Deze maand begin met 1 april en er waren weer tal van grappen, waarvan sommige meer of minder geslaagd waren... (zie o.a. www.hardnews.nl/waren-beste-grappen-1-april/, www.metronieuws.nl/xl/digitaal/2016/04/man-verliest-baan-door-1-aprilgrap-google, www.nu.nl/google/4239928/google-blundert-met-1-aprilgrap-in-gmail.html en www.bright.nl/nieuws/1-april-zelfrijdende-google-fiets-en-zuckerberg-hoodies, www.pcworld.com/article/3050656/internet/gmail-april-fools-prank-yanked-after-minion-mic-drop-gifs-wreak-havoc-on-peoples-lives.html,
www.newindianexpress.com/cities/chennai/Dropping-the-Mic-Google%E2%80%99s-April-Fool-Prank-Backfires/2016/04/02/article3358176.ece). Tja, email van google is van google en zij bepalen de inhoud van je email...
Is er met 1 april ook iets met bier gedaan?
Jazekers:
(www.facebook.com/Biernet.nl/photos/a.492612410779584.114817.370902249617268/1176079929099492/?type=3&theater)
In 2011 had Heineken ook een grap met hun fietskrat
(http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/04/01/1-april-grap-van-heineken, www.guerrillacafe.nl/buitenreclame-voorbeelden/heineken-1april-grap/).
In 2010: Heineken heeft in samenwerking met Philips een speciale Senseo op de markt gebracht. Deze Senseo wordt ook wel de Bierpad genoemd. Meer info is te vinden op www.bierpad.nl
(www.biernet.nl/fun/plaatjes/bierpad) (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/04/01/het-bier-senseo-effect). Na het gemak van de Douwe Egberts SENSEO® koffie- en Pickwick SENSEO® theepads introduceert Heineken in samenwerking met Philips de speciaal ontwikkelde Heineken SENSEO® bierpad. Voor koud bier met een heerlijke schuimkop op een moment dat jou uitkomt. Al het genot in één handzaam apparaat. Proost! (www.bierpad.nl/) Helaas! Vanwege 1 april is de Bierpad uitgesteld.
2 april 2010 - Niet dat iemand het nog niet doorhad, maar we konden het niet laten. Het is immers ook onze droom, één machine die voorziet in alle primaire levensbehoeften die er echt toe doen. Geintje bedacht door internetbureau @mangrove. Met design van @leenx en met liefde in elkaar gehakt door @rubenbos.
Op onze blog kan je nalezen hoe snel "iets met bier" zich online kan verspreiden. Iedereen die erom kon lachen en op Retweet drukte: bedankt! En Heineken bedankt voor de positieve reactie op deze grap. We zijn volgend jaar op onze hoede... (www.bierpad.nl/)
In Nieuw-Zeeland had Speight’s Brewery [in 2010] gepropageerd dat er gratis voor iedere klant bier en water afgehaald kon worden. Met het gevolg dat wegen totaal dichtgeslipt waren en het bereiken van de stad Dunedin onmogelijk werd (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/04/01/1-april-grap-van-heineken).
In 2012 had AB InBev met Jupiler een vrouwenbier als 1 april (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/04/01/jupiler-lanceert-bier-voor-dames):
De van oorsprong Deense bierbrouwerij Carlsberg draagt ook zijn steentje bij aan 1 april. Met deze video proberen ze mensen wijs te maken dat het bedrijf binnenkort bier zal gaan bezorgen per drone (www.telegraaf.nl/tv/opmerkelijk/23874837/__1_april__Bier_bezorgen_per_drone___.html).
Tussen Enschede en Lichtenvoorde wordt tegelijk gerealiseerd met de vernieuwing van de N18 door Rijkswaterstaat, die in 2018 klaar moet zijn. De hightech leiding is een innovatieve en duurzame manier om bier te transporteren, in dit geval van de brouwerij in Enschede naar het terrein van de Zwarte Cross (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-innoveert-met-hightech-bierleiding). Het bericht heeft veel opmerkelijke reacties opgeleverd. “Mensen bellen overal vandaan. Zelfs buitenlandse brouwers hebben ons gebeld voor meer informatie en technische specificaties. Maar ja, wij hebben daar weinig verstand van. We hebben ontzettend veel aanvragen gehad van bierdrinkers uit de regio of zij kunnen worden aangesloten op de bierleiding. Technisch gezien moet dat lukken, maar dat zullen wij dan eerst zelf testen …”, aldus Pieter Holkenborg (http://bierista.nl/actueel/werkzaamheden-bierleiding-grolsch-naar-zwarte-cross-begonnen/).
Een bierleiding van de Grolsch-fabriek in Enschede naar het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Een technologisch hoogstandje wat voor de fervente festivalliefhebber te mooi klonk om waar te zijn. En dat was het ook. Het grootste festival van Nederland komt ieder jaar met een ludieke 1 april-grap, maar het bericht over de bierleiding uit 2015 werd massaal opgepikt. Het idee was dat je naast de N18 alleen maar een gaatje in de grond hoefde te maken om je onbeperkt te kunnen laten vollopen met het bier uit Enschede. Op de Zwarte Cross zelf kreeg je bier vers uit het vat, beter kon niet! Ook Grolsch deed mee aan de grap met een eigen persbericht, maar toen de datum van 1 april wel heel dichtbij kwam, bleek het een goed opgezette stunt (www.tubantia.nl/regio/trapte-jij-in-deze-5-twentse-1-aprilgrappen-1.5876764). Direct kwamen veel reacties binnen dat het hier om een 1 aprilgrap moest gaan. Toch sloeg nog even de twijfel toe toen maandag borden langs de N18 werden geplaatst waarop de werkzaamheden rond de aanleg van de bierleiding werden aangekondigd (http://bierista.nl/actueel/grolsch-bierleiding-naar-terrein-zwarte-cross-is-1-aprilgrap/). Overigens heeft De Belgische brouwerij De halve Maan in Brugge wel echt een bierleiding aangelegd (zie biernieuws in februari 2016 en december 2015).
Goeie 1 april grap om uit te halen met je vader! Of bij iemand als je op stap bent in de kroeg. Of natuurlijk bij een collega op je werk bij de vrijdagmiddag borrel!
Doe dit zakje bierpoeder in een glas. Gier er water bij en het lijkt net een biertje, maar smaakt ontzettend smerig, naar AFWASWATER! (www.1april.net/grappen/Bierpoeder)
Ook het Yonibier zou volgens mij ook een 1 aprilgrap kunnen zijn (www.coolinary.nl/magazine/iemand_zin_om_te_investeren_in_vaginaal_bier). Als is het wel een gat in de markt.
De bacteriën die in het bier worden gebruikt, komen niet uit zomaar een punani. Een brouwerij in Warschau heeft namelijk model Alexandra Brendlova gestrikt om haar benen te spreiden en zo de smaak van dit nieuwe biertje een vreemde vaginale twist te geven. Het pilsje draagt trouwens de naam Bottled Instinct....Of ehm, zou het hier dan misschien toch gaan om een 1 april grap? Laten we het hopen (www.cosmopolitan.nl/lifestyle/news/a151281/bier-met-vaginasmaak/) (www.20min.ch/entertainment/lifestyle/story/Ihr-Vaginalsekret-macht-Bier-sauer-19622819). Het klinkt als een goed uitgewerkte aprilgrap, maar er is een nieuw bier op de markt. Het drankje is niet alleen met vakmanschap gebrouwen, maar het is ook gemaakt van vaginale bacteriën (http://nl.metrotime.be/2016/03/31/must-read/gat-in-de-markt-bier-gemaakt-van-vaginale-afscheiding/). Het is echter niet het eerste product zijn:
Eind vorig jaar groeide Zoe Stavri uit tot een ware internetlegende, toen ze op een ochtend besloot om de afscheiding van een vaginale schimmelinfectie van haar dildo te schrapen om er zuurdesembrood van te maken. Toen de bloem, water en de gist (uit de dildoschimmel) tot een mooi brood waren gebakken, at ze het op.
Maar Zoe was niet de eerste die vaginaspul gebruikte om er eten mee te maken. Je had Toi Sennhauser, die voor het kunstproject Mama's Natural Breakfast een tafel dekte met zelfgebakken vaginabrood, honing en boter om te laten zien dat vrouwen en brood één zijn; een universele leven gevende kracht. Cecillia Westbrook, een doctoraalstudent aan de University of Wisconsin, maakte yoghurt met behulp van vaginale afscheiding. Wat kan er nou gezonder zijn, dacht ze, dan de goede bacteriën uit je vagina nemen en daar meer van te kweken om later weer in te nemen? Het is exact dezelfde logica als achter het eten van probiotische yoghurt.
Nu heeft een man uit Warschau het idee van vaginavoedsel overgenomen, en wil hij een nieuw vaginaproduct op de markt brengen: bier gemaakt van vrouwelijke bacteriën voor mannelijke bierdrinkers. (www.vice.com/nl/read/je-kan-naast-yoghurt-en-brood-nu-ook-bier-met-je-vagina-maken-293) Dus alhoewel het waarschijnlijk wel een 1 aprilgrap zal zijn, is het in theorie gewoon goed mogelijk.
Overigens had Heineken in 2007 al discussie hierover met hun Charli-tap. Dit bier stroomt uit een tap die ergens op lijkt (zie www.meisjevandeslijterij.nl/2007/08/vrouwenbier-uit-een-vagina/, www.nu.nl/economie/1212098/heineken-introduceert-vrouwendrankje-charli.html). Het heet tegenwoordig trouwens Jillz (zie www.marketingonline.nl/bericht/Heineken-doopt-Charli-om-in-Jillz).
Scottish craft brewer launches 'world's first spreadable beer'
Innis & Gunn opened its second Scottish Beer Kitchen in South Tay Street, Dundee today.
The celebrate the launch, the craft brewer has launched Marm & Ale, the world's first beer marmalade.
The marmalade combines Innes & Gunn's oak-aged IPA with Dundee's finest preserve.
The brewer has also unveiled a new marmalade flavoured IPA.
(http://m.heraldscotland.com/news/14391821.Scottish_craft_brewer_launches__world_s_first_spreadable_beer_/#comments-anchor) (http://mashable.com/2016/03/30/beer-marmalade-spread/) Is een 1 aprilgrap?
Omdat het niet de eerste bierjam is, er zijn al meerdere broodsmeersels met biersmaak:
http://www.susiespreserves.co.uk/ (Real Ale Marmalade)
http://calgaryherald.com/life/swerve/big-rock-makes-a-splash-in-the-jelly-market (jellies made from its line of beers and ciders.)
www.winejelly.ca (wine and beer jellies)
http://www.canadianbeernews.com/2015/12/18/craft-jams-cooks-up-fruit-jams-jellies-made-with-ontario-craft-beers/ (Craft Jams)
Heineken lanceert speciaalbier H41
Enkele dagen na 1 april komt Heineken met nieuws dat ze een speciaalbier op de markt brengen:
Het nieuwe bier is gebaseerd op een speciaal, bijzonder soort gist dat in 2010 werd ontdekt in Patagonië, het Argentijnse Andesgebied. Heineken kocht de exclusieve rechten en mag de gist wereldwijd gebruiken. Het resultaat is dus 'H41' en werd woensdagmiddag [6 april 2016] officieel gepresenteerd.
Het gerstenat bezit volgens de brouwer een unieke smaak. ,,Waar het gewone Heineken een fruitige smaak kent met een lichte bananensmaak, is 'H41' kruidig," vertelt Heineken's meesterbrouwer Willem van Waesberghe onder wiens supervisie het nieuwe bier tot stand kwam. ,,Je proeft een beetje kruidnagel, het lijkt op een blond abdijbier dat richting ale-smaak gaat. Bierkenners weten dat dit eigenlijk niet kan: een lager-bier dat naar ale smaakt."
Met 'H41' poogt Heineken het traditionele pilsje interessant te houden in een tijd dat bierliefhebbers wereldwijd steeds vaker kiezen voor streek- en speciaalbieren. Al jaren dalen de hoeveelheden hectoliters die brouwers van het gewone gerstenat verkopen. De afgelopen jaren vernieuwde Nederlands grootste brouwer vooral via zijn merken Amstel en Brand. Zo is Amstel groot in de populaire Radler-bieren, terwijl Brand een geheel nieuwe look en feel kreeg.
Bierkenners noemen het positief dat Heineken nu ook onder de eigen naam innoveert. ,,De hele bierwereld verandert hard, Heineken kan niet stil blijven zitten", menen bierkenners Alain Schepers en Fiona de Lange. Behalve in Nederland komt het in Den Bosch gebrouwen 'H41' voorlopig alleen in Italië verkrijgbaar (www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4277007/2016/04/06/Heineken-lanceert-pijpje-H41-met-gist-uit-Pategonie.dhtml).
Het meest gedronken pils ter wereld, waar decennialang niet mee mocht worden gevarieerd, krijgt een aantal zusjes. Heineken H41, een donker 'lager', bijt de spits af en verschijnt binnenkort op de tap en in de fles.
Begin dit jaar kwam de brouwer met Heineken Extra Vers, 'gewoon' Heinekenpils dat direct vanuit de brouwer in de koeling van de supermarkt verschijnt. Sinds kort is het aantal supermarkten die het verse pils verkoopt flink uitgebreid.
Bleef bij Heineken Extra Vers het recept hetzelfde, bij Heineken H41, waaraan in de Heinekenbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch 2,5 jaar is gewerkt, is dat anders.
"In plaats van Heinekens eigen A-gist, hebben we natuurlijk oergist gebruikt, dat zes jaar geleden in Argentinië is ontdekt," zegt Willem van Waesberghe, de meesterbrouwer van Heineken die H41 heeft ontwikkeld. "Het is de moedergist van alle pilsgisten die wereldwijd worden gebruikt."
Verder zijn alle ingredienten hetzelfde als bij gewoon Heinekenpils. "Maar omdat dit gist minder suikers omzet in alcohol dan ons eigen gist, hebben we wel meer mout en hop moeten gebruiken."
"Het bier heeft de kruidige geur van bakkersgist, zoals weizen- en abdijbieren dat ook hebben. Maar het heeft de smaak, het karakter en de doordrinkbaarheid van pils." Door de samenstelling is H41 formeel een 'lager', net te zwaar om volgens de warenwet nog pils te mogen heten (www.parool.nl/amsterdam/heinekenpils-krijgt-voor-het-eerst-een-zusterbiertje-h41~a4276867/).
Biernetwerk omschrijft het als volgt:
Heineken doet ‘wilde’ poging om mee te liften op de Craft Beer hype met de ‘H41′
Bierbrouwerij Heineken [heeft] een lagerbier gebrouwen met een zeldzame gist uit Patagonie. Deze wilde gist, genaamd Saccharomyces Eubayanus , werd volgens Heineken ontdekt in 2010 [en] bevat een volle, kruidige en frisse smaak. Deze ‘lager gist’ kan alleen worden gebruikt voor laag alcoholbieren en is een afstammeling van de normale pils gist. Omdat het een wilde gist is, kan het bier zich wel wat zuurder ontwikkelen.
Volgens Heineken was het doel van de meesterbrouwers daarbij niet om een beter Heineken bier te brouwen, “Heineken heeft wat ons betreft al 130 jaar het perfecte recept, maar we wilden verkennen hoe de moedergist de smaak van Heineken zou beïnvloeden en op die manier nieuwe smaken ontdekken. Voor Heineken H41 zijn dus dezelfde ingrediënten gebruikt als voor het vertrouwde Heineken pilsener, alleen de gist, de ziel van het bier, is anders. Met als resultaat: een andere smaak. Een speciaal lagerbier met kruidige componenten en frisse fruitige ondertonen.” Aldus Willem van Waesberghe (brouwmeester Heineken).
Heineken trekt na de ‘extra vers’ wederom hun marketingdoos open om te proberen zich te onderscheiden om de biermarkt die steeds meer wordt ingepikt door speciaalbieren en Craft Beer brouwerijen.
Heineken H41 is het eerste speciaal lagerbier in een serie Heineken ‘Lager Explorations’. De naam is afgeleid van de breedtegraad in Patagonië waar de moedergist is ontdekt: 41ᵒ zuiderbreedte.
Het is onduidelijk welke doelgroep Heineken tracht te bereiken met deze “funky versie van hun pils”.
(http://biernetwerk.nl/heineken-doet-wilde-poging-om-mee-te-liften-op-de-craft-beer-hype-met-de-h41/) Hadden ze dit eind maart gezegd had ik een 1 aprilgrap vermoed. Nu ben ik erg benieuwd naar de potentie van ‘Lager Explorations’. Welke andere 'funky lager' is nog meer te verwachten?
Zou H41 ook het huisbier worden van Eetcafé H41?
Over ontwikkelingen gesproken, wat te denken van deze prognose:
H41, then, attempts to turn the tables on the craft brewers by playing around with another of the four basic ingredients in beer - yeast. According to Heineken, H41 is made with a rare yeast discovered in Patagonia. Apparently the yeast has been confirmed as the 'mother' yeast of Heineken's A strain - the building block of Heineken lager since 1886. But if we step away from the marketing, Heineken's yeast focus is a clever play, allowing the company to bring more flavour to H41 to satisfy the craft beer crowd but retain the drinkability of its namesake brand.
That is the magic combination for brewers - to have full flavour but also create a beer that consumers will buy again. Today's high-abv, fully-hopped craft beers are fine for one or two, but if you want consumers to return, then the beers have to be sessionable.
Heineken must feel that H41 hits the sweet spot if it is willing to risk its brand image with the beer. Other companies have tried extending their well-known brand names into the craft sector with varying success. In 2013, Anheuser-Busch InBev launched Budweiser Black Crown, even giving it a Super Bowl ad. Much less of it has been seen since.
Diageo, however, continues to pump out extensions under its Guinness brand. Last week, it went regional with a Guinness made with ginger, lemongrass, cola nut and chilli, targeted at the Nigerian market.
As craft beer continues to grow we can expect more brewers to risk their big brand names with 'craft' extensions. This week Carlsberg said the craft and speciality category in mature markets is expected to grow 15% per annum globally in volume terms, and everyone is keen for a share. Buying part-shares in craft brewers, as Heineken did last year with Lagunitas, may serve as a useful stopgap, but the next stage is to take on the craft labels directly.
Of course, as mainstream beer attempts to move into craft territory, the reverse is also true. The most successful brewers from the first craft beer wave in the US are now reaching a size that can compete with the big boys. Brooklyn Brewery, for example, is building a new headquarters and brewery on Staten Island in New York that will shake it loose from its geographic designation and allow it to grow even bigger.
Last year, Brooklyn CEO Eric Ottaway told me that he was seeing demand for his company's more craft-style beers decline while sessionable IPAs and the core Brooklyn Lager were in growth. Sessionabilty, he said, was a priority for future innovation.
All of which means the beer industry is set for a collision course - with mainstream veering towards craft and craft rushing into the mainstream. Let's hope they can all be friends when they meet in the middle (www.just-drinks.com/comment/is-heineken-risking-its-brand-image-with-new-h41-beer-comment_id119717.aspx).
Maes radler
Naast Amstel geeft Heineken ook via het Belgische Maes radlers uit:
Na de geslaagde lancering van Maes Radler Citroen en Maes Radler Pompelmoes wordt de succesformule verder gezet met een derde variant: Maes Radler Limoen-Cactus (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/07/maes-radler-met-nieuwe-smaak-op-de-markt/).
Bavaria is eigenaar van Brouwerij de Molen
Ook bij dit nieuws zou je denken van een 1 aprilgrap. Toch is het serieus. Bavaria heeft
namelijk 35 procent van de aandelen gekocht. De Molen presenteerde dit nieuws aan de bierpers in hun brouwerij in Bodegraven. Er was met opzet niet gekozen voor enkel een persbericht omdat brouwers Menno Olivier en John Brus wel ‘wat vragen’ over het nieuws verwachtten. Dankzij de financiële injectie van Bavaria kan De Molen de komende jaren zijn capaciteit vergroten van 7000 naar 30.000 hectoliter.
Olivier en Brus blijven in het bezit van 56 procent van de aandelen. Bavaria zou daardoor ook ‘niks te zeggen hebben over de bedrijfsvoering en blijven al hun bieren uit de brouwerij in Bodegraven komen’. Ook verzekerde Brus ons dat ze gewoon blijven experimenteren en met nieuwe collaboration brews komen. Bovendien breiden ze hun voorraad vaten voor barrel aging flink uit. Ook bierfestival Borefts blijft onveranderd elk jaar gehouden worden. Olivier en Brus verzekerde ons dat er ‘geen Bavaria-stand op het festival zal staan’.
De samenwerking met Bavaria heeft volgens de heren al meteen zijn vruchten afgeworpen. Bij De Molen loopt nu een brouwtechneut rond die helpt met het opzetten van de nieuwe brouwlijn. Ook moet het goede distributienetwerk van Bavaria ervoor zorgen dat de bieren van de Molen beter verkrijgbaar zijn, zowel in de winkel als de horeca. Sinds mei 2015 brengen de vertegenwoordigers van de La Trappe-bieren ook de brouwsels uit Bodegraven aan de man.
De Molen wil gaan werken met zes hoofdbieren die het hele jaar door goed verkrijgbaar moeten zijn. Het gaat daarbij om Op & Top, Vuur & Vlam, Storm & Bliksem (voorheen Amarillo), Hop & Liefde, Moord & Doodslag (voorheen Rasputin) en Bommen & Granaten. Daarnaast komen ze nog steeds elke twee maanden met een nieuw bier en willen ze binnen twee jaar bieren in blik uitbrengen (http://biernetwerk.nl/brouwerij-de-molen-breidt-uit-dankzij-investering-van-bavaria/).
Molson Coors
Molson Coors gaan door met hun Rickard's-session-serie (www.canadianbeernews.com/2016/03/01/molson-coors-continues-rickards-red-series-with-rickards-red-session-lager/) en breidt hun Mad Jack serie uit (www.canadianbeernews.com/2016/04/01/molson-coors-expands-mad-jack-brand-to-hard-root-beer-ginger-lager/). Ze introduceren in Canada, Belgian Moon – a rebranded version of the wheat beer known as Blue Moon in the U.S. – will soon be available in retail stores across the country.
Developed by brewmaster Keith Villa at the Coors Sandlot Brewery more than 20 years ago, Belgian Moon is described as follows:
Inspired by the flavourful Belgian Wits of Belgium, but created with a twist, including using Valencia orange peel instead of the traditional tart Curaçao orange peel for a subtle sweetness, and with oats added for a creamy, inviting finish (www.canadianbeernews.com/2016/03/30/molson-coors-belgian-moon-coming-to-retail-outlets/). Ook hebben ze dit jaar een 'vintage' bier op de markt gebracht:
John Molson Archival Series, a new brand collection that “celebrates original historical recipes found within (the Molson) archives.”
John H.R. Molson and Bros. 1908 Historic Pale Ale is – as the lengthy name suggests – a pale ale based on a recipe from 1908. The brewmasters at Molson worked with barley breeders, maltsters, and hops experts to recreate the recipe as closely as possible using modern ingredients, and the beer was fermented with an ale yeast derived from a strand in use at Molson since the 1700s.
The resulting 6.8% abv and 47 IBU ale is described as follows:
An unfiltered ale, with a strong copper red-gold glow, and rich foam head. A full malty aroma, enhanced with the soul of Molson’s heritage ale yeast, topped off with traditional herbal spicy hop field aromas. Flavour has malty smoothness up front, followed by an intriguing complexity in mid-mouth. The hop bitterness is strong and pleasant, well balanced with a smooth biscuit maltiness, combining in a stimulating finish (www.canadianbeernews.com/2016/02/23/molson-coors-canada-launches-john-molson-archival-series-with-1908-historic-pale-ale/).
Bierfestivals
De stad Groningen staat dit weekend weer in het teken van het Bierfestival Groningen. De zesde editie van het festival in de Martinikerk trapte donderdag eigenlijk al af, met een groot bierdiner (www.rtvnoord.nl/nieuws/161619/Bierfestival-Groningen-groeit-maar-door-Bier-leeft).
Meibockfestival op zondag 17 april in de Posthoornkerk in Amsterdam. Zeer uitgebreid assortiment van Mei- of lentebockbieren. Met masterclasses en diverse stands met kleine gerechten. Dit festival wordt georganiseerd door PINT regio Noord-Holland samen met brouwerij De Prael. Informatie www.pint.nl/noord-holland (www.biercuisine.nl/nieuws)
Het Zythos Bierfestival is het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa. Meer dan 100 Belgische brouwers presenteren 500 verschillende soorten bier. Allemaal op één locatie, de Leuvense Brabanthal.
Deze vindt plaats op Zaterdag 23 april | 12-23u & zondag 24 april | 11-21u in de Brabanthal, Brabantlaan 1 en voor alle Hollanders: Gratis toegang (exclusief consumpties) (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/06/leuven-the-place-to-beer-deel-2-zythos-beer-festival/)
Met Rondje Roodbruin plaatsen Westtoer (Toerisme Leiestreek) en vier brouwerijen de biertradities in de kijker. Op zondag 24 april 2016 zetten de brouwerijen De Brabandere in Bavikhove, Omer Vander Ghinste in Bellegem, Rodenbach in Roeselare en Verhaeghe in Vichte de deuren gratis open voor het grote publiek. Met de derde editie van ‘Rondje Roodbruin’ brengen de initiatiefnemers een eerbetoon aan de roodbruine bieren uit de Leiestreek (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/17/de-leiestreek-brengt-op-rondje-rood-bruin-eerbetoon-aan-roodbruine-biertradities/).
De Grote Bierrevolutie wordt een burgerlijk bedrijf?
De Grote Bierrevolutie: Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd heeft het meegekregen. Na jaren pils en een enkel Belgisch blondje steeg het aantal brouwers in Nederland explosief. Bierfestivals schoten als paddestoelen op de grond. Sites als deze ook.
Grote brouwers die een aandeel nemen in wat sommige bierliefhebbers ‘craft’ noemen: het is een ontwikkeling die we al een tijdje zien. Het is een teken dat de (Nederlandse) bierwereld volwassen groeit en in een nieuwe, hoopvolle fase is beland. Is daarmee het einde van de bierrevolutie in zicht?
Een nieuwe term kwam al snel overgewaaid uit de VS: craft beer. Het bleek revolutieretoriek bij uitstek. Het betekent niet alleen zoiets als ambachtelijk bier, gemaakt uit passie in plaats van winstoverwegingen. Het veronderstelt namelijk ook dat er zoiets bestaat als het tegenovergestelde: bier gemaakt door mensen zonder respect voor de ambacht, door grote, hebzuchtige “brouwers” die enkel gaan voor het snelle geld. Het is de ultieme vorm van polarisering waar hele volksstammen zich prettig bij voelen. De term stond model voor een nieuwe generatie bierliefhebbers die lak had aan conventies, fabriekspils en “saai” speciaalbier. De bijbehorende bierrevolutie was een welkome: zelfs tot in de supermarkt drongen voor het grote publiek nieuwe merken en bierstijlen door. De pilswoestijn schudde op zijn grondvesten.
De bierrevolutie zorgde bovendien voor een – opnieuw uit de VS overgewaaide – nieuwe subcultuur die de liefhebberij van het nieuwe en onbekende tot dogma verhief. Een subcultuur afkomstig uit dezelfde wereldwijde trends die hebben gezorgd voor aandacht voor slow cooking, onthaasting, veganisme en zelfbewustzijn en een grote behoefte aan authenticiteit. Een die zich verenigde en nog steeds verenigt onder #kraftkulture-hashtags, beerswapmeetings, zwarte Borefts-tshirts en facebookgroepen als Beer Geeks. Zij waren de vaandeldragers van de IPA, de Imperial Stout en op een gegeven moment gingen ze zelfs met zure Belgische bieren aan de haal. Als het maar de zweem van ambacht en vernieuwing om zich heen had. Alles wat maar rook naar pils, Leffe of Radler kon rekenen op een minachtende blik.
Aanvankelijk zagen grote brouwers het allemaal met lede ogen toe. Maar al snel beseften enkele dat ze dat ze ‘iets’ moesten doen. Met hun pils en soms een enkele blondje of dubbel gingen ze het niet redden in deze nieuwe werkelijkheid. Brouwers als Heineken, Amstel, Bavaria en Dommelsch gingen stug door met wat ze het beste doen: pils (en Radler) brouwen voor de grote massa. Maar “luxere” merken als Brand en Hertog Jan probeerden wat van de markt mee te pikken. Op veel goedkeuring van de die-hard geeks kon het (als vanzelfsprekend) niet rekenen.
Deze zwart-witverdeling tussen de grote brouwers enerzijds en kleine brouwers aan de andere kant van het spectrum is inmiddels onhoudbaar gebleken. De grote schokken van de revolutie zijn gaan liggen, de rimpelingen in de vijver worden nu pas echt zichtbaar. Nederland krijgt steeds meer grijstinten in het bierlandschap. Brouwers als Jopen, De Molen en Texels zijn hun prille jeugd ontgroeid en worden volwassen. La Trappe mag zich verheugen op hernieuwde interesse. Allen zijn ze te groot voor ‘microbrouwerij’, maar ook te klein om lekker tegenaan te schoppen.
Nu is daar een nieuwe vorm van grijs bijgekomen: groot gaat zich mengen met die middengroep. Bavaria geeft met het ‘huwelijk’ met De Molen een eerste aanzet. Hier in Nederland althans, want internationaal is bovengeschetste ontwikkeling al iets langer aan de gang. Denk aan Duvel, dat belang nam in een aantal Amerikaanse ‘craft’-brouwers. En denk aan Inbev, dat Goose Island inlijfde.
(http://biernetwerk.nl/einde-bierrevolutie-in-zicht/) Raymond Luijbrefts stelt op biernetwerk dat al deze ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot een volwassen biermarkt, waarin vooral de kwaliteit in het glas weer telt. Waarin liefhebbers weer onbevooroordeeld ruiken en proeven. En waarin de term ‘craft’ ons slechts nog herinnert aan wat moest gebeuren (zie http://biernetwerk.nl/einde-bierrevolutie-in-zicht/).
Meer ‘Nederlandse Brouwers’?
Brouwerij De Leckere sluit zich aan bij de organisatie ‘Nederlandse Brouwers’, die de belangen van de grote Nederlandse brouwerijen vertegenwoordigt. Eerder trad de Texelse Bierbrouwerij toe. Informatie www.nederlandsebrouwers.nl (http://www.biercuisine.nl/nieuws)
In totaal zijn er 9 brouwerijen aangesloten bij de vereniging Nederlandse Brouwers. Samen zijn zij goed voor ruim 95% van de bierproductie in Nederland.
AB InBev Nederland N.V.
Alfa Brouwerij
Bavaria N.V.
Budelse Brouwerij B.V.
Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V.
B.V. Gulpener Bierbrouwerij
Heineken Nederland B.V.
Brouwerij De Leckere
Lindeboom Bierbrouwerij B.V.
Texelse Bierbrouwerij
Overige brouwerijen in Nederland
De overige brouwerijen in Nederland zijn voor het grootste deel verenigd in het Klein Brouwerij Collectief (KBC) (www.nederlandsebrouwers.nl/organisatie/leden/).
Op 18 september 1939 werd het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) opgericht door alle 99 brouwerijen die Nederland op dat moment telde. Aanleiding is de dreiging van een nieuwe Wereldoorlog. ... Van de 99 leden in 1939, zijn er nu nog 10 brouwerijen aangesloten bij Nederlandse Brouwers. Deze inhoudelijke veranderingen leidden in 2009 tot een naamswijziging van het Centraal Brouwer Kantoor in vereniging Nederlandse Brouwers (www.nederlandsebrouwers.nl/organisatie/ontstaan/). Zijn er nu 9 of 10 leden? Ik tel er 10...
Bavaria produceert water
Bavaria installeert omgekeerde drainage: gezuiverd proceswater van de bierbrouwerij in Lieshout levert 1 miljoen kubieke meter water per jaar... hiermee [wordt] onttrekking van grondwater voor bevloeiing vermeden. Dat is inderdaad winst en een mooi voorbeeld van circulaire economie! (www.linkedin.com/groups/1237417/1237417-6121675914624450560) 1 miljoen kubieke meter water per jaar. Dat is de capaciteit van de vijzel van Bavaria die woensdag in gebruik is genomen. De vijzel pompt een deel van het gezuiverde proceswater van de bierbrouwerij in Lieshout via omgekeerde drainage terug naar het omliggende agrarisch gebied. De melkveehouderij van Wilfried en Caroline van Dijk in Aarle-Rixtel maakt hier als eerste gebruik van.
Bavaria en de naburige boeren en tuinders werken al jaren onder de vlag van Boer Bier Water aan het behoud van de kwantiteit en kwaliteit van het grondwater, onder meer door het reduceren van het gewasbeschermingsmiddelengebruik (www.zlto.nl/item/15433/Vijzel-Bavaria-bezorgt-boeren-water#.Vv55dmik8XA.linkedin). Gezien 1 april, ben je dan toch wat sceptisch over het nieuws...
Brouwerij Huyghe hergebruikt afvalwater
Op 22 maart – Wereldwaterdag – heeft de brouwerij een nieuwe waterzuiveringsinstallatie – geïnstalleerd door de specialisten van Pantarein – in gebruik genomen, waarmee het circa 70% van het afvalwater zal kunnen hergebruiken in het productieproces.
De nieuwe waterzuiveringsinstallatie maakt gebruik van een membraanfilter, die zowel organische afvalstoffen als het grootste gedeelte van de zouten uit het afvalwater filtert, waardoor het gezuiverde afvalwater nu van drinkwaterkwaliteit is. 70% van het afvalwater zal nu hergebruikt kunnen worden en dit gezuiverde water zal in eerste instantie enkel ingezet worden om de brouwinstallaties te spoelen.
Dankzij het hergebruik van het afvalwater wordt het waterverbruik bij brouwerij Huyghe nog verder terug gedrongen: waar er in 2008 nog 8,6 liter water nodig was om 1 liter bier te brouwen, was dat in 2015 – dankzij de vele duurzame inspanningen van het bedrijf – al terug gebracht tot 5,2 liter en met de ingebruikname van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie kan het waterverbruik nu verder gereduceerd worden tot 3 liter per liter geproduceerd bier (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/29/primeur-in-belgie-brouwerij-huyghe-hergebruikt-gezuiverd-afvalwater/).
Bavaria La Trappe Barrel Aged stopt
Bierbrouwerij de Koningshoeven komt met het verrassende nieuws dat ze per direct stoppen met hun Oak Aged. Het gehele ‘barrel aged’ programma wordt per direct op non actief gezet in verband met het te kort aan eikenhouten vaten. La Trappe geeft aan dat door de opkomst van kleinere craft beer brouwerijen en de populariteit aan barrel aged bieren het steeds moeilijker wordt om de juiste vaten te vinden om hun Quadrupel te laten rijpen (http://biernetwerk.nl/la-trappe-stopt-per-direct-met-de-oak-aged-door-te-kort-aan-eikenhouten-vaten/). Zou dit een 1 aprilgrap zijn? Ik heb ook al eens gegrapt dat ik zou stoppen... de timing is echter wel wat anders
De Quadrupel bestaat dit jaar 25 jaar, daarom leek het een goed moment om nu te stoppen met de Oak Aged. Na 23 batches komt er eind dit jaar nog een variant uit die op fust zal worden afgevuld voor de horeca. Daarna is het over (http://biernetwerk.nl/la-trappe-stopt-per-direct-met-de-oak-aged-door-te-kort-aan-eikenhouten-vaten/). Voor Batch 23 (geblend op 31 december 2015) (http://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/batchregister-la-trappe-oak-aged/).
La Trappe Quadrupel Oak Aged (11%)
Om een oude traditie in ere te herstellen is Bierbrouwerij de Koningshoeven in 2009 gestart met het laten rijpen van La Trappe Quadrupel op eikenhouten vaten, ook wel ‘barriques’ genoemd.
Op houten vaten gerijpt, ongefilterd, bovengistend trappistenbier.
(www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-quadrupel-oak-aged/)
Pivo Pils
Deze maand was ook de officiële opening van Pivo Brouwers in Haren bij de brouwerij in de Biotoop. De officiële opening werd gedaan door Pieter van Veen, burgemeester van Haren.
In januari 2015 zijn de drie Groningse vrienden, David Ekkers, Karst van der Heide en Tom van Lente begonnen met het opzetten van een eigen brouwerij: Pivo Brouwers. Na hard werken hebben we een eigen brouwinstallatie van ongeveer 1000 liter gebouwd, een unicum in Nederland. De brouwerij bevindt zich in de Biotoop, het voormalig Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen.
Het bouwen van de brouwerij kostte veel tijd, omdat de drie vrienden de gehele brouwerij zelf ontworpen hebben en met de hand opgebouwd. Inmiddels werkt alles soepel en produceert Pivo in een gemiddelde week zo’n 800 liter bier. Pivo heeft een andere kijk op de huidige (smaak)ontwikkelingen in de Nederlandse biercultuur. Pivo focust zich namelijk, als enige micro-brouwerij in Nederland, op Pils. Wereldwijd het meest bekende biertje, alleen blijft dit type onaangetast liggen tijdens de hele craft bier beweging. Ook wordt er weinig gesproken over de verhalen rondom gist, wat grotendeels de smaak van het bier bepaald. Pivo wil juist vertellen wat gisten doen met de smaak en koopt dan ook niet elke keer gist, maar groeien deze zelf vanuit een gistkolonie op en experimenteren hiermee. Pivo maakt zelfs bieren met meerder gisten bij elkaar. Dit zorgt voor bijzondere Pilsners, een bier die iedereen wereldwijd kent, alleen met veel meer smaak (www.harenerweekblad.nl/nieuws/33629/pivo-handgebrouwen-bier-van-groningse-bodem/).
Pico in Canada
Het zou zo maar een stripverhaal van Kuifje of Suske & Wiske kunnen zijn, maar de Picobrew is ook in Canada geïntroduceerd (het is dus echt!): PicoBrew, the Seattle-based company behind the popular Zymatic home & pilot brewing system, has announced the opening of a Canadian sales office in Toronto.
Dubbed “the world’s first all-grain, fully-automatic, beer brewing appliance,” the Zymatic is a counter-top unit that brews beer directly to a 2.5 gallon keg, based on both pre-packaged and custom recipes. The Toronto office – headed by George Dyke, a veteran member of the PicoBrew team – has a demo unit available for home and commercial brewers to evaluate.
The new arm of the company will also be partnering with Canadian breweries to provide recipes for their new consumer product, Pico, which will be shipping in May, and will allow consumers with little or no brewing experience to brew 5 litre batches of craft beer at home using pre-packaged “PicoPaks” (http://www.canadianbeernews.com/2016/02/24/picobrew-expands-to-canada/).
Nieuwe bieren
Het mag geen verrassing zijn en het is ook geen nieuws, maar er zijn ook weer nieuwe bieren in de wereld (zie o.a. http://mnbeer.com/2016/03/30/mn-beer-notebook-early-april-2016/, www.washingtonbeerblog.com/, http://coloradobeernews.blogspot.nl/2016/04/weekly-beer-update-friday-april-1-2016.html). Studenten uit België zijn gekomen met Ikarus (10%)(https://bierflash.wordpress.com/2016/04/04/trio-studenten-zet-eigen-ikarus-bier-in-de-markt/). Er zijn ook weer nieuwe brouwerijen en cafés...
In Japan is men blijkbaar helemaal weg van het bier van de Dolle Brouwers van Esen. Binnenkort wordt er een café geopend in Tokio rond de bieren van de brouwerij. “Het Oerbiermannetje zal centraal in de zaak aanwezig zijn”, zegt brouwer Kris Herteleer trots (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/01/oerbiercafe-in-tokio/).
Biergarten Rotterdam, Grand opening op 8 april in Rotterdam. www.biergartenrotterdam.nl (www.biercuisine.nl/nieuws)
Onder de Linden brouwerij in Wageningen aan de Haagsteeg, houdt open huis op Koningsdag 27 april tussen 14.00 en 17.00. Naast het proeven van de bieren van deze brouwerij is er ook een proeverij van oude jenever van stokerij De Onrust. Informatie www.onderdelindenwageningen.nl
(www.biercuisine.nl/nieuws)
Proeflokaal In de Wildeman in Amsterdam bestaat 30 jaar. Henk, Els, Simon. Elaine en alle collega’s, van harte proficiat met deze mijlpaal. De festiviteiten die het gehele jaar zullen plaatsvinden starten op 14 april in het proeflokaal. Informatie www.indewildeman.nl (www.biercuisine.nl/nieuws)
Crowdfunding
En er zijn ook weer nieuwe brouwerijen om in te investeren (zie https://crowdaboutnow.nl/campagnes). Zoals:
Two Chefs Brewing. Here's to crafty beers!
Brouwerij Kleiburg is de brouwerij van het kleiklooster, een modern klooster in de Bijlmer.
Eurotrash Brewery
Stadsbrouwerij Helderse Jongens
Brouwerij Boegbeeld en proef bieren waar Den Bosch trots op kan zijn!
Er zijn weer een aantal brouwerijen om in te investeren. Helaas heb ik al best een flink bedrag geïnvesteerd voor de komende 5 jaar en heb ik niet zo veel besteedbaar geld voor deze projecten. Maar het is volgens mij een goede investering. Ik zal het over 2 a 4 jaar merken of ik rendement behaal. Het nadeel van %-beloning is dat als je een klein bedrag inlegt je ook maar een klein bedrag terugkrijgt. daarom kan het goed zijn om een groot bedrag te investeren, maar ja dan loop je weer een groter risico. Het zal vast een keer mislopen met die bierbrouwerijen, maar volgens mij zullen er veel succesvol zijn...
Gulpener enquete
Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in Nederland? Dan wil Gulpener je hier wat vragen....
Wat voor beeld heb je als consument van Gulpener? Welke associaties heb je bij het merk Gulpener? Komt dit overeen met hoe Gulpener naar zichzelf kijkt?
De enquête bestaat uit meerkeuzevragen en enkele stellingen. Het invullen van de enquête neemt maximaal 10 minuten van je tijd in beslag en is volledig anoniem. Je antwoorden worden voor het onderzoek gebruikt en zullen vertrouwelijk worden behandeld.
(www.enquetesmaken.com/s/GulpenerBierbrouwerij) In de enquete worden de volgende biersoorten onderscheiden:
PilsnerSpeciaalbierBiologisch bierBiermixen met frisdrank (bijv. Radler) .Biermixen met alcoholische drank (bijv. Desperados)Alcoholvrij en - arm bier
Bierblog
Alle bezoekers kunnen dit blog op het Blogspot-domein bekijken via een versleutelde verbinding door naar https://.blogspot.com te gaan. Bestaande links en bladwijzers naar dit blog blijven gewoon werken. Als onderdeel van deze wijziging verdwijnt de instelling HTTPS-beschikbaarheid en heeft dit blog altijd een HTTPS-versie.
Om Leffe is een klacht ingediend tegen AB Inbev
AB InBev is in een zwart-witte wereld de grote megapilsmaker waar je teken schoppen in de adolescente craftbeerrevolutie:
De Amerikaanse optometrist Henry Vazquez heeft maandag [5 april] een klacht ingediend bij de rechtbank in Miami. Hij pikt het niet dat AB Inbev uitpakt met het verhaal dat Leffe gebrouwen wordt in een abdij. Op het etiket staat immers dat het bier “gebrouwen en geperfectioneerd wordt door Belgische monniken” en dat al sinds 1240. Terwijl het eigenlijk en masse geproduceerd wordt in een fabriek.
Vazquez zegt dat de “misleidende verpakking” van Leffe ertoe geleid heeft dat hij te veel betaald heeft voor flesjes blonde en donkere Leffe. “De consumenten denken dat ze iets kopen dat in beperkte hoeveelheid aangeboden wordt en van heel hoge kwaliteit is. Dat is niet het geval”, zegt Natalie Rico, de advocate van Vazquez.
Vazquez hoopt samen met andere ‘gedupeerden’ een schadevergoeding te verkrijgen van het bedrijf, net als een officiële verklaring dat Leffe niet door Monniken gemaakt wordt. AB Inbev weigerde voorlopig te reageren op de zaak (http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160405_02220070). Volgens sommige slijters zou Leffe zelfs een trappist zijn...
"Their marketing quite clearly shows Leffe to be a specialty craft beer," Natalie Rico, a lawyer for Vazquez, said in a phone interview. "Consumers believe they are buying something that is limited quantity and very high quality. That is not the case."
The lawsuit seeks class action status for consumers nationwide and in Florida who bought Leffe within the last four years. It seeks compensatory and punitive damages, and a formal declaration that Leffe is not made in an abbey or by monks.
The case is Vazquez v. Anheuser-Busch Cos, U.S. District Court, Southern District of Florida, No. 16-21181. (Reporting by Jonathan Stempel in New York, editing by G Crosse) (www.reuters.com/article/us-a-b-i-lawsuit-leffe-idUSKCN0X11YD?feedType=RSS&feedName=businessNews). The proposed class action lawsuit was filed on Friday in Miami federal court by Henry Vazquez, an optometrist who said Anheuser's deceptive packaging caused him to overpay for Leffe beer (http://m.stltoday.com/business/local/beer-drinker-sues-a-b-because-leffe-isn-t-made/article_e8243d21-6bf3-58d9-87f9-d01171bfe1a6.html).
What does “Abbey Ale” mean? To over-simplify, they’re beers brewed in the style of traditional beers made in European monasteries, which are well-respected and popular. A man in Florida has filed a class action lawsuit against brewing giant AB InBev over its Leffe beer, which he claims is marketed as a monastery-made craft brew when it’s really produced in the Stella Artois mega-brewery in Belgium.
Leffe beer does date back to 1240, with the recipe created by monks at the Abbaye Notre-Dame de Leffe. The abbey and the brewery were destroyed in the 1790s in the aftermath of the French Revolution, and it wasn’t until the 20th century that any monks moved back in.
The brewery didn’t return with them. Back in the 18th century, making beer was a common household task, since beer was much healthier to drink than potentially-contaminated water. In the 20th century, people delegated that task to breweries, and the monks at Leffe licensed their recipe to a local brewer in exchange for royalties.
Through a series of mergers, that local brewer became part of the AB InBev mega-operation, which now brews it in an automated plant where other European brands like Stella Artois are made. It’s this robo-brewing and mass production that seems to especially upset the lead plaintiff in this case.
“Consumers believe they are buying something that is limited quantity and very high quality. That is not the case,” his lawyer told Reuters.
You might remember last year’s lawsuit against AB InBev over the version of Beck’s sold in the United States, which is brewed in Missouri but a quick glance at the label would make one assume that it’s an import.
The shelves of your favorite craft beer store are full of beers described as abbey ales that aren’t personally made by monks, but the plaintiff points out that the AB InBev version is marketed as a craft brew when it isn’t.
Your main clue about the identity of the owner and importer is the reference to the “Import Brands Alliance, St. Louis, MO” on the back label. That’s only a clue if you remember that Anheuser-Busch headquarters is in St. Louis.
Competitors, the plaintiff notes in his complaint, refer to their beer as an “Abbey style ale” if they aren’t actual monks, and “Abbey ale” when they are. He also requests monetary damages to make up for the beers that customers purchased assuming they were buying a monk-made craft brew (https://consumerist.com/2016/04/04/customer-sues-ab-inbev-because-leffe-beer-isnt-brewed-in-a-monastery/, http://m.stltoday.com/business/local/beer-drinker-sues-a-b-because-leffe-isn-t-made/article_e8243d21-6bf3-58d9-87f9-d01171bfe1a6.html).
AB InBev is ook niet echt populair in Amerika:
AB InBev is gobbling up the world's beers—and drinkers aren't happy; by Devin Leonard October 26, 2012
Brian Rinfret likes imported beer from Germany. He sometimes buys Spaten. He enjoys an occasional Bitburger. When he was 25 years old, he discovered Beck’s, a pilsner brewed in the city of Bremen in accordance with the Reinheitsgebot, the German Purity Law of 1516. It said so right on the label. After that, Rinfret was hooked.
One Friday night in January, Rinfret, who is now 52, stopped on the way home from work at his local liquor store in Monroe, N.J., and purchased a 12-pack of Beck’s. When he got home, he opened a bottle. “I was like, what the hell?” he recalls. “It tasted light. It tasted weak. Just, you know, night and day. Bubbly, real fizzy. To me, it wasn’t German beer. It tasted like a Budweiser with flavoring.”
He examined the label. It said the beer was no longer brewed in Bremen. He looked more closely at the fine print: “Product of the USA.” This was profoundly unsettling for a guy who had been a Beck’s drinker for more than half his life. He was also miffed to have paid the full import price for the 12-pack.
Rinfret left a telephone message with AB InBev, the owner of Beck’s and many other beers, including Budweiser. Nobody got back to him. He had better luck with e-mail. An AB InBev employee informed him that Beck’s was now being brewed in St. Louis along with Budweiser. But never fear, the rep told Rinfret: AB InBev was using the same recipe as always.
He wasn’t satisfied. In March, he posted a plea on Beck’s official Facebook page: “Beck’s made in the U.S. not worth drinking. Bring back German Beck’s. Please.” He had plenty of company. “This is a travesty,” a fellow disgruntled Beck’s drinker raged. “I’m pretty bummed,” wrote another. “I’ve been drinking this beer religiously for over 20 years.” Rinfret kept trashing Beck’s on Facebook. Until, he says, AB InBev unfriended him in May. “They banned me from their site. I can’t post anything on there any longer.”
Rinfret was only temporarily silenced. He now complains on a Facebook page called Import Beck’s from Germany (http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-10-25/the-plot-to-destroy-americas-beer).
InBev was never a sentimental company. Shortly after the merger, it shuttered the 227-year-old brewery in Manchester, U.K., where Boddingtons was produced. It encountered more resistance in 2005 when it closed the brewery in the Belgian village of Hoegaarden, from which the popular white beer of the same name flowed. InBev said it could no longer afford to keep the brewery open. After two years of protests by brewery workers and beer aficionados, it reversed itself. Laura Vallis, an AB InBev spokeswoman, says Hoegaarden exports spiked unexpectedly. “The brand’s growth since is positive news for Hoegaarden and for consumers around the world who enjoy it,” she says.
Yet some Hoegaarden drinkers say the flavor of the beer changed. “I think now it’s not as distinctive tasting,” says Iain Loe, spokesman for the Campaign for Real Ale, an advocacy group for pubs and beer drinkers. “You often see when a local brand is taken over by a global brewer, the production is raised a lot. If you’re trying to produce a lot of beer, you don’t want a beer that some people may object to the taste of it, so you may actually make the taste a little blander.” (Vallis’s response: “The brand’s commitment to quality has never changed.”)... For a number-crunching manager like Brito, an old, family-run company like Anheuser-Busch provided plenty of opportunities for cuts. He laid off approximately 1,400 people, about 6 percent of the U.S. workforce. He sold $9.4 billion in assets, including Busch Gardens and SeaWorld. AB InBev also tried to save money on materials. It used smaller labels and thinner glass for its bottles. It tried weaker cardboard for its 12-packs and cases. The old Anheuser-Busch insisted on using whole grains of rice in its beer. AB InBev was fine with the broken kind. “Our purchasing of rice has to do with how fresh the rice is, not whether it is whole or broken,” says Vallis.
The company played hardball with vendors. Anheuser-Busch has long boasted that “beechwood aging” enhanced Budweiser’s flavor. One of its two suppliers was Tom Urani, owner of Beechwood Corp. in Millington, Tenn. “In November 2008, we were featured in a nationwide ad,” Urani recalls. “It showed an aerial shot of our factory and said Anheuser-Busch is all about people, places, and quality.”
After the merger, AB InBev informed Urani that it would use only one beechwood provider. Urani was the losing bidder. He says this was the end of Beechwood Corp. Who else bought large amounts of beechwood chips but the makers of Budweiser? Urani threw a party on the final day. He invited Brito, who didn’t show up. That day, Urani drank his last Budweiser for the television cameras. “I’ve now become a bourbon guy,” he says. “I’ve lost weight.” AB InBev says it appreciates Urani’s years of service.
...
In the Hallertau region of Germany, small farmers had long made a living growing high-quality hops like Hallertauer Mittelfrüh, an integral component in Budweiser. Budweiser, after all, was originally a Bohemian-style beer, brewed with European ingredients. Hops, a bitter kind of flower, provide the dry smack that rides atop the sugars in a beer. After the 2008 takeover, however, AB InBev said it was cutting its purchases of the Hallertauer hops. “They announced they were no longer going to use the Hallertauer Mittelfrüh variety,” says Johann Pichlmaier, president of the Association of German Hops Growers. “We’ve had to reduce the acreage in the past few years.”
Martin Bauer, a sixth-generation hops farmer in Hüll, isn’t so busy these days. He putters around his barn in a flannel shirt and overalls. He keeps his farm going more to stay busy than for the money, which isn’t what it used to be. Bauer remembers meeting August Busch III, who came to the area once a year with a Mercedes-driving entourage. He fondly recalls how the former Anheuser-Busch CEO paid a high price for Hallertauer Mittelfrüh. He has nothing good to say about AB InBev, which, he laments, is brewing its beer with cheaper, less flavorful hops. “As long as people buy the beer they brew, they won’t go back,” Bauer says. “The Chinese and the South Americans prefer lighter beer anyway.”
Erna Stanglmayr is even more doleful. She says AB InBev is killing small hops farms like the one she’s run with her husband for 35 years. She predicts AB InBev will pay for its penny-pinching. “When you try to save money on hops, your beers will have less taste,” warns Stanglmayr. “Eventually, they will realize customers want quality beer.”....A former top AB InBev executive, who declined to be identified because he didn’t want to get in trouble with his old employer, tells a different story. He says the company saved about $55 million a year substituting cheaper hops in Budweiser and other U.S. beers for more expensive ones like Hallertauer Mittelfrüh. It is hard to say whether the average Bud drinker has noticed. But then, the average Bud drinker is not drinking as much beer (www.bloomberg.com/news/articles/2012-10-25/the-plot-to-destroy-americas-beer).
Brugge biermuseum
In Brugge is in 2014 een biermuseum geopend (zie https://bierflash.wordpress.com/2014/07/05/brugs-biermuseum-klaar-voor-opening/). Zie hier een videoverslag. Info : http://www.brugesbeermuseum.be Thibaut Bekaert van het Biermuseum op de Markt in Brugge heeft een originele actie bedacht. ...Biermuseum Brugge zet positieve boodschappen van bezoekers op etiket van flesjes....Om de mensen hun gevoelens uit te laten uitdrukken over de aanslag in Brussel kunnen de bezoekers een leeg flesje met een boodschap achterlaten. Ondertussen zijn er al zo’n 700 flesjes met een originele en bemoedigende boodschap beplakt. De wanden van het café van het biermuseum staan al goed vol. Er zijn originele boodschappen van mensen uit alle hoeken van de wereld te lezen, van Nieuw-Zeeland over China tot Zuid-Afrika.
Het statiegeld dat na afloop van de actie voor de flesjes wordt geïnd zal geschonken worden aan het Rode Kruis (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/08/biermuseum-brugge-zet-positieve-boodschappen-van-bezoekers-op-etiket-van-flesjes/).
Bart's biermuseum
Bart Vermeulen (54) heeft van zijn passie zijn beroep kunnen maken. Hij mag zich leraar zythologie of bierkunde noemen. Hij is ook een fervent verzamelaar van bierglazen (collectie van 1.200 glazen), -flesjes en -kaartjes. In de voormiddag bedeelt hij schoolmaaltijden en daarnaast is hij docent bij Syntra West. Hij geeft er de cursus zythologie of bierkunde. Bart is ook gids in brouwerij De Kazematten en organiseert bierproefavonden. “Ik zit al mijn hele leven in de horeca”...Na zijn studies ging Bart aan de slag als leraar, maar na enkele jaren zocht hij een nieuwe uitdaging. “Ik heb acht jaar Ieper Strand uitgebaat”, gaat hij verder. “Ik wilde meer bieden dan een eenvoudige drankenkaart en koos voor een groot assortiment bieren.
n zijn zaak begon Bart met bierproefavonden en heeft hij een eigen bier gebrouwen. “Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de zaak vond ik het tijd om een eigen biertje aan te bieden. Als trotse Ieperling vond ik het spijtig dat Engelse toeristen hier geen biertje van de stad konden drinken. Zo liet ik een Ieperse trippel en een Iepers oud bruin brouwen. Na het stopzetten van de zaak, ben ik ook met het bier gestopt. Gelukkig hebben we nu met de Wipers Times van brouwerij De Kazematten niet alleen ons eigen bier terug, maar ook opnieuw een Ieperse brouwerij.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/02/collectie-van-1-200-glazen/)
De leegstaande oude brouwerij van Van Honsebrouck verdwijnt
De leegstaande oude brouwerij van Van Honsebrouck in het centrum maakt binnenkort plaats voor een nieuwe woonzone. De gemeente heeft een voorlopig nieuw ruimtelijk structuurplan klaar waarin het de details van die nieuwe bestemming wettelijk kadert. Op de site is er straks plaats voor één- en meergezinswoningen, maar dé blikvanger wordt een gebouw met een hoogte van 15 meter op de hoek van de Bollewerp-en Oostrozebekestraat....De hoogte is vergelijkbaar met de huidige brouwerijgevel, die 14,8 meter telt. Het moet een opvallend gebouw worden, een nieuw soort blikvanger in de gemeente. Er voor komt een nieuw voorpleintje.We willen vermijden dat er na de verhuis van de brouwerij een lege en verwaarloosde plek in het centrum opduikt.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/01/woonzone-op-site-oude-brouwerij/)
Dus de eerste 2 weken van deze maand was het weer druk met biernieuws. Serieuze en minder serieuze ontwikkelingen. Door De Leckere en Texelse die zich bij de Nederlandse Brouwers voegen, grote brouwers die kleine oplagen speciaalbier gaan brouwen of een aandeel nemen in kleine brouwerijen, wordt het onderscheid tussen David en Goliath kleiner. Straks zijn er meerdere grote brouwerijen en dan komt wellicht wederom de fusietsunami zoals voorheen ook al is gebeurd. Opschaling vanwege economische en milieuvoordelen. En dan verdwijnen ze weer....en komen er woonwijken en musea.
www.newindianexpress.com/cities/chennai/Dropping-the-Mic-Google%E2%80%99s-April-Fool-Prank-Backfires/2016/04/02/article3358176.ece). Tja, email van google is van google en zij bepalen de inhoud van je email...
Is er met 1 april ook iets met bier gedaan?
Jazekers:
(www.facebook.com/Biernet.nl/photos/a.492612410779584.114817.370902249617268/1176079929099492/?type=3&theater)
In 2011 had Heineken ook een grap met hun fietskrat
(http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/04/01/1-april-grap-van-heineken, www.guerrillacafe.nl/buitenreclame-voorbeelden/heineken-1april-grap/).
In 2010: Heineken heeft in samenwerking met Philips een speciale Senseo op de markt gebracht. Deze Senseo wordt ook wel de Bierpad genoemd. Meer info is te vinden op www.bierpad.nl
(www.biernet.nl/fun/plaatjes/bierpad) (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/04/01/het-bier-senseo-effect). Na het gemak van de Douwe Egberts SENSEO® koffie- en Pickwick SENSEO® theepads introduceert Heineken in samenwerking met Philips de speciaal ontwikkelde Heineken SENSEO® bierpad. Voor koud bier met een heerlijke schuimkop op een moment dat jou uitkomt. Al het genot in één handzaam apparaat. Proost! (www.bierpad.nl/) Helaas! Vanwege 1 april is de Bierpad uitgesteld.
2 april 2010 - Niet dat iemand het nog niet doorhad, maar we konden het niet laten. Het is immers ook onze droom, één machine die voorziet in alle primaire levensbehoeften die er echt toe doen. Geintje bedacht door internetbureau @mangrove. Met design van @leenx en met liefde in elkaar gehakt door @rubenbos.
Op onze blog kan je nalezen hoe snel "iets met bier" zich online kan verspreiden. Iedereen die erom kon lachen en op Retweet drukte: bedankt! En Heineken bedankt voor de positieve reactie op deze grap. We zijn volgend jaar op onze hoede... (www.bierpad.nl/)
In Nieuw-Zeeland had Speight’s Brewery [in 2010] gepropageerd dat er gratis voor iedere klant bier en water afgehaald kon worden. Met het gevolg dat wegen totaal dichtgeslipt waren en het bereiken van de stad Dunedin onmogelijk werd (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/04/01/1-april-grap-van-heineken).
In 2012 had AB InBev met Jupiler een vrouwenbier als 1 april (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/04/01/jupiler-lanceert-bier-voor-dames):
De van oorsprong Deense bierbrouwerij Carlsberg draagt ook zijn steentje bij aan 1 april. Met deze video proberen ze mensen wijs te maken dat het bedrijf binnenkort bier zal gaan bezorgen per drone (www.telegraaf.nl/tv/opmerkelijk/23874837/__1_april__Bier_bezorgen_per_drone___.html).
Tussen Enschede en Lichtenvoorde wordt tegelijk gerealiseerd met de vernieuwing van de N18 door Rijkswaterstaat, die in 2018 klaar moet zijn. De hightech leiding is een innovatieve en duurzame manier om bier te transporteren, in dit geval van de brouwerij in Enschede naar het terrein van de Zwarte Cross (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-innoveert-met-hightech-bierleiding). Het bericht heeft veel opmerkelijke reacties opgeleverd. “Mensen bellen overal vandaan. Zelfs buitenlandse brouwers hebben ons gebeld voor meer informatie en technische specificaties. Maar ja, wij hebben daar weinig verstand van. We hebben ontzettend veel aanvragen gehad van bierdrinkers uit de regio of zij kunnen worden aangesloten op de bierleiding. Technisch gezien moet dat lukken, maar dat zullen wij dan eerst zelf testen …”, aldus Pieter Holkenborg (http://bierista.nl/actueel/werkzaamheden-bierleiding-grolsch-naar-zwarte-cross-begonnen/).
Een bierleiding van de Grolsch-fabriek in Enschede naar het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Een technologisch hoogstandje wat voor de fervente festivalliefhebber te mooi klonk om waar te zijn. En dat was het ook. Het grootste festival van Nederland komt ieder jaar met een ludieke 1 april-grap, maar het bericht over de bierleiding uit 2015 werd massaal opgepikt. Het idee was dat je naast de N18 alleen maar een gaatje in de grond hoefde te maken om je onbeperkt te kunnen laten vollopen met het bier uit Enschede. Op de Zwarte Cross zelf kreeg je bier vers uit het vat, beter kon niet! Ook Grolsch deed mee aan de grap met een eigen persbericht, maar toen de datum van 1 april wel heel dichtbij kwam, bleek het een goed opgezette stunt (www.tubantia.nl/regio/trapte-jij-in-deze-5-twentse-1-aprilgrappen-1.5876764). Direct kwamen veel reacties binnen dat het hier om een 1 aprilgrap moest gaan. Toch sloeg nog even de twijfel toe toen maandag borden langs de N18 werden geplaatst waarop de werkzaamheden rond de aanleg van de bierleiding werden aangekondigd (http://bierista.nl/actueel/grolsch-bierleiding-naar-terrein-zwarte-cross-is-1-aprilgrap/). Overigens heeft De Belgische brouwerij De halve Maan in Brugge wel echt een bierleiding aangelegd (zie biernieuws in februari 2016 en december 2015).
Goeie 1 april grap om uit te halen met je vader! Of bij iemand als je op stap bent in de kroeg. Of natuurlijk bij een collega op je werk bij de vrijdagmiddag borrel!
Doe dit zakje bierpoeder in een glas. Gier er water bij en het lijkt net een biertje, maar smaakt ontzettend smerig, naar AFWASWATER! (www.1april.net/grappen/Bierpoeder)
Ook het Yonibier zou volgens mij ook een 1 aprilgrap kunnen zijn (www.coolinary.nl/magazine/iemand_zin_om_te_investeren_in_vaginaal_bier). Als is het wel een gat in de markt.
De bacteriën die in het bier worden gebruikt, komen niet uit zomaar een punani. Een brouwerij in Warschau heeft namelijk model Alexandra Brendlova gestrikt om haar benen te spreiden en zo de smaak van dit nieuwe biertje een vreemde vaginale twist te geven. Het pilsje draagt trouwens de naam Bottled Instinct....Of ehm, zou het hier dan misschien toch gaan om een 1 april grap? Laten we het hopen (www.cosmopolitan.nl/lifestyle/news/a151281/bier-met-vaginasmaak/) (www.20min.ch/entertainment/lifestyle/story/Ihr-Vaginalsekret-macht-Bier-sauer-19622819). Het klinkt als een goed uitgewerkte aprilgrap, maar er is een nieuw bier op de markt. Het drankje is niet alleen met vakmanschap gebrouwen, maar het is ook gemaakt van vaginale bacteriën (http://nl.metrotime.be/2016/03/31/must-read/gat-in-de-markt-bier-gemaakt-van-vaginale-afscheiding/). Het is echter niet het eerste product zijn:
Eind vorig jaar groeide Zoe Stavri uit tot een ware internetlegende, toen ze op een ochtend besloot om de afscheiding van een vaginale schimmelinfectie van haar dildo te schrapen om er zuurdesembrood van te maken. Toen de bloem, water en de gist (uit de dildoschimmel) tot een mooi brood waren gebakken, at ze het op.
Maar Zoe was niet de eerste die vaginaspul gebruikte om er eten mee te maken. Je had Toi Sennhauser, die voor het kunstproject Mama's Natural Breakfast een tafel dekte met zelfgebakken vaginabrood, honing en boter om te laten zien dat vrouwen en brood één zijn; een universele leven gevende kracht. Cecillia Westbrook, een doctoraalstudent aan de University of Wisconsin, maakte yoghurt met behulp van vaginale afscheiding. Wat kan er nou gezonder zijn, dacht ze, dan de goede bacteriën uit je vagina nemen en daar meer van te kweken om later weer in te nemen? Het is exact dezelfde logica als achter het eten van probiotische yoghurt.
Nu heeft een man uit Warschau het idee van vaginavoedsel overgenomen, en wil hij een nieuw vaginaproduct op de markt brengen: bier gemaakt van vrouwelijke bacteriën voor mannelijke bierdrinkers. (www.vice.com/nl/read/je-kan-naast-yoghurt-en-brood-nu-ook-bier-met-je-vagina-maken-293) Dus alhoewel het waarschijnlijk wel een 1 aprilgrap zal zijn, is het in theorie gewoon goed mogelijk.
Overigens had Heineken in 2007 al discussie hierover met hun Charli-tap. Dit bier stroomt uit een tap die ergens op lijkt (zie www.meisjevandeslijterij.nl/2007/08/vrouwenbier-uit-een-vagina/, www.nu.nl/economie/1212098/heineken-introduceert-vrouwendrankje-charli.html). Het heet tegenwoordig trouwens Jillz (zie www.marketingonline.nl/bericht/Heineken-doopt-Charli-om-in-Jillz).
Scottish craft brewer launches 'world's first spreadable beer'
Innis & Gunn opened its second Scottish Beer Kitchen in South Tay Street, Dundee today.
The celebrate the launch, the craft brewer has launched Marm & Ale, the world's first beer marmalade.
The marmalade combines Innes & Gunn's oak-aged IPA with Dundee's finest preserve.
The brewer has also unveiled a new marmalade flavoured IPA.
(http://m.heraldscotland.com/news/14391821.Scottish_craft_brewer_launches__world_s_first_spreadable_beer_/#comments-anchor) (http://mashable.com/2016/03/30/beer-marmalade-spread/) Is een 1 aprilgrap?
Omdat het niet de eerste bierjam is, er zijn al meerdere broodsmeersels met biersmaak:
http://www.susiespreserves.co.uk/ (Real Ale Marmalade)
http://calgaryherald.com/life/swerve/big-rock-makes-a-splash-in-the-jelly-market (jellies made from its line of beers and ciders.)
www.winejelly.ca (wine and beer jellies)
http://www.canadianbeernews.com/2015/12/18/craft-jams-cooks-up-fruit-jams-jellies-made-with-ontario-craft-beers/ (Craft Jams)
Heineken lanceert speciaalbier H41
Enkele dagen na 1 april komt Heineken met nieuws dat ze een speciaalbier op de markt brengen:
Het nieuwe bier is gebaseerd op een speciaal, bijzonder soort gist dat in 2010 werd ontdekt in Patagonië, het Argentijnse Andesgebied. Heineken kocht de exclusieve rechten en mag de gist wereldwijd gebruiken. Het resultaat is dus 'H41' en werd woensdagmiddag [6 april 2016] officieel gepresenteerd.
Het gerstenat bezit volgens de brouwer een unieke smaak. ,,Waar het gewone Heineken een fruitige smaak kent met een lichte bananensmaak, is 'H41' kruidig," vertelt Heineken's meesterbrouwer Willem van Waesberghe onder wiens supervisie het nieuwe bier tot stand kwam. ,,Je proeft een beetje kruidnagel, het lijkt op een blond abdijbier dat richting ale-smaak gaat. Bierkenners weten dat dit eigenlijk niet kan: een lager-bier dat naar ale smaakt."
Met 'H41' poogt Heineken het traditionele pilsje interessant te houden in een tijd dat bierliefhebbers wereldwijd steeds vaker kiezen voor streek- en speciaalbieren. Al jaren dalen de hoeveelheden hectoliters die brouwers van het gewone gerstenat verkopen. De afgelopen jaren vernieuwde Nederlands grootste brouwer vooral via zijn merken Amstel en Brand. Zo is Amstel groot in de populaire Radler-bieren, terwijl Brand een geheel nieuwe look en feel kreeg.
Bierkenners noemen het positief dat Heineken nu ook onder de eigen naam innoveert. ,,De hele bierwereld verandert hard, Heineken kan niet stil blijven zitten", menen bierkenners Alain Schepers en Fiona de Lange. Behalve in Nederland komt het in Den Bosch gebrouwen 'H41' voorlopig alleen in Italië verkrijgbaar (www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4277007/2016/04/06/Heineken-lanceert-pijpje-H41-met-gist-uit-Pategonie.dhtml).
Het meest gedronken pils ter wereld, waar decennialang niet mee mocht worden gevarieerd, krijgt een aantal zusjes. Heineken H41, een donker 'lager', bijt de spits af en verschijnt binnenkort op de tap en in de fles.
Begin dit jaar kwam de brouwer met Heineken Extra Vers, 'gewoon' Heinekenpils dat direct vanuit de brouwer in de koeling van de supermarkt verschijnt. Sinds kort is het aantal supermarkten die het verse pils verkoopt flink uitgebreid.
Bleef bij Heineken Extra Vers het recept hetzelfde, bij Heineken H41, waaraan in de Heinekenbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch 2,5 jaar is gewerkt, is dat anders.
"In plaats van Heinekens eigen A-gist, hebben we natuurlijk oergist gebruikt, dat zes jaar geleden in Argentinië is ontdekt," zegt Willem van Waesberghe, de meesterbrouwer van Heineken die H41 heeft ontwikkeld. "Het is de moedergist van alle pilsgisten die wereldwijd worden gebruikt."
Verder zijn alle ingredienten hetzelfde als bij gewoon Heinekenpils. "Maar omdat dit gist minder suikers omzet in alcohol dan ons eigen gist, hebben we wel meer mout en hop moeten gebruiken."
"Het bier heeft de kruidige geur van bakkersgist, zoals weizen- en abdijbieren dat ook hebben. Maar het heeft de smaak, het karakter en de doordrinkbaarheid van pils." Door de samenstelling is H41 formeel een 'lager', net te zwaar om volgens de warenwet nog pils te mogen heten (www.parool.nl/amsterdam/heinekenpils-krijgt-voor-het-eerst-een-zusterbiertje-h41~a4276867/).
Biernetwerk omschrijft het als volgt:
Heineken doet ‘wilde’ poging om mee te liften op de Craft Beer hype met de ‘H41′
Bierbrouwerij Heineken [heeft] een lagerbier gebrouwen met een zeldzame gist uit Patagonie. Deze wilde gist, genaamd Saccharomyces Eubayanus , werd volgens Heineken ontdekt in 2010 [en] bevat een volle, kruidige en frisse smaak. Deze ‘lager gist’ kan alleen worden gebruikt voor laag alcoholbieren en is een afstammeling van de normale pils gist. Omdat het een wilde gist is, kan het bier zich wel wat zuurder ontwikkelen.
Volgens Heineken was het doel van de meesterbrouwers daarbij niet om een beter Heineken bier te brouwen, “Heineken heeft wat ons betreft al 130 jaar het perfecte recept, maar we wilden verkennen hoe de moedergist de smaak van Heineken zou beïnvloeden en op die manier nieuwe smaken ontdekken. Voor Heineken H41 zijn dus dezelfde ingrediënten gebruikt als voor het vertrouwde Heineken pilsener, alleen de gist, de ziel van het bier, is anders. Met als resultaat: een andere smaak. Een speciaal lagerbier met kruidige componenten en frisse fruitige ondertonen.” Aldus Willem van Waesberghe (brouwmeester Heineken).
Heineken trekt na de ‘extra vers’ wederom hun marketingdoos open om te proberen zich te onderscheiden om de biermarkt die steeds meer wordt ingepikt door speciaalbieren en Craft Beer brouwerijen.
Heineken H41 is het eerste speciaal lagerbier in een serie Heineken ‘Lager Explorations’. De naam is afgeleid van de breedtegraad in Patagonië waar de moedergist is ontdekt: 41ᵒ zuiderbreedte.
Het is onduidelijk welke doelgroep Heineken tracht te bereiken met deze “funky versie van hun pils”.
(http://biernetwerk.nl/heineken-doet-wilde-poging-om-mee-te-liften-op-de-craft-beer-hype-met-de-h41/) Hadden ze dit eind maart gezegd had ik een 1 aprilgrap vermoed. Nu ben ik erg benieuwd naar de potentie van ‘Lager Explorations’. Welke andere 'funky lager' is nog meer te verwachten?
Zou H41 ook het huisbier worden van Eetcafé H41?
Over ontwikkelingen gesproken, wat te denken van deze prognose:
H41, then, attempts to turn the tables on the craft brewers by playing around with another of the four basic ingredients in beer - yeast. According to Heineken, H41 is made with a rare yeast discovered in Patagonia. Apparently the yeast has been confirmed as the 'mother' yeast of Heineken's A strain - the building block of Heineken lager since 1886. But if we step away from the marketing, Heineken's yeast focus is a clever play, allowing the company to bring more flavour to H41 to satisfy the craft beer crowd but retain the drinkability of its namesake brand.
That is the magic combination for brewers - to have full flavour but also create a beer that consumers will buy again. Today's high-abv, fully-hopped craft beers are fine for one or two, but if you want consumers to return, then the beers have to be sessionable.
Heineken must feel that H41 hits the sweet spot if it is willing to risk its brand image with the beer. Other companies have tried extending their well-known brand names into the craft sector with varying success. In 2013, Anheuser-Busch InBev launched Budweiser Black Crown, even giving it a Super Bowl ad. Much less of it has been seen since.
Diageo, however, continues to pump out extensions under its Guinness brand. Last week, it went regional with a Guinness made with ginger, lemongrass, cola nut and chilli, targeted at the Nigerian market.
As craft beer continues to grow we can expect more brewers to risk their big brand names with 'craft' extensions. This week Carlsberg said the craft and speciality category in mature markets is expected to grow 15% per annum globally in volume terms, and everyone is keen for a share. Buying part-shares in craft brewers, as Heineken did last year with Lagunitas, may serve as a useful stopgap, but the next stage is to take on the craft labels directly.
Of course, as mainstream beer attempts to move into craft territory, the reverse is also true. The most successful brewers from the first craft beer wave in the US are now reaching a size that can compete with the big boys. Brooklyn Brewery, for example, is building a new headquarters and brewery on Staten Island in New York that will shake it loose from its geographic designation and allow it to grow even bigger.
Last year, Brooklyn CEO Eric Ottaway told me that he was seeing demand for his company's more craft-style beers decline while sessionable IPAs and the core Brooklyn Lager were in growth. Sessionabilty, he said, was a priority for future innovation.
All of which means the beer industry is set for a collision course - with mainstream veering towards craft and craft rushing into the mainstream. Let's hope they can all be friends when they meet in the middle (www.just-drinks.com/comment/is-heineken-risking-its-brand-image-with-new-h41-beer-comment_id119717.aspx).
A rare surviving World War One tank 9199, originally H41 of 8th Battalion, in a museum in Dorset (Bovington Military Museum Dorset England UK Great Britain) )www.alamy.com/stock-photo-a-rare-surviving-world-war-one-tank-9199-originally-h41-of-8th-battalion-9512490.html)
Maes radler
Naast Amstel geeft Heineken ook via het Belgische Maes radlers uit:
Na de geslaagde lancering van Maes Radler Citroen en Maes Radler Pompelmoes wordt de succesformule verder gezet met een derde variant: Maes Radler Limoen-Cactus (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/07/maes-radler-met-nieuwe-smaak-op-de-markt/).
Bavaria is eigenaar van Brouwerij de Molen
Ook bij dit nieuws zou je denken van een 1 aprilgrap. Toch is het serieus. Bavaria heeft
namelijk 35 procent van de aandelen gekocht. De Molen presenteerde dit nieuws aan de bierpers in hun brouwerij in Bodegraven. Er was met opzet niet gekozen voor enkel een persbericht omdat brouwers Menno Olivier en John Brus wel ‘wat vragen’ over het nieuws verwachtten. Dankzij de financiële injectie van Bavaria kan De Molen de komende jaren zijn capaciteit vergroten van 7000 naar 30.000 hectoliter.
Olivier en Brus blijven in het bezit van 56 procent van de aandelen. Bavaria zou daardoor ook ‘niks te zeggen hebben over de bedrijfsvoering en blijven al hun bieren uit de brouwerij in Bodegraven komen’. Ook verzekerde Brus ons dat ze gewoon blijven experimenteren en met nieuwe collaboration brews komen. Bovendien breiden ze hun voorraad vaten voor barrel aging flink uit. Ook bierfestival Borefts blijft onveranderd elk jaar gehouden worden. Olivier en Brus verzekerde ons dat er ‘geen Bavaria-stand op het festival zal staan’.
De samenwerking met Bavaria heeft volgens de heren al meteen zijn vruchten afgeworpen. Bij De Molen loopt nu een brouwtechneut rond die helpt met het opzetten van de nieuwe brouwlijn. Ook moet het goede distributienetwerk van Bavaria ervoor zorgen dat de bieren van de Molen beter verkrijgbaar zijn, zowel in de winkel als de horeca. Sinds mei 2015 brengen de vertegenwoordigers van de La Trappe-bieren ook de brouwsels uit Bodegraven aan de man.
De Molen wil gaan werken met zes hoofdbieren die het hele jaar door goed verkrijgbaar moeten zijn. Het gaat daarbij om Op & Top, Vuur & Vlam, Storm & Bliksem (voorheen Amarillo), Hop & Liefde, Moord & Doodslag (voorheen Rasputin) en Bommen & Granaten. Daarnaast komen ze nog steeds elke twee maanden met een nieuw bier en willen ze binnen twee jaar bieren in blik uitbrengen (http://biernetwerk.nl/brouwerij-de-molen-breidt-uit-dankzij-investering-van-bavaria/).
Molson Coors gaan door met hun Rickard's-session-serie (www.canadianbeernews.com/2016/03/01/molson-coors-continues-rickards-red-series-with-rickards-red-session-lager/) en breidt hun Mad Jack serie uit (www.canadianbeernews.com/2016/04/01/molson-coors-expands-mad-jack-brand-to-hard-root-beer-ginger-lager/). Ze introduceren in Canada, Belgian Moon – a rebranded version of the wheat beer known as Blue Moon in the U.S. – will soon be available in retail stores across the country.
Developed by brewmaster Keith Villa at the Coors Sandlot Brewery more than 20 years ago, Belgian Moon is described as follows:
Inspired by the flavourful Belgian Wits of Belgium, but created with a twist, including using Valencia orange peel instead of the traditional tart Curaçao orange peel for a subtle sweetness, and with oats added for a creamy, inviting finish (www.canadianbeernews.com/2016/03/30/molson-coors-belgian-moon-coming-to-retail-outlets/). Ook hebben ze dit jaar een 'vintage' bier op de markt gebracht:
John Molson Archival Series, a new brand collection that “celebrates original historical recipes found within (the Molson) archives.”
John H.R. Molson and Bros. 1908 Historic Pale Ale is – as the lengthy name suggests – a pale ale based on a recipe from 1908. The brewmasters at Molson worked with barley breeders, maltsters, and hops experts to recreate the recipe as closely as possible using modern ingredients, and the beer was fermented with an ale yeast derived from a strand in use at Molson since the 1700s.
The resulting 6.8% abv and 47 IBU ale is described as follows:
An unfiltered ale, with a strong copper red-gold glow, and rich foam head. A full malty aroma, enhanced with the soul of Molson’s heritage ale yeast, topped off with traditional herbal spicy hop field aromas. Flavour has malty smoothness up front, followed by an intriguing complexity in mid-mouth. The hop bitterness is strong and pleasant, well balanced with a smooth biscuit maltiness, combining in a stimulating finish (www.canadianbeernews.com/2016/02/23/molson-coors-canada-launches-john-molson-archival-series-with-1908-historic-pale-ale/).
Molson 1908 Historic Pale Ale
Bierfestivals
De stad Groningen staat dit weekend weer in het teken van het Bierfestival Groningen. De zesde editie van het festival in de Martinikerk trapte donderdag eigenlijk al af, met een groot bierdiner (www.rtvnoord.nl/nieuws/161619/Bierfestival-Groningen-groeit-maar-door-Bier-leeft).
Meibockfestival op zondag 17 april in de Posthoornkerk in Amsterdam. Zeer uitgebreid assortiment van Mei- of lentebockbieren. Met masterclasses en diverse stands met kleine gerechten. Dit festival wordt georganiseerd door PINT regio Noord-Holland samen met brouwerij De Prael. Informatie www.pint.nl/noord-holland (www.biercuisine.nl/nieuws)
Het Zythos Bierfestival is het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa. Meer dan 100 Belgische brouwers presenteren 500 verschillende soorten bier. Allemaal op één locatie, de Leuvense Brabanthal.
Deze vindt plaats op Zaterdag 23 april | 12-23u & zondag 24 april | 11-21u in de Brabanthal, Brabantlaan 1 en voor alle Hollanders: Gratis toegang (exclusief consumpties) (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/06/leuven-the-place-to-beer-deel-2-zythos-beer-festival/)
De Grote Bierrevolutie wordt een burgerlijk bedrijf?
De Grote Bierrevolutie: Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd heeft het meegekregen. Na jaren pils en een enkel Belgisch blondje steeg het aantal brouwers in Nederland explosief. Bierfestivals schoten als paddestoelen op de grond. Sites als deze ook.
Grote brouwers die een aandeel nemen in wat sommige bierliefhebbers ‘craft’ noemen: het is een ontwikkeling die we al een tijdje zien. Het is een teken dat de (Nederlandse) bierwereld volwassen groeit en in een nieuwe, hoopvolle fase is beland. Is daarmee het einde van de bierrevolutie in zicht?
Een nieuwe term kwam al snel overgewaaid uit de VS: craft beer. Het bleek revolutieretoriek bij uitstek. Het betekent niet alleen zoiets als ambachtelijk bier, gemaakt uit passie in plaats van winstoverwegingen. Het veronderstelt namelijk ook dat er zoiets bestaat als het tegenovergestelde: bier gemaakt door mensen zonder respect voor de ambacht, door grote, hebzuchtige “brouwers” die enkel gaan voor het snelle geld. Het is de ultieme vorm van polarisering waar hele volksstammen zich prettig bij voelen. De term stond model voor een nieuwe generatie bierliefhebbers die lak had aan conventies, fabriekspils en “saai” speciaalbier. De bijbehorende bierrevolutie was een welkome: zelfs tot in de supermarkt drongen voor het grote publiek nieuwe merken en bierstijlen door. De pilswoestijn schudde op zijn grondvesten.
De bierrevolutie zorgde bovendien voor een – opnieuw uit de VS overgewaaide – nieuwe subcultuur die de liefhebberij van het nieuwe en onbekende tot dogma verhief. Een subcultuur afkomstig uit dezelfde wereldwijde trends die hebben gezorgd voor aandacht voor slow cooking, onthaasting, veganisme en zelfbewustzijn en een grote behoefte aan authenticiteit. Een die zich verenigde en nog steeds verenigt onder #kraftkulture-hashtags, beerswapmeetings, zwarte Borefts-tshirts en facebookgroepen als Beer Geeks. Zij waren de vaandeldragers van de IPA, de Imperial Stout en op een gegeven moment gingen ze zelfs met zure Belgische bieren aan de haal. Als het maar de zweem van ambacht en vernieuwing om zich heen had. Alles wat maar rook naar pils, Leffe of Radler kon rekenen op een minachtende blik.
Aanvankelijk zagen grote brouwers het allemaal met lede ogen toe. Maar al snel beseften enkele dat ze dat ze ‘iets’ moesten doen. Met hun pils en soms een enkele blondje of dubbel gingen ze het niet redden in deze nieuwe werkelijkheid. Brouwers als Heineken, Amstel, Bavaria en Dommelsch gingen stug door met wat ze het beste doen: pils (en Radler) brouwen voor de grote massa. Maar “luxere” merken als Brand en Hertog Jan probeerden wat van de markt mee te pikken. Op veel goedkeuring van de die-hard geeks kon het (als vanzelfsprekend) niet rekenen.
Deze zwart-witverdeling tussen de grote brouwers enerzijds en kleine brouwers aan de andere kant van het spectrum is inmiddels onhoudbaar gebleken. De grote schokken van de revolutie zijn gaan liggen, de rimpelingen in de vijver worden nu pas echt zichtbaar. Nederland krijgt steeds meer grijstinten in het bierlandschap. Brouwers als Jopen, De Molen en Texels zijn hun prille jeugd ontgroeid en worden volwassen. La Trappe mag zich verheugen op hernieuwde interesse. Allen zijn ze te groot voor ‘microbrouwerij’, maar ook te klein om lekker tegenaan te schoppen.
Nu is daar een nieuwe vorm van grijs bijgekomen: groot gaat zich mengen met die middengroep. Bavaria geeft met het ‘huwelijk’ met De Molen een eerste aanzet. Hier in Nederland althans, want internationaal is bovengeschetste ontwikkeling al iets langer aan de gang. Denk aan Duvel, dat belang nam in een aantal Amerikaanse ‘craft’-brouwers. En denk aan Inbev, dat Goose Island inlijfde.
(http://biernetwerk.nl/einde-bierrevolutie-in-zicht/) Raymond Luijbrefts stelt op biernetwerk dat al deze ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot een volwassen biermarkt, waarin vooral de kwaliteit in het glas weer telt. Waarin liefhebbers weer onbevooroordeeld ruiken en proeven. En waarin de term ‘craft’ ons slechts nog herinnert aan wat moest gebeuren (zie http://biernetwerk.nl/einde-bierrevolutie-in-zicht/).
Meer ‘Nederlandse Brouwers’?
Brouwerij De Leckere sluit zich aan bij de organisatie ‘Nederlandse Brouwers’, die de belangen van de grote Nederlandse brouwerijen vertegenwoordigt. Eerder trad de Texelse Bierbrouwerij toe. Informatie www.nederlandsebrouwers.nl (http://www.biercuisine.nl/nieuws)
In totaal zijn er 9 brouwerijen aangesloten bij de vereniging Nederlandse Brouwers. Samen zijn zij goed voor ruim 95% van de bierproductie in Nederland.
AB InBev Nederland N.V.
Alfa Brouwerij
Bavaria N.V.
Budelse Brouwerij B.V.
Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V.
B.V. Gulpener Bierbrouwerij
Heineken Nederland B.V.
Brouwerij De Leckere
Lindeboom Bierbrouwerij B.V.
Texelse Bierbrouwerij
Overige brouwerijen in Nederland
De overige brouwerijen in Nederland zijn voor het grootste deel verenigd in het Klein Brouwerij Collectief (KBC) (www.nederlandsebrouwers.nl/organisatie/leden/).
Op 18 september 1939 werd het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) opgericht door alle 99 brouwerijen die Nederland op dat moment telde. Aanleiding is de dreiging van een nieuwe Wereldoorlog. ... Van de 99 leden in 1939, zijn er nu nog 10 brouwerijen aangesloten bij Nederlandse Brouwers. Deze inhoudelijke veranderingen leidden in 2009 tot een naamswijziging van het Centraal Brouwer Kantoor in vereniging Nederlandse Brouwers (www.nederlandsebrouwers.nl/organisatie/ontstaan/). Zijn er nu 9 of 10 leden? Ik tel er 10...
Bavaria produceert water
Bavaria installeert omgekeerde drainage: gezuiverd proceswater van de bierbrouwerij in Lieshout levert 1 miljoen kubieke meter water per jaar... hiermee [wordt] onttrekking van grondwater voor bevloeiing vermeden. Dat is inderdaad winst en een mooi voorbeeld van circulaire economie! (www.linkedin.com/groups/1237417/1237417-6121675914624450560) 1 miljoen kubieke meter water per jaar. Dat is de capaciteit van de vijzel van Bavaria die woensdag in gebruik is genomen. De vijzel pompt een deel van het gezuiverde proceswater van de bierbrouwerij in Lieshout via omgekeerde drainage terug naar het omliggende agrarisch gebied. De melkveehouderij van Wilfried en Caroline van Dijk in Aarle-Rixtel maakt hier als eerste gebruik van.
Bavaria en de naburige boeren en tuinders werken al jaren onder de vlag van Boer Bier Water aan het behoud van de kwantiteit en kwaliteit van het grondwater, onder meer door het reduceren van het gewasbeschermingsmiddelengebruik (www.zlto.nl/item/15433/Vijzel-Bavaria-bezorgt-boeren-water#.Vv55dmik8XA.linkedin). Gezien 1 april, ben je dan toch wat sceptisch over het nieuws...
Brouwerij Huyghe hergebruikt afvalwater
Op 22 maart – Wereldwaterdag – heeft de brouwerij een nieuwe waterzuiveringsinstallatie – geïnstalleerd door de specialisten van Pantarein – in gebruik genomen, waarmee het circa 70% van het afvalwater zal kunnen hergebruiken in het productieproces.
De nieuwe waterzuiveringsinstallatie maakt gebruik van een membraanfilter, die zowel organische afvalstoffen als het grootste gedeelte van de zouten uit het afvalwater filtert, waardoor het gezuiverde afvalwater nu van drinkwaterkwaliteit is. 70% van het afvalwater zal nu hergebruikt kunnen worden en dit gezuiverde water zal in eerste instantie enkel ingezet worden om de brouwinstallaties te spoelen.
Dankzij het hergebruik van het afvalwater wordt het waterverbruik bij brouwerij Huyghe nog verder terug gedrongen: waar er in 2008 nog 8,6 liter water nodig was om 1 liter bier te brouwen, was dat in 2015 – dankzij de vele duurzame inspanningen van het bedrijf – al terug gebracht tot 5,2 liter en met de ingebruikname van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie kan het waterverbruik nu verder gereduceerd worden tot 3 liter per liter geproduceerd bier (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/29/primeur-in-belgie-brouwerij-huyghe-hergebruikt-gezuiverd-afvalwater/).
Bavaria La Trappe Barrel Aged stopt
Bierbrouwerij de Koningshoeven komt met het verrassende nieuws dat ze per direct stoppen met hun Oak Aged. Het gehele ‘barrel aged’ programma wordt per direct op non actief gezet in verband met het te kort aan eikenhouten vaten. La Trappe geeft aan dat door de opkomst van kleinere craft beer brouwerijen en de populariteit aan barrel aged bieren het steeds moeilijker wordt om de juiste vaten te vinden om hun Quadrupel te laten rijpen (http://biernetwerk.nl/la-trappe-stopt-per-direct-met-de-oak-aged-door-te-kort-aan-eikenhouten-vaten/). Zou dit een 1 aprilgrap zijn? Ik heb ook al eens gegrapt dat ik zou stoppen... de timing is echter wel wat anders
De Quadrupel bestaat dit jaar 25 jaar, daarom leek het een goed moment om nu te stoppen met de Oak Aged. Na 23 batches komt er eind dit jaar nog een variant uit die op fust zal worden afgevuld voor de horeca. Daarna is het over (http://biernetwerk.nl/la-trappe-stopt-per-direct-met-de-oak-aged-door-te-kort-aan-eikenhouten-vaten/). Voor Batch 23 (geblend op 31 december 2015) (http://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/batchregister-la-trappe-oak-aged/).
La Trappe Quadrupel Oak Aged (11%)
Om een oude traditie in ere te herstellen is Bierbrouwerij de Koningshoeven in 2009 gestart met het laten rijpen van La Trappe Quadrupel op eikenhouten vaten, ook wel ‘barriques’ genoemd.
Op houten vaten gerijpt, ongefilterd, bovengistend trappistenbier.
(www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-quadrupel-oak-aged/)
Pivo Pils
Deze maand was ook de officiële opening van Pivo Brouwers in Haren bij de brouwerij in de Biotoop. De officiële opening werd gedaan door Pieter van Veen, burgemeester van Haren.
In januari 2015 zijn de drie Groningse vrienden, David Ekkers, Karst van der Heide en Tom van Lente begonnen met het opzetten van een eigen brouwerij: Pivo Brouwers. Na hard werken hebben we een eigen brouwinstallatie van ongeveer 1000 liter gebouwd, een unicum in Nederland. De brouwerij bevindt zich in de Biotoop, het voormalig Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen.
Het bouwen van de brouwerij kostte veel tijd, omdat de drie vrienden de gehele brouwerij zelf ontworpen hebben en met de hand opgebouwd. Inmiddels werkt alles soepel en produceert Pivo in een gemiddelde week zo’n 800 liter bier. Pivo heeft een andere kijk op de huidige (smaak)ontwikkelingen in de Nederlandse biercultuur. Pivo focust zich namelijk, als enige micro-brouwerij in Nederland, op Pils. Wereldwijd het meest bekende biertje, alleen blijft dit type onaangetast liggen tijdens de hele craft bier beweging. Ook wordt er weinig gesproken over de verhalen rondom gist, wat grotendeels de smaak van het bier bepaald. Pivo wil juist vertellen wat gisten doen met de smaak en koopt dan ook niet elke keer gist, maar groeien deze zelf vanuit een gistkolonie op en experimenteren hiermee. Pivo maakt zelfs bieren met meerder gisten bij elkaar. Dit zorgt voor bijzondere Pilsners, een bier die iedereen wereldwijd kent, alleen met veel meer smaak (www.harenerweekblad.nl/nieuws/33629/pivo-handgebrouwen-bier-van-groningse-bodem/).
Pico in Canada
Het zou zo maar een stripverhaal van Kuifje of Suske & Wiske kunnen zijn, maar de Picobrew is ook in Canada geïntroduceerd (het is dus echt!): PicoBrew, the Seattle-based company behind the popular Zymatic home & pilot brewing system, has announced the opening of a Canadian sales office in Toronto.
Dubbed “the world’s first all-grain, fully-automatic, beer brewing appliance,” the Zymatic is a counter-top unit that brews beer directly to a 2.5 gallon keg, based on both pre-packaged and custom recipes. The Toronto office – headed by George Dyke, a veteran member of the PicoBrew team – has a demo unit available for home and commercial brewers to evaluate.
The new arm of the company will also be partnering with Canadian breweries to provide recipes for their new consumer product, Pico, which will be shipping in May, and will allow consumers with little or no brewing experience to brew 5 litre batches of craft beer at home using pre-packaged “PicoPaks” (http://www.canadianbeernews.com/2016/02/24/picobrew-expands-to-canada/).
Het mag geen verrassing zijn en het is ook geen nieuws, maar er zijn ook weer nieuwe bieren in de wereld (zie o.a. http://mnbeer.com/2016/03/30/mn-beer-notebook-early-april-2016/, www.washingtonbeerblog.com/, http://coloradobeernews.blogspot.nl/2016/04/weekly-beer-update-friday-april-1-2016.html). Studenten uit België zijn gekomen met Ikarus (10%)(https://bierflash.wordpress.com/2016/04/04/trio-studenten-zet-eigen-ikarus-bier-in-de-markt/). Er zijn ook weer nieuwe brouwerijen en cafés...
In Japan is men blijkbaar helemaal weg van het bier van de Dolle Brouwers van Esen. Binnenkort wordt er een café geopend in Tokio rond de bieren van de brouwerij. “Het Oerbiermannetje zal centraal in de zaak aanwezig zijn”, zegt brouwer Kris Herteleer trots (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/01/oerbiercafe-in-tokio/).
Biergarten Rotterdam, Grand opening op 8 april in Rotterdam. www.biergartenrotterdam.nl (www.biercuisine.nl/nieuws)
Onder de Linden brouwerij in Wageningen aan de Haagsteeg, houdt open huis op Koningsdag 27 april tussen 14.00 en 17.00. Naast het proeven van de bieren van deze brouwerij is er ook een proeverij van oude jenever van stokerij De Onrust. Informatie www.onderdelindenwageningen.nl
(www.biercuisine.nl/nieuws)
Proeflokaal In de Wildeman in Amsterdam bestaat 30 jaar. Henk, Els, Simon. Elaine en alle collega’s, van harte proficiat met deze mijlpaal. De festiviteiten die het gehele jaar zullen plaatsvinden starten op 14 april in het proeflokaal. Informatie www.indewildeman.nl (www.biercuisine.nl/nieuws)
Crowdfunding
En er zijn ook weer nieuwe brouwerijen om in te investeren (zie https://crowdaboutnow.nl/campagnes). Zoals:
Two Chefs Brewing. Here's to crafty beers!
Brouwerij Kleiburg is de brouwerij van het kleiklooster, een modern klooster in de Bijlmer.
Eurotrash Brewery
Stadsbrouwerij Helderse Jongens
Brouwerij Boegbeeld en proef bieren waar Den Bosch trots op kan zijn!
Er zijn weer een aantal brouwerijen om in te investeren. Helaas heb ik al best een flink bedrag geïnvesteerd voor de komende 5 jaar en heb ik niet zo veel besteedbaar geld voor deze projecten. Maar het is volgens mij een goede investering. Ik zal het over 2 a 4 jaar merken of ik rendement behaal. Het nadeel van %-beloning is dat als je een klein bedrag inlegt je ook maar een klein bedrag terugkrijgt. daarom kan het goed zijn om een groot bedrag te investeren, maar ja dan loop je weer een groter risico. Het zal vast een keer mislopen met die bierbrouwerijen, maar volgens mij zullen er veel succesvol zijn...
Gulpener enquete
Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in Nederland? Dan wil Gulpener je hier wat vragen....
Wat voor beeld heb je als consument van Gulpener? Welke associaties heb je bij het merk Gulpener? Komt dit overeen met hoe Gulpener naar zichzelf kijkt?
De enquête bestaat uit meerkeuzevragen en enkele stellingen. Het invullen van de enquête neemt maximaal 10 minuten van je tijd in beslag en is volledig anoniem. Je antwoorden worden voor het onderzoek gebruikt en zullen vertrouwelijk worden behandeld.
(www.enquetesmaken.com/s/GulpenerBierbrouwerij) In de enquete worden de volgende biersoorten onderscheiden:
PilsnerSpeciaalbierBiologisch bierBiermixen met frisdrank (bijv. Radler) .Biermixen met alcoholische drank (bijv. Desperados)Alcoholvrij en - arm bier
Bierblog
Alle bezoekers kunnen dit blog op het Blogspot-domein bekijken via een versleutelde verbinding door naar https://
Om Leffe is een klacht ingediend tegen AB Inbev
AB InBev is in een zwart-witte wereld de grote megapilsmaker waar je teken schoppen in de adolescente craftbeerrevolutie:
De Amerikaanse optometrist Henry Vazquez heeft maandag [5 april] een klacht ingediend bij de rechtbank in Miami. Hij pikt het niet dat AB Inbev uitpakt met het verhaal dat Leffe gebrouwen wordt in een abdij. Op het etiket staat immers dat het bier “gebrouwen en geperfectioneerd wordt door Belgische monniken” en dat al sinds 1240. Terwijl het eigenlijk en masse geproduceerd wordt in een fabriek.
Vazquez zegt dat de “misleidende verpakking” van Leffe ertoe geleid heeft dat hij te veel betaald heeft voor flesjes blonde en donkere Leffe. “De consumenten denken dat ze iets kopen dat in beperkte hoeveelheid aangeboden wordt en van heel hoge kwaliteit is. Dat is niet het geval”, zegt Natalie Rico, de advocate van Vazquez.
Vazquez hoopt samen met andere ‘gedupeerden’ een schadevergoeding te verkrijgen van het bedrijf, net als een officiële verklaring dat Leffe niet door Monniken gemaakt wordt. AB Inbev weigerde voorlopig te reageren op de zaak (http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160405_02220070). Volgens sommige slijters zou Leffe zelfs een trappist zijn...
"Their marketing quite clearly shows Leffe to be a specialty craft beer," Natalie Rico, a lawyer for Vazquez, said in a phone interview. "Consumers believe they are buying something that is limited quantity and very high quality. That is not the case."
The lawsuit seeks class action status for consumers nationwide and in Florida who bought Leffe within the last four years. It seeks compensatory and punitive damages, and a formal declaration that Leffe is not made in an abbey or by monks.
The case is Vazquez v. Anheuser-Busch Cos, U.S. District Court, Southern District of Florida, No. 16-21181. (Reporting by Jonathan Stempel in New York, editing by G Crosse) (www.reuters.com/article/us-a-b-i-lawsuit-leffe-idUSKCN0X11YD?feedType=RSS&feedName=businessNews). The proposed class action lawsuit was filed on Friday in Miami federal court by Henry Vazquez, an optometrist who said Anheuser's deceptive packaging caused him to overpay for Leffe beer (http://m.stltoday.com/business/local/beer-drinker-sues-a-b-because-leffe-isn-t-made/article_e8243d21-6bf3-58d9-87f9-d01171bfe1a6.html).
What does “Abbey Ale” mean? To over-simplify, they’re beers brewed in the style of traditional beers made in European monasteries, which are well-respected and popular. A man in Florida has filed a class action lawsuit against brewing giant AB InBev over its Leffe beer, which he claims is marketed as a monastery-made craft brew when it’s really produced in the Stella Artois mega-brewery in Belgium.
Leffe beer does date back to 1240, with the recipe created by monks at the Abbaye Notre-Dame de Leffe. The abbey and the brewery were destroyed in the 1790s in the aftermath of the French Revolution, and it wasn’t until the 20th century that any monks moved back in.
The brewery didn’t return with them. Back in the 18th century, making beer was a common household task, since beer was much healthier to drink than potentially-contaminated water. In the 20th century, people delegated that task to breweries, and the monks at Leffe licensed their recipe to a local brewer in exchange for royalties.
Through a series of mergers, that local brewer became part of the AB InBev mega-operation, which now brews it in an automated plant where other European brands like Stella Artois are made. It’s this robo-brewing and mass production that seems to especially upset the lead plaintiff in this case.
“Consumers believe they are buying something that is limited quantity and very high quality. That is not the case,” his lawyer told Reuters.
You might remember last year’s lawsuit against AB InBev over the version of Beck’s sold in the United States, which is brewed in Missouri but a quick glance at the label would make one assume that it’s an import.
The shelves of your favorite craft beer store are full of beers described as abbey ales that aren’t personally made by monks, but the plaintiff points out that the AB InBev version is marketed as a craft brew when it isn’t.
Your main clue about the identity of the owner and importer is the reference to the “Import Brands Alliance, St. Louis, MO” on the back label. That’s only a clue if you remember that Anheuser-Busch headquarters is in St. Louis.
Competitors, the plaintiff notes in his complaint, refer to their beer as an “Abbey style ale” if they aren’t actual monks, and “Abbey ale” when they are. He also requests monetary damages to make up for the beers that customers purchased assuming they were buying a monk-made craft brew (https://consumerist.com/2016/04/04/customer-sues-ab-inbev-because-leffe-beer-isnt-brewed-in-a-monastery/, http://m.stltoday.com/business/local/beer-drinker-sues-a-b-because-leffe-isn-t-made/article_e8243d21-6bf3-58d9-87f9-d01171bfe1a6.html).
AB InBev is ook niet echt populair in Amerika:
AB InBev is gobbling up the world's beers—and drinkers aren't happy; by Devin Leonard October 26, 2012
Brian Rinfret likes imported beer from Germany. He sometimes buys Spaten. He enjoys an occasional Bitburger. When he was 25 years old, he discovered Beck’s, a pilsner brewed in the city of Bremen in accordance with the Reinheitsgebot, the German Purity Law of 1516. It said so right on the label. After that, Rinfret was hooked.
One Friday night in January, Rinfret, who is now 52, stopped on the way home from work at his local liquor store in Monroe, N.J., and purchased a 12-pack of Beck’s. When he got home, he opened a bottle. “I was like, what the hell?” he recalls. “It tasted light. It tasted weak. Just, you know, night and day. Bubbly, real fizzy. To me, it wasn’t German beer. It tasted like a Budweiser with flavoring.”
He examined the label. It said the beer was no longer brewed in Bremen. He looked more closely at the fine print: “Product of the USA.” This was profoundly unsettling for a guy who had been a Beck’s drinker for more than half his life. He was also miffed to have paid the full import price for the 12-pack.
Rinfret left a telephone message with AB InBev, the owner of Beck’s and many other beers, including Budweiser. Nobody got back to him. He had better luck with e-mail. An AB InBev employee informed him that Beck’s was now being brewed in St. Louis along with Budweiser. But never fear, the rep told Rinfret: AB InBev was using the same recipe as always.
He wasn’t satisfied. In March, he posted a plea on Beck’s official Facebook page: “Beck’s made in the U.S. not worth drinking. Bring back German Beck’s. Please.” He had plenty of company. “This is a travesty,” a fellow disgruntled Beck’s drinker raged. “I’m pretty bummed,” wrote another. “I’ve been drinking this beer religiously for over 20 years.” Rinfret kept trashing Beck’s on Facebook. Until, he says, AB InBev unfriended him in May. “They banned me from their site. I can’t post anything on there any longer.”
Rinfret was only temporarily silenced. He now complains on a Facebook page called Import Beck’s from Germany (http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-10-25/the-plot-to-destroy-americas-beer).
InBev was never a sentimental company. Shortly after the merger, it shuttered the 227-year-old brewery in Manchester, U.K., where Boddingtons was produced. It encountered more resistance in 2005 when it closed the brewery in the Belgian village of Hoegaarden, from which the popular white beer of the same name flowed. InBev said it could no longer afford to keep the brewery open. After two years of protests by brewery workers and beer aficionados, it reversed itself. Laura Vallis, an AB InBev spokeswoman, says Hoegaarden exports spiked unexpectedly. “The brand’s growth since is positive news for Hoegaarden and for consumers around the world who enjoy it,” she says.
Yet some Hoegaarden drinkers say the flavor of the beer changed. “I think now it’s not as distinctive tasting,” says Iain Loe, spokesman for the Campaign for Real Ale, an advocacy group for pubs and beer drinkers. “You often see when a local brand is taken over by a global brewer, the production is raised a lot. If you’re trying to produce a lot of beer, you don’t want a beer that some people may object to the taste of it, so you may actually make the taste a little blander.” (Vallis’s response: “The brand’s commitment to quality has never changed.”)... For a number-crunching manager like Brito, an old, family-run company like Anheuser-Busch provided plenty of opportunities for cuts. He laid off approximately 1,400 people, about 6 percent of the U.S. workforce. He sold $9.4 billion in assets, including Busch Gardens and SeaWorld. AB InBev also tried to save money on materials. It used smaller labels and thinner glass for its bottles. It tried weaker cardboard for its 12-packs and cases. The old Anheuser-Busch insisted on using whole grains of rice in its beer. AB InBev was fine with the broken kind. “Our purchasing of rice has to do with how fresh the rice is, not whether it is whole or broken,” says Vallis.
The company played hardball with vendors. Anheuser-Busch has long boasted that “beechwood aging” enhanced Budweiser’s flavor. One of its two suppliers was Tom Urani, owner of Beechwood Corp. in Millington, Tenn. “In November 2008, we were featured in a nationwide ad,” Urani recalls. “It showed an aerial shot of our factory and said Anheuser-Busch is all about people, places, and quality.”
After the merger, AB InBev informed Urani that it would use only one beechwood provider. Urani was the losing bidder. He says this was the end of Beechwood Corp. Who else bought large amounts of beechwood chips but the makers of Budweiser? Urani threw a party on the final day. He invited Brito, who didn’t show up. That day, Urani drank his last Budweiser for the television cameras. “I’ve now become a bourbon guy,” he says. “I’ve lost weight.” AB InBev says it appreciates Urani’s years of service.
...
In the Hallertau region of Germany, small farmers had long made a living growing high-quality hops like Hallertauer Mittelfrüh, an integral component in Budweiser. Budweiser, after all, was originally a Bohemian-style beer, brewed with European ingredients. Hops, a bitter kind of flower, provide the dry smack that rides atop the sugars in a beer. After the 2008 takeover, however, AB InBev said it was cutting its purchases of the Hallertauer hops. “They announced they were no longer going to use the Hallertauer Mittelfrüh variety,” says Johann Pichlmaier, president of the Association of German Hops Growers. “We’ve had to reduce the acreage in the past few years.”
Martin Bauer, a sixth-generation hops farmer in Hüll, isn’t so busy these days. He putters around his barn in a flannel shirt and overalls. He keeps his farm going more to stay busy than for the money, which isn’t what it used to be. Bauer remembers meeting August Busch III, who came to the area once a year with a Mercedes-driving entourage. He fondly recalls how the former Anheuser-Busch CEO paid a high price for Hallertauer Mittelfrüh. He has nothing good to say about AB InBev, which, he laments, is brewing its beer with cheaper, less flavorful hops. “As long as people buy the beer they brew, they won’t go back,” Bauer says. “The Chinese and the South Americans prefer lighter beer anyway.”
Erna Stanglmayr is even more doleful. She says AB InBev is killing small hops farms like the one she’s run with her husband for 35 years. She predicts AB InBev will pay for its penny-pinching. “When you try to save money on hops, your beers will have less taste,” warns Stanglmayr. “Eventually, they will realize customers want quality beer.”....A former top AB InBev executive, who declined to be identified because he didn’t want to get in trouble with his old employer, tells a different story. He says the company saved about $55 million a year substituting cheaper hops in Budweiser and other U.S. beers for more expensive ones like Hallertauer Mittelfrüh. It is hard to say whether the average Bud drinker has noticed. But then, the average Bud drinker is not drinking as much beer (www.bloomberg.com/news/articles/2012-10-25/the-plot-to-destroy-americas-beer).
Brugge biermuseum
In Brugge is in 2014 een biermuseum geopend (zie https://bierflash.wordpress.com/2014/07/05/brugs-biermuseum-klaar-voor-opening/). Zie hier een videoverslag. Info : http://www.brugesbeermuseum.be Thibaut Bekaert van het Biermuseum op de Markt in Brugge heeft een originele actie bedacht. ...Biermuseum Brugge zet positieve boodschappen van bezoekers op etiket van flesjes....Om de mensen hun gevoelens uit te laten uitdrukken over de aanslag in Brussel kunnen de bezoekers een leeg flesje met een boodschap achterlaten. Ondertussen zijn er al zo’n 700 flesjes met een originele en bemoedigende boodschap beplakt. De wanden van het café van het biermuseum staan al goed vol. Er zijn originele boodschappen van mensen uit alle hoeken van de wereld te lezen, van Nieuw-Zeeland over China tot Zuid-Afrika.
Het statiegeld dat na afloop van de actie voor de flesjes wordt geïnd zal geschonken worden aan het Rode Kruis (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/08/biermuseum-brugge-zet-positieve-boodschappen-van-bezoekers-op-etiket-van-flesjes/).
Bart's biermuseum
Bart Vermeulen (54) heeft van zijn passie zijn beroep kunnen maken. Hij mag zich leraar zythologie of bierkunde noemen. Hij is ook een fervent verzamelaar van bierglazen (collectie van 1.200 glazen), -flesjes en -kaartjes. In de voormiddag bedeelt hij schoolmaaltijden en daarnaast is hij docent bij Syntra West. Hij geeft er de cursus zythologie of bierkunde. Bart is ook gids in brouwerij De Kazematten en organiseert bierproefavonden. “Ik zit al mijn hele leven in de horeca”...Na zijn studies ging Bart aan de slag als leraar, maar na enkele jaren zocht hij een nieuwe uitdaging. “Ik heb acht jaar Ieper Strand uitgebaat”, gaat hij verder. “Ik wilde meer bieden dan een eenvoudige drankenkaart en koos voor een groot assortiment bieren.
n zijn zaak begon Bart met bierproefavonden en heeft hij een eigen bier gebrouwen. “Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de zaak vond ik het tijd om een eigen biertje aan te bieden. Als trotse Ieperling vond ik het spijtig dat Engelse toeristen hier geen biertje van de stad konden drinken. Zo liet ik een Ieperse trippel en een Iepers oud bruin brouwen. Na het stopzetten van de zaak, ben ik ook met het bier gestopt. Gelukkig hebben we nu met de Wipers Times van brouwerij De Kazematten niet alleen ons eigen bier terug, maar ook opnieuw een Ieperse brouwerij.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/02/collectie-van-1-200-glazen/)
De leegstaande oude brouwerij van Van Honsebrouck verdwijnt
De leegstaande oude brouwerij van Van Honsebrouck in het centrum maakt binnenkort plaats voor een nieuwe woonzone. De gemeente heeft een voorlopig nieuw ruimtelijk structuurplan klaar waarin het de details van die nieuwe bestemming wettelijk kadert. Op de site is er straks plaats voor één- en meergezinswoningen, maar dé blikvanger wordt een gebouw met een hoogte van 15 meter op de hoek van de Bollewerp-en Oostrozebekestraat....De hoogte is vergelijkbaar met de huidige brouwerijgevel, die 14,8 meter telt. Het moet een opvallend gebouw worden, een nieuw soort blikvanger in de gemeente. Er voor komt een nieuw voorpleintje.We willen vermijden dat er na de verhuis van de brouwerij een lege en verwaarloosde plek in het centrum opduikt.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/01/woonzone-op-site-oude-brouwerij/)
Dus de eerste 2 weken van deze maand was het weer druk met biernieuws. Serieuze en minder serieuze ontwikkelingen. Door De Leckere en Texelse die zich bij de Nederlandse Brouwers voegen, grote brouwers die kleine oplagen speciaalbier gaan brouwen of een aandeel nemen in kleine brouwerijen, wordt het onderscheid tussen David en Goliath kleiner. Straks zijn er meerdere grote brouwerijen en dan komt wellicht wederom de fusietsunami zoals voorheen ook al is gebeurd. Opschaling vanwege economische en milieuvoordelen. En dan verdwijnen ze weer....en komen er woonwijken en musea.