Brouwerij de 3Horne ben ik al meerdere keren voorbij zien komen. Het klinkt als een bekende naam. Een naam uit het verleden haast.
Bierbrouwerij “De 3 Horne” is een ambachtelijk bedrijf die de nadruk legt op de kwaliteit en diversiteit van speciaal bieren.
De filosofie hierachter is dat het bier door gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen zijn geur, kleur, smaak en body verkrijgt, en dat de eigenschappen van de gist van ondergeschikt belang is. Alleen op deze manier kan men een bier ontwikkelen welke aan de verwachtingen van de grondstoffen voldoet.
Over het algemeen zijn de bieren licht gebitterd en iets zoetig, afgerond met een fruitige of kruidige ondertoon (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst).
In 2011 kwam de brouwerij op TV bij Brabant10.
Eind vorig jaar stond er een artikel over de brouwerij op internet (en nog steeds):
Traditioneel en fruitig hebben elkaar gevonden in brouwerij de 3 Horne, schrijft het Brabants Dagblad. "Het klikt, omdat wij allebei niet graag moeilijk doen met bier."
Hij houdt niet van moeilijk en duur doen, bierbrouwer Sjef Groothuis van de 3 Horne. Vertegenwoordigers van apparatuur in de bierbranche kunnen de brouwerij in Kaatsheuvel net zo goed voorbij rijden. Groothuis maakt zijn spullen zelf wel.
"Als er ergens ambachtelijk gebrouwen wordt, dan is het hier", zegt collegabrouwer Gilian van der Schans uit Waalwijk. "De materialen zijn misschien anders, maar verder wordt hier gebrouwen als honderd jaar geleden."
Het bier van Groothuis (63) is fruitig. Het bier van Van der Schans (34) vooral traditioneel. Toch hebben beide brouwers elkaar gevonden. Sinds de zomer zijn ze compagnons. Van der Schans zal de brouwerij in Kaatsheuvel overnemen. Op termijn, want als je net als Groothuis al 25 jaar lang bijna dagelijks vol passie je biertjes brouwt, dan geef je dat niet zomaar uit handen.
Groothuis begon in 1991 in een oude schoenfabriek aan de Marktstraat in Kaatsheuvel een kleine brouwerij. In de beginjaren brouwde hij 70 hl per jaar. Inmiddels gaat er jaarlijks ruim 700 hl de deur uit. Groothuis brouwt dat bier niet allemaal zelf. Ook huurbrouwers maken gebruik van de apparatuur en de kennis van de 3 Horne [Een aantal keer per jaar is Ramses te vinden in een brouwerij. In 2010 was dat in brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel[[Hij heeft overigens nu zelf een brouwerij in Wagenberg]]. Het resultaat was het bier De Dorstige Tijger (http://de3horne.nl/wat-brouwt-er).]. Ook Van der Schans kwam als huurbrouwer bij Groothuis terecht.
De Kaatsheuvelnaar doet het graag, brouwen met anderen. "Het blijft altijd spannend. Nieuwe recepten uitproberen, andere bieren brouwen." En iedereen doet het op zijn eigen manier. Met Van der Schans klikte het het meest. "Onze passie is hetzelfde", zegt Groothuis. Wat dat betekent? "Gilian houdt ook niet van moeilijk doen." Wanneer de brouwerij daadwerkelijk wordt overdragen is nog niet bekend. "Gilian heeft het brouwen voor driekwart onder de knie. Hij kan het zelf. Maar ik houd hem nog wel even in de gaten", zegt Groothuis lachend.
Het zijn vooral de momenten waarop het niet goed gaat, waarbij Van der Schans nog hulp kan gebruiken. "Wat als de gisting niet loopt zoals je wilt, of als er een keer iets mislukt. Waar komt dat dan door? Sjef heeft zoveel ervaring, die weet dat meteen."
Ook zal Van der Schans eerst voor 100 procent de apparatuur onder de knie moeten hebben. Van der Schans denkt er niet aan straks de eigen maaksels van Groothuis te vervangen."Het werkt allemaal prima zo."
Wel zal Van der Schans zijn eigen draai aan de brouwerij gaan geven. De Waalwijker, in het dagelijks leven planner bij een logistiek bedrijf, ziet op dat vakgebied wel wat verbeterpunten. Ook het proeflokaal wordt aangepakt. "Het is nostalgisch en dat mag zo blijven. Maar ik wil wel naar nostalgisch 2015." Van der Schans gaat zich richten op het toerisme. "Ik wil elke zaterdag open. Mensen kunnen hier straks terecht voor een rondleiding en een proeverij." Voor Groothuis is het brouwen altijd vooral een hobby geweest. Van der Schans wil toch wel proberen er het grootste deel van zijn brood mee te verdienen. "Ik werk nu drie dagen als planner, ik wil eigenlijk naar twee dagen."
Groothuis, inmiddels deeltijd gepensioneerd handhaver bij het Waterschap, gaat zijn brouwerij dan wel overdragen, echt helemaal afscheid nemen is hij niet van plan. "Ik spreek met Gilian wel af dat ik hier nog een eigen ketel hou." (www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/42825/niet-te-moeilijk-doen-met-bier)
Het verhaal van de brouwerij is te lezen op hun site:
Voor het opstarten van brouwerij "Wittekop" moest nog toestemming aangevraagd worden bij mijn werkgever Hoogheemraadschap van West Brabant, om te bekijken of er sprake kon zijn van belangenverstrengeling. Dit bleek na een geanimeerd gesprek geen enkel probleem mits het maar in hobbyachtige sfeer gebeurde.
Nu begon pas het echte werk. Hinderwet vergunning aanvragen bij de ambtenaren van de Gemeente Loon op Zand en de Keuringsdienst van Waren wilde ook wel graag zijn richtlijnen spuien. Tevens moest bij het Hoogheemraadschap een melding gedaan worden om te kunnen beoordelen of een vergunning vereist was. Gelukkig niet dus. Inschrijving bij Kamer van Koophandel en aanvragen van BTW nummer. Als laaste moest een vergunning aangevraagd worden bij de Douane voor een Accijns Goederen Plaats. Na enkele maanden geprekken en aanvragen was alles in flessen en fusten (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=1).
De brouwerij werd gebouwd in een afgescheiden gedeelte van de garage en was wel 6 m2 klein. Hierin werd een complete brouwerij geinstallerd die door mij zelf werd gebouwd.
Binnen 2 maanden werd door brouwerij Slagmulder uit Belgie een aangetekend schrijven naar de brouwerij gestuurd met het verbod om de naam "Wittekop" te gebruiken, daar het teveel leek op Witkap Pater, een van de bieren van brouwerij Slagmulder.
Derhalve is Brouwerij "Wittekop"omgedoopt tot brouwerij "De 3 Horne" De naam is ontleend aan geslacht van Horne welke in de Middeleeuwen landheer was in de regio Loon op Zand. In het bedrijfslogo zijn de bazuinen van van Horne verwerkt en tevens de herkenbare vlag van Brabant.
De brouwerij bestond uit:
1 brouwketel met 2 verwarmingselementen van 3,3 kW capaciteit 135 liter per brouw.
1 filtreerkuip met een capaciteit van 200 liter per brouw.
2 gistingsvaten van 80 liter.
2 lageringsvaten van 80 liter.
1 afvuller.
1 keukenblokje met warm en koud water.
2 groepen ten behoeve van electra 16 A.
In de avonduren werd bier geproduceerd, wel 13 kratjes per week. Al snel bleek dat toch wel te weinig te zijn en na enige tijd werd er 4x per week gebrouwen.
De afzet groeide gestaag van 35 hectoliter naar 70 hectoliter per jaar. (voor de leken 3500 liter naar 7000 liter per jaar) (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=2)
Doordat de vraag naar speciaalbier explosief groeide werd besloten om een groter bedrijfspand te gaan betrekken. De keus viel op een voormalige schoenfabriek, welke in Kaatsheuvel over het algemeen in de jaren 50 in de Brouwerij Marktstraat 2 achtertuin zijn gebouwd. Er moest wel veel aan vertimmerd worden, maar na een half jaar zwoegen en ploeteren was de verbouwing klaar en kon de aangeschafte apparatuur geplaatst worden. De oppervlakte van de brouwerij bedraagt 170 m2.
Deze is onderverdeeld in 3 ruimte:
90 m2 brouwerij
30 m2 winkelruimte t.b.v. amateurbrouwers
50 m2 proeflokaal
De brouwerij bestaat uit:
2 brouwketels capaciteit elk 750 liter per brouw.
1 filtreerbak cap.1000 liter per brouw.
5 gisting/lager tanks RVS capaciteit 900 liter.
4 gisting/lager tanks Kunsstof capaciteit 750 liter.
1 afvuller universeel:
33 cl cap. 1200 per uur
75 cl cap. 500 per uur
150 cl cap. per uur
fusten 20/30/50 liter
1 fustenspoeler capaciteit 20 stuks per uur.
1 kroonkurker (hand) 75 cl / 150 cl fles
1 kroonkurker 7 kops 33 cl fles 4000 flessen per uur
1 etiketteermachine
1 flessenspoelmachine capaciteit 400 tot 4000 flessen per uur
In de loop van de jaren is de productie gestegen van 70 hectoliter per jaar tot 600 hectoliter per jaar (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=3)
De plannen zijn om de capaciteit op termijn uit te bouwen tot 1000 hectoliter per jaar. Maar door ruimtegebrek is dit nog niet mogelijk. Ook worden er ideeen ontwikkeld om de brouwerij te combineren met een horecagelegenheid in het centrum van Kaatsheuvel, maar zoals altijd vergt dit nogal wat van de creativiteit van betrokken gemeente ambtenaren, maar de hoop is nog niet opgegeven. Doordat de brouwerij niet beschikt over opvolging zal er in de toekomst een probleem kunnen ontstaan voor de continuïteit van de brouwerij. Nu wordt er reeds een concept bedacht om het voortbestaan toch te waarborgen, en dat zal wellicht een creatieve oplossing worden (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=4).
Naast de eigen site staat er ook een beschrijving op Cambrinus:
Sjef Groothuis (1951), werkzaam bij het Hoogheemraadschap en afkomstig uit het Brabantse Kaatsheuvel genoot al enige tijd aanzien als amateurbrouwer. Zoals iedere amateurbrouwer droomde ook hij ervan om van zijn hobby zijn beroep te maken. Dat vergt echter een grote investering en daarom besloot hij de zaken kleinschalig aan te pakken. In 1990 werd een deel van de garage bij zijn huis in Kaatsheuvel verbouwd en als brouwerijtje ingericht. Op slechts zes vierkante meter wist hij de forse brouwketels met een inhoud van ongeveer 2 hectoliter alsook een afvulmachine onder te brengen. De brouwerij werd officieel opgericht op 28 augustus 1990.
In 1992 werd een aanvang gemaakt met de verbouwing van een voormalige schoenfabriek aan de Marktstraat, in het centrum van Kaatsheuvel, tot brouwerij. In 1993 werd de apparatuur geplaatst. Op de begaande grond werd gebrouwen en is ook het magazijn gevestigd. Op de eerste verdieping is het proeflokaal ondergebracht. Als brouwketels werden twee oude kookketels van Hero gebruikt, waar vroeger tomatensap in werd gemaakt.
In 1995 werd de ene week twee maal 700 liter gebrouwen en de andere week één maal 700 liter, daar het afvullen zoveel tijd kost. De filterbak is door Sjef zelf ontworpen en de Nilfisk-koeler (gemaakt van een stofzuigerketel) dient om de stoom af te voeren, want de brouwerij ligt in een woonwijk en heeft geen afvoer naar buiten. De kroonkurkmachine is afkomstig van Brouwerij De Kroon en kan 4.000 flesjes per uur verwerken. In 1999 werd er 60 hectoliter per maand gebrouwen. In 2000 speelde Sjef Groothuis met de gedachte de brouwerij te verhuizen naar een nieuwe lokatie, namelijk de brandweerkazerne in het centrum van Kaatsheuvel. In de loop van 2002 werd echter duidelijk dat dit geen haalbare kaart bleek.. Reden hiervoor was het feit dat de gemeentelijke herinrichting pas vijf à zes jaar na dato gerealiseerd zou kunnen worden.
Sinds augustus 2001 beschikt de brouwerij over een winkel waar attributen en grondstoffen voor het zelf brouwen van bier verkocht worden. De winkel is geopend vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Ondertussen werd de speurtocht naar een andere lokatie naarstig voortgezet. Een brandweerkazerne en een pand van de plaatselijke KPJ zag hij aan zijn neus voorbij gaan, evenals de oude Brouwerij De Valk in Vlijmen en een industrieel pand in Kaatsheuvel. Sjef Groothuis heeft zijn zinnen nu gezet op een pand in Udenhout en een pand in Waalwijk.
In 2012 werd 70% van de bierproductie in opdracht gebrouwen, de overige 30% waren eigen bieren.... Sjef Groothuis, de brouwer van de brouwerij De 3 Horne uit Kaatsheuvel was op 3 september 2005 persoonlijk aanwezig op het eerste Apeldoornse Bierfestival. Hij tapte er Wiegeleir, het bier dat verkozen is tot het beste kasteleinsbier door Misset Horeca. Als bijzonder flessenbier had hij bovendien zijn nieuwe Berkenbier tripel bij zich. Deze tripel van 8,8% alcohol is gebrouwen met toevoeging van berkensap. Dit berkensap is een natuurprodukt dat er voor zorgt dat de optimale samenstelling aan mineralen aanwezig is voor de vergisting. Het kan daarom dienen als brouwwater. Het Berkenbier tripel wordt gepresenteerd als een Achterhoeks streekbier met als claim dat het uniek is binnen Europa. Het is voorlopig op beperkte schaal als seizoensbiertje te verkrijgen in natuurwinkels en horecagelegenheden. Het hooggegiste bier smaakt licht bitter. (hwww.cambrinus.nl/brw/DRIE.HTM).
Verder is de brouwerij ook op Wikipedia beschreven:
Brouwerij De 3 Horne is een brouwerij in Kaatsheuvel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De 3 Horne legt zich toe op het brouwen van speciaalbier. De brouwerij beschikt over een eigen brouwinstallatie die behalve voor de eigen productie ook door brouwerijhuurders kan worden gebruikt.
Brouwerij De 3 Horne is lid van het Klein Brouwerij Collectief.
Na jaren amateurbrouwen startte Sjef Groothuis in 1990 officieel met brouwen in een ruimte van 6 vierkante meter in zijn woning. Met een zelfgebouwde kleine brouwinstallatie haalde hij toen een jaarproductie van 35 hl.[1] Deze productie verdubbelde snel tot 70 hl. Omdat de vraag bleef toenemen, werd gekozen om verder te investeren en werd in 1992 een oude schoenenfabriek gekocht. In 1993 werd deze in gebruik genomen. De nieuwe brouwerij omvatte twee brouwketels. De brouwerij heeft verder 9 gistingstanks en zorgt zelf voor etiketteren en afvullen van de flessen. De capaciteit steeg daarmee tot 600 hl per jaar.[2] Omdat hiermee nog niet kan voldaan worden aan de vraag, wordt gezocht naar verdere uitbreidingsmogelijkheden tot 1000 hl.
Oorspronkelijk had de brouwerij de naam brouwerij Wittekop. Tegen deze naam werd echter protest ingediend door Brouwerij Slaghmuylder omdat de naam Wittekop te veel geleek op hun Witkap-Pater. Daarom werd de naam gewijzigd in De 3 Horne. Deze naam verwijst naar het Graafschap Horn. Dit had drie jachthoorns in het blazoen. Deze hoorns komen terug in het wapen van Loon op Zand. Het logo van De 3 Horne bevat de 3 hoorns, met erboven de rood-witte ruiten van de vlag van Noord-Brabant.
De bieren van de brouwerij zijn bovengistend. Naast speciaalbieren in bekende stijlen als dubbel en tripel brouwt De 3 Horne ook bieren waaraan vruchten zijn toegevoegd, bijvoorbeeld bessen, bananen en mango's. Ook ongewone ingrediënten als berkensap kunnen in het bier worden verwerkt. Veel van de bieren worden gebrouwen in opdracht van anderen. Zo worden de bieren van Ramses Bier gebrouwen bij De 3 Horne (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_3_Horne).
Bierbrouwerij “De 3 Horne” is een ambachtelijk bedrijf die de nadruk legt op de kwaliteit en diversiteit van speciaal bieren.
De filosofie hierachter is dat het bier door gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen zijn geur, kleur, smaak en body verkrijgt, en dat de eigenschappen van de gist van ondergeschikt belang is. Alleen op deze manier kan men een bier ontwikkelen welke aan de verwachtingen van de grondstoffen voldoet.
Over het algemeen zijn de bieren licht gebitterd en iets zoetig, afgerond met een fruitige of kruidige ondertoon (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst).
In 2011 kwam de brouwerij op TV bij Brabant10.
Eind vorig jaar stond er een artikel over de brouwerij op internet (en nog steeds):
Traditioneel en fruitig hebben elkaar gevonden in brouwerij de 3 Horne, schrijft het Brabants Dagblad. "Het klikt, omdat wij allebei niet graag moeilijk doen met bier."
Hij houdt niet van moeilijk en duur doen, bierbrouwer Sjef Groothuis van de 3 Horne. Vertegenwoordigers van apparatuur in de bierbranche kunnen de brouwerij in Kaatsheuvel net zo goed voorbij rijden. Groothuis maakt zijn spullen zelf wel.
"Als er ergens ambachtelijk gebrouwen wordt, dan is het hier", zegt collegabrouwer Gilian van der Schans uit Waalwijk. "De materialen zijn misschien anders, maar verder wordt hier gebrouwen als honderd jaar geleden."
Het bier van Groothuis (63) is fruitig. Het bier van Van der Schans (34) vooral traditioneel. Toch hebben beide brouwers elkaar gevonden. Sinds de zomer zijn ze compagnons. Van der Schans zal de brouwerij in Kaatsheuvel overnemen. Op termijn, want als je net als Groothuis al 25 jaar lang bijna dagelijks vol passie je biertjes brouwt, dan geef je dat niet zomaar uit handen.
Groothuis begon in 1991 in een oude schoenfabriek aan de Marktstraat in Kaatsheuvel een kleine brouwerij. In de beginjaren brouwde hij 70 hl per jaar. Inmiddels gaat er jaarlijks ruim 700 hl de deur uit. Groothuis brouwt dat bier niet allemaal zelf. Ook huurbrouwers maken gebruik van de apparatuur en de kennis van de 3 Horne [Een aantal keer per jaar is Ramses te vinden in een brouwerij. In 2010 was dat in brouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel[[Hij heeft overigens nu zelf een brouwerij in Wagenberg]]. Het resultaat was het bier De Dorstige Tijger (http://de3horne.nl/wat-brouwt-er).]. Ook Van der Schans kwam als huurbrouwer bij Groothuis terecht.
De Kaatsheuvelnaar doet het graag, brouwen met anderen. "Het blijft altijd spannend. Nieuwe recepten uitproberen, andere bieren brouwen." En iedereen doet het op zijn eigen manier. Met Van der Schans klikte het het meest. "Onze passie is hetzelfde", zegt Groothuis. Wat dat betekent? "Gilian houdt ook niet van moeilijk doen." Wanneer de brouwerij daadwerkelijk wordt overdragen is nog niet bekend. "Gilian heeft het brouwen voor driekwart onder de knie. Hij kan het zelf. Maar ik houd hem nog wel even in de gaten", zegt Groothuis lachend.
Het zijn vooral de momenten waarop het niet goed gaat, waarbij Van der Schans nog hulp kan gebruiken. "Wat als de gisting niet loopt zoals je wilt, of als er een keer iets mislukt. Waar komt dat dan door? Sjef heeft zoveel ervaring, die weet dat meteen."
Ook zal Van der Schans eerst voor 100 procent de apparatuur onder de knie moeten hebben. Van der Schans denkt er niet aan straks de eigen maaksels van Groothuis te vervangen."Het werkt allemaal prima zo."
Wel zal Van der Schans zijn eigen draai aan de brouwerij gaan geven. De Waalwijker, in het dagelijks leven planner bij een logistiek bedrijf, ziet op dat vakgebied wel wat verbeterpunten. Ook het proeflokaal wordt aangepakt. "Het is nostalgisch en dat mag zo blijven. Maar ik wil wel naar nostalgisch 2015." Van der Schans gaat zich richten op het toerisme. "Ik wil elke zaterdag open. Mensen kunnen hier straks terecht voor een rondleiding en een proeverij." Voor Groothuis is het brouwen altijd vooral een hobby geweest. Van der Schans wil toch wel proberen er het grootste deel van zijn brood mee te verdienen. "Ik werk nu drie dagen als planner, ik wil eigenlijk naar twee dagen."
Groothuis, inmiddels deeltijd gepensioneerd handhaver bij het Waterschap, gaat zijn brouwerij dan wel overdragen, echt helemaal afscheid nemen is hij niet van plan. "Ik spreek met Gilian wel af dat ik hier nog een eigen ketel hou." (www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/42825/niet-te-moeilijk-doen-met-bier)
Het verhaal van de brouwerij is te lezen op hun site:
Voor het opstarten van brouwerij "Wittekop" moest nog toestemming aangevraagd worden bij mijn werkgever Hoogheemraadschap van West Brabant, om te bekijken of er sprake kon zijn van belangenverstrengeling. Dit bleek na een geanimeerd gesprek geen enkel probleem mits het maar in hobbyachtige sfeer gebeurde.
Nu begon pas het echte werk. Hinderwet vergunning aanvragen bij de ambtenaren van de Gemeente Loon op Zand en de Keuringsdienst van Waren wilde ook wel graag zijn richtlijnen spuien. Tevens moest bij het Hoogheemraadschap een melding gedaan worden om te kunnen beoordelen of een vergunning vereist was. Gelukkig niet dus. Inschrijving bij Kamer van Koophandel en aanvragen van BTW nummer. Als laaste moest een vergunning aangevraagd worden bij de Douane voor een Accijns Goederen Plaats. Na enkele maanden geprekken en aanvragen was alles in flessen en fusten (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=1).
De brouwerij werd gebouwd in een afgescheiden gedeelte van de garage en was wel 6 m2 klein. Hierin werd een complete brouwerij geinstallerd die door mij zelf werd gebouwd.
Binnen 2 maanden werd door brouwerij Slagmulder uit Belgie een aangetekend schrijven naar de brouwerij gestuurd met het verbod om de naam "Wittekop" te gebruiken, daar het teveel leek op Witkap Pater, een van de bieren van brouwerij Slagmulder.
Derhalve is Brouwerij "Wittekop"omgedoopt tot brouwerij "De 3 Horne" De naam is ontleend aan geslacht van Horne welke in de Middeleeuwen landheer was in de regio Loon op Zand. In het bedrijfslogo zijn de bazuinen van van Horne verwerkt en tevens de herkenbare vlag van Brabant.
De brouwerij bestond uit:
1 brouwketel met 2 verwarmingselementen van 3,3 kW capaciteit 135 liter per brouw.
1 filtreerkuip met een capaciteit van 200 liter per brouw.
2 gistingsvaten van 80 liter.
2 lageringsvaten van 80 liter.
1 afvuller.
1 keukenblokje met warm en koud water.
2 groepen ten behoeve van electra 16 A.
In de avonduren werd bier geproduceerd, wel 13 kratjes per week. Al snel bleek dat toch wel te weinig te zijn en na enige tijd werd er 4x per week gebrouwen.
De afzet groeide gestaag van 35 hectoliter naar 70 hectoliter per jaar. (voor de leken 3500 liter naar 7000 liter per jaar) (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=2)
Doordat de vraag naar speciaalbier explosief groeide werd besloten om een groter bedrijfspand te gaan betrekken. De keus viel op een voormalige schoenfabriek, welke in Kaatsheuvel over het algemeen in de jaren 50 in de Brouwerij Marktstraat 2 achtertuin zijn gebouwd. Er moest wel veel aan vertimmerd worden, maar na een half jaar zwoegen en ploeteren was de verbouwing klaar en kon de aangeschafte apparatuur geplaatst worden. De oppervlakte van de brouwerij bedraagt 170 m2.
Deze is onderverdeeld in 3 ruimte:
90 m2 brouwerij
30 m2 winkelruimte t.b.v. amateurbrouwers
50 m2 proeflokaal
De brouwerij bestaat uit:
2 brouwketels capaciteit elk 750 liter per brouw.
1 filtreerbak cap.1000 liter per brouw.
5 gisting/lager tanks RVS capaciteit 900 liter.
4 gisting/lager tanks Kunsstof capaciteit 750 liter.
1 afvuller universeel:
33 cl cap. 1200 per uur
75 cl cap. 500 per uur
150 cl cap. per uur
fusten 20/30/50 liter
1 fustenspoeler capaciteit 20 stuks per uur.
1 kroonkurker (hand) 75 cl / 150 cl fles
1 kroonkurker 7 kops 33 cl fles 4000 flessen per uur
1 etiketteermachine
1 flessenspoelmachine capaciteit 400 tot 4000 flessen per uur
In de loop van de jaren is de productie gestegen van 70 hectoliter per jaar tot 600 hectoliter per jaar (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=3)
De plannen zijn om de capaciteit op termijn uit te bouwen tot 1000 hectoliter per jaar. Maar door ruimtegebrek is dit nog niet mogelijk. Ook worden er ideeen ontwikkeld om de brouwerij te combineren met een horecagelegenheid in het centrum van Kaatsheuvel, maar zoals altijd vergt dit nogal wat van de creativiteit van betrokken gemeente ambtenaren, maar de hoop is nog niet opgegeven. Doordat de brouwerij niet beschikt over opvolging zal er in de toekomst een probleem kunnen ontstaan voor de continuïteit van de brouwerij. Nu wordt er reeds een concept bedacht om het voortbestaan toch te waarborgen, en dat zal wellicht een creatieve oplossing worden (http://de3horne.nl/verleden-heden-en-de-toekomst?showall=&start=4).
Naast de eigen site staat er ook een beschrijving op Cambrinus:
Sjef Groothuis (1951), werkzaam bij het Hoogheemraadschap en afkomstig uit het Brabantse Kaatsheuvel genoot al enige tijd aanzien als amateurbrouwer. Zoals iedere amateurbrouwer droomde ook hij ervan om van zijn hobby zijn beroep te maken. Dat vergt echter een grote investering en daarom besloot hij de zaken kleinschalig aan te pakken. In 1990 werd een deel van de garage bij zijn huis in Kaatsheuvel verbouwd en als brouwerijtje ingericht. Op slechts zes vierkante meter wist hij de forse brouwketels met een inhoud van ongeveer 2 hectoliter alsook een afvulmachine onder te brengen. De brouwerij werd officieel opgericht op 28 augustus 1990.
In 1992 werd een aanvang gemaakt met de verbouwing van een voormalige schoenfabriek aan de Marktstraat, in het centrum van Kaatsheuvel, tot brouwerij. In 1993 werd de apparatuur geplaatst. Op de begaande grond werd gebrouwen en is ook het magazijn gevestigd. Op de eerste verdieping is het proeflokaal ondergebracht. Als brouwketels werden twee oude kookketels van Hero gebruikt, waar vroeger tomatensap in werd gemaakt.
In 1995 werd de ene week twee maal 700 liter gebrouwen en de andere week één maal 700 liter, daar het afvullen zoveel tijd kost. De filterbak is door Sjef zelf ontworpen en de Nilfisk-koeler (gemaakt van een stofzuigerketel) dient om de stoom af te voeren, want de brouwerij ligt in een woonwijk en heeft geen afvoer naar buiten. De kroonkurkmachine is afkomstig van Brouwerij De Kroon en kan 4.000 flesjes per uur verwerken. In 1999 werd er 60 hectoliter per maand gebrouwen. In 2000 speelde Sjef Groothuis met de gedachte de brouwerij te verhuizen naar een nieuwe lokatie, namelijk de brandweerkazerne in het centrum van Kaatsheuvel. In de loop van 2002 werd echter duidelijk dat dit geen haalbare kaart bleek.. Reden hiervoor was het feit dat de gemeentelijke herinrichting pas vijf à zes jaar na dato gerealiseerd zou kunnen worden.
Sinds augustus 2001 beschikt de brouwerij over een winkel waar attributen en grondstoffen voor het zelf brouwen van bier verkocht worden. De winkel is geopend vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Ondertussen werd de speurtocht naar een andere lokatie naarstig voortgezet. Een brandweerkazerne en een pand van de plaatselijke KPJ zag hij aan zijn neus voorbij gaan, evenals de oude Brouwerij De Valk in Vlijmen en een industrieel pand in Kaatsheuvel. Sjef Groothuis heeft zijn zinnen nu gezet op een pand in Udenhout en een pand in Waalwijk.
In 2012 werd 70% van de bierproductie in opdracht gebrouwen, de overige 30% waren eigen bieren.... Sjef Groothuis, de brouwer van de brouwerij De 3 Horne uit Kaatsheuvel was op 3 september 2005 persoonlijk aanwezig op het eerste Apeldoornse Bierfestival. Hij tapte er Wiegeleir, het bier dat verkozen is tot het beste kasteleinsbier door Misset Horeca. Als bijzonder flessenbier had hij bovendien zijn nieuwe Berkenbier tripel bij zich. Deze tripel van 8,8% alcohol is gebrouwen met toevoeging van berkensap. Dit berkensap is een natuurprodukt dat er voor zorgt dat de optimale samenstelling aan mineralen aanwezig is voor de vergisting. Het kan daarom dienen als brouwwater. Het Berkenbier tripel wordt gepresenteerd als een Achterhoeks streekbier met als claim dat het uniek is binnen Europa. Het is voorlopig op beperkte schaal als seizoensbiertje te verkrijgen in natuurwinkels en horecagelegenheden. Het hooggegiste bier smaakt licht bitter. (hwww.cambrinus.nl/brw/DRIE.HTM).
Verder is de brouwerij ook op Wikipedia beschreven:
Brouwerij De 3 Horne is een brouwerij in Kaatsheuvel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De 3 Horne legt zich toe op het brouwen van speciaalbier. De brouwerij beschikt over een eigen brouwinstallatie die behalve voor de eigen productie ook door brouwerijhuurders kan worden gebruikt.
Brouwerij De 3 Horne is lid van het Klein Brouwerij Collectief.
Na jaren amateurbrouwen startte Sjef Groothuis in 1990 officieel met brouwen in een ruimte van 6 vierkante meter in zijn woning. Met een zelfgebouwde kleine brouwinstallatie haalde hij toen een jaarproductie van 35 hl.[1] Deze productie verdubbelde snel tot 70 hl. Omdat de vraag bleef toenemen, werd gekozen om verder te investeren en werd in 1992 een oude schoenenfabriek gekocht. In 1993 werd deze in gebruik genomen. De nieuwe brouwerij omvatte twee brouwketels. De brouwerij heeft verder 9 gistingstanks en zorgt zelf voor etiketteren en afvullen van de flessen. De capaciteit steeg daarmee tot 600 hl per jaar.[2] Omdat hiermee nog niet kan voldaan worden aan de vraag, wordt gezocht naar verdere uitbreidingsmogelijkheden tot 1000 hl.
Oorspronkelijk had de brouwerij de naam brouwerij Wittekop. Tegen deze naam werd echter protest ingediend door Brouwerij Slaghmuylder omdat de naam Wittekop te veel geleek op hun Witkap-Pater. Daarom werd de naam gewijzigd in De 3 Horne. Deze naam verwijst naar het Graafschap Horn. Dit had drie jachthoorns in het blazoen. Deze hoorns komen terug in het wapen van Loon op Zand. Het logo van De 3 Horne bevat de 3 hoorns, met erboven de rood-witte ruiten van de vlag van Noord-Brabant.
De bieren van de brouwerij zijn bovengistend. Naast speciaalbieren in bekende stijlen als dubbel en tripel brouwt De 3 Horne ook bieren waaraan vruchten zijn toegevoegd, bijvoorbeeld bessen, bananen en mango's. Ook ongewone ingrediënten als berkensap kunnen in het bier worden verwerkt. Veel van de bieren worden gebrouwen in opdracht van anderen. Zo worden de bieren van Ramses Bier gebrouwen bij De 3 Horne (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_3_Horne).