Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

St. Feuillien Saison

$
0
0
St-Feuillien Saison
Als streekbier bij uitstek, kent Saison zijn oorsprong in de boerderij-brouwerijen in het zuiden van België. De Saison van de brouwerij St-Feuillien is een bier van hoge gisting, met nagisting op fles, en heeft een warme goudblonde kleur. Het bier heeft een aromatisch en genuanceerd karakter en een bittere afdronk. Een echte klassieker  (www.st-feuillien.com/SaisonNL.php).


Het schenk ik in en proef ik thuis. Het smaakt hoppig. De koolzuur is fijn aanwezig. Hte bier smaakt licht metalig en wat moutig. De hopbitterheid is stevig aanwezig. Het is niet floraal of harsig, maar wel duidelijke hopbitterheid domineert.


Saison St-Feuillien is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brasserie St-Feuillien te Le Roeulx. Het is een donkerblond ongefilterd bier, type saison met een alcoholpercentage van 6,5% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Saison_St-Feuillien).


In 2009 en 2010 al werd Saison in Londen uitgeroepen tot World's Best Saison. Saison heeft jongstleden bronzen medaille gewonnen op de Australian Beer Awards 2011 in de categorie Belgian and French style Ales. In Atlanta, in de USA, behaalde diezelfde Saison zilver op de US Open Beer Championship, in de categorie Belgian Saison Ales. Saison heeft ook bronzen medaille gewonnen op Brussels Beer Challenge 2012 in de categorie Pale & Amber Ale : Saisonal/Saison.
In november 2015, onderscheidt de brouwerij St-Feuillien zich opnieuw tijdens de European Beer Star te Nuremberg. De brouwerij behaalt de zilveren medaille voor de Saison from St-Feuillien in de categorie "Belgian Style Saison" (www.st-feuillien.com/SaisonNL.php).

Brasserie St.Feuillien ("Foo-Yen") had it's start in the 7th century, when an Irish monk named Foylan—a name which later morphed into the more French "Feuillien"—was killed in the village of Le Roeulx. A chapel was built in his honor, which, over time, became the Abbey St. Feuillien du Roeulx. The abbey featured a brewery to support itself, but was destroyed in the French Revolution. In 1873 the Friart family resumed brewing operations and to this day a portion of the proceeds is donated to charitable causes around the world, making St. Feuillien one of Belgium's oldest and most authentic Abbey Ales.
Dry-Hopped Saison by St. Feuillien
St. Feuillien's Saison is what the Belgians call a beer of the terroir, a traditional farmhouse ale with all the rich savor of the fertile land of southern Belgium. Saison, a warm golden blonde ale , is a top fermented classique. Thanks to secondary fermentation in the bottle, Saison has an unmistakable flavor full of nuances and a slight tang (www.artisanalimports.com/brewerydetails.asp?id=3).

The St. Feuillien Saison is a Belgium farmhouse ale. This beer didn't go into production until March 2009, apparently at the request of the US market. This beer was brewed to meet our demand for hoppy, Belgian beers. I guess Saisons are kind of trending, and it's certainly one of my favorite styles.
When I first had this I wasn't overly impressed, but I'm shocked to be pulling out some Fantôme-esque grainy complexity on the nose. There's a big, raw wheat/hay thing going on here. There's some wheat citrus, with orange and lemon. There's also some funk, and a bit of that leather/tobacco grain thing. There's a dash of clove and coriander too.
The taste isn't quite as developed as the nose, as you miss out on some of the complex grain. But there's still a ton of earthy wheat, raw hops, hay, lemon and coriander, big clove, and some mild peppery spice. There's a pretty solid Belgian funk character, and the backing has hints of that grain.
This is refreshing, with mild bitterness, lots of wheat/hay, and citrus splash. I guess I can't complain, the 6.5% is totally undetectable. That's the danger with Saisons. The mouthfeel here is light to medium-light bodied, with creamy/smooth carbonation. Palate depth and complexity are both alright. I guess, I would peg this as a beer that straddles average to above-average. You get some peppery/coriander citrus and grain up front; hay/wheat and leafy hops in the middle; the back end dials up some clove, Belgian funk, and lingering grain. Not bad (http://notanotherbeerreview.
blogspot.nl/2013/08/st-feuillien-saison.html).

Bijzonder. Toen ik dit bier proefde moest ik denken aan hoe dit bier wel behoorlijk bitter is, maar niet extreem. Het is geen extreem bier zoals sommige Amerikaanse IPA's, maar het is zeker wel een flink bitter bier. Als ik dan lees dat het sinds 2009 wordt gebrouwen als dryhopversie mis ik wat Saison-authenticiteit. Wel leuk om te lezen dat ze het vergelijken met 'Fantôme-esque grainy complexity on the nose'. Ik dacht dat Fantôme kleiner zou zijn dan St. Feuillien, maar hoe zit dat dan?

Wat is een saison? Een bierstijl:
Saison is een Belgische biersoort (bierstijl) van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5 tot 6,5%. Saison is van oorsprong een licht, lichtzurig, droog (nasmaak), bitterig, kruidig / fruitig bier, dat gebrouwen werd tijdens de winter om zomers als dorstlesser gedronken te worden. Saisons worden tegenwoordig het hele jaar door gebrouwen.
'Oorspronkelijk werden saisons gebrouwen op de rijke Henegouwse boerderij-brouwerijen tijdens de wintermaanden, om na rijping in de oogstmaanden te worden gedronken. Typisch voor seizoensbieren is de hoge beslagtemperatuur van de mout, waardoor extra onvergistbare suiker wordt bekomen. Na de hoofdgisting volgt traditioneel een warme rijping en "dry-hopping". Vergisting op fles zorgt voor meer koolzuurgas, wat een verfrissende pikante smaak geeft.' (www.bierwoordenboek.com/saison.ashx)

De Saison stijl komt uit het Waalse Henegouwen. Vroeger brouwde men daar op de boerderij in de winter bier dat men in de oogsttijd aan de ingehuurde landarbeiders kon schenken. Omdat deze oude bierstijl eerder werd uitgevonden dan de koelkast voegde men een extra flinke hand hop toe om het bier langer te kunnen bewaren.  Voor de zwetende landarbeiders moest de Saison vooral dorstlessend zijn (http://oersoepbrouwerij.nl/onze-bieren/saison/).

[Saisons] waren oorspronkelijk de verfrissers en versterkers van de boerenbevolking in Hainaut (Henegouwen) in Wallonië. Na enkele decennia geleden bijna te zijn verdwenen, zijn ze nu gewild en worden ze ook in andere Franssprekende provincies en in Vlaanderen gemaakt. Zo'n tien Belgische brouwers produceren saison, en in de Verenigde Staten hebben de laatste jaren veel meer brouwers de stijl overgenomen. Saisons hebben gewoonlijk een kenmerkende bronzen kleur, een enorm kruidig, fruitig bouquet en een stevig, fris, zuiver mondgevoel, het laatste waarschijnlijk dankzij hard water. Hoewel ze deze kenmerken delen, verkrijgen ze die door allerlei verschillende methoden. Het is moeilijk het geheim van saison te benoemen, maar de meeste liefhebbers geloven dat het zit in die raadselachtige levenskracht, de gist. Een klassiek voorbeeld is Saison Dupont, gemaakt in wat de klassieke Belgische boerderijbrouwerij is (www.vilters-vanhemel.be/bierstijlen_belgische_klassieke_bieren.html).

"Saison" is een moeilijk te omschrijven bierstijl. Van oorsprong is dit een Henegouwse bierstijl, waarbij verfrissing en droogheid hoog in het vaandel staan. Eigenlijk omspant de bierstijl zowel Frans als Belgisch Henegouwen. In België heten de bieren 'saisons', in Frankrijk zijn het "bières de garde". De Franse benaming dekt meer de lading. In de tijd dat er nog geen koeling bestond, brouwde men op de grote herenboerderijen bier in de winter, en opdat het zijn versheid zou behouden tot aan de warme zomer, en aan de seizoenarbeiders op het land zou kunnen te drinken gegeven worden, werd er meer dan gebruikelijk hop gebruikt in het bier. Het resultaat was dan een zeer droog en dorstlessend bier, de hop – die tevens bewaareigenschappen heeft- had dus een dubbele functie.
De algemene standaard vandaag is 5 vol% alc voor een Saison. De gouden kleur is vandaag ook algemeen gangbaar. De gebruikte gist, samengesteld uit meervoudige gistkolonies, heeft veel karakter, en soms is er zelfs een "wilde" gistcomponent, getuige het vaak aanwezige zurige trekje in deze bieren. Het gebruikte (bron)water is veelal hard, wat het hopkarakter nog meer tot uiting doet komen.
De meest gekende Saison is die van Dupont uit Tourpes, tussen Doornik en Mons.
...
De franse tegenhangers zijn zachter, ronder, rijker, zoetiger en met meer mout, soms zelfs met een tintje zoethout (http://koken.vtm.be/blog/de-biersommelier-de-s-van-saison).

Over saison worden altijd mooie verhalen verteld: over dat het bier in de lente wordt gebrouwen als bier dat de zomer (waarin traditioneel niet gebrouwen werd) moest overleven en de werkers op het land moest voorzien van hun dagelijkse vocht. Je ziet al gelijk noeste werkers met half ontblote bovenlijven ploeteren in het land met het zweet gutsend over hun voorhoofden. Als ze even een pauze inlassen pakken ze een frisse saison en nemen een paar ferme teugen. Ze vegen hun mond af met hun houthakkersoverhemd en ze kunnen er weer een paar uur tegen. Ik zie zo een reclamespotje voor me. Het roept nostalgische gevoelens op.
...
De laatste jaren zien we een gigantische toename in de hoeveelheid saisons die gebrouwen worden. Met name in Amerika, maakt elke zichzelf respecterende brouwerij tegenwoordig een ‘saison’. Ook in Nederland en Belgie zie je het steeds vaker op de flessen als stijlomschrijving genoteerd staan. Maar al die verschillende saisons die er tegenwoordig verkocht worden, vertonen lang niet altijd de kenmerken van wat ik dacht dat een saison was. Het zijn over het algemeen gewoon blonde bieren met een kruidige belgische gist, soms worden er wat extra kruiden aan toegevoegd of wat extra hop. Maar vaak wordt niet eens de klassieke Dupont gist gebruikt, die ook berucht is om zijn lastige vergistingsregime en brouwers grijpen uit gemak vaak liever naar een gelijkende, maar makkelijker hanteerbare gist.
Vroeger noemden we dit soort bieren toch ‘gewoon’ een (Belgisch) blond bier? Met name in Amerika en in de UK zie ik continu bieren voorbij komen, dat we vroeger gewoon (Belgisch) blond bier noemden, maar waar nu iedereen begint te schermen met de term saison. Saison heeft, met name door Dupont, een uitstekende naam opgebouwd; blijkbaar beter of specialer dan belgisch blond, wat als vrij standaard wordt gezien. Je kunt je niet of nauwelijks meer onderscheiden op de huidige markt met een belgisch blond bier. Volgens mij gebruiken veel brouwers het daarom gewoon als een manier om stoer en hip te doen.
Het lijkt mij dat de term saison tegenwoordig aan gigantische inflatie onderhevig is, totdat we vrijwel alleen maar saisons in de schappen hebben en geen Belgisch blond meer. En vanaf dan noemen de hippe brouwers het weer gewoon Belgisch blond ;-) (http://dossierhop.nl/saison/).

Saison is dus een hippe term. Het saison van St. Feuillien doet qua koolzuur aan zoals ik de saisonbeschrijving lees. Droog vind ik het bier niet helemaal. Het doet toch een beetje zoet en moutig over. Hooi, limoen en kruidigheid kan ik er -met wat fantasie- wel in herkennen. Maar of dit nu nog gedronken wordt door noeste landwerkers? Ik denk het niet, met al die trekkers en (zelfrijdende) landbouwmachines. Maar ranja zullen ze ook niet drinken...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692