Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Hallo pasen!

$
0
0
Allen vrolijk pasen gewenst!
In de Jumbogids van maart 2016 ontdek ik iets van bier!

Na wat lekkere paastaartrecepten zie ik naast de hagelslagreclame een paginagrote advertentie van Leffe. Leffe wordt gebrouwen volgens hetzelfde receptuur als ? Als wat, als toen de abdij van Leffe in 1240 in Dinant begon? Ik kan me moeilijk voorstellen dat dat zo zou zijn. Hoe zouden de recepten van 1240 bewaard gebleven zijn? Hoe zouden de grondstoffen zijn veranderd? Leffe Blond past goed bij het romige karakter van verse kazen zoals Broccio Corse.

Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe. De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Delen van de abdij werden verkocht en de brouwerij kwam in handen van Joseph Georges en Alexandre Fissiaux. Vanaf 1813 veranderde de abdij veelvuldig van eigenaar. Het brouwen ging nog door tot 1809.
In 1952 kwamen de toenmalig abt van de heropgerichte noodlijdende abdij, Cyriel Nys, brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.
In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.
De Leffe Tripel werd bij wijze van uitzondering tussen 1977 en 1996 geproduceerd bij Brasserie du Bocq in Purnode en daarna in de Brouwerij van Hoegaarden.
Het Leffe-gamma is een van de belangrijkste merken geworden van de Inbev-groep. In haar merkenstrategie is het thans een global specialty brand. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt voor het merk.
De abdij van Leffe is middels de vennootschap Brasserie de l'Abbaye de Leffe slechts houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe. Naast de abdij staat een Leffemuseum (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leffe_(bier)).


Leffe Blonde et Broccio corse : rondeur de Leffe Blonde et crémeux du fromage (www.alcooclic.com/tag/leffe/www.alcooclic.com/leffe-les-artisans-de-laperitif-avec-helene-darroze/). La Leffe Blond et un Broccio Corse....Une association toute en délicatesse. Le crémeux du Broccio est contrebalancé par l’amertume subtile de la Leffe Blonde (www.leffervescence.com/fr-fr/actus/bistronomy-club/leffe-bistronomy-club-helene-darroze).  La Leffe Blonde avec une émulsion fromage de chèvre belge, carotte des sables et crumble de fruits secs accompagnés de 1000 tranches de coing et d’un Ossau Iraty (www.leffe.com/fr/actus/aperonomie/leffe-bistronomy-club-1-bozar-brasserie-david-martin).

Fromages de brebis : broccio corse, manchego, petit basque, folie bergère, brin d’amour, torta di peghera, torta de oveja…(www.makro.be/fr-BE/inspirations/2015/11/11/le-plateau-de-fromages-ideal-conseils-pour-bien-servir-le-fromage). Fromages et bières belges : la combinaison idéale
Quelles bières belges pour un plateau de fromages ? Voici la règle d’or : plus le fromage est léger, plus la bière doit être légère. Un fromage fort, piquant ou épicé va ainsi de pair avec une bière au goût prononcé ou sucré. Il existe des dizaines de bières belges délicieuses parmi lesquelles vous pouvez faire votre choix. Pils, blanches, trappistes, bières d’abbaye ou bières fruitées se marient à merveille avec différentes sortes de fromage.
Lorsque vous servez une bière belge et un fromage, tout est une question d’harmonie d’ensemble. Les fromages frais ou aux herbes forment une alliance parfaite avec les bières de fermentation spontanée, telles que la Gueuze. Le goût frais, acide et légèrement amer de la Gueuse s’accorde parfaitement à la fraîcheur du goût du fromage frais.
Vos hôtes choisissent des fromages à pâte dure tels que le Vieux Bruges ou le Fromage de l’Abbaye de Postel ? Dans ce cas, vous pouvez proposer de la pils ou de la Hoegaarden comme bière belge d’accompagnement. C’est aussi valable pour les fromages relevés, tels que le Brigand ou le Bou d’Fagne (www.makro.be/fr-BE/inspirations/2015/11/11/fromages-et-bieres-belges-la-combinaison-ideale).

Brocciu AOP is een Franse kaas gemaakt van schapen- of geitenmelk. Brocciu van schapenmelk is wat vetter dan die van geitenmelk. Brocciu is afkomstig van Corsica. Sinds 3 juni 1998 heeft de Brocciu een AOC-keur. De kaas is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren....De naam van de kaas kan op verschillende wijzen gespeld worden. De Toscaanse naam is Broccio, in het Corsicaans heet hij Brocciu, de naam waaronder hij meestal verkocht wordt, ook schrijft men soms Bruccio en Brucciu.
Brocciu wordt verwerkt in veel regionale gerechten zoals fritelle (beignets), omeletten (met munt), canelloni, imbrucciata (een soort gebakje) en fiadone (een soort flan van ei, Brocciu, suiker en citroenrasp (met eventueel een scheut acquavita)). Echt verse Brocciu eet men het beste puur, met eventueel een scheutje acquavita en wat suiker (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brocciu_AOP).

Als ik zoek op Broccio Corse vind ik nog meer reclame van Leffe, zoals in onze5zintuigen. Vreemd...

Na nog wat taartjes, cupcakes en broodjes staan er ineens twee bierflesjes tussen de paashapjes. Texels Springtij en Tank 7 Farmhouse Ale. Tussen zalm met roomkaas, houmous en gevulde eitjes lijken mij deze bieren wat uit de toon springen. Springtij is volgens mij een lentebock, maar als ik het opzoek is het dat dus niet:

Springtij van de Texelse bierbrouwerij is een stevig blond seizoensbier gebrouwen in de stijl van Meibock. (Alcohol 7,5%) (www.texels.nl/nl/bieren/springtij/).

Texels Springtij is volgens JUMBO geschikt voor het voorjaar: "je proeft het voorjaar met dit speciaalbiertje" Ik kan me moeilijk voorstellen dat een bier van 8% zoals Texels Springtij en Tank 7

Tank 7
Most breweries have at least one piece of equipment that’s just a bit persnickety. Here at Boulevard we have fermenter number seven, the black sheep of our cellar family. Ironically, when our brewers were experimenting with variations on a traditional Belgian-style farmhouse ale, the perfect combination of elements came together in that very vessel. You could call it fate, but they called it Tank 7, and so it is. Beginning with a big surge of fruity aromatics and grapefruit-hoppy notes, the flavor of this complex, straw-colored ale tapers off to a peppery, dry finish (www.boulevard.com/BoulevardBeers/tank-7-farmhouse-ale/).

Na nog wat foto's van lekkere gerechten zoals gelepaprikasoep, gehaktbrood met verstopte eieren, en zalm komen weer twee pagina's met wijn. Wat maakt die wijnen anders dan bier? De wijn zou goed passen bij een ontbijtje. Drie flessen (2 liter!?) voor een tientje. Als omschrijving van de 6 flessen staat er steeds 'lekker als aperitief'. Zou dat het verschil zijn? Dat wijn wordt gezien als drinken bij het eten en bier meer als vervanger van eten? Mede door vastende paters die bier drinken als 'vloeibaar brood', zou die associatie misschien kunnen meespelen? Een biertje wordt minder snel als 'aperitiefje' aangeboden, toch?

Vanaf blz 80 komen 'happy meals', met bizarre gerechten. Zou kun je kaas kopen in de vorm van een haas (of is het een konijn?), maar waarom niet gewoon gewone plakken kaas en die met een vormpje uitsteken? Haasbroodjes kun je kopen, maar volgens mij zijn ze toch redelijk eenvoudig in vorm om zelf even te bakken?

Na rode gerechten en soep staat er op een pagina naast een fles curry weer drie sixpacks met bier: Leffe Blond (goed bij kaas!?),  Grolsch Kornuit, en Desperados Verde. Wat hebben deze bieren met curry te maken? Of anders gesteld wat heeft die curry te maken met bier?

Na weer wat recepten met pasta, kip, kaas en soep gaat het weer over andere zaken zoals kattevoer, tandverzorging, babyvoeding, theedoeken en Olavrit fruitprut.

Nee dan PROEF! Het blad van Gall & Gall is een echte glassy. Met een sfeervol artikel over wat Obama allemaal drinkt. Ook wordt gewezen o phet feit dat hij zelf heeft gebrouwen in het witte huis. Zijn honingbier 'Honey Ale' wordt door Gall & Gall vergeleken met het honingbier van Barbar.

Na het artikel van Obama, die bijvoorbeeld ook wijn dronk, gaat het over een wijngaard en vervolgens over wijnvaten. Het hout van wijnvaten is meestal eikenhout. Het land van herkomst en de toast (verhitting) speelt een rol bij de smaak. Doordat de vaten zo duur zijn worden soms houtsnippers gebruikt bij opslag in roestvrij stalen vaten.

Na de wijn volgt bier (bier na wijn geeft plezier? of was het venijn?) Er wordt een top 3 gegeven voor speciaalbiertrends:
1. aandacht voor lokaal; het aantal brouwerijen blijft stijgen
2. Engelse bieren met laag alcoholgehalte zijn in opkomst, zoals IPA, porter en pale ale
3. Zure en Geuzebieren krijgen meer aandacht, waarbij ook bier en spijs-combinaties de aandacht krijgen

Na deze top drie volgt een grote pagina van ene hippe Rickert die zelf ook bier brouwt. Daarna volgt Ilja die een Leffe blond drinkt en verteld over IPA's uit Amerika en de app Untappd. Vervolgens verteld Sander over een weekendje Antwerpen waar hij een speciaalbierwinkel ontdekte en dat hij fan is van bruin bier en wekelijk Rochefort 10 drinkt.

Na deze drie diepte-interviews is er gelukkig uitleg over de bierstijlen:
- witbier; bier met kruiden, de naam is geen verwijzing naar kleur, maar naar tarwe, want dat is wheat in het Engels en weizen in het Duits;
- weizen; wordt gebrouwen volgen strenge regels, zo mogen er enkel graansoorten, water en hop bevatten (hoe zit dat dan met hefeweizen);
- blond bier; extra alcohol en minder hop;
- IPA; extra alcohol en extra hop;
- Tripel; 'de hummer onder de bieren', krachtig smaak van alcohol en mout. Tripel is een aanduiding van het bier met het hoogste alcoholgehalte?
- Lentebock; betekent licht, fris en fruitig bier;
- Herfstbock; een krachtig, donker en roodbruin bier;
- Fruitbier; zoet bier klinkt gek?
- Dubbel; het bier heeft geen dubbel alcoholgehalte, maar de naam verwijst naar dubbele vergisting;
- Stout; Engels voor fors. Een bekend stoutbier is Stoute Gijt!? Ik had als voorbeeld van bekende stout eerder Guinness verwacht.

Na deze ietswat vreemde bierstijlen (ik dacht even dat ik weer in de JUMBOgids aan het lezen was) volgen wat recepten met wijn (4 recepten) of bier (2 recepten) erbij. Wel goed vind ik het overzicht op pagina 39 waarbij de verschillende recepten worden voorzien van zowel een wijn- als biersuggestie. Daarna weer wat wijnreclame en een artikel over een wijngaard. Hierna volgt na een wijnreclame een artikel van Rene Mioch over wijn en filmgrootheden. Zo heeft regisseur Francis Ford Coppola in de jaren zeventig als een van de eerste een wijn uitgebracht. Veel sterren, zoals Angelina en Bratt, Drew Barrymore en Kate Hudson, hebben nu een eigen wijn. Johnny Depp heeft zelfs een eigen wijngaard. Wijn komt op ook in beeld in Mondovino (2004) en Sideways (2005?). Een film over whisky is dan weer Angels' share (2012). Na nog een whiskeyreclame volgt meer aandacht voor wijn. Daarna gaat het over cocktails, wijn en whisky. In 7 stappen kun je een serieuze whiskydrinker worden:
1. drink zwarte koffie
2. drink uit het juiste glas
3. verwarm de whisky in je glas met de warmte uit je handen en wals het glas voorzichtig
4. ijs of water naar smaak toevoegen of weglaten
5. glas tegen je bovenlip houden en rustig ruiken, eventueel met open mond
6. je eerste slok whisky laat je door je mond gaan en kun je op 'kauwen'
7. whisky hoe je niet uit te spuugen zoals wijn, maar het inslikken geeft de branderige afdronk die erbij hoort.

Daarna volgen meer wijnen en sterke drank. Plots staan er drie flesjes bier van brouwerij Maximus. Ook is er vodka, die het beste smaakt in een cocktail of ijskoud 'on the rocks'. Hoe proef je het dan nog? Als het ijskoud is of weggemengd in een cocktail? Het is sowieso vreemd om te weten hoe vodka smaakt als je weet hoe het wordt gemaakt, volgens de Keuringsdienst van waarde. Verder  volgen er weer meer wijnreclame en een artikel over Argentijnse wijn. In de agenda staan wijn-, whisky- en bierfestivals. Al is er maar één bierfestival: in Groningen op 8 en 9 april: zie bierfestivalgroningen.nl.

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016 vindt de zesde editie van Bierfestival Groningen plaats. Ook dit jaar is de Martinikerk weer het schitterende decor voor dit festival. Naast de unieke locatie, kan er ook gezegd worden dat het Bierfestival Groningen het eerste bierfestival is geweest dat in een kerk plaatsvond. Na vijf succesvolle edities komt dit jaar de zesde editie eraan, waarbij wederom een breed scala aan nationale en internationale tapbieren en bieren op fles worden gepresenteerd. Daarnaast biedt Bierfestival Groningen een variërend programma aan, bestaande uit diverse masterclasses en wedstrijden. Het festival wordt opgedeeld in de volgende drie tijdsvakken:
Vrijdag 8 april             19:00 - 23:00
Zaterdag 9 april          13:00 - 17:00
Zaterdag 9 april          19:00 - 23:00
Bezoekers krijgen de kans om masterclasses van internationaal bekende biergoeroes bij te wonen. Daarnaast worden er voor de zesde keer op rij brouwwedstrijden gehouden voor amateurbrouwers en professionele brouwers.
Na het grote succes van voorgaande jaren, wordt er besloten de bier & spijswedstrijd ook dit jaar weer aan het festival toe te voegen (http://bierfestivalgroningen.progressevents.nl/).

Daar waar de JUMBOgids en het Gall & Gallblad zijn bedoeld om achteloze consumenten aan te zetten tot het kopen, is dit blog bedoeld om te vermaken. En laten we ons deze Pasen ook goed vermaken! Vrolijk Pasen!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692