Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Paljas

$
0
0
Carnaval staat weer voor de deur, een knotsgekke tijd met allerlei lolbroeken  en paljassen bij de garderobe en eventueel in de ton (wat is het verschil tussen een cabaretier en een tonprater? een ton) 

In café De Vouwte in Ramskapelle heeft Mathias Van den Poel, zoon van Jean Van den Poel, voorzitter van het Feestcomité van Ramskapelle zijn nieuw bier Paljas gelanceerd. Mathias verdiepte zich de voorbije twee jaar in de kunst van het bier brouwen. Hij volgde een cursus bierbrouwer-sommelier en begon te experimenteren, te proeven en te laten degusteren door andere bierliefhebbers. Het resulteerde in Paljas, een blond speciaalbier van 6 graden.
Het gloednieuwe gerstennat is een traditioneel ongefilterd bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Het bier is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en de vier verschillende hoppen zorgen voor een karaktervolle smaak en een uitgesproken aroma. De organisatoren van het Brugs Bierfestival op 2 en 3 februari omschrijven de Paljas alvast als “echt zeer lekker, een meerwaarde voor het festival met een in aanzet zoetige smaak, bloemig ook maar vlug over gaan in een zeer aangename bitterheid”. Voor meer info: www.paljas-bier.be (http://www.knokke-heist.be/nieuws/paljas [Altijd fijn die internetberichtjes zonder datum, van welk jaar zou dit bericht zijn????] )


Paljas Blond is een bier dat  ik nu (ja in welk jaar??* ter kennisname: het is vandaag 21 mei 2015) drink, tijdens het opstellen van dit blogbericht. Het bier smaakt opvallend. Het is wat moutig en gistig, zodat het qua mondgevoel wat 'dik' aandoet. Het smaakt daardoor ook naar meer....


Paljas blond is een traditioneel ongefilterd bier van hoge gisting met hergisting op fles.
Het bier is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en de 4 verschillende hoppen zorgen voor een karaktervolle smaak en een uitgesproken fris aroma.
BIERFICHE
ALCOHOL 6%
KLEUR GOUDBLOND
BITTERHEID 30 IBU
HOPPEN MAGNUM, STRYRIAN, KENT & SAAZ
IDEALE SCHENKTEMPERATUUR 5-7° C
HOUDBAARHEID 24 MAANDEN (www.bestbeersfrombelgium.eu/contents/nl/d146_Paljas.html)


Onder het motto “Een lekker blondje met een hoek af”, brouwden ze hun eerste streekbier begin 2013. Paljas is een traditioneel ongefilterd bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het bier is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en de 4 verschillende hoppen zorgen voor een karaktervolle smaak en een uitgesproken fris aroma. Paljas is vanaf heden geen scheldwoord meer, maar genieten van veel hop en een lekkere schuimkraag ! (www.buytenshuys.be/nieuws/paljas/)


Er bestaat ook een Paljas Bruin. Weetje: Winnaar van een bronzen medaille op de Brussels Beer Challenge 2014 en op de World Beer Awards 2014 (https://lambikstoemper.wordpress.com/
2015/04/01/paljas-bruin/).  Traditional Belgian brown beer of high fermentation with refermentation in the bottle. A rather dry dark speciality beer made with dark malts and 4 hops who are giving a rich flavor. Contains Barley Malt.
BEER DATASHEET
ALCOHOL 6%
COLOUR 120 EBC - BROWN
BITTERNESS 25 IBU
HOPS MAGNUM, STYRIAN, KENT & SAAZ
IDEAL SERVING TEMPERATURE 6-9° C (www.bestbeersfrombelgium.eu/contents/nl/d146_Paljas.html)


Paljas Indian Pale Ale is brewed with 100% pale malts. The 4 selected hops (Tomahawk, Cascade, Saaz and Amarillo) are giving a fresh hoppy aroma and a nice bitterness of 35 IBU. This well balanced IPA is dry-hopped with the special Nelson Sauvin hop, which gives some flavors of Sauvignon Blanc.BEER DATASHEET
ALCOHOL 6%
KLEUR AMBER
BITTERNESS 35 IBU
HOPS TOMAHAWK, CASCADE, SAAZ, AMARILLO & NELSON SAUVIN (DRY HOPPING)
IDEAL SERVING TEMPERATURE 5-7° C (www.bestbeersfrombelgium.eu/contents/nl/d146_Paljas.html)


Ook is er een Paljas Saison:
Paljas Saison is een zomers degustatie bier van hoge gisting en hergisting op de fles. De typische Saison gist zet alle suikers om waardoor dit een zeer vlot drinkbaar bier is.  Het gebruik van tarwe en speciaal geselecteerde hoppen zorgt voor extra frisheid.  Dit bier is dan ook 3 keer gehopt ondermeer met de Citra hop, dit geeft een extra fruitige citrus toets aan dit heerlijke licht blonde bier
(www.paljas-bier.be/nieuws/detail/paljas-saison/). Paljas Saison onderscheidt zich door de lichte kleur maar vooral omdat de frisheid wordt gerealiseerd door het gebruik van hoppen die een fruitige, frisse citrus toets geven en die wordt dan nog eens benadrukt door het toepassen van dry-hopping.
Kleu: Licht blond 7 EBC
Alcohol: 6%
Bitterheid: 22,5 IBU
Hoppen: Magnum, Saaz, Cascade, Amarillo & Citra  –  (ook gedry-hopped)
Houdbaarheid: 2 jaar of fles / 1 jaar op vat (https://bierflash.wordpress.com/2015/05/16/paljas-saison/)



Betekenis:
Paljas kan verwijzen naar:
Paljas (clown), een clownsfiguur
Paljas (eiland oost), een eiland in de Haparanda-archipel in Zweden
Paljas (eiland west), een eiland in de Haparanda-archipel in Zweden
Paljas (carnavalsvereniging), een carnavalsvereniging uit Zevenaar/Boemelburcht
Paljas (woord), een Vlaams scheldwoord
Paljas (bier), een Belgisch bier
Paljas (politieke partij), een politieke partij uit de Nederlandse gemeente Enkhuizen
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Paljas) (zie ook www.betekenis-definitie.nl/Paljas)

Paljas
Oorspronkelijk een met stro (Lat.: palea: stro) gevulde hansworst uit het Napolitaanse volkstheater. Te vergelijken met Pierrot. Zijn kostuum was rood-blauw-wit.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10435
Een Paljas is een clownsfiguur, oorspronkelijk met stro uit de kleren stekend, een levende vogelverschrikker. Zijn opdracht is om andere clowns te parodiëren. De figuur ontwikkelde zich in verschillende landen op verschillende manieren. In Nederland is de kleding rood-wit-blauw geruit, in Italië wit met een wit ...Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Paljas_(clown)
(www.encyclo.nl/begrip/Paljas) (www.woorden.org/woord/paljaswww.woorden-boek.nl/woord/paljas)

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: paljas: iemand die men moeilijk ernstig kan nemen; iemand die voortdurend de gek uithangt, die zich dwaas gedraagt. Eigenlijk: een met stro opgetuigde hansworst. Sedert 1816. In de betekenis van ‘strozak’ dateert het woord al van ca. 1673. Het is ontleend aan het Franse paille (stro). Paillasse betekent ‘stromatras, paljas’. De betekenis heeft zich dus ontwikkeld via ‘bundel stro’ en ‘stropop’ tot pias*. Dit sluit overigens niet uit dat het Nederlandse woord jas invloed heeft gehad. Het komt immers voor in talrijke samenstellingen zoals grapjas, hangjas*, lorejas*, vechtjas enz. (www.etymologiebank.nl/trefwoord/paljas)

M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands: paljas zn. ‘strozak, strobed; potsenmaker’ Vnnl. matrassen ende paillassen ‘matrassen en strozakken’ [1673; WNT]; nnl. paljas ‘hansworst’ in de paljas in het marionettenspel [1816; WNT], ook nog paljasse ‘in de stal gespreid stro’ [ca. 1850; WNT], paljas ‘lachwekkend persoon’ ...In de betekenis ‘strozak’ ontleend aan Frans paillasse ‘strozak’, eerder al pailace ‘id.’ [ca. 1250; TLF], afleiding met het Franse achtervoegsel -ace, -asse (dat behalve pejoratieve en vergrotende waarde (zie → barkas) ook de meer technische betekenis ‘gemaakt van, bestaande uit’ kan hebben) van paille ‘stro’ < Latijn palea ‘stro, kaf’. In de betekenis ‘potsenmaker’ ontleend aan Frans paillasse ‘hansworst, potsenmaker’ [1798; TLF], dat zelf vermoedelijk ontleend is aan Italiaans pagliaccio ‘potsenmaker, clown’, afleiding met het achtervoegsel -accio van paglia ‘stro’ < Latijn palea ‘stro, kaf’. De betekenis ‘hansworst’ zou (FvW, NEW, Toll., EDale) herinneren aan een met stro opgevulde of opgetuigde hansworst; aannemelijker is dat de naam aan een goochelaar of kunstenmaker werd gegeven, omdat hij gekleed was in een kostuum van ecrukleurige tijk, die aan een strozak deed denken (TLF, Rey).
Latijn palea ‘stro’ is verwant met: Grieks pálē ‘fijn meel’; Sanskrit pálā́va- ‘kaf, stro’, Litouws pelūs, Oudkerkslavisch plěvy ‘kaf’; < pie. *peHl-/*polH- ‘poeder, stof’ (IEW 802).
♦ pias zn. ‘(NN) hansworst’. Nnl. pias ‘clown, hansworst’, letterlijk in Pias sprong op een der stoelen [1871; WNT], figuurlijk in wat 'en rare pias ben je toch [1897; WNT]. Eveneens ontleend aan Frans paillasse ‘potsenmaker’. De oudere Nederlandse vorm paljas bevat nog de -lj- van de gemouilleerde -l- in ouder Frans paillasse en Italiaans pagliaccio; de jongere vorm pias gaat terug op de moderne Franse uitspraak /pajas/, waarbij de ook in het Nederlands oorspronkelijk onbeklemtoonde -aj- veranderde in -ej- met toonloze -e- en daarna in -i-. Ook in de betekenis ‘stro, strohoop’ komt pias dialectisch wel voor, bijv. in brand ... in een pias [1912; WNT] (www.etymologiebank.nl/trefwoord/paljas).


Een paljas is een clownsfiguur, oorspronkelijk met stro uit de kleren stekend, een levende vogelverschrikker. Zijn opdracht is om andere clowns te parodiëren. De figuur ontwikkelde zich in verschillende landen op verschillende manieren.
In Nederland is de kleding rood-wit-blauw geruit, in Italië wit met een wit geschminkt gezicht en een conische hoed. De term is afkomstig uit het Frans (paillasse, 'stropop', van paille, 'stro') en komt ook voor in het Spaans (payaso) en het Italiaans (pagliaccio of bajazzo). Het laatste woord heeft zich ontwikkeld tot Bajass in het Duits.
In het Nederlands is het ook de benaming voor een schertsfiguur, een persoon waarvan men een lage dunk heeft.
In Alsenborn (Duitsland) is een Bajasseum, een circusmuseum, opgedragen aan de paljas.
In het begin van de 20e eeuw was de Bajazzo een speelautomaat.
Pagliacci (De paljassen) is de titel van een opera in twee akten en een proloog van de Italiaanse componist Ruggero Leoncavallo (http://nl.wikipedia.org/wiki/Paljas_(clown)).

Ruggero Leoncavallo (Napels, 8 maart 1857 - Montecatini, 9 augustus 1919) was een Italiaanse componist, pianist en dichter.
Ruggero Leoncavallo werd geboren in Napels. Zijn eerste pogingen als operacomponist hadden geen succes. Hij zwierf gedurende enkele jaren door Frankrijk, Egypte, Engeland en Duitsland. Het eerste succes kwam er pas in 1892 met de korte opera Pagliacci, waarvan de première onder Arturo Toscanini in Milaan doorging.
Daarop volgden nog I Medici (1893) La Bohème (1897), Zaza (1900), Roland (1904) en Maia (1910). Van zijn opera's kon enkel Pagliacci repertoire houden
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruggero_Leoncavallo).

I Pagliacci is een opera in twee akten en een proloog van de Italiaanse componist Ruggero Leoncavallo, die zelf het libretto schreef. Pagliacci kan vertaald worden als clowns of paljassen. De eerste opvoering was op 21 mei 1892 in Milaan. De opera duurt ongeveer een uur...De structuur van de opera is gebaseerd op de Griekse tragedie. Zo is er de proloog waarbij één van de acteurs (Tonio) zich rechtstreeks richt tot het publiek en het verhaal komt schetsen alsook wat de toeschouwer er van kan verwachten. Het op deze manier betrekken van het publiek krijgt extra draagkracht wanneer blijkt dat de opera zelf handelt over een toneelgroep die voor haar publiek acteert. De climax van het verhaal wordt bereikt wanneer de hoofdfiguur (Canio) het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer kent en Tonio's proloog geeft de kijker aldus een hint van Canio's psychologische toestand....Het veristische karakter van de opera is onmiskenbaar aanwezig: liefde, ontrouw, haat, jaloezie en ten slotte wraak. Doch deze gevoelens zijn deels oprecht en deels geacteerd. De laatste woorden van de opera laten de kijker ruimte over voor interpretatie. "La commedia è finita!", de komedie is voorbij. Richt hij zich tot het publiek, tot zijn vrouw die hij zopas vermoord heeft of gaat hij nog steeds op in de toneelvoorstelling zonder fictie en werkelijkheid te kunnen scheiden? (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pagliacci)


Met de slogan 'met een hoekje af' lijkt mij dat ze appelleren aan de grapjasbetekenis. Een bier dat je niet helemaal serieus kan nemen?


Brouwerij Henricus
Baron De Maerelaan 185,
B-8380 Zeebrugge (www.bestbeersfrombelgium.eu/contents/nl/d146_Paljas.html)


Brouwerij Henricus ontstond in 2013 en is een initiatief van de dertigjarige Mathias Van den Poel uit Zeebrugge. Het eerste bier, de Paljas blond, werd met groot succes gelanceerd op het Brugs Bierfestival van dat jaar. Nadien zagen ook de Paljas bruin (een zeldzaam niet zoet bruin bier) en de Paljas IPA (Indian Pale Ale, stevig gehopt) het levenslicht. De drie bieren laten zich het best omschrijven als verfrissende doordrinkbieren met karakter. Het alcoholgehalte bedraagt 6 graden.
Van den Poel ontwikkelde zelf de recepturen van de bieren. Ze worden gebrouwen door brouwerij Anders uit Limburg (http://www.sabverkoop.org/test/).


De jonge brouwerij Henricus veroverde met haar Paljas bieren meteen twee medailles op de vermaarde Dublin Craft Beer Cup. Paljas bruin en Paljas IPA wonnen respectievelijk zilver en brons in hun categorie.
Een internationale jury beoordeelde de bieren op kenmerken als uitzicht, geur, smaak en stijl. Enkel ambachtelijke brouwsels kwamen in aanmerking. Ambachtelijk (of ‘craft’) betekent dat de productie relatief kleinschalig is en dat de bieren ongefilterd en niet gepasteuriseerd zijn.
Mathias Van den Poel, zaakvoerder van brouwerij Henricus, is een gelukkig man. “Deze erkenning uit de wereld van de craft bieren stemt mij erg tevreden. Het was van bij de start mijn bedoeling om pure, natuurlijke bieren te maken, zonder toevoeging van kunstmatige smaakstoffen. Deze medailles motiveren ons om op de ingeslagen weg verder te gaan”. Dit was trouwens niet het eerste succes voor Henricus. Op de Brussels Beer Challenge haalde Paljas bruin, toen net gebotteld, zilver (http://www.sabverkoop.org/test/).  Paljas blond was volgens de bezoekers van het populaire Internationale Streekbierenfestival ...in Zwevegem....de eerste plaats bij de doordrinkbieren. Hiermee won brouwerij Henricus Het Gouden Glas, dat in maart 2014 op een gala werd uitgereikt. Het was de eerste keer dat een nieuw bier Het Gouden Glas won.
Zaakvoerder Mathias Van den Poel: “Ik hecht heel veel waardering aan deze prijs. Het is immers één van de weinige bierwedstrijden waarbij het publiek de winnaars kiest. In tegenstelling tot een technische vakjury, stemmen zij puur op smaak. Het is goed te weten dat het brede publiek ons bier zo lekker vindt”.
....
Ratebeer is een online forum voor bierliefhebbers en de meest bezochte en meest accurate bierwebsite ter wereld. Ratebeer heeft 3,5 miljoen besprekingen van meer dan 140.000 bieren van 12.000 brouwers wereldwijd.
Henricus werd door Ratebeer uitgeroepen tot beste nieuwe Belgische brouwer. Zo stond Brouwerij Henricus op de site (letterlijk) naast Westvleteren Abdij St. Sixtus, beste Belgische brouwerij tout court (www.sabverkoop.org/henricus-op-ratebeer-naast-westvletere/).


Zo te lezen is het dus een goed bier.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692