Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Biernieuws maart 2016 2 van 2 (of 3?)

$
0
0
AB/InBev leent het meeste ooit...
Door de marktomstandigheden en de recente ontwikkelingen kunnen ze het lenen nu ze het nodig hebben. Net zoals al die kleine brouwerijen dat doen via crowdfunding...


Zo nu eerst een... foto:

Yourhosting keek even raar op toen woensdagochtend een vrachtwagen van Bavaria het terrein op reed. Inhoud van de truck: 140 kratten Bavaria Bier. ,,Het was voor beide partijen turbulente weken. Iedereen heeft nu wel een biertje verdiend.''
Het was even slikken voor Yourhosting; de rechtbank besloot woensdag dat het Zwolse bedrijf de slogan 'Zo nu eerst naar de cloud ...' moest staken. De slagzin zou teveel lijken op de leus van Bavaria. [zoals eerder deze maand al gemeld had Bavaria een klacht over de slogan van Yourhosting]
De medewerkers van de bierbrouwerij bleken hun hart op de goede plek te hebben. ,,Een vrachtwagen van Bavaria leverde 140 kratten bier af. Een ludieke actie van hen,'' zegt de woordvoerder van het Zwolse hostingbedrijf.
Yourhosting kon de actie van de bierbedrijf wel waarderen. ,,Maak de slogan af... Onder de juiste inzendingen verloten wij 10 mooie prijzen,'' schreef Bavaria woensdag op haar Facebookpagina. Daarop wist Yourhosting de inhaker te vinden. ,,Zo, nu eerst een beetje bijkomen. Bedankt voor jullie ‘pakketje’!'' De reactie ging gepaard met een foto van de afgeleverde bierkratjes. ,,Proost. Maak er een gezellige borrel van,'' aldus de bierbrouwerij (www.destentor.nl/regio/zwolle/zo-nu-eerst-140-kratten-bavaria-zwolse-yourhosting-ontvangt-bier-na-rechtszaak-1.5834491).

Open brouwerijen
Op zondag 24 april 2016 zetten de brouwerijen De Brabandere in Bavikhove, Omer Vander Ghinste in Bellegem, Rodenbach in Roeselare en Verhaeghe in Vichte de deuren gratis open voor het grote publiek. Met de derde editie van ‘Rondje Roodbruin’ brengen de initiatiefnemers een eerbetoon aan de roodbruine bieren uit de Leiestreek ... Op 24 april stellen de vier brouwerijen van 10u tot 18u hun deuren gratis open voor het grote
publiek. Elke bezoeker kan de bieren degusteren en kennis maken met het unieke verhaal van
elke brouwerij. Om verantwoord te kunnen proeven wordt er gezorgd voor gratis busvervoer
tussen de verschillende brouwerijen. Daarnaast kunnen de fietsers met de knooppunten van
het pas vernieuwde Fietsnetwerk Leiestreek de verschillende locaties perfect met elkaar
combineren (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/17/de-leiestreek-brengt-op-rondje-rood-bruin-eerbetoon-aan-roodbruine-biertradities/).

Bier op de rotonde
Kratten Pitt bier zijn deze maand op een rotonde in Helmond uit de vrachtwagen gevallen (www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4266448/2016/03/19/Brabantse-rotonde-bezaaid-met-bier.dhtml).:


Al was het niet zo extreem als in Beerze in 2004 (zie http://blog.ulrikenagel.nl/2004_12_01_archive.html):


Daar zullen ze nu wel niet meer liggen, want lege bierkratten worden soms ontvreemd (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/politie-nijmegen-voorkomt-bierkrat-diefstal).

Bier bij het lezen
Gazet van Antwerpen en De Koninck brouwen samen Het Bier van A. De abonnees van de krant zullen samen met de brouwers de smaak van een feestbier bepalen, ter gelegenheid van onze 125ste verjaardag....Het Bier van A, want zo hebben we het brouwsel al gedoopt, zal uiteindelijk als feestbier worden voorgesteld op 3 november, niet toevallig de dag dat Gazet van Antwerpen haar 125ste verjaardag viert (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/07/gazet-van-antwerpen-en-de-koninck-brouwen-samen-het-bier-van-a/).
Op 2 maart kwam de veelbesproken film ‘Belgica‘ in de bioscoop. De beste Vlaamse film aller tijden volgens velen. Om dat te vieren trakteert Humo vanaf 1 maart een hele week op een gratis flesje Vedett IPA, the limited Belgica edition bij elke Humo.

Breda krijgt 2e brouwcafé
Breda krijgt binnenkort zijn tweede brewpub. Naast café De Beyerd, krijgt ook De Boterhal binnenkort een eigen brouwerij. De bedoeling is dat het café vijf eigen bieren op tap krijgt. Het brouwen vindt plaats in Brouwerij St Joris in de kelder van het middeleeuwse pand aan de Grote Markt (http://biernetwerk.nl/breda-krijgt-tweede-brewpub/).

Brouwhuis made in Tsjechië en opgehaald in Duitsland
Grolschverpakking
Bierbrouwer Grolsch vernieuwt haar pils- en speciaalbierverpakkingen voor de Nederlandse markt. ‘Vakmanschap is Meesterschap’ is het uitgangspunt geweest voor het nieuwe ontwerp. ...Het internationale branding & packaging design bureau, Brandhouse, is verantwoordelijk voor de nieuwe verpakkingen. "Er zijn altijd enkele belangrijke eigenschappen geweest die deel uitmaken van het DNA van Grolsch. Het is een eigenzinnig merk met wilskracht en karakter sinds 1615 (www.biermagazine.nl/bier/22/639/grolsch_vernieuwt_verpakkingen_voor_pils_en_speciaalbieren.html).

Lostbeer
Het blog Verloren Bieren heeft nu een Engelstalige versie: Lost Beers. Roel Mulder schrijft nu al twee jaar over bierhistorie en vond het tijd om ook in de Engelstalige wereld een lezerskring te gaan opbouwen. Het onderwerp blijft hetzelfde: de oude biersoorten van Nederland en daarbuiten (www.biermagazine.nl/bier/22/641/blog_verloren_bieren_gaat_internationaal.html).

Oedipoes documentaire
De Amsterdamse brouwerij Oedipus heeft een documentaire gemaakt over de parallellen tussen bierrevolutie in het Amerikaanse Portland twintig jaar geleden en die van nu in Nederland. Samen met negen andere brouwerijen en een cameraploeg trokken ze naar het bierwalhalla in Oregon om de oorsprong van de bijzondere biercultuur aldaar vast te leggen. Een verhaal over onafhankelijkheid, duurzaamheid, vriendschap en natuurlijk: bier. De documentaire It all starts with beer...Skadi Renooy (MSc Urban Studies), schreef haar scriptie over ”an examination of the patterns of formation of the craft beer industry in Boston and Amsterdam”.  (www.biermagazine.nl/bier/22/640/documentaire_over_tien_nederlandse_brouwers_in_oregon.html).

2e Dutch Beer Challenge
Op woensdag 23 maart 2016 is in Rotterdam voor de tweede keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland met de tweede editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) [een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC)] in het Bilderberg Parkhotel, en ruim 300 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders (www.biermagazine.nl/bier/22/596/2e_dutch_beer_challenge_op_23_maart_2016.html).


En er is weer een nieuwe app / bierforum bij...(http://www.biermagazine.nl/bier/22/636/nederlands_sociale_biernetwerk_bierbuffel_gelanceerd.html) Trouwens Biermagazine! heeft, net zoals biernet, een mooi overzicht aan biernieuws. Vraag me echt af waarom ik dat zou gaan blijven bijhouden...

Waterverbruik...
Vermogensbeheerder Schroders geeft aan dat waterverbruik een kritische aspect is voor bierbrouwerijen (zie www.biernet.nl/nieuws/waterverbruik-om-bier-te-maken): Vermogensbeheerder Schroders heeft bekeken hoe het gesteld is met het 'waterrisico' voor beursgenoteerde frisdrankproducenten en brouwers. De conclusie is dat toegang tot bruikbaar water een substantieel kostenrisico vormt.  Bierbrouwers zouden het meest kwetsbaar zijn voor veranderingen in de regelgeving rond water en andere watergerelateerde kosten (www.biernet.nl/nieuws/waterverbruik-om-bier-te-maken).

Van de drie grootste brouwers ter wereld had AB InBev het beste verbruiksratio van water in 2012.

AB Inbev had in 2012 3,5 hectoliter nodig om één hectoliter bier te brouwen en de doelstelling voor 2014-2017 is om dit te reduceren naar 3,2 hectoliter water.
SAB Miller verbruikte in 2014 3,5 hectoliter water voor één hectoliter bier en zij hebben dit waterverbruik weten te verminderen naar 3,3 hectoliter in 2015.
Heineken doet het ondanks de duurzaamheidsdoelstellingen het slechtst van deze biergiganten. Het verbruiksratio lag in 2014 op 3,9 hectoliter water en het doel is om deze ratio in 2020 terug te brengen naar 3,5 hectoliter water voor één hectoliter bier.
(www.biernet.nl/nieuws/waterverbruik-om-bier-te-maken). Waarom hectoliter? Zeg gewoon dat het voor 1 liter bier 3 tot 4 liter water nodig is. Tijdens mijn studie (ook al weer 10 jaar geleden) was dat nog 7 a 8 liter water. Er is dus echt wat verbeterd. Kleine brouwerijtjes hebben voor 1 liter bier heel wat meer water nodig. Niet enkel voor schoonmaken, maar ook voor het koelen van de wort.

Amstel Radler
Brouwerij Amstel breidt haar Radler assortiment wegens succes opnieuw uit. De nieuwe varianten zijn: Amstel Radler Limoen-Munt (tevens alcoholvrij) en Guarana-Limoen 0.0% (www.biernet.nl/nieuws/nieuwe-radlers-van-amstel).

Is het rood als de colablikjes en groen zoals de 7Up/Sprite of is het rood van Amstel en groen van Heineken?

"De Nederlandse biermarkt zat voor de komst van Radlers op een dood spoor, maar dankzij de inzet van deze ''nieuwe'' bieren is de consumptie in Nederland in een korte periode flink gestegen.
Niet alleen is de bierconsumptie gestegen, volgens velen is dit zelfs de redding geweest voor de bierbrouwers." (www.biernet.nl/nieuws/nieuwe-radlers-van-amstel).  De aanhalingshaakjes heb ik zelf nog maar eens bijgeplaats, omdat ik betwijfel of biernet zelf die tekst heeft opgesteld. Wie -met enig verstand van Nederlands bier- kan nu stellen dat afgelopen jaren de Nederlandse biermarkt op een dood spoor zat? Er zijn nog nooit zo veel microbrouwerijen geopend!? Zoals nu.nl ook aangaf in 2014: "Lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. De vraag naar speciaalbier stijgt in Nederland explosief en ook de haute cuisine neemt het product steeds serieuzer."
Blijkbaar is nu.nl betrouwbaarder dan biernet.nl.....

Amstel Gold
Amstel Gold lijkt de nek omgedraaid te worden.  Afgelopen jaar is het verdwenen bij Coop, Plus, AH, Jumbo en meer supermarktketens. De AH klantenservice vertelde me dat het onlangs plaats heeft moeten maken voor 'zomerse producten' (www.biernet.nl/bier/merken/amstel-gold).


Oja, de hop is op...
Bier.blog.nl las ik vroeger dagelijks, maar de laatste tijd is dat wat verminderd. Als ik vervolgens dan lees over het hoptekort, valt me op hoe oppervlakkig het bericht is. En ik betwijfel direct mijn eigen journalistiek. Die was ook niet echt diepgaand. Gelukkig zijn er anderen die wel die diepgang bieden (die ik dan -letterlijk- kan overnemen):
The good news is that this headline is pretty stupid: “IPA Lovers Beware: Beer Prices Could Skyrocket Next Year Thanks to Drought.
The not so good news is that this one is more accurate: “Trouble Brewing: Drought-Hit Hops Crop Concerns Craft Beer Brewers.” And the story that goes with it is well reported and more complete.
(http://appellationbeer.com/blog/hops-2015-no-bumper-crop-this-year/)

De Nederlandse koppen waren meer zoals het eerste voorbeeld, terwijl we toch eigenlijk op de tweede soort zitten te wachten?

That hop prices must go up if growing breweries are going to continue to use the varieties of hops they are in the manner they are is not news (see this explanation from last January). However, lack of water in the state of Washington, an unsually hot late spring/early summer in the American northwest, and a not-so-great growing season in Europe are about to remind us that beer is an agricultural product.
Earlier this week, Otmar Weingarten of the German Hop Growers Association told the those attending International Hop Growers Congress in Bavaria that production in Germany’s main hop growing regions would likely fall 12 to 22 percent short of earlier predictions. And Ann George, executive director of the Hop Growers of America, said that US alpha varieties yield would be down up to 5 percent and aroma varieties off 10 to 15 percent. There’s bound to be variation from region to region and variety to variety. For instance, best guess is that Centennial yields, also disappointing in 2014, could be 20 percent short of expectations.
That is bad news for brewers without contracts who were hoping for a bumper crop (so they could buy the excess). And it means you’ll see more stories about hop shortages as harvest begins next month and rolls into fall. But this is not the hop shortage of 2007 and 2008, one that was a big enough deal to merit an entry in “The Oxford Companion to Beer.” Then a combination of events led to an alpha shortage that became obvious after the 2006 harvest. In 2005, the “spot” price, one that brewers without contracts for some or all of the hops they needed would pay, was $1.95 to $2.80 per kg alpha. A pound of Cascade cost $1.65 to $1.75. By the end of the 2007 harvest the shortage was so extreme that most un-contracted hops sold for $198 to $220 per kg alpha and some ticked as high as $992. The price of a pound of Cascade climbed to $30.
Right now there remains an alpha surplus. I should probably write a primer about what this means, but just the basics for now. Most of the world’s largest breweries use hop extract to brew their beers and treat alpha as a commodity. They don’t use a lot for any individual beer, but they use a lot of hops. They like paying low prices, but as we saw in 2007 when they need to they have the money to spend whatever they must. So if alpha gets out of balance, and particularly given the structural change that has taken place, then all bets are off (http://appellationbeer.com/blog/hops-2015-no-bumper-crop-this-year/).

Most hops are fairly tolerant of a little less water and can handle the heat. That said, three varietals — Centennial, Simcoe and Amarillo — tend not to hold up as well in extreme conditions, according to Desmarais. He added that another variety, the Cascade, is in that same risk category "to a slightly lesser degree." (www.nbcnews.com/business/business-news/trouble-brewing-drought-hit-hops-crop-concerns-craft-beer-brewers-n397956).


Each hops plant requires up to 3 gallons of water per day, and water restrictions that many farmers now face mean it will be a rough summer until harvest. Growers usually start harvesting aroma varieties the last week of August and pick the alpha varieties in late September and early October.
Most of the current crop is already locked up by contracts, but analysts say the drought will boost prices for anything on the spot market. Next year's hops crop is estimated to be roughly 85 percent sold at this point, and those brewers without forward contracts will likely pay higher prices, too...Michael Butler, chairman and CEO of Seattle-based Cascadia Capital, predicted that there could be a hops shortage starting in 2016. "Next year you won't have more land for hops," he said. "You have a shortage of water. You're going to have more demand from the craft breweries, and so you kind of pass the inflection point where the demand is greater for hops than the supply." (www.nbcnews.com/business/business-news/trouble-brewing-drought-hit-hops-crop-concerns-craft-beer-brewers-n397956).

Vermogensbeheerder Schroders heeft dus volgens mij gelijk dat water cruciaal is voor bierbrouwers, maar hebben ze in hun analyse ook de teelt van hop en graan en dergelijke meegewogen?

Als ik verder lees op www.sugarcreekhops.com/pacific-northwest-pre-harvest-crop-report-2015/ kan ik het niet laten om te twijfelen aan de situatie: er was waterschaarste en tegelijkertijd was het areaal aan hop uitgebreid? Hoe meer hop, des te minder water per hopplant... toch?

Guinness lanceert twee nieuwe smaken
Gedreven door 256 jaar expertise voorzag Guinness twee traditionele smaakpaletten van een hedendaagse twist. Vol trots stelt de befaamde Ierse brouwerij haar nieuwe telgen voor:
Dublin Porter en West Indies Porter (https://bierflash.wordpress.com/2016/03/06/guinness-lanceert-twee-nieuwe-smaken/). Wacht even... nieuwe smaken? Toen ik de Guinness Porter eerder deze maand plaatste, had ik bij het nazoeken al gevonden dat deze 'nieuwe' varianten al in 2014 op de markt zijn gezet.

****

Zo bezien heeft het zelf nalezen van nieuws wel meerwaarde door het leggen van verbanden en opmerken van marketing. Maar ik zal er niet mee hoeven wachten om ze zo te verzamelen. Het hoeft immers geen krantje te worden. Ik kan het plaatsen wanneer ik wil en dan indien nodig kan bijstellen...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692