Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Te veel reclame?

$
0
0
Net zag ik op het nieuws dat vloggers te veel reclame maken...
Wat zijn vloggers?

Wat is een vlog?
Wat je moet weten voor je gaat videobloggen
Nee, het is geen tikfout. Het is vlog met een v. En we zullen het maar meteen weggeven: een vlog is een blog in videovorm. Je kunt zo’n vlog snel en makkelijk in elkaar zetten, maar daar moet je wel een aantal dingen voor weten.
Waarom vloggen in plaats van bloggen?
Als je geen schrijf-, maar wel spreektalent hebt dan is een vlog waarschijnlijk meer iets voor jou dan een blog. Ook wanneer je weinig tijd hebt, kan het in je voordeel werken. Het kost immers meer tijd om een mooi verhaal van 500 woorden op te tikken dan om 500 woorden uit te spreken. Daarnaast kun je met een vlog toch de luie lezers bereiken die liever een video kijken dan een blog lezen (www.zzpservicedesk.nl/279/wat-vlog.htm).

Vloggers zijn het video-equivalent van bloggers en hoewel veel mensen nog nooit van het fenomeen gehoord hebben, trekken ze dagelijks letterlijk honderdduizenden kijkers. ‘s Neerlands populairste heet Enzo Knol en heeft meer dan 835.000 abonnees op YouTube. Een van zijn meest recente video’s, vlog nummer 747 alweer, is in twintig uur tijd bijna 250.000 keer bekeken. Dat is nog geen bedreiging voor het Acht Uur Journaal (dagelijks bijna twee miljoen kijkers), maar met twee nieuwe video’s per dag tikt het kijkersaantal flink aan (www.telegraaf.nl/digitaal/24415385/__Vloggers_zagen_aan_poten_NPO__.html).



Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Mediabeleid) moeten omroepen creatiever te werk gaan en flexibeler zijn, omdat het traditionele tv-kijken in rap tempo aan het verdwijnen is. Dekker onderkent dat vooral jongeren het niet meer zien zitten om braaf te wachten tot hun favoriete programma wordt uitgezonden. Liever zitten zij op YouTube te kijken video’s van hun favoriete vloggers (www.telegraaf.nl/digitaal/24415385/__Vloggers_zagen_aan_poten_NPO__.html).

Op 23 april [2015] was het tien jaar geleden dat het eerste YouTube-filmpje werd geplaatst. Een hele generatie groeide op met de videowebsite. De impact van YouTube is enorm. (Bron: Elsevier) (www.issuemakers.nl/2015/06/het-beste-aan-youtube-is-eigenlijk-dat-niemand-weet-waar-t-heen-zal-gaan/).

Een groep populaire Nederlandse YouTubers worden een jaar lang gevolgd in de BNN documentaire ‘Shinewereld’. Jongeren die vanuit hun hobby filmpjes posten op YouTube. Inmiddels hebben ze miljoenen fans, hebben een voorbeeldfunctie voor kinderen en verdienen goud geld met adverteerders. “Het beste aan YouTube is eigenlijk dat niemand weet waar ’t heen zal gaan”, aldus één van de vloggers. (Bron: BNN) Enzo Knol is met ruim 700.000 abonnees één van de bekendste YouTube vloggers van Nederland. Tijdens het Mediapark Jaarcongres laat Knol zien hoe hij van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. (Bron: Mediapark Jaarcongres) (www.issuemakers.nl/2015/06/het-beste-aan-youtube-is-eigenlijk-dat-niemand-weet-waar-t-heen-zal-gaan/).

Wat doet een Vlogger?
Een vlogger is iemand die video's maakt en uploadt naar bijvoorbeeld YouTube. Dit soort video's noemt men ook wel vlogs. Een vlog is dus een persoonlijke video. De vlog kan gezien worden als een persoonlijke weblog, maar dan niet geschreven maar op video opgenomen en uitgebracht. Er zijn inmiddels heel veel verschillende soorten vloggers actief op het internet die soms zeer populair kunnen zijn bij hun volgers. Vooral de jeugd maakt veel gebruik van vlogs om hun dagelijkse activiteiten of interesses te delen met de buitenwereld. Een vlog is een snelle manier om zelfstandig videofilmpjes met de buitenwereld te delen zonder tussenkomst van andere partijen. Een goede vlogger kan redelijk veel geld verdienen door reclames te tonen en sommige vloggers kunnen zelfs een goeie boterham verdienen met hun persoonlijke video's. De meeste vloggers zijn jongeren tussen de 12 en 22 jaar.
Waarom vloggen
Voor jongeren is het vloggen de ideale manier om op een snelle manier hun interesse te delen met de buitenwereld. Het vloggen is voor veel jongeren de nieuwe manier om een dagboek of weblog te maken die door iedereen gezien kan worden. Veel vloggers kennen elkaar via de sociale media en delen massaal hun vlogs waardoor op een snelle manier veel mensen bereikt worden. Er zijn inmiddels redelijk veel bekende vloggers die veel volgers hebben en zelfs benaderd worden door bedrijven om reclame te maken voor een bedrijf, merk of product. De bekende vloggers krijgen in sommige gevallen zelfs begeleiding van professionele bedrijven actief binnen de mediasector om hun filmpjes op een professionele manier op te nemen. Omdat bekende vloggers benaderd worden door bedrijven kan de vraag worden gesteld of ze nog wel vrij zijn in de keuzes die ze maken. Wanneer er bepaalde verwachtingen zijn vanuit een bedrijf kan het zijn dat een vlogger niet meer geheel vrij is in zijn vlogs.
Waarover vloggen
Het vloggen is niet aan regels gebonden en iedereen is vrij om het te doen. Enkele populaire onderwerpen zijn bijvoorbeeld make-up, haarstyling, kleding en muziek. Maar natuurlijk zijn er ook voldoende andere onderwerpen te vinden zoals het dagelijks leven van iemand waar het echte vloggen over gaat. Om veel volgers te krijgen is het wel belangrijk om regelmatig nieuwe video's te uploaden en moeten je vlogs natuurlijk leuk en interessant gevonden worden. Bij goede vlogs zijn veel views zeker mogelijk maar dit is zeker niet voor iedereen weggelegd (www.mijnzzp.nl/Beroep/1158-Vlogger/Informatie).

Enzo Knol, MissLipgloss, Dylan Heagens, Teskuh, Beautygloss, StukTV… Vraag een jongere tussen de tien en vijftien jaar naar deze namen en de kans is groot dat ze één van deze vloggers volgen en zelfs als voorbeeld beschouwen. Na school kijken honderdduizenden jongeren naar deze populaire vloggers op YouTube. Een vlog, ofwel een video weblog, is een soort online dagboek waarin je het dagelijks leven van een jongere (de vlogger) volgt. Dilemma’s als ‘wat smeer ik op mijn boterham’ wisselen zich af met ‘wat zal ik eens gaan doen vandaag?’. Waarom abonneren jongeren zich massaal op een YouTube-kanaal waar deze nietszeggende filmpjes worden gedeeld?
Hoe populair zijn vloggers?
Wekelijks of dagelijks delen vloggers nieuwe video’s met hun abonnees. Sommige vlogs zijn gespecialiseerd in een specifiek thema en delen bijvoorbeeld beautytips, gametricks of pranks. Maar in de meeste vlogs gebeurt– in de ogen van volwassenen- nagenoeg niets. Veel populaire vloggers begonnen ooit voor de lol video’s te posten op hun eigen YouTube-kanaal. Naarmate het aantal abonnees toenam, zijn hun kanalen geprofessionaliseerd. Zo zijn er op vaste tijden nieuwe video’s te zien, verkopen ze hun eigen merchandise en wordt het editen van video’s aan derden uitbesteed. De vloggers Enzo Knol en Mascha Feoktistova (van ‘Beautygloss’) zijn ware beroemdheden onder jongeren en hebben meer dan 300.000 abonnees. Dit is een behoorlijk aantal, zeker als je bedenkt dat er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen 10– tot 15-jarigen zijn. Jaarlijks worden ook offline events georganiseerd waar vloggers en volgers elkaar kunnen ontmoeten. Duizenden jongeren staan hier in de rij om hun favoriete vlogger van dichtbij te zien en een selfie met hen te maken.
Waarom zijn vlogs zo populair onder jongeren?
Veel jongeren zullen zeggen dat ze uit verveling naar de YouTube-kanalen kijken. Dat zal zeker zo zijn, maar er schuilt ook een psychologisch mechanisme achter. De fans van deze vlogs zitten in een levensfase waarin identiteitsontwikkeling centraal staat. Jongeren maken zich los van hun ouders en trekken meer naar hun vrienden toe. Je wilt als jongere vooral niet bij je leeftijdsgenoten buiten de boot vallen, maar hoe doe je dat? Een vlog biedt op een laagdrempelige manier een inkijkje in het dagelijks leven van leeftijdsgenoten. Hoe gaan zij met problemen om? Welke kleren dragen ze? Hoe doen zij hun make-up op? Wat vinden ze cool? Hoe verhouden zij zich tot de andere sekse? Jongeren herkennen zichzelf in de situaties van de vloggers en leren op deze manier over normen en waarden. In vlogs zetten jongeren zich af tegen hun ouders, zijn ze bezig met hun uiterlijk of ze trappen lol met vrienden. Het gaat over het échte leven van échte jongeren. Doordat je alle aspecten van het leven van een vlogger te zien krijgt, voelt de vlogger voor de jonge volger vaak als een vriend of vriendin. Daarnaast is de manier waarop de content wordt aangeboden precies wat jongeren willen: on demand, visueel en zonder ouderlijk toezicht.
Wat betekent dit voor marketeers of merken?
Aangezien jongeren massaal kijken naar vlogs is het interessant om vloggers in te zetten als social influencers voor campagnes, om zo door te dringen tot de jonge doelgroep. Een aantal merken doet dit al. Zo zette YoungWorks vloggers in (bijvoorbeeld Dylan Heagens en Teskuh) voor First Choice Cola. Via YouTube en Instagram laten vloggers op hun eigen manier zien hoe zij de First Choice premiums (scarfs en zonnebrillen) dragen. Hiermee vergroot je niet alleen het bereik, maar vooral de merkbekendheid. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen de jongens van StukTV en Sense.info. (www.youngworks.nl/jongeren-vloggen-de-populariteit-van-nietszeggende-videos/)

Opleidingen tot vlogger
Er bestaan natuurlijk geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep vlogger. Wel kan een cursus raadzaam zijn zodat je leert hoe om te gaan met een camera of kan een andere mediacursus een uitkomst bieden. Echter zullen de meeste mensen zelfstandig hun video's opnemen zonder dat er een cursus of andere opleiding gevolgd zal worden. De meeste vloggers leren het maken van video's in de praktijk door het simpelweg te doen. De bekende vloggers krijgen in sommige gevallen professionele begeleiding van mediabedrijven.
Bedrijven waar een vlogger werkzaam kan zijn
Als vlogger zal je niet zelf voor een bedrijf werken maar ben je eigenlijk als zelfstandig ondernemer of hobbymatig bezig. De hobbymatige vloggers hebben de overhand, maar wanneer iemand veel advertentie-inkomsten krijgt of andere inkomsten heeft door zijn video's kan het natuurlijk een ander verhaal zijn.
Competenties vlogger
De belangrijkste competentie als vlogger is toch wel je doorzettingsvermogen. Het is zeker niet zo dat alle vloggers snel populair worden en ook geld kunnen verdienen met hun video's. Naast doorzettingsvermogen is het natuurlijk ook belangrijk om leuke en informatieve filmpjes te uploaden. Communicatie speelt dan ook een belangrijke rol. Daarnaast is het ook belangrijk om te kunnen netwerken. Het netwerken zal bij een vlogger in veel gevallen draaien om het verbreden van je onlinecontacten.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vlogger
Er is een arbeidsmarktperspectief voor het beroep vlogger. Een vlogger zal doorgaans hobbymatige starten en wellicht doorgroeien tot een bekende vlogger. Wanneer een vlogger echt populair is bij zijn volgers en de filmpjes massaal bekeken worden bestaan er eigenlijk geen grenzen meer aan de doorgroeimogelijkheden. De echte populaire vloggers worden meestal snel opgepikt door bedrijven voor reclamedoeleinden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris vlogger
Er zijn natuurlijk geen arbeidsvoorwaarden of salaris van toepassing op het beroep vlogger. Zoals eerder omschreven kan het wel zijn dat wanneer je een populaire vlogger bent je benaderd zal worden door commerciële partijen. De meeste vloggers verdienen geld door het tonen van reclame op hun video's of het behandelen van gesponsorde producten of diensten. Er zijn nog vloggers actief die het lukt om een redelijk inkomen te creëren met hun vlogs (www.mijnzzp.nl/Beroep/1158-Vlogger/Informatie).

Enzo Knol, de grootste Nederlandstalige vlogger, heeft van Google (de baas van YouTube) een Gold Play Button gekregen. YouTubers krijgen een Gold Play Button wanneer ze meer dan een miljoen abonnees hebben. Een enorme mijlpaal dus! ...Toen zijn opa en zijn broer Milan (die hem aanspoorde om te beginnen met vloggen) gingen speechen werd hij emotioneel. Dankzij het maken van zijn video’s heeft hij zijn vervelende jeugd achter zich kunnen laten en nu is hij blij dat hij andere kinderen kan inspireren. Is Enzo Knol nu klaar? Heeft hij het maximale uit zijn carrière gehaald? Nee hoor! Na goud komt namelijk Diamond! Mocht Enzo Knol ooit 10 miljoen abonnees halen dan krijgt hij de Diamond Play Button, de hoogste ‘onderscheiding’ die er is. Maar dit lijkt voor een YouTuber die alleen Nederlandstalige video’s maakt te hoog gegrepen.(www.youtech.nl/enzo-knol-heeft-de-gold-play-button-in-de-pocket/)


Ineens was hij er: Enzo Knol, een 21-jarige geboren Drent die werkelijk niets meemaakt, maar de dringende behoefte heeft om dat allemaal op Youtube te zetten. Met succes, afgelopen jaar keken 214 miljoen zielen naar zijn filmpjes. En Knol? Hij verdient er tonnen aan.
Youtubers als Knol zijn de nieuwe filmsterren. Hij begon in juni 2013 met zijn Youtubekanaal (met dit filmpje, leuk haar) en wist tot nu toe een half miljoen abonnees aan zijn Youtubekanaal te binden.
Fraai, maar nog fraaier zijn de 'views', het aantal keren dat een filmpje wordt bekeken: dat is bij Knol binnen 24 uur al snel 250.000 keer. In januari 34 miljoen keer, en over afgelopen jaar een gulle 214,465,101 keer! Allemachtig.
Wie zulke aantallen weet te genereren, kan er goed geld mee verdienen. Want Youtube plaatst advertenties vóór en rond de video's van de ex-Assenaar. Hij kan intussen tegen betaling ook producten aan zijn doorgaans jonge kijkerspubliek aanprijzen. Dat wordt dan weer bemiddeld door Divimove, een door Nederlanders gerund bureau uit Berlijn dat in totaal 1600 van dit soort Youtubers zegt te vertegenwoordigen (lees ons interview via Blendle).
Officieel is het een groot geheim hoeveel je als videomaker aan je advertenties verdient, want volgens het contract met Youtube is praten erover ten strengste verboden. Maar als we wat rondvragen bij ingewijden in de sector en Youtubers zelf, komen we een heel eind.
Hoeveel je verdient met de advertenties rond je video's wordt bepaald door een maatstaf die CPM (Cost Per Mille) heet, het geeft de inkomsten per duizend advertentieweergaven weer (www.quotenet.nl/Nieuws/Waaaaaat-Zoveel-verdient-Enzo-Knol-met-zijn-214-miljoen-Youtube-kijkers-146260).

Hoe verdient Enzo geld
Youtube zet reclame in zijn filmpjes. De vlogger krijgt een deel van deze reclameopbrengst uitgekeerd van de videodienst. Ook het bedrijf Divimove die Youtubers helpt om reclameopdrachten te krijgen zorgt voor extra geld.
Zo weet NRC Q te melden over zijn reclame-inkomsten dat hij op een gegeven moment vissticks aan het maken is in zijn vlog. Dat item was gesponsord. Ook denken ze dat hij geld verdient met allerlei merchandise: zoals T-shirts met de naam Knolpower erop. Quotenet denkt dat dit alleen al 50.000 euro hem heeft opgeleverd. Toe maar.
...
Waarom verdient de Youtube lieveling zo weinig in vergelijking met tv-sterren? De meeste kijkers van Enzo zijn jongeren tot 15 jaar. Die zijn niet interessant voor adverteerders. Een scholier koopt geen auto’s, sluit geen levensverzekering af en heeft niets met energieleveranciers te maken. Alcohol reclame is helemaal not done.
Hooguit willen gamemakers en Burger King in zijn filmpjes adverteren. Als volwassen krijg je in zijn filmpjes advertenties over de nieuwe Dacia te zien, de Bijenkorf, over Wijnvoordeel.nl en windenergie van Eneco. Daar verdien je wel geld aan. Veel geld zelfs (www.wikker.nl/wat-verdient-enzo-knol/).


Binnen In2Content zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om ideeën te vertalen naar beeld. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Enzo Knol, die met ruim 600.000 volgers één van de populairste Nederlandse YouTube vloggers is (www.in2content.nl/nieuws/54-samenwerking-met-enzo-knol).

Steeds meer merken maken gebruik van de kracht van vloggers om reclame te maken. Vloggers maken video’s, die ze uploaden op YouTube, waarmee ze honderdduizenden kijkers per week bereiken. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika, waar deze YouTube influentials al jaren hot zijn. Social1nfluencers is het eerste bedrijf in Nederland dat zich volledig focust op deze markt.
YouTube influentials zijn immens populair en creëren een enorm bereik voor een merk. Een voorbeeld is Freddie Wong, die wekelijks een video op zijn YouTube kanaal upload en minstens drie miljoen kijkers trekt. Merken als Electronic Arts, Coca Cola en Levi's staan in de rij om hun producten te mogen integreren in de video's van deze nieuwe beroemdheden. In Nederland is het fenomeen upcoming. Steeds meer consumenten gaan de vloggers volgen. Vlogger Bardo Ellens (youtube.com/banjomovies) trekt gemiddeld 230.000 kijkers per week met zijn video's.YouTube wil een samensmelting creëren tussen het internet en de televisie. Om dit te realiseren is het bedrijf begonnen met het actief aanmoedigen van videotalent wereldwijd. Eind 2011 heeft het bedrijf honderd miljoen dollar uitgetrokken om grootheden als Jay Z, Aston Kutcher en Jerry Seinfeld te verleiden webseries op YouTube te plaatsen. Ook de vloggers in Nederland worden met regelmaat uitgenodigd op het kantoor van YouTube Nederland om hen onderdeel te laten uitmaken van dit proces.
De startup Social1nfluencers is het eerste bedrijf in Nederland dat zich volledig focust op het ontwikkelen van Nederlands YouTube talent en integreert merken naadloos in de videoproducties van deze beïnvloeders. Social1nfluencers vertegenwoordigt negentig Nederlandse YouTube influentials, die maandelijks meer dan 5,6 miljoen views op hun video's genereren (https://youngstartup.nl/blog/post/reclame-maken-via-youtube/).

4 december 2014: Adverteerdersorganisaties ISBA en IAB waarschuwen merken hun klanten te respecteren en betaalde vlogger-content duidelijk ‘reclame’ te noemen. Ze deden dit naar aanleiding YouTube die koekjesfabrikant Mondelez’s Oreo native ad in de ban heeft gedaan. Zo meldt de Engelse site thedrum.com.
Mondelez heeft vijf spotjes voor Oreo biscuits in de ban zien doen door de ASA nadat een BBC journalist bekendmaakte dat ze niet duidelijk als marketingcommunicatie herkenbaar waren. In de spotjes deden populaire vloggers als de YouTube creatieven Dan en Phil en Tom Ridgewell mee aan een 'Oreo lik race'. ...Mondelez UK verdedigde de advertenties en zei dat het niet hun bedoeling was consumenten te misleiden. De FMCG gigant verklaarde dat de vloggers betaald werden om spotjes voor Oreo te maken en dat ze het product hadden gekregen om in de video te gebruiken. ‘Elke vlogger refereerde aan het feit dat ze met Oreo hadden samengewerkt, en ook aan anderen die al eerder lik race video’s hadden geproduceerd. Door deze referenties in de aftiteling was het spotje naar onze mening voldoende herkenbaar als advertentie’. De Advertising Standards Authority (ASA) was het hier niet mee eens en wees op het feit dat de presentatie van elk spotje ‘erg veel leek’ met de editorial content van het YouTube kanaal van de vloggers. ‘Door deze stijlgelijkenis zou niet onmiddellijk duidelijk zijn dat het hier om advertenties ging.’ (Bron: thedrum.com) (www.marketingtribune.nl/content/nieuws/2014/12/merken-moeten-branded-content-reclame-noemen/index.xml).

12 maart 2015: Engeland wil strengere reclameregels voor vloggers
De Engelse toezichthouder op de reclamemarkt, de ASA, wil duidelijkere regels voor adverteerders en vloggers. De grens tussen betaalde en niet-betaalde videoblogs dreigt steeds onduidelijker te worden.
Gisterenavond hield Guy Parker van de Advertising Standards Authority een toespraak waarin hij de strategie van zijn organisatie tot en met 2018 schetste. Duidelijkere regels over videoreclame en adverteerders is een van de belangrijkste componenten daarin. Morgen komt het bestuurd van de ASA bijeen. Dan zal Parker zijn plannen bespreken.
Bekende vloggers tonen steeds vaker gesponsorde producten in hun video’s op YouTube. Op zich is daar niets mis mee, zegt Parker, maar het punt is dat kijkers niet weten of die berichten betaald zijn of niet. “De regels voor reclame zijn dat de betaling en controle over de inhoud” als is het maar een deel van de video “onder regie van de adverteerder staat.”
Hij noemt een voorbeeld van koekjesfabriek Oreo dat vloggers tegen betaling op video koekjes liet likken bij wijze van wedstrijd. Videomakers vertelden dan wel dat de clip ‘mede mogelijk wordt gemaakt door Oreo’, maar dat was niet genoeg. Dat vond ook de ASA-toetsingscommissie eind vorig jaar, wat Oreo een berisping opleverde. Reclame moet als zodanig onmiskenbaar herkenbaar zijn.
Ook blogs en video’s van travelbloggers moeten duidelijk als reclame herkenbaar zijn als de reis grotendeels wordt betaald door een of meerdere bedrijven. In zijn toespraak geeft de leider van de toezichthouder het voorbeeld van bloggers die reis, verblijf en spullen krijgen van bedrijven, hun ervaringen delen maar niet melden dat ze op die manier in feite reclamemakers zijn.
“Natuurlijk, merken willen online kanalen gebruiken om te adverteren, maar wat als de grens tussen ‘paid, owned en earned’ onduidelijk vervaagd?”
Parkers organisatie sprak afgelopen maanden veel met vloggers. Zij zeggen blij te zijn met het nieuwe beleid van de ASA. “Het geeft hen macht en middelen om tegengas tegen geven aan bedrijven en hun PR-afdelingen die hen onder druk zetten om commerciële belangen te verbergen.”
(www.emerce.nl/nieuws/engeland-strengere-reclameregels-vloggers)

Vlogs zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel jongeren. Pubers kijken massaal naar Monica Geuze en Beautygloss en voor de wat jongere doelgroep is Enzo Knol met zo’n 1 miljoen abonnees een waar fenomeen. Natuurlijk moet er ook geld worden verdiend met deze vlogs. Een krultang die ‘echt geweldig fijn’ is, een gezonde shake die er écht voor zorgt dat je wakkerder bent: steeds vaker vind je branded content in vlogs. Hoe is dit eigenlijk voor de journalistiek, lopen straks alle adverteerders over naar vloggers?
Adverteerders van een product of dienst bereiken via een vlog enorm veel kijkers. “Bij vloggers is het vaak niet helemaal duidelijk dat het om reclame gaat. Onder het mom ‘even boodschapjes doen’ wordt er reclame gemaakt voor een supermarktketen. Hierdoor kunnen adverteerders producten en diensten in een erg informele setting kunnen verkopen”, aldus Nathalie de Vries van Ganbaroo PR. De regels die in de Reclamecode Social Media staan, worden niet altijd goed nageleefd. Deze regels houden in dat reclame als zodanig herkenbaar moet zijn en je moet vermelden wanneer je voor de reclame in geld of natura een vergoeding hebt gekregen. Ook moet de relatie tussen adverteerder en vlogger duidelijk zijn.
Sluikreclame?
Dat die relatie tussen adverteerder en vlogger niet altijd duidelijk is, is ook volgens Simone Krouwer, promovendus branded content aan de universiteit van Antwerpen, goed zichtbaar. “Als mediagebruikers branded content als een vorm van adverteren herkennen, zijn ze kritischer ten opzichte van de inhoud. Marketeers weten dit als geen ander. Daarom zal de verleiding voor veel vloggers groot zijn om de gesponsorde inhoud niet op te laten vallen.” Krouwer benadrukt dat het juist erg cruciaal is voor vloggers om te melden dat het om reclame gaat. Vlogs zijn vaak persoonlijk en kijkers hopen daarbij op eerlijke video’s. Het is volgens haar dan ook niet goed voor een vlogger als kijkers erachter komen dat een vlogger wordt betaald om een bepaald product in een positief daglicht te stellen, zonder dat dit wordt gecommuniceerd. “Mogelijk verliezen ze zo hun vertrouwen in de vlogger als informatiebron.” (http://mediaredactie.fhj.nl/index.php/2016/01/08/vloggers-een-bedreiging-voor-de-journalistiek/)

Vloggen is voor fun, videovlogging heeft zich in dit onderzoek niet bewezen als het aangewezen open advertentieplatform. Integendeel. Voor informatie zoekt de consument houvast bij trusted special interest navigators. Daarvoor zoeken ze primair hun heil op sites van print authorities, real life aanbevelingen, search engines en merksites (www.adformatie.nl/blog/vlogs-de-mediamix-kat-de-zak).

14 oktober 2015: Vloggers en bloggers brengen steeds meer jongeren én hun ouders in geldproblemen. De sociale druk op school om de nieuwste gadgets of merkkleding te hebben die zij zien in vlogs, wordt steeds groter.
„Steeds meer scholen trekken aan de bel dat vloggers echt een probleem vormen”, zegt Anne Struik van Diversion en projectleider van MoneyWays, een lesprogramma van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Diversion. „Neem een Enzo Knol met 800.000 volgers. Alles wat hij heeft, willen de leerlingen ook. Het is een nieuwe manier van reclame maken. Vloggers zouden hier eigenlijk mee moeten oppassen.”
Leerlingen kunnen maar lastig omgaan met de verleidingen die vloggers en bloggers hun onder de neus drukken. Een heus probleem bij de huidige generatie, zegt Struik. „We zien veel voorbeelden van jongeren die onder groepsdruk lijden. Niet alleen in de Randstedelijke gebieden, maar in heel Nederland. In arme en rijke milieus. We horen van docenten dat leerlingen hun ouders onder druk zetten om de nieuwste iPhone te kopen, terwijl zij niet eens het schoolgeld kunnen betalen.”...Mede door vloggers en bloggers nemen de financiële risico’s onder jongeren toe. Struik, Nibud en ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen dan ook dat meer scholen financiële educatie gaan bieden. Zij roepen gemeentes op hieraan een bijdrage te leveren (www.metronieuws.nl/binnenland/2015/10/vloggers-brengen-ouders-in-geldproblemen).

05-02-2016: Er is in reclame veel behoefte aan een eerlijke boodschap en een realistisch aspiratieniveau. Dat blijk uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van BrandDeli.
BrandDeli heeft onder 668 Nederlanders (M/V) onderzoek laten uitvoeren naar de merkvoorkeuren wanneer het gaat om beauty- en verzorgingsproducten en de rol van reclame.
Hoewel de meeste resultaten per doelgroep verschillen, is de authenticiteit van de reclameboodschap een belangrijk thema voor zowel de man als vrouw (http://fonkonline.nl/artikelen/marketing/reclame-over-beautyproducten-authenticiteit-is-erg-belangrijk-35085.html).

Hoorde net op het nos nieuws (radio) een stukje over sluikreclame voor ongezond eten in vlogs. Dat veel vloggers reclame maken voor ongezond eten door het voor de camera op te eten. Veel kinderen die het kijken hebben niet door dat het om reclame gaat en worden er door beïnvloed. Eigenlijk is het ook strafbaar, maar er wordt haast geen controle op uitgevoerd. Als dus nos op 3 (www.ellegirltalk.nl/topic/beutyblogtopic-l.698831/page-3782).

Snoep of frisdrank proeven en beoordelen in een filmpje. Je hebt het je favoriete vlogger vast wel eens zien doen. Alliantie Stop Kindermarketing, een groep organisaties die zich bezig houdt met reclames voor kinderen, wil dat het verboden wordt. Alliantie Stop Kindermarketing is bang dat kinderen dit soort ongezonde producten kopen, als ze het hun favoriete vlogger zien eten. Daarom willen ze dat er een wet komt die dit soort reclames verbiedt (http://jeugdjournaal.nl/artikel/2095361-vloggers-moeten-stoppen-met-reclame-maken-voor-ongezond-eten.html). De Consumentenbond, de Hartstichting en het Diabetes Fonds waarschuwen dat vloggers steeds vaker reclame maken voor ongezond eten. Het ministerie van Volksgezondheid is van plan uitgebreid te monitoren hoeveel kinderen ernaar kijken.
Vloggers zijn namelijk niet vies van een beetje reclame. Ze eten voor de camera snoep of andere dingen waar je dik van kan worden.
Kinderen die naar dit soort vlogs kijken hebben volgens het ministerie en de Consumentenbond niet door dat het eigenlijk reclame is. Ze zouden op die manier worden uitgenodigd te veel en ongezond te eten.
"Vooral op social media zie je steeds vaker dat reclame niet als reclame wordt gezien", zegt Bart Combée van de Consumentenbond. "Bij dergelijke vlogs of tweets moet staan dat het om een advertentie gaat."
In Nederland zijn er geen wetten die hier iets over zeggen, maar er is wel een gedragscode waar bedrijven zich aan moeten houden. In de afspraken staat dat je geen reclame mag maken voor ongezond eten als een kwart of meer van je kijkers onder de 14 jaar oud is.
Ook mogen idolen - en dat zijn vloggers vaak - geen reclame voor ongezonde dingen maken. Dat geldt dus ook op YouTube. Maar de leeftijden van kijkers kun je daar heel moeilijk checken.
De Consumentenbond vindt daarom dat de code te veel toelaat en de naleving ervan tekortschiet. "Het gaat natuurlijk om een ongelooflijk aantal individuele vlogs", zegt Combée. Hij roept de politiek op om in te grijpen. "Er zou vanuit de overheid toezicht moeten komen. Zeker omdat het een groot fenomeen begint te worden." (http://nos.nl/op3/artikel/2095367-vloggers-maken-hun-youtube-fans-dik.html)

Kortom (altijd leuk om te zeggen na een ellenlang betoog -ahum copy-paste-geneuzel) mijn blog is te marginaal om van betekenis te zijn, en wordt niet gelezen door kinderen daarbij heb ik geen reclame op mijn blog (mag niet van Google omdat het blog niet geschikt is voor kinderen)... dus... mijn blog mag gewoon door en bedenk geniet, maar drink met mate (als blogger heb ik toch een voorbeeldfunctie)...



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692