Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Eftelingbier?

$
0
0

Wat voor bier hebben ze in de Efteling?
Laafbier? Lange Hertog Jan bier ? Holle Bolle Bier?
(http://forum.fok.nl/topic/1451760/1/50?token=974e7bacf4b80abba88c9d8918e20c11&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES)
(www.goeievraag.nl/eten-drinken/dranken/vraag/27124/efteling-laafbier-gedronken-verkocht-buiten)



Laafse Lurk is de ludieke naam voor het speciaal voor de Efteling gebrouwen bier dat als souvenir verkocht werd. Voorheen werd dit bier ook uit de tap verkocht in het Lurk en Limoenhuys, maar dit horecapunt is sinds eind jaren negentig gesloten en was tot 2003 daarna enkel op Zomeravonden geopend.
Lurk is vrij donker ('dubbel') bier, heeft een alcoholpercentage van 6,9% of 7%[1] en was in de Loetiek verkrijgbaar in rondbuikige en rechte flessen van 75 cl met een kurk erop. Op het etiket staat te lezen: "Laafse Lurk is de trots van het Volk van Laaf. Naar recept van Brouwer Lal gebrouwen uit enkel gerstenmout, natuurhop, biergist en zuiver bronwater. Laafse Lurk is een bier van hoge gisting."
Bij het bier horen speciale kelkvormige glazen zonder steel, die daardoor niet los neer te zetten waren zonder om te vallen. In het Lurk en Limoenhuys waren daarom voorgeboorde gaten in het meubilair te vinden waarin de glazen geplaatst konden worden, voor thuisgebruik werd er een houten voetje bij de glazen geleverd.
Herkomst
Het bier was volgens de Eftelingse overlevering afkomstig uit Lal's Brouwhuys, maar werd in werkelijkheid gebrouwen door de Arcener Stoombierbouwerij (in 1998 hernoemd naar Hertog Jan Stoombierbrouwerij) in Arcen. Hertog Jan is onderdeel van de Belgische Biermoloch InBev, de vaste bierleverancier van de Efteling.
Oud Bruin?
Er leeft een hardnekkige veronderstelling dat Lurk eigenlijk een bestaand bier van Hertog Jan zou zijn. Meestal wordt gedacht aan Oud Bruin of Karakter. Dit is echter niet waar, wat alleen al blijkt uit de andere alcolholpercentages van die bieren (resp. 2% en 7,5%). Veel brouwerijen brouwen verschillende bieren, en kunnen indien gewenst op verzoek een nieuw bier ontwikkelen. Dit is ook het geval bij de Laafse Lurk (www.eftepedia.nl/lemma/Laafse_Lurk).
Het bier werd geserveerd in speciale kelkvormige glazen zonder steel, waardoor ze niet los neer te zetten waren zonder om te kukelen. Daarom bevonden zich in de bar en alle tafeltjes uitgeboorde gaten waarin de glazen wel bleven staan. Bij de tafeltjes buiten is dit nog goed te zien. Op de glazen zat statiegeld, maar je kon er ook voor kiezen om ze mee naar huis te nemen.
Ten tijde van het ontwerp van het Volk van Laaf wilde men het Lurk en Limoenhuys en het Brouwhuys vlak bij elkaar plaatsen, zodat bezoekers eerst konden zien hoe dat hun drankje gebrouwd zou worden. Daarmee kwam het horecapuntje ruimtelijk gezien achterin het Lavenlaar te liggen en had het weinig aantrekkingskracht voor dorstige bezoekers buiten het Lavenlaar.
Daardoor werd het Lurk en Limoenhuys waarschijnlijk het minst geopende horecapunt van het park. Vlak na de opening van het Lavenlaar kon men er nog dagelijks binnenlopen om een koek of drankje te kopen, maar dat werd al snel minder. Rond de millenniumwisseling was het nog slechts op de zomeravonden, dus zeven keer per jaar, geopend. Ook dat bleek nog teveel, want met ingang van seizoen van 2004 is het helemaal niet meer open geweest.
Om toch nog 'iets' te doen met het gesloten huisje voegde de Efteling op 12 augustus 2005 een effect toe à la In de Noordpool. De ramen zijn afgeplakt en op de deur zit een schildje met een laafse hamer en zaag. Wie zijn oor te luisteren legt hoort diverse klusgeluiden, en wat onverstaanbaar pratende en neuriënde laven, ingesproken door Robert-Jaap Jansen en Henny Knoet (www.eftepedia.nl/lemma/Lurk_en_Limoenhuys).
Lal's Brouwhuys is het gebouw dat tegen de afscheidingswand tussen het Lavenlaar en speeltuin Kindervreugd aan ligt, schuin achterin het Lavenlaar. In dit gebouw brouwt Lal samen met zijn brouwers laafse dranken als Lurk en Limoen. Behalve het brouwen wordt de drank duidelijk ook eigenhandig door de brouwers 'gecontroleerd'.
Op de plattegrond van Laaf Products staat over het huys geschreven:
De lekkerste lurk, lebber en limoen wordt door Lal gemaakt! In zijn zelfontworpen brouwhuys worden deze lavendrankjes volgens eeuwenoude, zeer geheime recepten gemaakt. Als je enorm gesnurk hoort, weet je dat Lal en z'n brouwers druk bezig zijn geweest met het testen van de nieuwste Lurk.
Het Brouwhuys is opgebouwd uit drie delen: een lange gang die je binnenkomt via een grote klokgevel met rieten kapje, de ruimte waarin de scène zich bevindt met een puntig zadeldak van riet en leitjes; en een ronde uitbouw die deels boven het water doorloopt en waar de kruidencarrousel aan hangt. Het is, samen met het Slakkenhuys, het grootste gebouw in het Lavenlaar en kent een lange gaanderij met een diepe scène waarin veel figuren te zien zijn.
....De Laaf met de erlenmeyer schrijft met een ganzenveer het recept voor "Limuna Vulgaris", zoals limoen in het Latijn wordt genoemd, op een groot perkament dat op een lessenaar voor hem ligt. Onder de titel is in een moeilijk te lezen handschrift de tekst "Jezuswateenonzin" te lezen.
Helemaal rechts hangt een perkament met de "Receptuur der Lurk ende Limoene", gezien het voegwoord 'ende' dus al een eeuwenoud document. Op dit document zijn de volgende teksten te lezen: "lulkoek" (bovenin, tussen andere woorden); "Envanallesnietteweinignatuurlijkmaardecor" (tweede regel van onder) en "Lievelezerdoegeenmoeiteomdeze[…]wantookditisonzin" (onderste regel) (www.eftepedia.nl/lemma/Lal%27s_Brouwhuys).




Op het etiket van de Laafse Lurk staan een landkaart van het Laafs Thuysland en een Laaf (mannetje) afgedrukt. Waarom, waar komt het vandaan en waar ligt dat Laafse Thuysland ergens?...Lal’s Brouwhuys – een brouwerij waar Lal lurk, lebber en limoen – Laafse drankjes – brouwt. Lal en zijn knechten brouwen en proeven hier de echte Laafse Lurk. Ondertussen slaapt er eentje buiten dag en nacht door (www.wandelgek.nl/?page_id=5700).
(http://themepark.nl/ubb/ubbthreads.php/topics/2222266/Laafse_Lurk.html)

Als er een hele brouwerij nagebouwd is en er bier werd gebrouwen voor de Efteling is het wel beetje vreemd om een discussie te voeren of er überhaupt bier geschonken mocht worden... Alhoewel het laafbier wordt niet meer gebrouwen (www.facebook.com/Efteling/posts/
10151353811573854).






Overigens is er in 2013 meer kritiek gegeven over het bierbeleid van De Efteling:
Een groot sprookje die #Efteling, bier goedkoper dan water :
In 2014 was wel het merk, maar niet de prijsstelling veranderd:

Ik ga hier overigens niets slechts vermelden over het pretpark, want ze lezen mee (www.bd.nl/xtra/efteling/efteling-volgt-personeel-op-internetsites-1.961720www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/10/efteling_bespioneert_eigen_med.html).


Hollebolle Gijs, soms gespeld als Holle Bolle Gijs, is een figuur uit een kinderversje, die ontzettend veel kon eten en daarna nog steeds honger had.
De oudste vindplaats van het rijmpje in de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut, is de handschriftencollectie van het Bureau van het Nederlandse Volkseigen, die is verzameld rond 1850. De beginregel daar luidt: 'Heb je wel gehoord van die ollebolle wagen / Waar die schrokkerige Gijs op zat'.
Het eerste liedboekje dat het opzegrijmpje heeft opgenomen, is Nederlandsche baker- en kinderrijmen van J. van Vloten (eerste druk 1872). Daar luidt de incipit 'Heb je niet gehoord van dien hollebollewagen, / Waar die bolle Gijs op zat?'. De Handschriftencollectie van G.J. Boekenoogen (verzameld in de periode 1891-1930) bevat 43 varianten van het rijmpje.
Zoals gebruikelijk bij volksliedjes, kent ook dit rijmpje varianten. De huidige tekst van het rijmpje gaat ongeveer als volgt:
Heb je wel gehoord van de hollebollewagen
Waar die hollebolle Gijs op zat?
Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol rapen en een kerk vol schapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!
Door het fantastische, maar serieus gepresenteerde verhaal van Gijs' vraatzucht, behoort het versje tot het genre van het leugenlied.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollebolle_Gijs)
(www.wonderlijkewcweb.org/index.htm?https&&&www.wonderlijkewcweb.org/attracties/indexattrac.htm?https&&&www.wonderlijkewcweb.org/attracties/hollebollegijs/hbgmain.htm)
(www.eftelist.nl/mail/5660)


Wel wil ik hierbij excuses maken door al jarenlang overal uit te halen naar
het foutieve openingsjaar dat de Efteling zou gebruiken voor de populaire
papierslokker. 9 september 1958 was in 1998 nog de aanleiding om het
veertig jarig bestaan van Gijs te vieren en met dat gegeven in het
achterhoofd vond ik het vreemd dat men sinds het gouden jubileum van het
park opeens het seizoen na de opening van Gijs als openingsjaar ging
hanteren. Nu blijkt dat de Gijs die op die eerder genoemde datum in het
park stond een proefmodel was, en dat het officieel in gebruik nemen van de
attractie pas op 29 maart 1959 plaatsvond. Voilá, Gijs is dus echt 50
geworden (www.eftelist.nl/mail/5660).

En dat op 7 tonnen bier...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692