Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Nieuws van mei 2016

$
0
0
Nu de nieuwsfeed is weggevallen deze maand, ben ik op andere sites aangewezen.

Bavaria neemt Palm over!?!?!?!
Bavaria neemt het Belgische Palm Craftbrewery over? Ik hoor het net op het nieuws. Dat is een grote verrassing, want Bavaria wordt daardoor best een grote speler op het gebied van speciaalbier (La Trappe, de Molen, Palm....)

Week van het Nederlandse Bier 
In de eerste week van mei 2016, zijn 170.000 gratis kranten van de Week van het Nederlandse Bier verspreid door bierig Nederland. Het is alweer de vijfde krant, aangezien ook de Week van het Nederlandse Bier dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt (van 19 t/m 29 mei 2016). De gratis krant voor bierliefhebbers wordt dit jaar voor het eerst verspreid in een verhoogde oplage van 170.000 exemplaren, aangezien ook supermarktketen Albert Heijn ruim 80.000 kranten verspreidt. Daarnaast is de krant als vanouds weer op te halen bij de slijterijen van Mitra, Topslijters en een groot aantal betere biercafes in Nederland, zoals de ABT-cafes. Ook alle brouwerijen die deelnemen aan de Open Dagen hebben kranten tot hun beschikking om uit te delen aan de bezoekers (www.biermagazine.nl/bier/22/686/170.000_gratis_kranten_week_nl_bier_
verspreid_door_nederland_.html).

Bavaria lanceert het blikglas
Bierbrouwer Bavaria en Marketingbureau Smaac lanceerden deze week een nieuwigheidje voor je bierblikje: het Bavaria blikglas. Door middel van een eenvoudig te bevestigen drinkrand krijgt een regulier bierblikje hiermee de drinkervaring van een glas. Vanaf 9 mei is het blikglas verkrijgbaar bij supermarkten in heel Nederland.
Marketingbureau Smaac bedacht het concept en was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van het blikglas. Tijdens de ontwikkeling is gebruik gemaakt van 3D Printing. ... Het blikglas is gemaakt van stootvast polycarbonaat dat bijna niet te onderscheiden is van echt glas. Door middel van een Bavaria blauwe afsluitring is het blikglas volledig waterdicht gemaakt (www.biermagazine.nl/bier/22/682/bavaria_lanceert_het_blikglas.html).


Omzet AB InBev
Biergigant AB InBev heeft in het eerste kwartaal van 2016 minder bier verkocht dan een jaar eerder.
Anheuser-Busch InBev had onder meer last van zware economische omstandigheden in Brazilië. De nettowinst, geschoond voor eenmalige posten, zakte met twee derde tot 844 miljoen euro.
De winstdaling is mede te wijten aan sterk gestegen financieringslasten. Het in België gevestigde, internationale bierconcern, bekend van merken als Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden en Hertog Jan, heeft zich flink dieper in de schulden gestoken om de naderende overname van branchegenoot SABMiller te bekostigen.
AB InBev meldde woensdag een kwartaalomzet van 9,4 miljard dollar (8,2 miljard euro). Dat is ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder, maar exclusief nadelige wisselkoerseffecten was volgens het bedrijf sprake van een groei van ruim 3 procent.
De fusieplannen met SAB Miller liggen volgens AB InBev op koers om in de tweede helft van het jaar te worden afgerond. Het bedrijf meldde dat ''goede vooruitgang'' is geboekt om de vereiste goedkeuringen van toezichthouders te verkrijgen.
Door de samensmelting van de twee grootste bierbrouwers ter wereld ontstaat een kolos die nummer drie Heineken nog verder in de schaduw zet. Om die reden kijken de mededingingsautoriteiten wereldwijd scherp naar de deal.
Om bezwaren voor te zijn heeft SAB Miller merken als het Nederlandse Grolsch en het Italiaanse Peroni al verkocht aan de Japanse brouwer Asahi. Vorige week werden ook bezittingen in Oost-Europa, waaronder het Tsjechische Pilsner Urquell, in de etalage gezet (www.biernet.nl/nieuws/ab-inbev-verkoopt-minder-bier).

Het is bijzonder om te lezen dat het oerpilsener Pilsner Urquell in de verkoop gaat. Ik hoop dat het door de staat wordt opgekocht om de staatserfenis veilig te stellen, maar ik vrees dat de kans bestaat het opgekocht wordt door een investeerder die het kapot maakt, zoals met de V&D is gebeurd.

Hoe laat gaan de kroegen hier dicht?
De horeca mag in steeds meer gemeenten langer openblijven. Het moet de overlast van uitgaanspubliek verminderen. Is dat ook echt zo?
Het Algemeen Dagblad heeft bij 42 gemeenten navraag gedaan naar hun actuele horecabeleid. Van hen heeft 45 procent de sluitingstijden het afgelopen jaar verruimd, of wil hiermee dit jaar nog experimenteren. Sinds begin 2015 hebben negen gemeenten de cafés en discotheken meer ruimte gegeven om op een later of zelfgekozen tijdstip dicht te gaan. Nog eens tien gemeenten zijn dat dit jaar van plan. ...Minder regeltjes en meer vrijheid voor de ondernemer vormen de belangrijkste overwegingen om de  sluitingstijden vrij te laten. In veel gemeenten vragen de horecabazen om versoepeling van de regels om hun klanten tegemoet te komen en neemt de politiek deze wens over.
Daarnaast wordt spreiding van de uitgaansdrukte als voordeel genoemd. Het zou leiden tot minder overlast voor omwonenden en minder incidenten, doordat het publiek niet op één tijdstip massaal de straat op gaat.
Uit onderzoek blijkt echter dat een proef met verruimde sluitingstijden in Amsterdam in 2009 juist tot meer overlast leidde en een derde meer drankslachtoffers tot gevolg had. Bij een proef in Alkmaar bleek dat de sfeer in de late uren juist grimmiger werd. In Engeland bleek het verruimen van de openingstijden juist gunstig.
Sinds de wijziging in de Drank en Horecawet in 2013 hebben gemeenten meer mogelijkheden om zelf beleid te maken. Dit wordt door steeds meer gemeenten toegepast, zo ook op de openingstijden van horeca (www.biernet.nl/nieuws/horeca-steeds-langer-open).

Beetje raar bericht, want we wordt een vraag gesteld (werkt verruiming van de sluitingstijden om overlast te verminderen?) en het antwoord is 'soms wel, soms niet'. In enkele Nederlandse gemeenten werkte het niet, maar in Engeland werkte het juist weer wel. Wat is het nu?


Rowwen Heze zong er al over: want ik weet hoe dat gaat, straks is er nergens meer wat open...


Grolsch introduceert nieuwe ZomerWeizen
Bierbrouwer Grolsch bouwt voort op het succes van Weizen en brengt exclusief voor de horeca Grolsch ZomerWeizen op de markt.
Grolsch wil voor ieder seizoen een eigen bier op de tap hebben.
Deze nieuwe variant Weizen is vanaf de eerste week van mei tot en met het einde van de zomer in een geselecteerd aantal Grolsch horecagelegenheden en op verschillende evenementen door het hele land verkrijgbaar.
Grolsch ZomerWeizen is een natuurtroebel tarwebier, volfris en lichtzoet van smaak met lichtfruitige kenmerken van cranberries en rood fruit. Grolsch Meesterbrouwer Guy Evers:
“Cranberries zijn niet zo zoet als andere fruitsoorten. Ze zorgen voor een mooie balans tussen bitter en zuur. Het resultaat is de karakteristieke smaak van Grolsch Weizen met een verrassend sprankelende lichtzoete afdronk. Deze Weizen geeft het ultieme zomergevoel.”
(www.biernet.nl/nieuws/grolsch-introduceert-nieuwe-zomerweizen)
Consumenten en horecaondernemers willen steeds vaker nieuwe smaken en belevingen proberen. Grolsch biedt met het Wisseltapprogramma toegevoegde waarde aan de populariteit van het speciaalbiersegment door ieder seizoen met een eigen bier te komen geheel passend bij het jaargetijde. Grolsch ZomerWeizen wordt geschonken in het Grolsch Weizen glas en is uitsluitend op tap in horeca verkrijgbaar (www.biermagazine.nl/bier/22/684/grolsch_introduceert_exclusief_voor_horeca_grolsch_zomerweizen.html).

Leuk, al die nieuwe soorten die worden geïntroduceerd. Onduidelijk is of dergelijke bieren ook in het gamma blijven, want Bavaria Appel 0,0% schijnt ook weer met stille trom te verdwijnen (zie www.biernet.nl/nieuws/bavaria-introduceert-radler-appel).


Meer dan 200 jaar brouwerij in Opitter
Brouwerij Cornelissen uit Opitter heeft haar contract met de Hasseltse abdij verlengd. In 2009 sloten zij een overeenkomst voor het brouwen van een authentiek Limburgs abdijbier. Zeven jaar later krijgen de Herkenrode Tripel en Bruin steeds meer erkenning.
“In de wildgroei aan bieren en biertjes van de jongste jaren probeert iedereen zijn plaatsje aan de toog te veroveren”, beseft
huidige CEO Jef Cornelissen junior maar al te goed. “En dan komt de ervaring en knowhow die we over zes generaties hebben opgebouwd pas echt goed tot zijn recht. Want door een leuk bedachte naam op een mooi etiket te zetten, creëer je nog geen sterk merk. Goeie marketing is meer dan ooit noodzakelijk, maar geen goeie marketing zonder een authentiek merkverhaal. En dat hebben we met Herkenrode absoluut!” (www.biermagazine.nl/bier/22/688/brouwerij_cornelissen_uit_opitter_verlengt_contract_met_hasseltse_abdij.html).

Bij een bericht als dit vraag ik me af, wat nu de nieuwswaarde is en of het geen reclame is. Het  bedrijf bestaat al 200 jaar na het schijnt:

Op 15 mei [verscheen] een boek over de brouwerij van Opitter, de huidige Brouwerij Cornelissen. De brouwerij van Opitter stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Een zekere Jan Mathijs Nijssen runde op het dorpsplein een 'boerderij- brouwerij' zoals destijds in iedere gemeente wel enkele te vinden waren. In de zomer werd er aan landbouw gedaan, in de winter werd er bier gebrouwen. Nijssen brouwde een typisch seizoenbier dat bewaard werd voor de zomermaanden (www.biermagazine.nl/bier/22/687/meer_dan_200_jaar_brouwerij_in_opitter.html).

BAV bierverzamelaars gaan toch door
Op 16 april jl. vond de Algemene Ledenvergadering van BAV plaats, de enige Bier Attributen Verzamelaarsvereniging die ons land rijk is. En het was een speciale ALV want op de agenda stond het voorstel tot liquidatie van de vereniging. Wat bijna niemand binnen de vereniging nog voor mogelijk had gehouden gebeurde toch. Voorzitter Paul Procee legt uit.
“Al ruim een jaar zijn wij binnen de vereniging BAV op zoek naar nieuwe bestuursleden, een nieuwe vormgever van ons BAV-journaal en een nieuwe hoofdredacteur van dat verenigingsmagazine. Ondanks vele oproepen in ons blad en tijdens vergaderingen, ondanks vele informele pogingen om mensen over te halen, lukte het ons als bestuur niet de vacante plekken in te vullen. Zo konden we niet verder, want een vereniging als BAV draait op vrijwilligers. Dus hebben we een voorstel uitgewerkt om de vereniging te liquideren”, zo begint Paul. In de tussentijd en afgelopen maanden zijn er daarnaast vele gesprekken gevoerd met de collega’s van bierconsumentenvereniging PINT alsmede met uitgever Birdy Publishing van Bier! magazine om te kijken of er een vorm van samenwerking mogelijk was waarmee ook de verenigingsactiviteiten van BAV in stand gehouden konden worden. Procee: “Hoe vruchtbaar die gesprekken ook waren, ze zijn uiteindelijk op niets uitgelopen. Dat bevestigde ons idee om BAV dan maar te liquideren en in andere vorm voort te zetten.” ... De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo blijkt. Want op de dag van de ALV bij de Beyerd in Breda nam alles een geheel andere wending, zo legt Paul uit  (www.biermagazine.nl/bier/22/685/bav_bierverzamelaars_gaan_toch_door.html).

Ik wist niet dat de BAV zo slecht liep. Al een tijdje twijfelde ik of ik er geen lid van zou worden. Deze maand hebben ze de nieuwe vorm besproken of ze online meer gaan doen.

Tja, eigenlijk kan ik voor het nieuws beter kijken op www.biermagazine.nl/bier/22/biernieuws.html dan op m'n eigen blog...

Crowdfunding
Er zijn weer verschillende brouwerijen die fondsenwerven:
Brouwerij den Drul is een doorslaand succes. Om te voldoen aan de stormachtige vraag is er maar 1 optie: capaciteit uitbreiden! (http://brouwerijdendrul.nl/crowdfunding%20campagne.htmlhttps://crowdaboutnow.nl/campagnes/Brouwerij-dn-drul)
Brouwerij Boegbeeld, een brouwerij uit de regio 's-Hertogenbosch, heeft inmiddels 96% van de benodigde €30.000 verzameld, en is van plan om de financiering aan te wenden voor de opstart en verbouwing van Brouwerij Boegbeeld. Investeren kan vanaf €5, en naast een rendement van 15%  over 60 maanden ontvang je ook andere extra’s. Meer informatie: http://crowdaboutnow.nl/Boegbeeld

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692