Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Boer Koekoek Meibok

$
0
0
Landbouwer Hendrik Koekoek (1912-1987) staat bekend als de curieuze Drentse antiheld die in 1958 de Boerenpartij opricht. Deze rechtse organisatie, die zichzelf aankondigt als ‘partij voor vrijheid en recht’, verzet zich tegen de toenemende overheidsbemoeienis....De populariteit van de Boerenpartij begint in 1963, vijf jaar na de oprichting. In het Drentse dorp Hollandscheveld, waar Koekoek geboren is, breekt in maart van dat jaar een boerenopstand uit: de ‘Opstand der Braven’. Plaatselijke boeren verzetten zich tegen de uitzetting van een aantal boerengezinnen die weigeren om agrarische heffingen te betalen (http://historiek.net/lariekoek-rond-boer-koekoek/46333/).
(www.inenomassen.nl/boer_koekoek.html)


Die sfeer proefde ik ook een beetje in de tuin van Boer Koekoek, die in 2010 in gebruik genomen (www.boerkoekoek.nl/). Het is gelegen naast een tuin van Struin (?).

Na de verloren verkiezingen spit boer Koekoek de boel om.
foto: Jan Lintsen
Robert Koekoek deed bij de gemeenteraadsverkiezingen met een eigen lijst een vergeefse gooi naar een raadszetel. Zijn missie is aandacht voor kleinschalige voedselproductie op lokaal niveau. Dat brengt hij in de praktijk met zijn biologische groentezaak in de Hertogstraat. In de Ooijpolder wil hij nu bijzondere groenten en kruiden verbouwen (http://nsk.antenna.nl/?id=04&url=mei10).

Ik kwam er een meibok tegen in een schuurtje bij de groentetuin. Het was een bijzonder schuurtje. In de schuur stonden vaten en een grote pan met daarbij een takel. Tuingereedschap hing aan de muur en bier stond in de koeling (die uit stond). Buiten stonden de diverse groenten in rijtjes netjes opgesteld. Verder liepen er allerlei mensen rond met een vriendelijke, doch verbaasde blik. Is dit nu een brouwerij of een boerderij? Of gewoon een tuin? De brouwer (of boer? (of tuinder?)) vertelde vol trots zijn verhaal.

De meibok doet 'vies'bruin aan met 'vies'bruin schuim. Of is het gebroken wit? Het bier heeft een aards uiterlijk met een uiterlijk dat doet denken aan het boerenland. De geur is onmiskenbaar zelfgebrouwen bier. Het mondgevoel is goed, al is het misschien iets te gistig. De smaak is vol(doende). De tinteling, maakt dit bier verre van saai. Het is ondanks het groezelig bruine uiterlijk, toch goed bierig met een koolzuurprikkeling en een moutige smaak. De hopbitter vind ik niet helemaal terug, maar de gistsmaak vind ik wel passend bij dit boerenlandbier....

Het landschap vaart wel, bij zijn bier met o.a. een tripel, saison en weizen 'in vreemde handen':

De VNC heeft haar eigen bier ontwikkeld: Hagemeester.
Een meesterlijk bier met een missie. Namelijk om een bijdrage te leveren aan het levend houden van monumentale heggen en het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten. Speciaal en met zorg door Boer Koekoek voor ons gebrouwen (http://nederlandscultuurlandschap.nl/hagemeester/).



Je kunt ’m niet bestellen aan de toog van de dorpskroeg, maar hij is wél verkrijgbaar in het infocentrum van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) aan de Rijksweg in Beek: een Hagemeester.
Hagemeester is het biermerk dat landschapsclub VNC sinds kort laat brouwen door Robert Koekoek, de boer die een biologische groente- en kruidentuin beheert op het randje van de Ooijpolder en de stad.
Koekoek maakt 3 soorten Hagemeesters voor VNC: een fris Weizenbier, een tripel en de Hagemeester Season (www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/groesbeek/hagemeester-een-biertje-waar-het-landschap-mooier-van-wordt-1.4806924). Het zijn etiketbieren van zijn eigen tripel, saison en weizen.


Op dit moment verkrijgbaar:
Hagemeester Tripel: Een amber kleurig bier van hoge gisting. Volmoutig en licht zoet van smaak met een kruidig hop aroma.
Hagemeester Weizen: Een troebel mild en fris volmondig blond bier, met (hage)vlierbloesem gebrouwen tarwebier.
Hagemeester Saison: Een ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier. Zoet van smaak, en met een volle schuimkraag.
Verkoopprijs: € 3,20. Verkrijgbaar in het Informatiecentrum van de VNC (http://nederlandscultuurlandschap.nl/nieuw-hagemeester-saison/).


De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil agrarische cultuurgeschiedenis zichtbaar houden. Daarnaast ijvert zij voor een rijk geschakeerd cultuurlandschap in heel Nederland, nadrukkelijk ook in de bebouwde omgeving. Een landschap van deze tijd, met respect voor het verleden en voor de mensen die daar nu werken, wonen en recreëren (http://nederlandscultuurlandschap.nl/over-vnc/missie/).

De VNC wil Nederland weer mooi maken… En dan vooral ons agrarisch cultuurlandschap; het boerenland. Nu veel prikkeldraad en vrij levenloos. Dat kan beter: door aanleg en aanplant van heggen, houtwallen, elzensingels etc. en sloten met natuurlijke oevers, ontstaat een groen-blauw ‘wegennetwerk’ voor de natuur.
...
Naast de aandacht die het landschap krijgt, wil de VNC nadrukkelijk ook de bebouwde omgeving groener maken. Daar hebben we het project ‘Natuur in de straat’ voor gestart. Want eigenlijk is het stedelijk landschap ons meest intensief ingerichte cultuurlandschap. Het is van belang juist daar waar de meeste mensen wonen, werken en studeren het contact met de natuur zo laagdrempelig mogelijk te maken (http://nederlandscultuurlandschap.nl/over-vnc/).

henk derks 8 maart 2015:
Vandaag jullie bier aangeschaft bij het nk maasheggenvlechten.Nu geproefd. Zeer aangenaam! (http://nederlandscultuurlandschap.nl/hagemeester/)

Ik wist niet dat er een NK maasheggenvlechten bestond.

Op de 2e zondag van maart wordt volgens traditie het NK Maasheggenvlechten georganiseerd in de Maasheggen tussen Oeffelt en Boxmeer (www.landvancuijk.nl/agenda/7889/nk-maasheggenvlechten-2015/).

Het kampioenschap is opgezet om het oude ambacht heggenvlechten in  ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding  tussen kleine percelen weiland, en dat willen we zo houden  (www.landvancuijk.nl/agenda/7889/nk-maasheggenvlechten-2015/).
(www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/nk-maasheggen-vlechten-2015/,
www.hegenlandschap.nl/)

De wedstrijd NK Maasheggenvlechten
Ongeveer 40 teams van 2 - 4 heggenwerkers nemen deel. Allen zijn geoefend in de regionale vlechtmethode van 100+ jaar geleden.
In de jury zitten ook oude personen uit de streek die zelf heggen vlochten.
De stijlkenmerken en criteria voor beoordeling zijn vastgelegd en bij de deelnemers bekend. Hierbij wordt uitgegaan van de samen met oude vlechters opgetekende streekeigen methode van vlechten.
Ieder team vlecht 8-10 meter heg. De te vlechten trajecten worden door loting onder de deelnemers bepaald. Alleen handgereedschap is toegestaan (www.maasheggen.nl/).

Nu weet ik wat het NK is, maar geen idee, welk bier Henk Derks heeft geproefd...

Zelf heb ik de weizen (5,5%) op. De Hagemeester Weizen is een etiketbier van de Boer Koekoek weizen.

Dit bier schenkt helder strogeel in. Het ruikt met een licht zuurtje. De geur is typisch en doet prettig aan. Bij het inschenken schuimt het bier zoals frisdrank. Het schuim blijft niet en beklijft evenmin. Er blijft geen kant aan het glas achter. Het doet denken aan frisdrank, zoals Fanta (over merkverwatering gesproken).
Daarna, na nog wat inschenken komt er een troebel mee, waarna het bier eerder een appelmoeskleur krijgt. Het smaakt niet romig of tarweachtig, maar eerder wat waterig met een aangenaam fris zuurtje.

De omschrijving van de weizen is: Behaaglijk bier met een vleugje vlierbloesem

Die vlier zal dat intrigerende zuurtje zijn vermoed ik... Dit bier is wel lekker.

De saison (6,5%) heeft geen vlierbloesem en wordt omschreven als: Behaaglijk Bier

Met al die hagen en heesters is dat natuurlijk wel een fijne woordspeling...
Het bier geeft bij inschenken meer schuim dan de weizen. Het verdwijnt echter eveneens zonder kant. Het mondgevoel heeft weer net te veel koolzuur. En de smaak is zodanig dat de afdronk/nasmaak mij niet het idee geven met een 'echte' saison te maken te hebben. Te weinig droge afdronk, mist bitterheid en in (retronaslae?) nasmaak zit een plakje zoet...

Desalniettemin / dientenverstande geeft dit bier wel een artisanale ambachtelijke uitstraling, waarbij je je kan indenken dat boer Koekoek roerend in de maischketel geniet en later aan de robuuste houten tuintafel dit bier drinkt.... Met de schoffel en de riek leunend op de gistvaten, terwijl ze nog onder de modder zitten van het rooien van vergeten groente.....


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692