’ n geval verstandig zijn om eens wat versgeperst sap van een citrusvrucht te nemen. Dit sap zorgt er namelijk voor dat de voornaamste gifstoffen weggevoerd worden. Wanneer er geen citrusvruchten in huis zijn kan je vanzelfsprekend ook gebruik maken van een ander gezond fruitstuk: van appels tot bananen… het helpt allemaal. Om het effect zo goed mogelijk te merken is het verstandig om het fruit op een nuchtere maag te eten.
Wanneer je een kater hebt kan het helpen om de volgende ochtend een eitje te eten. Eieren bevatten immers eiwitten en in combinatie met het zetmeel van brood zorg je er op die manier voor dat je de gifstoffen gemakkelijker kan afvoeren. Wanneer je het ontbijt combineert met een slokje kamillethee en enkele theelepeltjes honing dan zal de afbraak van de gifstoffen helemaal een sprint nemen (http://antwoordnu.nl/geen-kater-is-voor-de-poes).
Van koffie en fruitsap drinken tot een groot ontbijt met extra vitamine C; we hebben het allemaal al geprobeerd. Maar helaas, geen van die middeltjes blijkt ook echt te werken. De wetenschap achter koffie en fruitsap stelt dat de cafeïne en suiker je metabolisme versnellen en zo zorgen dat de alcohol sneller uitgewerkt is. Het probleem daarbij is dat de dosis suiker en cafeïne die je daarmee binnenkrijgt veel te klein is om dat ook effectief te bereiken. En nee, ook die pijnstiller voor het slapengaan helpt niet, net als nog méér alcohol 's morgens vroeg. Het doet je tijdelijk beter voelen, omdat alcohol je pijn wat verdooft, maar zodra het effect is uitgewerkt zal je je eens zo miserabel voelen (www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2637494/2016/03/06/Veel-koffie-drinken-en-andere-populaire-mythes-over-katers-die-je-niet-moet-geloven.dhtm).
Alcohol richt schade aan in het lichaam van stevige drinkers omdat bacteriën uit de darmen sneller naar de lever bewegen, dat hebben wetenschappers aan de universiteit van San Diego onlangs ontdekt. De aanwezigheid van die bacteriën kan volgens de wetenschappers tot heel wat ziekten leiden.
Eerder onderzoek had al aangetoond dat alcohol toxische stoffen kan produceren die cirrose, een trage aftakeling van de lever, veroorzaken. Tests bij muizen hebben aangetoond dat de consumptie van alcohol het niveau van antimicrobiële stoffen in de lever vermindert. Hierdoor verhoogt het risico op ziekten veroorzaakt door alcohol.
Wie veel drinkt heeft een lager niveau van antibiotica die van nature in de ingewanden voorkomen. Hierdoor krijgen de bacteriën vrijspel en kunnen ze veel makkelijker in het lichaam via de bloedvaten bewegen. Als het bloed door de lever gaat, dan kan de alcohol meer schade aanrichten door dit lagere niveau van antibiotica.
Onderzoeker Bernd Schabl: "Alcohol verhindert de mogelijkheid van het lichaam om de microben in de darmen onder controle te houden." De resultaten van dit onderzoek kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor leverziekten. "Als we manieren vinden om het verdedigingsmechanisme van het lichaam te herstellen, dan kunnen we leverziekten beter behandelen", verduidelijkt Schabl.
Uit studies bleek al dat patiënten die afhankelijk zijn van alcohol minder natuurlijke antibiotica in hun lever hadden, maar dat ze ook meer bacteriën in dit orgaan hebben. Nu weten we dus ook waar de bacteriën vandaan komen. De studie werd gepubliceerd in het magazine Cell Host & Microbe.
(Door: Ellen Provoost) 11/02/16 19u00 (www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2613967/2016/02/11/Nog-een-reden-ontdekt-waarom-alcohol-slecht-voor-je-lever-is.dhtml)
Als je een kater hebt, gaat dat gepaard met een of meerdere vervelende ervaringen. Zo kun je ontzettende hoofdpijn hebben, en bij welke beweging ook je hersenen voelt bonken. Je wordt wakker met een droge mond en hebt nadorst. De gedachte aan eten doet je al kokhalzen, zo misselijk voel je je. Je wilt het liefst alleen maar in bed liggen, en zelfs naar de wc lopen lijkt al een enorme opgave. Je kamer moet zo donker mogelijk zijn, en het geluid van de buren die de trap oplopen heeft je nog nooit zo geïrriteerd.
Deze symptomen hebben allemaal een oorzaak, met als gemene deler: je hebt teveel gedronken.
Het consumeren van (te veel) alcohol leidt tot uitdroging. Dit komt doordat alcohol de aanmaak van ADH (antidiuretisch hormoon) tegenwerkt. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat er minder water in de urine terechtkomt. Dit betekent meer water in je bloedbanen en onder andere je hersenen. De lagere aanmaak van ADH heeft dus ondermeer als gevolg dat je vaker moet urineren als je drinkt. De lage vochtgehalte in je lichaam heeft als effect dat je hersenen als het ware direct tegen je schedel aan liggen en dit veroorzaakt hoofdpijn.
Aangezien je lichaam je duidelijk maakt dat je nu veel water moet drinken, ervaar je een enorme nadorst.
Grappig feitje: uit onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van ADH een rol speelt bij monogamie. Wellicht dat daarom men sneller vreemdgaat als ze dronken zijn? (www.biernet.nl/algemeen/kater/wat-is-een-kater)
Alcohol prikkelt de maagslijmvlies. Bij overmatig gebruik van alcohol raakt de maagslijmvlies zo geïrriteerd dat uit reflex de maag de inhoud zo snel mogelijk probeert te lozen. De maagwand trekt zich samen en als gevolg moet je overgeven (www.biernet.nl/algemeen/kater/wat-is-een-kater).
Waarom voel ik me vermoeid?
Allereerst werkt alcohol als een zogeheten vasodilator. Het verwijdt de vaten, vandaar dat je meestal ook een blos in je gezicht krijgt. Bij het ontnuchteren vernauwen je vaten weer: hier raak je vermoeid door.
Zoals al net ook te lezen was, wordt bij de afbraak van alcohol acetaldehyde aangemaakt. Acetaldehyde wordt op zijn beurt weer omgezet tot azijnzuur (NADH). Een hoge concentratie van azijnzuur zorgt er uiteindelijk voor dat de lever minder glucose kan leveren aan de weefsels en hersenen. Dit leidt onder andere tot vermoeidheid en concentratiestoornis (www.biernet.nl/algemeen/kater/wat-is-een-kater).
Waarom reageer ik overgevoelig?
Alle bovenstaande symptomen samen leiden ertoe dat je overgevoelig bent voor prikkels. Je lichaam is verzwakt en je bent vermoeid, waardoor je sneller geïrriteerd raakt.
De gevormde acetaldehyde heeft invloed op de hersenen, met name de frontale gebieden van de hersenschors. In dit gedeelte van de hersenen nemen de psychische processen plaats die te maken hebben met emoties en ratio. Ook de remmingen op sociaal gebied zijn hierin vastgelegd. Deze remmingen zijn vrijwel totaal verloren door de invloed van alcohol. Door het verliezen van de zelfbeheersing, beleef je een enorm euforisch gevoel, je raakt spraakzamer en luidruchtiger. Bij het ontnuchteren val je hierdoor in een soort gat, waardoor je je minder vrolijk voelt (www.biernet.nl/algemeen/kater/wat-is-een-kater).
Waarom kan ik me niet alles herinneren?
Mogelijk speelt ADH een rol bij het maken van herinneringen. Er is nog steeds weinig bekend over hoe ons geheugen werkt. Wel staat vast dat teveel alcohol het opslaan van gebeurtenissen in de hersenen tegenwerkt. En dat wat niet opgeslagen is, kan ook niet herinnerd worden.
Overigens werkt je geheugen toestand-gerelateerd. Dat wil zeggen dat je geheugen herinneringen oproept vanuit dezelfde emotionele staat. Bijvoorbeeld als je heel verdrietig bent, herinner je je andere keren dat je ook zo verdrietig was. Dit betekent dat als je dronken bent, je je makkelijker gebeurtenissen kan herinneren van toen je een andere keer dronken was, dan als je nuchter bent (www.biernet.nl/algemeen/kater/wat-is-een-kater).
De belangrijkste oorzaak van de kater is, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, het vochtverlies. Alcohol stimuleert vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Het vocht tussen de hersenen en de schedel wordt verdreven waardoor de hersenen als het ware tegen de schedel aankomen. Dat veroorzaakt ook de hoofdpijn.
Zie hier een animatie over het scheikundige proces van de kater (https://b-open.nu/hulp/site/veelgesteldevragen/374/hoe-komt-het-dat-je-van-alcohol-een-kater-krijgt-).
Waarom wordt een kater erger als je ouder wordt? Waarom krijg je zo snel een kater en waarom gaat ‘ie minder snel weg? Als dit ook vragen zijn, die jou bezighouden… ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden; lees maar mee…
Om te begrijpen waarom een kater erger wordt als je ouder wordt, is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat een kater is en waarom je er soms een krijgt.
Je krijgt een kater als je meer alcohol drinkt dan je lever kan verwerken. Doordat de lever die normaal de gifstoffen uit je lichaam filtert, zijn werk niet meer aan kan, word je ziek. Je lichaam heeft eigenlijk te veel ‘gif’ binnen gekregen. Hoe langer de lever erover doet de alcohol af te breken, hoe langer en heviger je je beroerd zal voelen.
Je lichaam verandert naarmate je ouder wordt. Bijna iedereen komt een aantal kilo’s aan en dat is normaal. Maar dat je aankomt, kan er ook voor zorgen dat je hydratatie level verandert waardoor je eerder uitgedroogd raakt. Alcohol onttrekt water uit je systeem, dus als je sneller uitdroogt, zul je ook eerder last van een kater krijgen
Bovendien ondergaan je hersenen ook wat veranderingen als je ouder wordt. ‘Vroeger’ maakte je hersenen veel endorfine aan als je alcohol dronk (endorfine zijn de zogenaamde geluksstofjes die je hersenen aanmaken), maar de kans dat je hersenen nu veel minder endorfine aanmaken is aanwezig. In plaats daarvan maken de hersenen weer meer stress hormonen zoals cortisol aan door alcohol consumpties en die zorgen er voor dat de bijeffecten van alcohol erger worden als je lichaam probeert te herstellen.
Dus helaas pindakaas, het is gewoon zo. Als je de dertig bent gepasseerd, kan je lichaam simpelweg minder goed tegen alcohol en misschien is dat maar beter ook. Dat betekent overigens niet dat je helemaal moet stoppen met drinken; veel studies hebben aangetoond dat een een beetje alcohol op zijn tijd veel gezondheidsvoordelen heeft (http://dejlig.nl/waarom-wordt-een-kater-erger-als-je-ouder-wordt/). Nu is in maart dit jaar aangegeven dat het met die gezondheidsvoordelen best meevalt...
Knallende koppijn, slappe benen en met een beetje pech nog misselijk ook. Lastig, zo’n kater. Had je ook maar niet zoveel moeten drinken. Hoewel: de ene keer na vijf biertjes nergens last van, de andere keer na twee glazen wijn al ziek, zwak en misselijk. Hoe kan dat nou?
Uit de omvangrijke oogst bij het intikken van ‘oorzaak, kater, alcohol’ bij Google wordt snel duidelijk dat alcohol de boosdoener is. Maar levert Internet ook wel eens iets op dat je nog niet wist? Bij enig doorzoekwerk wel. De chemie achter de kater, bijvoorbeeld. En misschien ook een oplossing om de kater voorgoed uit je leven te bannen (www.kennislink.nl/publicaties/weg-met-de-kater).
De essentie van de kater ligt in het onvermogen van je lichaam om grote hoeveelheden alcohol af te breken. Met 10 ml alcohol, de gemiddelde hoeveelheid in een glas, is ongeveer anderhalf uur gemoeid. De afbraaksnelheid wordt niet echt groter bij hogere consumptie, dus met vier glazen is je lijf al zes uur bezig. Bij de inname van nog meer glazen is het zo goed als onmogelijk om de ochtend na een avondje doorzakken al weer nuchter te zijn. Bovendien raakt het afbraaksysteem bij snelle alcoholinname overbelast. Afvalstoffen hopen zich op en de kater is een feit.
De afbraak gebeurt in twee stappen met behulp van enzymen (hulpstoffen), vooral in de lever. Eerst wordt alcohol (ethanol) omgezet in acetaldehyde met behulp van het enzym alcoholdehydrogenase (ADH). Daarna wordt acetaldehyde omgezet in azijnzuur. Ook voor deze tweede stap is een enzym nodig: aldehydedehydrogenase (ALDH).
Als je veel alcohol hebt gedronken, kan vooral de tweede stap in de afbraak van alcohol vertraging oplopen. Het enzym ALDH raakt dan als het ware overbelast en het gevolg is dat het tussenproduct acetaldehyde zich ophoopt in je lichaam. Dit is een belangrijke oorzaak voor de onaangename verschijnselen die horen bij een kater zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, een rood gezicht en vermoeidheid.
Overigens is bovenstaande opsomming van verschijnselen zo divers dat er ook vele oorzaken voor de ‘kater’ kunnen zijn die op zich niets met de alcoholconsumptie te maken hebben. Je kunt ook hoofdpijn krijgen door het verblijf in een rokerige en lawaaierige omgeving en door de chemische toevoegingen aan alcoholhoudende dranken.
Wat wel met de alcohol verband houdt is de behoefte aan water. Een lichaam dat op volle toeren alcohol aan het afbreken is heeft last van een verstoorde waterhuishouding. Het paradoxale effect is dat er bij inname van grote hoeveelheden alcoholische drank uitdroging optreedt. Met het verlies van vocht worden ook verschillende vitamines en mineralen aan het lichaam onttrokken. Ook dit kan bijdragen aan het algehele onbehagen.
Oorzaken van de kater kunnen ook op een subtieler biochemisch niveau liggen. Zo vermoedt een Amerikaanse onderzoeksgroep dat bepaalde neurotransmitters zoals cytokines een rol spelen. Cytokines worden onder andere door witte bloedlichaampjes uitgescheiden bij een griepinfectie en hebben dan de typische katerverschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en algehele slapte tot gevolg. Het idee is dat alcoholische dranken bepaalde congemeren bezitten, die op hun beurt cytokines activeren. Met name donkergekleurde dranken zouden meer van deze congemeren bezitten (www.kennislink.nl/publicaties/weg-met-de-kater).
Kunnen we nu met al dat biochemisch inzicht de kater voorkomen? Natuurlijk. De meest voor de hand liggende oplossing: geen alcohol innemen. Gegarandeerd succes – althans de ochtend erna. Wie niet alleen fit wil opstaan maar toch op een feestje met wat alcohol in de stemming wil komen heeft meer aan het devies ‘met mate’. Jezelf laveloos drinken zal de sfeer trouwens uiteindelijk alleen maar verpesten – om nog maar niet te spreken over de ‘morning after’.
OK, na een paar glazen moet het dus genoeg zijn. Maar zelfs dan kan de kater toeslaan. Wat te doen om hem ver van je bed te houden? Duidelijk is dat het verstandig is extra water te drinken om de vochthuishouding in balans te houden. Liefst tussen de alcoholische drankjes door, maar in ieder geval vlak voor het slapengaan.
Ook helpt het de maag te voorzien van voldoende voedsel, waardoor de opname van alcohol vertraagd wordt. Daarmee verkleint de kans op overbelasting van de acetaldehyde-afbraak. Maar uiteindelijk zal wel alle alcohol afgebroken moeten worden.
Een ander voordeel van het ‘leggen van een bodem’ is het verkleinen van de kans op overgeven. Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
(www.kennislink.nl/publicaties/weg-met-de-kater).
Tenslotte de onderzoekers die de hypothese van de ‘congemeren en cytokines’ onderzoeken: ook zij hopen via die route tot een pil te komen die het ‘katerprobleem’ de wereld uit zal helpen. Ze spreken van miljoenen dollars die daarmee voor het opscheppen liggen. En dat is natuurlijk waar het om gaat: geld verdienen. Ons advies: doe lekker Nederlands, drink met mate en ga van het uitgespaarde geld eerst lekker uit eten. Succes verzekerd! (www.kennislink.nl/publicaties/weg-met-de-kater).