"Mensen drinken geen bier, maar marketing."
Freddy Heineken
...het blijkt uit onderzoek na onderzoek: een flesje pils bevat meer marketing dan bier. In augustus 2014 publiceerden drie Zweedse onderzoekers nog een paper (Bekijk het Zweedse onderzoek hier). met de veelzeggende titel ‘Hide the label, hide the difference’. Dit keer werd aan een grote groep bierliefhebbers gevraagd of ze het verschil konden proeven tussen een Tsjechisch, een Nederlands en een Belgisch biertje (om precies te zijn: Budvar, Heineken en Stella Artois).
De bierkennis bleek er niet op vooruitgaan sinds 1964.
...
Zo verscheen er in augustus van het jaar 1964 in het Journal of Marketing Research, een tijdschrift dat nog maar net was opgericht, een artikel dat de reclamewereld voor eens en altijd zou veranderen.
De auteurs: Kenneth Uhl en Ralph Allison, onderzoekers in dienst van de Carling Brewing Company. De heren hadden 326 mannen twee biertjes van drie verschillende merken opgestuurd. Zonder label. De proefpersonen waren stuk voor stuk ‘reguliere bierdrinkers’ (nu zouden we van alcoholisten spreken), die een duidelijke voorkeur hadden voor een bepaald merk.
In die tijd werd het succes van een biermerk, zo schreven Uhl en Allison, nog verklaard in termen van de ‘fysieke eigenschappen’ van het product. Er moest wel sprake zijn van een of andere bijzondere chemische verbinding, zo werd gedacht, iets dat de voorkeur voor een bepaald merk kon verklaren. Maar uit het experiment bleek iets heel anders: de bierdrinkers hadden geen idee van de ‘fysieke eigenschappen’ van het bier. Ze konden hun favoriete merk er niet eens uithalen. Twee van de vijf gaven andere bieren een hoger cijfer dan hun lievelingsbier.
De oorzaak was snel gevonden. In de tweede ronde kregen de proefpersonen namelijk de bieren mét label opgestuurd. Ineens ging er een wereld voor ze open. Ineens wisten ze van alles te vertellen over de bieren – van het precieze aroma tot de bitterheid, van de kwaliteit van het schuim tot de zoetigheid. En ineens sprong hun favoriete merk eruit: het cijfer van dit bier schoot omhoog van een 6,5 naar een dikke 8. ‘Met andere woorden,’ noteerden Uhl en Allison, ‘de ervaren verschillen tussen de producten ontstonden vooral dankzij de ontvankelijkheid voor de diverse marketinginspanningen, in plaats van door de waargenomen fysieke verschillen.’
Het is een harde boodschap voor menig genieter, maar het blijkt uit onderzoek na onderzoek: een flesje pils bevat meer marketing dan bier.
(https://decorrespondent.nl/2643/Waarom-je-Heineken-lekkerder-vindt-dan-Schultenbrau-terwijl-er-geen-verschil-is/281778452373-851f69b1)
Marketingstrateeg Paul Moers in De Telegraaf van februari 2016: Bier is marketing.
"Was ik geen bierbrouwer, dan was ik reclameman geworden."
Freddy Heineken (http://quotes.nl/auteur/freddy-heineken.html)
Als bij geen ander product draait het om de marketing en dat heeft Grolsch heel slim gedaan. Het bedrijf was aan het begin van de twintigste eeuw eigenlijk een beetje richtingloos. Kortstondig werd er gepoogd het bier in de toenmalige koloniën af te zetten en ook probeerde het bedrijf een tijdje om frisdrankfabriek te worden.
In de jaren zeventig werd het succes van Grolsch pas echt geboren. Dat begon met de reclamecampagne die de titel 'Vakmanschap is meesterschap' had. In de campagne, een van de langst lopende in de Nederlandse geschiedenis, kwamen ambachtslieden in beeld. Die moesten het gildeverleden van Grolsch verbeelden. Ook werd het typische beugelflesje, dat door Theo de Groen in 1895 was uitgevonden, al sinds die tijd duidelijk als handelskenmerk naar buiten uitgedragen.
Grolsch had tot 2008 een beursnotering aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf was toen uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 300 miljoen euro omzet. In 2007 werd bekend dat de beurs Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller interesse had in het Achterhoekse bierbedrijf. De familie De Groen, die op de dat moment nog 30 procent van de aandelen had in het bedrijf, ging akkoord en cashte (www.sprout.nl/artikel/marketing/zo-werd-grolsch-groot).
Zie ook Marketing: een reallife-perspectief.
Het verhaal van het oer-Hollandse biertje staat voor een veel groter verhaal. Besteedden Nederlandse adverteerders in 1960 - gecorrigeerd voor inflatie - nog zo’n 1,5 miljard euro aan reclame, in 2014 was dat maar liefst 6,7 miljard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken er nu bijna honderdduizend mensen in de reclamebranche, waarvan de meesten in de hoofdstad...Niemand weet hoeveel geld er precies omgaat in de reclamewereld. In de bovenstaande cijfers zijn het design, het drukwerk, de videoproductie, de fotografie, het marktonderzoek en het voorlichtingswerk nog niet eens meegerekend. Maar één ding is zeker: de reclamebranche is enorm gegroeid in de afgelopen decennia. ... En o ja, we kijken zo’n anderhalf jaar van ons leven naar televisiespotjes (Deze schatting komt van het blad Quest). Menig fabrikant geeft inmiddels meer uit aan marketing dan aan productie. Heineken investeert drie keer zoveel in reclame als in materiële vaste activa (machines, fabrieken, vrachtwagens, enzovoorts) (https://decorrespondent.nl/2643/Waarom-je-Heineken-lekkerder-vindt-dan-Schultenbrau-terwijl-er-geen-verschil-is/281778452373-851f69b1).
Heineken gaf in 2014 meer mediabudget uit dan Coca Cola. ...Na [o.a.] de Bertolli pastasauzen van wederom Unilever en de Lay’s chips van PepsiCo volgt pas het andere biermerk: Jupiler van Inbev (www.frank.news/2015/10/14/meer-advertenties-voor-bier-dan-cola-brancherapport-voedings-en-genotmiddelen/).
Als biermerken speciale marketingtechnieken uit de kast halen, kun je dat hier lezen (www.biernet.nl/nieuws/categorie/marketing). Een goed voorbeeld van marketing en bier is zien in Bavaria:
Bavaria laat in ieder geval zien dat er door middel van content marketing een gedragsverandering kan ontstaan. Waar alcoholvrij bier een aantal jaren geleden totaal uit de gratie was, zorgt het merk er op een ludieke manier voor dat alcoholvrij bier net zo smaakvol kan zijn. En dat is ook wat waard (https://slagtermedia.nl/hoe-bavaria-met-content-marketing-van-alcoholvrij-bier-een-succes-maakt/).
Een ander verhaal is de marketingwijze van Heineken bij het Adbijbier Affligem (zie http://paulmoers.nl/wp-content/uploads/2016/02/Paul-Moers-in-De-Telegraaf-Marketing-is-alles-bij-bier-11-feb-2016.pdf). daar wordt gewerkt met ambassadeurs. Invloedrijke mensen die het merk dienen te ´verkopen´ via mond-op-mond-reclame.
Het is al heel wat dat kleine brouwerijen de marketing op deze manier beginnen op te pakken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika blijven de brouwerijen in België maar ook in Nederland heel lang intern in het brouwproces steken en gaan dan de marketing pas opzetten. Een fase die in de VS parallel loopt aan het brouwen van (nieuw) bier en naar mijn idee ook de juiste is, aangezien het bier daardoor sneller op de markt zichtbaar en dus verkocht wordt. Ook kan je met zo’n website tegenwoordig in combinatie met social media low profile veel traffic en merkopbouw genereren. Wil een brouwerij ook in de toekomst mee blijven doen en vooral profiteren van de populariteit van speciaalbier dan is het belangrijk om hierin een slag te slaan (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/02/28/marketing-van-bier-moet-veel-beter).
Bier wordt op internet veel besproken, met name op forums, Facebook, nieuwssites, Twitter en blogs. De top 5 van sites waarop het meest over bier gesproken wordt laat zien dat ook speciale bieren in trek zijn. Na Facebook, Twitter en Forum.fok.nl zijn Hobbybrouwen.nl en Vlaamshobbybrouwforum.be populair. Op Google wordt de zoekterm ‘bier’ het meest ingetikt, gevolgd door zoekopdrachten als aanbieding(en), goedkoop bier, Heineken en Amstel (www.frank.news/2015/10/14/meer-advertenties-voor-bier-dan-cola-brancherapport-voedings-en-genotmiddelen/).
Bier is bij uitstek een sociaal product en Facebook is veruit het grootste online sociale netwerk onder Nederlanders. De grote Nederlandse biermerken besteden dan ook veel aandacht aan hun marketing op Facebook. Heineken wordt nationaal en internationaal vaak aangehaald in presentaties en artikelen als voorbeeld van een succesvol merk op Facebook. ...
Als we kijken naar de geselecteerde pagina’s op basis van het aantal global likes, is het geen verrassing dat Heineken met meer dan 14 miljoen de lijst aanvoert. Hiermee zijn ze veel en veel groter dan de nummer 2 Desperados, dat 1,7 miljoen likes heeft. Bavaria en Jupiler hebben beide meer dan 300.000 fans en staan op plek 3 en 4.
Noot: Grolsch heeft na het meetmoment van 1 september 2013 meerdere nationale pagina’s samengevoegd tot een global page en heeft nu meer dan 260.00 fans wereldwijd. Ook Corona heeft na het meetmoment meerdere pagina’s samengevoegd tot een paraplupagina.....
Tot nu toe vergeleken we enkel het aantal likes. Kijken we naar de gemiddelde interactie van de pagina’s, dan ontstaat er een ander beeld: niet Heineken voert de lijst aan, maar ‘zusje’ Brand Bier staat bovenaan met een IPM+-score van 27,1. Daarmee genereren ze gemiddeld de meeste engagement van alle biermerken. Amstel Bier en Hertog Jan volgen met een score van 19,8 en 15,2. Helemaal onderaan staat Corona Extra met een IPM+ van 1,3....Om de pagina’s te rangschikken op interactie is de IPM+-score gehanteerd. IPM staat voor interaction per mille (interactie per duizend fans) waarbij de "+" aangeeft dat ook het aantal shares wordt meegenomen. De originele IPM-formule (in 2010 bedacht door Conversocial) neemt deze niet mee.
(www.marketingfacts.nl/berichten/analyse-nederlandse-biermerken-op-facebook).
Interessant: waar komen de likes van Bavaria vandaan?
Bavaria wordt af en toe aangehaald als een van de grootste Nederlandse merken op Facebook. Dit omdat veel mensen verwachten dat de fans ook grotendeels uit Nederland komen. Dat is niet het geval. 19% van de fans van Bavaria komt uit Nederland. Interessant is te zien waar de vele duizenden likes (in totaal meer dan 350.000) dan nog meer vandaan komen, want ook dat is te achterhalen. Vooral uit Oost-Europa, zo blijkt: de fans van Bavaria komen voornamelijk uit Servië, Bosnië en Hongarije. Dit is te verklaren doordat Bavaria ook in deze landen actief is op social media (www.marketingfacts.nl/berichten/analyse-nederlandse-biermerken-op-facebook).
Update 2016: Bavaria heeft 958.236 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Grolsch heeft 450.645 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Amstel heeft 103.903 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Heineken heeft 20.391.789 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks, dat is wel iets meer dan Bavaria, Grolsch en Amstel. Ze zijn dan ook wereldwijd actief..... ik niet.
Freddy Heineken
De bierkennis bleek er niet op vooruitgaan sinds 1964.
...
Zo verscheen er in augustus van het jaar 1964 in het Journal of Marketing Research, een tijdschrift dat nog maar net was opgericht, een artikel dat de reclamewereld voor eens en altijd zou veranderen.
De auteurs: Kenneth Uhl en Ralph Allison, onderzoekers in dienst van de Carling Brewing Company. De heren hadden 326 mannen twee biertjes van drie verschillende merken opgestuurd. Zonder label. De proefpersonen waren stuk voor stuk ‘reguliere bierdrinkers’ (nu zouden we van alcoholisten spreken), die een duidelijke voorkeur hadden voor een bepaald merk.
In die tijd werd het succes van een biermerk, zo schreven Uhl en Allison, nog verklaard in termen van de ‘fysieke eigenschappen’ van het product. Er moest wel sprake zijn van een of andere bijzondere chemische verbinding, zo werd gedacht, iets dat de voorkeur voor een bepaald merk kon verklaren. Maar uit het experiment bleek iets heel anders: de bierdrinkers hadden geen idee van de ‘fysieke eigenschappen’ van het bier. Ze konden hun favoriete merk er niet eens uithalen. Twee van de vijf gaven andere bieren een hoger cijfer dan hun lievelingsbier.
De oorzaak was snel gevonden. In de tweede ronde kregen de proefpersonen namelijk de bieren mét label opgestuurd. Ineens ging er een wereld voor ze open. Ineens wisten ze van alles te vertellen over de bieren – van het precieze aroma tot de bitterheid, van de kwaliteit van het schuim tot de zoetigheid. En ineens sprong hun favoriete merk eruit: het cijfer van dit bier schoot omhoog van een 6,5 naar een dikke 8. ‘Met andere woorden,’ noteerden Uhl en Allison, ‘de ervaren verschillen tussen de producten ontstonden vooral dankzij de ontvankelijkheid voor de diverse marketinginspanningen, in plaats van door de waargenomen fysieke verschillen.’
Het is een harde boodschap voor menig genieter, maar het blijkt uit onderzoek na onderzoek: een flesje pils bevat meer marketing dan bier.
(https://decorrespondent.nl/2643/Waarom-je-Heineken-lekkerder-vindt-dan-Schultenbrau-terwijl-er-geen-verschil-is/281778452373-851f69b1)
Marketingstrateeg Paul Moers in De Telegraaf van februari 2016: Bier is marketing.
Karel Vuursteen, topman van Heineken in 1999: ‘Wij verkopen helemaal geen smaak, wij verkopen een imago.’ (https://decorrespondent.nl/2643/Waarom-je-Heineken-lekkerder-vindt-dan-Schultenbrau-terwijl-er-geen-verschil-is/281778452373-851f69b1)
"Was ik geen bierbrouwer, dan was ik reclameman geworden."
Freddy Heineken (http://quotes.nl/auteur/freddy-heineken.html)
Als bij geen ander product draait het om de marketing en dat heeft Grolsch heel slim gedaan. Het bedrijf was aan het begin van de twintigste eeuw eigenlijk een beetje richtingloos. Kortstondig werd er gepoogd het bier in de toenmalige koloniën af te zetten en ook probeerde het bedrijf een tijdje om frisdrankfabriek te worden.
In de jaren zeventig werd het succes van Grolsch pas echt geboren. Dat begon met de reclamecampagne die de titel 'Vakmanschap is meesterschap' had. In de campagne, een van de langst lopende in de Nederlandse geschiedenis, kwamen ambachtslieden in beeld. Die moesten het gildeverleden van Grolsch verbeelden. Ook werd het typische beugelflesje, dat door Theo de Groen in 1895 was uitgevonden, al sinds die tijd duidelijk als handelskenmerk naar buiten uitgedragen.
Grolsch had tot 2008 een beursnotering aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf was toen uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 300 miljoen euro omzet. In 2007 werd bekend dat de beurs Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller interesse had in het Achterhoekse bierbedrijf. De familie De Groen, die op de dat moment nog 30 procent van de aandelen had in het bedrijf, ging akkoord en cashte (www.sprout.nl/artikel/marketing/zo-werd-grolsch-groot).
Zie ook Marketing: een reallife-perspectief.
Het verhaal van het oer-Hollandse biertje staat voor een veel groter verhaal. Besteedden Nederlandse adverteerders in 1960 - gecorrigeerd voor inflatie - nog zo’n 1,5 miljard euro aan reclame, in 2014 was dat maar liefst 6,7 miljard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken er nu bijna honderdduizend mensen in de reclamebranche, waarvan de meesten in de hoofdstad...Niemand weet hoeveel geld er precies omgaat in de reclamewereld. In de bovenstaande cijfers zijn het design, het drukwerk, de videoproductie, de fotografie, het marktonderzoek en het voorlichtingswerk nog niet eens meegerekend. Maar één ding is zeker: de reclamebranche is enorm gegroeid in de afgelopen decennia. ... En o ja, we kijken zo’n anderhalf jaar van ons leven naar televisiespotjes (Deze schatting komt van het blad Quest). Menig fabrikant geeft inmiddels meer uit aan marketing dan aan productie. Heineken investeert drie keer zoveel in reclame als in materiële vaste activa (machines, fabrieken, vrachtwagens, enzovoorts) (https://decorrespondent.nl/2643/Waarom-je-Heineken-lekkerder-vindt-dan-Schultenbrau-terwijl-er-geen-verschil-is/281778452373-851f69b1).
Heineken gaf in 2014 meer mediabudget uit dan Coca Cola. ...Na [o.a.] de Bertolli pastasauzen van wederom Unilever en de Lay’s chips van PepsiCo volgt pas het andere biermerk: Jupiler van Inbev (www.frank.news/2015/10/14/meer-advertenties-voor-bier-dan-cola-brancherapport-voedings-en-genotmiddelen/).
Als biermerken speciale marketingtechnieken uit de kast halen, kun je dat hier lezen (www.biernet.nl/nieuws/categorie/marketing). Een goed voorbeeld van marketing en bier is zien in Bavaria:
Bavaria laat in ieder geval zien dat er door middel van content marketing een gedragsverandering kan ontstaan. Waar alcoholvrij bier een aantal jaren geleden totaal uit de gratie was, zorgt het merk er op een ludieke manier voor dat alcoholvrij bier net zo smaakvol kan zijn. En dat is ook wat waard (https://slagtermedia.nl/hoe-bavaria-met-content-marketing-van-alcoholvrij-bier-een-succes-maakt/).
Een ander verhaal is de marketingwijze van Heineken bij het Adbijbier Affligem (zie http://paulmoers.nl/wp-content/uploads/2016/02/Paul-Moers-in-De-Telegraaf-Marketing-is-alles-bij-bier-11-feb-2016.pdf). daar wordt gewerkt met ambassadeurs. Invloedrijke mensen die het merk dienen te ´verkopen´ via mond-op-mond-reclame.
Het is al heel wat dat kleine brouwerijen de marketing op deze manier beginnen op te pakken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika blijven de brouwerijen in België maar ook in Nederland heel lang intern in het brouwproces steken en gaan dan de marketing pas opzetten. Een fase die in de VS parallel loopt aan het brouwen van (nieuw) bier en naar mijn idee ook de juiste is, aangezien het bier daardoor sneller op de markt zichtbaar en dus verkocht wordt. Ook kan je met zo’n website tegenwoordig in combinatie met social media low profile veel traffic en merkopbouw genereren. Wil een brouwerij ook in de toekomst mee blijven doen en vooral profiteren van de populariteit van speciaalbier dan is het belangrijk om hierin een slag te slaan (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/02/28/marketing-van-bier-moet-veel-beter).
Bier wordt op internet veel besproken, met name op forums, Facebook, nieuwssites, Twitter en blogs. De top 5 van sites waarop het meest over bier gesproken wordt laat zien dat ook speciale bieren in trek zijn. Na Facebook, Twitter en Forum.fok.nl zijn Hobbybrouwen.nl en Vlaamshobbybrouwforum.be populair. Op Google wordt de zoekterm ‘bier’ het meest ingetikt, gevolgd door zoekopdrachten als aanbieding(en), goedkoop bier, Heineken en Amstel (www.frank.news/2015/10/14/meer-advertenties-voor-bier-dan-cola-brancherapport-voedings-en-genotmiddelen/).
Bier is bij uitstek een sociaal product en Facebook is veruit het grootste online sociale netwerk onder Nederlanders. De grote Nederlandse biermerken besteden dan ook veel aandacht aan hun marketing op Facebook. Heineken wordt nationaal en internationaal vaak aangehaald in presentaties en artikelen als voorbeeld van een succesvol merk op Facebook. ...
Als we kijken naar de geselecteerde pagina’s op basis van het aantal global likes, is het geen verrassing dat Heineken met meer dan 14 miljoen de lijst aanvoert. Hiermee zijn ze veel en veel groter dan de nummer 2 Desperados, dat 1,7 miljoen likes heeft. Bavaria en Jupiler hebben beide meer dan 300.000 fans en staan op plek 3 en 4.
Noot: Grolsch heeft na het meetmoment van 1 september 2013 meerdere nationale pagina’s samengevoegd tot een global page en heeft nu meer dan 260.00 fans wereldwijd. Ook Corona heeft na het meetmoment meerdere pagina’s samengevoegd tot een paraplupagina.....
Tot nu toe vergeleken we enkel het aantal likes. Kijken we naar de gemiddelde interactie van de pagina’s, dan ontstaat er een ander beeld: niet Heineken voert de lijst aan, maar ‘zusje’ Brand Bier staat bovenaan met een IPM+-score van 27,1. Daarmee genereren ze gemiddeld de meeste engagement van alle biermerken. Amstel Bier en Hertog Jan volgen met een score van 19,8 en 15,2. Helemaal onderaan staat Corona Extra met een IPM+ van 1,3....Om de pagina’s te rangschikken op interactie is de IPM+-score gehanteerd. IPM staat voor interaction per mille (interactie per duizend fans) waarbij de "+" aangeeft dat ook het aantal shares wordt meegenomen. De originele IPM-formule (in 2010 bedacht door Conversocial) neemt deze niet mee.
(www.marketingfacts.nl/berichten/analyse-nederlandse-biermerken-op-facebook).
Interessant: waar komen de likes van Bavaria vandaan?
Bavaria wordt af en toe aangehaald als een van de grootste Nederlandse merken op Facebook. Dit omdat veel mensen verwachten dat de fans ook grotendeels uit Nederland komen. Dat is niet het geval. 19% van de fans van Bavaria komt uit Nederland. Interessant is te zien waar de vele duizenden likes (in totaal meer dan 350.000) dan nog meer vandaan komen, want ook dat is te achterhalen. Vooral uit Oost-Europa, zo blijkt: de fans van Bavaria komen voornamelijk uit Servië, Bosnië en Hongarije. Dit is te verklaren doordat Bavaria ook in deze landen actief is op social media (www.marketingfacts.nl/berichten/analyse-nederlandse-biermerken-op-facebook).
Update 2016: Bavaria heeft 958.236 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Grolsch heeft 450.645 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Amstel heeft 103.903 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks. Heineken heeft 20.391.789 totaal aantal pagina-vind-ik-leuks, dat is wel iets meer dan Bavaria, Grolsch en Amstel. Ze zijn dan ook wereldwijd actief..... ik niet.