Antwerpen (Frans: Anvers) is de hoofdstad van de provincie Antwerpen en van het gelijknamige arrondissement, in België. Antwerpen is qua inwonertal de grootste gemeente van België. Naar oppervlakte is het de op twee na grootste gemeente, na Doornik en Couvin.
De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Het is na Rotterdam de tweede haven van Europa. Van groot economisch belang is de petrochemische bedrijvigheid bij Antwerpen. De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel.
De inwoners van Antwerpen worden wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt door sommige van haar inwoners afgekort 't Stad en soms de koekenstad genoemd, dit laatste vanwege de vele koekenfabrieken in Antwerpen. De Beukelaer en Parein waren daarvan de bekendste (https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerpen_(stad)).
Dit is een overzicht van wijken van de Belgische stad Antwerpen: de districten zijn:
Antwerpen,
Berchem,
Berendrecht-Zandvliet-Lillo,
Borgerhout,
Deurne,
Ekeren,
Hoboken,
Merksem en
Wilrijk.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wijken_van_Antwerpen)
De Schelde is de levensader van Antwerpen. Hoewel Antwerpen al bestaat vanaf de derde eeuw na Christus heeft de stad zijn belangrijkste groeispurt gehad in de vijftiende eeuw, toen de handel dankzij de gunstige ligging aan het water enorm begon toe te nemen.
In de vijftiende en zestiende eeuw groeide Antwerpen snel uit tot één van de belangrijkste handelssteden ter wereld en groeide het inwonersaantal tot ruim boven de honderdduizend, wat voor die periode enorm veel was (www.antwerpen-top10.nl/tips/schelde-haven.htm).
Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Antwerpen is daarnaast ook één van de populairste steden voor een dagje of een weekendje weg.
De populariteit van Antwerpen zit hem in een zeer groot aantal facetten, die niet één twee drie samen te vatten zijn. Feit is dat de stad voor velen wat te bieden heeft en zelden verveelt. Hoewel de taal vrijwel hetzelfde is, ben je toch in het buitenland. Het maakt niet uit met welk doel je Antwerpen bezoekt. Op de een of andere manier weet de stad je altijd weer te pakken en te verbazen. Zeker als je je openstelt voor de onbekende plekken en probeert Antwerpen te ervaren in plaats van te bezoeken.
Niet voor niets komen wij zelf al jarenlang zeer regelmatig in deze fascinerende plaats en proberen we via deze site zo volledig mogelijke informatie over Antwerpen te geven. De site is voortdurend in ontwikkeling. Wekelijks wordt nieuwe informatie toegevoegd en uiteindelijk moet dit één van de meest complete online gidsen over Antwerpen zijn.:
- Winkelen in Antwerpen
- Musea
(www.allesoverantwerpen.nl/)
Grofweg zijn de winkels in het centrum van Antwerpen in 7 shoppingwijken te verdelen...Voor de meeste toeristen zijn de drie wijken die lopen van het Centraal Station in westelijk richting naar de Schelde het meest bekend. Veel landgenoten hanteren de brede winkelstraat de Meir als centraal punt van een dagje shoppen. Deze shoppingwijken noemt men in Antwerpen Centraal Station, Meir en Historisch Centrum...
- De Wilde Zee
- Quartier Latin
- Dé Modewijk
- Het Zuid
(www.antwerpen-top10.nl/tips/winkelen.htm)
In Antwerpen is op de handschoenmarkt een nieuwe bierwinkel te vinden. In Abbey Nr.8 worden niet alleen de bekendste Belgische bieren, maar ook lokale gin en whisky aan de man gebracht (www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130502_00564533,
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLCDO_20130502_002).
Het uitgaansleven van Antwerpen is hip en bruisend. Al jarenlang komen mensen van heinde en verre om te gaan stappen in Antwerpen. Vooral onder Nederlanders is Antwerpen erg populair als uitgaansstad.
Vroeger was het heel erg simpel, want je had in Antwerpen een drietal uitgaansgebieden. Het gros van de disco's, striptenten, bars en andere uitgaansgelegenheden zaten in de zijstraten van de Keyserlei, nabij het Centraal Station.
Door heel Antwerpen heen vind je bruine kroegen waar je kunt genieten van heerlijke Belgische bieren en jenevers. In aantal worden het echter wel steeds minder, waardoor ze in sommige wijken schaars worden.
Een ander uitgaansgebied is het historisch centrum waar altijd de nodige bars te vinden zijn op de Grote Markt en de omliggende straten. Ook hier heeft de afgelopen twintig jaar een kaalslag plaatsgevonden in de horeca en zijn er weinig leuke uitgaansgelegenheden overgebleven.
Een populaire uitgaanszone ligt op 20 minuten lopen van het Historisch Centrum op het Zuid.
Antwerpen kent diverse clubs waar je tot diep in de nacht los kunt gaan. De meest beruchte club ooit was Zillion, die in 2001 haar deuren moest sluiten. Daarna ging dansend Antwerpen uit haar dak in Noxx, dat aan de noordzijde van de stad lag op enkele honderden meters van de megabioscoop Kinepolis. In Noxx draaide men de heetste clubmuziek en worden er regelmatig feesten en speciale avonden georganiseerd waarbij soms wereldberoemde deejays achter de draaitafels plaatsnemen. Noxx heeft haar deuren eind augustus 2015 gesloten.
Café d’Anvers is één van de oudste authentieke houseclubs van Europa. Ze opende haar deuren in 1989 en staat vandaag de dag nog steeds aan de top van de scene met de beste en bekendste dj’s en producers ter wereld wekelijks achter de draaitafels. De stijl varieert van Deep House, Tech House en House tot Techno en Progressive. Een ware must voor elke elektronische muziek liefhebber! (www.antwerpen-top10.nl/tips/uitgaan.htm)
Antwerpen is een stad waar genieten centraal staat en daar hoort de inwendige mens zeker bij. In België kun je sowieso al uitstekend uit eten, dus ook in Antwerpen vind je volop mogelijkheden voor een culinaire verwennerij.
Als je echte Vlaamse patat / friet / fritten wilt eten dan kun je dat natuurlijk uitstekend in Antwerpen. Veel Hollanders denken dat je op de hoek van elke straat een frietkot of snackbar tegenkomt, maar dat is niet waar. Belgen eten helemaal niet zoveel friet als er beweerd wordt, want de Nederlander eet gemiddeld op jaarbasis meer friet dan de Belg (www.antwerpen-top10.nl/tips/culinair.htm).
Denk je aan Antwerpen, dan denk je aan Belgisch bier. Ik in elk geval wel. Het bekendste bier in Antwerpen is ongetwijfeld het ‘bolleke’ van Antwerpens eigen brouwerij De Koninck. Cafés en terrassen genoeg, maar wat zijn nu de beste biercafés van deze stad? Hieronder wat aanraders.
Café Kulminator in de Theaterbuurt werd begin 2014 door Amerikaanse biersite ratebeer.com uitgeroepen tot het beste biercafé ter wereld.
Café Den Engel aan de Grote Markt vlak naast het stadhuis is een fenomeen in Antwerpen.
Café ‘t Elfde Gebod (ook wel het Kathedraalcafé), pal naast de kathedraal, heeft een opvallend interieur met religieuze beelden.
Biercafé ‘t Paters Vaetje vlakbij de Kathedraal is naar eigen zeggen de ‘bierhemel op aarde’. Een bierkaart met wel 100 bieren: van Leffe en De Koninck tot een ruime selectie trappistenbier, fruitbier, geuze.
Het Antwaerps Bierhuiske in de Hoogstraat, vlakbij de Grote Markt, is een klein gezellig cafeetje met 12 bieren van de tap en meer dan 300 op fles (http://reis-blogs.nl/2014/07/28/de-beste-biercafes-van-antwerpen/).
Bier Central is ondertussen al even een gevestigde waarde op de De Keyserlei. In dit uiterst gezellige biercafé kom je niet toevallig. Voor het uitgebreide aanbod bier alleen al komen mensen uit alle uithoeken van de wereld, maar dit biercafé heeft zoveel meer te bieden! (www.biercentral.eu/about/)
Bier Central is het walhalla voor echte bierliefhebbers. Dit is niet gewoon een biercafé, alles straalt hier vakmanschap en passie voor bier uit; van het uitgebreide aanbod, het interieur tot de bediening. Het opmerkelijke is ook dat alles gebonden is aan België: op het menu staan enkel typisch Belgische gerechten en ook in de Bierencyclopedie zal je geen enkel internationaal bier terugvinden. Wij, Belgen, zijn al jaar en dag gekend voor onze biercultuur en bij Bier Central zijn we hier dan ook enorm trots op (www.biercentral.eu/). Met trots presenteren we onze 24 bieren van het vat en 300 flessenbieren (www.biercentral.eu/beer-list/).
Streekproducten van Antwerpen zijn:
- Gouden Carolus is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Het Anker te Mechelen.
- Caves (uitgesproken als "kavès", met de klemtoon op de laatste lettergreep, de "s" wordt ook uitgesproken) is een Belgisch geuze-achtig bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij Verhaeghe Vichte te Vichte.
- Seef wordt in afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in Antwerpen, gebrouwen bij Brouwerij Roman.
- De Koninck is een Belgisch bier dat wordt gebrouwen door de Antwerpse brouwerij De Koninck (sinds 2010 eigendom van brouwerij Duvel Moortgat) (http://biervat.blogspot.nl/2014/07/belgische-provincies-antwerpen.html).
Seefbier is de naam van een Belgisch bier gebrouwen door de Antwerpse Brouw Compagnie. Het bier had een rijke traditie in het Antwerpse die teruggaat tot 1820. De Antwerpse wijk 'Seefhoek', een beruchte uitgaansbuurt begin 20ste eeuw, dankt zijn naam aan de vele cafe's die er het toenmalige 'Seef' serveerden. Deze wijk staat tot op de dag van vandaag bekend als een verarmde volksbuurt, wat het Seefbier meteen ook een imago van 'volksbier' meegeeft.
...
Johan Van Dijck, toen aan de slag bij brouwerij Duvel Moortgat, kent de verhalen over dit bier en besluit op zoek te gaan naar het aloude recept. Een zoektocht die hem langsheen rusthuizen en stadsarchieven brengt en die uiteindelijk uitmondt bij een oud familiearchief. In een vermemeld schriftje op zolder vindt hij uiteindelijk de receptuur van het Seefbier (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/128758-seefbier-zet-antwerpen-wat-sterker-op-de-bierkaart.html).
Seef of Seefbier is de naam van een in de 19e eeuw erg populair Antwerps bier. Het werd verkocht tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Antwerpse Brouw Compagnie heeft het op 9 maart 2012 opnieuw op de markt gebracht; een troebel blond bier met een kruidige smaak. Het bier wordt in afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in Antwerpen, gebrouwen bij Brouwerij Roman (https://nl.wikipedia.org/wiki/Seef_(bier)).
Dagjesmensen komen vooral om te winkelen, uit te gaan of lekker te tafelen. Op zondag komen er traditioneel duizenden Nederlanders richting Antwerpen voor de beroemde Vogelenmarkt. Mensen die Antwerpen beter willen leren kennen die boeken er vaak één of meerdere overnachtingen bij. Dat biedt ze de tijd om naast het ontdekken van de stad zelf ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken. Antwerpen heeft op het gebied van musea, historische gebouwen en andere hotspots de toerist echt wat te bieden. Het is het totaalplaatje wat Antwerpen zo aantrekkelijk maakt (www.antwerpenvoorbeginners.nl/).
Wat heel veel Nederlanders (en Belgen) doen bij een bezoek aan Antwerpen is een filmpje pakken. Bioscoopbezoek is één van de populairste bezigheden onder de Antwerpen bezoekers.
Dé cinema van Antwerpen is de 24 zalen tellende megabioscoop Kinepolis. Deze maar liefst 24 zalen tellende bioscoop valt onder de Kinepolis groep en behoort wat betreft beeld, geluid en comfort tot de topbioscopen in de wereld (www.antwerpen-top10.nl/tips/bioscoop.htm).
Een ander trekpleister, waar ik laatst was, is het Sportpaleis, met in de nabijheid Maitom en Nie warm, Nie wille.
Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in België. Het is na Brussel de tweede stad van België. De ligging aan de Schelde is de belangrijkste reden dat Antwerpen uit is gegroeid tot de ruim half miljoen inwoners tellende bruisende stad die het nu is. De geschiedenis van Antwerpen gaat vele eeuwen terug. Een belangrijke periode binnen de historie van de Scheldestad wordt gevormd door de vijftiende en zestiende eeuw. Antwerpen groeide toen uit tot één van de belangrijkste handelssteden van Europa. De rijkdom die in deze bloeiperiode vergaard werd is heden ten dage terug te zien in de prachtige gevels in de historische binnenstad van Antwerpen (www.antwerpenvoorbeginners.nl/).
De allerbeste manier om Antwerpen te verkennen en leren kennen is te voet. Dat kan op door middel van een rondleiding met een gids of een voorgekauwde wandelroute maar volgens ons is de mooiste manier om Antwerpen te ontdekken door zelf zonder teveel vastgelegde route instructies te gaan wandelen. Je zult zien dat de schoonheid van de stad vooral zit in de vaak gewone straatjes en pleintjes, de plekjes die niet zo snel in reisgidsen genoemd worden. Natuurlijk zijn plekjes als de Vlaeykensgang, het Steen en de Grote Markt de moeite waard, maar je zult ontdekken dat bijvoorbeeld het Eilandje een prachtig gebied in ontwikkeling is, Borgerhout zijn charmes heeft als leefgebied, waarom het Zuid het hippe stuk Antwerpen is en dat de Charlottalei prachtige straatjes en pleinen heeft (www.antwerpen-top10.nl/tips/antwerpen.htm).
De Antwerp BeerWalk is een 2,5 à 3 uur durende stadswandeling langs de Antwerpse
biergeschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Een gids neemt deelnemers o.a. mee terug naar de 16de en 17de eeuw, toen de Antwerpse biercultuur op uitbarsten stond. Uiteraard worden tijdens deze wandeling de smaakpapillen niet vergeten. De tocht voert langs beroemde en beruchte cafés, vermaarde bierheiligen, hardnekkige kwelgeesten en vele mythen en sagen die verweven zijn met de Antwerpse geschiedenis (www.biernet.nl/nieuws/vier-de-antwerpse-zomer-met-de-antwerp-beerwalk, www.culinairewandelingen.be/nl/aanbod/bieravontuur-antwerpen.html).
Brouwerij de Koninck
Stadsbrouwerij de Koninck
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen
Aan de Mechelsesteenweg vind je de brouwerij van hét bier van Antwerpen: De Koninck.
Deze brouwerij is open voor bezoek. Elke zaterdag (met uitzondering van feestdagen) om 15 uur wordt er een rondleiding gegeven voor individuele bezoekers. Wie eerst komt, eerst maalt geldt hier, want er worden slechts 30 gasten toegelaten voor de rondleiding. Groepen kunnen op aanvraag op andere data een rondleiding krijgen. Dit dient uiterlijk één maand voordat het bezoek plaatsvindt geregeld te zijn (www.antwerpen-top10.nl/tips/bezienswaardigheden.htm).
Brouwerij de Koninck is vernieuwd en iedereen mag het weten. Wie met regelmaat in Antwerpen komt zal gezien hebben dat de afgelopen maanden de brouwerij van de Koninck in de steigers heeft gestaan. Er werd hard gewerkt aan een nieuwe brouwerijtour. De oude tour was niet meer van deze tijd en verandering was nodig (www.antwerpentoerisme.nl/blog-en-nieuws/nieuws/de-nieuwe-brouwerijtour-van-stadsbrouwerij-de-koninck/).
De Koninck is de enige brouwerij in Antwerpen die nog overeind is gebleven. Het is mogelijk om deze brouwerij te bezoeken en is zeker de moeite waard. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 a 2 uur en kan individueel of met een groep. Reserveren is wel belangrijk (http://bier.blog.nl/bierlanden/belgische-bieren/2009/10/31/de-koninck-antwerpse-bolleke). Voor meer informatie kijk op www.dekoninck.be. De Belgische bierbrouwer was grotendeels in handen van de familie Van den Bogaert, maar sinds 2010 is de eigenaar van De Koninck, Duvel-Moortgat (http://biervat.blogspot.nl/2014/07/belgische-provincies-antwerpen.html).
Brouwerij De Koninck brouwt reeds sinds 1833 bier op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Op het logo van de bieren en op de kroonkurken prijkt steeds een hand. Deze verwijst naar de afbeelding op de grenspaal uit die tijd. De bieren van De Koninck worden allemaal gedronken uit een typisch bolvormig glas: het bolleke. Daarom wordt een De Koninck ook kortweg een bolleke genoemd
(http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Koninck_(bier)).
België staat over de hele wereld bekend als hét paradijs voor bierliefhebbers. Wanneer je verder inzoomt, zal je ontdekken dat ook provincie Antwerpen heel wat te bieden heeft voor wie graag bekende en minder bekende streekbieren ontdekt. Denk maar aan de grote en kleinere brouwerijen met een eeuwenoude traditie, de vele kroegen met hun ruim gamma aan streekbieren, restaurants met een bierkeuken en diverse bierevenementen. Geen wonder dat 2009 in Vlaanderen uitgeroepen werd tot het ‘jaar van het bier’, een jaar vol leven in de brouwerij! (www.beersofantwerp.be/be-nl/info/1/Home.html, www.toerismeprovincieantwerpen.be/be-nl/info/216/Beers-of-Antwerp.html).
De Verhuisbrouwerij vzw staat ook geregistreerd in Antwerpen:
Wij zijn enkele hobbybrouwers die in hun vrije tijd hun eigen bieren brouwen met als doel het speciaalbier te promoten. Dit doen we door iedere maand op een andere plaats te tonen hoe men ambachtelijk bier kan brouwen....De verhuisbrouwerij werkt daarom in omgekeerde richting. Mensen komen niet naar onze brouwerij, maar wij verhuizen onze brouwerij naar de mensen toe. Hiervoor beschikken wij over een brouwcaravan met een mobiele brouwinstallatie van 30 liter. De bezoekers kunnen niet alleen kijken naar de demonstratie maar ook ruiken en proeven van de verschillende brouwstappen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/verhuisbrouwerij-de).
Huisbrouweri 't Pakhuis
Het gebouw, waarin "Huisbrouwerij 't Pakhuis" is gehuisvest, bestaat reeds sinds 1850. In die tijd deed het dienst als grote opslagruimte aan de Zuiderdokken van de Schelde in Antwerpen, totdat deze midden vorige eeuw werden gesloten en dichtgemaakt. In 1996 kwamen enkele mensen op het idee om van dit schitterende complex opnieuw iets unieks te maken. En daarin zijn ze zeker geslaagd, want "Huisbrouwerij 't Pakhuis" is de eerste huisbrouwerij in het Antwerpse! De brouwerij is echt het hartje van de zaak; de bezoeker drinkt enkel vers gebrouwen bier! Het principe van het concept vloeit in feite voort uit de kennis en kunde van 14 generaties van brouwers bij Brouwerij Sterkens te Hoogstraten. Deze know-how hebben zij samengebundeld in SBM of Saint Sebastiaan Belgian Microbrewery, dat instaat voor de installatie van micro-brouwerijen over de hele wereld (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/pakhuis-t).
Maar zijn er dan niet meer brouwerijen:
BierenVanGeert produceert en verdeelt artisanaal gebrouwen speciaalbier. Sinds de start in 2002 specialiseren ze zich in regionaal verankerd en typisch Belgisch speciaalbier dat ze zelf ontwikkelen en optimaliseren in de microbrouwerij in de Marie-Josélaan. Het vlaggenschip – Kamil, een blond speciaalbier dat hergist op fles en is afgewerkt met Belgische aromahop uit het West-Vlaamse Vlamertinge (http://madeinberchem.be/?portfolio=bierenvangeert). De microbrouwerij BierenVanGeert in de Marie-Josélaan te Berchem produceert en verdeelt typisch Belgisch speciaalbier In 2002 vatten 3 bierliefhebbers het plan op om zelf bier te gaan brouwen. Zij gingen op zoek naar de meest geschikte ingredienten en na een reeks proefbrouwsels werd in 2010 gestart met de productie van de eerste eigen creatie. Kamil is een blond speciaalbier dat afgewerkt is met Belgische aromahop (www.gva.be/cnt/dmf20141031_01352395/made-in-berchem-het-kamil-bier).
Ooit had elke Antwerpse wijk wel een of meerdere brouwerijen, nu zijn er nog maar twee officiële stadsbrouwerijen. Bieren Cabardouche wil dit bloeiende brouwerijverleden nieuw leven in blazen. Uit liefde voor het ambacht en de traditie maar met de nodige portie vernieuwing.
Het idee voor Bieren Cabardouche begon in 2012 te rijpen, in de opleiding ‘bierproever’ bij Hans Bombeke in Antwerpen. Een handleiding, basisinstallatie en een avondje brainstormen later ontstond het eerste brouwsel in de keuken bij Peter. Intussen volgden twee jaar van experimenteren, proeven en bijschaven aan onze drie huiskamerbieren, waarvan we telkens 20 liter brouwen: Stout Mokke, Rosse Voenk en Blonde Stoot.
In het najaar van 2014 lieten we bij brouwerij Pirlot in Zandhoven een luxeversie van onze Rosse Voenk brouwen, speciaal voor de feestdagen en in beperkte oplage: Escort Deluxe.
We dromen natuurlijk van een nieuwe, moderne, kleine stadsbrouwerij. Maar voor het zover is, zijn we blij dat we bij andere brouwerijen onze bieren kunnen laten brouwen. En natuurlijk blijven we werken aan nieuwe, verrassende recepten!
Cabardouche: Een 'kaberdoesjke' zou een Antwerpse verbastering zijn van Cabaret douze. Napoleon nummerde de huizen van vertier of cabarets, zoals ze toen werden genoemd. Het nummer 12 was voorbehouden voor de bordelen. Ons huis van vertier zag het licht in 2012 en zorgt net als de echte 'kaberdoesjkes' voor lekkers achter glas (www.cabardouche.be/over-cabardouche,
www.cabardouche.be/onze-bieren).
Escort Deluxe zorgt voor warm gezelschap in koude dagen. De rijping op bordeauxvaten geeft het bier een mooie houttoets en licht zuurtje. Eenmalig gebrouwen najaar 2014. Kijk nu al uit naar editie 2015!
Bier van hoge gisting met hergisting op fles, gerijpt op vaten
Ingrediënten: water, gerstemout, haver, hop, gist en rode pepers
Volgens ons recept gebrouwen door brouwerij Pirlot in Zandhoven
32 IBE, 50 EBC, ABV 8,4%
(www.cabardouche.be/escort-deluxe)
Bieren Cabardouche brengt twee nieuwe bieren uit
Antwerpen is Blonde Stoot en Stout Mokke rijker!
by Frederik on 04/12/2015 in Reviews • 1 Comment
Het gaat snel bij onze vrienden van de Antwerpse huisbrouwerij Bieren Cabardouche. Eind vorig jaar lanceerde Cabardouche haar eerste bier, Escort Deluxe. Nog geen half jaar later brengt ze twee nieuwe bieren uit: Blonde Stoot en Stout Mokke.
Blonde Stoot (5%) is een goudblond, licht bier vol smaak. “We wilden een bier creëren dat even licht is als een pintje, maar met veel meer smaak. Dat deden we bijvoorbeeld door haver te gebruiken in ons beslag en door onder andere met de heel aromatische citra-hop te werken bij de lagering, de zogenaamde dryphopping”, vertelt Elise Vandoninck van Bieren Cabardouche.
Stout Mokke (9%) is het andere uiterste: een intens zwart bier van heeft een satijnen en romige schuimkraag, veel koffie en een zweem van chocolade. “Ook hier zorgt het gebruik van haver voor een specifieke toets: het stevige bier krijgt er een zijden mondgevoel van, wat de intense smaken in balans brengt.”
Blonde Stoot is een fruitig en fris blond bier, met lichtbittere afdronk. Je proeft toetsen van ananas, limoengras en citrus. Het doet denken aan het immer goedgezinde blondje waar iedereen vrolijk van wordt op een zomerse avond. Stout Mokke is daarentegen die mysterieuze griet van aan de toog, waar je veel te lang bij blijft plakken omdat ze zo anders is dan al de anderen. Met een rokerige mokkageur, een romige smaak met toetsen van bittere chocola en een lange nasmaak slaagt Cabardouche er in om een evenwichtige stout te maken.”(http://www.beerlovers.be/olala-antwerpen-is-blonde-stoot-en-stout-mokke-rijker/)
Er is dus genoeg te doen in deze Belgische stad....
De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Het is na Rotterdam de tweede haven van Europa. Van groot economisch belang is de petrochemische bedrijvigheid bij Antwerpen. De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel.
De inwoners van Antwerpen worden wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt door sommige van haar inwoners afgekort 't Stad en soms de koekenstad genoemd, dit laatste vanwege de vele koekenfabrieken in Antwerpen. De Beukelaer en Parein waren daarvan de bekendste (https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerpen_(stad)).
Dit is een overzicht van wijken van de Belgische stad Antwerpen: de districten zijn:
Antwerpen,
Berchem,
Berendrecht-Zandvliet-Lillo,
Borgerhout,
Deurne,
Ekeren,
Hoboken,
Merksem en
Wilrijk.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wijken_van_Antwerpen)
De Schelde is de levensader van Antwerpen. Hoewel Antwerpen al bestaat vanaf de derde eeuw na Christus heeft de stad zijn belangrijkste groeispurt gehad in de vijftiende eeuw, toen de handel dankzij de gunstige ligging aan het water enorm begon toe te nemen.
In de vijftiende en zestiende eeuw groeide Antwerpen snel uit tot één van de belangrijkste handelssteden ter wereld en groeide het inwonersaantal tot ruim boven de honderdduizend, wat voor die periode enorm veel was (www.antwerpen-top10.nl/tips/schelde-haven.htm).
Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Antwerpen is daarnaast ook één van de populairste steden voor een dagje of een weekendje weg.
De populariteit van Antwerpen zit hem in een zeer groot aantal facetten, die niet één twee drie samen te vatten zijn. Feit is dat de stad voor velen wat te bieden heeft en zelden verveelt. Hoewel de taal vrijwel hetzelfde is, ben je toch in het buitenland. Het maakt niet uit met welk doel je Antwerpen bezoekt. Op de een of andere manier weet de stad je altijd weer te pakken en te verbazen. Zeker als je je openstelt voor de onbekende plekken en probeert Antwerpen te ervaren in plaats van te bezoeken.
Niet voor niets komen wij zelf al jarenlang zeer regelmatig in deze fascinerende plaats en proberen we via deze site zo volledig mogelijke informatie over Antwerpen te geven. De site is voortdurend in ontwikkeling. Wekelijks wordt nieuwe informatie toegevoegd en uiteindelijk moet dit één van de meest complete online gidsen over Antwerpen zijn.:
- Winkelen in Antwerpen
- Musea
(www.allesoverantwerpen.nl/)
Grofweg zijn de winkels in het centrum van Antwerpen in 7 shoppingwijken te verdelen...Voor de meeste toeristen zijn de drie wijken die lopen van het Centraal Station in westelijk richting naar de Schelde het meest bekend. Veel landgenoten hanteren de brede winkelstraat de Meir als centraal punt van een dagje shoppen. Deze shoppingwijken noemt men in Antwerpen Centraal Station, Meir en Historisch Centrum...
- De Wilde Zee
- Quartier Latin
- Dé Modewijk
- Het Zuid
(www.antwerpen-top10.nl/tips/winkelen.htm)
In Antwerpen is op de handschoenmarkt een nieuwe bierwinkel te vinden. In Abbey Nr.8 worden niet alleen de bekendste Belgische bieren, maar ook lokale gin en whisky aan de man gebracht (www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130502_00564533,
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLCDO_20130502_002).
Antwerpen heeft een groot aantal musea, die jaarlijks goed zijn voor miljoenen bezoekers. De grootste trekpleisters zijn het Rubenshuis, het Plantin-Moretus, het etnografisch museum, het Mayer-Van den Berg museum, het Middelheim museum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Naast deze zeer bekende musea zijn er ook nog een paar kleinere die zeker de moeite waard zijn.
Diamanten en Antwerpen zijn al eeuwen aan elkaar verbonden. Tot 2012 had Antwerpen een eigen Diamantmuseum, waar geregeld speciale exposities gehouden werden. Tegenwoordig is een deel van deze collectie te bewonderen in het MAS. Het MAS is een modern vormgegeven museum waar meerdere musea in samengevoegd zijn. Het MAS behoort zonder enige twijfel tot de musea die je persé zou moeten bezoeken als je naar Antwerpen gaat.
Een ander museum is het fotomuseum, waar je naast ouderwetse fototoestellen en technieken ook prachtige foto's kunt bekijken (www.antwerpen-top10.nl/tips/bezienswaardigheden.htm).
Biermuseum in Antwerpen
Dit jaar ergens opent er een biermuseum in Antwerpen. Het museum wordt gewijd aan bier. Hoe het gemaakt wordt, welke bieren we hebben en op welke manier we ze distribueren”, zegt Christian Cols,manager bij brouwerij Duvel Moortgat, dat sinds enkele jaren eigenaar is van De Koninck (www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen2018/biermuseum-in-antwerpen.aspx).
(http://biervat.blogspot.nl/2014/07/belgische-provincies-antwerpen.html). Brouwerij Duvel-Moortgat wil in het gebouw van de Antwerpse brouwerij De Koninck een biermuseum vestigen (www.nu.nl/lifestyle/3630851/nieuw-biermuseum-in-antwerpen.html). De Vlaamse overheid is erg enthousiast over de plannen en besloot een kleine acht ton in het project te investeren. Duvel Moortgat neemt zelf drie miljoen euro voor zijn rekening. “We kregen steeds meer aanvragen binnen voor rondleidingen en bedrijfsbezoeken”, aldus woordvoerder Debby Wilmsen, “maar sinds enige tijd hebben wij geen gidsen meer in dienst. Mede daardoor ontstonden de ideeën om op deze historische locatie een museum te beginnen.”
Ongeveer een derde van het museum richt zich op de stad Antwerpen, terwijl het overige gedeelte geheel en al gewijd zal zijn aan de bieren van De Koninck. Debby Wilmsen: “Tijdens de rondleidingen doen we het hele brouwproces uit de doeken en geven we tekst en uitleg over onze verschillende bieren. Daarnaast kan er vanzelfsprekend geproefd worden. Het museum moet uitgroeien tot een ontmoetingscentrum voor zowel toeristen als inwoners van Antwerpen.” (www.horecanieuwsdienst.nl/opmerkelijk/biermuseum-brouwerij-koninck/)
De stad Antwerpen staat bekend om zijn dierentuin, die één van de oudste ter wereld is. De Antwerpse Zoo bevindt zich midden in de stad naast het treinstation. Ik weet niet welke. Antwerpen heeft 5 stations. Te weten; Antwerpen Centraal, Antwerpen Schijnpoort (op loopafstand van het Sportpaleis), Station; Antwerpen Luchtbal (vlakbij de mega bioscoop Metropolis), Station Antwerpen Berchem en Station Antwerpen Zuid (op loopafstand Antwerpen Expo) (http://1-er-op-uit.plazilla.com/goedkoop-met-de-trein-naar-antwerpen-goedkope-tickets-treinreis-antwerpen).
Vroeger was het heel erg simpel, want je had in Antwerpen een drietal uitgaansgebieden. Het gros van de disco's, striptenten, bars en andere uitgaansgelegenheden zaten in de zijstraten van de Keyserlei, nabij het Centraal Station.
Door heel Antwerpen heen vind je bruine kroegen waar je kunt genieten van heerlijke Belgische bieren en jenevers. In aantal worden het echter wel steeds minder, waardoor ze in sommige wijken schaars worden.
Een ander uitgaansgebied is het historisch centrum waar altijd de nodige bars te vinden zijn op de Grote Markt en de omliggende straten. Ook hier heeft de afgelopen twintig jaar een kaalslag plaatsgevonden in de horeca en zijn er weinig leuke uitgaansgelegenheden overgebleven.
Een populaire uitgaanszone ligt op 20 minuten lopen van het Historisch Centrum op het Zuid.
Antwerpen kent diverse clubs waar je tot diep in de nacht los kunt gaan. De meest beruchte club ooit was Zillion, die in 2001 haar deuren moest sluiten. Daarna ging dansend Antwerpen uit haar dak in Noxx, dat aan de noordzijde van de stad lag op enkele honderden meters van de megabioscoop Kinepolis. In Noxx draaide men de heetste clubmuziek en worden er regelmatig feesten en speciale avonden georganiseerd waarbij soms wereldberoemde deejays achter de draaitafels plaatsnemen. Noxx heeft haar deuren eind augustus 2015 gesloten.
Café d’Anvers is één van de oudste authentieke houseclubs van Europa. Ze opende haar deuren in 1989 en staat vandaag de dag nog steeds aan de top van de scene met de beste en bekendste dj’s en producers ter wereld wekelijks achter de draaitafels. De stijl varieert van Deep House, Tech House en House tot Techno en Progressive. Een ware must voor elke elektronische muziek liefhebber! (www.antwerpen-top10.nl/tips/uitgaan.htm)
Zillion
Antwerpen is een stad waar genieten centraal staat en daar hoort de inwendige mens zeker bij. In België kun je sowieso al uitstekend uit eten, dus ook in Antwerpen vind je volop mogelijkheden voor een culinaire verwennerij.
Als je echte Vlaamse patat / friet / fritten wilt eten dan kun je dat natuurlijk uitstekend in Antwerpen. Veel Hollanders denken dat je op de hoek van elke straat een frietkot of snackbar tegenkomt, maar dat is niet waar. Belgen eten helemaal niet zoveel friet als er beweerd wordt, want de Nederlander eet gemiddeld op jaarbasis meer friet dan de Belg (www.antwerpen-top10.nl/tips/culinair.htm).
Kulminator
Denk je aan Antwerpen, dan denk je aan Belgisch bier. Ik in elk geval wel. Het bekendste bier in Antwerpen is ongetwijfeld het ‘bolleke’ van Antwerpens eigen brouwerij De Koninck. Cafés en terrassen genoeg, maar wat zijn nu de beste biercafés van deze stad? Hieronder wat aanraders.
Café Kulminator in de Theaterbuurt werd begin 2014 door Amerikaanse biersite ratebeer.com uitgeroepen tot het beste biercafé ter wereld.
Café Den Engel aan de Grote Markt vlak naast het stadhuis is een fenomeen in Antwerpen.
Café ‘t Elfde Gebod (ook wel het Kathedraalcafé), pal naast de kathedraal, heeft een opvallend interieur met religieuze beelden.
Biercafé ‘t Paters Vaetje vlakbij de Kathedraal is naar eigen zeggen de ‘bierhemel op aarde’. Een bierkaart met wel 100 bieren: van Leffe en De Koninck tot een ruime selectie trappistenbier, fruitbier, geuze.
Het Antwaerps Bierhuiske in de Hoogstraat, vlakbij de Grote Markt, is een klein gezellig cafeetje met 12 bieren van de tap en meer dan 300 op fles (http://reis-blogs.nl/2014/07/28/de-beste-biercafes-van-antwerpen/).
Bier Central is ondertussen al even een gevestigde waarde op de De Keyserlei. In dit uiterst gezellige biercafé kom je niet toevallig. Voor het uitgebreide aanbod bier alleen al komen mensen uit alle uithoeken van de wereld, maar dit biercafé heeft zoveel meer te bieden! (www.biercentral.eu/about/)
Bier Central is het walhalla voor echte bierliefhebbers. Dit is niet gewoon een biercafé, alles straalt hier vakmanschap en passie voor bier uit; van het uitgebreide aanbod, het interieur tot de bediening. Het opmerkelijke is ook dat alles gebonden is aan België: op het menu staan enkel typisch Belgische gerechten en ook in de Bierencyclopedie zal je geen enkel internationaal bier terugvinden. Wij, Belgen, zijn al jaar en dag gekend voor onze biercultuur en bij Bier Central zijn we hier dan ook enorm trots op (www.biercentral.eu/). Met trots presenteren we onze 24 bieren van het vat en 300 flessenbieren (www.biercentral.eu/beer-list/).
Streekproducten van Antwerpen zijn:
- Gouden Carolus is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Het Anker te Mechelen.
- Caves (uitgesproken als "kavès", met de klemtoon op de laatste lettergreep, de "s" wordt ook uitgesproken) is een Belgisch geuze-achtig bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij Verhaeghe Vichte te Vichte.
- Seef wordt in afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in Antwerpen, gebrouwen bij Brouwerij Roman.
- De Koninck is een Belgisch bier dat wordt gebrouwen door de Antwerpse brouwerij De Koninck (sinds 2010 eigendom van brouwerij Duvel Moortgat) (http://biervat.blogspot.nl/2014/07/belgische-provincies-antwerpen.html).
...
Johan Van Dijck, toen aan de slag bij brouwerij Duvel Moortgat, kent de verhalen over dit bier en besluit op zoek te gaan naar het aloude recept. Een zoektocht die hem langsheen rusthuizen en stadsarchieven brengt en die uiteindelijk uitmondt bij een oud familiearchief. In een vermemeld schriftje op zolder vindt hij uiteindelijk de receptuur van het Seefbier (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/128758-seefbier-zet-antwerpen-wat-sterker-op-de-bierkaart.html).
Seef of Seefbier is de naam van een in de 19e eeuw erg populair Antwerps bier. Het werd verkocht tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Antwerpse Brouw Compagnie heeft het op 9 maart 2012 opnieuw op de markt gebracht; een troebel blond bier met een kruidige smaak. Het bier wordt in afwachting van de bouw van een eigen brouwerij in Antwerpen, gebrouwen bij Brouwerij Roman (https://nl.wikipedia.org/wiki/Seef_(bier)).
Dagjesmensen komen vooral om te winkelen, uit te gaan of lekker te tafelen. Op zondag komen er traditioneel duizenden Nederlanders richting Antwerpen voor de beroemde Vogelenmarkt. Mensen die Antwerpen beter willen leren kennen die boeken er vaak één of meerdere overnachtingen bij. Dat biedt ze de tijd om naast het ontdekken van de stad zelf ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken. Antwerpen heeft op het gebied van musea, historische gebouwen en andere hotspots de toerist echt wat te bieden. Het is het totaalplaatje wat Antwerpen zo aantrekkelijk maakt (www.antwerpenvoorbeginners.nl/).
Wat heel veel Nederlanders (en Belgen) doen bij een bezoek aan Antwerpen is een filmpje pakken. Bioscoopbezoek is één van de populairste bezigheden onder de Antwerpen bezoekers.
Dé cinema van Antwerpen is de 24 zalen tellende megabioscoop Kinepolis. Deze maar liefst 24 zalen tellende bioscoop valt onder de Kinepolis groep en behoort wat betreft beeld, geluid en comfort tot de topbioscopen in de wereld (www.antwerpen-top10.nl/tips/bioscoop.htm).
Een ander trekpleister, waar ik laatst was, is het Sportpaleis, met in de nabijheid Maitom en Nie warm, Nie wille.
Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in België. Het is na Brussel de tweede stad van België. De ligging aan de Schelde is de belangrijkste reden dat Antwerpen uit is gegroeid tot de ruim half miljoen inwoners tellende bruisende stad die het nu is. De geschiedenis van Antwerpen gaat vele eeuwen terug. Een belangrijke periode binnen de historie van de Scheldestad wordt gevormd door de vijftiende en zestiende eeuw. Antwerpen groeide toen uit tot één van de belangrijkste handelssteden van Europa. De rijkdom die in deze bloeiperiode vergaard werd is heden ten dage terug te zien in de prachtige gevels in de historische binnenstad van Antwerpen (www.antwerpenvoorbeginners.nl/).
De allerbeste manier om Antwerpen te verkennen en leren kennen is te voet. Dat kan op door middel van een rondleiding met een gids of een voorgekauwde wandelroute maar volgens ons is de mooiste manier om Antwerpen te ontdekken door zelf zonder teveel vastgelegde route instructies te gaan wandelen. Je zult zien dat de schoonheid van de stad vooral zit in de vaak gewone straatjes en pleintjes, de plekjes die niet zo snel in reisgidsen genoemd worden. Natuurlijk zijn plekjes als de Vlaeykensgang, het Steen en de Grote Markt de moeite waard, maar je zult ontdekken dat bijvoorbeeld het Eilandje een prachtig gebied in ontwikkeling is, Borgerhout zijn charmes heeft als leefgebied, waarom het Zuid het hippe stuk Antwerpen is en dat de Charlottalei prachtige straatjes en pleinen heeft (www.antwerpen-top10.nl/tips/antwerpen.htm).
De Antwerp BeerWalk is een 2,5 à 3 uur durende stadswandeling langs de Antwerpse
biergeschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Een gids neemt deelnemers o.a. mee terug naar de 16de en 17de eeuw, toen de Antwerpse biercultuur op uitbarsten stond. Uiteraard worden tijdens deze wandeling de smaakpapillen niet vergeten. De tocht voert langs beroemde en beruchte cafés, vermaarde bierheiligen, hardnekkige kwelgeesten en vele mythen en sagen die verweven zijn met de Antwerpse geschiedenis (www.biernet.nl/nieuws/vier-de-antwerpse-zomer-met-de-antwerp-beerwalk, www.culinairewandelingen.be/nl/aanbod/bieravontuur-antwerpen.html).
Brouwerij de Koninck
Stadsbrouwerij de Koninck
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen
Aan de Mechelsesteenweg vind je de brouwerij van hét bier van Antwerpen: De Koninck.
Deze brouwerij is open voor bezoek. Elke zaterdag (met uitzondering van feestdagen) om 15 uur wordt er een rondleiding gegeven voor individuele bezoekers. Wie eerst komt, eerst maalt geldt hier, want er worden slechts 30 gasten toegelaten voor de rondleiding. Groepen kunnen op aanvraag op andere data een rondleiding krijgen. Dit dient uiterlijk één maand voordat het bezoek plaatsvindt geregeld te zijn (www.antwerpen-top10.nl/tips/bezienswaardigheden.htm).
Brouwerij de Koninck is vernieuwd en iedereen mag het weten. Wie met regelmaat in Antwerpen komt zal gezien hebben dat de afgelopen maanden de brouwerij van de Koninck in de steigers heeft gestaan. Er werd hard gewerkt aan een nieuwe brouwerijtour. De oude tour was niet meer van deze tijd en verandering was nodig (www.antwerpentoerisme.nl/blog-en-nieuws/nieuws/de-nieuwe-brouwerijtour-van-stadsbrouwerij-de-koninck/).
De Koninck is de enige brouwerij in Antwerpen die nog overeind is gebleven. Het is mogelijk om deze brouwerij te bezoeken en is zeker de moeite waard. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 a 2 uur en kan individueel of met een groep. Reserveren is wel belangrijk (http://bier.blog.nl/bierlanden/belgische-bieren/2009/10/31/de-koninck-antwerpse-bolleke). Voor meer informatie kijk op www.dekoninck.be. De Belgische bierbrouwer was grotendeels in handen van de familie Van den Bogaert, maar sinds 2010 is de eigenaar van De Koninck, Duvel-Moortgat (http://biervat.blogspot.nl/2014/07/belgische-provincies-antwerpen.html).
Brouwerij De Koninck brouwt reeds sinds 1833 bier op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Op het logo van de bieren en op de kroonkurken prijkt steeds een hand. Deze verwijst naar de afbeelding op de grenspaal uit die tijd. De bieren van De Koninck worden allemaal gedronken uit een typisch bolvormig glas: het bolleke. Daarom wordt een De Koninck ook kortweg een bolleke genoemd
(http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Koninck_(bier)).
België staat over de hele wereld bekend als hét paradijs voor bierliefhebbers. Wanneer je verder inzoomt, zal je ontdekken dat ook provincie Antwerpen heel wat te bieden heeft voor wie graag bekende en minder bekende streekbieren ontdekt. Denk maar aan de grote en kleinere brouwerijen met een eeuwenoude traditie, de vele kroegen met hun ruim gamma aan streekbieren, restaurants met een bierkeuken en diverse bierevenementen. Geen wonder dat 2009 in Vlaanderen uitgeroepen werd tot het ‘jaar van het bier’, een jaar vol leven in de brouwerij! (www.beersofantwerp.be/be-nl/info/1/Home.html, www.toerismeprovincieantwerpen.be/be-nl/info/216/Beers-of-Antwerp.html).
De Verhuisbrouwerij vzw staat ook geregistreerd in Antwerpen:
Wij zijn enkele hobbybrouwers die in hun vrije tijd hun eigen bieren brouwen met als doel het speciaalbier te promoten. Dit doen we door iedere maand op een andere plaats te tonen hoe men ambachtelijk bier kan brouwen....De verhuisbrouwerij werkt daarom in omgekeerde richting. Mensen komen niet naar onze brouwerij, maar wij verhuizen onze brouwerij naar de mensen toe. Hiervoor beschikken wij over een brouwcaravan met een mobiele brouwinstallatie van 30 liter. De bezoekers kunnen niet alleen kijken naar de demonstratie maar ook ruiken en proeven van de verschillende brouwstappen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/verhuisbrouwerij-de).
Huisbrouweri 't Pakhuis
Het gebouw, waarin "Huisbrouwerij 't Pakhuis" is gehuisvest, bestaat reeds sinds 1850. In die tijd deed het dienst als grote opslagruimte aan de Zuiderdokken van de Schelde in Antwerpen, totdat deze midden vorige eeuw werden gesloten en dichtgemaakt. In 1996 kwamen enkele mensen op het idee om van dit schitterende complex opnieuw iets unieks te maken. En daarin zijn ze zeker geslaagd, want "Huisbrouwerij 't Pakhuis" is de eerste huisbrouwerij in het Antwerpse! De brouwerij is echt het hartje van de zaak; de bezoeker drinkt enkel vers gebrouwen bier! Het principe van het concept vloeit in feite voort uit de kennis en kunde van 14 generaties van brouwers bij Brouwerij Sterkens te Hoogstraten. Deze know-how hebben zij samengebundeld in SBM of Saint Sebastiaan Belgian Microbrewery, dat instaat voor de installatie van micro-brouwerijen over de hele wereld (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/antwerpen/pakhuis-t).
Maar zijn er dan niet meer brouwerijen:
BierenVanGeert produceert en verdeelt artisanaal gebrouwen speciaalbier. Sinds de start in 2002 specialiseren ze zich in regionaal verankerd en typisch Belgisch speciaalbier dat ze zelf ontwikkelen en optimaliseren in de microbrouwerij in de Marie-Josélaan. Het vlaggenschip – Kamil, een blond speciaalbier dat hergist op fles en is afgewerkt met Belgische aromahop uit het West-Vlaamse Vlamertinge (http://madeinberchem.be/?portfolio=bierenvangeert). De microbrouwerij BierenVanGeert in de Marie-Josélaan te Berchem produceert en verdeelt typisch Belgisch speciaalbier In 2002 vatten 3 bierliefhebbers het plan op om zelf bier te gaan brouwen. Zij gingen op zoek naar de meest geschikte ingredienten en na een reeks proefbrouwsels werd in 2010 gestart met de productie van de eerste eigen creatie. Kamil is een blond speciaalbier dat afgewerkt is met Belgische aromahop (www.gva.be/cnt/dmf20141031_01352395/made-in-berchem-het-kamil-bier).
Ooit had elke Antwerpse wijk wel een of meerdere brouwerijen, nu zijn er nog maar twee officiële stadsbrouwerijen. Bieren Cabardouche wil dit bloeiende brouwerijverleden nieuw leven in blazen. Uit liefde voor het ambacht en de traditie maar met de nodige portie vernieuwing.
Het idee voor Bieren Cabardouche begon in 2012 te rijpen, in de opleiding ‘bierproever’ bij Hans Bombeke in Antwerpen. Een handleiding, basisinstallatie en een avondje brainstormen later ontstond het eerste brouwsel in de keuken bij Peter. Intussen volgden twee jaar van experimenteren, proeven en bijschaven aan onze drie huiskamerbieren, waarvan we telkens 20 liter brouwen: Stout Mokke, Rosse Voenk en Blonde Stoot.
In het najaar van 2014 lieten we bij brouwerij Pirlot in Zandhoven een luxeversie van onze Rosse Voenk brouwen, speciaal voor de feestdagen en in beperkte oplage: Escort Deluxe.
We dromen natuurlijk van een nieuwe, moderne, kleine stadsbrouwerij. Maar voor het zover is, zijn we blij dat we bij andere brouwerijen onze bieren kunnen laten brouwen. En natuurlijk blijven we werken aan nieuwe, verrassende recepten!
Cabardouche: Een 'kaberdoesjke' zou een Antwerpse verbastering zijn van Cabaret douze. Napoleon nummerde de huizen van vertier of cabarets, zoals ze toen werden genoemd. Het nummer 12 was voorbehouden voor de bordelen. Ons huis van vertier zag het licht in 2012 en zorgt net als de echte 'kaberdoesjkes' voor lekkers achter glas (www.cabardouche.be/over-cabardouche,
www.cabardouche.be/onze-bieren).
Escort Deluxe zorgt voor warm gezelschap in koude dagen. De rijping op bordeauxvaten geeft het bier een mooie houttoets en licht zuurtje. Eenmalig gebrouwen najaar 2014. Kijk nu al uit naar editie 2015!
Bier van hoge gisting met hergisting op fles, gerijpt op vaten
Ingrediënten: water, gerstemout, haver, hop, gist en rode pepers
Volgens ons recept gebrouwen door brouwerij Pirlot in Zandhoven
32 IBE, 50 EBC, ABV 8,4%
(www.cabardouche.be/escort-deluxe)
Bieren Cabardouche brengt twee nieuwe bieren uit
Antwerpen is Blonde Stoot en Stout Mokke rijker!
by Frederik on 04/12/2015 in Reviews • 1 Comment
Het gaat snel bij onze vrienden van de Antwerpse huisbrouwerij Bieren Cabardouche. Eind vorig jaar lanceerde Cabardouche haar eerste bier, Escort Deluxe. Nog geen half jaar later brengt ze twee nieuwe bieren uit: Blonde Stoot en Stout Mokke.
Blonde Stoot (5%) is een goudblond, licht bier vol smaak. “We wilden een bier creëren dat even licht is als een pintje, maar met veel meer smaak. Dat deden we bijvoorbeeld door haver te gebruiken in ons beslag en door onder andere met de heel aromatische citra-hop te werken bij de lagering, de zogenaamde dryphopping”, vertelt Elise Vandoninck van Bieren Cabardouche.
Stout Mokke (9%) is het andere uiterste: een intens zwart bier van heeft een satijnen en romige schuimkraag, veel koffie en een zweem van chocolade. “Ook hier zorgt het gebruik van haver voor een specifieke toets: het stevige bier krijgt er een zijden mondgevoel van, wat de intense smaken in balans brengt.”
Blonde Stoot is een fruitig en fris blond bier, met lichtbittere afdronk. Je proeft toetsen van ananas, limoengras en citrus. Het doet denken aan het immer goedgezinde blondje waar iedereen vrolijk van wordt op een zomerse avond. Stout Mokke is daarentegen die mysterieuze griet van aan de toog, waar je veel te lang bij blijft plakken omdat ze zo anders is dan al de anderen. Met een rokerige mokkageur, een romige smaak met toetsen van bittere chocola en een lange nasmaak slaagt Cabardouche er in om een evenwichtige stout te maken.”(http://www.beerlovers.be/olala-antwerpen-is-blonde-stoot-en-stout-mokke-rijker/)
Er is dus genoeg te doen in deze Belgische stad....