Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

RPA

$
0
0
RPA kan staan voor:

Depuis le 5 Mars 2001, Radio Publique Africaine (RPA) a conquis ses lettres de noblesse dans le paysage médiatique burundais. Pour le moment, elle couvre tout le territoire burundais sauf les provinces méridionales de Bururi et Makamba. Ses ondes balaient également le Rwanda, l’Est de la RDC et à l’Ouest de la Tanzanie (www.rpa.bi/index.php/qui-sommes-nous).

Registerpensioenadviseur. Een adviseur die het keurmerk RPA draagt en daarmee aangesloten is bij de beroepsorganisatie, voldoet aan de strenge eisen van de erkenningsregeling voor vakbekwaamheid en kwaliteit. De RPA heeft diepgaande kennis op het gebied van individuele en (semi-)collectieve pensioenregelingen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin (www.rpa.nl/).

Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid: RPA-NHN is dé netwerkorganisatie op het gebied van de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord.Zij vervult een onmiskenbare brugfunctie tussen ondernemers-, overheids-, enonderwijsorganisaties. Het RPA heeft vooral oog voor resultaat: samenwerken = samen doen =mensenwerk. Onder dit motto heeft het RPA-NHN een omvangrijk netwerk opgebouwd en concrete resultaten geboekt (www.rpa-nhn.nl/over_onswww.rpa-nhn.nl/uploads/tekstblok/2013_01_17_bijlage_02_voorwaarden_lidmaatschap_rpa_nhn.pdf).

Maar er zijn nog veel meer organisaties die hun naam afkorten tot RPA (http://en.wikipedia.org/wiki/RPA).

En aangezien dit een bierblog is, is er uiteraard ook RPA-bier:


Ik dronk vandaag het RPA-bier dat wordt gebrouwen in Brouwerij Jopen te Haarlem. Het werd voor het eerst gebrouwen ter ere van 100 jaar Jacobuskerk (www.ratebeer.com/beer/jopen-jacobus-rye-pale-ale/151035/).

...in 1994 ..... wordt Jopen Bier opgericht. De naam herleidt naar de grote vaten die langs de kade van het Spaarne lagen. Na intens onderzoek ontdekt brouwer Chris Wisse met behulp van de Universiteit van Leuven twee bruikbare recepten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn replica’s van het bier omschreven in het brouwerkeur uit 1407, Koyt, en 1501, Hoppenbier. In 1995 presenteert Jopen de bieren, tijdens het 750-jarig bestaan van de stad Haarlem (www.mitra.nl/webshop/product/jopen/jacobusrpa/99-8d-bc-0f-3e-37-3b-af).

Tot eind 1996 werden de bieren van Jopen gebrouwen bij De Halve Maan in Hulst, daarna werd gebruikgemaakt van de brouwerij van La Trappe in Berkel-Enschot. Vanaf 2001 werden de bieren gebrouwen bij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde. Sinds 11 november 2010 is de Jopenkerk geopend in het Raaks gebied, in het centrum van Haarlem. In deze voormalige Jacobskerk worden de Jopenbieren gebrouwen en is er een café- en restaurantfunctie. Hiermee is een einde gekomen van de periode van loonbrouw en wordt Jopenbier daadwerkelijk weer in Haarlem gebrouwen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Jopenkerk).

Sinds 2010 heeft Jopen Bier zich gevestigd in de oude Vestekerk, die verbouwd is tot een Grand Café en brouwerij en omgedoopt is tot de Jopenkerk. De moderne, volautomatische brouwinstallatie is door brouwmeester Chris Wisse zelf ontworpen en is te bezichtigen onder het genot van een van de Jopen bieren en een hapje (www.mitra.nl/webshop/product/jopen/jacobusrpa/99-8d-bc-0f-3e-37-3b-af).

De Jopenkerk heet officieel Jacobskerk. De kerk is op 16 juli 1911 in gebruik genomen en er hangt een plaquette in de gang die daar aan herinnerd. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de kerk werd het Jacobusbier gebrouwen.
Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims, herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp. De pelgrims overnachtten vroeger bij gasthuizen op de route van hun tocht en de gasthuizen hadden daarom een bijzondere regeling met de belasting. Ze werden vrijgesteld van accijns, mits ze bier brouwden met rogge. Vandaar dat Jopen gekozen heeft het Jacobbier een roggebier te laten zijn, een Rogge Pale Ale, een lichte variant van een IPA (www.mitra.nl/webshop/product/jopen/jacobusrpa/99-8d-bc-0f-3e-37-3b-af).

Jopen heeft de Jopen Jacobus RPA gebrouwen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kerk op 16 juli 2011. In de Jopenkerk hangt hier ook een plaquette van. Een bier met rogge is ook niet zonder reden gekozen. Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims die vroeger in gasthuizen de nacht doorbrachten op hun pelgrimroute. De gasthuizen waren vrijgesteld van accijns als ze gebruik maakten van rogge (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/08/11/bierproef-jopen-jacobus-rpa).


Om 100 jarige bestaan van de Jopenkerk niet onopgemerkt voorbij te laten gaan is dit bier gebrouwen. Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims, herkenbaar aan de St- jacobsschelp. Deze pelgrims overnachtten vroeger bij gasthuizen op de route van hun tocht. De gasthuizen hadden vanwege deze bezoekers een bijzondere regeling met de belasting; zij waren vrijgesteld van accijns, mits ze brouwden met rogge. Vandaar dat wij gekozen hebben om het Jacobbier een roggebier te laten zijn: een Rogge Pale Ale. Het is een kruidig en pittig biertje (www.gall.nl/shop/973572-jopen-jacobus-rpa-30cl/).

Het bier kreeg in 2014 een nieuw etiket (ik dronk nog een flesje met het oude etiket)

Jopen Jacobus is een Rye Pale Ale. Amberkleurig en fruitig bitter door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. De roggemout geeft het bier een karaktervolle smaak. Jopen Jacobus RPA is vernoemd naar de voormalige Jacobskerk. Jopen heeft deze kerk in gebruik genomen als brouwerij, grand café en restaurant en omgedoopt tot Jopenkerk. Het bier werd in 2011 ontwikkeld voor het honderdjarig bestaan van de kerk.
Jacobus is de beschelmheilige van de pelgrims. Zij brachten tijdens hun tocht de nacht door in gasthuizen. Deze gasthuizen waren vrijgesteld van accijns, mits er werd gebrouwen met rogge. Om die reden is Jacobus een Rogge Pale Ale. Een bier met pit (www.jopenbier.nl/bieren/jopen-jacobus-rpa/?age-verified=2d5d3e782f).

RPA is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 5,3%. Het bier werd een eerste maal gebrouwen in 2011 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Sint-Jacobskerk, de officiële benaming van de Jopenkerk. Het bier won al enkele prijzen:
World Beer Cup 2012 - Bronzen medaille in de categorie Rye Beer.
World Beer Awards 2013 - gouden medaille Best Rye Speciality Beer
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Jopen_Jacobus_RPA)
Het was in 2011 het beste nieuwe bier volgens bier.blog.nl.

Het is een roggebier (Rye):
Rye beer refers to any beer in which rye (generally malted) is substituted for some portion of the barley malt. One example of this is roggenbier which is a specialty beer produced with up to sixty percent rye malt. The style originated in Bavaria, in southern Germany and is brewed with the same type of yeast as a German hefeweizen resulting in a similar light, dry, spicy taste.
In the United States another style of rye beer is being developed by homebrewers and microbreweries. In some examples, the hop presence is pushed to the point where they resemble American India pale ales. This style is often called a "Rye-P-A," a take-off of the abbreviation for an India Pale Ale, "IPA." (http://en.wikipedia.org/wiki/Rye_beer)

Jopen Jacobus Rye Pale Ale
BrouwerijJopen Brouwerij
LandNederland
SoortPale Ale
Alcohol5%
GistingBovengisting
KleurAmberkleurig
(www.biernet.nl/bier/merken/jopen-jacobus-rye-pale-ale).

Ingrediënten
water, pale alemout, roggemout, haver en hop (Cascade en Simcoe) (www.gall.nl/shop/973572-jopen-jacobus-rpa-30cl/)

Jopen Jacobus Rye Pale Ale is een royaal, met de hand gehopt, biertje. Dit zorgt voor een kruidige, droge en pittig gehopte doordrinker. Jopen Jacobus RPA is in 2013 winnaar geworden van de gouden medaille bij de World Beer Awards (www.biernet.nl/bier/merken/jopen-jacobus-rye-pale-ale).

Nou, hoe smaakt het bier?
Ik vind de rogge met de hop een opvallende afwijkende smaak, maar toch frisse smaak, die een beetje doet denken aan rookbier. vooral in de nasmaak herken ik die rooksmaak. Het bier is frisbitter, zonder felle citrussmaak.

ZICHT/KLEUR: Amberkleurig.
GEUR: Kruidig.
SMAAK: Doordrinkbaar en een kruidige smaak van roggemout, in combinatie met fruitigheid van Amerikaanse Hop.
AFDRONK: Verfrissend en lichtkruidig.
(www.mitra.nl/webshop/product/jopen/jacobusrpa/99-8d-bc-0f-3e-37-3b-af)

Aroma ruikt kruidig en duidelijk naar de roggemout (roggebrood). Bij het nemen van een slok van dit bier proef je direct het volle van de rogge gevolgd door het pittige van de hop, echter niet te veel. Het blijft goed doordrinkbaar en mijn glas was danook zo leeg, jammer genoeg. Ondanks dat ik helemaal niet zo hou van roggebrood, vind ik het hier niet overheersend. Je raakt er normaliter snel vol van. Doordat de roggesmaak snel wordt overgenomen door de hop, blijft het bier fris en doordrinkbaar (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/08/11/bierproef-jopen-jacobus-rpa).

adamnowek (323) - Amsterdam, NETHERLANDS - JAN 14, 2015
Light brown in colour and relatively clear. Aroma of malt, caramel, and rye. Taste is Canadian Club in beer form.

suurjuust (1279) - ESTONIA - DEC 2, 2014
Hazy amber beer, medium tan head. Nose is floral sweetness, malt, caramel. Flavor is caramel, rye, hops in the finish. Fairly smooth, nice rye smoothness and hop balance. Very drinkable.

berntholer (1090) - Antwerp, BELGIUM - NOV 16, 2014
ivorywhite head leaves structured lacing. brown colour. aroma of malts, caramel, hops, bit soapy. taste like aroma, some rye-sweetness aftertaste is slight bitter. rather thin mouthfeel, medium carbonation (www.ratebeer.com/beer/jopen-jacobus-rye-pale-ale/151035/).

Tja, het bier is inderdaad wat donkerder dan een IPA. Doet wat denken aan roggebrood. Het heeft een inderdaad moutige smaak. De geur is inderdaad kruidig. De smaak ook. Caramel herken ik niet zo, maar nu ik er zo over nadenk, herken ik wel wat zoets in de smaak. Het doet wat denken aan stroop/siroop, ja dat is zeker (toch) weer caramel. Zepige smaak is ook wel wat te herkennen in de nasmaak. Het is een intrigerend bier, echt zo'n speciaalbier waar je wel een avondje over kan doen met de smaakbeleving.

Maar komt die smaak echt door de rogge?

De stroperigheid zou misschien door de rogge kunnen komen (zoals ik hier denk te lezen).

Er spelen zoveel factoren mee in de smaakbeleving van je bier dat ik zo'n ratio graag naast mij neerleg. In dat ratio wordt er bijvoorbeeld ook geen rekening gehouden met de vergistingsgraad. Een droog bitter bier gaat veel bitterder doorsmaken dan een zoeter bier met hetzelfde IBU. Mijn punt is en blijft dat er vaak met zo'n hoge IBU's vooral veel fouten worden verborgen. Maak eens een goed clean roggebier met 35 IBU,is een stuk uitdagender dan er eentje te maken met 65 IBU waarin je niks anders meer proeft dan een overdaad aan hop (www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/viewtopic.php?f=85&t=2373).

Al met al dit is nu echt een bier om te drinken -nee, proeven- bij een kampvuur en te bespreken/idealiseren onder een sterrenhemel....

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692