Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Hop-it ®

$
0
0

Auteursrecht is het recht van de maker of een eventuele rechtverkrijgende van een werk van literatuur, wetenschap of kunst om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt openbaar gemaakt of verveelvoudigd. Het auteursrecht ontstaat in de meeste landen (waaronder Nederland en België) van rechtswege, als gevolg van de Conventie van Bern (1886). Men hoeft niets te deponeren of te registreren  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht).



Aanvankelijk was het auteursrecht bedoeld voor de bescherming van uitgevers en de tekst van boeken, pas later voor de schrijvers zelf, maar door een geleidelijke uitbreiding van het werkingsgebied is het tegenwoordig ook op veel andere zaken van toepassing, zoals toespraken, software, foto's, films, opgenomen muziek, beeldende kunstwerken, bouwwerken en journalistiek werk.
Het auteursrecht in Nederland in de periode 1814-1817 werd gekenmerkt door een gespleten situatie, die was ontstaan na het terugdraaien van de diverse regelingen uit de Franse Tijd en zou voortduren tot aan de invoering van de Auteurswet 1817. Het betrof een overgangsfase tussen twee verschillende systemen, namelijk dat van het kopijrecht en dat van het echte, op de belangen van de auteurs gerichte auteursrecht.
In deze juridisch onoverzichtelijke periode golden in Nederland twee verschillende regelingen: één voor de Noordelijke en één voor de Zuidelijke Nederlanden, die op wezenlijke punten van elkaar verschilden. In het Noorden gold een kopijrecht enkel ten behoeve van boekdrukkers en -uitgevers, in het Zuiden daarentegen reeds een werkelijk auteursrecht zoals thans min of meer vanzelfsprekend is, dat wil zeggen een regeling ten gunste van de auteurs zèlf.
Deze Auteurswet 1817 werd vervolgens de Auteurswet 1881 en uiteindelijk de Auteurswet 1912. Deze laatste wet is thans nog steeds van kracht, zij het herhaaldelijk gewijzigd. In maart 2008 werd het jaartal "1912" weggelaten bij de officiële titel van de "Auteurswet" omdat het jaartal onterecht het vermoeden deed rijzen dat de Auteurswet niet was aangepast aan de moderne tijd.
Artikel 1 van de Auteurswet definieert 'auteursrecht' sinds 1912 als volgt:
"Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld."
Om auteursrecht te krijgen moet er sprake zijn van een werk. Volgens de Hoge Raad in het arrest Van Dale/Romme is elke schepping met een eigen en oorspronkelijk karakter, dat het stempel van de maker draagt, een auteursrechtelijk beschermd werk. Een schepping die te banaal of triviaal is, zal daarom geen werk in de zin van het auteursrecht zijn (http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht).


Vermelden of een werk auteursrechtelijk beschermd is, zoals met het symbool ©, met het woord copyright of met een zin(snede) zoals dit werk is auteursrechtelijk beschermd heeft in verreweg de meeste situaties geen invloed op de beschermde status. Deze ontstaat namelijk van rechtswege. Dit type vermelding komt uit de Verenigde Staten, dat pas in 1989 toetrad tot de Conventie van Bern. Voordien ontstond auteursrecht in de Verenigde Staten niet van rechtswege en een vermelding als deze was dus noodzakelijk. Het plaatsen van een mededeling omtrent de auteursrechtelijke status is echter ook zeker niet verboden en kan dus ter informatie van nut zijn voor de consument  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht).



De Auteurswet kent echter enkele beperkingen op het auteursrecht en het citaatrecht is daar een krachtig voorbeeld van. Artikel 15a van de Auteurswet regelt dat een relevant deel van een werk overgenomen mag worden voor een duidelijk aanwijsbaar doel en een screenshot bij een bespreking, artikel of handleiding voldoet uitstekend aan deze eis. Het gebruikte screenshot moet dus een duidelijk doel hebben en functioneel ondersteunend zijn aan de tekst om als citaat bestempeld te mogen worden en dat zouden ook precies de criteria moeten zijn om uberhaupt screenshots te gebruiken dus laat het gezegd zijn dat de Auteurswet soms heel praktisch kan zijn....Onderdeel van het citeren is het vermelden van de bron dus het moet ook duidelijk zijn waar het screenshot van genomen is.
Bron: Vakblog - http://rsnijders.info/vakblog/2012/11/25/over-screenshots-en-auteursrecht/
(http://rsnijders.info/vakblog/2012/11/25/over-screenshots-en-auteursrecht/)

Een merk is pas beschermd nadat het geregistreerd is, dit in tegenstelling tot het auteursrecht dat meestal eveneens van toepassing zal zijn. Registreren kan afhankelijk van het beoogde gebied voor:
- Benelux: het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom te Den Haag.
- Europese Unie: Harmonisatiebureau voor de interne markt Office for Harmonization in the Internal - Market, Trade Marks and Designs(merken, tekeningen en modellen) in Alicante (Spanje).
- Wereld: World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève (Zwitserland) mits depot is gedaan in de EU of de Benelux.
Merkenrecht wordt verkregen na depot voor tien jaar en is onbeperkt verlengbaar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Merkenrecht).

Een merk is een bepaald woord of afbeelding (of een geluid of een kleur) waarvoor geldt dat er iemand (de merkhouder) is, die het als enige mag gebruiken binnen een regio voor een bepaald handelsdoel. Een merk kan bijvoorbeeld door een bedrijf geregistreerd worden om in de Benelux in juwelen te handelen. Daarna mag niemand anders in de Benelux in juwelen handelen onder die naam.
Volgens het Beneluxverdrag inzake de intellectuele eigendom worden als merken beschouwd "alle tekens die vatbaar zijn voor grafische voorstelling, met name woorden, met inbegrip van namen van personen, tekeningen, letters, cijfers, vormen van waren of verpakking, mits zij de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden" (http://nl.wikipedia.org/wiki/Merk).

The registered trademark symbol, designated by ® (the circled capital letter R), is a symbol that provides notice that the preceding word or symbol is a trademark or service mark that has been registered with a national trademark office.] In some countries it is against the law to use the registered trademark symbol for a mark that is not officially registered in any country.
Trademarks not officially registered can instead be marked with the trademark symbol ™, while unregistered service marks are marked with the service mark symbol ℠. The proper manner to display these symbols is immediately following the mark, and is commonly in superscript style but is not legally required (http://en.wikipedia.org/wiki/Registered_trademark_symbol).

Urthel is een Belgisch biermerk. Het bier wordt gebrouwen in opdracht van en verspreid door brouwerij Urthel, gevestigd te Ruiselede. Er zijn drie soorten Urthel-bier: Urthel Saisonnière, Urthel Hop-It en Urthel Samaranth (http://nl.wikipedia.org/wiki/Urthel).


Een van de meest creatieve brouwers van dit moment is een vrouw, Hildegard  van Ostaden. 
Als brouwer van Urthel uit het West-Vlaamse Ruiselede bedacht zij de reeks Urthelbieren die geheel volgens de authentiek Vlaamse brouwerskunst met geduld en in alle rust sinds begin 2007 bij Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot gebrouwen worden

Urthel has only been around since 2000 was quite unusual. The brewery was started by brew engineer Hildegard van Ostaden (pictured right) who does the brewing and her artist husband, Bas, who does all the artwork on the labels and tap handles.
The brewery started in Ruiselede, Belgium but since 2006 have been produced, according to the authentic flemish brewing style, at Koningshoeven in Tilburg, Holland. 
Of the three beers they produce, the lightest beer is their Urthel Saisonnière at 6%. The Hop-it comes in at 9.5% but is not their strongest, which is the Samaranth 12 Quadrium Ale weighing in at 12% (www.theworldofgord.com/2010/10/beer-of-week-urthel-hop-it.html).

Het Belgische bier Urthel HOP-IT® 
Wat maakt de naam HOP-IT onderscheiden van PAL HOPPER en PALM HOPSELECT?

Qua smaak wel in ieder geval. De hop vind ik niet zo lekker qua smaak. Het is een beetje wrang en gistig. In de smaak herken ik mandarijn (?). De geur is gistig. Het mondgevoel is tintelend. Het maakt het bier intrigerend. De hopsmaak die ik graag proef (citra en dergelijke) is niet in dit bier te vinden. Niet dat ik dat erg vind, ieder z'n smaak

Het etiket is verscheidende keren gewijzigd, zodat ook dat niet echt een duidelijk iets heeft vastgelegd:


Superior Hoppy Belgian Ale. White very rich foam, small bubbles. Very hoppy, spicy, fruity flavour and full, heart warming body. Brewed at first at Van Steenberge, now brewed at Koningshoeven - La Trappe brewery (www.ratebeer.com/beer/urthel-hop-it/51264/).

Considered Belgium's first Belgian Style IPA, Urthel Hop-it as said earlier is brewed with a Pilsner malt and three types of European Nobel hops. The Hop-it pours amber in colour, with a beautiful white head which does not dissipate. Floral hop notes are in the aroma. This is a very delicious looking beer.
The taste lives up to its look. It is fabulously hoppy but the hops are not overbearing. It is a very nicely balanced beer, one which I enjoyed every sip of (www.theworldofgord.com/2010/10/beer-of-week-urthel-hop-it.html).

Following a visit to the American Northwest in January, 2005, Hildegard returned to Belgium enthusiastic about of the different IPA's she had tasted. With her passion for barley, yeast and especially hops, she wanted to brew an IPA of her own. It had to be special, an homage to hops in the style of American Craft Brewers, but with a real Flemish touch. Using only different aromatic European hops and nothing but Pilsner malt, Hildegard has created a vibrant, hoppy, full-flavored top fermented and bottle conditioned golden special classic, Urthel Hop-It®. Urthel Hop-It®, Superior Hoppy Blond Ale is a full and heart-warming golden special ale of 9.5%. It's very hoppy, spicy and fruity, making Hop-It® a good choice for enthusiasts of Special Ales (www.pintley.com/beer/Urthel-Hop-It/11983/).

Hildegard maakte voor het brouwen van Urthel Hop-It enkel gebruik van verschillende Europese aromatische hopvariëteiten. Het werd voor traditionele brouwbegrippen een wel heel bijzonder en eigenwijs speciaal bier. De uitzonderlijk hoge maar verfijnde bitterheid van Urthel Hop-It het verfijnde hoparoma en het alcoholpercentage van 9,5% maken deze blonde Urtheltelg ongeëvenaard (www.mitra.nl/webshop/product/urthel/hopit/bd-e2-47-40-2f-71-e4-8d).

Urthel Hop-It is brewed with only malt (pils) and three European Nobel hops. It's a truly unique beer for hop lovers. Pale golden in color with billowing white foam, the nose is hoppy and spicy. On the pallet, Urthel Hop-It is very hoppy and intoxicatingly bitter but curiously well balanced. The malt and hops intertwine in a beautiful expression of complexity, contrast and complementary flavor. This makes Urthel Hop-It original, unequalled and a beer to enjoy with good friends (www.mustlovebeer.com/albums/photo/view/album_id/141/photo_id/5754).

Urthel Hop-it. Urthel Hop-It is brewed with only malt (pils) and three European Nobel hops. It's a truly unique beer for hop lovers. Pale golden in color with billowing white foam, the nose is hoppy and spicy (www.theworldofgord.com/2010/10/beer-of-week-urthel-hop-it.html).

Productomschrijving
ZICHT/KLEUR
De kleur is goudgeel met een troebele doorkijk en een mooie witte schuimkraag.
GEUR
In de geur domineren hop en enkele geuren van fruit zoals citrus sinaasappel.
SMAAK
De uitzonderlijk hoge maar verfijnde bitterheid van Urthel Hop-It is duidelijk te proeven.
AFDRONK
De afdronk is droog en lang.
GERECHT
Te combineren met kip en kikkererwten.
(www.mitra.nl/webshop/product/urthel/hopit/bd-e2-47-40-2f-71-e4-8d)

Klinkt mooi 'een troebele doorkijk', maar zo op het oog is het bier in mijn glas gewoon -of speciaal-, zoals elke Belgische ale. De geur heb ik proberen de determineren, maar hop en citrus mis ik. Ook de bitterheid beoordeel ik niet als uitzonderlijk of buitensporig 
Wat vinden anderen?

Urthel hop-it Een bier  met een stevige moutigheid en een grassig hoparoma. De gist geeft een Belgische fruitigheid. De bitterheid is vrij aanwezig maar niet zo hoog als verwacht. Het bier heeft vooral een hoppig aroma wat ook in de smaak ontwikkelt. De fruitige gist geven het bier een kruidig karakter. Het mondgevoel is wat dun en heeft een lichte oxidatiesmaak.  Het bier mist naar mijn mening balans (http://brouwerijdewatertoren.blogspot.nl/2013/11/belgische-ipas.html).  

Aroma: lemon, spices. app: hazy straw with minimal white head and some lacing. Taste and palate: medium body, light sweetness, light long bitter finish, average carbonation. Overall: an ok strong ale. Didn’t enjoy the aroma, mouthful is ok.

Cloudy yellow gold pour with a large frothy foam head. Full and funky. Whole wheat bread. Lemon verbina. Unripe oranges. White peppercorns. 

Bottle. Blond pale color with white small head. Aroma has lots of citrus, hay and spices. Taste is malty with bitter and dry finish. Flavors of hops, lemon, yeast, spices and caramel.

Hazy golden straw, medium white head with pretty nice retention. Nose is malt, perfume, hops, bubblegum notes. Flavor is sweet and malty, slightly bready notes, fruity and spicy notes along with some hops in the finish. Finish has somewhat of a "hole" in it, the flavor simply drops off. Lingering hops and spice. Surprisingly drinkable for the ABV, hides the alcohol pretty well (http://www.ratebeer.com/beer/urthel-hop-it/51264/).

[citrus, limoen en peper mis ik, maar mandarijn, kruiden, gist en mout herken ik wel. Caramel? Daar zal wel het zoetje mee worden bedoeld. Aroma is een complex iets, en de alcohol wordt goed weggestopt (9,5%?!?!)]


Urthel Hop-it este o bere belgiana foarte curajoasa, respecta traditia, dar aduce si ceva in plus.
In pahar e aramie, tulbure, cu spuma bogata, dar temporara. La capitolul aroma nu se intampla prea multe, cand bagi nasul in pahar simti note foarte slabe de drojdie, prune uscate si hamei. Un pic dezamagitor (http://universitateadebere.ro/urthel-hop-o-belgiana-cu-personalitate/).

The carbonation and head were more reminiscent of an IPA. The aroma was not overwhelmingly hoppy like the Chouffe Houblon. It smelled of toasty champagne yeast with a lemon hop accent. Hop-it’s flavor features an IPA malt flavor of raw cookie dough. The lemon hop flavor carries into the flavor lending an acidic aspect. The Hop-it tastes like an IPA but retains a Belgium ale’s body and mouth feel. In all, it’s a refreshing and defnitely unique drinking experience. 9,5%abv (http://deliriumtaphouse.com/urthel-hop-it.html).

This beer is a cloudy golden beer in the style of a Belgian Strong Ale. This Belgian beer does indeed smell of the hops. But there’s something more to it. To me this is strangely reminiscent of the Unibroue Fin Du Monde, with the addition of a wheat beerlike smell. Spice and citrus are in the scent, like other wheat beers. To me the putting hops on front street like that is a bit of a misnomer. The hops are more used for the scent, not taste. There really isn’t a huge bitter note to the beer. This beer has a very heavy mouthfeel to it, and it is definitely a sipper of a beer.  Frank felt that this beer would be well paired with a sharp cheese. We both noticed that while initially it was too sweet for our liking, as the tasting continued and the beer warmed. The scent too started to release its fragrant notes. All in all this isn’t a beer I see myself seeking out, but if you find you’re a fan of beers like Fin Du Monde or that style give it a try (https://leapbeer.wordpress.com/2012/05/04/leapbeer-review-133-urthel-hop-it-special-blonde/).

[IPA, Belgian ale, tarwebier en ga zo maar door. het bier wordt met vanalles vergeleken. Volgens mij is het een compliment om als bier vergeleken te worden met het einde van de wereld...]



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692