APA is the leading scientific and professional organization representing psychology in the United States. Our mission is to advance the creation, communication and application of psychological knowledge to benefit society and improve people's lives (www.apa.org/).
A Complete Resource for Writing and Publishing in the Social and Behavioral Sciences
The rules of APA Style®, detailed in the Publication Manual of the American Psychological Association, offer sound guidance for writing with simplicity, power, and concision. APA Style has been adapted by many disciplines and is used by writers around the world (www.apastyle.org/).
In deze samenvatting zijn de richtlijnen van de publication manual van de American Psychology Association (APA) opgenomen. Deze samenvatting is vooral gericht op de standaarden die gehanteerd worden voor referenties en verwijzingen. Er wordt echter ook kort aandacht besteed aan de gebruikelijk opzet van een document volgens de APA-richtlijnen.
Een referentie is een beschrijving van een publicatie (boek, artikel, web-document, videoband etc.) die zodanig is dat de betreffende publicatie teruggevonden kan worden.
Referenties zijn om een aantal redenen belangrijk. Ze geven anderen de eer die hen toekomt, laten zien waar informatie vandaan komt en maken het mogelijk om hetgeen in een rapportage aan de orde is te controleren en eventueel te herhalen. Voor wetenschappelijk onderzoek is controleerbaarheid een belangrijk criterium. De geloofwaardigheid van een rapportage wordt hierdoor beïnvloed. Als referenties zowel inhoudelijk als qua vormgeving goed zijn, wordt de rapportage ten goede beïnvloed; als ze slecht zijn ten kwade.
Voor het schrijven van referenties en verwijzingen zijn er verschillende standaarden ontwikkeld. Het gebruik van dergelijke standaarden heeft als voornaamste voordeel dat er voor lezer van het artikel meer duidelijkheid wordt geschapen. Het is helder of iemand verwijst naar een boek of artikel, en of er wordt verwezen naar iemands achternaam of voornaam. Dit maakt voor andere onderzoekers die geïnteresseerd zijn in een onderzoek het makkelijker om eventuele referenties te achterhalen.
De APA-richtlijnen zijn een belangrijke standaard voor de sociale wetenschappen. Veel wetenschappelijke tijdschriften stellen als eis dat onderzoekers artikelen indienen in de APA-style. Deze criteria zijn vaak opgenomen op de omslag van het tijdschrift. In de APA-manual wordt uitvoerig ingegaan op het schrijven van referenties. Het minimum aan regels waaraan voldaan moet worden volgt hieronder. Dit minimum voldoet meestal, maar in een enkel geval zal toch de APA-manual geraadpleegd moeten worden. In de APA-manual staan op blz. 181-222 (4e editie) en op blz. 232-281 (5e editie) veel voorbeelden van en varianten op onderstaande algemene vormgeving van referenties (www.utwente.nl/psy/afstudeerweb/Formulieren/050426%20samenvatting%20APA/).
Rachid El Ghazoui (Amsterdam, 27 januari 1983), beter bekend als Appa, is een Nederlandse rapper van Marokkaanse afkomst. Eerder zat hij bij de rapformatie THC, maar pas na zijn vertrek bij de groep in 2005 wist hij redelijke bekendheid te verkrijgen binnen het rapcircuit. Hij staat momenteel onder contract bij het platenlabel Top Notch.
In 2006 bracht Appa de mixtape "De meest onderschatte" uit en niet lang erna verscheen ook zijn eerste videoclip: "Schuif aan de kant". De mixtape werd positief ontvangen in het rapcircuit. Veel randstadjongeren konden zich identificeren met de muziek van de rapper. In de zomer van 2007 kwam de videoclip van het nummer "Ik heb schijt" uit. In dit nummer gaf hij, kritiek op de overheid en hun aanpak in de achterstandswijken. In de bijbehorende videoclip werd extra kracht achter de teksten gezet door beelden uit te zenden waarin keffiyeh dragende jongeren in Amsterdam met wapens te zien zijn.[1] De clip trok de aandacht van de nationale media en werd vaak bekeken op internet. Verder heeft Appa zijn eigen bedrijf opgericht "Appa Productions" waar 4 ondernemingen onder vallen. "Appa Films""Appa Books""Appa Events" en "Appa Music" waarmee een licentieovereenkomst voor het album "Straatfilosoof" is gesloten met Top Notch.
Op 2 november 2007 werd zijn debuutalbum "Straatfilosoof" in eigen beheer uitgebracht met hulp van Top Notch. Het album is naar eigen zeggen autobiografisch. Ook was Appa op de televisie te zien bij de NMO, waar hij vertelde met zijn muziek vooral de jongeren te willen motiveren om hard te werken. De thema's op het album variëren sterk van onderwerpen als vriendschap, religie, armoede, discriminatie tot een brief gericht aan Jan Peter Balkenende, de oud-minister-president van Nederland. Met zijn muziek profileert Appa zich als vertolker van het onderbuikgevoel van etnisch-culturele minderheden.
Op 7 november 2007 is Appa, naast The Opposites, één van de twee grote winnaars op de URBNN Awards. Hij neemt twee prijzen in ontvangst, namelijk als Beste Nieuwkomer en Beste Mixtape. In 2008 kwam Appa met een nieuwe videoclip genaamd "Kijk door mijn ogen" met collegarapper Mr. Probz (https://nl.wikipedia.org/wiki/Appa).
In het voorjaar van 2003 gaat onder middelbare scholieren in Rotterdam en Amsterdam een liedje rond van een groepje rappers dat zich de Tuindorp Hustler Click noemt. In 'Je Bakt Er Niks Van' wordt gehakt gemaakt van een arme ziel wiens vriendinnetje het met heel Amsterdam lijkt te doen.
In die rapformatie uit de Amsterdamse buitenwijk Tuindorp zit de dan 20-jarige Marokkaan Rachid El Ghazoui, artiestennaam Appa. In een filmpje uit 2005 van muziekplatform FaceCulture verschijnt Appa als een wat schuchtere dromer. 'Het leven bestaat uit drie fases. Eén is dromen, twee is vechten voor je dromen, drie is genieten van je dromen,' zegt hij.
Een kleine tien jaar later spreekt hij op Gaza-demonstraties over 'zionistische honden' en 'moderne Hitlers' die de Palestijnen 'beroven van hun land, leven en dromen'. Daar zijn ze weer, de dromen van rapper Appa. Waar is die rustige dromer gebleven? (www.elsevier.nl/Cultuur--Televisie/achtergrond/2014/8/Wie-is-rapper-Appa-Van-dromerige-straatfilosoof-tot-Gaza-ophitser-1584743W/)
De Amsterdamse rapper Appa doet aangifte tegen Parool-columnist Theodor Holman wegens smaad, laster en belediging. Volgens Appa heeft Holman hem vals beschuldigd. De columnist zou de rapper, zijn echte naam is Rachid El Ghazoui, onterecht hebben weggezet als antisemiet en Jodenhater (www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4179813/2015/11/06/Rapper-Appa-doet-aangifte-tegen-Theodor-Holman.dhtml).
Rap is kunst, taalkunst. Kunst moet je leren herkennen voordat je het begrijpt en beoordeelt. Wist je dat Nederlandstalige rapteksten niet alleen referenties bevatten aan vrouwen, geld, drugs en seks maar ook aan Achilles, Johannes de Doper, Sisyphos, Moeder Aarde, de Verlosser en de misstanden in de Gazastrook? Of dat de teksten intertekstuele verwijzingen bevatten naar ABBA, The Beatles, Martin Luther King, Charles Bukowski en Drs. P? Inderdaad, de gelaagdheid in taalkunst moet je leren herkennen en begrijpen (www.tekstblog.nl/de-rapper-de-poeet-en-profeet-van-nu/).
Maar goed dit blog gaat niet over taalkunst, maar over bier: APA staat daarbij voor het 'bolleke':
De Koninck restylt bier: “Bolleke” wordt APA
Het zal wel even wennen zijn. Als je voortaan een De Koninck bestelt, krijg je een APA. Want dat is de nieuwe naam van het Antwerpse bier.
APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. De brouwer heeft heel bewust voor deze naam gekozen. Voor buitenlandse gasten is het bier nu makkelijk als een pale ale te herkennen. Maar wees niet getreurd, de koosnaam Bolleke blijft gewoon bestaan.
Ook het etiket is aangepast. De connectie met de stad Antwerpen komt nu beter naar voren met afbeeldingen van de haven en de kathedraal. De brouwer is erg trots op de nauwe band met de stad. Op het etiket is te lezen: “APA – Antwaarpse Pale Ale. De smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje.”
Hoewel er aan de smaak helemaal niets is veranderd, is deze restyling een perfect excuus om binnenkort maar weer eens op de trein richting Antwerpen te stappen (http://bier.blog.nl/biernieuws/2015/02/11/de-koninck-restylt-bier-bolleke-wordt-apa) (www.biernet.nl/nieuws/antwerps-bolleke-wordt-antwaarpse-pale-ale).
APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. Het bier ziet er goed uit en smaakt ook goed. Ik had het bier al een hele tijd niet meer op en ik moet toegeven dat het me goed bevalt. De smaak is moutig en fijn. Niet te moutig, niet te bitter, niet te zoet en ook niet te vettig of astringent. Gewoon een goed bier.