Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de International Mother Language Day (Internationale Moedertaaldag) gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.
Dus voor dit blog (dat bestaat MET een vertaalapplicatie van Google) even wat opgezocht over biergerelateerde onderwerpen:
Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en, wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit zou leiden tot meer begrip.
Aanleiding om de Internationale Moedertaaldag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. Pakistan bestond toen uit Oost- en West-Pakistan, het huidige Bangladesh en het huidige Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.
De Internationale Moedertaaldag werd voor het eerst in 2000 gevierd. Het communiqué dat hiertoe oproept, meldt dat er bijna 6000 talen zijn (www.beleven.org/feest/internationale_moedertaaldag, http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Moedertaaldag, https://onzetaal.nl/nieuws/internationale-dag-van-de-moedertaal).
Dus voor dit blog (dat bestaat MET een vertaalapplicatie van Google) even wat opgezocht over biergerelateerde onderwerpen:
Pakistaans bier, Bangladeshi (Bangladeshiaans?) bier en Amsterdams bier van Oedipus: MAMA.
Maar eerst het Bengaals:
Het Bengaals of Bengali (Bengaals: বাংলা, Bānglā) is een Indo-Iraanse taal uit Zuid-Azië die door de Bengalen wordt gesproken. De taal heeft zich uit het Sanskriet ontwikkeld.
Het Bengaals is inheems in een gebied in Zuid-Azië dat bekendstaat als Bengalen en Bangladesh en de Indiase deelstaat West-Bengalen omvat. Er zijn ook significante Bengaals-sprekende gemeenschappen in de Indiase staten Assam en Tripura en bij immigrantenbevolking in het westen en het Midden-Oosten. Het Bengaals is qua aantal sprekers de tweede taal in India, na het verwante Hindi.
Met meer dan 200 miljoen sprekers is het de 4e of 5e taal ter wereld (na het Mandarijn, het Spaans, het Engels en het Hindi).
Het Bengaals kent een rijke literaire traditie. Veel van de beroemdste literatuur uit India is in deze taal geschreven. Zo was Rabindranath Tagore, die als eerste Aziaat een Nobelprijs ontving, een Bengaal en schreef hij een groot deel van zijn werk in zijn moedertaal.
De taal wordt tot de Bengaals-Assamese taalgroep gerekend, die op zijn beurt tot de oostelijke groep van de Indiase talen behoort. Het Bengaals is dan ook het meest verwant aan het Assamees.
Het Bengaals heeft een zogeheten SOV-volgorde (werkwoord achteraan in de zin) en kent het gebruik van zowel voor- als achterzetsels. Er zijn drie beleefdheidsniveaus (beleefd, familiair en intiem) met bijbehorende werkwoordsvervoegingen. De taal kent geen grammaticaal geslacht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengaals). Bangli oftewel Bengali behoort tot het Brahmi Script (http://wjsn.home.xs4all.nl/bengali.htm). Het Bengali schrift bestaat sinds de elfde eeuw en is afgeleid van het Brahmi Schrift (http://wjsn.home.xs4all.nl/tekst/taalschriften.htm). En hier zijn de letters te vinden voor het tekstschrijven in Bengali.
De Bengalen zijn een volk in Zuid-Azië. Het kerngebied waar de Bengalen wonen ligt waar de Brahmaputra-rivier samenkomt met de Ganges-delta. De bevolking is verdeeld over twee gebieden: Bangladesh en de deelstaat West-Bengalen. In beide gebieden heersen grote gebreken, echter niet aan water en mensen.
Het Bengaals is de op vijf na meest gesproken taal op aarde.
In 1947 werd de provincie Bengalen bij de deling van India opgesplitst in een Indiaas en een Pakistaans deel. Uiteindelijk verklaarde het toenmalige Oost-Pakistan zich onafhankelijk, en in 1971 werd de staat Bangladesh uitgeroepen. De scheiding van de beide Bengaalse gebieden vond plaats op religieuze gronden, niet op etnische, want alle inwoners van het gebied spreken Bengaals en beschouwen zichzelf als Bengalen. De bewoners van het Indiase West-Bengalen zijn bijna allemaal hindoe. Bangladesh herbergt de grootste concentratie moslims ter wereld (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengalen_%28volk%29).
Bengalen, ook wel Bango of Bangladesh, is een regio in het noordoosten van het Indisch Subcontinent die is onderverdeeld in de Indiase staat West-Bengalen en het land Bangladesh. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden op Aarde, en heeft een geschat inwoneraantal van ruim tweehonderd miljoen inwoners en een geschatte bevolkingsdichtheid van ruim 950/km².
Het gebied bestaat voor het grootste deel uit de gezamenlijke delta van de rivieren de Ganges, de Brahmaputra en enkele andere grote rivieren. In het zuiden ligt de Golf van Bengalen.
Bengalen herbergt twee metropolen; Dhaka en Calcutta.....Europese handelaren arriveerden aan het eind van de vijftiende eeuw en uiteindelijk controleerde de Britse Oost-Indische Compagnie het gebied vanaf 1757, waar vanuit de Britten hun controle over heel India uitbreidden. De Britten maakten uiteindelijk het gebied tot de provincie Bengalen van Brits-Indië,
....Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd naar Oost-Pakistan. In 1971 werd Oost-Pakistan onafhankelijk onder de naam Bangladesh, wat het "land van de Bengalen" betekent (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengalen_(gebied)).
Pakistan
De oorsprong van de naam "Pakistan" is omstreden. In Urdu en Perzisch betekent Pakistan Land der reinen. De benaming Pakistan is ook een acroniem: P komt van Punjab, de A van Afghania (noordwesten), de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. Deze letters vormen Pakstan. Een i werd toegevoegd om de uitspraak te vereenvoudigen. De naam zou als eerst naar voren gebracht zijn door Choudhary Rahmat Ali in zijn pamflet "Now or Never" uit 1933 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pakistan).
Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-Indië....Pakistan werd op 14 augustus 1947 gesticht om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Het was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth, en bestond uit West-Pakistan (het gebied van het huidige Pakistan) en Oost-Bengalen (het gebied van het huidige Bangladesh). In 1956 werd het geheel een zelfstandige republiek. De naam Oost-Bengalen werd veranderd in Oost-Pakistan. Mohammed Ali Jinnah geldt als de grondlegger van Pakistan. Hij was de eerste gouverneur van het land (van 1947 tot 1947-1948).
In 1958 werd een revolutie gepleegd en nam het leger het bestuur over. Mohammed Ayub Khan regeerde tot 1969 en daarna regeerde Agha Mohammed Yahya Khan tot 1971.
In 1971 brak een burgeroorlog uit in Oost-Pakistan en beïnvloed door India verklaarde Oost-Pakistan zich onafhankelijk onder de naam Bangladesh.
In 1973 werd een nieuwe grondwet aangenomen en kreeg het land officieel een president en een premier. Ali Bhutto werd premier. In 1977 werd echter opnieuw een staatsgreep gepleegd, ditmaal onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq, die Ali Bhutto in 1979 liet executeren.
Na de dood van Zia ul-Haq (augustus 1988) werden er vrije verkiezingen gehouden, die gewonnen werden door Benazir Bhutto, dochter van de opgehangen Ali Bhutto. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke premier in een islamitisch land. ...Op 27 december 2007 werd oud-premier Benazir Bhutto na een verkiezingstoespraak om het leven gebracht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pakistan).
Pakistan is streng islamitisch. Voor vrouwen betekent dat: zeer bedekte en ingetogen kledij dragen. In principe mogen alleen de handen, het gezicht en de schoenen te zien zijn, hoewel het niet overal zo strikt is.
De ideale dracht is een shawal qamiz, onder liberale Pakistaanse vrouwen de nationale kleding. Een shawal qamiz bestaat uit een luchtige wijde (katoenen) jurk tot over de knie en met lange mouwen, met daaronder een zeer wijde broek die in de taille met touw bijeen wordt gehouden. Een bijpassende lange sjaal om over het hoofd te dragen completeert dit Pakistaanse gewaad.
...
Voor liefhebbers van de oosterse keuken is een verblijf in Pakistan uiteraard een genoegen. Smakelijke curry's van rund-, schapen- of kippenvlees, al dan niet pittig gekruid, meestal met diverse soorten 'dal' (linzengerecht), salades en vers brood.
Evenals in andere tropische landen is het uitkijken met lokaal water, met in lokaal water gewassen fruit en met ongewassen fruit.
In Pakistan is geen alcohol te krijgen. Het invoeren van alcoholhoudende dranken is verboden. Naar verluidt is er illegaal wel bier te koop in westers-geörienteerde hotels, maar dat is schreeuwend duur. Het is wel grappig dat al het verkrijgbare alcoholvrije bier uit Nederland komt (www.andersreizen.nl/info/pk01c01i.html).
Een van Pakistan's best presterende bedrijven is Murree, de enige bierbrouwerij van het land en ook distilleerder van whisky en wodka. Dit ondanks een Pakistaanse wet die moslims, zo'n 95 procent van de bevolking, verbiedt alcohol te drinken, en de algehele slechte staat van de economie.
...
Het bedrijf werd in 1860 opgericht door de Britse kolonisator. Die had het huidige Pakistan net veroverd en toegevoegd aan Brits-Indië, en moest de duizenden militairen in garnizoensstad Murree van drank voorzien. Daarmee is Murree, dat later naar Rawalpindi verhuisde voor het betere grondwater, een van de eerste brouwerijen in Azië, en de oudste industriële onderneming in Pakistan.
Na de onafhankelijkheid kon Murree aan anti-drankmaatregelen ontsnappen omdat de Bandhara familie die het bedrijf al drie generaties leidt Parsi is, een religieuze minderheid uit de tijd van voor de islam. Volgens het hooggerechtshof zou het sluiten van Murree hun minderheidsrechten schenden.
De meeste medewerkers zijn wel moslim. Mohammed Sohil, kwaliteitscontroleur bij de biertak, zegt dat hij de kwaliteit puur op reuk en met behulp van meetinstrumenten beoordeelt (http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3476343/2013/07/16/Bierbrouwerij-floreert-in-droog-Pakistan.dhtml).
“It is not in our blood to value our heritage,” Chief Executive of the Murree Brewery Isphanyar Bhandara expressed. “The Murree Brewery should be promoted as a tourist attraction. We are piled high in requests for visits from foreign dignitaries,” he said as he shuffled through some papers, pulling out one from a prominent ambassador, and reminded his special assistant, the moustached Sabihur Rehman who is a retired army man, to schedule the visit soon.
...
The Murree Brewery has over 1,700 workers of which many are third-generation employees. Daily wages are decent and the prospect of regularisation to full-time staff keeps most rooted to the redbrick building, where near-faded painted signage lends a sense of nostalgia to an otherwise modern façade. The workers clock in at 9am sharp, retreat into their apportioned roles, and re-emerge around noon for lunch when they break the tranquility of the outdoors with chatter and cigarette-smoke for 30 minutes.
...
The government’s recent introduction of the capacity tax – a tax levied on the potential of a plant, rather than on sales – puts the future of small beverage industries at stake. When the opportunity-based taxation policy was adopted earlier in 1991, it pushed out local competition, giving leverage to soft-drink giants. The tax has been criticised and often identified as a lobbying tactic by the multinationals that own majority shares within the beverage industry.
...
Recently, Isphandyar released a public notice relating to a conspiracy involving a gardener, his brother-in-law, several bank accounts and, of course, black magic – nothing short of a movie plot. Holding his brother-in-law, Rustam Sidhva, to allegations of money laundering, and vilification, Isphandyar is unrelenting when it comes to matters of business.
Goshi M. Bhandara, mother of Isphandyar, is a co-owner, therefore, and has an equal directorial stake in the company. The son and the mother have a tiff. Goshi could not be contacted for a comment, but a press statement released earlier in March by her redeems Sidhva.
The statement, published in an English daily, suggests that Sidhva’s help was sought in the absence of male relatives, as Goshi battled for her right in the company. She refutes claims that she is senile and under the influence of voodoo. Thus, the plot thickens.
...
Earlier in 2012, the [20-year-old] daughter of Hollywood stars Demi Moore and Bruce Willis was caught drinking Murree Beer in New York City [http://tribune.com.pk/story/389587/daughter-of-bruce-willis-demi-moore-arrested-in-ny/, www.reuters.com/article/2012/11/15/us-pakistan-brewery-idUSBRE8AE1RS20121115, http://nypost.com/2012/07/07/scout-willis-fights-drinking-charges-pakistani-beer-isnt-sold-here/]. While the underage Hollywood progeny may have gotten into some trouble, the 150-year-old Murree Brewery was more than thrilled to be in the spotlight, and embraced the free publicity to seek expansion outside of the restrictive conditions in Pakistan. As of 2013, the Murree Brewery has a franchise in Bangalore, in India.
(http://pakistannewstoday.4com.co/tag/thoughts).
Murree Brewery (KSE: MUREB) is the maker of Pakistan's brewery brand, Murree Beer. The brewery has two manufacturing units located in Rawalpindi Punjab Province and Hattar Khyber Pakhtunkhwa Province (formerly North-West Frontier Province (NWFP)).
The Murree Brewery Company Ltd. was established in 1860 to meet the beer requirements of British personnel at Ghora Gali near the resort place of Murree.
The Brewery was managed by the family of General Reginald Dyer. In the 1880s the company established a further brewery in Rawalpindi and a distillery in Quetta.
Due to scarcity of water in Murree in the 1920s, brewing was mostly transferred to Rawalpindi but malting continued at Ghora Gali until the 1940s, when this property was sold. This brewery, built in the Gothic style of architecture, was burnt during the independence of Pakistan in 1947, while the brewery in Quetta was destroyed in the 1935 Balochistan earthquake. In the 1940s, the controlling share or interest in the brewery was obtained by the late Mr Peshton Bandhara, who used to run a liquor business in Lahore prior to the independence of Pakistan. His son, late M.P. Bhandara later carried on the business and now it is being run by a grandson, Mr Isphanyar Bandhara.
...
In 1977, the Murree Brewery suffered a significant setback when Zulfikar Ali Bhutto imposed a total alcohol prohibition in Pakistan, to appease Islamic elements of the electorate. Subsequently the government of General Zia-ul-Haq amended this law, requiring anyone wishing to consume alcohol to present credentials demonstrating that they were non-Muslim. The small Christian, Hindu, and Parsi communities were not large enough to support the enterprise, and production had to be scaled back. However, gradual relaxation of the prohibition laws has allowed Murree to introduce variations of Murree beer, vodka, gin, and whisky. Today, all Murree products are readily available in legal liquor shops
...The Murree Brewery is one of the oldest public companies of the sub-continent. Its shares were traded on the Calcutta Stock Exchange as early as 1902, and is now the oldest continuing industrial enterprise of Pakistan and among the top 25 performing public companies by the Karachi Stock Exchange (http://en.wikipedia.org/wiki/Murree_Brewery).
Bangladesh
Bangladesh (Bengaals: বাংলাদেশ, Bāṁlādesh, letterlijk: "land van de Bengali's"), officieel de Volksrepubliek Bangladesh, is een land in Zuid-Azië. Het land wordt aan drie zijden begrensd door India, maar heeft in het zuidoosten ook een stuk grens met Myanmar (Burma). In het zuiden heeft Bangladesh een kustlijn aan de Golf van Bengalen. Het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen in het land. De hoofdstad van het land, Dhaka (Dacca), is tevens de grootste stad.
Het land vormt de oostelijke helft van het gebied dat Bengalen genoemd wordt, en voor de deling van India in 1947 een politiek geheel vormde. De westelijke helft is tegenwoordig de Indiase deelstaat West-Bengalen. ...Tot de deling van India was Bangladesh onderdeel van het oosten van India en het gebied heeft een gezamenlijke geschiedenis.....De Britse Oost-Indische Compagnie bestuurde de regio tot 1858, toen Bengalen een provincie van Brits-Indië werd.
Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd in Oost-Pakistan.
Oost-Pakistan werd genegeerd door de centrale regering in West-Pakistan (het huidige Pakistan) en het gebied werd gedomineerd door West-Pakistani. Dit was aanleiding voor het ontstaan van strubbelingen en leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd in 1971. Op 26 maart begon het leger van Pakistan aan een bloedige onderdrukking van de opstand, hierbij werden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in groten getale vermoord. ...[Dit] leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh die aan meer dan een miljoen Bengali's het leven kostte en ook tot een vluchtelingenprobleem leidde.
India greep hierop in in december van hetzelfde jaar en het Pakistaanse leger gaf zich op 16 december 1971 over, waarna Bangladesh onafhankelijk werd.
...
In 1975 werd Bangladesh een eenpartijstaat, maar het leger greep in en een militaire dictatuur werd geïnstalleerd. Generaal Ziaur Rahman liet in de grondwet het woord "secularisme" vervangen door "vertrouwen in God". ... Het duurde tot 1991 vooraleer Bangladesh, na 15 jaar militaire dictatuur, de eerste vrije verkiezingen sinds zijn onafhankelijkheid kon houden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bangladesh).
Bangladesh is a Moderate Muslim country. So Beer is restricted in Bangladesh. But For the Foreigners it is allowable in some cases (www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293935-i9192-k6722854-Can_you_get_a_beer_in_Bangladesh-Bangladesh.html).
It looks like beer, it tastes like beer, but in law at least it is a malt beverage.
A company in Bangladesh believes it has found a legal loophole to get around the Islamic country's ban on alcoholic drinks.
"A friend at the Department of Narcotics Control gave us the idea," said Shameem Islam, the managing director of Crown Beverages. "We would never have thought of this without them. We make it in a similar way to beer, but it is definitely not beer because it contains less than 5% alcohol."
The company is using the wording of Bangladesh's Drug Control Act 1990 to justify the sale.
The act outlaws beer, but defines it as a malt and hops-based drink produced by a brewing process and containing at least 5% - and not more than 8.5% - alcohol.The drafting was intended to ensure medicines containing alcohol would be exempt from the law (http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3496771.stm, 19-02-2004).
Think Bangladesh and beer probably doesn’t spring to mind. Brewing and even sourcing alcohol in the country is difficult—it’s an Islamic nation with tight alcohol restrictions, meaning anyone who wishes to buy beer (unless they’re expats) needs to have a specific licence. But the ban hasn’t stopped everyone from enjoying the refreshing taste of beer…
Controversy
There’s one company that’s found a loophole. Crown Beverages produces two malt drinks that are similar to beer but contain less than 5% alcohol, meaning they’re freely available to anyone that wants their beery fix. According to Bangladesh’s Drug Control Act 1990 beer is defined as a malt and hops-based drink that contains at least 5% (and not more than 8.5%) alcohol, and that means Crown and Hunter “beers” aren’t technically that at all. They sparked enormous controversy when they first came to market and even more so as the cans bear a striking resemblance to already well-established brands, but that hasn’t stopped them being in huge demand (www.beersofeurope.co.uk/bangladeshi-beer).
Ik dacht nog een ander bier gevonden te hebben, maar dat blijkt Amerikaans:
Bengali Tiger (6.4%) is woody and sticky.
Can anything smell sticky?
And I don’t mean in the, “What’s brown and sticky? A stick,” way.
Just form a nosefull you can tell this beer will be sticky.
Bengali Tiger is full of redwood resin, gloopy toffee and fresh rolling tobacco.
There’s apricots and grapefruit too, wood shavings and honey, chard, dandelions and mandarin skins.
All of this means a long and sticky – see, told you – bitter finish to this rather good India Pale Ale...American “Craft” beer in cans from Sixpoint Brewery of Brooklyn. (www.camrgb.org/2014/03/beer-in-a-can-in-wetherspoons/).
(www.omega-level.net/2011/05/27/friday-brew-review-bengali-tiger/#more-16076)
Amsterdam
Oedipus Brewing, vier energieke jonge gasten met een passie voor bier! Sander Nederveen, Rick Nelson, Alex Mager en Paul Brouwer zijn gestart met brouwen omdat zij smaakvolle en spannende bieren wilden creeren. In bier kunnen zij hun inspiratie volledig kwijt. Nu dat zij voldoende bier hebben voor henzelf hebben gebrouwen willen zij hun bieren graag delen met de rest van de wereld. Oedipus gaat voor kwaliteit, creativiteit, verbinding, vernieuwing en vreugde (www.hetbiermoment.nl/c-2455286/oedipus/).
Oedipus Brewing
Brouwerijhuurder [volgens mij opende hun eigen brouwerij op 17 juni 2015]
LandNederland
ProvincieNoord Holland
PlaatsAmsterdam
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)
Opgericht in2012
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/oedipus-brewing)
Ze brouwen o.a.:
Mama, Golden Ale, 5 %, fris bitter, hippog (zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/oedipus-brewing). MAMA is een bovengistend bier met 5% alcohol. MAMA is een hoppige frisse pale ale, met Motueka Nz en Centennial als drooghop. MAMA wordt door Oedipus Brewery uit Amsterdam sinds mei 2013 gebrouwen. Het is een helder goud, wit bier (www.biernet.nl/bier/merken/mama).
Dus zo zijn we via de Bengaalse regio en het vele geweld daar, via een moedertaaldag aangekomen in Amsterdam...
Maar eerst het Bengaals:
Het Bengaals of Bengali (Bengaals: বাংলা, Bānglā) is een Indo-Iraanse taal uit Zuid-Azië die door de Bengalen wordt gesproken. De taal heeft zich uit het Sanskriet ontwikkeld.
Het Bengaals is inheems in een gebied in Zuid-Azië dat bekendstaat als Bengalen en Bangladesh en de Indiase deelstaat West-Bengalen omvat. Er zijn ook significante Bengaals-sprekende gemeenschappen in de Indiase staten Assam en Tripura en bij immigrantenbevolking in het westen en het Midden-Oosten. Het Bengaals is qua aantal sprekers de tweede taal in India, na het verwante Hindi.
Met meer dan 200 miljoen sprekers is het de 4e of 5e taal ter wereld (na het Mandarijn, het Spaans, het Engels en het Hindi).
Het Bengaals kent een rijke literaire traditie. Veel van de beroemdste literatuur uit India is in deze taal geschreven. Zo was Rabindranath Tagore, die als eerste Aziaat een Nobelprijs ontving, een Bengaal en schreef hij een groot deel van zijn werk in zijn moedertaal.
De taal wordt tot de Bengaals-Assamese taalgroep gerekend, die op zijn beurt tot de oostelijke groep van de Indiase talen behoort. Het Bengaals is dan ook het meest verwant aan het Assamees.
Het Bengaals heeft een zogeheten SOV-volgorde (werkwoord achteraan in de zin) en kent het gebruik van zowel voor- als achterzetsels. Er zijn drie beleefdheidsniveaus (beleefd, familiair en intiem) met bijbehorende werkwoordsvervoegingen. De taal kent geen grammaticaal geslacht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengaals). Bangli oftewel Bengali behoort tot het Brahmi Script (http://wjsn.home.xs4all.nl/bengali.htm). Het Bengali schrift bestaat sinds de elfde eeuw en is afgeleid van het Brahmi Schrift (http://wjsn.home.xs4all.nl/tekst/taalschriften.htm). En hier zijn de letters te vinden voor het tekstschrijven in Bengali.
De Bengalen zijn een volk in Zuid-Azië. Het kerngebied waar de Bengalen wonen ligt waar de Brahmaputra-rivier samenkomt met de Ganges-delta. De bevolking is verdeeld over twee gebieden: Bangladesh en de deelstaat West-Bengalen. In beide gebieden heersen grote gebreken, echter niet aan water en mensen.
Het Bengaals is de op vijf na meest gesproken taal op aarde.
In 1947 werd de provincie Bengalen bij de deling van India opgesplitst in een Indiaas en een Pakistaans deel. Uiteindelijk verklaarde het toenmalige Oost-Pakistan zich onafhankelijk, en in 1971 werd de staat Bangladesh uitgeroepen. De scheiding van de beide Bengaalse gebieden vond plaats op religieuze gronden, niet op etnische, want alle inwoners van het gebied spreken Bengaals en beschouwen zichzelf als Bengalen. De bewoners van het Indiase West-Bengalen zijn bijna allemaal hindoe. Bangladesh herbergt de grootste concentratie moslims ter wereld (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengalen_%28volk%29).
Bengalen, ook wel Bango of Bangladesh, is een regio in het noordoosten van het Indisch Subcontinent die is onderverdeeld in de Indiase staat West-Bengalen en het land Bangladesh. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden op Aarde, en heeft een geschat inwoneraantal van ruim tweehonderd miljoen inwoners en een geschatte bevolkingsdichtheid van ruim 950/km².
Het gebied bestaat voor het grootste deel uit de gezamenlijke delta van de rivieren de Ganges, de Brahmaputra en enkele andere grote rivieren. In het zuiden ligt de Golf van Bengalen.
Bengalen herbergt twee metropolen; Dhaka en Calcutta.....Europese handelaren arriveerden aan het eind van de vijftiende eeuw en uiteindelijk controleerde de Britse Oost-Indische Compagnie het gebied vanaf 1757, waar vanuit de Britten hun controle over heel India uitbreidden. De Britten maakten uiteindelijk het gebied tot de provincie Bengalen van Brits-Indië,
....Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd naar Oost-Pakistan. In 1971 werd Oost-Pakistan onafhankelijk onder de naam Bangladesh, wat het "land van de Bengalen" betekent (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengalen_(gebied)).
Pakistan
De oorsprong van de naam "Pakistan" is omstreden. In Urdu en Perzisch betekent Pakistan Land der reinen. De benaming Pakistan is ook een acroniem: P komt van Punjab, de A van Afghania (noordwesten), de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. Deze letters vormen Pakstan. Een i werd toegevoegd om de uitspraak te vereenvoudigen. De naam zou als eerst naar voren gebracht zijn door Choudhary Rahmat Ali in zijn pamflet "Now or Never" uit 1933 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pakistan).
Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-Indië....Pakistan werd op 14 augustus 1947 gesticht om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Het was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth, en bestond uit West-Pakistan (het gebied van het huidige Pakistan) en Oost-Bengalen (het gebied van het huidige Bangladesh). In 1956 werd het geheel een zelfstandige republiek. De naam Oost-Bengalen werd veranderd in Oost-Pakistan. Mohammed Ali Jinnah geldt als de grondlegger van Pakistan. Hij was de eerste gouverneur van het land (van 1947 tot 1947-1948).
In 1958 werd een revolutie gepleegd en nam het leger het bestuur over. Mohammed Ayub Khan regeerde tot 1969 en daarna regeerde Agha Mohammed Yahya Khan tot 1971.
In 1971 brak een burgeroorlog uit in Oost-Pakistan en beïnvloed door India verklaarde Oost-Pakistan zich onafhankelijk onder de naam Bangladesh.
In 1973 werd een nieuwe grondwet aangenomen en kreeg het land officieel een president en een premier. Ali Bhutto werd premier. In 1977 werd echter opnieuw een staatsgreep gepleegd, ditmaal onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq, die Ali Bhutto in 1979 liet executeren.
Na de dood van Zia ul-Haq (augustus 1988) werden er vrije verkiezingen gehouden, die gewonnen werden door Benazir Bhutto, dochter van de opgehangen Ali Bhutto. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke premier in een islamitisch land. ...Op 27 december 2007 werd oud-premier Benazir Bhutto na een verkiezingstoespraak om het leven gebracht (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pakistan).
Pakistan is streng islamitisch. Voor vrouwen betekent dat: zeer bedekte en ingetogen kledij dragen. In principe mogen alleen de handen, het gezicht en de schoenen te zien zijn, hoewel het niet overal zo strikt is.
De ideale dracht is een shawal qamiz, onder liberale Pakistaanse vrouwen de nationale kleding. Een shawal qamiz bestaat uit een luchtige wijde (katoenen) jurk tot over de knie en met lange mouwen, met daaronder een zeer wijde broek die in de taille met touw bijeen wordt gehouden. Een bijpassende lange sjaal om over het hoofd te dragen completeert dit Pakistaanse gewaad.
...
Voor liefhebbers van de oosterse keuken is een verblijf in Pakistan uiteraard een genoegen. Smakelijke curry's van rund-, schapen- of kippenvlees, al dan niet pittig gekruid, meestal met diverse soorten 'dal' (linzengerecht), salades en vers brood.
Evenals in andere tropische landen is het uitkijken met lokaal water, met in lokaal water gewassen fruit en met ongewassen fruit.
In Pakistan is geen alcohol te krijgen. Het invoeren van alcoholhoudende dranken is verboden. Naar verluidt is er illegaal wel bier te koop in westers-geörienteerde hotels, maar dat is schreeuwend duur. Het is wel grappig dat al het verkrijgbare alcoholvrije bier uit Nederland komt (www.andersreizen.nl/info/pk01c01i.html).
Een van Pakistan's best presterende bedrijven is Murree, de enige bierbrouwerij van het land en ook distilleerder van whisky en wodka. Dit ondanks een Pakistaanse wet die moslims, zo'n 95 procent van de bevolking, verbiedt alcohol te drinken, en de algehele slechte staat van de economie.
...
Het bedrijf werd in 1860 opgericht door de Britse kolonisator. Die had het huidige Pakistan net veroverd en toegevoegd aan Brits-Indië, en moest de duizenden militairen in garnizoensstad Murree van drank voorzien. Daarmee is Murree, dat later naar Rawalpindi verhuisde voor het betere grondwater, een van de eerste brouwerijen in Azië, en de oudste industriële onderneming in Pakistan.
Na de onafhankelijkheid kon Murree aan anti-drankmaatregelen ontsnappen omdat de Bandhara familie die het bedrijf al drie generaties leidt Parsi is, een religieuze minderheid uit de tijd van voor de islam. Volgens het hooggerechtshof zou het sluiten van Murree hun minderheidsrechten schenden.
De meeste medewerkers zijn wel moslim. Mohammed Sohil, kwaliteitscontroleur bij de biertak, zegt dat hij de kwaliteit puur op reuk en met behulp van meetinstrumenten beoordeelt (http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3476343/2013/07/16/Bierbrouwerij-floreert-in-droog-Pakistan.dhtml).
“It is not in our blood to value our heritage,” Chief Executive of the Murree Brewery Isphanyar Bhandara expressed. “The Murree Brewery should be promoted as a tourist attraction. We are piled high in requests for visits from foreign dignitaries,” he said as he shuffled through some papers, pulling out one from a prominent ambassador, and reminded his special assistant, the moustached Sabihur Rehman who is a retired army man, to schedule the visit soon.
...
The Murree Brewery has over 1,700 workers of which many are third-generation employees. Daily wages are decent and the prospect of regularisation to full-time staff keeps most rooted to the redbrick building, where near-faded painted signage lends a sense of nostalgia to an otherwise modern façade. The workers clock in at 9am sharp, retreat into their apportioned roles, and re-emerge around noon for lunch when they break the tranquility of the outdoors with chatter and cigarette-smoke for 30 minutes.
...
The government’s recent introduction of the capacity tax – a tax levied on the potential of a plant, rather than on sales – puts the future of small beverage industries at stake. When the opportunity-based taxation policy was adopted earlier in 1991, it pushed out local competition, giving leverage to soft-drink giants. The tax has been criticised and often identified as a lobbying tactic by the multinationals that own majority shares within the beverage industry.
...
Recently, Isphandyar released a public notice relating to a conspiracy involving a gardener, his brother-in-law, several bank accounts and, of course, black magic – nothing short of a movie plot. Holding his brother-in-law, Rustam Sidhva, to allegations of money laundering, and vilification, Isphandyar is unrelenting when it comes to matters of business.
Goshi M. Bhandara, mother of Isphandyar, is a co-owner, therefore, and has an equal directorial stake in the company. The son and the mother have a tiff. Goshi could not be contacted for a comment, but a press statement released earlier in March by her redeems Sidhva.
The statement, published in an English daily, suggests that Sidhva’s help was sought in the absence of male relatives, as Goshi battled for her right in the company. She refutes claims that she is senile and under the influence of voodoo. Thus, the plot thickens.
...
Earlier in 2012, the [20-year-old] daughter of Hollywood stars Demi Moore and Bruce Willis was caught drinking Murree Beer in New York City [http://tribune.com.pk/story/389587/daughter-of-bruce-willis-demi-moore-arrested-in-ny/, www.reuters.com/article/2012/11/15/us-pakistan-brewery-idUSBRE8AE1RS20121115, http://nypost.com/2012/07/07/scout-willis-fights-drinking-charges-pakistani-beer-isnt-sold-here/]. While the underage Hollywood progeny may have gotten into some trouble, the 150-year-old Murree Brewery was more than thrilled to be in the spotlight, and embraced the free publicity to seek expansion outside of the restrictive conditions in Pakistan. As of 2013, the Murree Brewery has a franchise in Bangalore, in India.
(http://pakistannewstoday.4com.co/tag/thoughts).
Murree Brewery (KSE: MUREB) is the maker of Pakistan's brewery brand, Murree Beer. The brewery has two manufacturing units located in Rawalpindi Punjab Province and Hattar Khyber Pakhtunkhwa Province (formerly North-West Frontier Province (NWFP)).
The Murree Brewery Company Ltd. was established in 1860 to meet the beer requirements of British personnel at Ghora Gali near the resort place of Murree.
The Brewery was managed by the family of General Reginald Dyer. In the 1880s the company established a further brewery in Rawalpindi and a distillery in Quetta.
Due to scarcity of water in Murree in the 1920s, brewing was mostly transferred to Rawalpindi but malting continued at Ghora Gali until the 1940s, when this property was sold. This brewery, built in the Gothic style of architecture, was burnt during the independence of Pakistan in 1947, while the brewery in Quetta was destroyed in the 1935 Balochistan earthquake. In the 1940s, the controlling share or interest in the brewery was obtained by the late Mr Peshton Bandhara, who used to run a liquor business in Lahore prior to the independence of Pakistan. His son, late M.P. Bhandara later carried on the business and now it is being run by a grandson, Mr Isphanyar Bandhara.
...
In 1977, the Murree Brewery suffered a significant setback when Zulfikar Ali Bhutto imposed a total alcohol prohibition in Pakistan, to appease Islamic elements of the electorate. Subsequently the government of General Zia-ul-Haq amended this law, requiring anyone wishing to consume alcohol to present credentials demonstrating that they were non-Muslim. The small Christian, Hindu, and Parsi communities were not large enough to support the enterprise, and production had to be scaled back. However, gradual relaxation of the prohibition laws has allowed Murree to introduce variations of Murree beer, vodka, gin, and whisky. Today, all Murree products are readily available in legal liquor shops
...The Murree Brewery is one of the oldest public companies of the sub-continent. Its shares were traded on the Calcutta Stock Exchange as early as 1902, and is now the oldest continuing industrial enterprise of Pakistan and among the top 25 performing public companies by the Karachi Stock Exchange (http://en.wikipedia.org/wiki/Murree_Brewery).
Bangladesh
Bangladesh (Bengaals: বাংলাদেশ, Bāṁlādesh, letterlijk: "land van de Bengali's"), officieel de Volksrepubliek Bangladesh, is een land in Zuid-Azië. Het land wordt aan drie zijden begrensd door India, maar heeft in het zuidoosten ook een stuk grens met Myanmar (Burma). In het zuiden heeft Bangladesh een kustlijn aan de Golf van Bengalen. Het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen in het land. De hoofdstad van het land, Dhaka (Dacca), is tevens de grootste stad.
Het land vormt de oostelijke helft van het gebied dat Bengalen genoemd wordt, en voor de deling van India in 1947 een politiek geheel vormde. De westelijke helft is tegenwoordig de Indiase deelstaat West-Bengalen. ...Tot de deling van India was Bangladesh onderdeel van het oosten van India en het gebied heeft een gezamenlijke geschiedenis.....De Britse Oost-Indische Compagnie bestuurde de regio tot 1858, toen Bengalen een provincie van Brits-Indië werd.
Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd in Oost-Pakistan.
Oost-Pakistan werd genegeerd door de centrale regering in West-Pakistan (het huidige Pakistan) en het gebied werd gedomineerd door West-Pakistani. Dit was aanleiding voor het ontstaan van strubbelingen en leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd in 1971. Op 26 maart begon het leger van Pakistan aan een bloedige onderdrukking van de opstand, hierbij werden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in groten getale vermoord. ...[Dit] leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh die aan meer dan een miljoen Bengali's het leven kostte en ook tot een vluchtelingenprobleem leidde.
India greep hierop in in december van hetzelfde jaar en het Pakistaanse leger gaf zich op 16 december 1971 over, waarna Bangladesh onafhankelijk werd.
...
In 1975 werd Bangladesh een eenpartijstaat, maar het leger greep in en een militaire dictatuur werd geïnstalleerd. Generaal Ziaur Rahman liet in de grondwet het woord "secularisme" vervangen door "vertrouwen in God". ... Het duurde tot 1991 vooraleer Bangladesh, na 15 jaar militaire dictatuur, de eerste vrije verkiezingen sinds zijn onafhankelijkheid kon houden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bangladesh).
Bangladesh is a Moderate Muslim country. So Beer is restricted in Bangladesh. But For the Foreigners it is allowable in some cases (www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293935-i9192-k6722854-Can_you_get_a_beer_in_Bangladesh-Bangladesh.html).
It looks like beer, it tastes like beer, but in law at least it is a malt beverage.
A company in Bangladesh believes it has found a legal loophole to get around the Islamic country's ban on alcoholic drinks.
"A friend at the Department of Narcotics Control gave us the idea," said Shameem Islam, the managing director of Crown Beverages. "We would never have thought of this without them. We make it in a similar way to beer, but it is definitely not beer because it contains less than 5% alcohol."
The company is using the wording of Bangladesh's Drug Control Act 1990 to justify the sale.
The act outlaws beer, but defines it as a malt and hops-based drink produced by a brewing process and containing at least 5% - and not more than 8.5% - alcohol.The drafting was intended to ensure medicines containing alcohol would be exempt from the law (http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3496771.stm, 19-02-2004).
Think Bangladesh and beer probably doesn’t spring to mind. Brewing and even sourcing alcohol in the country is difficult—it’s an Islamic nation with tight alcohol restrictions, meaning anyone who wishes to buy beer (unless they’re expats) needs to have a specific licence. But the ban hasn’t stopped everyone from enjoying the refreshing taste of beer…
Controversy
There’s one company that’s found a loophole. Crown Beverages produces two malt drinks that are similar to beer but contain less than 5% alcohol, meaning they’re freely available to anyone that wants their beery fix. According to Bangladesh’s Drug Control Act 1990 beer is defined as a malt and hops-based drink that contains at least 5% (and not more than 8.5%) alcohol, and that means Crown and Hunter “beers” aren’t technically that at all. They sparked enormous controversy when they first came to market and even more so as the cans bear a striking resemblance to already well-established brands, but that hasn’t stopped them being in huge demand (www.beersofeurope.co.uk/bangladeshi-beer).
Ik dacht nog een ander bier gevonden te hebben, maar dat blijkt Amerikaans:
Bengali Tiger (6.4%) is woody and sticky.
Can anything smell sticky?
And I don’t mean in the, “What’s brown and sticky? A stick,” way.
Just form a nosefull you can tell this beer will be sticky.
Bengali Tiger is full of redwood resin, gloopy toffee and fresh rolling tobacco.
There’s apricots and grapefruit too, wood shavings and honey, chard, dandelions and mandarin skins.
All of this means a long and sticky – see, told you – bitter finish to this rather good India Pale Ale...American “Craft” beer in cans from Sixpoint Brewery of Brooklyn. (www.camrgb.org/2014/03/beer-in-a-can-in-wetherspoons/).
(www.omega-level.net/2011/05/27/friday-brew-review-bengali-tiger/#more-16076)
Amsterdam
Oedipus Brewing, vier energieke jonge gasten met een passie voor bier! Sander Nederveen, Rick Nelson, Alex Mager en Paul Brouwer zijn gestart met brouwen omdat zij smaakvolle en spannende bieren wilden creeren. In bier kunnen zij hun inspiratie volledig kwijt. Nu dat zij voldoende bier hebben voor henzelf hebben gebrouwen willen zij hun bieren graag delen met de rest van de wereld. Oedipus gaat voor kwaliteit, creativiteit, verbinding, vernieuwing en vreugde (www.hetbiermoment.nl/c-2455286/oedipus/).
Oedipus Brewing
Brouwerijhuurder [volgens mij opende hun eigen brouwerij op 17 juni 2015]
LandNederland
ProvincieNoord Holland
PlaatsAmsterdam
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)
Opgericht in2012
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/oedipus-brewing)
Ze brouwen o.a.:
Mama, Golden Ale, 5 %, fris bitter, hippog (zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/oedipus-brewing). MAMA is een bovengistend bier met 5% alcohol. MAMA is een hoppige frisse pale ale, met Motueka Nz en Centennial als drooghop. MAMA wordt door Oedipus Brewery uit Amsterdam sinds mei 2013 gebrouwen. Het is een helder goud, wit bier (www.biernet.nl/bier/merken/mama).
Dus zo zijn we via de Bengaalse regio en het vele geweld daar, via een moedertaaldag aangekomen in Amsterdam...